НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Променят се критериите за прием в столичните ясли и първи клас в общинските училища (ОБЗОР)

Променят се критериите за прием в столичните ясли и първи клас в общинските училища (ОБЗОР)

14 Март 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. На свое редовно заседание Столичният общински съвет прие два доклада, с които се променят правилата за прием в яслите в София, както и критериите за прием в първи клас в общинските училища.
Прием в детските ясли
С новите промени критериите за прием за общинските ясли в София вече са уеднаквени с тези на детските градини. Така най-много точки ще се дават по критерий „местоживеене“ – т.е. за местонахождение в близост до съответната градина. Освен това децата с постоянен адрес ще получават по 3 точки, а тези с настоящ - по 2 точки. От догодина ще се въведе и т.нар. уседналост, като максималният брой точки (5) по този критерий ще се дава, ако детето е живяло на адреса повече от 2 години. Също 2 точки ще има за работещи родители или студенти в софийските университети, като досега за студентите родители се даваше 1 точка. Друга промяна предвижда вече да се дава 1 точка за близнаци, а не както досега 2 – на основание, че до момента се е точкувало, че децата са хем близнаци, хем брат и сестра. Освен това се намалява допустимият брой на децата с хронични заболявания от пет на три в група, като удостоверяването вече ще се извършва с ТЕЛК. Срокът за отлагане на постъпване в детското заведение се ограничава до 60 дни. Към критериите се дава и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите. Промените влизат в сила при следващото кандидатстване, с изключение на критерия уседналост, който ще започне да се гледа през 2020 г.
Заместник-кметът на София Дончо Барбалов обясни, че с промените се цели уеднаквяване на правилата за прием в яслените групи и в детските градини. „Идеята е да няма разминаване и да е ясно, че правилата са единни за цялата система за детските заведения в София“, коментира той. Барбалов припомни, че тази година ще бъдат изградени две нови самостоятелни детски ясли – в ж.к. „Красно село“ и в район „Триадица“. „Надявам се в най-скоро време да обявим процедурата и колкото се може по-бързо да можем да започнем строителството. Най-голям е недостигът в яслените групи и се надявам в най-кратки срокове да можем да подобрим и там състоянието чрез предлагане на повече места“, каза още Барбалов.
Прием в първи клас
С приетите промени се дава право, ако едното дете в семейството посещава дадено училище, следващото дете да бъде приемано приоритетно в същото учебно заведение. По този начин приемът се синхронизира с наредбата на Министерството на образованието и науката, която въвежда принципа две или повече деца в едно семейство да посещават и едно и също училище. Така, ако първото дете е до 12 години, то по-малките му братя или сестри ще бъдат поставени на първите места в класирането за съответното училище и така ще им бъде гарантиран приемът, без да се гледа критерият по уседналост. Ако вече приетото дете е над 12 години, второто и следващите ще получават максималния брой допълнителни точки – 11, и така и за тях ще има осигурени места.
Промените в наредбата предвиждат още и увеличаване на точките при допълнителните критерии за класиране в първи клас за сираци и полусираци. Миналата година дете с двама починали родители получаваше 5 точки, а полусираците – 3. В предстоящия прием те ще носят еднаква тежест – 6 точки. Допълнителните критерии се вземат под внимание само когато децата от една група по водещия критерий уседналост са повече от обявените в план-приема места.
Зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов уточни, че новите правила ще влязат в сила за текущата кампания, която ще стартира в края на март-началото на април.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов: Новите правила за прием в първи клас ще влязат в сила от текущата кампания

Зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов: Новите правила за прием в първи клас ще влязат в сила от текущата кампания

14 Март 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Новите правила за прием в първи клас ще влязат в сила от текущата кампания. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София по направление „Култура, образование и превенция от зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес се прие правилото, което МОН въведе в националния регламент – а именно, когато има по-голям брат или сестра, детето се класира в „първа група“ – т.е. отива най-напред на опашката. И така реално се гарантира неговият прием“, заяви Чобанов.
Той обясни, че се въвежда и чувствителен бонус за случаите, когато по-голямото дете е над 12-годишно. „Дали сме и една категория, която подпомага многодетните семейства да влизат по-лесно. Така че принципите, които наредбата на МОН въведе, са въведени вече и в общинските правила“, каза още Чобанов. Той посочи, че правилата ще влязат в сила за текущата кампания, която ще стартира в края на март-началото на април.
Зам.-кметът коментира и промените за правила за прием в детските ясли, като обясни, че се е приело решение, което води към уеднаквяване на правилата за прием в яслените групи и детските градини. „Критериите, които се прилагат, са тези, които сме изработили в системата за детските градини. Направихме редукция на броя на децата с хронични заболявания, които ще бъдат не повече от три в група, и броят на децата със специални образователни потребности, които ще бъдат не повече от две в група“, обясни Чобанов. Той уточни, че промените в уседналостта ще важат от следващата кампания.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: Следващото кандидатстване за прием в ясли ще е по новите правила

Зам.-кметът на София Дончо Барбалов: Следващото кандидатстване за прием в ясли ще е по новите правила

14 Март 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Следващото кандидатстване за прием в ясли ще е по новите правила. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София Дончо Барбалов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с приетите нови правила за прием в детските ясли в София, Барбалов уточни, че става въпрос за привеждане в съответствие на процедурите за приема в обединени детски заведения (ОДЗ) и в самостоятелните детски ясли. „След всяко изменение за прием в ОДЗ-та, следва изменение и за прием в самостоятелните детски ясли. С днешното решение реално се променя всичко, за да съответства на процедурата, което беше приета преди няколко седмици за ОДЗ-тата“, обясни той и посочи, че всичко, което важи за ОДЗ-тата, ще важи и за яслите. „Идеята е да няма разминаване и да е ясно, че правилата са единни за цялата система за детските заведения в София“, коментира зам.-кметът.
Барбалов уточни, че новите правила за яслите ще влязат в сила до края на месеца. „Така че следващото кандидатстване трябва да става при новите правила“, обясни той.
Зам.-кметът припомни, че тази година ще бъдат изградени две нови самостоятелни детски ясли – в ж.к. „Красно село“ и в район „Триадица“. „Надявам се в най-скоро да обявим процедурата и колкото се може по-бързо да можем да започнем строителството. Работим по линия на образованието по линия и на ОДЗ-та в целия град. Най-голям е недостигът в яслените групи и се надявам в най-скоро време да можем да подобрим и там състоянието чрез предлагане на повече места“, каза още Барбалов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Критериите за прием за общинските ясли в София вече са уеднаквени с тези на детските градини

Критериите за прием за общинските ясли в София вече са уеднаквени с тези на детските градини

14 Март 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет прие доклад относно приемане на проект за изменение и допълнение на Правила за приемане на деца в общинските самостоятелни детски ясли на Столична община, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Така критериите за прием за общинските ясли в София вече са уеднаквени с тези на детските градини. Освен това с промените се намалява допустимият брой на децата с хронични заболявания от пет на три в група, като удостоверяването вече ще се извършва с ТЕЛК. Срокът за отлагане на постъпване в детското заведение се ограничава до 60 дни. Към критериите се добавят и повече точки за деца на работещи родители и на студенти, както и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Не подкрепихме предложението за увеличаване броя на деца в детските ясли, защото този подход няма да реши проблема с чакащите за прием

Калоян Паргов, БСП-София: Не подкрепихме предложението за увеличаване броя на деца в детските ясли, защото този подход няма да реши проблема с чакащите за прием

17 Януари 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Не подкрепихме предложението за увеличаване броя на деца в детските ясли, защото този подход няма да реши проблема с чакащите за прием. Това каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов по време на редовно заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Последната една година ясно и отчетливо се вижда, че имаме недостиг на места в детските ясли, за деца до 3 години. Все повече родители са склонни още след първата година да оставят детето си в детска ясла, което предизвиква този проблем. Възползва се ръководството на Столична община от една промяна в наредбата, да се увеличи броят на децата в групите. Това е стара практика, това беше и един от подходите през последните 10 години, вместо ударно да строим нови и нови градини, а не само да разширяваме старите, както обикновено правим и експонираме, че това са чисто нови сгради,“ обяви Паргов. „Не го подкрепихме, защото считаме, че този подход няма да доведе до съществено намаляване на броя чакащи деца, макар че доста често отсъствието на тези малки деца дава възможност за това увеличаване. Тук е необходима една друга политика и аз призовах това да бъде част от дебата по време на бюджетната процедура на 31 януари, когато ще го гледаме, след като влезе в зала", каза още Калоян Паргов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Предвиждаме редукция на децата с хронични заболявания и специални образователни потребности в групите на детските градини и ясли

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Предвиждаме редукция на децата с хронични заболявания и специални образователни потребности в групите на детските градини и ясли

17 Януари 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Столична община предвижда редукция на децата с хронични заболявания и специални образователни потребности (СОП) в групите на детските градини и ясли. Това каза зам.-кметът на София по направление „Култура, образование и превенция от зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ще се подложи на обществено обсъждане редукцията за децата с хронични заболявания от 5 на 3 в група и тези със СОП от 3 на 2. На този етап няма как да знаем как ще завърши процесът, но е много вероятно да се въведе мярката, защото се приема доста консенсусно от различните организации“, обясни той. „По общественото обсъждане има голяма активност. Хората са отговорни, дават ценни предложения. Бях приятно изненадан да чуя идеи, които са готови за въвеждане в правилата. Ще обработим всичко, както е по закон, ще има сравнителна таблица с текстове и предложения, които са постъпили. Следващите седмици се надявам да финализираме работата по доклада и от новата кампания през май месец, той да бъде приет от Столичния общински съвет и въведен в практиката“, обясни Чобанов. Той каза, че на обществено обсъждане ще мине и предложението две деца от едно семейство да бъдат приемани в едно детско заведение. Според него това въвеждане е необходимо, защото родителите изпитват сериозни неудобства, когато трябва всекидневно да посещават два обекта при водене и прибиране на децата от ясла или детска градина.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Недостигът на свободни места в яслените групи е съществен, 2019 г. ще реализираме строителство на нови 15 обекта

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Недостигът на свободни места в яслените групи е съществен, 2019 г. ще реализираме строителство на нови 15 обекта

17 Януари 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Недостигът на свободни места в яслените групи е съществен, 2019 г. ще реализираме строителство на нови 15 обекта. Това каза зам.-кметът на София по направление „Култура, образование и превенция от зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов по време на заседание на Столичния общински съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Детските градини и яслите са много търсена услуга. Ние се стремим да я предложим на всички желаещи. Съвсем скоро ще публикуваме актуализирания списък с 92 обекта, които са пуснати през последните 10-ина години в експлоатация. Това са нови сгради, където хиляди деца са намерили възможност да ползват тази услуга“, коментира Чобанов. „Имаме все още съществен недостиг на места в яслената възраст, поради икономическата ситуация и слабо подкрепеното майчинство в третата година, всички родители желаят да ползват детските ясли. Докато има родители, които желаят да я ползват, ние ще я предлагаме в пълнота. Това, което правим тази година е строителство на 15 обекта, 7 от които са започнати от миналата година, 8 ще започнат да се строят в тази календарна година“, обяви Чобанов. Според него тази мярка срещу недостига на свободни места в детските ясли е най-сигурната за решаване на проблема. „Строежът обаче отнема време, обикновено една детска градина се строи за година, година и половина. Това, докато се случва ще намерим всички възможности за оптимизиране на натоварването. Това е един макар и частичен резултат, 700 деца очакваме да бъдат приети, като се възползваме от норматива на Министерството на образованието“, посочи той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Ако се отчита ниска средно месечна посещаемост е определена яслена група, там ще се приемат до 3 деца допълнително

Доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Ако се отчита ниска средно месечна посещаемост е определена яслена група, там ще се приемат до 3 деца допълнително

17 Януари 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Ако се отчита ниска средно месечна посещаемост е определена яслена група, там ще се приемат до 3 деца допълнително. Това каза зам.-кметът на София по направление „Култура, образование и превенция от зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов по време на заседание на Столичния общински съвет във връзка с приемане на доклад за увеличение броя на децата с детските ясли на територията на Столична община, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че през 2018 г. са били извадени от системата на яслените групи над 2 000 деца на територията на Общината. „Още тогава и ние, и други възразихме, защото смятаме, че нормативите за разгъната застроена площ (РЗП) са направени за много по-големи групи, няма как просто така да извадим хиляди деца от системата. Радваме се, че в резултат на писма от родители и сигнали, най-после се връщаме към един по-голям размер на групите. Ако има ниска средно месечна посещаемост, която е факт в много яслени групи при нас, тогава да има възможност за приемане до 3 деца допълнително. Това за София ще означава 700 деца приети допълнително“, коментира Чобанов. „Това не означава, че във всяка яслена група ще бъда разширена, но при повечето детски групи персоналът е разчетен за максимално натоварване, квадратурата отговаря за по-големи групи, така че няма да има проблем, ако има средно ниска посещаемост, да въведем приемане на 3 деца допълнително. Това е норматив на Министерството на образованието, ние просто го въвеждаме в Общинския регламент“, обясни зам.-кметът на София. По думите му средната месечна посещаемост се изчислява на база ежедневни регистрации.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.