НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Телма“ (Македония): Парламентарно заседание в Македония на албански език

„Телма“ (Македония): Парламентарно заседание в Македония на албански език

31 Януари 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. За първи път в историята, заседание на македонския парламент бе открито и водено на албански език. 17 дни след обнародването на Закона за употреба на езиците в Държавен вестник и една година след първото му гласуване в народното събрание и 10 месеца след последното, председателят на парламента Талат Джафери използва своето езиково право, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
ВМРО-ДПМНЕ реагира, че това не е в съгласие с правилника за дейността на парламента и обвини Джафери, че това е предизборен маркетинг. Опозицията посочи, че нарушаването на парламентарните процедури продължава.
„Вашите забележки са неоснователни“, отвърна председателят на народното събрание. Той припомни, че Законът е влязъл в сила, че е чакал цяла година президента Георги Иванов да го подпише и че инициативата пред Конституционния съд не спира неговото прилагане. Той получи подкрепа от управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), за които, Законът е част от концепцията „едно общество за всички“.
В рамките на няколко месеца табелката с името на парламента ще стане двуезична. На брифинг пред репортерите, председателят Талат Джафери посочи, че първо трябва да се очаква промяна на името на държавата, след което табелките ще бъдат променени.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Заседанията на македонския парламент вече се водят на албански

„Алсат – М“ (Македония): Заседанията на македонския парламент вече се водят на албански

31 Януари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. От четвъртък, 31 януари, заседанията на македонския парламент ще се водят на албански език, потвърди председателят на народното събрание Талат Джафери пред журналистите, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
На дневен ред на днешната сесия на парламента бяха въпроси от депутати към министрите и правителствените органи, отбелязва медията.

Това се случва във връзка с влизането в сила на Закона за употреба на езиците, който прави албанският официален език във всички държавни институции в Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): СДСМ и ДСИ тълкуват различно Закона за двуезичието

„Сител“ (Македония): СДСМ и ДСИ тълкуват различно Закона за двуезичието

29 Януари 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Коалиционните партньори в македонското правителство тълкуват различно прилагането на Закона за употреба на езиците. В Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) считат, че всеки има право да говори на собствения си език, но ако на функционер бъде зададен въпрос на македонски, той трябва да отговори също на този език. Депутатът Мохамед Зечири е категоричен, че Законът за езиците не трябва да служи за разпространяване на патриотизма, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Мисля, че мина времето, когато по такива теми някои се удряха в гърдите и го играеха патриоти, и мислеха, че могат да получават политически точки на тази тема“, заяви Зечири.
В понеделник критики срещу двуезичността отправи и кметът на Велес, представител на СДСМ, по време на съвместна пресконференция с министъра на образованието Арбер Адеми. Според Коцевски, отсъствието на преводач е нарушение на закона. Той подчерта, че не иска да бъде декор в своята страна и да не разбира какво се говори.
Неотдавна, припомня „Сител“, депутатът от „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ) Еюб Алими, на пресконференция пред журналистите в парламента, отказа да говори на македонски език. Медията отбелязва, че Законът за употреба на езиците се прилага от средата на януари т.г. С него, освен македонският и албанският става служебен на цялата територия на Македония. Двуезичността се прилага във всички държавни институции, а неспазването на закона се наказва с глоби от няколко хиляди евро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Законът за употребата на езиците може да раздели управляващите в Македония

„Независен“ (Македония): Законът за употребата на езиците може да раздели управляващите в Македония

24 Януари 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Законът за употребата на езиците, който през зимата на 2017 г. беше една от темите, които оформиха коалицията, тази зима заплашва да се превърне в тема на разделение между коалиционните партньори, пише скопското издание “Независен“.
Министър-председателят Зоран Заев публично обърна внимание на коалиционните партньори от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и преди всичко на един от най-активните министри в правителството му - Буяр Османи, че в приемането на закона са участвали всички партии от албанския блок и управляващата коалиция. Но, за разлика от неочаквано високия тон на Заев, вицепремиерът Радмила Шекеринска посочи, че не вижда проблеми сред правителствените партньори и че не е страшно, когато различните партии имат различни възгледи, а е по-скоро богатство както е добре и когато в една партия членовете имат различни виждания по някои въпроси.
След парламентарните избори през 2016 г. приемането на Закона за езиците беше част от коалиционното споразумение на СДСМ с партиите от албанския блок. Докато не подкрепя идеята за предсрочни парламентарни избори заедно с президентските, ДСИ се опитва да събере колкото се може повече политически дивиденти от влизането в сила на новия Закон за употребата на езиците, който председателят Талат Джафери изпрати наскоро в "Държавен вестник" без подписа на държавния глава.
Още преди президентските избори, Джафери ще бъде сред първите, които ще се възползват от предимствата на новия Закон за езиците. Той съобщи, че от края на този месец, след приключване на подготовката, той ще започне да председателства пленарните сесии в парламента на албанския език.
Според оценките, отношенията между двете водещи партии в управляващата коалиция ще бъдат засегнати от решението, което се очаква СДСМ да вземе, дали да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно с президентските избори. За разлика от социалдемократите, които се колебаят за тази възможност, като шансовете за двойни избори са 50 на 50, ДСИ е категорично против сливането на изборните цикли. За сметка на това партията на Али Ахмети очаква сделка със СДСМ за съвместно явяване на президентските избори с консенсусен кандидат, така че ДСИ практически няма да бъде пряк участник в изборите и реалното му влияние в момента върху електората не може да бъде измерено.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Зоран Заев очаква паспорт с новото име на страната

Kathimerini: Зоран Заев очаква паспорт с новото име на страната

23 Януари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония (Бивша югославска република Македония (БЮРМ)в материала) изрази в сряда оптимизъм, че споразумението за името с Гърция ще бъде ратифицирано от парламента в Атина тази седмица, заявявайки, че очаква с нетърпение да получи нов паспорт за „Република Северна Македония“. ", пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
"Вероятно ще бъда първият човек, който ще смени паспорта си ... Първи казах:" Да живее Република Северна Македония "," заяви Заев според преведени коментари в гръцките медии.
"Това няма да е лесно за хората, но дава надежди и перспективи за бъдещето", каза Заев, като се позова на вътрешното противопоставяне на промяната на името на страната по силата на Договора от Преспа.
Заев добави, че е убеден, че страната му ще може да започне присъединителни преговори с НАТО в средата на февруари, ако ратификацията приключи в Атина тази седмица, както беше планирано.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 Оn (Македония): От края на месеца председателят на македонския парламент Талат Джафери ще води заседанията на албански

А1 Оn (Македония): От края на месеца председателят на македонския парламент Талат Джафери ще води заседанията на албански

23 Януари 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери ще започне воденето на пленарните заседания на албански език след края на месеца, информира македонският портал A1 On.
Той обяви това, като отговори на въпроси на журналисти след среща с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович.
"Не се ръководя от очакванията по отношение на това кога. Моите решения зависят от мен и от това, кога как преценявам. Всяка дейност се нуждае от подготвителен период, а по-рано казах, че този период ще продължи до края на месеца, така че дейностите да могат да бъдат организирани и разпоредбата от Закона за използване на езиците за провеждане на сесиите да може да бъде изпълнена изцяло и качествено.. Както знаете преди, използвах и двата езика в комбинация, независимо от това дали законът е в сила или не. И когато законът не беше приет през 2017 г., аз я водех комбинирано, така че тогава нямаше пречка. Работата е там, че като законодателен орган това трябва да се облече в правна рамка“ , каза Джафери. „Що се отнася до това, дали на изпращането на Закона за използването на езиците във Венецианската комисия е в противоречие с Конституцията, Джафери каза, че това не е противоконституционно.
„Процедурата за оценка на всеки правен проект в съответната европейска комисия не противоречи по никакъв начин на Конституцията“, каза Джафери и посочи правителството за по-конкретни отговори, тъй като това не е от компетентността на парламента, а е отговорност на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев призова ДСИ да не си присвоява заслугата за Закона за употреба на езиците

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев призова ДСИ да не си присвоява заслугата за Закона за употреба на езиците

23 Януари 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Зоран Заев призова ДСИ да не си присвоява заслугата за Закона за употреба на езиците, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Този закон не е само на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), този закон е и на СДСМ, БЕСА, всички ние, които участвахме в изработката му ... Ние всички го подкрепихме всички, всички гласувахме и трябва да бъдем в духа на единно общество ”, каза премиерът Зоран Заев в вчерашното предаване на телевизионния канал “ Алсат М ”относно Закона за употребата на езиците.
„Не се нуждая от национализъм от която и да е страна, защото едно от нещата, с които се съгласихме, беше да изградим общество за всички. Както аз като македонец, аз съм внимателен към моите колеги албанци, така че колегите албанци трябва да бъдат внимателни с колегите си македонци“ - каза Заев
По въпроса дали има несъгласие между СДСМ и ДСИ, защото вицепремиерът Буяр Османи заяви, че според него законът не трябва да се отнася до Венецианската комисия, Заев заяви:
„Моят приятел и вицепремиер на правителството забрави заключението на правителството. Аз, като първи представител на правителството, мисля, че законът е конституционен. Конституцията определя албанския език като втори официален език, за международна употреба е само македонският, първият е македонски, употребата е ясно разграничена“ - каза премиерът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Противно на твърдението на Османи, правителството изпрати Закона за езиците до Венецианската комисия

„Сител“ (Македония): Противно на твърдението на Османи, правителството изпрати Закона за езиците до Венецианската комисия

22 Януари 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство изпрати Закона за употреба на езиците за становище до Венецианската комисия... един ден, след като вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи обяви, че няма да се иска мнение за Закона, докато професор Каракамишева е част от този консултативен орган. Оспорваният член 8 относно използването на албански език на банкноти, пощенски марки, както и на униформите на полицейски служители, пожарникари и лекари бяха изпратени до венецианската комисия, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Чрез писмото, изпратено до председателя на Комисията Джани Букичио, правителството очаква становище по закона относно неговото съответствие с европейските стандарти, както и значителна подкрепа за правните реформи.
Министър-председателят Зоран Заев отбеляза, че препоръките на Венецианската комисия ще бъдат приложени в закона.
Законът за употреба на езиците бе публикуван в Държавен вестник на Република Македония на 14 януари само с подпис на председателя на парламента Талат Джафери с пояснение, че това е направено, защото президентът на държавата, Георие Иванов, отказа да го подпише в разрез с Конституцията.
Междувременно професор Йован Кекеновски и ВМРО-ДПМНЕ внесоха инициатива в Конституционния съд за оценка на конституционността на Закона за употреба на езиците.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): ДСИ и СДСМ имат различни позиции за Закона за езиците

„Алсат – М“ (Македония): ДСИ и СДСМ имат различни позиции за Закона за езиците

21 Януари 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие се появиха неясноти около наскоро обнародвания Закон за употреба на езиците. Партньорите в управляващата коалиция в Македония ДСИ (Демократичния съюз за интеграция – най-голямата албанска партия в страната) и СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) говорят различни неща за едно и също. Социалдемократите са на позиция, че трябва да се поиска мнение от Венецианската комисия за приетия закон и частта му за банкнотите и военните униформи, а ДСИ иска експертите от Комисията да дадат мнението си само по въпроси, които не са част от Закона, съобщава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Пред Венецианската комисия ще бъдат изпратени два члена, които са извадени от настоящия закон, а те са – употребата на двуезичността на униформите и банкнотите“, заяви Буяр Османи, вицепремиер по европейските въпроси.
За същите разпоредби, два дни след приемането на законопроекта от страна на правителството , Османи заяви, че те вече са били изпратени на Венецианската комисия.
„Става дума за двуезичието на парите, военните униформи и ценните книжа. Само тези три разпоредби бяха изпратени във Венеция, за да не се застраши целият закон заради тях“, каза Османи.
По думите на вицепремиера от по-рано, първоначално е било планирано Законът за упореба на езиците, да бъде изпратен за становище от Венецианската комисия, докатоо трае процедурата в парламента.
„Ние решихме, след приемането на Закона в правителството, паралелно да го изпратим в парламента и Венецианската комисия. Докато процедурите в народното събрание траят, тъй като не искаме да го приемаме по бързата процедура и искаме да позволим дебатите в парламента, защото това е важен закон, междувременно Венецианската комисия да даде становище за Закона, с цел да ги приближим. От интерес за Венецианската комисия е даде мнението си преди да завърши дебата в парламента“, каза Османи през 2017 година.
Но, противно на твърдението на Османи, протоколът от заседанието на правителството, на което е приет законопроекта за употреба на езиците, показва, че е договорено от Венецианската комисия да се поиска становище и за Закона, и за разпоредбите, които не са включени в него, но след приемането му в парламента, отбелязва медията.
Един ден след второто гласуване в парламента, на 15 март 2018 година и говорителят на Европейската комисия, приветствайки приемането на Закона, заяви, че Брюксел очаква той да бъде изпратен на Венецианската комисия. Същото заяви и комисарят по разширяването Йоханес Хан, който тогава посочи, че Законът за езиците не е приоритет и че изпълнителната власт трябва да се фокусира върху реформите.
Очаква се идната седмица Министерството на правосъдието, в съгласие с решението на правителството, да изпрати за становище останалите извън закона разпоредби чрез Министерството на външните работи до Венецианската комисия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Радио „Свободна Европа“ (Македония): ВМРО ДПМНЕ внесе инициатива в Конституционния съд за конституционността на Закона за употреба на езиците

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ВМРО ДПМНЕ внесе инициатива в Конституционния съд за конституционността на Закона за употреба на езиците

21 Януари 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ внесе в Конституционния съд на Македония инициатива за оценка конституционността на Закона за употреба на езиците. Според фракцията, Законът е противоконституционен, приет е с незаконна процедура, а заедно с това е вреден за държавата, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
ВМРО-ДПМНЕ, както съобщават от партията, иска от КС да вземе временна мярка – спиране на изпълнението на актовете и действията, които произтичат от Закона за езиците и Указа за обявяване на същия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): И през 2018 македонците са гледали най-много „Сител“

„Макфакс“ (Македония): И през 2018 македонците са гледали най-много „Сител“

21 Януари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Мнозинството от респондентите в анкетата на Агенцията за аудио и аудиовизуални медийни услуги са отговорили, че през 2018 година на ежедневна и ежеседмична основа са гледали телевизия „Сител“, предава македонската агенция „Макфакс“.
На ежедневна основа „Сител“ е гледана от 38,85% от запитаните. На второ място е „Канал 5“ с 30,84%, а след това са „Телма“ и албанскоезичната телевизия „Алсат – М“. Обществената медия МТВ1 е на пето място, а след нея са „ТВ 24“ и „Алфа“. От 8 до 11 място са чуждестранни канали.
Данните от анкетата показват, че на ежеседмично ниво „Сител“ е следена от 52,85% от зрителите. На второ място в категорията отново е „Канал 5“ с 45,41%, а трета е „Телма“ с 25,59%.
35,5% от запитаните са посочили, че най-много гледат новини, 20,4% - информативните програми, 10,8% - забавни и музикални програми и 9,7% - сериали.
Анкетата е направена по метода CATI – телефонно интервю с помощта на компютър. В изследването са участвали 9600 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония) Християн Мицковски иска предсрочни парламентарни избори заедно с президентските

Press 24 (Македония) Християн Мицковски иска предсрочни парламентарни избори заедно с президентските

20 Януари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски иска предсрочни парламентарни избори заедно с президентските в интервю пред македонското електронно издание Press 24.
Според него тези избори, ако бъдат насрочени , няма да бъдат избори, на които ще бъдат избрани само премиерът и президентът на страната, а изборите, на които се решава бъдещето на Македония. Мицковски заяви, че това ще бъде най-важният референдум за Македония, в който гражданите ще вземат най-важното решение в живота си за бъдещето на своята страна. Също толкова важно или дори по-важно решение от това на 8 септември 1991 година.
Лидерът на опозицията заяви също така, че няма нищо против никой език, но трябва да се спазва конституцията и законите на страната и той се надява Конституционният съд да разгледа сериозно въпроса и да не се поддава на политически натиск, а да отсъди справедливо съгласно конституцията на страната дали Закона за употребата на езиците я нарушава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“: Вицепремиерът Буяр Османи използва неработния ден за създаване на работна група за прилагане на Закона за езиците

„Сител“: Вицепремиерът Буяр Османи използва неработния ден за създаване на работна група за прилагане на Закона за езиците

19 Януари 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Буяр Османи използва неработния ден за създаване на работна група за прилагане на Закона за езиците в която участват само представители на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
Османи, заедно с министъра без портфейл Едмонд Адеми, депутата Артан Груби и бившия министър на правосъдието Билен Салийи, определиха пътя, по който законът да достигне до гражданите най-бързо. За сега няма информация колко ще струва неговото прилагане, но е важно гражданите да получат езиково равенство.
Както вицепремиерът Османи, така и депутатът Груби отричат твърденията на опозицията, че Законът за използването на езиците противоречи на Конституцията. Те очакват ВМРО-ДПМНЕ също да осъзнае необходимостта от приемането на този закон и да се включи в целия процес.
Лидерът на опозицията Християн Мицковски подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ не е против прилагането на езиците на етническите общности, а срещу начина, по който е направено.
„Има много недостатъци в цялостната процедура. Има много дивачество, много насилие и всичко, което се случва, не приляга на една демократична страна, която се стреми да бъде част от европейското семейство. Ние като политическа партия също апелираме, че това не може да бъде толерирано и в името на това призоваваме конституционните съдии, прокуратурата и съдебната система да действат в съответствие със законите и конституцията в страната. Да се въздържат от всякакъв политически натиск от страна на политическите елити в държавата и да вземат решение в съответствие с правото, конституцията и законите ”, каза Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонският Закон за езиците е оспорен пред Конституционния съд, ВМРО-ДПМНЕ възбужда три наказателни дела по случая

„Сител“ (Македония): Македонският Закон за езиците е оспорен пред Конституционния съд, ВМРО-ДПМНЕ възбужда три наказателни дела по случая

18 Януари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Законът за употреба на езиците е оспорен пред Конституционният съд на Македония. В своята инициатива професор Йован Кекеновски оспорва процедурата, с която е приет и обнародван този Закон, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Кекеновски предлага и временна мярка за спиране на прилагането на закона.
В своя отделна инициатива, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще оспори конституционността на Закона за употреба на езиците в понеделник, както съобщиха от фракцията.
Партията на Християн Мицковски реши първо да възбуди наказателно дело за престъпно сдружаване, саботаж и злоупотреба със служебно положение срещу председателя на местния парламент Талат Джафери, заместник-генералния секретар на Народното събрание Незбедин Ибраими, който е изпратил Закона за обнародване и директора на Държавен вестник Мартин Костовски.
„Същите по нечестен и подмолен начин, противно на Конституцията и законите, са способствали обнародването на Закона за двуезичност без подпис от президента на републиката, с което се въвежда неконституционна двуезичност... Джафери не можеше и нямаше право да изпрати Закона за обнародване, а Ибраими, в качеството на техническата си служба, нямаше право да подписва. Костовски е отговорен, тъй като не е могъл да издаде указ, с който се публикува закон без подписа на президента. Джафери, Ибраими и Костовски са извършили умишлено заплашване на конституционния ред, тъй като процедурата за обнародване на закона е описана ясно“.
От правителството обаче твърдят, че Законът не противоречи на Конституцията, че е в съответствие с поправка V и че с него не се въвежда двуезичност на цялата територия на Македония.
„В международните отношения, отбраната, централната полиция и паричната политика македонският език е единственият официален език в Република Македония, който се определя от Закона за използването на македонския език от 1998 г. ... Вярно е, че унитарният характер на Македония не е поставен по въпрос, а Законът по никакъв начин не застрашава използването и защитата на македонския език и неговата кирилица“, гласи изявлението на правителството.
Властите обясняват още, че Законът не се отнася само за албанския език, но и за езиците на всички малцинствени общности в тези общини, където те наброяват повече от 20%, каквито са сръбският, турският, ромският и влашкият езици.
Това означава, че в институциите в общините, където малцинствените общности не представляват повече от 20% от гражданите, няма да се назначават нови администратори в изпълнение на наредбите на Закона за употреба на езиците, а услугите ще се предоставят чрез Централната агенция, за която ще бъдат ангажирани съществуващи капацитети от обществената администрация, твърдят от правителството.
От там те добавят, че има държави, които са единни и имат няколко официални езика, като Черна гора, Малта, Финландия, Израел, Косово, Кипър, Ирландия ...
Законът за употреба на езиците ще бъде изпратен на Венецианската комисия за проверка, а правителството обещава, че всички забележки ще бъдат включени в текста.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Македонски професор оспорва Закона за употребата на езиците в КС

„Нова Македония“ (Македония): Македонски професор оспорва Закона за употребата на езиците в КС

18 Януари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Йове Кекеновски внесе в Конституционния съд на Македония инициатива за оценка на конституционността на Закона за официалната употреба на езиците, тъй като смята, че парламентът го е приел без необходимия брой гласове, съобщава електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
„Като се има предвид Конституцията на Република Македония, считам, че парламентът е приел този закон с недостатъчен брой гласове“, заяви Кекеновски.
При приемането на този закон, както обясни Кекеновски, председателят на парламента, както и другите парламентарни органи и служби, е трябвало да вземат предвид факта, че за приемането на закона трябва да присъства мнозинство от две трети от общия брой народни представители, а не да бъдат приети с 69 гласа вместо с 80.
Освен това, както отбелязва той, при вземането на решението, Конституционният съд трябва да вземе предвид и факта, че законът не е подписан от президента на Република Македония и да действа в съответствие с досегашната практика.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция признава Македония с конституционното й име

Мевлют Чавушоглу: Турция признава Македония с конституционното й име

17 Януари 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция очаква с нетърпение да приветства Бившата югославска република Македония в семейството на НАТО, „без по-нататъшно отлагане“, след ратификацията на споразумението за името с Гърция и признава балканската държава с нейното конституционно име, заяви турският външен министър Мевлут Чавушоглу в четвъртък след срещата с македонския си колега Никола Димтров, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Имаме силни връзки с Македония от много векове, отношения, връзки, които остават силни, независимо от политическите отношения. Искам да подчертая, че нашите отношения в момента са отлични“, заяви турският дипломат, цитиран от гръцките медии.
„Турция признава Македония с конституционното й име“, добави Чавушоглу без да дава допълнителни разяснения.
По неговите думи, стабилността на Македония е решаваща за стабилността на Балканите, където Турция има „много добри отношения с Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.
„Турция отдава голямо значение на стабилността в региона и осигурява подкрепа за икономическия му растеж“, подчерта турският външен министър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Артан Груби изобрази албански „летящ орел“ в ефира на македонска телевизия

„Вечер“ (Македония): Артан Груби изобрази албански „летящ орел“ в ефира на македонска телевизия

17 Януари 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ – най-голямата албанска партия в Македония) в емисия на македонския телевизионен канал ТВ24, освен позициите, които изказа във връзка с обнародването и влизането в сила на Закона за езиците и конституционните промени, по време на разговора показа албански „летящ орел“, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Той направи този жест, след като бе попитан какво искат да покажат лидерът на ДСИ Али Ахмети и вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи със снимка, качена в социалните мрежи и за каква евроинтеграция говорят от партията, когато пропагандират национални символи.
„Не знам къде виждате този национализъм и защо тези „орли“ ви пречат. Това не е Велика Албания. Мен ме засегна хандбалистът, на който му пречи албанският език“, подчерта Груби.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Лъжите на Заев и Димитров са разобличени: Вербалната нота до Атина доказва, че „македонците“ престават да бъдат „македонци“

„Курир“ (Македония): Лъжите на Заев и Димитров са разобличени: Вербалната нота до Атина доказва, че „македонците“ престават да бъдат „македонци“

17 Януари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на външните работи на Македония в сряда вечерта изпрати вербална нота до гръцките си колеги, с която ги информира, че са изпълнени всички условия на подписания между двете страни договор за разрешаване на десетилетния спор за името. В нотата има и обяснение какво означава македонец и македонски език, пише опозиционното скопско електронно издание „Курир“.
Както отбелязва медията, писмото е подписано от министъра на външните работи Никола Димитров и в него се потвърждава,че македонско, македоснки и macedonian не се отнасят за етническата или национална принадлежност, а само за гражданството.
С писмото до гръцката страна македония се съгласява определението за nationality, което ще гласи macedonian/ citizen of North Macedonia съгласно Преспанския договор да се отнася изключително за гражданството, а не за националността или етническата принадлежност.
„В документа Димитров пише на своите партньори в Атина, че и формално приема“ този факт, отбелязва изданието:
„В духа на договора, термина националност на Втората страна, дефиниран в член 1 (3) (б) от Договора, като „македонци/граждани на Република Северна Македония“ се отнася само за гражданството и не дефинира или определя етническата принадлежност и етносът, както е подписано в член 2 (2) от Конституционния закон за приемане на поправките 33,34,35 и 36 на Конституцията на Република Македония“.
В член 1 (3) (б) от Договора от Преспа пише, че „националността на Втората страна ще бъде македонци/граждани на Република Северна Македония, като това ще бъде записано и в паспортите“.
В нотата се пояснява и това, че македонският език е официален език на страната, признат като официален на Конгрес на ООН в Атина през 1977 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Президентът на Албания честити на Талат Джафери приемането на Закона за езиците

„Нова Македония“ (Македония): Президентът на Албания честити на Талат Джафери приемането на Закона за езиците

17 Януари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Албания Илир Мета изпрати честитка до председателя на македонския парламент Талат Джафери по повод приемането на Закона за употреба на езиците, с който албанският придобива статут на държавен език, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
„Това е историческо и значимо събитие за албанците, голямо и важно достижение, което допринася за демокрацията и гарантирането на еднакви права за гражданите от всички националности, които живеят в Македония“, пише Мета.
Както информира албанската държавна агенция АТА, това постижение също е много важно за цялостното прилагане на Охридския рамков договор.
„Албанците винаги са били ориентирани към евроатлантическите ценности, а с този ход показаха и възхитителна зрелост и конструктивна позиция“, добавя албанският държавен глава в посланието, като освен това той оценява високо личния принос на Талат Джафери в тази насока.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

17 Януари 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Алексис Ципрас в сряда оцеля след вота на доверие, съобщава AFP.
Въпреки това все още не е ясно каква ще бъде съдбата на неговото правителство и дали през септември ще завърши пълния си четиригодишен мандат. В момента 44-годишният ляв лидер е изправен пред следващото предизвикателство – гръцкият парламент да одобри договореността със съседна Македония за името на страната, което предизвика протести и в двете държави. Сред неговите предстоящи цели са ревизия на конституцията, увеличаване на минималната заплата и приключване на договореност по имотите на гръцката Църква, която неотдавна бе блокирана от висши гръцки духовници.

Разбитата коалиция
В неделя в Атина се очаква нов протест срещу Договора от Преспа. Главният опозиционен лидер Кирякос Мицотакис („Нова демокрация“) нарече Ципрас „ авантюрист“ и „евтин демагог“, който гради кариерата си върху лъжи. „Вие взехте властта с лъжи и ще я напуснете с лъжи“, заяви той по време на дебата преди вота на доверие в сряда в парламента на Гърция. Към левите депутати той заяви: „Причинихте достатъчно беди на страната … вижда се вашият край“. Мицотакис има преднина според социологическите проучвания.
Сделката около името ще разреши 27-годишен дипломатически спор, но тя съсипа коалицията на Ципрас с националистическата партия АНЕЛ.
Миналата седмица македонския парламент я одобри, но тя може да влезе в сила единствено, ако и гръцкият парламент я приеме. Атина все още не е обявила дата, но Ципрас каза, че тя ще е преди края на януари.
ЕС и НАТО приветстват постигнатото споразумение, защото така ще се премахнат гръцките възражения за присъединяване на Македония към двете международни организации.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Талат Джафери подписа законите със забележка под черта

„Независен“ (Македония): Талат Джафери подписа законите със забележка под черта

16 Януари 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери подписа законите със забележка под черта, пише скопското издание "Независен".
Сблъсъкът между президента Георге Иванов и опозицията с парламентарното мнозинство във връзка със законите за ратифициране на Преспанския договор и използването на езици придоби ново измерение, след като тези два документа бяха окончателно публикувани в "Държавен вестник" - само с подписа на председателя Талат Джафери и един от заместник-генералните секретарите на парламента. Мястото, предвидено за подпис на държавния глава Георги Иванов, остава незаето, а вместо това се публикува бележка под линия, обясняваща, че държавният глава не е изпълнил конституционното си задължение - да подпише закон, който два пъти е бил приет от депутатите с необходимото мнозинство.
Според съобщенията спорът относно влизането в сила на законите ще продължи и в съдебните институции, тъй като Иванов обяви за противоконституционно публикуването без неговия подпис. Председателят на парламента Талат Джафери обаче не изключи възможността за започване на нова процедура за импийчмънт за Иванов, който според него нарушава конституцията през последните пет месеца от втория си президентски мандат. Управляващото мнозинство смята, че Иванов е нарушил Конституцията, като е отказал да подпише указите, за което прокуратурата е открила досъдебно производство, действайки по анонимни обвинения. От прокуратура в Скопие твърдят, че работят за установяване на фактите по този случай.
Законът за използване на езиците предвижда, че във всички органи на държавната власт в Македония централните институции, публичните предприятия, агенциите, дирекциите, институциите и организациите, комисиите, юридическите лица, които извършват обществена дейност в съответствие със закона, официален език, освен македонският език и неговата азбука е и езика на 20% от гражданите на Македония и тяхната азбука (албанската).
Държавният вестник на Македония обясни, че двата закона са публикувани в съответствие с чл. 52, ал. 2 от Конституцията на Македония, съгласно които законите и другите нормативни актове се публикуват в "Държавен вестник" не по-късно от осем дни от датата на приемането им. Съответно в изявлението и във връзка с чл. 51, ал. 2 от Конституцията е посочено, че "всеки е длъжен да спазва Конституцията и законите" и тази институция, която е оправомощена със закон да публикува нормативните актове, изпълнява конституционното задължение. От публичното предприятие "Държавен вестник" се посочва, че дружеството действа професионално и няма да допусне намесата на политиците в неговата дейност и увреждане на неговата репутация, както и че за всеки опит за нарушаване на репутацията ще бъде образувано съответно съдебно производство.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Скопие отговори на Москва: Промените в Конституцията са акт на смелост, отоговорност и лидерство и са приети с пълно зачитане на Основния закон и парламентарните процедури

Скопие отговори на Москва: Промените в Конституцията са акт на смелост, отоговорност и лидерство и са приети с пълно зачитане на Основния закон и парламентарните процедури

15 Януари 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на външните работи на Македония отговори на коментара на руското външно министерство, че произтичащите от договора за името между Атина и Скопие промени в македонската конституция са наложени под натиск от чужбина и против волята на македонския народ, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“, който предава текста на местното дипломатическо ведомство без редакторска намеса.
„По повод коментара на Департамента за информация на Министерството на външните работи на Руската Федерация от 14 януари 2019 година във връзка с приемането на измененията в Конституцията на Република Македония, Министерството на външните работи на Република Македония със съжаление констатира, че въпреки толкова горещите проблеми в днешния свят, Департаментът за информация на Министерството на външните работи на Руската Федерация отново, в негативен контекст, апострофира автентичните политически процеси в две съседни страни, които водят към разрешаване на проблеми, укрепване на доверието и изграждане на приятелство.
Промените в Конституцията, в съответствие с Договора от Преспа, приети в парламента при пълно зачитане на предвидената парламентарна процедура и Конституцията на Република Македония, отразяващи консенсусното решение на гражданите на Република Македония за членство в НАТО и Европейския съюз, получиха категорична подкрепа от по-широките международни организации, като акт на политическа смелост, отговорност и лидерство, който решава дългогодишен двустранен проблем, който обременява отношенията между Република Македония и Гърция.
Договорът от Преспа не само не пречи на интересите на трети страни, но съществено допринася за регионалната стабилност, приятелството и сътрудничеството и като такъв е пример и модел за разрешаване на открити въпроси между държавите.
Министерството на външните работи на Република Македония е убедено, че бъдещето ще потвърди правилността на този подход, който предпочита политическото визионерство и лидерство и че ползите за регионалната стабилност и просперитет ще бъдат приети и оценени от всички страни, включително от приятелската Руска федерация“.

Агенция „Фокус“ припомня:

А ето и коментарът на руското МВнР:

Решението на македонския парламент, който гласува за преименуване на страната, е наложено отвън и не отразява волята на народа, се казва в коментар на руското Министерство на външните работи, разпространен в понеделник, предава ТАСС.
Както напомнят от ведомството, на 11 януари парламентът на републиката гласува за приемане на поправки в Конституцията за преименуване на страната в съответствие с договора за името между Скопие и Атина. „Налице е продължаване на наложения отвън процес на изкуствена промяна на името на държавата с цел да се форсира вкарването на Скопие в НАТО. Това се осъществява в нарушение на македонското законодателство. Позицията на президента на Република Македония и мнението на мнозинството от нейното население, което не приема преспанската сделка, се пренебрегва“, заявиха от руското министерство.
Дипломатическото ведомство обръща внимание и на продължаващите в Скопие и други македонски градове протестни акции, които демонстрират дълбоката поляризация в обществото. „Очевидно е, че този способ за решаване на въпроси, които имат национално значение за бъдещето на страната, не отразява волята на нейния народ и не може да служи като инструмент за дългосрочното разрешаване на проблема с името на държавата“, подчертават от руското МВнР.
„За врзивоопасността на ситуацията, която може да доведе до подкопаване на стабилността и сигурността на Балканите, красноречиво свидетелстват също и последните събития в Гърция – излизането напротивопоставящия се на Преспанския договор лидер на партия „Независимите гърци“ Панос Каменос от правителствената коалиция и стартирането на процедура по вот на доверие към управляващите“, посочват от министерството. „Трябва да се отбележи, че в Атина прокарват преспанската сделка, заобикаляйки мнението на гражданите на страната, а за референдум по този въпрос, който засяга коренните национални интереси на Гърция, дори не става дума“.
В тази връзка от Москва подчертават, че устойчиво решение на спора за името на Македония трябва да бъде намерено „без външен натиск, налагани отвън срокове и условия и изключително в рамките на правовото поле“. „Изхождаме от това, че този въпрос трябва да бъде разгледан от Съвета за сигурност на ООН в съответствие с параграф 3 от Резолюция 845 на СС на ООН“, заключват от руското дипломатическо ведомство.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Всички централни държавни институции в Македония стават двуезични

„Канал 5“ (Македония): Всички централни държавни институции в Македония стават двуезични

15 Януари 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Знаменитият Закон за употреба на езиците влезе в сила в Македония и води до няколко съществени промени в употребата, преди всичко на албанският, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Тези изменения и нововъведения се разделят на два сегмента – на малки промени на местно ниво и големи на централно ниво.
На местно ниво, както и със закона от 2008 г., във всички общини, където над 20% от гражданите говорят език, различен от македонски, майчиният им език ще бъде вторият официален език, т.е. всички общински въпроси, пътни табели, в повечето случаи ще бъдат и на албански език.
Освен това сега униформите на полицията, медицинския персонал, пожарната в тези места сще бъдат двуезични.
Новият закон предвижда граждани от общности, живеещи в общини, където те са под 20%, да могат да се свържат с местните власти, съдилища, административни отдели и да поискат отговори на албански език.
Въпреки това основните промени в използването на албанския език ще бъдат на централно ниво.
Досега само депутатите в парламента можеха да използват албанския език за официална комуникация.
От понеделник албанският може законно да бъде използван от председателя на парламента, от министрите в правителството, от всички държавни служители, избрани или назначени от правителството, от съдии, прокурори, омбудсмани, от Конституционния съд и в случай, при който президентът на страната е член на албанската общност ще може официално да използва албанския език. В съдилищата изслушванията ще се провеждат и на албански, ако поне един от участниците или журито говори албански.
С това гражданите ще могат да използват албанския език хоризонтално в цялата страна и вертикално във всички държавни институции. Също така, граничните пунктове, които се намират в община, в която живеят повече от 20% албанци, ще бъдат двуезични. Това на практика би означавало, че граничният пункт Блаце към Косово ще бъде двуезичен, а Деве Баир или Богородица ще бъдат само на македонски език.
Въпреки това, македонският остава единственият език за международна употреба, банкнотите остават едноезични, същото важи и за армейските униформи. Македонският език ще бъде единственият език, който ще използва членовете на МВР и АРМ за вътрешни служебни цели, т.е. за взаимна комуникация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Не се чувствам отговорен за подписването на Закона за езиците, дадох достатъчно време на Георги Иванов

Талат Джафери: Не се чувствам отговорен за подписването на Закона за езиците, дадох достатъчно време на Георги Иванов

15 Януари 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. В рамките на пресконференция председателят на парламента на Република Македония Талат Джафери информира за последните дейности и процедури на Събранието в Скопие – предаването на два закона за обнародване в Държавен вестник – за използване на езиците и за ратифициране на Преспанския договор, отбелязва електронното издание МКД.
Джафери подчерта, че въз основа на правомощията си е подписал двата указа и ги е предал за публикуване в Държавен вестник. „Двата указа са представени в Държавен вестник с допълнително обяснение защо са подписани само от моя страна", каза Джафери.
Запитан от медиите дали чувства отговорност и дали е нарушил Конституцията за подписването на двата документа и изпращането им в Държавен вестник, председателят на парламента отговори: „От самото начало на процедурата за приемане на Закона за езиците съм твърдял, че съм действал съгласно положенията в Конституцията и Правилника за дейността на парламента. Може да се счита, че със служебното задължение се злоупотребява с отказа за подписването на закона от страна на президента. В чл. 8 на Конституцията е разпределено правомощията в законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Президентът е част от изпълнителната власт и не може да се намесва в частта на законодателната власт и да не изпълнява задълженията си”, подчерта Джафери.
Председателят на Събранието подчерта, че не чувства никаква отговорност за подписването на двата указа и че е дал достатъчно време на президента на Република Македония да направи същото.
От редакцията подчертават, че Джефери се е обърнал на пресконференцията както на македонски, така и на албански език.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Депутат от ДСИ препоръча на ВМРО-ДПМНЕ първи да си сложат табела на албански език

„Макфакс“ (Македония): Депутат от ДСИ препоръча на ВМРО-ДПМНЕ първи да си сложат табела на албански език

15 Януари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“ Артан Груби препоръча на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и президента на Македония Георги Иванов да бъдат първите, които ще напишат имената си на албански език, след като в югозападната ни съседка бе обнародван Законът за официалната употреба на езиците, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Груби призна, че прилагането на закона ще бъде трудно, но с добрата воля на институциите това е постижимо.
„…Президентът има още два месеца от мандата си.. Прочетете законите, Конституцията и Правилника за дейността на парламента. Обнародването на Закона за езиците в Държавен вестник е в съответствие със закона. Смятаме, че Иванов и ВМРО-ДПМНЕ трябва да преодолеят себе си и да бъдат първите, които да напишат имената си на албански език”, смята Груби.
Предстои да бъде създаден инспекторат за прилагане на Закона за езиците, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на Държавния вестник на Македония Мартин Костовски: Не аз, Георги Иванов наруши Конституцията

Директорът на Държавния вестник на Македония Мартин Костовски: Не аз, Георги Иванов наруши Конституцията

15 Януари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Директорът на Държавния вестник на Република Македония Мартин Костовски направи изявление пред скопската медия „Лидер“, в което подчерта, че не той, а държавният глава Георги Иванов е нарушил Конституцията, като е отказал да подпише Закона за официалната употреба на езиците. Актът бе публикуван във вторник в печатния орган, след като в понеделник вечер председателят на парламента Талат Джафери го подписа.
„Иванов наруши Конституцията, като не подписа закона, не аз. Ето защо не чувствам никаква отговорност. Ние допълнихме защо законът бе обявен с подпис от Талат Джафери“, обясни Костовски.
По случая реагира опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
„Предупреждаваме директора на Държавен вестник Мартин Костовски, че публикуването на Закона за езиците в Държавен вестник е престъпление, което не е остаряло и присъдата за което е лишаване от свобода, за която носи отговорност пряко директорът на Държавен вестник, а след това и от всички участващи. Всички участници ще бъдат отговорни за нарушаване на законите и процедурите при приемането на същите закони“, гласи изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.
Правните експерти твърдят, че Костовски може да бъде подведен под отговорност заради злоупотреба със служебно положение, подправяне на документи и няколко други престъпления. Според тях Костовски може да влезе в затвора за дълъг период от време.
Директорът на Държавен вестник се смята за близък до вътрешния министър Оливер Спасовски. Той бе назначен на поста преди 18 месеца, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ към директора на Държавен вестник: За подобно нещо се влиза в затвора

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ към директора на Държавен вестник: За подобно нещо се влиза в затвора

15 Януари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ предупреди директора на Държавен вестник Мартин Костовски, че публикуването на Закона за употребата на езиците в печатния орган на Македония е престъпление, за което се влиза в затвора, като му припомни, че той носи пряка отговорност, както и всички участвали в процеса, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Всички участници ще бъдат държани отговорни за нарушения… при приемането на закона. СДСМ отново изнасилва демокрацията и нарушава правния ред в Република Македония. Веднага след промяната на името, правителството на СДСМ прави Република Македония нелегално и насилствено двуезична държава. Това е просто още един груб и прозрачен опит на властта на СДСМ… да привлече целия албански електорат в навечерието на президентските избори и да манипулира албанските гласове“, убедени са от ВМРО-ДПМНЕ.
Според опозиционната партия, ако властта е искрен в намеренията си, вместо с несъществени неща, трябва да се постараят чрез икономически политики да реализират обещанията, които дадоха преди изборите за по-добър живот и наистина да подобрят живота на албанците в Република Македония чрез откриване на нови работни места.
„Но тъй като това е само опит за ухажване на албанците преди изборите чрез извършване на престъпление, един ден, когато ще паднат от власт ще носят отговорност пред съда, ще се сблъскат с предвидените наказания", заплашват опозиционната партия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Законът за употребата за езиците е публикуван в Държавен вестник

„Алсат-М“ (Македония): Законът за употребата за езиците е публикуван в Държавен вестник

15 Януари 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Законът за официалната употреба на езиците в Македония е публикуван в Държавен вестник, след като в понеделник председателят на Събранието го изпрати без подпис от президента Георги Иванов, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
С публикуването му в официалния печатен орган на Република Македония, Законът за езиците влиза в сила. Това означава, че албанският език вече е официален в югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис, преподавател: Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор

Йоаким Каламарис, преподавател: Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор

14 Януари 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ университетският преподавател Йоаким Каламарис. Според него е осигурен необходимият брой гласове за оцеляването на правителството на Алексис Ципрас, а коалицията „СИРИЗА – Независими гърци“ не се е разпаднала. „Панос Каменос отстъпва неофициално половината от своите народни представители за подкрепа на премиера Ципрас. Каменос си остава шеф на своята партия, а Ципрас може да разчита на половината от необходимите депутати, които принадлежат към „Независими гърци“. Ако реално Панос Каменос освободи тези депутати от своята парламентарна група, той няма как да има такава в парламента“, каза още университетският преподавател. Според Йоаким Каламарис редовните парламентарни избори в Гърция ще се проведат през октомври - непосредствено преди връчването на Нобелова награда за мир на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Депутатите, които мислят да подкрепят Ципрас, да се замислят за последствията от своя избор, разводът между премиера и Каменос е постановка

Кириакос Мицотакис: Депутатите, които мислят да подкрепят Ципрас, да се замислят за последствията от своя избор, разводът между премиера и Каменос е постановка

14 Януари 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че гръцкият премиер Алексис Ципрас и бившият военен министър Панос Каменос са в пълно съгласие за това, което се случва и в момента се разиграва „ужасен театър, който урежда и двамата“
Председателят на основната опозиционна партия заяви пред телевизия ANT1, че разводът между „Независимите гърци“ и СИРИЗА е постановка и съюзът СИРИЗАНЕЛ продължава да съществува и дори сега е бил основан, пише онлайн изданието на вестник Efimerida.
„Не вярвам на обясненията на Каменос“, подчерта Мицотакис. „Четири от седемте депутати на АНЕЛ ще гласуват доверие на правителството. Ципрас държи останалите двама министри. Двамата депутати, които не са министри, не бяха извадени от „Независимите гърци“, за да може Каменос да продължи да се ползва от привилегиите на лидер на парламентарна група“. „Те са се разбрали. Този развод е постановка“, повтори отново лидерът на опозицията.
„Призовавам депутатите да си помислят за последствията от своя избор. Ако гласуват доверие на правителството те гласуват за скорошното ратифициране на споразумението. А продължаването на живота на това правителство причинява големи щети на страната“, заяви политикът.
Мицотакис заяви, че ако съди по изказванията на депутатите, които рязко са открили чара на Ципрас, той си мисли, че, най-вероятно, СИРИЗА ще успее да събере нужните й 151 гласа за преодоляването на вота на доверие, но посочи, че тази партия няма подкрепата на хората. Според лидера на „Нова Демокрация“, най-чистото решение са избори сега.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алкесандър Дамовски, МКД: Започва инициатива за организиране на референдум за името на  Македония

Алкесандър Дамовски, МКД: Започва инициатива за организиране на референдум за името на Македония

14 Януари 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Започва инициатива за организиране на референдум, на който гражданите да бъдат попитани „Съгласни ли сте с промяната на името на Република Македoния в Република Северна Македония?“. Това каза в обзорното предаване на Радио "Фокус" "Това е България" главният редактор на електронното издание МКД Александър Дамовски. Той уточни, че досега никой не е питал македонския народ дали приема новото име, което бе прието след сделка с Гърция и със сериозната подкрепа на Брюксел и Вашингтон. За да бъде проведен референдум, обаче, трябва да бъдат събрани 150 000 подписи, а македонците са изненадващо равнодушни – сериозна съпротива и протести срещу новото име на страната няма. Дамовски прогнозира малка вероятност за предсрочни парламентарни избори в Македония: „Опозицията можеше да направи много повече срещу промяната на името и на Конституцията, но те избраха друг начин на съпротива, който, според мен, е съгласие с това, което се случи. В момента, обаче, те се радикализират и искат предсрочни парламентарни избори, но ако Македония бързо стане член на НАТО, искането за предсрочни избори би било политическо самоубийство за ВМРО-ДПНЕ.“ Александър Дамовски каза още, че икономическите проблеми са главното зло в последните 30 години в Македония. Македонските граждани вярват в розовото бъдеще, което им обещават с приемането на страната в ЕС и НАТО и ако стандартът на живот не се доближи поне малко до този на страните в ЕС, то Македония  я очакват сериозни политически предизвикателства.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА (Гърция): Отложиха началото на дебата за вота на доверие към Ципрас за 12 часа във вторник

АНА-МПА (Гърция): Отложиха началото на дебата за вота на доверие към Ципрас за 12 часа във вторник

14 Януари 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Дебатът в парламента за вота на доверие към гръцкото правителство ще започне в 12 часа във вторник, гласи информация, получена от държавната агенция на страната АНА-МПА в понеделник вечерта.
Конференцията на председателите на местния парламент реши, че дебатите ще завършат с гласуване в сряда вечерта.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Йоханес Хан даде „скромен съвет“ на Македония да се въздържи от предсрочни избори

„Плюс инфо“ (Македония): Йоханес Хан даде „скромен съвет“ на Македония да се въздържи от предсрочни избори

14 Януари 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Разрешаването на спора за името не е единственото условие за започване на преговори с Европейския съюз и сега фокусът трябва да бъде върху реформите, а не върху възможни предсрочни избори, заяви в интервю пред МИА европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
Решението за предсрочни избори, както посочва комисарят, е суверенно, но неговият „скромен съвет“ е „въздържане от всички други идеи“.
Хан не е съгласен с позицията на определени хора, че сега е добър момент за предсрочни избори, защото, както посочи той, „няма много време до следващия доклад на Европейската комисия“.
„Страната трябва да използва този много позитивен момент, създаден от Преспанския договор, защото нашата цел е решението да се приложи през лятото и в края на годината наистина да се отворят първите глави. Сега, когато въпросът за името е на добър път и ще бъде решен, благодарение на решимостта на лидерите и отговорното поведение на депутатите, които гласуваха за договора, усилията трябва да се фокусират върху реформите, особено във върховенството на закона“, каза Хан.
Според него това не само ще убеди страни-членки, но и е в интерес на гражданите, които трябва да видят конкретни придобивки сега.
„Очаквам всички политически сили, включително най-голямата опозиционна партия, сега да подкрепят този процес“, добави комисарят.
Все пак, както посочи той, не е гарантирано, че Македония ще започне преговорите, докато не бъдат приложени ключовите реформи, поискани от страна на ЕС през миналия юни, които се отнасят до реформата на разузнавателните служби, борбата против корупцията и реформата на правосъдната система.
Хан се надява, че последните събития в Гърция няма да се отразят негативно на Преспанския договор и е дълбоко убеден, че той ще бъде ратифициран и от гръцка страна.
„Решението, което трябва да вземе гръцкият парламент другата седмица, разбира се, е суверенно. Но аз се надявам и вярвам, че последният ход за решаването на този дълъг спор може да бъде направен, тъй като бяха инвестирани толкова много усилия. При това този договор е от полза за целия регион, включително и за съседните страни-членки на ЕС и разбира се, преди всичко, за Гърция“, посочи европейският комисар по разширяването.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Обнародваха конституционните промени в Държавен вестник без подписа на президента Иванов

„Макфакс“ (Македония): Обнародваха конституционните промени в Държавен вестник без подписа на президента Иванов

14 Януари 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. В събота, 12 януари, ден след гласуването за окончателно приемане на поправки XXXIII, XXXIV, XXXV и XXXVI на Конституцията на Република Македония, в шестия брой на Държавен вестник за новата година те бяха обнародвани с подписа единствено на председателя на македонския парламент Талат Джафери и без този на президента Георги Иванов, предава македонската агенция „Макфакс“.
В Конституцията думите "Република Македония" се заменят с думите "Република Северна Македония", а думата "Македония" се заменя с думите "Северна Македония", с изключение на член 36 от Конституцията.
От преамбюла на Конституцията се премахват думите: "както и гражданите, които живеят в нейните граници, които са", "решенията на АСНОМ" се заменят с думите "правни решения, изложени в прокламацията от Първото заседание на АСНОМ до македонския народ за проведеното заседание на АСНОМ", след думата" година "се добавят думите, „с които се изразява волята за създаване на независима суверенна държава и Охридското рамково споразумение ", а освен това се премахват думите „решиха да“.
Изменение XXXIV потвърждава, че Републикаta съблюдава суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави. С изменение XXXV Републикаta защитава, гарантира и подхранва особеностите, историческото и културното наследство на македонския народ и правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина.
В изменение XXXVI пише, че Републиката се грижи за диаспората на македонския народ и за част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромите, босненския народ и други, и подхранва и насърчава връзките им с родината.
Обявено е и решението за приемане на Конституционния закон за прилагането на измененията.
Гражданството е македонец / гражданин на Република Северна Македония. В личните документи и паспортите на гражданите гражданството е написано на македонски език и на кирилица, а гражданите, които говорят на официален език, различен от македонски и кирилица, са написани на македонски език и неговата азбука и на езика и азбуката на този език във всички закони.
Съществуващите официални документи и материали на държавната администрация за международна употреба и документите за вътрешно ползване, които могат да се използват извън държавата, следва да бъдат хармонизирани най-късно до пет години.
Хармонизирането на документите и материалите, предназначени изключително за вътрешно ползване, ще започне с отварянето на всяка глава от съответната област в преговорите с Европейския съюз и ще приключи най-късно до пет години от откриването на главата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Напускам поста с високо вдигната глава

Панос Каменос: Напускам поста с високо вдигната глава

14 Януари 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната и председател на партията „Независими гърци“ Панос Каменос благодари на премиера Алексис Ципрас и увери, че напуска поста „с високо вдигната глава", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В рамките на реч в Министерството на отбраната, Каменос заяви, че иска да благодари „от сърце" на военното и политическото ръководство на Гърция за приноса му за изпълнението на програмата за излизане от финансова криза, която доведе до съкращаване на бюджета за министерството с 60%.
По-рано, по време на събитие, организирано от Генералния щаб на Гръцкия военноморски флот, Каменос подчерта, че е най-горд от поддържането на морал във войските, въпреки големите съкращения, и че той си тръгва от поста министър на отбраната с „високо вдигната глава". Той добави, че „ако са направени грешки, аз се извинявам публично, но искам да ви уверя, че те не са били умишлени".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Македония дадоха „зелена светлина“ за събиране на подписи за нов референдум за името

„Макфакс“ (Македония): В Македония дадоха „зелена светлина“ за събиране на подписи за нов референдум за името

14 Януари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. С осем гласа „за" и един „въздържал се", Комисията за политическа система прие инициативата на Тодор Петров за събиране на подписи за обявяване на нов референдум за името с въпроса: „За“ Република Северна Македония ли сте?“, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„С изменението на Конституцията с предложение за промяна 33 бе направен опит да се промени името в съответствие със споразумението Димитров-Коцияс, което де юре не съществува", твърди Петров.
Той се позова на референдума на 30 септември и на заключението на Държавната избирателна комисия, според която допитването е невалидно.
Инициативата е издигната по предложение на 179 души и отговаря на всички условия в съответствие със Закона за референдума, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос изключи от парламентарната група на "Независими гърци" двама членове, които подкрепиха публично правителството на премиера

Kathimerini: Панос Каменос изключи от парламентарната група на "Независими гърци" двама членове, които подкрепиха публично правителството на премиера

14 Януари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на „Независими гърци“ Панос Каменос насочи гнева си към двама членове на партията, които подкрепиха публично правителството на премиера Алексис Ципрас – министъра на туризма Елена Кундура и заместник-министъра на земеделието Василис Кокалис, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Каменос обяви изключването на Кундура от парламентарната група на „Независими гърци“, като заяви, че тя е „разменила гласа си и името на Македония за министерско място".
Съдбата и сподели също и заместник-министърът на земеделието и храните Василил Кокалис, който в сутрешните часове на деня заяви: „Вярвам дълбоко, че това правителство трябва да има историческия шанс да приключи работата си, с поредица от важни реформи и закони, които ще възстановят нормалността в страната и ще предотврати всички дестабилизиращи сценарии. Затова ще дам подкрепата си за правителството".
Каменос заяви в неделя, че ще освободи министрите от „Независими гърци“, които настояха за запазване на министерските им места преди гласуването на вота на доверие към правителството. Уволненията намаляват представителството на партията в 300-местния парламент на страната до четирима.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янис Саридис, „Съюзът на центристите“ на Гърция: Няма да подкрепя правителството на Ципрас

Янис Саридис, „Съюзът на центристите“ на Гърция: Няма да подкрепя правителството на Ципрас

14 Януари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Името на депутата от „Съюза на центристите“ Янис Саридис беше едно от тези, около които се спекулираше дали ще гласува в полза на правителството на премиера Алексис Ципрас на предстоящия вот на доверие през тази седмица след излизането на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) от управляващата коалиция. Политикът разкри картите си в интервю пред радио News 24/7 и бе категоричен, че няма да подкрепи СИРИЗА, пише електронното издание на вестник Efimerida ton Syntakton
„Ще гласувам срещу Преспанския договор и дори няма нужда да разглеждам детайлите. Имам възражения срещу термина „Македония“ и го казвам категорично. Затова няма да подкрепя вота на доверие пред гласуването за Договора. Той не трябва да бъде ратифициран, трябва да отидем на избори“, обясни Саридис. „Има два демократични начина споразумението да не бъде прието: Парламента да не го ратифицира, или да отидем на избори. Затова аз ще присъствам в залата и няма да подкрепя правителството“.
Спекулациите около възможността депутатът от „Съюза на центристите“ да подкрепи Преспанския договор и правителството на Ципрас се появиха, тъй като той гласува за бюджета на СИРИЗА, пренебрегвайки позицията на партията си.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Тайно споразумение между Ципрас и Каменос пази Преспанския договор

„Нова Македония“ (Македония): Тайно споразумение между Ципрас и Каменос пази Преспанския договор

14 Януари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Политическите сътресения в Гърция няма да застрашат ратифицирането на Преспанското споразумение от парламента в Атина, тъй като премиерът Алексис Ципрас и напускащият министър на отбраната Панос Каменос са договорили съвместна позиция, която няма да застраши договора с Македония, съобщава електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Очаква се правителството на СИРИЗА да остане на власт, с подновен мандат, въпреки критиките към начина, по който е достигнато новото мнозинство. СИРИЗА има 145 депутати, но според съобщенията е получила още шест гласа за необходимото мнозинство от 151 глас в 300-местния парламент. Само бившият министър на отбраната Каменос и неговият заместник Мария Коля-Царуча ще подадат оставка от правителството.
По този начин правителството ще издържи вота на доверие, който ще се гласува в четвъртък, а споразумението между премиера и напускащия коалиционен партньор означава почти със сигурност приемането на Преспанското споразумение.
Ципрас е решен да прокара договора с Македония, за да покаже на САЩ и на Европейския съюз, че е доверен партньор. Именно западните партньори на Гърция ще приветстват оставането на гръцкото правителство на власт с облекчение, тъй като те са положили значителни усилия за приемането на Преспанското споразумение.
Междувременно Каменос ще остане лидер на парламентарната си група, като по този начин ще осигури влиянието, от което се нуждае, за да се бори за политическото оцеляване на своята партия, т.е. за повторно влизане в парламента след следващите избори.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima (Гърция): Още един член на „Независими гърци“ ще подкрепи правителството на Алексис Ципрас

To Vima (Гърция): Още един член на „Независими гърци“ ще подкрепи правителството на Алексис Ципрас

14 Януари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-министърът на развитието на селските райони и храните Василис Кокалис („Независими гърци“) ще подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас във вота за доверие, който ще бъде гласуван по-късно тази седмица, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник To Vima.
Изявлението на заместник-министъра гласи: „Моето присъствие в Китай се дължи на планирана мисия на правителството, включваща представители на три министерства на гръцкото правителство, след покана от китайския министър на земеделието.
Що се отнася до изявленията от председателя на „Независими гърци“ Панос Каменос, на ккогото благодаря за съдействието през всичките тези години, аз трябва да коментирам, че всеки от нас има своя политически курс. От първия ден на общия курс на „Независими гърци“ и СИРИЗА бе ясно разбираемо, че това е чисто кооперативно сътрудничество.
Самата история обаче показа, че това, което ни обедини, се оказа по-силно от всякаква политическа разлика.
По време на този курс… никога не съм преставал да се позовавам за единство и национален консенсус. Чрез вярно следване на тази политическа нагласа, аз служех и служа всеки ден на правителството. Вярвам дълбоко, че това правителство трябва да има историческия шанс да приключи работата си, с поредица от важни реформи и закони, които ще възстановят нормалността в страната и ще предотврати всички дестабилизиращи сценарии. Затова ще дам подкрепата си за правителството", се казва в изявлението на Кокалис, цитирано от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Märkische Oderzeitung: Истинската причина за „развода“ в Атина са различните интереси на Ципрас и Каменос

Die Märkische Oderzeitung: Истинската причина за „развода“ в Атина са различните интереси на Ципрас и Каменос

14 Януари 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Регионалният германски ежедневник Die Märkische Oderzeitung публикува статия, в която изяснява „истинските“ причини за решението на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос да напусне правителството на премиера Алексис Ципрас (СИРИЗА).
„Двамата политически партньори сега имат различни интереси. Панос Каменос се страхува, че на следващите избори партията му няма да достигне необходимия праг за влизане в парламента. С оттеглянето си от правителството той се надява да укрепи своя десен национален профил и своята партия. Гласуването в парламента на договора за името на Македония ще бъде първата обща репетиция за нови съюзи на политическата сцена в Гърция. Премиерът Алексис Ципрас ще се опита да остане колкото е възможно повече на власт. Но щеше да е добре да помисли за страната си и да насрочи възможно най-скоро избори“, коментират от редакцията на германския вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: Гърция може да се окаже парализирана след оставката на националистите

Das Handelsblatt: Гърция може да се окаже парализирана след оставката на националистите

14 Януари 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Атина. След четири години на съвместно управление правителството на радикалния ляв съюз СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас и националистите от „Независими гърци“ на Панос Каменос се разпадна. В неделя Каменос се оттегли от поста на министър на отбраната на Гърция и обяви излизането на партията си от коалицията в Атина. Ципрас вече даде индикации, че няма нищо против да застане начело на правителство на малцинството, но подобен сценарий може да доведе до парализиране на Гърция, коментират в редакцията на германското списание Das Handelsblatt.
Политическата криза даде повод на гръцкия министър-председател да предизвика гласуване на вот на доверие към правителството му. „Ципрас може и да го спечели, но остава въпросът за това колко дълго ще може да остане начело на правителство на малцинството… Това може да означава парализа за Гърция. Ето защо политическите наблюдатели са на мнение, че Ципрас ще организира предсрочни избори, а като най-вероятна дата те предвиждат 26 май“, коментират от редакцията, като припомнят, че гласуването на редовни избори за парламент в Гърция трябва да се проведе през октомври.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Акексис Ципрас заслужава благодарност от Европа

Die Welt: Акексис Ципрас заслужава благодарност от Европа

14 Януари 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Атина. В икономически план министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас отдавна е проблем. Но той се осмели да направи нещо, което може да укрепи Европа: в спора за името на Македония лидерът на кабинета в Атина се съгласи на компромис и точно поради тази причина заслужава благодарност, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
Ципрас е руган в Германия в продължение на много години – той не се придържаше към постигнатите споразумения, бавеше провеждането на реформите в страната, харчеше парите на държавите-спонсори на Атина, а след това ги критикуваше открито пред сънародниците си. Ето защо може с чиста ръка на сърцето да се каже, че Ципрас е направил много, за да заслужи лошата си репутация.
Той бе министър-председателят, който първоначално оказа да плаща дължимите вноски по заема на Международния валутен фонд (МВФ), след това заложи и загуби с референдума за излизане от еврозоната. И след него гърците се нуждаеха от още милиарди помощ, за да спасят страната си от фалит. Политически, Ципрас отдавна е проблем.
Но има нещо, което не бива да се пренебрегва: Ципрас се осмели да напраив нещо, което може да укрепи Европа. В спора за името с Република Македония, някога част от Югославия, той постигна компромис. От петък вечерта северния гръцки съсед се нарича Република Северна Македония.
Този компромис създава проблеми в Гърция, където голяма част от гражданите се гордеят с хилядолетната си история и намират споразумението между Атина и Скопие най-малко за неразумно. Оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, лидер на коалиционния партньор на СИРИЗА „Независими гърци“, отразява точно това.
Ципрас е изправен пред вот на доверие, за който му липсва мнозинството в парламента. Избори ще има още тази година. В анкетите обаче партията на премиера очевидно стои зад консервативната опозиция в лицето на „Нова демокрация“. Така че е почти сигурно, че Ципрас ще загуби изборите. Европейските политици, които често са проклинали Ципрас заради нежеланието му за реформи, трябва да имат уважение - ако не и благодарност! – към Ципрас. Защото той пожертва поста си с цел на допринесе за баланса и мира в Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Как сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява, а Преспанският договор да бъде приет

Kathimerini: Как сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява, а Преспанският договор да бъде приет

14 Януари 2019 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Атина. След шума от последните дни, който постави под въпрос бъдещето на сегашното правителство и ратификацията на Преспанския договор от Атина, премиерът Алексис Ципрас и коалиционният му партньор Панос Каменос по същество постигнаха съгласие да вървят по път, който е удобен и за двете страни и повече да не се заплашват, пише на интернет страницата си гръцкият всекидневник Kathimerini.
Като не направи една равносметка от онова, което в неделя бе обявено, но бе предварително договорена сделка, за всички е ясно, че правителството на СИРИЗА ще остане на власт, но с обновен мандат и въпреки критиките за начина, по който това мнозинство е ще се създаде.
Самата СИРИЗА има 145 депутати в гръцкия парламент и може да разчита на подкрепа от страна на Катерина Папакоста, заместник министър по въпросите за сигурността на гражданите, на Спирос Данелис, заместник председател на партия„ „Потами“, както и на четирима депутати от „Независими гърци“. Така гласовете, които си осигуряват за необходимото обикновено мнозинство, са 151 от 300-членен Парламент.
Само Панос Каменос, който е министър на отбраната, и неговият заместник Мария Коля-Царуха ще напуснат постовете си.
Все пак правителството трябва да премине и през вот на доверие, който ще се гласува в сряда или четвъртък в предстоящата седмица. И да продължи с подновен мандат въпреки критиките.
В същото време споразумението, постигнато между гръцкия премиер и напускащия кабинета му негов коалиционен партньор, индиректно, но ясно почти напълно гарантира, че Преспанският договор ще бъде ратифициран.
Зоран Заев призова гръцките законодатели да го одобрят, както стана известно от неговата съботна пресконференция. Най-вероятно на неговия призив да бъде отговорено.
Ципрас е решен да доведе до финал процесът от Преспа. Така той ще покаже на ЕС и на САЩ, че е реалистичен партньор, на когото може да се вярва.
На свой ред и Панос Каменос ще остане лидер на парламентарна група, тъй като според гръцкия закон са нужни 5 души да създадат самостоятелна група. Той ще продължи да се ползва от някои институционални блага. На следващите парламентарни избори той ще си гарантира отново депутатски кресла.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Дебатите за вота на доверие към Ципрас в Гърция евентуално ще започнат във вторник

АНА-МПА: Дебатите за вота на доверие към Ципрас в Гърция евентуално ще започнат във вторник

13 Януари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис заяви пред журналистите в неделя, че има намерение да препоръча започване на дебатите за това на доверие към правителството на СИРИЗА във вторник и гласуване в сряда, по време на извънредната среща на председателите на народното събрание в понеделник сутринта, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Вуцис съобщи, че премиерът Алексис Ципрас му е изпратил писмо, с което го е информирал, че има намерение да поиска вот на доверие от парламента и го е помолил да задейства съответните процедури незабавно.
Процесът не може да започне, докато не изминат 48 часа от изпращането на съответното искане към парламента от министър-председателя и затова началото на дебата не може да започне преди късния следобед във вторник. Тъй като обсъжданията не могат да продължат повече от три дни, Вуцис ще препоръча те да бъдат завършени за два, за да може в сряда вечерта да се състои гласуването.
Според председателя на гръцкия парламент, не е нужен дебат по всички теми. Той заяви, че парламентът ще функционира нормално до началото на дебата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Демокрация“: Разводът между Каменос и Ципрас е постановка, всеки който гласува за Ципрас поема отговорност пред историята

„Нова Демокрация“: Разводът между Каменос и Ципрас е постановка, всеки който гласува за Ципрас поема отговорност пред историята

13 Януари 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Краят на коалицията между СИРИЗА и АНЕЛ, обявен в неделя от премиера Алексис Ципрас и лидерът на „Независимите гърци“ Панос Каменос е „развод постановка“, обявиха от основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ чрез съобщение, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Патетичното дуо Ципрас-Каменос днес представи, по националната телевизия, своя развод-постановка: шоу, което цели ратификацията на Преспанския договор, оставането на СИРИЗА на власт и запазването на депутатските места на Каменос и неговите народни представители за още малко време“, заявиха от „Нова Демокрация“.
Това е причината, се добавя в съобщението, заради която Каменос „даде под наем двама от депутатите си на Ципрас, за да му осигурят вота на доверие, без да ги изключва от парламентарната група на АНЕЛ“.
„Завесата трябва да се спусне над това безвкусно и вредно представление. На предстоящия вот на доверие, всеки депутат, който подкрепи Ципрас поема отговорност пред историята“, категорични са от опозиционната партия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос призна, че партията му се е разцепила

Kathimerini: Панос Каменос призна, че партията му се е разцепила

13 Януари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият Министър на отбраната Панос Каменос на пресконференция, след като обяви, че се изтегля от правителството в неделя, заяви, че само още двама депутати от неговата партия „Независимите гърци“ ще го последват и ще гласуват срещу правителството и Преспанския договор в парламента. Групата на АНЕЛ от седем народни представители, която крепеше мнозинството на правителството (152 депутати от общо 300) е разделена, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.

Вече бившият военен министър обяви, че Мария Колия-Царуча, заместник-министърът на обраната и депутатът Костас Кацикис ще гласуват като него.
Други двама народни представители, ексцентричният Костас Зурарис, който не е член на партията и Атанасиос Папахристопулос, вече обявиха, че подкрепят сделката за името с Македония и е много вероятно да подкрепят и правителството. Каменос заяви, че двамата са го информирали за позициите си предварително и са казали, че възгледите им са „честно несъгласие“ с партийната позиция.
Той не беше толкова топъл за двамата останали депутати – министърът на туризма Елена Кунтура и заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис, които, както намекна той, искат да запазят длъжностите си и ще бъдат изключени от АНЕЛ.
Каменос похвали работата на Кунтура и призна, че нейното пътуване в чужбина е било организирано отдавна. „Но тя изглежда е оставила телефона си, заедно с ескорта си от полицията“, каза лидерът на „Независимите гърци“.
Кокалис, който обяви, че се противопоставя на Преспанския договор, „откри наскоро, че трябва да пътива до Китай“, поясни Каменос, без да крие сарказма си. „Надявам се, че чете вестниците“, добави още той.
Но безотговорният бивш министър на отбраната запази най-тежките си критики за заместник-външния министър Терънс Куик, който не е депутат (въпреки че може да стане такъв, както обеща, ако Папахристопулос подаде оставка, след като гласува за договора за името), но подсказа, че иска да остане в правителството. Това е човекът, заяви Каменос с престорено удоволствие, който беше твърдо срещи участие в правителството на СИРИЗА, като заявяваше, че не иска да има нищо общо с левицата и който „пролива сълзи над Македония“. Каменос разкри също, че по време на бурната среща на кабинета, в която той атакува тогавашния външен министър Никос Коцияс заради Преспанския договор и която доведе до оставката на Коцияс, Куик е взел страната на външния министър.
Пресконференцията нямаше да бъде пълна без Камменос да атакува противниците отдясно и наляво, обвинявайки ги в водене на постоянна война срещу неговата партия откакто е влязла в парламента през 2012 г. Обичайните обвинения за изнудване и корупция. Той също така не пропуснал да атакува 37-те депутати, които в един или друг момент през последните четири състава на парламента изоставиха партията. „Всички изчезнаха. Никой не беше избран за нищо, дори и за градски съветници“, каза той.
Що се отнася до Македония, той я нарече „създание на Мусолини и Тито“, като че ли двамата са си сътрудничили, за да я основат, чието съществуване „утвърждава лъжите на комунистите и фашистите“.
Каменос, който отрича, че политически се позиционира сред радикално десните, призова всички „патриоти“, или да се присъединят към него, или да сътрудничат на следващите парламентарни избори. Той също заяви, че предпочита референдума по въпроса за името на Македония, който да бъде проведен заедно с европейските избори (когато ще има и местни избори в Гърция) през май 2019 година.
Накрая в социалните мрежи се появи видеоклип, който показва как Каменос присъства на маса и взима причастие педи срещата с Ципрас, вече бившият му партньор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА (Гърция): Комунистите ще гласуват срещу Ципрас на вота на доверие

АНА-МПА (Гърция): Комунистите ще гласуват срещу Ципрас на вота на доверие

13 Януари 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Атина. „Правителството, с анти-популярните политики, които следва през последните четири години и лъжите, които използва, за да бъде избрано, няма политическата легитимност в очите на работниците и гръцкия народ“, заяви генералният секретар на гръцката Комунистическа партия (ККЕ) Димитрис Куцумбас в неделя, като добави, че фракцията няма да подкрепи правителството, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„ККЕ, на сесията на парламента, за която бяхме информирани от председателя на народното събрания, че ще започне във вторник и ще приключи в сряда вечерта, или най-късно четвъртък, няма да гласува за вот на доверие, а ще гласува срещу правителството“, заяви Куцумбас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Geoполитика.ru: В Македония се готви държавен преврат

Geoполитика.ru: В Македония се готви държавен преврат

13 Януари 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Македония в най-скоро време може да бъде извършен държавен преврат, пише в материал на неназован автор „Геополитика.ру“, като се позовава на източници от страната. Статията е предадена без редакторска намеса.
По местна информация, премиерът на Македония Зоран Заев се готви за официален арест на президента Георги Иванов.
„Отчасти съобщенията се потвърждават от местните медии: конкретно, говори се за скупчване на полицаи на улица Воднянска, в близост до резиденцията на американския посланик и президентската вила във Водно. В публикацията се отбелязва, че паралелно с това в страната се провеждат сериозни конституционни изменения, включително по въпроса за гражданството“.
Преди това, в петък, македонският парламент одобри поправките в Конституцията, които предвиждат промяна на името на страната в Северна Македония, което фактически поставя Македония на пътя към евроинтеграция.
И сега, независимо че референдумът по този въпрос се провали (избирателната активност бе 37%), македонският парламент тръгна против волята на народа. Самият въпрос на „съглашението Ципрас-Заев“ звучеше така: „Подкрепяте ли влизането в ЕС и НАТО чрез приемане на договора между Македония и Гърция“? По този начин въпросът се отнасяше не толкова до преименуването, колкото до геополитическото бъдеще на страната.
„Всичко това е логично: както е известно, президентът Иванов не подкрепи идеята за евроинтеграция. Той определи референдума като „пагубен и разрушителен“ и на заседанието на Общото събрание на ООН на 27 септември държавният глава заяви, че има намерение да бойкотира референдума. Тогава той призова гражданите да не гласуват за подобно бъдеще на страната.
Зоран Заев е известен като протеже на Джордж Сорос – а значи и на глобалисткия елит. Той отдавна е под влиянието на ЦРУ и в този случай възможен арест на Иванов ще отстрани неудобна фигура за САЩ. Самата Македония от месеци е в дълбока политическа криза: става дума не само за смяната на името на страната и евроинтеграцията, но и заиграването с албанския фактор (последните действия на Заев всячески способстват разширяването на влиянието на албанския език и превръщането му в държавен).
Освен това, страната бе напусната от един от политиците, представляващи опозиция на кура на Заев – Никола Груевски (който намери политическо убежище в Унгария).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Каменос хвърли венец над Имия в последния си акт като военен министър

Kathimerini: Каменос хвърли венец над Имия в последния си акт като военен министър

13 Януари 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Подалият оставка министър на отбраната на Гърция Панос Камненос реши да използва министерския хеликоптер UH-1, за да прелети над островчетата Имия (Кардак), където през 1996 година се случи инцидент, който едва не доведе до война между Гърция и Турция, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
Турция, която оспорва суверенитета на Атина над ненаселените островчета, успя да прехвърли, незабелязано, както отбелязва изданието, контингент на специалните си сили на един от тях през нощта срещу 28 януари 1996 година. Изпратеният да разследва гръцки хеликоптер падна по неизвестни причини (или неразкрити) и тримата летци в него, Христодулос Каратанасис, Панайотис Влахос и Екторас Джалопсос, загинаха. По-нататъшната ескалация бе предотвратена от намеса на САЩ.
Прелитайки над островчетата, Каменос хвърли венец в морето в памет на тримата летци. Неговият престой като министър на отбраната през 2015 година започна с подобен жест, припомня вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.