НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Разширението на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница се отнася за газовия хъб „Балкан“, а не за „Турски поток“

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Разширението на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница се отнася за газовия хъб „Балкан“, а не за „Турски поток“

29 Март 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата за разширение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница се отнася за газовия хъб „Балкан“, а не за продължение на „Турски поток“. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му „Турски поток“ е газопровод, който стига до южната ни граница. От там нататък има само инфраструктура за газов хъб „Балкан“, уточни той. „Никъде, във всички преговори, разговори, подписани договори, не става въпрос за транзит на руски газ през България. Има голяма разлика между пренос и транзит. Няма транзитна такса – има търговия на капацитет на входа и на изхода, което е изцяло в изискванията на Третия енергиен пакет и новия европейски регламент за трансграничния капацитет. Аз лично присъствах миналата година в Брюксел, когато беше представен проекта за газовия хъб „Балкан“ в пет варианта. Той е включен в списъка на проекти, представляващи общ европейски интерес“, обясни енергийният експерт. Проф. Атанас Тасев допълни, че процедурата за разширение на газопреносната инфраструктура в България се вписва в рамките на изискванията на европейското законодателство и уточни, че не е необходимо разрешение от ЕК.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Една от компаниите в обществената поръчка за разширение на газопреносната инфраструктура предлага цена в рамките на прогнозната стойност

Владимир Малинов, „Булгартрансгаз“: Една от компаниите в обществената поръчка за разширение на газопреносната инфраструктура предлага цена в рамките на прогнозната стойност

29 Март 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Една от компаниите, участвала в обществената поръчка за разширение на газопреносната инфраструктура, предлага цена в рамките на прогнозната стойност. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов след отварянето на ценовите предложения на участниците в открита процедура за разширение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трима са участниците в обществената поръчка. Двама отговарят на условията и критериите за подбор, както и техните технически предложения отговарят на изискванията. Затова и комисията пристъпи към отваряне на техните ценови предложения“, обясни той. „Прогнозната стойност на обществената поръчка в 2 286 млрд. лв. без ДСС. Доколкото имам информация по един от вариантите има предложена цена, която е в рамките на прогнозната стойност“, отбеляза Владимир Малинов. По думите му комисията ще продължи работа по всички критерии заложени в процедурата, за да се подготви окончателното класиране и коя оферта да бъде на първо място. „И при двата варианта за срокове, които сме заложили в обществената поръчка, се предвижда природен газ да бъде подаден от България към Сърбия към края на тази година, именно от 1 януари 2020 г.“, заяви той. „Предложените срокове са при единия вариант цялото трасе да бъде изградено за 250 календарни дни, а при другия в рамките на 615 дни. Предложените от участниците срокове отговарят на нашето изискване“, изтъкна Малинов. По думите му ако компаниите бяха предложили други срокове, техните оферти нямаше да бъдат отворени. „При единия вариант за изпълнение на проекта в рамките на 615 дни, сме поставили условие за 250 дни да бъде изградена инфраструктура от около 308 км- от съществуващата наша компресорна станция на Полски Сеновец до българо-сръбската граница. В този първи етап ще използваме съществуваща инфраструктура“, обясни Владимир Малинов. Той уточни, че компаниите, които са заявили участие в обществената поръчка нямат подизпълнители.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Изразяваме сериозно безпокойство за разминаването в обемите, които са предвидени за изграждането на  втора тръба от „Турски поток“ през България

Румен Петков, АБВ: Изразяваме сериозно безпокойство за разминаването в обемите, които са предвидени за изграждането на втора тръба от „Турски поток“ през България

12 Февруари 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Изразяваме сериозно безпокойство за разминаването в обемите, които са предвидени за изграждането на втора тръба от „Турски поток“ през България. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията във връзка с втората тръба от „Турски поток“, която ще преминава през България и начинът на провеждане на процедурата Open Season, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изразяваме сериозно безпокойство от разминаването на обемите, които са предвидени по тръбопровода. Входът от Турция е с максимален обем 15, 75 млрд. куб. м. Обемът, който е резервиран на изход от нас е 17,585 млрд. куб. м. Тези 2 млрд. куб. м. разминаване трябва да бъдат обяснени“, заяви той. „Булгартрансграз“ трябва да отговори, защо при положение, че потокът на вход от Турция е 15,75 млрд. куб. м., ние предвидихме и построихме технически капацитет от 20 млрд. куб. м.“, допълни Петков. Той отбеляза, че няколко пъти партията е питала защо цената на газопроводите е толкова завишена. „Ние получаваме най-евтин газ на доставна цена, но цената до крайния потребител далеч не е най-добрата", добави той.
Според него министър-председателят Бойко Борисов и Министърът на енергетиката Теменужка Петкова трябва незабавно да проведат срещи на най-високо ниво за изясняване на тези разминавания.
Даяна ДЮГЛЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Булгартрансгаз“ обяви процедура за строителство и доставки на материали и оборудване за рехабилитация на участък от северния полупръстен на газопреносната мрежа

„Булгартрансгаз“ обяви процедура за строителство и доставки на материали и оборудване за рехабилитация на участък от северния полупръстен на газопреносната мрежа

6 Февруари 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. На 1 февруари 2019 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви открита процедура за възлагане на обществена поръчка за „Доставки, изграждане и въвеждане в експлоатация на обект „Подмяна на преносен (магистрален) газопровод в участъка ОС „Беглеж” – КВ „Дерманци” – КВ „Батулци” – КВ „Калугерово””, Строежи: Етап 1 – „Преносен газопровод от ОС „Беглеж“ до КВ „Дерманци““; Етап 2 - „Преносен газопровод от КВ „Дерманци“ до КВ „Батулци““ и Етап 4 - „ОС „Беглеж“. Това съобщиха от пресцентъра на „Булгартрансгаз“ ЕАД.
Основните видове работи, включени в предмета на поръчката, са:
- доставка на материали и оборудване;
- строително-монтажни работи;
- дейности по приемане и въвеждане на строежите в експлоатация.
Прогнозната стойност на обществената поръчка е 67 480 000 лева без ДДС.
Икономически най-изгодна оферта ще се определя въз основа на избрания критерий за възлагане „оптимално съотношение качество/цена“, съгласно показатели, включващи срок за изпълнение, качествени показатели, свързани с организацията на изпълнението и предлагана цена.
Дейностите по проекта се финансират по линия на Механизма за свързване на Европа (CEF).
На 23 януари 2019 г. Координационният комитет към Механизъм за свързване на Европа взе решение да отпусне за тази цел над 27 млн. евро безвъзмездна помощ. След решение на Европейската комисия предстои сключването на Споразумение за безвъзмездно финансиране между „Булгартрансгаз“ ЕАД, в качеството му на бенефициент, и Изпълнителна агенция „Иновации и мрежи“ (INEA).
Проектът за рехабилитация, модернизация и разширение на българската газопреносна мрежа предвижда изпълнението на строителство и доставки на материали и оборудване за подмяна (рехабилитация) на два участъка от Северния полупръстен с обща дължина от около 81 км. Тези дейности са част от втората фаза на проект „Рехабилитация, модернизация и разширение на българската газопреносна система“, включен в списъка с проекти от общ интерес на Европейската комисия (PCI). Поради стратегическото му значение, той е определен през 2015 г. и за един от 7-те приоритетни проекти на инициативата за газова свързаност в региона на Централна и Югоизточна Европа (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity - CESEC). Повече информация за него е публикувана тук.
Част от дейностите по проекта, включени в обхвата на обявената поръчка, включват подмяна на участък от магистралния газопровод DN 700 от ОС „Беглеж“ до КВ „Батулци“ с дължина 45 км.
Проектът „Рехабилитация, модернизация и разширение на българската газопреносна система“ е част от концепцията за изграждане на газоразпределителен център „Балкан”. Подобряването на техническите параметри на мрежата у нас ще допринесе за развитието на газовата инфраструктура в региона.
Срокът за подаване на оферти за участие в откритата процедура е до 11 март 2019 г.
Документацията за участие е публикувана на български език тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: България ще строи отклонение от „Турски поток“

Министър Теменужка Петкова: България ще строи отклонение от „Турски поток“

3 Февруари 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. България ще строи отклонение от газопровода Турски поток, което да доведе руски газ до хъб Балкан. това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. Тя уточни, че процедурата е в съответствие с европейските правила и че стремежът е да се запази ключовото място на България на газовата карта в Европа. Пазарния тест е проведен и е ангажиран на 100% както входния така и изходния капацитет на тръбата.
„Обществената поръчка е в ход и ние очакваме подаването на заявление за участие до 15 февруари. В началото на 2020 година проектът трябва да бъде въведен в експлоатация“.
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ също е в ход, работи се върху поканата, която да бъде разпратена до заявилите интерес компании от Китай, Франция включително и до конструктора на проекта Росатом, интерес има и от Дженеръл електрик.
„Всичко това, което предстои да се случи в рамките на процедурата, ще покаже доколко този интерес е реален и доколко проектът ще има своята икономическа реализация и жизнеспособност. Нашата амбиция и желание е българската държава, чрез Националната електрическа компания, да притежава блокираща квота в този проект, тъй като не бива да забравяме, че проектът се развива на територията на България и ядреният риск остава за държавата".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Успешно приключи третата фаза от теста за „Турски поток“ (ОБЗОР)

Успешно приключи третата фаза от теста за „Турски поток“ (ОБЗОР)

31 Януари 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
София. Третият етап на икономическия тест за резервиране на капацитета по „Турски поток” приключи успешно. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на парламентарната комисия по енергетика. Петкова припомни, че крайният срок за третия етап беше 31 януари. „На 100% беше реализиран капацитетът, който беше обявен на вход от турско-българска граница. Съответно, на 100% беше реализиран капацитетът и на българо-сръбска граница”, заяви министърът. По думите й процедурата е била проведена по всички изисквания на европейските правила и на българското национално законодателство. Енергийният министър съобщи още, че след пускането на тръбата ще могат и други кандидати да я резервират. „Така по безспорен начин се гарантира и изискването на европейското законодателство за свободен достъп на всички търговци до тази инфраструктура“, заяви Петкова. Tя уточни, че приходите, които ще бъдат реализирани, възлизат малко над 360 млн. на година. „За целия период на експлоатацията се очаква да са малко над 7 млрд. лв.“, допълни Петкова.
В свое съобщение "Булгартрансгаз" уточни, че кандидатите в третата фаза са били трима. След постигнатия положителeн резултат в икономическия тест държавната компания е взела окончателно инвестиционно решение за осъществяване на проекта за разширение на газопреносната система и ще сключи ангажиращи договори за капацитет с кандидати, подали ангажиращи оферти. Прогнозните инвестиционните разходи възлизат на 2.767 млрд. лв.
„Фокус“ припомня:Окончателното решение, че „Турски поток“ ще преминава през България беше съобщено от енергийния министър Теменужка Петкова на 20 ноември 2018 г. За реализацията на проекта трябва да бъдат изградени още 11 км. газопровод от турска страна, както и да бъде създадена газоизмервателна станция. Те ще бъдат свързани със съществуващите 151 км от тръбата, които вече се използват. Остава да бъдат построени 484 км и две компресорни станции, като финансирането ще е за сметка на "Булгартрансгаз". По първоначални анализи в проекта от българска страна ще трябва да се вложат 2.6 млрд. лв., като за период от 20 години "Булгартрансгаз" би реализирала печалба от 4.35 млрд. лв.
В първата фаза бяха предлагани договори за 15 години, но заявените количества не бяха достатъчни, заради което "Булгартрансгаз" премина към втората фаза с по-ниски транзитни такси, но за 20 години. След като и този етап се провали - заради изискване обемите да са заявени последователно през годините, се премина към третия етап. В него транзитните такси бяха вдигнати, но бе намален предлаганият капацитет и се допусна възможността да се правят за отделни години.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Булгартрансгаз“ ЕАД: Взето е окончателно решение за реализиране на проекта за разширение на газопреносната система, прогнозните разходи възлизат на над 2,7 млрд. лева

„Булгартрансгаз“ ЕАД: Взето е окончателно решение за реализиране на проекта за разширение на газопреносната система, прогнозните разходи възлизат на над 2,7 млрд. лева

31 Януари 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. След постигнатия положитeлен резултат в икономическия тест, „Булгартрансгаз“ ЕАД взе окончателно инвестиционно решение за реализиране на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система”, в съответствие с което ще сключи ангажиращи договори за капацитет с кандидати, подали ангажиращи оферти. Това съобщиха от „Булгартрансгаз“ ЕАД. Прогнозните инвестиционните разходи на проекта възлизат на 2 767 115 441 лева, без ДДС. От дружеството припомнят, че провеждането на ангажиращата Фаза 3 от процедурата Open Season на „Проект за развитие и разширение на газопреносната система“ е стартирана на 21 декември 2018 г. В рамките на регистрационния прозорец, до 11 януари 2019 г., са били регистрирани четирима кандидати в процедурата. Ангажиращи оферти за участие във Фаза 1 на икономическия тест, в предвидения за това срок 15 януари - 16 януари 2019 г., са били подадени от трима от кандидатите. Ангажиращи оферти за участие във Фаза 2 на икономическия тест в предвидения за това срок 22 януари - 23 януари 2019 г. са били подадени от трима от кандидатите.
В резултат от проведените две фази, в съответствие с одобрените от Комисията за енергийно и водно регулиране правила на процедурата, от „Булгартрансгаз“ ЕАД са променени параметрите с цел постигане на положителен резултат на икономическия тест във Фаза 3. Поради тази причина предлаганият капацитет е редуциран до нивото на заявките на кандидатите в предходната фаза, при срок за резервации от 20 г. Резервационните цени бяха актуализирани с цел запазване на одобрените от КЕВР финансови параметри на процедурата. Ангажиращи оферти за участие във Фаза 3 на икономическия тест в предвидения за това срок 29 януари - 30 януари 2019 г. са подадени от трима кандидати. От дружеството информират, че Фаза 3 на икономическия тест е с положителен резултат. С подадените ангажиращи заявки от ползвателите е резервиран 100% от обявения в рамките на Фаза 3 капацитет на българо-турската граница и 100% от обявения капацитет на българо-сръбската граница.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Третата фаза на пазарния тест по проекта за „Турски поток“ приключи успешно

Министър Теменужка Петкова: Третата фаза на пазарния тест по проекта за „Турски поток“ приключи успешно

31 Януари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Третата фаза на пазарния тест по проекта за разширение на газопреносната мрежа приключи успешно. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Валентин Николов за „Турски поток“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „31 януари беше крайният срок, в който трябваше да приключи третата фаза на пазарния тест, свързана с възможността за изпълнение на проект „Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българо-сръбска граница““, обясни тя. „Имаме добра новина. Третата фаза на пазарния тест в рамките на вчерашния ден приключи успешно. На 100% беше реализиран капацитетът, който беше обявен на вход от турско-българска граница. Съответно на 100% беше реализиран капацитетът на българо-сръбска граница. Процедурата приключи успешно“, обяви Теменужка Петкова. „В резултат на тази процедура е налице 10% от техническия капацитет, който е на вход от Турция. Ще бъде предоставен, както предвиждат европейските правила за разпределение от платформата за разпределение на капацитет“, посочи тя. „Малко над 20% от капацитета в посока Сърбия също ще бъде разпределен, така както предвиждат европейските правила, на платформата за разпределение на капацитет“, допълни министърът. По думите й процедурата е била проведена по всички изисквания на европейските правила и на българското национално законодателство. „Наличието на този свободен капацитет означава, че ще имаме възможност да реализираме допълнителни приходи извън резервирания капацитет в рамките на третата фаза на пазарния тест. Отделно от това се гарантира по безспорен начин изискването на европейското законодателство за свободен достъп на всички търговци и желаещи до тази инфраструктура“, заяви Петкова и уточни, че приходите, които ще бъдат реализирани възлизат малко над 360 млн. на година. „За целия период на експлоатацията се очаква да са малко над 7 млрд. лв.“, допълни тя. „Добрата новина е, че процедурата е успешна, на база тази успешна процедура „Булгартрансгаз“ ще вземе финалното икономическо инвестиционно решение и би трябвало да пристъпи към подписване на договорите за капацитет с компаниите, които участваха там. Участваха три компании в третата фаза на пазарния тест“, каза още Теменужка Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Вучич участва в Световния икономически форум в Давос

ТАНЮГ: Вучич участва в Световния икономически форум в Давос

22 Януари 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич участва в работата на тазгодишния Световен икономически форум в швейцарския курорт Давос, който ще се проведе от вторник до петък, съобщава сръбската телеграфна агенция ТАНЮГ.
Сръбският държавен глава има уговорени редица двустранни срещи със световни лидери.
Той ще разговаря „на четири очи“ първо с Ангела Меркел, след това с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, с премиера на Словения Мариян Шарец и с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сумантра Чакрабарти.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Русия ще признае Косово

Кадри Весели: Русия ще признае Косово

18 Януари 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели е убеден, че Русия ще признае независимостта на Косово, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Неговият коментар дойде един ден след визитата на руския държавен глава Владимир Путин в Белград.
„Приемете го като нещо позитивно, ние сме с американците, със Запада, а нашият северен съсед се опитва да изгради добри отношения със Запада. Путин каза същите неща след срещата с Вучич, каквито каза след срещата с Тачи, така че Русия отива към признаване на независимостта на Косово. Силно се надяваме Косово да стане членка на ООН през тази година“, заяви Весели на пресконференция в Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Ивица Дачич не пропусна да поздрави с песен руския президент – изпял е „Калинка“ и „Рябинушка“

„Сител“ (Македония): Ивица Дачич не пропусна да поздрави с песен руския президент – изпял е „Калинка“ и „Рябинушка“

18 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, известен с певческите си наклонности, не пропусна да поздрави държавния глава на Руската федерация Владимир Путин при посещението му в Белград. Ръководителят на дипломацията на западната ни съседка е поздравил руския лидер с песните „Калинка“ и „Рябинушка“, предава скопската телевизия „Сител“.
Дачич е изпълнил песните с рамките на официалния обяд, който сръбският президент Александър Вучич в чест на Путин. На него присъстваха около 100 гости. Наред с високопоставените представители на двете страни, министри и други членове на делегацията, на обяда присъстваха няколко публични фигури, като режисьорът Емир Кустурица, актьорът Милош Бикович и други.
В навечерието на визитата на Путин министърът на външните работи на западната ни съседка призна, че репетира песента „Калинка“ специално за посещението на държавния глава на Руската федерация.
Той увери, че няма да се откаже от „песента на дипломацията“ – въпреки критиките, които получава за странния според мнозина навик да поздравява с пеене различни политици. „Посещенията на президента Путин обикновено са кратки и няма много възможности за по-спокойна атмосфера. Но и той обича да пее, а ако има удобен момент, моят избор е най-красивата руска песен – „Подмосковски вечери“ и – разбира се, „Калинка“.
Дачич твърди, че последната песен е задължителна част от неговия „дипломатически репертоар", и че я изпълнява не само пред руснаците, но и пред европейски и американски политици. Всички го аплодират след изпълнението й, увери първият дипломат на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Репортер“ (Македония): Сръбски журналист се ръкува с Путин – и вече няма да мие ръката си

„Репортер“ (Македония): Сръбски журналист се ръкува с Путин – и вече няма да мие ръката си

18 Януари 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският журналист на вестник Kurir Владимир Джорджевич никога вече няма да мие лявата си ръка, след като в четвъртък успя да се ръкува с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, съобщава македонската електронна медия Informer.
„Единствено аз от новинарите бях на половин метър от най-известния мъж на планетата. Какво прави новинарят, когато се върне вкъщи? Мие си ръцете. Но тази лява ръка, т.нар. путинова ръка, никога няма да я измия. Нека Путин остане в Сърбия чрез моята ръка“, цитира медията думите на сръбския журналист.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Путин падна на колене: Шарпланинската овчарка Паша се мести в Кремъл

„Република“ (Македония): Путин падна на колене: Шарпланинската овчарка Паша се мести в Кремъл

18 Януари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин получи специален подарък от сръбския си колега – малката шарпланинска овчарка Паша, която се мести да живее в Кремъл, съобщава македонското електронно издание „Република“.
Това е четвъртото куче, което Путин получава като подарък от лидерите на други държави. Руският президент, който е известен с любовта си към животните и особено кучетата, падна на колене пред Паша и се впусна в галенето му, допълва изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bota Sot (Косово): Според Шпенд Ахмети посещението на Путин в Сърбия показва спешната нужда от демократизация на региона

Bota Sot (Косово): Според Шпенд Ахмети посещението на Путин в Сърбия показва спешната нужда от демократизация на региона

18 Януари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според председателя на Социалдемократическата партия на Косово и съпредседател на националния екип за преговори със Сърбия Шпенд Ахмети посещението на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в Белград показва спешната нужда от демократизация на региона, съобщава електронното издание на прищинския всекидневник Bota Sot.
„Прославянето на авторитарните режими от страна на Сърбия, която също е изправена пред масови граждански протести срещу авторитаризма, е показател, че регионът, по-специално Сърбия, трябва спешно да даде приоритет на демократизацията”, пише Ахмети в пост в социалната мрежа „Фейсбук“. Съгласно думите му, че интеграцията в ЕС трябва да бъде крайната цел за Балканите не само заради икономическата перспектива, но и заради демократичните ценности и правата на човека.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Путин си отиде, но за Сърбия остават пет ключови въпроса

Blic (Сърбия): Путин си отиде, но за Сърбия остават пет ключови въпроса

18 Януари 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Белград Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин си тръгна от Белград след еднодневна визита. И макар еуфорията от „политическото събитие на годината“ все още да не е отминала, за Сърбия остават пет ключови въпроса, подчертават в редакцията на електронното издание на белградския Blic.

1) Какво да кажем за ЕС?

Посещението на Путин само по себе си не е непреодолим проблем за отношенията между Сърбия и Европейския съюз, но е по-трудно да се обясни грандиозността на неговото посрещане. Имайки предвид сътрудничеството между Сърбия и Русия, трудно е да си представим, че преди всичко балтийските страни и Полша, които треперят от имперската политика на Русия и „спомените от Студената война", ще проявят разбиране за същественото сближаване на Сърбия със ЕС.
Какво ни остава в този случай? Има надежда, че отношенията между Русия и ЕС в крайна сметка ще се подобрят. В един по-сложен вариант Сърбия може да се опита да се възползва от близостта си с Русия като вид натиск върху ЕС: ако не ни искате, други ни искат. Но това е рискован ход с непредвидими последствия.

2) Струва ли си руската икономическа помощ?

Сърбия се нуждае от помощ и сътрудничество, което може да получи. Русия е огромен и изкушаващ пазар. Вчерашните подписани споразумения и договори, особено тези в железопътния сектор, имат потенциал, поне на хартия.
Въпреки това основата на развитието на Сърбия е все още икономическите връзки с ЕС, най-големият ни търговски партньор. Страна, в която средната заплата е малко под 500 евро (Русия), не може да бъде в основата на икономиката на държава, в която средната заплата е малко над 400 евро (Сърбия). Ще прояви ли Сърбия дипломатическа мъдрост и сила за установяване на икономически отношения с ЕС и в същото време да използва близостта си с Русия и потенциала на руския пазар?

3) Какво ще стане с руския център в Ниш?

Руснаците го наричат хуманитарен център, а западните сили - шпионска база. Ключов дипломатически и политически въпрос в триъгълника Сърбия-Русия-НАТО, който не беше публично споменат по време на посещението на Путин. Интересно съвпадение. Сръбският президент Александър Вучич досега се съпротивляваше на упоритото и силно на настояването на Москва, че на работниците на руския център в Ниш трябва да се даде дипломатически статут. Колко повече може да нарасне натискът на Русия?

4) Колко разделена е Сърбия?

Не е проблем, че Сърбия е разделена на проруско мнозинство и прозападно малцинство. Проблемът е, че разделението достига до черните дълбочини на отворена, сляпа омраза към съперничещия блок. Реалността е, че Сърбия ще трябва да се примири с биполярния си характер, ако иска да продължи напред. Което не означава, че трябва да се предадем. Вече взимаме най-доброто от емоционалните отношения с Русия и практическата връзка със САЩ и Европейския съюз. Компромис! И предпоставка за това е ключовите фигури на двете усукани течения да развиват поне минимално ниво на съществено разбиране за мотивацията на другата страна.

5) Къде е, какво прави гражданската опозиция?

Опозиционната „Двери“ и Народната партия на Вук Йеремич бяха разочаровани от посещението на Путин, но само защото не бяха на мястото на Вучич, мълчанието на лидерите е онова, което остана от гражданската опозиция. В отсъствието на левицата и центъра, сръбската политическа сцена се премести вдясно.
Сърбия се нуждае от стабилност и баланс, което означава ясно дефинирани политически течения, основани на идеята за умерена левица и граждански център. И не само дефинирани, но и силни; опции, които имат идеали и не се страхуват да ги покажат.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: При визитата си в Сърбия руският президент Владимир Путин отправи послание, че има шанс „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария

Министър Екатерина Захариева: При визитата си в Сърбия руският президент Владимир Путин отправи послание, че има шанс „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария

18 Януари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. При визитата си в Сърбия руският президент Владимир Путин отправи послание, че има шанс „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„От визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия нашата държава има интерес. Ние правим всичко възможно втората тръба на „Турски поток“ да мине през България, Сърбия и Унгария. Добро беше посланието от срещата и мисля, че има много голям шанс това да се случи“, заяви Захариева и посочи, че Министерството на енергетиката отдавна работи по този въпрос. По думите ѝ българският стремеж е да имаме максимално много източници на доставка на газ, защото така ще е по-малка цената му за българските потребители. Захариева обясни, че Путин има покана от президента и от министър-председателя за посещение и в България.
Външният министър коментира и това, че етническите български в Сърбия вече ще могат да пишат имената си с българско окончание за женски род – напр. „ова“, „ева“, като посочи, че това е решение, което е наистина добра новина.
Във връзка със замърсяването на сръбската река Драговищица, Захариева посочи, че следващата седмица министърът на околната среда и водите Нено Димова ще има среща с неговия колега в Сърбия. „Ние също следим този казус, имаше доста протести. Сърбия не е държава-членка на ЕС и те не са част от европейското законодателство, което изисква трансгранична оценка за опазване на околната среда. Българските власти са в контакт със сръбските власти и ЕК. Няма данни в България да има замърсяване, но така или иначе има притеснения от българското общество“, каза още тя.
Захариева коментира и темата за конкурса за F-16, като обясни, че той е бил максимално прозрачен. „Но при всяка покупка САЩ преговарят за цена чак след като се каже „да“ на сделката. Нека да финализираме преговорите, които сега ще започнат на междуправителствено ниво и чак тогава да коментираме. Но е много важно за парите, които ще дадем, да купим възможно най-доброто. Защото не малко такива случаи има в миналото за обратното“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Ведомости“: Путин предупреждава за дестабилизация на Балканите заради поведението на Косово

„Ведомости“: Путин предупреждава за дестабилизация на Балканите заради поведението на Косово

18 Януари 2019 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Москва. По време на визитата си в Сърбия президентът Путин заяви, че предприетата в последните месеци „поредица от провокационни стъпки“ от страна на ръководството на Косово може да доведе до дестабилизация на ситуацията на Балканите, пише „Ведомости“. „За съжаление те сериозно изостриха обстановката. Преди всичко имам пред вид обявеното на 14 декември създаване на тъй наречената Армия на Косово“, е казал Путин на пресконференцията след преговорите с президента на Сърбия Александър Вучич.
Така директно се нарушава Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, с която се регулира положението в Косово, смята руският президент. Според нея на косовска територия не може да има никакво друго военно формирование освен международният контингент на ООН. «Русия напълно споделя загрижеността на сръбското ръководство и на гражданите и разбира, че подобни безотговорни действия на ръководството на Косово могат да доведат до дестабилизация на Балканите“, е казал Путин.
През декември по време на честванията за 100-годишнината от края на Първата световна война в Париж Путин е разговарял с Хашим Тачи и е изтъкнал нуждата от постигане на споразумение между Прищина и Белград, заяви пред журналистите прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков. Тачи е обещал то да бъде постигнато.
На пресконференцията в четвъртък в Белград Путин не е отговорил на репортерския въпрос дали Москва може да посредничи при уреждане на спора между Косово и Сърбия, но е заявил, че трябва да се изпълняват всички договорености между двете страни, постигнати с посредничеството на Евросъюза.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вучич: Сърбия има свое стратегическо направление.

Вучич: Сърбия има свое стратегическо направление.

18 Януари 2019 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Москва. На заключителната пресконференция репортерите попитали Вучич дали визитата на Путин в Белград няма да влоши отношенията с Евросъюза и да засили влиянието на РФ върху Сърбия, информира ТАСС. Репортерът е отбелязал, че тази визита „предизвиква ажиотаж“ в британската преса.
Вучич отговорил: "Сърбия се гордее, че е независима и суверенна страна. Сърбия приема решенията си въз основа на волята на совите граждани, а не според указанията на чужди правителства. Ние уважаваме британците, ние сме малки, те са големи, но нито британците, нито който е да е друг няма да решава каква политика да водим. Това решават гражданите на Сърбия. А това, което пишат вестниците по света мен не ме интересува. Сърбия си има свое стратегическо направления. Тя не променя политиката си".
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Световните медии отразиха посещението на Путин в Белград

ТАНЮГ: Световните медии отразиха посещението на Путин в Белград

18 Януари 2019 | 02:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Голяма част от международните медии, включително и водещи телеграфни агенции и телевизии, съобщават за посещението на Владимир Путин в Белград, информира ТАНЮГ и обобщава, че оценките им варира от "триумфално" и "братско" до забележки за топлото посрещане на ръководителя на руската държава в страна, която се стреми към членство в ЕС.
120 000 души, жители на сръбската столица, са посрещнали Владимир Путин в Белград.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: „Ако искаме стабилност на Балканите, трябва да се научим на компромиси, които да спазваме“

Владимир Путин: „Ако искаме стабилност на Балканите, трябва да се научим на компромиси, които да спазваме“

18 Януари 2019 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Москва. На пресконференцията след разговорите в Белград между Владимир Путин и Александър Путин в четвъртък, руският държавен глава е отделил специално внимание на ситуацията на Балканите, информира ТАСС.
Президентът на РФ е изразил съжаление за решението на косовските власти да създадат своя армия. В това тяхно решение той вижда огромна опасност за дестабилизацията на ситуацията на Балканите. " В последно време косовските власти предприемат серия от провокационни стъпки, което сериозно изостря обстановката. Преди всичко имам предвид обявеното на 14 декември създаване на тъй наречената Армия на Косово. Без съмнение, това е пряко нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която не допуска на територията на Косово да има никакви военни формирования освен международния контингент на ООН. Подобни безотговорни действия на ръководството на Косово могат да доведат до дестабилизацията на Балканите“, е добавил Владимир Путин, като е пояснил, че Москва и Белград са заинтересовани тя да остане стабилна и сигурна. Той е припомнил, че Москва поддържа позицията Белград и Прищина да постигнат „ жизнеспособно и взаимно приемливо решение по косовското регулиране въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“. Според него справедливо решение на Косовския въпрос може да се постигне единствено, ако е съобразено с международното право. Той е привел няколко примера за предишни нарушения: "Да кажем, нужно беше да се създадат сръбски общини в Косово. Нищо не е създадено.“, уточнява Путин, „ Резолюция 1244… се предвиждаше присъствие на сръбски полицейски и дори гранични части на територията на Косово. Къде са те? Няма нищо.“
"Понякога се създава впечатление, че приетите по-рано решения се използват само, за да се разпилее сръбският народ по разни държавни жилища. Но всички те едва ли ще са жизнеспособни, ако не са справедливи."
"Длъжни сме да убедим нашите партньори, че ако искаме стабилност в региона, трябва да се научим на компромиси, а когато ги открием, нека да ги спазваме ", е казал в заключение президентът на РФ.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия и Сърбия гледат към развитие на търговията и инвестициите

ТАСС: Русия и Сърбия гледат към развитие на търговията и инвестициите

18 Януари 2019 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Москва. По време на визитата си в Белград в четвъртък Владимир Путин е изразил надежда, че съглашението за свободна търговска зона между Сърбия и Евразийския икономически съюз (ЕАИС) ще бъде подписано вече през 2019 г., съобщава ТАСС.
"Общо е мнението ни, че то ще открие допълнителни възможности за разширяване и диверсификация на стоковите потоци. ", е казал Путин, като е изтъкнал, че сред ключовите сфери на сътрудничество е енергетиката. Износът на руски природен газ за Сърбия, по данни от 2018 година, достига 2,3 млрд куб. м. Газпром планира към 2022 година доставките за Сърбия да се увеличат до 3,5 млрд куб.м. С тази цел още през 2019 година ще започне да се разработва проекта за увеличаване на подземното хранилище "Банатски двор" от сегашните 450 до 750 млн куб.м. Продължава и работата по разширяване на сръбската газопреносна мрежа. Според руския държавен глава „всичко това ще укрепи енергийната сигурност на Сърбия и на целия Балкански регион“. Според него допълнителен импулс за развитие на сръбската икономика може да се постигне и при осъществяването нас съвместни планове в областта на мирния атом. С участието на Руски държавни железници в Сърбия се изгражда съвременен единен диспечерски център, което ще помогне значително да се увеличи пропусквателността на транспортната мрежа на страната.
Друго направление на двустранните икономически отношения е военно-техническото. Според Путин "това е пълноценна взаимна работа с двупосочно движение . Ние не само доставяме военна техника, но и придобиваме военно имущество в Сърбия, в това число и бойна техника."
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия е готова да продължи газопровода "Турски поток" до Сърбия

ТАСС: Русия е готова да продължи газопровода "Турски поток" до Сърбия

18 Януари 2019 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Въпросът за продължаване на газопровода "Турски поток" до Сърбия е един от централните при разговорите между двамата държавни глави в четвъртък, информира ТАСС. Русия е готова да вложи около 1,4 млрд щатски долара за развитие на инфраструктурата в Сърбия, за да се прокара тръба от газопровода и в тази страна.
По време на разговорите руският президент е отбелязал, че „много страни порявяват интерес“ към развитието на проекта в Европа, но е нужно всичко да се оформи по подходящия начин и е пояснил: "Със Сърбия работим по въпроса за инфраструктурата, включително и за развитие на транзитната инфраструктура на сръбска територия. Ние сме готови да инвестираме в тази идея необходимите средства, които се изчисляват приблизително на около милиард и 400 млн. долара“.
" Всъщност сме готови да започнем тази дейност, но в карйна сметка всичко зависи и от други страни, в това число и от Евросъюза. Важно е доколко те са способни да защитят своите суверенни национални интереси в диалог с европейските структури“, подчерта руският държавен глава и припомни, че преди това не по вина на Русия е била спряна работата по проекта „Южен поток“ през България. Сега София проявява интерес „Турски поток“ да се продължи през територията на страната и да продължи "по-нататък през Сърбия, Унгария и още по-нататък ".
Путин е споменал, че и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, с когото ще се срещне през следващата седмица, също има позитивно отношение към тази възможност. "Тъй че ще работим и ще видим какво ще се получи ", каза руският лидер. Според него Русия е готова изцяло да натовари планирания капацитет и на „Северен поток“, и на „Турски поток“, има възможност да се запази и украинският маршрут за доставка на руски газ в Европа.
Путин е подчертал, че доставките на руски газ в Европа за 2018 година бележат рекорд – над 200 млрд. куб. м. и продължават да растат.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Визитата на Владимир Путин в Белград е нова стъпка към по-нататъшното развитие на двустранните връзки

ТАСС: Визитата на Владимир Путин в Белград е нова стъпка към по-нататъшното развитие на двустранните връзки

18 Януари 2019 | 00:34 | Агенция "Фокус"
Москва.
ТАСС: Визитата на Владимир Путин в Белград е нова стъпка към по-нататъшното развитие на двустранните връзки
Нова важна стъпка по пътя към по-нататъшно развитие и укрепване на руско-сръбските връзки е визитата на руския президент Владимир Путин в Белград, съобщава ТАСС.
В четвъртък по време на визитата си в Белград държавният глава на РФ проведе с президента на Сърбия Александър Вучич серия от преговори в тесен и разширен състав. В тях участваха министри и ръководители на големи компании от двете страни. Подписани са няколко важни споразумения. Двамата лидери отделиха специално внимание на въпроси, свързани с икономическото сътрудничество, главно в областта на енергетиката, инфраструктурата и инвестициите. Путин обяви, че Русия е готова да инвестира 1,4 млрд. щатски долара за развитие на инфраструктурата в Сърбия, за да мине през страната една от тръбите на газопровода „Турски поток“.
Той окачестви преговорите като „съдържателни и резултатни“ и благодари на жителите на Белград и на гражданите на Сърбия за топлия и радушен прием, който получиха всички членове от руската делегация.
На президента на Сърбия Александър Вучич бе връчен орден „Александър Невски“ за личен принос в развитие на отношенията с Русия.
При връчване на отличието държавният глава на Русия му е благодарил за „принципната позиция“, за да може "руско-сръбското взаимодействие да се развива успешно във всички направления, без да е изложено на риск от международната конюнктура ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин потвърди намерението на Русия да продължи „Турски поток“ през територията на Сърбия (ОБЗОР)

Владимир Путин потвърди намерението на Русия да продължи „Турски поток“ през територията на Сърбия (ОБЗОР)

17 Януари 2019 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия изпитва нужда от увеличаване на доставките на газ и се интересува от полагането на част от газопровода „Турски поток” през нейната територия. Това съобщи в четвъртък на журналистите министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич.
"Разговорите за изграждането на част от газопровода за Сърбия са на дневен ред и, без съмнение са от най-важните. Сърбия е изключително заинтересована от изграждането на тази част от газопровода. Мисля, че сме много близо до това," каза Антич, като подчерта, че "Сърбия, съседните страни, европейските страни имат голяма нужда от нови доставки на газ."
Както се съобщава, сръбският президент Александър Вучич е заявил, че страната не възнамерява да се откаже от руския газ в полза на по-скъп втечнен газ, за да угоди на Запада.
Русия е готова да инвестира около 1,4 милиарда долара в развитието на инфраструктурата в Сърбия за прокарване на газопровода „Турски поток“ през страната, заяви руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос на кореспондента на TACCпо време на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич.
"Ние със Сърбия планираме общи проекти, касаещи развитието на инфраструктурата, включително транзитната инфраструктура на сръбската територия, ние сме готови да инвестираме в нея необходимите ресурси, те ще възлязат на около 1,4 милиарда долара", каза руският лидер, отговаряйки на въпроса за възможността за удължаване на газопровода „Турски поток” през Сърбия, но подчерта, че всичко зависи от това до каква степен другите страни ще могат да защитят суверенните си национални интереси в диалог с европейските структури", подчерта Путин, имайки предвид България.
„Газпром“ в най-скоро време ще започне изграждането на инфраструктура в Сърбия за продължението на „Турски поток“, заяви Алексей Милер, председател на борда на директорите на "Газпром", по телевизионния канал „Россия-1". "Капацитетът вече е мобилизиран и строителството ще започне буквално съвсем скоро", отговори той на въпроса за началото на изграждането на газотранспортната инфраструктура в Сърбия.
По въпроса за напрегнатия диалог между Белград и Прищина руският президент Владимир Путин заяви, че Русия съжалява за решението на косовските власти да създадат своя армия и смята това за риск за дестабилизиране на положението на Балканите.
Според него Москва и Белград са заинтересовани да гарантират, че ситуацията на Балканите остава стабилна и сигурна. Президентът на Руската федерация припомни, че Москва подкрепя постигането от Белград и Прищина на "жизнеспособно и взаимно приемливо решение за Косово въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН".
Президентът на Русия отбеляза, че руско-сръбското сътрудничество не e подвластно на международната политическа конюнктура и нарече преговорите с Вучич успешни , като изрази благодарност към сръбския лидер и членовете на делегацията за съществените и продуктивни преговори. Той също така благодари на жителите на Белград и на гражданите на Сърбия за топлото и сърдечно посрещане, като подчерта че "всички членове на руската делегация са го усетили". Путин изрази увереност, че постигнатите споразумения ще укрепят още повече руско-сръбското приятелство.

Редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексей Милер: „Газпром“ ще започне строителството на „Турски поток“ в Сърбия в най-скоро време

Алексей Милер: „Газпром“ ще започне строителството на „Турски поток“ в Сърбия в най-скоро време

17 Януари 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Москва. „Газпром“ в най-скоро време ще започне изграждането на инфраструктура в Сърбия за продължението на „Турски поток“, заяви Алексей Милер, председател на борда на директорите на "Газпром", по телевизионния канал „Россия-1", цитиран от TACC.
"Капацитетът вече е мобилизиран и строителството ще започне буквално съвсем скоро", отговори той на въпроса за началото на изграждането на газотранспортната инфраструктура в Сърбия.
По-рано в четвъртък руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос за ТАСС на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич, заяви, че Русия е готова да инвестира около 1,4 милиарда долара в развитието на инфраструктурата в Сърбия за преминаване на „Турски поток“ през тази страна.
Проектът "Турски поток" включва изграждането на газопровод под Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Едната тръба ще бъде предназначен за снабдяване с газ на турския пазар, а вторият - за доставка на газ за страните от Южна и Югоизточна Европа. „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Президентите на Русия и Сърбия обсъдиха Косово и енергетиката – „Турски поток“

„Вечер“ (Македония): Президентите на Русия и Сърбия обсъдиха Косово и енергетиката – „Турски поток“

17 Януари 2019 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Белград. По време на двустранните разговори между президентите на Русия Владимир Путин и на Сърбия Александър Вучич основните теми са били косовският въпрос и енергетиката, по-специално газовата връзка между Сърбия и „Турски поток“, пише македонското електронно издание “Вечер“.
Руският президент заяви, че Русия е готова да инвестира необходимите ресурси в развитието на газовата инфраструктура на Сърбия – един милиард и 400 милиона долара, но връзката на Сърбия с „Турски поток“, както каза Путин, "ще зависи главно от решението на ЕС".
„“Южен поток“ се провали не по наша вина. България изразява интерес да се свърже с „Турски поток“, който ще се насочи към Сърбия ... Ние сме готови за това, за инвестиции и вече сме започнали подготвителни дейности. От нас обаче зависи малко - каза руският президент Владимир Путин и добави, че Турция е заинтересована от този въпрос.
Що се отнася до възможното посредничество на Русия в диалога с Косово, Путин заяви, че Русия винаги е участвала активно в решаването на този въпрос. Той посочи, че Косово нарушава международното право, като споменава например формирането на косовска армия, акт, който е опасен и незаконен, според руския президент.
"Ще работим с нашите партньори, международното право трябва да се спазва и да се постигне справедливо решение за Косово. Ние следим отблизо всичко, което се случва в Косово, "каза Путин.
Той отбеляза, че Москва не е посредник в диалога в Косово, а Брюксел и ЕС, "но за съжаление малко неща са изпълнени от договореното досега, като създаването на Асоциацията на сръбските общини например."
„Аз информирах Путин за формирането на косовската армия в противоречие с резолюция 1224 и получихме подкрепа от руския президент по този въпрос. Казах му, че Сърбия е готова за преговори, за компромиси, но Сърбия не може да се съгласи на унижение. Страхувам се, че някои хора не са готови за компромис, но ще продължим да се стремим към компромис ”, каза Вучич.
На срещата в Белград Русия и Сърбия подписаха 21 споразумения, от които единственото търговско споразумение е за Сръбските железници, за проекти на стойност 230 милиона евро за изграждане на диспечерски център, електрификация на участъка Стара Пазова-Нови Сад и проектиране на участъка от Валево до черногорската граница.
Руският президент завърши еднодневното си посещение в Белград в храма "Свети Сава", пред който според сръбските медии са се събрали около 80 хиляди негови поддръжници , пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин е изразил съжаление по повод  създаването на Армия на Косово

ТАСС: Владимир Путин е изразил съжаление по повод създаването на Армия на Косово

17 Януари 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия съжалява за решението на косовските власти да създадат своя армия и смята това за риск за дестабилизиране на положението на Балканите, предава TACC.
"За съжаление, наскоро косовските власти предприеха поредица от провокативни стъпки, които сериозно влошиха положението, и преди всичко имам предвид изявлението на косовската страна от 14 декември за създаването на така наречената „косовска армия", каза той на пресконференция след разговори с президента на Сърбия Александър Вучич. „Разбира се, това е пряко нарушение на резолюцията на ООН, която не позволява създаването на военни формирования на територията на Косово, с изключение на международния контингент на ООН Такива безотговорни действия от страна на косовското ръководство могат да доведат до дестабилизация на Балканите", добави Путин.
Според него Москва и Белград са заинтересовани да гарантират, че ситуацията на Балканите остава стабилна и сигурна. Президентът на Руската федерация припомни, че Москва подкрепя постигането от Белград и Прищина на "жизнеспособно и взаимно приемливо решение за Косово въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН".
Руският държавният глава нарече преговорите с Вучич успешни и изрази благодарност към сръбския лидер и членовете на делегацията за съществените и продуктивни преговори. Той също така благодари на жителите на Белград и на гражданите на Сърбия за топлото и сърдечно посрещане, като подчерта, че "всички членове на руската делегация са го усетили". Путин изрази увереност, че постигнатите споразумения ще укрепят още повече руско-сръбското приятелство.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия е готова да вложи 1,4 милиарда долара в продължаването на „Турски поток“ през Сърбия

Владимир Путин: Русия е готова да вложи 1,4 милиарда долара в продължаването на „Турски поток“ през Сърбия

17 Януари 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Русия е готова да инвестира около 1,4 милиарда долара в развитието на инфраструктурата в Сърбия за прокарване на газопровода „Турски поток“ през страната, заяви руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос на кореспондента на TACC по време на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич, предава агенцията.
"Ние със Сърбия планираме общи проекти, касаещи развитието на инфраструктурата, включително транзитната инфраструктура на сръбската територия, ние сме готови да инвестираме в нея необходимите ресурси, те ще възлязат на около 1,4 милиарда долара", каза руският лидер, отговаряйки на въпроса за възможността за удължаване на газопровода „Турски поток” през Сърбия.
"Ние всъщност подготвяме тази работа, даже практически я започваме, но в крайна сметка всичко ще зависи от други страни, включително и от страните от Европейския съюз - до каква степен ще могат да защитят суверенните си национални интереси в диалог с европейските структури", подчерта Путин.
Държавният глава отбеляза, че Русия е готова да натовари както „Северен поток, така и „Турски поток“, като все още ще има възможности за запазване на транзита през Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Сътрудничеството със Сърбия е неподвластно на международната конюктура

Владимир Путин: Сътрудничеството със Сърбия е неподвластно на международната конюктура

17 Януари 2019 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският президент Владимир Путин отбеляза, че руско-сръбското сътрудничество не e подвластно на международната политическа конюнктура. Путин каза това на церемонията по връчването на ордена "Александър Невски" на сръбския президент Александър Вучич, който се състоя в края на преговорите между двамата лидери, предава TACC.
"Ние Ви познаваме като истински поддръжник на най-близките, топли отношения между Русия и Сърбия", каза руският лидер. "До голяма степен благодарение на Вашето лично участие, руско-сръбските отношения се движат успешно във всички посоки, и са неподвластни на международната политическа конюнктура ".
Редица руско-сръбски меморандуми и споразумения бяха сключени в рамките на посещението на руския президент в Белград. Церемонията по обмена на подписани документи се проведе след разговорите на руския лидер с президента на Сърбия.
По-специално, външните министри на двете страни подписаха план за консултации за 2019-2020 г., а правителствата на Руската федерация и Сърбия подписаха споразумение за използването на атомната енергия за мирни цели, основано на доказани и иновативни технологии. Подписано е и съвместно изявление за стратегическо партньорство между Руската федерация и Сърбия за изграждане на Център за ядрена наука, технологии и иновации.
В допълнение са сключени двустранни споразумения и меморандуми в областта на развитието на цифровите технологии в областта на изследванията и използването на космическото пространство за мирни цели, в областта на иновациите и технологичното развитие и други.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Обсъдихме почти всички теми от взаимен интерес

Александър Вучич: Обсъдихме почти всички теми от взаимен интерес

17 Януари 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви днес, че е обсъдил почти всички теми с руския президент Владимир Путин в разговорите на "четири очи" и в тесен формат, пише електронното издание на сръбския вестник “Вечерне новости“.
"За мен е важно още веднъж да изразя благодарността си към Вас и Руската федерация за подкрепата, която давате на Сърбия и сръбския народ за подкрепа на запазването на териториалната цялост на Сърбия и че активно ни помагате във всички форуми, организации и институции ”, заяви Вучич в началото на пленарното заседание на двете делегации, преди то да продължи без присъствието на медиите.
Президентът каза, че приятелството между двете страни се потвърждава от конкретните числа на икономическото сътрудничество, като се отразява в нарастването на търговския обмен година след година.
Той подчерта, че сътрудничеството между двете страни днес е различно, по-широко и по-всеобхватно.
"То се отличава с разбирателство във всички ключови области и ми се струва, че сме преминали от думи към дела, особено в областта на енергетиката, военното сътрудничество, инфраструктурата, транспорта, но също така и образованието, културата и всички други сфери. Ние вярваме, че можем допълнително да подобрим пазарния си дял, тъй като има много други области, в които можем да го направим, ”каза той.
Вучич изрази задоволство, че двамата президенти са отворили нова глава в сферата на дигитализацията и информационните технологии и използването на ядрената енергия за мирни цели. Той каза на руския народ, че руснаците винаги ще имат искрени и добри приятели в Сърбия, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Владимир Путин  демонстрира, че не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за своите интереси

Красимир Узунов: Владимир Путин демонстрира, че не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за своите интереси

17 Януари 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Владимир Путин демонстрира, че не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за своите интереси. Това каза президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов в интервю за предаването „Нещо повече“ по БНР във връзка с посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия. „Посещението на Владимир Путин в Сърбия е тест за готовността на Белград да остане изцяло верен на руската кауза на Балканите. Това е последният руски бастион и според мен няма как да има да преодолеят тази зависимост. Това е тест и на белградските проевропейски и прозападни отношения“, добави той.
„Но това не е само тест за Белград, това е тест за Балканите...Путин демонстрира, че не е изоставил Балканите и ще се бори докрай за своите интереси и за своя съюзник, защото е останал само един класически съюзник – Сърбия“.
Узунов заяви, че не е сигурен, че Русия ще признае новото име на Македония. „Може да изпаднем в казус, в който да имаме двама полулегитимни съседи – Косово и Македония, които едни ги признават, други не“, коментира той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Александър Вучич от доста време се мъчи да балансира между интересите на Европа, САЩ и Русия, но полето за реакция започва все повече да се стеснява

Красимир Узунов: Александър Вучич от доста време се мъчи да балансира между интересите на Европа, САЩ и Русия, но полето за реакция започва все повече да се стеснява

17 Януари 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Александър Вучич се мъчи да балансира между интересите на Европа, САЩ и Русия вече от доста време, но полето за реакция започва все повече да се стеснява, затова и посещението е много знаково. Това каза президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов в интервю за предаването „Нещо повече“ по БНР във връзка с посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия.
„Много е интересна програмата на Путин - за тези 6-7 часа има емблематични неща, с които се търси свързването на Сърбия с Русия през всички тези векове т.е. отсреща е работено по програмата. Екипът, който е работил по програмата, се е постарал да бъде максимално обвързана, заедно с това да се показва старата славянска ос. Все пак става въпрос за игра на бастиони“, коментира Узунов.
Той отбеляза, че Русия пристига с един десант от бизнес предложения. В този сложен контекст трябва да разглеждаме както тези транспортни коридори, за които се подписват договори, така и развитието на ядрената енергетиката, сътрудничеството в оръжейната промишленост. От тук идва и посрещането на Путин като бог или като суперзвезда, каза още Узунов, като добави, че това не трябва да ни учудва, защото русофилството е традиционно заложено.
Той коментира и казуса с Хуманитарния център в Ниш, като отбеляза, че центърът е направен преди на власт да дойде Вучич и сигурно ще го има и след като Вучич вече не е на власт. „Въпросът е дали този център ще бъде равностоен на американската база. По-интересно за мен е географията на приветствието и на заклеймяването на Путин“, коментира Узунов и отбеляза, че в Северно Косово са поставени билборди с надписи „Добре дошъл“, а Войводина казва „Ние искаме Путин да идва“, докато на градския площад в Белград вървят протести.
„Протестите обикновено минават за опозиционни действия на една прозападна опозиция, която обаче не се явява с конкретни искания. Това обяснява до голяма степен различния по характер състав, който се включва от многото партии. Сърбия, както и България, страда от износени политици. Т.е. нови лица не се допускат, котио да могат да оглавят един протест. Тук въпросът е доколко хората около Вучич ще го обясняват като външна намеса или ще се приема като еквивалент на това,което започна във Франция и неминуемо ще мине през всички европейски държави - жълтите жилетки, или наистина трябва да търсим някакво съживяване на демократичната опозиция в Сърбия“, каза още Узунов.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВВС: Владимир Путин предупреждава Запада за Балканите

ВВС: Владимир Путин предупреждава Запада за Балканите

17 Януари 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският президент Владимир Путин предупреждава Запада за Балканите по време на днешното му посещение в Сърбия, пише BBC.
Путин предвожда голяма делегация, за да засили сътрудничеството със Сърбия, която иска да се присъедини към Европейския съюз. В статията се задава въпросът защо Сърбия продължава да демонстрира приятелство с Русия, ако наистина желае да се присъедини към ЕС.
Според ВВС идването на Путин в Сърбия е предупреждение към Европейския съюз, че не трябва да има безспорна увереност, когато става въпрос за лоялността на Сърбия.
От друга страна, заключи ВВС, Владимир Путин без съмнение ще се радва на неприятното усещане, което западните дипломати ще имат, като виждат червения килим, който водещия кандидат за членство в ЕС, Сърбия, разстила пред руския лидер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сърбия е заинтересована от продължаване на „Турски поток“ на нейна територия

ТАСС: Сърбия е заинтересована от продължаване на „Турски поток“ на нейна територия

17 Януари 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия изпитва нужда от увеличаване на доставките на газ и се интересува от полагането на част от газопровода „Турски поток” през нейната територия. Това съобщи в четвъртък на журналистите министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич, цитиран от TACC.
"Разговорите за изграждането на част от газопровода за Сърбия са на дневен ред и, без съмнение са от най-важните. Сърбия е изключително заинтересована от изграждането на тази част от газопровода. Мисля, че сме много близо до това," каза Антич, като подчерта, че "Сърбия, съседните страни, европейските страни имат голяма нужда от нови доставки на газ."
Както се съобщава, сръбският президент Александър Вучич е заявил, че страната не възнамерява да се откаже от руския газ в полза на по-скъп втечнен газ, за да угоди на Запада.
Проектът "Турски поток" включва изграждането на газопровод под Черно море до европейската част на Турция и до границата с Гърция. Първата тръба ще бъде предназначен за снабдяване на турския пазар, а вторият - за снабдяване с газ на страните от Южна и Югоизточна Европа. „Газпром“ счита Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария за потенциални пазари, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Балканска операция за спецдружба: Посещението на Путин в Белград е тест за Белград

„Коммерсант“: Балканска операция за спецдружба: Посещението на Путин в Белград е тест за Белград

17 Януари 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Кореспондентът на руския вестник „Коммерсант“ Генадий Съйсоев публикува статия за посещението на Владимир Путин в Сърбия, целта на която – според редакцията – е проверка от страна на Москва дали Белград може да бъде ключов съюзник на Кремъл в региона. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено позицията на автора.
Президенът на Руската федерация Владимир Путин е на посещение в Белград. Макар в хода на неговото пребиваване в сръбската столица да се планира подписването на повече от 20 икономически споразумения, визитата има преди всичко политическо значение. Руско-сръбските преговори на високо равнище трябва да дадат отговор на един принципен въпрос: готова ли е Сърбия да бъде ключов съюзник на Москва в региона или ще продължи сближаването си с Европейския съюз и НАТО, балансирайки между Запада и Русия.
Посещението на Владимир Путин в Белград бе обявено още миналото лято - предполагаше се, че президентът на Руската федерация ще посети сръбската столица в края на октомври. Вместо това обаче в първите дни на октомври сръбският президент Александър Вучич пристигна в Москва. Отлагането на визитата на Владимир Путин бе официално обяснено с „необходимостта от внимателна подготовка и насищане на съдържанието" на визитата му.
Това така или иначе се случи. неотдавна съобщи Александър Вучич, по време на престоя в Белград на височайшия руски гост ще бъдат подписани 21 документа за сътрудничество между двете страни в различни области. Според сръбски източници на изданието става дума за инфраструктурни проекти, енергетика, отбрана, земеделие и туризъм.
Сърбия отдава голямо значение на енергийните проекти с Русия, най-вече в рамките на газопровода „Турски поток“. Логиката на Белград по отношение на този проект бе обяснена в неотдавнашно интервю на Вучич пред Pink TV: „Най-евтиният газ днес е руски. Когато обезпечат доставянето му България, ние ще финансираме строителството на тръбата за нас. Ето защо посещението на Путин е важно. Тук не виждам никакви идеологически проблеми. Има по-евтин газ? Още не съм го виждал“.

Защо европейската интеграция на Сърбия и Косово е забавена?

В същото интервю Вучич обяви още една важна тема на преговорите с руския лидер - Косово. Въпреки че сръбският президент и други лидери на западната ни съседка последователно благодарят на Русия за подкрепата им за решаването на косовския проблем, подходите на Москва и Белград към неговото решение не съвпадат изцяло.
Неотдавна Вучич активно популяризира идеята за ново разграничение с Прищина като условие за нормализиране на отношенията с нея - без това интеграцията на Сърбия в ЕС е невъзможна, а сръбският лидер я разглежда приоритет на своята външна политика. Москва се отнася скептично към споразумение между Сърбия и Косово, насърчавано от ЕС, защото подозира, че то ще ги превърне в протекторат на НАТО. Москва не бърза и да подкрепя идеята за нова демаркация, защото е на мнение, че тя действително ще означава признаването на независимостта на Косово от страна на Белград.
Така че, и след последните преговори по косовския въпрос, тълкуването му от страните може да се различава, както стана на срещата на президентите в Москва през октомври. Тогава Вучич говори почти за пълна подкрепа от страна на Русия, въпреки че според вестника той не е получил одобрението на Кремъл за своята версия за разрешаване на косовския въпрос.

Как Путин прие сръбския президент в Москва

Има разногласия между Москва и Белград по друг фундаментален въпрос - статута на Руско-сръбския хуманитарен център в град Ниш в Югоизточна Сърбия. Москва отдавна настоява да се предостави дипломатически статут на руснаците, които работят там. Белград, под различни предлози, отказва да подпише съответното споразумение, страхувайки се да не развали отношенията си със САЩ, които категорично се противопоставят на предоставянето на дипломатически статут на руснаците в Ниш.
Между другото, планирано бе да се подпише споразумение за привилегиите и имунитета на служителите на центъра дори по време на последното посещение на Владимир Путин в Белград през есента на 2014 г., но това така и не се случи. Буквално в последния момент сръбската страна настояваше за премахване на въпроса от дневния ред, така че, както обясниха тогава източниците на „Коммерсант“ в Белград, да „не дразнят Запада, който счита, че центърът е прототип на военна база”.
Недоволството на Москва се дължи и на факта, че Сърбия, която Русия счита за ключов съюзник на Балканите, предприе редица забележими стъпки към НАТО през последните години. През март 2015 г. Белград подписа Индивидуалния план за партньорство (IPAP) с Алианса, съгласно който тя предостави на НАТО правото да използва военната инфраструктура в Сърбия и отвори военния учебен център за членове на съюза. Година по-късно сръбският парламент ратифицира споразумението с НАТО, което доведе до качествено ново ниво на сътрудничество с военния съюз на Запада: членовете на НАТО спечелиха свободата на движение на сръбска територия, достъп до всички обекти, и най-важното - дипломатически имунитет.
Според балканските експерти, Александър Вучич ще се опита да поддържа баланса между Русия и Запада. „В ход на подготовката на визитата на Владимир Путин много хора започнаха сериозно да говорят за уклона на Белград към Москва, но подобни твърдения не са много разумни", обяснява Драган Джуканович, ръководител на Белградския център за външна политика. При сегашната си власт Сърбия ще се постарае да запази добрите отношения както с Изтока, така и със Запада. Разбира се, до този момент, до който това е възможно“, допълни Джуканович.
Между другото, в самия край на миналата година сръбското външно министерство обяви предстоящото приемане на нов IPAP с НАТО. Но това ще се случи след посещението на руския президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич  благодари на Владимир Путин за личния му принос в сръбско-руските отношения

Александър Вучич благодари на Владимир Путин за личния му принос в сръбско-руските отношения

17 Януари 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич благодари на руския си колега Владимир Путин за личния му принос в развитието на руско-сръбските отношения. Това заяви сръбският лидер в четвъртък преди началото на преговорите в тесен състав, предава TACC
"Сърбия и Русия сме искрени приятели. Искам лично да Ви благодаря, уважаеми господин президент за това, че вложихте много енергия, работа, време, любов и уважение в развитието на сръбско-руските отношения", каза Вучич.
Сръбският лидер отбеляза, че руският внос в Сърбия е нараснал с 30% през годината, сръбският износ за Русия за същия период - с 4,1%.
"Сърбия е доволна от военно-техническото сътрудничество с Русия. Благодаря Ви за Вашия принос и желание да помогнете на нашата страна", каза Вучич, отбелязвайки, че Сърбия няма повече проблеми с изплащането на външния дълг. "Сърбия е надежден партньор на Руската федерация", подчерта сръбският лидер.
По-рано руският президент Владимир Путин обеща да продължи да развива военно-техническо сътрудничество със Сърбия. „От много години помагаме за укрепване на отбранителните способности на Сърбия: доставяме въоръжение и военна техника, подпомагаме техния ремонт и модернизация. новини ".
В същото време руският лидер подчерта: "Ние високо ценим твърдия ангажимент на сръбското ръководство към политиката за запазване на неутралитета на страната".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Сърбия има пълна подкрепа от Русия, но Путин не носи решение за Косово

Ивица Дачич: Сърбия има пълна подкрепа от Русия, но Путин не носи решение за Косово

17 Януари 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на западната ни съседка Ивица Дачич увери, че Сърбия има пълна подкрепа от Русия за постигане на компромисно решение за Косово, но лидерът на Кремъл Владимир Путин не носи на Белград за решение на Косово, съобщава електронното издание на сръбския вестник Kurir.
„Той не взема решение, пита ни какво е то. Редовно обменяме информация с тях през последните пет-шест години, откакто бях министър-председател", заяви Дачич в Двореца на Сърбия, където беше организиран празничен прием.
Дачич поясни, че графикът за посещението е малко променен заради закъснение на Путин, но протоколът остава същият.
Ръководителят на сръбската дипломация заяви, че визитата на Владимир Путин представлява изрази и „континуитет“ на добрите отношения между Белград и Москва. Съгласно думите му, политическите отношения между двете страни са отлични.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Белград посрещнаха Владимир Путин „като Бог“ (ОБЗОР)

В Белград посрещнаха Владимир Путин „като Бог“ (ОБЗОР)

17 Януари 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е на еднодневно посещение в Белград. Визитата на лидера на Кремъл в Сърбия – четвъртата му в западната ни съседка и първата от ноември 2014 г. насам – може и да е кратка, но е от съществено политическо значение. Пристигането на лидера на Кремъл предизвика огромен интерес и бе възприето като историческо събитие, което отразяват 700 журналисти от общо 160 медии от целия свят.
Усърдните приготовления за посещението на руския президент в Белград дадоха основания на редица средства за масова информация да заговорят за посрещането на Путин „като Бог“ и „суперзвезда“. Белград е украсен с руски флагове, множество жители окачиха на балконите си знамена и портрети на президента на Русия. Една от главните забележителности на Белград – фонтанът на площад „Славия“ – бе украсена в цветовете на руското знаме в чест на визитата. „В чест на визитата на президента на Руската Федерация Владимир Путин фонтанът на Славия е в цветовете на руското и сръбското знамена“, написа на своята страница във „Фейсбук“ заместник-кметът на Белград Горан Весич.

Президентът на Сърбия Александър Вучич подготви и специален подарък за височайшия си гост - малка шарпланинска овчарска. При последното му посещение в София през 2010 г. Путин получи от премиера Бойко Борисов Българско овчарско куче.

Жителите на сръбското село Путиново (в южната част на страната, на 15 км от Медведжа) се надяват, че в хода на визитата си в Белград президентът на Русия Владимир Путин ще отдели време, за да им отиде на гости. „Наоколо всичко е под един метър сняг, но ние изчистихме пътя, нашето кафене (малък ресторант) „Крим“ е готово да нагости височайшия гост, нашата фирмена ракия „Путиновка“ също е готова. Добре дошъл“, разказа един от жителите на селото.

Путин е очакван с нетърпение и извън пределите на Сърбия. В знак на благодарност за безкористната помощ и застъпничество за защита на държавните и националните интереси на Сърбия към държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, гражданите в Северно Косово издигнаха руски знамена и плакати, символизиращи "сърдечното приятелство" между лидера на Кремъл и сръбския президент Александър Вучич. Пешеходната зона в северната част Косовска Митровица е украсена със знамената на Руската федерация, а трикольорите се виждат и в непосредствена близост до главния мост на Ибър, който разделя града.
Подобен "декор" се забелязва и в общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, където на билбордове са изписани съобщения на руски „Благодаря” и „Ние сме братя. Бог е с нас".
Освен това голям брой граждани от Косово ще пътуват до Белград, за да присъстват на приема и лично да поздравят първия човек от Руската федерация.
По-късно медии цитираха жители на Лепосавич в Митровски окръг, Косово, които разкриха, че войници на КФОР са „унищожили“ билбордовете с лика на държавния глава на Руската федерация, поставени по повод еднодневното му посещение в Сърбия.

Сигурността на държавния глава на Руската федерация при посещението му в Сърбия ще бъде гарантирана от внушителните седем хиляди полицейски служители. Според непотвърдени данни в Сърбия по-рано са пристигнали 250 руски специалисти по сигурността, натоварени със задачата да проверят храната, климата и маршрута, по който ще се движи лидерът на Кремъл. Задействана е дори и сръбската армия.
Улиците, по които ще се движи Путин, са затворени, всички полети бяха спрени до пристигането му, руски и сръбски снайперисти са разположени на покривите на сградите, а граждани, живеещи в близост до Президентството в Белград, са инструктирани да затворят прозорците си и да дръпнат завесите си.

Путин пристига в Белград за подписването на над 20 договора и споразумения в различни области. Най-важните документи засягат сектора на енергетиката, но и тези, които се отнасят до инфраструктурата. Ще бъдат подписани още споразумения в областта на отбраната, науката, иновациите, социалната защита, туризма и търговията. Всички те трябва да допринесат в кратък срок за подобряване на енергийната сигурност на западната ни съседка, модернизацията на железопътната мрежа, обменът между научните институции и увеличаване на търговския обмен.
Посещението на руският президент ще протече по следния начин (часовете са за българско време):
13:45 – Официално посрещане в Двореца на Сърбия;
14:05 – Среща между Вучич и Путин в тесен формат;
15:05 – Пленарна среща между делегациите на Сърбия и Русия;
16:00 – Церемония, на която ще бъдат подписани двустранни документи в присъствието на двамата държавни глави;
16:15 – Путин ще връчи на Вучич Ордена "Александър Невски";
16:20 – Изявления на президентите;
19:15 – 19:45 – Двамата ще посетят храма „Свети Сава“.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия и Сърбия подписаха транспортно споразумение за 230 милиона евро

ТАСС: Русия и Сърбия подписаха транспортно споразумение за 230 милиона евро

17 Януари 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Русия и Сърбия подписаха транспортно споразумение на стойност 230 млн. евро, включващо електротехническа работа на участъка Стара-Пазова-Нови Сад, което трябва да бъде завършено до края на 2021 г., предава TACC.
Споразумението предполага и изграждането на диспечерски център за движението на влаковете и съвместно обслужване на сръбската железопътна инфраструктура. Документът е подписан от Сергей Павлов, генерален директор на „Руски железници", и Миролюб Евтич, генерален директор на „Инфраструктура на железопътните линии в Сърбия“. Церемонията по подписването се състоя в сградата на сръбското правителство в присъствието на министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Зорана Михайлович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ (Сърбия): Владимир Путин пристигна в Белград

ТАНЮГ (Сърбия): Владимир Путин пристигна в Белград

17 Януари 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Белград за еднодневното си официално посещение, в хода на което ще подпише 21 споразумения, съобщава сръбската държавна агенция ТАНЮГ.
Както се съобщава, придружаваният от „МиГ-29“ на сръбските Военновъздушни сили (ВВС) самолет на руския държавен глава се е приземил на летище „Никола Тесла“ в сръбската столица, където с червен килим и части на гвардията го е посрещнал президентът на Сърбия Александър Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Александър Вучич като Бойко Борисов, подарява на Путин шарпланинска овчарка

ТАСС: Александър Вучич като Бойко Борисов, подарява на Путин шарпланинска овчарка

17 Януари 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич явно е сметнал идеята на Бойко Борисов да подари Българско овчарско куче на Владимир Путин при последното му посещение в София през 2010 година за отлична, защото, както съобщава сръбското издание Blic, като се позовава на източник от администрацията на държавния глава, сега той е решил да му подари малка шарпланинска овчарска, предава ТАСС.
„Кученцето има сериозно родословие. Става дума за нашата най-стара автохтонна порода кучета, а е известно, че президентът Путин много обича такива породи“, цитира думите на източника изданието. Отбелязва се, че президентът Вучич за първи път ще подари куче.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

L'Express (Франция): Приветстват Путин в Белград като „суперзвезда“, но топлото посрещане не може да скрие „провалите“ на Русия на Балканите

L'Express (Франция): Приветстват Путин в Белград като „суперзвезда“, но топлото посрещане не може да скрие „провалите“ на Русия на Балканите

17 Януари 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Френското седмично издание L'Express публикува статия за еднодневното посещение на държавния глава на Руската федерация в Сърбия с коментара, че той ще бъде приветстван в Белград като „суперзвезда“.
Топлото посрещане в Белград обаче няма да се скрие последните „провали" на Русия на Балканите, твърдят от редакцията, като същевременно напомнят, че Москва не успя да предотврати присъединяването на Черна гора към НАТО през 2017 г. – път, по който сега върви Македония. Ако македонското членство в Алианса стане факт, всички страни, с които Сърбия граничи, ще бъдат част от западния отбранителен съюз, с изключение на Босна и Херцеговина.
Изданието цитира Максим Саморуков от московския „Карнеги Център“, според когото посещението на Путин в Белград е по-важно за Сърбия, отколкото за Русия. „Балканите не са толкова важни“ в очите на Москва и „не са приоритет на руската външна политика“, уверява Саморуков.
Владимир Путин пристига в Белград, за да демонстрира „политически престиж" и да покаже, че „Русия има влияние във всички части на света", добавя руският анализатор. Според него Русия няма да се бори да запази основната си роля на Балканите.
В допълнение към историческите връзки между „славянските братя“, в Белград ще търсят помощта на Путин за разрешаване на косовския въпрос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Жителите на сръбското село Путиново чакат руския президент в кафене „Крим“ с ракия „Путиновка“

ТАСС: Жителите на сръбското село Путиново чакат руския президент в кафене „Крим“ с ракия „Путиновка“

17 Януари 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Белград. Жителите на сръбското село Путиново (в южната част на страната, на 15 км от Медведжа) се надяват, че в хода на визитата си в Белград президентът на Русия Владимир Путин ще отдели време, за да им отиде на гости. Както съобщиха всички 12 жители на населеното място пред РТС, всичко за идването на Путин е готово, предава ТАСС.
„Наоколо всичко е под един метър сняг, но ние изчистихме пътя, нашето кафене (малък ресторант) „Крим“ е готово да нагости високия гост, нашата фирмена ракия „Путиновка“ също е готова. Добре дошъл“, съобщи единият от жителите на селото.
Планинското селище Путиново е разположено в Южна Сърбия на няколко километра от границата с Косово. В продължение на 300 години то носи името Хаджинци, но през 2015 година местните жители го преименуват в чест на руския лидер в благодарност за заслугите му в защита на сръбския народ.
След това населеното място преживява истински туристически бум, там дори са започнали да се завръщат жителите. Неотдавна до селото е изграден нов път. В момента там има 30 къщи, половината от които са построени преди 10 години, местното кафене „Крим“ никога не е празно и там винаги предлагат фирмената ракия – „Путиновка“, отбелязва руската агенция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Оцветиха главния фонтан в Белград в багрите на руското знаме в чест на визитата на Путин

ТАСС: Оцветиха главния фонтан в Белград в багрите на руското знаме в чест на визитата на Путин

17 Януари 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Белград. Една от главните забележителности на Белград – фонтанът на площад Славия – бе украсена в цветовете на руското знаме в чест на визитата на руския президент Владимир Путин, съобщава кореспондент на ТАСС.
„В чест на визитата на президента на Руската Федерация Владимир Путин фонтанът на Славия е в цветовете на руското и сръбското знамена“, написа на своята страница във „Фейсбук“ заместник-кметът на Белград Горан Весич.
Както по-рано съобщи сръбският държавен глава в интервю пред руската агенция, Путин ще бъде посрещнат от голямо множество.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): КФОР „унищожи“ билбордовете с лика на Путин

Blic (Сърбия): КФОР „унищожи“ билбордовете с лика на Путин

17 Януари 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Лепосавич. Жители на Лепосавич в Митровски окръг, Косово, твърдят, че войници на КФОР са „унищожили“ билбордовете с лика на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, поставени по повод еднодневното му посещение в Сърбия, съобщава електронното издание на белградския вестник Blic.
В социалната мрежа „Туитър“ се появи съобщение, в което се твърди, че войниците на КФОР са нарисували графит върху един от билбордовете в града.
В знак на благодарност за безкористната помощ и застъпничество за защита на държавните и националните интереси на Сърбия към държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, гражданите в Северно Косово издигнаха руски знамена и плакати, символизиращи "сърдечното приятелство" между лидера на Кремъл и сръбския президент Александър Вучич, съобщиха по-рано медиите.
Пешеходната зона в северната част Косовска Митровица е украсена със знамената на Руската федерация, а трикольорите се виждат и в непосредствена близост до главния мост на Ибър, който разделя града.
Подобен "декор" се забелязва и в общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, където на билбордове са изписани съобщения на руски „Благодаря” и „Ние сме братя. Бог е с нас".
Освен това голям брой граждани от Косово ще пътуват до Белград, за да присъстват на приема и лично да поздравят първия човек от Руската федерация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Харадинай към Путин: Русия дестабилизира Балканите

Харадинай към Путин: Русия дестабилизира Балканите

17 Януари 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай отговори на изявлението на руския президент Владимир Путин преди визитата му в Сърбия, в което посочи САЩ като дестабилизиращ фактор на Балканите, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
Косовският министър-председател написа във „Фейсбук“, че, колкото по голямо е присъствието на САЩ и НАТО на Балканите, толкова по гарантиран е мира, стабилността и просперитета в региона. „Активно руско присъствие на Балканите има противоположен ефект“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Днес е денят: Путин пристига, ето неговата програма

„Б92“ (Сърбия): Днес е денят: Путин пристига, ето неговата програма

17 Януари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският президент Владимир Путин пристига на еднодневна визита в Белград в четвъртък, а негов домакин ще бъде сръбският му колега Александър Вучич, отбелязва белградското радио „Б92“.
Не се знае точно кога ще пристигне руският лидер на летището Никола Тесла в сръбската столица, но се знае, че то ще бъде последвано от полагане на венец на гробището на Освободителите на Белград и на паметника на Червената армия.
Посещението на руският президент ще продължи по следния начин (в българско време):
13:45 – Официално посрещане в двореца на Сърбия
14:05 – Среща между Вучич и Путин в тесен формат
15:05 – Пленарна среща между делегациите на Сърбия и Русия
16:00 – Церемония на която ще бъдат подписани двустранни документи в присъствието на двамата държавни глави
16:15 – Путин ще връчи на Вучич Ордена "Александър Невски"
16:20 – Изявления на президентите
19:15 – 19:45 – Двамата ще посетят храма „Свети Сава“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Войводина осъмна с плакати "Путин, иди си вкъщи"

B92 (Сърбия): Войводина осъмна с плакати "Путин, иди си вкъщи"

17 Януари 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Нови Сад. Няколко града във Войводина осъмна с надписи "Путин, иди си вкъщи", написани на английски език, предава белградската електронна медия B92. Зад акцията стои организацията "Млада Войводина", поясняват от редакцията.
Стикерите се появиха в Нови Сад, Зренянин, Кикинда, Бачки Петровац, Бечей, Нови Бечеж, Ковачица.
Това не е първа подобна акция на организацията. В края на ноември "Млада Войводина" облепи Площада на Републиката в Нови Сад с плакати под името "Площад на Република Войводина", ден след като сръбският президент Александър Вучич откри паметника на цар Петър Караджоржевич на церемония по повод 100-годишнината от присъединяването на Войводина към Сърбия.Преди това се появиха плакати с надпис „След 100 години и Хонконг каза "довиждане”.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Вечернье новости" (Сърбия): Плакати и знамена за "добре дошъл": Северно Косово е окичено с руски знамена и снимки на Владимир Путин

"Вечернье новости" (Сърбия): Плакати и знамена за "добре дошъл": Северно Косово е окичено с руски знамена и снимки на Владимир Путин

17 Януари 2019 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. В знак на благодарност за безкористната помощ и застъпничество за защита на държавните и националните интереси на Сърбия към държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, гражданите в Северно Косово издигнаха руски знамена и плакати, символизиращи "сърдечното приятелство" между лидера на Кремъл и сръбския президент Александър Вучич, съобщава електронното издание на белградския ежедневник "Вечерне новости".
Пешеходната зона в северната част Косовска Митровица е украсена със знамената на Руската федерация, а трикольорите се виждат и в непосредствена близост до главния мост на Ибър, който разделя града.
Подобен "декор" се забелязва и в общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, където на билбордове са изписани съобщения на руски „Благодаря” и „Ние сме братя. Бог е с нас".
Освен това голям брой граждани от Косово ще пътуват до Белград, за да присъстват на приема и лично да поздравят първия човек от Руската федерация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.