НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Хабертюрк”: Русия очаква от Турция да изпълни ангажиментите си за района на град Идлиб в Сирия

„Хабертюрк”: Русия очаква от Турция да изпълни ангажиментите си за района на град Идлиб в Сирия

7 Февруари 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. МВнР на Русия изрази очаквания Турция да активизира своите усилия в района на град Идлиб в Сирия и да изпълни изцяло поетите ангажименти там, информира електронното издание „Хабертюрк”. Говорителката на МВнР Мария Захарова уточни, че става въпрос за ангажиментите от срещата между президентите на Русия и Турция в Сочи на 17 септември м.г., включително за създаването на зона за деескалация и прекратяване на сегашната неприемлива ситуация в Идлиб. Освен това Мария Захарова посочи, че в момента се извършва подготовка за широкомащабна военна операция за освобождаване на Идлиб от терористите и установяването на пълен контрол в района посочва още „Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турско-американската работна група за Сирия ще проведе среща във Вашингтон

Anadolu Agency: Турско-американската работна група за Сирия ще проведе среща във Вашингтон

4 Февруари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турско-американската работна група за Сирия ще проведе среща във Вашингтон във вторник, 5 февруари, предава държавната агенция Anadolu Agency.
Срещите на турско-американските работни групи ще бъдат проведени във Вашингтон във вторник, според турското външно министерство в понеделник.
В писмено изявление на Министерството на външните работи в Анкара се отбелязва, че заместник-министърът на външните работи Седат Онал от Турция и държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл от САЩ ще съпредседателстват срещите. Не се привеждат допълнителни подробности за графика на провеждането им.
Турция и САЩ създадоха механизъм за разглеждане на отделни въпроси в работни групи, включително стабилизиране на северния сирийски град Манбидж и за предотвратяване на нежелани сблъсъци след посещението на бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Анкара през февруари 2018 г.
Първата среща на съвместната турско-американска работна група бе проведена на 8 март 2018 г., в която основните принципи на потенциалното сътрудничество на Турция и САЩ бяха наречени „конструктивни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

4 Февруари 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и Русия са постигнали споразумение за изпълнението на пътната карта за сирийския град Манбидж. Това обяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън, предава РИА Новости.
В началото на юни миналата година Анкара и Вашингтон одобриха пътна карта за стабилизиране на ситуацията в Манбидж след освобождаването на града от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Според документа, кюрдите следва да бъдат изведени от града, тъй като Турция ги смята за клон на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК). В същото време сирийските власти категорично се противопоставят на присъствието на американските и турските сили в Манбидж.
„Пътната карта на Манбидж трябваше да бъде изпълнена отдавна, тактиката за забавянето й няма да донесе полза на никого. Бързото й изпълнение от двамата съюзници от НАТО ще бъде полезно за нашите отношения и за стабилизацията в Сирия. Ние се съгласихме с руснаците, че тази пътна карта трябва да се прилага”, подчерта Калън пред репортери.
Той добави, че темата ще бъде обсъдена на среща на американско-турската работна група за Сирия, която ще се проведе във Вашингтон на 5 февруари.
В края на декември миналата година, по искане на местните жители, контролът върху северозападните и западните части на Манбидж бе прехвърлен на сирийските правителствени сили от кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“. Кюрдите, които по-рано контролираха тези територии, доброволно напуснаха района и се отправиха на изток от река Ефрат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

3 Февруари 2019 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разчита на това, че обещанието на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на войските от Сирия ще бъде изпълнено в най-скоро време, заяви президентът Ердоган, съобщава РИА Новости.
„Господин Тръмп обеща, че САЩ ще напуснат на изток от Ефрат. Надяваме се, че това обещание ще бъде изпълнено в близкото време. Не искаме да живеем под заплаха и сме готови да направим всичко необходимо за нейното отстраняване“, заяви Ердоган в интервю за TRT.
Той отново подчерта, че Турция подкрепя запазването на териториалната цялост и политическото единство на Сирия.
По думите на Ердоган, буферната зона в Северна Сирия трябва да бъде контролирана от Турция. „Ще предприемем всички мерки, за да обезпечим сигурността в тази зона“, добави турският президент.
По-рано Ердоган заяви,че Анкара е готова да започне операция на изток от Ефрат, както и в Манбидж срещу силите за самоотбрана на сирийските кюрди, ако САЩ не ги изведат оттам. По-късно той съобщи, че е решил да отложи началото на военната операция в Сирия след телефонен разговор с Тръмп на 14 декември, в резултат на който американският президент взе решение за изтегляне на войската от Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турският президент ще се срещне с руския си колега на 14 февруари

АА: Турският президент ще се срещне с руския си колега на 14 февруари

3 Февруари 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще вземе участие в среща на върха заедно с президентите на Русия и Иран, която ще се проведе на 14 февруари в руския черноморски град Сочи, съобщава Anadolu Agency.
Той изрази надежда, че тази среща на върха ще спомогне за по-нататъшното подобряване на положението в районите Джераблус, Африн и Идлиб в северната и западната част на Сирия, за да могат бежанците, принудени да напуснат страната, да се завърнат.
Турският президент добави, че ситуацията в тези части „става по-добра с всеки изминал ден“, като досега 300 хиляди бежанци са се завърнали от Турция.
Според оценки в момента в Турция има около 3,6 милиона сирийски бежанци.
Отбелязвайки, че са предприети стъпки с Русия по отношение на патрулите около северния сирийски град Манбидж, Ердоган обяви, че турска делегация се е върнала от Русия за преговори за Сирия, които са довели до „положително развитие“.
„Надявам се, че това положително развитие ще доведе до излизането на тези терористични организации от мястото, и че неговите законни собственици ще дойдат и ще се заселят в земите си“, каза той.
Президентът Ердоган подчерта още, че политиката на Турция за северна Сирия е фокусирана върху териториалната цялост на страната, добавяйки, че разговори със сирийското правителство се провеждат на по-ниски нива.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

31 Януари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Някои членове на коалицията против „Ислямска държава“, оглавявана от САЩ, се опитват да развалят турско-руското споразумение за Идлиб, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от РИА Новости.
През септември Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган се договориха за създаването на демилитаризирана зона по линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в сирийската провинция Идлиб. След това министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона на деескалация.
Чавушоглу упрекна коалицията, че подкрепя финансово „Хаят Тахрир аш Шам“ – обединение на групировки под предводителството на „Джебхат ан Нусра“. Организацията бе създадена през 2017 година като отговор на установяването на примирие в Сирия и контролира по-голямата част от Идлиб.
„Освен това, тези страни (коалицията) влагат големи усилия, за да не допуснат създаването на конституционен комитет (в Сирия), само защото го правим ние“, добави Чавушоглу в интервю пред вестник „Хюриет“.
Освен това министърът каза, че руската страна предлага съвместна операция за разгромяването на терористите в региона, но страните, от където те са дошли, не искат да ги приемат обратно.
При това, по думите на Чавушоглу, „ХТШ“ повече не може да вербува нови бойци, тъй като турско-сирийската граница е под контрола на Анкара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

30 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегация от Министерството на отбраната на Турция ще посети Русия на 31 януари, съобщи в сряда турският ТВ канал TRT, предава ТАСС.
По неговите данни, в хода на преговорите страните ще обсъдят ситуацията в Сирия.
Руската агенция припомня, че на 9 януари министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар обсъдиха по телефона събитията в сирийската провинция Идлиб.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: 99,5% от територията на „Ислямска държава“в Сирия е върната

АА: 99,5% от територията на „Ислямска държава“в Сирия е върната

30 Януари 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Над 99,5% от територията, която беше превзета от групировката „Ислямска държава“ в Сирия е върната на сирийския народ, заяви изпълняващия длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан, съобщава Anadolu Agency.
„След няколко седмици ще бъде на 100%“, каза Шанахан пред репортери в Пенгатона докато обсъждаше изтеглянето на войските от Сирия.
Шанахан добави, че групировката скоро няма да може да управлява в Сирия, и че финансирането е намалено.
„Сирия вече не е безопасно убежище“, заяви министърът на отбраната. „Терористите вече не държат ключови територии и не контролират значителни населени места“.
Миналият месец, американският президент Доналд Тръмп направи изненадващо съобщение, че 2-те хиляди американски войници ще бъдат изтеглени от Сирия. Този ход предизвика критики от много съюзници и съветници по сигурността, включително собствения кабинет, и евентуално доведе до оставката на бившия министър на отбраната Джеймс Матис.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

29 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви, че въоръжените сили са готови да изпълнят дълга си и „да влязат в град Манбидж в Сирия и в района източно от река Ефрат, когато му дойде времето”, предаде Анадолската агенция (АА). Министърът говори на тържество по повод подписването на споразумения за стратегическо сътрудничество в Завод № 1 за поддръжка на авиационна техника в град Ескишехир. „В рамките на своите задачи и отговорности турската армия вече е извършила всякакъв вид подготовка и е напълно готова. Когато му дойде времето и мястото, ще бъдат извършени необходимите дейности и реализирани задачите в района на град Манбидж в Сирия и общо в районите източно от река Ефрат.”, посочва още турският военен министър, цитиран от АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

29 Януари 2019 | 05:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна със специалния пратеник на ООН за Сирия, съобщава турската Anadolu Agency.
Чавушоглу бе домакин на Геир Педерсен в столицата Анкара и говориха за политическия процес в Сирия. Министърът поздрави Педерсен за новия му пост.
През октомври 2018 г., главният секретар на ООН АНтонио Гутериш назова Педерсен като новия специален пратеник на организацията за Сирия.
Сирия едва започва да излиза от опустошителния конфликт, който започна през 2011 г., когато режимът Башар ал-Асад се разправи с демонстранти с неочаквана жестокост.
Стотици хиляди цивилни са убити или разселени по време на конфликта, главно от въздушни удари насочени към райони, държани от опозицията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ибрахим Калън:  Турция няма задкулисни намерения

Ибрахим Калън: Турция няма задкулисни намерения

28 Януари 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция няма задкулисни намерения в нито един регион в света, заяви говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, Ибрахим Калън, цитиран от англоезичното издание на турския вестник Yeni Safak, близък до управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
"Турция има еднаква външнополитическа перспектива: каквото и да каже Турция в Анкара или Истанбул, същото се казва на Балканите, Азия и Африка," каза Ибрахим Калин в откриващата си реч пред срещата на Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА) в столицата Анкара.
Той каза, че яснотата на Турция във външната политика носи сила и легитимност на страната, добавяйки, че към световната политика се подхожда "от 360-градусова перспектива".
Говорителят заяви също, че Турция е в координация и сътрудничество със своите съюзници и съседи и заяви: "Турция не получава инструкции да прилага собствената си политика, когато става въпрос за последователност и сигурност".
Калън подчерта, че Агенцията (ТИКА), Дирекцията по религиозни въпроси (Диянетът), институтът „Юнус Емре“ и други свързани агенции провеждат кампании за подпомагане в световен мащаб и тези кампании показват "печелившия" подход на страната във външната политика.
"ТИКА не е само агенция за помощ, тя създава мост между хората и защитава потиснатите навсякъде по света", каза Калин.
Калън подчерта, че Турция помага на хората в разкъсаните от войната Сирия и Ирак не само за националната сигурност, но и за безопасността на живота и собствеността.
Той добави: "Докато предоставяме собствена сигурност на границите, ние защитаваме милиони хора, които бягат от войни, бомби и химическо оръжие" и припомни, че Турция е страна „водеща по отношение на хуманитарната помощ в световен мащаб“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

28 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египетският външен министър Самех Шукри се срещна със специалния пратеник на Генералния секретар на ООН в Сирия Гейр Педерсен, за да обсъдят последните събития в разкъсваната от войната страна, пише египетският англоезичен вестник Daily News Egypt.
По време на срещата двамата обмениха мнения относно възможностите за напредък на политическия процес, хуманитарните предизвикателства и усилията за борба с тероризма в региона.
Според изявлението на Министерството на външните работи на Египет усилията включват „гарантиране, че никакви чуждестранни бойци, екстремисти или терористични елементи няма да напускат позициите си и да преминават в останалата част на Сирия и в държавите от региона”.
В изявлението се отбелязва, че новият специален пратеник „желае да включи Египет в челните редици на държавите, с които се консултира по сирийския въпрос, след като наскоро пое своята нова позиция“.
„(Педерсен) също така желаеше да чуе визията на Кайро за напредъка на политическия процес за разрешаване на кризата; особено в светлината на балансираната позиция на Египет, която има за цел да възстанови единството и стабилността на Сирия и сигурността на границите й”, се казва в изявлението.
Междувременно Шукри заяви, че е важно да се „работи за преодоляване на сегашния застой в политическия процес и за постигане на политическо решение, което би задоволило стремежите на сирийския народ, основано на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и без чужда намеса, която има за цел да подкопае стабилността на Сирия , ” завършва изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Middle East Monitor: Над 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират изтеглянето на силите на САЩ

Middle East Monitor: Над 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират изтеглянето на силите на САЩ

28 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Повече от 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират защита при изтеглянето на контингента на САЩ от близкоизточната страна, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на организацията Middle East Monitor.
Източници, пожелали анонимност, разкриват, че допълнителните американски войски са пристигнали в американските въздушни бази в Хараб Иск и Сарин в източната част на Сирия. Именно те ще бъдат използвани като основни центрове за евакуация в случай на изтегляне. Длъжностно лице в Пентагона отказа да коментира броя на изпратените войски или местоназначението им от съображения за сигурност.
Миналия месец американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на 2000 американски военни от Сирия. Решението за изтегляне бе обявено в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в който двамата лидери се споразумяха за необходимостта от по-ефективна координация по отношение на разрушената от гражданската война страна.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: ‘Милиони сирийци ще се върнат по домовете си“

АА: ‘Милиони сирийци ще се върнат по домовете си“

27 Януари 2019 | 01:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че милиони сирийски бежанци ще се завърнат у дома след края на турската операция, предава агенция АА. „Анкара е предопределена да спаси северна Сирия от тероризма“, е казал президентът на Турция в събота по време на среща в югоизточната провинция Газиантеп, на която са били представени кандидатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието за предстоящите кметски избори.
„След като Анкара освободи от терористите сирийските райони на Манбидж, Тал Рифаат и земите на изток от река Ефрат, милиони сирийци, които сега живеят в Турция, ще могат да се върнат у дома“, са думите на турския държавен глава, който е пояснил, че „ние сме предопределени да спасим нашия район от бедите в сътрудничество с Русия, Иран, САЩ, но главно със сирийския народ“.
Приоритет на Анкара е да използва политически и дипломатически средство да последния миг. Ердоган е казал, че близо 300 000 сирийци са се върнали в родината си след като областта е била прочистена от терористи. Турция приключи подготовката за евентуална военна операция в северна Сирия, под наименованието „На Изток от Ефрат“. Според Анкара така ще се помогне за териториалния интегритет на съсипаната от войната страна.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Русия предложи на Турция и Сирия да разрешат различията си в съответствие с Договора от Адана

Yeni Safak: Русия предложи на Турция и Сирия да разрешат различията си в съответствие с Договора от Адана

26 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Рабат. Сключеното през 1998 година споразумение от Адана между Турция и Сирия може да помогне за отстраняването на опасенията на Турция относно сигурността на южната й граница, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от електронното издание на вестник Yeni Safak.
На пресконференция в Рабат след срещата с мароканския си колега Насер Бурита, Лавров посочи, че споразумението от Адана все още е в сила и отбеляза, че то може да послужи като база за преговори по свързаните въпроси.
„Споразумението от Адана от 1998 година, скючено между Турция и Сирия, неговата същност е да елиминира опасенията на Турция относно сигурността й“, заяви руският външен министър.
Сирийското правителство е „влязло в договора, поемайки определени задължения и ние изхождаме от предположението, че това споразумение остава в сила. Както разбирам, на това мнение са и страните по договора“, добави той.
Съгласно спогодбата от 1998 година между Анкара и Дамаск, Сирия трябва да работи активно за разсейването на опасенията на Турция относно терористите от ПКК (Работническата партия на Кюрдистан).
В изпълнение на договора са затворени тренировъчни лагери на ПКК в Сирия и на терористите са отказвани услуги от сирийските банки, припомня „Йени Шафак“.
Двете страни също изчистиха мините от граничните зони, позволявайки използването им за селскостопански цели.
Турция заяви, че скоро ще проведе трансгранична операция срещу YPG / ПКК - сирийския клон на ПКК - източно от река Ефрат, отбелязва още изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирия обвини Турция, че нарушава Аданското споразумение

ТАСС: Сирия обвини Турция, че нарушава Аданското споразумение

26 Януари 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирия обвини Турция, че нарушава споразумението за борба с тероризма, подписано в турския град Адана през 1998 година, както се разбира от заявление на сирийското министерство на външните работи, разпространено в събота, предава ТАСС.
„Турция продължава да оказва поддръжка на терористически формирования и окупира сирийска територия“, се казва в заявлението, цитирано от сирийската държавна агенция SANA. В него се отбелязва, че Анкара редовно нарушава постигнатите в Адана договорки от началото на кризата през 2011 година. На свой ред Сирия потвърждава, че продължава да спазва споразумението.
Руската агенция припомня, че отношенията между Турция и Сирия в периода 1980 – 1990 година са крайно напрегнати, тъй като Анкара обвинява Дамаск, че подкрепя „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК). През октомври 1998 година настъпва криза между двете страни и Турция дава на Сирия срок от 45 дни, в течение на който страната трябва да се откаже напълно от подкрепата за ПКК. През тази година Дамаск гони от страната лидера на ПКК Абдула Йоджалан, след което отношенията между двете страни се подобряват. На 20 октомври 1998 година преговорите между представителите на МВнР и МВР на двете страни завършват с подписване на съвместен протокол и споразумение по въпросите на сигурността в Адана.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ: Ердоган: Самият сирийски народ кани турската армия да влезе в страната

НТВ: Ердоган: Самият сирийски народ кани турската армия да влезе в страната

25 Януари 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. При връщането си от еднодневната визита в Москва турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обширни изявления за придружаващите го журналисти, предаде телевизионният канал НТВ. Ердоган бе попитан по-конкретно дали Споразумението от Адана от 1998 година на Турция със Сирия ще остане същото и дали това означава установяване на връзки с Дамаск.
„Няма никой, който да казва, че това споразумение е невалидно. Точно обратното; самият г-н Путин подава сигнали, че това споразумение може да се окаже важно от гледна точка на нашата борба с тамошния тероризъм. Това споразумение действаше до 2011 година. Ние не може да установяваме контакти с един режим, който е причина за смъртта на близо един милион души и принудил милиони да избягат от страната. За намиране на разрешение в Сирия ние сме в интензивни контакти с Русия и с Иран. Питат ни; как така вие сте там, в Сирия? Ние сме пригранична държава и от там за нас постоянно има терористична заплаха. Стрелят по нас с ракети; имаме човешки жертви; принудени сме да се намесваме, за да защитим националната си сигурност. Влязохме военно в Джараблус, в Африн (операцията „Маслинова клонка”, стартирала на 20 януари м.г. – бел. на „Фокус”), в Ел Баб. От време навреме задават въпроса: „Вие поканени ли сте?”. Няма нужда да бъдем канени. Срещу нас има фактически нападения. Понесли сме жертви – над сто души. Нас там ни е поканил сирийският народ. Населението на Африн, на Джараблус, на Ел Баб; дори и на Ракка. Племената в Ракка ни канят с въпроса: „Кога турската армия ще дойде при нас?”, думи на Ердоган, цитирани от НТВ.
Освен това Ердоган подчертава „важността от поддържането на духа от диалога от Астана по Сирия между Турция, Русия и Иран. По отношение на визовата либерализация за турски граждани в Русия, турският президент посочва, че „процесът е в заключителния си етап и се очаква само подписът на Путин”, отбелязва още НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Muraselon (Сирия): Руски патрули се появиха на север от Манбидж

Muraselon (Сирия): Руски патрули се появиха на север от Манбидж

25 Януари 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Без излишен шум, руската военна полиция смени/допълни американските рейнджъри на север от сирийския град Манбидж. Освен това на разграничителната линия между турската армия и кюрдските „Сирийски демократични сили“ се появи сирийска войска. По-рано в този район се намираха само американски военни, които прикриваха кюрдите от евентуално нападение на турците от север, но с изтеглянето им, ситуацията се променя, съобщава сирийският военен портал Muraselon.
Медията е получила видео, което показва присъствието на Републиканската гвардия на сирийската армия на север от Манбидж, в близост до фронтовата линия с „Щита на Ефрат“.
Сирийският войник на видеото казва: „Ние, силите на Сирийската републиканска гвардия, дойдохме да подкрепим силите на Военния съвет на Манбидж в село Ум Джоуд на фронтовата линия с Щита на Ефрат“.
Селището се намира на североизток от Манбидж.
По-рано Министерството на отбраната на Сирия заяви, че силите на сирийската армия са в района на Манбидж по покана на кюрдските сили.
Както коментира медията, разполагането на сирийската правителствена армия на фронтовата линия в Манбидж предотвратява влизането на про-турските сили, т.нар. „Национална армия“ да влезе в района.Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: САЩ изпращат още войски, за да помогнат при изтеглянето от Сирия

АА: САЩ изпращат още войски, за да помогнат при изтеглянето от Сирия

25 Януари 2019 | 07:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ изпращат допълнителни войски в Сирия, за да осигурят защита на други американски сили и тяхното оборудване, докато се изтеглят от страната след заповед на президента Доналд Тръмп, съобщава турската Anadolu Agency.
Анонимен източник, отказа да коментира броя на изпратените войски или местоназначението им, като се позова на съображения за сигурност.
Друг анонимен представител на отбраната заяви, че ще са необходими повече войски, за да се гарантира сигурността преди всяко оттегляне.
Пентагонът все още не е издал официално изявление за маневрата.
„Броят на войските ще варира по време на процеса. От съображения за оперативна сигурност няма да обсъждаме конкретни движения на войски или срокове“, заяви Шон Робъртсън в изявление.
Той каза, че изтеглянето на САЩ „се основава на оперативните условия на място, включително разговори с нашите съюзници и партньори, и не подлежи на произволен график“.
Миналия месец Доналд Тръмп обяви внезапно планове за изтегляне на всичките 2000 американски войници от изтощената от войната страна, като заяви, че ръководената от САЩ коалиция е успяла да разгроми във военно отношение терористичната групировка „Ислямска държава“.

Превод и редакиця: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомост“: Военните на Русия и Турция ще засилят мерките за сигурност в северна Сирия

„Ведомост“: Военните на Русия и Турция ще засилят мерките за сигурност в северна Сирия

24 Януари 2019 | 02:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерствата на отбраната на Русия и Турция ще разработят допълнителни мерки, с които да се нормализира ситуацията в северната сирийска провинция Идлиб. За това е съобщил президентът Владимир Путин във връзка с резултатите от преговорите с неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Ведомости“.
Въпреки усилията на турската страна да създаде демилитаризирана зона, в Идлиб все още има много проблеми, констатира Путин: „Всички ги виждаме - и ние, и нашите турски партньори“.
«Договорихме се как да координираме работата си в най-близко време, а в наше присъствие министрите на отбраната проведоха допълнителни консултации, в момента те разработват допълнителни съвместни мерки, които заедно ще осъществим. Ще се стремим всички наши договорености да се приложат на практика », каза руският президент.
«У нас има обща увереност, че заедно трябва да продължим борбата с терористите, където и да се намират те, в това число и в идлибската зона“, е подчертал Путин.
В сряда руското Министерство на отбраната е съобщило за изостряне на обстановката в Идлиб: вечерта във вторник правителствената армия на Сирия е регистрирала двойна атака от бойците на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“ (забранена в Русия – бел. „Ведомости“).
Тя се стреми да постави под свой контрол най-важните пътища и други позиции, като стратегическото летище и авиобазата недалеч от Абу Духур.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Reuters: Русия и Турция ще действат заедно, за да стабилизират сирийската провинция Идлиб

Reuters: Русия и Турция ще действат заедно, за да стабилизират сирийската провинция Идлиб

23 Януари 2019 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Москва. След разговорите, които в сряда са водили президентите на Турция и Русия в Кремъл, Владимир Путин е обявил, че двамата са обсъждали планове за стабилизиране на ситуацията в сирийската провинция Идлиб, предава Reuters.
По-рано в сряда руският външен министър е заявил, че положението в района, в който Москва и Анкара се опитват да създадат зона за деескалация, бързо се влошава и че то е под почти пълен контрол на бойците от Нусра.
Путин е обявил, че военните министри на Русия и Турция вече са разговаряли за специалните мерки и действия, които двете държави ще предприемат в Идлиб, без да даде повече подробности. Той е оценил големите усилия, които Турция полага за да намали напрежението в региона, но е подчертал, че са нужни повече единни акции, за да „се ликвидират терористичните групировки“.
Путин е обявил, че се е съгласил Москва да бъде домакин на среща между Русия, Турция и Иран, на която да се обсъди ситуацията в Сирия, като е подчертал необходимостта тя да се проведе в най-скоро време. По този въпрос с Ердоган са на една и съща позиция.
Руският държавен глава е обявил и затрудненията, които среща идеята за създаване на спонсориран от ООН конституционен комитет за Сирия, тъй като Франция, Германия и Великобритания през декември я блокираха, поведение, което е изненадало Москва.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ Стар: Обща критика на Путин и Ердоган против ЕС заради позицията на Общността по Сирия

ТВ Стар: Обща критика на Путин и Ердоган против ЕС заради позицията на Общността по Сирия

23 Януари 2019 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара/Брюксел/Ню Йорк. Президентите на Русия и на Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, едновременно се обявиха срещу писмо на ЕС до Генералния секретар на ООН относно Конституционния комитет в Сирия, предаде турският ТВ канал Стар.
Путин заяви буквално следното: „Точно когато щяхме да сложим точка на преговорите в Женева, чухме от нашите европейски колеги, че „дейността все още не е приключила”. Междувременно искам да кажа следното: Това беше подход, който никак не очаквахме. Да изпратят писмо лично до Генералния секретар на ООН. Подписано от постоянните представители в Съвета за сигурност (СС) на ООН на Франция, Германия, Великобритания. В него в т. 5 казват така: „Г-н Генерален секретар, Вашият специален представител за Сирия не трябва да приема изявленията на страните - гаранти от процеса в Астана на Женевските мирни преговори.”. Изумителна ситуация. Не очаквахме подбоден подход.
Такова писмо написаха нашите европейски партньори. Ние обаче искаме да продължим работата с тях по един хладнокръвен начин. Аз вече разговарях по този проблем и с Франция, и с Германия. Външните министри ще продължат нужната работа в това направление.”, думи на Путин, цитирани от ТВ Стар.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция очаква повече от шест милиона руски туристи през 2019 година

ТАСС: Турция очаква повече от шест милиона руски туристи през 2019 година

23 Януари 2019 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Москва. На пресконференцията в Москва след руско-турските преговори турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му очаква над шест милиона руски туристи през тази година, предава ТАСС.
Той е напомнил, че „Русия не за първи път е на водеща позиция по борй на туристи, посетили Турция“.
Само преди дни, на 19 ноември, на церемонията по повод приключване на строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“ той съобщи за друг руски рекорд в туризма – за първите девет месеца на отминалата 2018-та над пет милиона руснаци са посетили Турция като туристи, което е най-добрият резултат по този показател в последните няколко години.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости:В Сирия ще трябва да се създаде Конституционен комитет

РИА Новости:В Сирия ще трябва да се създаде Конституционен комитет

23 Януари 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Москва. На съвместната пресконференция на президентите Ердоган и Путин руският държавен глава заяви, че форматът от Астана остава най-продуктивен при решаване на сирийския проблем, предава РИА Новости.
Той отбеляза, че партньорите в Женева са отказали да работят с Русия по формирането на Конституционен комитет в Сирия и е изразил удивлението си от тяхната позиция, но е заявил, че е търпелив. Той е съобщил, че МВнР на Русия ще разговаря със западните партньори.

По въпросите за стратегическото сътрудничество с Турция руският лидер заяви, че Турция прави много за ликвидирането на терористите в Идлиб. Според него е нужна съвместна работа, за да се премахне напрежението в този район. Военните и дипломатите на двете държави ще продължат да координират усилията си, в това число и за връщане на бежанците у дома в Сирия. По думите на Ердоган между Москва и Анкара по този въпрос няма никакви различия.

Държавните глави обсъдиха и процеса по оттегляне на американските войски от Сирия. Според Ердоган най-важното е да не се допуска властови вакуум след като военните напуснат територията. Путин припомни, че американските военни са в Сирия незаконно, тъй като Дамаск не ги е канил, а и защото няма решение на ООН.

Президентите на Русия и Турция са обсъдили в разговора си и въпроси, свързани с "Турски поток".
Според Путин газопроводът ще може да бъде пуснат до каря на 2019-та година. Той е подчертал, че това ще е от важно значение не само за Турция, но и за енергийната сигурност на южна и югоизточна Европа.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Нищо съществено няма да бъде постигнато в разговорите между президентите на Турция и Русия

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Нищо съществено няма да бъде постигнато в разговорите между президентите на Турция и Русия

23 Януари 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Нищо съществено няма да бъде постигнато в разговорите между президентите на Турция и Русия. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин във връзка с посещението на турският държавен глава Реджеп Таип Ердоган в Москва за среща с президента на РФ Владимир Путин. Георги Димов обясни, че нито Русия, нито Турция са харесвани от Запада и САЩ, и това ги кара да взаимно да се подкрепят.
„Между Русия и Турция има сериозни разминавания, особено по отношение на Сирия. На първо място имаме чуждестранно военно присъствие и нееднозначно отношение към него – факт. На второ място имаме законно избран президент, имаме армията на все още суверенна държава – Сирия, и различният поглед към тях. На следващо място – подозрения и обструкции за методите на водене на въоръжената борба и появата на терен на химици. Четвърто – имаме дилемата за запазване на териториалната цялост на Сирия, което най- вероятно ще бъде един от акцентите от днешната среща на Ердоган в Москва. И пето – диаметрално различно е отношението на двамата президенти към Башар Асад“, каза Димов.
Георги Димов определи сходството между Путин и Ердоган с факта, че двамата заедно са скочили срещу ЕС заради писмото на Брюксел до ООН заради Конституционния комитет в Сирия. Анкара и Москва настояват, че работата в Сирия е почти приключила или поне на последната права, докато според ЕС това не е така. Димов допусна, че в информациите след разговорите между президентите на Турция и Русия ще се наблюдава замитане под килима на проблемите относно Сирия. Ще се акцентира върху търговията, туризма и взаимните икономически изгоди, обобщи бившият генерален консул на България в Одрин. Колкото до интересуващата ни тема за бъдещето на „Турски поток“ анализаторът прогнозира, че за нея едва ли ще остане време и ако все пак се спомене, то ще бъде като символично допълнение и специално за Турция – за вътрешна употреба в навечерието на местните избори през март.
Цоня Събчева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”: Путин и Ердоган скочиха срещу ЕС заради писмото на Брюксел до ООН за Конституционния комитет в Сирия

„Хюриет”: Путин и Ердоган скочиха срещу ЕС заради писмото на Брюксел до ООН за Конституционния комитет в Сирия

23 Януари 2019 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара/Брюксел. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе разговор в продължение на близо 2 часа с руския президент Владимир Путин, предаде електронното издание на вестник „Хюриет”. След срещата двамата лидери дадоха съвместна пресконференция. Ердоган отправи посланието и предупреждението за „критичната важност за недопускането на вакуум, от който да се възползват терористичните организации след военното изтегляне на САЩ от Сирия.”. Путин изтъкна „желанието на Москва за намиране на трайно разрешение на конфликта в Сирия, чрез използване на политически и дипломатически пътища.”.

Путин и Ердоган заедно се обявиха против изпратеното от ЕС писмо до Генералния секретар на ООН относно Конституционния комитет в Сирия. Двамата се съгласиха, че това писмо на Брюксел „силно и неприятно ги е изненадало”, посочва още „Хюриет”.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган: Турция възнамерява да продължи да укрепва координацията с Русия в Сирия

ТАСС: Ердоган: Турция възнамерява да продължи да укрепва координацията с Русия в Сирия

23 Януари 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Турция възнамерява да продължи да укрепва координацията с Русия в Сирия, предава ТАСС.
Москва и Анкара не откриват никакъв проблем по въпроса за създаване на зона за безопасност в арабската република. За това заяви на пресконференцията по повод руско-турските преговори президентът на Турция Ердоган.
Русия и Турция продължават общата борба с терористичните елементи в Идлиб, пояснил той. Според него в скоро време ще бъде създаден Конституционен комитет на Сирия. Турският президент е подчертал, че „Анкара би искала също да узнае позицията на Великобритания, Германия и Франция по въпроса за създаване на конституционен комитет в Сирия. ".
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

23 Януари 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия в сряда , пише катарското англоезично издание Gulf Times.
Това е кулминацията на широкообхватна офанзива, започната от Сирийските Демократични сили (СДС), съставени предимно от кюрди миналия септември с подкрепата на коалицията, водена от САЩ, в която те ограничиха последния анклав на джихадистите на северния бряг на долината на Ефрат близо до иракската граница до малка точка.
Превземането на село Багуз оставя само непримирими бойци, които се крият в разпръснати ферми сред полета и овощни градини на северния бряг на река Ефрат.
"Издирвателните операции продължават в Багуз, за да бъдат намерени всички бойци, които все още се крият", каза ръководителят на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман.
Съседна Турция заплаши многократно да започне трансгранична операция, за да смаже кюрдските бойци от СДС и автономния район, който те са установили в районите на северната и североизточна Сирия под техен контрол.
Турските войски бяха задържани от присъствието на американски войници, които изградиха наблюдателни пунктове по протежение на границата и организираха съвместни патрули с кюрдски бойци.
Но с оттеглянето на тези войски кюрдите се опасяват, че ще бъдат изложени на пълната мощ на турските военни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Руско-турските отношения повлияват положително ситуацията в Близкия Изток

Реджеп Тайип Ердоган: Руско-турските отношения повлияват положително ситуацията в Близкия Изток

23 Януари 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Развитието на отношенията между Русия и Турция има положителен ефект върху сигурността в региона на Близкия изток. Това съобщи в сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган на първата среща тази година с руския лидер Владимир Путин, която се провежда в Москва, предава TACC.
"В много области, включително военни, културни, търговски, има развитие на отношенията между нашите страни. Без съмнение, това развитие е изключително положително за регионалната сигурност," каза той.
„В рамките на процеса от Астана проведохме тристранни срещи на високо равнище както в Москва, така и в Анкара и Техеран, което също допринася за сигурността на Близкия изток”, подчерта турският президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин счита подобряването на руско-турските отношения за лична заслуга на Ердоган

ТАСС: Владимир Путин счита подобряването на руско-турските отношения за лична заслуга на Ердоган

23 Януари 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин нарече лична заслуга на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган подобряването на отношенията между двете страни, предава TACC.
В началото на преговорите с Ердоган Путин отбеляза, че практиката на редовните срещи, подкрепянa от двамата президенти, дава своите положителни резултати.
"Броят на руските туристи миналата година в Турция се увеличи с 30% и достигна рекордната цифра от 6 милиона души. Това показва как гражданите на нашите страни виждат промяната в характера и качеството на руско-турските отношения. Г-н президент, скъпи приятелю, това е в значителна степен ваша лична заслуга, ваше лично постижение, защото отделяте много време за това“, каза Путин.
Ръководителят на руската държава добави, че Русия и Турция продължават да изпълняват широкомащабни двустранни проекти, "всичко върви по план". Той добави, че страните също са ангажирани с въпросите на регионалната сигурност, като активно си сътрудничат по въпросите на урегулирането в Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 АА: Започна  пресконфренцията на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

АА: Започна пресконфренцията на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

23 Януари 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Започна пресконференцията на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва, предава Анадолската агенция (АА).
Това е първата среща на двамата лидери за 2019 година, като през миналата година те са се срещнали седем пъти на двустранни или многостранни срещи. Още в началото руският президент е изразил съболезнования на турския си колега за смъртта на турски граждани при пожара на двата кораба в неутрални води в Черно море.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

TGRT: Путин преди срещата с Ердоган в Москва: Първата ни среща в този формат от дълго време; конструктивен разговор между военните и специалните служби

TGRT: Путин преди срещата с Ердоган в Москва: Първата ни среща в този формат от дълго време; конструктивен разговор между военните и специалните служби

23 Януари 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, предаде турският телевизионният канал TGRT.
В началото на срещата двамата лидери се изправиха пред камерите. „За пръв път разговаряме в този формат от дълго време. Въпреки изминалото доста време, работим за развитието на руско-турските отношения. Продължаваме активно нашите дейности за разрешаване на световните кризи, включително и кризата в Сирия. Продължават конструктивните разговори между военните и специалните ни служби.”, посочи Путин, цитиран от TGRT.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган пристигна в Москва

ДХА: Ердоган пристигна в Москва

23 Януари 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Москва за среща с руския президент Владимир Путин, предаде информационната агенция ДХА.
На летище Внуково – 2, Ердоган бе посрещнат от зам.-външния министър на Русия Александър Грушко, началника на Държавния протокол и турския посланик в Москва. След това Ердоган отпътува за Кремъл, където ще разговаря насаме с Путин и ще се проведе среща между двете официални държавни делегации, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ (Турция): Преди срещата на Путин с Ердоган, Москва оповести: Не виждаме стъпки за изтеглянето на САЩ от Сирия

НТВ (Турция): Преди срещата на Путин с Ердоган, Москва оповести: Не виждаме стъпки за изтеглянето на САЩ от Сирия

23 Януари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Малко преди срещата на руския президент Владимир Путин с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, Москва оповести, че „не вижда конкретни стъпки за военното изтегляне на САЩ от Сирия”, предаде турският телевизионен канал НТВ.
Позицията на руското МВнР оповести говорителят Мария Захарова. Освен това според нея, ситуацията по-специално в буферната зона за спиране на огъня в Идлиб постоянно се влошава, а джихадисти от Джабхат ан-Нусра са установили контрол в почти целия район. „Продължаващите провокации представляват заплаха за цивилните, за военния персонал на Сирия и за руската ВВС база в Хмеймим.”, посочва още Мария Захарова, цитирана от НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Днес предстои среща на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

АА: Днес предстои среща на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва

23 Януари 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Днес предстои среща на Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Москва, предава Анадолската агенция (АА).
По време на еднодневното работно посещение на Ердоган в руската столица Москва двамата лидери ще обменят мнения по регионални и международни въпроси, по-специално Сирия, както и двустранните отношения между Турция и Русия.
Преди посещението си в статия, написана от Ердоган, озаглавена "Турско-руското сътрудничество, която е от решаващо значение за разрешаване на кризата в Сирия", бе публикувана миналата седмица на руския ежедневник "Коммерсантъ", припомня агенцията.
„Няма да търсим съвет как да се справим с терористична група от някой, чиято дейност е насочена срещу нашите граждани повече от 30 години, или пък да искаме разрешение за борба с тероризма“, привеждат се думите на турския лидер в публикацията.
"Запазваме си правото, когато възникнат подходящи условия, да преследваме терористи, които заплашват страната ни от сирийска територия," каза Ердоган в статията.
Ердоган подчерта, че Турция няма проблем със сирийските кюрди, нито с други групи, живеещи в границите на съседната държава.
Заявявайки, че изтеглянето на САЩ от Сирия е "стъпка в правилната посока", Ердоган каза: "Сирийската криза може да бъде решена само от онези страни, които биха спечелили от изцелението на сирийските рани, а тяхното усложнение ще им навреди".
Подчертавайки, че е време американските сили да се завърнат у дома, по-късно Тръмп говори за "бавно и високо координирано изтегляне" на американските войски от Сирия, следвайки предложенията на американската администрация.
Когато Тръмп предложи идеята за безопасна зона без терор в северната Сирия миналата седмица, американските власти настояха Турция да гарантира, че няма да провежда операция срещу терористична групировка „Отряди за народна самоотбрана“, които Турция смята за крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), призната за терористична организация от ЕС, САЩ и други страни.
Турция подкрепи идеята за безопасна зона в Сирия, но се противопостави на искането на САЩ за защита на терористите.
Ердоган и Путин са провели седем срещи на четири очи през 2018 г. и 18 телефонни разговора за обсъждане на двустранните отношения и регионалното развитие, особено Сирия.
Лидерите за първи път се срещнаха в турската столица Анкара, където председателстваха Съвета за сътрудничество на високо равнище между Турция и Русия на 3 април, ден преди тристранната среща на върха за Сирия между лидерите на Турция, Русия и Иран.
По време на тристранната среща на върха на 4 април Ердоган, Путин и иранският президент Хасан Роухани подчертаха съвместната си решимост да се противопоставят както на сепаратизма, така и на използването на тероризма като извинение за промяна в Сирия.
Очаква се Ердоган, Путин и Роухани да се срещнат в следващите месеци, за да обсъдят положението в Сирия.
Двамата са се срещали на общо шест многостранни форума през миналата година припомня агенцията.
Освен обстановката в Сирия между двете страни има ясно видимо сътрудничество в областта на енергетиката. Почти е изградена едната тръба на газопровода „Турски поток“, който ще осигурява директни газови доставки от Русия към Турция, а в момента в ход е строителството на АЕЦ „Аккую“, където се предвижда изграждане на четири енергоблока с капацитет от по 1 200 мегавата.
Друга тема, която предизвика много дискусии, включително със САЩ е доставката на съвременните руски зенитно-ракетни системи С-400, за които турската страна твърди, че ще бъдат доставени, въпреки яростната съпротива и заплахата от налагане на санкции от страна на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и създаването на буферни зони в северната част на страната

ТАСС: Путин и Ердоган ще обсъдят ситуацията в Сирия и създаването на буферни зони в северната част на страната

23 Януари 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин ще проведе разговори в Кремъл с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, който ще посети Русия за еднодневно работно посещение - първото чуждестранно посещение през 2019 г. Както се съобщава по-рано от пресслужбата на Кремъл, лидерите ще обсъдят решаването на проблемите в Сирия. Миналата седмица Путин дискутира с постоянните членове на Съвета за сигурност на Руската федерация теми, които се очаква да бъдат разгледани на предстоящата среща с Ердоган. По данни на турското президентство преговорите ще се проведат първо в тесен формат, а след това в разширен формат - с участието на делегации, в чиито състав ще бъдат министри и други официални представители на двете страни.
Съветникът на президента Юрий Ушаков заяви пред репортери, че ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена в контекста на решението на САЩ да изтегли войските си от арабската република. Специално внимание ще бъде отделено на прилагането на руско-турските споразумения за зона на деескалацията в сирийската провинция Идлиб.
Той добави, че планират да бъдат обсъдени и други аспекти на сирийското урегулиране, включително въпроси, свързани със започването на работата на конституционната комисия. Той припомни, че тройката от Астана (Русия, Иран и Турция) вече е представила списък, съгласуван със сирийската страна, на представители на гражданското общество, които трябва да бъдат включени в този орган.
Друг въпрос в дневния ред на срещата на двамата президенти е свикването на следващата тристранна среща между Русия-Турция-Иран за сирийско урегулиране. По думите на Ушаков Москва възнамерява да предложи да се проведе на руска територия. Датата ще бъде определена по-късно, след преговорите между Путин и Ердоган и след консултации с иранската страна.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

22 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Дейр-ез-Зор. Стотици терористи от „Ислямска държава“ са се разоръжили и предали на оглавяваната от САЩ коалиция в Сирия и са прехвърлени в американска военна база в източната провинция Дейр-ез-Зор, пише електронното издание на вестник Yeni Safak, като се позовава на местни източници.
Събеседниците на турския ежедневник твърдят, че терористите са прехвърлени в база в района на петролния кладенец Ал Омар.
На 11 септември сирийските кюрди, с въздушната подкрепа на САЩ и артилерийска поддръжка от Франция, започнаха офанзива срещу „Ислямска държава“ в провинция Дейр-ез-Зор, припомня изданието.
През последните няколко седмици коалицията превзе град Хаджин, основната твърдина на джихадистите в провинция, както и градовете Ал Суса Алб Хатер, Албухасан и т.н.
Междувременно, „Ислямска държава“ продължава да контролира град Ал Багуз и други необитаеми райони на провинциите Дейр-ез-Зор и Хомс.
Съгласно твърденията на местни източници, в резултат от бомбардировките на жилищните райони от оглавяваната от САЩ коалиция са загинали стотици мирни граждани.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган ще се срещне с Путин в сряда в Москва

ДХА: Ердоган ще се срещне с Путин в сряда в Москва

22 Януари 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне с президента на Русия Владимир Путин в сряда в Москва, предаде информационната агенция ДХА. Според източници от Президентството, Ердоган ще направи еднодневна визита в Москва, съпровождан от турски министри и други компетентни лица. Освен разговори насаме, ще има и среща на двете официални държавни делегации. Ще бъдат обсъдени ситуацията в Сирия, регионални въпроси, двустранните отношения и актуални международни теми, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

21 Януари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще започне да предприема необходимите военни мерки в Сирия, ако обещанията за защита на нейните граници и нейния народ не бъдат спазени, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган и увери, че скоро турските сили ще поемат контрола върху северния сирийския регион Манбидж от САЩ, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Надяваме се с цялото си сърце, че нашите разговори със САЩ, Русия и другите страни ще завършат с взаимно разбирателство. Но това не означава, че ще чакаме завинаги. Нашите сили са на границата и ние следим как се развиват събитията от близо. Ако дадените обещания бъдат изпълнени и процесът продължава, това е добре. Иначе, ние предупреждаваме, че почти сме завършили приготовленията си и ще предприемем мерки, съответстващи с нашата стратегия“, заяви Ердоган на среща с бизнесмени в Анкара на 21 януари.
Въпреки че не разясни какви обещания са дадени, турският президент намекна, че става дума за изграждането на зона за сигурност по протежение на границата между Турция и Сирия, за да бъде предотвратена, както казва Анкара, заплахата от ОНС/YPG (сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана) срещу турския народ и оттеглянето на кюрдските формирования от Манбидж, предвидено в двустранното споразумение със САЩ, пише изданието.
Вестникът припомня, че Турция отдавна разполага войски и военно оборудване на сирийската граница за операция срещу ОНС на изток от река Ефрат, но я забавя, след като американският президент Доналд Тръмп обяви миналия месец пълното изтегляне на американските войски от разкъсаната от войната страна.
Оттогава Турция и САЩ проведоха преговори за координиране на оттеглянето на последните от Сирия и намиране на начин за справяне с опасенията на първите по отношение на сирийските кюрди.
Ердоган и Тръмп проведоха четвъртия си телефонен разговор за месеца късно на 20 януари, в който двамата лидери разгледаха последните събития в Сирия, включително самоубийствения бомбен атентат, в който бяха убити четирима американски военнослужещи. Ердоган изрази съболезнованията си на Тръмп и описа нападението като провокация, която цели да повлияе на решението на САЩ да се оттегли от Сирия.
„Президентът Тръмп подчерта важността на това, оставащите в Сирия терористични елементи да бъдат ликвидирани. Двамата лидери се съгласиха да продължат да търсят решение чрез преговори за Североизточна Сирия, което отразява опасенията за сигурността и на двете страни. Те обсъдиха също взаимния си интерес от разширяването на търговските отношения между САЩ и Турция“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс след разговора.

Сигурността на Манбидж е в ръцете на Турция

Ердоган и Тръмп обсъдиха също „пътната карта“, която предвижда изтеглянето на ОНС от Манбидж. Турският президент увери Тръмп, че Анкара е готова да предприеме всички мерки, за да обезпечи сигурността на региона.
„Ще обезпечим сигурността на Манбидж и тогава ще предадем контрола върху града на истинските му собственици. Трябва да е ясно, че ние не сме хвърлили поглед на сирийската територия. Сирия принадлежи на сирийците“, заяви Ердоган.
Той подчерта, че Турция е осигурила „мир, комфорт и завръщане към нормалния живот в Африн, Джарабулус и Ал Баб, като е разчистила тези провинции от терористи“ и увери, че ще направи същото в предложената зона за сигурност по турско-сирийската граница.
„Точно, както обсъдихме с господин Тръмп, зоната за сигурност ще бъде дълбока 20 мили (30-32 километра) в Сирия. Имаме организирано пътуване до Русия в сряда и ще оценим развитието в нашия регион. Ако не бяхме отишли в Идлиб, щяхме да чуем за смъртта на стотици и хиляди хора“, заяви турският лидер.

„Зоната за сигурност не трябва да се превръща в терористическо блато“

Но зоната за сигурност, която трябва да бъде създадена в Сирия, не трябва да превръща региона в приют за противниците на Турция, точно както се случи в Северен Ирак, предупреди Ердоган.
„Ние никога няма да позволим една безопасна зона да се превърне в ново терористично блато срещу нашата страна“, заяви той, като обеща, че Турция трябва да поеме контрола над тази ивица. „Нашето предложение за зона за сигурност под контрола на Турция има за цел да държи терористичните организации далеч от нашите граници“.
Турция ще продължи да се бори срещу „Ислямска държава“, ОНС и ПКК (Работническата партия на Кюрдистан, увери президентът на страната. „Тези, които осъществят дори малка атака срещу нас, ще платят много висока цена. По-добре да не се осмеляват да го правят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: При бомбената атака град Хасеке са загинали петима сирийски кюрди и са ранени двама военни от САЩ

ДХА: При бомбената атака град Хасеке са загинали петима сирийски кюрди и са ранени двама военни от САЩ

21 Януари 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Хасеке. Бомбеното нападение в сирийския град Хасеке е станало в района на т.нар. Мост № 47 в ранните следобедни часове при преминаването на военен конвой от бронирани коли, предаде информационната агенция ДХА. Град Хасеке е под контрола на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. При атаката срещу съвместния военен конвой на ОНС и армията на САЩ. По първоначални данни са загинали петима сирийски кюрди. Има двама ранени американски военни, от които единият – тежко.
При нападение от камикадзе на 16 януари в ресторант в град Манбидж загинала 15 души, включително четирима военни от САЩ, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Бомбено нападение срещу военен конвой на САЩ и сирийските кюрди в Хасеке, Сирия – петима убити

„Джумхуриет”: Бомбено нападение срещу военен конвой на САЩ и сирийските кюрди в Хасеке, Сирия – петима убити

21 Януари 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Хасеке. Натоварено с експлозиви превозно средство е избухнало по време на преминаване на военен конвой на армията на САЩ в град Хасеке в североизточна Сирия, предаде електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Уточнява се, че атаката е била срещу съвместна военна колона с участието на бойци от Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. По първоначални данни са загинали петима души.
Анадолската агенция оповести, че има един тежко ранен американски военен.

Превод и редакция: Георги Димов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган към Тръмп: Турция е готова моментално да поеме сигурността в района на Манбидж

ДХА: Ердоган към Тръмп: Турция е готова моментално да поеме сигурността в района на Манбидж

21 Януари 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде информационната агенция ДХА. Обсъдена е последната ситуация в Сирия. Двамата лидери са постигнали договореност за общи мерки за прочистване на остатъците от ДАЕШ в Сирия и недопускане повторното й появяване на терен. Ердоган е декларирал готовността на Анкара „да получи мандат и се заеме с осигуряване на сигурността в района на Манбидж, без да бъде губено никакво време.”, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В резултат от удар на Израел са загинали четирима сирийски военни

ТАСС: В резултат от удар на Израел са загинали четирима сирийски военни

21 Януари 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Дамаск. В резултат от нощен удар на Израел са загинали четирима сирийски военни, още шестима са ранени, а освен това летището в Дамаск е понесло сериозни щети, предава ТАСС.
По информация от Националния център за управление на отбраната на Русия, противовъздушната отбрана на Сирия е унищожила повече от 30 крилати ракети и управляеми авиобомби по време на нощния удар.
„На 21 януари 2019 година от 02:11 до 02:56 ВВС на Израел са нанесли три авиационни удара по територията на Сирия от западно, югозападно и южно направление. В хода на отразяването на удара, силите на ПВО на Сирия са унищожили повече от 30 крилати ракети и управляеми авиобомби“, съобщават от центъра.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция е готова да гарантира сигурността на Манбидж

AFP: Турция е готова да гарантира сигурността на Манбидж

21 Януари 2019 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. AFP предава, че Турция е готова да поеме сигурността на Манбидж в северна Сирия, за да „не се губи време“. Това е съобщил турският президент Реджеб Тайип Ердоган на американския си колега Доналд Тръмп в телефонен разговор.
Манбидж, който се контролира от кюрдски бойци, подкрепяни от американски военни, беше атакуван от групировката „Ислямска държава“. Убити бяха 19 души, включително и четирима американци.
Във втория си телефонен разговор за по-малко от седмица Ердоган е казал на Тръмп, че тази атака е „провокация“, целяща да повлияе на решението му да изтегли американските войски от Сирия, съобщава турската телеграфна агенция AA.
Двамата натовски съюзници искат да създадат „зона за сигурност“, с която да отделят териториите, контролирани от Народните отряди за отбрана, от турската граница.
Тръмп и Ердоган са разговаряли как да ускорят обсъжданията между генералите от двете държави за създаването на тази зона.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Няма планове за последствията от американското изтегляне от Сирия

The Hill: Няма планове за последствията от американското изтегляне от Сирия

20 Януари 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият специален пратеник на САЩ Брет Макгърк в борбата срещу „Ислямска държава“ предупреди в неделя за последствията от изтеглянето на американските войски от Сирия, заявявайки, че "няма план" за това, което следва след като американците си тръгнат, предава думите му пред телевизионния канал CBS американското издание The Hill.
"Обявявайки, че ще се оттеглиш и без план - и повярвайте ми, няма план за това, което предстои. Точно сега нямаме план. - Това увеличава уязвимостта на нашите сили, увеличава увереността на нашите врагове в Сирия ”, заяви Брет Макгърк.
Макгърк, който подаде оставката си малко след като президентът Тръмп обяви миналия месец, че изтегля войските на САЩ от Сирия, каза, че отсъствието на американци ще създаде празнота в лидерството и ще доведе до възможност за възстановяване на „Ислямска държава“.
Той предположи, че Тръмп се е противопоставил на съветите на екипа си по национална сигурност при вземането на решението.
Макгърк заяви, че това ще постави американските сили под допълнителен натиск, ако от тях се изисква да управляват оттеглянето и да намерят нов партньор, който да управлява кампанията срещу „Ислямска държава“ в Сирия едновременно. Той изрази скептицизъм, че страна като Турция ще може да изпълни тази роля.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Израелската ПВО е прихванала ракета, изстреляна от Сирия

ТАСС: Израелската ПВО е прихванала ракета, изстреляна от Сирия

20 Януари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Системата за противовъздушна отбрана на Израел "Железен купол" е прихванала ракета, изстреляна от Голанските възвишения в неделя, съобщи пресслужбата на израелската армия, цитирана от ТАСС.
"Преди известно време ракетата е била изстреляна от северната част на Голанските възвишения и е била прихваната от системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“ се казва във военното комюнике. Израелската армия не посочва никакви други подробности за инцидента.
Според израелското държавно радио "Кан" няма съобщения за пострадали и разрушения в резултат на инцидента. Радиостанцията отбелязва, че сирийската агенция SANA преди това е съобщила, че сирийските системи за противовъздушна отбрана са отблъснали израелска въздушна атака в южната част на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийското правителство съобщи, че е отразило израелски ракетни атаки

AFP: Сирийското правителство съобщи, че е отразило израелски ракетни атаки

20 Януари 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската въздушна отбрана в неделя отговори на израелските въздушни нападения в южната част на страната, съобщи държавната информационна агенция SANA, цитирайки военен източник, предава АFP.
Системите за противовъздушна отбрана "възпрепятстваха израелските въздушни удари да достигнат целите си на юг", се казва в информацията, без да се дават допълнителни подробности.
Ръководителят на Сирийската обсерватория за човешки права, базирана в Лондон, Рами Абдел Рахман, заяви, че става дума за цели на юг от Дамаск близо до района на Кишу.
"В тази зона се намират оръжейни складове на „Хизбула“ и ирански бойци", каза Абдел Рахман, добавяйки обаче, че не е ясно дали са били поразени от израелските удари.
Информацията идва една седмица, след като Израел извърши въздушен удар, за който заяви, че е бил насочен към ирански оръжейни складове в Сирия.
Нападенията на 12 януари бяха потвърдени от израелския премиер Бенямин Нетаняху, който каза, че "складове, съдържащи ирански оръжия на международното летище в Дамаск" са били ударени.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турция е сред водещите страни в света по сигурност на изборите, твърди вътрешният министър

АА: Турция е сред водещите страни в света по сигурност на изборите, твърди вътрешният министър

20 Януари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че Турция е сред водещите страни в света по провеждане на избори и по сигурността на самия вот, предаде Анадолската агенция (АА).
Министърът присъства на конференция в източната провинция Ерзурум на тема сигурност на изборите. „Нямаме никакви пропуски или грешки по отношение на използването правото за гласуване от сирийците в Турция, нито по адресната им регистрация, нито по ефекти, които могат да окажат влияние върху резултатите от вота.”, декларира вътрешният министър, цитиран от АА. По думите му, в момента в Турция има регистрирани като турски граждани и гласоподаватели малко над 53 хиляди сирийци, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Турското Президентство скочи срещу бившия спецпратеник на САЩ в Сирия Брет Макгърк: Повтаряте пропагандата на ПКК

„Джумхуриет”: Турското Президентство скочи срещу бившия спецпратеник на САЩ в Сирия Брет Макгърк: Повтаряте пропагандата на ПКК

20 Януари 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Говорителят на турското Президентство Ибрахим Калън буквално избухна срещу бившия специален представител на САЩ в Международната коалиция за борба срещу ДАЕШ в Сирия Брет Макгърк, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. „Анализите на Брет Макгърк са погрешни. Обвиненията му срещу Турция са безпочвени и неразбираеми. Позициите и обвиненията на Брет Макгърк се състоят от повторение на пропагандата на Кюрдската работническа пария (ПКК)”, реагира гневно Ибрахим Калън.

Брет Макгърк публикува статия в „Washington Post”, в която заключава, че „Турция не е надежден партньор по въпроса за Сирия” посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джумхуриет: Може ли партията на Ердоган да се справи с проблема със САЩ в Сирия?

Джумхуриет: Може ли партията на Ердоган да се справи с проблема със САЩ в Сирия?

19 Януари 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вестник „Джумхуриет” публикува позиция от своя колумнист Али Сирмен, за проблемните въпроси на Анкара със САЩ в Сирия.
Агенция „Фокус” публикува журналистическия материал – без редакторска намеса:

Турско-американските отношения приличат на „шотландски душ”: водата е до точката не кипене и изведнъж става ледено студена. Особено по въпроса за обстановката в Сирия, Анкара и Вашингтон не само взаимно се дебнат и обвиняват, но и се отмятат от предишни техни изявления и позиции. Това действително затруднява да се разбере каква е истината.

Обаче като един добър играч в отбрана, не трябва да отделяте окото си от топката и да не се хващате на евтини трикове и финтове; в случая – да не преглъщате безкритично всяка оферта и представяне.

В общи линии ситуацията може да се резюмира по следния начин:

Вече стана съвсем ясен сблъсъкът на основните интереси между Турция и сегашната американска администрация на Доналд Тръмп. Официален Вашингтон отрито оповести, че е привърженик на промяната на границите в района; че успоредно с Израел иска да си създаде едни нов стратегически ортак – и то на по-евтина цена; че за реализацията на това намерение няма да се откаже от сепаратистки и терористични организации; че няма да си затваря очите и няма да позволи те да бъдат дори и само лекичко „докосвани”.
От една страна Тръмп показва тоягата; а от друга – предлага „зона за сигурност”, за да не получава по-големи критики от Турция. Очевидно е обаче, че в тази „зона за сигурност” ще бъдат взети под завоалирана американска закрила терористични сили, които са ни много добре познати от близкото минало.
***
При това положение пред Анкара има две възможности:
1. Или да се разбере с Русия и с Иран в рамките на процеса от Астана и в хармония с тях да действа и да подпомага процеса за запазване на териториалната цялост на Сирия; като същевременно пресича инициативата на САЩ за внедряване на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) и в Северен Ирак.
2. Или да пее песнички за уважение към териториалната цялост на сегашната лишена от съдържание Сирия, както по този начин реже клона, на който стои; в изпълнение на политиката на САЩ в района.
Войнствените изявления, че една нощ изненадващо ще влезем с армията в Сирия, останали от много по-предишни военни времена, показват само едно: Анкара все още не си е изяснила позициите и подава сигнали, които ни карат дълбоко да се замислим.
Същността на проблема е: Под чии военен контрол ще бъде опустошения район източно от река Ефрат на самата граница с Турция, след военното изтегляне на САЩ? В изпълнение и по смисъла на уважението към териториалната цялост на Сирия, това би трябвало да бъдат официалните държавни органи на Сирия, т.е. въоръжените сили на президента Башар Асад.
Известно е, че актьорите в процеса от Астана, сред които е и Турция – Русия и Иран, подкрепят по тази тема това законно искане на Башар Асад.
От публикуваната на 7 януари в New York Times статия, подписана от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, става ясно че Анкара не е на подобно мнение. Подразбира се, че Турция няма намерение да предостави на Башар Асад контрола в района, което ни кара дълбоко да се замислим.
Ако се реализират тези намерения, с които очевидно днешна Анкара се е ангажирала; тогава съществува много голяма вероятност след серия събития, в съвсем близко време Анкара да изпадне до положението на неразделна част от големия план на САЩ в района.
Ако се осъществи тази вероятност, на дневен ред много сериозно ще изникне проблемът за оцеляването на страната – буквално на фронтови език, при сегашното управление на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган. Държавата ни ще бъде подложена на една много голяма заплаха.
***
Тогава всичките тази показни изявления за решителност, ще създадат обстановката на комични и жалки изпълнения.
При това положение ще видим, че анонсите и препратките от страна на ПСР и на подкрепящата я Партия на националистическото движение (ПНД) към Войната ни за независимост, не са истински и не кореспондират на декларациите им за решителност.
Да, вярно е, при сегашните условия може да се наложи провеждането на една нова Война за независимост. Само че къде е един Мустафа Кемал Ататюрк, който може да я осъществи и го е доказал; къде е предишният героичен и храбър Меджлис на Ататюрк?...
Нека да не забравяме и това; общества, които потребяват повече отколкото произвеждат, просто няма как бъдат убедителни и да им се чуват звучните стонове за някаква независимост.
Впрочем, по тази тема президентът на САЩ Доналд Тръмп на два пъти бръкна в раната. Не иден път, а на два пъти обяви, че ще срине икономически Турция; и то с маниер, който няма как да се хареса на никого.
В действителност, днешната икономическа структура и положение в Турция не са подходящи не само за една нова Война за независимост; те просто не съответстват на воденето на една що-годе национална политика.
С манталитета на ПСР да се потребява повече отколкото е произведено, а и с претъпканите затвори с представители на патриотичната интелигенция, борещи се за свобода; днес категорично не може да бъде „произведено” решение за независимостта, за оцеляването и за спасяването на Турция.

Превод: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийската опозиция вижда шанс за мирно решение на конфликта

Reuters: Сирийската опозиция вижда шанс за мирно решение на конфликта

19 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Рияд. Сирийската опозиция вижда шанс за мирно решение на конфликта, предава Reuters.
Сега в Сирия има добра възможност да се постигне политическо решение на опустошителната осемгодишна война, след като прекратяването на огъня доведе до спокойствие в много области на страната, заяви главният опозиционен преговарящ на Сирия в събота.
„Мисля, че сега е налице шанс, защото почти в цяла Сирия имаме прекратяване на огъня, а усилията за борба с тероризма са постигнали добри резултати”, каза Наср Харири в интервю за агенцията в столицата на Саудитска Арабия Рияд, където той се намира.
Харири, главният преговарящ на опозицията в мирните преговори се срещна с новия специален пратеник на ООН в Сирия Гейр Педерсен в петък.
"Сега е време да се възползваме от всички тези развития: прекратяването на огъня, борбата с тероризма, убеждението на мнозинството от сирийския народ, че единственото решение на сирийската криза е политическото решение", добави Харири.
През декември Русия, Иран и Турция - привърженици на основните страни в сложната гражданска война в Сирия - не успяха да постигнат съгласие относно състава на сирийската конституционна комисия, но призоваха тя да се събере в началото на следващата година, за да започне действителен мирен процес.
Арабските държави, включително и някои, които преди са подкрепяли бунтовниците срещу сирийския президент Башар Асад, се опитват да постигнат примирие с него след постигнатите победи от неговите сили във войната, за да разширят влиянието си в Сирия за сметка на неарабска Турция и Иран, пише агенцията
"Всички страни ... Турция, до известна степен Русия и арабските страни вярват ... че без политическо решение нормализацията в Сирия би била невъзможна", каза Харири.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.