НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Министърът за Брекзит обеща да остане на поста си при изход на Великобритания от ЕС без сделка

ТАСС: Министърът за Брекзит обеща да остане на поста си при изход на Великобритания от ЕС без сделка

14 Януари 2019 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът за Брекзит Стивън Баркли обеща да остане на поста си, дори при напускане на страната му от Европейския съюз без споразумение за условията за развод между Лондон и Брюксел, съобщава агенция TACC.
„Да, ще остана, защото ще трябва да се справя с управлението на риска.Никой не иска сценарият за излизане без сделка да бъде реализиран, тъй като ще има пагубни последствия“, каза той.
На 25 ноември лидерите на ЕС одобриха споразумение с Великобритания за Брекзит и политическа декларация за бъдещи отношения с Лондон. За да влезе в сила, това споразумение трябва да бъде одобрено от британските законодатели и трябва да бъде ратифицирано от всички страни от блока. Във вторник ще се проведе гласуване в Камарата на общините на британския парламент, по време на което членовете на долната камара ще трябва или да одобрят постигнатото от правителството споразумение за Брекзит, или да го отхвърлят. Според изчисленията на политическите експерти последният вариант изглежда почти неизбежен.
Официално Брекзит е насрочен за 29 март 2019 г., след което, според правителствения план, трябва да продължи преходен период до края на 2020 година.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Обединеното кралство ще публикува писмо на ЕС с гаранции за сделката за Брекзит

AFP: Обединеното кралство ще публикува писмо на ЕС с гаранции за сделката за Брекзит

14 Януари 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство ще публикува писмо от Европейския съюз, в което са дадени „уверения" за споразумението за излизане на страната от структурите на Европейския съюз в навечерието на историческо гласуване в парламента, предава AFP.
„Очаквам писмото, съдържащо уверения от председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия, да бъдат публикувани скоро, за да се даде време на депутатите да разгледат тези уверения", заяви говорителят на премира Тереза Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС се готви да отложи Брекзит поне до юли 2019

The Guardian: ЕС се готви да отложи Брекзит поне до юли 2019

14 Януари 2019 | 06:28 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Брюксел очаква Обединеното кралство да поиска отлагане на крайния срок за напускане на Съюза поне до юли 2019, след като сделката с Мей е на ръба на провала, ако не бъде одобрена от британския парламент, пише The Guardian.
Ако вътрешната опозиция на Мей не одобри нейния проект за Брекзит, в Евросъюза очакват молба от Лондон за промяна н условията по Член 50 от Договора за Европейския съюз, известен още и като Маастрихски договор. И това трябва да се случи в най-близките седмици.
Подготвя се нова специална среща на върха на европейските лидери, чиято дата ще бъде обявена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск веднага щом се получи молба от Лондон за нея. Самият срок на продължаване на преговорния период според Член 50 зависи от причините, които Мей ще изтъкне.
Първата възможна стъпка е „техническо“ отлагане до юли. Така ще се даде време на премиера да ревизира условията по настоящата сделка веднага след като Даунинг Стрийт си създаде ясна представа какво ще е поведението на мнозинството в Долната камара на парламента в Лондон.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Забравете за Тереза Мей

The Telegraph: Забравете за Тереза Мей

14 Януари 2019 | 04:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Забравете Тереза Мей и погледнете към Световната търговска организация (СТО)“, с този призив са се обърнали към депутатите десетина бивши министри из средите на консерваторите, пише The Telegraph.
Сред тях са Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Доминик Рааб. Те настояват да се гласува против сделката на Тереза Мей за Брекзит и да се напусне Европейския съюз по правилата на Световната търговска организация.
В групата влизат и осем бивши министри, колеги на Тереза Мей, които я предупреждават, че тя има само един последен шанс да убеди Брюксел да се откаже от ирландската бариера пред Великобритания. Нерешеният проблем с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия се превръща в онази „верижка“, която заплашва да привърже Острова за неопределено време към митническия съюз.
Новината идва в момент, когато се засилва тревогата сред торите от предстоящото гласуване в понеделник. Все по-често се чува да се говори за таен комитет от неизбрани висши държавни служители, които притежават права да пишат нови закони. Тези закони щели да засегнат британците години наред, след като се приключи с Брекзит, но ще се помни, че са резултат от сделката на Мей.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times:  Тереза Мей предупреждава за капана на ЕС

The Times: Тереза Мей предупреждава за капана на ЕС

14 Януари 2019 | 04:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Ако моята сделка се провали, ние ще се окажем завинаги приковани към Брюксел“, е заявил премиерът на торите, пише The Times.
Ако нейната сделка се провали, тя ще бъде помолена да представи алтернатива до следващия понеделник.
В неделя Мей за последен път се обърна към привържениците на Брекзит да я подкрепят. Тя ги предупреди съвсем ясно, че оставането в Евросъюза в момента е много по-близко отколкото мечтаното от тях напускане без сделка.
Премиерът ще засили натиска върху депутатите, като държи реч, ориентирана към напускането на Великобритания на ЕС. Така тя ще се опита да стесни рамките на очакваното от всички поражение, когато в понеделник се гласува нейното споразумение в парламента. Тя се е подготвила да се обърне към парламентаристите, привърженици на Брекзит, и да им каже, че драмата в Уестминстър от миналата седмица е показала едно нещо – те са обкръжени от членове в законодателната британска институция, които, по-скоро, като че ли са готови да осуетят напускането на блока от Великобритания.
Джон Бъркоу, председателят на Долната камара, вбеси правителството, като се съгласи депутатите да гласуват едно допълнение, предложено от Доминик Грийв, тори, привърженик на оставането в ЕС. Така Тереза Мей беше принудена да задейства своя план Б.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Брекзит и американското „спиране“: две парализирани правителства

The New York Times: Брекзит и американското „спиране“: две парализирани правителства

13 Януари 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон. В британския парламент законотворци са потънали в задънената улица по пътя на британското излизане от Европейския съюз. Светлина в тунела няма. Така започват коментара си за The New York Times Елън Бари и Марк Ландлър.
Във Вашингтон президентът Тръмп излезе „с гръм и трясък“ от среща с лидерите в Конгреса, които се противопоставиха на негова гранична стена, ситуацията, която доведе до спиране на голяма част от работата на правителство, се нагорещи още повече и за двете правителства от когато и да било по-рано. .
Две парализирани правителства. Два популистки проекта изчакват удобен момент. Две почтени демокрации изпаднаха в криза. .
Рядко се е случвало британската и американската политика да изпадат в такъв синхрон, както са в хладното начало на 2019 година, три години след победите на идеята за Брекзит и на Доналд Тръмп в президентската надпревара, в която се изправи срещу политическия истаблишмънт. Двете страни сякаш са един субект, подчинен на една единствена идеологическа система – онази, която изправи едни срещу други про-глобализационно настроените елити срещу подкрепяните от левите вътрешни части на държавата, които са и най-слабо развити икономически.
Сходствата: „брекзитиерите“ обичат да сравняват своята кауза с Войната за независимост на Америка. В последния митинг на десните един човек носеше модел на Камбаната на свободата. Г-н Тръмп щедро подкрепя Брекзит, а приятелят му, кръстник на Брекзит Найджъл Фараж, се появява във Fox News и използва мигрантската криза на Европа, за да подкрепи стената на Тръмп.
“Очарователен е този паралел“, обяви Стивън К. Бенън, който се смята за архитект на имигрантската политика на Тръмп, негов бивш стратег и съюзник на г-н Фараж. “Ако се опиташ да предизвикаш системата, тогава и системата ще се опита да се съпротивлява“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Telegraph: Торите са на ръба на пропастта

The Sunday Telegraph: Торите са на ръба на пропастта

13 Януари 2019 | 05:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Задава се историческо разделяне. Привържениците на напускането на Европейския съюз и на оставането в него заплашват да торпилират правителството. Това пише на първата страница на The Sunday Telegraph.
За това предупреждават политици от върховете на консерваторите. Унищожаването на правителството ще се случи, ако тези две групи не получат искания от всяка от тях път за напускане на Евросъюза.

Проевропейски настроени депутати твърдят, че трети министър от правителството е готов да подаде оставка, ако Тереза Мей убеждава за Брекзит без сделка, макар че е изправена пред почти гарантирано поражение на нейния план. Тези парламентаристи заплашват да напуснат парламентарната зала, което със сигурност означава разпад на мнозинството, подкрепящо правителството в Долната камара на парламента.
В същото време вестникът е научил, че няколко старши министри агитират госпожа Мей незабавно да започне преговори с лейбъристките депутати за постигане на компромис, включително и по въпроса за временен митнически съюз. Този компромис трябва да се постигне, ако при гласуването във вторник нейният проект за Брекзит се провали.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Джон Мейджър предлага да се изчака и да се отмени Член 50

The Sunday Times: Джон Мейджър предлага да се изчака и да се отмени Член 50

13 Януари 2019 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият премиер на торите твърди, че е нужен „нов процес“ за национални консултации. В статия за The Sunday Times, той е предложил Тереза Мей да отмени сега действащото законодателство, според което се осъществява цялата процедура по излизането на Великобритания от Евросъюза и да обяви нов референдум.
Сър Джон Мейджър настоява правителството да анулира Член 50, да спре процедурата по напускането на ЕС и вместо това да поеме в свои ръце контрола над парламента. Той предупреждава, че е „морално осъдително“ то да се впусне по пътя на Брекзит без сделка. Той пише: „ Цената за нашето национално благоденствие ще бъде тежка и ще трае дълго време. Ползите са почти нулеви. Всяко едно домакинство – богати или бедно – ще се окаже по-зле в продължение на много години занапред. Да се скача от скалите никога не свършва добре“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Юнкер заяви, че ЕС няма да променя договора за Брекзит

РИА Новости: Юнкер заяви, че ЕС няма да променя договора за Брекзит

12 Януари 2019 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз няма да преразглежда проекта на договора за Брекзит, британският парламент трябва да гласува по настоящия вариант, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщава РИА Новости.
През ноември 2018 г. Европейският съюз и Великобритания, след много месеци на трудни преговори, постигнаха споразумение за условията за оттеглянето на страната от блока. Сега, за да влезе в сила преди датата на „развода“ (29 март) и да регулира този процес, е необходимо ратифицирането му от ЕС и Обединеното кралство.
В Лондон обаче възникнаха трудности с приемането на документа. Първото гласуване в британския парламент беше отложено. На този фон беше свикана извънредна среща на високо равнище на ЕС за да се обсъди ситуацията и всъщност се опита да насърчи ратификацията в Лондон, без да се променя самия проект на споразумението за Брекзит. В края на срещата бяха дадени някои разяснения на споразумението.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брекзит „не може да се ръководи“ без споразумение, предупредиха представители на бизнеса

AFP: Брекзит „не може да се ръководи“ без споразумение, предупредиха представители на бизнеса

11 Януари 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Излизането на Великобритания от структурите на Общността „не може да бъде ръководено“ без споразумение, подобен сценарий „със сигурност не е желателен“ и „икономическите последици ще бъдат дълбоки, широко разпространени и трайни", заяви ръководителят на основната британска бизнес лоби група, предава AFP.
Каролин Феърбърн, директор на Конфедерацията на британската индустрия, използва речта си, за да призове правителството незабавно да изработи план за предотвратяване на сценарий за Брекзит без сделка и да защити работните места.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Сделката на Тереза Мей за Брекзит ще „застраши националната сигурност“, предупреждава бивш ръководител на МИ-6

Independent: Сделката на Тереза Мей за Брекзит ще „застраши националната сигурност“, предупреждава бивш ръководител на МИ-6

11 Януари 2019 | 04:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият ръководител на МИ-6 предупреди, че сделката на Тереза Май за Брекзит ще „заплаши националната сигурност на страната“, призовавайки депутатите от Консервативната партия да я отхвърлят.
„Споразумението ще „постави контрола върху аспектите на нашата национална сигурност в чужди ръце“, твърди сър Ричард Диърлав в извънредно писмо до консервативните асоциации.
Сър Ричард и лорд Гътри, които са видни поддръжници за напускането, пишат: „Моля, уверете се, че вашите депутати гласуват против това лошо споразумение“.
Премиерът, бивш министър на вътрешните работи, настоява, че споразумението й защитава националната сигурност чрез запазване на съществуващите договорености за сътрудничество по време на 21-месечния преход.
Въпреки това, тя беше принудена да признае, че Обединеното кралство вероятно ще загуби директен достъп до жизненоважни бази данни на ЕС след 2012 г. в рамките на предложените дългосрочни споразумения.
В писмото си бившите шефове на службите за сигурност твърдят, че сделката е опасна, защото би отслабила членството в НАТО и съществуващите „близки” отбранителни и разузнавателни връзки със САЩ.
„Това споразумение за оттегляне, ако не бъде победено, ще застраши националната сигурност на страната по фундаментален начин", се казва в него.
„Даунинг Стрийт“ незабавно отвърна, твърдейки, че писмото е „напълно погрешно“ и, че сделката за Брекзит предлага най-широкото споразумение за сигурност, което ЕС има с всеки от партньорите си.
Стивън Даути, член на лейбъристите от комисията по вътрешни работи и поддръжник на кампанията „Народно гласуване“, заяви: „Сър Ричард Диърлав е прав, че сделката е лоша за нашата сигурност“.
Той обаче добави: „Предложението му за излизане от ЕС без никакво споразумение ще направи нещата още по-лоши“.
„Като членове на ЕС разполагаме с европейската заповед за арест и екстрадиране на тероризъм и заподозрени в тежки престъпления и имаме пълен достъп до ключовите бази данни за заподозрените в престъпления в Европа, които се ползват хиляди пъти всеки ден от британските полицейски сили.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.