НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Младите кинолюбители от школа „Братя Люмиер“ при Общинския детски комплекс отбелязват рождения ден на българското кино

Варна: Младите кинолюбители от школа „Братя Люмиер“ при Общинския детски комплекс отбелязват рождения ден на българското кино

13 Януари 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Младите кинолюбители от школа „Братя Люмиер“ при Център за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс - Варна отбелязват рождения ден на българското кино. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Общинския детски комплекс (ОДК). Датата ще бъде отбелязана с прожекция в ОДК, на която ще бъде представен римейк на филма „Българан е талант”. Режисьор е Юлиан Минков, а сценаристи са Тодор Николов и Деян Статулов. В тази версия Българан се играе от Тодор Николов, а Младата дама от Таня Пенева.
На 13 януари тези, които помнят биографията на българското кино, се сещат за първата прожекция у нас, състояла се в салона на „Модерен театър” в София, но преди „Българан е галант”, комедия, режисирана от Васил Гендов и продуцирана от акционерно дружество „Модерен театър”, у нас попадат и други герои и обстоятелства, които заслужават внимание. През 1897 година в Русе, а после и в други градове, гражданите започват да се събират около афиши със следни любопитни съобщения: „Ново! Кинематографът – чудо на ХХ век” и срещу левче, зрителите се потапят в историйките, дело на Братя Люмиер. Така и нашенци присъстват на „Закуска на бебето”, „Полетият поливач” и досущ като парижани реагират, когато влакът пристига на гара „Сиота”.
„Идеята на подобен род уроци е младите кинематографисти в Общинския детски комплекс да се запознаят с историята на българското кино, защото в нея са вложени не само усилията и творческо мислене на първите кинодейци, но и идеята за един нов и по-добър свят“, казва Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер“.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова към филмовата общност: Вие печелите международно признание и високи световни отличия, с което прославяте София и България

Кметът на София Йорданка Фандъкова към филмовата общност: Вие печелите международно признание и високи световни отличия, с което прославяте София и България

13 Януари 2019 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. „Поздравявам българската филмова общност с професионалния празник. През последните години вие печелите международно признание, достигайки високи световни отличия, с което прославяте София и България. Пожелавам ви да сте здрави и вдъхновени в пътя на творчеството, с което да продължавате да ни радвате и да ни карате да се гордеем”. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод отбелязването на Деня на българското кино, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Честването на Деня на българското кино е част от Календара на културните събития на Столичната община.
София е Творчески град на киното на ЮНЕСКО. Градът носи тази престижна титла от 2014 г. Според Фандъкова това е огромно постижение за филмовата индустрия и за нашия град, чийто най-голям потенциал са образованите, креативни и умни хора.
Тя добави, че София е пример за развитие на филмовата индустрия, която има забележителен принос към икономиката на града. По думите ѝ на територията на столицата са разположени най-големите студия в България за филмово производство. В столицата живеят, творят и се развиват много от професионалистите в бранша. София е домакин на световноизвестни филмови фестивали като „София фирлм фест”, „Киномания” и др.
Според Фандъкова визията за София като творчески град на киното е утвърждаване на града като водещ център на филмовата индустрия в Европа. Филмовата индустрия в София е втора (след софтуера и видео игрите) по прираст на добавена стойност за последните осем години. Това показват данните на изследването на Обсерватория по икономика на културата. Изкуствата, културните и творческите индустрии, културното наследство и културния туризъм са на 4-то място по добавена стойност в икономиката на София с 8,5%. Филмова индустрия в София показва развитие, като в този сектор са ангажирани над 800 организации.
„През последните години чрез столичната програма „Култура” и чрез филмовата комисия са подкрепени близо 90 филмови проекти. Само за миналата година са 12 документални и игрални филма. Сред тях са филмите „Соня Йончева – пътят на една дива” за световноизвестната оперна прима, „Пет минути София – градът”, „Какъв цвят е този свят”. Подкрепихме и филмите „Смартфонът беглец”, „Дъвка за балончета”, „Вездесъщият” и др.
По повод навършването на 80 години от рождението на Невена Коканова организирахме изложба с фотоси, която открихме в галерията на открито в Градската градина", каза още кметът Фандъкова.
През 2018 г. българското кино спечели множество международни награди, участия в конкурсни програми. Филмът „Ага“ на Милко Лазаров бе селектиран да закрие 68-ото издание на Берлинале и печели голямата награда „Златна роза“ във Варна. Копродукцията с българско участие „Не ме докосвай“ на Адина Пинтилие получи „Златна мечка“ в Берлин, копродукцията „Дивата круша“ на Нури Билге Джейлан беше част от конкурсната програма на фестивала в Кан. „Ирина“ на Надежда Косева беше селектиран във Варшава и спечели множество отличия. Новият документален филм на Тонислав Христов „Тайният живот на Вера“ ще се състезава в престижния конкурс на фестивала в Сънданс.
В чест на празника Националният филмов център в партньорство със Столичната община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“, G8, "Евросинема", както и във ФКЦ – Варна и Lucky Дом на киното – Пловдив. Зрителите ще имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“, семейния „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, носителя на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и много други. Билетите ще са на специалната цена от 5 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме Деня на българското кино

Отбелязваме Деня на българското кино

13 Януари 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
София. На 13 януари отбелязваме Деня на българското кино. На този ден през 1915 г., в столичното кино „Модерен театър“ се е състояла премиерата на първия български игрален филм „Българан е галант“ на родоначалника на българското кино режисьора Васил Гендов.
В чест на този празник Националният филмов център в сътрудничество със Столична община и Националния дворец на културата организира прожекции на български филми в пет софийски киносалона – „Одеон“, „Дом на киното“, „Люмиер-Лидл“ G8, El, Евросинема, както и във ФКЦ Варна и Lucky Дом на киното - Пловдив. Зрителите ще имат възможност да видят новия филм на Костадин Бонев „Далеч от брега“,семейния „Смарт Коледа“, боксофис хитовете „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, носителя на голямата награда „Златна роза“ за 2017 г. „Вездесъщият“ и много други. Билетите ще са на специалната цена от 5 лв. Моля, вижте пълната филмова програма в приложението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Регионалната библиотека „Дора Габе“ организира седмица на българското кино

Добрич: Регионалната библиотека „Дора Габе“ организира седмица на българското кино

11 Януари 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Добрич. Регионалната библиотека „Дора Габе“ организира седмица на българското кино. Това съобщи Галя Маринова, главен библиотекар в направление „Библиотечно-библиографско и информационно обслужване“ и експерт „Връзки с обществеността“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. В дните от 14 до 18 януари ще има прожекции всеки ден от 10.00 и от 14.00 часа. Входът е свободен, а заявки могат да се правят на тел. номер 058 602 574. Поводът е отбелязването на 13 януари - Ден на българското кино. В Седмицата на българското кино библиотеката предлага прожекции на филми от колекцията „Златните български филми“ - Авантаж -138 мин.; Адио, Рио - 88 мин.; Баш Майсторът - 65 мин.; Баш Майсторът на море - 69 мин.; Борис I - 1ч. Покръстването - 133 мин.; Боянският майстор - 108 мин.; Вилна зона - 79 мин.; Време на насилие - 160 мин.; Всичко е любов - 102 мин.; Вчера - 84 мин.; Господин за един ден - 87 мин.; Да обичаш на инат - 92 мин.; Дами канят - 95 мин.; Два диоптъра далекогледство – 89 мин. ; Двойникът - 100 мин.; Дело 205/1913 г. П.К.Яворов - 147 мин.; Денят на владетелите - 100 мин.; Изпити по никое време - 78 мин.; Иконостасът - 95 мин.; Йо-хо-хо - 98 мин.; Кит - 76 мин.; Козият рог - 103 мин.; Комбина - 119 мин.; Любимец 13 - 90 мин.; Матриархат - 103 мин.; Момчето си отива - 101 мин.; Мъжки времена - 125 мин.; Най-добрият човек, когото познавам - 92 мин.; Не си отивай - 95 мин.; Невероятна история - 92 мин.; Орисия - 86 мин.; Осмият - 107 мин.; Осъдени души - 141 мин.; От нищо нещо - 90 мин.; Петимата от Моби Дик - 96 мин.; Под игото - 118 мин.; Понеделник сутрин - 106 мин.; Преброяване на дивите зайци - 69 мин.; Рицар без броня - 85 мин.; С деца на море - 90 мин.; Сбогом приятели - 97 мин.; Селянинът с колелото - 102 мин.; Сиромашко лято - 79 мин.; Следите остават - 100 мин.; Специалист по всичко - 90 мин.; Таралежите се раждат без бодли - 84 мин.; Топло - 97 мин.; Тримата от запаса - 97 мин.; Търси се съпруг за мама - 88 мин.; Хан Аспарух - 1 серия - 112 мин.; Хан Аспарух - 2 серия - 112 мин.; Хан Аспарух - 3 серия - 112 мин. и Хитър Петър – 101 мин.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елица Матеева, кино школа „Братя Люмиер“ – Варна: В школата участват 69 деца от различни възрасти и националности

Елица Матеева, кино школа „Братя Люмиер“ – Варна: В школата участват 69 деца от различни възрасти и националности

8 Януари 2019 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Варна. В кино школа „Братя Люмиер“ във Варна участват 69 деца от различни възрасти и националности. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Елица Матеева, организатор и лектор на школата. По думите й, групата по кино критика и филмово изкуство събира в себе си деца от всички класове в града. Освен това в школата участват и руско-говорещи деца, които я правят и интернационална, добави Елица Матеева. „Имам една много мощна група от русначета по произход. Много са интересни те, защото имат една по-друга своеобразна чувствителност и с тях си общуваме къде на български, къде на руски. Можем да кажем, че малките кинаджии от школата „Братя Люмиер“ са една малка интернационална група деца, които са запалени по киното“, каза Елица Матеева.
Тя обясни, че не всички 69 деца присъстват на занятията на школата, тъй като това е извънкласно занимание и в много случаи децата са заети с училищни задачи или спортни тренировки. „Знаете ли, аз си давам сметка, че нашите деца са страшно много заети. Ако си мислите, че те посещават само нашата школа, жестоко се лъжете. Те се занимават и участват в други школи, в кукления театър, спортисти, имам каратисти и други“, каза Елица Матеева. Според нея понякога на децата им се налага да отсъстват, защото са получили контузия или са загубили в спортно състезание. „Понякога така се случва да имаме по-малко деца, защото трябва да имаме предвид, че това е извънкласна дейност и ние се съобразяваме с другите им задачи. Имам деца, които тренират фигурно пързаляне, понякога имат своите спортни неуспехи, навяхвания и отсъстват“, каза още Елица Матеева. Тя допълни, че една група обикновено се състои от 6-7 деца, защото така може да се обърне внимание на всички тях.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.