НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Изложбата “Еврика“ е част от откриващия уикенд на града като "Европейска столица на културата"

Пловдив: Изложбата “Еврика“ е част от откриващия уикенд на града като "Европейска столица на културата"

11 Януари 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Изложбата “Еврика“ е част от откриващия уикенд на "Пловдив – европейска столица на културата", съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от дирекция „Култура“. През 2019 година Музейко е гост на Европейската столица на културата и ще се настани задълго с любопитни научни открития. Знаете ли кои са децата-изобретатели? А кога е създадена първата двоична азбука? Много преди ерата на интернет! Кога телефонът станал „телефон“ и случайно ли е открит телевизорът? Отговори на тези и много други въпроси, свързани с човешкото любопитство, превърнало се в научно-технически прогрес, дава изложбата “Еврика“. Откриването е на 13.01. от 11 часа.
Още на 13 януари, Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букурещлиев“ 14 (Сахат тепе).
Изложбата ще остане в града до края на годината.
“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм. Докато гостува в града под тепетата Музейко ще разкрие как работи фонографът, защо шантавият пластилин и фризбито са сред най-смешните изобретения и как летателният балон издига братята Монголфие високо в небето.
Домакин на изложбата е Регионалният исторически музей. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Музейният център за съвременна история е на ул. “Ангел Букорещлиев” 14 в двора с най-старите палми в България. Сградите в старата част на Пловдив са романтични и впечатляващи, но трудно достъпни с автомобил. Пешеходците могат да стигнат до Музейния център за съвременна история от площад Римски стадион, известен повече като “Джумаята”, или през ул. “Александър Първи” по панорамното стълбище с фонтана и с надписа PLOVDIV 2019.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Френската певица Силви Вартан изпрати видеопослание за „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Пловдив: Френската певица Силви Вартан изпрати видеопослание за „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

11 Януари 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Френската певица с български корени Силви Вартан изпрати видеопослание за „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Това съобщиха от Фондация „Пловдив 2019“. Чрез негово превъзходителство Ангел Чолаков, извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република, изпълнителката се свърза с председателя на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ и кмет на града Иван Тотев. В обръщението Вартан казва: „С огромна гордост научих, че Пловдив е избран за Европейска столица на културата за 2019 година. Напълно заслужено, между впрочем, защото градът е много красив и изпълнен с чар. Освен това е един от най-старите градове в Европа, в който културата и историята се преплитат от векове. Пресича го най-дългата река на Балканския полуостров, вашата река, моята река – Марица, която за всички нас е символ на свободата“. Силви Вартан допълва още, че се е запознала с всички дейности от програмата за следващите месеци и признава, че е впечатлена. „Днес трябва да сме щастливи и да се гордеем, че в България имаме всички тези съкровища. Желая ви добра и щастлива година, изпълнена с успехи! И се надявам да се видим скоро в нашия любим Пловдив“, завършва певицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стари занаяти от отминали епохи предлага на посетителите едно малко пространство в Стария град в откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

Пловдив: Стари занаяти от отминали епохи предлага на посетителите едно малко пространство в Стария град в откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”

11 Януари 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Стари занаяти от отминали епохи и съхранено занаятчийско майсторство предлага на хиляди посетители една малко пространство в Стария Пловдив, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Дирекция „Култура“ в Община Пловдив. На улицата на занаятите туристи и гости могат да наблюдават на живо демонстрации в еснафски ателиета. Те са разположени в четири общински къщи, където майстори от Регионалната занаятчийска камара ЗАЕДНО представят свои произведения. „Занаятите – част от културното наследство“ са част от откриващите събития, по повод „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. „Улица на занаятите” в дните петък, събота и неделя (11-13 януари 2019 г.) от 11.00 до 16.00 ч. отваря вратите на своите занаятчийски ателиета, за граждани и гости на град Пловдив. Особено желани и очаквани са децата.
Бакалова къща, намираща се на ул. Д-р Чомаков № 9 до Небет тепе, реставрирана по японски проект, през 2009 г. се превръща в център за народни занаяти. В момента в нея работят четирима майстори. Те изработват художествени тъкани, накити от мъниста, керамика и изделия от царевична шума. Използват се традиционни старинни техники. В къщата се провеждат индивидуални и групови обучения, отбелязват се традиционни календарни празници, гостуват майстори от България и чужбина. Посетителите могат да наблюдават и да се включат сами в работния процес.
На улица „Стръмна“ още по време на Възраждането е била местната чаршия и са се намирали дюкяните на майсторите. От 2016 г. архитектурният ансамбъл, представен от четири къщи – паметници на културата от местно значение, построени преди два века, приютява отново традиционни занаяти, а постоянно действащи работилници започват привличат пловдивчани и техните гости.
На ул. „Стръмна“ № 3 може да се опита топъл ръчно месен хляб с квас, поднесен от майстор-пекар. Там се изработват и плъстени кукли. В къщата се представя и грънчарския занаят, а на втория етаж има работилница на майстор за рисуване върху стъкло.
На ул. „Стръмна“ № 2, къщата е приютила работилнички по художествени тъкани и гостите нагледно могат да се запознаят с процеса на тъкане с различните техники, с мокро плъстене на вълна и иглонабиване, Заедно с това могат да се докоснат и до процеса на рисуване върху керамика.
На ул. „Стръмна“ № 1, къщата е посветена и на текстила. Тук можете да усвоите старинни български тъкачни техники, можете да видите и да участвате в изработването на художествени произведения.
На ул. „Стръмна“ № 1а дворът се оглася от музика. Музикантът-майстор сам, на място, изработва български народни музикални инструменти – гайди, тъпани, кавали, гъдулки, тамбури. В същия двор може да се чуе и как пее желязото, когато попадне в умелите ръце на майстор-ковач.
На ул. Четвърти януари № 4 всеки посетител може да се облече в традиционни български носии от различни региони на България и да отнесе спомен от българската автентична култура, наследена и съхранена от поколения наред.
На ул. д-р Вълкович № 3 , на втория етаж се намира Галерия ЗАНАЯТИ. Мястото е изложбена зала за изделия, изработени ръчно от майстори-занаятчии на народни художествени занаяти. Организират се тематични изложби и постоянно действаща експозиция, в която могат да се видят и закупят ръчно изработени изделия от керамика, текстил, ковано желязо, стъкло и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кукерите от община Карлово ще участват в откриването на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата на 12 януари

Пловдив: Кукерите от община Карлово ще участват в откриването на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата на 12 януари

11 Януари 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Карлово. Кукерски групи от община Карлово с около 230 кукера ще участват в грандиозното откриване на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. Впечатляващият спектакъл ще се състои на 12 януари от 19.00 чaса на 30 метровата уникална кула, монтирана за целта в центъра на град Пловдив. Изпълненията ще бъдат на главната сцена при откриването на спектакъла. Участието на карловските кукери на този европейски форум е изключителен престиж, който доказва уникалното въздействие на карловските кукерски групи и техните изпълнения. Днес участниците пътуват до Пловдив, където ще направят репетиция за предстоящото откриване. В спектакъла са включени кукерски групи от: гр. Карлово, кв. Сушица, гр. Баня, с. Войнягово, с. Дъбене, с. Горни Домлян, с. Васил Левски, с. Соколица, с.Каравелово, с. Климент, с. Столетово, с. Христо Даново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ започва с изложби, музика и театър

Пловдив: Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ започва с изложби, музика и театър

11 Януари 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ започва с изложби, музика и театър. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. В първия ден на откриващия уикенд събитията са десет и са на локации в централната градска част. Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и е посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е с начален час 18.00 часа.
В Регионалния етнографски музей в 17.00 часа ще бъде открита изложбата „Песента на дървото“, която ще може да бъде разгледана до края на месеца. Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението – цигулка, виола, цитра, мандолина и много други. Отново в Етнографския музей, но от 18.00 часа се открива фотоизложбата „Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома.
Изложбата „Пловдивските художници“ ще може да бъде видяна в галерията на Общинския съвет в Пловдив от 17.30 часа. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници. В селекцията на творбите попадат живопис, графика, скулптура, фотография, колажа и смесена техника на теми, вдъхновени от града, неговите забележителности и история.
Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, специалност „Дизайн на облеклото“, ще представи изложба живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща от 17.30 часа. Основна тема в творбите му е развитието на елементите на облеклото през вековете и идентичността на българката. В 18.00 часа, отново в Балабановата къща, ще започне Камерният концерт „Юбилеи“, който е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 години от рождението на Марин Големинов.
Театралният спектакъл „Евридика в подземния свят” ще се играе на сцената на Драматичен театър – Пловдив от 19.00 часа, в Камерна зала със симултанен превод на английски.
В първия ден от откриващия уикенд музикалната програма „Капана 2019. Началото“ ще представи изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена „Ядрото“ от 20.00 часа.
Жителите и гостите на Пловдив могат да разгледат и изложбата „Необозримо за Кольо К.“ в Градска художествена галерия, която бе открита в началото на седмицата.
Кулминацията на програмата на откриващия уикенд ще бъде утре, 12 януари, когато присъстващите ще станат свидетели на уникално шоу, озаглавено „Ние сме всички цветове“. В него ще участват над 1500 артисти.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 7 автобусни линии с делнично разписание и работно време до полунощ са осигурени за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Пловдив: 7 автобусни линии с делнично разписание и работно време до полунощ са осигурени за откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

10 Януари 2019 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Във връзка с откриването на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ на 12 януари по 7 линии от основния вътрешноградски транспорт на територията на Пловдив се пускат извънредни рейсове. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ОП „Организация и контрол на транспорта“. С делнично разписание, съгласно утвърдената общинска транспортна схема, ще се движат автобусите по линии №1, 4, 6, 9, 10, 12 и 21.00 До 24.00 часа се удължава и крайният им час на изключване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Триизмерното лого на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 е монтирано на площад „Централен“

Триизмерното лого на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 е монтирано на площад „Централен“

10 Януари 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Триизмерното лого на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 на площад „Централен“ бе монтирана тази сутрин. Това съобщиха от Община Пловдив. Композицията, е изработена по иновативна технология от екологично чисти материали. Тя представлява седемте арки, образуващи логото, смаляващи се в перспектива с надпис в основата „Plovdiv 2019“. Изработката е на „РД Студио“ ООД. Технологията, по която е направена инсталацията, е нова за България и гарантира както мобилност, така и безопасност. Металната основа е облечена в холандски материал, който притежава редица качества – водо- и пожароустойчив, той е олекотен и безопасен за околната среда. Арките са завършени с кварцова посипка, която има декоративна роля.
Логото ще свети през нощта. То е автономно. Има вградена соларна система, която захранва акумулатор. Светодиоди осветяват арките отдолу, а енергията, която е необходима е само 18 вата – по-малко от една домакинска електрическа крушка. В основата са поставени блокове от фибробетон – материал, който е олекотен и устойчив. Буквите са изработени от същия материал.
Монтирането на инсталацията става за много кратко време, защото не е нужно разпробиване и нарушаване на настилката. Фиксира се лесно, но се запазва устойчивостта, като фирмата изпълнител гарантира, че не може да бъде обърната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Златин Велев, зам.-кмет на Пловдив: Призоваваме хората да не носят обемисти багажи на откриването на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

Златин Велев, зам.-кмет на Пловдив: Призоваваме хората да не носят обемисти багажи на откриването на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

10 Януари 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Призоваваме хората да не носят обемисти багажи, за да не се налага допълнителна проверка и мероприятието да протече по-спокойно, каза пред журналисти зам.-кметът на Община Пловдив с ресор „Транспорт“ инж. Златин Велев, по повод откриващото събитие за „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Той добави, че към момента режимът на движението, който е въведен по бул. „Цар Борис III Обединител“, където се намира 30-сет метровата кула, по никакъв начин не затруднява движението живеещите в зоната. „
Достъпът до всички точки на града е наличен и хората се предвиждат и снабдяват. От 12 часа в събота периметърът ще бъде разширен. Движението на моторните превозни средства ще бъде спряно по цялото протежение на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”, от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бул. „Шести септември”. Изходът от Старинен Пловдив и квартал „Капана” ще се осъществява през ул. „Фредерик Жулио Кюри” към бул. „Шести септември”. Спира се движението по ул. „Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”, ограничава се и достъпът към бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” от ул. „Граф Игнатиев” и ул. “Цанко Дюстабанов”. В кв. „Капана“ и в съседните зони ще могат да влизат и да се обслужват само живеещите там. Пунктовете, които ще бъдат изградени, ще са подвижни. Те ще са с полицейско присъствие, като всеки, който иска да напусне зоната с автомобил, ще може да го направи. Няма да се допускат допълнителни автомобили, за да не се получат задръствания и блокиране на улици“, каза още зам.-кметът. Той призова всички, които желаят да присъстват на събитието, да тръгнат по-рано. Ще се раздават шалчета, одеяла и сувенири от южната страна, северната страна преди Тунела, от запад до Пощата и до църквата „Св. Петка“.
Седем автобусни линии - 1,4, 6,9, 10,12 и 21, ще се движат с делнично разписание, както и ще се осигури по-голям брой автобуси. Осигурени са и буферни паркинги. Това са паркингите на Колодрум-а. Ще се допуска паркиране на булевардите „Найчо Цанов“ и „Менделеев“. От северната страната са паркингите на Панаира. От западната страна това е паркингът пред стадион „Пловдив“. Забранява се паркирането на автомобили по ул. „Иван Вазов”, от кръстовището с ул. „Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Цар Асен”, по ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. “Цанко Дюстабанов”, по ул. „Д-р Г. М. Димитров”, от кръстовището с ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Крали Марко”, също по ул. „Крали Марко”.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Местата за публиката за откриването на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019” са по продължението на бул.„Цар Борис Трети Обединител”

Кметът на Пловдив Иван Тотев: Местата за публиката за откриването на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019” са по продължението на бул.„Цар Борис Трети Обединител”

10 Януари 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Местата за публика за откриващото събитие на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019” в събота – 12 януари, са по продължението на бул. „Цар Борис Трети Обединител”, в двете посоки. Това съобщи пред журналисти кметът на Пловдив Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Там ще са и двете сцени и пътеки, които ще бъдат разположени върху средната осева ивица на булеварда. Двете пътеки са по 120 м, от двете страни на сцената. По тях ще има също артисти, така че хората ще могат да бъдат много близко до самите изпълнители”, каза още Тотев. Сцената на Кулата е 360 градуса и ще може да се гледа отвсякъде. „Северната страна на пощата се освобождава. От там също ще се вижда прекрасно сцената на Кулата. От другата страна на булеварда, при църквата „Света Петка”, също ще може да се наблюдава сцената на Кулата. По думите на Тотев, това са локациите, върху които изчислено могат да се разположат около 50000 души. „В централна градска част на Пловдив никъде другаде не могат да се съберат толкова много хора. Това са единствените места”, добави Тотев. Специалното място, отредено за медиите, ще е на терасата на Пощата, откъдето има прекрасна видимост. Очакват се над 300 представители на медиите от всякъде.
Официалните лица ще бъдат в хотел Тримонциум. Backstage ще бъде самата Поща, артистите ще преминават по специален коридор там. „Има над 1000 доброволци за събитието. Почти всички са от чужбина, но има и много пловдивчани, дори цели семейства, които участват в организацията”, посочи още кметът на Пловдив Иван Тотев.
Очаква се температурите на 12 януари, събота, да бъдат положителни, между 4-5 градуса. Въпреки това организаторите са осигурили над 15000 поларени одеяла и над 15000 топли шалчета, с логото на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ за тези, които ще влязат в зоната.
Препоръчително е влизането да започне след 17.30 часа, като одеялата и шаловете ще се раздават на пропускателните пунктове, които са 22 в цялата зона. „Те ще останат спомен за хората от събитието, което се случва веднъж за Пловдив и ще остане в историята“, каза още кметът.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Създава се организация за обезпечаване на обществения ред и сигурност за откриването на инициативата “Европейска столица на културата 2019”

Пловдив: Създава се организация за обезпечаване на обществения ред и сигурност за откриването на инициативата “Европейска столица на културата 2019”

10 Януари 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, в ОДМВР - Пловдив се създава временен оперативен щаб, който да ръководи силите, ангажирани в откриването и планираните инициативи в рамките на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Това съобщават от пресцентъра на МВР. В него участват представители на главните дирекции на МВР, областната и общинска администрация и организации, ангажирани пряко с културните изяви.
С цел недопускане на нарушения и гарантиране на сигурността на присъстващите, за официалната церемония по откриването - от 11 до 13 януари, е предвиден значителен ресурс от полицейски сили и средства.
В деня на кулминацията на откриващото събитие - 12 януари, събота - организаторите очакват около 30 000 жители и гости на Пловдив да присъстват на мащабен спектакъл на открита сцена на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”. Във връзка с това са предвидени завишени мерки за сигурност, като за охраната на обществения ред са ангажирани служители от областната дирекция на МВР, Дирекция “Жандармерия” в ГДНП и подразделенията на “Специализирани полицейски сили” в София и Пловдив.
С преградни съоръжения ще бъде очертан периметърът на масовата проява, както и на обособените няколко вътрешни зони - за зрители, официални гости, медии, изпълнители и пиротехника.
Осигурени са мобилни полицейски екипи, които да патрулират около района и в централната част на града, а на подстъпите към зоните за публиката ще бъдат изградени 23 контролно-пропускателни пункта. На тях ще се извършват щателни проверки на посетителите и личните им вещи съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. Полицейските служители ще следят стриктно за недопускане на: хора във видимо нетрезво състояние или маскирани с цел да се затрудни разпознаването им; носене на оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които биха могли да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети; внасянето на пиротехнически изделия. За да се избегне затруднението и забавянето на осъществявания контрол на пунктовете е препоръчително хората да не се носят обемисти багажи и ненужни предмети. Нарушители или зрители, които с поведението си пречат за провеждане на събитието, ще бъдат отстранявани незабавно.
При охраната на обществения ред ще се използва видеонаблюдение.
Определен ангажимент има и наета от организаторите частна охранителна фирма.
Във вътрешните зони доброволци с отличителни знаци ще упътват посетителите, а при възникнала необходимост ще оказват първа помощ.
За бърза реакция при извънредна ситуация на няколко места около сцената ще бъдат разположени екипи на спешна медицинска помощ и РДПБЗН с необходимата противопожарна и аварийна техника.
Със заповед на кмета на Община Пловдив се въвежда забрана за използване на дронове за заснемане на събитието, с изключение на медията с права за пряко излъчване.
С оглед ненарушаване на мерките за сигурност по време на откриващия спектакъл е препоръчително живущите в близост да го наблюдават при затворени прозорци на домовете си.
По отношение на възможностите за паркиране на автомобили, от Община Пловдив предварително са определени конкретни места, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.
Пътни полицаи ще следят за натоварването на трафика и при необходимост регулирането ще преминава на ръчен режим.
В рамките на съботния ден, от 12 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване събития, в Пловдив се въвежда следната временна организация на движение:
- Забранява се преминаването на автомобили по цялото протежение на бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”, от кръстовището с бул. “Христо Ботев” до кръстовището с бул. “Шести септември”;
- Изходът от Старинен Пловдив и квартал “Капана” се осъществява през ул. “Фредерик Жолио Кюри” към бул. “Шести септември”;
- Спира се движението на автомобили по ул. “Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”;
- Ограничава се достъпът към бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” от ул. “Граф Игнатиев” и ул. “Цанко Дюстабанов”.
Забранява се паркиране на автомобили по:
- ул. “Иван Вазов”, от кръстовището с ул. “Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. “Цар Асен”;
- ул. “Цар Асен” до кръстовището с ул. “Цанко Дюстабанов”;
- ул. “Д-р Г.М. Димитров”, от кръстовището с ул. “Цар Асен” до кръстовището с ул. “Крали Марко”;
- ул. “Крали Марко”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР-Пловдив: Обособени са четири зони за посетителите на откриващото събитие за „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

Ст. комисар Атанас Илков, ОДМВР-Пловдив: Обособени са четири зони за посетителите на откриващото събитие за „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

10 Януари 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Обособени са четири зони за посетителите на откриващото събитие за „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“, която ще бъде на 12 януари. Това каза директорът на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Атанас Илков пред журналисти, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. На брифинга присъства и зам.-кметът на Община Пловдив с ресор „Транспорт“ инж. Златин Велев. Едната от обособените зони ще бъде за официалните гости, като ще има също зона за участниците, зона за медиите и зона за присъстващите. Обособени са 22 контролно-пропускателни пункта. Ст. комисар Илков обяви преди ден, че те са 23, но два от тях ще бъдат слети и затова те ще са с един по-малко. Във връзка с пропускателния режим ст. комисар Илков каза, че няма да се допускат лица, които са в явно нетрезво състояние, лица, които носят огнестрелно оръжие, други предмети и средства, които биха застрашили и увредили здравето на гражданите. Пиротехническите средства също са забранени.
„В цялостното събитие има ангажимент по охраната и частна охранителна фирма, която е с определени нейни отговорности, които в самото събитие ще ги координира със силите и средствата на ОДМВР-Пловдив така, че да има добро взаимодействие по цялостната организация на охраната на събитието“, каза още ст. комисар Атанас Илков. По думите му има забрана за използването на дронове преди и по време на събитието. Единствено такива могат да се използват от медията, която има правата за излъчването на откриването на мероприятието. Изработена и утвърдена е специална програма, по която ще се регулира движението. „Специални екипи на „Пътна полиция“ ще подпомагат движението там, където се налага, по възловите кръстовища на ръчен принцип така, че трафикът да се облекчи“, каза още ст. комисар Илков. Той обобщи, че събитието е от изключително голям мащаб и изисква изключително много големи мерки за сигурност и охрана на обществения ред. „МВР и в частност ОДМВР-Пловдив са осигурили достатъчен брой сили и средства, така че да се гарантира общественият ред, сигурността и спокойствието на гражданите преди, по време и след откриването на събитието. Живеещите в района ще могат да наблюдават шоуто от жилищата си“, посочи ст. комисар Атанас Илков.
Мария РУСЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Въвежда се временна организация на движение в града по повод откриващото събитие на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Пловдив: Въвежда се временна организация на движение в града по повод откриващото събитие на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

9 Януари 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Въвежда се временна организация на движение в града по повод откриващото събитие на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областната дирекция на МВР. В рамките на съботния ден, от 12.00 часа до приключване на съпътстващите официалното откриване инициативи, в града се забранява преминаването по цялото протежение на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”, от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бул. „Шести септември”. Изходът от Старинен Пловдив и квартал „Капана” ще се осъществява през ул. „Фредерик Жулио Кюри” към бул. “Шести септември”. Спира се движението по ул. „Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. „Цар Борис ІІІ Обединител”, ограничава се и достъпът към бул. “Цар Борис ІІІ Обединител” от ул. “Граф Игнатиев” и ул. “Цанко Дюстабанов”.
От Областната дирекция на МВР съобщиха още, че на 12 януари се забранява паркирането на автомобили по ул. „Иван Вазов”, от кръстовището с ул. „Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Цар Асен”, по ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. “Цанко Дюстабанов”, по ул. “Д-р Г.М. Димитров”, от кръстовището с ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Крали Марко”, също по ул. „Крали Марко”.
За улеснение на гостите на града са определени буферни паркинги, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 23 контролно-пропускателни пункта ще бъдат обособени на откриващото събитие на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Пловдив: 23 контролно-пропускателни пункта ще бъдат обособени на откриващото събитие на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

9 Януари 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 23 контролно-пропускателни пункта ще бъдат обособени на откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Това каза на брифинг директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Илков уточни, че на тези места ще се проверяват гражданите, влизащи в зоната на мероприятието, която ще бъде маркирана с ограждения. „Предстои едно изключително мащабно мероприятие, на което се очаква да присъстват над 30 000 души. Ще има много официални гости, участници в самото събитие, което предполага много сериозна организация по обезпечаване сигурността и обществения ред преди, по време и след събитието. С оглед обезпечаването на това мащабно мероприятие, сме осигурили изключително голям ресурс от сили и средства – Дирекция „Жандармерия“ при ГД „Национална полиция“, сектор „Специализирани полицейски сили“ - Пловдив и София. Съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите, няма да се допускат лица в явно нетрезво състояние, с огнестрелно оръжие и с други средства, които биха могли да застрашат здравето и живота на всички участващи в това мероприятие. Няма да се допускат и хора с пиротехнически средства“, каза Илков.
Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив посочи, че в обезпечаването на мероприятието ще участва и частна охранителна фирма, която има отделни и съгласувани с полицията отговорности.
„Определени са няколко зони за откриващото събитие – 4-5 са зоните за посетителите, има зона за специалните гости, също за представителите на медиите. В някои зони ще ома повече от 5 медицински и пожарни екипи, ако се наложи реакция от тяхна страна“, обясни Илков. Той припомни, че има заповед на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, с която се забранява използването на дронове преди, по време и след откриването на мащабното събитие. Дрон ще бъде използван от медията, която има телевизионни права за излъчване на самото мероприятие. Доброволци с отличителни знаци ще дават указания и информация на гражданите за обособените зони за посетители. Общината е обособила 3 големи зони за паркиране – в Международен панаир – Пловдив, при Колодрума и при стадион „Пловдив“.
„Ще има много указателни табели, зоните ще бъдат оградени със заграждения и надписи. Ограничителните огради ще бъдат поставени и не трябва да бъдат преминавани, за да не се наруши цялостната организация по протичане на събитието. Отделно от това, ще имаме мобилни екипи на полицията по малките улици, които водят към централната част. Те също имат задължението да извършват проверки. Ще има полиция по всички алтернативни на бул. „Цар Борис III Обединител“ маршрути, които са активни към момента, също по всички възлови кръстовища. На много места ще се въведе ръчен режим на регулиране, за да се улесни движението. Ще изпитаме затруднения, но ще се справим“, коментира директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Атанас Илков.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Монтирано е логото на Пловдив 2019 на площад „Централен“

Пловдив: Монтирано е логото на Пловдив 2019 на площад „Централен“

9 Януари 2019 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Монтирано е логото на Пловдив 2019 на площад „Централен“, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Логото е в огромен размер и се намира в центъра на площад Централен, който е вече почти без ограждения. Пластиката е под формата на арка и ще свети. Светлините трябва да бъдат запалени тази вечер.
Вече свети и внушителната 30-сет метрова кула, построена за откриващото събитие на Пловдив – ЕСК 2019, която се намира на булевард „Цар Борис Трети Обединител”. Интересът на гражданите е огромен, като те си правят непрекъснато снимки от кулата, а сега вече и от арката, която представлява логото на Пловдив –ЕСК 2019.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Всички критикуващи  "Пловдив - Европейска столица на културата" трябва да скочат от другата страна, тъй като лодката им потъва

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Всички критикуващи "Пловдив - Европейска столица на културата" трябва да скочат от другата страна, тъй като лодката им потъва

7 Януари 2019 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Всичко, което се изговори от критикарите на "Пловдив – Европейска столица на културата" ще отиде в каналите на историята. Това каза на пресконференция кметът на Пловдив Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. По думите му всички те, които критикуват сега, трябва да скочат от другата страна, тъй като лодката им потъва и ще продължава да потъва, то е ясно. „Ще останат само хубавите неща, емоции, хубавите сгради и зони на града, реализирани в рамките на програмата и много преди това, в последните години на обновление на града”, каза Тотев. „Това, което се случва в Пловдив е историческо и специално и е привилегия за нас, че в управленския ни мандат можахме да го изпълним”, добави кметът на Пловдив и покани официално всички да дойдат на 12 януари в центъра на града, за да празнуваме заедно.
Според Иван Тотев само с тази сцена и разполагането и, хората ще могат да почувстват общия празник. Празникът ще продължи на различни места и след приключването на церемонията с музикални изпълнения и театрално шоу. На площад „Централен” пък ще има импровизиран фестивал на храната, а на Римския стадион – изложба, в Капана ще има две сцени също. Всички ресторанти и заведения в града ще работят в уикенда до късно. „Няма друга локация, която да произведе големият празник в сърцето на града и да осигури подобаващо занимание. Това не е просто един концерт, това е нещо по-грандиозно и голямо, става въпрос да нещо огромно, което е най-видимо и такава сцена със сигурност вече се превърна в емблема и ще бъде запомнена години наред”, каза още Иван Тотев. По думите му, това, което се случва в Пловдив е невероятно и се случва само веднъж в живота ни. Втори български град едва ли ще има тази чест.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Вече са ясни официалните гости за откриването на "Пловдив – Европейската столица на културата 2019"

Пловдив: Вече са ясни официалните гости за откриването на "Пловдив – Европейската столица на културата 2019"

7 Януари 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Сред официалните гости, които са потвърдили присъствието си на официалната церемония по откриването на "Пловдив – Европейска столица на културата 2019" са председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илиана Йотова, евродепутатът Мария Габриел, както и министърът на културата на Италия Алберто Бонизоли. Това съобщи на пресконференция кметът Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив.
Слово от името на ЕК ще произнесе Мария Габриел. Няма официално потвърждение от министър-председателят засега.
Призовават се пловдивчани и гостите на спектакъла да дойдат малко по-рано, за да могат да заемат по-добри позиции и да могат да гледат всичко.
Сцената е 360 градуса и ще може да се гледа отвсякъде. Ще бъдат поставени огромни монитори. Местата за публиката са по продължението на бул.“Цар Борис Трети Обединител“. Освобождава се и северната страна на пощата и там се вижда прекрасно сцената. Другото възможно място за гледане е църквата „Света Петка“. Тези локации правят възможно спектакълът да бъде наблюдаван от около 50000 души. Според кмета Иван Тотев, никое друго място не може да осигури толкова много места за наблюдаване.
Терасата на пощата е определена за медиите. Очакват се около 300 представители на медиите, между които и чужди.
Над 1000 доброволци са се записали досега, между тях и цели семейства пловдивчани.
Прогнозата е за слънчево време, но въпреки това, понеже е зима, ще бъдат раздадени и около 15000 топли одеяла и 15000 шала с логото на Пловдив ЕСК 2019, в три цвята.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: На 12 януари, когато е церемонията по откриването на „Европейска столица на културата”, жителите на града ще се придвижват до центъра без автомобили

Пловдив: На 12 януари, когато е церемонията по откриването на „Европейска столица на културата”, жителите на града ще се придвижват до центъра без автомобили

7 Януари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Пловдив. На 12 януари, когато е церемонията по откриването на инициативата „Европейска столица на културата”, жителите на Пловдив ще се придвижват до центъра на града без автомобили. Това съобщи на пресконференция заместник-кметът по транспорт Златин Велев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Ще бъде създадена нова организация на движението, която предвижда 7 автобусни линии да се движат с делнично разписание. В града ще бъде наситено с автобуси до 24 часа. Автобусните линии, които ще се движат с делнично разписание са 1, 4, 6, 9, 10, 12 и 21.
„С тези линии сме обхванали всички основни части на града, така че да имаме връзка с всички квартали. Автобусите са съобразени и с местата на буферните паркинги”, каза Велев. Паркингите ще са разположени в три зони. Откъм Север, той ще бъде в района на Панаира, където има два безплатни паркинга – пред административната сграда на панаира и на Марица. Ще може да се ползва и многоетажния паркинг на Панаира, който е денонощен, но той ще бъде платен. Гостите от Родопската яка и Асеновград ще ползват паркинга на Колодрума. Ще има служители, които ще насочват гостите и булевардите „Найчо Цанов”, „Менделеев” и „Асеновградско шосе”. Всичките те са безплатни.
Третото място, предназначено за буферен паркинг е около стадион Пловдив – пред стадиона и други зони до пазара. Автобусите също са съобразени да обслужват и тези паркинги, за да може оттам хората да се придвижват до центъра. Придвижването ще става до булевардите, а във вътрешната част на центъра ще се ходи само пеша.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“

7 Януари 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. От днес Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“. Това съобщиха от БНБ. Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ 10, както и в офиси и клонове на други банки.
Цената на монетата е 78 лева, а номиналната и стойност е 10 лв.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Домът на киното ще представи специална селекция от български филми за откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Пловдив: Домът на киното ще представи специална селекция от български филми за откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

6 Януари 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В Дома на киното в града ще се излъчи специална селекция от български филми по случай откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите. Специалните прожекции ще се състоят на 12 и 13 януари, като на част от тях ще присъстват и специални гости. За филма „Възвишение“ на 12 януари в Пловдив ще пристигне режисьорът Виктор Божинов. Събитието съвпада и с организирания на 13 януари Ден на българското кино под патронажа на Националния филмов център. Сред филмите, които ще бъдат излъчени са още „Лили Рибката“, „Случаят Кюри“, „Дъвка за балончета“, „Далеч от брега“ и „Вездесъщият“.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Международни медии с многомилионна аудитория ще излъчват на живо откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Пловдив: Международни медии с многомилионна аудитория ще излъчват на живо откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

6 Януари 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Седмица преди официалното откриване на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ интересът на медии, официални лица и граждани продължава да расте. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. Над 180 са акредитираните журналисти за откриващия уикенд до момента, като 50 от тях са представители на популярни международни медии с многомилионна аудитория и ще излъчват на живо откриващото събитие. В Пловдив ще пристигнат екипи на „Euronews“, „Тhe Daily Telegraph“, международната медия в Германия – „Deutsche Welle“. Очакват се и представители на „Kleine Zeitung“ – вторият по големина aвстрийски вестник, „Columbustravelmedia“ – популярно английско онлайн издание за туризъм, „Museum TV“ – френска телевизия, която се излъчва на английски, френски и руски език. Сред агенциите, които ще отразят откриването са Европейската пресфото агенция и френската новинарска агенция „Agence France-Presse“. Ще присъстват журналисти, които ще отразят събитието и ще представят Пловдив във Франция, Австрия, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Холандия, Италия, Словакия и Турция. „Всички български телевизии и медии изпращат свои екипи да отразят най-големия културен проект на Европейския съюз, който за първи път ще се проведе в България. Над 5 подвижни телевизионни станции ще отразяват пряко събитията“, съобщиха още от Фондация „Пловдив 2019“.
Ръководителят към инициативата на ЕК за „Европейска столица на културата” Силвен Паскуа и еврокомисар Мария Габриел ще бъдат сред представителите на Европейската комисия. По-голямата част от международното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив за откриващия уикенд. В града ще пристигне и най-многобройната делегация от над 20 градове, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив още от петък и ще се включат активно във всички над 30 събития. Специални гости ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.
„Само през втората половина на 2018 година международният интерес към Пловдив отбеляза рекорд – над 60 публикации в престижни медии отразиха напредъка на бъдещата Европейска столица на културата и потенциалa на града за туризъм и бизнес. В последните няколко месеца ежедневно най-големите чуждестранни медии в партньорство с Фондация „Пловдив 2019“ изготвят публикации за града. Всички те са с милионна публика – CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други“, съобщиха още от Фондацията.
„Фокус“ припомня, че официалното откриване е на 12 януари на бул. „Цар Борис III Обединител“ в града, където в момента се изгражда 30-метрова сцена, на която ще се качат над 1500 артисти.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радост Иванова, Фондация „Пловдив 2019“: Събитията по време на откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ гарантират невероятно преживяване

Радост Иванова, Фондация „Пловдив 2019“: Събитията по време на откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ гарантират невероятно преживяване

5 Януари 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Събитията по време на откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ гарантират невероятно преживяване за присъстващите. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Радост Иванова, заместник-директор на Фондация „Пловдив 2019“ с ресор „Маркетинг, реклама и търговка дейност“. По думите й нищо подобно не се е случвало в България до този момент и усилията са насочени към това наистина да се даде възможност на всеки да усети емоцията по свой собствен начин. „Искам да поканя всички, независимо дали подкрепят или не подкрепят инициативата, независимо дали им харесва или не, независимо дали вярват на всичко, което се случва, или не вярват, да дойдат на откриващото събитие, да се убедят сами, с очите си, и да си направят свои собствени изводи за това какво и как се случва. Нека да не коментираме коментарите, а просто да дойдем и със собствените си очи и със собствените си възприятия да усетим емоцията, която със сигурност ще бъде грандиозна“, призова Радост Иванова.
Тя посочи, че на присъстващите ще бъдат раздавани одеяла и шалове. „Разбира се, ще бъдат осигурени и достатъчен брой брошури с пълната програма на откриващия уикенд за всеки, който не е успял да се сдобие с такава или е забравил да я вземе със себе си. В брошурите програмата е описана изключително детайлно и с карта, какви събития ще се случват, както и локацията, на която ще се случат. Така че, всеки ще може да получи информация и на място за това какво ще се случва през тези три дни на откриващия уикенд на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, обясни Иванова.
Тя коментира, че работата във връзка с инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и всичко, което се случва по този проект, е огромно предизвикателство.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радост Иванова, Фондация „Пловдив 2019“: Интересът към Пловдив е в пъти по-голям и ще продължава да расте след официалния старт на инициативата „Европейска столица на културата“

Радост Иванова, Фондация „Пловдив 2019“: Интересът към Пловдив е в пъти по-голям и ще продължава да расте след официалния старт на инициативата „Европейска столица на културата“

5 Януари 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Интересът към Пловдив е в пъти по-голям и ще продължава да расте след официалния старт на инициативата „Европейска столица на културата“, дори и след края на 2019 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Радост Иванова, заместник-директор на Фондация „Пловдив 2019“ с ресор „Маркетинг, реклама и търговка дейност“. По думите й почти няма място по света, което да не знае, че Пловдив е европейска столица на културата. „За наше голямо удоволствие и благодарение на работата ни досега, вече има медии, които се обръщат към нас с желание да дойдат и да отразят откриващото събитие, а и не само. Те имат желание да отразят случващото се през цялата 2019 година. Това означава, че информацията за това, което ще се случи в град Пловдив, е достигнала до много кътчета на земята. Наистина има медии, които не са само от Европа, а и такива, които отразяват проекта в Пловдив на световно ниво“, каза Радост Иванова. Тя коментира, че със сигурност е постигнат ефектът от рекламата на проекта през всичките тези години – от момента, в който Пловдив бе избран за европейска столица на културата до приключването на обратното броене за старта.
„Работя по проекта още от самото му начало. И наистина когато сме правили различни презентации в България и в чужбина, и сме се срещали с различни медии, ние сме се опитвали да провокираме техния интерес и да ги накараме да дойдат в града, за да направят репортажи. Става въпрос за медиите CNN, BBC, Euronews и други. В началото беше наистина много трудно да им разкажем за това какво е Пловдив, че е вторият по големина град в България, че е един от най-старите градове. Сега, когато продължаваме да работим с техните екипи, те вее знаят кой и къде е града, че е един от най-старите живи градове. Сега очакват многобройните събития и да видят развитието на града през тези няколко години“, посочи Иванова. Тя добави, че част от рекламната кампания на инициативата са и рекламните материали, които туристите имат възможност да си закупят, идвайки в града. „Рекламни материали могат да се намерят в туристическите информационни центрове, при общинските обекти в Стария град. Има и частни обекти по ул. „Съборна“ в Старинен Пловдив, които са първата стъпка от маршрута на всеки турист, посетил града. Има и няколко хотела в Пловдив, които са наши партньори и продават от рекламните материали. Ще има още повече места, на които всеки желаещ да може да си закупи от нашите рекламни материали и да си отнесе вкъщи прекрасен спомен. Нещата, които сме подготвили са изключително различни и интересни“, каза още Радост Иванова.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радост Иванова, Фондация „Пловдив 2019“: Откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ ще бъде отразено в европейски и световен мащаб

Радост Иванова, Фондация „Пловдив 2019“: Откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ ще бъде отразено в европейски и световен мащаб

5 Януари 2019 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ ще бъде отразено в европейски и световен мащаб. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Радост Иванова, заместник-директор на Фондация „Пловдив 2019“ с ресор „Маркетинг, реклама и търговка дейност“. По думите й специално за откриването на инициативата са поканени и ще присъстват представители на медии от над 15 държави, като сред тях са немската национална телевизия, немска обществена телевизия, „Budapest Times”, „Euronews“, Агенция „Франс прес“, Агенция „Ройтерс“ и много други. „Това е само една малка част от тях. Разбира се, има и телевизии, които идват от други европейски столици на културата“, посочи Иванова и добави, че зрителите, които нямат възможност да дойдат в Пловдив, ще могат да гледат церемонията по откриването на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ пряко по БНТ.
Маркетинговият директор на Фондация „Пловдив 2019“ каза още, че целият град е брандиран по повод инициативата, а на национално ниво има над 100 перманентни външни позиции, в това число билбордове, билбордове тип „скролер“ и други, с които се рекламира проекта. „Освен това, брошурите за откриващия уикенд на 11, 12 и 13 януари, които отпечатахме, са раздадени из почти цяла България. Ако говорим само за град Пловдив, пълната програма се раздава в абсолютно всички обекти, свързани с туристически забележителности, в музеи, галерии, гари и автогари, туристически информационни центрове. Брошури с програмата са изпратени и до туристическите информационни центрове в София, до различни институции в столицата, свързани с култура, и на всевъзможни места, където информацията може да достигне до повече хора. Например в Пловдив програмата може да бъде намерена в най-големите магазинни вериги. Нашите позиции са твърде много и в цяла България, имаме дори и по магистралите“, посочи Радост Иванова. Относно промотирането на инициативата в чужбина, тя акцентира върху работата на Фондация „Пловдив 2019“ с чуждестранните медии. „Само през последните няколко месеца в над 50 от най-големите медии на световно ниво се говори за Пловдив – има статии и видеа за инициативата „Европейска столица на културата“, добави Иванова.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С богата съпътстваща програма в Стария град ще бъде открита инициативата „Пловдив - европейска столица на културата 2019“

Пловдив: С богата съпътстваща програма в Стария град ще бъде открита инициативата „Пловдив - европейска столица на културата 2019“

4 Януари 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Богата е съпътстващата програма в Стария град по повод откриващото събитие за „Пловдив - европейска столица на културата 2019“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Йордан Илиев, директор на ОП „Старинен Пловдив“. Тя започва на 11 януари и ще продължи до 13 януари. Откриващото съпътстващо събитие започва от 17.30 часа във вестибюла на Балабановата къща, където ще бъде открита изложба под наслов „От античност към съвремие“ на доц. д-р Георги Трифонов и представлява живопис, пластика, рисунка. Половин час по-късно, от 18.00 часа, отново на същото място ще започне камерен концерт, който е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владирегов и 110 години от рождението на Марин Големинов. На 12 януари от 16.00 часа отново в Балабановата къща ще се състои камерен концерт „Традиции“. От 17.00 часа отново там ще се прожектира филм на акад. проф. Николай Стойков, който е посветен на живота и творчеството му. След това в галерия „Златю Бояджиев“ ще има лазерно шоу. На 13 януари ще се проведе матине в Балабановата къща от 11.00 часа, а час по-късно ще започне модно ревю на млади дизайнери. Всички събития са с вход свободен.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“

4 Януари 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От 7 януари 2019 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Пловдив – Европейска столица на културата“. Това съобщиха от БНБ. Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ 10, както и в офиси и клонове на други банки.
Цената на монетата е 78 лева, а номиналната и стойност е 10 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Изградена е металната конструкция на 30-метровата сцена за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

Пловдив: Изградена е металната конструкция на 30-метровата сцена за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата

4 Януари 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Металната конструкция на 30-метровата сцена за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата вече е готова. С помощта на кран бяха поставени и последните две нива на уникалната кула. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Общината. Работата по сцената, на която на 12 януари ще се проведе спектакълът „Ние сме всички цветове“, продължава и през следващите дни. Върху конструкцията се поставят 10 LED екрана и над 350 прожектора под ръководството на немския светлинен дизайнер Бьорн Херман, който пристигна снощи в Пловдив. Вече започна и изграждането на 100-метрови подиума от двете страни на сцената. Работата по строежа се координира между немската компания организатор „Phase7”, швейцарската „NUSSLI“, българската „Joker Media Rental“ и представители на местните институции. Близо 200 технически лица са ангажирани за създаването на мащабната конструкция. В неделя в Пловдив пристига хореографът Лидия Клемент, която още същия ден започва репетиции с танцьорите, които ще се качат на сцената. До 12 януари ще бъдат проведени редица технически тестове, сред които и такива за видео предаване на мащабните екрани, разположени по кулата. С тяхна помощ зрителите ще могат да наблюдават всеки детайл от спектакъла отблизо, независимо къде се намират. За светлинната хореография пристига от Германия видео дизайнерът Фридър Вайс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Държавата подпомага с 20 млн. лв. събитието "Пловдив - европейска столица на културата 2019 г."

Министър Боил Банов: Държавата подпомага с 20 млн. лв. събитието "Пловдив - европейска столица на културата 2019 г."

3 Януари 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Държавата подпомага с 20 млн. лв. събитието "Пловдив - европейска столица на културата 2019 г.". Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „Виждам започнати проекти, част от тях видимо към момента няма да могат да се реализират, но по-важното е, че са започнати и ще станат. Най-добре би било да се реализират в годината на Столицата на културата“, коментира още министърът на културата. Той обясни, че отпуснатите държавни средства за събитието са вложени в инфраструктурни проекти. „Държавата е подкрепила всичко необходимо. Много туристи се очакват. Много хора от цял свят проявяват интерес към събитието. Пловдив притежава естествено очарование и се надявам да бъде богата и културната програма“, посочи още Банов.
„Убеден съм, че ще има много хубави проекти, убеден съм, че много неща са направени. Слушах и миналата година, НДК няма да стане, Председателството ще пропадне, но Председателството мина“, заяви той. Според него събитието ще породи сериозен отзвук както в България, така и по света.
Министър Боил Банов коментира и представянето на ретроспективната изложба на Ода Жон в Националната галерия в края на миналата година, като определи събитието като изкуство. „Дали ни е харесало, или не това е друг въпрос. Изкуството е нещо, което заслужава внимание, включително и с отрицателно отношение“, подчерта той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.- кметът на Пловдив Стефан Стоянов: Титлата Европейска столица на културата влияе върху чуждите инвестиции

Зам.- кметът на Пловдив Стефан Стоянов: Титлата Европейска столица на културата влияе върху чуждите инвестиции

1 Януари 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Титлата Европейска столица на културата влияе върху чуждите инвестиции, спомагайки много за положителния имидж на града. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив Стефан Стоянов, зам.-кмет на Пловдив по „Oбразование, бизнес развитие и европейски политики”. „2014 година, когато Пловдив спечели титлата, беше един преломен момент, който съвпадна и с ръста на икономиката и инвестициите”, посочи Стоянов. По думите му в момента Пловдив има положителен имидж и в страната, и извън нея, и това помага при работата с потенциални инвеститори. „Вижда се, че градът расте и че икономиката се развива. Освен това Пловдив е исторически град, с многохилядна история, и спечели тази титла. Всичко това тепърва ще дава добавена стойност на града”, каза още зам.-кметът. Според него заради всичко това пловдивчани са длъжни да полагат максималното, за да популяризират града в положителен аспект, за да може да се вземе максималното за местната икономика. „Всичко това означава ръст на заплати, повече възможности за работа и много други неща, част от които вече се виждат”, каза още Стефан Стоянов. По думите на зам.-кмета резултатите от спечелената титла ЕСК за Пловдив тепърва ще се анализират през 2020 година. Това, което е най-видимата част от ефекта от титлата е небивалият ръст на туризма. „Това, че се инвестират средства в културни проекти и инфраструктура дава добавена стойност на социалния живот в града, което също е важно”, каза Стефан Стоянов.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Сцената за откриването на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ вече се издига на 3 нива

Пловдив: Сцената за откриването на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ вече се издига на 3 нива

1 Януари 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Сцената за откриването на инициативата „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ вече се издига на 3 нива. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. Строежът започна на 28 декември и работата по него тече неуморно под надзора на артистичния директор на германската компания Свен Сьорен Байер и техническия ръководител Щефън Фукс. Кулата, на която на 12 януари ще се състои спектакълът „Ние сме всички цветове“, ще има 6 нива и два подиума от по 100 метра. Работата по строежа се координира между немската компания-организатор „Phase7” и представители на местните институции. В Пловдив продължава да пристига както техника и съоръжения, така и екипът на организаторите, който общо наброява над 200 човека. Части от кръглата сцена ще бъдат издигани с кран на 3 януари. Очаква се кулата да бъде построена до 5 януари. В следващите дни ще продължи конструкцията на двата подиума на булеварда. В седмицата до спектакъла ще бъдат монтирани и над 350 прожектора, които ще превърнат сцената в светещ символ на Пловдив – Европейска столица на културата. До 12 януари ще бъдат проведени редица технически тестове, сред които и такива за видео предаване на мащабни екрани, разположени по кулата. С тяхна помощ зрителите ще могат да наблюдават всеки детайл от спектакъла отблизо, независимо къде се намират.
На 10 януари ще бъдат поставени буквите, които изписват слогана „Заедно“. Тогава ще бъдат монтирани и пиротехническите средства за голямата художествена заря, с която ще завърши шоуто „Ние сме всички цветове“.
Зашеметяващата 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса, ще тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност и съгласувани със съответните органи. Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника и да предостави на зрителите добра видимост към зрелищния спектакъл, независимо дали се намират на бул. „Цар Борис III Обединител“, бул. „Княгиня Мария Луиза“ или на площад Централен. Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Техническото обезпечаване е поверено на българската компания Joker Media Rental.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: Европейска столица на културата е марка, която даде огромна популярност на града  и на България

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов: Европейска столица на културата е марка, която даде огромна популярност на града и на България

31 Декември 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Европейска столица на културата /ЕСК/ е марка, която даде огромна популярност на Пловдив и на България. Това каза за Радио „Фокус”- Пловдив зам.-кметът на Пловдив по „Oбразование, бизнес развитие и европейски политики” Стефан Стоянов. „За първи път български град се включва в най-големия културен проект на ЕС”, посочи Стоянов. По думите му именно с марката ЕСК Пловдив е успял да привлече много внимание на международни медии, включително и извън ЕС. „И през последните седмици и CNN и New York Post излязоха с големи материали за Пловдив, а през лятото и австралийски вестник писа за града”, добави Стоянов. Всичко това говори за голямо внимание от страна на европейските и други медии. Според Стефан Стоянов тази тенденция ще продължи и през новата година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, а и след това. „Всичко това засилва зараждането на градския туризъм, който е толкова популярен в Европа в момента”, посочи още зам.-кметът на Пловдив. По думите му, в момента София и Пловдив са два много горещи пазара за европейския градски туризъм. „В последните две години в Пловдив осезаемо се усеща ръстът на туристическия поток, инвестициите в хотели и инфраструктура”, каза още Стоянов. „Именно туризмът и IT секторът са най-бързо растящите и развиващи се сектори през последните две година в Пловдив и то точно защото сме Европейска столица на културата и заради това международно внимание, което е безпрецедентно в момента“, каза още зам.-кметът. Според Стоянов 2019 година ще е пиковата година и тенденцията тези сектори да се развиват ще продължи. „Тепърва България и Румъния ще се отварят към европейския пазар и ще стават все по-интересни за тази средна европейска класа, която пътува, търси нови места и открива нови части в Европа. Това е един от бизнесите, които ще бъдат горещи и през следващата година”, смята още Стефан Стоянов.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Започва строежът на сцената за откриването на инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

Пловдив: Започва строежът на сцената за откриването на инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

28 Декември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Започва строежът на 30-метровата сцена, която ще бъде издигната на бул. „Цар Борис III Обединител“ за инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Фондация „Пловдив – 2019“. Тази сутрин в Пловдив пристигнаха първите 6 от 30 ТИР-а с частите за кулата, на която на 12 януари ще се състои откриването със спектакъла „Ние сме всички цветове“. На пътното платно вече са разтоварени материалите, с които тя ще бъде построена. Предстои да бъдат положени основите, които разпределят тежестта, така че да не навреди на пътната настилка. След това ще бъдат издигнати поетапно шестте нива на сцената. На място минават почистващи машини, а работата се координира между немската компания организатор “Phase7” и представители на местните институции. Лично артистичният директор на германската компания Свен Сьорен Байер наблюдава работата на екипите, заедно с техническия ръководител Щефън Фукс. В началото на януари ще пристигнат останалите части и съоръжения, от които ще бъдат изградени два подиума с дължина 100 метра, височина 3 метра и широчина 4 метра. Материалите са на швейцарска компания, но пристигат от Германия.
Зашеметяващата 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса, тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите ѝ са съобразени с всички изисквания за безопасност и съгласувани със съответните органи. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите. Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника и да предостави на зрителите добра видимост към зрелищния спектакъл. Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Техническото обезпечаване е поверено на българската компания Joker Media Rental. С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своеобразен светлинен символ. За строежа ѝ са ангажирани 200 човека.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметът инж. Иван Тотев удължи с два дни ваканцията на учениците във връзка с подготовката за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Пловдив: Кметът инж. Иван Тотев удължи с два дни ваканцията на учениците във връзка с подготовката за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

28 Декември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Със своя заповед кметът на Пловдив инж. Иван Тотев разпореди удължаване на зимната ваканция в училищата на територията на общината. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от Общината. Неучебни за пловдивските ученици ще бъдат 3 и 4 януари 2019 г. Първият учебен ден е на 7 януари 2019 г. Причината е подготовката за откриващото събитие на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, което ще се проведе на 12 януари 2019 г.
В момента на булевард „Цар Борис III Обединител“ са в ход строително-монтажните дейности по изграждане на сцената. Очакват се над 30 ТИР-а, които да доставят елементите на сцената и цялата техника, необходима за обезпечаване на мероприятието.
В тази връзка е създадена и временна организация на движението в Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Въвежда се временна организация на движението във връзка с откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

Пловдив: Въвежда се временна организация на движението във връзка с откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“

27 Декември 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Въвежда се временната организация на движението във връзка с откриващото събитие на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Официалното откриване е на 12 януари 2019 година, но тъй като е необходимо технологично време за изграждането, а след това и за демонтажа на голямата сцена, за периода от 27 декември до 17 януари за движение на пътни превозни средства се затварят двете платна на бул. „Цар Борис III Обединител”, в отсечката от кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов“ и ул. „Граф Игнатиев“ до Тунела.
Затварянето на булеварда от северната страна на Тунела ще бъде само от ул. „Железарска“, като достъпът на автомобилите до квартал „Капана“, Стария град, както и по ул. „Отец Паисий“ няма да бъде ограничаван.
Автомобилите, идващи от ул. „Патриарх Евтимий“, ще могат да се движат направо към ул. „Света гора“ и наляво по източното платно по бул. „Цар Борис III Обединител” в посока север – кръстовището с бул. „Шести септември“.
Кръстовището на бул. „Цар Борис III Обединител” с ул. „Цанко Дюстабанов“ и ул. „Граф Игнатиев“ ще се затвори в посока север към Тунела. Циклограмата на светофарната уредба там ще бъде променена, тъй като кръстовището ще работи само в три направления.
Кръстовището ул. „Капитан Райчо“ – ул. „Леонардо да Винчи“ в посока бул. „Цар Борис III Обединител” ще се затвори с бариери, като ул. „Леонардо да Винчи“ в посока север към ул. „Света Петка“ временно ще бъде двупосочна – със забрана за спиране и паркиране. В посока юг няма промяна в организацията на движението.
Маршрутите на автобусни линии №1, 4, 7, 9, 11, 20, 26, 27, 37, 44, 93 и 99 от вътрешноградския транспорт се променят, както следва:
Линия №1 (АПК „Тракия” – кв. „Коматево”): бул. „Цар Борис III Обединител” – спирка №9, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка №119 – срещу Семинарията, спирка №120 – пл. „Шахбазян”, спирка №121 – срещу училище „Любен Каравелов”, десен завой по бул. „Източен” – спирка №122 – бул. „Източен” (запад), спирка№437 – бул. „Източен” (срещу „Румекс”), спирка №251 – бул. „Източен” 1 (запад), спирка №232 – бул. „Източен” №51, надясно по бул. „Христо Ботев”– спирки №334, 335, 14, Бетонен мост, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Македония“ – спирка №41 – бул. „Македония” №55, спирка №42 – срещу магазин „Била 2”, десен завой по бул. „Христо Ботев”, спирка №43 – Сточна гара, спирка №338 – срещу Военна болница, наляво по бул. „Източен” – спирка №220 – „Макдоналдс“, спирка №259 – стадион „Христо Ботев”, спирка №292 – бул. „Източен“ 2 (изток), спирка №137 – бул. „Източен” (сервиз “Румекс”), спирка №353 – Бизнесцентър „Микрон”, ляв завой по бул „Шести септември”, спирка №138 – магазин „Била 1”, спирка №139 – училище „Любен Каравелов”, спирка №140 – бул. „Шести септември” №193, десен завой по бул. „Цар Борис III Обединител” – спирка №48 – Водна палата, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №4 (ПУ „Паисий Хилендарски” – ЖР „Тракия”): бул. „Цар Борис III Обединител” – спирка №9, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка №119 – срещу Семинарията, спирка №120 – пл .„Шахбазян”, спирка №121 – срещу училище „Любен Каравелов”, десен завой по бул. „Източен” – спирка №122 – бул. „Източен” (запад), спирка№437 – бул. „Източен” (срещу „Румекс”), спирка №251 – бул. „Източен” (запад), спирка №232 – бул. „Източен” №51, надясно по бул. „Христо Ботев” – спирки №334, 335, надясно по бул. „Найчо Цанов“ – спирка №375 – надлез „Родопи“, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Найчо Цанов”– спирка №88 – „Градинката“, надясно по бул. „Христо Ботев“ – спирка №338 – срещу Военна болница, наляво по бул. „Източен” – спирка №220 – „Макдоналдс“, спирка №259 – стадион „Христо Ботев”, спирка №292 – бул. „Източен“ 2 (изток), спирка №137 – бул. „Източен” (сервиз „Румекс”), спирка №353 – Бизнесцентър „Микрон”, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка № 138 – магазин „Била 1”, спирка №139 – училище „Любен Каравелов”, спирка №140 – бул. „Шести септември”№193, десен завой по бул. „Цар Борис III Обединител” – спирка №48 – Водна палата, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №7 („Рогошко шосе“ – кв. „Беломорски”): бул. „Цар Борис III „Обединител” – спирка №9, надясно по бул. „Шести септември” – спирка №141, наляво по бул. „Руски” – спирки №167, 168, надясно по бул. „Христо Ботев” – спирка №188, и по маршрута утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Христо Ботев“ – спирка №205 – Централна гара, наляво по бул. „Руски“ – спирка №309 – Военно окръжие, спирка №155 – срещу Търговската гимназия, спирка №156 – „Пианото“, надясно по бул. „Шести септември“, спирка №118 – срещу площад „Съединение“, наляво по бул. „Цар Борис III Обединител” – спирка №48 – Водна палата, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №9 (завод „Гагарин“ – ЖР „Тракия“): бул. „Цар Борис III Обединител” – спирка №9, наляво по бул. „Шести септември”, спирка №119 – срещу Семинарията, спирка №120 – площад „Шахбазян”, спирка №121 – срещу училище „Любен Каравелов”, десен завой по бул. „Източен” – спирка №122 – бул. „Източен”( запад), спирка №437 – бул. „Източен” (срещу „Румекс”), спирка №251 – бул. „Източен” 1(запад), спирка №232 – бул. „Източен” №51, наляво по бул. „Санкт Петербург” – спирка №233 – Аграрен университет, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Санкт Петербург“ – спирка №219 – „Чайка фарма”, надясно по бул. „Източен”– спирка №220 – „Макдоналдс“, спирка №259 – стадион „Христо Ботев”, спирка №292 – бул. „Източен“ 2 (изток), спирка №137 – бул. „Източен” (сервиз „Румекс”), спирка №353 – Бизнесцентър „Микрон”, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка №138 – магазин „Била 1”, спирка №139 – училище „Любен Каравелов”, спирка №140 – бул. „Шести септември” №193, десен завой по бул. „Цар Борис III Обединител” – спирка №48 – Водна палата, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №11 („Биомашиностроене“ – Митница): бул. „Шести септември” – спирка №118, направо по бул. „Шести септември”, спирка №119 – срещу Семинарията, спирка №120 – площад „Шахбазян”, спирка №121 – срещу училище „Любен Каравелов”, десен завой по бул. „Източен” – спирка №122 – бул. „Източен” (запад), спирка №437 –бул. „Източен” (срещу „Румекс”), спирка №251 – бул. „Източен” 1 (запад), спирка №232 – бул. „Източен” №51, надясно по бул. „Христо Ботев” – спирки №334, 335, 14, Бетонен мост, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Христо Ботев” – спирка №43 – Сточна гара, спирка №338 – срещу Военна болница, наляво по бул. „Източен” – спирка №220 – „Макдоналдс“, спирка № 259 – стадион „Христо Ботев”, спирка №292 – бул. „Източен“ 2 (изток), спирка №137 – бул. „Източен” (сервиз „Румекс”), спирка №353 – Бизнесцентър „Микрон”, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка №138 – магазин „Била 1”, спирка №139 – училище „Любен Каравелов”, спирка №140 – бул. „Шести септември” №193, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Автобусна линия №20 (ПУ „Паисий Хилендарски”– кв. „Коматево”): бул. „Руски” – спирки №274, 167, 168, надясно по бул. „Христо Ботев” – спирка №188, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Христо Ботев“ – спирка №205 – Централна гара, наляво по бул. „Руски“ – спирка №309 – Военно окръжие, спирка №155 – срещу Търговската гимназия, спирка №156 – „Пианото“, спирка №293 – „Пловдивинвест“, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №26 (кв. „Изгрев” – кв. „Христо Смирненски”): бул. „Шести септември” – спирки №140,141 – площад „Съединение”, наляво по бул. „Руски” – спирки №167 – „Бунарджика”, спирка №168 – МОЛ „Марково тепе”, десен завой по бул. „Христо Ботев”, спирка №188 – срещу Централна гара, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Христо Ботев“ – спирка №205 – Централна гара, наляво по бул. „Руски“ – спирка №309 – Военно окръжие, спирка №155 – срещу Търговската гимназия, спирка №156 – „Пианото“, надясно по бул. „Шести септември“, спирка №118 – срещу площад „Съединение“, спирка №119 – срещу Семинарията, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №27 (ЗХА „Родина” – кв. „Коматево”): бул. „Цар Борис III Обединител” – спирка №9, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка №119 – срещу Семинарията, спирка №120 – площад „Шахбазян”, спирка №121 – срещу училище „Любен Каравелов”, десен завой по бул. „Източен”, спирка №122 – бул. „Източен” (запад), спирка №437 –бул. „Източен” (срещу „Румекс”), спирка №251 – бул. „Източен” 1 (запад), спирка №232 – бул. „Източен” №51, надясно по бул. „Христо Ботев” – спирки №334, 335, 14, Бетонен мост, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Христо Ботев” – спирка №43 – Сточна гара, спирка №338 – срещу Военна болница, наляво по бул. „Източен” – спирка №220 – „Макдоналдс“, спирка №259 – стадион „Христо Ботев”, спирка №292 – бул. „Източен“ 2 (изток), спирка №137 – бул. „Източен” (сервиз „Румекс”), спирка №353 – Бизнесцентър „Микрон”, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка №138 – магазин „Била 1”, спирка №139 – училище „Любен Каравелов”, спирка №140 – бул. „Шести септември” №193, десен завой по бул. „Цар Борис III Обединител” – спирка №48 – Водна палата, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №37 (кв. „Христо Смирненски” – завод „Флавия”): бул. „Шести септември” – спирка №117, надясно по бул. „Руски” – спирки №167, 168, наляво по бул. „Христо Ботев” – спирки №206, 43 , надясно по ул. „Найчо Цанов” – спирка №375, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Найчо Цанов” – спирка №88 – „Градинката“, наляво по бул. „Христо Ботев“ – спирка №14 – Сточна гара, спирка №187 – Автогара „Юг“, надясно по бул. „Руски“, спирка №309 – Военно окръжие, спирка №155 – срещу Търговската гимназия, спирка №156 – „Пианото“, наляво по бул. „Шести септември“, спирка №142 – сладкарница „Неделя”, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №44 (ПУ „Паисий Хилендарски” – ЖР „Тракия”): бул. „Шести септември” – спирка №118, направо по бул. „Шести септември”, спирка №119 – срещу Семинарията, спирка №120 – площад „Шахбазян”, спирка №121 – срещу училище „Любен Каравелов”, десен завой по бул. „Източен” – спирка №122 – бул. „Източен” (запад), спирка№437 – бул. „Източен” (срещу „Румекс”), спирка №251 – бул. „Източен” 1 (запад), спирка №232 – бул. „Източен” №51, наляво по бул. „Санкт Петербург”, спирка №233 – Аграрен университет, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Санкт Петербург“ – спирка №219 – „Чайка фарма”, надясно по бул. „Източен” – спирка №220 – „Макдоналдс“, спирка № 259 – стадион „Христо Ботев”, спирка №292 – бул. „Източен“ 2 (изток), спирка №137 – бул. „Източен” (сервиз „Румекс”), спирка №353 – Бизнесцентър „Микрон”, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка №138 – магазин „Била 1”, спирка №139 – училище „Любен Каравелов”, спирка №140 – бул. „Шести септември” №193, спирка №141 – площад „Съединение”, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №93 (Стъкларски завод – ЖР „Тракия”): бул. „Шести септември” – спирка №118 – площад „Съединение”, спирка №119 – срещу Семинарията, спирка №120 – площад „Шахбазян”, спирка №121 – срещу училище „Любен Каравелов“, десен завой по бул. „Източен”, спирка №122 – бул. „Източен“ (запад), спирка №437 – бул. „Източен“ (срещу сервиз „Румекс”), наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза” – спирка №123 – ТПК „Марица”, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Княгиня Мария Луиза“ – спирка №136 – Траурен парк „Централен 2“, надясно по бул. „Източен“, спирка №292 – бул. „Източен“ 2 (изток), спирка №137 – бул. „Източен” (сервиз „Румекс”), спирка №353 – Бизнесцентър „Микрон”, ляв завой по бул. „Шести септември”, спирка №138 – магазин „Била 1”, спирка №139 – училище „Любен Каравелов”, спирка №140 – бул. „Шести септември” №193, спирка №141– площад „Съединение”, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
Линия №99 (ТК „Марица” – ЖР „Тракия”): бул. „Шести септември” – спирка №117, надясно по бул. „Руски” – спирки №167, 168, наляво по бул. „Христо Ботев” – спирки №206, 43, 338, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.
В обратна посока: бул. „Христо Ботев“ – спирка №335 – Военна болница, спирка №14 – срещу Сточна гара, спирка №187 – Автогара Юг, надясно по бул. „Руски“ – спирка №309 – Военно окръжие, спирка №155 – срещу Търговската гимназия, спирка №156 – „Пианото“, наляво по бул. „Шести септември“ – спирка №142 – сладкарница „Неделя”, и по маршрута, утвърден с общинската транспортна схема.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.