НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Благородка Велева, НИМХ: Първите резултатите от новия проект за замърсяването на въздуха – след година

Доц. Благородка Велева, НИМХ: Първите резултатите от новия проект за замърсяването на въздуха – след година

9 Януари 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
София. На три етапа ще протече проектът на НИМХ, изследващ замърсяването на въздуха, първите резултатите се очакват след година. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Благородка Велева от дирекция „Метеорология“ към Института. По думите й на базата на проби от 2012-2013 година и чрез най-съвременните средства и методи ще бъде определен относителният принос на отделните групи източници на фини прахови частици у нас. Такова актуализирано изследване е вече закъсняло в сравнение с други европейски страни, уточни доц. Велевa. „Сега едно такова актуализирано изследване ще може да потвърди приноса на отделните групи. Съседните страни от Западните Балкани срещат още по-висока концентрация на фини прахови частици спрямо нивата им у нас. В София обаче приносът на вторичния аерозол към замърсяването, например, е значително по-висок на средна годишна база – от 42%, докато за сравнение в Будапеща нивото му е 22%, а в Загреб – 34%. Това означава, че в София има източник на замърсяване, който не можем да контролираме, защото не се формира в района на града, а идва отвън“, обясни доц. Благородка Велева. Тя коментира още, че чистотата на въздуха в българските градове зависи и от техните граждани. Важен е всеки избор, който ежедневно правим – дали ще използваме градския транспорт, дали ще паркираме върху зелените площи и дори дали продължим да пушим, допълни доц. Велева.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: На 99% е приключил спорът между БАН и НИМХ, утре имаме среща за спорната сграда

Министър Красимир Вълчев: На 99% е приключил спорът между БАН и НИМХ, утре имаме среща за спорната сграда

8 Януари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. На 99% е приключил спорът между БАН и НИМХ. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Те изпълняват денонощни задачи, дежурства, във всеки един ден, 24 часа. Със закона предвидихме НИМХ да си запази цялото имущество, всички имоти, които е ползвал. Това, което миналата година формулирахме като принцип, е никой да не бъде ощетен. Кой каквото е ползвал - да остане с него. В момента има спор основно за една сграда. Тя не се ползва пълноценно нито от БАН, нито от НИМХ, но е в активите на Института. Утре имаме среща, надявам се, ще преодолеем това“, каза Вълчев. Той посочи, че с всеки един бюджет могат да се правят положителни крачки към НИМХ. Министър Вълчев заяви, че достигат повече средства до Института, отколкото през миналата година. „Това важи и за много други звена на МОН, просто ще се постараем при тях да бъде малко повече, защото имаме да компенсираме“, допълни министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осигурени са средства за функционирането на НИМХ, няма разлика в дейността на Института след изваждането му от БАН (ОБЗОР)

Осигурени са средства за функционирането на НИМХ, няма разлика в дейността на Института след изваждането му от БАН (ОБЗОР)

3 Януари 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
София. Осигурени са средства за функционирането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който се срещна с новото ръководство на института. От първи януари 2019 г. НИМХ е вече към Министерството на образованието и науката. По думите на министъра институтът продължава да работи в целия си обем от дейности. Красимир Вълчев припомни, че институтът извършва денонощни наблюдения и изследвания и това предполага да бъдат осигурени средства от страна на държавата за тази дейност. Той добави, че е налице по-добро финансиране на бюджета за тази година и се надява това да продължи и в следващите години и да се почувства от работещите в института. Над 700 са работещите в института и само 12 от тях са останали към БАН. „Институтът има възможност за пълноценно функциониране. Няма разлика в дейността му от 31 декември 2018 г. и 1 януари тази година", коментира министърът пред журналисти след срещата. Министър Вълчев каза още, че единствените неизяснени въпроси при отделянето на НИМХ от БАН са свързани с няколко имота или части от имоти. Според министъра до следващата седмица ще се постигне решение и в тази посока. Има заведено дело за една сграда, за която трябва да се уточни как ще се ползва, от кого, и дали ще се разделя. Създадена е междуведомствена работна група с представители на НИМХ и БАН, която трябва да изясни спорните въпроси.
Директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов поздрави сътрудниците при първото събиране извън структурата на БАН. Той заяви, че са имали проблеми единствено с ръководството на БАН, а с институтите на Академията работят както досега.
Бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов обясни, че НИМХ продължава с всичките си научни проекти, които е правил досега. Същевременно са заложени нови, които стартират тази година. „Това, което е ново, е актуалната тема за замърсяване на въздуха, тъй като знаете, че има една дискусия кой е основният източник на замърсяване – транспорта или битовото горене, има методи и възможности, с които могат да се определят еднозначно кой от двата източника е приоритетен. Проектите би трябвало да стартират в началото на тази година. Те са по инициатива на Столична община с подкрепата на Министерството на образованието и науката и са заложени още миналата година“, допълни той и уточни, че най-вероятно първите резултати ще са готови след една година. Директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов уточни, че се очаква и още един проект, който е съвместен с Министерството на вътрешните работи - с водещ партньор Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Нашето участие е свързано с усъвършенстване на предупредителните ни системи за наводнение. Очакваме в началото на тази година да бъде подписан и такъв проект. Ние имаме изградени системи за предупреждение при наводнение, които ще бъдат ъпгрейднати в рамките на този проект“, каза проф. Нинов.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Елена Христова: Предстои работа с рецепторен модел в изследването на приноса на източниците за замърсяването с фини прахови частици

Доц. Елена Христова: Предстои работа с рецепторен модел в изследването на приноса на източниците за замърсяването с фини прахови частици

3 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Предстои работа с рецепторен модел в изследването на приноса на източниците за замърсяването с фини прахови частици. Това каза в интервю за предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“ доц. Елена Христова от НИМХ. Предстои да започне експериментална кампания по събиране на проби на фини прахови частици в следствие на което ще бъде анализиран физическия им състав, което ще даде възможност да се определи приноса на източниците за замърсяване на въздуха в столицата, поясни дож. Христова. „До сега в страната ни не са правени анализи на химически състав в широк аспект. Tова, което ние разработихме като методология при нас се базира на световни научни изследвания. За в бъдеще ще продължи работата в тази насока, а именно използването на възможно най-много определени химически елементи в състава на фините прахови частици, които ще ни помогнат да разберем кои са източниците им. Ще разполагаме с ново първоземащо устройство, което ще позволи да се събират в продължение на две седмици автоматично пробите без човешка намеса“, поясни доц. Елена Христова. Тя каза, че проектът ще бъде в срок за една година, а експериментите ще започнат още следващата седмица.

Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Започваме нов проект, свързан с темата за замърсяване на въздуха

Проф. Христомир Брънзов, НИМХ: Започваме нов проект, свързан с темата за замърсяване на въздуха

3 Януари 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Започваме нов проект, свързан с темата за замърсяване на въздуха. Това каза бившият директор на НИМХ и настоящ зам.-директор на Института проф. д-р Христомир Брънзов след среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „НИМХ продължава с всичките си научни проекти, които е правил. Същевременно сме заложили нови, които стартират тази година. Това, което е ново, е актуалната тема за замърсяване на въздуха, тъй като знаете, че има една дискусия кой е основният източник на замърсяване – транспорта или битовото горене, има методи и възможности, с които могат да се определят еднозначно кой от двата източника е приоритетен. Това ще е едната тема. Другата е замърсяването отвън на града, защото има и такова замърсяване от пренос, защото оценките в момента се колебаят между 10 и 50% и с един такъв проект тази нееднозначност може да се стесни и да оценим какво е замърсяването от самия град и какво това, което идва отвън“, обясни Брънзов. „Проектите би трябвало да стартират в началото на тази година. Те са по инициатива на Столична община с подкрепата на Министерството на образованието и науката и са заложени още миналата година“, допълни той и уточни, че най-вероятно първите резултати ще са готови след една година.
От своя страна директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов допълни, че се очаква и още един проект, който е съвместен с Министерството на вътрешните работи - с водещ партньор Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението". „Нашето участие е свързано с усъвършенстване на предупредителните ни системи за наводнение. Очакваме в началото на тази година да бъде подписан и такъв проект. Ние имаме изградени системи за предупреждение при наводнение, които ще бъдат ъпгрейднати в рамките на този проект“, каза проф. Нинов.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Имали сме проблеми единствено с ръководството на БАН, с институтите на Академията работим както досега

НИМХ: Имали сме проблеми единствено с ръководството на БАН, с институтите на Академията работим както досега

3 Януари 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Имали сме проблеми единствено с ръководството на БАН, с институтите на Академията работим както досега. Това заяви директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов след среща с министъра на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има решение на Административния съд – новият институт на БАН към днешна дата не е регистриран като юридическо лице“, уточни той. „Готови сме да работим с другите институти на БАН както и досега и не виждам проблем това да не е така. Имали сме проблеми единствено с ръководството на Академията. С останалите научни институти никога не сме имали никакви проблеми, включително и в момента“, обясни проф. Нинов.
От своя страна бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов допълни, че се надява в момента да няма проблеми с ръководството на БАН, но с тях човек не може да бъде напълно сигурен.
Той припомни решение на общото събрание на БАН, което е решило, че трябва да раздели Института, за да могат да се отделят имоти от Института и да ги предостави на хората, останали в структурата на БАН. По думите му става дума за двуетажната сграда, в която работят и служители на НИМХ. „Те искат сградата за 7 души, които ще работят в София, къде да оставим нашите коледи – над 30 души“, попита той.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Няма да има два модула на изпита след 7 клас, изпитът ще бъде един

Министър Красимир Вълчев: Няма да има два модула на изпита след 7 клас, изпитът ще бъде един

3 Януари 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има два модула на изпита след 7 клас. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Промяна няма да има по същество, ще има единен изпит. Като цяло съдържанието на изпита остава същото. Оценката от този изпит ще се използва за кандидатстване. Остава същата продължителност-150 минути. Това означава, че няма да има два модула, сливат се“, коментира той.
„Отново ще има трансформиращ преразказ, за децата със специални потребности изпитът може да бъде удължен с допълнителни 90 минути. Нямаме нужда от тези модули, защото всички ученици ще кандидатстват или в профилирана или в професионална гимназия“, пoсочи Вълчев, като уточни, че при формирането на крайната оценка няма да бъде променена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.