НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

КС отказа да образува дело по искането на омбудсмана Мая Манолова за противоконституционност на Закона за горивата

КС отказа да образува дело по искането на омбудсмана Мая Манолова за противоконституционност на Закона за горивата

22 Февруари 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
София. Конституционният съд отказа да образува дело по искането на омбудсмана Мая Манолова за противоконституционност на Закона за горивата. Решението на КС е взето вчера. Съдиите Борис Велчев, Мариана Карагьозова-Финкова, Филип Димитров, Павлина Панова и Атанас Семов са подписали определението с особено мнение. На заседанието са присъствали 12 съдии.
Агенция „Фокус“ припомня: На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу изискванията в новия Закон за горивата. Според нея те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма. В жалбата си до КС Манолова написа, че „с поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин „естествено“ се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм“. Според Манолова промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и ще се затрудни достъпът на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отлагането на действието на Закона за горивата ще бъде обсъдено на второ четене в ресорната парламентарна комисия

Отлагането на действието на Закона за горивата ще бъде обсъдено на второ четене в ресорната парламентарна комисия

29 Януари 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Отлагането на действието на Закона за горивата с шест месеца ще бъде обсъдено на второ четене в парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Това е първа точка в дневния ред на заседанието, което започва в 14.30 часа в зала 456 в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ №1.
Промените, с които Министерски съвет предлага законът да влезе в сила от 1 юли 2019 г., бяха приети на първо четене миналата седмица. „За“ гласуваха 112 народни представители, 28 се въздържаха.
Законът за горивата беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а от дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 хил. бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 до 250 хил. лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 до 200 хил. лв.
На 17 януари парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата прие предложението за отлагане на закона. Представители на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива обявиха решението си отново да преминат в протестна готовност срещу Закона за горивата.Търговците подчертаха, че протеста срещу Закона за горивата нямат намерение да свалят правителството и не работят срещу него. На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. От Българската петролна и газова асоциация заявиха, че напускат КРИБ заради решението на Министерския съвет да предложи отлагане на закона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Може би законът за горивата се отлага с 6 месеца, защото трябва да има сива икономика

Драгомир Стойнев, БСП: Може би законът за горивата се отлага с 6 месеца, защото трябва да има сива икономика

29 Януари 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Може би законът за горивата се отлага с 6 месеца, защото трябва да има сива икономика, някой да се облагодетелства и да си финансира изборите. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на БНР, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че от днес законът вече е в сила и днес трябва да бъде променен и отложен. „Сами разбирате в какъв абсурд работи парламентът и колко са компетентни управляващите. В продължение на една година се разискваше този законопроект. Всички страни бяха изслушвани в парламента, най-вече земеделските производители, след което законът беше приет“, обясни народният представител. „Оказа се, че примерно Минно-геоложката камара и Строителната камара имат конкретни предложения. Когато работят на техните обекти трябва да имат ведомствени бензиностанции, за да зареждат своята техника. Казахме, че веднага припознаваме техните предложения и днес те вече ще бъдат разгледани в комисия“, допълни Стойнев. Той подчерта, че всеки, който желае и смята, че има нещо, което го притеснява в закона, може да се обърне към „БСП за България“. „Готови сме да го изслушаме, но в последния момент да се променят неща, за нас е абсурдно“, заяви народният представител. „Друг е въпросът защо до сега не са направили своите предложения“, коментира той. Според него големият проблем е какво е свършило Министерството на икономиката. „В продължение на 6 месеца трябваше да напишат подзаконовата нормативна уредба. Те не си мръднаха пръста, а поискаха законът да бъде променен. Искат да отложат закона с 6 месеца, защото идват избори и правителството се нуждае от спокойствие – никой не трябва да протестира и негодува. Ние предлагаме да се отложи с 2 месеца – достатъчно време, за да бъдат решени всички проблеми“, предложи Стойнев. Той обясни, че БСП е направила конкретни предложения, за които е била сезирана, но са отхвърлени в зала. „Строителната камара, която е толкова мощна и голяма, стовариха техника в София, защото негодуваха, а в крайна сметка бяха възнаградени с обществени поръчки за 1 млрд. 350 млн. лв, които ще бъдат изхарчени непрозрачно“, коментира Драгомир Стойнев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симо Симов, НСТПГ: Нелегалната търговия с горива трябва да се криминализира

Симо Симов, НСТПГ: Нелегалната търговия с горива трябва да се криминализира

25 Януари 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Нелегалната търговия с горива трябва да се криминализира. Това каза на брифинг Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ), след работна среща с министъра на икономиката Емил Караниколов във връзка със Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закон за горивата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На срещата се обединихме около едно – трябва да има диалог, трябва да се чуят различни позиции. Има шанс наистина да направим един работещ закон“, заяви Симов. Той посочи, че нелегалната търговия с горива трябва да се криминализира, както нелегалното производство на алкохол и цигари. „Даже споменах пред министъра, че трябва да ползваме полския модел с 25 години затвор. Търсенето на нелегално гориво в България трябва да признаем, че е голямо. Обещахме на министъра, че ще внесем подробни разработки, стига да ни се даде време. Ще настояваме още и бензиностанциите да се отчитат към НАП на всеки 7 секунди – и собствениците на малки бензиностанции, и другите. Мисля, че ще намерим допирни точки в преговорите“, каза още Симов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Апелът ми към Народното събрание е да бъде отложено влизането на Закона на горивата, както предложи Министерски съвет

Министър Емил Караниколов: Апелът ми към Народното събрание е да бъде отложено влизането на Закона на горивата, както предложи Министерски съвет

25 Януари 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Апелът ми към Народното събрание е да бъде отложено влизането на Закона на горивата, както предложи Министерски съвет. Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов след работна среща с представители на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива във връзка със Закона за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закон за горивата, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По мое мнение проведохме изключително положителна среща. Към момента имаме конкретни предложения за корекция на закона, който трябва да влезе в сила. Вече сме изпратили писма до всички заинтересовани страни и получаваме техните коментари“, заяви Караниколов.
Той посочи, че всички са обединени, че трябва да има закон, по който всички да са регистрирани. „В понеделник продължаваме със срещи с работодателски организации, а във вторник – със земеделците. Т.е. Министерството на икономиката ще събере предложения от всички заинтересовани страни. Апелът ми към Народното събрание е към момента да бъде отложено влизането на закона. Ще търсим и политическа подкрепа - от „Атака“ вече искат среща с Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, Валери Симеонов също внесе предложение. Министерство на икономиката продължава да стои зад предложението, което Министерски съвет направи към Народното събрание. Колкото по-бързо всички заинтересовани страни се съберем, толкова по-скоро ще имаме закон“, заяви Караниколов.
Той посочи, че настроенията са се променили бързо, защото се търси диалог. „Най-важното е, когато се прави един такъв секторен закон, да има диалог. И мисля, че досега тях ги е притеснявало точно това – че няма закон“, заяви икономическият министър. Караниколов посочи, че счита, че банковите гаранции могат да бъдат намалени, а по отношение на бутилките – обясни, че смята, че операторите сами трябва да взимат решение за това колко бутилки да имат на склад. „Ако бизнесът сам не реши това, ще намерим балансирано решение“, заяви министърът.
Караниколов обясни, че във вторник ще има извънредно заседание на ресорната парламентарна комисия, а в сряда точката за отлагане на закона ще влезе за гласуване в пленарна зала.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще проведе работна среща с представители на Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще проведе работна среща с представители на Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива

24 Януари 2019 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на икономиката Емил Караниколов ще проведе работна среща с представители на Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива (НСТПГ) във връзка с публикуваната декларация от тяхна страна. Срещата ще се проведе на 25 януари 2019 г. (петък) от 14.00 часа в сградата на Министерството на икономиката на ул. „Славянска“ 8. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.
Министерството е изпратило писма с покана за разговор по текстовете на Закона до всички заинтересовани страни.
След срещата министър Караниколов ще даде брифинг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законът за горивата може да влезе в сила по-рано, ако бъде постигнато съгласие между спорещите страни

Законът за горивата може да влезе в сила по-рано, ако бъде постигнато съгласие между спорещите страни

24 Януари 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Възможно е спорният Закон за горивата, който вчера парламентът отложи за половин година, да влезе в сила и по-рано. Условието е всички спорещи страни по текстовете на отложения закон да се разберат. Това стана ясно след среща в Министерския съвет при премиера, в която участваха представители на Българската петролна и газова асоциация и министърът на икономиката, предаде БНР.
След разговора министър Емил Караниколов обясни, че газовите и петролни производители вече са се срещнали с Минно-геоложката камара и Камарата на строителите и са постигнали компромис. Предстои министърът на икономиката да разговаря с Асоциацията на малките търговци на горива. "Отмяната на закона или влизането му в сила ще е решение на Народното събрание. Вече се води диалог между страните и вече имаме протоколи за съгласие между Aсоциацията, Камарата на строителите и Минно-геоложката. Вчера има изнесени в Народното събрание, забележете, текстове с исканията на Асоциацията на малките търговци. Затова ще направя среща и с тях и ако те считат, че това покрива и техните искания, това означава, че постигнахме баланс по закона", каза той.
Радко Стаменов от Българската петролна и газова асоциация заяви, че отлагането на Закона за горивата не носи нищо добро за бизнеса, правителството и за обществото. "Интересът на правителството и на обществото е всеки да си плаща данъците, акцизите и ДДС. Нашият интерес е да работим и да доставяме добавена стойност на обществото, на правителството и на нашите клиенти. За нас малки и големи няма, има закон, който трябва да се спазва. Противопоставянето на малки и големи, за мен, е напълно измислено и манипулативно", допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с представители на Българската петролна и газова асоциация

Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с представители на Българската петролна и газова асоциация

24 Януари 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов провежда среща с представители на Българската петролна и газова асоциация в Министерския съвет, съобщиха от правителствената информационна служба. Темата на разговорите са промените в Закона за горивата.
Влизането в сила на поправките в законопроекта бяха отложени с 6 месеца, а наредбата за закона да е готова на 1 август, решиха вчера депутатите с приемането на промените в Закона за горивата на първо четене.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По предложение на ГЕРБ срокът за промени в Закона за горивата ще бъде 3 дни

По предложение на ГЕРБ срокът за промени в Закона за горивата ще бъде 3 дни

23 Януари 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие процедурното предложение на ГЕРБ срокът за внасяне на промени в Закона за горивата между двете четения да бъде 3 дни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 124 депутати, 7 бяха „против“, а 8 се въздържаха.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На първо четене Парламентът отложи с шест месеца влизането в сила на Закона за горивата

На първо четене Парламентът отложи с шест месеца влизането в сила на Закона за горивата

23 Януари 2019 | 10:05 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие предложението на Министерски съвет за отлагане на срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход или Закона за горивата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението е той да започне да действа от 1 юли 2019 г., а не от 28 януари 2019 г. „За“ гласуваха 112 народни представители, 28 се въздържаха.
Законът за горивата беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а от дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 хил. бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 до 250 хил. лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 до 200 хил. лв.
На 17 януари парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата прие предложението за отлагане на закона. Представители на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива обявиха решението си отново да преминат в протестна готовност срещу Закона за горивата. Търговците подчертаха, че протеста срещу Закона за горивата нямат намерение да свалят правителството и не работят срещу него. На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. От Българската петролна и газова асоциация заявиха, че напускат КРИБ заради решението на Министерския съвет да предложи отлагане на закона.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Проблемът със Закона за горивата не е на опозицията, а на управляващите

Драгомир Стойнев, БСП: Проблемът със Закона за горивата не е на опозицията, а на управляващите

23 Януари 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът със Закона за горивата не е на опозицията, а на управляващите. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в отговор на изказвания на Валери Симеонов и Валентин Николов, че опозицията е виновна за Закона за горивата и се възползва от ситуацията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние разбира се, че сме готови да коригираме и даваме нашите предложения“, каза още Стойнев и добави, че опозицията ще внесе предложения за корекции.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Кашилски, НСТПГ: До края на седмицата ще информираме главния прокурор за недоволството ни срещу Закона за горивата

Иван Кашилски, НСТПГ: До края на седмицата ще информираме главния прокурор за недоволството ни срещу Закона за горивата

21 Януари 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. Въпрос на време е да информираме главния прокурор Сотир Цацаров. Мисля, че до края на седмицата ще го направим. Това каза председателят на УС на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива Иван Кашилски във връзка с обявената протестна готовност срещу Закона за горивата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Подкрепяме правителството и му благодарим за действията, с които Законът за горивата ще бъде върнат в пленарна зала“, заяви той. „Законът ще ни изхвърли от пазара, вреден е и за потребителите“, изтъкна Иван Кашилски. „За закона някой трябва да си понесе отговорността, а именно вносителят- Емил Димитров“, обяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симо Симов, НСТПГ: Нямаме намерение да сваляме правителството, не работим против него

Симо Симов, НСТПГ: Нямаме намерение да сваляме правителството, не работим против него

21 Януари 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Нямаме намерение да сваляме правителството, не работим против него. Благодарни сме, че прие предложението ни за диалог. Това каза на пресконференция говорителят на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива Симо Симов, предаде репортера на Агенция „Фокус“. „Не сме политически обвързани, нямаме политическа нагласа, приемаме помощ от всеки, който ни подаде ръка“, заяви той. „Не се олицетворяваме с нито една политическа сила. Бяхме във всички централи, приеха ни всички, с изключение на БСП“, посочи Симо Симов. „Станахме членове на КРИБ, защото застана зад нас. Днес ставаме членове и на Асоциацията на индустриалния капитал“, коментира той. „Валери Симеонов остана последователен от начало до края, защити ни. Нямаме членове, които да са му последователи. Той застана на страната на справедливостта“, каза говорителят на сдружението. „Искам да благодаря на омбудсмана Мая Манолова, че ни повярва. Най-важните членове в закона са вкарани в Конституционния съд“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симо Симов, НСТПГ: Законът за горивата няма да пребори сивата икономика, в бюджета няма да влезе една стотинка

Симо Симов, НСТПГ: Законът за горивата няма да пребори сивата икономика, в бюджета няма да влезе една стотинка

21 Януари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Законът за горивата няма да пребори сивата икономика. В него няма и едно действие, което да я спре и да влее пари в бюджета. Това каза на пресконференция говорителят на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива Симо Симов, предаде репортера на Агенция „Фокус“. „Ние сме против сивата икономика, на които тя пречи. С този закон в бюджета няма да влезе една стотинка“, уточни Симов. „На заседанието на Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата не бе допуснат наш представител“, посочи говорителят на сдружението. Той обясни, че на заседанието са отправени твърдения, че 100 човека организират протестите срещу Закона за горивата. „Пред вас стоят организаторите на протеста. Не сме 100, а 110, но не човека, а фирми“, заяви Симов. „Повече от 20 години трайно сме на пазара“, подчерта той. „Отношението към нас беше некоректно. Много често се спекулира, че искането ни да спрем закона е с цел да продължи сивата икономика“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симо Симов, НСТПГ: Отново преминаваме в протестна готовност срещу Закона за горивата

Симо Симов, НСТПГ: Отново преминаваме в протестна готовност срещу Закона за горивата

21 Януари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. УС на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива решихме да преминем отново в протестна готовност. Това каза на пресконференция говорителят на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива Симо Симов, предаде репортера на Агенция „Фокус“. „Благодаря на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, които подкрепиха решението законът да влезе в пленарна зала и да се отложи със 6 месеца“, посочи той. „Благодаря и на депутатите от ДПС, които изпратиха декларация, че ще подкрепят отлагането на закона“, допълни Симов. „Искам да се обърна към депутатите от БСП. Те този път имат възможност да се олицетворят като социалната партия, за която се представяха в предизборната кампания, или като партия, която ще защити олигарсите“, обяви Симо Симов. „Законът за горивата беше гласуван вяло и без никакъв интерес“, каза той. „БСП има възможност да се коригира, да застане на правилната страна“, коментира говорителят на сдружението. „Законът касае над 400 фирми“, обяви Симо Симов, като уточни, че в сдружението членуват 110 фирми. „Обяснявам си го с това, че хората ги е страх“, каза още той
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 януари Министерски съвет предложи на Народното събрание да отложи срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата. Предложението бе той да започне да действа от 1 юли, а не от 28 януари. Срещу закона се обявиха от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ). Според тях той ще доведе до фалита на дребните фирми в бранша и така на пазара ще се получи монопол на няколко големи компании. От НСТПГ заявиха, че подготвят безсрочни протестни действия по примера на „жълтите жилетки“ в Париж. Основното искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане така, че да стане в интерес на потребителите и икономиката. На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Тя заяви, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.
Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация обяви, че напуска КРИБ заради решението на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона. Членовете на асоциацията изразиха своето разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която в писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов е поискала отлагане на влизането в сила на закона и е направила предложения за промени в текстовете му, без това да е съгласувано с БПГА. Според БПГА отлагането на закона е „опит да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент“, което според тях на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в сектора за България.
Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.
На 17 януари с гласовете на народни представители от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата взе решение да отложи със 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С гласовете на парламентарното мнозинство Комисията за борба със сивата икономика прие предложението на правителството Законът за горивата да влезе в сила след 6 месеца

С гласовете на парламентарното мнозинство Комисията за борба със сивата икономика прие предложението на правителството Законът за горивата да влезе в сила след 6 месеца

17 Януари 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. С гласовете на народни представители от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата взе решение да отложи със 6 месеца влизането в сила на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с петрол и продукти от петролен произход. Това заяви народният представител от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията за борба със сивата икономика Владислав Николов, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
Миналата седмица Министерски съвет предложи на Народното събрание да отложи срока за влизане в сила на Закона за горивата и той да започне да действа от 1 юли. С подкрепата на парламентарното мнозинство предложението на правителството днес бе прието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Делчев, БПГА: Напускаме КРИБ

Андрей Делчев, БПГА: Напускаме КРИБ

17 Януари 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Ние заявихме включително писмено желанието си да напуснем КРИБ. Няма обратно решение на петролната асоциация, не виждам и причина да има, така че да, напускаме КРИБ. Това каза Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), след среща с браншовите организации, членуващи в Българска стопанска камара (БСК), по повод внесеното от МС предложение за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДСНПНП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос дали БПГА вече е направила постъпки към присъединяване към БСК, председателят на Камарата Радосвет Радев заяви, че на днешната среща Българската петролна и газова асоциация е присъствала като най-младият член на Стопанската камара. „Тя е такава от втората половина на миналата година. Всички останали са дългогодишни наши членове“, уточни той. „От деня, в който станах председател на БСК, аз заявих, че война с другите работодателски организации няма да водя. Напротив, смятам, че за да има 4 работодателски организации, това значи, че всяка една от тях, работи по-добре от останалите три и затова членовете доброволно членуват в нея. Състезания с КРИБ можем да имаме единствено на пистата на това да служим по-добре на нашите членове. Нещо, което днес атестирахме категорично“, коментира още Радев.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Делчев, БПГА: Колкото по-скоро Законът за горивата влезе в сила, толкова по-добре за всички

Андрей Делчев, БПГА: Колкото по-скоро Законът за горивата влезе в сила, толкова по-добре за всички

17 Януари 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Този закон е за изчистване на сектора и това е основната и единствената му цел, както и разбира се интересите на потребителите. Волята на законодателната и изпълнителната власт и браншовете би трябвало да е еднопосочна – в смисъл, че колкото по-бързо влезе в сила, толкова по-добре за всички. Това каза Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), след среща с браншовите организации, членуващи в Българска стопанска камара (БСК), по повод внесеното от МС предложение за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДСНПНП), предаде репортер на Агенция „Фокус“. Делчев отбеляза, че предстои предложенията, които са били обсъдени от браншовите организации, да бъдат внесени в Народното събрание. „Ако Народното събрание прояви добра воля, би следвало да приемем, че сме изчистили една голяма част от проблемите, които са поставени. Доколкото ни позволява юридическата култура сме изписали някои текстове, което се надяваме да обслужат законодателя. Тоест да свършат част от работата“, допълни той. По думите му ако парламентът възприеме предложените текстове, всичко, поставено като проблем и изискващо отлагане на закона с близо 6 месеца, може да се случи много по-бързо – в рамките на седмици или месец.
Председателят на БСК Радосвет Радев коментира от своя страна: „В последно време беше преекспониран един конфликт относно прилагането на невлезлия все още в действие Закон за горивата. БСК за разлика от очакваното поведение от гражданските организации, които „наливат масло в огъня“, направи необходимото, за да се срещне с нашите членове за открит, честен и безконфликтен разговор”, Той уточни, че е оптимист, тъй като срещата е продължила едва 45 минути, в която членовете на Камарата са успели да се разберат.
Виолета Ангелиева от Камарата на строителите в България отбеляза, че Камарата подкрепя закона, но е имала желание да се направят някои уточнения, които в рамките на днешната среща са били изчистени. „Текстовете ще се подготвят в седмицата до 23 януари, когато е предвидено да има УС на Камарата, на който да бъдат приети“, уточни тя.
Политими Паунова от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) също заяви, че от металургията подкрепят закона. „Металургията е дейност, която изцяло работи на светло. Затова застава зад всички законодателни и други мерки, които се взимат за изсветляване на българската икономика“, посочи тя.
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 януари Министерски съвет предложи на Народното събрание да отложи срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата. Предложението е той да започне да действа от 1 юли, а не от 28 януари, както би трябвало да се случи. Няколко дни по-рано срещу закона се обявиха от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ). Според тях той ще доведе до фалита на дребните фирми в бранша и така на пазара ще се получи монопол на няколко големи компании. От НСТПГ обявиха, че подготвят незабавни и безкрайни протестни действия по примера на „жълтите жилетки“ в Париж. Основното искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане така, че той да стане в интерес на потребителите и икономиката. На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Тя заяви, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма.
Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация обяви, че напуска КРИБ заради решението на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона. Членовете на асоциацията изразиха своето разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която в писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов е поискала отлагане на влизането в сила на закона и е направила предложения за промени в текстовете му, без това да е съгласувано с БПГА. Според БПГА отлагането на закона е „опит да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент“, което според тях на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в сектора за България.
Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябва да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Напрежение в бизнеса заради закона за горивата (ОБЗОР)

Напрежение в бизнеса заради закона за горивата (ОБЗОР)

10 Януари 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. Създава се напрежение в бизнеса заради закона за горивата. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов, ден след като правителството предложи с 6 месеца да бъде отложен срокът за влизане в сила на Закона за горивата. По думите му от Министерството са анализирали, че този закон с недорешени текстове наистина ще създаде напрежение. „Подготвихме наредба и два пъти беше качена на обществено обсъждане и заваляха изключително много забележки по закона, коментари по текстове, искания. Тогава ние разбрахме, че има сериозен проблем в някои текстове“, уточни той. Караниколов обясни още, че е имали три варианта: първият - да се отмени закона; вторият - да остане закона да влезе в сила и след това да започнем да го изменяме; и третият вариант, който избрахме е да отменим влизането му в сила, да съберем заинтересованите страни и да получим баланса, за който всички казват, че не е постигнат в момента със закона.„Всички заинтересовани страни, независимо такива, които казват, че искат да се отложи или не искат да се отложи, казват, че 10 години са чакали този закон и той трябва да го има. Това е секторен закон, който трябва да съществува. Никой не казва - махнете закона, не трябва да има закон“, добави министърът. Караниколов заяви, че Министерството на икономиката ще изпрати покани до всички заинтересовани, с които още в началото на следващата седмица да започне работа по текстовете. „Считам, че ако всички работим в диалог и в добро отношение, съвсем скоро ще имаме решение на всички проблеми“,коментира министърът.
В четвъртък Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Българската стопанска камара (БСК) се обявиха срещу отлагането на Закона за горивата. Българската петролна и газова асоциация обяви, че напуска КРИБ заради решението на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата. Членовете на асоциацията изразиха своето разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, която в писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо е поискала отлагане на влизането в сила на закона и е направила предложения за промени в текстовете му, без това да е съгласувано с БПГА. Според БПГА отлагането на закона е „опит да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент“, коетос поред тях това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в сектора за България. Българската петролна и газова асоциация настоява за среща с министър-председателя по темата, за да представи своята позиция.
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 януари т.г. Министерски съвет предложи на Народното събрание да отложи срокa за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата. Предложението е той да започне да действа от 1 юли, а не от 28 януари, както би трябвало да се случи. Няколко дни по-рано срещу закона се обявиха от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ). Според тях той ще доведе до фалита на дребните фирми с бранша и така на пазара ще се получи монопол на няколко големи компании. От НСТПГ обявиха, че подготвят незабавни и безкрайни протестни действия по примера на „жълтите жилетки“ в Париж. Основното искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане така, че той да стане в интерес на потребителите и икономиката.
На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Тя заяви, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма. Според Манолова промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпът на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти.
Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябва да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Създава се напрежение в бизнеса заради закона за горивата

Министър Емил Караниколов: Създава се напрежение в бизнеса заради закона за горивата

10 Януари 2019 | 19:17 | Агенция "Фокус"
София. Събитията от последните няколко дни във връзка със закона за горивата показаха, че има напрежение в бизнеса. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването „Още от деня“. По думите му, този закон с недорешени текстове наистина ще създаде това напрежение и това беше анализирано в Министерството на икономиката не само, когато малките търговци казаха, че ще излязат на протест.
След като беше приет законът вътре имаше две основни неща - първо, че ще влезе в сила от 28 януари и второто, което задължава Министерството на икономиката да подготви наредба във връзка със закона, обясни Караниколов. Подготвихме наредба и два пъти беше качена на обществено обсъждане и заваляха изключително много забележки по закона, коментари по текстове, искания. Тогава ние разбрахме, че има сериозен проблем в някои текстове, уточни той.
„Всички заинтересовани страни, независимо такива, които казват, че искат да се отложи или не искат да се отложи, казват, че 10 години са чакали този закон и той трябва да го има. Това е секторен закон, който трябва да съществува. Никой не казва - махнете закона, не трябва да има закон. От тази гледна точка ще апелирам към всички заинтересовани страни. Министерството на икономиката утре ще пусне писма до всички тях и ги моля от понеделник да започнем работа. Има текстове, които ние трябва да отразим и коментари, за да не създадем напрежение с влизане в сила на този закон. Считам, че ако всички работим в диалог и в добро отношение, съвсем скоро ще имаме решение на всички проблеми“, каза министърът.
Караниколов обясни още, че е имало три варианта: „първият - да се отмени законът; вторият - да остане законът да влезе в сила и след това да започнем да го изменяме; и третият вариант, който избрахме е да отменим влизането му в сила, да съберем заинтересованите страни и да получим баланса, за който всички казват, че не е постигнат в момента със закона“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

​Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ заради отлагането на Закона за горивата

​Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ заради отлагането на Закона за горивата

10 Януари 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. ​Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ заради решението на Министерския съвет да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това става ясно от декларация на БПГА. В нея членовете на БПГА изразяват категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент. Според тях това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива. Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от това, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш. „Нещо повече, смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция. Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите, членуващи в БПГА. Нееднократно публично сме изразявали мнението си, че в условията на пазарна икономика, трябва да има равнопоставеност между участниците на пазара, която може да се осигури чрез ясни законови правила в сектора“, се посочва още в декларацията.
Българската петролна и газова асоциация настоява за среща с министър-председателя по темата, за да представи своята позиция.
Освен това от асоциацията изразяват своето разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на която е лоялен член, тъй като КРИБ е изпратила до министъра на икономиката Емил Караниколов писмо, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона и в което се правят предложения за промени в текстовете му, без това да е съгласувано с БПГА или асоциацията да е била уведомена за него.
„В чл. 13, т.1.6 от устава на КРИБ е записано, че всеки от членовете ѝ има право: „да получава информация за дейността на Конфедерацията и на управителните и контролните ѝ органи”. Вземайки предвид нарушаването на това правило, на извънредно заседание на Управителния съвет на БПГА, провело се на 09.01.2019 г., бе решено да бъде прекратено колективното членство на сдружение „Българска петролна и газова асоциация“ в КРИБ“, се посочва още в декларацията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството поиска да бъде отложен срокът за влизане в сила на Закона за горивата (ОБЗОР)

Правителството поиска да бъде отложен срокът за влизане в сила на Закона за горивата (ОБЗОР)

10 Януари 2019 | 05:10 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет предложи на Народното събрание да отложи срокa за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата. Предложението е той да започне да действа от 1 юли, а не от 28 януари, както би трябвало да се случи. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов след края на седмичното правителството заседание.
Срещу закона се обявиха от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ) преди няколко дни. Според тях той ще доведе до фалита на дребните фирми с бранша и така на пазара ще се получи монопол на няколко големи компании. От НСТПГ обявиха, че подготвят незабавни и безкрайни протестни действия по примера на „жълтите жилетки“ в Париж. Все още не е ясна точната дата, на която ще се проведе протестът. По първоначална информация той ще се състои пред сградите на институции в големите градове, като ще бъдат затваряни и граници. Основното искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане така, че той да стане в интерес на потребителите и икономиката.
На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Тя заяви, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма. Според Манолова промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпът на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти.
Агенция „Фокус“ припомня:Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябва да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството поиска да бъде отложен срокът за влизане в сила на Закона за горивата (ОБЗОР)

Правителството поиска да бъде отложен срокът за влизане в сила на Закона за горивата (ОБЗОР)

9 Януари 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет предложи на Народното събрание да отложи срокa за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закона за горивата. Предложението е той да започне да действа от 1 юли, а не от 28 януари, както би трябвало да се случи. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов след края на седмичното правителството заседание.
Срещу закона се обявиха от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ) преди няколко дни. Според тях той ще доведе до фалита на дребните фирми с бранша и така на пазара ще се получи монопол на няколко големи компании. От НСТПГ обявиха, че подготвят незабавни и безкрайни протестни действия по примера на „жълтите жилетки“ в Париж. Все още не е ясна точната дата, на която ще се проведе протестът. По първоначална информация той ще се състои пред сградите на институции в големите градове, като ще бъдат затваряни и граници. Основното искане е връщане на закона в пленарна зала и преразглеждане така, че той да стане в интерес на потребителите и икономиката.
На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. Тя заяви, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма. Според Манолова промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпът на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти.
Агенция „Фокус“ припомня:Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябва да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Ще предложим на Народното събрание да удължи срока за влизане в сила на Закона за горивата до 1 юли

Министър Емил Караниколов: Ще предложим на Народното събрание да удължи срока за влизане в сила на Закона за горивата до 1 юли

9 Януари 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет ще предложи на Народното събрание да удължи срока за влизане в сила на Закона за горивата до 1 юли. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на икономиката Емил Караниколов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата, ще атакува още два закона

Омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата, ще атакува още два закона

8 Януари 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу изискванията в новия Закон за горивата. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Общественият защитник е категоричен, че те не само нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но са и удар срещу българските граждани в качеството им на потребители, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монополизма. „В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал – 20 000 лв. за малка бензиностанция, 1 000 000 лв. за условно наречения „търговец на едро“, абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете, за брой бутилки за втечнен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива“, е позицията на омбудсмана. В жалбата си до КС Манолова пише, че „с поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин „естествено“ се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм“. Манолова е категорична, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата, както и че ще се затрудни достъпа на българските граждани в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти. В следващите дни омбудсманът ще атакува още два закона пред КС – текстове в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, които се отнасят за единната цена на ВиК услуга в рамките на една обособена територия и в Закона за държавния бюджет, с които се отряза правото на пенсионирани държавни служители да заемат държавна служба.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговци и превозвачи на горива подготвят протест по примера на „жълтите жилетки“ в Париж (ОБЗОР)

Търговци и превозвачи на горива подготвят протест по примера на „жълтите жилетки“ в Париж (ОБЗОР)

7 Януари 2019 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива (НСТПГ) подготвя протест по примера на „жълтите жилетки“ в Париж с искане да не влиза в сила приетият през лятото на 2018 г. Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по-известен като Закон за горивата. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите. От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а за дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 000 до 250 000 лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 000 до 200 000 лв.
Пламен Стоянов - член на Управителния съвет на НСТПГ, обясни, че след влизането в сила на този закон ще отпаднат много от малките обекти – най-вече тези, които захранват малките населени места. „Въвеждането на минимален обем не може да бъде покрито от малките пълначни станции и данъчни складове. А ако те отпаднат от пазара, българските граждани ще бъдат принудени да купуват от 2-3 големи доставчика и ще стане пазар без конкуренция – т.е. монопол“, заяви Стоянов. Той посочи, че въведеният минимум от 10 000 бутилки за съхранение ще струва около 500-600 хил. лв., а почти никой дребен търговец не може да си позволи това. „Този закон е обиден за всеки средно интелигентен човек в страната. С прилагането му държавният бюджет ще претърпи огромни загуби и главният потърпевш отново ще бъде българският гражданин, защото лобистките текстове водят до монопол, а монополът – до по-високи цени“, каза още Стоянов. По думите му след влизането в сила на закона 2000 души ще останат без работа, а цената на горивата се очаква да стане около 3 лв.
Заради всичко това от НСТПГ ще организират незабавни и безкрайни протестни действия, които ще започнат още през тази седмица. Говорителят на Сдружението Симо Симов обясни, че досега са се опитвали да спрат закона с дипломатически и юридически действия, но тъй като не са успели, се налага да излязат на улицата. Той посочи, че вече са отпечатани над 1000 жилетки с надпис „Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива“ отпред и с надпис „Лобистките закони ни убият“ на гърба. „Предвиждаме затваряне на граници. Ще протестираме в големите градове пред институциите – там, където биха ни чули и където някой ще ни забележи. Очакваме институциите да ни обърнат внимание и да започнем диалог по този закон. Искаме връщане в пленарна зала и преразглеждане така, че законът да стане в интерес на потребителите и икономиката. Защото сегашният закон е в интерес на монопола“, заяви той. За организирането на протеста от НСТПГ ще се срещнат с човек, който е участвал в протеста на „жълтите жилетки“ в Париж, за да разберат как са успели да достигнат до сърцата на хората и как са ги изкарали на улицата. „Ние не вярваме на институциите и на държавата, вярваме на хората. Искаме те да дойдат при нас, за да им обясним, че те ще плащат тази сметка, която ще бъде утвърдена с влизането на този закон в действие“, заяви Симов. По думите му се очаква над 400 000 души да се включат в протеста.
Симов обясни, че в момента, в който наредбата бъде обявена за официална, Сдружението ще я протестира във Върховния административен съд. „Очакваме омбудсманът Мая Манолова, която е единствената институция, която ни подкрепя, да внесе закона и в Конституционния съд от името на гражданите, които протестираха през лятото. Очакваме и решението на Европейската комисия. Смятаме, че то ще бъде в наша полза“, заяви още Симов.
От НСТПГ отказаха да съобщят датата, на която ще се проведе протестът, за да не бъде предотвратен по някакъв начин. За точния ден ще се разбере 24 часа по-рано.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симо Симов, НСТПГ: Очакваме в протестите да се включат над 400 000 души

Симо Симов, НСТПГ: Очакваме в протестите да се включат над 400 000 души

7 Януари 2019 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме в протестите да се включат над 400 000 души. Toва каза говорителят Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива Симо Симов на пресконференция във връзка с приетия Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Според предвижданите промени в Закона търговците трябва да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лева, за да се регистрират и да влязат в пазара на петрол. На практика това поставя в невъзможност много от търговците да се регистрират и да влязат на пазара. От нашето сдружение сме построили своите бензиностанции в най-бедните райони, в селата. Давам един пример - малката селска бензиностанция ще внесе гаранция от 20 000 лева, а мощната бензиностанция също ще внесе 20 000 лева. В такъв случай няма справедливост. Това са бариери, които поставят бизнеса в условие да не го изпълнява. Това ще доведе до повишаване на цените. Затова молим институциите за спиране на закона. Инициирахме подписка от гражданите и събрахме над 2500 подписа против този закон", заяви Симов.
Toй посочи, че когато човек е отчаян и си губи хляба, е готов на всичко. „Решихме и ние да се идентифицираме с "жълтите жилетки", затова ще излезем на улицата още тази седмица, като очакваме към протестите да се включат над 400 000 души. Искаме да обясним на хората, че с този закон не само ние ще останем на улицата, тъй като той ще има ефекта на доминото", обясни Симов.
По думите му изминалите месеци Сдружението е направило много среди с политически личности, които са обещали, че ще бъде преразгледан законът, но до такива действия не се е стигнало. „Това е и корупционен закон, не само лобистки. Нямаше абсолютно никакъв дебат по закона. Проблемът е в кошницата с моркови – колкото по-голяма е кошницата с моркова, тогава може да си позволиш всякакъв закон. Но ние няма да се откажем. Трябва да има такъв закон, но не в такъв формат, който да обслужва и защитава монопола", заяви още Симо Симов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симо Симов, НСТПГ: Очакваме цената на горивата да стане 3 лв.

Симо Симов, НСТПГ: Очакваме цената на горивата да стане 3 лв.

7 Януари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме цената на горивата да стане 3 лв. Toва каза пред журналисти говорителят Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива Симо Симов във връзка с приетия Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ценообразуването на горивата в България е порочно. Дори и в момента бих казал, че сравнявайки цената на горивата в световен мащаб и тези, които са в България, на база на цените на суровия нефт – те не отговарят, винаги са по високи. Тоест, имаме по-високи производствени цени и оттам имаме и високи цени на пазара“, заяви Симов. Той посочи, че се очаква цената на горивата да стане 3 лв. – и за бензин, и за дизел. „Аз лично това нещо го предричах още през лятото. И в края на годината се използва едно леко покачване на цените на световния пазар и те страшно много ескалираха. България е с най-нисък акциз – 65 стотинки на литър дизел. А ако го сравним с Австрия, където акцизът е 1 лв., в момента, в който в България цените бяха 2,40 лв. за литър дизел, и в Австрия бяха толкова“, заяви Симов. Според него цените на горивата няма да се вдигнат веднага, за да не се реши, че законът е лобистки, а ще има изчакване.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симо Симов, НСТПГ: Ще се срещнем с човек, който е участвал в протеста на „жълтите жилетки“ в Париж, за да разберем как са достигнали до сърцата на хората и са ги изкарали на улицата

Симо Симов, НСТПГ: Ще се срещнем с човек, който е участвал в протеста на „жълтите жилетки“ в Париж, за да разберем как са достигнали до сърцата на хората и са ги изкарали на улицата

7 Януари 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Ще се срещнем с човек, който е участвал в протеста на „жълтите жилетки“ в Париж, за да разберем как са достигнали до сърцата на хората и са ги изкарали на улицата. Toва каза пред журналисти говорителят Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива Симо Симов във връзка с приетия Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Симов обясни, че в момента, в който наребдата бъде обявена за официална, Сдружението ще я протестира във Върховния административен съд. „Защото тя не отговаря на Конституцията. Очакваме омбудсманът Мая Манолова, която е единствената институция, която ни подкрепя, да внесе закона в Конституционния съд от името на гражданите, които протестираха през лятото по този закон, и очакваме решението на Европейската комисия. Смятаме, че то ще бъде в наша полза. И отново юридически ще търсим справедливост за този закон“, заяви още той.
Симов посочи, че вярва, че България ще бъде вкарана в наказателна процедура заради този закон. „Подадохме отдавна жалба до ЕК, тя е много сериозна. Имаме подкрепа на евродепутата Светослав Малинов. Той внесе от негово име също подобна жалба срещу закона за горивата“, каза още говорителят на НСТПГ.
Той обясни, че днес предстои членове на сдружението да се срещнат с хора от Париж за консултация. „Тук вече пристигна човек от Франция, който ни покани на среща. Търсим контакти с хора, които са участвали в тези протести там не толкова, за да разберем как обръщат коли и трошат витрини, а за да разберем как се организират, как стигат до сърцата на хората, за да успеят да изкарат толкова много народ на улицата. Искаме и ние същото. Ние не вярваме на институциите и на държавата, вярваме на хората. Искаме те да дойдат при нас, за да им обясним, че те ще плащат тази сметка, която ще бъде утвърдена с влизането на този закон в действие“, заяви Симов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Симо Симов, НСТПГ: Излизаме на незабавни и безкрайни протести срещу лобисткия закон за регулиране на нефта и продуктите от нефтен произход, ще затваряме граници

Симо Симов, НСТПГ: Излизаме на незабавни и безкрайни протести срещу лобисткия закон за регулиране на нефта и продуктите от нефтен произход, ще затваряме граници

7 Януари 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Излизаме на незабавни и безкрайни протести срещу лобисткия закон за регулиране на нефта и продуктите от нефтен произход, ще затваряме граници. Toва каза пред журналисти говорителят Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива Симо Симов във връзка с приетия Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Излизаме на незабавни и безкрайни протести. Хората, които са членове на нашето сдружение, са отчаяни хора. Те отдавна искаха да приложим протестите, но засега ръководството успяваше да ги удържа, като ръководеше дипломатически и юридически действия с цел да успее да спре закона и да го върне отново за преразглеждане в пленарна зала. Тъй като това не се случи и наредбата ще стане факт, решихме, че излизаме на протести – безкрайни и в цялата страна“, заяви Симов.
Той посочи, че вече са отпечатани над 1000 жълти жилетки с надпис „Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива“ отпред и с „Лобистките закони ни убият“ на гърба. „Ще облечем тези жилетки и ще поканим съмишленици – ще потърсим още хора, които да застанат до нас и да отвоюваме правата си. Може би ще инициираме едно гражданско общество“, каза говорителят на НСТПГ.
Симов обясни, че се предвижда затваряне на граници. „Ще протестираме в големите градове пред институциите – там, където биха ни чули и където някой ще ни забележи. Очакваме институциите да ни обърнат внимание и да започнем диалог по този закон. Искаме връщане в пленарна зала и преразглеждане така, че законът да стане в интерес на потребителите и икономиката. Защото сегашният закон е в интерес на монопола“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Стоянов, НСТПГ: Ако законът за регулиране на нефта и продуктите от нефтен произход влезе в сила, монополът в цените на горивата ще стане пълен

Пламен Стоянов, НСТПГ: Ако законът за регулиране на нефта и продуктите от нефтен произход влезе в сила, монополът в цените на горивата ще стане пълен

7 Януари 2019 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Ако законът за регулиране на нефта и продуктите от нефтен произход влезе в сила, монополът в цените на горивата ще стане пълен. Това каза Пламен Стоянов - член на Управителния съвет на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива, по време на пресконференция във връзка с приетия Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Винаги съм мислел, че законите се приемат, за да служат на обществото и хората. Явно съм наивник, защото законите, които се приемат напоследък в България, не са добри за обществото“, заяви Стоянов.
Той посочи, че в момента собствениците на пълначни станции и данъчни складове работят спрямо закона. „И въпросът ми е, как точно с този закон ще се защитят интересите на държавата от сивата икономика? Отговорът е, че с въвеждането на минимален обем не може да бъде покрито от малките пълначни станции и данъчни складове. А ако те отпаднат от пазара, българските граждани ще бъдат принудени да купуват от 2-3 големи доставчици и ще стане пазар без конкуренция – т.е. монопол“, заяви Стоянов.
Той припомни, че друга промяна, която ще бъде въведена със закона, е минимум от 10 000 бутилки. „Те ще струват около 500-600 хил. лв. Колко от дребните търговци могат да си позволят тази цена? Комисията, изготвила закона, не е публикувала никаква икономическа обосновка към тези 10 000 бутилки. По този начин ще се създаде поредната бариера за навлизане и оставане на пазара. Този закон е обиден за всеки средно интелигентен човек в страната. На някого направи ли му впечатление как тихичко го приеха? С прилагането на този закон държавният бюджет ще претърпи огромни загуби и главният потърпевш отново ще бъде българският гражданин, защото лобистките текстове водят до монопол, а монополът – до по-високи цени“, каза още Стоянов.
Той посочи, че след влизането в сила на закона ще отпаднат много от малките обекти и тези, които захранват малките населени места. „Това ще доведе до монопол и даже очаквам, че и след влизане в сила на закона ще има изкуствено задържане на цените на горивата, но нека да изчакаме една година и тогава да видим къде ще отидат цените. Тогава вече няма да има кой да ги спре. И в момента държавата казва: „Ние не можем да влияем на цените на горивата, това е свободен пазар“. И наистина е така. В момента, в който малките фирми няма да ги има, няма кой да удържа цените. И тогава никой нищо няма да направи. В момента има монопол, но той не е абсолютен. С влизането в сила на закона, той ще стане абсолютен“, заяви Стоянов. Той посочи, че ако законът влезе в сила около 2000 души ще останат без работа.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.