НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: В бившия Дом за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович“ ще бъде разположен Дневен център за подкрепа на лица с увреждания

Пловдив: В бившия Дом за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович“ ще бъде разположен Дневен център за подкрепа на лица с увреждания

17 Януари 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В бившия Дом за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович“ в Пловдив ще бъде разположен Дневен център за подкрепа на лица с увреждания. Това стана ясно по време на официално обявяване на проекта, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Центърът ще бъде разположен в две помещения на първия етаж на сградата на улица „Димитър Цончев“ № 11. В него 90 лица и техните семейства ще получават дневни и почасови социални услуги, както в центъра, така и в домашна среда чрез мобилна работа. Ще бъде осигурена терапевтична, специализирана психологическа помощ, рехабилитация, арт терапия и занимания в творчески ателиета. „Община Пловдив е първата, която подписа договор за изграждане на такъв дневен център, с помощта на който ще бъде осигурена и заместваща грижа до 14 дни в годината. Така хората, които се грижат за своите болни роднини ще могат в рамките на тези дни да отидат на лекар, да си починат или на направят неотложни за тях самите дейности“, обясни заместник-кметът Георги Титюков. Той показа помещението, в което ще се намира центърът и заяви, че ще бъде направен основен ремонт, ще бъде доставено необходимото оборудване и обзавеждане.
Целевите групи на проекта, чието начало бе дадено днес включват представители на уязвими групи – Лица с увреждания, включително тежки такива, над 18г., лица с увреждания, включително тежки такива, и техните семейства, получаващи консултативни и други сходни услуги чрез проекта, лица над 18г. с увреждания, включително тежки такива, потребители на социални и здравни услуги в общността, след извеждането им от институции, и участници с увреждания над 18 г., получаващи услуги.
По проект „Изграждане на ефективна социална инфраструктура за предоставяне на 7 нови социални услуги в Община Пловдив“, Процедура BG16RFOP001-5.001 “Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“, Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ ще бъдат създадени необходимите условия за изграждането на общо 7 социални услуги на територията на Община Пловдив, а именно – 2 центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, преходно жилище за деца от 15-18 г., наблюдавано жилище за младежи от 18-21 г., център за обществена подкрепа за деца и семейства, с възможност за спешен прием, дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, в съответствие с Картата на услугите за подкрепа в общността и в семейна среда и Картата на резидентните услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.