НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Забавянето при изграждането на кладенци и водопроводи за питейна вода е заради провеждането на законови процедури и бавене на документи от институции и фирми

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Забавянето при изграждането на кладенци и водопроводи за питейна вода е заради провеждането на законови процедури и бавене на документи от институции и фирми

28 Януари 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Хасково. Забавянето при изграждането на кладенци и водопроводи за питейна вода е заради провеждането на законови процедури и бавене на документи от институции и фирми. Това става ясно от позиция на кмета на Община Хасково Добри Беливанов. В нея той отбелязва, че с постановление на Министерски съвет Общината е получила близо 2 млн. лв. за кладенци и водопроводи за питейна вода. „Спазваме процедурите и сроковете, като всеки месец до 10 число отчитаме в МРРБ напредъка по работата. Нямаме забележки от МРРБ. Подчертавам за пореден път, че забавянето което се получи е заради необходимост от провеждане на законови процедури, бавене на документи от държавни институции, фирми, ВиК и Басейнова дирекция, което наложи да търсим съдействието на министри, за да ни издадат необходимите документи забравени с месеци по бюрата“, посочва Беливанов и добавя, че в това време ВиК – Хасково само разкопава улиците без да извършва частична подмяна на компрометирани участъци от водопроводната мрежа, а в същото време с редица неуредени въпроси продава на жителите на общината скъпа и некачествена вода.
Беливанов пита също защо една година няма мониторинг на водата в Хасково въпреки, че Общината е настоявала за допълнителен мониторинг включително с нарочно писмо до Министерството на здравеопазването. Той отбелязва също, че в Харманли, където също беше установено повишено съдържание на уран във водата за по-малко от два месеца е направена много бързо втора проба, която се е оказала в нормите, докато в Хасково няма изследване на водата от месец февруари 2018 г. т.е. няма актуална информация какво е количеството на урана в питейната вода.
„Освен това четирите от кладенците в северна зона бяха готови още през пролетта на 2018 година. Но комисията определена от МРРБ за приемане на кладенците беше през есента на 2018 година. Около 5-6 месеца кладенците стояха готови и чакахме комисия назначена от МРРБ за приемането им!? Логичен е въпросът - Общината ли е виновна за това забавяне?“, пита той.
„Неофициалната информация е, че не са добри първите проби на водата на кладенците в Узунджово, където трябва да изградим нов кладенец, съгласно решението на МС. Трябва да се знае, че общината няма никакво отношение към определянето на местата за кладенците. Те бяха определени от ВиК, сумата за изграждането беше заявена също от ВиК. Общината имаше задължението да проведе необходимите законови процедури реализира възложените обекти“, заявява кметът Беливанов.
Той посочва, че преди две години Общината е представила проект в ПУДООС за изграждане на канализация в кв. „Болярово“ с уверението, че ще бъде финансиран. „Три пъти преработваме проекта, направен със средства на общината и чакаме... над 5 милиона са необходими за този обект. За водопровода за питейна вода в Маслиново историята е почти същата обещания без да се изпълнят. Със собствени средства реализирахме първия етап. Проектът е в МРРБ, но няма отговор.... Очакваме средства за втория етап, обявихме поръчка, избрахме изпълнител сключихме договор, под условие, но средства около милион и двеста хиляди до този момент не сме получили“, коментира той.
„В повечето случаи човек е устроен така, че винаги търси грешката в другите. Сигурно и аз имам грешки и една от тях е, че се доверих прекалено много на неподходящите хора. Няма да коментирам цветовете на лампите, но държа да споделя какво получи Хасково от централната власт през настоящия мандат“, пише още кметът. Той посочва, че в началото на мандата му с постановление на Министерски съвет са отпуснати общо 5 млн. лв. за асфалтиране, с е покрито неразплатеното асфалтиране на улиците в града от предходното управление. С остатъка са асфалтирани някои улици в квартал „Болярово“, където има канализация за отпадни води и още 300 хил. за изграждане на дублиращи кладенци в северната индустриална зона. „През 2017 година от Министерството за младежта и спорта получихме близо половин милион лева за ремонта на стадион „Хасково“. От общинския бюджет вложихме още 150 хиляди лева за да направим лекоатлетическата пистата във вид отговарящ на стандартите. В края на 2018 година с решение на МС приведоха 300 хиляди за канализация на улица Враца, но не със съдействието на депутатите от ГЕРБ. Обявихме обществена поръчка, но средствата няма да са достатъчни за изграждане на канализацията и ще търсим допълнително финансиране, за да довършим обекта“, пише кметът.
Беливанов отбелязва, че на фона на отпуснатите миналата година 300 000 лв. за община Хасково за изграждане на канализация на улица „Враца“.В края на 2018 година, община Любимец е получил 560 000 лева ремонт на сгради. Община Маджарово - 550 000 лв. също за ремонт на сгради на кметства, и от тях 400 000 лв са за ремонт на улици в едно от селата на общината. Община Минерални бани също е получава 640 000 лв. за ремонт на улици в село Колец. В Симеоновград също с постановление на МС се дават 820 000 за подмяна на ВиК мрежа и ремонт на улица , в Община Стамболово 700 000 за ремонт на пътища. 1 млн. лева община Свиленград за пътна връзка, 1 млн. лв. в община Ивайловград за ремонт на улици. Най-много са средствата за Харманли над 5 млн. лв. за ремонт на стадиона и читалището.
В Хасково също се ремонтират читалища, най-големият ремонт е в читалище „Заря“ , но със средства от общинския бюджет и от трансграничен проект. Т.е. останалото, което се вижда е направено със собствени средства и с проекти по програми. Община Хасково е в стабилно финансово състояние, наред с капиталовите вложения общината изплаща наследени задължения и кредити в размер около шестнадесет и половина милиона, от които в момента са останали четири и половина милиона, които се изплащат в срок.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По разпореждане на премиера Бойко Борисов започна проверка на обекта за дублиращо аварийно водоснабдяване в Хасково

По разпореждане на премиера Бойко Борисов започна проверка на обекта за дублиращо аварийно водоснабдяване в Хасково

24 Януари 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва проверка за изпълнението на обект “Допълнително аварийно водоснабдяване на гр. Хасково”, съобщиха от правителствената информационна служба. Той предвижда строеж на дублиращи кладенци за питейна вода, който да гарантират безопасността на здравето на жителите в региона и решаване на проблема с питейната вода. За целта през май 2017 г. Министерският съвет отпусна 1,93 милиона лева на община Хасково за финансирането на обекта.
По нареждане на премиера Борисов възложената проверка ще обхване всички аспекти на строителните дейности на обекта, цялата налична документация, както и сроковете, заложени в сключеното между МРРБ и община Хасково споразумение за финансиране на обекта.
Проверката ще се извърши от екип на Агенцията за държавна финансова инспекция, Дирекцията за национален строителен контрол, Дирекция ВиК, както и „Вътрешният одит“ на МРРБ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: „Синята лампичка“ на кмета на Хасково Добри Беливанов трябваше да светне много отдавна

Премиерът Бойко Борисов: „Синята лампичка“ на кмета на Хасково Добри Беливанов трябваше да светне много отдавна

23 Януари 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Тя много отдавна трябваше да светне – знаете колко пъти му исках оставката и исках да напусне този пост. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Димитровград, в отговор на въпрос кога ще светне „синята лампичка“ на кмета на Хасково Добри Беливанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Но за съжаление това е една от грешките, която хасковската партийна организация на времето допусна и се надявам след няколко месеца на местните избори да подберат човек и кандидатура, която да отговаря на изискванията на гражданите на Хасково. Защото толкова много неща се направиха за Хасково - и пари се дадоха за кладенците и да ми зададете този въпрос е срам за всички по веригата надолу“, коментира още Борисов. Във връзка с отпуснатите 2 млн. лева от Министерски съвет за изграждането на осем събиращи кладенеца и два водопровода в Хасково заради наличието на уран във водата, премиерът посочи: „Ако не са ги направили – съжалявам. Ще се занимая със случая. Това, което е зависило от мен да изпратя парите, съм го направил“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добри Беливанов, кмет на Община Хасково: Благоустрояването на града е приоритет на бюджета за 2019 година

Добри Беливанов, кмет на Община Хасково: Благоустрояването на града е приоритет на бюджета за 2019 година

10 Януари 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Благоустрояването на града е приоритет на бюджета за 2019 година. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Хасково Добри Беливанов за проектите през настоящата година. “Приоритет за Общината ще бъде подобряването на базата на училищата и детските градини. 290 хил. лв. са одобрените собствени средства за ремонт на дворните пространства в училищата. Вече имаме ремонтирани 8 сгради на детски градини. Останалите започваме със свои средства да ги обновяваме и газифицираме, с което ще подобрим климата в самите сгради. Това ще даде добро отражение върху чистотата на въздуха в града ни. Около 1 млн. и 200 хил. лв. са отделени за асфалтиране на улиците в Хасково и още 800 хил. за ремонт на улиците в селата. Близо 1 млн. и 400 хил. лв. са планираните средства за ремонт на общинската пътна мрежа. Предвидени са ремонти на спортни съоръжения и реализиране на идеята за газифициране на отоплението“, обясни Добри Беливанов. Той каза още, че няма да се налага увеличаване на данъците, като уточни, че Община Хасково е финансово стабилна.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Ограничава се ползването на питейна вода в селата Свирково и Дряново заради повишено ниво на уран

Хасково: Ограничава се ползването на питейна вода в селата Свирково и Дряново заради повишено ниво на уран

9 Януари 2019 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Хасково. Ограничава се ползването на питейна вода в селата Свирково и Дряново в община Симеоновград заради повишено ниво на уран. Това става ясно от съобщение на сайта на РЗИ – Хасково. В Зона на водоснабдяване Свирково – с. Свирково и с. Дряново, община Симеоновград се ограничава използването на водата за питейни нужди и приготвяне на храна до отстраняване на несъответствието и възстановяване качеството на водата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.