НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Российская газета“: Швеция отказа да върне бивши бойци от Сирия

„Российская газета“: Швеция отказа да върне бивши бойци от Сирия

25 Февруари 2019 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Стокхолм. Швеция няма да вземе обратно в страната граждани, които са се били на страната на „Ислямска държава“. Министър-председателят Стефан Льовен подчерта, че министерството на външните работи на кралството е предупредило гражданите да не ходят в Сирия, следователно онези, които „отидоха там, не могат да разчитат на консулска помощ“, пише в. „Российская газета.
Междувременно Льовен заяви, че няма точно решение за децата, родени от шведски граждани в Сирия, съобщава SVT. Той се изказа и срещу лишаването на екстремистите от шведското гражданство, тъй като това противоречи на международното право.
Около 300 души от скандинавската страна отидоха в Сирия, за да участват в боевете на страната на бойците.
По-рано американският президент Доналд Тръмп, под формата на ултиматум, поиска от Великобритания, Франция, Германия и „други европейски съюзници“ незабавно да вземат пленените от международната коалиция бойци, за да бъдат изправени пред правосъдието в Европа. Става дума за 800 екстремисти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп заяви, че е дал заповед да бъде забранено влизането на джихадист в САЩ

AFP: Тръмп заяви, че е дал заповед да бъде забранено влизането на джихадист в САЩ

21 Февруари 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп заяви, че е дал заповед да не се позволи на бивш пропагандист на „Ислямска държава“, израснал в Алабама, да се върне в САЩ, съобщава AFP.
„Наредих на държавния секретар Майк Помпео и той напълно се съгласи да не позволи на Хода Мутана да се върне в страната!“, написа Тръмп в социалната мрежа Twitter.
Помпео по-рано обяви, че 24-годишната Хода Мутана няма да бъде допусната в САЩ, твърдейки, че тя не е гражданин на САЩ.

Первод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Преди да ги предадат на Турция, САЩ пращат ислямските терористи в базите си в Сирия

Yeni Safak: Преди да ги предадат на Турция, САЩ пращат ислямските терористи в базите си в Сирия

19 Февруари 2019 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ превозват на камиони до своите бази в Сирия, като освобождават някои от тях недалеч от южната граница с Турция и така саботират предстоящите военни кампании на Анкара на изток от река Ефрат, пише турският Yeni Safak.
Твърди се, че известен брой „видни“ ислямистки терористи са използвани от САЩ и Кюрдската работническа партия, за да се шантажират няколко държави, включително и Турция. Те им осигуряват закрила в базите, които са на Пентагона в Сирия.
Смята се, че на Кюрдската работническа партия терористите са дали
три тона и половина злато, скрито в пустинята, с което са заплатили фалшиви паспорти на поне 80 пленени бойци. И това е само първата стъпка.
Неопределен брой заловени терористи са били изпратени в Идлиб, последната крепост на опозицията в Сирия до турската граница.
В събота президентът Доналд Тръмп предупреди европейските държави „да си приберат“ стотиците чужденци, които са при терористите от „Ислямска държава“ и които са пленени в Сирия, за да заведат дела срещу тях. "Алтернативата съвсем не е добра, ние ще бъдем принудени да ги освободим".


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания отхвърли искането на Доналд Тръмп да си прибере джихадистите от Сирия

AFP: Великобритания отхвърли искането на Доналд Тръмп да си прибере джихадистите от Сирия

18 Февруари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство в понеделник отхвърли искането на американския президент Доналд Тръмп да си прибере заловените джихадисти, които лежат в сирийските затвори, и да ги съди у дома, предава AFP.
Френската агенция припомня, че в неделя държавният глава на САЩ написа в Туитър, че Вашингтон „иска от Великобритания, Франция, Германия и другите европейски партньори да си приберат 800 бойци от „Ислямска държава“, които са заловени в Сирия, и да ги изправи пред съда“.
Говорител на британския премиер Тереза Мей обаче заяви, че джихадистите трябва да бъдат изправени пред съда в страните, където са извършили престъпления.
„Чуждестранните бойци трябва да бъдат изправени пред правосъдието в съответствие с надлежния правен процес в най-подходящата юрисдикция“, подчертаха от Даунинг стрийт.
„Ако е възможно, това трябва да бъде в региона, където са извършени престъпленията“.
Говорителят добави, че Лондон продължава „да работи тясно с международните ни партньори по този въпрос“.
От няколко седмици, припомня „Франс прес“, съюзниците на САЩ разсъждават какво да правят със своите бойци, заловени в разкъсваната от война страна от кюрдско-арабските „Сирийски демократични сили“.
Неотложността на въпроса бе повдигната във Великобритания, след като миналата седмица в сирийски лагер за бежанци се появи момиче от училище в Лондон, което се присъедини към „Ислямска държава“ през 2015 г.
Шамима Бегум заяви пред британски медии, че иска да се върне в Лондон, за да отгледа бебе, което е родила този уикенд.
Служители на британската сигурност заявиха, че не могат да блокират завръщането на Бегум, тъй като тя никога не е била осъждана за престъпления.
Но те не изключиха възможността да я обвинят при пристигането й.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Стотици джихадисти са заловени: Халифатът на „Ислямска държава“ оставя токсично наследство

NZZ: Стотици джихадисти са заловени: Халифатът на „Ислямска държава“ оставя токсично наследство

18 Февруари 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Брюксел. Водената от САЩ международна коалиция срещу халифата на близкоизточната групировка „Ислямска държава“ е на път да спечели войната. В следващите няколко дни се очаква терористичната милиция да загуби последното контролирано от нея населено място в източната част на Сирия. Войната продължи почти пет години, но „прочистването“ от джихадисти ще бъде дори още по-продължително. Европейците се опитват да игнорират този факт последните месеци, но американският президент Доналд Тръмп им напомни чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“ този уикенд: „САЩ призовават Великобритания, Франция, Германия и всички други европейски съюзници да поемат повече от 800 бойци от „Ислямска държава“ и да ги изправят пред съда“, пише Кристиан Вайсфлог в статия за швейцарския вестник Die Neue Zeurcher Zeitung.
В триумфалния си марш срещу „Ислямска държава“, подкрепените от САЩ кюрдски „Сирийски демократични сили“ досега са заловили 1100 бойци, над две хиляди жени и деца от 41 страни. Този брой ще се увеличи през следващите няколко дни. Според различни оценки, други 500 до 1000 бойци биха могли да бъдат задържани след превземането на последното контролирано от джихадистите населено място. Общо около 4500 души от Европа се включиха в джихада в Сирия и Ирак - 1900 от Франция, 960 от Германия и 850 от Великобритания. Четири случая са известни и от Швейцария.
Лондон и Париж обаче не бързат да търсят отговорност от своите граждани. За да предотврати завръщането на джихадисти на своя земя, Великобритания лиши от паспорт над 100 души, притежаващи двойно гражданство. На първо място, репатрирането на джихадистите е изключително непопулярно. Второ, те представляват значителен риск за сигурността и ще доведат до огромни икономически разходи. И трето, за независимия съд често е трудно да докаже вината на отговорните за престъпленията, извършени в Сирия. Швейцария досега е възприемала позицията, че не е възможно те да предлагат консулска помощ на затворниците, тъй като няма дипломатически отношения с кюрдските власти.
Въпреки това, след като Доналд Тръмп обяви през декември предстоящото оттегляне на 2 000 американски войници от Сирия, изглежда, че е започнало раздвижване по въпроса. В отговор на това самите кюрди заплашваха да освободят всички лишени от свобода, ако бъдат изоставени от техните международни съюзници. Според съобщенията на френските медии, Париж планира бързото репатриране на джихадисти. „Поради американското оттегляне и нестабилност френското правителство се опасява, че ще загуби следите на джихадистите и предпочита репатрирането, за да ги изправи пред правосъдието“, съобщиха наскоро местните медии.
С туита си от събота Тръмп очевидно иска да запази натиска върху европейците. Ако не ги е грижа, след оттеглянето на американските войници от Сирия ще бъдат принудени да освободят бойците на „Ислямска държава“, предупреди лидерът на Вашингтон. Тръмп обаче бе категоричен: разбира се, проблемът с джихадистите е преди всичко европейски. Само около 130 души са напуснали САЩ за джихада в Сирия и Ирак. Въпреки това, „Ислямска държава“ е извършила кървави нападения в страната. Затова и в интерес на Вашингтон е да обезвреди възможно най-устойчиво токсичното наследство на „халифата“. Евентуалното оттегляне на американците от Сирия може да застраши това.
Въпреки това искането за по-голямо участие на Европа е оправдано. Би било разумно да се разработи съвместна стратегия за Сирия и целия Близък изток, за да се премахне благодатната почва за екстремизъм в дългосрочен план.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: САЩ планира да затваря британски джихадисти в Гуантанамо

The Telegraph: САЩ планира да затваря британски джихадисти в Гуантанамо

15 Февруари 2019 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон След като са се изморили вече от „мекото“ отношение на Великобритания към терористите, САЩ възнамеряват да изпращат в Гуантанамо британските джихадисти, пише The Telegraph.
САЩ планират да изпращат британци, които са бойци в организацията „Ислямска държава“, в затвора в Залива Гуантанамо. Те са разочаровани от провала на Обединеното кралство да поеме отговорност за терористите, които са отраснали в него. Според висши американски държавни служители в Гуантанамо може да се настанят повече от 50 бойци от „Ислямска държава“, в това число и двама души, оцелели от тъй наречената британска терористична клетка „Бийтъл“, които са екзекутирали западни пленници.
Стана ясно, че голяма част от ислямистките бойци, които се завръщат в Обединеното кралство от Сирия, вместо да бъдат изправяни пред съда и да получават заслужени присъди, преминават през тъй наречените „тайни“ правителствени схеми за рехабилитация.
По официални данни само един от десет джихадисти получава присъда.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хабертюрк”: Русия очаква от Турция да изпълни ангажиментите си за района на град Идлиб в Сирия

„Хабертюрк”: Русия очаква от Турция да изпълни ангажиментите си за района на град Идлиб в Сирия

7 Февруари 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. МВнР на Русия изрази очаквания Турция да активизира своите усилия в района на град Идлиб в Сирия и да изпълни изцяло поетите ангажименти там, информира електронното издание „Хабертюрк”. Говорителката на МВнР Мария Захарова уточни, че става въпрос за ангажиментите от срещата между президентите на Русия и Турция в Сочи на 17 септември м.г., включително за създаването на зона за деескалация и прекратяване на сегашната неприемлива ситуация в Идлиб. Освен това Мария Захарова посочи, че в момента се извършва подготовка за широкомащабна военна операция за освобождаване на Идлиб от терористите и установяването на пълен контрол в района посочва още „Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ призовава страните да репатрират и да преследват джихадисти от Сирия

AFP: САЩ призовава страните да репатрират и да преследват джихадисти от Сирия

4 Февруари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ се обърнаха с призив към страните от цял свят да репатрират и преследват симпатизанти на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, заловени в Сирия, предава AFP, като отбелязва, че въпросът е деликатен за съюзници на Вашингтон като Франция, особено на фона на решението за изтегляне на американския контингент от разкъсваната от граждански конфликт държава.
„САЩ призовават други нации да репатрират и преследват своите граждани", задържани от ръководените от кюрдите „Сирийски демократични сили“, се казва в изявление от говорителя на Държавния департамент на САЩ Робърт Паладино.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турско-американската работна група за Сирия ще проведе среща във Вашингтон

Anadolu Agency: Турско-американската работна група за Сирия ще проведе среща във Вашингтон

4 Февруари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турско-американската работна група за Сирия ще проведе среща във Вашингтон във вторник, 5 февруари, предава държавната агенция Anadolu Agency.
Срещите на турско-американските работни групи ще бъдат проведени във Вашингтон във вторник, според турското външно министерство в понеделник.
В писмено изявление на Министерството на външните работи в Анкара се отбелязва, че заместник-министърът на външните работи Седат Онал от Турция и държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл от САЩ ще съпредседателстват срещите. Не се привеждат допълнителни подробности за графика на провеждането им.
Турция и САЩ създадоха механизъм за разглеждане на отделни въпроси в работни групи, включително стабилизиране на северния сирийски град Манбидж и за предотвратяване на нежелани сблъсъци след посещението на бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Анкара през февруари 2018 г.
Първата среща на съвместната турско-американска работна група бе проведена на 8 март 2018 г., в която основните принципи на потенциалното сътрудничество на Турция и САЩ бяха наречени „конструктивни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

4 Февруари 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и Русия са постигнали споразумение за изпълнението на пътната карта за сирийския град Манбидж. Това обяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън, предава РИА Новости.
В началото на юни миналата година Анкара и Вашингтон одобриха пътна карта за стабилизиране на ситуацията в Манбидж след освобождаването на града от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Според документа, кюрдите следва да бъдат изведени от града, тъй като Турция ги смята за клон на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК). В същото време сирийските власти категорично се противопоставят на присъствието на американските и турските сили в Манбидж.
„Пътната карта на Манбидж трябваше да бъде изпълнена отдавна, тактиката за забавянето й няма да донесе полза на никого. Бързото й изпълнение от двамата съюзници от НАТО ще бъде полезно за нашите отношения и за стабилизацията в Сирия. Ние се съгласихме с руснаците, че тази пътна карта трябва да се прилага”, подчерта Калън пред репортери.
Той добави, че темата ще бъде обсъдена на среща на американско-турската работна група за Сирия, която ще се проведе във Вашингтон на 5 февруари.
В края на декември миналата година, по искане на местните жители, контролът върху северозападните и западните части на Манбидж бе прехвърлен на сирийските правителствени сили от кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“. Кюрдите, които по-рано контролираха тези територии, доброволно напуснаха района и се отправиха на изток от река Ефрат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Международната коалиция в Сирия удари сили на режима

АА: Международната коалиция в Сирия удари сили на режима

4 Февруари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Коалицията, водена от САЩ, която се бори срещу „Ислямска държава“ в Сирия нанесе удар по пост на режима и рани двама войници, съобщава Anadolu Agency.
Полковник Шон Раян заяви пред американска медия, че коалиционните сили са обстрелвали пост на режима на западния бряг на река Ефрат.
Коалиционните сили реагираха на нападението в рамките на „самозащита“, каза той, без да разкрива повече подробности.
От друга страна, един офицер от армията на режима на Башар ал-Асад заяви, че двама офицери са ранени.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Военни на САЩ в Ирак за да „наблюдават Иран“

Reuters: Военни на САЩ в Ирак за да „наблюдават Иран“

4 Февруари 2019 | 00:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е важно да държи американско военно присъствие в Ирак, така че Вашингтон да може да държи под око Иран, „защото Иран е истински проблем“, съобщава агенция Reuters.
Президентът се оплака от „безкрайните войни“ в Сирия и Афганистан в интервю за CBS и даде да се разбере, че иска да намали скъпоструващото американско военно присъствие в тези страни, въпреки предупрежденията срещу такива действия от страна на военните му съветници и разузнавателни началници.
Съединените щати биха могли да разчитат в голяма степен на разузнавателната дейност в Афганистан, каза той, и да отговорят на събитията в Сирия от американските бази в съседен Ирак.
Иранската революционна гвардия е изпратила оръжия и хиляди войници в Сирия, за да подпомогне управлението на сирийския президент Башар Асад по време на седемгодишната гражданска война.
Тръмп каза, че Съединените щати са похарчили „цяло състояние“ във военновъздушната база „Ал Асад“ в Западен Ирак, която той е посетил през декември, и че САЩ трябва да я поддържат.
„Една от причините, заради която искам да я запазим е, защото искам да наблюдаваме Иран повече, защото Иран е истински проблем“, заяви той в интервюто пред CBS.
На въпрос дали това означава, че той иска да може да нанесе удар срещу Иран, Тръмп каза: „Не, защото искам да мога да гледам Иран. Искам само да гледам“.
Президентът защити решението си от декември да изтегли войските от Сирия, но отказа да предостави график за изтеглянето, което предизвика критики от страна на членовете на неговата републиканска партия и притеснения сред някои съюзници.
Първоначално Тръмп заяви, че изтеглянето от Сирия трябва да бъде незабавно, но след това той заяви, че ще бъде постепенно.
„Някои от силите, които ще излязат от Сирия, ще отидат в Ирак, където могат да наблюдават каквото и да било възраждане на „Ислямска държава“ или друга войнствена групировка и „в крайна сметка някои ще се приберат вкъщи“, каза Тръмп.
Доналд Тръмп заяви, че американските сили могат да бъдат разгърнати отново, ако има възраждане на групировки като „Ал Кайда“. „Ще се върнем, ако трябва“, добави американският президент.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

3 Февруари 2019 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разчита на това, че обещанието на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на войските от Сирия ще бъде изпълнено в най-скоро време, заяви президентът Ердоган, съобщава РИА Новости.
„Господин Тръмп обеща, че САЩ ще напуснат на изток от Ефрат. Надяваме се, че това обещание ще бъде изпълнено в близкото време. Не искаме да живеем под заплаха и сме готови да направим всичко необходимо за нейното отстраняване“, заяви Ердоган в интервю за TRT.
Той отново подчерта, че Турция подкрепя запазването на териториалната цялост и политическото единство на Сирия.
По думите на Ердоган, буферната зона в Северна Сирия трябва да бъде контролирана от Турция. „Ще предприемем всички мерки, за да обезпечим сигурността в тази зона“, добави турският президент.
По-рано Ердоган заяви,че Анкара е готова да започне операция на изток от Ефрат, както и в Манбидж срещу силите за самоотбрана на сирийските кюрди, ако САЩ не ги изведат оттам. По-късно той съобщи, че е решил да отложи началото на военната операция в Сирия след телефонен разговор с Тръмп на 14 декември, в резултат на който американският президент взе решение за изтегляне на войската от Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Тръмп заяви, че ще върне военните в Сирия, ако е необходимо

АА: Тръмп заяви, че ще върне военните в Сирия, ако е необходимо

3 Февруари 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще върнат военните си части в Сирия, ако „Ислямска държава“ се завърне в страната, заяви американският президент Доналд Тръмп, предава турската Anadolu Agency.
Попитан за възможно активизиране на терористичната групировка, Тръмп каза че „ще се върнем, ако трябва“.
„Имаме много бързи самолети, имаме много добри товарни самолети. Можем да се върнем много бързо“, каза той.
Тръмп посочи военно съоръжение в Ирак, което САЩ може да използва, за да улесни операцията, ако е необходимо. „Някои американски войски, които понастоящем са разположени в Сирия, ще бъдат изпратени в тази база, докато други ще се завърнат у дома“, добави той.
На фона на отдръпването вътре в неговата администрация и от ключовите законодатели на САЩ, Тръмп по-късно обяви „бавно и добре координирано изтегляне“ от страната, но Пентагонът продължава да планира оттеглянето.
Доклад на Пентагона, който се очаква да бъде публикуван през следващата седмица, предупреждава, че „Ислямска държава“ може да си възвърне територията, която е загубила в рамките на шест месеца до една година, ако САЩ намали военния натиск върху групировката.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган заяви, че Турция поддържа контакти със Сирия на „ниско ниво“

AFP: Ердоган заяви, че Турция поддържа контакти със Сирия на „ниско ниво“

3 Февруари 2019 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговото правителство поддържа контакт на „ниско ниво“ със сирийския режим чрез своята шпионска агенция, въпреки че е един от най-ревностните му критици, предава AFP.
"Външната политика спрямо Сирия се провежда на ниско ниво“, заяви Ердоган в телевизионно интервю.
Коментарите на Ердоган са първият път, когато Турция потвърждава за преки разговори с Дамаск на ниско ниво.
„Дори, ако това е твой враг, няма да прекъснеш напълно връзките, в случай че ти потрябват“, добави той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Сенатът порица Доналд Тръмп за намерението за изтегляне от Сирия и Афганистан

The New York Times: Сенатът порица Доналд Тръмп за намерението за изтегляне от Сирия и Афганистан

1 Февруари 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатът, с двупартийно гласуване порица външната политика на президента Тръмп, като с преобладаващо голямо мнозинство подкрепи мярка, изготвена от лидера на републиканското мнозинството, за да изрази силна опозиция срещу изтеглянето на американските военни сили от Сирия и Афганистан, пише американският вестник The New York Times.
Гласуването от 68 до 23 гласа за прекъсване на дебата гарантира, че изменението,предложено от сенатор Мич Макконъл от Кентъки и подкрепено от повечето сенатори от Републиканската партия, ще бъде добавено към по-широк политически законопроект за Близкия изток, който се очаква да влезе в Сената следващата седмица ,
Мич Макконъл, обикновено надежден съюзник на президента, изготви изменение, което предупреждава, че „прекомерното изтегляне на американските сили от двете страни може да изложи на риск трудно завоюваните постижения и националната сигурност на САЩ“.
Без да назовава пряко на името на президента, Макконъл се противопоставя на изолационистките политики на Тръмп, като твърди, че "е задължение на САЩ да водят и да продължат да поддържат глобална коалиция срещу тероризма, както и да поддържат местните сили, които сътрудничат със САЩ (например кюрдите в Сирия – бел ред.)
Президентът обаче получи подкрепа от неочаквано място - Демократическата партия. Либералите от Сената, много от които планират да се състезават на президентските си избори през 2020 г., гласуваха против мярката, сигнализирайки за нарастващата готовност на партията да поставя под въпрос участието на САЩ в дългогодишните конфликти в Азия. Няколко потенциални кандидати, включително сенаторите Бърни Сандърс от Вермонт, Елизабет Уорън от Масачузетс и Кирстен Гилибранд от Ню Йорк, одобриха решението на Тръмп да изтегли войски от Сирия и Афганистан.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

he Guardian: Франция се подготвя за завръщането на джихадисти след оттеглянето на САЩ

he Guardian: Франция се подготвя за завръщането на джихадисти след оттеглянето на САЩ

1 Февруари 2019 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Париж. Правителство на Франция потвърди, че се подготвя за завръщането на френските джихадисти, заловени в Северна Сирия в месеците след изтеглянето на американските войски от региона, съобщава британският вестник The Guardian.
Въпросът какво да се прави с чужденците, които се присъединиха към „Ислямска държава“ стана изключително проблемен след изненадващото съобщение на американския президент Доналд Тръмп за изтеглянето на войските.
Досега, позицията на Франция беше, че френските джихадисти и бойците от „Ислямска държава“, които са заловени в чужбина трябва да бъдат съдени от местните власти.
Френският министър на правосъдието, Никол Белубе, заяви, че правителството предпочита да следи джихадистите, отколкото да избягат от правосъдието. „Направихме избор, който е, че предпочитаме контрол, което значи връщане във Франция“, заяви тя, добавяйки, че правителството все още проучва „няколко възможности“.
Министърът на вътрешните работи, Кристоф Кастанер, заяви: „Американците напускат Сирия. Важно е да го имаме предвид“. Той каза, че там има определен брой френски джихадисти, „които са в затвора, защото американците са там, и ще бъдат освободени. Те ще искат да се завърнат във Франция“.
Кастанер заяви, че всички джихадисти ще бъдат вкарани в затвора веднага и ще бъдат съдени, но не даде повече подробности.
Не е ясно колко френски бойци са задържани в Северна Сирия - дали са десетки или повече от 100. Френският министър на правосъдието каза, че голям брой от задържаните всъщност са деца на джихадистите. Връщането на деца се разглежда случай по случай с Международния червен кръст и френските власти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

31 Януари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Някои членове на коалицията против „Ислямска държава“, оглавявана от САЩ, се опитват да развалят турско-руското споразумение за Идлиб, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от РИА Новости.
През септември Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган се договориха за създаването на демилитаризирана зона по линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в сирийската провинция Идлиб. След това министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона на деескалация.
Чавушоглу упрекна коалицията, че подкрепя финансово „Хаят Тахрир аш Шам“ – обединение на групировки под предводителството на „Джебхат ан Нусра“. Организацията бе създадена през 2017 година като отговор на установяването на примирие в Сирия и контролира по-голямата част от Идлиб.
„Освен това, тези страни (коалицията) влагат големи усилия, за да не допуснат създаването на конституционен комитет (в Сирия), само защото го правим ние“, добави Чавушоглу в интервю пред вестник „Хюриет“.
Освен това министърът каза, че руската страна предлага съвместна операция за разгромяването на терористите в региона, но страните, от където те са дошли, не искат да ги приемат обратно.
При това, по думите на Чавушоглу, „ХТШ“ повече не може да вербува нови бойци, тъй като турско-сирийската граница е под контрола на Анкара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турска военна делегация отново е в Москва за разговори по Сирия

ДХА: Турска военна делегация отново е в Москва за разговори по Сирия

31 Януари 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Поредна турска военна делегация пристигна в Москва за обсъждане на последното развитите на обстановката в Сирия, предаде информационната агенция ДХА. В официално съобщение на турското Министерство на националната отбрана се посочва, че „изпратената в Руската федерация военна делегация вече е започнала контактите си със своите домакини в Москва по повод последните събития напоследък в Сирия”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

30 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегация от Министерството на отбраната на Турция ще посети Русия на 31 януари, съобщи в сряда турският ТВ канал TRT, предава ТАСС.
По неговите данни, в хода на преговорите страните ще обсъдят ситуацията в Сирия.
Руската агенция припомня, че на 9 януари министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар обсъдиха по телефона събитията в сирийската провинция Идлиб.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: 99,5% от територията на „Ислямска държава“в Сирия е върната

АА: 99,5% от територията на „Ислямска държава“в Сирия е върната

30 Януари 2019 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Над 99,5% от територията, която беше превзета от групировката „Ислямска държава“ в Сирия е върната на сирийския народ, заяви изпълняващия длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан, съобщава Anadolu Agency.
„След няколко седмици ще бъде на 100%“, каза Шанахан пред репортери в Пенгатона докато обсъждаше изтеглянето на войските от Сирия.
Шанахан добави, че групировката скоро няма да може да управлява в Сирия, и че финансирането е намалено.
„Сирия вече не е безопасно убежище“, заяви министърът на отбраната. „Терористите вече не държат ключови територии и не контролират значителни населени места“.
Миналият месец, американският президент Доналд Тръмп направи изненадващо съобщение, че 2-те хиляди американски войници ще бъдат изтеглени от Сирия. Този ход предизвика критики от много съюзници и съветници по сигурността, включително собствения кабинет, и евентуално доведе до оставката на бившия министър на отбраната Джеймс Матис.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

29 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разговаря по телефона с Джон Болтън – съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Анадолската агенция (АА). Обсъдени са детайли от постигнатите договорености по време на телефонния разговор между Ердоган и Тръмп през миналата седмица. Преимуществено е разговаряно за последните събития в Сирия. Двете страни са постигнали съгласие по важни теми, като продължаване на координацията в процеса за военно изтегляне на САЩ от Сирия; близко сътрудничество за изграждането на зона за сигурност по сирийско-турската граница; претворяване в живота на пътната карта за сирийския град Манбидж. Успоредно с регионалните въпроси и двустранните връзки, е подчертана важността на ефективното сътрудничество на двете страни в борбата с тероризма. На дневен ред е бил поставен и въпросът за планиране на държавно посещение, което се очаква да осъществи президентът на САЩ Доналд Тръмп в Турция през тази година, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция може да позволи на своите джихадистите да се върнат от Сирия

AFP: Франция може да позволи на своите джихадистите да се върнат от Сирия

29 Януари 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските джихадисти, задържани от кюрдските сили в Сирия, може да получат позволение да се завърнат в родината си, обяви френското външно министерство във вторник, предава AFP.
Париж се опасява, че френските затворници, държавни от „Сирийските демократични сили“, може да бъдат пуснати на свобода и да избягат, след като американските сили се изтеглят от близкоизточната страна, както обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.
„Предвид развитието на военната ситуация в Североизточна Сирия и конкретно решението на Америка, за да обезпечим сигурността на Франция, ние разглеждаме всички възможности за предотвратяване на бягството и разпръсването на тези потенциално опасни лица“, гласи съобщението от френското дипломатическо ведомство.
„Ако силите, които пазят френските бойци вземат решение да ги изпратят във Франция, те незабавно ще попаднат в ръцете на закона“, се добавя още там.
Изяснявайки, че джихадистите - много от които се присъединиха към „Ислямска държава“ - ще понесат пълната тежест на закона, министерството добави: „Тези хора доброволно се присъединиха към терористична организация, която се бие в Леванта, извърши нападения във Франция и продължава да ни заплашва“.
В изявление пред новинарския канал BFM във вторник, министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер свързa решението с оттеглянето на САЩ.
„Американците се изтеглят от Сирия. В момента има хора в затвора (в частта на Сирия, контролирана от кюрдските сили) и които са задържани, защото американците са там и които ще бъдат освободени“, каза той.
Неназован източник от френските сили за сигурност, заяви пред AFP, че 130 души могат да бъдат репатрирани, потвърждавайки бройката, съобщена от новинарския канал BFM, според който групата включва мъже и жени.
Френското външно министерство заяви, че „по никакъв начин не може“ да потвърди цифрата от 130 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

29 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви, че въоръжените сили са готови да изпълнят дълга си и „да влязат в град Манбидж в Сирия и в района източно от река Ефрат, когато му дойде времето”, предаде Анадолската агенция (АА). Министърът говори на тържество по повод подписването на споразумения за стратегическо сътрудничество в Завод № 1 за поддръжка на авиационна техника в град Ескишехир. „В рамките на своите задачи и отговорности турската армия вече е извършила всякакъв вид подготовка и е напълно готова. Когато му дойде времето и мястото, ще бъдат извършени необходимите дейности и реализирани задачите в района на град Манбидж в Сирия и общо в районите източно от река Ефрат.”, посочва още турският военен министър, цитиран от АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

29 Януари 2019 | 05:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна със специалния пратеник на ООН за Сирия, съобщава турската Anadolu Agency.
Чавушоглу бе домакин на Геир Педерсен в столицата Анкара и говориха за политическия процес в Сирия. Министърът поздрави Педерсен за новия му пост.
През октомври 2018 г., главният секретар на ООН АНтонио Гутериш назова Педерсен като новия специален пратеник на организацията за Сирия.
Сирия едва започва да излиза от опустошителния конфликт, който започна през 2011 г., когато режимът Башар ал-Асад се разправи с демонстранти с неочаквана жестокост.
Стотици хиляди цивилни са убити или разселени по време на конфликта, главно от въздушни удари насочени към райони, държани от опозицията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

28 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египетският външен министър Самех Шукри се срещна със специалния пратеник на Генералния секретар на ООН в Сирия Гейр Педерсен, за да обсъдят последните събития в разкъсваната от войната страна, пише египетският англоезичен вестник Daily News Egypt.
По време на срещата двамата обмениха мнения относно възможностите за напредък на политическия процес, хуманитарните предизвикателства и усилията за борба с тероризма в региона.
Според изявлението на Министерството на външните работи на Египет усилията включват „гарантиране, че никакви чуждестранни бойци, екстремисти или терористични елементи няма да напускат позициите си и да преминават в останалата част на Сирия и в държавите от региона”.
В изявлението се отбелязва, че новият специален пратеник „желае да включи Египет в челните редици на държавите, с които се консултира по сирийския въпрос, след като наскоро пое своята нова позиция“.
„(Педерсен) също така желаеше да чуе визията на Кайро за напредъка на политическия процес за разрешаване на кризата; особено в светлината на балансираната позиция на Египет, която има за цел да възстанови единството и стабилността на Сирия и сигурността на границите й”, се казва в изявлението.
Междувременно Шукри заяви, че е важно да се „работи за преодоляване на сегашния застой в политическия процес и за постигане на политическо решение, което би задоволило стремежите на сирийския народ, основано на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и без чужда намеса, която има за цел да подкопае стабилността на Сирия , ” завършва изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Middle East Monitor: Над 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират изтеглянето на силите на САЩ

Middle East Monitor: Над 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират изтеглянето на силите на САЩ

28 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Повече от 600 американски войници са пристигнали в Сирия, за да гарантират защита при изтеглянето на контингента на САЩ от близкоизточната страна, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на организацията Middle East Monitor.
Източници, пожелали анонимност, разкриват, че допълнителните американски войски са пристигнали в американските въздушни бази в Хараб Иск и Сарин в източната част на Сирия. Именно те ще бъдат използвани като основни центрове за евакуация в случай на изтегляне. Длъжностно лице в Пентагона отказа да коментира броя на изпратените войски или местоназначението им от съображения за сигурност.
Миналия месец американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на 2000 американски военни от Сирия. Решението за изтегляне бе обявено в телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в който двамата лидери се споразумяха за необходимостта от по-ефективна координация по отношение на разрушената от гражданската война страна.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ: Ердоган: Самият сирийски народ кани турската армия да влезе в страната

НТВ: Ердоган: Самият сирийски народ кани турската армия да влезе в страната

25 Януари 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. При връщането си от еднодневната визита в Москва турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде обширни изявления за придружаващите го журналисти, предаде телевизионният канал НТВ. Ердоган бе попитан по-конкретно дали Споразумението от Адана от 1998 година на Турция със Сирия ще остане същото и дали това означава установяване на връзки с Дамаск.
„Няма никой, който да казва, че това споразумение е невалидно. Точно обратното; самият г-н Путин подава сигнали, че това споразумение може да се окаже важно от гледна точка на нашата борба с тамошния тероризъм. Това споразумение действаше до 2011 година. Ние не може да установяваме контакти с един режим, който е причина за смъртта на близо един милион души и принудил милиони да избягат от страната. За намиране на разрешение в Сирия ние сме в интензивни контакти с Русия и с Иран. Питат ни; как така вие сте там, в Сирия? Ние сме пригранична държава и от там за нас постоянно има терористична заплаха. Стрелят по нас с ракети; имаме човешки жертви; принудени сме да се намесваме, за да защитим националната си сигурност. Влязохме военно в Джараблус, в Африн (операцията „Маслинова клонка”, стартирала на 20 януари м.г. – бел. на „Фокус”), в Ел Баб. От време навреме задават въпроса: „Вие поканени ли сте?”. Няма нужда да бъдем канени. Срещу нас има фактически нападения. Понесли сме жертви – над сто души. Нас там ни е поканил сирийският народ. Населението на Африн, на Джараблус, на Ел Баб; дори и на Ракка. Племената в Ракка ни канят с въпроса: „Кога турската армия ще дойде при нас?”, думи на Ердоган, цитирани от НТВ.
Освен това Ердоган подчертава „важността от поддържането на духа от диалога от Астана по Сирия между Турция, Русия и Иран. По отношение на визовата либерализация за турски граждани в Русия, турският президент посочва, че „процесът е в заключителния си етап и се очаква само подписът на Путин”, отбелязва още НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Muraselon (Сирия): Руски патрули се появиха на север от Манбидж

Muraselon (Сирия): Руски патрули се появиха на север от Манбидж

25 Януари 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Без излишен шум, руската военна полиция смени/допълни американските рейнджъри на север от сирийския град Манбидж. Освен това на разграничителната линия между турската армия и кюрдските „Сирийски демократични сили“ се появи сирийска войска. По-рано в този район се намираха само американски военни, които прикриваха кюрдите от евентуално нападение на турците от север, но с изтеглянето им, ситуацията се променя, съобщава сирийският военен портал Muraselon.
Медията е получила видео, което показва присъствието на Републиканската гвардия на сирийската армия на север от Манбидж, в близост до фронтовата линия с „Щита на Ефрат“.
Сирийският войник на видеото казва: „Ние, силите на Сирийската републиканска гвардия, дойдохме да подкрепим силите на Военния съвет на Манбидж в село Ум Джоуд на фронтовата линия с Щита на Ефрат“.
Селището се намира на североизток от Манбидж.
По-рано Министерството на отбраната на Сирия заяви, че силите на сирийската армия са в района на Манбидж по покана на кюрдските сили.
Както коментира медията, разполагането на сирийската правителствена армия на фронтовата линия в Манбидж предотвратява влизането на про-турските сили, т.нар. „Национална армия“ да влезе в района.Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Майк Пенс: Оставаме в Близкия изток; поставяме акцент на религиозните свободи и ще ги защитаваме

„Джумхуриет”: Майк Пенс: Оставаме в Близкия изток; поставяме акцент на религиозните свободи и ще ги защитаваме

16 Януари 2019 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че американските военни ще се върнат в страната си, понеже ДАЕШ е претърляла поражение, но Вашингтон остава трайно в района на Близкия изток, за да защитава постигнатите резултати и позиции, съобщава електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Майк Пенс отправи специално послание за зачитането и защита на религиозните свободи в региона. По този повод вицепрезидентът на САЩ конкретно посочи „усилията на Вашингтон за освобождаването на задържания в Турция католическия пастор Ендрю Крейг Брънсън и неговото връщане в САЩ”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс: САЩ ще гарантират, че „Ислямска държава“ няма да вдигне отново грозната си глава

Майк Пенс: САЩ ще гарантират, че „Ислямска държава“ няма да вдигне отново грозната си глава

16 Януари 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс увери, че страната му ще се бори за гарантиране на поражението на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, но потвърди плановете на Вашингтон за изтегляне на американския контингент от Сирия, предава AFP.
"Ще останем в региона и ще останем в борбата, за да гарантираме, че „Ислямска държава“ няма да вдигне отново грозната си глава", подчерта Пенс на среща във Вашингтон на американски посланици, част от мисиите в страни от цял свят.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган ще обсъди с Путин в Русия сътрудничеството в светлината на изтеглянето на САЩ от Сирия

ТАСС: Ердоган ще обсъди с Путин в Русия сътрудничеството в светлината на изтеглянето на САЩ от Сирия

15 Януари 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган планира в хода на визитата си в Русия да обсъди с руския лидер Владимир Путин сътрудничеството между страните в светлината на изтеглянето на американската армия от Сирия, заяви във вторник официалният представител на турския държавен глава Ибрахим Калън на пресконференция в Анкара, предава ТАСС.
„В хода на еднодневната визита на 23 януари президентът Ердоган ще обсъди включително и ситуацията в Идлиб, и сътрудничеството с Русия в рамките на решението на САЩ да изтеглят войската си от Сирия“, заяви той.

Позицията на Турция

Освен това Калън отбеляза, че в случай, че се създаде буферна зона в Северна Сирия, контролът над нея ще бъде осъществяван от Турция. „Зоната за сигурност по сирийската граница ще се намира под контрола на Турция“, обясни той.
Представителят на Ердоган съобщи, че американската делегация, оглавявана от помощника на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън, „миналата седмица (в Анкара) предаде неофициален документ от пет точки, който потвърждава извеждането на войските на САЩ от Сирия“.
Също така той напомни, че „целите на Турция в Идлиб остават непроменени“. „Нашата задача е да обезпечим сигурността на живота и имуществото на местното население“, подчерта Калън.
По-рано във вторник Ердоган, след преговорите с американския президент Доналд Тръмп, потвърди намерението на страната да създаде буферна зона в Северна Сирия. По думите на държавния глава, Анкара е готова да обезпечи сигурността на земята, а американската страна ще прави това във въздушното пространство.
Дискусията за създаване на зона за сигурност започна още през 2013 година заради кризата в Сирия. Тогава се разглеждаше вариант за създаване на безполетна зона и зона за сигурност на сирийска територия, където биха могли да се укриват бежанците. В Анкара се завръщат към тази идея практически ежегодно, но всеки път по редица причини тези планове не се реализираха.

Срещата между Путин и Ердоган

Във вторник Ердоган съобщи пред журналистите намерението си да проведе среща с Путин на 23 януари. Той също така отбеляза, че „в дневния ред е тристранна среща с (президента на Иран Хасан) Роухани и Путин“.
На 10 януари външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че се планира в близките седмици да бъде проведена среща на върха между Турция, Иран и Русия за Сирия. Той отбеляза, че в най-скоро време трябва да се проведе и среща между президентите на Турция и Русия.
Както съобщи по-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, визитата на Ердоган в Русия „се готви в най-близко време“, но „конкретна дата не е определена“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

15 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. По предложение на депутата от „Добрата партия” – Лютфю Тюккан, турският парламент провежда в момента закрито заседание на тема Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Станаха известни основните въпроси, предложени за обсъждане и вземане на отношение:
- постигната ли е някаква договореност със САЩ по отношение на източните райони на река Ефрат и преди всичко за град Манбидж в Сирия;
- ако Анкара се е отказала от провеждането на военна операция в тези райони, дали това е станало по силата на някаква спогодба и натиск от Вашингтон;
- даване на подробности относно оповестената в социалните медии от президента на САЩ зона за сигурност с дълбочина 32 километра по границата със Сирия;
- докато и когато Америка е подкрепяла с оръжие и боеприпаси „терористичната организация Отряди за народна самозащита (ОНС)” на сирийските кюрди, дали тя е осигурявала достъпа до тях през границите на Турция;
- в тази връзка, дали за целта е била използвана ВВС базата Инджирлик (съвместен турско-американски военен обект от средата на 50-те години на миналия век – бел. на „Фокус”);
- също в тази връзка – предложение за създаване на специална парламентарна анкетна комисия.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Закрито заседание на турския Меджлис на тема Сирия

„Джумхуриет”: Закрито заседание на турския Меджлис на тема Сирия

15 Януари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент провежда закрито заседание на тема Сирия, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Заседанието е по предложение на опозиционната „Добрата партия” с лидер Мерал Акшенер. Предложението е гласувано и прието от депутатите като извънредна точка в дневния ред. Очаквайте подробности по темата.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Ще установим 32-километрова зона за сигурност в Сирия

Реджеп Таийп Ердоган: Ще установим 32-километрова зона за сигурност в Сирия

15 Януари 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви във вторник пред депутатите в парламента в Анкара, че по време на телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, последният е потвърдил, че войските на САЩ ще се изтеглят от Сирия и че Турция ще може да установи 32-киломтрова (20 мили) зона за сигурност по границата си с тази страна, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
Освен това турският дъжавен глава призова кюрдите да не позволяват да бъдат заблуждавани от терористични групировки и посочи, че Турция е също и кюрдска дъжава.
В понеделник двамата лидери проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха идеята за създаване на зона свободна от терористи в Северна Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция ще създаде „зона за сигурност“ в Сирия по предложение на Доналд Тръмп

AFP: Турция ще създаде „зона за сигурност“ в Сирия по предложение на Доналд Тръмп

15 Януари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви създаването на спорна „зона за сигурност“ в северната част на Сирия, предложена от президента на САЩ Доналд Тръмп, предава AFP reported.
Ердоган поясни, че е провел „доста положителен" телефонен разговор с Тръмп в понеделник, където е потвърдил, че „зоната за сигурност по протежение на сирийската граница... ще бъде създадена от нас".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат

Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат

14 Януари 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският вестник „Джумхуриет” публикува анализ от своя колумнист Мехмет Али Гюлер, озаглавен „Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат”.
Агенция „Фокус” публикува превод на целия материал – без редакторска намеса:

В началото на всеки анализ на тема Сирия задължително трябва да се зададе следният въпрос: Защо Турция не си сътрудничи самата тя директно със Сирия; след като осъществява сътрудничество в Сирия и с Русия, и с Иран, които пък по отделно са съюзници на Сирия?
По-нататък: Защо въпреки процеса от Астана, управлението на Ердоган все още е настроено против Башар Асад? Отговорът на тези въпроси ще ни помогне да разрешим уравнението Сирия, което и без това е с много неизвестни.

Ето, имаме статията на Ердоган в „Ню Йорк Таймс” от 7 януари, озаглавена „Турция ще разреши нещата в Сирия”; тя ни дава отговор на тези въпроси.
Да изследваме пасажите, в които Ердоган съвсем открито и откровено обяснява своя „план за Сирия”:

Неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е кандидат да замести САЩ

1. Ердоган: „Необходимо е изтеглянето на САЩ да бъде внимателно планирано и претворено в живота в условията на сътрудничество с правилните партньори, за да могат да бъдат защитени интересите на международната общност и на сирийския народ. Като държава с втората най-голяма армия в НАТО, Турция е единствената страна, която е в състояние със своята сила и решителност да изпълни тази задача.”.

Послание и значение: След САЩ, ПСР е готова да бъде упълномощена в Сирия; да замести на терен Вашингтон.

Втора армия, втора държава

2. Ердоган: „Първата стъпка, която трябва да бъде направена в Сирия, е да бъде създадена стабилизираща сила, която да обхваща бойците на всички въоръжени групи. Една такава структура, която ще събере на едно място всички слоеве на обществото, е възможно да предизвика и наложи регулирането на обществения ред и спокойствие, което да служи на всички сирийски граждани; на различните прослойки в страната, включително и опозиционните.”.

Послание и значение: ПСР иска да разшири дейността на т. нар. Свободна сирийска армия (ССА – създадена, обучена, въоръжена и надъхвана от Турция – бел. на „Фокус”). Има обаче и армия на държавата Сирия, нали? Това означава – една втора армия, една втора държава!

Новата оценка на сирийските кюрди

3. Ердоган: „Искам да призная, че ние нямаме никакъв проблем със сирийските кюрди. Знаем много добре, че в условията на война много млади сирийци нямат избор и участват в редиците на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ). ОНС/ПДЕ е сирийското разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), приета за терористична от Турция и от САЩ.”.

Послание и значение: Ако се спазари със САЩ, ПСР може да смекчи непримиримата и твърдата си позиция към ОНС/ПДЕ.
Местен Меджлис, автономен район
4. Ердоган: „Под надзора на Турция, сирийските територии, контролирани в момента от терористичните ОНС или ДАЕШ, ще бъдат управлявани от определени от народа чрез избори местни Меджлиси (Общински съвети). Всеки, които не е свързан с терористична организация, ще има правото да представлява своята общност в местното управление. В северните райони на Сирия, на местата, където има преимуществено кюрди, в местните Меджлиси ще преобладават представители на кюрдската общност. Ще бъде осигурена възможност обаче на всички други общности и групи да се възползват от правото си на справедливо политическо представителство. Опитни турски компетентни лица ще осъществяват съветнически дейности в тези Меджлиси в области като общински дейности, образование, здравеопазване, спешни и аварийни дейности.”.
Послание и значение: Създаването на местни Меджлиси на територията на Сирия означава обосноваването на „автономен район”. Ето, тази „втора армия” е именно за тази цел. Даването на „съветнически функции” в тези местни Меджлиси, означава управлението на този „автономен район” директно от Анкара.
Като краен резултат, ПСР прави анонс за „желанието си да получи мандат да управлява в Сирия”.
Лошата насока за „края на тази игра”
Винаги сме казвали:
Няма никаква разлика между опитите на САЩ да направят в Сирия ОНС/ПДЕ държавнотворен елемент и същите опити на ПСР с превръщането на т.нар. ССА пак в държавнотворен елемент; от гледна точка на разделянето на Сирия. Въпреки процеса от Астана, Ердоган продължава да е опозиция на Башар Асад; това има връзка с неговите намерения за „завземане” на северните райони на Сирия. Средство за постигането на тази цел на Ердоган е изявлението му, че „Северна Сирия вече е включена в националния идеал на Турция”.
Като осъществява сътрудничество с Русия, ПСР получава терен за действие в Сирия, а използва това сътрудничество за пазарлък със САЩ. Това обаче е ситуация, която не може да продължи дълго.
Запазването на опозиционното поведение към Дамаск, а в същото време заиграването и със САЩ, и с Русия, в крайна сметка ще доведе Турция до много негативни резултати; какъвто е лошият сценарий и край на тази игра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Тръмп предупреди Ердоган лично да внимава как Турция ще се отнася с кюрдите

Белият Дом: Тръмп предупреди Ердоган лично да внимава как Турция ще се отнася с кюрдите

14 Януари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В понеделник президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Таийп Ердоган проведоха телефонен разговор, в който американския държавен глава е предупредил лично колегата си да внимава как ще се отнася с кюрдите след изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Сирия, пише електронното издание на вестник Washington Times.
Съгласно съобщението на прессекретаря на Белия Дом Сара Хъкаби Сандърс, „президентът изрази желанието си да работи заедно с Турция за разрешаване на нейните опасения в сферата на сигурността в Североизточна Сирия и подчерта, че е много важно за САЩ Турция да не злоупотребява с кюрдите и другите „Сирийски демократични сили“, с които се борихме за победата на „Ислямска държава“.
Освен това Сандърс анонсира, че ръководителят Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд ще се срещне с турските си колеги, за да продължи консултациите относно Сирия.
Когато започна постепенното изтегляне на САЩ, Тръмп предупреди в един „туийт“, че САЩ ще „опустошат икономиката на Турция, ако те ударят кюрдите”, припомня Washington Times.

Първите стъпки на изтеглянето включват премахване на оборудване, но не и войски, отбелязва изданието. Администрацията изпраща разнопосочни сигнали сигнали за това колко бързо войските ще се завърнат у дома.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Заплахите на Тръмп към Турция няма да повлияят на изтеглянето от Сирия

Майк Помпео: Заплахите на Тръмп към Турция няма да повлияят на изтеглянето от Сирия

14 Януари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в понеделник, че заплахите на американския президент Доналд Тръмп, че Турция ще се сблъска с икономическа разруха, ако нападне кюрдите, няма да повлияят на плановете за изтегляне на военнослужещите от Сирия, но призна, че не е говорил с държавния глава за този коментар, пише електронното издание на вестник The Hill.
Държавният секретар получи съответстващия въпрос по време на визитата си в Рияд, която е част от близкоизточната му обиколка.
„Наложихме икономически санкции на много страни и аз предполагам, че става въпрос за нещо подобно. Ще трябва да попитате него“, заяви Помпео и добави, че не е говорил с турските лидери по въпроса.
Първият дипломат на САЩ не вярва забележката да промени решението на Тръмп да изтегли всички американски войници от Сирия.
Вестникът припомня, че американския президент предизвика смут в Анкара в неделя вечерта, когато „туитна“, че САЩ започват „дългоочакваното изтегляне от Сирия“ Той заяви, че американската армия ще продължи да се бори с „Ислямска държава“ и предупреди, че ще „разруши икономически Турция, ако тя нападне кюрдите“.
В реакция на това външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция „не се страхува от никакви заплахи. Не можете да постигнете нищо с икономически заплахи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

14 Януари 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп в понеделник за последните събития в Сирия и двустранните отношения на фона на дипломатическото напрежение покрай изтеглянето на САЩ от близкоизточната страна, пише онлайн изданието на вестник Sabah.
Ердоган отново е повторил, че Турция няма проблеми с кюрдите и нейната цел е да освободи региона от терористични групировки, като „Ислямска държава“, „Работническата партия на Кюрдистан“ и сирийските й клонове „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Партията на демократическото единство“ (ПДЕ).
Двамата лидери са подчертали, че ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия и са обсъдили установяването на зона свободна от терористи в Северна Сирия, която ще се основава на териториалния интегритет на страната.
Турският президент е добавил, че страната му подкрепя решението на Вашингтон за изтегляне от близкоизточната страна и е уверил, че Анкара е готова да предостави всякаква подкрепа.
Освен това Тръмп и Ердоган са подчертали важността на реализирането на „пътната карта“ за Манбидж, за да бъде предотвратено създаването на вакуум на властта.
Държавните глави са се съгласили да насърчават двустранните икономически отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Турската опозиция за нападките на Тръмп: Тези номера не минават при нас; но който ни дава заеми се осмелява да раздава и заповеди

„Джумхуриет”: Турската опозиция за нападките на Тръмп: Тези номера не минават при нас; но който ни дава заеми се осмелява да раздава и заповеди

14 Януари 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. „В цялата история на Република Турция никоя държава не се е осмелявала да отправя такива явни заплахи към нашата страна. Не приемаме тези изрази на Тръмп, които вземат на прицел общественото спокойствие в нашата страна и нейната икономика. Позицията ни като НРП е час по-скоро всички външни сили трябва да напуснат Сирия. Наблюдава се запазване на териториалната цялост на Сирия. … Отправените заплахи (от Доналд Тръмп) няма да минат и няма да ни окажат въздействие; въпросът обаче е кой докара Турция до това положение – тя да е обект на подобни заплахи? Тези заплахи са показател за това, че сегашната власт, която държи в ръцете си икономиката, ни е докарала до този „слаб корем” на Турция. Който дава заеми, вече се осмелява да раздава и заповеди. Присъдружните на Президентския сарай медии отразяват всяка кратка среща на Ердоган с Тръмп в кулоарите на ООН като „грандиозна победа”. Много сме любопитни какво ще напишат сега за последните събития?”, посочва говорителят на НРП, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Милиет”: Мевлют Чавушоглу към Доналд Тръмп: Не се страхуваме от никакви заплахи, но приемаме идеята за 30-километрова зона за сигурност

„Милиет”: Мевлют Чавушоглу към Доналд Тръмп: Не се страхуваме от никакви заплахи, но приемаме идеята за 30-километрова зона за сигурност

14 Януари 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу отговори остро на заплахите на президента на САЩ Доналд Тръмп към Анкара във връзка със сирийските кюрди, информира електронното издание на вестник „Милиет”. „Стратегическите партньори не си говорят чрез социалните медии. Десетки пъти сме казвали, че няма да се изплашим от никакви заплахи; че няма да ни мигне окото пред каквато и да е заплаха. Решителността ни е очевидна. … Ние не сме врагове на кюрдите. … Идеята за създаване на 30-километраво зона за сигурност по сирийско-турската граница се появява точно след тази наша решителност. Ние не сме против нея.”, посочва Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Милиет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И след заплахите на Доналд Тръмп: Турция обеща да продължи борбата срещу кюрдските милиции

AFP: И след заплахите на Доналд Тръмп: Турция обеща да продължи борбата срещу кюрдските милиции

14 Януари 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция обеща да продължи борбата срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции, които Анкара възприема като терористични групировки, предава AFP, като припомня, че по-рано американският президент Доналд Тръмп предупреди за икономически последствия, ако кюрдите бъдат нападнати, докато контингентът на Вашингтон се изтегля от Сирия.
Ибрахим Калън, говорител на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, подчерта, че за Анкара няма различка „,между екстремистката групировка „Ислямска държава“ и „Народни отряди за защита“ (YPG). Ще продължим да се борим срещу всички тях“. Съответното предупреждение Калън отправи чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Тръмп обяви начало на оттегляне на войските от Сирия и предупреди Турция

„Известия“: Тръмп обяви начало на оттегляне на войските от Сирия и предупреди Турция

14 Януари 2019 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Турция, че я чака разорение, ако след излизане на американските войски от Сирия по време на своите операции Анкара си позволи да атакува сирийските кюрди. За това той пише в Туитър на 14 януари (моск. време - бел. ред.), информира вестник „Известия“.

Американският лидер е отбелязал, че предстоящото напускане на Сирия от американската армия „зрее отдавна“. Освен това той съвсем ясно посочва какво може да се случи с Турция, ако тя продължи да напада сирийските кюрди, които са американски съюзници в региона.
«Ще опустошим икономически Турция в случай, че напада сирийските кюрди », заявява господарят на Белия дом.
Той обръща внимание на факта, че Русия, Иран и Сирия са най-големите печеливши от дългосрочната политика на САЩ за унищожаване на „Ислямска държава“ (терористична групировка, забранена в РФ – бел. „Известия“) в Сирия.
«Ние ще спечелим, но дойде време да върнем нашата армия у дома. Ще започнем безкрайни войни!», накратко пише президентът на САЩ.
На 12 януари беше съобщено, че Турция продължава да предислоцира бронетехника в армейските си части, които са разположени на границата със Сирийската арабска република. Тя проведе операция „Маслинена клонка“ в Сирия, насочена срещу кюрдите.
На 5 януари вестник The Wall Street Journal написа, че Турция е готова да поеме главната отговорност в борбата с „Ислямска държава“ в Сирия след ершението на САЩ да напусне тази страна.
На този фон Анкара помоли ВАшингтон за военна подкрепа.
Заповед за оттегляне на американските военни части от Сирия президентът Тръмп издаде през декември 2018-та. Тогава той обяви, че силите на терористичната групировка са разгромени. В началото на 2019-та обаче той се съгласи да удължи срока за напускане до четири месеца, а след това заяви, че никога не е бил поддръжник на идеята САЩ спешно да излезе от Сирия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийската опозиция призовава за „радикално решение“ на проблема с Идлиб

AFP: Сирийската опозиция призовава за „радикално решение“ на проблема с Идлиб

14 Януари 2019 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Бейрут, Ливан. В неделя сирийската опозиция призова за „радикално разрешаване“ на проблема с мощна джихадистка групировка, която държи в ръцете си провинция Идлиб, последният бастион на метежниците в страната, съобщава AFP.
В четвъртък групировката Хаят Тарир ал-Шам (ХТШ) обяви, че държи под контрол провинция Идлиб – тогава тя се договори с остатъците от противников съюз да се спре огънят след дни на постоянни сражения. Доминирана от предишен клон на Ал Каида в Сирия, ХТШ обяви правителство на спасението, което да управлява провинция Идлиб и части от съседните провинции Алепо и Хама.

Сирийската Национална коалиция, която е водещата опозиционна структура, разкритикува остро опитите на ХТШ „да вземе в свои ръце“ целия регион.
"Нужно е радикално решение, което да сложи край на нейното присъствие в Идлиб и в останалите райони“, се казва в изявление на коалицията при закриване на неделната й среща, на която са обсъждани последните развития на случващото се в Сирия.
Идлиб е защитена от буферна зона, създадена в резултат от постигнати договорености между Русия и Турция през септември 2018-та. Джихадистки групи като ХШТ е трябвало да се оттеглят от предвидената за демилитаризация зона до средата на октомври, но това тъй и не се случи. Това е принудило Националната коалиция да потърси споразумение с Турция, за да защити цивилните лица в провинцията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC Türkçe: Майк Помпео: Оптимист съм за споразумение с Турция за защита на сирийските кюрди

BBC Türkçe: Майк Помпео: Оптимист съм за споразумение с Турция за защита на сирийските кюрди

13 Януари 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Абу Даби/Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е оптимист по отношение на постигането на споразумение с Анкара относно сирийските кюрди, предаде ВВС Türkçe. Майк Помпео е на визита в Обединените арабски емирства и от там вчера проведе телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. След този разговор държавният секретар на САЩ е останал с впечатление за положителни сигнали за договореност с Турция за защита на Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди. Според Майк Помпео, сражаващите се срещу ДАЕШ кюрди, категорично не са терористи. „Право на турския народ и на президента Ердоган е да защитават страната си от терористите. От друга страна обаче, много добре знаем, че сражавалите се с нас, имат правото да бъдат защитени.”, посочва още Майк Помпео, цитиран от BBC Türkçe.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Мевлют Чавушоглу с нови критики към САЩ на тема „тероризъм”;  Анкара е решителна за трета военна операция в Сирия

ДХА: Мевлют Чавушоглу с нови критики към САЩ на тема „тероризъм”; Анкара е решителна за трета военна операция в Сирия

13 Януари 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция даде подробности за проведения от него телефонен разговор вчера с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, предаде информационната агенция ДХА. Стана известно, че е била направена оценка на последните събития в Сирия и стъпките, които трябва да се предприемат в бъдеще. Турската страна обаче отново е изразила пред Вашингтон критиките си на тема „тероризъм”. „За разлика от предишни техни изявления (на Вашингтон), намираме за позитивни вчерашните им изявления; т.е. за премахване на елементите, предизвикващ притесненията на Турция. Другите моменти в позицията на САЩ обаче никога няма да бъдат приети от нас и категорично ги отхвърляме. Порицаваме, отхвърляме и не приемаме каквито и да е критики към Анкара. … Под лидерството на президента Реджеп Тайип Ердоган, Турция е решителна по отношение на борбата с тероризма. Ние не се нуждаем от разрешението на никого (подразбира се провеждането на трета военна операция на турската армия в Сирия – бел. на „Фокус”). Винаги ние ще определяме времето и мястото; ще предприемаме нужните стъпки и ще правим онова, което се налага за прочистване на тероризма и извън нашата граница. Никой да няма съмнения по този въпрос.”, предупреждава турският външен министър, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция продължава да трупа войски по границата със Сирия

ДХА: Турция продължава да трупа войски по границата със Сирия

13 Януари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Хатай. Продължава съсредоточаването на турските въоръжени сили в провинция Хатай по границата със Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Пристигналите с товарен влак на ж.п. гарата в околия Искендерун танкове и бронирана техника са натоварени на ТИР-ове. От там те се насочват към войсковите части по граничната линия в околия Рейханлъ, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Дали Турция ще нахлуе  в Североизточна Сирия

The Jerusalem Post: Дали Турция ще нахлуе в Североизточна Сирия

12 Януари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Дали Турция ще нахлуе в Североизточна Сирия, анализира израелското англоезично електронно издание The Jerusalem Post
За Израел перспективата за турска инвазия беше и остава въпрос на загриженост. Проиранските иракски шиитски милиции са разположени в близост до границата, граничеща с кюрдската зона. В случай на турско нахлуване от север, бойците на Сирийските демократични сили (СДС), доминирани от кюрдите вероятно ще напуснат южната част на контролираната от тях зона, за да се опитат да спрат турските сили на север. Това би могло да остави пътя отворен за нахлуване на шиитските милиции в богатата на петрол провинция Дейр ал-Зор. От друга страна, сирийските правителствени сили , заедно с милициите, контролирани от Иран, биха могли да проникнат в същата област от западната страна на река Ефрат. И в двата случая резултатът ще бъде драматично разширяване на иранския „сухоземен коридор“, областта на свободата на дейност за Иран и неговите съюзници. Затова Израел е категорично против изоставянето от страна на САЩ на техните кюрдски съюзници и тяхната област на контрол.
По същия начин САЩ и свързаната с тях база в Ат-Танф се намира в района, граничещ с магистралата Багдад-Дамаск. Неговото изоставяне би оставило пътя, отворен от граничния пункт Албу Камал между Ирак и Сирия до провинция Кунейтра, граничещ с Голанските възвишения( т.е директен достъп до израелската граница).
Заради редица причини обаче перспективата за ранно мащабно навлизане на турските сили в Североизточна Сирия сега изглежда по-малко вероятно, отколкото преди няколко седмици.
Първо и най-важното, оттеглянето на САЩ, което само по себе си щеше да направи възможно голямото турско нахлуване, понастоящем изглежда по-малко непосредствено предстоящо. По този въпрос, изглежда, цари някакво объркване, при което различни американски служители казват различни неща.
Тенденцията към хаос на сегашната американска администрация е меч с две остриета. От една страна, тя може да доведе до внезапни очевидни обезпокояващи действия от вида, какъвто решението на президента за предстоящо оттегляне на САЩ трябва да е изглеждал на Турция.
От друга страна, хаотичният подход към създаването на политики означава, че изявленията на президентския пост от този вид не могат непременно да бъдат разглеждани по начин, съпоставим с този към други администрации.
Съветникът по националната сигурност Джон Болтън отиде при Ердоган в Турция тази седмица, след като се направи изявление в Израел, за да обуслови оттеглянето на САЩ с условието Турция да не се прицелва срещу кюрдски сили, които бяха съюзници с американците.
Втората област на загриженост за турския лидер е руската позиция. Русия се превърна в ключов силен посредник между всички страни и елементи, които искат да действат в сирийското пространство (с изключение на САЩ). Москва реши да допусне турското нахлуване в Африн през януари 2018 г., вероятно като част от опита да се привлече Турция от традиционната си западна ориентация.
Изявленията на руските власти през тази седмица обаче показват, че Русия предпочита земите, които понастоящем се управляват от сирийските кюрди, да се върнат под контрола на режима на Асад. Представителят на външното министерство Мария Захарова например, недвусмислено изрази тази позиция. Москва очевидно иска да сложи край възможно най-скоро на сирийската война. Новото противопоставяне между голяма територия в Североизточна Сирия, контролирана от Турция и режима на Асад, не би улеснило това. Ердоган каза в сряда, че ще посети Москва в близко бъдеще, вероятно с намерението да изясни този въпрос.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Военният министър на Турция и шефът на разузнаването на инспекция и съвещание по границата със Сирия

ДХА: Военният министър на Турция и шефът на разузнаването на инспекция и съвещание по границата със Сирия

12 Януари 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Хатай. След инспекция на войсковите части в пограничната със Сирия провинция Шанлъурфа, министърът на националната отбрана Хулуси Акар (досегашен началник на ГЩ, армейски генерал от резерва – бел. на „Фокус”) посети и другата погранична провинция Хатай, предаде информационната агенция ДХА.
Тук Хулуси Акар проведе съвещание с участието на сегашния началник на ГЩ армейски генерал Яшар Гюлер и командващия сухопътните войски армейски генерал Юмит Дюндар. На него присъства и началникът на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан. Направена е оценка на последната обстановка в Северна Сирия и продължаването на прекратяването на огъня в град Идлиб (зоната за обезоръжаване). „Полагат се всички усилия за продължаване на прекратяването на огъня и стабилността в светлината на постигнатите договорености в Сочи (срещата на Ердоган и Путин на 17 септември м.г. – бел. на „Фокус”). По тези въпроси продължава близкото ни сътрудничество с Русия.”, заяви Хулуси Акар, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.