НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Борисов се срещна с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис

Премиерът Борисов се срещна с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис

15 Февруари 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис в Мюнхен. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Българският премиер е на двудневно посещение в Германия за участие в Мюнхенската конференция по сигурността.
Премиерът Борисов и Дейвид Харис отбелязаха отличните отношения, които поддържа България с еврейските организации в САЩ. Българският премиер посочи, че еврейските организации през годините са подкрепяли България по евроатлантическия й път. Той подчерта, че страната ни разчита американските еврейски организации да окажат съдействие за оползотворяването на потенциала за икономическо и търговско сътрудничество между България и САЩ. „Активното ни сътрудничество има важна роля както за развитието на двустранните българо-американски отношения, така и за сътрудничеството между България и Държавата Израел“, каза още премиерът Борисов.
Министър-председателят подчерта, че страната ни споделя загрижеността на световната еврейска общност относно растящия антисемитизъм. „Ние осъждаме и отхвърляме такива опити, а нашият отговор е силният ангажимент да изследваме и разказваме историята в цялата й трагична сложност“, каза премиерът Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Готови сме да решим въпроса с либийския танкер „Бадр“ по начин, взаимно устройващ и двете страни

Премиерът Бойко Борисов: Готови сме да решим въпроса с либийския танкер „Бадр“ по начин, взаимно устройващ и двете страни

15 Февруари 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Радвам се да те поздравя, знаеш колко много и важни са отношенията ни с Либия. Страхотни традиции и взаимоотношения. Сега се надявам да ни гостуваш в София и да възстановим предишните добри отношения. С тези думи премиерът Бойко Борисов започна двустранната си среща с министър-председателя на Държавата Либия Файез Сарадж, която се проведе в Мюнхен. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата премиери са сред световните лидери, участващи в традиционната конференция по сигурността в баварския град.
„Наистина е изключително удоволствие да се срещна с вас, г-н министър-председател. Имаме много добри традиционни отношения, които продължават десетилетия наред. Независимо от обстоятелствата, пред които сме поставени в последно време - в политически и друг аспект, имаме желание да работим с България именно по възстановяването на тези добри отношения“, заяви премиерът на Либия.
Българският министър-председател посочи, че като член на Европейския съюз България споделя виждането колко съществено е сътрудничеството със страните от Северна Африка за намирането на устойчиво решение на проблемите, свързани с нелегалната миграция, екстремистката идеология и тероризма.
Двамата премиери бяха на мнение, че размяната на посещения на високо равнище между България и Либия несъмнено ще набележат конкретните стъпки за активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Сфери с такова значение са здравеопазването, образованието, търговията, бизнеса.
Министър-председателите Борисов и Сарадж обсъдиха също задържането на моторния танкер „Бадр/Бдин“. „Въпросът е с частноправен характер, въпреки това българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази неблагоприятно на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че корабът се намира в пристанище Бургас и ще остане там до окончателното изясняване на ситуацията.
„В България действа принципът на разделението на властите и всички досегашни действия на българската администрация са базирани на актове на съдебната власт. Либийската страна, чрез своите процесуални представители, има възможност да защити своите законни права и интереси пред независимия български съд“, каза още министър-председателят Борисов. Той добави, че адвокатите на либийската страна следва да представят всички релевантни документи пред съдебните власти за окончателно решаване на спорните моменти. А представителите на българската администрация ще се съобразят с влезлите в сила съдебни решения в съответствие с принципа за законност, от който се ръководят.
„За да няма и най-малка сянка на съмнение върху действията на българската държава по въпроса, всички компетентни органи на изпълнителната власт изясняват случая за евентуални неправомерни действия“, каза още премиерът Борисов. Либийският му колега заяви, че определя действията на българските власти по казуса като добри новини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Светлан Кичиков, ГД „Гранична полиция“: Нямаме документ за съдебен спор за либийския танкер „Бадр“

Гл. комисар Светлан Кичиков, ГД „Гранична полиция“: Нямаме документ за съдебен спор за либийския танкер „Бадр“

16 Януари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. При нас няма документ, от който да е видно, че има съдебен спор. Това каза пред журналисти директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков за казуса с либийския танкер „Бадр“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме писмо, с което ни е казано, че корабът вече има ново име и нов корабособственик. С други документи не разполагаме“, заяви той. „На 21 декември лице, което да бъде като частен съдебен изпълнител, не е присъствало и не е било необходимо да присъства при смяната на екипажа“, обясни Светлан Кичиков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Светлан Кичиков, ГД „Гранична полиция“: Спазили сме процедурите при случая с либийския танкер „Бадр“, въвод не е правен

Гл. комисар Светлан Кичиков, ГД „Гранична полиция“: Спазили сме процедурите при случая с либийския танкер „Бадр“, въвод не е правен

16 Януари 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Въвод не е правен на танкера. За пореден път категорично заявявам, че „Гранична полиция“ е спазила процедурите. Това каза пред журналисти директорът на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков за казуса с либийския танкер „Бадр“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има инструкция, която регулира начина, по който се извършват граничните проверки и смяната на екипажите“, посочи той. „Записано е, че това се случва след като в „Гранична полиция“ бъдат представени документи, с които да бъдат видни корабният агент, старият екипажен списък и новият“, обясни Светлан Кичиков. „В конкретния случай има искане за издаване на визи на стария екипаж понеже те са лица от трети страни“, уточни той. „Същевременно има искане от пристанищните власти за оказване на съдействие за смяна на екипажа. Те са органът, който осъществява този контрол“, каза още директорът на ГД „Гранична полиция“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Либийският танкер „Бадр” се върна в пристанище Бургас (ОБЗОР)

Либийският танкер „Бадр” се върна в пристанище Бургас (ОБЗОР)

16 Януари 2019 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Бургас. Либийският танкер танкер „Бадр” (прекръстен на БДИН) се върна в пристанище Бургас. Въвеждането му в Бургаския залив стана със заповед на директора на Морска администрация, за да не се получи разлив и замърсяване на водите на Черно море.
Проверката на казуса с либийския танкер не е констатирала нарушения. Проверката бе извършена от РДПГ – Бургас и образувана по отношение на въвода в либийския танкер „Бадр” от 21 декември 2018 г. Проверката не е констатирала и използване на физическа сила и помощни средства от страна на граничните служители. Новината съобщи директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков. Той разясни, че към момента корабът отново е на рейд в Бургаския залив, след като служители на „Морска администрация” и „Гранична полиция” са връчили на капитана разпореждане за връщането на плавателния съд, след почти двуседмичния му престой в извън териториални води без осъществяване на разрешения еднократен преход до ремонтна база в Тузла, Турция. „Корабът е висок 18 м, с абсолютното съдействие на капитана хората са се прехвърлили, без да са използвани каквито и да било други способи“, каза още гл. комисар Светлан Кичиков.
Директорът на „Морска администрация” капитан Живко Петров обясни в детайли процедурата по връщане на кораба „Бадр”, който към момента е собственост на „Булгаргеомин”, плаващ под панамски флаг и с украински екипаж. Според капитан Петров корабът е имал разрешение за еднократен преход до турска ремонтна база, в която да се ревизират системите му и да се сертифицират документите за безопасно плаване. След близо двуседмичен престой в открито море и опасенията, че е възможно да се стигне до разлив и замърсяване, капитан Петров издава разпореждане за връщане на кораба в Бургаския залив.
Танкерът ще остане в пристанище Бургас до абсолютната сертификация на документите за плаване, като не е определен максимален времеви период. Според изискванията корабът трябва да премине технически прегледи, като за това трябва да се погрижи флагът, под който е плавателния съд.
В своя позиция от „Булгаргеомин“ увериха, че ръководството на компанията предприема серия от мерки за бързо и коректно разрешаване на казуса с танкера. „Решението за връщането на танкера е взето на общо събрание на компанията, въпреки че „Булгаргеомин” има юридическо право да разполага с морското превозно средство“, за Асен Кавдански - представител на мениджмънта на „Булгаргеомин”. Той подчерта, че ръководи прозрачна компания и е готов да предостави всички необходими документи, за да се разреши този чисто правен спор.
Министър-председателят на България Бойко Борисов проведе телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж, в който двамата обсъдиха казуса със задържания в България кораб „Бадр“. Премиерът на Либия благодари на Бойко Борисов и на българското правителство за тяхната навременна намеса и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край. Пред българския министър-председател Файез Сарадж подчерта, че благоприятният развой на събитията ще даде много силен знак за бъдещото сътрудничество между България и Либия и ще даде допълнителен импулс на двустранните и икономическите отношения между двете държави.
Премиерът на Либия прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България в най-скоро време. Двамата премиери се разбраха да бъдат гарант за развитието на икономическите отношения и български фирми отново да стъпят на либийския пазар.
Агенция „Фокус“ припомня: Окръжна прокуратура – Бургас започна разследване на предполагаемата незаконна продажба на либийски петролен танкер. Разследването е срещу частен съдия-изпълнител за превишаване на неговите правомощия по дело, свързано с незаконна промяна на собствеността на танкера.
Проверката е последвана от протест на адвокати, действащи от името на държавната либийска национална морска транспортна компания, която притежава кораба „Бадр”.
Танкерът за суров петрол с вместимост 61 000 тона първоначално бе задържан от българските морски власти в черноморското пристанище Бургас през ноември 2017 г., след като българска компания го заяви като обезпечение за дълг от 9,2 милиона долара (7,9 милиона евро) от 1989 година. Либия твърди, че претенциите се основават на фалшиви документи.
Дружеството, което претендира за дълга, е поискало да бъде продаден танкерът, но продажбата е спряна от Окръжния съд в Бургас. Съдилищата на по-висока инстанция също са постановили съдебни решения, с които се разпорежда освобождаването на кораба. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков заявиха, че спорът за собствеността на танкера е частно-правен и не бива да повлияе на двустранните ни отношения с Либия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Либийският танкер „Бадр” се върна в пристанище Бургас (ОБЗОР)

Либийският танкер „Бадр” се върна в пристанище Бургас (ОБЗОР)

15 Януари 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Бургас. Либийският танкер танкер „Бадр” (прекръстен на БДИН) се върна в пристанище Бургас. Въвеждането му в Бургаския залив стана със заповед на директора на Морска администрация, за да не се получи разлив и замърсяване на водите на Черно море.
Проверката на казуса с либийския танкер не е констатирала нарушения. Проверката бе извършена от РДПГ – Бургас и образувана по отношение на въвода в либийския танкер „Бадр” от 21 декември 2018 г. Проверката не е констатирала и използване на физическа сила и помощни средства от страна на граничните служители. Новината съобщи директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков. Той разясни, че към момента корабът отново е на рейд в Бургаския залив, след като служители на „Морска администрация” и „Гранична полиция” са връчили на капитана разпореждане за връщането на плавателния съд, след почти двуседмичния му престой в извън териториални води без осъществяване на разрешения еднократен преход до ремонтна база в Тузла, Турция. „Корабът е висок 18 м, с абсолютното съдействие на капитана хората са се прехвърлили, без да са използвани каквито и да било други способи“, каза още гл. комисар Светлан Кичиков.
Директорът на „Морска администрация” капитан Живко Петров обясни в детайли процедурата по връщане на кораба „Бадр”, който към момента е собственост на „Булгаргеомин”, плаващ под панамски флаг и с украински екипаж. Според капитан Петров корабът е имал разрешение за еднократен преход до турска ремонтна база, в която да се ревизират системите му и да се сертифицират документите за безопасно плаване. След близо двуседмичен престой в открито море и опасенията, че е възможно да се стигне до разлив и замърсяване, капитан Петров издава разпореждане за връщане на кораба в Бургаския залив.
Танкерът ще остане в пристанище Бургас до абсолютната сертификация на документите за плаване, като не е определен максимален времеви период. Според изискванията корабът трябва да премине технически прегледи, като за това трябва да се погрижи флагът, под който е плавателния съд.
В своя позиция от „Булгаргеомин“ увериха, че ръководството на компанията предприема серия от мерки за бързо и коректно разрешаване на казуса с танкера. „Решението за връщането на танкера е взето на общо събрание на компанията, въпреки че „Булгаргеомин” има юридическо право да разполага с морското превозно средство“, за Асен Кавдански - представител на мениджмънта на „Булгаргеомин”. Той подчерта, че ръководи прозрачна компания и е готов да предостави всички необходими документи, за да се разреши този чисто правен спор.
Министър-председателят на България Бойко Борисов проведе телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж, в който двамата обсъдиха казуса със задържания в България кораб „Бадр“. Премиерът на Либия благодари на Бойко Борисов и на българското правителство за тяхната навременна намеса и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край. Пред българския министър-председател Файез Сарадж подчерта, че благоприятният развой на събитията ще даде много силен знак за бъдещото сътрудничество между България и Либия и ще даде допълнителен импулс на двустранните и икономическите отношения между двете държави.
Премиерът на Либия прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България в най-скоро време. Двамата премиери се разбраха да бъдат гарант за развитието на икономическите отношения и български фирми отново да стъпят на либийския пазар.
Агенция „Фокус“ припомня: Окръжна прокуратура – Бургас започна разследване на предполагаемата незаконна продажба на либийски петролен танкер. Разследването е срещу частен съдия-изпълнител за превишаване на неговите правомощия по дело, свързано с незаконна промяна на собствеността на танкера.
Проверката е последвана от протест на адвокати, действащи от името на държавната либийска национална морска транспортна компания, която притежава кораба „Бадр”.
Танкерът за суров петрол с вместимост 61 000 тона първоначално бе задържан от българските морски власти в черноморското пристанище Бургас през ноември 2017 г., след като българска компания го заяви като обезпечение за дълг от 9,2 милиона долара (7,9 милиона евро) от 1989 година. Либия твърди, че претенциите се основават на фалшиви документи.
Дружеството, което претендира за дълга, е поискало да бъде продаден танкерът, но продажбата е спряна от Окръжния съд в Бургас. Съдилищата на по-висока инстанция също са постановили съдебни решения, с които се разпорежда освобождаването на кораба. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков заявиха, че спорът за собствеността на танкера е частно-правен и не бива да повлияе на двустранните ни отношения с Либия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди в телефонен разговор с премиера на Либия казуса със задържания в България кораб „Бадр“

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди в телефонен разговор с премиера на Либия казуса със задържания в България кораб „Бадр“

15 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят на България Бойко Борисов проведе телефонен разговор с либийския си колега Файез Сарадж. Двамата обсъдиха казуса със задържания в България кораб „Бадр“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът на Либия благодари на Бойко Борисов и на българското правителство за тяхната навременна намеса и демонстрираното желание казусът да приключи с положителен за двете страни край.
Пред българския министър-председател Файез Сарадж подчерта, че благоприятният развой на събитията ще даде много силен знак за бъдещото сътрудничество между България и Либия. Премиерът Сарадж бе категоричен, че положителното решаване на казуса с кораба ще даде допълнителен импулс на двустранните и икономическите отношения между двете държави.
Премиерът на Либия прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България в най-скоро време. Двамата премиери се разбраха да бъдат гарант за развитието на икономическите отношения и български фирми отново да стъпят на либийския пазар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Булгаргеомин“: Ръководството на компанията предприема серия от мерки за бързо и коректно разрешаване на казуса с танкера „Бдин“

„Булгаргеомин“: Ръководството на компанията предприема серия от мерки за бързо и коректно разрешаване на казуса с танкера „Бдин“

15 Януари 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Танкерът „Бдин“ вече се намира в Бургаското пристанище. Той ще остане на рейд във връзка с възникналия частно-правен спор между “Булгаргеомин” и либийските власти. Това съобщиха от компанията. „Решението за връщането на танкера е взето на общо събрание на компанията, въпреки че “Булгаргеомин” има юридическо право да разполага с морското превозно средство“, сподели Асен Кавдански, представител на мениджмънта на “Булгаргеомин”. “Аз ръководя прозрачна компания и съм готов да предоставя всички необходими документи за да се разреши този чисто правен спор“, допълни още г-н Асен Кавдански.
Екипът на компанията е подготвил всички необходими документи и има готовност за пълно съдействие за разрешаване на създалата се ситуация.
Политизирането на въпроса създава допълнителни усложнения и за двете страни. „Танкерът бе задържан от българските власти на пристанище Бургас, като част от предприетите от „Булгаргеомин“ действия за събиране на легитимни вземания с абсолютно законни действия“, допълни Асен Кавдански.
Ръководството на компанията предприема серия от мерки за бързо и коректно разрешаване на казуса.
Събраните информация и документи могат да бъдат намерени на страницата на "Булгаргеомин".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Светлан Кичиков, ГД „Гранична полиция“: Категорично няма данни за упражнявано насилие върху екипажа на танкера „Бадр“

Гл. комисар Светлан Кичиков, ГД „Гранична полиция“: Категорично няма данни за упражнявано насилие върху екипажа на танкера „Бадр“

15 Януари 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. Категорично няма данни за упражнявано насилие върху екипажа на танкера „Бадр“. Това каза гл. комисар Светлан Кичиков, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“, по време на брифинг по повод връщането на танкера „Бадр“ на пристанище „Бургас“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му това се потвърждава от проведения разговор с всеки член на екипажа на кораба. „Не са използвани и помощни средства спрямо него от служители на МВР“, допълни още гл. комисар Кичуков и отбеляза, че участието на служители от „Гранична полиция“ в случая се свежда до съдействие корабът да бъде върнат обратно в Бургас вследствие на разпореждането на кап. Живко Петров, директор на „Морска администрация“ – Бургас. „Корабът е висок 18 м, с абсолютното съдействие на капитана хората са се прехвърлили, без да са използвани каквито и да било други способи“, каза още гл. комисар Светлан Кичиков.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кап. Живко Петров, „Морска администрация“ – Бургас: На танкера „Бадр“ липсваха сертифицирани системи за безопасност за и опазване на околната среда, което даде основание за връщането му

Кап. Живко Петров, „Морска администрация“ – Бургас: На танкера „Бадр“ липсваха сертифицирани системи за безопасност за и опазване на околната среда, което даде основание за връщането му

15 Януари 2019 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Бургас. На танкера „Бадр“ липсваха сертифицирани системи за безопасност за и опазване на околната среда, което ми даде основание да издам разпореждане за връщането му. Това каза по време на брифинг по повод връщането на танкера „Бадр“ на пристанище „Бургас“ кап. Живко Петров, директор на „Морска администрация“ – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му, след като корабът е отплавал, е трябвало по разрешение на Панама и по заявка на корабособственика е трябвало да извърши еднократен преход до пристанище Тузла в Мраморно море. „Корабът не извърши този преход, а остана в изключителната икономическа зона на България“, отбеляза кап. Петров и добави, че след издаване на съответното разпореждане към капитана и корабособственика, корабът е бил върнат обратно в корабен район № 4, където се намира понастоящем. „Оттук нататък корабът остава тук, докато получи документи от администрацията на флага и е готов за експлоатация, не може да се посочи срок за това“, каза още кап. Петров. По думите му корабът престоява на българското пристанище от октомври 2017 г.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Брифингът по повод връщането на танкера „Бадр“ на пристанище „Бургас“ ще се проведе в Редовата кула до яхтено пристанище

Бургас: Брифингът по повод връщането на танкера „Бадр“ на пристанище „Бургас“ ще се проведе в Редовата кула до яхтено пристанище

15 Януари 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Бургас. Брифингът по повод връщането на танкера „Бадр“ на пристанище „Бургас“ ще се проведе в Редовата кула до яхтено пристанище. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас Събитието ще започне в 11.00 часа. В брифинга участие ще вземат директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков и началникът на "Морска администрация".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: В Апелативната прокуратура ще се проведе брифинг по повод връщането на танкера „Бадр“ на пристанище „Бургас“

Бургас: В Апелативната прокуратура ще се проведе брифинг по повод връщането на танкера „Бадр“ на пристанище „Бургас“

15 Януари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. В залата на Апелативната прокуратура ще бъде проведен брифинг по повод връщането на танкера „Бадр“ на пристанище „Бургас“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Бургас. Събитието ще започне в 11.15 часа. В брифинга участие ще вземат административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас Георги Чинев и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не бива да повлияе на двустранните ни отношения

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не бива да повлияе на двустранните ни отношения

13 Януари 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Спорът за либийския кораб е гражданско-правен и не трябва да повлияе на двустранните ни отношения. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „На първо място няма нищо, което министерството крие. Още от началото Либийската страна с ноти е информирала българската чрез Министерство на външните работи. Разбира се, ние веднага сме предприели действия и сме информирали всички компетентни институции в България. На ниво директори са провеждани срещи през годината с либийската страна. От 21 декември, когато започват действията по смяна на екипажа на кораба, сме в постоянен контакт“, коментира министърът и допълни, че представител на либийската страна е бил в България.
Захариева коментира, че българската страна не е официално информирани за заповед от капитана, ръководител на Либийското пристанище, че български кораби ще бъдат задържани, каквато информация се появи в публичното пространство. „Не сме информирани официално за това нещо. Не успяхме да открием въпросната заповед на нито един от публичните канали за комуникация на либийската страна, нито на Министерство на външните работи, нито на съответното пристанище. Тогава, когато беше представителят тук, изрично го попитахме това вярно ли е и той отрече. Това обаче, което е стремеж на българската страна е този казус да се реши възможно най-скоро“, подчерта Захариева и добави, че целта е той да не повлияе на двустранните ни отношения. „Имаме лош и горчив привкус от историята със задържаните български медицински сестри и лекар. Тъкмо са започнали да се подобряват отношенията, има български бизнес, който търгува и изнася за Либия. Това, което Министерство на външните работи прави, е да изясни казуса, да помогне за решаването му във възможно най-кратък срок“, коментира Захариева. Министърът посочи, че понякога тихата дипломация е по-добра от ежедневни пресконференции и прессъобщения. На въпрос дали тази дипломация ще успокои инвеститорите, които страната се опитва да привлече от арабския свят, министърът на външните работи уточни, че този казус трябва да се реши в съда. „Опитът да се вдигне на държавно ниво, така или иначе това стана, за съжаление не беше желаното от нас. Това е частно-правен спор, има съдебни дела, доста решения, дълга процедура“, обясни министър Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: България разследва продажбата на либийски танкер

AFP: България разследва продажбата на либийски танкер

11 Януари 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Прокуратурата в България е започнала в петък разследване на предполагаемата незаконна продажба на либийски петролен танкер, след като Либия разпореди запор на български кораби , които влизат в нейните пристанища като ответна мярка, предава AFP.
"Регионалната прокуратура в Бургас започна разследване срещу частен съдия-изпълнител за (...) превишаване на неговите правомощия по дело, свързано с незаконна промяна на собствеността на танкер", се казва в изявление на прокуратурата.
Проверката е последвана от протест на адвокати, действащи от името на държавната либийска национална морска транспортна компания, която притежава кораба "Бадр", се казва в изявлението.
Танкерът за суров петрол с вместимост 61 000 тона първоначално бе задържан от българските морски власти в черноморското пристанище Бургас през ноември 2017 г., след като българска компания го заяви като обезпечение за дълг от 9,2 милиона долара (7,9 милиона евро) от 1989 година.
Либия твърди, че претенциите се основават на фалшиви документи.
Дружеството, което претендира за дълга, е поискало да бъде продаден танкерът, но продажбата е спряна от Окръжния съд в Бургас.
Съдилищата на по-висока инстанция също са постановили съдебни решения, с които се разпорежда освобождаването на кораба.


Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство по случай с незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер

Бургас: Окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство по случай с незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер

11 Януари 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. Окръжна прокуратура – Бургас е образувала досъдебно производство за това, че частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебните си задължения и е превишил правата си, с цел да набави за другиго имотна облага, като случаят касае незаконосъобразна промяна на собствеността на танкер. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Бургас.
През периода 10 март 2018 г. – 30 август 2018 г. в град Бургас, длъжностно лице (частен съдебен изпълнител) не е изпълнило служебните си задължения и е превишило правата си, с цел да набави за другиго облага и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК. Случаят касае изпълнително производство, образувано в Районен съд – Бургас, по искане на българско дружество, претендиращо обезпечаване на свой дълг в размер на 9 250 362 американски долара, с твърдение че му се дължи от търговско дружество, собственост на Либийската държава. Според взискателя, този дълг е бил обезпечен с ипотека върху плавателен съд – танкер. Спорът по изпълнителното дело е касаел искането претендираният дълг да бъде реализиран с промяна на собствеността върху плавателния съд. Изпълнителното дело е било спряно с акт на съда. Въпреки този влязъл в законна сила съдебен акт, частен съдебен изпълнител от град Бургас е провел незаконосъобразни действия по реализация на публична продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество. Към настоящия момент плавателният съд се намира извън териториалните води на Република България.
Досъдебното производство е образувано след постъпил в Прокуратурата сигнал от страна на адвокати, които представляват интересите на търговското дружество, собственост на Либийската държава. Той е получен в прокуратурата на 21.12.2018 г. По него още същия ден е разпоредено извършване на проверка.
Образуваното дело е възложено за разследване на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжена прокуратура – Бургас, тъй като се отличава с висока фактическа и правна сложност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Либийската страна съвсем естествено иска да ескалира спора за конфискувания кораб

Министър Росен Желязков: Либийската страна съвсем естествено иска да ескалира спора за конфискувания кораб

8 Януари 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Либийската страна съвсем естествено иска да ескалира спора за конфискувания кораб. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с обвиненията на Либия, че България е участвала в отвличането на кораб в Черно море. Попитан дали има възможност български кораби и такива с български екипаж да бъдат задържани в либийски води и доколко сериозна е тази заплаха министър Желязков отговори, че в дипломацията винаги действат мерките на симетрия. „Доколко има симетричност поради това, че става въпрос за частни отношения между две компании - частна българска и държавна либийска, либийската страна съвсем естествено иска да ескалира спора дипломатически, за да може да прилага адекватни симетрични мерки. Ние считаме, че става въпрос за частно-правен спор“, заяви Желязков.
Министърът заяви, че няма данни дали и колко български кораби навлизат в либийски води. „Под български флаг няма много кораби. Голяма част от морските съдове са регистрирани под флагове на други държави, така че това не е темата. Това е част от дипломатическите маневри на Либия, за да може да осъществи своите виждания по казуса“, добави той.
Министърът каза още, че българската компания „Булгаргеомин“, която претендира и е изпълнила своите вземания, през 2003 г. е била изгонена от Либия по неясни за нас причини.
Росен Желязков отбеляза също, че конфискуваният кораб е извън българските териториални води. „Той има разрешение за еднократно направление до Истанбул за ремонт. Към настоящия момент с оглед очаквания отговор от Панама по отношение на флага, допълнително ще бъдат анализирани последиците и действията, които могат да се предприемат“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: ИА „Морска администрация“ отправи запитване до органите в Панама за актуалната регистрацията на конфискувания кораб

Министър Росен Желязков: ИА „Морска администрация“ отправи запитване до органите в Панама за актуалната регистрацията на конфискувания кораб

8 Януари 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. ИА „Морска администрация“ отправи запитване до органите в Панама за актуалната регистрацията на конфискувания кораб. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с обвиненията на Либия, че България е участвала в отвличането на кораб в Черно море.
По думите на министъра компетенциите на „Морска администрация“ са само и единствено в нормите и всички други твърдения седят на друга плоскост извън тези ангажименти. Единственото, което е изискано от „Морска администрация“ е вписването на кораба в регистъра в Панама, два пъти е изискано това и два пъти консулът (в Панама) е отговорил, че корабът е вписан в корабния регистър и има временно свидетелство за управление, което не означава, че ние няма па да се обърнем към Панама, за да видим дали няма промяна в обстоятелствата в рамките на новата година. Това още вчера е направено след едно съвещание, което бе проведено във външно министерство, „Морска администрация“ отправи запитване до панамския регистър и съответния орган за това какво е актуалното състояние с оглед регистрацията на кораба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Спорът за либийския кораб е частно-правен, но придоби дипломатически оттенък

Министър Росен Желязков: Спорът за либийския кораб е частно-правен, но придоби дипломатически оттенък

8 Януари 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Спорът за либийския кораб е частно-правен, но придоби дипломатически оттенък. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с обвиненията на Либия, че България е участвала в отвличането на кораб в Черно море. „Безспорно става въпрос за частно-правни взаимоотношения с международен елемент - вземане на българска компания „Булгаргеомин“ от 1989 г., които са признати от либийските власти през този некратък период. Компанията е претърпяла трансформации през несъстоятелност, с продажба на предприятие заедно с правата и задълженията, но в крайна сметка се стига до това, че българската компания е упражнила морската ипотека, която документите сочат, че е учредена в Гърция с апостил на гръцкото външно министерство. В края на 2017 г. корабът е арестуван, а в последствие му се забранява отплаването, докато траят процедурите през ЧСИ. Тези действия водят до възлагане на публична продан на кораба на „Булгаргеомин“, която компания сменя регистрацията на кораба в Панама. Корабът е под панамски флаг и на 27 декември 2018 г., след предоставяне на необходимите документи на „Морска администрация“ корабът получава разрешение да отплава. В момента това, която знаем за локацията е около 20 мили от Созопол в изключителната икономическа зона извън териториалните води на България“, обясни министър Желязков.
По думите му спорът е частно-правен, но придоби дипломатически отенък, поради което говоренето е дипломатически съобразно от страните с оглед защитата на интерес на всяка една от тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.