НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The New York Times: САЩ засилиха атаките срещу талибаните в Афганистан на фона на преговори с тях

The New York Times: САЩ засилиха атаките срещу талибаните в Афганистан на фона на преговори с тях

9 Февруари 2019 | 06:12 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. През последните месеци американските въоръжени сили значително увеличиха нападенията си срещу талибаните в Афганистан, за да ги принудят да сключат възможно най-скоро мирно споразумение с афганистанските власти,пише електронната версия на вестник The New York Times.
Според изданието, от миналата есен Пентагонът е увеличил броя на въздушните удари и наземните специални операции срещу талибаните в Афганистан. Според източници на вестника Вашингтон използва това като допълнителен лост в мирните преговори, които САЩ води с талибаните.
Според източници на вестника усилията на Вашингтон изглежда се отплащат. Според тях, по време на консултациите, членовете на радикалното движение се оплакали на специалния представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад за честите атаки. Според вестника това е най-голямото засилване на американската военна кампания срещу талибаните през последните четири години.
От септември 2018 г. американските въоръжени сили са извършили повече от 2000 удара срещу позициите на афганистанските талибани, съобщава New York Times. За сравнение, за цялата 2014 г. тази цифра е около 2,4 хиляди удара. През 2017 г. Пентагонът атакува позициите на радикалното движение повече от 7 хиляди пъти. Също така през последните пет месеца американското министерство на отбраната е удвоило броя на съвместните наземни операции на американски и афганистански войски срещу талибаните, пише вестникът.
По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ възнамеряват да изтеглят военния си контингент от Афганистан, ако властите на тази страна успеят да сключат споразумение за мир с талибанските бойци, което активно се насърчава от Вашингтон.
Миналия месец специалният пратеник на САЩ Халилзад, след преговори с талибаните, заяви в интервю за вестника, че Вашингтон и талибаните са постигнали принципно споразумение за рамката на мирно споразумение, според което бойците гарантират, че няма да подслонява терористични групи на териториите, които са под техен контрол в Афганистан.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: В Афганистан заявиха, че прибързано изтегляне на САЩ ще доведе до кръвопролитие

CNN: В Афганистан заявиха, че прибързано изтегляне на САЩ ще доведе до кръвопролитие

2 Февруари 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Прибързаното изтегляне на американския военен контингент от Афганистан ще доведе до повече кръвопролития в тази страна. Това съобщи ръководителят на Висшия съвет за мир на Афганистан Омар Даудзай пред телевизионния канал CNN.
"Ако това [изтеглянето на американския контингент] се извърши прибързано и след тях остане вакуум, тогава кръвопролитието очевидно ще се засили", предупреди той.
Според оценката на ръководителя на Висшия съвет за мир преговорите на делегацията на САЩ с движението на талибаните в Доха миналата седмица е "добавило яснота" към ситуацията, но нито една от страните не е поела конкретни ангажименти. "Аз мисля, че те (талибаните) се опасяват, че разговорите им с афганистанското правителство без обявен график за изтегляне на американските сили ще има деморализиращ ефект върху полевите командири и бойци. Те ще се чудят защо се борят, ако талибанските лидери преговарят" - обясни Даудзай.
По-рано специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад, който ръководи американската делегация на преговорите в Доха с талибаните миналата седмица, в интервю за The New York Times заяви, че Съединените щати и талибаните са постигнали договореност за рамката на мирното споразумение, според което талибаните няма да укриват терористични групи на територията на Афганистан. Това може да доведе до пълно изтегляне на американските войски от страната в замяна на примирие и преговори между талибаните и Кабул, припомнят от CNN.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Афганистан призова талибаните да влязат в „сериозни разговори“ с Кабул

AFP: Президентът на Афганистан призова талибаните да влязат в „сериозни разговори“ с Кабул

28 Януари 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Кабул. Държавният глава на Афганистан Ашраф Гани призова талибаните да „влязат в сериозни разговори" с правителството в Кабул, предава AFP, като припомня, че миналата седмица в Катар бяха проведени безпрецедентни преговори между бунтовниците и представителите на официалната власт.
„Призовавам талибаните... да покажат своята воля, да приемат искането на афганистанците за мир и да влязат в сериозни разговори с афганистанското правителство", подчерта Гани в телевизионно обръщение към нацията от президентския дворец в Кабул.
По-рано афганистанските власти се оплакаха, че са изключени от дискусиите в Катар и предупредиха, че всяко споразумение между САЩ и талибаните ще изисква одобрението на Кабул.Талибаните обаче отдавна отказват да говорят директно с правителството на Гани.
Гани направи обръщението часове, след като пресслужбата му публикува изявление, в което се казва, че специалният пратеник на САЩ Залмай Халилзад е уверил, че фокусът на преговорите в Катар остава намирането на начин за улесняване на мирните преговори между екстремистите и Кабул.
Халилзад пристигна в Афганистан късно в неделя след шестдневните преговори между представители на талибаните и САЩ в Доха. И двете страни отбелязаха постигането на „напредък". Според мнозина това може да означава възможност за постигане на споразумение. „Искаме мир, искаме го бързо, но го искаме с план", предупреди обаче президентът на Афганистан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Талибаните твърдят, че САЩ са се съгласили да се изтеглят от Афганистан до 18 месеца

Reuters: Талибаните твърдят, че САЩ са се съгласили да се изтеглят от Афганистан до 18 месеца

26 Януари 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Доха. Представители на движението „Талибан“ заявиха, че преговарящите от САЩ в събота са се съгласили на споразумение, което предвижда изтегляне на чуждестранните сили от Афганистан в рамките на 18 месеца от подписването на договора, съобщава Reuters.
Британската агенция е получила тази информация от талибански източници, в края на продължилите 6 дни преговори със специалния представител на САЩ Залмай Халилзад в Катар, които имат за цел да се договори край на най-дългата война в историята на САЩ.
Твърдението все още не е потвърдено от американската страна. Халилзад, както посочва агенцията, позовавайки се на два различни свои източника, е тръгнал към столицата на Афганистан Кабул, за да информира президента Ашраф Гани за резултатите от преговорите.
„В рамките на 18 месеца чуждестранните сили ще се изтеглят и ще бъде приложено примирие, а тогава в действие могат да бъдат пуснати други аспекти от мирния процес“, е заявил източникът на „Ройтерс“, който е цитирал част от документа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star Lebanon: Талибаните и САЩ са водили преговори в Катар

Daily Star Lebanon: Талибаните и САЩ са водили преговори в Катар

21 Януари 2019 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Доха. Представители на движението „Талибан“ са се срещнали със специалния пратеник на САЩ Залмай Халилзад в Катар в понеделник, съобщиха от афганската групировка. Това се случва няколко ни, след като те заплашиха да излязат от мирните преговори за Афганистан и часове, след като талибаните убиха повече от 100 члена на Афганските сили за сигурност, пише електронното издание Daily Star Lebanon.
“Разговорите между лидерите на „Талибан“ и представители на САЩ започнаха днес в Катар“, заяви говорителят на групировката Забиула Муджахид в съобщение.
Източник близък до преговорите е съобщил, че членове на политическото крило на „Талибан“ са се срещнали с Халилзад в Доха, като е добавил: „Да се надяваме, че те ще финализират сроковете и механизма на изтеглянето на чуждестранните войски от Афганистан“.
Усилията за договаряне на мирно споразумение за прекратяване на продължаващата 17 години война в Афганистан бяха белязани от неразбирателства през последните седмици, като САЩ се противопоставят на решението на „Талибан“ да изключат афганистанското правителство от разговорите.
По-рано в понеделник талибаните убиха над 100 членове на афганистанските сили в централната провинция Майдан Уардак в Афганистан.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Повече от 120 военнослужещи са загинали при нападение на талибаните срещу военна база в Афганистан

РИА Новости: Повече от 120 военнослужещи са загинали при нападение на талибаните срещу военна база в Афганистан

21 Януари 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Кабул. Повече от 120 афгански военнослужещи са загинали при нападение на бойци от радикалното движение „Талибан“ срещу военна база в централната провинция Вардак, предава РИА Новости, като се позовава на информация от британски медии.
По-рано бе съобщено, че талибаните са нападнали база на афанските спецслужби в град Майданшахр, югозападно от Кабул.
По данни на телевизионния канал Tolo News, трима от нападателите са ликвидирани, а четвъртият е активирал взривно устройство в автомобила.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Най-малко 30 души са загинали при срутване в златодобивна мина в Афганистан

АFP: Най-малко 30 души са загинали при срутване в златодобивна мина в Афганистан

6 Януари 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Кабул. A Най-малко 30 души са загинали при срутване в златодобивна мина в Североизточен Афганистан, предава AFP, като се позовава на местните власти.
Съгласно разпространените данни, седем души са пострадали при инцидента в провинция Бадахшан. Информацията е потвърдена пред агенцията от губернатора й Мохамад Рустан Рагхи.
Други подробности не се съобщават, включително за причините, довели до инцидента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.