НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Великобритания отхвърли искането на Доналд Тръмп да си прибере джихадистите от Сирия

AFP: Великобритания отхвърли искането на Доналд Тръмп да си прибере джихадистите от Сирия

18 Февруари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство в понеделник отхвърли искането на американския президент Доналд Тръмп да си прибере заловените джихадисти, които лежат в сирийските затвори, и да ги съди у дома, предава AFP.
Френската агенция припомня, че в неделя държавният глава на САЩ написа в Туитър, че Вашингтон „иска от Великобритания, Франция, Германия и другите европейски партньори да си приберат 800 бойци от „Ислямска държава“, които са заловени в Сирия, и да ги изправи пред съда“.
Говорител на британския премиер Тереза Мей обаче заяви, че джихадистите трябва да бъдат изправени пред съда в страните, където са извършили престъпления.
„Чуждестранните бойци трябва да бъдат изправени пред правосъдието в съответствие с надлежния правен процес в най-подходящата юрисдикция“, подчертаха от Даунинг стрийт.
„Ако е възможно, това трябва да бъде в региона, където са извършени престъпленията“.
Говорителят добави, че Лондон продължава „да работи тясно с международните ни партньори по този въпрос“.
От няколко седмици, припомня „Франс прес“, съюзниците на САЩ разсъждават какво да правят със своите бойци, заловени в разкъсваната от война страна от кюрдско-арабските „Сирийски демократични сили“.
Неотложността на въпроса бе повдигната във Великобритания, след като миналата седмица в сирийски лагер за бежанци се появи момиче от училище в Лондон, което се присъедини към „Ислямска държава“ през 2015 г.
Шамима Бегум заяви пред британски медии, че иска да се върне в Лондон, за да отгледа бебе, което е родила този уикенд.
Служители на британската сигурност заявиха, че не могат да блокират завръщането на Бегум, тъй като тя никога не е била осъждана за престъпления.
Но те не изключиха възможността да я обвинят при пристигането й.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

4 Февруари 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и Русия са постигнали споразумение за изпълнението на пътната карта за сирийския град Манбидж. Това обяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън, предава РИА Новости.
В началото на юни миналата година Анкара и Вашингтон одобриха пътна карта за стабилизиране на ситуацията в Манбидж след освобождаването на града от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Според документа, кюрдите следва да бъдат изведени от града, тъй като Турция ги смята за клон на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК). В същото време сирийските власти категорично се противопоставят на присъствието на американските и турските сили в Манбидж.
„Пътната карта на Манбидж трябваше да бъде изпълнена отдавна, тактиката за забавянето й няма да донесе полза на никого. Бързото й изпълнение от двамата съюзници от НАТО ще бъде полезно за нашите отношения и за стабилизацията в Сирия. Ние се съгласихме с руснаците, че тази пътна карта трябва да се прилага”, подчерта Калън пред репортери.
Той добави, че темата ще бъде обсъдена на среща на американско-турската работна група за Сирия, която ще се проведе във Вашингтон на 5 февруари.
В края на декември миналата година, по искане на местните жители, контролът върху северозападните и западните части на Манбидж бе прехвърлен на сирийските правителствени сили от кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“. Кюрдите, които по-рано контролираха тези територии, доброволно напуснаха района и се отправиха на изток от река Ефрат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

3 Февруари 2019 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разчита на това, че обещанието на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на войските от Сирия ще бъде изпълнено в най-скоро време, заяви президентът Ердоган, съобщава РИА Новости.
„Господин Тръмп обеща, че САЩ ще напуснат на изток от Ефрат. Надяваме се, че това обещание ще бъде изпълнено в близкото време. Не искаме да живеем под заплаха и сме готови да направим всичко необходимо за нейното отстраняване“, заяви Ердоган в интервю за TRT.
Той отново подчерта, че Турция подкрепя запазването на териториалната цялост и политическото единство на Сирия.
По думите на Ердоган, буферната зона в Северна Сирия трябва да бъде контролирана от Турция. „Ще предприемем всички мерки, за да обезпечим сигурността в тази зона“, добави турският президент.
По-рано Ердоган заяви,че Анкара е готова да започне операция на изток от Ефрат, както и в Манбидж срещу силите за самоотбрана на сирийските кюрди, ако САЩ не ги изведат оттам. По-късно той съобщи, че е решил да отложи началото на военната операция в Сирия след телефонен разговор с Тръмп на 14 декември, в резултат на който американският президент взе решение за изтегляне на войската от Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Сенатът порица Доналд Тръмп за намерението за изтегляне от Сирия и Афганистан

The New York Times: Сенатът порица Доналд Тръмп за намерението за изтегляне от Сирия и Афганистан

1 Февруари 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатът, с двупартийно гласуване порица външната политика на президента Тръмп, като с преобладаващо голямо мнозинство подкрепи мярка, изготвена от лидера на републиканското мнозинството, за да изрази силна опозиция срещу изтеглянето на американските военни сили от Сирия и Афганистан, пише американският вестник The New York Times.
Гласуването от 68 до 23 гласа за прекъсване на дебата гарантира, че изменението,предложено от сенатор Мич Макконъл от Кентъки и подкрепено от повечето сенатори от Републиканската партия, ще бъде добавено към по-широк политически законопроект за Близкия изток, който се очаква да влезе в Сената следващата седмица ,
Мич Макконъл, обикновено надежден съюзник на президента, изготви изменение, което предупреждава, че „прекомерното изтегляне на американските сили от двете страни може да изложи на риск трудно завоюваните постижения и националната сигурност на САЩ“.
Без да назовава пряко на името на президента, Макконъл се противопоставя на изолационистките политики на Тръмп, като твърди, че "е задължение на САЩ да водят и да продължат да поддържат глобална коалиция срещу тероризма, както и да поддържат местните сили, които сътрудничат със САЩ (например кюрдите в Сирия – бел ред.)
Президентът обаче получи подкрепа от неочаквано място - Демократическата партия. Либералите от Сената, много от които планират да се състезават на президентските си избори през 2020 г., гласуваха против мярката, сигнализирайки за нарастващата готовност на партията да поставя под въпрос участието на САЩ в дългогодишните конфликти в Азия. Няколко потенциални кандидати, включително сенаторите Бърни Сандърс от Вермонт, Елизабет Уорън от Масачузетс и Кирстен Гилибранд от Ню Йорк, одобриха решението на Тръмп да изтегли войски от Сирия и Афганистан.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

he Guardian: Франция се подготвя за завръщането на джихадисти след оттеглянето на САЩ

he Guardian: Франция се подготвя за завръщането на джихадисти след оттеглянето на САЩ

1 Февруари 2019 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Париж. Правителство на Франция потвърди, че се подготвя за завръщането на френските джихадисти, заловени в Северна Сирия в месеците след изтеглянето на американските войски от региона, съобщава британският вестник The Guardian.
Въпросът какво да се прави с чужденците, които се присъединиха към „Ислямска държава“ стана изключително проблемен след изненадващото съобщение на американския президент Доналд Тръмп за изтеглянето на войските.
Досега, позицията на Франция беше, че френските джихадисти и бойците от „Ислямска държава“, които са заловени в чужбина трябва да бъдат съдени от местните власти.
Френският министър на правосъдието, Никол Белубе, заяви, че правителството предпочита да следи джихадистите, отколкото да избягат от правосъдието. „Направихме избор, който е, че предпочитаме контрол, което значи връщане във Франция“, заяви тя, добавяйки, че правителството все още проучва „няколко възможности“.
Министърът на вътрешните работи, Кристоф Кастанер, заяви: „Американците напускат Сирия. Важно е да го имаме предвид“. Той каза, че там има определен брой френски джихадисти, „които са в затвора, защото американците са там, и ще бъдат освободени. Те ще искат да се завърнат във Франция“.
Кастанер заяви, че всички джихадисти ще бъдат вкарани в затвора веднага и ще бъдат съдени, но не даде повече подробности.
Не е ясно колко френски бойци са задържани в Северна Сирия - дали са десетки или повече от 100. Френският министър на правосъдието каза, че голям брой от задържаните всъщност са деца на джихадистите. Връщането на деца се разглежда случай по случай с Международния червен кръст и френските власти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

31 Януари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Някои членове на коалицията против „Ислямска държава“, оглавявана от САЩ, се опитват да развалят турско-руското споразумение за Идлиб, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от РИА Новости.
През септември Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган се договориха за създаването на демилитаризирана зона по линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в сирийската провинция Идлиб. След това министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона на деескалация.
Чавушоглу упрекна коалицията, че подкрепя финансово „Хаят Тахрир аш Шам“ – обединение на групировки под предводителството на „Джебхат ан Нусра“. Организацията бе създадена през 2017 година като отговор на установяването на примирие в Сирия и контролира по-голямата част от Идлиб.
„Освен това, тези страни (коалицията) влагат големи усилия, за да не допуснат създаването на конституционен комитет (в Сирия), само защото го правим ние“, добави Чавушоглу в интервю пред вестник „Хюриет“.
Освен това министърът каза, че руската страна предлага съвместна операция за разгромяването на терористите в региона, но страните, от където те са дошли, не искат да ги приемат обратно.
При това, по думите на Чавушоглу, „ХТШ“ повече не може да вербува нови бойци, тъй като турско-сирийската граница е под контрола на Анкара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

30 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегация от Министерството на отбраната на Турция ще посети Русия на 31 януари, съобщи в сряда турският ТВ канал TRT, предава ТАСС.
По неговите данни, в хода на преговорите страните ще обсъдят ситуацията в Сирия.
Руската агенция припомня, че на 9 януари министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар обсъдиха по телефона събитията в сирийската провинция Идлиб.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

29 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разговаря по телефона с Джон Болтън – съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Анадолската агенция (АА). Обсъдени са детайли от постигнатите договорености по време на телефонния разговор между Ердоган и Тръмп през миналата седмица. Преимуществено е разговаряно за последните събития в Сирия. Двете страни са постигнали съгласие по важни теми, като продължаване на координацията в процеса за военно изтегляне на САЩ от Сирия; близко сътрудничество за изграждането на зона за сигурност по сирийско-турската граница; претворяване в живота на пътната карта за сирийския град Манбидж. Успоредно с регионалните въпроси и двустранните връзки, е подчертана важността на ефективното сътрудничество на двете страни в борбата с тероризма. На дневен ред е бил поставен и въпросът за планиране на държавно посещение, което се очаква да осъществи президентът на САЩ Доналд Тръмп в Турция през тази година, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция може да позволи на своите джихадистите да се върнат от Сирия

AFP: Франция може да позволи на своите джихадистите да се върнат от Сирия

29 Януари 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските джихадисти, задържани от кюрдските сили в Сирия, може да получат позволение да се завърнат в родината си, обяви френското външно министерство във вторник, предава AFP.
Париж се опасява, че френските затворници, държавни от „Сирийските демократични сили“, може да бъдат пуснати на свобода и да избягат, след като американските сили се изтеглят от близкоизточната страна, както обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.
„Предвид развитието на военната ситуация в Североизточна Сирия и конкретно решението на Америка, за да обезпечим сигурността на Франция, ние разглеждаме всички възможности за предотвратяване на бягството и разпръсването на тези потенциално опасни лица“, гласи съобщението от френското дипломатическо ведомство.
„Ако силите, които пазят френските бойци вземат решение да ги изпратят във Франция, те незабавно ще попаднат в ръцете на закона“, се добавя още там.
Изяснявайки, че джихадистите - много от които се присъединиха към „Ислямска държава“ - ще понесат пълната тежест на закона, министерството добави: „Тези хора доброволно се присъединиха към терористична организация, която се бие в Леванта, извърши нападения във Франция и продължава да ни заплашва“.
В изявление пред новинарския канал BFM във вторник, министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер свързa решението с оттеглянето на САЩ.
„Американците се изтеглят от Сирия. В момента има хора в затвора (в частта на Сирия, контролирана от кюрдските сили) и които са задържани, защото американците са там и които ще бъдат освободени“, каза той.
Неназован източник от френските сили за сигурност, заяви пред AFP, че 130 души могат да бъдат репатрирани, потвърждавайки бройката, съобщена от новинарския канал BFM, според който групата включва мъже и жени.
Френското външно министерство заяви, че „по никакъв начин не може“ да потвърди цифрата от 130 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

29 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви, че въоръжените сили са готови да изпълнят дълга си и „да влязат в град Манбидж в Сирия и в района източно от река Ефрат, когато му дойде времето”, предаде Анадолската агенция (АА). Министърът говори на тържество по повод подписването на споразумения за стратегическо сътрудничество в Завод № 1 за поддръжка на авиационна техника в град Ескишехир. „В рамките на своите задачи и отговорности турската армия вече е извършила всякакъв вид подготовка и е напълно готова. Когато му дойде времето и мястото, ще бъдат извършени необходимите дейности и реализирани задачите в района на град Манбидж в Сирия и общо в районите източно от река Ефрат.”, посочва още турският военен министър, цитиран от АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

29 Януари 2019 | 05:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна със специалния пратеник на ООН за Сирия, съобщава турската Anadolu Agency.
Чавушоглу бе домакин на Геир Педерсен в столицата Анкара и говориха за политическия процес в Сирия. Министърът поздрави Педерсен за новия му пост.
През октомври 2018 г., главният секретар на ООН АНтонио Гутериш назова Педерсен като новия специален пратеник на организацията за Сирия.
Сирия едва започва да излиза от опустошителния конфликт, който започна през 2011 г., когато режимът Башар ал-Асад се разправи с демонстранти с неочаквана жестокост.
Стотици хиляди цивилни са убити или разселени по време на конфликта, главно от въздушни удари насочени към райони, държани от опозицията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

28 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египетският външен министър Самех Шукри се срещна със специалния пратеник на Генералния секретар на ООН в Сирия Гейр Педерсен, за да обсъдят последните събития в разкъсваната от войната страна, пише египетският англоезичен вестник Daily News Egypt.
По време на срещата двамата обмениха мнения относно възможностите за напредък на политическия процес, хуманитарните предизвикателства и усилията за борба с тероризма в региона.
Според изявлението на Министерството на външните работи на Египет усилията включват „гарантиране, че никакви чуждестранни бойци, екстремисти или терористични елементи няма да напускат позициите си и да преминават в останалата част на Сирия и в държавите от региона”.
В изявлението се отбелязва, че новият специален пратеник „желае да включи Египет в челните редици на държавите, с които се консултира по сирийския въпрос, след като наскоро пое своята нова позиция“.
„(Педерсен) също така желаеше да чуе визията на Кайро за напредъка на политическия процес за разрешаване на кризата; особено в светлината на балансираната позиция на Египет, която има за цел да възстанови единството и стабилността на Сирия и сигурността на границите й”, се казва в изявлението.
Междувременно Шукри заяви, че е важно да се „работи за преодоляване на сегашния застой в политическия процес и за постигане на политическо решение, което би задоволило стремежите на сирийския народ, основано на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и без чужда намеса, която има за цел да подкопае стабилността на Сирия , ” завършва изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

23 Януари 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия в сряда , пише катарското англоезично издание Gulf Times.
Това е кулминацията на широкообхватна офанзива, започната от Сирийските Демократични сили (СДС), съставени предимно от кюрди миналия септември с подкрепата на коалицията, водена от САЩ, в която те ограничиха последния анклав на джихадистите на северния бряг на долината на Ефрат близо до иракската граница до малка точка.
Превземането на село Багуз оставя само непримирими бойци, които се крият в разпръснати ферми сред полета и овощни градини на северния бряг на река Ефрат.
"Издирвателните операции продължават в Багуз, за да бъдат намерени всички бойци, които все още се крият", каза ръководителят на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман.
Съседна Турция заплаши многократно да започне трансгранична операция, за да смаже кюрдските бойци от СДС и автономния район, който те са установили в районите на северната и североизточна Сирия под техен контрол.
Турските войски бяха задържани от присъствието на американски войници, които изградиха наблюдателни пунктове по протежение на границата и организираха съвместни патрули с кюрдски бойци.
Но с оттеглянето на тези войски кюрдите се опасяват, че ще бъдат изложени на пълната мощ на турските военни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

22 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Дейр-ез-Зор. Стотици терористи от „Ислямска държава“ са се разоръжили и предали на оглавяваната от САЩ коалиция в Сирия и са прехвърлени в американска военна база в източната провинция Дейр-ез-Зор, пише електронното издание на вестник Yeni Safak, като се позовава на местни източници.
Събеседниците на турския ежедневник твърдят, че терористите са прехвърлени в база в района на петролния кладенец Ал Омар.
На 11 септември сирийските кюрди, с въздушната подкрепа на САЩ и артилерийска поддръжка от Франция, започнаха офанзива срещу „Ислямска държава“ в провинция Дейр-ез-Зор, припомня изданието.
През последните няколко седмици коалицията превзе град Хаджин, основната твърдина на джихадистите в провинция, както и градовете Ал Суса Алб Хатер, Албухасан и т.н.
Междувременно, „Ислямска държава“ продължава да контролира град Ал Багуз и други необитаеми райони на провинциите Дейр-ез-Зор и Хомс.
Съгласно твърденията на местни източници, в резултат от бомбардировките на жилищните райони от оглавяваната от САЩ коалиция са загинали стотици мирни граждани.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

21 Януари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще започне да предприема необходимите военни мерки в Сирия, ако обещанията за защита на нейните граници и нейния народ не бъдат спазени, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган и увери, че скоро турските сили ще поемат контрола върху северния сирийския регион Манбидж от САЩ, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Надяваме се с цялото си сърце, че нашите разговори със САЩ, Русия и другите страни ще завършат с взаимно разбирателство. Но това не означава, че ще чакаме завинаги. Нашите сили са на границата и ние следим как се развиват събитията от близо. Ако дадените обещания бъдат изпълнени и процесът продължава, това е добре. Иначе, ние предупреждаваме, че почти сме завършили приготовленията си и ще предприемем мерки, съответстващи с нашата стратегия“, заяви Ердоган на среща с бизнесмени в Анкара на 21 януари.
Въпреки че не разясни какви обещания са дадени, турският президент намекна, че става дума за изграждането на зона за сигурност по протежение на границата между Турция и Сирия, за да бъде предотвратена, както казва Анкара, заплахата от ОНС/YPG (сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана) срещу турския народ и оттеглянето на кюрдските формирования от Манбидж, предвидено в двустранното споразумение със САЩ, пише изданието.
Вестникът припомня, че Турция отдавна разполага войски и военно оборудване на сирийската граница за операция срещу ОНС на изток от река Ефрат, но я забавя, след като американският президент Доналд Тръмп обяви миналия месец пълното изтегляне на американските войски от разкъсаната от войната страна.
Оттогава Турция и САЩ проведоха преговори за координиране на оттеглянето на последните от Сирия и намиране на начин за справяне с опасенията на първите по отношение на сирийските кюрди.
Ердоган и Тръмп проведоха четвъртия си телефонен разговор за месеца късно на 20 януари, в който двамата лидери разгледаха последните събития в Сирия, включително самоубийствения бомбен атентат, в който бяха убити четирима американски военнослужещи. Ердоган изрази съболезнованията си на Тръмп и описа нападението като провокация, която цели да повлияе на решението на САЩ да се оттегли от Сирия.
„Президентът Тръмп подчерта важността на това, оставащите в Сирия терористични елементи да бъдат ликвидирани. Двамата лидери се съгласиха да продължат да търсят решение чрез преговори за Североизточна Сирия, което отразява опасенията за сигурността и на двете страни. Те обсъдиха също взаимния си интерес от разширяването на търговските отношения между САЩ и Турция“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс след разговора.

Сигурността на Манбидж е в ръцете на Турция

Ердоган и Тръмп обсъдиха също „пътната карта“, която предвижда изтеглянето на ОНС от Манбидж. Турският президент увери Тръмп, че Анкара е готова да предприеме всички мерки, за да обезпечи сигурността на региона.
„Ще обезпечим сигурността на Манбидж и тогава ще предадем контрола върху града на истинските му собственици. Трябва да е ясно, че ние не сме хвърлили поглед на сирийската територия. Сирия принадлежи на сирийците“, заяви Ердоган.
Той подчерта, че Турция е осигурила „мир, комфорт и завръщане към нормалния живот в Африн, Джарабулус и Ал Баб, като е разчистила тези провинции от терористи“ и увери, че ще направи същото в предложената зона за сигурност по турско-сирийската граница.
„Точно, както обсъдихме с господин Тръмп, зоната за сигурност ще бъде дълбока 20 мили (30-32 километра) в Сирия. Имаме организирано пътуване до Русия в сряда и ще оценим развитието в нашия регион. Ако не бяхме отишли в Идлиб, щяхме да чуем за смъртта на стотици и хиляди хора“, заяви турският лидер.

„Зоната за сигурност не трябва да се превръща в терористическо блато“

Но зоната за сигурност, която трябва да бъде създадена в Сирия, не трябва да превръща региона в приют за противниците на Турция, точно както се случи в Северен Ирак, предупреди Ердоган.
„Ние никога няма да позволим една безопасна зона да се превърне в ново терористично блато срещу нашата страна“, заяви той, като обеща, че Турция трябва да поеме контрола над тази ивица. „Нашето предложение за зона за сигурност под контрола на Турция има за цел да държи терористичните организации далеч от нашите граници“.
Турция ще продължи да се бори срещу „Ислямска държава“, ОНС и ПКК (Работническата партия на Кюрдистан, увери президентът на страната. „Тези, които осъществят дори малка атака срещу нас, ще платят много висока цена. По-добре да не се осмеляват да го правят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: При бомбената атака град Хасеке са загинали петима сирийски кюрди и са ранени двама военни от САЩ

ДХА: При бомбената атака град Хасеке са загинали петима сирийски кюрди и са ранени двама военни от САЩ

21 Януари 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Хасеке. Бомбеното нападение в сирийския град Хасеке е станало в района на т.нар. Мост № 47 в ранните следобедни часове при преминаването на военен конвой от бронирани коли, предаде информационната агенция ДХА. Град Хасеке е под контрола на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. При атаката срещу съвместния военен конвой на ОНС и армията на САЩ. По първоначални данни са загинали петима сирийски кюрди. Има двама ранени американски военни, от които единият – тежко.
При нападение от камикадзе на 16 януари в ресторант в град Манбидж загинала 15 души, включително четирима военни от САЩ, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Бомбено нападение срещу военен конвой на САЩ и сирийските кюрди в Хасеке, Сирия – петима убити

„Джумхуриет”: Бомбено нападение срещу военен конвой на САЩ и сирийските кюрди в Хасеке, Сирия – петима убити

21 Януари 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Хасеке. Натоварено с експлозиви превозно средство е избухнало по време на преминаване на военен конвой на армията на САЩ в град Хасеке в североизточна Сирия, предаде електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Уточнява се, че атаката е била срещу съвместна военна колона с участието на бойци от Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. По първоначални данни са загинали петима души.
Анадолската агенция оповести, че има един тежко ранен американски военен.

Превод и редакция: Георги Димов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган към Тръмп: Турция е готова моментално да поеме сигурността в района на Манбидж

ДХА: Ердоган към Тръмп: Турция е готова моментално да поеме сигурността в района на Манбидж

21 Януари 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде информационната агенция ДХА. Обсъдена е последната ситуация в Сирия. Двамата лидери са постигнали договореност за общи мерки за прочистване на остатъците от ДАЕШ в Сирия и недопускане повторното й появяване на терен. Ердоган е декларирал готовността на Анкара „да получи мандат и се заеме с осигуряване на сигурността в района на Манбидж, без да бъде губено никакво време.”, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция е готова да гарантира сигурността на Манбидж

AFP: Турция е готова да гарантира сигурността на Манбидж

21 Януари 2019 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. AFP предава, че Турция е готова да поеме сигурността на Манбидж в северна Сирия, за да „не се губи време“. Това е съобщил турският президент Реджеб Тайип Ердоган на американския си колега Доналд Тръмп в телефонен разговор.
Манбидж, който се контролира от кюрдски бойци, подкрепяни от американски военни, беше атакуван от групировката „Ислямска държава“. Убити бяха 19 души, включително и четирима американци.
Във втория си телефонен разговор за по-малко от седмица Ердоган е казал на Тръмп, че тази атака е „провокация“, целяща да повлияе на решението му да изтегли американските войски от Сирия, съобщава турската телеграфна агенция AA.
Двамата натовски съюзници искат да създадат „зона за сигурност“, с която да отделят териториите, контролирани от Народните отряди за отбрана, от турската граница.
Тръмп и Ердоган са разговаряли как да ускорят обсъжданията между генералите от двете държави за създаването на тази зона.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Доналд Тръмп ще се срещне със семействата на загиналите американски военнослужещи в Манбидж

АFP: Доналд Тръмп ще се срещне със семействата на загиналите американски военнослужещи в Манбидж

19 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп направи изненадващо изявление в събота, че ще пътува, за да се срещне със семействата на четирима американски служители, убити в северна Сирия, предава AFP.
Деветнадесет души, включително четирима американци, бяха убити в самоубийствен атентат срещу малък ресторант в северната част на Сирийския град Манбидж.
Атаката, за която пое отговорност „Ислямска държава“, е най-смъртоносната, засегнала американските войски след разгръщането им в Сирия през 2014 г.
Двама американски военнослужещи, един цивилен от Министерството на отбраната и един наемник са сред убитите при нападението в Манбидж.
Атентатът бе извършен след изненадващото изявление на Тръмп миналия месец, че той разпорежда пълно изтегляне на американските войски от Сирия, защото „Ислямска държава“ е „победена“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган се срещна със сенатора от САЩ Линдзи Греъм – разговарят 2.5 часа са Сирия и за двустранните отношения

„Джумхуриет”: Ердоган се срещна със сенатора от САЩ Линдзи Греъм – разговарят 2.5 часа са Сирия и за двустранните отношения

18 Януари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие в Президентския дворец „Бештепе” влиятелния сенатор от САЩ Линдзи Греъм, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Разговорът им продължи близо два часа и половина.
Преди приема от Ердоган американският сенатор се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. По време на контактите на Линдзи Греъм в Анкара са обсъдени двустранните отношения и последните събития в Сирия, с главно внимание на решението на САЩ да се изтеглят военно от страната.
По-рано днес говорителят на МВнР оповести, че се очаква Линдзи Греъм да се срещне в Анкара също с министъра на националната отбрана Хулуси Акар, както и с началника на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ: Сирийските кюрди нападнаха подкрепяната от Анкара ССА край Африн – седем ранени, турската армия стреля с гуабици

НТВ: Сирийските кюрди нападнаха подкрепяната от Анкара ССА край Африн – седем ранени, турската армия стреля с гуабици

18 Януари 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Африн. Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди атакуваха на два пъти позиции на подкрепяната от Турция Свободна сирийска армия (ССА) край Африн, предаде телевизионният канал НТВ.
При първото нападение са ранени четирима, а при втората атака са ранени трима души от ССА. Ранените са откарани за лечение в Африн.
Министерството на националната отбрана на Турция оповести, че турската армия е отговорила на нападенията със стрелба с гаубици и сирийските кюрди са се оттеглили от района, посочва още НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турското Президентство: Няма да се спрем, докато не освободим границата си от терористичното блато

ДХА: Турското Президентство: Няма да се спрем, докато не освободим границата си от терористичното блато

18 Януари 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Пресслужбата на турското Президентство – Фахреттин Алтун, заяви, че „Анкара няма да се спре пред нищо, докато не освободи границата си от терористичното блато”, предаде информационната агенция ДХА. „От 2015 година досега терористите са убили в Турция над 2 хиляди невинни хора. Повечето от тези терористични нападения са планирани в северните райони на Сирия. Турският народ плати много по-скъпа цена, отколкото му се полагаше. Няма да се спрем, докато не постигнем справедливост.”, декларира говорителят на Президентството, цитиран от ДХА.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Турското МВнР алармира за съпротива сред администрацията на САЩ срещу решението на Тръмп за изтегляне от Сирия

„Джумхуриет”: Турското МВнР алармира за съпротива сред администрацията на САЩ срещу решението на Тръмп за изтегляне от Сирия

18 Януари 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Говорителят на турското МВнР Хами Аксой алармира за съпротива в администрацията на САЩ против решението на американския президент Доналд Тръмп за военно изтегляне от Сирия, пише вестник „Джумхуриет”. По думите му, именно твърдата позиция на Анкара е накара Тръмп да вземе това решение, но сега има силен натиск върху президента от страна на неговата администрация. Освен това говорителят на МВнР подчерта, че „военното изтегляне на САЩ от Сирия не трябва да бъде в позна на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди”, както и че „на терен не трябва да се толерират аргументите на свършените факти.”.
Междувременно Анкара продължава своята международна активност на тема Сирия. На 6 февруари външният министър Мевлют Чавушоглу заминава за САЩ за участие в конференция за борбата на международната коалиция срещу ДАЕШ. Също така днес сенаторът от САЩ Линдзи Греъм ще разговаря в Анкара с президента Реджеп Тайип Ердоган. Предвидени са срещи и с министъра на националната отбрана Хулуси Акар, с външния министър Мевлют Чавушоглу и с началника на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан.
Линдзи Греъм е известен с близостта си с президента на САЩ Доналд Тръмп, посочва още вестникът.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star (Ливан): Руски и израелски военни се срещнаха, за да обсъдят ситуацията в Сирия

Daily Star (Ливан): Руски и израелски военни се срещнаха, за да обсъдят ситуацията в Сирия

17 Януари 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Служители на военните сили на Израел са провели поредица от разговори с руските си колеги в четвъртък, целящи подобряване на координацията в разкъсаната от войната Сирия, пише ливанското англоезично издание Daily Star.
Двете страни са обсъдили "насърчаването и подобряването на механизма за предотвратяване на съприкосновенията между двете страни в северната част на Сирия и действията на израелските военни срещу затвърждаването на позицията на Иран в Сирия и въоръжаването на Хизбула „ се казва в изявление на Израелската армия.
Израел извърши стотици въздушни удари в Сирия през последните години срещу цели на Иран и "Хизбула", а еврейската държава и Русия създадоха гореща линия, насочена към избягване на случайни сблъсъци.
Този механизъм временно спря да работи, когато руски военен самолет беше погрешно свалени от сирийските военновъздушни сили след атака на Израел през септември.
Оттогава Русия обяви нови мерки за сигурност, за да защити интересите си в Сирия, включително засилване на противовъздушната защита на правителствените войски.
Израелските военни обаче заявиха, че срещите в четвъртък са "проведени в добра и професионална атмосфера" и че двете страни са се съгласили да продължат да работят заедно.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху в началото на януари проведе разговори с руския президент Владимир Путин за първи път след решението на САЩ да изтегли войските си от Сирия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция: Зоната за сигурност в Сирия скара националисти и ислямисти

ДХА: Турция: Зоната за сигурност в Сирия скара националисти и ислямисти

17 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че „Анкара ще продължи разговорите със САЩ за създаването на зона за сигурност в Сирия”, предаде информационната агенция ДХА.
Това изявление обаче предизвика сериозни възражения от националистите – коалиционен партньор на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.
„Така наречената зона за сигурност не е нищо друго освен един тампонен район. Ако ние дадем разрешение за нея; предупреждавам всички, че ще се случи точно това, което стана в Ирак след Втората война в Залива.”, предупреждава генералният председател на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Юрий Ушаков за визитата на Ердоган в Москва – договорихме я с ръководството на Турция и лично с него

ДХА: Юрий Ушаков за визитата на Ердоган в Москва – договорихме я с ръководството на Турция и лично с него

17 Януари 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Юрий Ушаков, съветник на руският президент, оповести темите за разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турия Реджеп Тайип Ердоган на 23 януари в Москва, предаде информационната агенция ДХА. По думите му, това по-специално е последната обстановка в Сирия в светлината на решението на САЩ да изтеглят своите войски от страната.
Съветникът на Путин използва буквално следния израз: „Договорихме се с ръководството на Турция и лично с президента на страната Ердоган, да се срещнем на 23 януари в Москва.”. „Лидерите на нашите две държави ще обърнат повишено внимание на ситуацията в Сирия. В тази връзка внимателно ще разгледаме решението на Вашингтон да изтегли войските си от Сирия. Москва отделя голямо внимание на координацията на действията с Турция в хода на мирния процес в Сирия.”, заяви още за журналисти Юри Ушаков, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган за нападението в Манбидж: Може да има връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия

„Джумхуриет”: Ердоган за нападението в Манбидж: Може да има връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия

16 Януари 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че днешното нападение на ДАЕШ срещу военни от САЩ в град Манбидж, може да преследва целта да окаже влияние върху решението на Вашингтон да се изтегли от Сирия, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. При атаката загинаха 20 души, сред които и петима американски военни. „Достигналите до нас сведения сочат, че има 20 загинали, петима от тях са американски военни. ДАЕШ е поел отговорност за нападението. Като отчитам решителността на г-н Доналд Тръмп, аз не очаквам той да направи обратен завой поради подобни терористични действия. Защото отстъплението ще означава този път победа за ДАЕШ. Ние ще направим точно обратното – ще продължим борбата си с ДАЕШ, включително и нашата страна. Защото ние ще приключим с ДАЕШ на тази територия. По същия начин ще се справим и с останалите терористични организации.”, посочва още Ердоган, цитиран от „Джумхуриет”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ потвърдиха смъртта на четирима американски военнослужещи в Манбидж

ТАСС: САЩ потвърдиха смъртта на четирима американски военнослужещи в Манбидж

16 Януари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Властите на САЩ потвърдиха смъртта на четирима американски военнослужещи, загинали при експлозия в северния сирийски град Манбидж, предава TACC, като се позовава на медийни доклади, базирани на официален източник от Вашингтон.
Други трима американски военни са пострадали при експлозията, допълва още агенцията.
По-рано медии съобщиха за най-малко 15 загинали в резултат на експлозия, избухнала в центъра на Манбидж в ресторант, в който е имало предимно американски войници. По непотвърдена информация при инцидента може да са загинали от двама до петима военнослужещи на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Статия на Ердоган в „Коммерсант”: Сътрудничеството между Турция и Русия е от критично значение за разрешаване на кризата в Сирия

ДХА: Статия на Ердоган в „Коммерсант”: Сътрудничеството между Турция и Русия е от критично значение за разрешаване на кризата в Сирия

15 Януари 2019 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган публикува статия в руския вестник „Коммерсант”, озаглавена „Сътрудничеството между Турция и Русия е от критично значение за разрешаване на кризата в Сирия”, предаде информационната агенция ДХА. „От една страна, сътрудничеството между Турция и Русия наистина има критично значение за уреждане на сирийската кризата. От друга страна, през последните седмици станахме свидетели на усилията на някои кръгове в САЩ да възпрепятстват решението за военно изтегляне на Вашингтон, което ще допринесе за прекратяване на кризата в Сирия. От позицията на Турция, референтна точка е основата на постигнатото споразумение по време на проведения от мен телефонен разговор с г-н Доналд Тръмп. От трета страна, има изявления от типа: „Турция ще убие кюрдите”, или „Нека да не изоставяме насаме кюрдските ни съюзници”. Виждаме, че те се тиражират, за да упражнят натиск върху администрацията на Доналд Тръмп.”, пише в статията на Ердоган в „Коммерсант”.
Отделно от това турският президент посочва, че „Анкара няма да иска от никого разрешение за действията си в Сирия”, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган ще обсъди с Путин в Русия сътрудничеството в светлината на изтеглянето на САЩ от Сирия

ТАСС: Ердоган ще обсъди с Путин в Русия сътрудничеството в светлината на изтеглянето на САЩ от Сирия

15 Януари 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган планира в хода на визитата си в Русия да обсъди с руския лидер Владимир Путин сътрудничеството между страните в светлината на изтеглянето на американската армия от Сирия, заяви във вторник официалният представител на турския държавен глава Ибрахим Калън на пресконференция в Анкара, предава ТАСС.
„В хода на еднодневната визита на 23 януари президентът Ердоган ще обсъди включително и ситуацията в Идлиб, и сътрудничеството с Русия в рамките на решението на САЩ да изтеглят войската си от Сирия“, заяви той.

Позицията на Турция

Освен това Калън отбеляза, че в случай, че се създаде буферна зона в Северна Сирия, контролът над нея ще бъде осъществяван от Турция. „Зоната за сигурност по сирийската граница ще се намира под контрола на Турция“, обясни той.
Представителят на Ердоган съобщи, че американската делегация, оглавявана от помощника на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън, „миналата седмица (в Анкара) предаде неофициален документ от пет точки, който потвърждава извеждането на войските на САЩ от Сирия“.
Също така той напомни, че „целите на Турция в Идлиб остават непроменени“. „Нашата задача е да обезпечим сигурността на живота и имуществото на местното население“, подчерта Калън.
По-рано във вторник Ердоган, след преговорите с американския президент Доналд Тръмп, потвърди намерението на страната да създаде буферна зона в Северна Сирия. По думите на държавния глава, Анкара е готова да обезпечи сигурността на земята, а американската страна ще прави това във въздушното пространство.
Дискусията за създаване на зона за сигурност започна още през 2013 година заради кризата в Сирия. Тогава се разглеждаше вариант за създаване на безполетна зона и зона за сигурност на сирийска територия, където биха могли да се укриват бежанците. В Анкара се завръщат към тази идея практически ежегодно, но всеки път по редица причини тези планове не се реализираха.

Срещата между Путин и Ердоган

Във вторник Ердоган съобщи пред журналистите намерението си да проведе среща с Путин на 23 януари. Той също така отбеляза, че „в дневния ред е тристранна среща с (президента на Иран Хасан) Роухани и Путин“.
На 10 януари външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че се планира в близките седмици да бъде проведена среща на върха между Турция, Иран и Русия за Сирия. Той отбеляза, че в най-скоро време трябва да се проведе и среща между президентите на Турция и Русия.
Както съобщи по-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, визитата на Ердоган в Русия „се готви в най-близко време“, но „конкретна дата не е определена“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

15 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. По предложение на депутата от „Добрата партия” – Лютфю Тюккан, турският парламент провежда в момента закрито заседание на тема Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Станаха известни основните въпроси, предложени за обсъждане и вземане на отношение:
- постигната ли е някаква договореност със САЩ по отношение на източните райони на река Ефрат и преди всичко за град Манбидж в Сирия;
- ако Анкара се е отказала от провеждането на военна операция в тези райони, дали това е станало по силата на някаква спогодба и натиск от Вашингтон;
- даване на подробности относно оповестената в социалните медии от президента на САЩ зона за сигурност с дълбочина 32 километра по границата със Сирия;
- докато и когато Америка е подкрепяла с оръжие и боеприпаси „терористичната организация Отряди за народна самозащита (ОНС)” на сирийските кюрди, дали тя е осигурявала достъпа до тях през границите на Турция;
- в тази връзка, дали за целта е била използвана ВВС базата Инджирлик (съвместен турско-американски военен обект от средата на 50-те години на миналия век – бел. на „Фокус”);
- също в тази връзка – предложение за създаване на специална парламентарна анкетна комисия.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Закрито заседание на турския Меджлис на тема Сирия

„Джумхуриет”: Закрито заседание на турския Меджлис на тема Сирия

15 Януари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент провежда закрито заседание на тема Сирия, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Заседанието е по предложение на опозиционната „Добрата партия” с лидер Мерал Акшенер. Предложението е гласувано и прието от депутатите като извънредна точка в дневния ред. Очаквайте подробности по темата.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция ще създаде „зона за сигурност“ в Сирия по предложение на Доналд Тръмп

AFP: Турция ще създаде „зона за сигурност“ в Сирия по предложение на Доналд Тръмп

15 Януари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви създаването на спорна „зона за сигурност“ в северната част на Сирия, предложена от президента на САЩ Доналд Тръмп, предава AFP reported.
Ердоган поясни, че е провел „доста положителен" телефонен разговор с Тръмп в понеделник, където е потвърдил, че „зоната за сигурност по протежение на сирийската граница... ще бъде създадена от нас".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат

Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат

14 Януари 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският вестник „Джумхуриет” публикува анализ от своя колумнист Мехмет Али Гюлер, озаглавен „Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат”.
Агенция „Фокус” публикува превод на целия материал – без редакторска намеса:

В началото на всеки анализ на тема Сирия задължително трябва да се зададе следният въпрос: Защо Турция не си сътрудничи самата тя директно със Сирия; след като осъществява сътрудничество в Сирия и с Русия, и с Иран, които пък по отделно са съюзници на Сирия?
По-нататък: Защо въпреки процеса от Астана, управлението на Ердоган все още е настроено против Башар Асад? Отговорът на тези въпроси ще ни помогне да разрешим уравнението Сирия, което и без това е с много неизвестни.

Ето, имаме статията на Ердоган в „Ню Йорк Таймс” от 7 януари, озаглавена „Турция ще разреши нещата в Сирия”; тя ни дава отговор на тези въпроси.
Да изследваме пасажите, в които Ердоган съвсем открито и откровено обяснява своя „план за Сирия”:

Неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е кандидат да замести САЩ

1. Ердоган: „Необходимо е изтеглянето на САЩ да бъде внимателно планирано и претворено в живота в условията на сътрудничество с правилните партньори, за да могат да бъдат защитени интересите на международната общност и на сирийския народ. Като държава с втората най-голяма армия в НАТО, Турция е единствената страна, която е в състояние със своята сила и решителност да изпълни тази задача.”.

Послание и значение: След САЩ, ПСР е готова да бъде упълномощена в Сирия; да замести на терен Вашингтон.

Втора армия, втора държава

2. Ердоган: „Първата стъпка, която трябва да бъде направена в Сирия, е да бъде създадена стабилизираща сила, която да обхваща бойците на всички въоръжени групи. Една такава структура, която ще събере на едно място всички слоеве на обществото, е възможно да предизвика и наложи регулирането на обществения ред и спокойствие, което да служи на всички сирийски граждани; на различните прослойки в страната, включително и опозиционните.”.

Послание и значение: ПСР иска да разшири дейността на т. нар. Свободна сирийска армия (ССА – създадена, обучена, въоръжена и надъхвана от Турция – бел. на „Фокус”). Има обаче и армия на държавата Сирия, нали? Това означава – една втора армия, една втора държава!

Новата оценка на сирийските кюрди

3. Ердоган: „Искам да призная, че ние нямаме никакъв проблем със сирийските кюрди. Знаем много добре, че в условията на война много млади сирийци нямат избор и участват в редиците на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ). ОНС/ПДЕ е сирийското разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), приета за терористична от Турция и от САЩ.”.

Послание и значение: Ако се спазари със САЩ, ПСР може да смекчи непримиримата и твърдата си позиция към ОНС/ПДЕ.
Местен Меджлис, автономен район
4. Ердоган: „Под надзора на Турция, сирийските територии, контролирани в момента от терористичните ОНС или ДАЕШ, ще бъдат управлявани от определени от народа чрез избори местни Меджлиси (Общински съвети). Всеки, които не е свързан с терористична организация, ще има правото да представлява своята общност в местното управление. В северните райони на Сирия, на местата, където има преимуществено кюрди, в местните Меджлиси ще преобладават представители на кюрдската общност. Ще бъде осигурена възможност обаче на всички други общности и групи да се възползват от правото си на справедливо политическо представителство. Опитни турски компетентни лица ще осъществяват съветнически дейности в тези Меджлиси в области като общински дейности, образование, здравеопазване, спешни и аварийни дейности.”.
Послание и значение: Създаването на местни Меджлиси на територията на Сирия означава обосноваването на „автономен район”. Ето, тази „втора армия” е именно за тази цел. Даването на „съветнически функции” в тези местни Меджлиси, означава управлението на този „автономен район” директно от Анкара.
Като краен резултат, ПСР прави анонс за „желанието си да получи мандат да управлява в Сирия”.
Лошата насока за „края на тази игра”
Винаги сме казвали:
Няма никаква разлика между опитите на САЩ да направят в Сирия ОНС/ПДЕ държавнотворен елемент и същите опити на ПСР с превръщането на т.нар. ССА пак в държавнотворен елемент; от гледна точка на разделянето на Сирия. Въпреки процеса от Астана, Ердоган продължава да е опозиция на Башар Асад; това има връзка с неговите намерения за „завземане” на северните райони на Сирия. Средство за постигането на тази цел на Ердоган е изявлението му, че „Северна Сирия вече е включена в националния идеал на Турция”.
Като осъществява сътрудничество с Русия, ПСР получава терен за действие в Сирия, а използва това сътрудничество за пазарлък със САЩ. Това обаче е ситуация, която не може да продължи дълго.
Запазването на опозиционното поведение към Дамаск, а в същото време заиграването и със САЩ, и с Русия, в крайна сметка ще доведе Турция до много негативни резултати; какъвто е лошият сценарий и край на тази игра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Тръмп предупреди Ердоган лично да внимава как Турция ще се отнася с кюрдите

Белият Дом: Тръмп предупреди Ердоган лично да внимава как Турция ще се отнася с кюрдите

14 Януари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В понеделник президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Таийп Ердоган проведоха телефонен разговор, в който американския държавен глава е предупредил лично колегата си да внимава как ще се отнася с кюрдите след изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Сирия, пише електронното издание на вестник Washington Times.
Съгласно съобщението на прессекретаря на Белия Дом Сара Хъкаби Сандърс, „президентът изрази желанието си да работи заедно с Турция за разрешаване на нейните опасения в сферата на сигурността в Североизточна Сирия и подчерта, че е много важно за САЩ Турция да не злоупотребява с кюрдите и другите „Сирийски демократични сили“, с които се борихме за победата на „Ислямска държава“.
Освен това Сандърс анонсира, че ръководителят Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд ще се срещне с турските си колеги, за да продължи консултациите относно Сирия.
Когато започна постепенното изтегляне на САЩ, Тръмп предупреди в един „туийт“, че САЩ ще „опустошат икономиката на Турция, ако те ударят кюрдите”, припомня Washington Times.

Първите стъпки на изтеглянето включват премахване на оборудване, но не и войски, отбелязва изданието. Администрацията изпраща разнопосочни сигнали сигнали за това колко бързо войските ще се завърнат у дома.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Заплахите на Тръмп към Турция няма да повлияят на изтеглянето от Сирия

Майк Помпео: Заплахите на Тръмп към Турция няма да повлияят на изтеглянето от Сирия

14 Януари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в понеделник, че заплахите на американския президент Доналд Тръмп, че Турция ще се сблъска с икономическа разруха, ако нападне кюрдите, няма да повлияят на плановете за изтегляне на военнослужещите от Сирия, но призна, че не е говорил с държавния глава за този коментар, пише електронното издание на вестник The Hill.
Държавният секретар получи съответстващия въпрос по време на визитата си в Рияд, която е част от близкоизточната му обиколка.
„Наложихме икономически санкции на много страни и аз предполагам, че става въпрос за нещо подобно. Ще трябва да попитате него“, заяви Помпео и добави, че не е говорил с турските лидери по въпроса.
Първият дипломат на САЩ не вярва забележката да промени решението на Тръмп да изтегли всички американски войници от Сирия.
Вестникът припомня, че американския президент предизвика смут в Анкара в неделя вечерта, когато „туитна“, че САЩ започват „дългоочакваното изтегляне от Сирия“ Той заяви, че американската армия ще продължи да се бори с „Ислямска държава“ и предупреди, че ще „разруши икономически Турция, ако тя нападне кюрдите“.
В реакция на това външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция „не се страхува от никакви заплахи. Не можете да постигнете нищо с икономически заплахи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

14 Януари 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп в понеделник за последните събития в Сирия и двустранните отношения на фона на дипломатическото напрежение покрай изтеглянето на САЩ от близкоизточната страна, пише онлайн изданието на вестник Sabah.
Ердоган отново е повторил, че Турция няма проблеми с кюрдите и нейната цел е да освободи региона от терористични групировки, като „Ислямска държава“, „Работническата партия на Кюрдистан“ и сирийските й клонове „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Партията на демократическото единство“ (ПДЕ).
Двамата лидери са подчертали, че ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия и са обсъдили установяването на зона свободна от терористи в Северна Сирия, която ще се основава на териториалния интегритет на страната.
Турският президент е добавил, че страната му подкрепя решението на Вашингтон за изтегляне от близкоизточната страна и е уверил, че Анкара е готова да предостави всякаква подкрепа.
Освен това Тръмп и Ердоган са подчертали важността на реализирането на „пътната карта“ за Манбидж, за да бъде предотвратено създаването на вакуум на властта.
Държавните глави са се съгласили да насърчават двустранните икономически отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И след заплахите на Доналд Тръмп: Турция обеща да продължи борбата срещу кюрдските милиции

AFP: И след заплахите на Доналд Тръмп: Турция обеща да продължи борбата срещу кюрдските милиции

14 Януари 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция обеща да продължи борбата срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции, които Анкара възприема като терористични групировки, предава AFP, като припомня, че по-рано американският президент Доналд Тръмп предупреди за икономически последствия, ако кюрдите бъдат нападнати, докато контингентът на Вашингтон се изтегля от Сирия.
Ибрахим Калън, говорител на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, подчерта, че за Анкара няма различка „,между екстремистката групировка „Ислямска държава“ и „Народни отряди за защита“ (YPG). Ще продължим да се борим срещу всички тях“. Съответното предупреждение Калън отправи чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийската опозиция призовава за „радикално решение“ на проблема с Идлиб

AFP: Сирийската опозиция призовава за „радикално решение“ на проблема с Идлиб

14 Януари 2019 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Бейрут, Ливан. В неделя сирийската опозиция призова за „радикално разрешаване“ на проблема с мощна джихадистка групировка, която държи в ръцете си провинция Идлиб, последният бастион на метежниците в страната, съобщава AFP.
В четвъртък групировката Хаят Тарир ал-Шам (ХТШ) обяви, че държи под контрол провинция Идлиб – тогава тя се договори с остатъците от противников съюз да се спре огънят след дни на постоянни сражения. Доминирана от предишен клон на Ал Каида в Сирия, ХТШ обяви правителство на спасението, което да управлява провинция Идлиб и части от съседните провинции Алепо и Хама.

Сирийската Национална коалиция, която е водещата опозиционна структура, разкритикува остро опитите на ХТШ „да вземе в свои ръце“ целия регион.
"Нужно е радикално решение, което да сложи край на нейното присъствие в Идлиб и в останалите райони“, се казва в изявление на коалицията при закриване на неделната й среща, на която са обсъждани последните развития на случващото се в Сирия.
Идлиб е защитена от буферна зона, създадена в резултат от постигнати договорености между Русия и Турция през септември 2018-та. Джихадистки групи като ХШТ е трябвало да се оттеглят от предвидената за демилитаризация зона до средата на октомври, но това тъй и не се случи. Това е принудило Националната коалиция да потърси споразумение с Турция, за да защити цивилните лица в провинцията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC Türkçe: Майк Помпео: Оптимист съм за споразумение с Турция за защита на сирийските кюрди

BBC Türkçe: Майк Помпео: Оптимист съм за споразумение с Турция за защита на сирийските кюрди

13 Януари 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Абу Даби/Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е оптимист по отношение на постигането на споразумение с Анкара относно сирийските кюрди, предаде ВВС Türkçe. Майк Помпео е на визита в Обединените арабски емирства и от там вчера проведе телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. След този разговор държавният секретар на САЩ е останал с впечатление за положителни сигнали за договореност с Турция за защита на Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди. Според Майк Помпео, сражаващите се срещу ДАЕШ кюрди, категорично не са терористи. „Право на турския народ и на президента Ердоган е да защитават страната си от терористите. От друга страна обаче, много добре знаем, че сражавалите се с нас, имат правото да бъдат защитени.”, посочва още Майк Помпео, цитиран от BBC Türkçe.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Мевлют Чавушоглу с нови критики към САЩ на тема „тероризъм”;  Анкара е решителна за трета военна операция в Сирия

ДХА: Мевлют Чавушоглу с нови критики към САЩ на тема „тероризъм”; Анкара е решителна за трета военна операция в Сирия

13 Януари 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция даде подробности за проведения от него телефонен разговор вчера с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, предаде информационната агенция ДХА. Стана известно, че е била направена оценка на последните събития в Сирия и стъпките, които трябва да се предприемат в бъдеще. Турската страна обаче отново е изразила пред Вашингтон критиките си на тема „тероризъм”. „За разлика от предишни техни изявления (на Вашингтон), намираме за позитивни вчерашните им изявления; т.е. за премахване на елементите, предизвикващ притесненията на Турция. Другите моменти в позицията на САЩ обаче никога няма да бъдат приети от нас и категорично ги отхвърляме. Порицаваме, отхвърляме и не приемаме каквито и да е критики към Анкара. … Под лидерството на президента Реджеп Тайип Ердоган, Турция е решителна по отношение на борбата с тероризма. Ние не се нуждаем от разрешението на никого (подразбира се провеждането на трета военна операция на турската армия в Сирия – бел. на „Фокус”). Винаги ние ще определяме времето и мястото; ще предприемаме нужните стъпки и ще правим онова, което се налага за прочистване на тероризма и извън нашата граница. Никой да няма съмнения по този въпрос.”, предупреждава турският външен министър, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция продължава да трупа войски по границата със Сирия

ДХА: Турция продължава да трупа войски по границата със Сирия

13 Януари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Хатай. Продължава съсредоточаването на турските въоръжени сили в провинция Хатай по границата със Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Пристигналите с товарен влак на ж.п. гарата в околия Искендерун танкове и бронирана техника са натоварени на ТИР-ове. От там те се насочват към войсковите части по граничната линия в околия Рейханлъ, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Дали Турция ще нахлуе  в Североизточна Сирия

The Jerusalem Post: Дали Турция ще нахлуе в Североизточна Сирия

12 Януари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Дали Турция ще нахлуе в Североизточна Сирия, анализира израелското англоезично електронно издание The Jerusalem Post
За Израел перспективата за турска инвазия беше и остава въпрос на загриженост. Проиранските иракски шиитски милиции са разположени в близост до границата, граничеща с кюрдската зона. В случай на турско нахлуване от север, бойците на Сирийските демократични сили (СДС), доминирани от кюрдите вероятно ще напуснат южната част на контролираната от тях зона, за да се опитат да спрат турските сили на север. Това би могло да остави пътя отворен за нахлуване на шиитските милиции в богатата на петрол провинция Дейр ал-Зор. От друга страна, сирийските правителствени сили , заедно с милициите, контролирани от Иран, биха могли да проникнат в същата област от западната страна на река Ефрат. И в двата случая резултатът ще бъде драматично разширяване на иранския „сухоземен коридор“, областта на свободата на дейност за Иран и неговите съюзници. Затова Израел е категорично против изоставянето от страна на САЩ на техните кюрдски съюзници и тяхната област на контрол.
По същия начин САЩ и свързаната с тях база в Ат-Танф се намира в района, граничещ с магистралата Багдад-Дамаск. Неговото изоставяне би оставило пътя, отворен от граничния пункт Албу Камал между Ирак и Сирия до провинция Кунейтра, граничещ с Голанските възвишения( т.е директен достъп до израелската граница).
Заради редица причини обаче перспективата за ранно мащабно навлизане на турските сили в Североизточна Сирия сега изглежда по-малко вероятно, отколкото преди няколко седмици.
Първо и най-важното, оттеглянето на САЩ, което само по себе си щеше да направи възможно голямото турско нахлуване, понастоящем изглежда по-малко непосредствено предстоящо. По този въпрос, изглежда, цари някакво объркване, при което различни американски служители казват различни неща.
Тенденцията към хаос на сегашната американска администрация е меч с две остриета. От една страна, тя може да доведе до внезапни очевидни обезпокояващи действия от вида, какъвто решението на президента за предстоящо оттегляне на САЩ трябва да е изглеждал на Турция.
От друга страна, хаотичният подход към създаването на политики означава, че изявленията на президентския пост от този вид не могат непременно да бъдат разглеждани по начин, съпоставим с този към други администрации.
Съветникът по националната сигурност Джон Болтън отиде при Ердоган в Турция тази седмица, след като се направи изявление в Израел, за да обуслови оттеглянето на САЩ с условието Турция да не се прицелва срещу кюрдски сили, които бяха съюзници с американците.
Втората област на загриженост за турския лидер е руската позиция. Русия се превърна в ключов силен посредник между всички страни и елементи, които искат да действат в сирийското пространство (с изключение на САЩ). Москва реши да допусне турското нахлуване в Африн през януари 2018 г., вероятно като част от опита да се привлече Турция от традиционната си западна ориентация.
Изявленията на руските власти през тази седмица обаче показват, че Русия предпочита земите, които понастоящем се управляват от сирийските кюрди, да се върнат под контрола на режима на Асад. Представителят на външното министерство Мария Захарова например, недвусмислено изрази тази позиция. Москва очевидно иска да сложи край възможно най-скоро на сирийската война. Новото противопоставяне между голяма територия в Североизточна Сирия, контролирана от Турция и режима на Асад, не би улеснило това. Ердоган каза в сряда, че ще посети Москва в близко бъдеще, вероятно с намерението да изясни този въпрос.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Военният министър на Турция и шефът на разузнаването на инспекция и съвещание по границата със Сирия

ДХА: Военният министър на Турция и шефът на разузнаването на инспекция и съвещание по границата със Сирия

12 Януари 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Хатай. След инспекция на войсковите части в пограничната със Сирия провинция Шанлъурфа, министърът на националната отбрана Хулуси Акар (досегашен началник на ГЩ, армейски генерал от резерва – бел. на „Фокус”) посети и другата погранична провинция Хатай, предаде информационната агенция ДХА.
Тук Хулуси Акар проведе съвещание с участието на сегашния началник на ГЩ армейски генерал Яшар Гюлер и командващия сухопътните войски армейски генерал Юмит Дюндар. На него присъства и началникът на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан. Направена е оценка на последната обстановка в Северна Сирия и продължаването на прекратяването на огъня в град Идлиб (зоната за обезоръжаване). „Полагат се всички усилия за продължаване на прекратяването на огъня и стабилността в светлината на постигнатите договорености в Сочи (срещата на Ердоган и Путин на 17 септември м.г. – бел. на „Фокус”). По тези въпроси продължава близкото ни сътрудничество с Русия.”, заяви Хулуси Акар, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция продължава да струпва войски по границата със Сирия

ДХА: Турция продължава да струпва войски по границата със Сирия

12 Януари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Продължава съсредоточаването на военни части на турската армия по границата със Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Снощи ж.п. военен конвой от 19 вагона пристигна на ж.п. гара Февзипаша в околия Ислахийе на пограничната провинция Газиантеп. Натоварена е бронирана техника, включително и танкове, идваща от околия Дериндже на провинция Коджаели (източно от Истанбул). След кратка почивка на ж.п. гарата, конвоят продължи към пограничните райони със Сирия, придружаван от военен персонал, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Военният министър на Турция от границата със Сирия: Плановете са готови, продължава усилената подготовка за военна операция

„Джумхуриет”: Военният министър на Турция от границата със Сирия: Плановете са готови, продължава усилената подготовка за военна операция

11 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар извършва инспекция на войсковите части по границата със Сирия, информира вестник „Джумхуриет”. Министърът пристигна в пограничната провинция Шанлъурфа, придружаван от началника на ГЩ армейски генерал Яшар Гюлер и командващият сухопътните войски армейски генерал Юмит Дюндар. „Пред нас стоят задачите за военна операция в град Манбидж, в източните райони на река Ефрат. Плановете са изготвени, подготовката ни за тях продължават с усилено темпо. Единствената ни цел са терористите (подразбират се Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди – бел. на „Фокус”). Ние нямаме никакъв проблем с нашите кюрдски братя, с които сме кръвно свързани; всеки нормално мислещ го знае това. …”, обяснява турският военен министър, цитиран от „Джумхуриет”.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна изтеглянето на американския контингент от Сирия, потвърдиха от водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“

AFP: Започна изтеглянето на американския контингент от Сирия, потвърдиха от водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“

11 Януари 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Дамаск. Водената от САЩ международна коалиция срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ потвърди началото на изтеглянето на американския контингент от Сирия, без да уточнява от кои точно райони и какви ще бъдат графиците, предава AFP.
„Започна процеса на изтегляне от Сирия“, заяви полковник Шон Райън в изявление за агенцията, визирайки американските военнослужещи.
Друга информация не се привежда към момента.
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви решението за изтегляне на американския контингент от Сирия миналия месец. Първоначално бе определен срок от 30 дни, но по-късно той бе удължен до четири месеца.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: Кюрдите предлагат на Русия собствен план за мир

Le Figaro: Кюрдите предлагат на Русия собствен план за мир

11 Януари 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Дамаск. Опасявайки се от обявеното изтегляне на американския контингент от Сирия, кюрдите са предложили на Кремъл да стане посредник в защитата на границата с Турция, особено на изток от река Ефрат, пише Жорж Малбрюн в статия за водещия френски ежедневник Le Figaro.
Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия и Дамаск, за да избегнат военната офанзива на Турция срещу военните им укрепления в североизточната част на Сирия. По време на посещението си в Москва на 14 декември, след неочакваното обявяване на изтеглянето на американските войски от Сирия, кюрдските власти са представили пътна карта на руските дипломати за разработване на „система за обща защита срещу външни заплахи“.
По време на посещението си в Москва кюрдската делегация се е обърнала към Русия с молба за медиация. Според източници „Русия прие предложението много сериозно" и изрази готовност да работи за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия.
Първият етап от тази пътна карта следва да бъде защитата на границата с Турция на изток от Ефрат. Тази роля е възложена на сирийската армия, която ще върне граничните служители в зоните, от които войските на Дамаск бяха изтеглени през 2012 г. - в съгласие с кюрдите - във време, когато въстанието срещу Асад набираше скорост. „Не можем да изключим разполагането на армия на северната граница с Турция", признава Елдар Халил, един от представителите на кюрдската делегация, която посети Москва. Но кюрдите настояват някои от тях да бъдат включени на служба в граничната охрана.
Вторият етап ще бъде разпускането на „Сирийските демократични сили“ (СДС) – съюз, съставен от араби, но доминиран от кюрди, които изиграха важан роля в борбата на Запада срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Искането е Турция да не нахлува на североизток. Част от членовете на СДС ще влязат в състава на сирийската армия, а останалите ще се върнат към живота на цивилните – например на полицейска служба.
Кюрдите се надяват, че разпускането на СДС няма да доведе до изтегляне на оръжията, дадени им от американците. Страните продължават преговорите, подчертава авторът.
Но, според същия представител, „американците са готови да оставят оръжията на арабските или кюрдските военни, за да се борят с „Ислямска държава". Включително и тежкото въоръжение като противотанкови ракети? Дори ако в крайна сметка попадне в ръцете на сирийската армия?“ Дипломатът на ООН, отговарящ за сирийските преписки, се чуди. Според Reuters американски офицери са препоръчали на Пентагона да остави оръжията на кюрдите до края на борбата им срещу последните твърдини на джихадистите.
Въпросът за ресурсите, по-точно за природните изкопаеми също е включен в пътната карта на кюрдите, но това не е най-критичният момент. Кюрдите не са против връщането на петролните кладенци на сирийското правителство, чиито сили контролират североизточната част на страната. По-трудна точка от преговорите ще бъде запазването на собственото управление - избрания минипарламент и силите за сигурност.
През последните години кюрдите говориха много за автономията на техния регион. И дори ако в тяхната пътна карта изрично се посочва, че искат да живеят в „обединена Сирия”, кюрдите се надяват да запазят част от своята автономия, гарантирана от новата конституция. По този повод миналото лято започнаха преговори със сирийското правителство. Споменава се идеята за предоставяне на специален статут на кюрдите. Въпреки че сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че „не е против” предоставянето на известна автономия на кюрдите, режим в Дамаск все още не вярва много в децентрализацията.Кюрдите разчитат на Русия да убеди Дамаск.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ се готвят да изтеглят войските от Сирия, въпреки споровете с Турция за съдбата на кюрдите

ТАСС: САЩ се готвят да изтеглят войските от Сирия, въпреки споровете с Турция за съдбата на кюрдите

11 Януари 2019 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските военни смятат, че разминаването на позициите на Вашингтон и Анкара по отношение на кюрдите може да забави изтеглянето на американските войски от Сирия, но Пентагонът все още се готви да изпълни тези планове, съобщава агенция TACC, позовавайки се на вестник The Wall Street Journal.
По-рано този месец съветникът на президента по националната сигурност Джон Болтън заяви, че американският контингент няма да напусне Сирия, докато Анкара не обещае да се въздържа от удари по кюрдите в тази страна. „Представители на отбраната заявиха, че Пентагонът не е получил нови инструкции и докато това не стане, властите ще продължат да изпълняват плана за изтегляне на войските“, се казва в статията на вестника.
В публикацията се посочва, че първоначално американските власти заявиха готовността си да осигурят изтеглянето на контингента от Сирия в рамките на няколко седмици. В същото време американските военни поискаха за това около четири месеца. Понастоящем във Вашингтон не се посочват точните дати. В статията се отбелязва, че Пентагонът обмисля дали оръжията, които Вашингтон е предоставил преди това на кюрдите, да бъдат оставени в Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.