НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Билал Касами, БЕСА: Зоран Заев реши албанския въпрос в Македония да остане отворен

Билал Касами, БЕСА: Зоран Заев реши албанския въпрос в Македония да остане отворен

27 Януари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Зоран Заев реши албанският въпрос в Македония да остане отворен, заяви председателят на опозиционното крило на БЕСА Билал Касами пред тиранския информационен портал Ora News, цитиран от македонското електронно издание “Курир“.
Касами заяви, че албанският въпрос в Македония все още не е затворен и няма да бъде затворен, докато албанците не бъдат равноправни на македонците. Според Касами това е прието и от самия премиер Заев.
Въпрос: Наводнихте порталите заради преговорите с премиера Зоран Заев. Какво се опитахте да договорите в това споразумение, за да гласувате за конституционни промени и дали вашата стратегия е била успешна?
„Албанският въпрос в Македония остава отворен въпреки факта, че някои албански партии в правителството, които защитават своите позиции, обявиха албанския въпрос за закрит. Те се опитаха да кажат това от Вашингтон, но успяхме да постигнем споразумение с правителството и да разрешим този въпрос по-нататък. Албанците се третират тук като малцинство... Докато албанският език не влезе в Конституцията, като равен на македонския език, докато албанците не са споменати в Конституцията на Македония като равноправни граждани и като държавотворен народ на Македония, албанският въпрос ще продължи да бъде отворен. Това бе прието от премиера Зоран Заев в документ, който подписахме с него“, заяви Билал Касами.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Македония е почернена

ВМРО-ДПМНЕ: Македония е почернена

13 Януари 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония е почернена, защото Зоран Заев прокара срамно и незаконно решение за заличаване на името на държавата, промяна на идентичността, езика, културата и историята, се казва в изявлението на ВМРО – ДПМНЕ, цитирано от македонския телевизионен канал “Канал 5“.
СДСМ и Заев насилствено репресират волята на гражданите и променят името на Република Македония чрез изнудване, заплахи и задкулисно договаряне, въпреки че македонският народ ясно заяви на референдум, че е против промяната на името и Споразумението (от Преспа).
Зоран Заев преждевременно промени името на собствената си родина, въпреки че споразумението все още не е влязло в сила.
Заев, който се закле в предците си и собствените си деца, че няма да промени името на Република Македония, сега празнува и се гордее с промяната на името и идентичността на собствената си страна.
Трябва да се отбележи, че 81 депутати, в нарушение на волята на гражданите, са променили името и самоличността на Република Македония по противоконституционен, незаконен и престъпен начин.
Това правителство, съществуващо с една цел, не е направило нищо две години. Те изпратиха страната на дъното, причиниха поражения във всички възможни области, гражданите станаха още по-бедни, а престъпниците на власт само обогатяват сметките си и разширяват бизнеса си.
Гражданите вече не вярват в лъжите на Заев и СДСМ. Те бяха убедени, че тази партия дойде с една цел и за нищо друго не може, освен да носи мрак и капитулация.
ВМРО-ДПМНЕ ще направи всичко по силите си, щетите, неправдата, която Заев и СДСМ разпространиха в държавата, да бъдат поправени. Така, че е необходимо СДСМ и Заев да напуснат властта незабавно.
Ето защо ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни парламентарни избори заедно с президентските, на които тази престъпна и черна власт ще бъде брутално разбита. СДСМ и Заев ще получат наказанието за погазване на волята на народа и за цялата вреда, която са нанесли на Република Македония.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България много ясно ще постави условия в преговорния процес за присъединяването на Македония в ЕС

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България много ясно ще постави условия в преговорния процес за присъединяването на Македония в ЕС

13 Януари 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. България много ясно ще постави условия в преговорния процес за присъединяването на Македония в ЕС. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Едно от много важните условие, за станеш член в целия преговорен процес на ЕС е да имаш добросъседски отношения, да не водиш изолационна и националистична политика, да не крадеш историята на съседите си и да не отричаш общото историческо минало“, каза министърът на външните работи. По думите ѝ националният интерес на България по отношение на Македония да бъде стабилна, сигурна и предвидима съседка. „Ще бъде такава, когато бъде съюзник в НАТО и член на ЕС, без разбира се, да правим, каквито и да е било компромиси с тези условия“, каза още министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Николовски (Македония): За ВМРО ДПМНЕ Споразумението на Преспа е неприемливо, вредно и противоконституционно

Александър Николовски (Македония): За ВМРО ДПМНЕ Споразумението на Преспа е неприемливо, вредно и противоконституционно

13 Януари 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Охрид. За ВМРО ДПМНЕ Споразумението на Преспа е неприемливо, вредно и противоконституционно със силно отрицателно въздействие върху страната, заяви вицепрезидентът на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски за Охридското електронно издание Ohrid News.
Той подчерта, че споразумението на Преспа след проваления референдум е мъртъв текст на хартия, а ВМРО-ДПМНЕ ще използва всички инструменти, за да постигне по-добър договор. Според него това е възможно със силна дипломация, което не е било така при сключването на Договора от Преспа. Според Николовски Заев бяга от парламентарните избори, защото се страхува от думата на народа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа

Красимир Узунов: Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа

13 Януари 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
София. Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа. Това каза в интервю за обзорното обществено-политическо предаване „Метроном“ на Радио „Фокус” Красимир Узунов, анализатор на историята на Македония и президент на Агенция и Радиоверига „Фокус“, във връзка с гласуването на конституционни промени в македонския парламент, свързани с промяната на името на страната. „От международна гледна точка намирането на решение на един междудържавен спор, който продължава близо 30 години, наистина заслужава поздравления“, посочи той. „Естествено е, че пак има два прочита. Ако гледаме руския прочит, в него се казва – няма такава държава, не може така да се решават спорове и така да се влиза в НАТО, защото това означава, че последният „остров“ на руско влияние на Балканите – Сърбия, отвсякъде ще бъде обкръжен от натовски държави“, коментира Узунов. „За Запада, видяхме посещението на канцлера Меркел в Атина, в изявленията си тя вече говори за Северна Македония. Естествена е и реакцията на НАТО, тъй като ратифицирането на Договора от Преспа решава въпроса за членството на Македония в Алианса“, допълни той.
По думите му що се отнася до ситуацията вътре в страната, тепърва населението, което и без друго се страхува от етнически конфликт, има да изживява и други страхове. „Тепърва Македония има да разбира какво означава това „Северна Македония“ спрямо условията на Договора от Преспа. След като го преведоха на така наречения „македонски език“, трябва да са го прочели. Ясно е, че вече не може да се поръчва македонска ракия, „Македонско девойче“, македонско сирене, македонски бюрек, ако щете и бутер, както му викат на маслото и така нататък. Всичко това трябва да стане северномакедонско“, подчерта Узунов. По думите му премиерът Заев е оптимист за употребата на езика, но една гола идентичност без икономика и без вътрешно съгласие не води на никъде. „Тя остава гола идентичност. И оттук нататък напрежението вътре в Македония ще продължи да расте“, допълни той.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Не бих бързал да кажа, че промяната на името на Македония е край на сагата на гръко-македонските отношения

Красимир Узунов: Не бих бързал да кажа, че промяната на името на Македония е край на сагата на гръко-македонските отношения

13 Януари 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. Аз лично не бих бързал да кажа, че това е край на сагата на гръко-македонските отношения. Това каза в интервю за обзорното обществено-политическо предаване „Метроном“ на Радио “Фокус” Красимир Узунов, анализатор на историята на Македония и президент на Агенция и Радиоверига „Фокус“, във връзка с гласуването на конституционни промени в македонския парламент, свързани с промяната на името на страната. „Помня еуфорията за обявяване на референдума за независимост на 8 септември 1991 г., когато се обещаваше, че Македония ще бъде вековечна, единна и неделима. Оказа се, че тази вековечност продължи не повече от 27 години“, припомни Красимир Узунов. „Предстои да видим колко ще продължи единството и неделимостта“, допълни той. „Сега вече ще трябва да свикваме с името Северна Македония, като за нас това не е проблем при всички положения“, коментира той, като уточни, че тепърва предстои ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент. По думите на Узунов с появата на Северна Македония на картата първо, възниква казус, който е най-вече дипломатически - а именно за последствията от признаването на Македония по конституционното й име "Република Македония". „Дали няма да получим един чисто нов югозападен съсед, който по подобие на Косово да бъде признат от едни и непризнат от други? Това е първия казус“, отбеляза той. Узунов уточни, че вторият казус може да бъде предизвикан от последните изявления на премиера Зоран Заев, които макар да са направени за вътрешна употреба, рискуват да превърнат казуса „Македония“ в подобие на един много познат китайски йероглиф. „Този за война, който означава едновременно възможност и опасност“, поясни Красимир Узунов. „Ако сега се отвори пътят на Македония към НАТО и ЕС и Зоран Заев излезе прав – македонският език стане легитимен и пълноправен във всички европейски и натовски институции, ще чакаме да видим дали вицепремиера Каракачанов ще се реши, примерно да наложи ветото на членството в НАТО, с което вече заплаши“, посочи той. По думите му рисковете за нас от реализацията на името Северна Македония след ратификацията на Договора от Преспа, могат да се окажат много повече отколкото предимствата. „Досега Зоран Заев играеше като по-малкото братче на Бойко Борисов или иначе казано – каквото каже по-големият, трябва да се съгласяваме“, отбеляза Узунов. „Трябва да се сетим, че когато през миналата година се опитахме да играем с руснаците на по-малък и по-голям брат, Путин директно ни каза, че не иска да е по-големия брат, защото обикновено по-големият винаги плаща“, припомни той. „Значи ако ние сме по-големият брат, очевидно ние ще плащаме, а малкото ни братче все по-откровено подчертава, че ще гледа по линията Белград-Атина и много бързо ще забрави обещанията, поети след подписването на договора между България и Македония, тъй като те нямат задължителен характер“, отбеляза Красимир Узунов.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АКО.мк (Македония): Обръщение на Заев: пишем нова реалност на Република Северна Македония

АКО.мк (Македония): Обръщение на Заев: пишем нова реалност на Република Северна Македония

13 Януари 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. След петъчното гласуване в парламента премиерът Зоран Заев направи и първото си обръщение, пише електронното македонско издание АКО.мк.
Той го произнесе от сградата на правителството и в него използва новото име на държавата - Република Северна Македония.
,,За този исторически момент благодаря на всеки депутати. Знам колко е трудно това. Разбирам и горчивината, и гневът на онези, които не приемат резултатите от гласуването, но разбирам и тези, които се радват и празнуват.
Пишем нова реалност на Република Северна Македония, член на НАТО, скоро, и на ЕС в бъдещето. Бъдните поколения ще са горди да нарекат свой дом нашата страна.
Взехме решение за сигурно и спокойно бъдеще.
Решение, с което нашата Република Северна Македония става част от съвременния свят. Това решение на македонския парламент разби всички дилеми. Знаем, че само заедно можем да вървим напред. В идентичността на нашата македонска държава са вградени и идентичностите на всички други, които живеят тук, но не са част от македонския народ.

Силно вярвам, че нашият приятел Гърция ще ратифицира Договора от Преспа, че първа ще ратифицира документа за присъединяване на Македония към НАТО. Приехме отговорни решения и показахме, че притежаваме капацитет да решаваме, а не да отлагаме. Отначало ще работим за помирение и национално обединение.
Уважаеми граждани, нека заедно с вас да подготвим почвата и за посеем семената. Но всеки фермер знае, че това е само първата стъпка към събиране на плода. Наше задължение е да ускорим този момент. Нямаме време за чакане, сега е време за решаване на местните проблеми. Очаквам от всички министри и кметове да работят усилено и ефективно. Имаме една обща цел - да направим живота приятен за всички.

Дръжте вашите екипи отговорни. Нито аз, нито гражданите, няма да толерираме по-нататъшна липса на резултати. Много инвеститори чакат решаването на този съществен въпрос. През 2019 ще повишим минималната работна заплата ".
В обръщението си към македонския народ премиерът Зоран Заев обяви предстоящите сериозни реформи. Той го завърши с призива:,, Да живее Македония, да живее Република Северна Македония ".
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ 24 (Македония): Македония е топ тема в балканските и световните медии

ТВ 24 (Македония): Македония е топ тема в балканските и световните медии

13 Януари 2019 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Почти всички световни медии в събота пишат за гласуваните конституционни промени от парламента в Скопие. Според тях държавата вече ще се нарича Република Северна Македония, за това съобщава на електронната си страница скопската телевизия ТВ 24. Гръцката държавна агенция ANA-MPA, в новината, озаглавена "И се случи Северна Македония", съобщава резултата от гласуването заедно с реакциите и поздравленията на гръцките власти до македонския премиер.
Заглавната страница на Kathimerini отбелязва "Парламентът на БЮРМ (Бивша югославска република Македония, това наименование се използва само за този текст – бел. ред.) ратифицира споразумението от Преспа“, а вестник Та Неа отбелязва:" Договорът от Преспа мина, Заев събра 81 депутати "
“От днес Република Северна Македония” – под това заглавие Сръбската национална телевизия излъчи информацията си, а вестник „Политика“ пише, че с това решение държавата най-накрая приключва 27-годишния спор с Гърция.
Българската национална телевизия съобщи, че вчерашният ден е бил исторически за Македония и че държавата е казала ДА за промяна на името. Българските медии предадоха и реакцията на македонците, събрали се пред парламента в Скопие.
Почти 90 % от гражданите, които гласуваха на референдума за конституционни промени, казаха "ДА"на новото име. Но пред сградата на парламента имаше и десетки протестиращи, които скандираха "предатели".
И световните медии предадоха новината. New York Times съобщи, че с това решение на македонското Народно събрание най-накрая се слага край на няколко десетилетия спор. Той остави държавата извън НАТО и Европейския съюз. Сега на ход е гръцкият парламент. „Това е предпоследната стъпка в дългото и мъчително пътуване на жителите на Македония и на правителството на премиера Зоран Заев. Най-накрая официално ще се сложи край на спора с Гърция по този въпрос. ", пише вестникът.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сител (Македония): Френските медии за промяната на името

Сител (Македония): Френските медии за промяната на името

13 Януари 2019 | 01:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Френските медии пишат обширно за положителното гласуване в македонския парламент на конституционните промени, според които Република Македония се преименува в Република Северна Македония, информира на интернет страницата си скопският телевизионен канал „Сител“, като се позовава на кореспондент на МИА.
Radio France International казва: "Македония: историческо споразумение в парламента за промяна на името" и посочва, че това "е краят или почти край на старата кавга между Гърция и Македония. При историческо гласуване "Македонският парламент прие да даде ново име на страната. Тя вече ще се нарича" Република Северна Македония ".
Всички френски медии отбелязват, че резултатът от гласуването е бил „ на косъм“, само с един глас повече от необходимото мнозинство, а опозицията не е участвала. Това е обобщението на седмичника Courrier International,изтъква, че "Ако Македония сега е ратифицирала договора (от Преспа), следващият ход е на гръцкия парламент". Изданието цитира портала "Политика", Брюксел, че Алексис Ципрас се мъчи да осигури мнозинство, а самото гласуване в гръцкия парламент предстои в някое от следващите заседания.
AFP „Ако мине гласуването, Македония ще се присъедини към НАТО до края на годината ", пише световната телеграфна агенция и се спира на визитата на Ангела Меркел в Атина. Тя приветства "решаващата роля на Алексис Ципрас, който се зае да реши този труден въпрос "за новото име на Македония. АФП цитира думите на Меркел: "Договорът ще позволи на Северна Македония да стане член на НАТО и ЕС", а това споразумение е в интерес на всички – и на Македония, и на Гърция, и на цяла Европа ".
Le Monde: пътят на този исторически договор, сключен през юни между Скопие и Атина е "дълъг и изпълнен с препятствия". След решението на македонския парламент, сега Атина е тази, която трябва да изпълни своята част от сделката, за да се сложи край на тридесетгодишния спор. Според авторитетния всекидневник в гръцкия парламент се очаква до края на месеца и това да се случи.
Интересното е, че във всички текстове, посветени на конституционните промени, френските медии споменават "Македония", "Македонски парламент".
La Croix непосредствено преди гласуването отпечатва статия, озаглавена "Епилог на хоризонта за новото име на Македония", в която цитира ръководителя на македонската дипломация, който преди месец беше в Париж. Там на няколко пъти той повтори "ние ще останем македонци, ще продължим да говорим македонски". С други думи, както заключава вестникът, страната няма да загуби своята душа, ще се казва "Република Северна Македония". Изданието припомня думите на Никола Димитров в Париж пред фондацията Робер Шуман: "Чудесата са възможни, дори и на Балканите" .
.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат М (Македония): Заев вече използва новото име – Република Северна Македония

Алсат М (Македония): Заев вече използва новото име – Република Северна Македония

12 Януари 2019 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Горд от смелостта на депутатите и уверен в по-доброто бъдеще, в деня, в който бяха приети конституционните промени премиерът Зоран Заев използва новото име – Република Северна Македония. Това съобщава на електронната си страница скопският телевизионен канал Алсат М.
„Да, нека гражданите да помнят, че първо от устата на премиера са чули. Това е сериозна стъпка, която нашият парламент направи. Договорът влиза в сила, когато бъде ратифициран и от гръцкия парламент. В международните отношения промяната влиза в сила веднага. Съвсем ясно е обаче, че това решения отваря перспективи за целия наш народ и за нашата страна“, е казал Заев.
Премиерът Заев е убеден, че Договорът от Преспа ще бъде одобрен и от гръцкия парламент.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 Он (Македония): Мей: Гласуването на Преспанския договор е исторически момент за Македония

A1 Он (Македония): Мей: Гласуването на Преспанския договор е исторически момент за Македония

12 Януари 2019 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Скопие/Лондон. „Положителното гласуване за Договора от Преспа е исторически момент за Македония.“ Това е написала в събота в страницата си в Туитър премиерът на Великобритания Тереза Мей, съобщава македонската онлайн медия A1 Он.
С тези думи тя е честитила на македонския парламент, на правителството и лично на премиера Зоран Заев постигнатия успех.
Вчера Народното събрание в Скопие с две трети мнозинство – 81 депутатски гласа, прие конституционните промени, произтичащи от Преспанския договор по спора за името на страната. Така македонската страна изпълни своя ангажимент по това споразумение. Сега е ред на гръцкия парламент да ратифицира договора. Така ще се отвори път за Македония към интеграцията й в ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): На 20 януари ще се организира протест в Атина срещу Договора от Преспа

„Канал 5“ (Македония): На 20 януари ще се организира протест в Атина срещу Договора от Преспа

12 Януари 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Новосформираният "Комитет за борба за Македония", състоящ се от четири организации, две от които са гърци от диаспората, насрочиха протеста, като заявиха, че гърците "не отстъпват нито една буква от святото име на Македония", информира македонският телевизионен “Канал 5“.
„Правителството казва, че гърците са убедени в ползите от "споразумението". Нека да им докажем, че правят грешка и изпращаме обща покана към всички гърци да дойдат на нов голям протест в последния момент, за да се предотврати предателството на Македония в неделя, 20 януари от 14: 00ч. на площад „Синтагма“, това е единственият демократичен начин да не го подложат на гласуване в парламента, но ако се осмелят да го направят, ще бъдем отново там“, каза Комитетът за борба за Македония.
Те добавят, че историята ще бъде написана от депутати, които поставят лични и партийни интереси над своята родина и демокрацията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Пападимулис: Сега е ред на Гърция да каже „ДА“

Димитрис Пападимулис: Сега е ред на Гърция да каже „ДА“

12 Януари 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Сега е ред на Гърция да каже „ДА“, заяви заместник-председателят на Европейския парламент и лидер на евродепутатите от СИРИЗА Димитрис Пападимулис, предава Макфакс.
Пападимулис написа това след като конституционните промени, необходими за прилагането на споразумението от Преспа с Гърция за промяна на името на Република Македония, бяха приети снощи в македонския парламент..
"Северна Македония вместо Македония, премахване на иредентизма от Конституцията, изясняване, че Споразумението от Преспа говори за гражданство, а не за етническата принадлежност, древна Македония е осигурена като гръцко наследство. Сега е време Гърция, без никакво закъснение, да каже "да", пише Пападимулис в социалната мрежа "Туитър".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“: Христиан Мицковски поиска разпускане на парламента в понеделник

„Нова ТВ“: Христиан Мицковски поиска разпускане на парламента в понеделник

12 Януари 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО ДПМНЕ Христиан Мицковски отново призова за предсрочни парламентарни избори на днешната пресконференция. Той призова в понеделник да се разпусне парламента и да се проведат парламентарни избори заедно с президентските избори, съобщава македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
Той реагира на пресконференцията на премиера Заев, в която той заяви, че социологическите проучвания показват предимство за правителството. Мицковски заяви, че победата ще бъде за ВМРО-ДПМНЕ.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ определи промените в конституцията като погазване на волят на гражданите на страната .
„Само Зоран Заев може да се гордее, че смени името на страната си. Заев може да се гордее само с натиска и заплахите и безпринципните сделки, които са стъпкали публично изразената воля на гражданите на референдумите през 1991 и 2018 година“, подчерта Мицковски.
„Това правителство беше създадено за един въпрос и го реши катастрофално, като промени името, идентичността, езика, историята, културата, образованието, промени всичко, което е македонско и тази му задача е приключила. Ето защо това правителство, което се крепи толкова трудно, ще падне и едва ли ще остане нещо от СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ ще направи всичко по силите си да коригира тази несправедливост в бъдеще. Остава да се отбележи, че 81 души са променили името и самоличността си, а не хората и гражданите на тази страна, каза Мицковски на пресконференцията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“(Македония): Конституционните промени в Македония са основна тема в Гърция

„МКД“(Македония): Конституционните промени в Македония са основна тема в Гърция

12 Януари 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Конституционните промени в Македония са основна тема в Гърция, пише македонското електронно издание “МКД“.
Освен гръцкият премиер Алексис Ципрас и бившият външен министър Никос Коцияс, променте бяха приветствани и от други официални лица.
„Промяната на конституцията на съседите е изключително голям напредък. Гръцкият парламент скоро ще реши историческия въпрос, който проправя пътя за мир и общо развитие на Балканите и трайно преодолява национализма от двете страни на границата, пише гръцкият вътрешен министър Алексис Харицис.
„Поражение за национализма и иредентизма. Послание за мир, сътрудничество и помирение на Балканите. Двата народа не ги разделя нищо, само едно общо бъдеще ги обединява ”, пише говорителят на СИРИЗА Раня Свигу.
Малко след приключването на гласуването в македонския парламент до късно вчера резултатите бяха централна тема в електронните издания на гръцките медии.
Гръцката държавна агенция ANA-MPA в текста, озаглавен "Северна Македония се случи", предава резултата от гласуването заедно с реакциите и поздравленията към македонския министър-председател.
Македонската информационна агенция (МИА) разглежда някои от заглавията в гръцките медии малко след като конституционните промени бяха приети в македонското събрание с 81 гласа. Гръцките електронни издания само съобщиха новините, без да направят коментар.

Информационният портал "Capital": "БЮРМ: Парламентът одобри промяната на името в Република Северна Македония."

"Kathimerini": "Събранието на БЮРМ ратифицира споразумението на Преспа

"Ta Nea": "Договорът от Преспа е приет - Заев събра 81 депутати"

"Efimerida": "Приеха конституционните промени в БЮРМ"

"Real": "Победа на Заев: Приети са промените в македонската конституция, стартиращи Договора от Преспа"

"Skai": "Одобриха конституционните промени в Скопие, топката от Преспа е в Атина"

"ЕРТ": "БЮРМ: Ратифицирана е промяната на конституцията - телефонен разговор Ципрас-Заев"

Журналистите в своите статии обясняват, че депутатите са гласували в подкрепа на четирите изменения, а гръцките медии в сряда, когато е насрочено заседание за гласуване за конституционни промени, непрекъснато са следили развитието в нашата страна.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: След името, наред е икономиката

Зоран Заев: След името, наред е икономиката

12 Януари 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. След името, наред е икономиката, заяви премиерът на Македония на пресконференция, цитиран от македонската редакция на радио “Свободна Европа“.
Премиерът Зоран Заев, един ден след гласуването на конституционните промени, каза, че в този историческият момент благодари на депутатите за голямото и отговорно решение. Той казва, че знае колко е трудно да се вземе подобно решение и казва, че разбира горчивината и гордостта.
"Да приемем това споразумение означава да оставим горчивината в миналото и с гордост да погледнем в бъдещето, ние написахме история и отворихме страниците на бъдещето", каза Заев.
Той каза, че споразумението ще означава, че Северна Македония ще се присъедини към НАТО и ЕС като пълноправен член. И като техен член ще бъде гарантирана сигурността и стабилността на страната ще получи икономическа сила като техен член.
"Решението в парламента е решение срещу изолацията, несигурността и бедността, решение, което дава на младите хора силата да бъдат рамо до рамо с европейските връстници", казва той.
Той очаква споразумението да бъде ратифицирано от гръцкия парламент, а след това Гърция да подпише Протокола за присъединяване към НАТО, за да стане Македония 30-тата членка на Алианса. Заев казва, че с разрешаването на спора с Гърция страната му вече няма открити въпроси със съседите си.
"Създадохме модел за разрешаване на спорове, който спечели симпатиите на международните партньори", каза министър-председателят Заев.
"Подготвили сме почвата и засадихме семена, но всеки знае, че това е само стъпка към плодотворна реколта и резултати", каза Заев.
Той казва, че сега те ще започнат нова кампания за икономически реформи, за да си осигурят обещаното - по-добър живот, по-добри възможности и справедливо общество.
Той казва, че очаква министрите да работят по-усилено и по-целенасочено, за да направят живота по-добър, защото както казват гражданите, те няма да приемат закъснения и той няма да го приеме.
Министър-председателят се обърна към опозицията, поиска от тях постоянно да напомнят на властите за техните отговорности, но и опозицията не трябва да пречи неоснователно и да бъде отговорна, според премиера.
Що се отнася до призива на лидера на ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни избори, Заев каза, че въпросът ще бъде разгледан от партийните органи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Али Ахмети: Роди се нов ден с ясна и ускорена евроатлантическа перспектива

Али Ахмети: Роди се нов ден с ясна и ускорена евроатлантическа перспектива

12 Януари 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Роди се нов ден с ясна и ускорена евроатлантическа перспектива, заяви председателят на демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Вчера, на 11 януари 2019 г., 81 депутати от Асамблеята на Република Македония започнаха началото на края на Парижката мирна конференция. Днес се роди нов ден, с ясна и ускорена евроатлантическа перспектива, не само за Македония, но и за целия регион. Дълго време ние залагахме много, за да стигнем до този ден, потиснахме много други очаквания, не отговорихме на всички нужди, оставихме много искания на страната, само за да стигнем до този ден, което поставя точка на почти тридесетгодишния спор, който ни държеше заложници.
Така лидерът на ДСИ Али Ахмети благодари на всички граждани, на всеки избирател, на всеки активист, на всеки, който им даде доверие, да решат този проблем и да продължат напред.
„Изказвам благодарност на всички сътрудници, както и на партньорите в управляващата коалиция, заедно с опозиционните депутати, които се присъединиха към нас в този труден път, но избраха правилната посока .
Днес се роди нов ден, с ясна и ускорена евроатлантическа перспектива, не само за Македония, но и за целия регион. Дълго време ние се застъпвахме, за да стигнем до този ден, потиснахме много други очаквания, не посрещнахме всички нужди, оставихме много искания на страната, само за да стигнем до този ден, което поставя точка в почти три десетилетия на спора, който не се проведе Но това не е краят, това е само началото.
През януари 2019 г. се отбелязва 100-годишнината от началото на Парижката мирна конференция, която беше опит да се сложи край на Първата световна война и тогавашния световен ред. Тази конференция никога не сложи край на Първата световна война и не ни научи как се изгражда мирът, защото войните и конфликтите продължават цял век след това. Последствията от Париж 1919 г. все още се усещат днес, особено в Югоизточна Европа, но още по-изразени в малките нации, върху които се действаше несправедливо.
Вчера, на 11 януари 2019 г., 81 депутати от Асамблеята на Република Македония започнаха началото на края на Парижката мирна конференция.
Това е краят на конфликти, недоразумения, неясноти, непредсказуемост, това е началото на края на Парижките последствия от 1919 година.
Изразявам дълбокото си уважение към нашите приятели в Брюксел, Вашингтон, Берлин, Париж, Лондон, Рим, Виена и всички съюзници на страните от евро-американската общност, защото този път, когато вървяхме заедно, изкачихме рамо до рамо до върха.
Току-що започнахме да поправяме грешките на Париж 1919 г., редът е на Косово и Сърбия. Този район, който започна разрушителната лавина през 1914 г., трябва да сложи и нейния край.
Време е за решения, време е за мир, време е за НАТО и за Съединените европейски щати ”, заяви лидерът на ДСИ Али Ахмети в писмено обръщение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Загубили и спечелили , един победител – Македония

Deutsche Welle (Македония): Загубили и спечелили , един победител – Македония

12 Януари 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. В процеса на Преспа един от най-важните откакто страната е независима иma голяма полза, но плаща и голяма цена за нея. Ползите ще бъдат потвърдени, ако през юни Македония започне преговори с ЕС, смятат анализатори, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
От редица поздравления в подкрепа на решението на парламента, към послания, че "тези, които гласуваха" за "ще бъдат запомнени" и че защитата на името няма да спре. Такива са реакциите на социалните мрежи, след като парламентът прие конституционните промени, като по този начин премахна и последната пречка пред изпълнението на Преспанския договор. Посланията, изпратени от парламента - че в този процес победителят е Македония и нейните интеграционни перспективи, все още не достига до всички. Тримесечният процес в парламента, включително и вчерашния вот, показа, че всички политически субекти не разбират предизвикателството и възможността да се включат активно в него и по този начин споделят ползите.
СДСМ и Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) едновременно печелят и губят, както и Заев и Ахмети лично, но Мицковски и Беса регистрират ясна загуба. Заев има най-големите ползи, но и плаща най-високата цена за тях. В момента той е най-големият потенциален победител, но също така и най-високата потенциална политическа жертва за този процес. За него периодът след гласуването е този, който наистина ще определи дали той е победител или губещ от този процес. Ако капитализира ползите след гласуването, ако реформира правителството, като прочисти задния си двор и се фокусира върху работата на правителството - има потенциал да бъде сериозен победител и да затвърди политическата си позиция. Но ако мандатът му се свежда само до името, той ще усети само загубата от него. Например, за разлика от Заев, СДСМ вече губи от процеса - защото за тях ползите не са обвързани с процеса за името, а с управлението, което е проблематично ”, каза анализаторът Петър Арсовски.
Според него ДСИ е частичен победител по отношение на политическата си стратегия, но губи подкрепа, която се прехвърля върху СДСМ, защото албанците смятат, че Заев е по-заслужил от Ахмети за евроатлантическата интеграция.
„За разлика от тях Беса на Касами излезе чист губещ, защото в последната фаза на процеса той постави някои искания, които бяха толкова неуместни и толкова закъснели, че обществеността ги възприема като чисто политическо изнудване за точки. Това би им струвало много в политически смисъл, защото те не се оказаха сериозен партньор в този процес. В крайна сметка обаче Мицковски ще бъде най-големият губещ. Въпреки всички шансове и подадени ръце, които той получи, той продължава да стои на позицията си на антизападния, ретрограден и националистически политик, за когото де факто в новия предстоящ период няма да има много място. Мисля, че ВМРО-ДПМНЕ в този процес напълно ще загуби посока и сега те ще се нуждаят от сериозен проект за смяна на имиджа, за да станат отново конкурентоспособни ”, каза Арсовски.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц: Приветствам финалните стъпки на Македония за прилагане на Договора от Преспа

Матю Нимиц: Приветствам финалните стъпки на Македония за прилагане на Договора от Преспа

12 Януари 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Матю Нимиц, специалният представител на ООН за спора за името между Гърция и бивша югославска република Македония, публикува следното изявление, цитирано от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Приветствам финалните стъпки, предприети от парламента на бившата югославска република Македония за изпълнението на споразумението от Преспа. Искам да поздравя парламента и гражданите на страната за това постижение и за демократичния начин, по който беше осъществен този важен процес. Това историческо споразумение между две съседни страни отваря врати за нови отношения между тях и за по-здрава основа за мир и сигурност на Балканите. Очаквам с нетърпение завършването на процеса, както е посочено в споразумението. Както и в миналото, Организацията на обединените нации остава ангажирана да работи с двете страни за окончателното решаване на различията между тях. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“: Албанският президент приветства приемането на конституционните промени в Македония

„Слободен печат“: Албанският президент приветства приемането на конституционните промени в Македония

12 Януари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският президент Илир Мета приветства приемането на конституционните промени в македонския парламент, които, както той каза, ще дадат живот на споразумението от Преспа и Македония най-накрая ще тръгне по евроатлантическия път, пише скопското електронно издание “Слободен печат“.
"Това е много важно историческо решение за Македония, но и за целия регион на Балканите," каза Мета.
По-специално той приветства решимостта на премиера Зоран Заев, както и албанския фактор в Македония, който осигури необходимия консенсус и отвори пътя, от който няма връщане към НАТО и ЕС.
„Албания ще продължи да подкрепя силно Македония и всички нейни съседи по пътя към евроатлантическата интеграция“ - изтъква Мета.
По-рано приемането на конституционните промени беше приветствано от албанския външен министър Дитмир Бушати, лидерите на опозиционните партии -Демократическата партия, Лулзим Баша и Социалистическото движение за интеграция Моника Круемади и Тритан Шеху, бивш външен министър на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Алиансът за албанците: Сега Северна Македония и правно граничи с Косово

Алиансът за албанците: Сега Северна Македония и правно граничи с Косово

12 Януари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сега Северна Македония и правно граничи с Косово, заявиха от Алианса за албанците, цитиран от електронното издание “Скопие 1“.
Като проевропейска сила Алиансът за албанците не само подкрепяше, но и беше неразделна част от конституционните промени, подкрепяйки референдума и гласуването в Събранието на Договора за Преспа, казват от Алианса за албанците.
"Алиансът за албанците участва активно в този процес след подписването на Преспанския договор на 12 юни 2018 г., като същевременно увери, че основните предложения на албанците в Република Македония ще бъдат посочени при предлагането на конституционни изменения.
Като конструктивна опозиция ние гарантираме, че духът на Конституцията насърчава пълното равенство между всички общности в страната, защитавайки идентичността на албанците в разпоредбите, отнасящи се до преамбюла и въпроса за гражданството.
Алиансът за албанците успя също да направи промени в конституционния закон в рамките на конституционните промени, като Северна Македония и законово граничи с Република Косово“, казаха от партията.
"Нашите международни поддръжници в Европейския съюз и Съединените щати са инвестирали безпрецедентни ресурси, за да гарантират, че Република Македония се присъединява към НАТО и Европейския съюз, далеч от Русия и други влияния от изток, времето на комплиментите приключи днес. Същото важи и за нашите граждани, които дълго време толерираха корупцията и бедността в полза на по-голяма кауза.
От утре, нашата страна има по-малко от пет месеца преди Европейския съвет през юни 2019 г. да инициира и приложи всеобхватни реформи за възстановяване на върховенството на закона, за ефективна борба с корупцията, за гарантиране на независимост в съдебната система и за деполитизация на публичната администрация.
Всяка невъзможност за постигане на значими и конкретни резултати в гореспоменатите приоритети ще даде силни аргументи на държавите-членки на ЕС, които са скептични по отношение на разширяването, за да могат отново да отложат започването на преговори за членство в ЕС за страната, след европейските избори, които се очаква да засилят евроскептичните и антиимиграционните сили на целия континент.
Нещо повече, сега, когато Договорът за Преспа стои зад нас, гражданите вече няма да търпят празна реторика за реформи. Те искат работни места, икономически растеж, върховенство на закона и връщане на надежда, така че емиграцията вече не може да бъде единствената перспектива, която им се предлага.
Ясно е обаче, че правителство, основано на половина от режима на Груевски и където редица министри се разследват за корупционни дела или участват в конфликт на интереси и злоупотреба с държавни пари, не може да изпълни такъв дневен ред.
Спешните случаи изискват спешни мерки. Сега Македония се нуждае от нови избори, за да гарантира правителство, което има легитимността и смелостта да предприеме цялостна трансформация на страната в истински европейски дух, "се казва в изявлението.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Силни гърци, слаби македонци

„Нова Македония“ (Македония): Силни гърци, слаби македонци

12 Януари 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Силни гърци, слаби македонци, пише в авторски материал на Панде Колемишевски в македонския вестник “Нова Македония“.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Проблемът с името, политическите отношения между Македония и Гърция и всички обстоятелства, свързани с тях, се превърнаха в интересна област за намиране на голям брой паралели от далечното или близкото минало. През тези почти три десетилетия редица политици, анализатори, историци, адвокати, професори, археолози, журналисти и други професионалисти излязоха с исторически сравнения, опитвайки се да предложат в момента приемливи решения, основани на събития и опит от историята. В този контекст често се споменават познатите "Мелиански диалози", една част, една глава от обемния труд "Пелопонеските войни" от гръцкия историограф Тукидид, наричан баща на научната история.
Въпреки че в много случаи историята не се доказва като истински учител в живота, събитията и изводите от нея се използват в съвременните условия или като предупреждение или като ръководство за решаване на горещи проблеми. В този случай, с македоно-гръцките преговори и особено с финалната им фаза, когато процесът на промяна на името завършва в Македония, приликите с „Мелианските диалози“, които се предполага, че са написани преди 2500 години, може да се открият в настоящия момент.
Сега, когато преименуването на държавата вече е завършено, уроците от това древно време за статута и властта на малките държави излизат на преден план, т.е. истинските факти, че силните правят това, което искат, а слабите това, което е необходимо и че всички държави са юридически равни, но някои са по-равни от другите. Това важи и за държавите, но същото важи и за хората, изправени пред властта или правосъдието. Теоретично и законно, всички те са равни пред правосъдието, но има дори по-равни от равните, какъвто е настоящия . Било е някога, сега е така и така ще бъде,защото естественият закон е неумолим и по-силният командва по-слабия.
Какви показват диалозите, т.е. преговорите от посочената Пелопонеската война, която може да се нарече подобна на преговорите между Македония и Гърция? Пелопонеските войни траят 27 години и се водят между Спарта и Атина, която е начело на Делфийския Атински морски съюз. Основната битка се води около остров Мелос, който, макар и обсаден повече от година, смело защитава, не се поддава. Малкият остров, колония на Спарта, иска да остане неутрален, да не влиза в съюзи, особено с коварните атиняни, но е изправен пред заплахата от Атина - да се присъедини или да бъде подчинен или унищожен. В продължителен диалог с островните власти грубите гръцки генерали изискват безусловна капитулация. Атиняните призовават мелианците да не се опитват ги убеждават, че справедливостта и принципите са на тяхна страна, защото въпросът за справедливостта стои само между равни по сила. "Ние сме силни и вие сте слаби - силните правят каквото могат, а слабите са това, което трябва". Това отношение на атиняните е ясно, непоколебимо и окончателно, доказвайки, че призивът към някакъв вид справедливост не е елемент, който може да се обсъжда.

Мелианците, които искат да запазят своята 700-годишна независимост, не се отказват, решават да се противопоставят. Освен аргументите, защо не искат да се подчинят на Атина, да плащат данъци и да станат нейни роби, те предупреждават атиняните, че нарушаването на принципите на свобода на избора на една нация унищожава основите, на които се основава цивилизацията и че ще доведе до разпадането на Атинската империя. Мелианците не приемат да бъдат роби. Те са изправени пред дилемата: дали да се съпротивляват или да се предадат, имали са избор между смелост и оцеляване, между справедливост и власт, между достойнство и срам.
Тяхното убеждение е, че те не трябва да се предават, защото това би било предателство на идеалите, върху които почива тяхната свобода, застрашаващи техните национални интереси и нарушава правото на техния собствен избор къде да принадлежат и кому да се поклонят. Тези принципи е трябвало да бъдат запазени на всяка цена. И цената, която платиха в крайна сметка, се оказа много висока. След като отказаха да се предадат, атиняните ги атакуват с всички налични средства. Последва ужасно поражение: всички мъже са убити, а жените и децата бяха продадени като роби. Слабо утешение е, че в края на Пелопонеската война Спарта побеждава Атина и разрушава нейната империя. Но вече е твърде късно за мелианците.
Всеки читател с малко добра воля ще припознае възпроизвеждането на тогавашните събития между атиняните и мелиянците с вече видяната картина на отношенията между Гърция и Македония по въпроса за името. Не само с начина на провеждане, но и с последния епилог, подписването на окончателното споразумение се постига със същата стратегия и тактика, които индиректно казват, че "вие македонците не сте никой и нищо, няма защо да търсите справедливост, международно право, принципи на самоопределение и подобни глупости. Вие сте слаби за нас и ако не приемете всички наши ултиматуми, няма да бъдете на картата на Европа. Гърците въведоха в играта старата атинска брутална политическа доктрина, която успешно доведоха до край, за сметка на нашата много по-малка и по-слаба държава.
Обсадата, която Гърция проведе 27 години, най-накрая приключи, Македония загуби битката, да запази името си. Ако има някаква утеха, македонците останаха живи, поне засега не станаха роби. Разбира се, трябва да се добави ултиматумът на НАТО и ЕС, който е обвит със захаросана обвивка, но който е: или ще се присъедините се към нашия съюз с променено име и ще ни дадете националния ви суверенитет в нашите ръце, или ще бъдете унищожени, краят ви няма да се знае. Вие сте съвсем малки, за да бъдете самостоятелни, за да бъдете равноправни с големите!
Това е един от аспектите на разглеждане на мелианските диалози, а именно постъпката на мелианците, които са решили да се борят с последната капка кръв, до последния човек. Това непоколебимо отношение ги доведе до катастрофално поражение, до разруха и изчезване. Другият аспект пита защо не са се предали, за да бъдат спасени, да оцелеят, дори да загубят всички свои идеали, принципи и да нарушат всички традиции и закони. Просто за да остане живи, както би станало, ако се предадат.
Мелианската дилема е универсална дилема и до днес, преди да се появи Македония, нейните граждани и особено нейните власти. За дълго, много дълго време, македонците ще си задават въпроса, кое е било по-добро, кое решение е по-благоприятно, по-достойно, по-справедливо, , по-рационално в преговорите и в споразумението с Гърция. И в крайна сметка основната дилема е дали да се отстъпи за името заради бъдещето или да се жертва бъдещето заради името. И възможно ли е една малка Македония да победи Голямата Гърция, когато по естествените закони по-силният управлява по-слабите? В съвременната политика Давид рядко побеждава Голиат, както е в книгите от Стария Завет.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Алексис Ципрас е честитил на Зоран Заев приемането на конституционните промени

МИА: Алексис Ципрас е честитил на Зоран Заев приемането на конституционните промени

12 Януари 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Атина. Алексис Ципрас е разговарял по телефона с македонския премиер Зоран Заев и му е честитил приемането на конституционните промени, предава кореспондентът от Атина на Македонската информационна агенция (МИА).
„Премиерът Алексис Ципрас се свърза с министър председателя на Бившата югославска република Македония Зоран Заев. Ципрас го поздрави за успешното приключване на процеса на промяна на конституцията на Бивша югославска република Македония, произтичащи от Споразумението от Преспа“, съобщава кабинетът на Ципрас, цитиран от агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Добре дошла, Северна Македония!

Никос Коцияс: Добре дошла, Северна Македония!

12 Януари 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият гръцки външен министър Никос Коциас, един от архитектите на споразумението от Преспа , приветства одобряването на споразумението от Парламента в Бившата югославска република Македония в петък, като казва, че "историята трябва да бъде училище, а не затвор", пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Говорих с (премиер) Зоран (Заев) и (външния министър) Никола (Димитров). Припомнихме си затрудненията, умората, напрежението, доверието и надеждите, които изпитвахме в работата по споразумението ”, написа той в социалната мрежа „Туитър“.
„Мечтаехме за общото бъдеще на двата народа. Северна Македония, добре дошли в живота ни!” - добави той.
Парламентът на Бивша югославска република Македония прие изменение в конституцията за преименуване на страната „Република Северна Македония“ в съответствие със споразумение с Гърция за прекратяване на 27-годишния спор, припомня изданието.
Осемдесет и един депутати в 120-местния парламент гласуваха в подкрепа на конституционните промени. Депутатите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, които се противопоставиха на споразумението с Гърция, бойкотираха гласуването.
Страните постигнаха споразумение за новото име през юни миналата година, но бившата югославска република Македония ще започне да използва новото име само след като парламентът в Атина също ратифицира споразумението, уточнява Kathimerini.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Обединената македонска диаспора, заяви че Северна Македония не е тяхната родина

„МКД“: Обединената македонска диаспора, заяви че Северна Македония не е тяхната родина

12 Януари 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Обединената македонска диаспора (ОМД) реагира срещу гласуването на конституционни промени и приемането на името Република Северна Македония, наричайки го "насилие зад завесата на демокрацията", пише македонското електронно издание "МКД".
"С очевидното насилие, скрито зад завесата на демокрацията, конституционните промени, предвидени в Споразумението от Преспа, след които Република Северна Македония се издига след падането на Република Македония, постигнаха мнозинство от две трети от 81 гласа" за "в третата финална фаза на 75-ата сесия на парламента в Република Македония.
Докато междупартийната търговия с амнистии, международния натиск и безкомпромисния произвол на властта доведоха до резултат в интерес на всички, но не и на македонците, ОМД припомня, че една страна без идентичност, почтеност и суверенитет не може да постигне просперитет, особено евроатлантически“, пише в реакцията на ОМД.
Председателят на ОМД Методия Коловски заяви, че „днес е исторически ден за Македония, но не заради влизането в сила на споразумението от Преспа, а заради "изолирането на македонския народ като единствените хора, които са се самоотлъчили и самоволно са се отказали от основното право на самоопределение".
Според Стоян Николов от ОМД „рано или късно истината и справедливостта ще застигнат онези, които им се противопоставят“.
"Битката е загубена, но борбата все още не е започнала. Ние имаме задължението да предадем македонската история и идентичност на бъдещите поколения, които биха могли да възвърнат това, което загубихме днес. Винаги Република Македония, Никога Северна! ”, заяви Николов.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

MIA: Джеръми Хънт: Исторически момент за Македония

MIA: Джеръми Хънт: Исторически момент за Македония

11 Януари 2019 | 23:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джеръми Хънт приветства гласуването в македонския парламент на промените в Конституцията на страната, наричайки го исторически момент, съобщава MIA.
„Обединеното кралство приветства днешното гласуване в македонския парламент в полза на Преспанското споразумение. Това е исторически момент за Македония“, отбеляза Хънт.
„Това е голяма стъпка напред в решаването на дългогодишния въпрос с името, и доближава страната по-близо до по-сигурно, стабилно и благоприятно бъдеще в сърцето на евро-атлантическата общност“.
„Изпълнението на споразумението ще открие по-големи възможности за младите хора на Македония и ще демонстрира какво може да се постигне с кураж, решителност и визия за бъдещето“, добави министърът.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският парламент прие окончателно конституционните промени (ОБЗОР)

Македонският парламент прие окончателно конституционните промени (ОБЗОР)

11 Януари 2019 | 22:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 81 гласа бяха приети измененията на конституцията на Република Македония
Присъстващите депутати единодушно гласуваха конституционни промени. С 81 гласа "за" и без "против" и въздържал се, беше взето решение за приемане на всички изменения, произтичащи от споразумението на Преспа.

Изменение XXXIII гласи следното: В Конституцията думите "Република Македония" се заменят с думите "Република Северна Македония", а думата "Македония" се заменя с думите "Северна Македония", с изключение на член 36 от Конституцията на Република Македония.

Изменение XXXIV гласи : Думите "живеещи в нейните граници" се заменят с "като гражданите, които живеят в неговите граници, гражданите на Република Македония, македонския народ и част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ , бошняшкия народ и другите народи ".

Изменение XXXV гласи: С думите "Републиката зачита суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни" се допълва член 3 от конституцията на Република Македония.

Изменение XXXVI гласи следното:
*Република защитава, гарантира и подхранва особеностите, историческото и културното наследство на македонския народ;
*Република защитава правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина;
*Република се грижи за диаспората на македонския народ и другите общности и подхранва и насърчава връзките с родината;
*Република няма да се намесва в суверенните права на други държави и във вътрешните им работи.

Обявеният днес нов текст променя третата позиция, която сега гласи: Република се грижи за диаспората на македонския народ и за част от албанския народ, турския народ, влашкия народ сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други народи, и подхранва и насърчава връзките им с родината.
В съответствие с Окончателното споразумение с Република Гърция, измененията влизат в сила в деня на ратифициране на споразумението и Протокола за присъединяване към НАТО от Парламента на Република Гърция. Следователно, в случай на неизпълнение на тези два документа, измененията няма да влязат в сила.
По-рано Алианса за албанците и БЕСА оттеглиха поправките си към конституционните изменения.
Талат Джафери откри дебата с промените, предложени от осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ които подкрепиха началото на процедурата за изменение на конституцията, които премиерът Зоран Заев отхвърли, а депутатът Елизабета Канчевска-Милевска поиска разяснение относно причините за приемането на термина erga omnes.
Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ избра най-лесния и най-лошия начин за разрешаване на този исторически проблем. Това се потвърждава от фалшивата политика и фалшивия патриотизъм. Те потвърдиха, че искат това да приключи бързо и някой друг да го довърши, а след това на пресконференция да изброи с име и фамилия, които са предателите ”, каза Канчевска Милевска.
"Мога да им кажа, че не се чувстваме предатели в нито един момент, нито преди, нито сега. Предателите са тези, които бягат от проблемите и не предлагат никакви решения, ”завърши Канчевска-Милевска.
Заев посочи, че е споделял всяка информация с лидера на опозицията Християн Мицковски, когато е започнал преговори с Гърция и се е надявал на консенсус в парламента относно Споразумението.
„Досега парламентът е вземал трудни решения, а и днес не е лесно. Най-лесният начин да избегнете този процес е да се скриете зад политиканство. Вашата политическа партия знае, че не може да се постигне по-добра сделка с Гърция и че не може без договор да се върви към НАТО и ЕС. Ето защо Мицковски избягваше решението и вярваше, че споразумение няма да бъде постигнато. Вярно е, че съм променил позицията си, но промяната в позицията води до напредък. Едно решение за дома, друго за външния свят носи нови кавги. Може би това можеше да е само за външна употреба , но ако бяхме приели име без Македония или слято като Новамакедония“, заяви Зоран Заев.
В преговорите с правителството осемте депутати, напуснали ВМРО-ДПМНЕ успяха да защитят македонските национални интереси,заяви депутатът Емилия Александрова на пресконференцията в парламента тази вечер,
„В допълнение към вече установените изменения на Конституцията, които произлязоха от Споразумението от Преспа, днес е постигнато споразумение, което само нормативно разрешава начина, по който гражданството за други етнически общности ще бъде регистрирано в личните документи. По този начин нашето искане гражданство да остане македонско за защита на идентичността, е напълно спазена. Всичко, което вече е договорено, е в съответствие със съществуващите конституционни и законови решения, т.е. съществуващото изменение 5 в Конституцията на Република Македония", каза тя и добави, че днес "парламента е мястото за защита на националните интереси на Република Македония".
Днес по-рано бешее постигнато споразумение между СДСМ и опозиционната партия БЕСА на Билал Касами и нейните депутати в крайна сметка подкрепиха конституционните промени.
Билал Касами твърди, че с предвиденото в Преспанския договор "македонец / граждани на Република Северна Македония“ , албанския превод получава двойно значение, както" македонски ", така и" македонец ".
Прилагателното "македонец" в превода на албански има различни значения, затова БЕСА предложи изменение за гражданите на албанското етническо население с македонско гражданство да чете македонски / граждани на Република Северна Македония, а на албански език - eMaqedonise Veriore и на англиски език macedonian/citizen of Republic of North Macedonia.
В седалището на ВМРО-ДПМНЕ се проведе заседание на Изпълнителния комитет, на което според източници от партията присъстват и представители на парламентарната група на партията, но не уточнява дали са дошли всички народни представители на опозицията.
Според ВМРО-ДПМНЕ правителството и премиерът Зоран Заев упражняват ожесточен натиск за осигуряване на квалифицирано мнозинство за гласуване на конституционните промени. ВМРО-ДПМНЕ е на мнение, че Заев се противопоставя на волята на гражданите с цел да наложи новото име на Македония, договорено с Гърция.
След приемането на конституционните промени ВМРО-ДПМНЕ иска незабавно да разпусне парламента и извънредни парламентарни избори, заедно с президентските избори.
Лидерът на партията Християн Мицковски заяви това на пресконференция тази вечер пред партийния щаб, след като Събранието прие конституционните промени, които произтичат от Преспанския договор.
„Съгласно законовите разпоредби и на базата на предишен опит на тези избори ВМРО-ДПМНЕ ще спечели и волята на мнозинството от гражданите ще бъде уважавана. Нуждаем се от изборите, на които ще падне Заев и Македония ще спечели, хората ще кажат каква Македония искат - Северна Македония на Заев, унижена или смутена, или Македония на народа, горда, просперираща и уважавана, каза Мицковски.
Запитан какви са следващите стъпки на партията, Мицковски отговори, че това ще се види в следващите дни и не изключва възможността за бойкотиране на парламента.
„Всички опции са отворени. Това, което се случи днес, е черен петък за Република Македония, за гражданите, за македонския народ, за македонската нация“ , добави той.
Той повтори, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията, че не подкрепя промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име на Република Македония, промяната на идентичността и историята.
„Това отношение е непроменено и последователно и въз основа на партийната идеология, програма, резолюции, актове, документи и е базирана на решението на народа на референдума на 8 септември 1991 г. и на 30 септември 2018 г. Решението за промяна на името, идентичността, културата, образованието, историята е решение на 81 депутати, но това не е решение на македонските граждани. Такова решение суспендира волята на гражданите, а самият начин и действията, с които се достигна до това са акт на предателство, подчерта Мицковски.
Междувременно пред сградата на Събранието в Скопие се провежда протест срещу конституционните промени.
"Това е само част... Ако гласуват, Гърция трябва също да гласува. Тогава Заев ще изпрати писмо, че Македония е променила името си до ООН. След това ще настояваме (президентът Георги)Иванов да изпрати писмо, че споразумението не е валидно и тогава всичко ще стане проблематично. Иванов трябва да направи това, заявявайки, че македонският народ не е съгласен с решението", заяви лидерът на партия "Единствена Македония", Янко Бачев.
Той вижда спасение в Русия и вярва, че Русия ще подкрепи македонския народ. За осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха промените, той казва, че няма да имат мир след гласуването.
По-рано на импровизираната сцена бяха прочетени имената на всичките 80 депутати, които се очакваше да гласуват за конституционните промени и за приемането на Преспанския договор.
Специалният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан бяха сред първите, които изпратиха поздрави след гласуването на конституционните промени в македонския парламент тази вечер.
От името на Европейския съюз Могерини и Хан "искрено" поздравяват Парламента за "решаващата стъпка към прилагането на Споразумението от Преспа".
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна изпрати писмо на премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване в парламента.

Редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): ЕС и НАТО поздравиха Македония

„Нова Македония“ (Македония): ЕС и НАТО поздравиха Македония

11 Януари 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Специалният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан бяха сред първите, които изпратиха поздрави след гласуването на конституционните промени в македонския парламент тази вечер, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Брюксел, цитиран от вестник „Нова Македония“.
От името на Европейския съюз Могерини и Хан "искрено" поздравяват Парламента за "решаващата стъпка към прилагането на Споразумението от Преспа".
„Политическите лидери и граждани показаха решимостта си да уловят тази уникална историческа възможност да разрешат един от най-старите спорове в региона и да напреднат решително по пътя към ЕС“, казаха Могерини и Хан. Според тях ЕС твърдо подкрепя Споразумението от Преспа, което „дава пример за помирение за региона и за цяла Европа“.
„Докато очакваме следващите стъпки, които водят до пълното прилагане на споразумението от Преспа, ЕС остава твърдо решен да продължи да съпътства и подкрепя страната в общата цел на интеграцията в ЕС“, пишат Хан и Могерини.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг от своя страна изпрати писмо на премиера Зоран Заев, за да го поздрави за окончателното гласуване в парламента.
"НАТО решително подкрепя пълното прилагане на Договора, което е важен принос за стабилен и проспериращ регион", каза Столтенберг.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония):  ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни парламентарни избори в Македония заедно с президентските

„Нова ТВ“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ настоява за предсрочни парламентарни избори в Македония заедно с президентските

11 Януари 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ иска незабавно да разпусне парламента и извънредни парламентарни избори, заедно с президентските избори, съобщава македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
Лидерът на партията Християн Мицковски заяви това на пресконференция тази вечер пред партийния щаб, след като Събранието прие конституционните промени, които произтичат от Преспанския договор.
„Съгласно законовите разпоредби и на базата на предишен опит на тези избори ВМРО-ДПМНЕ ще спечели и волята на мнозинството от гражданите ще бъде уважавана. Нуждаем се от изборите, на които ще падне Заев и Македония ще спечели, хората ще кажат каква Македония искат - Северна Македония на Заев, унижена или смутена, или Македония на народа, горда, просперираща и уважавана, каза Мицковски.
Запитан какви са следващите стъпки на партията, Мицковски отговори, че това ще се види в следващите дни и не изключва възможността за бойкотиране на парламента.
„Всички опции са отворени. Това, което се случи днес, е черен петък за Република Македония, за гражданите, за македонския народ, за македонската нация“ , добави той.
Той повтори, че ВМРО-ДПМНЕ остава на позицията, че не подкрепя промяната на Конституцията, за да се промени конституционното име на Република Македония, промяната на идентичността и историята.
„Това отношение е непроменено и последователно и въз основа на партийната идеология, програма, резолюции, актове, документи и е базирана на решението на народа на референдума на 8 септември 1991 г. и на 30 септември 2018 г. Решението за промяна на името, идентичността, културата, образованието, историята е решение на 81 депутати, но това не е решение на македонските граждани. Такова решение суспендира волята на гражданите, а самият начин и действията, с които се достигна до това са акт на предателство, подчерта Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Пред сградата на македонския парламент се провежда протест

„МКД“ (Македония): Пред сградата на македонския парламент се провежда протест

11 Януари 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Протестът срещу конституционните промени продължава, а депутатите утвърдиха в Събранието конституционни промени в третата и последна фаза в съответствие с Преспанския договор, пише македонското електронно издание “МКД“
"Това е само част... Ако гласуват, Гърция трябва също да гласува. Тогава Заев ще изпрати писмо, че Македония е променила името си до ООН. След това ще настояваме (президентът Георги)Иванов да изпрати писмо, че споразумението не е валидно и тогава всичко ще стане проблематично. Иванов трябва да направи това, заявявайки, че македонският народ не е съгласен с решението", заяви лидерът на партия "Единствена Македония", Янко Бачев.
Той вижда спасение в Русия и вярва, че Русия ще подкрепи македонския народ. За осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха промените, той казва, че няма да имат мир след гласуването.
По-рано на импровизираната сцена бяха прочетени имената на всичките 80 депутати, които се очакваше да гласуват за конституционните промени и за приемането на Преспанския договор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Парламентът в Скопие прие конституционните промени

„МКД“ (Македония): Парламентът в Скопие прие конституционните промени

11 Януари 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът в Скопие прие конституционните промени, пише македонското електронно издание “МКД“.
Петък вечерта 81 депутати гласуваха за всички изменения, което потвърди информациите, че правителството е успяло да осигури квалифицирано мнозинство от две трети.
В съответствие с Окончателното споразумение с Република Гърция, измененията влизат в сила в деня на ратифициране на споразумението и Протокола за присъединяване към НАТО от Парламента на Република Гърция. Следователно, в случай на неизпълнение на тези два документа, измененията няма да влязат в сила.
По-рано Алианса за албанците и БЕСА оттеглиха поправките си към конституционните изменения.
Талат Джафери откри дебата с промените, предложени от осемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ които подкрепиха началото на процедурата за изменение на конституцията, които премиерът Зоран Заев отхвърли, а депутатът Елизабета Канчевска-Милевска поиска разяснение относно причините за приемането на термина erga omnes.
Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ избра най-лесния и най-лошия начин за разрешаване на този исторически проблем. Това се потвърждава от фалшивата политика и фалшивия патриотизъм. Те потвърдиха, че искат това да приключи бързо и някой друг да го довърши, а след това на пресконференция да изброи с име и фамилия, които са предателите ”, каза Канчевска Милевска.
"Мога да им кажа, че не се чувстваме предатели в нито един момент, нито преди, нито сега. Предателите са тези, които бягат от проблемите и не предлагат никакви решения, ”завърши Канчевска-Милевска.
Заев посочи, че е споделял всяка информация с лидера на опозицията Християн Мицковски, когато е започнал преговори с Гърция и се е надявал на консенсус в парламента относно Споразумението.
„Досега парламентът е вземал трудни решения, а и днес не е лесно. Най-лесният начин да избегнете този процес е да се скриете зад политиканство. Вашата политическа партия знае, че не може да се постигне по-добра сделка с Гърция и че не може без договор да се върви към НАТО и ЕС. Ето защо Мицковски избягваше решението и вярваше, че споразумение няма да бъде постигнато. Вярно е, че съм променил позицията си, но промяната в позицията води до напредък. Едно решение за дома, друго за външния свят носи нови кавги. Може би това можеше да е само за външна употреба , но ако бяхме приели име без Македония или слято като Новамакедония“, заяви Зоран Заев.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: С 81 гласа бяха приети измененията на конституцията на Република Македония

Макфакс: С 81 гласа бяха приети измененията на конституцията на Република Македония

11 Януари 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 81 гласа бяха приети измененията на конституцията на Република Македония, предава Макфакс.
Присъстващите депутати единодушно гласуваха конституционни промени. С 81 гласа "за" и без "против" и въздържал се, беше взето решение за приемане на всички изменения, произтичащи от споразумението на Преспа.

Изменение XXXIII гласи следното: В Конституцията думите "Република Македония" се заменят с думите "Република Северна Македония", а думата "Македония" се заменя с думите "Северна Македония", с изключение на член 36 от Конституцията на Република Македония.

Изменение XXXIV гласи : Думите "живеещи в нейните граници" се заменят с "като гражданите, които живеят в неговите граници, гражданите на Република Македония, македонския народ и част от албанския народ, турския народ, влашкия народ, сръбския народ, ромския народ , бошняшкия народ и другите народи ".

Изменение XXXV гласи: С думите "Републиката зачита суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните страни" се допълва член 3 от конституцията на Република Македония.

Изменение XXXVI гласи следното:
*Република защитава, гарантира и подхранва особеностите, историческото и културното наследство на македонския народ;
*Република защитава правата и интересите на своите граждани, живеещи или пребиваващи в чужбина;
*Република се грижи за диаспората на македонския народ и другите общности и подхранва и насърчава връзките с родината;
*Република няма да се намесва в суверенните права на други държави и във вътрешните им работи.

Обявеният днес нов текст променя третата позиция, която сега гласи: Република се грижи за диаспората на македонския народ и за част от албанския народ, турския народ, влашкия народ сръбския народ, ромския народ, босненския народ и други народи, и подхранва и насърчава връзките им с родината.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Скопие: Парламентът на Македония прие конституционните промени

Скопие: Парламентът на Македония прие конституционните промени

11 Януари 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония прие конституционните промени, предава репортер на агенция „Фокус“.
Промените бяха приети с 81 гласа. Парламентът прие конституционен закон за прилагане на приетите изменения също с 81 гласа. С това завърши сесията за приемане на конституционните промени, произтичащи от Споразумението от Преспа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“ (Македония): Започна заседанието за финалната фаза на промените в македонската конституция

„Слободен печат“ (Македония): Започна заседанието за финалната фаза на промените в македонската конституция

11 Януари 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна заседанието за финалната фаза на промените в македонската конституция, пише македонското електронно издание “Слободен печат“.
Парламентът, след няколко забавяния през последните няколко дни, започна сесията за конституционните изменения, които произтичат от споразумението от Преспа в третата и последна фаза, след като беше постигнато споразумение относно изискванията на Билал Касами.
Сесията започна в сряда, когато министър-председателят Зоран Заев направи изказване за конституционни промени, след което председателят на парламента я спря и отложи няколко пъти през последните няколко дни.
В дневния ред на тази сесия са предложените изменения XXXIII, XXXIV, XXXV и XXXVI на конституцията на Република Македония, както и проектът на конституционния закон за обявяване на измененията.
Всяко изменение се приема с обикновено мнозинство, след което се открива общото изслушване и всяко изменение се гласува индивидуално с мнозинство от две трети. След това се гласува за всички изменения заедно с мнозинство от две трети и в крайна сметка се гласува конституционния закон, за приемането на който се изисква и мнозинство от две трети.
Тези изменения ще бъдат неразделна част от Конституцията на Република Македония и ще влязат в сила след влизането в сила на Заключителното споразумение за разрешаване на различията, описани в Резолюции 817 (от 1993) и 845 (от 1993) на Съвета за сигурност на ООН.
Изслушването започна без депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които преди това обявиха, че няма да участват във финалната фаза на конституционните промени, а в централата на партията се провежда заседание на изпълнителен комитет, който обсъжда конституционните промени и по-нататъшните действия на партията. Генералният секретар на партията Игор Янушев заяви преди срещата, че е призована цялата парламентарна група. Запитан дали е възможно ВМРО-ДПМНЕ да напусне работата в парламента, Янушев заяви, че бъдещото им действие в институциите ще бъде преразгледано.
Днес пред Парламента на Република Македония се организира граждански протест срещу промяната на името, организиран от "Македония блокира".

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Скопие: Започна заседанието на македонския парламент  за приемане на промените в конституцията

Скопие: Започна заседанието на македонския парламент за приемане на промените в конституцията

11 Януари 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Започна заседанието на македонския парламент за приемане на промените в конституцията, предава репортер на агенция „Фокус“.
В момента тече изказване от името на новосъздадената парламентарна група от осемте депутати, напуснали опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, представено от Елизбета Канчевска-Милевска.
От залата отсъстват депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които по-рано в петък решиха да бойкотират заседанието.
Според информациите от кулоарите е осигурено необходимото квалифицирано мнозинство от 80 депутати.
След нея направи изказване на премиера Зоран Заев.
В момента депутатите гласуват всяко от измененията по-отделно, като за тяхното одобрение е достатъчно обикновено мнозинство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Осемте депутати, напуснали ВМРО-ДПМНЕ защитават националните интереси на страната в македонския парламент

„Канал 5“ (Македония): Осемте депутати, напуснали ВМРО-ДПМНЕ защитават националните интереси на страната в македонския парламент

11 Януари 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. В преговорите с правителството осемте депутати, напуснали ВМРО-ДПМНЕ успяха да защитят македонските национални интереси,заяви депутатът Емилия Александрова на пресконференцията в парламента тази вечер, цитирана от македонския телевизионен “Канал 5“ .
„В допълнение към вече установените изменения на Конституцията, които произлязоха от Споразумението от Преспа, днес е постигнато споразумение, което само нормативно разрешава начина, по който гражданството за други етнически общности ще бъде регистрирано в личните документи. По този начин нашето искане гражданство да остане македонско за защита на идентичността, е напълно спазена. Всичко, което вече е договорено, е в съответствие със съществуващите конституционни и законови решения, т.е. съществуващото изменение 5 в Конституцията на Република Македония", каза тя и добави, че днес "парламента е мястото за защита на националните интереси на Република Македония".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Преодолени са различията между управляващите и БЕСА

„Телма“ (Македония): Преодолени са различията между управляващите и БЕСА

11 Януари 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Преодолени са различията между управляващите и БЕСА, става ясно от официално съвместно изявление, цитирано от македонския телевизионен канал “Телма“.
„Информираме обществото, че е постигнато споразумение, като са преодолени различията“, се казва в съвместно изявление, направено от правителството и партията БЕСА .

1)За пореден път потвърждаваме, че гражданството е македонско/гражданин на Република Северна Македония, и се приема изменение на Конституционния закон, което потвърждава гражданството на Република Северна Македония и се изяснява как ще бъде формулирано за албанците на албански език и ще се утвърди във всички закони, където е необходимо.

2)В същото време беше прието изменението на конституционната поправка XXXVI, което потвърждава, че републиката също така се грижи за диаспората на всички свои граждани.

3)В допълнение към Закона за личните карти ще бъде включена и етническата принадлежност на гражданите.

4)Всички други изменения, които бяха предложени, ще бъдат оттеглени, защото не е юридически формално възможно да бъдат реализирани сега, и ние оставаме ангажирани в бъдеще да работим за тяхното решаване, за да елиминираме проблемите, пред които са изправени гражданите и за постигането на общите европейски ценности, обявени от правителството и БЕСА.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония) : Зaседанието на македонския парламент ще започне  в 17 часа българско време

„Нова ТВ“ (Македония) : Зaседанието на македонския парламент ще започне в 17 часа българско време

11 Януари 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентарната сесия относно конституционните промени ще продължи в 16 часа (17 часа българско време), съобщава македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
Според информацията е постигнато споразумение между СДСМ и опозиционната партия БЕСА на Билал Касами и нейните депутати ще подкрепят конституционните промени.
Споразумението е постигнато на днешната среща на премиера Зоран Заев и представители на БЕСА, която приключи преди малко. Както неофициално се говори, споразумението е изискването на БЕСА да бъде включено в законите, а не в Конституцията.
Споразумението бе постигнато в парламента, каза говорителят на СДСМ Костадин Костадинов, но за сега не се представят подробностите, информира телевизионният канал. По този начин управляващото мнозинство събира 80 гласа за одобрението на конституционните изменения за прилагане на споразумението от Преспа.
Билал Касами твърди, че с предвиденото в Преспанския договор "македонец / граждани на Република Северна Македония“ , албанския превод получава двойно значение, както" македонски ", така и" македонец ".
Прилагателното "македонец" в превода на албански има различни значения, затова БЕСА предложи изменение за гражданите на албанското етническо население с македонско гражданство да чете македонски / граждани на Република Северна Македония, а на албански език - eMaqedonise Veriore и на англиски език macedonian/citizen of Republic of North Macedonia.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Депутатите се подготвят за началото на заседанието на македонския парламент

„Фокус“ (Македония): Депутатите се подготвят за началото на заседанието на македонския парламент

11 Януари 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите се подготвят за началото на заседанието на македонския парламент, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Премиерът Зоран Заев и лидерът на БЕСА Билас Касами постигнаха споразумение за конституционни промени, което означава, че необходимото мнозинство от две трети е осигурено, за да се приемат конституционните промени в съответствие със споразумението от Преспа, твърдят партийни източници.
Очаква се парламентарната сесия, която председателят Талат Джафери отлага няколко пъти от вчера насам да започне скоро
Някои от депутатите вече започнаха да се подготвят за началото на сесията, но сред тях не са народните представители на ВМРО-ДПМНЕ, която реши да бойкотира последната фаза от приемането на конституционни промени.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Постигнато е споразумения с БЕСА за осигуряване на квалифицирано мнозинство

„Плюс Инфо“ (Македония): Постигнато е споразумения с БЕСА за осигуряване на квалифицирано мнозинство

11 Януари 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Постигнато е споразумение между БЕСА на Билал Касами и премиера Зоран Заев, пише македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Информацията е потвърдена от партията на Билал Касами. Засега не са ясни подробности за компромисното решение, но това означава, че председателят на парламента Талат Джафери скоро ще продължи сесията за конституционни промени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Призив за подкрепа в полза на ЕС и НАТО предизвика инцидент на протеста пред македонския парламент

„Нова Македония“ (Македония): Призив за подкрепа в полза на ЕС и НАТО предизвика инцидент на протеста пред македонския парламент

11 Януари 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Призив за подкрепа в полза на ЕС и НАТО предизвика инцидент на протеста пред македонския парламент, пише македонският вестник “Нова Македония“
Днес пред парламента на Република Македония се провежда протест срещу промяната на името на страната, организиран от гражданската инициатива "Македония блокира" .
По време на протеста млада жена е викала в полза на НАТО и ЕС и се е опитала да се качи на трибуната и да се обърне към протестиращите, но е била свалена от там.
Парламентарната сесия за конституционните промени, която бе насрочена за 12 часа днес а после отложена за 15 часа (!6 часа българско време), все още не е започнала. Понастоящем няма официална информация от парламентарните служби, кога ще продължи сесията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Очаква се началото на парламентарното заседание за гласуване на конституционните промени

„Канал 5“ (Македония): Очаква се началото на парламентарното заседание за гласуване на конституционните промени

11 Януари 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Очаква се началото на парламентарното заседание за гласуване на конституционните промени, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“.
Според информация от кулоарите Зоран Заев все още води преговори за осигуряване на квалифицирано мнозинство, необходимо за приемане на конституционните промени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): БЕСА ще осигури един депутатски глас за осигуряване на квалифицирано мнозинство

„Независен“ (Македония): БЕСА ще осигури един депутатски глас за осигуряване на квалифицирано мнозинство

11 Януари 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Докато очакват началото на парламентарната сесия за последната фаза от конституционните промени, политическите кръгове спекулират, че БЕСА на Билал Касами и премиерът Зоран Заев са постигнали съгласие по исканията на албанската опозиционна партия, пише скопското издание “Независен“.
В кулоарите се говори, че е постигнато споразумение, според което за промените ще гласува един от двамата депутати на Касами, а другият ще гласува против. Съобщава се, че Теута Билали ще гласува положително, докато Фадил Зендели ще бъде против, като се има предвид, че не е постигнато официално споразумение.
Източници от управляващото мнозинство твърдят, че за конституционните промени има мнозинство, дори БЕСА да не гласува, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): СДСМ и БЕСА са оптимисти за постигането на решение

„НОВА“ (Македония): СДСМ и БЕСА са оптимисти за постигането на решение

11 Януари 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Източници от управляващия СДСМ и движението БЕСА на Билал Касами са оптимисти за постигането на решение, което ще проправи пътя за конституционните реформи в Македония. От БЕСА разкриха пред скопската „НОВА“, че преговорите за техните искания са в ход и се очаква развръзката да бъде обявена в следобедните часове на деня.
Потвърждение на информацията дойде и от редиците на СДСМ, които обясниха, че се водят преговори и с други депутати в Събранието, които са изрази готовност да подкрепят промените в Основния закон на Македония. Заседанието за обсъждането им бе отложено за 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): В ход е заседанието на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, присъстват и депутати

РСЕ (Македония): В ход е заседанието на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, присъстват и депутати

11 Януари 2019 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. В седалището на ВМРО-ДПМНЕ е в ход заседание на Изпълнителния комитет, на което според източници от партията присъстват и представители на парламентарната група на партията, но не уточнява дали са дошли всички народни представители на опозицията. Обсъждат конституционни промени за новото име на държавата, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Според ВМРО-ДПМНЕ правителството и премиерът Зоран Заев упражняват ожесточен натиск за осигуряване на квалифицирано мнозинство за гласуване на конституционните промени. ВМРО-ДПМНЕ е на мнение, че Заев се противопоставя на волята на гражданите с цел да наложи новото име на Македония, договорено с Гърция.
Междувременно пред сградата на Събранието в Скопие се провежда протест срещу конституционните промени. Заседанието за обсъждането им бе отложено за 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Отново отложиха заседанието за конституционните промени

МКД (Македония): Отново отложиха заседанието за конституционните промени

11 Януари 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието за конституционните промени отново бе отложено – този път за 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време), предава скопското електронно издание МКД, като припомня, че то трябваше да започне в обедните часове на деня.
По непотвърдена информация причината за поредното отлагане на началото на разискванията е срещата между министър-председателя Зоран Заев и Билал Касами, лидер на БЕСА. Партията блокира процеса, след като настоя за промяна на дефиницията за гражданство.
Според информацията, циркулираща в медиите, правителството в Скопие се нуждае от още един глас за осигуряване на необходимото квалифицирано мнозинство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Пред парламента в Скопие е празно, чака се началото на заседанието

„Фокус“ (Македония): Пред парламента в Скопие е празно, чака се началото на заседанието

11 Януари 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Шепа хора се събраха на протест пред парламента в Скопие, където в 12:00 часа местно време (13:00 часа българско време) трябваше да започне заседанието за конституционните промени, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.
Улицата пред сградата на законодателния орган все още не е блокирана, а в близкия парк има само няколко души. От „Единствена Македония“ обясниха, че чакат да започне заседанието, за да излязат на протест. Засега не присъстват и представители на ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ призова депутатите от партията да не влизат в пленарната зала, свика заседание на ИК

„Независен“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ призова депутатите от партията да не влизат в пленарната зала, свика заседание на ИК

11 Януари 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски свика заседание на Изпълнителния комитет и среща с парламентарната група на партията, за да обсъдят ситуацията около последния етап на процеса за конституционни промени, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Според опозиционната партия има ожесточен натиск от страна на правителството и премиера Зоран Заев за осигуряване на мнозинство за конституционни промени.
„Заев потъпква демокрацията и на всяка цена, противно на волята на гражданите, тръгна към промяна на името. Заев е уплашен човек, всъщност операцията по смяна на името става операция за спасяване на кариерата му. Националното обезличаване става негов основен приоритет“, коментират от ВМРО-ДПМНЕ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев и Билал Касами си насрочиха нова среща

„Фокус“ (Македония): Зоран Заев и Билал Касами си насрочиха нова среща

11 Януари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев и лидерът на едно от крилата на БЕСА Билал Касами си насрочиха нова среща, на която се очаква да се постигне решение за деблокиране на процеса на конституционни промени, пише електронното издание на скопския „Фокус“.
Партията остава на позициите и твърди, че няма да гласува в подкрепа на конституционните промени, ако не бъде прието искането им за изменение на дефиницията за гражданство. Вместо термина „македонски" те настояват в документите на албански език да бъде вписано „от Македония /граждани на Република Северна Македония“.
Премиерът Заев и външният министър на югозападната ни съседка Никола Димитров прекараха целия ден в сградата на законодателния орган, проведоха множество работни срещи, но така и не бе постигнат пробив в усилията за събиране на необходимия брой гласове. Двамата се срещнаха и с осемте депутати от независимата парламентарна група на ВМРО-ДПМНЕ, които предупредиха Заев, че ако определението „македонско" гражданство бъде заличено, няма да подкрепят промените.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Заев има мнозинство и без БЕСА

„Независен“ (Македония): Заев има мнозинство и без БЕСА

11 Януари 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Преговорите между министър-председателя Зоран Заев и крилото на БЕСА, водено от Билал Касами, не доведоха до пробив, но управляващото мнозинство разполага с необходимите 80 гласа за прокарване на конституционните промени и без подкрепата на двамата албански депутати. Това е последната информация, която циркулира преди продължаването на 75-то заседание на Събранието в Скопие, съобщава електронното издание на македонският вестник „Независен“, като коментира, че няколкото отлагания на сесията свидетелстват за напрегната атмосфера в законодателния орган.
„Работите не вървят на добре, не постигнахме никакъв напредък, но управляващото мнозинство разполага с необходимите 80 гласса и без двамата депутати от опозиционната албанска партия“, е неофициалната информация, с която разполага редакцията.
„Министър-председателят имаше срещи с депутати от почти всички парламентарни групи през целия ден. цял ден... На този етап имаме мнозинство от 80 депутати, дори ако не бъде постигнато споразумение с БЕСА, преговаряме и се надяваме да приключим процеса с 86 депутати“, заяви за изданието представител на СДСМ.
Междувременно най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се подготвя за протест срещу конституционните промени. В предходните два дни заседанията в парламента бяха проведени на фона на демонстрации пред сградата, в които се включи лидерът на опозицията Християн Мицковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.