НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Нено Димов: В разумно бъдеще ще получим данни какво е състоянието на водите на река Драговищица

Министър Нено Димов: В разумно бъдеще ще получим данни какво е състоянието на водите на река Драговищица

22 Януари 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Бяха поставени няколко въпроса извън много важните документи, които подписахме днес. Тези въпроси касаят и река Тимок – един стар проблем, който съществува, и река Драговищица, и за потенциалните водноелектрически централи, които могат да се строят в района. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов след срещата със сръбския му колега в Димитровград, предаде репортер на Радио "Фокус". "Поставихме няколко неща, които са важни за нас – България иска да участва, ако тези мини ще продължат да работят, в оценка за въздействие върху околната среда при трансграничен аспект, ВЕЦ-овете също трябва да минат през подобна процедура, защото те касаят и двете страни и трето настояхме и получихме уверението, че в разумно бъдеще ще получим данни какво е състоянието на водите на река Драговищица. Министерството на защитата на околната среда на Република Сърбия не отговаря за водите", уточни министър Димов, но поясни, че министър Горан Триван е изпратил запитване до сръбското Министерство на земеделието, органът отговарящ за състоянието на водите, и очакват официална информация. „Аз предложих и сръбската страна ще обмисли варианта, да бъде направена работна група, ръководена от двама заместник-министри на българското и на сръбското министерство с експерти, които да търсят решение на конкретните въпроси“, коментира министър Димов. Той каза още, че един от проблемите, които могат да възникнат е дали методитe, по които ние измерваме съвпадат с техните, дали стойностите са еднакви и съответстват. Това ще бъде и помощ за Сърбия за нейното общо развитие към ЕС.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Горан Триван: Ще бъде изградена пречиствателна станция на територията на Босилеград

Министър Горан Триван: Ще бъде изградена пречиствателна станция на територията на Босилеград

22 Януари 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Ще бъде изградена пречиствателна станция на територията на Босилеград. Това заяви министърът на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван на среща, на която бяха подписани Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за защитата на околната среда на Република Сърбия и Споразумение между правителствата на двете страни за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария, предаде репортер на Радио "Фокус". "Не съществува нито един екологичен въпрос, който може да се реши за секунди. Важно е, че предприятията работят според нашите закони. Ние имаме задължение да осигурим на гражданите чиста околна среда и ще направим всичко възможно за това. Инициатива на министър Нено Димов е именно да няма подобно трансгранично замърсяване. Не виждаме като проблем създалата се ситуация, напротив. Договорихме се как ще действаме оттук нататък", коментира министър Триван.
Радио "Фокус" припомня: Повод за срещата са протестите на хора от Босилеград във връзка със замърсяването на граничната река Драговищица. Те бяха подкрепени и от кюстендилци. Тогава протестиращите получиха уверението на министър Димов, че правителството следи ситуацията, въпреки че липсват официални данни за замърсяване на наша територия. България поиска официална информация по случая и от сръбска страна.
Река Драговищица преминава през Босилеград, след което навлиза на българска територия и се влива в Струма в района на кюстендилското село Шишковци.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екоминистерствата на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство и Споразумение между правителствата

Екоминистерствата на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство и Споразумение между правителствата

22 Януари 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Екоминистерствата на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство, предаде репортер на Радио „Фокус“. Министърът на околната среда и водите Нено Димов, който е на посещение в сръбския град Димитровград, се срещна с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван. На събитието бяха подписани Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република България и Министерството за защитата на околната среда на Република Сърбия и Споразумение между правителството на Република България и правителството на Република Сърбия за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария. По време на срещата бяха обсъдени и трансгранични екологични въпроси.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.