НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Грипната ваканция за учениците в областта е удължена до 22 януари

Шумен: Грипната ваканция за учениците в областта е удължена до 22 януари

21 Януари 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Шумен. Грипната ваканция за учениците в областта е удължена до 22 януари. Дните 21 и 22 януари ще бъдат неучебни за учениците. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието. Удължаването на грипната ваканция е във връзка с предписание на Регионалната здравна инспекция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РЗИ – Варна: Почти двойно се е увеличил броят на болните от остри респираторни заболявания

РЗИ – Варна: Почти двойно се е увеличил броят на болните от остри респираторни заболявания

18 Януари 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Почти двойно се е увеличил броят на болните от остри респираторни заболявания във Варна през последната седмица. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). По данни на личните лекари в града, в периода от 11 до 17 януари са отчетени 718 случая на остри респираторни заболявания, при 392 от предходната седмица. Най-висока заболеваемост е регистрирана във възрастовите групи от 30 до 64 години (214 лица) и от 5 до 14 години (203 деца). Установени са са 29 случая на грип по клинични данни, както и 102 усложнения от грип и остри респираторни заболявания. От тези пациенти 60 са с бронхити и 42-ма – с пневмонии.
За периода са отчетени 29 случая на чревни инфекции, при 23 от предходната седмица. Засегнатите от въздушно-капкови инфекции са 69, срещу 113 за предходната седмица. Регистриран е един случай на Лаймска борелиоза. В имунизационния кабинет през отчетния период са преминали общо 52 души. Проведени са 16 имунизации.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РУО – Смолян: По време на грипната епидемия в областта, децата в детските градини ще бъдат допускани след стриктен сутрешен филтър

РУО – Смолян: По време на грипната епидемия в областта, децата в детските градини ще бъдат допускани след стриктен сутрешен филтър

18 Януари 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Смолян. Във връзка с издадено предписание на основание чл.63, ал.2 от Закона за здравето с изх. № 11-1/18.01.2019 г. на Регионалната здравна инспекция – Смолян се преустановяват учебните занятия във всички училища на територията на област Смолян от 21 януари 2019 г. до 23 януари 2019 г. включително. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието (РУО) – Смолян. Децата ще продължат да посещават детските градини, като ще се извършва стриктен сутрешен филтър, за да не се допускат болни деца със симптоми на остри респираторни заболявания и грип.
Сред останалите препоръки на РУО – Смолян към детските заведения са – извършване на качествена дезинфекция без завишаване на процента дезинфектант, спазване на строга лична хигиена на децата и персонала, често проветряване на спални и занимални помещения, както и осигуряване на оптимален температурен режим в детското заведение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Грипна епидемия е обявена в областта, учениците излизат във ваканция до 23 януари, включително

Смолян: Грипна епидемия е обявена в областта, учениците излизат във ваканция до 23 януари, включително

18 Януари 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Смолян. Грипна епидемия е обявена в област Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция – Смолян. На свое заседание Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания отново е обсъдил епидемичната ситуация в областта. Предвид достигнатите високи стойности на заболеваемост 253,91 на 10 000 души в наблюдаваните практики, при гранична стойност 220,72 на 10 000 души, повишената заболеваемост в другите общини, както и повишения процент на отсъстващи ученици, с цел ограничаване на разпространението на инфекциите, комисията обявява грипна епидемия на територията на област Смолян от днес – 18 януари 2019 година. За лечебните заведения остават в сила предписаните противоепидемични мерки от 15 януари 2019 година, заедно с прекратяване на плановите операции, а на Регионалното управление на образованието е издадено предписание за пускането на учениците в грипна ваканция от 21 януари до 23 януари включително.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: РЗИ препоръчва удължаване на грипната ваканция в областта

Шумен: РЗИ препоръчва удължаване на грипната ваканция в областта

18 Януари 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. С цел прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип сред учениците, Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен препоръчва на Регионалното управление на образованието удължаване на грипната ваканция в областта до 22 януари – включително. Това съобщиха от РЗИ - Шумен. Грипна епидемия на територията на областта с произтичащите от това профилактични и противоепидемични мерки бе обявена на 15 януари. От РЗИ - Шумен посочват, че при ежедневното наблюдение на случаите на ОРЗ и грип, продължава увеличаването на броя на заболелите в сравнение с предходната седмица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Грипна ваканция е обявена за учениците от основните училища в селата Кичево и Поляците

Варна: Грипна ваканция е обявена за учениците от основните училища в селата Кичево и Поляците

18 Януари 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Варна. Грипна ваканция е обявена за учениците от основните училища в селата Кичево и Поляците във Варненска област. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Тя допълни, че до 22 януари дните са неучебни за учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Кичево, община Аксаково, и от ОУ Васил Левски“ в село Поляците, община Дългопол. Днешният ден е неучебен и за учениците от училищата на територията на общините Провадия, Долни чифлик, Аврен, Девня и Суворово. В отговор на постъпили в Регионалната здравна инспекция докладни от директорите на училища до 20 януари учебните занятия са прекратени още в СУ „Климент Охридски“, община Дългопол, СУ „Васил Левски“, община Вълчи дол, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Езерово, община Белослав. Венцеслава Генова допълни, че в останалите учебни заведения на територията на Варна и областта заболеваемостта е под 30%.
Във връзка с повишена заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания от здравната инспекция във Варна предприеха предепидемични мерки. До 22 януари във всички лечебни заведения на територията на Варна и областта се прекратяват свижданията с лежащо болни пациенти, прекратява се работата на детските и женските консултации, ограничават се масовите мероприятия. При рязко увеличаване на засегнатите от грип и вирусни инфекции от болниците трябва да определят кабинети, в които да бъдат приемани само такива пациенти. Засилва се и сутрешният филтър в яслите и детските градини. Служителите там ще трябва стриктно да следят за недопускане на болни деца. Спира се и провеждането на масови мероприятия в забавачките. Следващото заседание на Областната комисия за борба с грипа ще се проведе на 22 януари – вторник, от 15.00 часа в сградата на Регионалната здравна инспекция.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Учениците в областта остават в грипна ваканция до вторник

Бургас: Учениците в областта остават в грипна ваканция до вторник

18 Януари 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Учениците в област Бургас остават в грипна ваканция до вторник. Грипната епидемия в областта остава в сила. Ваканцията за учениците във всички 13 общини се удължава до 22 януари включително. Това е решението на Регионалния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ), който заседава в Областна администрация Бургас, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
По думите на експертите от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) броят на заболелите се е увеличил и за първите четири дни на тази седмица е 190,44 % или 386 случая спрямо наблюдаваното население.
Остават в сила всички противоепидемични мерки: детските градини продължават да работят при „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, преустановяват се плановите операции, свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.
Щабът ще заседава отново на 25 януари, когато ще стане ясно дали епидемията ще бъде прекратена.
В заседанието са участвали областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, зам.-областният управител Севдалина Турманова, зам.кметът на Бургас д-р Лорис Мануелян, представители на РЗИ - Бургас, Регионалното управление по образование, ръководителите на Центъра за спешна медицинска помощ, Регионалната здравна каса, представители на болнични заведения и други институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Най-много училища не провеждат занятия през днешния ден в област Бургас - 137

МОН: Най-много училища не провеждат занятия през днешния ден в област Бургас - 137

18 Януари 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. В 465 училища и детски градини днес са преустановени учебните занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Най-много училища не учат днес в Бургаска област - 137, в област Стара Загора - 120 училища, и в област Шумен - 65 училища.
В област Ямбол от днес до 23 януари в 43 училища е обявена грипна ваканция. В 40 училища в област Перник и в 38 училища в област Варна не учат по предписание на РИОКОЗ. В 18 училища в община Силистра също не се провеждат занятия.
В едно училище в област Кърджали - СУ „Н. Й. Вапцаров“ в с. Бенковски и в едно в област Пловдив - ОУ „Хр. Ботев“ в с. Поповица, също няма занятия.
В София-град няма да учат само в 95. СУ „Проф. Иван Шишманов“ заради авария в отоплителната система.
В ДГ „Детелина" в с. Черно поле, Видинска област, продължават да не се провеждат занятия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Втори случай на пациент с грип е доказан в микробиологичната лаборатория на болницата в Панагюрище

Пазарджик: Втори случай на пациент с грип е доказан в микробиологичната лаборатория на болницата в Панагюрище

18 Януари 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. Втори случай на пациент с грип (А/Н1-2009) е доказан в микробиологичната лаборатория на болницата в Панагюрище, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от пресцентъра на лечебното заведение. Началникът на лабораторията д-р Мариана Ашикян посочва, че материалът за изследване се взема чрез назофарингеална натривка, а резултатът излиза в рамките на час и половина. Изследването спестява време и свежда до минимум възможността за неправилно лечение. Най-добрият период за провеждане на изследване за грипен вирус е в рамките на 48 часа от началото на грипните симптоми — в този интервал има по-голямо количество от вируса на грипа и това улеснява откриването му, а също така антивирусното лечение ще има по-голям ефект. Ранното откриване на грипния вирус спомага за значителното ограничаване на разпространението на вируса, намалява тежестта на грипната инфекция и предотвратява усложненията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Красимир Вълчев: В 465 училища и детски градини в страната са преустановени учебните занятия

Mинистър Красимир Вълчев: В 465 училища и детски градини в страната са преустановени учебните занятия

18 Януари 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. В 465 училища и детски градини в страната са преустановени учебните занятия. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-много училища не учат днес в Бургаска област – 137, в област Стара Загора – 120, и в област Шумен – 65 училища“, заяви Вълчев. Той поясни, че в Ямбол до 23 януари е обявена грипна ваканция в 43 училища, в Перник – в 40 училища, и във Варна – в 38 училища.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Областният управител Стефан Мирев свиква оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ след обявената грипна епидемия за областта

Пазарджик: Областният управител Стефан Мирев свиква оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ след обявената грипна епидемия за областта

18 Януари 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев свиква оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ) след обявената грипна епидемия за областта, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мария Ловчинова от Областната администрация. Тя уточни, че във връзка с рязкото увеличаване на броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в област Пазарджик и по искане на Регионалната здравна инспекция, областният управител Стефан Мирев свиква извънредно заседание на членовете на Оперативния щаб за борба с грип и ОРЗ. Заседанието ще се проведе от 10.30 часа в Приемна зала на Областна администрация – Пазарджик. Взетите решения по време на оперативния щаб ще бъдат оповестени след края на заседанието.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания ще проведе заседание

Бургас: Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания ще проведе заседание

18 Януари 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Бургас. Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания в Бургас ще заседава от 11.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Свижданията в болниците в града се прекратяват от 18 януари заради опасността от грип и ОРЗ

Варна: Свижданията в болниците в града се прекратяват от 18 януари заради опасността от грип и ОРЗ

17 Януари 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Варна. От 18 до 22 януари във всички лечебни заведения на територията на Варна и областта се прекратяват свижданията с лежащо болни пациенти. Решението за забраната беше взето на днешното заседание на Областната оперативна комисия за борба с грипа, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Във връзка с повишената заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) от здравната инспекция публикуваха списък с предепидемични мерки. Сред тях са: прекратяване на работата на детските и женските консултации, ограничаване на масовите мероприятия и насочване на ресурс в лечебните заведения за посрещане на по-голям брой болни. При рязко увеличаване на засегнатите от грип и вирусни инфекции, от болниците трябва да определят кабинети, в които да бъдат приемани само такива пациенти. Засилва се и сутрешният филтър в яслите и детските градини. Служителите там ще трябва стриктно да следят за недопускане на болни деца. Спира се и провеждането на масови мероприятия в забавачките. Следващото заседание на Областната комисия за борба с грипа ще се проведе на 22 януари – вторник, от 15.00 часа в сградата на Регионалната здравна инспекция.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания ще заседава на 18 януари

Бургас: Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания ще заседава на 18 януари

17 Януари 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. Регионалният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания в Бургас ще заседава от 11.00 часа на 18 януари. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Няма да има грипна ваканция за учениците в града

Варна: Няма да има грипна ваканция за учениците в града

17 Януари 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Варна. До края на седмицата няма да има грипна ваканция за учениците във Варна. Това реши комисията за борба с грипа, която заседава в Регионалната здравна инспекция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите на директора на Регионалното управление на образованието засега заболеваемостта в учебните заведения на територията на града не е достатъчно висока за спиране на занятията. До края на седмицата в грипна ваканция ще бъдат децата в осем общини в областта. Това са Аврен, Белослав, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Провадия и Суворово. Във връзка с увеличената заболеваемост във Варна от грип и остри респираторни заболявания, комисията е взела решение за ограничаване на приема за детските и женските консултации.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Обявена е грипна епидемия на територията на областта

Ямбол: Обявена е грипна епидемия на територията на областта

17 Януари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Ямбол. На заседанието си днес Регионалната комисия за борба с грип и остри респираторни заболявания взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на област Ямбол за периода от 18 януари (петък) до 23 януари, включително. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Решението е на основание на регистрираната епидемична заболяемост за периода 14 – 17 януари 2019г., която е 323.85 на 10 000. В тази връзка учебните заведения в Ямбол, както и в останалите общини в областта, преустановяват дейността си за 6 дни, считано от 18 януари. Детските градини и ясли продължават дейността си, при засилени противоепидемични мерки.
Най-голям брой заболели в регион Ямбол са регистрирани във възрастовата група от 0 до 4 години - 25 от общо 223 заболели или 714.29 заболяемост на 10 000 население. Следва възрастовата група от 15 до 29 години - 38 заболели и заболяемост 391.75 на 10 000 население.
От РЗИ - Ямбол е указано да се проведат редица противоепидемични дейности - в лечебните заведения за болнична помощ да се спазват строго алгоритмите за действия при случаи на грип, да се прекратят свижданията в отделенията, задължително да се носят маски от персонала. Спират се и плановите операции, налага се строг контрол върху дезинфекцията и стерилизацията в отделенията и др. В лечебните заведения за извънболничната помощ се прекратява дейността на детските и женските консултации.
Следващото заседание на комисията е насрочено за 23 януари (сряда) в 13.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: РЗИ разпореди противоепидемични мерки по повод обявената грипна епидемия

Пазарджик: РЗИ разпореди противоепидемични мерки по повод обявената грипна епидемия

17 Януари 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Поради значително увеличаване броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания, за област Пазарджик е обявена грипна епидемия и са разпоредени противоепидемични мерки, съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Пазарджик. Мерките включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации. Разпорежда се също да се преустановят свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, да се преустановят оперативните интервенции, с изключение на спешните и неотложните, да се обърне внимание на организацията на медицинското обслужване на населението. В детските заведения да се провежда качествен ежедневен филтър, текуща дезинфекция и редовно проветряване на помещенията. Да се спре провеждането на тържества в училища, детски ясли и градини. Да се съобщават ежедневно наблюдаваните усложнения.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Запрянов, РУО – Смолян: Между 15 и 20 % са отсъстващите деца и ученици от детските градини и училищата в областта заради грип

Никола Запрянов, РУО – Смолян: Между 15 и 20 % са отсъстващите деца и ученици от детските градини и училищата в областта заради грип

17 Януари 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Смолян. Между 15 и 20 % са отсъстващите деца и ученици от детските градини и училищата в област Смолян заради грип. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Никола Запрянов от Регионално управление на образованието (РУО) – Смолян. Той уточни, че ежедневно се изготвя справка за броя на учениците, които не са на училище и се предоставя на Регионалната здравна инспекция – Смолян, за да може те да имат информация и ако се увеличат заболелите, да предприемат мерки. „През последните дни се увеличава броят на заболелите деца и ученици от грип в областта. За момента обаче няма грипна ваканция, тъй като решението за обявяването й се взема от Регионална здравна инспекция – Смолян. Засега всички училища и детски градини в областта работят нормално“, каза още Запрянов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: 419 училища са в грипна ваканция, очаква се днес да бъде обявена в още учебни заведения

Министър Красимир Вълчев: 419 училища са в грипна ваканция, очаква се днес да бъде обявена в още учебни заведения

17 Януари 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. 419 училища са в грипна ваканция, очаква се днес да бъде обявена в още учебни заведения. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос колко училища са в грипна ваканция, министърът отговори: „419. В област Перник са 40 училища и Стара Загора - 120. В Бургаска област са 137, в Стара Загора – 120, В Шумен - 65 и 18 в Силистренско. В другите области по няколко училища“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сийка Чернева, Регионална здравна инспекция – Смолян: Противовирусните препарати за грип са най-ефективни, ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите

Д-р Сийка Чернева, Регионална здравна инспекция – Смолян: Противовирусните препарати за грип са най-ефективни, ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите

17 Януари 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Смолян. При липса на усложнения, грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите, и с достатъчно количество течности. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция – Смолян. „Противовирусните препарати се използват за лечение с цел намаляване на продължителността на боледуването и риска от усложнения – пневмонии, синуити, отити, миокардити и други. Те са най-ефективни, ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите. Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма“, отбеляза д-р Чернева. Тя подчерта, че антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар и допълни, че е необходимо да се потърси медицинска помощ при първите симптоми на заболяването и в никакъв случай да не се прибягва до самолечение.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Прекратени са учебните занятия в СУ „Климент Охридски“, община Дългопол, СУ „Васил Левски“, община Вълчи дол, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Езерово, община Белослав

Варна: Прекратени са учебните занятия в СУ „Климент Охридски“, община Дългопол, СУ „Васил Левски“, община Вълчи дол, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Езерово, община Белослав

17 Януари 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Областната комисия за борба с грипа и острите респираторни инфекции във Варна ще проведе заседание заради отчетена висока заболеваемост през последните дни. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Тя отбеляза, че във връзка с методично указание на Министерството на здравеопазването за борба с грипа и острите респириторни заболявания поради отсъстващи над 30% ученици Регионалната здравна инспекция във Варна е издала предписания за временно преустановяване на учебните занятия в няколко училища в областта. Днес и утре са неучебни дни за учениците от училищата на територията на общините Провадия, Долни чифлик, Аврен, Девня и Суворово. В отговор на постъпили в Регионалната здравна инспекция докладни от директорите на училища до 20 януари учебните занятия са прекратени още в СУ „Климент Охридски“, община Дългопол, СУ „Васил Левски“, община Вълчи дол, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Езерово, община Белослав.
Заседанието на Областната комисия за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще се проведе от 15.00 часа в сградата на Регионалната здравна инспекция. На заседанието ще бъдат анализирани последните данни по отношение на заболеваемостта и ще бъде взето решение за училищата във Варна и останалите общини на територията на областта. Ще се прецени още дали е необходимо въвеждането на други противоепидемични мерки.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Областната комисия за борба с грипа ще реши дали да обяви грипна ваканция

Варна: Областната комисия за борба с грипа ще реши дали да обяви грипна ваканция

17 Януари 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Варна. Областната оперативна комисия за борбата с грипа ще заседава от 15.00 часа в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. На срещата ще се решава дали ще бъде обявена грипна ваканция в училищата на територията на Варна и областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова. По думите й най-вероятно в Средното училище „Св. Климент Охридски“ в град Дългопол ще бъдат обявени неучебни дни поради високия процент на отсъстващи по болест деца. Тя уточни, че в областта има и други учебни заведения с по-висока заболеваемост, за които също ще бъде обсъдено предприемането на мерки от страна на комисията. Според д-р Драганова в общините без Варна има по-висок процент на болни деца. Засега в училищата в областния град няма основание за обявяване на грипна ваканция. На заседанието утре, обаче, ще бъдат обсъдени последните данни за заболеваемостта.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Обявена е грипна епидемия в областта

Пазарджик: Обявена е грипна епидемия в областта

17 Януари 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. След проведено заседание на Оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Пазарджик бе взето решение да се обяви грипна епидемия на територията на областта. Това каза пред журналисти областният управител Стефан Мирев, предаде репортер Радио „Фокус“ – Пазарджик. По думите му има рязко увеличаване на броя на заболелите в региона. „Тъй като процентът на отсъстващите ученици е 18%, няма да се обявява грипна ваканция, но в петък – на 18 януари, от 10.30 часа ще бъде проведено ново заседание на Оперативния щаб, за да се прецени дали да бъде обявявана и грипна ваканция за учениците“, поясни Мирев. Той допълни, че пик на заболеваемостта се очаква през следващата седмица. „Няма определен срок на грипната епидемия, когато заболеваемостта намалее, тя ще бъде отменена“, уточни областният управител на Пазарджик.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Грипна ваканция е обявена за учениците от общините Провадия, Долни чифлик, Суворово, Девня и Аврен

Варна: Грипна ваканция е обявена за учениците от общините Провадия, Долни чифлик, Суворово, Девня и Аврен

16 Януари 2019 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Грипна ваканция е обявена за учениците от общините Провадия, Долни чифлик, Суворово, Девня и Аврен. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Заради висока заболеваемост и над 30% отсъстващи по болест ученици дните от 16 до 20 януари, включително са обявени за неучебни във всички училища на територията на общините Провадия, Долни чифлик, Суворово, Девня и Аврен. В отговор на постъпили в Регионалната здравна инспекция докладни от директорите на училища до 20 януари учебните занятия са прекратени още в СУ „Климент Охридски“ в Дългопол, СУ „Васил Левски“ в община Вълчи дол, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Езерово, община Белослав, отбеляза Венцеслава Генова. По думите й след ежедневния мониторинг в тези учебни заведения са установени над 30% отсъстващи по болест ученици.
„В момента приемам заповедите на директорите за обявяване на неучебни дни, което предстои да представя с доклад на министъра на образованието. Заповедите на директорите ще бъдат публикувани на сайта на Регионалното управление на образованието, както и на сайтовете на съответните училища. Предприети са мерки до края на деня да бъдат уведомени семействата на учениците от тези училища“, заяви Венцеслава Генова. Учителите ще преструктурират учебното съдържание, но не за сметка на нов учебен материал, добави Венцеслава Генова. „Преструктурираното учебно съдържание ще бъде предоставено на директора за утвърждаване“, каза още тя.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Очаква се обявяване на грипна ваканция за учениците в 5 общини в областта от 17 януари

Варна: Очаква се обявяване на грипна ваканция за учениците в 5 общини в областта от 17 януари

16 Януари 2019 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Варна. След Девня, в още пет общини във Варненска област предстои да бъде обявена грипна ваканция за учениците, посещаващи местните учебни заведения. Има предписание на Регионалната здравна инспекция във Варна за обявяване на неучебни дни за всички деца на територията на Провадия. Това потвърди за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Провадия Филчо Филев. По думите му на 17 януари учениците трябва да бъдат в клас, но в същия ден най-вероятно ще се вземе решение да няма занятия в петък. За Община Долни чифлик се очаква същото решение. Грипна ваканция най-вероятно ще бъде обявена и за територията на общините Дългопол, Суворово и Аврен, тъй като там процентът на заболеваемостта също е завишен.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Обявена е грипна ваканция за учениците в Девня

Варна: Обявена е грипна ваканция за учениците в Девня

16 Януари 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Девня. Двете училища на територията на Девня излизат в грипна ваканция от днес до края на седмицата. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Занятията в двете училища се преустановяват заради високия процент засегнати от грип и остри респираторни заболявания. Предписанието за тази противоепидемична мярка бе връчено на Общината в късния следобед от представител на Регионалната здравна инспекция. Нейната валидност е 5 дни, което означава, че на 21 януари, понеделник, учениците трябва да са отново в класните стаи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сийка Чернева, Регионална здравна инспекция – Смолян: От началото на седмицата в РЗИ са регистрирани 32 случая на грип и остри респираторни заболявания

Д-р Сийка Чернева, Регионална здравна инспекция – Смолян: От началото на седмицата в РЗИ са регистрирани 32 случая на грип и остри респираторни заболявания

16 Януари 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Смолян. От началото на седмицата до днес, 16 януари, в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Смолян е съобщено за 32 случая на грип и остри респираторни заболявания, което говори за увеличаване на заболеваемостта. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ при Регионалната здравна инспекция – Смолян. Тя посочи за сравнение, че за периода от 7 до 13 януари, са регистрирани 50 случая, като най-засегнати са децата от 0 до 4 и от 5 до 14 години. Д-р Чернева подчерта, че заболеваемостта е 178,83 на 10 000 и е под епидемичните стойности, като за област Смолян грипна епидемия се обявява при заболеваемост 220 на 10 000 души.
Тя допълни, че характерно за грипа е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, главоболие, болки в мускулите и ставите. „По данни на пробите, изследвани в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания, в момента най-разпространени са два щама на грипния вирус – Мичиган A(H1N1) и Сингапур A(H3N2)“, каза още д-р Чернева.
Специалистът отбеляза, че честото измиване на ръцете и доброто проветряване намаляват възможността за заразяване с грип. По думите й, е препоръчително да се избягва близък контакт с болни лица и местата с много хора и масовите мероприятия. „Използвайте хирургическа маска, ако имате такава възможност. Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашлица. При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички за ръце. Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите от заболяване. Избягвайте използването на обществения транспорт при възможност. При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини“, посъветва д-р Чернева. Тя отбеляза, че е необходимо са се покрива устата и носа с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашлица и кихане. След употреба, носните кърпички трябва да се изхвърлят в кофата за битов отпадък. Д-р Чернева каза още, че е добре твърдите повърхности като дръжки на врати, телефони, дистанционни управления и други често да се почистват с обикновен почистващ препарат, за да се предотврати риска от разпространение на вируса. заразата.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Областната комисия за борба с грипа решава за обявяването на грипна ваканция на 17 януари

Варна: Областната комисия за борба с грипа решава за обявяването на грипна ваканция на 17 януари

16 Януари 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Варна. Областната оперативна комисия за борбата с грипа ще заседава от 15.00 часа на 17 януари в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. На срещата ще се решава дали ще бъде обявена грипна ваканция в училищата на територията на Варна и областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова. По думите й най-вероятно в Средното училище „Св. Климент Охридски“ в град Дългопол ще бъдат обявени неучебни дни поради високия процент на отсъстващи по болест деца. Тя уточни, че в областта има и други учебни заведения с по-висока заболеваемост, за които също ще бъде обсъдено предприемането на мерки от страна на комисията. Според д-р Драганова в общините без Варна има по-висок процент на болни деца. Засега в училищата в областния град няма основание за обявяване на грипна ваканция. На заседанието утре, обаче, ще бъдат обсъдени последните данни за заболеваемостта.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Установен е щам на грипен вирус АН1N1 от лабораторията на болницата в Панагюрище

Пазарджик: Установен е щам на грипен вирус АН1N1 от лабораторията на болницата в Панагюрище

16 Януари 2019 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Установен е щам на грипен вирус АН1N1, от лабораторията на болницата в Панагюрище, където имат специалист-вирусолог. Това каза пред журналисти след заседанието на Оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Пазарджик д-р Магдалена Станева от Регионална здравна инспекция-Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Тя обясни, че очакват потвърждение от Националната референтна лаборатория. „Усложненията са свързани с развиване на пневмония, а те са най-чести при децата до 4 години и по-възрастните пациенти. През последните два дни заболелите от остри респираторни заболявания са съответно 51 и 53 души. Пикът на заболеваемостта се очаква да бъде достигнат през следващата седмица“, коментира д-р Станева. Тя поясни, че за последните 7 дни показателите за заболеваемост на територията на област Пазарджик ще станат ясни в началото на следващата седмица.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Савков, МБАЛ „Свети Николай Чудотворец“ – Лом: Грипът започва да настъпва и към Лом

Д-р Георги Савков, МБАЛ „Свети Николай Чудотворец“ – Лом: Грипът започва да настъпва и към Лом

16 Януари 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Лом. Грипът започва да настъпва и към Лом, каза за Радио „Фокус“ – Видин д-р Георги Савков, управител на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец“ в Лом. Той посочи, че детското отделение на болницата е пълно, в инфекциозното отделение също случаите с остри респираторни заболявания са се увеличили. „Грипна епидемия се обявява от Регионалната здравна инспекция в Монтана при определени условия – броят на заболелите трябва да достигне определени нива. Тогава има определени изисквания за болниците – прекратяване дейността на женските консултации, прекратяване на плановите операции и на свижданията“, каза д-р Савков. Той допълни, че грипът засяга предимно малки деца и възрастни хора.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В областта е обявена грипна епидемия, но без прекъсване на учебните занятия

Пазарджик: В областта е обявена грипна епидемия, но без прекъсване на учебните занятия

16 Януари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. След проведено заседание на Оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Пазарджик бе взето решение да се обяви грипна епидемия на територията на областта, считано от утре – 17 януари. Това каза пред журналисти областният управител Стефан Мирев, предаде репортер Радио „Фокус“ – Пазарджик. По думите му има рязко увеличаване на броя на заболелите в региона. „Тъй като процентът на отсъстващите ученици е 18%, няма да се обявява грипна ваканция, но в петък – на 18 януари, от 10.30 часа ще бъде проведено ново заседание на Оперативния щаб, за да се прецени дали да бъде обявявана и грипна ваканция за учениците“, поясни Мирев. Той допълни, че пик на заболеваемостта се очаква през следващата седмица. „Няма определен срок на грипната епидемия, когато заболеваемостта намалее, тя ще бъде отменена“, уточни областният управител на Пазарджик.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на РЗИ-Перник обяви Грипна епидемия на територията на Пернишка област

Директорът на РЗИ-Перник обяви Грипна епидемия на територията на Пернишка област

16 Януари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Перник. Директорът на РЗИ-Перник обяви Грипна епидемия на територията на Пернишка област. Това съобщиха от РЗИ-Перник. Решението е взето във връзка с нарастване нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) и достигане епидемични стойности, както и наличието на серологични данни за циркулация на грипни вируси тип А, и риновируси.
За периода от 7 до 13 януари най-висока е заболяемостта във възрастовите групи 0-4 г., следвана от възрастовата група 5-14 г. Стойностите на заболяемостта са близки да епидемичните, като има лабораторни данни за циркулация на грипни вируси
С цел ограничаване на епидемичния процес и превенция на усложненията от страна на долните дихателни пътища (бронхити и пневмонии), РЗИ-Перник връчи предписание на Началника на РУО на МОН за обявяване на дните 17, 18, 21 и 22 януари за неучебни дни на територията на областта.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лилия Христова, Община Варна: Средната заболеваемост в училищата в града е 15 %

Лилия Христова, Община Варна: Средната заболеваемост в училищата в града е 15 %

16 Януари 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Средната заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания в училищата на територията на Варна се задържа около 15 % и към този момент няма основание за обявяване на грипна ваканция. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на общинската дирекция по образование и младежки дейности Лилия Христова. По нейна информация тази сутрин само в няколко училища е отчетен по-висок брой отсъстващи ученици. В СУ „Димчо Дебелянов“ заболеваемостта е достигнала 28%. Отсъстващите от учебни занятия в ОУ „Капитан Петко Воевода“ също са малко повече – 24 %. Лилия Христова добави, че е получила информация и за още няколко учебни заведения в града с между 19 и 21 % заболеваемост. По думите й в детските градини има по-малко отсъстващи в сравнение с първите два дни от седмицата.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Висок е броят на болните от остри респираторни заболявания в областта, стойностите са предепидемични

Пловдив: Висок е броят на болните от остри респираторни заболявания в областта, стойностите са предепидемични

16 Януари 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Висок е броят на болните от остри респираторни заболявания в Пловдивска област. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. По думите й стойностите на заболеваемостта в областта са предепидемични. Заболеваемостта от остри респираторни заболявания в Пловдив и областта е 96 на 10 000 души. „Събираме нови данни, но до момента няма никакви съобщения, които да говорят за промяна в ситуацията. Изчакваме да видим накъде ще тръгнат нещата“, каза Троянчева. Тя посочи, че до момента има само един потвърден случаи на болен от грип с изолиран грипен вирус H1N1. Няма болни с тежки усложнения.
„Ситуацията е динамична. Следят се тежките случаи на заболяване от грип и остри респираторни заболявания, отсъствията на децата от училище и семейните практики. При нужда ще бъдат предприети необходимите мерки“, каза Троянчева.
Специалистите напомнят, че грипът е остро респираторно заболяване, засягащо целия организъм. Заболяването се характеризира с изразена сезонност, свързана с климатичните особености и снижената резистентност на организма. Болният от грип е заразен за околните до седем дни от започването на заболяването, въпреки че вирусът може да бъде доказан в секретите до 24 часа преди появата на симптомите. Това означава, че човек може да е източник на зараза за околните, един ден преди поява на симптомите на болестта. При малки деца, вирусът може да се открие в секретите и през втората седмица от началото на заболяването.
Голямо епидемично значение като източник на заразяване имат болните с леки и безсимптомни форми. Инкубационният период е кратък – от няколко часа до три дни. Източник на зараза е болният човек, който отделя вируса с капчици и пръски секрет при говорене, кашляне, кихане или смях. Контактът с гладки повърхности, като дръжки на врати или телефони, е друг начин за пренасяне на вируса от ръцете към носа и устата.
Болестта започва внезапно, като най-често характерни симптоми са повишена температура, главоболие, силни мускулни болки, възпаление на дихателните пътища, отпадналост и липса на апетит.
Най-голяма е опасността от заразяване за деца, хронично болни лица, бременни жени и възрастни хора над 65 години.
Най-чести усложнения, произтичащи от заболяването, са пневмония, бронхит, трахеит, ларингит, възпаления на синусите или вътрешното ухо, обостряне на съществуващо хронично заболяване, менингит или менингоенцефалит, също заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната система и други.
За предпазване от грип, специалистите съветват да се спазва добра лична хигиена и внимателно ръцете да се измиват с вода и сапун, да се увеличи времето и престоя на чист въздух, да се избягва контакт с болни хора, да се използва предпазна маска за носа и устата, също да се приемат повече течности, витамини, пресни плодове и зеленчуци.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Тридневна грипна ваканция е обявена в село Поповица, 49 % е достигнал броят на отсъстващите ученици на 15 януари

Пловдив: Тридневна грипна ваканция е обявена в село Поповица, 49 % е достигнал броят на отсъстващите ученици на 15 януари

16 Януари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Садово. Тридневна грипна ваканция е обявена в село Поповица, Община Садово. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив кметът на Садово Димитър Здравков. Прекратяването на учебните занятия е обявена с негова заповед и касае дните до 18 януари, включително. Учениците от Основно училище „Христо Ботев“ в Поповица трябва да са на училище в понеделник – 21 януари. Със ситуацията е запознато и Регионалното управление на образованието в Пловдив. До тази заповед се стига след информация, че се покачва броят на заболелите сред децата пред последните три дни. „Информацията под формата на докладна бе подадена вчера в Общината от зам.-директора на училището”, каза Здравков. В нея се казва, че на 13 януари са отсъствали 28% от учениците, на 14 януари – 37 %, а вчера броят им е достигнал 49 % от всички ученици. Болна е и директорката на училището, както и трима учители и трима души от персонала.
Засега няма информация от другите учебни заведения на територията на община Садово за броя на отсъстващи по болест ученици.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО-Варна: Още чакаме решение за обявяване на грипна ваканция в средното училище в Дългопол

Венцеслава Генова, РУО-Варна: Още чакаме решение за обявяване на грипна ваканция в средното училище в Дългопол

16 Януари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Дългопол. Все още не е взето решение за обявяване на грипна ваканция в Средното училище „Св. Климент Охридски“ в Дългопол, където броят на учениците, отсъстващи по болест, е достигнал 35 %. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна Венцеслава Генова. По думите й в учебното заведение се провеждат занятия. По-късно през деня, обаче, трябва да стане ясно дали кметът на Дългопол ще издаде заповед за обявяване на грипна епидемия и спиране на занятията.
По информация на Венцеслава Генова до вчера болните ученици в СУ „Св. Климент Охридски“ в гимназиален и прогимназиален курс са били 28 %, а тези от 1 до 4 клас – 35 % . „С оглед на данните има основания за обявяване на грипна ваканция. Заболеваемостта е притеснително висока“, допълни директорът на РУО – Варна. Тя уточни, че не е получавала информация от други учебни заведения на територията на областта за толкова висок брой на отсъстващите деца. По-късно през деня предстои да стане ясно дали утре ще заседава комисията по грипа към Регионалната здравна инспекция.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Областният управител Стефан Мирев свиква оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания

Пазарджик: Областният управител Стефан Мирев свиква оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания

16 Януари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев свиква оперативния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мария Ловчинова от Областната администрация. Тя уточни, че във връзка с рязкото увеличаване броя на заболелите от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Пазарджик и по искане на Регионалната здравна инспекция, областният управител Стефан Мирев свиква извънредно заседание на Оперативния щаб за борба с грип и ОРЗ от 14.00 часа в Приемна зала на Областна администрация – Пазарджик. Ловчинова уточни, че взетите решения ще бъдат оповестени след края на заседанието.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: 16,48% са отсъстващите поради болест в училищата в областта

Силистра: 16,48% са отсъстващите поради болест в училищата в областта

16 Януари 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Силистра. 16,48% са отсъстващите поради болест в училищата в област Силистра според данни от учебните заведения. За Радио „Фокус“ - Шумен Марин Ботев от Регионалния инспекторат по образованието съобщи, че от професионалната гимназия в село Средище са подали информация за 30,5% отсъстващи поради заболеваемост, като ще бъде информирана и Регионалната здравна инспекция - Силистра. В няколко учебни заведения в региона броят на отстъстващите е над 20% - в село Добротица, община Ситово - 27%, в село Правда, община Дулово - 27%, и в село Зафирово, община Главиница - 26%.
16, 17 и 18 януари са обявени за неучебни за училищата в община Силистра, със заповед на кмета д-р Юлиян Найденов.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: В 344 училища и детски градини в страната са преустановени учебните занятия

МОН: В 344 училища и детски градини в страната са преустановени учебните занятия

16 Януари 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. В 344 училища и детски градини са преустановени учебните занятия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
Заради висока заболеваемост от грип в 137 училища в Бургаска област няма да има учебни занятия до 18 януари.
От 16 до 18 януари по предписание от РЗИ няма да учат 120 училища в област Стара Загора, 65 училища в област Шумен и 16 училища в община Силистра.
В област Пловдив няма да учат две училища - ОУ „Хр. Ботев“ в с. Поповица и ПГ „Ген. Вл. Заимов" в Сопот.
Лоши метеорологични условия са причина в две учебни заведения в Кюстендилска област също да няма учебен процес - ОУ „Хр. Ботев" и ДГ „Р. Княгиня" в община Невестино.
Едно училище в област Кърджали също е затворено - СУ „Н. Й. Вапцаров“ в с. Бенковски.
Продължават да не се провеждат занятия в ДГ „Детелина" в с. Черно поле, община Ружинци, Видинска област.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обявиха грипна епидемия в Перник

Обявиха грипна епидемия в Перник

16 Януари 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Перник. Грипна епидемия бе обявена на територията на Община Перник. Учениците са в грипна ваканция в периода от 17 до 22 януари включително. Това съобщиха от Община Перник. Мерките са предприети във връзка с високата заболеваемост в сред учениците в общината.
На този етап детските градини и яслите ще бъдат отворени. Кметът Вяра Церовска издаде заповед за строг сутрешен филтър на база предписанията на РЗИ. Сутрин децата ще бъдат преглеждани от медицинската сестра и при проявени симптоми те ще бъдат връщани в къщи. Няма да бъдат допускани и болни лица от персонала. Целта на мерките е да се ограничи разпространението на грипа в детските заведения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Детските градини в селата Миланово и Драгоево ще бъдат затворени до 18 януари

Шумен: Детските градини в селата Миланово и Драгоево ще бъдат затворени до 18 януари

16 Януари 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Велики Преслав. Дните до 18 януари ще бъдат неучебни в община Велики Преслав във връзка с грипната епидемия, обявена на територията на област Шумен. Това съобщиха от Община Велики Преслав. По предложение на директорите на детските градини в селата Миланово и Драгоево и поради намаляване на броя на децата под минималния, заведенията ще бъдат затворени до 18 януари. Детските градини и ясли на територията на общината ще работят по следния ред: Детска градина-Велики Преслав, централна сграда - 2 сборни групи, филиал №1 - 1 група, филиал кв. "Кирково" - 1 група. Детските градини в селата Златар, Троица и Кочово ще работят нормално.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Средното училище „Св. Климент Охридски“ в Дългопол е пред грипна ваканция

Варна: Средното училище „Св. Климент Охридски“ в Дългопол е пред грипна ваканция

15 Януари 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Дълопол. Средното училище „Св. Климент Охридски“ в Дългопол е пред грипна ваканция. Процентът на болните ученици в учебното заведение е притеснително висок. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна Венцеслава Генова. По думите й в момента все още се чака издаването на заповед от кмета на Дългопол. По информация на директора на училището 28 % от възпитаниците на учебното заведение в прогимназиален и гимназиален етап са в болничен. Болни от грип и респираторни заболявания са и 35 % от децата от 1 до 4 клас. По информация на зам.-кмета на Дългопол Емурла Емурла всеки момент от Общината очакват становище от Регионалната здравна инспекция. От решението на епидемиолозите зависи дали в училището ще бъде обявена грипна ваканция. Венцеслава Генова уточни, че засега в РУО – Варна не е постъпвала информация за завишен брой на болни ученици в друго училище в областта.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Броят на заболелите от остри респираторни заболявания в града е достигнал 217 на 10 000 души

Ямбол: Броят на заболелите от остри респираторни заболявания в града е достигнал 217 на 10 000 души

15 Януари 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Броят на заболелите от остри респираторни заболявания за няколко дни в Ямбол е достигнал 217 на 10 000 души. Това съобщиха от РЗИ – Ямбол. Според експертите, това са стойности за предепидемиологична ситуаци. Най- голяма е заболеваемостта във възрастовата група от 0 до 4 години, следвана от групата от 5 до 14 години и от 30 до 64 години.
В Ямбол грипна епидемия се обявява при заболеваемост от 358 болни на 10 000 души население.
В четвъртък ще заседава комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания, за да набележи мерки срещу разпространението.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Дните от 16 до 18 януари ще бъдат неучебни за учениците от областта

Шумен: Дните от 16 до 18 януари ще бъдат неучебни за учениците от областта

15 Януари 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Шумен. Със заповед на министъра на образованието и науката дните от 16 до 18 януари са определени за неучебни за учениците от област Шумен. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Заболяемостта от грип в областта през изминалата седмица се е повишила, но все още не са достигнати предепидемични стойности

Сливен: Заболяемостта от грип в областта през изминалата седмица се е повишила, но все още не са достигнати предепидемични стойности

15 Януари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Сливен. Заболяемостта от грип в област Сливен през изминалата седмица се е повишила, но все още не са достигнати предепидемични стойности. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).Според специалистите, най – силно засегнати са децата.
Регионална здравна инспекция Сливен препоръчва да се ограничат социалните контакти и събирането на много хора в затворени пространства, да не се провежда самолечение при висока температура, кашлица и други признаци на грип. Задължително да се потърси медицинска помощ при наличие на симптоми на грип. Да не посещава работното място, детското или учебното заведение по време на заболяването
Рискът от усложнения при грипна инфекция е най-висок при децата, бременните жени и хората с хронични заболявания, припомнят от инспекцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Областта е в предепидемична грипна обстановка

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Областта е в предепидемична грипна обстановка

15 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Смолян. Област Смолян е в предепидемична обстановка по отношение на заболелите от грип. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция „Надзор над заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Смолян (РЗИ - Смолян). „Все още не сме достигнали епидемични стойности. За миналата седмица те са приблизително 179 на 10 000, а трябва да са над 200, за да са епидемични“, поясни д-р Чернева. Тя отбеляза, че на днешното си заседание Кризисния щаб за борба с грипа е взел решение да се продължи проследяването на обстановката и при необходимост да се събере отново. По думите на д-р Чернева, в училищата в област Смолян също няма голям брой отсъстващи ученици, по данни на Регионалното управление на образованието, които всеки ден предоставят такава информация. „Ще предприемем мерки с цел да ограничим разпространението на заболяването най-вече към лечебните и детските заведения с предписанието на противоепидемични мерки“, каза още д-р Чернева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: При грип не е препоръчително самолечението и употребата на антибиотици без лекарско предписание

Д-р Веселка Мончева, РЗИ – Благоевград: При грип не е препоръчително самолечението и употребата на антибиотици без лекарско предписание

15 Януари 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. При грип и другите остри респираторни заболявания не е препоръчително самолечението и употребата на антибиотици без лекарско предписание. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Благоевград. По думите ѝ повечето хора са предприемат сами лечение при симптоми на влошено здраве, но това не е добре. „Ние сме свикнали още от първия ден да взимаме антибиотици, дори да не се консултираме с общопрактикуващия лекар, но това не е никак препоръчително. Би трябвало да се изчакат поне няколко дни и ако заболяването се задълбочи, то чак тогава да се взима антибиотик“, каза още директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция – Благоевград (РЗИ). Д-р Веселка Мончева добави, че е хубаво да няма самолечение, а да се търси експертното мнение на специалистите, за да бъдат избегнати усложнения от заболяванията.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Два пъти по-ниска от средната за страната е заболеваемостта от остри респираторни заболявания областта

Велико Търново: Два пъти по-ниска от средната за страната е заболеваемостта от остри респираторни заболявания областта

15 Януари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Два пъти по-ниска от средната за страната е заболеваемостта от остри респираторни заболявания във Великотърновска област. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. За периода 7 – 13 януари са отчетени 65.43 заболели на 10 000 души, при средна стойност за страната 147.57 човека. За сравнение в предходната седмица заболеваемостта в региона е била 52.34 на 10 000 души, а за България – 95.21 на 10 000 човека.
В областите Стара Загора, Силистра, Бургас и Шумен Министерството на здравеопазването обяви грипна епидемия.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Мария Каменова, РЗИ – Монтана: Спокойна е епедимичната обстановка в областта

Д-р Мария Каменова, РЗИ – Монтана: Спокойна е епедимичната обстановка в областта

15 Януари 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Монтана. Спокойна е епедимичната обстановка в област Монтана, каза за Радио „Фокус“ – Видин д-р Мария Каменова, зам.-директор на Регионална здравна дирекция (РЗИ)-Монтана. Тя посочи, че за последната седмица има увеличение на заболелите от остри респираторни заболявания и грип, но това увеличение не е драстично, както е при грипна ситуация.
„От 31 декември миналата година до 6 януари заболеваемостта е била 68,17 на 10 000 души, а за миналата седмица от 7 до 13 януари, заболеваемостта се е покачила с 10 пункта и е била 78, 71 заболели на 10 000 души. Това е доста под стойностите за обявяване на грипна епидемия. Реално предепедимичната обстановка ще се обяви когато заболеваемостта е два пъти и половина по-голяма, т.е. 190 заболели на 10 000 души, а епедимичната обстановка е при 520 заболели“, заяви д-р Каменова. Тя посочи, се очаква грипната вълна да достигне до областта след около 10 дни. „След като в страната има области с висока заболеваемост и като се има предвид бързото разпространение на грипа вероятно при нас заболеваемостта ще се увеличи до края на месец януари“, допълни д-р Каменова.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: 77 случая на остри респираторни заболявания и грип са регистрирани за една седмица в областта

Враца: 77 случая на остри респираторни заболявания и грип са регистрирани за една седмица в областта

15 Януари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Враца. 77 случая на заболели от остри респираторни заболявания и грип са регистрирани за една седмица в област Враца, съобщиха от Регионална здравна инспекция-Враца. Данните са за периода 7 – 11 януари. В началото на годината случаите са били 37 на 10 000 души.
14 са случаите на други заболявания, три от тях са за варицела, шест – ротавирус, и два случая на хепатит А. По един случай е регистриран на ентероколит, скарлатина и вирусен менингит.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.