НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Министърът за Брекзит обеща да остане на поста си при изход на Великобритания от ЕС без сделка

ТАСС: Министърът за Брекзит обеща да остане на поста си при изход на Великобритания от ЕС без сделка

14 Януари 2019 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът за Брекзит Стивън Баркли обеща да остане на поста си, дори при напускане на страната му от Европейския съюз без споразумение за условията за развод между Лондон и Брюксел, съобщава агенция TACC.
„Да, ще остана, защото ще трябва да се справя с управлението на риска.Никой не иска сценарият за излизане без сделка да бъде реализиран, тъй като ще има пагубни последствия“, каза той.
На 25 ноември лидерите на ЕС одобриха споразумение с Великобритания за Брекзит и политическа декларация за бъдещи отношения с Лондон. За да влезе в сила, това споразумение трябва да бъде одобрено от британските законодатели и трябва да бъде ратифицирано от всички страни от блока. Във вторник ще се проведе гласуване в Камарата на общините на британския парламент, по време на което членовете на долната камара ще трябва или да одобрят постигнатото от правителството споразумение за Брекзит, или да го отхвърлят. Според изчисленията на политическите експерти последният вариант изглежда почти неизбежен.
Официално Брекзит е насрочен за 29 март 2019 г., след което, според правителствения план, трябва да продължи преходен период до края на 2020 година.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Обединеното кралство ще публикува писмо на ЕС с гаранции за сделката за Брекзит

AFP: Обединеното кралство ще публикува писмо на ЕС с гаранции за сделката за Брекзит

14 Януари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство ще публикува писмо от Европейския съюз, в което са дадени „уверения" за споразумението за излизане на страната от структурите на Европейския съюз в навечерието на историческо гласуване в парламента, предава AFP.
„Очаквам писмото, съдържащо уверения от председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия, да бъдат публикувани скоро, за да се даде време на депутатите да разгледат тези уверения", заяви говорителят на премира Тереза Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС се готви да отложи Брекзит поне до юли 2019

The Guardian: ЕС се готви да отложи Брекзит поне до юли 2019

14 Януари 2019 | 06:28 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Брюксел очаква Обединеното кралство да поиска отлагане на крайния срок за напускане на Съюза поне до юли 2019, след като сделката с Мей е на ръба на провала, ако не бъде одобрена от британския парламент, пише The Guardian.
Ако вътрешната опозиция на Мей не одобри нейния проект за Брекзит, в Евросъюза очакват молба от Лондон за промяна н условията по Член 50 от Договора за Европейския съюз, известен още и като Маастрихски договор. И това трябва да се случи в най-близките седмици.
Подготвя се нова специална среща на върха на европейските лидери, чиято дата ще бъде обявена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск веднага щом се получи молба от Лондон за нея. Самият срок на продължаване на преговорния период според Член 50 зависи от причините, които Мей ще изтъкне.
Първата възможна стъпка е „техническо“ отлагане до юли. Така ще се даде време на премиера да ревизира условията по настоящата сделка веднага след като Даунинг Стрийт си създаде ясна представа какво ще е поведението на мнозинството в Долната камара на парламента в Лондон.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Забравете за Тереза Мей

The Telegraph: Забравете за Тереза Мей

14 Януари 2019 | 04:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Забравете Тереза Мей и погледнете към Световната търговска организация (СТО)“, с този призив са се обърнали към депутатите десетина бивши министри из средите на консерваторите, пише The Telegraph.
Сред тях са Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Доминик Рааб. Те настояват да се гласува против сделката на Тереза Мей за Брекзит и да се напусне Европейския съюз по правилата на Световната търговска организация.
В групата влизат и осем бивши министри, колеги на Тереза Мей, които я предупреждават, че тя има само един последен шанс да убеди Брюксел да се откаже от ирландската бариера пред Великобритания. Нерешеният проблем с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия се превръща в онази „верижка“, която заплашва да привърже Острова за неопределено време към митническия съюз.
Новината идва в момент, когато се засилва тревогата сред торите от предстоящото гласуване в понеделник. Все по-често се чува да се говори за таен комитет от неизбрани висши държавни служители, които притежават права да пишат нови закони. Тези закони щели да засегнат британците години наред, след като се приключи с Брекзит, но ще се помни, че са резултат от сделката на Мей.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times:  Тереза Мей предупреждава за капана на ЕС

The Times: Тереза Мей предупреждава за капана на ЕС

14 Януари 2019 | 04:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Ако моята сделка се провали, ние ще се окажем завинаги приковани към Брюксел“, е заявил премиерът на торите, пише The Times.
Ако нейната сделка се провали, тя ще бъде помолена да представи алтернатива до следващия понеделник.
В неделя Мей за последен път се обърна към привържениците на Брекзит да я подкрепят. Тя ги предупреди съвсем ясно, че оставането в Евросъюза в момента е много по-близко отколкото мечтаното от тях напускане без сделка.
Премиерът ще засили натиска върху депутатите, като държи реч, ориентирана към напускането на Великобритания на ЕС. Така тя ще се опита да стесни рамките на очакваното от всички поражение, когато в понеделник се гласува нейното споразумение в парламента. Тя се е подготвила да се обърне към парламентаристите, привърженици на Брекзит, и да им каже, че драмата в Уестминстър от миналата седмица е показала едно нещо – те са обкръжени от членове в законодателната британска институция, които, по-скоро, като че ли са готови да осуетят напускането на блока от Великобритания.
Джон Бъркоу, председателят на Долната камара, вбеси правителството, като се съгласи депутатите да гласуват едно допълнение, предложено от Доминик Грийв, тори, привърженик на оставането в ЕС. Така Тереза Мей беше принудена да задейства своя план Б.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Брекзит и американското „спиране“: две парализирани правителства

The New York Times: Брекзит и американското „спиране“: две парализирани правителства

13 Януари 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон. В британския парламент законотворци са потънали в задънената улица по пътя на британското излизане от Европейския съюз. Светлина в тунела няма. Така започват коментара си за The New York Times Елън Бари и Марк Ландлър.
Във Вашингтон президентът Тръмп излезе „с гръм и трясък“ от среща с лидерите в Конгреса, които се противопоставиха на негова гранична стена, ситуацията, която доведе до спиране на голяма част от работата на правителство, се нагорещи още повече и за двете правителства от когато и да било по-рано. .
Две парализирани правителства. Два популистки проекта изчакват удобен момент. Две почтени демокрации изпаднаха в криза. .
Рядко се е случвало британската и американската политика да изпадат в такъв синхрон, както са в хладното начало на 2019 година, три години след победите на идеята за Брекзит и на Доналд Тръмп в президентската надпревара, в която се изправи срещу политическия истаблишмънт. Двете страни сякаш са един субект, подчинен на една единствена идеологическа система – онази, която изправи едни срещу други про-глобализационно настроените елити срещу подкрепяните от левите вътрешни части на държавата, които са и най-слабо развити икономически.
Сходствата: „брекзитиерите“ обичат да сравняват своята кауза с Войната за независимост на Америка. В последния митинг на десните един човек носеше модел на Камбаната на свободата. Г-н Тръмп щедро подкрепя Брекзит, а приятелят му, кръстник на Брекзит Найджъл Фараж, се появява във Fox News и използва мигрантската криза на Европа, за да подкрепи стената на Тръмп.
“Очарователен е този паралел“, обяви Стивън К. Бенън, който се смята за архитект на имигрантската политика на Тръмп, негов бивш стратег и съюзник на г-н Фараж. “Ако се опиташ да предизвикаш системата, тогава и системата ще се опита да се съпротивлява“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Telegraph: Торите са на ръба на пропастта

The Sunday Telegraph: Торите са на ръба на пропастта

13 Януари 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Задава се историческо разделяне. Привържениците на напускането на Европейския съюз и на оставането в него заплашват да торпилират правителството. Това пише на първата страница на The Sunday Telegraph.
За това предупреждават политици от върховете на консерваторите. Унищожаването на правителството ще се случи, ако тези две групи не получат искания от всяка от тях път за напускане на Евросъюза.

Проевропейски настроени депутати твърдят, че трети министър от правителството е готов да подаде оставка, ако Тереза Мей убеждава за Брекзит без сделка, макар че е изправена пред почти гарантирано поражение на нейния план. Тези парламентаристи заплашват да напуснат парламентарната зала, което със сигурност означава разпад на мнозинството, подкрепящо правителството в Долната камара на парламента.
В същото време вестникът е научил, че няколко старши министри агитират госпожа Мей незабавно да започне преговори с лейбъристките депутати за постигане на компромис, включително и по въпроса за временен митнически съюз. Този компромис трябва да се постигне, ако при гласуването във вторник нейният проект за Брекзит се провали.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Разкрит заговор в Долната камара на британския парламент

The Times: Разкрит заговор в Долната камара на британския парламент

13 Януари 2019 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. В Камарата на общините е разкрит заговор срещу Тереза Мей, при който трябва да й се отнеме възможността да контролира гласуването за сделката по Брекзит, пише съботният The Times. Водачът на размирниците е посетил председателя на Камарата Джон Бъркоу.
Тереза Мей е получила предупреждение, че нейното правителство „ще изгуби възможността да управлява“, след като „избухна бомба“, че от Даунинг Стрийт са разкрили заговор на високопоставени депутати да отнемат контрола на правителството върху преговорите по Брекзит и да поставят премиера Тереза Мей в изолация.
Междупартийна група от висши партийни членове, в това число и бивши министри от Консервативната партия, планират нещо, което висша фигура в британския политически живот определи като „ преврат съвсем по британски“, ако Мей изгуби несигурния вот за нейната сделка за Брекзит, който по програма трябва да се проведе във вторник.
Поне две групи от бунтуващи се депутати заговорничат да променят правилата в Долната камара на британския парламент тъй, че замислените от партийните членове действия да вземат връх над поведението на правителството. Така ще се солжи край на съществуващите от векове взаимоотношения между изпълнителната и законодателната власт в Обединеното кралство.
На Даунинг Стрийт са убедени, че така ще се улеснят депутатите да суспендират Член 50, да поемат в ръцете си промяна в развитието на процеса по излизането на Великобритания от Европейския съюз и накрая може дори да се стигне до преобръщане на резултата от референдума.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Юнкер заяви, че ЕС няма да променя договора за Брекзит

РИА Новости: Юнкер заяви, че ЕС няма да променя договора за Брекзит

12 Януари 2019 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз няма да преразглежда проекта на договора за Брекзит, британският парламент трябва да гласува по настоящия вариант, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава РИА Новости.
През ноември 2018 г. Европейският съюз и Великобритания, след много месеци на трудни преговори, постигнаха споразумение за условията за оттеглянето на страната от блока. Сега, за да влезе в сила преди датата на „развода“ (29 март) и да регулира този процес, е необходимо ратифицирането му от ЕС и Обединеното кралство.
В Лондон обаче възникнаха трудности с приемането на документа. Първото гласуване в британския парламент беше отложено. На този фон беше свикана извънредна среща на високо равнище на ЕС за да се обсъди ситуацията и всъщност се опита да насърчи ратификацията в Лондон, без да се променя самия проект на споразумението за Брекзит. В края на срещата бяха дадени някои разяснения на споразумението.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.
Провеждат се предсрочни парламентарни избори в Украйна. 21 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.