НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Илия Вълев, етнограф: Вярвало се е, че на Антоновден болестите се събират, а на Атанасовден тръгват по хората

Д-р Илия Вълев, етнограф: Вярвало се е, че на Антоновден болестите се събират, а на Атанасовден тръгват по хората

18 Януари 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Вярвало се е, че на Антоновден болестите се събират, а на Атанасовден тръгват по хората. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Илия Вълев, етнограф в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той посочи, че както честваният вчера светец и св. Атанасий се счита за покровител на заразните болести – чумата и шарката. На този ден жените месят сладки питки. Една от тях оставят на тавана, а други раздават на домашните, на близки и познати, за да умилостивят болестите. Прави се курбан с черна кокошка. „Перушината на черната кокошка се запазва и с нея се опушват болните хора с цел да бъдат излекувани. Вярвали са, че пушекът от перушината има отгонителни вредоносните сили функции“, посочи д-р Илия Вълев. Той отбеляза, че денят, в който се почита св. Атанасий бележи средата на зимата. От този ден нататък се тръгва към пролетта и затоплянето на времето. Затова се казва, че щом Атанасий дойде и лятото идва.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Таня Марева, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян: В Родопите Атанасовден е наричан още „среде зима“, защото се преполовява зимата

Таня Марева, Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян: В Родопите Атанасовден е наричан още „среде зима“, защото се преполовява зимата

18 Януари 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. Атанасовден, наричан още Зимен Атанасовден, е пряко свързан с предходния ден в традиционния календар - Антоновден. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Таня Марева, директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. „И двата празника се честват за предпазване от болести. И двамата светии Антоний и Атанасий се честват като покровители на болестите. Затова в тези дни жените и най-вече майките на малки деца, не перат, не чистят и не извършват домакинска работа. Дори обратното – правят малки питки, които раздават на някое кръстовище за да се предпазват децата им различни болести“, поясни Марева. Тя отбеляза, че в Родопите специално, Атанасовден има и друга натовареност. „Казват, че този ден е „среде зима“ и с Атанасовден се преполовява зимата и хората гледат към пролетта. В много случаи в миналото, тежките кахаи (овчари) и заможните занаятчии, които по цяла зима са надолу в полето на работа, след като са се завърнали за Коледните празници в Родопите, по Атанасовден си тръгват надолу към стадата и дюкяните, които са на Беломорието“, допълни Марева.
Тя посочи, че в село Момчиловци, например, зимен Атанасовден е един от най-тачените празници. Там, както и на много други места в Родопите има параклис, носещ името на св. Атанасий. В селото казват, че на Атанасовден момите играят най-дългото и продължителното хоро, защото оттам насетне момците са тръгвали надолу към Беломорието, където са работили като дюлгери, овчари или друг занаят. „Тъй като Атанасовден е свързан с болестите, който е решил, може да си нарече някое животно за преодоляване на здравословен проблем в семейството“, каза още Таня Марева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: В народната обредна практика свети Атанас е приеман като господар на снега

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“-Благоевград: В народната обредна практика свети Атанас е приеман като господар на снега

18 Януари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В народната обредна практика свети Атанас е приеман като господар на снега. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Облечен с копринена риза, той отива в планината със своя бял кон и се провиква: „Иди си зимо, идвай лято“. Затова в народната памет този ден се приема като полъх на лятото, макар на много да се нарича „Среди зима“. По дебелината на снега на този ден се гадае каква ще бъде годината: дебел сняг – голям комат; малко сняг – много яд; няма сняг – няма хляб“, заяви тя.
Храмовият уредник уточни, че Атанасовден е обявен от народа като празник в чест на шарката и чумата. По думите й за омилостивяване на болестите се пекат питки, които се надупчват с вилица, за да не дупчи шарката децата; коли се червено пиле или червена кокошка, след което се готви и се раздава по съседи за здраве. Тя допълни, че има и забрана с цел предпазване от болести – жените на този ден не предат, не тъкат, не плетат, за да не разсърдят свети Атанас. Стефанова отбеляза, че овчарите приемат този светец за покровител на стадата, като в този ден лекуват овните, а на общоселската трапеза поднасят курбан. Тя каза още, че в южните райони на страната, където няма много сняг, моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят и играят хора, за да привикат по-бързо лятото.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: 6 112 души в областта празнуват имен ден на Атанасовден

Бургас: 6 112 души в областта празнуват имен ден на Атанасовден

18 Януари 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Бургас. 6 112 души в област Бургас празнуват имен ден на Атанасовден, съобщиха за Радио „Фокус“-Бургас от Териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“-Бургас. 2 589 са празнуващите в областния град. При мъжете най-много са имениците с името Атанас – 4 142 в област Бургас, 1 852 – в града. При жените най-многобройни са тези с името Атанаска – 711 в областта и 281 в Бургас. Сред имениците в областа са още: Наско – 261 души, Начо – 49, Таньо – 157, Таню – 136, Наска – 151, Нася – 30 и Тинка – 485 дами.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Илия Вълев, ентограф: Свети Атанасий Велики е един от знаменитите изповедници и учители на християнската църква

Д-р Илия Вълев, ентограф: Свети Атанасий Велики е един от знаменитите изповедници и учители на християнската църква

18 Януари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Свети Атанасий Велики е един от знаменитите изповедници и учители на християнската църква. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Илия Вълев, етнограф в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той припомни, че църквата прославя светеца в днешния ден. Св. Атанасий се възприема като по-малкия брат на св. Антоний. Той е живял в края на III и през IV век – периода, в който е живял и св. Антоний.
Св. Атанасий Велики произхожда от бедно християнско семейство. Още в детските му години обаче една случка предопределя съдбата му. „Александрийският архиепископ св. Александър видял как малкият още Атанасий вещо играе с други деца на богослужение. Малкият тогава Атанасий кръщавал свои връстници в реката. Още тогава на св. Александър направило впечатление, че това дете има много заложби. Като поотраснал, св. Александър взел в дома си младия Атанасий и го направил свой духовен син и секретар. Така започнал духовният му път. Св. Атанасий се прославил с голяма мъдрост. Той взел сериозно дейно участие в първия Вселенски събор в Никея, където се прославил като добър тълкувател, богослов и доблестен защитник на православието срещу арианската ерес, която тогава се е ширила изключително много“, посочи д-р Илия Вълев. Той припомни, че една година след Събора в Никея, св. Атансий става архиепископ на Александрия. Всички 47 години на епископство обаче са белязани с доста трудности и борба срещу арианската ерес.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Църквата „Св. Атанасий“ отбелязва храмовия си празник

Варна: Църквата „Св. Атанасий“ отбелязва храмовия си празник

18 Януари 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Църквата „Св. Атанасий“ във Варна отбелязва храмовия си празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Празникът започна с вечерня с петохлебие, която бе отслужена снощи. Тази сутрин Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична архиерейска света литургия. По установена вече традиция след службата, ще бъде отслужен водосвет и ще се освети риба, която ще се раздава на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 400 порции за участващите в светата литургия миряни.
Храм „Свети Атанасий“ е старата митрополитска църква във Варна. В този си вид е построен през 1838 година на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. Това се разбира и от мраморната плоча, поставена над входната храмова врата със следния надпис на гръцки: „Старият храм на св. Атанас, който не са го по-напред съборили Марсовите бомби, опожарен на 1836 год. 15 февруари, се е възобновил на 1838 год. 29 август”.
По устни сведения на проф. Александър Кузев на мястото на сегашния храм „Свети Атанасий” е имало две средновековни църкви. Първата не се знае от кое време е, а втората се предполага, че е от средата на XIII век, но по вероятно- от XIV в. Втората църква е имала украса като несебърските. При разкопки наблизо са намерени керамични „панички” и „четирилистници” от декорацията на фасадите. Някои са глеч, а други-без. По някои има следи от хоросан. От северната страна на църквата, при разкопките на Римските терми, е открита пещ за керамични „панички” и „четирилистници”, включително и известно количество бракувана продукция. Пещта не е запазена. При изследване на съвременното предверие на храма са открити четири зидани гробници. Според проф. Кузев тази църква е била седалище на митрополитите и през средновековието. Изглежда средновековният храм е пострадал по време на турското робство. През 16-17 век е изградена нова църква, която изгаря в 1836 година.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 210 жители на общината носят името Атанас

Кюстендил: 210 жители на общината носят името Атанас

18 Януари 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 210 жители на община Кюстендил носят името Атанас. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Общината. Дамите, носещи името Атанаска са 177. 44 жители на Община Кюстендил са наречени с името Наско, а Живко и Живка са съответно – 180 и 136 души. Имен ден днес имат и хората с имена Начо, Таньо и Тинка. В превод от гръцки Атанас означава безсмъртен.
На днешния ден Православната църква чества паметта на един от учениците на свети Антоний – свети Атанасий Велики.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Празнична света литургия се отслужва в храмовете в града по повод Атанасовден

Варна: Празнична света литургия се отслужва в храмовете в града по повод Атанасовден

18 Януари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Празнична света литургия се отслужва в храмовете във Варна по повод Атанасовден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Православната църква почита свети Атанасий Велики. Той е роден през 295 г. в Александрия. В народната митология Свети Атанас, наречен Безсмъртни, е господар на зимните студове, ледове и снегове, на зимните облаци и ветрове. Ветровете държи заключени в една пещера, а зимните облаци и мъгли са опашките на страшни змейове, с които те пият вода от езера и реки и грабят момите от хорото.
През зимата вихрушките и бурите владее св. Атанас. През лятото – св. Илия. Те са колкото различни, толкова и обвързани в един общ повелител на природната стихия. Затова денят на единия светец бележи средата на зимата, на другия -средата на лятото. Според поверието на Атанасовден („сред зима“) зимата тръгва да си ходи. Обръща я сам св. Атанас, възсяда коня си и по копринена риза изкачва върха на планината, откъдето вика гръмогласно: „Иди си, зимо, да дойде лято!“ Според народния израз „зимният Танасовден разтуря празниците, които св. Петка повежда“. Завършва един дълъг празничен цикъл. Свършват и годежите и сватбите. Наближава период на пост и въздържание. Започва нов преход на сезоните, на труда, на нагласите.
Ритуалите и обредните действия отбелязват този преход, съдържат посветителски елементи, свързани са отново с гадания за брак и промени. Ако на Атанасовден е топло и снегът се топи, ще има плодородие през годината. Ако времето е хубаво и не вали сняг, следващата зима ще започне рано. Колкото е дебел снегът на Атанасовден, толкова плод ще даде лятото. На трапезата задължително трябва да има пиле и пита с мед. Приготвя се свинско с бамя.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Спасова, етнолог: Денят на свети Атанасий бележи средата на зимата

Веска Спасова, етнолог: Денят на свети Атанасий бележи средата на зимата

18 Януари 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Денят на свети Атанасий бележи средата на зимата. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й старите българи вярвали, че от този ден времето започва постепенно да върви към лято.
„Според една от митологемите светецът съблича дебелият си кожух, облича бяла копринена риза, качва са не своя кон и тръгва към върха на планината. Там страховито се провиква – Бягайте снегове и студове, махай се зимо, идва лятото”, каза Веска Спасова. По думите й хората вярвали, че там светецът влиза в двубой със зимните стихии и винаги излиза победител. Поради тази причина хората го наричат още повелител на зимните студове. „Смята се, че уплашената зима бързо си тръгва. От този ден денят започва да нараства колкото скока на 3-годишен елен”, каза Веска Спасова.
По думите й на този ден не трябва да се яде свинско месо, не се пипа вълна. Не се работи женска работа, за да няма гръмотевици през годината.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 418 жители на общината имат имен ден на Атанасовден

Смолян: 418 жители на общината имат имен ден на Атанасовден

18 Януари 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. 418 жители на община Смолян имат имен ден на Атанасовден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в Общината. 340 са мъжете, носещи името Атанас. С името Атанаска са кръстени 74 дами, а две са жените, наречени Наса и Нася. Две са и представителките на нежния пол с името Атанасия.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Над 1500 души в общината имат имен ден на Атанасовден

Сливен: Над 1500 души в общината имат имен ден на Атанасовден

18 Януари 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Сливен. Над 1500 души в община Сливен имат имен ден на Атанасовден. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Сред тях 1205 мъже носят името Атанас, от които 929 са регистрирани в града. 254 са представителките на нежния пол с името Атанаска. От тях 161 са с постоянен адрес в град Сливен. Мъжете с името Наско са общо 103, като 82 от тях живеят в града. Дамите с името Наска са 13.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва празнично богослужение по повод Атанасовден

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва празнично богослужение по повод Атанасовден

18 Януари 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В православните храмове във Велико Търново се отслужва празнично богослужение по повод Атанасовден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на празничната света литургия. Най-много хора се стекоха в Катедралния храм „Рождество Богородично“, където палят свещ за здраве.
Православна църква посвещава на св. Атанасий Велики, роден през 295 г. На 23-годишна възраст той е ръкоположен за дякон и участва в Никейския Вселенски събор. Пет години след това Атанасий придобива епископски сан. Като архиепископ на гр. Александрия той се включва активно в борбата срещу арианската ерес в християнството. Умира на 2 май 373 г.
В народните вярвания свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.
Именици са Атанас, Атанаска, Наско, Нася, Ася, Настя, Таньо, Живко, Живка, Тина, Нанси.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: В православните храмове в града се отслужва света Литургия по повод празника на свети Атанасий

Кюстендил: В православните храмове в града се отслужва света Литургия по повод празника на свети Атанасий

18 Януари 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. В православните храмове в Кюстендил се отслужва света Литургия по повод празника на свети Атанасий. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от катедралния храм „Свето Успение Богородично” – Кюстендил.
Свети Атанасий Велики, архиепископ Александрийски, е роден в град Александрия между 293 и 298 г. в бедно християнско семейство. Още от малък се увличал по християнските идеи. Той пише житие, посветено на неговия духовен предшественик св. Антоний. Свети Атанасий умира на 76-годишна възраст.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Когато светците си поделяли света, на св. Атанас се паднали зимните студове и затова той е приет за повелител на зимата

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Когато светците си поделяли света, на св. Атанас се паднали зимните студове и затова той е приет за повелител на зимата

18 Януари 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Когато светците си поделяли света, на св. Атанас се паднали зимните студове и снегове и затова той е приет за повелител на зимата. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Православната църква на този ден почита паметта на александрийския архиепископ Атанасий Велики, живял през 3 - 4 век. От гръцки език Атанасиос означава безсмъртен. Твърде млад приема духовен сан и живее под покровителството на александрийския архиепископ. На първия Вселенски събор в Никея през 325 година той води борба с арианската ерес. Тук получава и прозвището Велики, но спорът му с арианите продължава през целия му живот, в резултат на който написва книгите „Четири слова против арианите“ и „Книга за Света Тройца и Светия дух“, посочи тя. Аделина Стефанова отбеляза, че според народните вярвания, когато светците поделяли помежду си света, на свети Атанас се паднали зимните студове и снегове, затова той е приет за повелител на зимата.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Празнична Литургия се отслужва в храмовете в града по повод Атанасовден

Пазарджик: Празнична Литургия се отслужва в храмовете в града по повод Атанасовден

18 Януари 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Празнична Литургия се отслужва в храмовете в града по повод Атанасовден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На днешния ден Православната църква почита паметта на светеца, епископ на град Александрия. Делото на свети Атанасий се свързва с борбата, която води с лъжеучителя на име Арий. Учението на Арий заставало против основите на вярата, че Христос е истински бог и истински човек. Свети Атанасий със своята твърдост е запазил истинността, вдъхновяван от светия дух, той я е запазил до края и открил истината за спасителя Христос. На днешния ден празнуват всички с имената Атанас, Наско, Танко, Тинка и техните производни.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в катедралния храм „Св. Богородица“ по повод Атанасовден

Пазарджик: Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в катедралния храм „Св. Богородица“ по повод Атанасовден

18 Януари 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска света Литургия в катедралния храм „Св. Богородица“ по повод Атанасовден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Началото на Литургията е в 9.00 часа. Литургията ще бъде отслужена с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Атанасий Велики“ в село Горни Лозен по повод Атанасовден

София: Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Атанасий Велики“ в село Горни Лозен по повод Атанасовден

18 Януари 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп ще оглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Атанасий Велики“ в село Горни Лозен по повод Атанасовден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Началото на Литургията е в 09.30 часа, а Литургията ще бъде отслужена с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Митрополит Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия в храм „Св. Атанасий“ по повод Атанасовден

Варна: Митрополит Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия в храм „Св. Атанасий“ по повод Атанасовден

18 Януари 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Варна. Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия в храм „Св. Атанасий“ по повод Атанасовден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Известният храм „Св. Атанасий“ във Варна ще отбележи и своя храмов празник. Началото на Литургията е в 09.00 часа. Митрополит Йоан ще бъде в съслужение със свещеници от епархията.
След службата ще бъде отслужен водосвет и ще се раздаде рибен курбан. За празника ще излезе първи брой за 2019 година на енорийския вестник „Православен глас“, който се разпространява безплатно.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита свети Атанасий Велики

Православната църква почита свети Атанасий Велики

18 Януари 2019 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. На 18 януари православната църква почита свети Атанасий Велики. Той е роден през 295 г. в Александрия. Родителите му - бедни християни - го оставили да служи в църквата по личната препоръка на архиепископа на Александрия св. Александър. Веднъж св. Александър видял от прозореца си деца да играят на „кръщаване" и бил силно впечатлен от момчето, което кръщавало. Малкият Атанасий изпълнявал ритуала съвсем като истински свещеник и все още не подозирал, че това ще прави и занапред, ще получи високо образование, ще развие бляскави способности. Животът му преминал в борба с останалите вери. Особено разпространено било тогава вярването, че Христос е по-нисш от Бога, защото е сътворен, има начало във времето. По време на Първия вселенски събор се проявил с познания и възможност да доказва тезата си, да оборва противника. Последвали петнадесет години изгнание. Като изгнаник написал трудовете „Против езичниците", „Против арианите", „За въплъщението на словото", „За Светата троица и за Светия дух", „Житие за св. Антоний Велики", прекрасни проповеди и послания, тълкувания на много книги от Светото писание. Свети Атанасий умрял на 2 май 373 г. и на този ден има отделен празник (Летен св. Атанас).
На 18 януари църквата чества светеца заедно с архиепископ Кирил. Двамата спасили християнството от арианството и несторианството. Култът към св. Атанас и към неговия „събрат" аскет и пустинник св. Антоний се разпространява широко през IV и V в. и това проличава по многобройните църкви и манастири, носещи имената им.
Изобразяват св. Атанасий, благославящ с дясната си ръка и държащ затворено Евангелие в лявата, понякога заедно със свети Власий.
В народната митология Свети Атанас, наречен Безсмъртни, е господар на зимните студове, ледове и снегове, на зимните облаци и ветрове. Ветровете държи заключени в една пещера, а зимните облаци и мъгли са опашките на страшни змейове, с които те пият вода от езера и реки и грабят момите от хорото. През зимата вихрушките и бурите владее св. Атанас. През лятото - св. Илия. Те са колкото различни (празнуват се в средата на двата най-различни сезона), толкова и обвързани в един общ повелител на природната стихия. Затова денят на единия светец бележи средата на зимата, на другия -средата на лятото. Според поверието на Атанасовден („сред зима") зимата тръгва да си ходи. Обръща я сам св. Атанас, възсяда коня си и по копринена риза изкачва върха на планината, откъдето вика гръмогласно: „Иди си, зимо, да дойде лято!"
Друго поверие е, че светецът забожда главата си в земята и така я затопля. При всички случаи се смята, че на Атанасовден денят нараства, „колкото скача 3-годишен елен".
В житийната литература светецът е описан като победител чрез словото си. В народната - като мекушав и кротък старец, който стига до познание по криволичещите пътища на заблуди и търсене, като митичен ездач закрилник, като сприхав пастир. Народът ни е изваял и друг, по-поетичен образ на този светец - грамаден конник с висок калпак, страховит митичен ездач, който в полунощ обикаля селото, пази го от демони и болести. Понякога св. Атанас е изобразяван като митичен пастир - персонаж, свързан с дивата природа, с неусвоеното от човека пространство. Той затопля времето и подготвя пролетната сеитба, но изисква да му се поднесе в знак на почит курбан като на св. Георги.
Според народния израз „зимният Танасовден разтуря празниците, които св. Петка повежда". Завършва един дълъг празничен цикъл. Свършват и годежите и сватбите. Наближава период на пост и въздържание. Започва нов преход на сезоните, на труда, на нагласите. Ритуалите и обредните действия отбелязват този преход, съдържат посветителски елементи, свързани са отново с гадания за брак и промени.
Който не е успял да заколи на Коледа прасе, може да го стори на 18 януари. Затова наричат празника Втора Коледа.
Свети Атанас се приема като християнизирана версия на небесния зимен огън, на зимното слънце, свързва се с боговете на огъня. Затова се правят първите ритуални почиствания на конаците и аязмата*, свързани с празничния танц на нестинарите. В някои райони срещу Атанасовден на открито, в параклис или на висок хълм се чака изгревът със запалени огньове. Пак на открито се редят трапези, пеят се песни, вият се хора, прескачат се огньове. На връщане се берат кокичета, кукуряк и бръшлян в чест на идващата пролет.
Представата за светеца като повелител на чумата изисква приготвянето на курбан на болестите. Колят се черна кокошка или черно агне. С кръвта на жертвата се намазват челцата на децата. Курбаните са лични и общо-селски. Селището коли жертвата на определено място, което се свързва с легендата за доброволната жертва на елена или с района, откъдето някога била прогонена чумата. Коли се мъжко животно и от приготвения курбан трябва да вкуси всеки член на селището, за да не се разболява от тежки и неизлечими болести. Жените масово пекат и раздават по съседи и познати питки (благи, медени, чумени), намазани с мед, като застават най-често на кръстопът. Тестото за питките се замесва от девойки, млади невести или най-здравата и многодетна жена в селището. Отгоре се дупчат с вилица, за да бъдат далече от шарката малките, и се боде стрък босилек. Моделират се тестени кученца от хляб, защото чумата се бои най-много от кучето. Пекат се три кравайчета, едното от които майката хвърля на покрива или в комина (за „лелята"). Важен елемент в честването са семейните трапези - служби (наричат се още слава, светец) в чест на християнския патрон, закрилник на фамилията. С тях се почитат и мъртвите праотци. Извършва се обичаят побратимяване, свързан с представата за светците Антон и Атанас като братя близнаци.
На Атанасовден не се работи нищо - за предпазване от шарка (наричат болестта „цветето"), синя пъпка, обриви и язви.
Ако на Атанасовден е топло и снегът се топи, ще има плодородие през годината.
Ако времето е хубаво и не вали сняг, следващата зима ще започне рано.
Колкото е дебел снегът на Атанасовден, толкова плод ще даде лятото.
На трапезата задължително трябва да има пиле и пита с мед. Приготвя се свинско с бамя.
Имен ден имат Атанас, Атанаска и производните им - Атанасчо, Ате, Ато, Аце, Ацо, Ачо, Ата, Атанаса, Атанасия, Атче; Наско, Насо, Наце, Начо, Нашо, Насьо; Наса, Наска, Наца; Танас, Танко, Тано, Таню, Тасе, Таско, Тасо; Тана, Танаска, Танче, Таса, Таска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Вечерня с петохлебие се отслужва в църквата „Св. Атанасий” във Варна

Варна: Вечерня с петохлебие се отслужва в църквата „Св. Атанасий” във Варна

17 Януари 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Вечерня с петохлебие се отслужва в църквата „Св. Атанасий” във Варна за храмовия й празник, който се отбелязва на 18 януари, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На самия празник, от 09.00 часа Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи празнична архиерейска св. Литургия. В нея участие ще вземат свещеници от епархията. По установена вече традиция след службата ще бъде отслужен водосвет и ще се освети риба, която ще се раздава на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 400 порции за участващите в светата Литургия миряни. За празника излиза първи брой за 2019 година на енорийския вестник „Православен глас”, който се разпространява безплатно.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.