НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта най-много отсъстващи ученици има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта най-много отсъстващи ученици има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“

12 Януари 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Най-много отсъстващи има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). „През периода от 7 до 10 януари в страната са изолирани два вида грип", каза д-р Янка Драганова. По думите ѝ според данните на РЗИ от началото на годината досега преобладава така наречения свински грип. „Преобладава на този етап, така наречения свински грип, но това не значи, че това ще е така до края на сезона. Може да е по различна ситуацията след две или три седмици“, съобщи д-р Янка Драганова. По думите ѝ във Варненска област няма училища с много отсъстващи деца с диагноза грип или остри респираторни заболявания (ОРЗ). „Най-високата заболеваемост, която е регистрирана в училище на територията на Варна, е 15 - 16% отсъстващи. Това е едно единствено училище – Професионална гимназия по дървообработване „Николай Христов“. Всичко друго е спокойно засега“, каза д-р Янка Драганова.
Тя посочи, че ситуацията във Варна се следи, но на този етап не може да се говори за предепидемични стойности на грип и ОРЗ. По данни на Дирекцията регистрирани са 23 случая на чревни инфекции в този период, спрямо 6 случая от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 17 ентероколита, 3 вирусни хепатита, 1 салмонелоза и 2 ротавирусни ентерита. От въздушно-капковите инфекции, които не включват грип и ОРЗ, са регистрирани 113 лица. Тя са представени от 94 случая на варицела и 19 случая на скарлатина. Данните от предходния период показват 51 регистрирани пациенти.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта няма епидемична ситуация, която да налага спешни мерки

Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта няма епидемична ситуация, която да налага спешни мерки

12 Януари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма епидемична ситуация, която да налага спешни мерки. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Според нея на този етап не може да се говори за предепидемични стойности на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) във Варненска област, тъй като заболеваемостта е в характерните граници за сезона. „Имаме регистрирани данни за 4-дневен период, от 7 януари до 10 януари, в който имаме заболеваемост от 96.51 на 10 000. Заболеваемостта за страната за същия период е 112.04. Нямаме регистрирана заболеваемост в рисковите групи, която да е по-висока от средната за страната или да се доближава до предепидемични стойности. Все още нямаме такава регистрация т.е дори не мога да кажа, че сме в пред епидемичен период“, съобщи д-р Янка Драганова. По данни на Регионалната здравна инспекция, регистрирани са 392 случая на остри респираторни заболявания за този период, спрямо 286 случая на ОРЗ от предходната седмица. Според информацията, най – висока заболеваемост от ОРЗ е регистрирана във възрастовата група от 30 до 64 години, където са отчетени 117 пациенти. Леко завишени са стойностите и при децата от 5 до 14 години, където са постъпили 105 случая. Клиничните данни показват 18 случая на грип и 78 усложнения, причинени от грип и ОРЗ – 33 бронхита и 45 пневмонии. Д-р Янка Драганова посочи, че ситуацията в училищата и детски ясли на територията на Варна е нормална за сезона, като не са отчетени големи проценти на отсъстващи. Тя допълни, че ситуацията се следи ежедневно в информационната система на агенцията, за да бъдат предприети спешни мерки, ако се наложи.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.