НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ПГ на „Воля – българските родолюбци“ призова да се прекрати процедурата за F-16 и за свикване на КСНС за европейска отбранителна платформа

ПГ на „Воля – българските родолюбци“ призова да се прекрати процедурата за F-16 и за свикване на КСНС за европейска отбранителна платформа

13 Февруари 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „Воля – българските родолюбци“ призова да се прекрати процедурата за F-16 и за свикване на КСНС за европейска отбранителна платформа. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 7 февруари Германия и Франция подписаха исторически договор за създаване на нови бойни самолети. Това ще бъде цялостна въздушно-отбранителна система от най-ново поколение“, съобщи той. „Целта, която декларираха създателите на този договор, е членки на ЕС да не са зависими от американската военна техника. Личи, че това е първата стъпка към общоевропейска отбранителна платформа“, заяви Марешки. Според него това ще доведе до промяна в съществуването на НАТО.
„Къде е България във всичко това. България трябва да е първата, която се включва в проекта“, подчерта Веселин Марешки. „ПГ на „Воля – Българските родолюбци“ предлага следния план- със свое решение парламентът да даде мандат на правителството и военния министър да събере повече информация за този проект. Да бъде свикан КСНС“, каза още лидерът на „Воля“. Според него трябва да се прекрати процедурата по закупуването на F-16.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Българската войска много пъти е спасявала държавата, докато политици неведнъж са я проваляли

Президентът Румен Радев: Българската войска много пъти е спасявала държавата, докато политици неведнъж са я проваляли

7 Февруари 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. Намирам думите на премиера Бойко Борисов за несполучлива шега. Българската войска много пъти е спасявала българската държава, докато политици неведнъж са я проваляли. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти по повод думите на премиера Бойко Борисов, че през последните години за нуждите на ВВС са купувани само транспортни самолети и вертолети, с които генералите да избягат при евентуална война, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако офицерите днес нямат самочувствието да възразят на това оскърбление, то е защото от години са били поставяни в унизително положение от политиците“, посочи той. „Дори съвсем неотдавна, когато генералите стояха прави на Министерски съвет, седналите министри гласуваха парите им“, заяви държавният глава. „Надявам се премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на борда на военнотранспортните хеликоптери и самолети“, коментира Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Галъп интернешънъл“: 59% от българите подкрепят президента за изтребителите, 29% са „против“, а останалите се колебаят

„Галъп интернешънъл“: 59% от българите подкрепят президента за изтребителите, 29% са „против“, а останалите се колебаят

30 Януари 2019 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. Мненията в страната са разделени по въпроса дали прословутите ремонти на градски пространства са добри. Категорични мнозинства от над 80% обаче се съгласяват, че като цяло придвижването в големите градове става все по-голям проблем, отчетливо мнозинство от 64% са склонни да съобразяват и работното си място с мястото, където живеят. 72% биха мислили първо за детските градини и училищата, когато мислят за това къде да работят. Почти всички в София усещат проблеми с мръсен въздух. От скорошните теми в текущата национална политика най-радушно са възприети социалните послания и критиката срещу ромите. Българите се радват на всяка отсрочка за нашите превозвачи срещу пакета „Макрон“ и са критични спрямо нарушаването на процедурата за самолетите. Всичко това е част от по-общото разбиране на обществото ни за справедливост.
Това са част от изводите от бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните. Проведен е сред 800 души между 24 и 26 януари. Независим е от външно финансиране. Абсолютното максимално отклонение е ± 3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. Наред с текущи общополитически въпроси, сондажът хвърля светлина и върху присъщите за зимния сезон теми за градската среда, почистването на снега, качеството на въздуха и т.н.
Въпроси като качеството на ремонтите в населените места, качеството на настилките по тротоарите и качеството на въздуха, например, разделят обществото. Респондентите отговарят и според партийните си предпочитания – привържениците на управляващите са благосклонни, а привържениците на опозицията са критични. Когато обаче стане дума за мобилност, паркиране и т.н., мненията са повече от ясни: сериозни мнозинства споделят тревога. Например, 80% намират, че в големите градове придвижването е все по-трудно, 72% споделят хипотезата, че ако им се наложи да сменят работа, от съществено значение ще е тя да е близо до училища и детски градини, 71% в страната казват, че няма достатъчно места за паркиране. 64% реагират положително на твърдението „Когато човек си търси работа, все по-важно става тя да е близо до дома му“, 33% - отрицателно, а останалите се колебаят. На изричен въпрос дали биха съобразили свое ново жилище с мястото на работата си, 62% казват „да“, 33% – „не“, а останалите се колебаят.
44% се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, но 52% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. В София обаче картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато близо една трета са доволни, а останалите се колебаят. Подобна е картината и когато се попита за нашумелите ремонти на площади, улици и други градски пространства - 47% ги одобряват, а 50% - не. В София съотношението сочи малко по-критични настроения. Явно е, че в столичния град взискателността на обществеността е увеличена. Развитието на градовете у нас в последните години явно води и до по-голяма критичност на хората към качеството и прозрачността при ремонти и подобрения в градската среда. В по-големите населени места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да се позволят да пътуват извън България и да сравняват.
Засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна – 58% оценяват позитивно, а 31% негативно. Останалите се колебаят. Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен впечатленията на обществото от последните снеговалежи в планински райони на страната. В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната. Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух: цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.
Когато стане дума за общонационалната политика от последните седмици, 70%, например, подкрепят действията на Каракачанов във Войводиново. 25% са „против“, а останалите се колебаят. Чувствителността на обществото по въпроса с гетата очевидно е висока, но това не означава, че се подкрепят стихийни действия – напротив, 85% смятат, че е нужна стратегията, за която Каракачанов говори - за решаване на въпросите с гетата. 12% пък са на обратното мнение.
Проблемите с ромите се възприемат и като част от по-общите социални проблеми в страната. На фона на повишаването на цени, например, тази социална чувствителност сработва и 85% подкрепят скорошното искане на Корнелия Нинова за проверки и оставки в комисията за енергийно и водно регулиране. 13% са „против“, а останалите се колебаят.
Темата с българските превозвачи пък се е превърнала в надпартиен въпрос и Борисов печели плюс с опита да постигне отстъпки и отлагане на новите регулации – в полза на бизнеса на българските фирми. 17% с против действията на Борисов, а останалите се колебаят.
Мнозинство (59%) подкрепя и критичната позиция на президента Радев заради неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура. 29% са „против“, а останалите се колебаят. Тепърва ще се види какви са настроенията след критичната реч на президента в последните дни.
Всички тези теми засягат чувството на справедливост сред обществото – българите очевидно не приемат, когато се вижда пренебрегване на правилата. Дали става дума за голяма сделка, за усещане, че една група има привилегии пред друга, за протекционизъм на големи държави срещу слабите малки, или пък за социална чувствителност, обществото ни проявява невъзприемчивост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, АБВ: Трябва да се наложи мораториум върху сделката за изтребителите, а тези 2-3 млрд. лв. да бъдат инвестирани в енергетика

Георги Първанов, АБВ: Трябва да се наложи мораториум върху сделката за изтребителите, а тези 2-3 млрд. лв. да бъдат инвестирани в енергетика

30 Януари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се наложи мораториум върху сделката за изтребителите, а тези 2-3 млрд. лв. да бъдат инвестирани в икономиката, например в енергетика. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по бТВ Георги Първанов, президент между 2002 и 2012 г. и създател на партия АБВ.
Относно речта на президента Румен Радев след втората година от мандата му Първанов коментира, че президентът трябва да бъде критичен, но по конкретни поводи, а не постоянно негативен. По думите му се създава впечатление за война между институциите, а това сваля доверието.
Според него държавният глава трябва да работи за това да се възстанови диалога с правителството, а не да заявява, че няма как да има диалог.
Първанов съветва Радев да не създава нов политически проект, осолено докато е на „Дондуков” 2.
Георги Първанов обяви още, че АБВ протяга ръка към БСП и всички леви партии за коалиция или друго сътрудничество на предстоящите европейски и местни избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Няма по-прозрачна процедура от това да вкараш решението за избора на самолет в българския парламент

Премиерът Бойко Борисов: Няма по-прозрачна процедура от това да вкараш решението за избора на самолет в българския парламент

29 Януари 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Няма по-прозрачна процедура от това да вкараш решението за избора на самолет в българския парламент. Това каза премиерът Бойко Борисов на 13-ата среща на бизнеса с правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По-прозрачна процедура от това да вкарваш решение в парламента за какъв самолет, няма значение какво му е марката, да се вземе от българския парламент, там е законно избраната депутатска класа, по-прозрачна процедура от това няма. Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ – това възможно ли е? Не, благодаря. По-прозрачна процедура няма. Само, че в България нали крадецът вика дръжте крадеца – това е много често срещано явление. Десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника и то само във Военновъздушните сили. И нямат вътре една пушчица, едно патронче не мога на изстрелят - техника за бягане, да се изнесат генералният щаб и всички управляващи бързо при война. Нито една съпротивителна единица. И те ни дават оценка. Ние си пазим институциите, спазваме конституцията“, коментира Борсов. „Ако искат режим да направят, ние искаме демокрация“, подчерта той.
„Изборите са си избори и там ще си проличи и отношението на хората, и всяка една партия какво предлага”, заяви Борисов.
На въпрос защо и кой би могъл да спре България по пътя ѝ към еврозоната той отговори с въпрос: „Дали на някой му е приятно, че контрабандата от 34% падна под 5%? Дали на някой му е приятно, че за миналата година имаме близо 6 млрд. разпределени за по-високи доходи на хората? 10% увеличение на заплатите, за майките на армията, 20% за две години увеличение на заплатите в армията, за култура, театри, читалища. В колко сектора всичко се направи?“ „Изсветли се бизнесът, алкохол, цигари, а сега и в горивата в момента правим едни неща. Аз ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите – драстични. Така че месец - месец и половина и ще видите резултатите и там. Това не е приятно. Това създава напрежение“, коментира премиерът.
Весела АЛЕКСАНДРОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велизар Шаламанов: България би трябвало да ратифицира договора за F-16 преди лятната ваканция

Велизар Шаламанов: България би трябвало да ратифицира договора за F-16 преди лятната ваканция

19 Януари 2019 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. България би трябвало да ратифицира договора за F-16 преди лятната ваканция. Това каза за обзорното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ министърът на отбраната в служебното правителство на Георги Близнашки 2014 година и член на Атлантическия съвет на България Велизар Шаламанов. Той обясни, че след ваканцията, с приближаването на предстоящите местни избори, парламентът може да има проблеми с вземането на решения в срок. „България трябва максимално бързо да изпрати писмо заявка за придобиване на F-16 до САЩ. В рамките на 3-4 месеца след това САЩ трябва да изпрати до България писмо с приемане на предложението. Това е и договорът, който страната ни трябва да подпише и ратифицира. Следващата критична стъпка е да бъде платена цялата сума по договора, за да започнат първите стъпки на изпълнението“, обясни той. Велизар Шаламанов обясни, че този проект за превъоръжаване е сложен и за доброто му решение е необходимо създаване на силен програмен офис, който да води преговорите със САЩ и след подписването на договора да стане съвместен офис за цялостна трансформация на ВВС и армията.“ F-16 е най-добрият самолет във военно-технически и стратегически план. Предстои подготовка на пилотите ни за управлението на такъв самолет“, каза още той.
Росица АНГЕЛОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Получихме мандат за преговори, не да купуваме самолет

Министър Красимир Каракачанов: Получихме мандат за преговори, не да купуваме самолет

17 Януари 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
София. Ние получихме разрешение да водим преговори за закупуване на самолети, не сме получили да разрешение да купуваме изтребители. Имаме мандат да водим преговори. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице” по бТВ.
„Всички видяхме изявленията на Белия дом, че ще се съобразят с българските възможности. Тяхната позиция е гъвкава. Ако разговорите и преговорите са успешни, едва тогава ще поискаме от парламента да разреши закупуването на самолетите. След като приключат преговорите, и ако те са успешни, Народното събрание ще реши дали да купуваме самолети. Ако преговорите не са успешни, парламентът може да реши да преговаряме с някой друг”, каза още Красимир Каракачанов.
Той подчерта, че преговорите се водят на държавно ниво. „Ние не преговаряме с фирми, а с държави. Не преговаряме с „Локхийд Мартин”, а със САЩ, не преговаряме с „Грипен”, а с Швеция", обясни още военният министър.
На въпрос защо коалиционните партньори на ВМРО от „Атака” и НФСБ не са го подкрепили при гласуването в парламента, Каракачанов посочи, че не разбира защо колегите му са реагирали така.
Решението за преговори със САЩ за F-16 беше подкрепено вчера в парламента от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. „Няма коалиция ГЕРБ-ВМРО-ДПС. Има коалиция F-16”, коментира по този повод Красимир Каракачанов.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Решението за F-16 беше взето под външен натиск и не е в защита на националния интерес

Христо Проданов, БСП: Решението за F-16 беше взето под външен натиск и не е в защита на националния интерес

17 Януари 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. Решението за F-16 беше взето под външен натиск и не е в защита на националния интерес. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов в интервю за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“. „За пореден път се оказа, че България не е суверенна държава и не може да взима сама решение в полза на националния интерес. Дебатът, който ние изнесохме в Народното събрание беше с основна насоченост, че ние не оспорваме качествата нито на F -16, нито на Gripen, нито на Eurofighter“, каза още Проданов. По думите му всички са безспорно отлични самолети. „Оспорваме правото на парламентаризма, правовата държава и как тя функционира. Управляващото мнозинство юли месец миналата година внася в парламента параметрите, които бяха приети. В крайна сметка бяха подкрепени дори от БСП. Ние наистина сме за модернизация на Българската армия. България има доста други приоритети“, коментира заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. По думите му топ приоритетът и топ проблемът на България са бедността и ниските доходи. „Когато имаме приоритет - доходите на хората и тяхното повишаване, ние не можем безкрайно да увеличаваме нашите предложения за цената на това ново превъоръжаване и тези нови самолети. Така че имаме някакви приоритети, които спазваме. Това, което ни предложи правителството, беше всичко друго, но не и защита на националния интерес“, коментира още заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Не е ясно каква е националната концепция за Българската армия и върху кои сили искаме да акцентираме

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Не е ясно каква е националната концепция за Българската армия и върху кои сили искаме да акцентираме

17 Януари 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Не е ясно каква е националната концепция за Българската армия и върху какво искаме да акцентираме. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за предаването „12+3“ по БНР. „Не мисля, че атаката срещу президентската институция започна вчера при дебата за F-16 в парламента, а напротив – тя е много отдавна, още през 2017 г., когато още нищо не се знаеше по тези теми. И тогава председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов директно обвини българския президент в лобизъм, което беше драстичен акт“, заяви Йотова.
По повод вчерашния дебат тя посочи, че за първи път е разбрала колко много хора има в България, които разбират от изтребители. „Не ми звучеше сериозно, честно казано. И като български гражданин не успяха да ме убедят кой е по-добрият избор. Не успяха да ме убедят дали експертният характер е по-важен, или политическото решение. Дори и управляващата коалиция не е наясно с това“, каза още тя.
Вицепрезидентът обясни, че не е ясно каква е националната ни концепция за Българската армия и върху кои сили искаме да сложим акцент. „Ако ние сме сложили акцентът върху авиацията, да бъдат така добри от Министерството на отбраната да излязат и да кажат, че това е политическата ни линия. Аз чух вчера министъра на отбраната Красимир Каракачанов да казва, че България е морска държава и тъй като е доста размирно в Черно море, ще можем ли утре да поемем и още една голяма сума за кораби например. А в това време казваме колко силна външна граница сме на ЕС, като се има предвид сухопътната ни граница с Турция. И да не стане така, че след това да трябва да се купят още едни машини, които да я охраняват. Не казвам, че е излишно, но питам дали можем да понесем всичко това“, заяви Йотова и попита как кореспондира взетото решение с все по-засилващата се тенденция за Европейски отбранителен съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полковник от резерва Цвятко Луканов: Грипен е по-добрият за България западен самолет, защото е с по-добри оперативни възможности от F-16

Полковник от резерва Цвятко Луканов: Грипен е по-добрият за България западен самолет, защото е с по-добри оперативни възможности от F-16

17 Януари 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Грипен е по-добрият за България западен самолет, защото е с по-добри оперативни възможности от F-16. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ полковник от резерва Цвятко Луканов, бивш директор на „Авиоотряд 28“ и летец-изтребител във връзка с избора на боен самолет за българските ВВС. Той подкрепи избора на Грипен, като уточни, че F-16 не е най-добрият самолет в световен мащаб. Американските F-18, F-35 и други, както и руските Су-27, Су-33, Су-35 разполагат с много по-добра, но далеч по-скъпа техника. Трите номинирани в предложението на Министерство на отбраната бойни самолетa имат приблизително еднакви характеристики, каза още полковник Луканов. „Никой не коментира какви задачи за решаване стоят пред българските ВВС – с или без F-16 или Грипен. Политиците говорят приказки от общ характер – обръщат ни внимание на обстановката в Черно море, Кримския полуостров, Керченския пролив. Питам – и 16 самолета да имаме, кого плашим с тях? Дали турците с техните 250-300 самолета или гърците с 200-250 самолета? Смешно е да се говори, че ще водим война, с когото и да било. Според мен единствената задача на ВВС е да опазват въздушните граници на Република България от малки частни самолети. От кого иначе да се пазим?“, коментира полковник от резерва Цвятко Луканов. Той каза още, че Грипен е и по-евтиният вариант, като уточни, че сделката за F-16 няма да е 2,4 милиарда, а ще стигне 3,5 милиарда. Причината е, че никой не казва, че ще бъде закупен само един боен комплект, но той няма да е достатъчен, обясни той. Полковник Луканов допълни, че САЩ няма да отстъпят и стотинка от вече договорената сума.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Офертата на САЩ за F-16 не отговаря на 4 от 7 условия, поставени от Народното събрание

Валери Симеонов, НФСБ: Офертата на САЩ за F-16 не отговаря на 4 от 7 условия, поставени от Народното събрание

17 Януари 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. Офертата на САЩ за F-16 не отговаря на 4 от общо 7 условия, поставени от Народното събрание. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Става въпрос за едно предварително приемане на оферти със запитване до държавите, които предлагат тези оферти с предварително обявени условия, основните от които са 7. В един момент работната политико-военна група, която извършва анализа на предложенията, казва препоръчваме на правителството, респективно на парламента да одобри сделката с най-нередовния кандидат. Този, който не отговаря на четири от седемте условия“, посочи той. „Този предлага по-висока цена от тази, която сме заявили, казва, че няма да спази срока за първите доставки, не представя пълни технически данни за своя продукт, и не отговаря на условието да има такъв самолет в НАТО“, обясни лидерът на НФСБ. Според него условията, които са поставени от Народното събрание миналата година през месец юли на всички кандидати за доставка на самолети за страната ни, не са спазени при избора за F-16. „Кандидатът САЩ не отговаря на 4 от тези условия и въпреки всичко се препоръчва с една измислена процедура, както аз нарекох политически пирует, топката се прехвърля от правителството към Народното събрание, да промени тези условия. С други думи ние се нагаждаме към един от кандидатите, независимо дали това са великите Американски щати“, обясни Симеонов. „От НФСБ имахме изключително сериозни съображения, които изложихме от трибуната на Народното събрание, да не подкрепим едно такова решение“, заяви той. „На първо място съображението ни е следното: Въздушното пространство се защитава най-успешно с ракети, които са много по-евтини и гарантират истинска защита. Представете си тези 8, след 5 години ще станат 16 фантома, от най-модерно поколение, както ги хвалят, по какъв начин успешно ще се противопоставят в случаи на сблъсък“, попита той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Парламентът даде зелена светлина за преговори за F-16 (ОБЗОР)

Парламентът даде зелена светлина за преговори за F-16 (ОБЗОР)

17 Януари 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът възложи на правителството да преговаря със САЩ за закупуване на F-16. „За“ проекта за решение гласуваха 131 народни представители, „против“ – 84 и „въздържали се“ - 0, с което предложението бе прието. По предложение на БСП бе прегласувано, като при повторното гласуване „за“ проекта за решение гласуваха 130 депутати, „въздържали се“ – 0 и „против“ - 84. Освен преговори, парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ. Проекторешението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за подготовка на проекта за международен договор. В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на Народното събрание.
Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в края на миналата година в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител. Парламентът отхвърли и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за F-16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно.
Преди да бъде взето това решение в парламента се проведе близо 4-часов дебат по темата.
Първоначално от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да присъства в зала, а ГЕРБ отговориха на това като настояха и президентът Румен Радев като върховен главнокомандващ също да дойде за разискванията. Дори се стигна до 30-минутна почивка, но до пристигането на премиер и президент не се стигна.
В рамките на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че цени качествата на летеца Румен Радев, който дава експертиза, че най-доброто е F-16. Цветанов обясни, че има промяна, когато Румен Радев е политик и е номиниран от една политическа сила и има обвързаности с нея. „Днес българският парламент трябва да вземе важно стратегическо и политическо решение“, каза Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че 10 са държавите-членки на НАТО в ЕС, закупили F-16, а само 2 „Грипен“. Цветанов обърна внимание, че няма никакъв скрит разход от страна на САЩ, а при друго решение за сделка ще трябва да гадаем за допълнителния разход. Цветанов припомни, че когато през юни 2018 г. българският парламент гласува инвестиционния разход за закупуване на нов тип боен самолет и даването на мандат на правителството за преговори, това е било подкрепено от всички парламентарни групи без „Воля“. „Никой не знаеше кой ще е изборът, който ще предложи работната група“, посочи Цветанов и добави, че тук вече остават въпросителните за това дали някой не е защитавал други интереси. „Президентът Радев проявяваше голям интерес за всички процедури, които течаха последните няколко седмици, когато той направи призив за радиомълчание, но той искаше да има цялата информация за работната група“, поясни Цветанов.
Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов поясни, че ако се говори национално отговорно и се поемат обещания към армията и ВВС, ще трябва да се подкрепи предложението за преговори за F-16. „Пакетът, който ни се предлага от САЩ, превръща самолета във високотехнологична бойна система с възможности за сериозна защита“, поясни ген. Константин Попов. По думите му преимуществото на това предложение, което трябва да се гласува, е че ще продължи модернизацията на ВВС.
Сред партиите от коалицията „Обединени патриоти“ мненията за новия самолет бяха разнопосочни.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на Атака Волен Сидеров предложи страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за F 16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно, което бе отхвърлено от пленарна зала. По думите на Сидеров, ако се приеме решението, както сега е представено, политиците се фиксират, ограничават и предрешават вече една сделка, която не се знае дали е добра. „Има един фолклорен израз, че в България всички разбират от политика и от футбол“, коментира той и уточни, че всички разбират и от самолети.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че депутатите му категорично ще гласуват против решението, тъй като то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. По думите му единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази. Симеонов коментира, че другата причина да не подкрепят предложението е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република. Според него е явно желанието е да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание. „Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително“, допълни той. Симеонов заяви, че не трябва да се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение.
От своя страна заместник-председателят на ВМРО Милен Михов коментира, че ако се обяви нова процедура за избор на боен самолет, след година и половина пак ще обсъжда същото и ще се изхарчат много народни пари за поддръжка на старата авиация. „Със сигурност това ще доведе до две неща. След година и половина ще бъдем пак тук и ще обсъждаме същото и второто ще изхарчим много народни пари за поддръжка на старата авиация“, заяви още Михов. Той обясни, че страната ни е добър партньор на НАТО.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обърна внимание, че стратегическото за България решение за F- 16 ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Тя зададе дали това прилича на нова управленска коалиция. „Уважаеми български граждани, днес наистина е важен ден за България. Рядко в парламента се взимат такива стратегически решения с дългосрочен резултат. Гласуването изглежда е вече предрешено. Вероятно това решение ще мине. По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори от САЩ. Второ, злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС, европейски фирми за продължаване на тази процедура. Трето, може би най-важното – без да знаем с колко надхвърля решението на НС“, допълни Нинова. По думите ѝ това взема неопределено количество пари от всички български данъкоплатци в разрез с решението на парламента. „Тази процедура и това решение добави допълнително вода в мелницата на междуинституционалната война "управляващи – президентска институция". Четвърто за държавността – тежък удар, след като изпълнителната власт кара законодателната да ѝ даде правомощия да не изпълнява законите на България“, каза Нинова.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че категорично подкрепя решението и групата му ще гласува „за“. По думите му, когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм. „Когато се говори по темата, не трябва да има популизъм. Говорим за купуване на сигурност, не за купуване на техника“, посочи Карадайъ.
От „Воля“ упрекнаха политиците, че „никой не го е еня за интересите на българските граждани“. От партията обявиха, че ще инициират референдум за F-16.
От висшето военно ръководство потвърдиха необходимостта от придобиване на нов боен самолет за българските ВВС.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че ако закупим F-16, ще имаме най-модерния самолет от всички балкански държави. По думите му разходите по проекта за инвестиционен разход за изтребители са в рамките на плана за 2% от БВП, те не са допълнително от бюджета за пенсии, образование, здравеопазване. Каракачанов подчерта, че това е лъжа, и трябва да бъде чуто ясно. „Категорично съм против нов конкурс, защото ще обречем ВВС на никакво решение“, подчерта военният министър. „Ние предложихме избиране на един от партньорите и започване на преговори“, каза той. „Решението за F-16 е с изтребители и оборудване, един договор с една страна, така не си зависим от трета страна“, посочи Красимир Каракачанов.
Пред журналисти той допълни, че първата среща за F-16 със САЩ ще бъде на 14 февруари в Брюксел.
Междувременно и председателят на АБВ Румен Петков излезе с позиция в деня на гласуването на проекторешението. Той се обърна към народнитепредставители и заяви, че това е денят, в който всеки от тях ще се постави или в услуга на чужди интереси, или в защита на българската държава и парламент, който има плачевно доверие сред нашите сънародници. „Заявявам, че АБВ държи веднага след гласуването, ако то бъде утвърдително, да бъдат извадени поименно тези, които го подкрепят, за да са ясни имената на предателите, на тези, които загробват военновъздушните ни сили и на тези, които са готови да слугуват временно на всички“, заявява още Румен Петков.
Решението на българския парламент беше приветствано от посолството на САЩ в България и от фирмата-производител Lockheed Martin. "Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашият съюзник в НАТО", посочват от американското посолство. От Lockheed Martin отчетоха, че изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и НАТО.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът даде зелена светлина за преговори за F-16 (ОБЗОР)

Парламентът даде зелена светлина за преговори за F-16 (ОБЗОР)

16 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът възложи на правителството да преговаря със САЩ за закупуване на F-16. „За“ проекта за решение гласуваха 131 народни представители, „против“ – 84 и „въздържали се“ - 0, с което предложението бе прието. По предложение на БСП бе прегласувано, като при повторното гласуване „за“ проекта за решение гласуваха 130 депутати, „въздържали се“ – 0 и „против“ - 84. Освен преговори, парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ. Проекторешението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за подготовка на проекта за международен договор. В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на Народното събрание.
Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в края на миналата година в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител. Парламентът отхвърли и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за F-16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно.
Преди да бъде взето това решение в парламента се проведе близо 4-часов дебат по темата.
Първоначално от БСП поискаха премиерът Бойко Борисов да присъства в зала, а ГЕРБ отговориха на това като настояха и президентът Румен Радев като върховен главнокомандващ също да дойде за разискванията. Дори се стигна до 30-минутна почивка, но до пристигането на премиер и президент не се стигна.
В рамките на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че цени качествата на летеца Румен Радев, който дава експертиза, че най-доброто е F-16. Цветанов обясни, че има промяна, когато Румен Радев е политик и е номиниран от една политическа сила и има обвързаности с нея. „Днес българският парламент трябва да вземе важно стратегическо и политическо решение“, каза Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че 10 са държавите-членки на НАТО в ЕС, закупили F-16, а само 2 „Грипен“. Цветанов обърна внимание, че няма никакъв скрит разход от страна на САЩ, а при друго решение за сделка ще трябва да гадаем за допълнителния разход. Цветанов припомни, че когато през юни 2018 г. българският парламент гласува инвестиционния разход за закупуване на нов тип боен самолет и даването на мандат на правителството за преговори, това е било подкрепено от всички парламентарни групи без „Воля“. „Никой не знаеше кой ще е изборът, който ще предложи работната група“, посочи Цветанов и добави, че тук вече остават въпросителните за това дали някой не е защитавал други интереси. „Президентът Радев проявяваше голям интерес за всички процедури, които течаха последните няколко седмици, когато той направи призив за радиомълчание, но той искаше да има цялата информация за работната група“, поясни Цветанов.
Председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов поясни, че ако се говори национално отговорно и се поемат обещания към армията и ВВС, ще трябва да се подкрепи предложението за преговори за F-16. „Пакетът, който ни се предлага от САЩ, превръща самолета във високотехнологична бойна система с възможности за сериозна защита“, поясни ген. Константин Попов. По думите му преимуществото на това предложение, което трябва да се гласува, е че ще продължи модернизацията на ВВС.
Сред партиите от коалицията „Обединени патриоти“ мненията за новия самолет бяха разнопосочни.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на Атака Волен Сидеров предложи страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за F 16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно, което бе отхвърлено от пленарна зала. По думите на Сидеров, ако се приеме решението, както сега е представено, политиците се фиксират, ограничават и предрешават вече една сделка, която не се знае дали е добра. „Има един фолклорен израз, че в България всички разбират от политика и от футбол“, коментира той и уточни, че всички разбират и от самолети.
Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че депутатите му категорично ще гласуват против решението, тъй като то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. По думите му единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази. Симеонов коментира, че другата причина да не подкрепят предложението е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република. Според него е явно желанието е да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание. „Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително“, допълни той. Симеонов заяви, че не трябва да се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение.
От своя страна заместник-председателят на ВМРО Милен Михов коментира, че ако се обяви нова процедура за избор на боен самолет, след година и половина пак ще обсъжда същото и ще се изхарчат много народни пари за поддръжка на старата авиация. „Със сигурност това ще доведе до две неща. След година и половина ще бъдем пак тук и ще обсъждаме същото и второто ще изхарчим много народни пари за поддръжка на старата авиация“, заяви още Михов. Той обясни, че страната ни е добър партньор на НАТО.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обърна внимание, че стратегическото за България решение за F- 16 ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Тя зададе дали това прилича на нова управленска коалиция. „Уважаеми български граждани, днес наистина е важен ден за България. Рядко в парламента се взимат такива стратегически решения с дългосрочен резултат. Гласуването изглежда е вече предрешено. Вероятно това решение ще мине. По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори от САЩ. Второ, злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС, европейски фирми за продължаване на тази процедура. Трето, може би най-важното – без да знаем с колко надхвърля решението на НС“, допълни Нинова. По думите ѝ това взема неопределено количество пари от всички български данъкоплатци в разрез с решението на парламента. „Тази процедура и това решение добави допълнително вода в мелницата на междуинституционалната война "управляващи – президентска институция". Четвърто за държавността – тежък удар, след като изпълнителната власт кара законодателната да ѝ даде правомощия да не изпълнява законите на България“, каза Нинова.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че категорично подкрепя решението и групата му ще гласува „за“. По думите му, когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм. „Когато се говори по темата, не трябва да има популизъм. Говорим за купуване на сигурност, не за купуване на техника“, посочи Карадайъ.
От „Воля“ упрекнаха политиците, че „никой не го е еня за интересите на българските граждани“. От партията обявиха, че ще инициират референдум за F-16.
От висшето военно ръководство потвърдиха необходимостта от придобиване на нов боен самолет за българските ВВС.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че ако закупим F-16, ще имаме най-модерния самолет от всички балкански държави. По думите му разходите по проекта за инвестиционен разход за изтребители са в рамките на плана за 2% от БВП, те не са допълнително от бюджета за пенсии, образование, здравеопазване. Каракачанов подчерта, че това е лъжа, и трябва да бъде чуто ясно. „Категорично съм против нов конкурс, защото ще обречем ВВС на никакво решение“, подчерта военният министър. „Ние предложихме избиране на един от партньорите и започване на преговори“, каза той. „Решението за F-16 е с изтребители и оборудване, един договор с една страна, така не си зависим от трета страна“, посочи Красимир Каракачанов.
Пред журналисти той допълни, че първата среща за F-16 със САЩ ще бъде на 14 февруари в Брюксел.
Междувременно и председателят на АБВ Румен Петков излезе с позиция в деня на гласуването на проекторешението. Той се обърна към народнитепредставители и заяви, че това е денят, в който всеки от тях ще се постави или в услуга на чужди интереси, или в защита на българската държава и парламент, който има плачевно доверие сред нашите сънародници. „Заявявам, че АБВ държи веднага след гласуването, ако то бъде утвърдително, да бъдат извадени поименно тези, които го подкрепят, за да са ясни имената на предателите, на тези, които загробват военновъздушните ни сили и на тези, които са готови да слугуват временно на всички“, заявява още Румен Петков.
Решението на българския парламент беше приветствано от посолството на САЩ в България и от фирмата-производител Lockheed Martin. "Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашият съюзник в НАТО", посочват от американското посолство. От Lockheed Martin отчетоха, че изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и НАТО.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Първата среща за F-16 със САЩ ще бъде на 14 февруари в Брюксел

Министър Красимир Каракачанов: Първата среща за F-16 със САЩ ще бъде на 14 февруари в Брюксел

16 Януари 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Мисля, че първата среща, която мога да проведа е в началото на другия месец в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на отбраната, на 14 февруари, на срещата на министрите в НАТО. До тогава ще комуникират експертите. Това каза пред журналисти в парламента министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос при задаващото се посещение на премиера Борисов в САЩ ли ще бъдат първите срещи за изтребителите след гласуването на предложението правителството да преговаря със САЩ за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сроковете за провеждане на преговорите със САЩ не са упоменати. Специалистите казват 4 месеца“, посочи той. „Това е срокът, ако преговорите вървят нормално, може да бъде и повече“, коментира Каракачанов и уточни, че в екипа за преговори задължително ще има и експерти. „Натиск няма. На срещата с американския помощник държавен секретар казах съображенията ни. Ако стигнем до F-16, цените са това, което ни притеснява“, посочи военният министър. „Преди година и половина на тогавашния американски военен министър Матис и на посланика съм казал, че докато съм министър на отбраната подпис под стар F-16 няма да сложа. Едва ли някой друг български политик си е позволявал такъв начин на говорене“, каза Красимир Каракачанов. „Оттук нататък има много въпроси, които трябва да изясним - срокове на доставка, обслужване по време на жизнения цикъл, доставка на резервните части“, уточни той. „Говорихме с министър Горанов. Той е съгласувал предложението ни още в момента, в който сме го внесли в МС. Минава на междуведомствено съгласуване през всички министерства“, обясни министърът. В отговор на въпрос трябвало ли е президентът Радев да присъства на гласуването, Каракачанов коментира: „Президентът по Конституция има право да се появи в Народното събрание, когато пожелае. Защо трябва изключително да дойде днес или вчера. Ако е бил в България и е имал желание, е можел да дойде“. Попитан как си обяснява промяната в позицията на Румен Радев като летец за F-16 и като президент за „Грипен“, министърът каза: „Това трябва да питате него“.
Биляна ИВАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за придобиване на нови самолети F-16

Посолството на САЩ приветства решението на Народното събрание за начало на преговорите за придобиване на нови самолети F-16

16 Януари 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Посолството на САЩ приветства решението, прието днес от Народното събрание, за начало на преговорите за придобиване на нови самолети F-16 Block 70 от Локхийд Мартин. Това съобщиха от Посолството на САЩ в България. "Очакваме да продължим да укрепваме стратегическото си партньорство с България, нашият съюзник в НАТО", посочват от американското посолство.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Lockheed Martin: Изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и НАТО

Lockheed Martin: Изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и НАТО

16 Януари 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
София. Изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и НАТО. Това се посочва в изявление на Lockheed Martin относно решението на българския парламент за започване на преговори за F-16 Блок 70. От компанията посочиха, че приветстват решението на българския парламент за започване на преговори за закупуването на изтребители F-16 Блок 70.
„Изтребителите F-16 отговарят напълно на отбранителните нужди на България и на НАТО и военновъздушните сили на страната ще придобият най-модерния изтребител 4-то поколение на въоръжение в алианса. Българската икономика и индустрия също ще спечелят от новоустановените дългосрочни отношения с глобалния технологичен лидер Lockheed Martin.
Ще продължим да подкрепяме правителството на САЩ и нашите нови български партньори по време на преговорите по договора“, каза Джеймс Робинсън, директор Международно бизнес развитие на F-16 в Lockheed Martin.
Lockheed Martin, базирана в Бетесда, щат Мериленд, САЩ, е глобална отбранителна и космическа компания с близо 100 000 служители в цял свят и работи основно в областта на проучването, проектирането, разработването, производството, интегрирането и поддръжката на високо технологични системи, продукти и услуги.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Цонков, БСП: Управляващите не са наясно с условията и предложенията на отделните страни за придобиване на нови изтребители

Николай Цонков, БСП: Управляващите не са наясно с условията и предложенията на отделните страни за придобиване на нови изтребители

16 Януари 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
София. С приетото решение за F-16 какви сигнали даваме на международната общност. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Цонков в отрицателен вот след приемане на решението за започване на преговори със САЩ за закупуване на F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той добави, че за две години са приети два проекта за инвестиционен разход. „Управляващите не са наясно с условията, които са предлагали отделните страни и предложенията, които правят. Подведоха Народното събрание миналата година да гласува решение, което сега налагат да бъде променяно и да излезем от параметрите. С промяната на условията, на параметрите в проекта за инвестиционен разход, несъобразяването с параметрите и възможностите на българския бюджет - какво правим. Какви сигнали даваме на международната общност“, заяви Цонков.
Деница КИТАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 130 гласа "за" парламентът възложи на правителството да преговаря със САЩ за закупуване на F-16

Със 130 гласа "за" парламентът възложи на правителството да преговаря със САЩ за закупуване на F-16

16 Януари 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът възложи на правителството да преговаря със САЩ за закупуване на F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ проекта за решение гласуваха 131 народни представители, „против“ – 84 и „въздържали се“ - 0 , с което предложението бе прието. По предложение на секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов предложението бе прегласувано. При прегласуването „за“ проекта за решение гласуваха 130 депутати, „въздържали се“ – 0 и „против“ - 84. Освен преговори, парламентът възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ. Проекторешението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за подготовка на проекта за международен договор. В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на Народното събрание. В мотивите се посочва, че членството на България в НАТО е стратегически избор на принадлежност към евроатлантическата архитектура за сигурност и е ключов приоритет на правителството. Страната ни вече 15 години се ползва от преимуществата на членството в Алианса. Вносителите посочват, че предвид рисковете и заплахите за сигурността на страната, не може да се позволи по-нататъшно забавяне на модернизацията на ВВС, а придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16 ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация. Докладът за избор на нов многоцелеви изтребител за Военновъздушните сили бе внесен в края на миналата година в Министерския съвет от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от министъра на икономиката Емил Караниколов. Документът е изработен от междуведомствената експертна комисия и политико-военната група за избор на нов изтребител. Парламентът отхвърли и предложението на лидера на "Атака" Волен Сидеров страната ни да преговаря с всички държави, които имат интерес и с Руската федерация, както и ако се стигне до сделка между САЩ и България за F 16, самолетът да бъде предоставен безвъзмездно.
Деница КИТАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Разходите за изтребителите не са от бюджета за пенсии или здравеопазване, това е лъжа

Министър Красимир Каракачанов: Разходите за изтребителите не са от бюджета за пенсии или здравеопазване, това е лъжа

16 Януари 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Разходите по проекта за инвестиционен разход за изтребители са в рамките на плана за 2% от БВП, те не са допълнително от бюджета за пенсии, образование, здравеопазване. Това е лъжа, нека да бъде чуто ясно. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов преди гласуването на предложението правителството да преговаря със САЩ за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не вземаме решение правителството да сключи сделка утре, а да започнем преговори. Не знам защо от говорещите от лявата страна на залата това се пропуска“, коментира той. „Изказаха се откровени лъжи, неистини, и обидни квалификации. Меко казано неистини“, заяви министърът. „Отклонението в цената може да бъде само до полученото вече предложение. Ние имаме таван, имаме уверение, че таванът ще бъде свален“, обясни Красимир Каракачанов. „Прави се много грозен опит да се внушава в обществото, че то ще бъде ощетено, било то заради пенсии или социална политика“, обърна внимание той. „Решението е в ръцете на българското НС. Лично ще благодаря на всички от името на МО и на българските военнослужещи“, каза Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Ако закупим F-16, ще имаме най-модерния самолет на Балканите - никой не е оказвал натиск на работните групи

Министър Красимир Каракачанов: Ако закупим F-16, ще имаме най-модерния самолет на Балканите - никой не е оказвал натиск на работните групи

16 Януари 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. Ако закупим F-16, ще имаме най-модерния самолет от всички балкански държави. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов преди гласуването на предложението правителството да преговаря със САЩ за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Никой не е отказвал натиск на нито една от двете работни групи“, заяви той. „Да твърдим, че такъв самолет няма, е все едно, че „Мерцедес“ и „БМВ“ няма да произведат следващия си модел“, коментира министърът. „Не е редно да казваме неистини. F-16 е модификация, пето поколение“, изтъкна той. „Не е вярно това, че президентът е бил изолиран. Лично аз съм водил 7-8 разговора с него, по негово желание“, посочи Каракачанов. „Каквото е пожелал президентът за процедурата, го е получил от Министерството на отбраната“, допълни министърът. „Категорично съм против нов конкурс, защото ще обречем ВВС на никакво решение“, подчерта военният министър. „Ние предложихме избиране на един от партньорите и започване на преговори“, каза той. „Решението за F-16 е с изтребители и оборудване, един договор с една страна, така не си зависим от трета страна“, посочи Красимир Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген.-майор Цанко Стойков: Потвърждавам необходимостта от придобиване на нов боен самолет за българските ВВС

Ген.-майор Цанко Стойков: Потвърждавам необходимостта от придобиване на нов боен самолет за българските ВВС

16 Януари 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Потвърждавам необходимостта от придобиване на нов боен самолет за българските Военновъздушни сили. Това каза началникът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н министър на отбраната, като командир на ВВС също потвърждавам необходимостта от модернизация чрез придобиване на нов боен самолет за българските ВВС, за да може да изпълняваме своите задачи и задължения по гарантиране на националния суверенитет“, каза ген.-майор Цанко Стойков. Той отбеляза, че ако процесът бъде върнат в начална фаза, модернизацията на българските ВВС ще закъснее.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев: Убеден съм, че народните представители ще вземат най-доброто решение за модернизацията на българската армия

Заместник-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев: Убеден съм, че народните представители ще вземат най-доброто решение за модернизацията на българската армия

16 Януари 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Убеден съм, че народните представители ще вземат най-доброто решение за модернизацията на българската армия. Това каза заместник-началникът на отбраната ген. Димитър Илиев по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като представител на висшето военно ръководство искам да ви споделя следното. За нас процесът на модернизация е бил винаги от особена важност. Така или иначе той се заключи в тези три първоначално големи проекта“, каза той по проектите за самолет, кораб и машина за пехотата. „Ние разглеждаме проектите, особено този, който стои за обсъждане пред вас като загряващ момент за процеса на модернизация“, каза още ген. Илиев.
Деница КИТАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Стратегическото за България решение за F-16 ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО - прилича ли това на нова управленска коалиция

Корнелия Нинова, БСП: Стратегическото за България решение за F-16 ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО - прилича ли това на нова управленска коалиция

16 Януари 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Стратегическото за България решение за F- 16 ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО - прилича ли това на нова управленска коалиция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми български граждани, днес наистина е важен ден за България. Рядко в парламента се взимат такива стратегически решения с дългосрочен резултат. Гласуването изглежда е вече предрешено. Вероятно това решение ще мине. По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори от САЩ. Второ, злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС, европейски фирми за продължаване на тази процедура. Трето, може би най-важното – без да знаем с колко надхвърля решението на НС“, допълни Нинова. По думите ѝ това взема неопределено количество пари от всички български данъкоплатци в разрез с решението на парламента. „Тази процедура и това решение добави допълнително вода в мелницата на междуинституционалната война "управляващи – президентска институция". Четвърто за държавността – тежък удар, след като изпълнителната власт кара законодателната да ѝ даде правомощия да не изпълнява законите на България. Решението на парламента, взето през 2018 г., има силата на закон. Днес, ако бяхте по-умни, може би трябваше да предложите да отменим онова решение и да приемем друго, а не да дадем правомощия да се нарушава закона на държавата. Последен ефект – това стратегическо за България решение ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Прилича ли това на нова управленска коалиция в политическото пространство на България? Това исках да кажа на българското общество, на българските граждани. Позицията на БСП, колкото и да се опитвате да очерняте, е последователна“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: 10 са държавите-членки на НАТО в ЕС, закупили F-16, а само 2 - „Грипен“

Цветан Цветанов, ГЕРБ: 10 са държавите-членки на НАТО в ЕС, закупили F-16, а само 2 - „Грипен“

16 Януари 2019 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. 10 са държавите-членки на НАТО в ЕС, закупили F-16, а само 2 „Грипен“. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по отбрана и депутат от ГЕРБ, по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че когато се говори за национална сигурност, трябва да се вземе стратегическо решение и добави, че при избора на нов тип боен самолет трябва да се има предвид каква експертиза и решения са взимали нашите съседи, като посочи, че те също са с F-16.
Цветанов обърна внимание, че няма никакъв скрит разход от страна на САЩ, а при друго решение за сделка ще трябва да гадаем за допълнителния разход. Цветанов припомни, че когато през юни 2018 г. българският парламент гласува инвестиционния разход за закупуване на нов тип боен самолет и даването на мандат на правителството за преговори, това е било подкрепено от всички парламентарни групи без „Воля“. „Никой не знаеше кой ще е изборът, който ще предложи работната група“, посочи Цветанов и добави, че тук вече остават въпросителните за това дали някой не е защитавал други интереси. „Президентът Радев проявяваше голям интерес за всички процедури, които течаха последните няколко седмици, когато той направи призив за радиомълчание, но той искаше да има цялата информация за работната група“, поясни Цветанов.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ценя качествата на летеца Румен Радев, който дава експертиза, че най-доброто е F-16

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ценя качествата на летеца Румен Радев, който дава експертиза, че най-доброто е F-16

16 Януари 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Ценя качествата на летеца Румен Радев, който дава експертиза, че най-доброто е F-16. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че има промяна, когато Румен Радев е политик и е номиниран от една политическа сила и има обвързаности с нея. „Днес българският парламент трябва да вземе важно стратегическо и политическо решение“, каза Цветанов. Много се изговориха „за“ и „против“. Иска да дам една малка хронология, както беше заявено от колеги, които се изказваха, всеки един от нас трябва да направи информиран избор“, каза още Цветанов. Той обърна внимание, че през 2010 г. в първия кабинет на премиера Борисов е започнало да се изпълнява ангажимента за инвестиционен разход и модернизация на българската армия. „Към тогавашния момент мога да кажа, че към 2012 имаше приключена процедура, която беше гласувана от Министерския съвет. Тя трябваше да бъде гласувана в българския парламент. Поради определени събития се стигна да политически криза и отидохме на предсрочни парламентарни избори. За този период ценя качествата и достойнството на летеца Румен Радев, защото тогавашният период има концепция за изграждане на отбранителна способност, този доклад, за тази концепция е подписана точно от Румен Радев. Точно 2012 г. и забележете в изводите, употребяваният боен самолет в пакет, предложен от Португалия и САЩ има изразени най-добри комплексни показатели“, каза още Цветанов. По думите му има и интервю на летеца Румен Радев, който говори точно какви биха могли да бъдат дефицитите, ако не се стигне до модернизацяита и инвестиционния разход, а именно: „Въпросът не е дали ни трябва, а кога най-скоро можем да вземем подобен самолет“. "Румен Радев е човекът, който участва в промяната за условията за наредбата P-7, свързана с инвестиционния разход", добави още Цветанов.
Деница КИТАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ако говорим национално отговорно и поемем обещания към армията и ВВС, ще трябва да подкрепим предложението за преговори за F-16

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ако говорим национално отговорно и поемем обещания към армията и ВВС, ще трябва да подкрепим предложението за преговори за F-16

16 Януари 2019 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Ако говорим национално отговорно и поемем обещания към армията и ВВС, ще трябва да подкрепим предложението за преговори за F-16 . Това каза ген. Константин Попов, председател на парламентарната Комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ, по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пакетът, който ни се предлага от САЩ, превръща самолета във високотехнологична бойна система с възможности за сериозна защита“, поясни народният представител. По думите му преимуществото на това предложение, което трябва да се гласува, е че ще продължи модернизацията на ВВС.
„Оттук нататък на нас ни предстоят тежки решения, завършващи дай Боже с ратифициране на договор за придобиване на нов тип боен самолет. Правителството дали избра правилен път на този етап? Смятам, че беше абсолютно правилно. Правителството на този етап иска Народното събрание да изпълни своите контролни функции, ако вземем едно такова решение, както е предложено, - правителството ще има увереността, че вървим в правилната посока“, поясни ген. Попов. Той посочи, че ако не се мине през тази процедура сега, ще се започне отначало и процесът ще се отложи с години. „Сега ще си позволя като бивш командир на ВВС да кажа защо правителството се е насочило към придобиването на F 16 от САЩ и ние го одобряваме - предлагат пълен пакет с въоръжение - това, което стана въпрос, че Европа не може да предложи. Европа може да ни предложи само ракети въздух – въздух. Тези ракети са два, два и половина пъти по-скъпи. Второ, предлага ни един високотехнологичен нов радар“, обясни ген. Попов. По думите му разликата на този радар с другите, които ни се предлагат, е като между телефонен и оптичен кабел. По отношение на специалното оборудване ген. Попов заяви, че с тези информационни технологии страната ни може да участва във войната на високи технологии.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Вигенин за самолетите: Няма да подпишем празен чек, таванът за България е 1.8 млрд. лв.

Кристиан Вигенин за самолетите: Няма да подпишем празен чек, таванът за България е 1.8 млрд. лв.

16 Януари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Няма да подпишем празен чек. Таванът за България е 1.8 млрд. лв. Това заяви в пленарна зала секретарят на ПГ на „БСП за България" Кристиан Вигенин за закупуването на самолетите, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че БСП не е изразявала предпочитания към определен самолет, а е настоява единствено изборът да отговаря на нуждите на ВВС и на изискванията, приети от НС. Вигенин изтъкна, че БСП подкрепя модернизацията на Българската армия. „Вие обаче искате да подпишем празен чек на правителството, в противоречие на решение на НС, утвърждаващо задължителни изисквания. БСП не може да подкрепи това”, обърна се социалистът към управляващите. По думите му има няколко причини левицата да не подкрепя това искане - отклоняването от изискванията, приети от НС, е отклоняване от интересите и възможностите на България; процедурата, планирана като прозрачен процес, завършва с привкус на бързане, външен натиск и трансформиране на процеса от изисквания, на които кандидатите трябва да отговорят, на изисквания от единия кандидат, на които България трябва да отговори; БСП не приема игрите със стотици милиони в името на неясно формулирани ползи. „Дали сме съгласие за таван от 1.8 млрд. лв. и няма да отстъпим от него, защото България не може да си позволи да похарчи повече”, заяви той и допълни, че правителството само се поставя в слаба позиция, допускайки отстъпление от тази сума. По думите му всички действия на правителството и мнозинството, от първия ден, са били насочени към постигане на този резултат.
Кристиан Вигенин коментира, че трудността си да мотивират направения избор с технически изисквания е принудила управляващите да извадят политическите аргументи - да закупим въоръжение от партньор в НАТО, да утвърждаваме стратегическото партньорство със САЩ и това, че съседните страни ползват същите самолети. „Тези аргументи важаха и преди началото на процедурата. Ако резултатът е бил предрешен, защо разигравахме останалите партньори и компании", попита той и подчерта, че с действията си управляващите поставят и партньорите от САЩ в неловко положение. „Остава въпросът- дали, ако бе отменена рамката преди процедурата, нямаше да има и други партньори от НАТО, които да направят предложения, може би и по-изгодни”, обясни той.
Кристиан Вигенин заяви, че НАТО е организация, която ще продължи да съществува, но се променя и не е организацията от преди няколко години. По думите му все по-видими стават противоречията между САЩ и ЕС. „Ние не искаме тези противоречия и държим на трансатлантическата връзка, но те са породени от днешното американско ръководство”, заяви той. По думите му са видими намеренията и желанието на САЩ да инвестират в двустранни отношения, а не в многостранни формати. „Включително и заради това, ЕС ускорява усилията си да изгражда убедителна обща политика за сигурност и отбрана и да развива собствени отбранителни способности, обсъжда се и възможността за създаване на европейска армия. Днес няма страна членка, която да не подкрепя тази посока на развитие. Единственият спор е, по-скоро, дали тези способности да са допълващи НАТО или да се развиват паралелно”, коментира той.
Кристиан Вигенин каза, че БСП не еднократно е подчертавала, че държи на стратегическите отношения със САЩ. "Ние имаме намерение техният всеобхватен характер да се развива и да не се свежда само до военно сътрудничество. Според него, ако България също е разглеждана като такъв важен партньор от САЩ, ако дългосрочното сътрудничество в тази сфера е важно за тях, преговорите ще протекат по такъв начин, че резултатите да не се отклоняват от изискванията, приети от българския парламент. „Ако договорът, който бъде представен за ратификация, отговаря на изискванията, които сме приели, ние ще подкрепим ратификацията на този договор. Ако се отклонява обаче от тях, каквито са индикациите, ние няма как да продължим подкрепата си. Българският парламент трябва да бъде уважаван и не може да бъде разиграван по този начин”, заключи Кристиан Вигенин.
„Ние ще подкрепим мандата за водене на преговори. Не подкрепяме отклоняването от задължителните условия в рамката“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков. Според него там, където свършва популизмът, започва лобизмът. „Ние не сме тук да слушаме достойнства и недостатъците на определен тип самолети. Обсъждаме предложения на МС за отклоняване от задължителните условия. Кажете каква е рамката“, призова той. По неговите думи една голяма част от Комисията по отбрана не е чела доклада на политико-военната група, изводите и мненията в него. Той призова да се направи справка колко самолета F-16 са излетели на парада в Румъния. И отговори - нула.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Управляващите пишат некролога на българската авиация

Проф. Румен Гечев, БСП: Управляващите пишат некролога на българската авиация

16 Януари 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите пишат некролога на българската авиация. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие сте написали срок на доставка 3 години. Уважаеми колеги вие като вземете това решение, нали знаете, че доставката на новия самолет, той сигурно ще е добър, той ще дойде след 5-6 години. В момента пишете некролога на българската авиация. Тя изнемогва. Летят само няколко МИГ-а от време навреме, поради недостиг на резервни части. Калпав е ремонтът на двигателите, който направихте, т.е. до 1-2 години тези самолети ще бъдат приземени,т.е. вие казвате, че 3-4 години България няма да има авиация, каза проф. Гечев. „Вие изцяло с това предложение нарушавате финансовата рамка. Освен това, уважаеми колеги, вие нарушавате принципа на конкуренцията. Чувах от колеги по медиите. Не мога да повярвам на това, което слушам, че това било процедура, а не конкуренция. Дами и господа, как не е конкуренция, като вие сте публикували в държавен вестник брой 51 сравнителна таблица. Това шегичка ли е. Вие се шегувате с Великобритания? Казвате това било процедура. Това е насилие на българския език. То всичко е процедура. Процедурата е конкурс, търгът е процедура. Преговори с потенциален продавач или купувач също е процедура. Вие сте написали, че процедурата е конкурс. Иначе вие защо правите методика?“, каза още проф. Гечев. Той обясни, че най-страшното е, че българското правителство се лишава от възможността да постигне най-добро качество при най-добра цена.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът излезе в 30-минутна почивка по искане на ПГ на „БСП за България“

Парламентът излезе в 30-минутна почивка по искане на ПГ на „БСП за България“

16 Януари 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът излезе в 30-минутна почивка, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Искането направи секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. Той поиска почивката, за да може премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание за дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16. Първоначално искането му не бе прието от председателя на парламента Цвета Караянчева, но след второ настояване, го прие.
От БСП попитаха къде е министър-председателя, а председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заяви, че той е на заседание на Министерски съвет. Караянчева добави, че се е свързала и с президентството, заради поканата към държавния глава да присъства на дебата за F-16 и очаква отговор оттам.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Никой не го е еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум за F-16

Веселин Марешки, „Воля“: Никой не го е еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум за F-16

16 Януари 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Никой не го е еня за интересите на българските граждани, ще инициираме референдум за F-16. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние както многократно сме заявявали, никога и по никакъв начин нямa да подкрепим харченето на български пари. В предизборните програми на всички партии се говори за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено образование и здравеопазване, за подпомагане на полицаите, за да могат те да свършат така работата, че всеки български гражданин да живее спокойно и мирно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени“, допълни още Марешки.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милен Михов, ВМРО: Ако обявим нова процедура за избор на боен самолет, след година и половина пак ще обсъждаме същото и ще изхарчим много народни пари за поддръжка на старата авиация

Милен Михов, ВМРО: Ако обявим нова процедура за избор на боен самолет, след година и половина пак ще обсъждаме същото и ще изхарчим много народни пари за поддръжка на старата авиация

16 Януари 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Ако сме „величествени“, казвайки, че F-16 не отговаря на желанията ни и обявим нова процедура, ще оставим авиацията по бели няма да казвам какво. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на ВМРО Милен Михов по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на възможността за нова процедура, Михов заяви: „Със сигурност това ще доведе до две неща. След година и половина ще бъдем пак тук и ще обсъждаме същото и второто ще изхарчим много народни пари за поддръжка на старата авиация“, заяви още Михов. Той обясни, че страната ни е добър партньор на НАТО. „Накрая ни обвиняват, че даваме пари за оръжие, а не за пенсии. Не за социални помощи. Само че историята ни е показала, че няма социална, социалистическа или богата държава, ако тя не е силна. Силата прави богатството. За да бъдем богати, трябва да бъдем силни. За да бъдем силни, трябва да имаме силна, модерна, национална българска армия“, допълни Михов.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов: НФСБ категорично ще гласуваме против решението за преговори със САЩ за F-16, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство

Валери Симеонов: НФСБ категорично ще гласуваме против решението за преговори със САЩ за F-16, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство

16 Януари 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. НФСБ категорично ще гласуваме против решението, то по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. За съжаление по този въпрос ние ще имаме различни позиции в партиите в „Обединени патриоти“. Ние категорично ще гласуваме против това решение по редица причини и първата е, че считаме, че едно такова решение по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство“, подчерта той. По думите му единственият начин за защита на нашето въздушно пространство е чрез ракетни бази. Той посочи, че другата причина да не подкрепят предложението е, че се нарушава парламентаризмът на страната и тя вече се превръща в нещо доста по-различно от парламентарна република. Според него е явно желанието е да се извърши политически пирует и да се прехвърли отговорността към Народното събрание. „Когато се изопачават първоначалните условия в полза на един от участниците, това е позорно, унизително“, допълни той. Симеонов заяви, че не трябва да се нарушават цената, техническите параметри на инвестиционното предложение. По думите му, ако тези първоначални параметри бъдат спазени, НФСБ ще подкрепи предложението за преговори със САЩ.
Деница КИТАНОВА
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: Ако вземем решението правителството да преговаря за F-16, ще имаме по-добра цена и доставка, която ще ни гарантира бъдеще на авиацията за следващите 40-50 години

Владимир Тошев, ГЕРБ: Ако вземем решението правителството да преговаря за F-16, ще имаме по-добра цена и доставка, която ще ни гарантира бъдеще на авиацията за следващите 40-50 години

16 Януари 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Ако вземем решението правителството да преговаря за F-16, ще имаме по-добра цена и доставка, която ще ни гарантира бъдеще на авиацията за следващите 40-50 години. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Владимир Тошев ппо време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да започна с това, че днес в събранието и то на открито заседание продължаваме един процес, който е стартирал 2004-2005 г. Обстановката коренно се е променила. Само че в момента ние предопределяме не само бъдещото развитие на ВВС, а и на Българската армия и на България като цяло“, каза още Тошев. По думите му преди ГЕРБ е взето правилното и кардинално стратегическо решение страната ни да членува в НАТО и ЕС. „Оттам нататък нещата, които трябва да решаваме не са толкова трудни“, добави Тошев. По думите му днешното решение ще даде тласък на останалите два модернизационни процеса за бойната машина и за кораба. „Разликата е кардинална. В останалите модернизационни проекти процедурите са различни. Тук колеги, нямаме никакво съмнение защо не става въпрос за конкурсна процедура, а за преговори между държава и държава“, допълни Тошев. Той призова да се даде възможност на правителството за преговори.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Категорично подкрепяме предложението правителството да преговаря със САЩ за F-16

Мустафа Карадайъ, ДПС: Категорично подкрепяме предложението правителството да преговаря със САЩ за F-16

16 Януари 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Категорично подкрепяме решението и ще гласуваме „за“. Позицията ни е ясна и строго последователна. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато става въпрос за национална сигурност, няма място за популизъм“, заяви той. „Когато се говори по темата, не трябва да има популизъм. Говорим за купуване на сигурност, не за купуване на техника“, посочи Карадайъ. „Решението е политическо и стратегическо за страната и го подкрепяме“, обяви председателят на ПГ на ДПС. „ГЕРБ до вчера твърдяха едно, а днес друго. Като решението е политическо и стратегическо, възниква въпросът може ли ГЕРБ да осигури такова мнозинство от управляващата коалиция по този въпрос“, обърна внимание той. „Ако не могат- що за управление е това. В чий интерес е“, попита Карадайъ.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Велков, БСП: Отклонението от зададената рамка за цената на бойните самолетите е над половин милиард лева

Славчо Велков, БСП: Отклонението от зададената рамка за цената на бойните самолетите е над половин милиард лева

16 Януари 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Без да изнасяме класифицирана информация, отклонението от зададената рамка за цената на бойните самолетите е над половин милиард лева, без допълнителните разходи. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Славчо Велков пред БТВ в коментар за искането за промяна на условията за закупуване на F16 от правителството, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. "От депутатите се иска да подменим вота на парламента. Имаме вече прието решение със силата на закон. Сега от нас се иска да променим рамката", поясни Славчо Велков предстоящото гласуване в Народното събрание. "Сумата за самолетите ще надхвърли рамката от 2% от БВП. Еднократното плащане от 2 - 2.5 млрд. лева плюс плащането на годишната вноска за фрегати и бойни машини- ще отиде на 3 млрд. лв. Това е непосилна сума за нас. Ние ще гласуваме против, защото правителството иска от нас да гласуваме против взето решение със сила на закон от НС", добави той. "Цената за тези самолети, които ще закупим е непосилна, а парите трябва да се вземат от някъде. Това вероятно ще стане с кредит, което означава и лихви", каза още народният представител. Той предположи, че самолетите не могат да дойдат в страната по-рано от 6 години, а в изискванията е записано 3 години. "Съдбата на правителството зависи от тази сделка", отсече Славчо Велков.
"Разговорът за закупуването на боен самолет днес в Народното събрание е политически и само ако управляващите се вживеят в ролята на търговски агенти на някой от производителите на летателни машини, то гласуването ще е закрито в НС", каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Таско Ерменков пред Нова ТВ по повод предстоящото гласуване днес в парламента. Според него, управляващите биха закрили заседанието на НС дори от опозицията. Той припомни, че още в средата на миналата година депутатите са гласували проектната рамка за закупуване на летателните машини, в която са били заложени параметри за цена, време на заплащане, какъв ще е ремонтът, ще има ли военно сътрудничество и др. "Това, което искаме, е приетите вече параметри да бъдат валидни, а това, което иска от нас МС, е правителството да може да води преговорите, като се отклонява от приетите вече критерии", поясни Ерменков. Той припомни, че при гласуването на рамката за закупуване, БСП е гласувала "за", като тогава е било заложено цената да не надхвърля 2% от БВП. "Има риск от международен скандал от промяната на условията", заключи Ерменков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Да поканим и президента Румен Радев в парламента

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Да поканим и президента Румен Радев в парламента

16 Януари 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Да поканим и президента Румен Радев, след това ще гласуваме и вето. Кога ще дойде да го представи? Това попита председателят на правна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов след искането на БСП премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента за гласуването на предложението за преговори със САЩ за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поставеният въпрос от БСП за присъствие на премиера Бойко Борисов навежда на друг - къде е главнокомандващият на Р България, който също е участвал и има отношение по въпроса, подписал е документа, с който е стартирала процедурата“, заяви Кирилов. „Спомням си, че съм го виждал само веднъж, ама беше в миналия парламент. Дойде и ни каза, че ни остават 8 дни или нещо такова“, коментира депутатът от ГЕРБ. „В парламента имаме представител на Министерски съвет, чийто ресор е отбраната“, посочи Данаил Кирилов.
„Ще уведомим администрацията на държавния глава за поканата. Президентът винаги е добре дошъл в парламента“, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Каним настоятелно министър-председателя да присъства на дебатите по решението за преговори със САЩ за F-16

Антон Кутев, БСП: Каним настоятелно министър-председателя да присъства на дебатите по решението за преговори със САЩ за F-16

16 Януари 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
София. Каним настоятелно министър-председателя да присъства на дебатите по решението за преговори със САЩ за F-16. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в процедура преди гласуването на проекторешението за даване на мандат за преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не знам как ще взимаме решение, ако не ни е ясно отношението и становището на министър-председателя, който от 20 дена го няма никакъв. Ето една тема по непонятни за мен причини министър-председателят го няма“, посочи Кутев и подчерта, че в края на краищата Цветан Цветанов не управлява държавата.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Обществото трябва да знае защо правим инвестиционния разход за изтребителите, пленарното заседание ще бъде открито

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Обществото трябва да знае защо правим инвестиционния разход за изтребителите, пленарното заседание ще бъде открито

16 Януари 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Ние няма от какво да се крием. Обществото трябва да знае къде ще се направи инвестиционният разход, защо го правим и че това е постигнат политически консенсус от коалиционния съвет. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с предложението за започване на преговори със САЩ за закупуване на самолети F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На председателски съвет беше прието предложението ми пленарното заседание да бъде открито“, заяви той. „Досега имаме изразена позиция от институциите на САЩ, че когато започнат преговорите по същество, с всички детайли в подготовката за споразумение, ще можем да намерим необходимия консенсус за намаляване на цената“, обясни Цветан Цветанов. На въпрос с колко надвишава офертата на САЩ за F-16 отпуснатите от парламента 1,8 млрд. лева, той коментира: „В момента цифрите са само хипотетични“. „С днешното решение ще можем да отворим възможността да бъдат изяснени всички детайли, да може да бъде казано всичко. Убеден съм, че и цената ще може да падне“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Всеки глас за F-16 ще е национално предателство

Румен Петков, АБВ: Всеки глас за F-16 ще е национално предателство

16 Януари 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
София. Уважаеми депутати, по повод предстоящото решение за закупуване на нови бойни самолети за България, Ви заявявам, че днес е денят, в който всеки от Вас ще се постави или в услуга на чужди интереси, или в защита на българската държава и парламент, който има плачевно доверие сред нашите сънародници. Заявявам, че АБВ държи веднага след гласуването (ако то бъде утвърдително), да бъдат извадени поименно тези, които го подкрепят, за да са ясни имената на предателите, на тези, които загробват военновъздушните ни сили и на тези, които са готови да слугуват временно на всички. Това завява в своя позиция председателят на АБВ Румен Петков.
„Има един вариант, в който е възможно половината БСП да тича към Съветския съюз, а другата половина да се е навела пред САЩ. Прогнозата на АБВ е, че този позорен акт (одобряването на процедурата по закупуване на F-16) ще бъде гласуван, въпреки че той унижава народното ни представителство, както и че това ще даде основание на „Еврофайтер“ и на френската компания, произвеждаща „Рафал“, да ни съдят, защото ние с ограниченията, които наложихме, не ги допуснахме до процедурата. И въпреки, че днес вероятно ще се окаже, че ще налеем пари в една фирма, която затвори завода си в Турция, и която все повече ограничава световното си присъствие. Това престъпление, по убеждение на АБВ, няма да остане ненаказано. Защото ние, априори, сме се подставили под атака от недопуснатите до тази процедура европейски компании. За това трябва да изберем в кое семейство сме. В европейското икономическо семейство или при послушанковците, които ще бъдат отритнати утре от същото това семейство и затова няма да бъдат никому необходими. Разни хора и „копчета“ може да се преекспонират, но остава Държавата, която АБВ винаги ще защитава“, посочи той.
„Според нас от АБВ (ако Народното събрание одобри процедурата), това от една страна е нещо като интеграция между НАТО и Варшавския договор, защото курсантите от източния блок през 70-те години са изучавали F-16. Нашите съученици изучаваха F-16. Затова и не съм убеден, че нашите внуци, летейки на F-16 , още повече на тези „знаменити“ осем броя, ще дадат нещо, което дори е близо до усещане за сигурност“, допълва Петков.
Според него, ако депутатите гласуват това предложение, ще докажат, че народните представители ще се провалят и в рушвета. „Ще докажете, че сте голямо найлоново копче. Ако гласуването е положително, ще се окаже, че съм подценил ситуацията. Но тогава ще смятам, че Вие сте позор за политиката, а българският народ ще види, „какви“ хора в действителност го управляват“, посочва още в позицията си Румен Петков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване на F-16

Парламентът ще разгледа предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване на F-16

16 Януари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа предложението на правителството за започване на преговори със САЩ за закупуване на F-16. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание. Освен преговори, парламентът трябва да реши дали да възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор с правителството на САЩ. Във вторник парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси одобриха предложението. Проекторешението предвижда министър-председателят да създаде организация за преговорен екип за подготовка на проекта за международен договор. В предложението изрично е посочено, че при изготвянето на проекта за договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите. Като точка от предложението е и проектът за международен договор да може да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет, приет с предходно решение на Народното събрание. В мотивите се посочва, че членството на България в НАТО е стратегически избор на принадлежност към евроатлантическата архитектура за сигурност и е ключов приоритет на правителството. Страната ни вече 15 години се ползва от преимуществата на членството в Алианса. Вносителите посочват, че предвид рисковете и заплахите за сигурността на страната не можем да си позволим по-нататъшно забавяне на модернизацията на ВВС, а придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16 ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация.
На вниманието на депутатите се поставят внесените от ПГ на „БСП за България“ промени в Закона за храните, насочени срещу двойните стандарти. Целта на законопроекта е да се гарантира идентичност на предлаганите продукти, както по отношение на качеството, така и по отношение на състава. БСП предлага да се забрани пускането на пазара на храна, произведена извън територията на България без сертификат, издаден от официален орган в държавата, където е произведена храната, с който се удостоверява, че храната е идентична с тази, която се търгува на нейна територия. От опозицията предлагат глоба за тези, които търгуват или внасят в страната храни, които нямат подобен сертификат. При първо нарушение БСП иска глобата да е в размер на 10 000 до 20 000 лв., а при повторно в рамките на 40 000 до 50 000 лв.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисиите по отбрана и по бюджет и финанси в парламента подкрепиха правителството да преговаря със САЩ за F-16 (ОБЗОР)

Комисиите по отбрана и по бюджет и финанси в парламента подкрепиха правителството да преговаря със САЩ за F-16 (ОБЗОР)

15 Януари 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
София. На закрито заседание водещата парламентарна комисия по отбрана подкрепи предложението на правителството за преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16. „За“ гласуваха ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС, а „против“ - БСП и „Воля“. Проекторешението за американските изтребители беше подкрепено и от парламентарната комисия по бюджет и финанси. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че предложеното на кабинета е прието от Комисията по отбрана без редакции. Той уточни, че офертата на САЩ за F-16 надхвърля отпуснатите от Народното събрание 1,8 млрд. лева с по-малко от 300 млн. лева. На базата на предварителни разговори военният министър изрази увереност, че сумата няма да надхвърли първоначалното предложение на американската страна. Ако депутатите дадат на правителството „зелена светлина“, Каракачанов прогнозира преговорите да завършат в рамките на 3-4 месеца. Предложението парламентът да възложи на правителството да започне преговорите със САЩ ще се гласува на пленарното заседание в сряда. Красимир Каракачанов коментира, че очаква подкрепата на депутатите от ДПС в зала, както в комисията. Така до момента е ясно, че „против“ ще гласуват БСП и „Воля“. От левицата предупредиха, че правителството предлага промяна на финансовата рамка за F-16, процедура без разсрочено плащане, както и по-дълъг срок за доставка. Очаква се и позицията на НФСБ с оглед на личното мнение на лидера на партията Валери Симеонов, че процедурата за изтребителите трябва да бъде спряна. Критики отправи и държавният глава Румен Радев, според когото процедурата е удар по България. Представители на президентската институция са присъствали на заседанието на комисията, но не са се изказали.
Правителството предлага депутатите да му възложат да преговаря със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Премиерът Бойко Борисов трябва да създаде преговорния екип, който да изготви международния договор и да проведе преговорите с американското правителство. На този етап е ясно, че не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Водени са разговори първоначално предложената от САЩ цена да бъде коригирана. От Белия дом заявиха, че очакват разговорите с правителството на България да продължат. Американската страна обяви, че F-16 предлага най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите военновъздушни сили на страните от НАТО.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Велков, БСП: Правителството ни предлага промяна на финансовата рамка за F-16 и с по-дълъг срок за доставка

Славчо Велков, БСП: Правителството ни предлага промяна на финансовата рамка за F-16 и с по-дълъг срок за доставка

15 Януари 2019 | 17:46 | Агенция "Фокус"
София. Това, което ни се предлага сега да гласуваме и да подкрепим правителството, е да го оторизираме да се отклони от задължителните условия, включително да се промени и финансовата рамка. Това каза пред журналисти след заседание на комисията по отбрана депутатът от ПГ на БСП Славчо Велков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлага се начинът на плащане да не е разсрочено, а срокът за доставка да не бъде 36 месеца, а много повече. Това на практика променя това, което парламентът е приел и е със силата на закон“, заяви той. Попитан за какво отклонение от 1,8 млрд. лева става въпрос, Велков посочи: „Не мога да кажа каква е сумата. Зададох няколко пъти въпроса. Заседанието беше закрито и не мога да коментирам конкретни цифри“. „Мога да кажа моите предположения - с ДДС общо този проект, включително с допълнителната инфраструктура, доставки, мита, такси и софтуери, ще надхвърли сумата от малко по-малко 1 млрд. лева. Предполагам, че общо това ще бъде някъде около 2,4-2,5 млрд. лева“, обясни депутатът от БСП. „Ние подкрепихме трите проекта за модернизация на армията, при условие, че няма да бъде надвишавана финансовата рамка“, припомни той. По думите му дори офертата да се намали в резултат на преговори няма да стигне до под 2 млрд. лева. В отговор на въпрос допуска ли, че другите два проекта за модернизация на армията няма да се осъществят, за да може да се платят изтребителите, Славчо Велков каза: „Не, министърът категорично заяви мнение, че проектът няма да бъде за сметка на другите видове въоръжени сили“.
Биляна ИВАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Очаквам ПГ на ДПС да подкрепи предложението за преговори със САЩ за F-16

Министър Красимир Каракачанов: Очаквам ПГ на ДПС да подкрепи предложението за преговори със САЩ за F-16

15 Януари 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
София. В комисията двамата представители на ДПС гласуваха „за“. Очаквам, че тяхната ПГ ще повтори гласуването на своите колеги от комисията. Това каза пред журналисти след заседание на комисията по отбрана министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос очаква ли ПГ на ДПС да подкрепи в пленарна зала предложението за преговори със САЩ за F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП бяха „против“, както и онази партия, все ѝ забравям името, все я бъркам с фирма“, коментира Каракачанов. В отговор на въпрос изказали ли са се представителите на президентството на заседанието на Комисията по отбрана, министърът посочи: „Представителите на президентството присъстваха, но не се изказаха“. Попитан, ако парламентът възложи на кабинета да преговаря със САЩ, колко дълго очаква да продължат тези преговори, Красимир Каракачанов каза: „Би следвало в рамките на 3 до 4 месеца преговорите със САЩ да са приключили“.
Биляна ИВАНОВА
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Офертата на САЩ за F-16 надхвърля отпуснатите 1,8 млрд. лв. с по-малко от 300 млн. лв.

Министър Красимир Каракачанов: Офертата на САЩ за F-16 надхвърля отпуснатите 1,8 млрд. лв. с по-малко от 300 млн. лв.

15 Януари 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
София. Имаме оферта, която надхвърля гласуваната сума от 1,8 млрд. лв. с по-малко от 300 млн. лв. Това каза пред журналисти след заседание на комисията по отбрана министърът на отбраната Красимир Каракачанов в отговор на въпрос с повече или с по-малко от 300 млн. лева офертата на САЩ за F-16 надхвърля отпуснатите от парламента 1,8 млрд. лева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отклонението, което може да бъде направено, е до максималната стойност на офертата към момента. Тоест разликата между 1,8 млрд. лв. и това, което е направено“, обясни той. „Не съм сигурен дали мога да говоря с цифри, затова ще се въздържа“, коментира Каракачанов. „Убеден съм, че сумата, която ще бъде в повече няма да бъде максимумът на това, което сме получили като първоначално предложение. Въпрос на информация и на предварителни разговори, водени по време на година и половина“, каза още Красимир Каракачанов.
Биляна ИВАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Комисията по отбрана прие предложението ни за преговори за F-16, без редакция

Министър Красимир Каракачанов: Комисията по отбрана прие предложението ни за преговори за F-16, без редакция

15 Януари 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по отбрана гласува в подкрепа на предложението на Министерски съвет до Народното събрание. Това каза пред журналисти след заседание на комисията по отбрана министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението Народното събрание да разреши преговорите със САЩ за изтребители F-16 е прието с 12 гласа „за“ и 8 „против“. „За“ са гласували ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС, а против- БСП и „Воля“. В отговор на въпрос какво е било редактирано в проекторешението, Каракачанов уточни: „Нямаше предложения за редакция на текста, включително и от опозицията“. „Имаше полезен повече от 3-часов дебат по темата, с разнообразни въпроси и политически аргументи, в едната или другата посока“, коментира министърът. „В началото дебатът тръгна малко по-бурно политически. В последствие, на 20-та минута нещата си дойдоха на мястото. 90% от колегите в комисията са бивши военни“, каза още Каракачанов.
Биляна ИВАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Важно е Красимир Каракачанов да излезе и да коментира всеки един от текстовете, които е подписал за придобиването на нови изтребители

Румен Петков, АБВ: Важно е Красимир Каракачанов да излезе и да коментира всеки един от текстовете, които е подписал за придобиването на нови изтребители

15 Януари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Важно е Красимир Каракачанов да излезе и да коментира всеки един от текстовете, които е подписал за придобиването на нови изтребители. Това каза председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция на партията във връзка със срещата му с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно доклада за процедурата за закупуване на нов боен самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашият разговор беше много коректен, ние с г-н Каракачанов сме приятели от 1994 г. Той излъчваше интелект на голямо пластмасово копче, зашито на балтона на подлога, обслужваща чужди интереси. Той не можа да ме убеди, аз много ясно го питах как оценява доклада. Питах го, дали го е чел. Това, че е подписал не означава, че го е чел. Да внесеш доклад, който по никакъв начин не обяснява, защо тръгваш към процедурата, това е кураж, това е патриотично решение. Последните месеци като гледам „Обединени патриоти“, но си мисля, в основата да не е ограда и паспорти“, коментира той. „Много е важно г-н Каракачанов да излезе и да коментира всеки един от текстовете, които е подписал. Аз изложих първата група аргументи, които са подписани, те са написали „не отговаря на интереси, на цена, на времевия порядък, на условия, на процедурата приета от НС, не може всичко да е „не отговаря“ и накрая "дай да го направим“, посочи лидерът на АБВ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На закрити заседания парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат предложението за придобиване на F-16

На закрити заседания парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат предложението за придобиване на F-16

15 Януари 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. На закрити заседания парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат предложението на кабинета за преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Проекторешението е внесено в деловодството на парламента на 10 януари. Правителството предлага депутатите да му възложат да преговаря със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Премиерът Бойко Борисов трябва да създаде преговорния екип, който да изготви международния договор и да проведе преговорите с американското правителство. Очаква се предложението да влезе за разглеждане в пленарна зала тази седмица.
Президентът Румен Радев отправи критики към конкурса за придобиване на изтребителите и го определи като удар по България. От ПГ на БСП обявиха, че ще гласуват „против“ проекторешението. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че неговото лично мнение е, че процедурата трябва да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс.
На този етап е ясно, че не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че не са обсъждани други варианти освен разсрочено плащане, както е записано в проекта за инвестиционен разход. Водени са разговори първоначално предложената от САЩ цена да бъде коригирана. От Белия дом заявиха, че очакват разговорите с правителството на България да продължат. Американската страна обяви, че F-16 предлага най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили.
Заседанието на Комисията по отбрана ще се проведе от 13.30 часа в зала 232. Комисията по бюджет и финанси ще заседава от 15.30 часа в зала „Запад“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На закрити заседания на 15 януари парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат предложението за придобиване на F-16

На закрити заседания на 15 януари парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат предложението за придобиване на F-16

14 Януари 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. На закрити заседания на 15 януари парламентарните комисии по отбрана и по бюджет и финанси ще разгледат предложението на кабинета за преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Проекторешението е внесено в деловодството на парламента на 10 януари. Правителството предлага депутатите да му възложат да преговаря със САЩ за придобиване на изтребители F-16. Премиерът Бойко Борисов трябва да създаде преговорния екип, който да изготви международния договор и да проведе преговорите с американското правителство. Очаква се предложението да влезе за разглеждане в пленарна зала тази седмица.
Президентът Румен Радев отправи критики към конкурса за придобиване на изтребителите и го определи като удар по България. От ПГ на БСП обявиха, че ще гласуват „против“ проекторешението. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че неговото лично мнение е, че процедурата трябва да бъде прекратена и да се проведе нов конкурс.
На този етап е ясно, че не е даден таван, до който може да стигне цената за придобиване на поне 8 самолета. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи, че не са обсъждани други варианти освен разсрочено плащане, както е записано в проекта за инвестиционен разход. Водени са разговори първоначално предложената от САЩ цена да бъде коригирана. От Белия дом заявиха, че очакват разговорите с правителството на България да продължат. Американската страна обяви, че F-16 предлага най-добрата възможна комбинация от цена, бойни способности и взаимна съвместимост с другите натовски военновъздушни сили.

Заседанието на Комисията по отбрана ще се проведе на 15 януари от 13.30 часа в зала 232. Комисията по бюджет и финанси ще заседава от 15.30 часа в зала „Запад“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че цената, предложена от САЩ за закупуване на F-16, може да бъде намалена

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че цената, предложена от САЩ за закупуване на F-16, може да бъде намалена

14 Януари 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм убеден, че цената, която е предложена от САЩ за закупуване на F-16, може да бъде намалена. Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка с процедурата за закупуване на нов боен самолет. „Това е възможно най-прозрачната процедура, защото имаме работна група, доклад, решение на МС, ще има дебат в парламента, с което ще може да се даде мандат на правителството, за да може да бъдат уточнени всички детайли в разговорите между България и САЩ, за да направим така, че цената, която сега е предложена да бъде намалена. Аз съм убеден, че това може да стане, но също така да приемем, че всичко, което беше извършено като прозрачна процедура даде много по-голяма увереност за взимането на правилното стратегическо, политическо решение“, обясни той. „Всяко едно решение, което се взима за модернизацията на армията за всяка една държава на ЕС или НАТО, винаги е политическо решение накрая. Нека обаче да сложим на масата и какви са параметрите за тези два самолета, които в момента предизвикаха словесен диалог, един сблъсък, който се води между президента и всички останали атлантици и евроатлантици, които защитават позицията на правителството и решението, което трябва да вземе българският парламент“, обясни още председателят на ПГ на ГЕРБ. „В момента имаме самолет, който се предлага, но той има цялата конфигурация със съответното въоръжение и може да се интегрира и да подпомогне оперативните способности, както на националната ни сигурност, така да бъдем част от комплексния подход, който има НАТО“, посочи той. „В държавите членки в НАТО, държави от ЕС, в 10 държави на въоръжение е F-16. Само в две държави - Унгария и Чехия е „Грипен“, където обаче всички може да прочетем информация в медиите, какви са били проблемите и какви са възможните походи, които са недопустими в прозрачността, която има в днешното управление“, коментира Цветанов. Той изтъкна, че за избора на F-16 в никакъв случай няма външен натиск. „В момента има сблъсък за прозрачността, която прави правителството и парламента и другата страна за решение, което беше взето на тъмно, непрозрачно в служебния кабинет на Румен Радев“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов за изтребителите: Българската армия трябва да бъде подкрепена, алтернативата е безвремие

Ген. Константин Попов за изтребителите: Българската армия трябва да бъде подкрепена, алтернативата е безвремие

13 Януари 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се инвестира в сигурност и тази българска армия, която изстрада и не беше финансирана толкова много години, да бъде подкрепена. Алтернативата е безвремие. Това каза председадателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов в предаването „Неделя 150“ по БНР. Следващата седмица за обсъждане в парламента влиза предложението на правителството – страната ни да започне преговори със САЩ за 8 изтребителя F-16.
„Националната сигурност би трябвало да е приоритет и би трябвало да се инвестира в нея. Това, че започваме преговори съвсем не означава, че има договор. Има последваща ратификация. За да се стигне до нея, правителството трябва да извърши огромна работа и в края на краищата да предложи нещо на парламента. Така че процесът изобщо не е завършил“, обясни той. Според него „драматизирането“ на темата може да доведе до отлагане на целия процес и може да има сериозен ефект не само върху този проект, но и върху всички останали проекти за модернизация на българската армия.
Ген. Попов посочи какво предстои следващата седмица в парламента:
„Ще има дебати. Те ще са на политическо ниво. Политиците ще вземат решение, но то ще е на базата на експертизата, която е извършена“.
Депутатът подчерта, че предложението може и да не мине в парламента, но ако се приеме, това ще даде увереност и единство на България за продължаване по пътя на модернизацията:
„Сигурен съм, че българското правителство, което трябва да бъде поздравено за смелостта и за това, че иска да продължи модернизацията, ще си свърши добре работата и няма да предаде националните интереси“.
„Ние не казваме, че отпадат основните изисквания. Казваме, че правителството – това, което е предложило и сме го приели, ще трябва да носи своята отговорност, когато дойде отново за ратификация на предложен договор или дойде с предложение за преговори със следващия кандидат. Ф-18 също участва с една много по-сериозна сума и това не ги отказва. Така че всеки, който имаше желание, можеше да участва“, отбеляза ген. Попов и подчерта, че има избор, а не конкурс. Щом няма конкурс, не виждам как ще бъде опорочен и защо точно опорочен, коментира той критиката на президента по темата.
„Параметрите, заложени в математическия модел, не са гласувани от депутатите – това е отговорност на правителството и по-специално на Министерството на отбраната. Ние връщаме отговорността в правителството. На МС няма да му е по-леко, ако с 5 лв. бъде надхвърлена максималната цена“.
„Основната цел е ние да придобием бойни способности, които обявявахме гръмогласно, че липсват. Трябва да се преследва целта. Трябва да има комплексен подход и България трябва да извлече максимална полза във всички възможни сфери – и в сферата на индустриалното сътрудничество“, категоричен е ген. Константин Попов. Той се надява в страната да има и повече работни места, свързани с високи технологии.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.