НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Екатерина Джумалиева, Министерство на културата: С до 500 хил. лв. министерството ще финансира представянето на България на Венецианското биенале през 2019 г.

Екатерина Джумалиева, Министерство на културата: С до 500 хил. лв. министерството ще финансира представянето на България на Венецианското биенале през 2019 г.

17 Януари 2019 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. С до 500 хил. лв. министерството ще финансира представянето на България на Венецианското биенале през 2019 г. Това каза на пресконференция директорът на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерството на културата Екатерина Джумалиева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата, свързана с българското участие или неучастие във Венецианското биенале, през годините е водила до много критики и дискусии. През 2018 г. Министерството на културата разработи статут за национално участие, беше създадена работна група, проектът беше публикуван за обществено обсъждане и след това одобрен. Беше взето решение на Министерски съвет по предложение на министъра на културата, което регламентира участието на България през 2019 г., с което Министерството на културата се определя като организатор на проявата, а Националната галерия – за организатор на изложбата“, обясни Джумалиева. Тя посочи, че в бюджета на министерството миналата година за първи път са били предвидени средства за националното участие. „Разходите, които могат да бъдат покрити, са до 500 хил. лв. за подготовка и самата организация на участието“, обясни Джумалиева.
Аделина Филева – директор на Софийска градска художествена галерия и председател на журито по избор на български проект на Венецианското биенале, обясни, че проектът „Как живеем“ е бил избран при дълго обсъждане. „Кандидатстващите проекти бяха 24 и доста разнообразни. Посоките на мислене бяха много разнообразни – имаше проекти на много високо ниво, както и такива, които бяха без добре направена концепция. Оказа се, че всъщност ние искаме да участваме на биеналето, но не се подготвяме добре за него още на кастинга“, посочи тя и коментира, че това трябва да се промени.
Вера Млечевска – куратор на проекта „Как живеем“, посочи, че за нея е чест да представи страната на Венецианското биенале. „Много добре си даваме сметка за очакванията и отговорността на това представяне. И смятаме, че ние като културна общност трябва да направим така, че участието ни да стане традиционно“, обясни Млечевска. Тя посочи, че проектът се състои от обекти, произведени от плексиглас. „Изложбата е много контекстуална и е свързана с работа с пространството“, каза още Млечевска.
Венецианското биенале е най-голямото събитие в света на изкуството, което се провежда в продължение на повече от 120 години. Неговото 58-о издание ще се състои от 12 май до 24 ноември 2019 г. във Венеция (Италия), като главната тема на централната изложбата е „Да живееш в интересни времена“ ("May you live in interesting times"). България ще участва с кураторската изложба „Как живеем“ - художници са Рада Букова и Лазар Лютаков, а куратор е Вера Млечевска.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.