НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Бюджетът на община Поморие за 2019 година бе приет със 17 гласа „за”

Бургас: Бюджетът на община Поморие за 2019 година бе приет със 17 гласа „за”

5 Февруари 2019 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Поморие. Със 17 гласа „за” и 2 „въздържал се” от общо 19 присъстващи бюджетът на Община Поморие за 2019 година беше приет на 47-то заседание на Общинския съвет. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Рамката на основния финансов документ е 29 160 000 лв. От тях данъчните приходи са 6 650 700 лв., неданъчните приходи са 7 232 871 лв., субсидии – 13 120 213 лв., трансфери – 1 255 075 лв. Преходният остатък от 2018 г. е 3 082 291 лв. Капиталовата програма на Общината за 2019 г. е 3 010 290 лв. „На база извършен анализ считаме, че предложеният бюджет за 2019 г. е балансиран, а собствените приходи са реалистични. Положителен факт е и наличието на значителна бюджетна субсидия. Вярваме, че увеличението на разходите за сигурност тази година също е добре обосновано. Поддържаме решението да бъдат заложени средства за закупуване на медицинска техника в полза на общинската болница”, казаха двамата общински съветници, които гласуваха с „въздържал се”. Като причина за вота си обаче, те посочиха „общинската задлъжнялост“ и факта, че макар и реалистично заложени, приходите са основно на база общинските данъци и такси.
Кметът Иван Алексиев благодари за конструктивната критика, но поясни, че Община Поморие няма нито един лев неразплатени задължения или необслужвани кредити. „С единствения кредит, гласуван от Общински съвет, беше спасена МБАЛ – Поморие и бяха създадени редица активи, които тепърва ще генерират приходи. Благодаря на опозицията за дадената оценка и уточнението, че приходите на Общината идват от местните данъци и такси. Вашата констатация всъщност опровергава обвиненията, че безогледно разпродаваме общинска собственост, за да пълним хазната. За 2018 г. изпълнението на бюджета е 95,21%, в графа собствени приходи, а там, където Общината трябва да осъществи контролни функции и да си събере взeманията от данъци и такси, изпълнението е близо 100 %. Това е и капацитетът на Общината за собствени приходи към момента”, коментира още кметът Алексиев. След едномесечните обсъждания на проектобюджета във всички населени места в общината като основни приоритети и тази година се утвърдиха инфраструктурата в съставните селища, обновяване на парковете и инвестициите за тяхното благоустрояване. Повече от 1 млн. лева са заложени в общинското предприятие БКСРД, чиято основна дейност е ниското строителство, ремонти и подмяна на тротоари и други дейности по благоустрояването на територията на цялата община.
Индикативният разчет за средствата от Европейския съюз в Бюджет 2019 се равнява на 25 млн. лева. По програмата за развитие на селските райони и Местната инициативна група Поморие ще се извърши основен ремонт на три основи улици в Ахелой – Рила, Струма и Искър. По същата програма е одобрен и проект за изграждане на екоалея, разположена между морския бряг и Поморийското солено езеро, която да свърже Ахелой с Поморие. Със средства от Държавен фонд „Земеделие” ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на водоснабдителните мрежи в Бата и Страцин. По Програмата за развитие на селските райони в Каблешково предстои да бъде направен основен ремонт на три улици и да се обнови големия парк в града. Чрез съвместен проект с Народно читалище „Атанас Манчев 1920” ще бъде изградено 24-часово видеонаблюдение. Предстои разширение на сградата на читалището и в Каменар. „Не искахме да раздуваме бюджета изкуствено, затова в него умишлено не сме включили и средствата по оперативни програми. Бюджет 2019 е съобразен с предложенията и желанията на хората, но е направен според реалните ни възможности. Тук няма популистки ходове или напразни обещания. Най-важното е да работим заедно за развитието на Поморие”, каза кметът Иван Алексиев в края на заседанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Последните две обществените обсъждания на проектобюджета за 2019 г. в Поморие и в Ахелой ще се проведат на 14 януари

Бургас: Последните две обществените обсъждания на проектобюджета за 2019 г. в Поморие и в Ахелой ще се проведат на 14 януари

13 Януари 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Поморие. На 14 януари ще се проведат последните две обществените обсъждания – в Поморие и в Ахелой. Това съобщиха от пресцентъра на Община Поморие. В град Поморие обсъждането ще се проведе от 16.00 часа в Градската художествена галерия „Дечко Стоев”, в град Ахелой – от 17.30 часа в залата на читалището.
По време на общественото обсъждане в село Горица стана ясно, че жителите на селото желаят да го развиват с възможностите на МИГ – Поморие. Млад жител на село Горица изрази желанието на местните да участват с проекти, финансирани от МИГ - Поморие, с цел развитие и подобряване условията на живот в селото.
„Радвам се за проявения интерес, защото именно това е целта на Местната инициативна група в Поморие, която в момента приема предложения за финансиране на различни видове проекти. Могат да кандидатстват земеделски производители, читалища, представители на стопанския и нестопанския сектор и др. Всяка една ваша инициатива ще допринесе за по-доброто на всички ни”, каза кметът Алексиев и допълни, че със същото финансиране вече са закупени компютри за оборудване на компютърна зала в читалището на Горица и предстои изграждането на видеонаблюдение в селото. Заместник-кметът Янчо Илиев подробно обясни финансовите параметри на проектобюджета за 2019 г. както в село Горица, така и в останалите посетени населени места – Порой, Гълъбец и Козичино. На срещите с жителите присъстваха и зам.-кметът инж. Кунчо Гайдов, председателят на Общинския съвет Адам Адамов и общински съветници.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.