НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Danas (Сърбия): Путин пристига в Белград с 20 споразумения и договори

Danas (Сърбия): Путин пристига в Белград с 20 споразумения и договори

17 Януари 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Белград. Еднодневно посещение на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в Белград може и да е кратко, но е от съществено политическо значение за Сърбия - лидерът на Кремъл ще подпише със страната 20 споразумения и договори в различни области, подчертава електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas.
Най-важните документи засягат сектора на енергетиката, но и тези, които се отнасят до инфраструктурата. Ще бъдат подписани още споразумения в областта на отбраната, науката, иновациите, социалната защита, туризма и търговията. Всички те трябва да допринесат в кратък срок за подобряване на енергийната сигурност на западната ни съседка, модернизацията на железопътната мрежа, обменът между научните институции и увеличаване на търговския обмен.
От редакцията припомнят за инвестициите, които Русия е направила в Сърбия до този момент и представят прогноза за средствата, които Москва ще отдели занапред за страната.
Привеждат се думите на министъра на финансите Синиша Мали, който определя посещението на Путин в Белград като "изключително важно" за развитието на страната.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Решението за провеждане на парламентарни избори в Сърбия ще бъде взето след посещението на Путин

„Политика“ (Сърбия): Решението за провеждане на парламентарни избори в Сърбия ще бъде взето след посещението на Путин

14 Януари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Решението за провеждане на парламентарни избори в Сърбия ще бъде взето след посещението на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в страната, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник „Политика“.
За президента на западната ни съседка Александър Вучич, който е и председател на Сръбската прогресивна партия (СПП), най-важно към момента е посрещането на Путин. То трябва да бъде като за „лидер на глобална сила като Русия, така, както е подобаващо“. Едва след това в Белград ще се разсъждава върху въпроса за това дали парламентарните избори, които трябва да се проведат през пролетта на 2020 г., да не бъдат изтеглени за по-предна дата.
„Основната причина, поради която Александър Вучич все още не е решил дали ще се проведат избори през пролетта, е страхът, че евентуален нов вот може да застраши чуждестранните инвестиции. Стратегическият държавен интерес е да се продължи икономическото развитие и тази година да бъдат открити още работни места. Ако бяха проведени избори, имаше вероятност някои чуждестранни инвеститори да се отдръпнат, никой не иска този сценарий“, разкри източник на изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.