НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: В бившия Дом за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович“ ще бъде разположен Дневен център за подкрепа на лица с увреждания

Пловдив: В бившия Дом за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович“ ще бъде разположен Дневен център за подкрепа на лица с увреждания

17 Януари 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В бившия Дом за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович“ в Пловдив ще бъде разположен Дневен център за подкрепа на лица с увреждания. Това стана ясно по време на официално обявяване на проекта, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Центърът ще бъде разположен в две помещения на първия етаж на сградата на улица „Димитър Цончев“ № 11. В него 90 лица и техните семейства ще получават дневни и почасови социални услуги, както в центъра, така и в домашна среда чрез мобилна работа. Ще бъде осигурена терапевтична, специализирана психологическа помощ, рехабилитация, арт терапия и занимания в творчески ателиета. „Община Пловдив е първата, която подписа договор за изграждане на такъв дневен център, с помощта на който ще бъде осигурена и заместваща грижа до 14 дни в годината. Така хората, които се грижат за своите болни роднини ще могат в рамките на тези дни да отидат на лекар, да си починат или на направят неотложни за тях самите дейности“, обясни заместник-кметът Георги Титюков. Той показа помещението, в което ще се намира центърът и заяви, че ще бъде направен основен ремонт, ще бъде доставено необходимото оборудване и обзавеждане.
Целевите групи на проекта, чието начало бе дадено днес включват представители на уязвими групи – Лица с увреждания, включително тежки такива, над 18г., лица с увреждания, включително тежки такива, и техните семейства, получаващи консултативни и други сходни услуги чрез проекта, лица над 18г. с увреждания, включително тежки такива, потребители на социални и здравни услуги в общността, след извеждането им от институции, и участници с увреждания над 18 г., получаващи услуги.
По проект „Изграждане на ефективна социална инфраструктура за предоставяне на 7 нови социални услуги в Община Пловдив“, Процедура BG16RFOP001-5.001 “Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“, Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“ ще бъдат създадени необходимите условия за изграждането на общо 7 социални услуги на територията на Община Пловдив, а именно – 2 центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, преходно жилище за деца от 15-18 г., наблюдавано жилище за младежи от 18-21 г., център за обществена подкрепа за деца и семейства, с възможност за спешен прием, дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства, в съответствие с Картата на услугите за подкрепа в общността и в семейна среда и Картата на резидентните услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.