НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Забавянето при изграждането на кладенци и водопроводи за питейна вода е заради провеждането на законови процедури и бавене на документи от институции и фирми

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Забавянето при изграждането на кладенци и водопроводи за питейна вода е заради провеждането на законови процедури и бавене на документи от институции и фирми

28 Януари 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Хасково. Забавянето при изграждането на кладенци и водопроводи за питейна вода е заради провеждането на законови процедури и бавене на документи от институции и фирми. Това става ясно от позиция на кмета на Община Хасково Добри Беливанов. В нея той отбелязва, че с постановление на Министерски съвет Общината е получила близо 2 млн. лв. за кладенци и водопроводи за питейна вода. „Спазваме процедурите и сроковете, като всеки месец до 10 число отчитаме в МРРБ напредъка по работата. Нямаме забележки от МРРБ. Подчертавам за пореден път, че забавянето което се получи е заради необходимост от провеждане на законови процедури, бавене на документи от държавни институции, фирми, ВиК и Басейнова дирекция, което наложи да търсим съдействието на министри, за да ни издадат необходимите документи забравени с месеци по бюрата“, посочва Беливанов и добавя, че в това време ВиК – Хасково само разкопава улиците без да извършва частична подмяна на компрометирани участъци от водопроводната мрежа, а в същото време с редица неуредени въпроси продава на жителите на общината скъпа и некачествена вода.
Беливанов пита също защо една година няма мониторинг на водата в Хасково въпреки, че Общината е настоявала за допълнителен мониторинг включително с нарочно писмо до Министерството на здравеопазването. Той отбелязва също, че в Харманли, където също беше установено повишено съдържание на уран във водата за по-малко от два месеца е направена много бързо втора проба, която се е оказала в нормите, докато в Хасково няма изследване на водата от месец февруари 2018 г. т.е. няма актуална информация какво е количеството на урана в питейната вода.
„Освен това четирите от кладенците в северна зона бяха готови още през пролетта на 2018 година. Но комисията определена от МРРБ за приемане на кладенците беше през есента на 2018 година. Около 5-6 месеца кладенците стояха готови и чакахме комисия назначена от МРРБ за приемането им!? Логичен е въпросът - Общината ли е виновна за това забавяне?“, пита той.
„Неофициалната информация е, че не са добри първите проби на водата на кладенците в Узунджово, където трябва да изградим нов кладенец, съгласно решението на МС. Трябва да се знае, че общината няма никакво отношение към определянето на местата за кладенците. Те бяха определени от ВиК, сумата за изграждането беше заявена също от ВиК. Общината имаше задължението да проведе необходимите законови процедури реализира възложените обекти“, заявява кметът Беливанов.
Той посочва, че преди две години Общината е представила проект в ПУДООС за изграждане на канализация в кв. „Болярово“ с уверението, че ще бъде финансиран. „Три пъти преработваме проекта, направен със средства на общината и чакаме... над 5 милиона са необходими за този обект. За водопровода за питейна вода в Маслиново историята е почти същата обещания без да се изпълнят. Със собствени средства реализирахме първия етап. Проектът е в МРРБ, но няма отговор.... Очакваме средства за втория етап, обявихме поръчка, избрахме изпълнител сключихме договор, под условие, но средства около милион и двеста хиляди до този момент не сме получили“, коментира той.
„В повечето случаи човек е устроен така, че винаги търси грешката в другите. Сигурно и аз имам грешки и една от тях е, че се доверих прекалено много на неподходящите хора. Няма да коментирам цветовете на лампите, но държа да споделя какво получи Хасково от централната власт през настоящия мандат“, пише още кметът. Той посочва, че в началото на мандата му с постановление на Министерски съвет са отпуснати общо 5 млн. лв. за асфалтиране, с е покрито неразплатеното асфалтиране на улиците в града от предходното управление. С остатъка са асфалтирани някои улици в квартал „Болярово“, където има канализация за отпадни води и още 300 хил. за изграждане на дублиращи кладенци в северната индустриална зона. „През 2017 година от Министерството за младежта и спорта получихме близо половин милион лева за ремонта на стадион „Хасково“. От общинския бюджет вложихме още 150 хиляди лева за да направим лекоатлетическата пистата във вид отговарящ на стандартите. В края на 2018 година с решение на МС приведоха 300 хиляди за канализация на улица Враца, но не със съдействието на депутатите от ГЕРБ. Обявихме обществена поръчка, но средствата няма да са достатъчни за изграждане на канализацията и ще търсим допълнително финансиране, за да довършим обекта“, пише кметът.
Беливанов отбелязва, че на фона на отпуснатите миналата година 300 000 лв. за община Хасково за изграждане на канализация на улица „Враца“.В края на 2018 година, община Любимец е получил 560 000 лева ремонт на сгради. Община Маджарово - 550 000 лв. също за ремонт на сгради на кметства, и от тях 400 000 лв са за ремонт на улици в едно от селата на общината. Община Минерални бани също е получава 640 000 лв. за ремонт на улици в село Колец. В Симеоновград също с постановление на МС се дават 820 000 за подмяна на ВиК мрежа и ремонт на улица , в Община Стамболово 700 000 за ремонт на пътища. 1 млн. лева община Свиленград за пътна връзка, 1 млн. лв. в община Ивайловград за ремонт на улици. Най-много са средствата за Харманли над 5 млн. лв. за ремонт на стадиона и читалището.
В Хасково също се ремонтират читалища, най-големият ремонт е в читалище „Заря“ , но със средства от общинския бюджет и от трансграничен проект. Т.е. останалото, което се вижда е направено със собствени средства и с проекти по програми. Община Хасково е в стабилно финансово състояние, наред с капиталовите вложения общината изплаща наследени задължения и кредити в размер около шестнадесет и половина милиона, от които в момента са останали четири и половина милиона, които се изплащат в срок.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По разпореждане на премиера Бойко Борисов започна проверка на обекта за дублиращо аварийно водоснабдяване в Хасково

По разпореждане на премиера Бойко Борисов започна проверка на обекта за дублиращо аварийно водоснабдяване в Хасково

24 Януари 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва проверка за изпълнението на обект “Допълнително аварийно водоснабдяване на гр. Хасково”, съобщиха от правителствената информационна служба. Той предвижда строеж на дублиращи кладенци за питейна вода, който да гарантират безопасността на здравето на жителите в региона и решаване на проблема с питейната вода. За целта през май 2017 г. Министерският съвет отпусна 1,93 милиона лева на община Хасково за финансирането на обекта.
По нареждане на премиера Борисов възложената проверка ще обхване всички аспекти на строителните дейности на обекта, цялата налична документация, както и сроковете, заложени в сключеното между МРРБ и община Хасково споразумение за финансиране на обекта.
Проверката ще се извърши от екип на Агенцията за държавна финансова инспекция, Дирекцията за национален строителен контрол, Дирекция ВиК, както и „Вътрешният одит“ на МРРБ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: „Синята лампичка“ на кмета на Хасково Добри Беливанов трябваше да светне много отдавна

Премиерът Бойко Борисов: „Синята лампичка“ на кмета на Хасково Добри Беливанов трябваше да светне много отдавна

23 Януари 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Димитровград. Тя много отдавна трябваше да светне – знаете колко пъти му исках оставката и исках да напусне този пост. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Димитровград, в отговор на въпрос кога ще светне „синята лампичка“ на кмета на Хасково Добри Беливанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Но за съжаление това е една от грешките, която хасковската партийна организация на времето допусна и се надявам след няколко месеца на местните избори да подберат човек и кандидатура, която да отговаря на изискванията на гражданите на Хасково. Защото толкова много неща се направиха за Хасково - и пари се дадоха за кладенците и да ми зададете този въпрос е срам за всички по веригата надолу“, коментира още Борисов. Във връзка с отпуснатите 2 млн. лева от Министерски съвет за изграждането на осем събиращи кладенеца и два водопровода в Хасково заради наличието на уран във водата, премиерът посочи: „Ако не са ги направили – съжалявам. Ще се занимая със случая. Това, което е зависило от мен да изпратя парите, съм го направил“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Очакваме нови проби за наличието на уран във водата – последните са взети през февруари 2018

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Очакваме нови проби за наличието на уран във водата – последните са взети през февруари 2018

10 Януари 2019 | 10:02 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме нови проби за наличието на уран във водата в Хасково – последните са взети през февруари 2018 година. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът Добри Беливанов, като припомни, че високите стойности на уран са били засечени във водата от 3 използваеми чешми. Искането, отправено към Министерство на здравеопазването, е удовлетворено с уверение от тяхна страна, че нови проби ще бъдат направени, обясни кметът. „Министерски съвет ни отпусна 2 млн. лева за изграждането на осем събиращи кладенеца и два водопровода. Първите четири кладенеца са приети от съответната комисия, предстои да бъдат завършени водопроводите и другите четири кладенеца. Надявам се падналите дъждове и включените нови води да дадат отражение върху качеството на водата и то да бъде подобрено. Към момента сме изразходили около 350 хил. лева за закупуване на минерална вода, която да предоставяме на децата в детските градини, но очакваме, че с новите кладенци проблемът с питейната вода ще бъде разрешен“, коментира Добри Беливанов. Той уточни, че метеорологичните условия към момента не позволяват пълен капацитет на работа по завършване на водопроводите и останалите 4 кладенеца. До месец март обаче се очаква нормалната работа да се възстанови и да са предприети последващи стъпки, увери кметът на Хасково.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добри Беливанов, кмет на Община Хасково: Благоустрояването на града е приоритет на бюджета за 2019 година

Добри Беливанов, кмет на Община Хасково: Благоустрояването на града е приоритет на бюджета за 2019 година

10 Януари 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Благоустрояването на града е приоритет на бюджета за 2019 година. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Хасково Добри Беливанов за проектите през настоящата година. “Приоритет за Общината ще бъде подобряването на базата на училищата и детските градини. 290 хил. лв. са одобрените собствени средства за ремонт на дворните пространства в училищата. Вече имаме ремонтирани 8 сгради на детски градини. Останалите започваме със свои средства да ги обновяваме и газифицираме, с което ще подобрим климата в самите сгради. Това ще даде добро отражение върху чистотата на въздуха в града ни. Около 1 млн. и 200 хил. лв. са отделени за асфалтиране на улиците в Хасково и още 800 хил. за ремонт на улиците в селата. Близо 1 млн. и 400 хил. лв. са планираните средства за ремонт на общинската пътна мрежа. Предвидени са ремонти на спортни съоръжения и реализиране на идеята за газифициране на отоплението“, обясни Добри Беливанов. Той каза още, че няма да се налага увеличаване на данъците, като уточни, че Община Хасково е финансово стабилна.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Кметът Добри Беливанов връчи плакети и грамоти на победителите в конкурса „Коледно Хасково“

Хасково: Кметът Добри Беливанов връчи плакети и грамоти на победителите в конкурса „Коледно Хасково“

19 Декември 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Хасково. Кметът Добри Беливанов връчи плакети и грамоти на победителите в конкурса „Коледно Хасково“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Конкурсът се провежда за първа година. В него имаха право на участие както училища и детски градини, така и институции, граждани търговски обекти. Според условието кандидатите трябваше да изпратят снимки на своята украса и в продължение на седмица тези снимки бяха във фейсбук страницата на Община Хасково. Победителите са тези, които събраха най-много харесвания. 18 бяха участниците в надпреварата.
914 харесвания имаше до засичането вчера сутринта ОУ „Васил Левски“ в село Книжовник, победителят в тази категория е ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - село Конуш със 953 гласа.
Едни от най-красивите снимки са от детските градини в общината там първото място решиха пет гласа повече. Втори със 380 харесвания са ДГ „Славейче“ сграда „Ежко Бежко“, първи са Детска градина „8 март“ със 385 харесвания.
Част от детските градини бяха предоставили снимки и на външна украса, но най-атрактивна и иновативна украса представиха от ПГДС „Цар Иван Асен II". Всички участници са успели да допринесат за Коледно настроение и затова получиха специални грамоти за участието си. Едни от най-атрактивните участници са учениците от ПМГ „Акад.Боян Петканчин“, които кандидатстваха с техния български коледен кът. Грамотата за участие получиха ученици облечени в народни носии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Кметът Добри Беливанов се срещна с почетните граждани на Хасково

Хасково: Кметът Добри Беливанов се срещна с почетните граждани на Хасково

14 Декември 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Хасково. Кметът Добри Беливанов се срещна с почетни граждани на Хасково. Срещата се провежда за трета поредна година в навечерието на коледно-новогодишните празници. Това съобщиха от Община Хасково. Градоначалникът поздрави присъстващите и им пожела здраве и успех през 2019 година.
От своя страна почетните граждани благодариха за поканата и заявиха , че е чест за тях присъствието на тази среща. Олимпийският шампион по борба Димо Костов изрази желание срещата да стане ежемесечна защото това е единствената среща където се събират почетните граждани на Хасково и те имат своите идеи и виждания за развитието на града и свои мнения по актуални въпроси, с които биха били полезни.
Ана Димитрова каза, че се вълнува изключително много защото тази среща е първата подобна на която присъства, защото е почетен гражданин от тази година, и държи да изкаже своята благодарност към общината за подкрепата, която оказва на културните институции.
Доктор Ирина Караманов почерпи присъстващите по повод полученото тази година звание „Лекар на годината“ и заяви, че всяко подобно отличие я задължава докато има физическа възможност да помага на хората.
Всеки от почетните граждани получи картичка изработена от деца от хасковските детски градини, сувенири и календар на община Хасково за 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Кметът Добри Беливанов получи благодарствен плакет от кампания срещу рак

Хасково: Кметът Добри Беливанов получи благодарствен плакет от кампания срещу рак

12 Декември 2018 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Хасково. Благодарствен плакет получи кметът на Хасково Добри Беливанов заради подкрепата си за инициативи свързани с кампания в помощ на жените с рак на гърдата. Той му бе връчен от Даниел Шопов директор на козметичната компания, организатор на кампанията, по време на концерт част от националното турне „Благодаря! От любов към живота“. Това съобщиха от Хасково. В концерта участваха Хор „Родна песен“ с диригент Николина Стаматов, Камерен оркестър Хасково с диригент Цанислав Петков и гост - диригент Йордан Пъшев, Клуб по Спортни танци „Гранд“ при Военен клуб-Хасково, с треньори Николай Манолов и Павлина Вълчева. Специален гост на музикалното благотворително събитие бе Мария Илиева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Кметът Добри Беливанов откри изложба на Аглика Петрова и Евгений Петров

Хасково: Кметът Добри Беливанов откри изложба на Аглика Петрова и Евгений Петров

12 Декември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Хасково. Кметът Добри Беливанов откри изложба на художниците Аглика Петрова и Евгений Петров в Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“ в Хасково. Това съобщиха от Община Хасково. Изложбата се осъществява със съдействието на Атр Уърлд Център.
Евгений Петров е гостувал в Хасково преди около 20 години, а Аглика Петрова показва работите си в града за първи път. Факт са първите откупени картини.
Изложбата ще остане в галерията до януари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: В Съдебната палата ще се проведе брифинг по повод прекратеното разследване на прокуратурата по случая с укриването на информация за съдържание на уран във водата

Хасково: В Съдебната палата ще се проведе брифинг по повод прекратеното разследване на прокуратурата по случая с укриването на информация за съдържание на уран във водата

5 Декември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Хасково. В Съдебната палата ще се проведе брифинг по повод прекратеното разследване на прокуратурата по случая с укриването на информация за съдържание на уран във водата. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. Очаква се от 15.00 часа в кабинет 45, наблюдаващите прокурори от Районна прокуратура - Хасково ще направят изявление по повод публикувано прессъобщение на Районна прокуратура - Хасково за прекратено наказателно производство за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода на град Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Районната прокуратура прекрати разследването за укриване на информация за съдържание на уран в питейната вода на град Хасково

Хасково: Районната прокуратура прекрати разследването за укриване на информация за съдържание на уран в питейната вода на град Хасково

5 Декември 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Хасково. Районната прокуратура прекрати разследването за укриване на информация за съдържание на уран в питейната вода на град Хасково. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. След самосезиране по публикация в медиите за наличието на уран в питейната вода в гр. Хасково на 19 април 2017 г. Районна прокуратура – Хасково образува разследване, затова, че в периода от 28 октомври 2016 г. – 04 април 2017 г. в Хасково длъжностно лице в кръга на служебните си задължения е укрило информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти, а именно за наличието на високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“ и от това са последвали немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.
В хода на досъдебното производство е изискана значителна по обем документация от Националния Геоложки фонд, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Национален център по радиобиология и радиационна защита, фирма „Екоинженеринг РМ“ ЕООД, „Водоканалпроект“ АД, Пловдив, „В и К“ Хасково, Минно-геоложки университет „Св.Иван Рилски“, НИМХ и др., разпитани са множество свидетели. На 09 май 2017 г. е извършен оглед на ПС „Хасково-1“ и на сондажните тръбни кладенци ТК1 до ТК9. На 05 юли 2017 г., в присъствието на експерти от БАН, са извършени огледи в „ПС – Хасково 1“ на сондажния кладенец и на машинното помещение и са иззети проби от питейната вода. Назначена и изготвена е комплексна експертиза по геология, хидрология и ядрени изследвания от експерти от Българска академия на науките (БАН). Изискани и анализирани са от вещите лица всички проби за уран през периода 1997 г. – 2017 г. от всички кладенци и събирателната шахта- общо 90 проби.
Разследването е доказало, че водата в гр.Хасково е безопасна за здравето на човека и не е налице неизпълнение на задължения и укриване на информация от конкретно длъжностно лице.
При проведеното досъдебно производство е установено, че като резултат от дългогодишната експлоатация на подземни води се наблюдава спадане на водното ниво на големи площи, осушаване на водоносния хоризонт, което води до засилване ролята на окислителните процеси и засилване на мобилността на урана в горните му части. Наред с това, важен фактор за ускоряване процесите на миграцията на урана е и увеличаване на скоростта на движение на подземните води в обсега на депресионната фуния, създадена от дългия период на черпене на вода от водовземните съоръжения. Установено е по категоричен начин, че повишените стойности на уран в питейната вода на гр. Хасково се дължат не на находище „Чешмата“, отстоящо на 6 км западно от кв. "Болярово", в което се е извършвал геотехнологичен добив на уран, а е с източник скали, наситени с уран в района на самите кладенци.
Съгласно последната редакция и допълнение от 2014 г. на Наредба № 9 от 16.03.2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, съдържанието на естествен уран се възприема не като радиологичен показател, а като тежък метал със своите съответни негативни въздействия върху здравето на човека. Общата алфа-активност и общата бета-активност се приемат като контролни, а не като ограничителни показатели. При техни стойности над посочените в Наредбата се налага извършване на допълнителни анализи с определяне на индикативна доза, и само и ако тя е над определени стойности се счита, че водата е неподходяща за употреба. Ако индикативната доза е над 0,1 мСв (0,1 милисиверта за година) се счита, че водата не отговаря на изискванията за питейна вода.
Такава оценка е направена на основата на получените резултати от радиологичния анализ на взетите контролни водни проби на 05 юли 2017 г. при изготвяне на експертизата като получената индикативна доза е била по-ниска от допустимата.
Експертите от БАН, изготвили комплексната експертиза по делото са категорични, че изследваните води съответстват на изискванията, предвидени с Наредба № 9. Със стойности под 0,1 мСв са и повечето проби, взети и преди изготвената експертиза. При водата е важно количеството нуклиди, които попадат с нея в човека. Много радионуклиди могат да се натрупват в организма и да остават там в течение на много месеци и даже години, оказвайки през цялото това време негативно влияние върху организма. За определяне на това въздействие е въведено понятието приравнена ефективна доза, с което оперира Световната Здравна Организация (СЗО).
Във всички свои разчети и препоръки Световната здравна организация широко използва стойността 0,1 мСв/година (0,1 милисиверта за година). Тоест, ако водата удовлетворява нормите за радиологична безопасност, то при нейното ежедневно потребление в количество 2 литра на ден, дозата на облъчване, която при това ще получи човек за една година, няма да превиши 0,1 мСв и тази ежегодна доза може да се счита за безопасна през цялата продължителност на живота на човека, както е установено и в хода на настоящото производство. От изисканата и получена в хода на разследването справка от Онкологичен диспансер - Хасково е установено, че ръстът на заболеваемост в изследвания период е отрицателен.
Изводът е, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Хасково Добри Беливанов: Общината се възползва активно от възможностите за финансиране на проекти, които дават Кохезионните фондове

Кметът на Хасково Добри Беливанов: Общината се възползва активно от възможностите за финансиране на проекти, които дават Кохезионните фондове

30 Октомври 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Хасково. Хасково се възползва активно от възможносите за финансиране на проекти, които дават Кохезионните фондове. Tова заяви кмета на общината Добри Беливанов по време на форум „Бъдещето на Кохезионната политика в ЕС“ проведен днес в зала Хасково, съобщиха от пресцентъра на Общината. Организатор на събитието е Областният информационен център. Беливанов припомни, че по време на преходния програмен период 2007 – 2013 г. са изпълнени редица значими за Хасково проекти за над 50 милиона лева.
В настоящия програмен период 2014 – 2020 г. в различен етап на изпълнение са редица проекти от изключителна значимост за Община Хасково по Оперативна програма „Региони в растеж“. Завършиха дейностите по изпълнение на проект „Подобряване на образователната инфраструктура чрез реконструкция/ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в две училища и осем сгради на детски градини в гр. Хасково“ на стойност 20 112 716.49 лв.
В напреднала фаза на изпълнение е и проект „Създаване на условия за качествено професионално образование чрез подобряване на сградния фонд и материалната база на ПГДС „Цар Иван Асен ІІ“, гр. Хасково, на стойност 1 400 000 лв.
Изпълнява се и проект „Подобряване на градската среда чрез благоустрояване на междублокови и вътрешно-квартални пространства и изграждане на достъпна архитектурна среда в град Хасково“. Основният резултат, който ще бъде постигнат с реализацията на проекта, е 50 000 кв. м. създадени и рехабилитирани зелени площи на територията на град Хасково и създаването на комфортна естетически издържана зона за почивка и развлечения, посредством изграждане на кътове за игра и отдих, както и озеленяване, отводняване, осветление и преасфалтиране на обслужващите улици и паркинги за автомобили. Това е проектът за благоусторяване на две зони в кв.“Орфей“, кв.“Бадема“, и зоната между улиците „Одрин, „Булаир“ „Тутракан“
В начален етап на изпълнение е и проект „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца чрез изграждане и ремонт на социална инфраструктура в град Хасково“ на стойност 814 271,12 лв.
„Както сами виждате, Кохезионната политика на ЕС е изключително важна за осигуряване на необходимия финансов ресурс за подобряване на качеството на живот в Община Хасково. Надявам се, че новият програмен период 2021 – 2027 г. ще задоволи повишените очаквания на Българските граждани и ще създаде допълнителни възможности за финансиране на значими проекти чрез въвеждане на иновативни подходи за генериране на средства. Комбинацията на грантове с финансови инструменти само би доразвила политиката за предоставяне на финансова помощ, като се създадат устойчиви проекти с дългосрочен полезен живот и висока добавена стойност. Подобреният административен капацитет на всички експерти, работещи в сферата на проектното финансиране, е гарант за успешното реализиране на приоритетите на кохезионната политика в България и постигане на очакваните резултати. Опитът, придобит през предишните два програмни периода, ще подобри цялостния процес на разработване и изпълнение на проектните идеи“, каза Добри Беливанов.
Видеоборъщение към участниците във форума бе изпратила Мария Габриел - еврокомисяр по дигитална икономика и общество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Основен приоритет остава по-добрата инфраструктура в общината

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Основен приоритет остава по-добрата инфраструктура в общината

30 Октомври 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Основен приоритет остава по-добрата инфраструктура в общината. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Хасково Добри Беливанов. По думите му продължава активната работа по започналите проекти. 4 детски градини и 3 училища бяха отремонтирани по ОП „Региони в растеж“, тече санирането и на 100 блока в града, обясни той. „Започна благоустрояването и на междублоковите пространства, изграждането на градинки и зони за почивка. В момента се изграждат и осем детски площадки. Газифицираха се почти всички училища и детски градини. Ремонтите и в учебните заведения в селата също продължават. В момента се работи и по министерското постановление за изграждане на осем допиращи кладенеца и два водопровода. Знаете, Хасково има проблем с водата и пробите за уран. Към момента четири кладенеца са въведени в експлоатация, работи се по останалите четири“, каза кметът. Добри Беливанов коментира още, че на 70% е завършен проектът за изграждане на видеонаблюдение в общината, като то вече е доказало своята ефективност. Работи се и по проект за подобряване чистотата на въздуха в града, добави градоначалникът и изрази надежда, че с газифицирането на по-голямата част в града атмосферното замърсяване ще бъде намалено.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Проблемът с транспорта в областта трябва да бъде решен от областния управител

Добри Беливанов, кмет на Хасково: Проблемът с транспорта в областта трябва да бъде решен от областния управител

29 Октомври 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Хасково. Проблемът се предизвиква от един превозвач, а решението му е от компетенциите на Областната комисия по транспорт и областния управител. Това каза пред журналисти днес кметът на Община Хасково Добри Беливанов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Изявлението е по повод обявената стачка от страна фирма превозвач, отказваща да изпълни днешните си курсове в общинската пътна мрежа заради един преместен час на тръгване на автобус от село в община Минерални бани. Предложението за преместване на часа на тръгване е дадено от кмета на Община Минерални бани Мюмюн Искендер и е подкрепено от кмета на Община Хасково.
„Подкрепих предложението на колегата си защото той ме увери, че това е в интерес на хората от неговата община. Дали това е така трябваше да реши Областна транспортна комисия“, каза още Беливанов. Кметът припомни, че първоначално председателстващата комисията зам. областният управител Стефка Здравкова е гласувала “въздържал се“, с което предложението не се приема. По думите му след това Здравкова е поискала прегласуване и е гласувала „За“, с което утвърждава предложението за промяна в транспортната схема. „Областният управител е този, който може да приеме или не протокола от заседанието на Областната транспортна комисия“, подчерта Добри Беливанов. Той добави, че след заканата на превозвача в петък (26 октомври) за масово спиране на автобусните линии в община Хасково, изпълнявани от засегнатия превозвач, кметът е внесъл до областния управител искане за ново заседание на Областната транспортна комисия, на което да бъдат изслушани аргументите и на превозвача и на община Минерални бани, която настоява за смяната. „Считам, че областният управител е този, който трябва да реши проблем в областната транспортна схема“, каза още кметът. Той отхвърли обвиненията, че предложението за промяна, което е разгледала Областната транспортна комисия, е трябвало първо да бъде гледано в общинската транспортна комисия. „Ако не е спазен редът за предложение, защо тогава е допуснато за разглеждане и гласуване от Областната транспортна комисия?“, попита той. Добри Беливанов каза още, че според чл. 6 на Наредбата за утвърждаване на транспортни схеми и осъществяване на обществен превоз на пътници с автобус предложенията за промяна се правят от кметовете, а възникналите спорове се решават от Областния управител според чл. 11 ал. 2 от тази наредба.
На въпрос дали ще бъдат наложени санкции към превозвача заради неизпълнени курсове, кметът заяви, че ще се спазят действията, предвидени от закона в подобна ситуация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.