НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Валери Симеонов, НФСБ: Категорично не подкрепям предложението на ГЕРБ да се оповестяват социологически проучвания в изборния ден

Валери Симеонов, НФСБ: Категорично не подкрепям предложението на ГЕРБ да се оповестяват социологически проучвания в изборния ден

16 Януари 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Категорично не подкрепям предложението на ГЕРБ да се оповестяват социологически проучвания в изборния ден. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов във връзка с предложението на ГЕРБ да отпадне забраната медиите да публикуват резултати от социологическите проучвания в изборния ден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Едно такова предложение означава „Дайте да променим закона, за да угодим на нарушителите“. По тази логика трябва да направим закон, който ако има много убийства, да ги оправдава. Това, че СЕМ не си върши работата въобще, че се нарушава гадно, брутално законът и в деня на изборите и в деня преди изборите с измислените анкети, не означава, че не трябва да се налагат санкции. След като СЕМ не може да си свърши работата, нека по-добре променим закона в тази посока, те да носят отговорност за това, че не си вършат работата“, допълни Симеонов.
По отношение на изборния процес Симеонов коментира, че никъде не е установил разминавания от протокола на секцията и протокола, който е публикуван от областната избирателна комисия. „Хората влизат с убеждение, подведени, с промито мислене, купени влизат и гласуват. Самият процес на гласуването не е укорим и манипулации не се вършат в секциите. Тези неща ставаха 90-те години и началото на 2000 г. Вече никой не ги прави“, заяви още Симеонов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Докато не се справим с фалшивите новини, забраната за публикуване на социологическите проучвания трябва да остане

Хамид Хамид, ДПС: Докато не се справим с фалшивите новини, забраната за публикуване на социологическите проучвания трябва да остане

16 Януари 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Докато не се справим с фалшивите новини, забраната за публикуване на социологическите проучвания трябва да остане. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид пред журналисти във връзка с предложението на ГЕРБ да отпадне забраната медиите да публикуват резултати от социологическите проучвания в изборния ден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съм се запознал с техните мотиви, но аз ще се върна защо беше въведена тази забрана - тя беше въведена, за да няма манипулации, да не се манипулира общественото мнение. Смятаме, че докато не се справим с фалшивите новини, с киберсигурността тази забрана трябва да остане“, каза още Хамид Хамид. Той попита кой ще понесе отговорността, ако няколко медии обърнат изборния резултат в 17.00 часа на изборния ден. „Когато има норма, която забранява и после има санкции, трябва ли да отменим Закона за движение по пътищата, защото видите ли шофьорите карат с превишена скорост? Този аргумент не ми се струва толкова състоятелен“, допълни Хамид.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ внесе предложение за отмяна на забраната за медиите да публикуват социологически данни в изборния ден

ГЕРБ внесе предложение за отмяна на забраната за медиите да публикуват социологически данни в изборния ден

15 Януари 2019 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ внесе предложение за отмяна на забраната за медиите да публикуват социологически данни в изборния ден. Това сочи справка на сайта на Народното събрание.
Предложението на управляващите е входирано в деловодството на парламента днес и е в рамките на периода между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс. Законопроектите за изменение в Изборния кодекс, поставени на вниманието на народните представители, са два. Единият внесен съвместно от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а другият от „Воля“. Двата бяха приети на първо четене на 19 декември 2018 г.
ГЕРБ предлагат да се отмени сега действащият текст, а именно резултатите от социологическите проучвания да се оповестяват след 20.00 ч. на изборния ден, както и резултатите от допитвания до общественото мнение по повод на изборите да не може да се огласява под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден.
Мотивите на вносителите кореспондират с доклада за организацията и провеждането на избори в периода 2015-2017 г. на Централната избирателна комисия. Чрез доклада се установява, че комисията е била сезирана с множество сигнали относно публикуваното и оповестяването на резултати от социологически изследвания в деня преди изборите и в изборния ден в страниците на търговския електронни медии, както и чрез препращането към профила на доставчиците на такива медии в социалните мрежи. Предложението е продиктувано от наложилата се практика в различни социални мрежи през целия изборен ден да се публикуват тези данни, което поражда неравнопоставеност между тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът реши на първо четене да отпадне номерацията в бюлетините и да има видеонаблюдение в избирателните секции (ОБЗОР)

Парламентът реши на първо четене да отпадне номерацията в бюлетините и да има видеонаблюдение в избирателните секции (ОБЗОР)

12 Декември 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс. С тях се предвижда да отпадне изписването на номера пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване. Предложението цели да се предотврати феноменът „15-15“, който изкривява изборния резултат. Ако номерацията отпадне, партиите и коалициите ще се подреждат по начина, по който са изтеглени в жребия.
Измененията предвиждат и „Информационно обслужване“ АД да изработва специализираните устройства за машинно гласуване, а ЦИК да възложи разумен срок за това. Така машинно гласуване няма да има за предстоящите избори през 2019 година. Въвежда се възможност ЦИК да определи броя и номерата на избирателните секции, в които да има машинно гласуване, като следва техният брой да не бъде по-малко от 1000. Машинно гласуване няма да се произвежда в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели. Предвидено е и дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, след провеждане на проучване и създаване на защити на резултатите.
Народните представители приеха и предложението на ПГ на „Воля“ да има видеонаблюдение в избирателните секции. Така избирателите ще могат да наблюдават на живо изборния ден на сайта на районната избирателна комисия и всеки гражданин ще има възможност да подаде сигнал за нарушения в изборния процес. От „Воля“ предлагат да се промени и начинът, по който се формира съставът на районните избирателни комисии. Според тях парламентарно представените партии и коалиции трябва да предлагат брой членове, в зависимост от действителните гласове, които са получили на последните избори.
Дебатите по промените предизвикаха спор в парламента. Народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че управляващите имат амбицията електронното дистанционно гласуване да стане факт, но когато има технологична сигурност и обезпеченост на процеса. Той посочи още, че въпреки първоначалното силно обществено одобрение, мненията за въвеждането на машинното гласуване вече не са еднопосочни. Кирилов обясни, че темата е била обсъждана многократно, както и че този вид гласуване се е прилагало досега само на местни избори. Като основни недостатъци той посочи двойното осъществяване на броенето, възможността за възникване на грешки и случаите, при които паметта не е била предадена на флашка от съответната машина в секционни избирателни комисии.
От своя страна, депутатът от ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че с този законопроект се постигат нови низини в законотворчеството на 44-тото Народно събрание. Той посочи, че за пет години постоянно действащата изборна администрация не е успяла да се справи с осигуряването на няколко хиляди машини за изборния ден. Зарков коментира още, че не е ясно по какви критерии ЦИК ще избира къде да има машини и къде - не. „Или някой не иска да има машинно гласуване именно заради подобренията, които то предоставя относно честността на изборния процес, или вносителите искат просто да угодят на ЦИК и да се разтоварят от едно непосилно за тях бреме. Единственият резултат от този закон ще бъде още по-ниска степен на доверие“, заяви той.
Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид обясни, че партията подкрепя законопроекта, като посочи, че той е правилна, но недостатъчна крачка към връщане на доверието на гражданите в изборната ни система. „Недостатъчна е, защото нашето становище е да се върви само към машинното гласуване, трябва да извадим хартиените бюлетини от изборния процес. Недостатъчна е и защото се предвижда то да започне с поне 1000 секции, а нашето желание е да бъде масово още на следващите избори“, заяви Хамид. Той посочи, че между първо и второ четене ДПС ще предложи по-добри варианти за решаване на проблема „15-15“.
Секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов коментира, че е важно номерацията в бюлетините да отпадне, защото българите трябва да гласуват за кандидати, а не за номера. „Хората трябва да бъдат интелигентни, когато отидат да направят избора си“, коментира Юлиан Ангелов. „ЦИК е създаден при доминацията на БСП и ДПС и е доминирана от тези партии. Ние се съобразяваме с тяхното мнение. Ако БСП не са съгласни с мнението на ЦИК, които може би са най-компетентният орган за изборния процес, да си снемат доверието от хората там“, посочи той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На първо четене парламентът прие да отпадне номерацията на партиите в бюлетината

На първо четене парламентът прие да отпадне номерацията на партиите в бюлетината

12 Декември 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 125 народни представители гласуваха „за“, а 61 бяха „против“. Предлага се да отпадне изписването на номера пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване. Предложението цели да отпадне феноменът „15-15“, който изкривява изборния резултат. Ако номерацията отпадне, партиите и коалициите ще се подреждат по начина, по който са изтеглени в жребия.
Измененията предвиждат „Информационно обслужване“ АД да изработва специализираните устройства за машинно гласуване, а ЦИК да възложи разумен срок за това. Така машинно гласуване няма да има за предстоящите избори през 2019 година. Въвежда се възможност ЦИК да определи броя и номерата на избирателните секции, в които да има машинно гласуване, като следва техният брой да не бъде по малко от 1000. Машинно гласуване няма да се произвежда в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели.
Предвидено е дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, след провеждане на проучване и създаване на защити на резултатите.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът реши на първо четене да има видеонаблюдение в избирателните секции

Парламентът реши на първо четене да има видеонаблюдение в избирателните секции

12 Декември 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от ПГ на „Воля“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 115 народни представители, двама бяха „против“, а 65 се въздържаха. От „Воля“ настояват да има видеонаблюдение в избирателните секции. Така избирателите ще могат да наблюдават на живо изборния ден на сайта на районната избирателна комисия. Всеки гражданин ще може да подаде сигнал за нарушения в изборния процес.
От „Воля“ предлагат да се промени и начинът, по който се формира съставът на районните избирателни комисии. Според тях парламентарно представените партии и коалиции трябва да предлагат брой членове, в зависимост от действителните гласове, които са получили на последните избори.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Крайно време е българите да гласуват за кандидати, а не за номера

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Крайно време е българите да гласуват за кандидати, а не за номера

12 Декември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. За нас е важно номерата на партиите да отпаднат. Крайно време е българските граждани да не гласуват за номера, а за определени кандидати. Това каза секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов в дебатите по промените на първо четене в Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Със законопроекта ни целим да избегнем феномена „15-15“, който се случва на всички партии. На нас патриотите не ни се е случвало, но има други, които са ощетени“, обясни той. „Да спрем това да се гласува за номера. Хората трябва да бъдат интелигентни, когато отидат да направят избора си“, коментира Юлиан Ангелов. „ЦИК е създаден при доминацията на БСП и ДПС. ЦИК е доминиран от тези партии. Ние се съобразяваме с тяхното мнение. Ако БСП не са съгласни с мнението на ЦИК, които може би са най-компетентния орган за изборния процес, да си снемат доверието от хората там“, посочи той. „Корнелия Нинова може да излезе и да каже от днес нататък нямаме представители в ЦИК, защото не сме съгласни с тяхното мнение. Това е начинът“, заяви Ангелов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи двете предложения на законопроекти за Изборния кодекс

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи двете предложения на законопроекти за Изборния кодекс

12 Декември 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на ДПС ще подкрепи двете предложения на законопроекти за Изборния кодекс. Това съобщи народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид от парламентарната трибуна по време на дебатите за Законопроектите за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Смятаме, че те са една правилна, но недостатъчна крачка към връщане на доверието на гражданите в изборната ни система. Недостатъчна е, защото нашето становище е да се върви само към машинното гласуване, трябва да извадим хартиените бюлетини от изборния процес. Трябва да махнем хартията и химикалката от изборния процес и ще видим ползите от машинното гласуване още от първите избори, на което то ще бъде приложено. Недостатъчна е крачката, защото предвиждаме то да започне с поне 1000 секции, а нашето желание е да бъде масово още на следващите избори“, заяви Хамид.
Той посочи, че това ще възстанови в голяма степен доверието на българските граждани към изборната система. „Смятаме, че има няколко по-добри варианта за решаване на проблема „15-15“ и ще ги предложим между първо и второ четене. Смятаме, че премахването на номерата от бюлетината не е удачен вариант и създава съмнение за въвеждане на образователен ценз, за което чухме и в медиите през последните дни. Нашето становище е, че преференцията не успя да се утвърди за ролята, за която беше въведена“, заяви Хамид.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Имаме амбицията електронното дистанционно гласуване да стане факт, но когато имаме технологична сигурност и обезпеченост на процеса

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Имаме амбицията електронното дистанционно гласуване да стане факт, но когато имаме технологична сигурност и обезпеченост на процеса

12 Декември 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Имаме амбицията електронното дистанционно гласуване да стане факт, но когато имаме технологична сигурност и обезпеченост на процеса.Това каза народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов от парламентарната трибуна по време на дебатите за Законопроектите за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В гласуванията досега машинното и електронно гласуване в режим на местни избори е било прилагано само в частта за избори на общински съветници. В ЦИК имаше консенсус по въпроса, че са необходими корекции и изменения в законодателството с оглед отпадане на абсолютността на машинното гласуване във всички избирателни секции. Подчертавам, че това не означава да предлагаме заличаване или отказ от този тип гласуване. Стратегическите данни, заложени в анализа на ЦИК, посочват, че първоначално е имало нарастващ интерес в този способ на гласуване, но впоследствие той е нормализиран. Обсъждали сме многократно до каква степен машинното гласуване опростява изборния процес, тъй като резултатът от гласуването не се възприема и отчита автоматично и директно, а се отразява в протоколите на избирателните секции чрез контролното преброяване на разписките от електронното гласуване – т.е. това означава, че имаме двойно осъществяване на броенето по този способ“, заяви Кирилов и посочи, че недостатъците освен грешки, са и случаи, в които паметта не е била предадена на флашка от съответната машина в секционни избирателни комисии.
„Потвърждавам и нашата сериозна амбиция този способ да стане факт, когато имаме технологичната и сигурност и обезпеченост на процеса на електронното дистанционно гласуване. Зачитаме волята на българския избирател, която беше отразена в референдума по този въпрос. Но не можем да не си дадем сметка и да не анализираме промените в доверието към този способ. Във Франция той се приложи експериментално и беше отказан и не се осъществява понастоящем“, каза още той.
Във връзка с проблема „15-15“ Кирилов посочи, че примерно е предложен един от вариантите, по които може да се реши този проблем. „Бих предложил да остане цифровата номерация, но като тя се стартира за преференциалното гласуване от различно число“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: България е страна на космонавти и горда с IT постижения, а катастрофира през елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини

Крум Зарков, БСП: България е страна на космонавти и горда с IT постижения, а катастрофира през елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини

12 Декември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. България е страна на космонавти и горда с IT постижения, а катастрофира през елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини. Това каза от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на дебатите за Законопроектите за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В мотивите на ГЕРБ на разглеждания законопроект е отбелязано, че целите са да се подобри правната рамка и да се създаде по-ефективен процес за провеждане на избори. Не за първи път се пишат и четат думи и шаблонни изречения без особено голям смисъл. Но с този проект се постигат нови низини в законотворчеството на 44-тото Народно събрание. Въобще с дневния ред тази седмица, с Изборния кодекс, с Наказателния кодекс и най-вече с предложенията по антикорупционния закон ще завършим годината с фойерверки и ще гръмнем тържествено във въздуха всички възможни стандарти на законотворчеството в процедурен, правен и политически смисъл“, заяви Зарков.
Той посочи, че за пет години постоянно действащата изборна администрация не е успяла да се справи с осигуряването на няколко хиляди машини за изборния ден. „Нашата страна, България – страна на космонавти и горда с постижения в IT сектора, катастрофира пред елементарното изискване на Изборния кодекс за няколко прости машини, оборудвани с не особено сложен софтуер. От ЦИК отсякоха „Не“ и вносителите побързаха да се съгласят с тази безапелационна присъда“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Зарков попита по кои критерии ЦИК ще избере къде да има машини и къде - не. „Или някой не иска да има машинно гласуване именно за подобренията, които то предоставя относно честността на изборния процес, или вносителите искат просто да угодят на ЦИК и да се разтоварят от едно непосилно за тях бреме. Единственият резултат от този закон ще бъде още по-ниска степен на доверие. Неприемането на този законопроект ще бъде проява на здрав разум, от който страната ни отчаяно се нуждае“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Аргументите за отказ от машинно и електронно дистанционно гласуване са неоснователни и укорими

Президентът Румен Радев: Аргументите за отказ от машинно и електронно дистанционно гласуване са неоснователни и укорими

7 Декември 2018 | 21:57 | Агенция "Фокус"
София. Това, което трябва да направим спешно, е да се пресекат възможностите за злоупотреби в нашия изборен процес, защото такива има, и да се работи спешно за изграждане на убедителна, стратегическа алтернатива. Виждате, че неудовлетвореността на гражданите расте. Това каза държавният глава Румен Радев в предаването „Панорама“ по БНТ. На въпрос дали е готов да поеме лично отговорността за подобна алтернатива, Радев отговори: "Аз съм свикнал да нося отговорност за всяко мое решение.“ „Що се касае до дневния ред на обществото, мисля, че най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите за управленските решения и в контрола на управляващите“, заяви той и допълни, че на първо място трябва да се върне доверието в българските избори изобщо, защото те са изключително важен фактор за демократичното формиране и функциониране на институциите. „Аргументите за отказ от машинно и електронно дистанционно гласуване според мен са неоснователни и укорими“, посочи президентът. „Време е да изпълним и едно много важно изискване на Венецианската комисия - да има прозрачност при броенето на бюлетините“, изтъкна той. „Към момента нашият Изборен кодекс налага да има онлайн записи и излъчване на ЦИК, но няма на СИК, където става броенето на бюлетините и оформянето на протоколите“, отбеляза президентът Радев, като уточни, че ако това се въведе не само че ще има по-голям контрол, но и всеки гражданин ще може да наблюдава броенето на гласовете в реално време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Премахването на номерата от бюлетините ще затрудни избирателите и ще ограничи гласуването

Д-р Борислав Цеков: Премахването на номерата от бюлетините ще затрудни избирателите и ще ограничи гласуването

6 Декември 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Премахването на номерата от бюлетините ще затрудни избирателите и ще ограничи гласуването. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков, преподавател по църковно право, доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика за промените в изборния кодекс. „От гледна точка на възможността за упражняване на избирателното право по свободен и демократичен начин, както и достъпът до изборите, смятам първото предложение за премахване на номерата в изборните бюлетини мисля за нецелесъобразно и неприемливо. Номерата на бюлетините имат една основна цел – да подпомогнат избирателите за предпочитаните от тях партии и кандидати. Изборите се правят, за да са удобни за избирателите, а не за партийните апарати, за този или онзи кандидат. Номерата в бюлетините са една съвременна форма, която замести цветовете в старите бюлетини“, обясни д-р Борислав Цеков. Той каза още, че машинното гласуване рано или късно ще бъде въведено в България. Според него то е част от улесняването на избирателите, но поставя и съществен въпрос за организацията на изборите и изчисляването на резултатите. Съществуват обаче редица проблеми с машинното гласуване, свързани със сигурността и възможността за пробив в системата, уточни д-р Цеков. Това е причината много европейски държави в последните години да се откажат от него, допълни той, като даде за пример Холандия. Искането за незабавно приемане на машинното гласуване в България е прекомерно и предпазливостта, с която управляващите и ЦИК подхождат, трябва да бъде насърчена според д-р Борислав Цеков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма да има електронно гласуване на следващите избори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Няма да има електронно гласуване на следващите избори

6 Декември 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
София. Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота.Това каза председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов в предаването „Преди всички“ по БНР.
„Не може на следващите, непосредствено предстоящите избори да се приложи и това приложение да доведе до изискуемото доверие, че този способ ще бъде безспорен“, каза той.
Вчера правната комисия одобри на първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс. Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено.
По думите на Кирилов следващата седмица в пленарната зала се очаква да влязат за обсъждане на първо четене промените в Изборния кодекс
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правна комисия реши на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината и да има видеонаблюдение в секциите (ОБЗОР)

Правна комисия реши на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината и да има видеонаблюдение в секциите (ОБЗОР)

6 Декември 2018 | 03:30 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Изборния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Измененията предвиждат да отпадне изписването на номера пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване. Предложението цели да отпадне феноменът „15-15“, който изкривява изборния резултат. Ако номерацията отпадне, партиите и коалициите ще се подреждат по начина, по който са изтеглени в жребия. Предлага се „Информационно обслужване“ АД да изработва специализираните устройства за машинно гласуване. А ЦИК да възложи разумен срок за това. Така машинно гласуване няма да има за предстоящите избори през 2019 година. От ЦИК се съгласиха с това да се удължат сроковете за въвеждане на машинното гласуване, за да може машините да се тестват. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обърна внимание на трудностите за въвеждане на машинното гласуване в специалните секции, които се създават 48 часа преди изборния ден. Тя изрази положителното становище на ЦИК относно предложението машинно гласуване да има само в секции с над 300 избиратели. Измененията в Изборния кодекс предвиждат дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, след провеждане на проучване и създаване на защити на резултатите. От ЦИК заявиха, че то трябва да се обвърже с електронната идентификация, тоест с новите лични карти с чип. От избирателната комисия коментираха, че не е от компетенциите им да се занимават с номерацията на бюлетините, но ако се реши тя да се премахне, това технически може да се изпълни. От БСП и ДПС се обявиха за въвеждането на машинното гласуване. Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков попита ГЕРБ каква е целта да се отложи въвеждането на машинно гласуване. „Ако целта е да се угоди на ЦИК, това е неприемливо за законодателя. ЦИК прилага закона, а не обяснява как не може да бъде приложен“, коментира той. В отговор от ГЕРБ посочиха, че 5 години след приемането на Изборния кодекс БСП живее в паралелна държава. „Би трябвало да оставим политиканстването на страна и да взимаме решения за изборния процес, които да гарантират правата на гражданите“, каза депутатът Десислава Атанасова.
Парламентарната правна комисия прие на първо четене и предложението на „Воля“ да има видеонаблюдение в избирателните секции. Така избирателите ще могат да наблюдават на живо изборния ден на сайта на районната избирателна комисия. Всеки гражданин ще може да подаде сигнал за нарушения в изборния процес. Според ЦИК с тази мярка от една страна ще се гарантира спокойното протичане на избирателния процес, но от друга тя ще може да служи за контрол върху лица, дали са отишли да гласуват или не. От „Воля“ искат да се промени и начинът, по който се формира съставът на районните избирателни комисии. Те настояват парламентарно представените партии и коалиции да предлагат брой членове, в зависимост от действителните гласове, които са получили на последните избори. От ЦИК изразиха съмнения дали това би могло да се изпълни математически. ДПС и БСП подкрепиха видеонаблюдението в секциите.
Правна комисия отложи гласуването на предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати. Левицата предлага намаляване на заплатите на народните представители с 543 лева. Очаква се предложението на опозицията да се разисква заедно с това на ГЕРБ за санкциониране на депутатите, които не са били в пленарна зала по време на поименна проверка, с 750 лева. Според БСП обаче ГЕРБ внася предложението за санкциите, за да се отклони вниманието от дебата за заплатите. От ДПС обявиха, че подготвят свои изменения в Правилника на Народното събрание, които ще внесат идната сряда.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правната комисия реши на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината и да има видеонаблюдение в секциите (ОБЗОР)

Правната комисия реши на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината и да има видеонаблюдение в секциите (ОБЗОР)

5 Декември 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Изборния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Измененията предвиждат да отпадне изписването на номера пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване. Предложението цели да отпадне феноменът „15-15“, който изкривява изборния резултат. Ако номерацията отпадне, партиите и коалициите ще се подреждат по начина, по който са изтеглени в жребия. Предлага се „Информационно обслужване“ АД да изработва специализираните устройства за машинно гласуване. А ЦИК да възложи разумен срок за това. Така машинно гласуване няма да има за предстоящите избори през 2019 година. От ЦИК се съгласиха с това да се удължат сроковете за въвеждане на машинното гласуване, за да може машините да се тестват. Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обърна внимание на трудностите за въвеждане на машинното гласуване в специалните секции, които се създават 48 часа преди изборния ден. Тя изрази положителното становище на ЦИК относно предложението машинно гласуване да има само в секции с над 300 избиратели. Измененията в Изборния кодекс предвиждат дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, след провеждане на проучване и създаване на защити на резултатите. От ЦИК заявиха, че то трябва да се обвърже с електронната идентификация, тоест с новите лични карти с чип. От избирателната комисия коментираха, че не е от компетенциите им да се занимават с номерацията на бюлетините, но ако се реши тя да се премахне, това технически може да се изпълни. От БСП и ДПС се обявиха за въвеждането на машинното гласуване. Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков попита ГЕРБ каква е целта да се отложи въвеждането на машинно гласуване. „Ако целта е да се угоди на ЦИК, това е неприемливо за законодателя. ЦИК прилага закона, а не обяснява как не може да бъде приложен“, коментира той. В отговор от ГЕРБ посочиха, че 5 години след приемането на Изборния кодекс БСП живее в паралелна държава. „Би трябвало да оставим политиканстването на страна и да взимаме решения за изборния процес, които да гарантират правата на гражданите“, каза депутатът Десислава Атанасова.
Парламентарната правна комисия прие на първо четене и предложението на „Воля“ да има видеонаблюдение в избирателните секции. Така избирателите ще могат да наблюдават на живо изборния ден на сайта на районната избирателна комисия. Всеки гражданин ще може да подаде сигнал за нарушения в изборния процес. Според ЦИК с тази мярка от една страна ще се гарантира спокойното протичане на избирателния процес, но от друга тя ще може да служи за контрол върху лица, дали са отишли да гласуват или не. От „Воля“ искат да се промени и начинът, по който се формира съставът на районните избирателни комисии. Те настояват парламентарно представените партии и коалиции да предлагат брой членове, в зависимост от действителните гласове, които са получили на последните избори. От ЦИК изразиха съмнения дали това би могло да се изпълни математически. ДПС и БСП подкрепиха видеонаблюдението в секциите.
Правна комисия отложи гласуването на предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати. Левицата предлага намаляване на заплатите на народните представители с 543 лева. Очаква се предложението на опозицията да се разисква заедно с това на ГЕРБ за санкциониране на депутатите, които не са били в пленарна зала по време на поименна проверка, с 750 лева. Според БСП обаче ГЕРБ внася предложението за санкциите, за да се отклони вниманието от дебата за заплатите. От ДПС обявиха, че подготвят свои изменения в Правилника на Народното събрание, които ще внесат идната сряда.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната правна комисия прие на първо четене предложението на „Воля“ да има видеoнаблюдение в избирателните секции

Парламентарната правна комисия прие на първо четене предложението на „Воля“ да има видеoнаблюдение в избирателните секции

5 Декември 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия прие на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от ПГ на „Воля“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 14 народни представители, трима се въздържаха. От „Воля“ предлагат в избирателните секции да се въведе видеонаблюдение. Така избирателите ще могат да наблюдават на живо изборния ден на сайта на районната избирателна комисия. Всеки гражданин ще може да подаде сигнал за нарушения в изборния процес.
По повод предложението за видеонаблюдение, председателят на ЦИК Ивилина Алексиева представи аргументи и в двете посоки. „Аргумент за въвеждането му е, че така ще се гарантира спокойно протичане на избирателния процес“, посочи тя и допълни, че видео наблюдението ще действа като превенция срещу нарушения и може да доведе до повишаване на доверието. „Аргументът против е, че видео наблюдението може да служи за контрол върху лица, дали са отишли да гласуват или не“, обясни Ивилина Алексиева и допълни, че не е ясно какво ще се случва със записа след края на изборния ден.
От „Воля“ искат да се промени и начинът, по който се формира съставът на районните избирателни комисии. Те настояват парламентарно представените партии и коалиции да предлагат брой членове, в зависимост от действителните гласове, които са получили на последните избори. Според „Воля“ така ще се намали възможността за манипулиране на изборните резултати.
Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева обясни, че съставът на избирателните комисии не е от компетенцията на комисията. „Обръщаме внимание дали чисто математически това съотношение би могло да се спази“, коментира тя.
От ДПС обявиха, че подкрепят промените. От БСП изразиха положително становище по предложенията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правната комисия прие на първо четене да отпадне номерацията на партиите и коалициите в бюлетината

Правната комисия прие на първо четене да отпадне номерацията на партиите и коалициите в бюлетината

5 Декември 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Изборния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 14 депутати, трима бяха „против“.
ГЕРБ и „Обединени патриоти“ настояват да отпадне изписването на номера пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване. Предложението цели да отпадне ефекта „15-15“, който изкривява изборния резултат. Ако номерацията отпадне, партиите и коалициите ще се подреждат по начина, по който са изтеглени в жребия.
Според внесените промени дистанционното електронно гласуване трябва да се реализира поетапно, след провеждане на необходимите проучване и създаване на защити на резултатите. ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат „Информационно обслужване“ АД да изработва специализираните устройства за гласуване. А ЦИК да възложи разумен срок за това. Според ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по този начин няма да се създадат предпоставки за изкривяване на изборния резултат.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Не завиждам на Крум Зарков за ролята, в която го е поставила ПГ на БСП

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Не завиждам на Крум Зарков за ролята, в която го е поставила ПГ на БСП

5 Декември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Не завиждам на Крум Зарков за ролята, в която го е поставила ПГ на БСП. Това каза на заседание на правна комисия председателят й и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Никога не съм си позволявал да говоря на ЦИК по начина, по който говори Крум Зарков. Винаги съм възприемал работата им като институционална“, заяви той. „Когато съм критикувал Избирателния кодекс на Мая Манолова, съм се съобразявал, че е действащо законодателство“, коментира Кирилов. „Той в голяма степен е интерпретация на предходно критикувания Изборен кодекс на Искра Фидосова“, уточни той. „Правото има история. Надявам се да е процес на търсене на по-добрите решения“, посочи депутатът от ГЕРБ. „Поканили сме и колегите от Президентството да вземат участие в дебата за промените в Изборния кодекс“, обяви председателят на правна комисия.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: 5 години след приемането на Изборния кодекс БСП живее в паралелна държава

Десислава Атанасова, ГЕРБ: 5 години след приемането на Изборния кодекс БСП живее в паралелна държава

5 Декември 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Изглежда странно 5 години след приемането на Изборния кодекс, ПГ на БСП да живее в паралелна държава и паралелен свят. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на заседание на правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Крум Зарков е нов депутат, но има хора с опит. Не знам дали промяната на ръководството на БСП дава отражение върху цялостната политика и мнението върху дадени въпроси“, коментира тя. „Може би съм един от хората, които са подкрепяли най-много машинното гласуване“, заяви Десислава Атанасова и уточни, че БСП не могат да я винят в противното. „Би трябвало да оставим политиканстването на страна и да взимаме решения за изборния процес, които да гарантират правата на гражданите. По друг начин не можем да ги защитим“, каза още депутатът от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, „Обединени патриоти“: По-голямата част от състава на ЦИК е от квотата на БСП, Крум Зарков е недоволен от собствената си партия

Христиан Митев, „Обединени патриоти“: По-голямата част от състава на ЦИК е от квотата на БСП, Крум Зарков е недоволен от собствената си партия

5 Декември 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. По-голямата част от състава на ЦИК е от квотата на БСП. Това каза на заседание на Правната комисия депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Христиан Митев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако Крум Зарков е недоволен от начина на провеждане на изборите, е недоволен от партията си и от колегите си, които са изработили правилата и са предложили състава на ЦИК“, коментира той. „Промените за машинното гласуване са свързани изцяло с проблемите на ЦИК, отразени в доклада. Това не са проблеми, които сме си измислили като вносители“, заяви Христиан Митев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Изборният кодекс трябва да се променя, за да се повиши честността - ГЕРБ върви в обратна посока

Крум Зарков, БСП: Изборният кодекс трябва да се променя, за да се повиши честността - ГЕРБ върви в обратна посока

5 Декември 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Изборният кодекс трябва да се променя само за да се повиши честността. Това каза на заседание на Правната комисия зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ГЕРБ върви в обратната посока“, заяви той. „Има смисъл от машинното гласуване, това го показва интересът на гражданите към него“, коментира Крум Зарков. „Когато стигате до етап въвеждане на машинното гласуване, ГЕРБ се отказват. Каква е целта?“, попита той. „Ако целта е да се угоди на ЦИК, това е неприемливо за законодателя. ЦИК прилага закона, а не обяснява как не може да бъде приложен“, посочи депутатът от БСП. „Докладите на ЦИК бяха полезни, за да видим къде може да има слабости, а не да отлагаме машинното гласуване“, уточни Зарков. „Разбирам аргумента за машинното гласуване в специалните секции, той е допустим. Там може да се предвиди изключение, но не и радикално ограничение“, посочи той. „Съставът на ЦИК е избран, за да прилага Избирателния кодекс. Вие правите всичко възможно да кажете, че това няма как да стане“, каза още Зарков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивилина Алексиева, ЦИК: Искаме удължаване на сроковете за машинното гласуване, за да може машините да се тестват

Ивилина Алексиева, ЦИК: Искаме удължаване на сроковете за машинното гласуване, за да може машините да се тестват

5 Декември 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Искаме удължаване на сроковете за машинното гласуване, за да може да се осигури тестване на машините. Това каза председателят на ЦИК Ивилина Алексиева на заседание на Правната комисия във връзка с внесените изменения Изборния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тревогите ни са да не стане объркване на избирателя при гласуването с машина при няколко вида избори“, коментира тя. „Изразявам задоволство, че внесените промени в Изборния кодекс от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ съвпадат със становището ни в голяма степен“, обяви Ивилина Алексиева. „ЦИК е обърнала внимание на народните представители за трудностите за организиране и провеждане на машинно гласуване в специалните секции“, обясни тя. „Затрудненията не са просто организационни. Мисията на ЦИК е да осигури законосъобразни и честни избори. Гласът да бъде отчетен точно и да бъде калкулиран. При специалните секции не можем да създадем тези гаранции“, заяви Ивилина Алексиева и уточни, че в секциите, създавани 48 часа преди изборния ден, машините не могат да се тестват. „Предлагате „Информационно обслужване“ АД да осигури машините за гласуването - ЦИК не е изразявала такова становище. Писмено не, но устно винаги сме казвали, че желаем, ако е възможно, „Информационно обслужване“ АД да бъде включено в Изборния кодекс, както печатницата на БНБ“, обясни председателят на ЦИК. „Въвеждането на дистанционно електронно гласуване следва да се обвърже с въвеждането на електронната идентификация“, заяви Ивилина Алексиева. „Относно номерацията на бюлетините - това е общественополитически въпрос, не е от компетенцията на ЦИК. Технически може да се въведе, това можем да кажем“, посочи още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди промените в Изборния кодекс

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди промените в Изборния кодекс

5 Декември 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Правната комисия в Народното събрание ще обсъди промените в Изборния кодекс. Това предвижда дневния ред на комисията. Внесените от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ промени предвиждат премахване на номерата пред имената на политическите партии и коалиции в интегралната бюлетина и отлагане на машинното и електронно гласуване. Комисията ще разгледа и предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Настояваме и ще внесем предложение ЦИК да направи регистър на избирателите

Крум Зарков, БСП: Настояваме и ще внесем предложение ЦИК да направи регистър на избирателите

4 Декември 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме и ще внесем предложение ЦИК да направи регистър на избирателите. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му от техническа важност е въпросът с избирателните списъци. „В зависимост от изборите, в момента в тези списъци фигурират повече от 6,5 млн. човека. На фона на демографската криза и масовата миграция, това число е нереалистично. Стотици пъти е говорено за проблема с мъртвите души, но досега не е направено кой знае какво той да бъде решен. Стъпки в тази посока бяха направени през 2014 г. при обсъждане и приемането на действащия кодекс“, каза Зарков. По думите му тогава на ЦИК е вменено да води публичен регистър на избирателите, а пет години по-късно такъв регистър няма. „Настояваме и ще внесем предложение за това този регистър да бъде най-сетне създаден и той да послужи за изготвянето на следващите избирателни списъци. За да стане това достатъчно бързо, предлагаме за първоначална база данни да се вземат данните за гласуването на последните парламентарни избори“, каза Зарков и обясни, че тогава са гласували 3,6 млн. избиратели. По думите му идеята е тези, които не са гласували тогава, да се регистрират. „Така ще имаме ясна картина за това колко са реално гласуващите в България, като разбира се, на никой няма да му бъде отнето правото да гласува, ако се яви с валиден документ по постоянен адрес в деня и мястото на изборите. Това е реално действие за актуализация на изборните списъци“, обясни още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: ГЕРБ ще срещнат нашата категорична съпротива срещу отпадането на машинното гласуване както в парламента, така и по всички законови пътища

Крум Зарков, БСП: ГЕРБ ще срещнат нашата категорична съпротива срещу отпадането на машинното гласуване както в парламента, така и по всички законови пътища

4 Декември 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще срещнат нашата категорична съпротива срещу отпадането на машинното гласуване както в парламента, така и по всички законови пътища. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази седмица в парламента в Правна комисия започват обсъжданията на ИК, внесени от депутати от ГЕРБ. Затова Изпълнителното бюро за пореден път се ангажира с темата. Идентифицирахме два големи проблема в Изборния процес. И двата са свързани с въпроса за честното гласуване и отчитане на волята на избирателите. Първият проблем е свързан с броенето. Считаме, че този въпрос, който има пряко отношение към възможността за измами или просто грешки при отчитането на преференциите и други, до голяма степен може да бъде решен с въвеждането на масово на машинното гласуване. От ГЕРБ за съжаление предлагат точно обратното – ограничение пред тази мярка и ще срещнат нашата категорична съпротива както в парламента, така и ако все пак бъде приет по всички други законови пътища“, подчерта Зарков.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: Ако не беше сменено управлението на БСП във Видин с ГЕРБ, сега общината щеше да връща 75 млн. лв. за водния цикъл

Владимир Тошев, ГЕРБ: Ако не беше сменено управлението на БСП във Видин с ГЕРБ, сега общината щеше да връща 75 млн. лв. за водния цикъл

29 Ноември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Ако не беше сменено управлението на БСП във Видин с ГЕРБ, сега Видинска община щеше да връща 75 млн. лв. за водния цикъл. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Владимир Тошев по време на дебатите по държавния бюджет за 2019 г. в частта му трансфери към общините, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Владимир Тошев коментира предложенията на БСП за повече пари за общините и ги призова: „Ето го финансовият министър тук. Откъде да вземат тези 140 и повече млн., за да го добавят към субсидиите на общините? Не е ли малко нагло?“, коментира още Тошев. Той обясни и ситуацията във Видин, откъдето е депутат. „Кмет до 2015 г. на БСП, 21 млн. лв. задължения при 36 млн. лв. бюджет. 7 млн. просрочени, блокирани сметки, блокирана каса, блокирани вода, ток. Светофарите не работеха във Видин при кмет на БСП. Сега управлява кмет на ГЕРБ. Наследихме над 80 дела от контрагенти на общината за принудително изплащане на задължения. Провален проект за над 5 млн. лв. Спасен е и в момента е готов. Епиграфски център изцяло провален, но в момента работи“, допълни още Тошев. „В момента във Видин се изпълняват проекти за над 70 млн. лв. Ако не беше сменено управлението на БСП във Видин с ГЕРБ, сега Видинска община при 40 и няколко милиона бюджет, щеше да връща 75 млн. лв. за водния цикъл, заради провалена пречиствателна станция“, допълни още Тошев.
В реплика секретарят на ПГ на БСП и също депутат от Видин Филип Попов заяви, че казаното за спрените светофари е вярно. Той уточни, че това е било след управлението на кандидат-кмет и кмет от ГЕРБ, който в момента е осъден. „Когато застъпи кметът на БСП във Видин в Общината нямаха химикалки“, допълни още Попов и уточни, че е имало 22 млн. лв. задължения.
Депутатът Десислава Атанасова от ГЕРБ направи втора реплика на Владимир Тошев и го попита колко пъти предходният репликиращ Филип Попов е бил народен представител от тази област, в кое правителство колко средства са отпуснати не само областния център Видин, а и за общинските такива. „На мен ми омръзна да слушам фалшиви новини от тази трибуна и конкретно от г-н Филип Попов през последните няколко дни“, допълни още Десислава Атанасова.
В лично обяснение Попов заяви, че е депутат от 42-ро, 43-то и 44–то НС. „На последните парламентарни избори бях водач в листата във Видин. Бихме ГЕРБ с 12% разлика“, допълни още Попов и уточни, че очевидно е направил нещо за града.
В дуплика Владимир Тошев допълни, че БСП трябва да следят бюджета на Министерски съвет, а не този на „Позитано“, защото ги объркват.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Танер Али, ДПС: Нека заложим през зимния период допълнителни средства от 3 млн. лв. на общините за зимно поддържане и снегопочистване

Танер Али, ДПС: Нека заложим през зимния период допълнителни средства от 3 млн. лв. на общините за зимно поддържане и снегопочистване

29 Ноември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Нека заложим през зимния период допълнителни средства от 3 млн. лв. на общините за зимно поддържане и снегопочистване, които да са като резерв в Министерство на финансите. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Танер Али по време на дебатите по държавния бюджет за 2019 г. в частта му трансфери към общините, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него при необходимост или при бедствено положение, общините трябва да получат тези средства. „Ние като ДПС сме подготвили механизъм за разпределение и може би в следващо управление на страната, което очакваме да се случи, ние ще предложим по-адекватно разпределение на тези средства“, каза депутатът от ДПС. „Улиците по населените места са още 57 хил. км, от които 65%, колеги са в крайно лошо състояние, ние трябва да помислим добре и да намерим точния механизъм, когато разпределяме финансовите средства, за да има равнопоставеност между живущите и тези, които пътуват през републикански пътни мрежи и инфраструктури като магистрали“, каза още Али.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Не е европейска практика премиерът да вади като фокусник пари от джоба си през годината

Весела Лечева, БСП: Не е европейска практика премиерът да вади като фокусник пари от джоба си през годината

29 Ноември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Не е европейска практика премиерът да вади като фокусник пари от джоба си през годината. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева по време на дебатите по държавния бюджет за 2019 г. в частта му трансфери към общините, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Лечева отчете един сериозен проблем и обясни, че той касае начина, по който се разпределят средствата на българските данъкоплатци. „За съжаление, през последните години се затвърди практиката изкуствено или умишлено да се занижава приходната част на бюджета и да може абсолютно непрозрачно пред българските граждани да се харчат техните средства, абсолютно субективен да бъде подходът по начина, по който се разпределят те по определените общини и населени места“, заяви още Лечева. По думите ѝ това, което се представя през годината премиерът Борисов да вади като фокусник от джоба си пари за хората с увреждания и обещания от рода на „едно стадионче за 100 млн. лв.“, не е в европейската практика. „Това като народно представителство трябва да го променим“, допълни Лечева. „Моите въпроси са свързани със средствата, които са необходими за инфраструктура, за ВиК мрежа, водопроводна мрежа и най-вече за саниране във Великотърновска област в общините Павликени и Сухиндол. Нарочно списъкът е много скромен, защото във Великотърновска област се носи слуха, че не Борисов, а Цветанов определял как се разпределят средствата и от него зависи дали един проект ще успее и дали ще се финансира. Затова бяхме скромни в нашите искания, защото по-добре да отидем да се разберем с г-н Цветанов, а не тук, когато се обсъжда бюджета“, коментира Лечева. Според нея програмата за енергийна ефективност е несправедлива. Лечева попита и каква е визията за развитието на тази програма.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание прие бюджета на КЕВР за следващата година

Народното събрание прие бюджета на КЕВР за следващата година

29 Ноември 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание прие бюджета на Комисията за енергийно и водно регулиране за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Приходите в бюджета са 12 млн. лева, 11,8 млн. лева се формират от държавни такси. Над 8,1 млн. лева са разходите на КЕВР. Над 6 млн. лева са разпределени за персонала.
Депутатите одобриха и бюджета на Съвета за електронни медии. 1,2 млн. лева са приходите, а над 1,6 млн. лева са разходите. Над 1,2 млн. лева са разпределени за персонала в СЕМ.
Приет беше и бюджетът Комисията за финансов надзор през 2019 година. 20,7 млн. лева са приходите. 18,4 млн. лева са разходите. Над 11,9 млн. лева от тях са за персонала на комисията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите одобриха бюджета на КПКОНПИ за следващата година

Депутатите одобриха бюджета на КПКОНПИ за следващата година

29 Ноември 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите одобриха бюджета на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за следващата година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Приходите в бюджета са 40 хил. лева, цялата сума ще дойде от глоби, санкции и наказателни лихви. Разходите са в размер на над 20,4 млн. лева, от които 14 млн. лева са за персонала на комисията.
Парламентът прие и бюджета на Националната служба за охрана през 2019 година. Приходите са 300 хил. лева, а разходите 40,4 млн. лева. За персонал държавата отпуска 35,2 млн. лева. Беше одобрен и бюджетът на Националния статистически институт. Приходите са 950 хил. лева, а разходите 23,8 млн. лева. 16,4 млн. лева са средствата за персонал в НСИ през 2019 година.
В пленарна зала беше приет и бюджетът на Комисията за защита на конкуренцията. Приходите в бюджета са 6 млн. лева, 4 млн. лева, от които от държавни такси. Над 4,9 млн. лева са разходите на комисията. 4 млн. лева са средствата за персонал.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие бюджета на ДАНС за 2019 г.

Парламентът прие бюджета на ДАНС за 2019 г.

29 Ноември 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие бюджета на Държавна агенция „Национална сигурност“ за 2019 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Приходите в бюджета са в размер на 200 хил. лева, над 166 хил. лева от тях ще дойдат от глоби, санкции и наказателни лихви. Разходите са 115, 6 млн. лева. За персонал в агенцията държавата отпуска 101,7 млн. лева. 13,6 млн. лева е максималният размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2019 година.
Депутатите приеха и бюджета на Комисията за защита от дискриминация през следващата година. Разходите са в размер на над 2,7 млн. лева, по-голямата част от тях ще се разходват за персонала. Беше приет бюджетът и на Комисията за защита на личните данни. Приходите в бюджета са 100 хил. лева, цялата сума се формира от глоби, санкции и наказателни лихви. Разходите са малко над 2,9 млн. лева. 1,9 млн. лева от тях са разпределени за персонал.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие бюджета на ЦИК за 2019 г.

Парламентът прие бюджета на ЦИК за 2019 г.

29 Ноември 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК) за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Разходите на комисията за 2019 г. възлизат на 4,9 млн. лв. За персонал са предвидени 3,8 млн. лв., а за капиталови разходи - 200 хил. лв. Парламентът отхвърли предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители разходите на ЦИК да се увеличат с 50 млн. лв., заради въвеждането на машинното гласуване. През следващата година са предвидени избори за членове на Европейски парламент и местен вот. По време на дебатите зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев посочи, че ако управляващите не манипулират избори, трябва да осигурят 50 млн. лв. за машинно гласуване, каквото беше и предложението на БСП. Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов посочи, че с машините нито се спестява време, нито се премахват рисковете за манипулация на вота. Според "Обединени патриоти" може и президентският вот да е бил манипулиран, защото не е имало машинно гласуване. От ДПС апелираха дебатът за бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат „за“ или „против“ машинното гласуване, тъй като има консенсус, че то трябва да бъде въведено в пълен обем.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Може и президентският вот да е бил манипулиран, защото не е имало машинно гласуване

Юлиан Ангелов, „Обединени патриоти“: Може и президентският вот да е бил манипулиран, защото не е имало машинно гласуване

29 Ноември 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Може и президентският вот да е бил манипулиран, защото не е имало машинно гласуване. Това каза секретарят на ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов в дебатите по окончателното гласуване на бюджета на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП говорят, че през следващата година ще има и предсрочни избори“, коментира той. „Нека да направим четири избора в България, тогава да има и президентски избори“, посочи Юлиан Ангелов. „Какво правим, ако президентските избори са били манипулирани“, попита той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Цветан Цветанов се страхува да въведе машинно гласуване, иска да определя правилата, но хората искат демокрация

Георги Свиленски, БСП: Цветан Цветанов се страхува да въведе машинно гласуване, иска да определя правилата, но хората искат демокрация

29 Ноември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов се страхува да въведе машинно гласуване, иска да определя правилата, но хората искат демокрация. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в дуплика към Цветан Цветанов по време на дебатите по бюджета на ЦИК за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на казаното от Цветан Цветанов, че цялата демократична българска общност не е забравила случая "Костинброд" и на въпроса му къде тогава е била Мая Манолова, Свиленски отговори: „Вземете се вижте с Мая Манолова и се разберете кой я е избрал за омбудсман“, каза Свиленски. „Нерде Мая Манолова, нерде зала „Арена Армеец“, допълни Свиленски. „Не отговорихте на важното нещо готов ли сте да правите избори без манипулации? Даже на световното първенство въведоха машина. А вас ви е страх нещо, искате само вие да определяте нещата. Няма как да стане. Народът не го иска това нещо. Хората искат демокрация“, каза още Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП са неспособни, никой няма да им повярва и да им даде да управляват

Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП са неспособни, никой няма да им повярва и да им даде да управляват

29 Ноември 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Никой няма да даде на БСП доверие. Вие сте неспособни, никой няма да ви повярва и да ви даде да управлявате.Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на питането на депутата Георги Свиленски от БСП дали е готов да изведе партията на избори с машинно гласуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Цялата демократична българска общност не е забравила случая „Костинброд“, заяви той. „Къде беше тогава Мая Манолова, която сега е омбудсман“, попита Цветан Цветанов. „За да постигнете някаква победа правите фалшиви новини“, обърна се Цветанов към БСП. „Това ще бъде първата загуба, която ще понесе Георги Свиленски като председател на предизборния щаб на БСП“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ. „Представяте „Визия за България“ пред 10 човека. Когато се срещаме с предприемачите, залите са препълнени“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Цветан Цветанов готов ли е да изведе ГЕРБ на избори с машинно гласуване

Георги Свиленски, БСП: Цветан Цветанов готов ли е да изведе ГЕРБ на избори с машинно гласуване

29 Ноември 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов готов ли е да изведе ГЕРБ на избори с машинно гласуване. Това каза заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на дебатите по бюджета на ЦИК за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Свиленски попита дали Цветанов е готов да прави избори само с бюлетини и припомни случая с „Арена Армеец“ от 2015 г. „Нямаше г-н Цветанов да брои десетата победа на ГЕРБ, а щеше да бъде първата загуба тогава“, допълни Свиленски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Апелирам дебатът за бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат „за“ и „против“ машинното гласуване

Йордан Цонев, ДПС: Апелирам дебатът за бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат „за“ и „против“ машинното гласуване

29 Ноември 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Апелирам дебатът за бюджета на ЦИК да не се превръща в дебат „за“ и „против“ машинното гласуване. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по бюджета на ЦИК за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятам, че в тази зала има консенсус, че машинното гласуване трябва да бъде въведено в пълен обем. Разбира се, със съответните изключения за подвижните секции и с малък брой избиратели“, заяви още Цонев. Според него 5 млн. лв. не стигат за машина, но и цифрите от порядъка на 50 млн. лв., каквото е предложението на БСП също са нереални. „Машинно гласуване трябва да има, трябва да бъде обезпечено, но тези неща трябва да се случат тук по възможно най-икономичния и директен път за това“, посочи още депутатът от ДПС. Цонев попита министърът на финансите Владислав Горанов как предпочита да бъде обезпечена ЦИК с пари за направата на такива машини - като се промени бюджета или като каже как ще ги даде от резерва и добави, че техниката да има резерв е предпочитан модел на сегашното управление.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: С машините нито спестяваме време, нито премахваме риска от манипулация на вота

Данаил Кирилов, ГЕРБ: С машините нито спестяваме време, нито премахваме риска от манипулация на вота

29 Ноември 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. С машините нито спестяваме време, нито премахваме рисковия период, който да ограничи възможността за манипулация на вота. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов по време на дебатите по бюджета на ЦИК за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тъй като сме свидетели на опит да се политизира разпоредбата, която обсъждаме, ще дам много данни и обстоятелства, които са известни на колегите, но те предпочитат да не ги споменават, за да можем да усетим полъха на умната реформаторска красота, която слушахме в миналия парламент. От опозицията трябва да си спомнят, че възложихме на ЦИК две групи дейности“, каза Кирилов. По думите му едните касаят дистанционното гласуване, а другите - машинното. „Този състав на ЦИК направи два анализа, като ги изпрати на парламента“, допълни още Кирилов. По думите му ЦИК не може, не трябва, не бива и няма смисъл да организира изпращане на машини във всяка една секция, дори тези, които са за гласуване извън България. „Няма как да изпрати машина във всеки кораб. Няма смисъл, подвижните СИК също да бъдат оборудвани с машини. Това е изключително нецелесъобразно и по никакъв начин не помага за истината на вота“, каза Кирилов. Той обърна внимание, че с машините нито се спестява време, нито се премахва рисковият период, който да ограничи възможността за манипулация. Кирилов заяви, че по тази причина ГЕРБ са предложили да се обсъди отпадането на машинното гласуване само за критичната категория секции. „Ще видите, че това не се предпочита като способ за гласуване от избирателите“, допълни още Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Ако управляващите не манипулират избори, трябва да осигурят 50 млн. лв. за машинно гласуване

Драгомир Стойнев, БСП: Ако управляващите не манипулират избори, трябва да осигурят 50 млн. лв. за машинно гласуване

29 Ноември 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Ако управляващите не манипулират избори, трябва да осигурят 50 млн. лв. за машинно гласуване. Това заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на дебатите по бюджета на ЦИК за 2019 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тези 50 млн. лв. са необходими за закупуване на машини. Ако не ги осигурим, означава, че за пореден път българският парламент няма да спази законодателството и съответно ние се отказваме от машинното гласуване“, допълни Стойнев. Той призова депутатите от ПГ на ГЕРБ да заявят дали са за машинното гласуване или не. По думите му, ако не се отпуснат 50 млн. лв. за машини, това ще означава, че политиците не чуват българските избиратели, които ясно и категорично заявяват, че искат машинно гласуване. „Ако не манипулирате избори, трябва да осигурите тези средства“, заяви още Стойнев. Според него крайно време е да се влезе в 21 век.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ отменят машинното гласуване в последен опит да спасят режима Борисов

Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ отменят машинното гласуване в последен опит да спасят режима Борисов

27 Ноември 2018 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Сливенград. ГЕРБ отменят машинното гласуване в последен опит да спасят режима Борисов. Да не позволяваме да подменят гласа ви. Това заяви лидерът на БСП, Корнелия Нинова по време на работно посещение в Свиленград, съобщиха от пресцентъра на партията. За десет години власт ГЕРБ поробиха собствения си народ и го държаха в страх и апатия. На всеки, който дръзнеше да се изправи срещу режима на Борисов, се изпращаха служби на проверка, биваше уволняван, глобяван, мачкан. Но хората се освободиха от страха и си потърсиха правата с протестите. Апатията,че нищо не може да се промени, отстъпи на търсенето на алтернатива. Рухна и този мит, че управлението е единственото възможно. Искам да поздравя всички за събудената гражданска енергия.Но искам и да предупредя, че уплашени от нея, от опасността да им се търси отговорност след изборите, ГЕРБ прибягват до последното спасение- да подменят свободната воля на гражданите. Те отменят машинното гласуване, което е възможност за обективен вот. Те искат отново да дописват мъртви души в списъците, депутати да носят чували с бюлетини, да купуват секционни комисии. Ние внесохме предложение в Бюджета за 2019 г. да се добавят 50 млн.лв. за машинно гласуване, защото управляващите удобно го бяха пропуснали. Вие сте свободни хора, със свободна воля- за кого да гласувате, но не позволявайте гласът ви да бъде подменен. Нека всички се обединим и да не им позволяваме, в името на тяхното оцеляване, да сменят закона и да ви отнемат правото на свободен избор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Проф. Михаил Константинов: България не трябва да въвежда машинното гласуване, почти няма европейска страна, която да гласува така

Проф. Михаил Константинов: България не трябва да въвежда машинното гласуване, почти няма европейска страна, която да гласува така

16 Ноември 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
София. България не трябва да въвежда машинното гласуване, почти няма европейска страна, която да гласува така. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов във връзка с предложенията за изменение на Изборния кодекс. „Машинно гласуване има в държави като Бразилия, Индия, Мексико и Венецуела, поради големия брой неграмотни избиратели“, добави Константинов. От друга страна, по думите на политолога, през последните години има масови обвинения за намеса в изборния процес от страна на зловредни хакери, което се явява основна причина обществото да загуби доверието си и в интернет гласуването. „Не може през цялото време да казваш как някой ти е хакнал изборите и после да искаш да въвеждаш подобни технологии. И аз не съм сигурен дали България на този етап трябва да скочи в това блато. В предложенията, които са направили депутатите от ГЕРБ и „Обединените патриоти“ има и нещо разумно и то е да има машинно гласуване в секции с поне 300 избиратели. Защото има и секции с буквално 10-15 избиратели из разни гори тилилейски и там да се мъкнат машини за гласуване е повече от смешно. Големият парадокс идва от факта, че наред с машинното гласуване се предвижда и гласуване с хартии“, добави проф. Михаил Константинов. „Казано с други думи, основното предимство на машинното гласуване се губи, а именно моменталната обработка на резултатите“, обясни политическият анализатор. Според него изборът на система за гласуване зависи най-вече от доверието в нея, защото зад нейния провал не е задължително да стои хакерска намеса, а мълва за подобно вмешателство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.