НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Protothema: Шестимата депутати, които подкрепиха Ципрас се присъединиха към правителственото мнозинство

Protothema: Шестимата депутати, които подкрепиха Ципрас се присъединиха към правителственото мнозинство

5 Февруари 2019 | 06:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Шестимата депутати, които дадоха своето доверие на правителството на Ципрас, изпратиха писма до председателя на парламента, в които заявиха, че искат гласовете им да бъдат отчетени в правителственото мнозинство, съобщава гръцкият вестник Protothema.
В писмата си те по същество се присъединяват към правителственото мнозинство, което му дава необходимите 151 депутати.
След това решение Костас Зурарис и Танасис Папахристопулос официално не са членове на „Независими гърци“.
Депутатите, които оформят правителственото мнозинство, са Катерина Папакоста, Елена Кунтура, Василис Кокалис, Костас Зурарис и Танасис Папахристопулос и Спирос Данелис.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kаthimerini: Ципрас се замисля да вземе независими депутати в парламентарната група на СИРИЗА

Kаthimerini: Ципрас се замисля да вземе независими депутати в парламентарната група на СИРИЗА

31 Януари 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът Алексис Ципрас сериозно се замисля да приеме в парламентарната група на СИРИЗА независимите депутати, които помагат на правителството да разработи важни закони, пише на електронната си страница гръцкият вестник Kathimerini. Сред основните кандидати да се присъединят към СИРИЗА са трима членове на правителството: Елена Кунтура, министър на туризма, заместник земеделският министър Василис Кокалис и Катерина Папакоста, заместник министър по въпросите на гражданската защита.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): ДСИ и СДСМ имат различни позиции за Закона за езиците

„Алсат – М“ (Македония): ДСИ и СДСМ имат различни позиции за Закона за езиците

21 Януари 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Скопие се появиха неясноти около наскоро обнародвания Закон за употреба на езиците. Партньорите в управляващата коалиция в Македония ДСИ (Демократичния съюз за интеграция – най-голямата албанска партия в страната) и СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) говорят различни неща за едно и също. Социалдемократите са на позиция, че трябва да се поиска мнение от Венецианската комисия за приетия закон и частта му за банкнотите и военните униформи, а ДСИ иска експертите от Комисията да дадат мнението си само по въпроси, които не са част от Закона, съобщава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Пред Венецианската комисия ще бъдат изпратени два члена, които са извадени от настоящия закон, а те са – употребата на двуезичността на униформите и банкнотите“, заяви Буяр Османи, вицепремиер по европейските въпроси.
За същите разпоредби, два дни след приемането на законопроекта от страна на правителството , Османи заяви, че те вече са били изпратени на Венецианската комисия.
„Става дума за двуезичието на парите, военните униформи и ценните книжа. Само тези три разпоредби бяха изпратени във Венеция, за да не се застраши целият закон заради тях“, каза Османи.
По думите на вицепремиера от по-рано, първоначално е било планирано Законът за упореба на езиците, да бъде изпратен за становище от Венецианската комисия, докатоо трае процедурата в парламента.
„Ние решихме, след приемането на Закона в правителството, паралелно да го изпратим в парламента и Венецианската комисия. Докато процедурите в народното събрание траят, тъй като не искаме да го приемаме по бързата процедура и искаме да позволим дебатите в парламента, защото това е важен закон, междувременно Венецианската комисия да даде становище за Закона, с цел да ги приближим. От интерес за Венецианската комисия е даде мнението си преди да завърши дебата в парламента“, каза Османи през 2017 година.
Но, противно на твърдението на Османи, протоколът от заседанието на правителството, на което е приет законопроекта за употреба на езиците, показва, че е договорено от Венецианската комисия да се поиска становище и за Закона, и за разпоредбите, които не са включени в него, но след приемането му в парламента, отбелязва медията.
Един ден след второто гласуване в парламента, на 15 март 2018 година и говорителят на Европейската комисия, приветствайки приемането на Закона, заяви, че Брюксел очаква той да бъде изпратен на Венецианската комисия. Същото заяви и комисарят по разширяването Йоханес Хан, който тогава посочи, че Законът за езиците не е приоритет и че изпълнителната власт трябва да се фокусира върху реформите.
Очаква се идната седмица Министерството на правосъдието, в съгласие с решението на правителството, да изпрати за становище останалите извън закона разпоредби чрез Министерството на външните работи до Венецианската комисия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Радио „Свободна Европа“ (Македония): ВМРО ДПМНЕ внесе инициатива в Конституционния съд за конституционността на Закона за употреба на езиците

Радио „Свободна Европа“ (Македония): ВМРО ДПМНЕ внесе инициатива в Конституционния съд за конституционността на Закона за употреба на езиците

21 Януари 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. В понеделник основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ внесе в Конституционния съд на Македония инициатива за оценка конституционността на Закона за употреба на езиците. Според фракцията, Законът е противоконституционен, приет е с незаконна процедура, а заедно с това е вреден за държавата, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
ВМРО-ДПМНЕ, както съобщават от партията, иска от КС да вземе временна мярка – спиране на изпълнението на актовете и действията, които произтичат от Закона за езиците и Указа за обявяване на същия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): И през 2018 македонците са гледали най-много „Сител“

„Макфакс“ (Македония): И през 2018 македонците са гледали най-много „Сител“

21 Януари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Мнозинството от респондентите в анкетата на Агенцията за аудио и аудиовизуални медийни услуги са отговорили, че през 2018 година на ежедневна и ежеседмична основа са гледали телевизия „Сител“, предава македонската агенция „Макфакс“.
На ежедневна основа „Сител“ е гледана от 38,85% от запитаните. На второ място е „Канал 5“ с 30,84%, а след това са „Телма“ и албанскоезичната телевизия „Алсат – М“. Обществената медия МТВ1 е на пето място, а след нея са „ТВ 24“ и „Алфа“. От 8 до 11 място са чуждестранни канали.
Данните от анкетата показват, че на ежеседмично ниво „Сител“ е следена от 52,85% от зрителите. На второ място в категорията отново е „Канал 5“ с 45,41%, а трета е „Телма“ с 25,59%.
35,5% от запитаните са посочили, че най-много гледат новини, 20,4% - информативните програми, 10,8% - забавни и музикални програми и 9,7% - сериали.
Анкетата е направена по метода CATI – телефонно интервю с помощта на компютър. В изследването са участвали 9600 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония) Християн Мицковски иска предсрочни парламентарни избори заедно с президентските

Press 24 (Македония) Християн Мицковски иска предсрочни парламентарни избори заедно с президентските

20 Януари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Християн Мицковски иска предсрочни парламентарни избори заедно с президентските в интервю пред македонското електронно издание Press 24.
Според него тези избори, ако бъдат насрочени , няма да бъдат избори, на които ще бъдат избрани само премиерът и президентът на страната, а изборите, на които се решава бъдещето на Македония. Мицковски заяви, че това ще бъде най-важният референдум за Македония, в който гражданите ще вземат най-важното решение в живота си за бъдещето на своята страна. Също толкова важно или дори по-важно решение от това на 8 септември 1991 година.
Лидерът на опозицията заяви също така, че няма нищо против никой език, но трябва да се спазва конституцията и законите на страната и той се надява Конституционният съд да разгледа сериозно въпроса и да не се поддава на политически натиск, а да отсъди справедливо съгласно конституцията на страната дали Закона за употребата на езиците я нарушава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“: Вицепремиерът Буяр Османи използва неработния ден за създаване на работна група за прилагане на Закона за езиците

„Сител“: Вицепремиерът Буяр Османи използва неработния ден за създаване на работна група за прилагане на Закона за езиците

19 Януари 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът Буяр Османи използва неработния ден за създаване на работна група за прилагане на Закона за езиците в която участват само представители на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
Османи, заедно с министъра без портфейл Едмонд Адеми, депутата Артан Груби и бившия министър на правосъдието Билен Салийи, определиха пътя, по който законът да достигне до гражданите най-бързо. За сега няма информация колко ще струва неговото прилагане, но е важно гражданите да получат езиково равенство.
Както вицепремиерът Османи, така и депутатът Груби отричат твърденията на опозицията, че Законът за използването на езиците противоречи на Конституцията. Те очакват ВМРО-ДПМНЕ също да осъзнае необходимостта от приемането на този закон и да се включи в целия процес.
Лидерът на опозицията Християн Мицковски подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ не е против прилагането на езиците на етническите общности, а срещу начина, по който е направено.
„Има много недостатъци в цялостната процедура. Има много дивачество, много насилие и всичко, което се случва, не приляга на една демократична страна, която се стреми да бъде част от европейското семейство. Ние като политическа партия също апелираме, че това не може да бъде толерирано и в името на това призоваваме конституционните съдии, прокуратурата и съдебната система да действат в съответствие със законите и конституцията в страната. Да се въздържат от всякакъв политически натиск от страна на политическите елити в държавата и да вземат решение в съответствие с правото, конституцията и законите ”, каза Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонският Закон за езиците е оспорен пред Конституционния съд, ВМРО-ДПМНЕ възбужда три наказателни дела по случая

„Сител“ (Македония): Македонският Закон за езиците е оспорен пред Конституционния съд, ВМРО-ДПМНЕ възбужда три наказателни дела по случая

18 Януари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Законът за употреба на езиците е оспорен пред Конституционният съд на Македония. В своята инициатива професор Йован Кекеновски оспорва процедурата, с която е приет и обнародван този Закон, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Кекеновски предлага и временна мярка за спиране на прилагането на закона.
В своя отделна инициатива, опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще оспори конституционността на Закона за употреба на езиците в понеделник, както съобщиха от фракцията.
Партията на Християн Мицковски реши първо да възбуди наказателно дело за престъпно сдружаване, саботаж и злоупотреба със служебно положение срещу председателя на местния парламент Талат Джафери, заместник-генералния секретар на Народното събрание Незбедин Ибраими, който е изпратил Закона за обнародване и директора на Държавен вестник Мартин Костовски.
„Същите по нечестен и подмолен начин, противно на Конституцията и законите, са способствали обнародването на Закона за двуезичност без подпис от президента на републиката, с което се въвежда неконституционна двуезичност... Джафери не можеше и нямаше право да изпрати Закона за обнародване, а Ибраими, в качеството на техническата си служба, нямаше право да подписва. Костовски е отговорен, тъй като не е могъл да издаде указ, с който се публикува закон без подписа на президента. Джафери, Ибраими и Костовски са извършили умишлено заплашване на конституционния ред, тъй като процедурата за обнародване на закона е описана ясно“.
От правителството обаче твърдят, че Законът не противоречи на Конституцията, че е в съответствие с поправка V и че с него не се въвежда двуезичност на цялата територия на Македония.
„В международните отношения, отбраната, централната полиция и паричната политика македонският език е единственият официален език в Република Македония, който се определя от Закона за използването на македонския език от 1998 г. ... Вярно е, че унитарният характер на Македония не е поставен по въпрос, а Законът по никакъв начин не застрашава използването и защитата на македонския език и неговата кирилица“, гласи изявлението на правителството.
Властите обясняват още, че Законът не се отнася само за албанския език, но и за езиците на всички малцинствени общности в тези общини, където те наброяват повече от 20%, каквито са сръбският, турският, ромският и влашкият езици.
Това означава, че в институциите в общините, където малцинствените общности не представляват повече от 20% от гражданите, няма да се назначават нови администратори в изпълнение на наредбите на Закона за употреба на езиците, а услугите ще се предоставят чрез Централната агенция, за която ще бъдат ангажирани съществуващи капацитети от обществената администрация, твърдят от правителството.
От там те добавят, че има държави, които са единни и имат няколко официални езика, като Черна гора, Малта, Финландия, Израел, Косово, Кипър, Ирландия ...
Законът за употреба на езиците ще бъде изпратен на Венецианската комисия за проверка, а правителството обещава, че всички забележки ще бъдат включени в текста.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Македонски професор оспорва Закона за употребата на езиците в КС

„Нова Македония“ (Македония): Македонски професор оспорва Закона за употребата на езиците в КС

18 Януари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Йове Кекеновски внесе в Конституционния съд на Македония инициатива за оценка на конституционността на Закона за официалната употреба на езиците, тъй като смята, че парламентът го е приел без необходимия брой гласове, съобщава електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
„Като се има предвид Конституцията на Република Македония, считам, че парламентът е приел този закон с недостатъчен брой гласове“, заяви Кекеновски.
При приемането на този закон, както обясни Кекеновски, председателят на парламента, както и другите парламентарни органи и служби, е трябвало да вземат предвид факта, че за приемането на закона трябва да присъства мнозинство от две трети от общия брой народни представители, а не да бъдат приети с 69 гласа вместо с 80.
Освен това, както отбелязва той, при вземането на решението, Конституционният съд трябва да вземе предвид и факта, че законът не е подписан от президента на Република Македония и да действа в съответствие с досегашната практика.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Буяр Османи: Двуглавият орел е знак, че аз съм албанец

Буяр Османи: Двуглавият орел е знак, че аз съм албанец

17 Януари 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Двуглавият орел е знак, че аз съм албанец, е заявил македонският вицепремиер от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Буяр Османи, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Вицепремиерът Буяр Османи е направил разяснение на снимката си с лидера на ДСИ Али Ахмети, на която той изобразява "двуглав орел " с ръцете си.
Както казва той, неговото право е да се самоидентифицира, затова държавата гарантира свободата на самоидентификация на гражданите от етническите общности.
"Двуглавият орел означава " Аз съм албанец ". И това е знак за идентификация, ако на някой му пречи, че публично заявявам, че съм албанец, това е негов проблем, не мой. Оспорвам, че този знак отразява националистически и великоалбански твърдения. Когато сте на Еверест и правите този знак, това означава, че сте албанец. Това е знак на знамето ми и ако този флаг официално се използва в Република Македония, а двуглавият орел е в официална позиция и това е моето право да се самоидентифицирам, казва Османи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция признава Македония с конституционното й име

Мевлют Чавушоглу: Турция признава Македония с конституционното й име

17 Януари 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция очаква с нетърпение да приветства Бившата югославска република Македония в семейството на НАТО, „без по-нататъшно отлагане“, след ратификацията на споразумението за името с Гърция и признава балканската държава с нейното конституционно име, заяви турският външен министър Мевлут Чавушоглу в четвъртък след срещата с македонския си колега Никола Димтров, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Имаме силни връзки с Македония от много векове, отношения, връзки, които остават силни, независимо от политическите отношения. Искам да подчертая, че нашите отношения в момента са отлични“, заяви турският дипломат, цитиран от гръцките медии.
„Турция признава Македония с конституционното й име“, добави Чавушоглу без да дава допълнителни разяснения.
По неговите думи, стабилността на Македония е решаваща за стабилността на Балканите, където Турция има „много добри отношения с Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора.
„Турция отдава голямо значение на стабилността в региона и осигурява подкрепа за икономическия му растеж“, подчерта турският външен министър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Артан Груби изобрази албански „летящ орел“ в ефира на македонска телевизия

„Вечер“ (Македония): Артан Груби изобрази албански „летящ орел“ в ефира на македонска телевизия

17 Януари 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ – най-голямата албанска партия в Македония) в емисия на македонския телевизионен канал ТВ24, освен позициите, които изказа във връзка с обнародването и влизането в сила на Закона за езиците и конституционните промени, по време на разговора показа албански „летящ орел“, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Той направи този жест, след като бе попитан какво искат да покажат лидерът на ДСИ Али Ахмети и вицепремиера по европейските въпроси Буяр Османи със снимка, качена в социалните мрежи и за каква евроинтеграция говорят от партията, когато пропагандират национални символи.
„Не знам къде виждате този национализъм и защо тези „орли“ ви пречат. Това не е Велика Албания. Мен ме засегна хандбалистът, на който му пречи албанският език“, подчерта Груби.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Лъжите на Заев и Димитров са разобличени: Вербалната нота до Атина доказва, че „македонците“ престават да бъдат „македонци“

„Курир“ (Македония): Лъжите на Заев и Димитров са разобличени: Вербалната нота до Атина доказва, че „македонците“ престават да бъдат „македонци“

17 Януари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на външните работи на Македония в сряда вечерта изпрати вербална нота до гръцките си колеги, с която ги информира, че са изпълнени всички условия на подписания между двете страни договор за разрешаване на десетилетния спор за името. В нотата има и обяснение какво означава македонец и македонски език, пише опозиционното скопско електронно издание „Курир“.
Както отбелязва медията, писмото е подписано от министъра на външните работи Никола Димитров и в него се потвърждава,че македонско, македоснки и macedonian не се отнасят за етническата или национална принадлежност, а само за гражданството.
С писмото до гръцката страна македония се съгласява определението за nationality, което ще гласи macedonian/ citizen of North Macedonia съгласно Преспанския договор да се отнася изключително за гражданството, а не за националността или етническата принадлежност.
„В документа Димитров пише на своите партньори в Атина, че и формално приема“ този факт, отбелязва изданието:
„В духа на договора, термина националност на Втората страна, дефиниран в член 1 (3) (б) от Договора, като „македонци/граждани на Република Северна Македония“ се отнася само за гражданството и не дефинира или определя етническата принадлежност и етносът, както е подписано в член 2 (2) от Конституционния закон за приемане на поправките 33,34,35 и 36 на Конституцията на Република Македония“.
В член 1 (3) (б) от Договора от Преспа пише, че „националността на Втората страна ще бъде македонци/граждани на Република Северна Македония, като това ще бъде записано и в паспортите“.
В нотата се пояснява и това, че македонският език е официален език на страната, признат като официален на Конгрес на ООН в Атина през 1977 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Президентът на Албания честити на Талат Джафери приемането на Закона за езиците

„Нова Македония“ (Македония): Президентът на Албания честити на Талат Джафери приемането на Закона за езиците

17 Януари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Албания Илир Мета изпрати честитка до председателя на македонския парламент Талат Джафери по повод приемането на Закона за употреба на езиците, с който албанският придобива статут на държавен език, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
„Това е историческо и значимо събитие за албанците, голямо и важно достижение, което допринася за демокрацията и гарантирането на еднакви права за гражданите от всички националности, които живеят в Македония“, пише Мета.
Както информира албанската държавна агенция АТА, това постижение също е много важно за цялостното прилагане на Охридския рамков договор.
„Албанците винаги са били ориентирани към евроатлантическите ценности, а с този ход показаха и възхитителна зрелост и конструктивна позиция“, добавя албанският държавен глава в посланието, като освен това той оценява високо личния принос на Талат Джафери в тази насока.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

17 Януари 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Алексис Ципрас в сряда оцеля след вота на доверие, съобщава AFP.
Въпреки това все още не е ясно каква ще бъде съдбата на неговото правителство и дали през септември ще завърши пълния си четиригодишен мандат. В момента 44-годишният ляв лидер е изправен пред следващото предизвикателство – гръцкият парламент да одобри договореността със съседна Македония за името на страната, което предизвика протести и в двете държави. Сред неговите предстоящи цели са ревизия на конституцията, увеличаване на минималната заплата и приключване на договореност по имотите на гръцката Църква, която неотдавна бе блокирана от висши гръцки духовници.

Разбитата коалиция
В неделя в Атина се очаква нов протест срещу Договора от Преспа. Главният опозиционен лидер Кирякос Мицотакис („Нова демокрация“) нарече Ципрас „ авантюрист“ и „евтин демагог“, който гради кариерата си върху лъжи. „Вие взехте властта с лъжи и ще я напуснете с лъжи“, заяви той по време на дебата преди вота на доверие в сряда в парламента на Гърция. Към левите депутати той заяви: „Причинихте достатъчно беди на страната … вижда се вашият край“. Мицотакис има преднина според социологическите проучвания.
Сделката около името ще разреши 27-годишен дипломатически спор, но тя съсипа коалицията на Ципрас с националистическата партия АНЕЛ.
Миналата седмица македонския парламент я одобри, но тя може да влезе в сила единствено, ако и гръцкият парламент я приеме. Атина все още не е обявила дата, но Ципрас каза, че тя ще е преди края на януари.
ЕС и НАТО приветстват постигнатото споразумение, защото така ще се премахнат гръцките възражения за присъединяване на Македония към двете международни организации.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Талат Джафери подписа законите със забележка под черта

„Независен“ (Македония): Талат Джафери подписа законите със забележка под черта

16 Януари 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери подписа законите със забележка под черта, пише скопското издание "Независен".
Сблъсъкът между президента Георге Иванов и опозицията с парламентарното мнозинство във връзка със законите за ратифициране на Преспанския договор и използването на езици придоби ново измерение, след като тези два документа бяха окончателно публикувани в "Държавен вестник" - само с подписа на председателя Талат Джафери и един от заместник-генералните секретарите на парламента. Мястото, предвидено за подпис на държавния глава Георги Иванов, остава незаето, а вместо това се публикува бележка под линия, обясняваща, че държавният глава не е изпълнил конституционното си задължение - да подпише закон, който два пъти е бил приет от депутатите с необходимото мнозинство.
Според съобщенията спорът относно влизането в сила на законите ще продължи и в съдебните институции, тъй като Иванов обяви за противоконституционно публикуването без неговия подпис. Председателят на парламента Талат Джафери обаче не изключи възможността за започване на нова процедура за импийчмънт за Иванов, който според него нарушава конституцията през последните пет месеца от втория си президентски мандат. Управляващото мнозинство смята, че Иванов е нарушил Конституцията, като е отказал да подпише указите, за което прокуратурата е открила досъдебно производство, действайки по анонимни обвинения. От прокуратура в Скопие твърдят, че работят за установяване на фактите по този случай.
Законът за използване на езиците предвижда, че във всички органи на държавната власт в Македония централните институции, публичните предприятия, агенциите, дирекциите, институциите и организациите, комисиите, юридическите лица, които извършват обществена дейност в съответствие със закона, официален език, освен македонският език и неговата азбука е и езика на 20% от гражданите на Македония и тяхната азбука (албанската).
Държавният вестник на Македония обясни, че двата закона са публикувани в съответствие с чл. 52, ал. 2 от Конституцията на Македония, съгласно които законите и другите нормативни актове се публикуват в "Държавен вестник" не по-късно от осем дни от датата на приемането им. Съответно в изявлението и във връзка с чл. 51, ал. 2 от Конституцията е посочено, че "всеки е длъжен да спазва Конституцията и законите" и тази институция, която е оправомощена със закон да публикува нормативните актове, изпълнява конституционното задължение. От публичното предприятие "Държавен вестник" се посочва, че дружеството действа професионално и няма да допусне намесата на политиците в неговата дейност и увреждане на неговата репутация, както и че за всеки опит за нарушаване на репутацията ще бъде образувано съответно съдебно производство.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Скопие отговори на Москва: Промените в Конституцията са акт на смелост, отоговорност и лидерство и са приети с пълно зачитане на Основния закон и парламентарните процедури

Скопие отговори на Москва: Промените в Конституцията са акт на смелост, отоговорност и лидерство и са приети с пълно зачитане на Основния закон и парламентарните процедури

15 Януари 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на външните работи на Македония отговори на коментара на руското външно министерство, че произтичащите от договора за името между Атина и Скопие промени в македонската конституция са наложени под натиск от чужбина и против волята на македонския народ, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“, който предава текста на местното дипломатическо ведомство без редакторска намеса.
„По повод коментара на Департамента за информация на Министерството на външните работи на Руската Федерация от 14 януари 2019 година във връзка с приемането на измененията в Конституцията на Република Македония, Министерството на външните работи на Република Македония със съжаление констатира, че въпреки толкова горещите проблеми в днешния свят, Департаментът за информация на Министерството на външните работи на Руската Федерация отново, в негативен контекст, апострофира автентичните политически процеси в две съседни страни, които водят към разрешаване на проблеми, укрепване на доверието и изграждане на приятелство.
Промените в Конституцията, в съответствие с Договора от Преспа, приети в парламента при пълно зачитане на предвидената парламентарна процедура и Конституцията на Република Македония, отразяващи консенсусното решение на гражданите на Република Македония за членство в НАТО и Европейския съюз, получиха категорична подкрепа от по-широките международни организации, като акт на политическа смелост, отговорност и лидерство, който решава дългогодишен двустранен проблем, който обременява отношенията между Република Македония и Гърция.
Договорът от Преспа не само не пречи на интересите на трети страни, но съществено допринася за регионалната стабилност, приятелството и сътрудничеството и като такъв е пример и модел за разрешаване на открити въпроси между държавите.
Министерството на външните работи на Република Македония е убедено, че бъдещето ще потвърди правилността на този подход, който предпочита политическото визионерство и лидерство и че ползите за регионалната стабилност и просперитет ще бъдат приети и оценени от всички страни, включително от приятелската Руска федерация“.

Агенция „Фокус“ припомня:

А ето и коментарът на руското МВнР:

Решението на македонския парламент, който гласува за преименуване на страната, е наложено отвън и не отразява волята на народа, се казва в коментар на руското Министерство на външните работи, разпространен в понеделник, предава ТАСС.
Както напомнят от ведомството, на 11 януари парламентът на републиката гласува за приемане на поправки в Конституцията за преименуване на страната в съответствие с договора за името между Скопие и Атина. „Налице е продължаване на наложения отвън процес на изкуствена промяна на името на държавата с цел да се форсира вкарването на Скопие в НАТО. Това се осъществява в нарушение на македонското законодателство. Позицията на президента на Република Македония и мнението на мнозинството от нейното население, което не приема преспанската сделка, се пренебрегва“, заявиха от руското министерство.
Дипломатическото ведомство обръща внимание и на продължаващите в Скопие и други македонски градове протестни акции, които демонстрират дълбоката поляризация в обществото. „Очевидно е, че този способ за решаване на въпроси, които имат национално значение за бъдещето на страната, не отразява волята на нейния народ и не може да служи като инструмент за дългосрочното разрешаване на проблема с името на държавата“, подчертават от руското МВнР.
„За врзивоопасността на ситуацията, която може да доведе до подкопаване на стабилността и сигурността на Балканите, красноречиво свидетелстват също и последните събития в Гърция – излизането напротивопоставящия се на Преспанския договор лидер на партия „Независимите гърци“ Панос Каменос от правителствената коалиция и стартирането на процедура по вот на доверие към управляващите“, посочват от министерството. „Трябва да се отбележи, че в Атина прокарват преспанската сделка, заобикаляйки мнението на гражданите на страната, а за референдум по този въпрос, който засяга коренните национални интереси на Гърция, дори не става дума“.
В тази връзка от Москва подчертават, че устойчиво решение на спора за името на Македония трябва да бъде намерено „без външен натиск, налагани отвън срокове и условия и изключително в рамките на правовото поле“. „Изхождаме от това, че този въпрос трябва да бъде разгледан от Съвета за сигурност на ООН в съответствие с параграф 3 от Резолюция 845 на СС на ООН“, заключват от руското дипломатическо ведомство.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Всички централни държавни институции в Македония стават двуезични

„Канал 5“ (Македония): Всички централни държавни институции в Македония стават двуезични

15 Януари 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Знаменитият Закон за употреба на езиците влезе в сила в Македония и води до няколко съществени промени в употребата, преди всичко на албанският, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Тези изменения и нововъведения се разделят на два сегмента – на малки промени на местно ниво и големи на централно ниво.
На местно ниво, както и със закона от 2008 г., във всички общини, където над 20% от гражданите говорят език, различен от македонски, майчиният им език ще бъде вторият официален език, т.е. всички общински въпроси, пътни табели, в повечето случаи ще бъдат и на албански език.
Освен това сега униформите на полицията, медицинския персонал, пожарната в тези места сще бъдат двуезични.
Новият закон предвижда граждани от общности, живеещи в общини, където те са под 20%, да могат да се свържат с местните власти, съдилища, административни отдели и да поискат отговори на албански език.
Въпреки това основните промени в използването на албанския език ще бъдат на централно ниво.
Досега само депутатите в парламента можеха да използват албанския език за официална комуникация.
От понеделник албанският може законно да бъде използван от председателя на парламента, от министрите в правителството, от всички държавни служители, избрани или назначени от правителството, от съдии, прокурори, омбудсмани, от Конституционния съд и в случай, при който президентът на страната е член на албанската общност ще може официално да използва албанския език. В съдилищата изслушванията ще се провеждат и на албански, ако поне един от участниците или журито говори албански.
С това гражданите ще могат да използват албанския език хоризонтално в цялата страна и вертикално във всички държавни институции. Също така, граничните пунктове, които се намират в община, в която живеят повече от 20% албанци, ще бъдат двуезични. Това на практика би означавало, че граничният пункт Блаце към Косово ще бъде двуезичен, а Деве Баир или Богородица ще бъдат само на македонски език.
Въпреки това, македонският остава единственият език за международна употреба, банкнотите остават едноезични, същото важи и за армейските униформи. Македонският език ще бъде единственият език, който ще използва членовете на МВР и АРМ за вътрешни служебни цели, т.е. за взаимна комуникация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Не се чувствам отговорен за подписването на Закона за езиците, дадох достатъчно време на Георги Иванов

Талат Джафери: Не се чувствам отговорен за подписването на Закона за езиците, дадох достатъчно време на Георги Иванов

15 Януари 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. В рамките на пресконференция председателят на парламента на Република Македония Талат Джафери информира за последните дейности и процедури на Събранието в Скопие – предаването на два закона за обнародване в Държавен вестник – за използване на езиците и за ратифициране на Преспанския договор, отбелязва електронното издание МКД.
Джафери подчерта, че въз основа на правомощията си е подписал двата указа и ги е предал за публикуване в Държавен вестник. „Двата указа са представени в Държавен вестник с допълнително обяснение защо са подписани само от моя страна", каза Джафери.
Запитан от медиите дали чувства отговорност и дали е нарушил Конституцията за подписването на двата документа и изпращането им в Държавен вестник, председателят на парламента отговори: „От самото начало на процедурата за приемане на Закона за езиците съм твърдял, че съм действал съгласно положенията в Конституцията и Правилника за дейността на парламента. Може да се счита, че със служебното задължение се злоупотребява с отказа за подписването на закона от страна на президента. В чл. 8 на Конституцията е разпределено правомощията в законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Президентът е част от изпълнителната власт и не може да се намесва в частта на законодателната власт и да не изпълнява задълженията си”, подчерта Джафери.
Председателят на Събранието подчерта, че не чувства никаква отговорност за подписването на двата указа и че е дал достатъчно време на президента на Република Македония да направи същото.
От редакцията подчертават, че Джефери се е обърнал на пресконференцията както на македонски, така и на албански език.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас призовава депутатите да подкрепят правителството, защити Преспанското споразумение

Kathimerini: Ципрас призовава депутатите да подкрепят правителството, защити Преспанското споразумение

15 Януари 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас призова депутатите да подновят подкрепата си към правителството по време на първия ден на напрегнато разискване в парламента по повод вота на доверие, който ще бъде гласуван в сряда, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Искам с честност и яснота да потвърдя доверието в правителството", подчерта Ципрас, допълвайки, че последните месеци на власт ще бъдат използвани от правителството за приемане на решаващо законодателство и завършване на преразглеждането на Конституцията.
Защитавайки споразумението между Атина и Скопие, което слага край на десетилетия спор за името на Бившата югославска република Македония, Ципрас заяви, че той и бившият външен министър Никос Коцияс са се възползвали от „историческата възможност“ за решаване на проблема.
„Съвестта ми и моят патриотичен дълг изискваха от мен да използвам тази историческа възможност да реша македонския въпрос, знаейки, че ще това ще има политическа цена“, призна гръцкият премиер.
Той повтори, че „разводът“ с бившия младши коалиционен партньор Панос Каменос е в резултат на несъгласието на двете партии по въпроса за Преспанското споразумение.
„Нашите политически и идеологически различия бяха длъжни да дадат своите резултати в някакъв момент. Това не беше неизбежно, но се случи“, коментира Ципрас.
„Мисля, че той прави грешка, не действа правилно. Казах му го толкова много. Не мисля, че този вариант е неизбежен, защото застрашава правителството в решаващ момент. Но ще уважава неговото решение“.
Ципрас също така обвини „Нова демокрация“ за нападението срещу депутати, които са заявили, че ще подкрепят Преспанското споразумение. През последните дни редица народни представители от АНЕЛ и независими депутати получиха заплахи, припомня изданието.
Полицията арестува в понеделник вечерта 62-годишен мъж, който твърди, че е изпратил заплашителни съобщения до депутатите след поста, който е видял в социалните медии от член на „Нова демокрация“, който призова гражданите да окажат натиск върху съответните народни представители. Той е изправен пред обвинения в опит за насилие срещу политически орган, правителството или неговите членове, и подстрекателство към извършване на престъпление.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Депутат от ДСИ препоръча на ВМРО-ДПМНЕ първи да си сложат табела на албански език

„Макфакс“ (Македония): Депутат от ДСИ препоръча на ВМРО-ДПМНЕ първи да си сложат табела на албански език

15 Януари 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“ Артан Груби препоръча на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и президента на Македония Георги Иванов да бъдат първите, които ще напишат имената си на албански език, след като в югозападната ни съседка бе обнародван Законът за официалната употреба на езиците, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Груби призна, че прилагането на закона ще бъде трудно, но с добрата воля на институциите това е постижимо.
„…Президентът има още два месеца от мандата си.. Прочетете законите, Конституцията и Правилника за дейността на парламента. Обнародването на Закона за езиците в Държавен вестник е в съответствие със закона. Смятаме, че Иванов и ВМРО-ДПМНЕ трябва да преодолеят себе си и да бъдат първите, които да напишат имената си на албански език”, смята Груби.
Предстои да бъде създаден инспекторат за прилагане на Закона за езиците, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Независим депутат се присъедини към партията на Панос Каменос

Kathimerini: Независим депутат се присъедини към партията на Панос Каменос

15 Януари 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Атина. В навечерието на вота на доверие към правителството на премиера Алексис Ципрас, дебатите за който вече започнаха в парламента в Атина, независимият депутат Аристис Фокас обяви, че се присъединява към редиците на партията „Независими гърци“ (АНЕЛ), съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Отсега нататък се включим в борбата с АНЕЛ", обяви Фокас пред журналисти пред парламента. До него в онзи момент е стоял лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос. „Особено съм доволен, че той отговори на патриотичния призив да обединим силите си и да се противопоставим на правителството и опозицията”, заяви на свой ред Каменос.
От редакцията припомнят, че по-рано Фокас бе депутат от „Съюза на центристите“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на Държавния вестник на Македония Мартин Костовски: Не аз, Георги Иванов наруши Конституцията

Директорът на Държавния вестник на Македония Мартин Костовски: Не аз, Георги Иванов наруши Конституцията

15 Януари 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Директорът на Държавния вестник на Република Македония Мартин Костовски направи изявление пред скопската медия „Лидер“, в което подчерта, че не той, а държавният глава Георги Иванов е нарушил Конституцията, като е отказал да подпише Закона за официалната употреба на езиците. Актът бе публикуван във вторник в печатния орган, след като в понеделник вечер председателят на парламента Талат Джафери го подписа.
„Иванов наруши Конституцията, като не подписа закона, не аз. Ето защо не чувствам никаква отговорност. Ние допълнихме защо законът бе обявен с подпис от Талат Джафери“, обясни Костовски.
По случая реагира опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
„Предупреждаваме директора на Държавен вестник Мартин Костовски, че публикуването на Закона за езиците в Държавен вестник е престъпление, което не е остаряло и присъдата за което е лишаване от свобода, за която носи отговорност пряко директорът на Държавен вестник, а след това и от всички участващи. Всички участници ще бъдат отговорни за нарушаване на законите и процедурите при приемането на същите закони“, гласи изявлението на ВМРО-ДПМНЕ.
Правните експерти твърдят, че Костовски може да бъде подведен под отговорност заради злоупотреба със служебно положение, подправяне на документи и няколко други престъпления. Според тях Костовски може да влезе в затвора за дълъг период от време.
Директорът на Държавен вестник се смята за близък до вътрешния министър Оливер Спасовски. Той бе назначен на поста преди 18 месеца, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ към директора на Държавен вестник: За подобно нещо се влиза в затвора

„Независен“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ към директора на Държавен вестник: За подобно нещо се влиза в затвора

15 Януари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ предупреди директора на Държавен вестник Мартин Костовски, че публикуването на Закона за употребата на езиците в печатния орган на Македония е престъпление, за което се влиза в затвора, като му припомни, че той носи пряка отговорност, както и всички участвали в процеса, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
„Всички участници ще бъдат държани отговорни за нарушения… при приемането на закона. СДСМ отново изнасилва демокрацията и нарушава правния ред в Република Македония. Веднага след промяната на името, правителството на СДСМ прави Република Македония нелегално и насилствено двуезична държава. Това е просто още един груб и прозрачен опит на властта на СДСМ… да привлече целия албански електорат в навечерието на президентските избори и да манипулира албанските гласове“, убедени са от ВМРО-ДПМНЕ.
Според опозиционната партия, ако властта е искрен в намеренията си, вместо с несъществени неща, трябва да се постараят чрез икономически политики да реализират обещанията, които дадоха преди изборите за по-добър живот и наистина да подобрят живота на албанците в Република Македония чрез откриване на нови работни места.
„Но тъй като това е само опит за ухажване на албанците преди изборите чрез извършване на престъпление, един ден, когато ще паднат от власт ще носят отговорност пред съда, ще се сблъскат с предвидените наказания", заплашват опозиционната партия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Законът за употребата за езиците е публикуван в Държавен вестник

„Алсат-М“ (Македония): Законът за употребата за езиците е публикуван в Държавен вестник

15 Януари 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Законът за официалната употреба на езиците в Македония е публикуван в Държавен вестник, след като в понеделник председателят на Събранието го изпрати без подпис от президента Георги Иванов, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
С публикуването му в официалния печатен орган на Република Македония, Законът за езиците влиза в сила. Това означава, че албанският език вече е официален в югозападната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Спирос Данелис ще бъде изключен от „То Потами“ заради подкрепата му за правителството на Ципрас

Kathimerini: Спирос Данелис ще бъде изключен от „То Потами“ заради подкрепата му за правителството на Ципрас

15 Януари 2019 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Депутатът от „То Потами“ („Река“) Спирис Данелис ще бъде изключен от партията заради подкрепата, която обеща за правителството на премиера Алексис Ципрас в гласуването на вота на доверие в сряда, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini. Информацията бе потвърдена от говорител на „То Потами“.
„Данелис е казал на (лидера на партията Ставрос) Теодоракис, че ще подкрепи правителството във вота на доверие. Не може част от „То Потами“ да е в опозицията, а един от депутатуте й – в управляващото мнозинство. Очевидно е, че Данелис ще бъде изключен от „То Потами“, след като нарушава решенията на [партийната] конференция и парламентарната група”, обясни цитира Димитрис Циордас пред Open TV, цитирана от изданието.
В понеделник Теодоракис съобщи на Данелис, че партията ще гласува против правителството във вота на доверие, но ще подкрепи Преспанското споразумение, когато то бъде внесено в парламента.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Защо политическият развод в Атина е от полза за Ципрас?

Der Spiegel: Защо политическият развод в Атина е от полза за Ципрас?

15 Януари 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Атина. В обширна статия за правителствената криза в Гърция водещото германско издание Der Spiegel отбелязва: „На пръв поглед краят на правителството изглежда като болезнено разделение. В действителност обаче Алексис Ципрас и Панос Каменос играят картите си, следвайки собствените си политически цели. Досега политическото им сътрудничество се основаваше на политиката за справяне с финансовата криза. Но от август, когато приключи последната европейска програма за помощ, този въпрос вече не съществува в дневния ред в Атина, за да държи СИРИЗА и „Независими гърци“ заедно. Сега двамата политици се надяват, че може да извлекат дивиденти от този добре подготвен развод. Ципрас ще остане на власт, а „Независими гърци“ ще осигурят политическото си оцеляване.
След това в статията се подчертава, че с твърдото си отношение към споразумението за новото име на Македония, Каменос успя да спечели гласове. От друга страна след политическия развод Ципрас „вече няма да носи белега на споделящия властта с десните популисти… Това му позволява да следва линията си в месеците, оставащи до изборите, и да убеди гърците, че се е превърнал в умерен, реалистичен, ляв политически лидер“.
Статията завършва с оценка на последиците за еврозоната от разпадането на коалиционното правителство в Гърция. За икономиката продължителният предизборен период не е добър, твърди изданието. „Дори ако премиерът спечели вота на доверие за Гърция в токсичната фаза на политическа поляризация, страната е изправена пред рискова и продължителна кампания. За икономиката този период традиционно носи лоши новини. Гръцкият народ може да консумира по-малко, следователно да харчи по-малко пари, което означава намаляване на икономическия растеж. В същото време договорените реформи с кредиторите биха могли да се забавят, докато изкушението да се харчат повече пари ще нараства. Глобалният икономически климат изглежда мрачен и Гърция ще се поколебае да заеме пари от пазарите, за да докаже, че може да си стои на крака. Повечето анализатори са на мнение, че поради тази причина обявяването на предсрочни избори е най-доброто решение“, е заключението в материала.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Iefimerida (Гърция): Спирос Данелис е човекът, който ще „спаси“ гръцкия премиер

Iefimerida (Гърция): Спирос Данелис е човекът, който ще „спаси“ гръцкия премиер

15 Януари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Депутатът от „То Потами“ Спирос Данелис ще се превърне в човека, който ще „спаси“ министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас. Според източници от партията той Данелис ще бъде 151-вият член на парламента в Атина, който ще подкрепи правителството във вота на доверие в сряда, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Iefimerida, като припомня, че в противен случай Ципрас няма да събере необходимата подкрепа.
Според същите източници Ставрос Теодоракис, председател на „То Потами“, ще обяви пред парламента изключването на депутата от Регионалния съвет на партията. „Очевидно е, че той се е отделил" от линията, коментираха източници, близки до Теодоракис.
Лидерът на партията се срещна със Спирос Данелис в следобедните часове на понеделник, преди депутатът да обяви позицията си и окончателното си решение как ще гласува в сряда.
От редакцията припомнят, че „То Потами“ няма да даде вот на доверие на правителството на Ципрас, но депутатите от парламентарната група ще гласуват по съвест за Преспанското споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атина отговори на Москва: Изявлението ви е намеса във вътрешните работи на Гърция

Атина отговори на Москва: Изявлението ви е намеса във вътрешните работи на Гърция

14 Януари 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкото външно министерство отхвърли критиките на Москва за сделката за разрешаване на спора за името между Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) като равносилно на намеса в делата на Гърция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В изявление по-рано в понеделник руското външно министерство заяви, според цитата на изданието, че сделката е западен заговор за привличане на балканската страна към НАТО.
В отговор на това гръцкото дипломатическо ведомство заяви, че решението на руските им колеги да коментират политическите събития в страни, които имат приятелски отношения с Москва, е „несъвместимо“ с гръцко-руските двустранни отношения и дългогодишните приятелски връзки между двата народа.
Министерството заяви, че са предизвикани законни опасения, тъй като изявлението на руското външно министерство пренебрегва демократичното функциониране на институциите в Гърция, чиято Конституция има ясни разпоредби за справяне с всичко, което влияе на вътрешния политически ред в страната.
Миналата седмица депутатите от бившата югославска република Македония ратифицираха сделката, според която страната ще бъде преименувана на „Република Северна Македония“. Сделката, която срещна ожесточена опозиция и в двете страни, също трябва да бъде ратифицирана от гръцкия парламент, припомня „Катимерини“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис, преподавател: Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор

Йоаким Каламарис, преподавател: Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор

14 Януари 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ университетският преподавател Йоаким Каламарис. Според него е осигурен необходимият брой гласове за оцеляването на правителството на Алексис Ципрас, а коалицията „СИРИЗА – Независими гърци“ не се е разпаднала. „Панос Каменос отстъпва неофициално половината от своите народни представители за подкрепа на премиера Ципрас. Каменос си остава шеф на своята партия, а Ципрас може да разчита на половината от необходимите депутати, които принадлежат към „Независими гърци“. Ако реално Панос Каменос освободи тези депутати от своята парламентарна група, той няма как да има такава в парламента“, каза още университетският преподавател. Според Йоаким Каламарис редовните парламентарни избори в Гърция ще се проведат през октомври - непосредствено преди връчването на Нобелова награда за мир на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Депутатите, които мислят да подкрепят Ципрас, да се замислят за последствията от своя избор, разводът между премиера и Каменос е постановка

Кириакос Мицотакис: Депутатите, които мислят да подкрепят Ципрас, да се замислят за последствията от своя избор, разводът между премиера и Каменос е постановка

14 Януари 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че гръцкият премиер Алексис Ципрас и бившият военен министър Панос Каменос са в пълно съгласие за това, което се случва и в момента се разиграва „ужасен театър, който урежда и двамата“
Председателят на основната опозиционна партия заяви пред телевизия ANT1, че разводът между „Независимите гърци“ и СИРИЗА е постановка и съюзът СИРИЗАНЕЛ продължава да съществува и дори сега е бил основан, пише онлайн изданието на вестник Efimerida.
„Не вярвам на обясненията на Каменос“, подчерта Мицотакис. „Четири от седемте депутати на АНЕЛ ще гласуват доверие на правителството. Ципрас държи останалите двама министри. Двамата депутати, които не са министри, не бяха извадени от „Независимите гърци“, за да може Каменос да продължи да се ползва от привилегиите на лидер на парламентарна група“. „Те са се разбрали. Този развод е постановка“, повтори отново лидерът на опозицията.
„Призовавам депутатите да си помислят за последствията от своя избор. Ако гласуват доверие на правителството те гласуват за скорошното ратифициране на споразумението. А продължаването на живота на това правителство причинява големи щети на страната“, заяви политикът.
Мицотакис заяви, че ако съди по изказванията на депутатите, които рязко са открили чара на Ципрас, той си мисли, че, най-вероятно, СИРИЗА ще успее да събере нужните й 151 гласа за преодоляването на вота на доверие, но посочи, че тази партия няма подкрепата на хората. Според лидера на „Нова Демокрация“, най-чистото решение са избори сега.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА (Гърция): Отложиха началото на дебата за вота на доверие към Ципрас за 12 часа във вторник

АНА-МПА (Гърция): Отложиха началото на дебата за вота на доверие към Ципрас за 12 часа във вторник

14 Януари 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Дебатът в парламента за вота на доверие към гръцкото правителство ще започне в 12 часа във вторник, гласи информация, получена от държавната агенция на страната АНА-МПА в понеделник вечерта.
Конференцията на председателите на местния парламент реши, че дебатите ще завършат с гласуване в сряда вечерта.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Държавният департамент обяви Гърция за „стълб на стабилността“ в региона, лидер в интеграцията на Западните Балкани в ЕС и НАТО и спасител на северните си съседи от руския газ

Kathimerini: Държавният департамент обяви Гърция за „стълб на стабилността“ в региона, лидер в интеграцията на Западните Балкани в ЕС и НАТО и спасител на северните си съседи от руския газ

14 Януари 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е „стълб на стабилността в сложен регион“, според „Интегрираната държавна стратегия“ на Държавния департамент на САЩ за своя съюзник в НАТО и страна-членка на ЕС, в която се признава, че позицията на страната в Източното Средиземноморие е от ключово значение за националната сигурност на Америка и нейните енергийни приоритети, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

„Публичната и частната подкрепа, която САЩ оказа на Гърция по време на деветгодишната икономическа криза и по-скорошната миграционна криза, предизвика обрат след десетилетия на антиамериканизъм“, се казва в доклада, който вижда възможност посолството на САЩ в Атина да култивира допълнително двустранните връзки, особено в сферата на сигурността, инвестициите и търговията.
„Окуражавайки Гърция да развие ролята си в европейския енергиен сектор и да стимулира образователната си реформа, посолството в Атина ще се бори с опитите на глобалните противници да използват геополитическото значение на Гърция и структурните й уязвимости, за да дестабилизират региона и да подтикнат антизападни настроения“, се казва още в документа.
Анализът на Държавния департамент е част от четиригодишна стратегия, която очертава приоритетите на Вашингтон с цел разработване на общ набор от цели чрез координирано и съвместно планиране на усилията между Държавния департамент и други американски правителствени агенции.

По-надолу са представени извадки от документа:

„Гърция, член на ЕС и съюзник в НАТО, е стълб на стабилността в един сложен регион. Нейното положение в Източното Средиземноморие, в непосредствена близост до Балканите, Черноморския регион, Северна Африка и Близкия изток повишава значението на Гърция за решаване на приоритетите на националната сигурност и енергетиката на САЩ. Публичната и частната подкрепа, която Съединените щати предоставиха на Гърция по време на деветгодишната икономическа криза и по-скорошната миграционна криза, предизвикаха обръщане на десетилетия на антиамериканизъм и откритост да се ангажират с големи инициативи. Посолството в Атина ще се възползва от тази възможност да разшири обхвата и дълбочината на нашите двустранни отношения, особено по отношение на ангажиментите в областта на сигурността, инвестициите, търговията и между хората, включително чрез създаването на стратегически диалог на високо равнище с Гърци. Мисията ще поиска от Гърция да продължи да разширява ролята си в областта на сигурността и отбраната в региона и ще търси нови американски инвестиции и възможности за търговия. Насърчавайки Гърция да развие ролята си в европейския енергиен сектор и стимулирайки образователната реформа, посолството в Атина ще се бори с опитите на глобалните противници да използват геополитическото значение на Гърция и структурните уязвимости, за да дестабилизират региона и да подтикнат антизападни настроения“.

„Ще окуражава активното участие на Гърция в укрепването на регионалната и глобалната сигурност и в защитата на Америка и нейните интереси“.
„Мисията ще продължи да насърчава Гърция да подкрепя и да играе водеща роля в интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и НАТО и за мирно разрешаване на регионални спорове и конфликти. Отношенията на Гърция с Турция се влошиха след опита на турския държавен преврат през 2016 г. и остават обтегнати от продължаващите миграционни потоци и упоритите спорове около въздушните и морските пространства. Ще засилим продължаващия ангажимент на Гърция с Турция, за да подобрим двустранните отношения и да предотвратим случайна военна конфронтация. Посолството в Атина ще призова Гърция да приложи споразумението за името на Македония и ще насърчи продължаването на съвместните ангажименти по кипърския въпрос“.

„Географското положение на Гърция я прави ключов играч в усилията на ЕС и САЩ за повишаване на европейската енергийна сигурност чрез диверсификация на източниците на природен газ в страните на север, които разчитат основно на руски газ. Гръцкото правителство подкрепя проекти, които внасят неруски газ в Европа и е готово да развива собствените си резерви от въглеводороди, предвид откритите резерви в други райони на Източното Средиземноморие“.

„Мисията ще търси инвестиционни възможности за американските компании, които ще намалят енергийната зависимост на региона от Русия и ще увеличат тежестта на експертизата на САЩ във възобновяемите енергийни източници“.

„Подкрепа за дългосрочната икономическа стабилност на Гърция в еврозоната и увеличаване на възможностите за търговия и инвестиции за американските компании, като същевременно се засили ролята на Гърция за напредъка на европейската енергийна сигурност“.

„Мисията в Гърция ще продължи да укрепва двустранните отношения по отношение на енергетиката, отбраната, правоприлагането и борбата с тероризма, като същевременно се фокусира върху две основни цели на дипломацията за насърчаване на растежа и конкурентоспособността в Гърция - реформа и модернизация на образователния сектор и противодействие на зловредното руско и китайско влияние. Образованието е ключът към бъдещия просперитет на Гърция. Настоящата система ограничава достъпа на студентите до съвместни програми с международни институции и по-високи степени в чужбина. Мисията ще насърчи подобряването на управлението и мениджмънта, отделени от политиката, и ще улесни развитието в Гърция на модерна и ефективна образователна система“.

„Нашите отлични двустранни отношения в областта на отбраната и сигурността са от жизненоважно значение за способността ни да използваме подкрепата на Гърция във военни дейности и проблеми, свързани с правоприлагането. Гърция е ангажиран партньор в развитието на американските интереси в и извън Гърция чрез дейността на американската Военноморска база в Суда, Крит. Предвид високото ниво на отношенията между САЩ и Гърция, мисията ще настоява за разширяване на двустранното сътрудничество, както и това в НАТО, в подкрепа на регионалния мир и стабилност. Гръцкото правителство подкрепя задълбочаването на военното сътрудничество и Министерството на отбраната предлага допълнителни места извън залива Суда, за да подкрепи американските военни операции в региона и разреши влизането и напускането на американските сили по пътя към учения на НАТО чрез допълнителни пристанища. В ход е планирането на съвместна междуведомствена борба с тероризма, а правителството одобри нашето искане за разполагане на безпилотни летателни апарати (БПЛА) и нов отряд специални сили и персонал в Гърция“.

„Докато Гърция продължава да бъде една от осемте страни от НАТО, които харчат поне два процента от БВП за отбрана, икономическите мерки за строги икономии значително намаляват нейните отбранителни способности. Гръцкото правителство потърси финансова помощ от САЩ, за да балансира миналите дългове в областта на военните поръчки, като поддържа и модернизира сегашните си системи и платформи. Въпреки предизвикателните бюджетни въпроси, Гърция се ангажира да инвестира в модернизации на самолети F-16 и да продължи да подкрепя и провежда учения на НАТО, като от 2015 г. харчи над 2 млрд. долара. Новите програми за хеликоптерите Kiowa ще разширят възможностите на Гърция и ще отворят перспективите за Гърция да се превърне в регионален център на хеликоптерния капацитет на НАТО. По същия начин финансирането на 333 за специалните сили на гръцката брегова охрана засилиха борбата с тероризма и оперативната съвместимост в морската сигурност“.

„За да се бори с опитите за дестабилизиране на региона, мисията в Гърция ще подкрепи демократичните институции, прозрачността в управлението и инициативите, които намаляват чуждестранното влияние в религиозните и културните сфери. Мисията ще продължи да поощрява силни отношения между САЩ и Гърция чрез междуличностни отношения. Образователните и културните програми на мисията в Гърция са насочени към младите хора, момичетата и следващото поколение лидери в бизнеса и гражданското общество, за да насърчават позитивното виждане за отношенията между САЩ и Гърция и да насърчават по-голямо гражданско разбирателство. Посолството в Атина ще се съсредоточи върху програми за публична дипломация, които привличат инвестиции в науката и технологиите и насърчават предприемачеството, за да помогне на Гърция да продължи по пътя си към икономическо възстановяване, здраво вкоренено в трансатлантическите институции и играе стабилизираща роля в региона“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Йоханес Хан даде „скромен съвет“ на Македония да се въздържи от предсрочни избори

„Плюс инфо“ (Македония): Йоханес Хан даде „скромен съвет“ на Македония да се въздържи от предсрочни избори

14 Януари 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Разрешаването на спора за името не е единственото условие за започване на преговори с Европейския съюз и сега фокусът трябва да бъде върху реформите, а не върху възможни предсрочни избори, заяви в интервю пред МИА европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
Решението за предсрочни избори, както посочва комисарят, е суверенно, но неговият „скромен съвет“ е „въздържане от всички други идеи“.
Хан не е съгласен с позицията на определени хора, че сега е добър момент за предсрочни избори, защото, както посочи той, „няма много време до следващия доклад на Европейската комисия“.
„Страната трябва да използва този много позитивен момент, създаден от Преспанския договор, защото нашата цел е решението да се приложи през лятото и в края на годината наистина да се отворят първите глави. Сега, когато въпросът за името е на добър път и ще бъде решен, благодарение на решимостта на лидерите и отговорното поведение на депутатите, които гласуваха за договора, усилията трябва да се фокусират върху реформите, особено във върховенството на закона“, каза Хан.
Според него това не само ще убеди страни-членки, но и е в интерес на гражданите, които трябва да видят конкретни придобивки сега.
„Очаквам всички политически сили, включително най-голямата опозиционна партия, сега да подкрепят този процес“, добави комисарят.
Все пак, както посочи той, не е гарантирано, че Македония ще започне преговорите, докато не бъдат приложени ключовите реформи, поискани от страна на ЕС през миналия юни, които се отнасят до реформата на разузнавателните служби, борбата против корупцията и реформата на правосъдната система.
Хан се надява, че последните събития в Гърция няма да се отразят негативно на Преспанския договор и е дълбоко убеден, че той ще бъде ратифициран и от гръцка страна.
„Решението, което трябва да вземе гръцкият парламент другата седмица, разбира се, е суверенно. Но аз се надявам и вярвам, че последният ход за решаването на този дълъг спор може да бъде направен, тъй като бяха инвестирани толкова много усилия. При това този договор е от полза за целия регион, включително и за съседните страни-членки на ЕС и разбира се, преди всичко, за Гърция“, посочи европейският комисар по разширяването.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Efimerida (Гърция): В понеделник вечерта депутат от „То Потами“ ще реши дали да даде решаващия глас за оцеляване на гръцкото правителство

Efimerida (Гърция): В понеделник вечерта депутат от „То Потами“ ще реши дали да даде решаващия глас за оцеляване на гръцкото правителство

14 Януари 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Атина. На кратка среща в понеделник председателят на „То Потами“ Ставрос Теодоракис е поискал от депутата от партията Спирос Данелис да обяви окончателното си решение дали ще гласува за оцеляване на правителството на Алексис Ципрас във вота на доверие в сряда, пише електронното издание на вестник Efimerida.
Съгласно информацията на изданието, председателят на центристката фракция е казал на Данелис, че партията не подкрепя СИРИЗА, но решението на парламентарната група за Преспанския договор не се е променило, т.е. всеки депутат ще решава сам за себе си.
Вестникът отбелязва, че срещата между двамата се е провела, защото Теодоракис иска да знае окончателната позиция на Данелис преди началото на дебата за вота на доверие в парламента във вторник.
„Ефимерида“ отбелязва, че председателят на „То Потами“ е изключително раздразнен от поведението на народния представител, защото на всички срещи на парламентарната група е било потвърдено единодушно решението да не се гласува за доверие към правителството на СИРИЗА, но след това Данелис е заявил публично, че въпреки партийната линия ще подкрепи премиера Алексис Ципрас.
„Днес всичко трябва да е ясно, за да знам какво да правя“, е казал Теодоракис пред свои колеги по-рано.
Членовете на центристката партия обаче вярват, че „Спирос Данелис не е преминал Рубикон“ и в хода на скорошна своя реч не е заявил твърдо, че ще подкрепи СИРИЗА, а само се е изказал позитивно за премиера и Преспанския договор.
Йоргос Мавротас, заместник-председател на „То Потами“, в рамките на телевизионно интервю в понеделник, се изказа скептично относно възможността Данелис да гласува положително в сряда, когато ще се гласува вота на доверие и посочи, че той все още не е взел окончателно решение, но ако все пак подкрепи Ципрас, ще бъде изключен от парламентарната група на партията.
Гласът на Спирос Данелис, според изчисленията на гръцките медии, е решаващ за вота на доверие към правителството на Ципрас, предизвикан от напускането на управляващата коалиция от няколко депутати от „Независимите гърци“. В случай, че депутатът от „То Потами“ реши да не подкрепи СИРИЗА, тя може да не получи нужните й 151 гласа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Решението на македонския парламент за името не отразява волята на народа, въпросът трябва да се разгледа от СС на ООН

МВнР на Русия: Решението на македонския парламент за името не отразява волята на народа, въпросът трябва да се разгледа от СС на ООН

14 Януари 2019 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Решението на македонския парламент, който гласува за преименуване на страната, е наложено отвън и не отразява волята на народа, се казва в коментар на руското Министерство на външните работи, разпространен в понеделник, предава ТАСС.
Както напомнят от ведомството, на 11 януари парламентът на републиката гласува за приемане на поправки в Конституцията за преименуване на страната в съответствие с договора за името между Скопие и Атина. „Налице е продължаване на наложения отвън процес на изкуствена промяна на името на държавата с цел да се форсира вкарването на Скопие в НАТО. Това се осъществява в нарушение на македонското законодателство. Позицията на президента на Република Македония и мнението на мнозинството от нейното население, което не приема преспанската сделка, се пренебрегва“, заявиха от руското министерство.
Дипломатическото ведомство обръща внимание и на продължаващите в Скопие и други македонски градове протестни акции, които демонстрират дълбоката поляризация в обществото. „Очевидно е, че този способ за решаване на въпроси, които имат национално значение за бъдещето на страната, не отразява волята на нейния народ и не може да служи като инструмент за дългосрочното разрешаване на проблема с името на държавата“, подчертават от руското МВнР.
„За врзивоопасността на ситуацията, която може да доведе до подкопаване на стабилността и сигурността на Балканите, красноречиво свидетелстват също и последните събития в Гърция – излизането напротивопоставящия се на Преспанския договор лидер на партия „Независимите гърци“ Панос Каменос от правителствената коалиция и стартирането на процедура по вот на доверие към управляващите“, посочват от министерството. „Трябва да се отбележи, че в Атина прокарват преспанската сделка, заобикаляйки мнението на гражданите на страната, а за референдум по този въпрос, който засяга коренните национални интереси на Гърция, дори не става дума“.
В тази връзка от Москва подчертават, че устойчиво решение на спора за името на Македония трябва да бъде намерено „без външен натиск, налагани отвън срокове и условия и изключително в рамките на правовото поле“. „Изхождаме от това, че този въпрос трябва да бъде разгледан от Съвета за сигурност на ООН в съответствие с параграф 3 от Резолюция 845 на СС на ООН“, заключват от руското дипломатическо ведомство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Русские Афини“ (Гърция): Нов митинг „Македония е Гърция“ в Атина на 20 януари

„Русские Афини“ (Гърция): Нов митинг „Македония е Гърция“ в Атина на 20 януари

14 Януари 2019 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Обявен е нов митинг на противниците на промяната на името на северния съсед на Гърция на „Северна Македония“ за следващата неделя (20 януари от 14 часа) в Атина. Той е организиран от комитета „Гърция е Македония“ по повод ратификацията на договора за името в гръцкия парламент, съобщава рускоезичният гръцки портал „Русские Афини“.
Гражданският комитет „Македония е Гърция“ призовава гражданите на страната за нова протестна акция на централния площад на Атина – Синтагма (Конституция).
Под лозунга „Ръцете долу от Македония“, организацията призовава гърците да дойдат в центъра на столицата на страната, за да изразят мнението си „против внасянето на въпроса за гласуване в парламента“.
Организаторите планират да предадат протестна петиция в народното събрание.
Изданието припомня, че аналогичен митинг се проведе на 4 февруари 2018 година. В него, по оценките на организаторите, участваха 1,5 милиона души, но според данните на полицията те са били не повече от 150 хиляди души.
Преброяването, проведено по стандартната методика на Якобс, показва, че броят на протестиращите е бил от 450 до 550 хиляди.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Обнародваха конституционните промени в Държавен вестник без подписа на президента Иванов

„Макфакс“ (Македония): Обнародваха конституционните промени в Държавен вестник без подписа на президента Иванов

14 Януари 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. В събота, 12 януари, ден след гласуването за окончателно приемане на поправки XXXIII, XXXIV, XXXV и XXXVI на Конституцията на Република Македония, в шестия брой на Държавен вестник за новата година те бяха обнародвани с подписа единствено на председателя на македонския парламент Талат Джафери и без този на президента Георги Иванов, предава македонската агенция „Макфакс“.
В Конституцията думите "Република Македония" се заменят с думите "Република Северна Македония", а думата "Македония" се заменя с думите "Северна Македония", с изключение на член 36 от Конституцията.
От преамбюла на Конституцията се премахват думите: "както и гражданите, които живеят в нейните граници, които са", "решенията на АСНОМ" се заменят с думите "правни решения, изложени в прокламацията от Първото заседание на АСНОМ до македонския народ за проведеното заседание на АСНОМ", след думата" година "се добавят думите, „с които се изразява волята за създаване на независима суверенна държава и Охридското рамково споразумение ", а освен това се премахват думите „решиха да“.
Изменение XXXIV потвърждава, че Републикаta съблюдава суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави. С изменение XXXV Републикаta защитава, гарантира и подхранва особеностите, историческото и културното наследство на македонския народ и правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина.
В изменение XXXVI пише, че Републиката се грижи за диаспората на македонския народ и за част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромите, босненския народ и други, и подхранва и насърчава връзките им с родината.
Обявено е и решението за приемане на Конституционния закон за прилагането на измененията.
Гражданството е македонец / гражданин на Република Северна Македония. В личните документи и паспортите на гражданите гражданството е написано на македонски език и на кирилица, а гражданите, които говорят на официален език, различен от македонски и кирилица, са написани на македонски език и неговата азбука и на езика и азбуката на този език във всички закони.
Съществуващите официални документи и материали на държавната администрация за международна употреба и документите за вътрешно ползване, които могат да се използват извън държавата, следва да бъдат хармонизирани най-късно до пет години.
Хармонизирането на документите и материалите, предназначени изключително за вътрешно ползване, ще започне с отварянето на всяка глава от съответната област в преговорите с Европейския съюз и ще приключи най-късно до пет години от откриването на главата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Напускам поста с високо вдигната глава

Панос Каменос: Напускам поста с високо вдигната глава

14 Януари 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната и председател на партията „Независими гърци“ Панос Каменос благодари на премиера Алексис Ципрас и увери, че напуска поста „с високо вдигната глава", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В рамките на реч в Министерството на отбраната, Каменос заяви, че иска да благодари „от сърце" на военното и политическото ръководство на Гърция за приноса му за изпълнението на програмата за излизане от финансова криза, която доведе до съкращаване на бюджета за министерството с 60%.
По-рано, по време на събитие, организирано от Генералния щаб на Гръцкия военноморски флот, Каменос подчерта, че е най-горд от поддържането на морал във войските, въпреки големите съкращения, и че той си тръгва от поста министър на отбраната с „високо вдигната глава". Той добави, че „ако са направени грешки, аз се извинявам публично, но искам да ви уверя, че те не са били умишлени".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Македония дадоха „зелена светлина“ за събиране на подписи за нов референдум за името

„Макфакс“ (Македония): В Македония дадоха „зелена светлина“ за събиране на подписи за нов референдум за името

14 Януари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. С осем гласа „за" и един „въздържал се", Комисията за политическа система прие инициативата на Тодор Петров за събиране на подписи за обявяване на нов референдум за името с въпроса: „За“ Република Северна Македония ли сте?“, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„С изменението на Конституцията с предложение за промяна 33 бе направен опит да се промени името в съответствие със споразумението Димитров-Коцияс, което де юре не съществува", твърди Петров.
Той се позова на референдума на 30 септември и на заключението на Държавната избирателна комисия, според която допитването е невалидно.
Инициативата е издигната по предложение на 179 души и отговаря на всички условия в съответствие със Закона за референдума, подчертава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Вотът на доверие към правителството на Ципрас ще се гласува в сряда

Kathimerini: Вотът на доверие към правителството на Ципрас ще се гласува в сряда

14 Януари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Гласуването на вот на доверие към правителството на премиера Алексис Ципрас ще се състои в сряда вечер след двудневни дебати, стартът на които ще бъде даден в 10:00 часа местно време във вторник (съвпада с българското време), съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Ципрас призова да бъде гласуван вот на доверие след оставката на коалиционния му партньор – Панос Каменос от „Независими гърци“. В тази връзка председателят на парламента Никос Вутсис предложи два дни на дебат, вместо обичайните три.
Очаква се Ципрас да спечели вота на доверие, тъй като най-малко четирима депутати от „Независими гърци“ и трима независими народни представители потвърдиха, че ще го подкрепят.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос изключи от парламентарната група на "Независими гърци" двама членове, които подкрепиха публично правителството на премиера

Kathimerini: Панос Каменос изключи от парламентарната група на "Независими гърци" двама членове, които подкрепиха публично правителството на премиера

14 Януари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на „Независими гърци“ Панос Каменос насочи гнева си към двама членове на партията, които подкрепиха публично правителството на премиера Алексис Ципрас – министъра на туризма Елена Кундура и заместник-министъра на земеделието Василис Кокалис, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Каменос обяви изключването на Кундура от парламентарната група на „Независими гърци“, като заяви, че тя е „разменила гласа си и името на Македония за министерско място".
Съдбата и сподели също и заместник-министърът на земеделието и храните Василил Кокалис, който в сутрешните часове на деня заяви: „Вярвам дълбоко, че това правителство трябва да има историческия шанс да приключи работата си, с поредица от важни реформи и закони, които ще възстановят нормалността в страната и ще предотврати всички дестабилизиращи сценарии. Затова ще дам подкрепата си за правителството".
Каменос заяви в неделя, че ще освободи министрите от „Независими гърци“, които настояха за запазване на министерските им места преди гласуването на вота на доверие към правителството. Уволненията намаляват представителството на партията в 300-местния парламент на страната до четирима.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янис Саридис, „Съюзът на центристите“ на Гърция: Няма да подкрепя правителството на Ципрас

Янис Саридис, „Съюзът на центристите“ на Гърция: Няма да подкрепя правителството на Ципрас

14 Януари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Името на депутата от „Съюза на центристите“ Янис Саридис беше едно от тези, около които се спекулираше дали ще гласува в полза на правителството на премиера Алексис Ципрас на предстоящия вот на доверие през тази седмица след излизането на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) от управляващата коалиция. Политикът разкри картите си в интервю пред радио News 24/7 и бе категоричен, че няма да подкрепи СИРИЗА, пише електронното издание на вестник Efimerida ton Syntakton
„Ще гласувам срещу Преспанския договор и дори няма нужда да разглеждам детайлите. Имам възражения срещу термина „Македония“ и го казвам категорично. Затова няма да подкрепя вота на доверие пред гласуването за Договора. Той не трябва да бъде ратифициран, трябва да отидем на избори“, обясни Саридис. „Има два демократични начина споразумението да не бъде прието: Парламента да не го ратифицира, или да отидем на избори. Затова аз ще присъствам в залата и няма да подкрепя правителството“.
Спекулациите около възможността депутатът от „Съюза на центристите“ да подкрепи Преспанския договор и правителството на Ципрас се появиха, тъй като той гласува за бюджета на СИРИЗА, пренебрегвайки позицията на партията си.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Тайно споразумение между Ципрас и Каменос пази Преспанския договор

„Нова Македония“ (Македония): Тайно споразумение между Ципрас и Каменос пази Преспанския договор

14 Януари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Политическите сътресения в Гърция няма да застрашат ратифицирането на Преспанското споразумение от парламента в Атина, тъй като премиерът Алексис Ципрас и напускащият министър на отбраната Панос Каменос са договорили съвместна позиция, която няма да застраши договора с Македония, съобщава електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Очаква се правителството на СИРИЗА да остане на власт, с подновен мандат, въпреки критиките към начина, по който е достигнато новото мнозинство. СИРИЗА има 145 депутати, но според съобщенията е получила още шест гласа за необходимото мнозинство от 151 глас в 300-местния парламент. Само бившият министър на отбраната Каменос и неговият заместник Мария Коля-Царуча ще подадат оставка от правителството.
По този начин правителството ще издържи вота на доверие, който ще се гласува в четвъртък, а споразумението между премиера и напускащия коалиционен партньор означава почти със сигурност приемането на Преспанското споразумение.
Ципрас е решен да прокара договора с Македония, за да покаже на САЩ и на Европейския съюз, че е доверен партньор. Именно западните партньори на Гърция ще приветстват оставането на гръцкото правителство на власт с облекчение, тъй като те са положили значителни усилия за приемането на Преспанското споразумение.
Междувременно Каменос ще остане лидер на парламентарната си група, като по този начин ще осигури влиянието, от което се нуждае, за да се бори за политическото оцеляване на своята партия, т.е. за повторно влизане в парламента след следващите избори.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima (Гърция): Още един член на „Независими гърци“ ще подкрепи правителството на Алексис Ципрас

To Vima (Гърция): Още един член на „Независими гърци“ ще подкрепи правителството на Алексис Ципрас

14 Януари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-министърът на развитието на селските райони и храните Василис Кокалис („Независими гърци“) ще подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас във вота за доверие, който ще бъде гласуван по-късно тази седмица, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник To Vima.
Изявлението на заместник-министъра гласи: „Моето присъствие в Китай се дължи на планирана мисия на правителството, включваща представители на три министерства на гръцкото правителство, след покана от китайския министър на земеделието.
Що се отнася до изявленията от председателя на „Независими гърци“ Панос Каменос, на ккогото благодаря за съдействието през всичките тези години, аз трябва да коментирам, че всеки от нас има своя политически курс. От първия ден на общия курс на „Независими гърци“ и СИРИЗА бе ясно разбираемо, че това е чисто кооперативно сътрудничество.
Самата история обаче показа, че това, което ни обедини, се оказа по-силно от всякаква политическа разлика.
По време на този курс… никога не съм преставал да се позовавам за единство и национален консенсус. Чрез вярно следване на тази политическа нагласа, аз служех и служа всеки ден на правителството. Вярвам дълбоко, че това правителство трябва да има историческия шанс да приключи работата си, с поредица от важни реформи и закони, които ще възстановят нормалността в страната и ще предотврати всички дестабилизиращи сценарии. Затова ще дам подкрепата си за правителството", се казва в изявлението на Кокалис, цитирано от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцкият министър на туризма от АНЕЛ: Ще подкрепя правителството

Гръцкият министър на туризма от АНЕЛ: Ще подкрепя правителството

14 Януари 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Атина. „Изцяло подкрепям правителството да завърши работата си. Съзнателно се държа на разстояние от политическите игрички и ще продължа политическата си кариера със сериозност, отговорност и в полза на националния интерес“, заяви министърът на туризма на Гърция от партия „Независимите гърци“ Елена Кунтура в понеделник пред гръцката държавна агенция ANA-MPA във връзка с излизането на АНЕЛ от управляващата коалиция и предстоящия вот на доверие към правителството на премиера Алексис Ципрас.
„Искам да е ясно, че не преговарям за гласа си и ще избирам по съвест“, посочи още политикът.
Кунтура изтъкна, че правителството е работило усилено за излизането на Гърция от меморандума и финансовите програми и тя не може да позволи да бъде спрян пътя на страната към растеж и благоденствие и жертвите на гръцкия народ да бъдат напразни.
„Още повече, че не можем да дадем правото на тези, които са отговорни за унищожаването на Гърция, да причинят дастибилизация на правителството на страната“, завърши министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Efimerida ton Syntakton: (Гърция): В търсене на номер шест

Efimerida ton Syntakton: (Гърция): В търсене на номер шест

14 Януари 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Четиригодишното правителствено сътрудничество бе прекратено по най-добрия начин в неделя сутринта, когато Алексис Ципрас и Панос Каменос официално отбеляза края на досегашната управляваща коалиция. Премиерът обяви, че ще поиска вот на доверие от парламента и с това започнаха сценариите за това кои са шестимата депутати, които ще се присъединят към 145-те народни представители на СИРИЗА, за да бъде достигната нужната бройка от 151 души за оставането на лявата партия на власт, пише проправителственото гръцко издание Efimerida ton Syntakton.
Очаква се парламентарната процедура по вота на доверие да започне във вторник и кулминира с гласуване в сряда вечерта.
Както отбелязва изданието, в правителствения лагер са оптимисти, че ще намерят нужните гласове, докато самият Алксис Ципрас подчерта в реч относно Преспанския договор в неделя, че следващите парламентарни избори в страната ще се състоят през октомври 2019 година и не по-рано.
Предвид отказа на „Нова Демокрация“, „Движение за промяна“, „Съюза на центристите“ и „Златна зора“ да подкрепят правителството, останалите шест гласа ще се очакват от депутатите на АНЕЛ („Независимите гърци“), независимите народни представители и „То Потами“ (Реката).

Шестте плюс едно лица

Вестникът отбелязва, че още от неделя сутринта започнаха спекулациите около депутатите Елена Кунтура, Василис Кокалис, Танасис Папахристопулос, Костас Зурари (от АНЕЛ), Катерина Папакоста, Спирос Данелис и Янис Саридис. Както се знае, дим без огън няма, а и имената на тези народни представители се знаят отдавна.
Що се отнася до четиримата от „Независимите гърци“, изглежда всички те подкрепят правителството на Алексис Ципрас. Танасис Папахристопулос отдавна е изяснил позицията, същото се отнася и за Елена Кунтура. За Василис Кокалис, през последните няколко дни се разбра, че той се е ориентирал към подкрепа на СИРИЗА, а в същото време Костас Зурарис вече открито изрази опозицията си спрямо Преспанския договор, но и нежеланието си да гласува срещу премиера Алексис Ципрас на вота на доверие, посочва Efimerida ton Syntakton.
На пресконференцията си в неделя Панос Каменос съобщи, че той, Колия Царуча и Кацикис ще гласуват против СИРИЗА и Преспанския договор, както и че Кокалис и Кунтура ще бъдат изключени от редиците на АНЕЛ.
Това обаче не се отнася до Папахристопулос и Зурари. Бившият военен министър каза за първият, че той ще се откаже от депутатското си място след ратифицирането на Преспанския договор, докато за втория призна, че е срещу договора за името, но ще подкрепи правителството.

За останалите трима е налична следната информация:
• Катерина Папакоста (независим депутат) се очаква да запази министерството си, да стане част от СИРИЗА и да гласува положително на вота на доверие.
• Спирос Данелис, който е част от партия „То Потами“ е открито в полза на Преспанския договор и е очевидно желанието му да подкрепи правителството на гласуването в сряда.
• Янис Саридис от „Съюза на центристите“ гласува позитивно за бюджета на СИРИЗА за 2019 година, в противоречие с линията на фракцията си. Той, обаче, в неделя се изясни по въпроса и бе категоричен, че няма да подкрепи нито правителството, нито Преспанския договор.
Авторът предупреждава, че този пъзел се отнася само за вота на доверие към правителството, а балансът и личностите за Преспанския договор може да са съвсем различни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Märkische Oderzeitung: Истинската причина за „развода“ в Атина са различните интереси на Ципрас и Каменос

Die Märkische Oderzeitung: Истинската причина за „развода“ в Атина са различните интереси на Ципрас и Каменос

14 Януари 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Регионалният германски ежедневник Die Märkische Oderzeitung публикува статия, в която изяснява „истинските“ причини за решението на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос да напусне правителството на премиера Алексис Ципрас (СИРИЗА).
„Двамата политически партньори сега имат различни интереси. Панос Каменос се страхува, че на следващите избори партията му няма да достигне необходимия праг за влизане в парламента. С оттеглянето си от правителството той се надява да укрепи своя десен национален профил и своята партия. Гласуването в парламента на договора за името на Македония ще бъде първата обща репетиция за нови съюзи на политическата сцена в Гърция. Премиерът Алексис Ципрас ще се опита да остане колкото е възможно повече на власт. Но щеше да е добре да помисли за страната си и да насрочи възможно най-скоро избори“, коментират от редакцията на германския вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката полиция е задържала 20 протестиращи срещу Преспанското споразумение

Kathimerini: Гръцката полиция е задържала 20 протестиращи срещу Преспанското споразумение

14 Януари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията в гръцката столица е задържала 20 души, събрали се пред концертна зала за протест срещу Преспанското споразумение, съобщава електронното издание водещия атински ежедневник Kathimerini.
Протестиращите, които са издигнали банер с призив за провеждането на референдум за споразумението на името на Македония, са били за кратко отведени в полицейско управление в Атина.
Коалиционният партньор на премиера Алексис Ципрас - Панос Каменос, призова за организирането на референдум за сделката с Македония, след като напусна правителството в знак на протест срещу нея. Не е ясно дали протестиращите имат някаква връзка с Каменос или неговата партия „Независими гърци“, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Танасис Папахристопулос от „Независими гърци“: Ще напусна поста си, след като гласувам за Преспанското споразумение

Танасис Папахристопулос от „Независими гърци“: Ще напусна поста си, след като гласувам за Преспанското споразумение

14 Януари 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Народният представител от „Независимите гърци“ Танасис Папахристопулос увери, че ще освободи депутатското си място, но след като гласува в подкрепа на Преспанското споразумение, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
„…Ще освободя поста си след гласуването за Преспанското споразумение. Никой не ме е молил, това е въпрос на морал, на моето лично усещане за морал“, подчерта Папахристопулос в изявление пред телевизия ANT1, цитирано от изданието.
„Никога не съм поставял партийната линия над благото на страната“, обясни депутатът на „Независими гърци“, като същевременно допълни в отговор на журналистически въпрос дали ще кандидатира като представител на СИРИЗА на следващите парламентарни избори: „Когато освободите (депутатското си място), вие ставате обикновен гражданин. Връщате мястото на партията, която ви го е дала… Един обикновен гражданин има право да прави това, което иска“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.