НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Великобритания отхвърли искането на Доналд Тръмп да си прибере джихадистите от Сирия

AFP: Великобритания отхвърли искането на Доналд Тръмп да си прибере джихадистите от Сирия

18 Февруари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство в понеделник отхвърли искането на американския президент Доналд Тръмп да си прибере заловените джихадисти, които лежат в сирийските затвори, и да ги съди у дома, предава AFP.
Френската агенция припомня, че в неделя държавният глава на САЩ написа в Туитър, че Вашингтон „иска от Великобритания, Франция, Германия и другите европейски партньори да си приберат 800 бойци от „Ислямска държава“, които са заловени в Сирия, и да ги изправи пред съда“.
Говорител на британския премиер Тереза Мей обаче заяви, че джихадистите трябва да бъдат изправени пред съда в страните, където са извършили престъпления.
„Чуждестранните бойци трябва да бъдат изправени пред правосъдието в съответствие с надлежния правен процес в най-подходящата юрисдикция“, подчертаха от Даунинг стрийт.
„Ако е възможно, това трябва да бъде в региона, където са извършени престъпленията“.
Говорителят добави, че Лондон продължава „да работи тясно с международните ни партньори по този въпрос“.
От няколко седмици, припомня „Франс прес“, съюзниците на САЩ разсъждават какво да правят със своите бойци, заловени в разкъсваната от война страна от кюрдско-арабските „Сирийски демократични сили“.
Неотложността на въпроса бе повдигната във Великобритания, след като миналата седмица в сирийски лагер за бежанци се появи момиче от училище в Лондон, което се присъедини към „Ислямска държава“ през 2015 г.
Шамима Бегум заяви пред британски медии, че иска да се върне в Лондон, за да отгледа бебе, което е родила този уикенд.
Служители на британската сигурност заявиха, че не могат да блокират завръщането на Бегум, тъй като тя никога не е била осъждана за престъпления.
Но те не изключиха възможността да я обвинят при пристигането й.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

РИА Новости: Турция и Русия постигнаха споразумение за изпълнението на пътната карта за Манбидж

4 Февруари 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция и Русия са постигнали споразумение за изпълнението на пътната карта за сирийския град Манбидж. Това обяви говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Ибрахим Калън, предава РИА Новости.
В началото на юни миналата година Анкара и Вашингтон одобриха пътна карта за стабилизиране на ситуацията в Манбидж след освобождаването на града от близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Според документа, кюрдите следва да бъдат изведени от града, тъй като Турция ги смята за клон на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК). В същото време сирийските власти категорично се противопоставят на присъствието на американските и турските сили в Манбидж.
„Пътната карта на Манбидж трябваше да бъде изпълнена отдавна, тактиката за забавянето й няма да донесе полза на никого. Бързото й изпълнение от двамата съюзници от НАТО ще бъде полезно за нашите отношения и за стабилизацията в Сирия. Ние се съгласихме с руснаците, че тази пътна карта трябва да се прилага”, подчерта Калън пред репортери.
Той добави, че темата ще бъде обсъдена на среща на американско-турската работна група за Сирия, която ще се проведе във Вашингтон на 5 февруари.
В края на декември миналата година, по искане на местните жители, контролът върху северозападните и западните части на Манбидж бе прехвърлен на сирийските правителствени сили от кюрдските „Народни отряди за самоотбрана“. Кюрдите, които по-рано контролираха тези територии, доброволно напуснаха района и се отправиха на изток от река Ефрат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

РИА Новости: Ердоган призова Тръмп да изпълни обещанието си за изтеглянето на войските от Сирия

3 Февруари 2019 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разчита на това, че обещанието на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на войските от Сирия ще бъде изпълнено в най-скоро време, заяви президентът Ердоган, съобщава РИА Новости.
„Господин Тръмп обеща, че САЩ ще напуснат на изток от Ефрат. Надяваме се, че това обещание ще бъде изпълнено в близкото време. Не искаме да живеем под заплаха и сме готови да направим всичко необходимо за нейното отстраняване“, заяви Ердоган в интервю за TRT.
Той отново подчерта, че Турция подкрепя запазването на териториалната цялост и политическото единство на Сирия.
По думите на Ердоган, буферната зона в Северна Сирия трябва да бъде контролирана от Турция. „Ще предприемем всички мерки, за да обезпечим сигурността в тази зона“, добави турският президент.
По-рано Ердоган заяви,че Анкара е готова да започне операция на изток от Ефрат, както и в Манбидж срещу силите за самоотбрана на сирийските кюрди, ако САЩ не ги изведат оттам. По-късно той съобщи, че е решил да отложи началото на военната операция в Сирия след телефонен разговор с Тръмп на 14 декември, в резултат на който американският президент взе решение за изтегляне на войската от Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Сенатът порица Доналд Тръмп за намерението за изтегляне от Сирия и Афганистан

The New York Times: Сенатът порица Доналд Тръмп за намерението за изтегляне от Сирия и Афганистан

1 Февруари 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатът, с двупартийно гласуване порица външната политика на президента Тръмп, като с преобладаващо голямо мнозинство подкрепи мярка, изготвена от лидера на републиканското мнозинството, за да изрази силна опозиция срещу изтеглянето на американските военни сили от Сирия и Афганистан, пише американският вестник The New York Times.
Гласуването от 68 до 23 гласа за прекъсване на дебата гарантира, че изменението,предложено от сенатор Мич Макконъл от Кентъки и подкрепено от повечето сенатори от Републиканската партия, ще бъде добавено към по-широк политически законопроект за Близкия изток, който се очаква да влезе в Сената следващата седмица ,
Мич Макконъл, обикновено надежден съюзник на президента, изготви изменение, което предупреждава, че „прекомерното изтегляне на американските сили от двете страни може да изложи на риск трудно завоюваните постижения и националната сигурност на САЩ“.
Без да назовава пряко на името на президента, Макконъл се противопоставя на изолационистките политики на Тръмп, като твърди, че "е задължение на САЩ да водят и да продължат да поддържат глобална коалиция срещу тероризма, както и да поддържат местните сили, които сътрудничат със САЩ (например кюрдите в Сирия – бел ред.)
Президентът обаче получи подкрепа от неочаквано място - Демократическата партия. Либералите от Сената, много от които планират да се състезават на президентските си избори през 2020 г., гласуваха против мярката, сигнализирайки за нарастващата готовност на партията да поставя под въпрос участието на САЩ в дългогодишните конфликти в Азия. Няколко потенциални кандидати, включително сенаторите Бърни Сандърс от Вермонт, Елизабет Уорън от Масачузетс и Кирстен Гилибранд от Ню Йорк, одобриха решението на Тръмп да изтегли войски от Сирия и Афганистан.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

he Guardian: Франция се подготвя за завръщането на джихадисти след оттеглянето на САЩ

he Guardian: Франция се подготвя за завръщането на джихадисти след оттеглянето на САЩ

1 Февруари 2019 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Париж. Правителство на Франция потвърди, че се подготвя за завръщането на френските джихадисти, заловени в Северна Сирия в месеците след изтеглянето на американските войски от региона, съобщава британският вестник The Guardian.
Въпросът какво да се прави с чужденците, които се присъединиха към „Ислямска държава“ стана изключително проблемен след изненадващото съобщение на американския президент Доналд Тръмп за изтеглянето на войските.
Досега, позицията на Франция беше, че френските джихадисти и бойците от „Ислямска държава“, които са заловени в чужбина трябва да бъдат съдени от местните власти.
Френският министър на правосъдието, Никол Белубе, заяви, че правителството предпочита да следи джихадистите, отколкото да избягат от правосъдието. „Направихме избор, който е, че предпочитаме контрол, което значи връщане във Франция“, заяви тя, добавяйки, че правителството все още проучва „няколко възможности“.
Министърът на вътрешните работи, Кристоф Кастанер, заяви: „Американците напускат Сирия. Важно е да го имаме предвид“. Той каза, че там има определен брой френски джихадисти, „които са в затвора, защото американците са там, и ще бъдат освободени. Те ще искат да се завърнат във Франция“.
Кастанер заяви, че всички джихадисти ще бъдат вкарани в затвора веднага и ще бъдат съдени, но не даде повече подробности.
Не е ясно колко френски бойци са задържани в Северна Сирия - дали са десетки или повече от 100. Френският министър на правосъдието каза, че голям брой от задържаните всъщност са деца на джихадистите. Връщането на деца се разглежда случай по случай с Международния червен кръст и френските власти.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

РИА Новости: Турция обвини коалицията на САЩ, че иска да развали споразумението с Русия за Идлиб

31 Януари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Анкара. Някои членове на коалицията против „Ислямска държава“, оглавявана от САЩ, се опитват да развалят турско-руското споразумение за Идлиб, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от РИА Новости.
През септември Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган се договориха за създаването на демилитаризирана зона по линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в сирийската провинция Идлиб. След това министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандум за стабилизация на обстановката в идлибската зона на деескалация.
Чавушоглу упрекна коалицията, че подкрепя финансово „Хаят Тахрир аш Шам“ – обединение на групировки под предводителството на „Джебхат ан Нусра“. Организацията бе създадена през 2017 година като отговор на установяването на примирие в Сирия и контролира по-голямата част от Идлиб.
„Освен това, тези страни (коалицията) влагат големи усилия, за да не допуснат създаването на конституционен комитет (в Сирия), само защото го правим ние“, добави Чавушоглу в интервю пред вестник „Хюриет“.
Освен това министърът каза, че руската страна предлага съвместна операция за разгромяването на терористите в региона, но страните, от където те са дошли, не искат да ги приемат обратно.
При това, по думите на Чавушоглу, „ХТШ“ повече не може да вербува нови бойци, тъй като турско-сирийската граница е под контрола на Анкара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

ТАСС: Делегация от МО на Турция ще посети Русия на 31 януари

30 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Анкара. Делегация от Министерството на отбраната на Турция ще посети Русия на 31 януари, съобщи в сряда турският ТВ канал TRT, предава ТАСС.
По неговите данни, в хода на преговорите страните ще обсъдят ситуацията в Сирия.
Руската агенция припомня, че на 9 януари министрите на отбраната на Русия и Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар обсъдиха по телефона събитията в сирийската провинция Идлиб.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

АА: Говорителят на Ердоган разговаря по телефона с Джон Болтън за Сирия и за подготовка на визита на Тръмп в Турция

29 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Ибрахим Калън, говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, разговаря по телефона с Джон Болтън – съветник по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Анадолската агенция (АА). Обсъдени са детайли от постигнатите договорености по време на телефонния разговор между Ердоган и Тръмп през миналата седмица. Преимуществено е разговаряно за последните събития в Сирия. Двете страни са постигнали съгласие по важни теми, като продължаване на координацията в процеса за военно изтегляне на САЩ от Сирия; близко сътрудничество за изграждането на зона за сигурност по сирийско-турската граница; претворяване в живота на пътната карта за сирийския град Манбидж. Успоредно с регионалните въпроси и двустранните връзки, е подчертана важността на ефективното сътрудничество на двете страни в борбата с тероризма. На дневен ред е бил поставен и въпросът за планиране на държавно посещение, което се очаква да осъществи президентът на САЩ Доналд Тръмп в Турция през тази година, посочва още АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция може да позволи на своите джихадистите да се върнат от Сирия

AFP: Франция може да позволи на своите джихадистите да се върнат от Сирия

29 Януари 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските джихадисти, задържани от кюрдските сили в Сирия, може да получат позволение да се завърнат в родината си, обяви френското външно министерство във вторник, предава AFP.
Париж се опасява, че френските затворници, държавни от „Сирийските демократични сили“, може да бъдат пуснати на свобода и да избягат, след като американските сили се изтеглят от близкоизточната страна, както обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.
„Предвид развитието на военната ситуация в Североизточна Сирия и конкретно решението на Америка, за да обезпечим сигурността на Франция, ние разглеждаме всички възможности за предотвратяване на бягството и разпръсването на тези потенциално опасни лица“, гласи съобщението от френското дипломатическо ведомство.
„Ако силите, които пазят френските бойци вземат решение да ги изпратят във Франция, те незабавно ще попаднат в ръцете на закона“, се добавя още там.
Изяснявайки, че джихадистите - много от които се присъединиха към „Ислямска държава“ - ще понесат пълната тежест на закона, министерството добави: „Тези хора доброволно се присъединиха към терористична организация, която се бие в Леванта, извърши нападения във Франция и продължава да ни заплашва“.
В изявление пред новинарския канал BFM във вторник, министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер свързa решението с оттеглянето на САЩ.
„Американците се изтеглят от Сирия. В момента има хора в затвора (в частта на Сирия, контролирана от кюрдските сили) и които са задържани, защото американците са там и които ще бъдат освободени“, каза той.
Неназован източник от френските сили за сигурност, заяви пред AFP, че 130 души могат да бъдат репатрирани, потвърждавайки бройката, съобщена от новинарския канал BFM, според който групата включва мъже и жени.
Френското външно министерство заяви, че „по никакъв начин не може“ да потвърди цифрата от 130 души.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

АА: Министърът на отбраната на Турция: Влизаме в Манбидж и източно от река Ефрат, когато му дойде времето

29 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Ескишехир. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар заяви, че въоръжените сили са готови да изпълнят дълга си и „да влязат в град Манбидж в Сирия и в района източно от река Ефрат, когато му дойде времето”, предаде Анадолската агенция (АА). Министърът говори на тържество по повод подписването на споразумения за стратегическо сътрудничество в Завод № 1 за поддръжка на авиационна техника в град Ескишехир. „В рамките на своите задачи и отговорности турската армия вече е извършила всякакъв вид подготовка и е напълно готова. Когато му дойде времето и мястото, ще бъдат извършени необходимите дейности и реализирани задачите в района на град Манбидж в Сирия и общо в районите източно от река Ефрат.”, посочва още турският военен министър, цитиран от АА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

АА: Турският външен министър се срещна със специалния пратеник за Сирия

29 Януари 2019 | 05:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна със специалния пратеник на ООН за Сирия, съобщава турската Anadolu Agency.
Чавушоглу бе домакин на Геир Педерсен в столицата Анкара и говориха за политическия процес в Сирия. Министърът поздрави Педерсен за новия му пост.
През октомври 2018 г., главният секретар на ООН АНтонио Гутериш назова Педерсен като новия специален пратеник на организацията за Сирия.
Сирия едва започва да излиза от опустошителния конфликт, който започна през 2011 г., когато режимът Башар ал-Асад се разправи с демонстранти с неочаквана жестокост.
Стотици хиляди цивилни са убити или разселени по време на конфликта, главно от въздушни удари насочени към райони, държани от опозицията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

Daily News Egypt (Египет): Специалният пратеник на ООН за Сирия е на посещение в Кайро

28 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египетският външен министър Самех Шукри се срещна със специалния пратеник на Генералния секретар на ООН в Сирия Гейр Педерсен, за да обсъдят последните събития в разкъсваната от войната страна, пише египетският англоезичен вестник Daily News Egypt.
По време на срещата двамата обмениха мнения относно възможностите за напредък на политическия процес, хуманитарните предизвикателства и усилията за борба с тероризма в региона.
Според изявлението на Министерството на външните работи на Египет усилията включват „гарантиране, че никакви чуждестранни бойци, екстремисти или терористични елементи няма да напускат позициите си и да преминават в останалата част на Сирия и в държавите от региона”.
В изявлението се отбелязва, че новият специален пратеник „желае да включи Египет в челните редици на държавите, с които се консултира по сирийския въпрос, след като наскоро пое своята нова позиция“.
„(Педерсен) също така желаеше да чуе визията на Кайро за напредъка на политическия процес за разрешаване на кризата; особено в светлината на балансираната позиция на Египет, която има за цел да възстанови единството и стабилността на Сирия и сигурността на границите й”, се казва в изявлението.
Междувременно Шукри заяви, че е важно да се „работи за преодоляване на сегашния застой в политическия процес и за постигане на политическо решение, което би задоволило стремежите на сирийския народ, основано на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и без чужда намеса, която има за цел да подкопае стабилността на Сирия , ” завършва изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Corriere della Serra (Италия): Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци от редиците на „Ислямска държава“

Corriere della Serra (Италия): Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци от редиците на „Ислямска държава“

16 Януари 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Рим. Къде са сега 40-те хиляди чуждестранни бойци от редиците на „Ислямска държава“ , анализира италианският всекидневник Corriere della Serra.
Според анализатори и разузнавателни източници тази терористична група все още представлява заплаха за глобалната сигурност. От 40 хиляди чуждестранни бойци от 110 страни, една част се е върнала у дома. Според американски мозъчен тръст, основан от Али Суфан, бивш агент на ФБР, участвал в разследвания преди атаките от 11 септември, броят на нападенията, направени от Ислямската държава, продължава да нараства, както видяхме по случая на Страсбург на Коледа или Манчестър на Нова година. "Ето защо завърналите се, независимо от причините за завръщането си у дома, ще продължат да представляват риск", обяснява Суфан. През юли 2017 г. мрежата за бдителност за радикализация (RAN) изчисли, че около 30% от 5000-те бойци, идващи от Европейския съюз и заминали за Сирия и Ирак, са се върнали. В някои страни, като Дания, Швеция и Обединеното кралство, броят на завърналите се е приблизително 50% от броя на заминалите. През февруари 2018 г. руският президент Владимир Путин заяви, че 10% от 9 000 бойци от Русия и бившите съветски републики са се завърнали.
Така че има два проблема. Първият е рискът от бягство на опасни субекти от затвори в Ирак и Сирия и възможното им завръщане в Европа. Вторият се отнася до влиянието на джихадистката пропаганда върху младите хора. След 11 септември 650 души-заподозрени джихадисти бяха задържани в американския затвор в Гуантанамо. Картините от отношението към тях бяха разпространени по света, превръщайки се в мощно оръжие за набиране на нови джихадисти, толкова много, че Обама пое обещанието за закриване на затвора през 2009 г. за кратко време. След това обаче президентът Тръмп удължи съществуването му с още 25 години. Самият лидер на „Ислямска държава“Ал Багдади е решил да създаде групировката точно докато е бил в американски затвор в Ирак през 2004 г. "Не е случайно, че американските затвори са били наричани "университети за тероризъм ", защото в килиите екстремистите са се радикализирали допълнително и са се срещали с други екстремисти", подчертава Лоренцо Видино, директор на Програмата за екстремизъм на университета „Джордж Вашингтон“. Всички неправителствени организации за човешки права на планетата, като се започне с най-авторитетната организация Human Rights Watch, предупреждават: "Осигуряването на справедлив процес и спазването на човешките права на джихадистите не е само правен въпрос, но и въпрос на сигурността и стабилността на демокрациите в целия свят “.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

15 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. По предложение на депутата от „Добрата партия” – Лютфю Тюккан, турският парламент провежда в момента закрито заседание на тема Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Станаха известни основните въпроси, предложени за обсъждане и вземане на отношение:
- постигната ли е някаква договореност със САЩ по отношение на източните райони на река Ефрат и преди всичко за град Манбидж в Сирия;
- ако Анкара се е отказала от провеждането на военна операция в тези райони, дали това е станало по силата на някаква спогодба и натиск от Вашингтон;
- даване на подробности относно оповестената в социалните медии от президента на САЩ зона за сигурност с дълбочина 32 километра по границата със Сирия;
- докато и когато Америка е подкрепяла с оръжие и боеприпаси „терористичната организация Отряди за народна самозащита (ОНС)” на сирийските кюрди, дали тя е осигурявала достъпа до тях през границите на Турция;
- в тази връзка, дали за целта е била използвана ВВС базата Инджирлик (съвместен турско-американски военен обект от средата на 50-те години на миналия век – бел. на „Фокус”);
- също в тази връзка – предложение за създаване на специална парламентарна анкетна комисия.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Закрито заседание на турския Меджлис на тема Сирия

„Джумхуриет”: Закрито заседание на турския Меджлис на тема Сирия

15 Януари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент провежда закрито заседание на тема Сирия, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Заседанието е по предложение на опозиционната „Добрата партия” с лидер Мерал Акшенер. Предложението е гласувано и прието от депутатите като извънредна точка в дневния ред. Очаквайте подробности по темата.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Ще установим 32-километрова зона за сигурност в Сирия

Реджеп Таийп Ердоган: Ще установим 32-километрова зона за сигурност в Сирия

15 Януари 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви във вторник пред депутатите в парламента в Анкара, че по време на телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, последният е потвърдил, че войските на САЩ ще се изтеглят от Сирия и че Турция ще може да установи 32-киломтрова (20 мили) зона за сигурност по границата си с тази страна, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
Освен това турският дъжавен глава призова кюрдите да не позволяват да бъдат заблуждавани от терористични групировки и посочи, че Турция е също и кюрдска дъжава.
В понеделник двамата лидери проведоха телефонен разговор, в който обсъдиха идеята за създаване на зона свободна от терористи в Северна Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция ще създаде „зона за сигурност“ в Сирия по предложение на Доналд Тръмп

AFP: Турция ще създаде „зона за сигурност“ в Сирия по предложение на Доналд Тръмп

15 Януари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви създаването на спорна „зона за сигурност“ в северната част на Сирия, предложена от президента на САЩ Доналд Тръмп, предава AFP reported.
Ердоган поясни, че е провел „доста положителен" телефонен разговор с Тръмп в понеделник, където е потвърдил, че „зоната за сигурност по протежение на сирийската граница... ще бъде създадена от нас".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат

Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат

14 Януари 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският вестник „Джумхуриет” публикува анализ от своя колумнист Мехмет Али Гюлер, озаглавен „Целта на Ердоган в Сирия е да получи мандат”.
Агенция „Фокус” публикува превод на целия материал – без редакторска намеса:

В началото на всеки анализ на тема Сирия задължително трябва да се зададе следният въпрос: Защо Турция не си сътрудничи самата тя директно със Сирия; след като осъществява сътрудничество в Сирия и с Русия, и с Иран, които пък по отделно са съюзници на Сирия?
По-нататък: Защо въпреки процеса от Астана, управлението на Ердоган все още е настроено против Башар Асад? Отговорът на тези въпроси ще ни помогне да разрешим уравнението Сирия, което и без това е с много неизвестни.

Ето, имаме статията на Ердоган в „Ню Йорк Таймс” от 7 януари, озаглавена „Турция ще разреши нещата в Сирия”; тя ни дава отговор на тези въпроси.
Да изследваме пасажите, в които Ердоган съвсем открито и откровено обяснява своя „план за Сирия”:

Неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) е кандидат да замести САЩ

1. Ердоган: „Необходимо е изтеглянето на САЩ да бъде внимателно планирано и претворено в живота в условията на сътрудничество с правилните партньори, за да могат да бъдат защитени интересите на международната общност и на сирийския народ. Като държава с втората най-голяма армия в НАТО, Турция е единствената страна, която е в състояние със своята сила и решителност да изпълни тази задача.”.

Послание и значение: След САЩ, ПСР е готова да бъде упълномощена в Сирия; да замести на терен Вашингтон.

Втора армия, втора държава

2. Ердоган: „Първата стъпка, която трябва да бъде направена в Сирия, е да бъде създадена стабилизираща сила, която да обхваща бойците на всички въоръжени групи. Една такава структура, която ще събере на едно място всички слоеве на обществото, е възможно да предизвика и наложи регулирането на обществения ред и спокойствие, което да служи на всички сирийски граждани; на различните прослойки в страната, включително и опозиционните.”.

Послание и значение: ПСР иска да разшири дейността на т. нар. Свободна сирийска армия (ССА – създадена, обучена, въоръжена и надъхвана от Турция – бел. на „Фокус”). Има обаче и армия на държавата Сирия, нали? Това означава – една втора армия, една втора държава!

Новата оценка на сирийските кюрди

3. Ердоган: „Искам да призная, че ние нямаме никакъв проблем със сирийските кюрди. Знаем много добре, че в условията на война много млади сирийци нямат избор и участват в редиците на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ). ОНС/ПДЕ е сирийското разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), приета за терористична от Турция и от САЩ.”.

Послание и значение: Ако се спазари със САЩ, ПСР може да смекчи непримиримата и твърдата си позиция към ОНС/ПДЕ.
Местен Меджлис, автономен район
4. Ердоган: „Под надзора на Турция, сирийските територии, контролирани в момента от терористичните ОНС или ДАЕШ, ще бъдат управлявани от определени от народа чрез избори местни Меджлиси (Общински съвети). Всеки, които не е свързан с терористична организация, ще има правото да представлява своята общност в местното управление. В северните райони на Сирия, на местата, където има преимуществено кюрди, в местните Меджлиси ще преобладават представители на кюрдската общност. Ще бъде осигурена възможност обаче на всички други общности и групи да се възползват от правото си на справедливо политическо представителство. Опитни турски компетентни лица ще осъществяват съветнически дейности в тези Меджлиси в области като общински дейности, образование, здравеопазване, спешни и аварийни дейности.”.
Послание и значение: Създаването на местни Меджлиси на територията на Сирия означава обосноваването на „автономен район”. Ето, тази „втора армия” е именно за тази цел. Даването на „съветнически функции” в тези местни Меджлиси, означава управлението на този „автономен район” директно от Анкара.
Като краен резултат, ПСР прави анонс за „желанието си да получи мандат да управлява в Сирия”.
Лошата насока за „края на тази игра”
Винаги сме казвали:
Няма никаква разлика между опитите на САЩ да направят в Сирия ОНС/ПДЕ държавнотворен елемент и същите опити на ПСР с превръщането на т.нар. ССА пак в държавнотворен елемент; от гледна точка на разделянето на Сирия. Въпреки процеса от Астана, Ердоган продължава да е опозиция на Башар Асад; това има връзка с неговите намерения за „завземане” на северните райони на Сирия. Средство за постигането на тази цел на Ердоган е изявлението му, че „Северна Сирия вече е включена в националния идеал на Турция”.
Като осъществява сътрудничество с Русия, ПСР получава терен за действие в Сирия, а използва това сътрудничество за пазарлък със САЩ. Това обаче е ситуация, която не може да продължи дълго.
Запазването на опозиционното поведение към Дамаск, а в същото време заиграването и със САЩ, и с Русия, в крайна сметка ще доведе Турция до много негативни резултати; какъвто е лошият сценарий и край на тази игра.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Тръмп предупреди Ердоган лично да внимава как Турция ще се отнася с кюрдите

Белият Дом: Тръмп предупреди Ердоган лично да внимава как Турция ще се отнася с кюрдите

14 Януари 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. В понеделник президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Таийп Ердоган проведоха телефонен разговор, в който американския държавен глава е предупредил лично колегата си да внимава как ще се отнася с кюрдите след изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Сирия, пише електронното издание на вестник Washington Times.
Съгласно съобщението на прессекретаря на Белия Дом Сара Хъкаби Сандърс, „президентът изрази желанието си да работи заедно с Турция за разрешаване на нейните опасения в сферата на сигурността в Североизточна Сирия и подчерта, че е много важно за САЩ Турция да не злоупотребява с кюрдите и другите „Сирийски демократични сили“, с които се борихме за победата на „Ислямска държава“.
Освен това Сандърс анонсира, че ръководителят Съвета на началник-щабовете на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд ще се срещне с турските си колеги, за да продължи консултациите относно Сирия.
Когато започна постепенното изтегляне на САЩ, Тръмп предупреди в един „туийт“, че САЩ ще „опустошат икономиката на Турция, ако те ударят кюрдите”, припомня Washington Times.

Първите стъпки на изтеглянето включват премахване на оборудване, но не и войски, отбелязва изданието. Администрацията изпраща разнопосочни сигнали сигнали за това колко бързо войските ще се завърнат у дома.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Заплахите на Тръмп към Турция няма да повлияят на изтеглянето от Сирия

Майк Помпео: Заплахите на Тръмп към Турция няма да повлияят на изтеглянето от Сирия

14 Януари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в понеделник, че заплахите на американския президент Доналд Тръмп, че Турция ще се сблъска с икономическа разруха, ако нападне кюрдите, няма да повлияят на плановете за изтегляне на военнослужещите от Сирия, но призна, че не е говорил с държавния глава за този коментар, пише електронното издание на вестник The Hill.
Държавният секретар получи съответстващия въпрос по време на визитата си в Рияд, която е част от близкоизточната му обиколка.
„Наложихме икономически санкции на много страни и аз предполагам, че става въпрос за нещо подобно. Ще трябва да попитате него“, заяви Помпео и добави, че не е говорил с турските лидери по въпроса.
Първият дипломат на САЩ не вярва забележката да промени решението на Тръмп да изтегли всички американски войници от Сирия.
Вестникът припомня, че американския президент предизвика смут в Анкара в неделя вечерта, когато „туитна“, че САЩ започват „дългоочакваното изтегляне от Сирия“ Той заяви, че американската армия ще продължи да се бори с „Ислямска държава“ и предупреди, че ще „разруши икономически Турция, ако тя нападне кюрдите“.
В реакция на това външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция „не се страхува от никакви заплахи. Не можете да постигнете нищо с икономически заплахи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

Daily Sabah: Ердоган и Тръмп ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия

14 Януари 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп в понеделник за последните събития в Сирия и двустранните отношения на фона на дипломатическото напрежение покрай изтеглянето на САЩ от близкоизточната страна, пише онлайн изданието на вестник Sabah.
Ердоган отново е повторил, че Турция няма проблеми с кюрдите и нейната цел е да освободи региона от терористични групировки, като „Ислямска държава“, „Работническата партия на Кюрдистан“ и сирийските й клонове „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС) и „Партията на демократическото единство“ (ПДЕ).
Двамата лидери са подчертали, че ще попречат на елементите, които се опитват да предотвратят изтеглянето на САЩ от Сирия и са обсъдили установяването на зона свободна от терористи в Северна Сирия, която ще се основава на териториалния интегритет на страната.
Турският президент е добавил, че страната му подкрепя решението на Вашингтон за изтегляне от близкоизточната страна и е уверил, че Анкара е готова да предостави всякаква подкрепа.
Освен това Тръмп и Ердоган са подчертали важността на реализирането на „пътната карта“ за Манбидж, за да бъде предотвратено създаването на вакуум на властта.
Държавните глави са се съгласили да насърчават двустранните икономически отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И след заплахите на Доналд Тръмп: Турция обеща да продължи борбата срещу кюрдските милиции

AFP: И след заплахите на Доналд Тръмп: Турция обеща да продължи борбата срещу кюрдските милиции

14 Януари 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция обеща да продължи борбата срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции, които Анкара възприема като терористични групировки, предава AFP, като припомня, че по-рано американският президент Доналд Тръмп предупреди за икономически последствия, ако кюрдите бъдат нападнати, докато контингентът на Вашингтон се изтегля от Сирия.
Ибрахим Калън, говорител на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, подчерта, че за Анкара няма различка „,между екстремистката групировка „Ислямска държава“ и „Народни отряди за защита“ (YPG). Ще продължим да се борим срещу всички тях“. Съответното предупреждение Калън отправи чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийската опозиция призовава за „радикално решение“ на проблема с Идлиб

AFP: Сирийската опозиция призовава за „радикално решение“ на проблема с Идлиб

14 Януари 2019 | 01:57 | Агенция "Фокус"
Бейрут, Ливан. В неделя сирийската опозиция призова за „радикално разрешаване“ на проблема с мощна джихадистка групировка, която държи в ръцете си провинция Идлиб, последният бастион на метежниците в страната, съобщава AFP.
В четвъртък групировката Хаят Тарир ал-Шам (ХТШ) обяви, че държи под контрол провинция Идлиб – тогава тя се договори с остатъците от противников съюз да се спре огънят след дни на постоянни сражения. Доминирана от предишен клон на Ал Каида в Сирия, ХТШ обяви правителство на спасението, което да управлява провинция Идлиб и части от съседните провинции Алепо и Хама.

Сирийската Национална коалиция, която е водещата опозиционна структура, разкритикува остро опитите на ХТШ „да вземе в свои ръце“ целия регион.
"Нужно е радикално решение, което да сложи край на нейното присъствие в Идлиб и в останалите райони“, се казва в изявление на коалицията при закриване на неделната й среща, на която са обсъждани последните развития на случващото се в Сирия.
Идлиб е защитена от буферна зона, създадена в резултат от постигнати договорености между Русия и Турция през септември 2018-та. Джихадистки групи като ХШТ е трябвало да се оттеглят от предвидената за демилитаризация зона до средата на октомври, но това тъй и не се случи. Това е принудило Националната коалиция да потърси споразумение с Турция, за да защити цивилните лица в провинцията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC Türkçe: Майк Помпео: Оптимист съм за споразумение с Турция за защита на сирийските кюрди

BBC Türkçe: Майк Помпео: Оптимист съм за споразумение с Турция за защита на сирийските кюрди

13 Януари 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Абу Даби/Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че е оптимист по отношение на постигането на споразумение с Анкара относно сирийските кюрди, предаде ВВС Türkçe. Майк Помпео е на визита в Обединените арабски емирства и от там вчера проведе телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. След този разговор държавният секретар на САЩ е останал с впечатление за положителни сигнали за договореност с Турция за защита на Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди. Според Майк Помпео, сражаващите се срещу ДАЕШ кюрди, категорично не са терористи. „Право на турския народ и на президента Ердоган е да защитават страната си от терористите. От друга страна обаче, много добре знаем, че сражавалите се с нас, имат правото да бъдат защитени.”, посочва още Майк Помпео, цитиран от BBC Türkçe.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Мевлют Чавушоглу с нови критики към САЩ на тема „тероризъм”;  Анкара е решителна за трета военна операция в Сирия

ДХА: Мевлют Чавушоглу с нови критики към САЩ на тема „тероризъм”; Анкара е решителна за трета военна операция в Сирия

13 Януари 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция даде подробности за проведения от него телефонен разговор вчера с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, предаде информационната агенция ДХА. Стана известно, че е била направена оценка на последните събития в Сирия и стъпките, които трябва да се предприемат в бъдеще. Турската страна обаче отново е изразила пред Вашингтон критиките си на тема „тероризъм”. „За разлика от предишни техни изявления (на Вашингтон), намираме за позитивни вчерашните им изявления; т.е. за премахване на елементите, предизвикващ притесненията на Турция. Другите моменти в позицията на САЩ обаче никога няма да бъдат приети от нас и категорично ги отхвърляме. Порицаваме, отхвърляме и не приемаме каквито и да е критики към Анкара. … Под лидерството на президента Реджеп Тайип Ердоган, Турция е решителна по отношение на борбата с тероризма. Ние не се нуждаем от разрешението на никого (подразбира се провеждането на трета военна операция на турската армия в Сирия – бел. на „Фокус”). Винаги ние ще определяме времето и мястото; ще предприемаме нужните стъпки и ще правим онова, което се налага за прочистване на тероризма и извън нашата граница. Никой да няма съмнения по този въпрос.”, предупреждава турският външен министър, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция продължава да трупа войски по границата със Сирия

ДХА: Турция продължава да трупа войски по границата със Сирия

13 Януари 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Хатай. Продължава съсредоточаването на турските въоръжени сили в провинция Хатай по границата със Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Пристигналите с товарен влак на ж.п. гарата в околия Искендерун танкове и бронирана техника са натоварени на ТИР-ове. От там те се насочват към войсковите части по граничната линия в околия Рейханлъ, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Дали Турция ще нахлуе  в Североизточна Сирия

The Jerusalem Post: Дали Турция ще нахлуе в Североизточна Сирия

12 Януари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Тел Авив/Анкара. Дали Турция ще нахлуе в Североизточна Сирия, анализира израелското англоезично електронно издание The Jerusalem Post
За Израел перспективата за турска инвазия беше и остава въпрос на загриженост. Проиранските иракски шиитски милиции са разположени в близост до границата, граничеща с кюрдската зона. В случай на турско нахлуване от север, бойците на Сирийските демократични сили (СДС), доминирани от кюрдите вероятно ще напуснат южната част на контролираната от тях зона, за да се опитат да спрат турските сили на север. Това би могло да остави пътя отворен за нахлуване на шиитските милиции в богатата на петрол провинция Дейр ал-Зор. От друга страна, сирийските правителствени сили , заедно с милициите, контролирани от Иран, биха могли да проникнат в същата област от западната страна на река Ефрат. И в двата случая резултатът ще бъде драматично разширяване на иранския „сухоземен коридор“, областта на свободата на дейност за Иран и неговите съюзници. Затова Израел е категорично против изоставянето от страна на САЩ на техните кюрдски съюзници и тяхната област на контрол.
По същия начин САЩ и свързаната с тях база в Ат-Танф се намира в района, граничещ с магистралата Багдад-Дамаск. Неговото изоставяне би оставило пътя, отворен от граничния пункт Албу Камал между Ирак и Сирия до провинция Кунейтра, граничещ с Голанските възвишения( т.е директен достъп до израелската граница).
Заради редица причини обаче перспективата за ранно мащабно навлизане на турските сили в Североизточна Сирия сега изглежда по-малко вероятно, отколкото преди няколко седмици.
Първо и най-важното, оттеглянето на САЩ, което само по себе си щеше да направи възможно голямото турско нахлуване, понастоящем изглежда по-малко непосредствено предстоящо. По този въпрос, изглежда, цари някакво объркване, при което различни американски служители казват различни неща.
Тенденцията към хаос на сегашната американска администрация е меч с две остриета. От една страна, тя може да доведе до внезапни очевидни обезпокояващи действия от вида, какъвто решението на президента за предстоящо оттегляне на САЩ трябва да е изглеждал на Турция.
От друга страна, хаотичният подход към създаването на политики означава, че изявленията на президентския пост от този вид не могат непременно да бъдат разглеждани по начин, съпоставим с този към други администрации.
Съветникът по националната сигурност Джон Болтън отиде при Ердоган в Турция тази седмица, след като се направи изявление в Израел, за да обуслови оттеглянето на САЩ с условието Турция да не се прицелва срещу кюрдски сили, които бяха съюзници с американците.
Втората област на загриженост за турския лидер е руската позиция. Русия се превърна в ключов силен посредник между всички страни и елементи, които искат да действат в сирийското пространство (с изключение на САЩ). Москва реши да допусне турското нахлуване в Африн през януари 2018 г., вероятно като част от опита да се привлече Турция от традиционната си западна ориентация.
Изявленията на руските власти през тази седмица обаче показват, че Русия предпочита земите, които понастоящем се управляват от сирийските кюрди, да се върнат под контрола на режима на Асад. Представителят на външното министерство Мария Захарова например, недвусмислено изрази тази позиция. Москва очевидно иска да сложи край възможно най-скоро на сирийската война. Новото противопоставяне между голяма територия в Североизточна Сирия, контролирана от Турция и режима на Асад, не би улеснило това. Ердоган каза в сряда, че ще посети Москва в близко бъдеще, вероятно с намерението да изясни този въпрос.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Военният министър на Турция и шефът на разузнаването на инспекция и съвещание по границата със Сирия

ДХА: Военният министър на Турция и шефът на разузнаването на инспекция и съвещание по границата със Сирия

12 Януари 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Хатай. След инспекция на войсковите части в пограничната със Сирия провинция Шанлъурфа, министърът на националната отбрана Хулуси Акар (досегашен началник на ГЩ, армейски генерал от резерва – бел. на „Фокус”) посети и другата погранична провинция Хатай, предаде информационната агенция ДХА.
Тук Хулуси Акар проведе съвещание с участието на сегашния началник на ГЩ армейски генерал Яшар Гюлер и командващия сухопътните войски армейски генерал Юмит Дюндар. На него присъства и началникът на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан. Направена е оценка на последната обстановка в Северна Сирия и продължаването на прекратяването на огъня в град Идлиб (зоната за обезоръжаване). „Полагат се всички усилия за продължаване на прекратяването на огъня и стабилността в светлината на постигнатите договорености в Сочи (срещата на Ердоган и Путин на 17 септември м.г. – бел. на „Фокус”). По тези въпроси продължава близкото ни сътрудничество с Русия.”, заяви Хулуси Акар, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги ДимовОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция продължава да струпва войски по границата със Сирия

ДХА: Турция продължава да струпва войски по границата със Сирия

12 Януари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Газиантеп. Продължава съсредоточаването на военни части на турската армия по границата със Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Снощи ж.п. военен конвой от 19 вагона пристигна на ж.п. гара Февзипаша в околия Ислахийе на пограничната провинция Газиантеп. Натоварена е бронирана техника, включително и танкове, идваща от околия Дериндже на провинция Коджаели (източно от Истанбул). След кратка почивка на ж.п. гарата, конвоят продължи към пограничните райони със Сирия, придружаван от военен персонал, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Военният министър на Турция от границата със Сирия: Плановете са готови, продължава усилената подготовка за военна операция

„Джумхуриет”: Военният министър на Турция от границата със Сирия: Плановете са готови, продължава усилената подготовка за военна операция

11 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Шанлъурфа. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар извършва инспекция на войсковите части по границата със Сирия, информира вестник „Джумхуриет”. Министърът пристигна в пограничната провинция Шанлъурфа, придружаван от началника на ГЩ армейски генерал Яшар Гюлер и командващият сухопътните войски армейски генерал Юмит Дюндар. „Пред нас стоят задачите за военна операция в град Манбидж, в източните райони на река Ефрат. Плановете са изготвени, подготовката ни за тях продължават с усилено темпо. Единствената ни цел са терористите (подразбират се Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди – бел. на „Фокус”). Ние нямаме никакъв проблем с нашите кюрдски братя, с които сме кръвно свързани; всеки нормално мислещ го знае това. …”, обяснява турският военен министър, цитиран от „Джумхуриет”.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна изтеглянето на американския контингент от Сирия, потвърдиха от водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“

AFP: Започна изтеглянето на американския контингент от Сирия, потвърдиха от водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“

11 Януари 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Дамаск. Водената от САЩ международна коалиция срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ потвърди началото на изтеглянето на американския контингент от Сирия, без да уточнява от кои точно райони и какви ще бъдат графиците, предава AFP.
„Започна процеса на изтегляне от Сирия“, заяви полковник Шон Райън в изявление за агенцията, визирайки американските военнослужещи.
Друга информация не се привежда към момента.
Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви решението за изтегляне на американския контингент от Сирия миналия месец. Първоначално бе определен срок от 30 дни, но по-късно той бе удължен до четири месеца.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: Кюрдите предлагат на Русия собствен план за мир

Le Figaro: Кюрдите предлагат на Русия собствен план за мир

11 Януари 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Дамаск. Опасявайки се от обявеното изтегляне на американския контингент от Сирия, кюрдите са предложили на Кремъл да стане посредник в защитата на границата с Турция, особено на изток от река Ефрат, пише Жорж Малбрюн в статия за водещия френски ежедневник Le Figaro.
Изоставените от САЩ кюрди нямат друг избор, освен да се обърнат към Русия и Дамаск, за да избегнат военната офанзива на Турция срещу военните им укрепления в североизточната част на Сирия. По време на посещението си в Москва на 14 декември, след неочакваното обявяване на изтеглянето на американските войски от Сирия, кюрдските власти са представили пътна карта на руските дипломати за разработване на „система за обща защита срещу външни заплахи“.
По време на посещението си в Москва кюрдската делегация се е обърнала към Русия с молба за медиация. Според източници „Русия прие предложението много сериозно" и изрази готовност да работи за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия.
Първият етап от тази пътна карта следва да бъде защитата на границата с Турция на изток от Ефрат. Тази роля е възложена на сирийската армия, която ще върне граничните служители в зоните, от които войските на Дамаск бяха изтеглени през 2012 г. - в съгласие с кюрдите - във време, когато въстанието срещу Асад набираше скорост. „Не можем да изключим разполагането на армия на северната граница с Турция", признава Елдар Халил, един от представителите на кюрдската делегация, която посети Москва. Но кюрдите настояват някои от тях да бъдат включени на служба в граничната охрана.
Вторият етап ще бъде разпускането на „Сирийските демократични сили“ (СДС) – съюз, съставен от араби, но доминиран от кюрди, които изиграха важан роля в борбата на Запада срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Искането е Турция да не нахлува на североизток. Част от членовете на СДС ще влязат в състава на сирийската армия, а останалите ще се върнат към живота на цивилните – например на полицейска служба.
Кюрдите се надяват, че разпускането на СДС няма да доведе до изтегляне на оръжията, дадени им от американците. Страните продължават преговорите, подчертава авторът.
Но, според същия представител, „американците са готови да оставят оръжията на арабските или кюрдските военни, за да се борят с „Ислямска държава". Включително и тежкото въоръжение като противотанкови ракети? Дори ако в крайна сметка попадне в ръцете на сирийската армия?“ Дипломатът на ООН, отговарящ за сирийските преписки, се чуди. Според Reuters американски офицери са препоръчали на Пентагона да остави оръжията на кюрдите до края на борбата им срещу последните твърдини на джихадистите.
Въпросът за ресурсите, по-точно за природните изкопаеми също е включен в пътната карта на кюрдите, но това не е най-критичният момент. Кюрдите не са против връщането на петролните кладенци на сирийското правителство, чиито сили контролират североизточната част на страната. По-трудна точка от преговорите ще бъде запазването на собственото управление - избрания минипарламент и силите за сигурност.
През последните години кюрдите говориха много за автономията на техния регион. И дори ако в тяхната пътна карта изрично се посочва, че искат да живеят в „обединена Сирия”, кюрдите се надяват да запазят част от своята автономия, гарантирана от новата конституция. По този повод миналото лято започнаха преговори със сирийското правителство. Споменава се идеята за предоставяне на специален статут на кюрдите. Въпреки че сирийският външен министър Уалид Муалем заяви, че „не е против” предоставянето на известна автономия на кюрдите, режим в Дамаск все още не вярва много в децентрализацията.Кюрдите разчитат на Русия да убеди Дамаск.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ се готвят да изтеглят войските от Сирия, въпреки споровете с Турция за съдбата на кюрдите

ТАСС: САЩ се готвят да изтеглят войските от Сирия, въпреки споровете с Турция за съдбата на кюрдите

11 Януари 2019 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските военни смятат, че разминаването на позициите на Вашингтон и Анкара по отношение на кюрдите може да забави изтеглянето на американските войски от Сирия, но Пентагонът все още се готви да изпълни тези планове, съобщава агенция TACC, позовавайки се на вестник The Wall Street Journal.
По-рано този месец съветникът на президента по националната сигурност Джон Болтън заяви, че американският контингент няма да напусне Сирия, докато Анкара не обещае да се въздържа от удари по кюрдите в тази страна. „Представители на отбраната заявиха, че Пентагонът не е получил нови инструкции и докато това не стане, властите ще продължат да изпълняват плана за изтегляне на войските“, се казва в статията на вестника.
В публикацията се посочва, че първоначално американските власти заявиха готовността си да осигурят изтеглянето на контингента от Сирия в рамките на няколко седмици. В същото време американските военни поискаха за това около четири месеца. Понастоящем във Вашингтон не се посочват точните дати. В статията се отбелязва, че Пентагонът обмисля дали оръжията, които Вашингтон е предоставил преди това на кюрдите, да бъдат оставени в Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавният секретар на САЩ потвърди: Доналд Тръмп е готов за нови бомбардировки в Сирия

ТАСС: Държавният секретар на САЩ потвърди: Доналд Тръмп е готов за нови бомбардировки в Сирия

10 Януари 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Кайро. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е готов за нови бомбардировки в Сирия, въпреки че американската администрация разчита да не се налага прибегването до подобни действия. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в рамките на реч в Кайро – една от спирките от обиколката му в Близкия изток, предава TACC.
„Президентът Тръмп може да нанесе бомбардировки срещу режима (на президента на Сирия) Башар Асад, но се надяваме, че няма да се наложи САЩ отново да правят това“, подчерта Помпео в речта си, изнесена в Американския университет в египетската столица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео настоя да се сложи край на съперничеството в Близкия изток, за да се отслаби Иран

AFP: Майк Помпео настоя да се сложи край на съперничеството в Близкия изток, за да се отслаби Иран

10 Януари 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Кайро. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова да сложи край на съперничествата в Близкия изток, за да отслаби влиянието на Техеран, като същевременно обеща да „изгони всички останали последни ирански ботуши" от Сирия, предава AFP.
„Време е да се сложи край на старите съперничества, заради доброто на региона", заяви Помпео в рамките на реч в Кайро – една от спирките в обиколката му в Близкия изток, предприета с цел да увери съюзниците на САЩ плановете им изтеглят контингента си от Сирия.
САЩ „ще използват дипломация и ще работят с нашите партньори, за да изгонят всички останали ирански ботуши" от Сирия и ще засилят усилията си „да донесат мир и стабилност на страдащия дълги години сирийски народ", допълни Помпео.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Американската армия ще се изтегли от Сирия

Майк Помпео: Американската армия ще се изтегли от Сирия

10 Януари 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Кайро. Държавният секретар на САЩ увери в четвъртък, че независимо от критиките, обявеното от президента на страната Доналд Тръмп цялостно изтегляне на американските войски от Сирия ще се случи, предава AFP.
„Решението на президента Тръмп за изтегляне на войниците е окончателно. Ще го направим“, заяви Помпео на съвместна пресконференция с египетския си колега Самех Шукри в Кайро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC Türkçe: Майк Помпео: Ердоган разбира чувствителността ни по кюрдската тематика

BBC Türkçe: Майк Помпео: Ердоган разбира чувствителността ни по кюрдската тематика

10 Януари 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Ербил/Анкара. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви по повод изтеглянето на американските войски от Сирия, че президентът на Турция много добре разбира чувствителността на Вашингтон по кюрдската тематика, предаде турско езичната версия на BBC. В рамките на визитата си в Ирак, Помпео проведе серия срещи в Багдад и в град Ербил с представители на автономното управление на иракските кюрди. Пред тях държавният секретар на САЩ подчерта, че „изтеглянето от Сирия няма да бъде заради заплахите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган”. На въпрос дали изявленията на Ердоган няма да подложат на риск това изтегляне, Помпео отговори по следния начин: „Не. По отношение на това, осъществяването на изтеглянето да не нанесе щети на нашите сили, ние дори и в момента, в който разговарям с вас, сме в контакт с тях (с турците).”
По време на контактите на Майк Помпео в столицата Багдад и с Кюрдската автономия в Северен Ирак е било разговаряно и за графика на това изтегляне. След разговорите с иракския президент Берхем Салих и министър-председателя Адил Абдул Махди, държавният секретар на САЩ оповести, че изтеглянето ще бъде „поетапно и системно”, посочва още BBC Türkçe.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ: Мевлют Чавушоглу: САЩ се научиха да дават на заден ход; тайните служби обаче искат да възпират Тръмп

НТВ: Мевлют Чавушоглу: САЩ се научиха да дават на заден ход; тайните служби обаче искат да възпират Тръмп

10 Януари 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу отговори на въпроси на телевизионния канал НТВ за последните събития в Сирия и преди всичко за процеса на военното изтегляне на САЩ. „Когато нещо не се вписва в съюзническите отношения, бившият ни президент Сюлейман Демирел обичаше да казва: „При супер силите няма задна скорост”. Сега виждаме, че САЩ дадоха на задна скорост. Това е решение на американския президент Доналд Тръмп и Тръмп лично го оповести. Вчера го потвърди и държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Споменаването на сирийските кюрди не означава визиране на Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) (от Партията на демократичното единство (ПДЕ), съставна част на Сирийските демократични сили (СДС) – бел. на „Фокус”). … Ако беше приложено успешно споразумението за Манбидж (между Анкара и Вашингтон – бел. на „фокус”), нямаше да се достигне до сегашната ситуация. Американските сили за сигурност обаче искат да възпират Тръмп…”, обяснява Мевлют Чавушоглу пред турския ТВ канал НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петима британски военни са загинали при атака ИД край Ефрат

ТАСС: Петима британски военни са загинали при атака ИД край Ефрат

10 Януари 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Дейр-ез-Зор. Петима британски военни, част от международната коалиция оглавявана от САЩ в Източна Сирия, са загинали в хода на сблъсъци с терористи от групировката „Ислямска държава“, съобщи вестник Al Watan, предава ТАСС.
По информацията на изданието, екстремистите са използвали пясъчна буря, за да осъществят контраатака срещу позициите на арабо-кюрдските формирования „Сирийски демократични сили“ (СДС), на които са оказвали поддръжка британските военни.
Боевете са се случили в района на населеното място Еш Шафаа, освободено в събота от отрядите на СДС. Още няколко британци са получили наранявания и са откарани в болница в град Хасака.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петима британски военни са загинали в Източна Сирия при терористична атака

ТАСС: Петима британски военни са загинали в Източна Сирия при терористична атака

10 Януари 2019 | 06:30 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Петима британски военнослужещи, воюващи в международната коалиция под егидата на Съединените щати в Източна Сирия, бяха убити по време на сблъсък с терористи от „Ислямска държава“, съобщава сирийският вестник Al-Watan, цитиран от TACC.
Според информацията терористите са използвала пясъчна буря, за да контраатакуват позиции на арабско-кюрдските формирования „Сили на демократична Сирия“ (СДС), на които е предоставена военната подкрепа от британските военни.
Нападението е станало в района на село Шафаа, което бе освободено в събота от отряди на СДС. Няколко британци са ранени и отведени в болница в град Хасака.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майкъл Помпео направи изненадваща визита в Иракски Кюрдистан

AFP: Майкъл Помпео направи изненадваща визита в Иракски Кюрдистан

10 Януари 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Арбил. Майкъл Помпео направи изненадваща визита в Ирак, предава AFP.
Държавният секретар на САЩ проведе разговори с лидерите на иракски Кюрдистан в регионалната столица Арбил.
Преди да се срещне с представители на иракски Кюрдистан, чиито сили също са ключови съюзници в борбата срещу „Ислямска държава“, Помпео посети Багдад, където се опита да успокои иракските власти, че Вашингтон остава ангажиран с борбата с ислямистката групировка.
Държавният секретар на САЩ заяви в сряда, че Турция е поела ангажимент да защити кюрдските съюзници на Вашингтон, борещи се с джихадистите, по време на изненадващо посещение в Ирак, за да намали опасенията за изтеглянето на американските войски от Сирия.
Помпео, който говори в иракската кюрдска регионална столица Арбил, заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е дал уверения на сирийските кюрди и планът за изтегляне на САЩ е непроменен.
"Важно е да направим всичко възможно, за да гарантираме, че онези, които са се борили с нас, са защитени и Ердоган е поел ангажименти, той разбира това", каза Помпео пред репортери.
"Той (Ердоган) говори, че терористите са екзистенциална заплаха, ние признахме, че има заплаха за Турция от терористи и ние ще подкрепим Турция по този въпрос."

Превод и редакция: Юлиян Марков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Турция претендира за американските бази в Сирия

„Независимая газета“: Турция претендира за американските бази в Сирия

10 Януари 2019 | 01:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция претендира за американските бази в Сирия, пише руският вестник „Независимая газета“.
Несъгласуваните сигнали на САЩ за следващите им стъпки в североизточна Сирия предизвикват гняв от техните съюзници в НАТО. Посещението на американската делегация в Анкара не успокои турското ръководство, което очевидно разбра, че Съединените щати прибързано са обявили оттеглянето на контингента си от Сирийската арабската република. Както следва от изявленията на турски официални представители, Анкара разчита на прехвърлянето на американските бази в североизточна Сирия на своите сили.
Посещението на съветника на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън и председателя на комитета на началниците на щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд в Анкара не намалиха тревогата на турското ръководство за това кой ще остане в Североизточна Сирия. Плановете, обявени по-рано от президента на САЩ Доналд Тръмп за изтеглянето на американския контингент от Сирия, вероятно ще бъдат сериозно преразгледани. Във Вашингтон мислят не само за времето на "изтеглянето" от Сирия, но и за това дали е необходимо да оставят териториите, в които се намират американските съветници абсолютно незащитени. Според Болтън САЩ няма да напуснат Сирия, докато не получат гаранции за сигурността на верните си съюзници в борбата срещу "Илямска държава" - сирийските кюрди.
Обвиненията за преследване на кюрдите предизвикаха вълна от възмущение в турското ръководство. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви: „Изявленията, че Турция се бори с кюрдите в Сирия, са злонамерени клевети. Не можем да се съгласим с твърденията на Болтън. Тези, които разпространяват клевета, се опитват да играят върху настроенията на световната общност. ” Турците могат да бъдат разбрани: изявленията на Болтън показват, че Белият дом дълбоко обмисля дали да остави североизточната част на Сирия на произвола на съдбата. След спора с представителя на американската администрация, Ердоган просто отказа да се срещне с него в Анкара. Болтън трябваше да преговаря с прес-секретаря на турския лидер Ибрахим Калън. Ситуацията не беше коригирана дори от уверенията на Дънфорд в желанието на САЩ да защити Турция, което той даде на среща с турския национален министър на отбраната Хулуси Акар и началника на Генералния щаб на турската армия генерал Яшар Гюлер.
В Анкара, както изглежда, се надяваха Съединените щати да им оставят базите си в Сирия. "Очакванията на Турция са, че всички оръжия (прехвърлени от САЩ на кюрдски сили – бел.авт) ще бъдат върнати, ние продължаваме да работим в тази посока. Очакваме също, че американските военни бази в Сирия ще бъдат затворени или прехвърлени под контрола на местните сили ”, каза Калън след среща с Болтън. Очевидно под "местните сили" Турция разбира сирийската опозиция, контролирана от Анкара. "По време на разговорите ни с американците не бе обсъждано създаването на буферни зони", добави говорителят на Ердоган. Съдбата на сирийския Манбидж, който рискува да стане цел на нова операция в Турция, също остава неясна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Преговорите между сирийските кюрди и Асад набират моментум след обявлението за изтегляне на САЩ

Yeni Safak: Преговорите между сирийските кюрди и Асад набират моментум след обявлението за изтегляне на САЩ

9 Януари 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Дамаск/Рака. Преговорите за бъдещето на Сирия между правителството на сирийския президент Башар Асад и кюрдските формирования набират моментум през последните дни, след като САЩ обявиха, че изтеглят военните си от североизточните райони на страната, пише електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak.
Делегация от Дамаск, оглавявана от началника на разузнаването на Сирия Али Мамлюк е пристигнала в Рака в неделя и се е срещнала с високопоставените сирийски кюрди Илхам Ахмад, Елдер Халил и Сипан Хамо, твърди изданието.
По време на преговорите, които се водят с посредничеството на високопоставен руски военен, както пише вестникът, двете страни са обсъдили предаването на контрола върху контролираната от кюрдите североизточна част на Сирия, на правителствените сили.
Мамлюк е посочил, че Дамаск е готов да разположи силите си в региона, простиращ се от Манбидж до границата с Турция при Джарабулус. Според информацията на „Йени Шафак“, някои от исканията на сирийското правителство са сирийските формирования да предадат оръжията си на правителствените сили и всички годни за военна служба да се запишат в сирийската армия.
В замяна на горепосоченото, Дамаск е предложил висши административни позиции на лидерите на кюрдите след предаването.
Делегацията на Асад, пише изданието, е обещала също да започне да изпраща военни части в районите на Айн ал Араб, Айн иса и Рас ал Айн, в случай, че терористите от ПКК се съгласят да приемат условията на правителството.
Според информацията на „Йени Шафак“, сред условията, които кюрдите са поставили на срещата, е признаването на „автономен регион“, базиран в Камишли, и право на гражданство на кюрди от Иран, Ирак и Турция. Освен това те са поискали да запазят контрола си върху сирийските резерви от природен газ и нефт в провинция Хасака.
По време на продължилата осем часа среща, Мамлюк е гарантирал определени придобивки за кюрдите в новата Конституция на Сирия, ако те се съгласят на условията на Дамаск.
Отново по информация на вестника. Русия е обещала, че ще успее да убеди Турция да предаде регионите, контролирани от „Свободната сирийска армия“ на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Турското унижение на Болтън подчертава трудностите при продажбата на американския план за изтегляне от Сирия

The Washington Post: Турското унижение на Болтън подчертава трудностите при продажбата на американския план за изтегляне от Сирия

9 Януари 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън пътува до Турция тази седмица, за да говори с турските власти да работят заедно по плана на американския президент Доналд Тръмп за изтегляне на военнослужещите от САЩ от Сирия, пише американското издание The Washington Post в материал, представен без редакторска намеса.
Вместо това той бе нахокан.
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, който отказа да се срещне с Болтън, го гълча на живо по телевизията във вторник и описа като „сериозна грешка“ коментарите му, с които постави нови условия за американския план за изтегляне, според които Анкара трябва да защити американските кюрдски съюзници. Турция смята кюрдските въоръжени формирования за терористи и обещава да ги нападне веднага, щом американците се изтеглят.
Яростната реакция на Анкара е най-новият проблем около проблемното усилия на Белия Дом да извади 2000 американски войници от Сирия – изтегляне, което Тръмп обяви внезапно миналия месец, без да има подробен план за осъществяването му.
Болтън и държавният секретар Майк Помпео обикалят Близкия Изток, опитвайки се да обяснят мярката и да осигурят подкрепа за нея. Но усилията на администрацията да получат поддръжка вместо това предизвикаха съмнения в плана, изложиха на показ вътрешните разногласия и объркаха американските партньори.
В понеделник в Ерусалим, Болтън изброи „целите“ преди изтеглянето – включително окончателното разгромяване на „Ислямска държава“ (ИД) и осигуряването на защита за сирийските кюрди – което отива далеч отвъд простото твърдение на президента на САЩ, че американските военнослужещи се прибират от Сирия.
„Посланието, което Болтън изпрати от Израел е неприемливо. Ние не можем да го преглътнем“, заяви Ердоган в рамките на речта си пред депутати от неговата партия. Той намекна също, че може да пренебрегне искането на администрацията на Тръмп за отлагане на турската военна операция срещу съюзните на САЩ сирийски кюрди. „Много скоро, ние ще предприемем действия за неутрализирането на терористичните организации в Сирия“, заяви турският лидер.
Администрацията бе отблъсната по подобен начин и на други места във вторник, тъй като американските съюзници прокарваха собствените си приоритети. В Йордания външният министър Айман Сафади посрещна Помпео с благи думи и усмивка, но подчертаваше исканията си САЩ да координират изтеглянето на военнослужещите си от Сирия с регионалните съюзници. Министърът, също така, отхвърли искането на Израел Вашингтон да признае суверенитета на Тел Авив над Голанските възвишения.
Сафади подчерта също позицията на Йордания и други американски съюзници в арабския свят, че предстоящото предложение на САЩ за мир между Израел и Палестина трябва да признава държавата на последните и Източен Ерусалим за тяхна столица.
Междувременно във Вашингтон специалният пратеник на администрацията, натоварен със създаването на американски военен съюз с държави от Персийския залив, подаде оставка вчера. Антъни Зини, който бе назначен на тази длъжност миналата година, заяви, че не е постигнат напредък в разрешаването на ожесточения спор, който разделя страните от Персийския залив, което подкопава перспективите за пакта за сигурността.
Пенсиониран генерал на морската пехота и бивш ръководител на американското централно командване, Зини е последният старши ветеран, който напуска администрацията, след оставката на пенсионирания генерал от морската пехота Джим Матис като министър на отбраната и оттеглянето на пенсиониран армейски генерал Джон Кели като началник на администрацията на Белия Дом.
Най-голямо внимание обаче се отделя на Турция и все по-обърканото обяснение на администрацията за намеренията й в Сирия.
Аарън Щайн, директор за Близкия Изток на Foreign Policy, заяви, че напрежението около сирийската политика на Вашингтон до голяма степен е резултат от това, че персоналът на Тръмп пренебрегва „желанията на президента“.
„Каквото и да си мислите за Доналд Тръмп, той беше много, много ясен, че иска да се изтегли от Сирия. Вместо да се вслушат в това, бюрокрацията по националната сигурност изготвя план, който е разчетен на вечното присъствие на САЩ там. Всички се опитват да интерпретират посланието на президента“. В резултат от това, колебанията на САЩ около Сирия, които обикновено биха се случили не пред очите на обществото, „буквално се виждат от целия свят“, заяви Щайн. Коментирайки твърденията на медиите, че Ердоган е унижил Болтън, като е отказал да се срещне с него, говорителят на американския Съвет за национална сигурност Гарет Маркиз заяви, че посолството на САЩ в Анкара е поискало среща с Ердоган, но тя не е била потвърдена заради други задължения на държавния глава.
Маркиз заяви, че Болтън е имал „продуктивна дискусия“ с говорителя на турския президент Ибрахим Калън по време на срещата, продължила повече от два часа.
В хода на беседата, Болтън е казал на Калън, че статията на Ердоган, публикувана във вторник от New York Times, е неточна и обидна, твърди източник, който разполага с информацията от официално лице, присъствало на срещата от американска страна. В материала си турският президент казва, че Тръмп е „взел правилното решение“ да обяви изтеглянето от Сирия, но се стреми да постави неразумни ограничения на Турция, която може да заеме мястото на САЩ.
Болтън е представил на Калин документ, в който се потвърждава намерението на Тръмп да изтегли американските сили, но също така се настоява за защита на кюрдските бойци, каза неназованият източник относно закритата дипломатическа сесия.
Според позицията на САЩ, американските войници и техните съюзници в Сирия ще продължат борбата срещу остатъците от ИД по време на периода на „организираното“ изтегляне. Въпреки че са дадени заповеди на американските военни да започнат подготовка за изтегляне, силите ще извършват операции срещу джихадистката група до напускането им. За да се предотврати възраждането на ИД, Съединените щати ще запазят неопределени възможности на място за текущи операции.
Заповедта за изтеглянето не включва незабавно заминаване от Сирия на отделния американски гарнизон в Ат Танф, Югоизточна Сирия. Администрацията заяви, че оставащите няколкостотин военнослужещи на САЩ и коалицията осигуряват буфер срещу евентуална експанзия на иранските сили и техните проксита, които подпомагат правителството на сирийския президент Башар Асад.
Делегацията на Болтън, в която участва Джоузеф Дънфорд, председател на началник щабовете на американската армия, Джеймс Джефри, специален пратеник на Белия Дом за Сирия и за коалицията срещу ИД – подчерта, че Вашингтон търси решение чрез преговори на опасенията на Турция и ще сътрудничи с Анкара за освобождаването на въздушното пространство над Североизточна Сирия.
По време на дискусиите Болтън подчерта, че САЩ се противопоставят на всяко турско малтретиране на „Сирийските демократични сили“, които се сражават заедно със САЩ срещу ИД. Но Калън не се отказа от настояването на Турция, че по-голямата част от тези бойци, които са членове на сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, или YPG, са съюзници на кюрдските сепаратисти в Турция. Той каза, че в Сирия няма да се предприемат никакви офанзивни действия, докато американските сили са там, но Турция е изцяло в правото си да атакува кюрдските "терористи".
Болтън и Помпео настояват всички бойци на СДС, за които се смята, че са 60 хиляди, да останат невредими. Но това не е поставено като формално условие за изтеглянето, твърди източник, запознат със ситуацията. Той твърди, че „определено ще има битка“ между Турция и кюрдските формирования, щом американците напуснат Сирия.
Една възможност е кюрдските сили да се фрагментират, докато се съпротивляват на турската атака. Друга възможност е, че кюрдите да прехвърлят своята лоялност към Асад и неговите руски и ирански поддръжници.
В Йордания във вторник Помпео каза, че заминаването на американските войски няма да засегне приоритетите на САЩ в региона, особено целта да се спре иранската експанзия в Сирия. Повтаряйки забележките, които той направи преди това в интервютата с медиите, Помпео каза, че засиленият, но неопределен, "дипломатически и търговски" натиск ще постигне тази цел. Преди обявяването на оттеглянето на Тръмп, Помпео и Болтън казаха, че американските войски ще останат за неопределено време в Сирия, докато войските, командвани от Иран и техните проксита, не изчезнат.
Държавният секретар заяви, че оглавяваната от САЩ коалиция в региона „е толкова ефективна днес, колкото беше вчера и силно се надявам, че ще продължи да бъде ефективна, и дори по-ефективна, утре. Тук не става въпрос само за конкретна тактика.... Решението на президента за изтегляне на нашите хора от Сирия не влияе по никакъв начин на нашия капацитет да постигаме резултати“ и на продължаващата борба с Иран и ИД, заяви той.
Тръмп подчерта, че страните от региона трябва да допринесат по съществено финансово и военно за постигането на общите цели, тема, която Помпео има намерение да засегне на предстоящите си визити в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирствва, Бахрейн, Кувейт, Катар и Египет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ИХА: Турският и руският военни министри разговаряха за Сирия и конкретно за Идлиб

ИХА: Турският и руският военни министри разговаряха за Сирия и конкретно за Идлиб

9 Януари 2019 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар разговаря по телефона с министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу на тема Сирия, предаде информационната агенция Ихляс Хабер ажансъ (ИХА). Обсъдени са последните събитие в района и теми на регионалната сигурност. Особено внимание е отделено на актуалната ситуация в Идлиб, в рамките на подписаните договорености в Сочи (за демилитаризирана зона, по време на срещата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с руския президент Владимир Путин на 17 септември м.г. – бел. на „Фокус”) посочва още ИХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин и Меркел обсъдиха формирането на Конституционен комитет в Сирия

ТАСС: Путин и Меркел обсъдиха формирането на Конституционен комитет в Сирия

9 Януари 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонен разговор, в рамките на който са обменили менения за ситуацията в Сирия, включително и по въпроса за формирането на Конституционен комитет и са изразили желанието си да съдействат за политическия процес в страната в плътна координация с ООН, съобщи пресслужбата на Кремъл в сряда, предава ТАСС.
„Състоя се телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и Федералния канцлер на Германия Ангела Меркел. Бе продължен обмена на мнения за ситуацията в Сирия, включително по въпроса за формирането на Конституционен комитет на основата на договорките, постигнати в хода на четиристранната (Русия, Турция, Германия и Француия) среща на високо равнище в Истанбул на 27 октомври 2018 година. Двамата са изразили стремеж да увеличат усилията си по оказване на съдействие на политическия процес в плътна координация с ООН, с цел да се постигне дългосрочно разрешение на сирийската криза“, се казва в съобщението.
Лидерите на Русия, Германия, Турция и Франция на 27 октовмри обсъдиха в Истанбул начините за активизация на сирийското урегулиране. Тричасовата среща на високо равнище, която за първи път се проведе в този състав, потвърди, че всички страни се обявяват за политико-дипломатическо решение на проблема. Освен това, лидерите на „четорката“ се изказаха за увеличаване на хуманитарната помощ за сирийците, включително за възстановяване на разрушената инфраструктура на страната.
Решението за създаване на Конституционен комитет е прието на Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи на 30 януари 2018 година. Предполага се, че в този орган ще влязат депутати от правителството на Сирия, опозицията и гражданското общество.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийски министър е оптимист за преговорите с кюрдите

Reuters: Сирийски министър е оптимист за преговорите с кюрдите

9 Януари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийски министър изрази оптимизъм в сряда относно преговорите за политическа сделка с кюрдските групи в Дамаск, като посочи, че в разговорите, под егидата на Русия, е постигнат напредък, предава Reuters.
Кюрдските формирования, които контролират обширни територии в Северна Сирия, подновиха контактите си с Дамаск след обявлението на американския президент Доналд Тръмп, че войските на САЩ се изтеглят от региона и предвид много вероятната офанзива на Турция.
Заместник-министърът на външните работи на Сирия Файсал Мекдад заяви пред журналистите, че кюрдите призовават Дамаск да разположи военни части по границата с Турция.
Попитан дали е постигнат напредък в преговорите, дипломатът отбеляза: „Мисля, че винаги трябва да сме оптимисти. Опитът от миналото не е окуражаващ. Но сега въпросът е близко до разрешаване“.
Той изрази одобрението си за скорошните изявления на кюрдски групи, че са част от сирийската държава и нация, като подчерта, че „условията“ са подходящи за тяхното завръщане в страната.
„Ето защо съм оптимист... ние насърчаваме тези политически групи да са откровени в диалога, който се води в момента между тях и сирийската държава и да имат предвид, че нямат алтернатива на това“, заяви Мекдад пред малка група журналисти, включително от „Ройтерс“.
Високопоставен кюрдски политик е заявил пред британската агенция миналата седмица, че групите са представили „пътна карта“ за сделка с Дамаск по време на скорошните им срещи в Министерството на външните работи на Русия в Москва.
Медията коментира, че ако подобна сделка бъде постигната, това ще означава обединение на двете най-големи части от страната, разделени от продължилата осем години война и ще остави само северозападния ъгъл на Сирия в ръцете на антиправителствените бунтовници, подкрепяни от Турция.
„Ройтерс“ обяснява, че приоритетът на кюрдските власти в Северна Сирия е да намерят начин да предпазят региона от Турция, която гледа на кюрдските въоръжени формирования „Отряди за народна самоотбрана“ като на заплаха за националната си сигурност.
„Всички чуждестранни сили ще се изтеглят от Сирия“, категоричен е Мекдад.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео пристигна на необявена визита в Ирак, проведе срещи с политици на Багдад

AFP: Майк Помпео пристигна на необявена визита в Ирак, проведе срещи с политици на Багдад

9 Януари 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Багдад. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който започна обиколка в Близкия Изток, пристигна на необявена предварително визита в Ирак, където проведе среща с представители на управляващите в Багдад, предава AFP.
Помпео е разговарял с председателя на иракския парламент. Агенцията подчертава, че посещението на първия дипломат на Вашингтон в Ирак се случва по-малко от две седмици, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви решението за изтегляне на американския контингент от Сирия. В медиите вече бяха разпространени доклади за предислоциране на американските в бази в Ирак.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Най-близките съюзници на САЩ в Сирия понасят най-голямото си поражение

„Взгляд“: Най-близките съюзници на САЩ в Сирия понасят най-голямото си поражение

9 Януари 2019 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Най-близките съюзници на САЩ в Сирия понасят най-голямото си поражение, пише руският вестник “Взгляд“
Американското ръководство продължава да коментира сензационното си решение от края на миналата година - да изтегли американските войски от Сирия. Това решение ще засегне не само позицията на САЩ. Не по-малко важен е фактът, че САЩ всъщност предадоха най-близките си съюзници в Сирия - кюрдите. Каква съдба очаква сирийските кюрди и какви отстъпки ще направят те пред Дамаск?
Арабският вестник Аш-Шарк ал-Аусат съобщи, че кюрдите са предложили план за уреждане на отношенията с Москва и Дамаск. Тя включва прехвърляне на контрол над североизточната част на Сирия на сирийските власти в замяна на признаването на правото на кюрдите на самоуправление. Успоредно с това войските на Асад трябва да гарантират защитата на сирийско-турската граница, т.е. сигурността на кюрдското население. Според вестника Русия, от своя страна, ще действа като гарант за това споразумение.
Неочакваното, емоционално и привидно не напълно логичното решение на Тръмп завари всички неподготвени. Както знаете, на 19 декември домакинът от Белия дом обяви финала на сирийската кампания за САЩ. Практически изляха гнева си върху Тръмп: либерали, консерватори, дори пацифисти и феминистки (кюрдската тема е специална за тях). На следващия ден влиятелният ръководител на Пентагона , четиризвездният генерал Джеймс Матис, подаде оставка, макар да има непоколебим авторитет в армията. Тръмп не е съгласувал решението си с която и да е институция. Държавният департамент, ЦРУ и Пентагона бяха държани на тъмно до последно.
Разбирането на реакцията на американските политици не е трудно - резултатът от изтеглянето на американските войски ще окаже сериозно влияние върху положението в Арабската република. И това ще удари предимно кюрдите, които до скоро бяха съюзници на САЩ в Сирия.

От къде дойде силата на кюрдите

Преди началото на гражданската война в Сирия кюрдите не бяха в много добро положение. От десетилетие страдаха от тормоз от страна на Башар Асад, а още по-рано - от баща му. Много от тях са лишени от гражданство и от право на частна собственост. Някои от тях бяха изгонени в пустинята (така бяха освободени териториите за арабите). Кюрдските публикации бяха забранени и преподаването на националния език беше забранено в училищата.
Парадоксално е, че гражданската война даде шанс на кюрдите. С течение на времето кюрдите се изправиха на крака. Такива важни градове като Манбидж, Африн, Хасака, Ракка, Табка и Тал-Рифат се оказаха под техен контрол или влияние.
Кюрдите наистина са се засилили. Изглежда, че те няма да се задоволят само с естествения обхват на своето съществуване и да се ограничат само до защитата на кюрдските райони. Апетитът, както знаете, идва с яденето. Постепенно тяхното влияние започна да се усеща в провинциите Алепо и Деир ез-Зор. Нещо повече, кюрдите са допринесли значително за разгрома на терористите от „Ислямска държава“ и след като са страдали много от сунитските радикали, те имаха причина за отмъщение, оправдание и подкрепа. Първо, бойните части създадоха зони за сигурност около кюрдите. След това те тривиализираха отмъщението за 2014 г., когато радикалите организираха репресии срещу кюрдското население. По време на клането в Кобани бе убит малкият син на лидера на сирийските кюрди.
Американските войски, т.е. около 2000 военни съветници и морски пехотинци, понастоящем са разположени и на територията на сирийски Кюрдистан. Говорим за провинция Хасака на североизток. С течение на времето американците създадоха поне две военни бази. Американски инструктори и съветници получиха най-модерните оръжия и оборудване, които те предадоха и на кюрдите. Те са обучавали и тренирали кюрдски бойци. С течение на времето кюрдските единици – Отрядите за народна самоотбрана (ОНС) станаха сериозен играч и разшириха териториите си на юг, запад и север до сирийско-турската граница. Кюрдите допринесоха значително за освобождението на сирийската столица на „Ислямска държава“ – Ракка . Сега този град и както и част от едноименната провинция са под контрола на кюрдските единици.
Обширната територия с размер на средна европейска държава започва да се контролира от местните военизирани сили. Създават се администрации, провеждат се местни избори, назначават се областни и селищни управители. Някой дори каза, че кюрдите провеждат публичен експеримент и създават общество, използвайки моделите на Мюри Букчин. Американският социолог е известен с радикалните си леви социални и анархистки възгледи. Кюрдите дават специални правомощия на селските общини и местните власти на микроравнище. На жените бяха дадени много важни ръководни позиции. През 2016 г. беше обявено създаването на федерация под името Рожава. Четвъртият най-голям народ от Близкия изток се възползва от широка автономия.
Това разгневи много хора. Естествено, Дамаск видя това като сепаратизъм на етническа основа. Антагонизмът засили взаимната историческа и антропологична враждебност на арабите и кюрдите.
През лятото на 2018 г. кюрдите проведоха интензивни преговори с Дамаск. Последният изискваше силно намаляване на автономията и достъп до петролните съоръжения в североизточната част (те бяха под контрола на кюрдите). Преговорите не постигнаха успех. На кюрдите им изглеждаше, че Асад иска твърде много. Нещо повече, дори нямаше намек, че американците могат да напуснат Сирия.
Това не се харесва на Русия и Иран. Москва и Техеран разчитат на Дамаск, виждат в официалните власти основния и единствен съюзник, който може да контролира цялата територия на Сирия.
Мотивите на иранците са ясни: историческата неприязън на шиитите към кюрдите. Много по-трудно е да се оцени руската политика в кюрдска посока. Преди няколко години Москва отказа да подкрепи кюрдите. В Москва пристигна солидна делегация от кюрди, водена от техния лидер Салих Муслим. Трябва да се отбележи, че това се случи преди сериозните контакти на кюрдите с американците. Заради идеологически, исторически и геополитически причинни те се обърнаха към Русия, но получиха категоричен отказ от Москва.
Разбира се, това се дължи предимно на енергийни и икономически фактори. Москва по всякакъв начин се стреми да завърши изграждането на газопроводи за Европа, а търговските отношения с Турция не трябва да се отписват. Накратко, Русия взе решение. Коректността на това решение от гледна точка на геополитиката (всичко е ясно с икономиката) може да се съди във времето. Между другото, в средата на декември 2018 г. кюрдската делегация също посети Москва. Но нищо друго, освен съвети да поискат помощ от Дамаск, кюрдите не получиха от Русия.
С други думи, сирийските кюрди бяха „отхвърлени” от всички. Това е всичко. Последните в тази серия бяха, американците. Действията им обаче ще бъдат най-болезнени за кюрдския народ.

Интересът на Турция

Къде може да дойде опасността за кюрдите не е сериозен въпрос, тъй като отговорът е очевиден. Разбира се, Турция разглежда кюрдите на юг, от другата страна на турско-сирийската граница, като заплаха за националната сигурност. От своя страна, кюрдският национализъм, желанието на този народ да създаде държавен център е екзистенциална заплаха за турската държавност. Анкара се страхува от нарастващия кюрдски фактор, считайки кюрдите от Сирия за терористи.
С една дума, има основание да се вярва, че турската армия или поне протурските групи с подкрепата на Анкара могат да започнат офанзива срещу граничните градове, за да изтласкат кюрдите обратно навътре в Сирия. Има още един сценарий: въздушните удари на турските военновъздушни сили към ключовите логистични и инфраструктурни позиции на кюрдите на североизток.
Турция бе в трудна ситуация. Тя не може да бездейства. Съществува много дълбоката вяра на турските стратези в опасността от кюрдите. Министърът на отбраната на Турция отбеляза новата година на границата със Сирия, като заяви, че няма да допусне заплахата от терористи.

Ще им се наложи да отстъпят

И така, какво ще означава оттеглянето на американците от Сирия за кюрдите?
Във всеки случай изтеглянето на войските е труден въпрос. Тръмп каза, че "ще напуснем Сирия след известно време." Според различни оценки този процес ще отнеме около четири месеца. В допълнение, ръководителят на Овалния кабинет подчерта, че Вашингтон ще продължи да защитава кюрдите в Сирия.
Резултатът вече е близо и най-вероятно след няколко месеца ще стане ясно къде ще се обърнат кюрдите. Най-вероятно ще бъде в посока на Дамаск. Това вероятно е по-малкото зло ... Кюрдите вече са отстъпили контрола на Манбидж на Дамаск - и ще трябва да направят допълнителни отстъпки. Ще се наложи да отстъпят арабските райони, които са зона за сигурност на територията на кюрдите. Дамаск също отдавна изисква интеграцията на част от кюрдските бойци в редовната сирийска армия. И накрая, достъп до най-важното - до петрола на североизток.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”: Анкара към Вашингтон: Турция трябва да бъде първият ви съюзник; една нощ из невиделица можем да влезем в Сирия

„Хюриет”: Анкара към Вашингтон: Турция трябва да бъде първият ви съюзник; една нощ из невиделица можем да влезем в Сирия

8 Януари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик (доскорошен министър на закритото Министерство по европейските въпроси и главен преговарящ на Турция с ЕС – бел. на „Фокус”) критикува остро САЩ заради тяхната подкрепа за сирийските кюрди, пише вестник „Хюриет”.
„Когато говори за съюзници, Вашингтон трябва да има предвид на първо място Турция. Голямо пречупване и разочарование обаче е споменаването и цитирането на „ДАЕШ като съюзник”. Който казва на държавата Република Турция „да не закача кюрдите”, първо да се погледне в огледалото. Да си припомни безчинствата и жестокостите на кюрдите. Държавата Република Турция е приятел и на кюрдите, и на арабите, и на туркоманите в района. Историята показва, че през повечето време единственият приятел на тези народи е била именно Турция. Необходимо е никога да не се забравя следното: Никой, ама наистина никой, не може да дава уроци на Република Турция да се грижи и защитава нашите кюрдски братя. Най-големият приятел, даже единственият приятел на кюрдите, е точно Република Турция. Въпросите за сигурността на Турция не могат да бъдат отлагани във времето под каквато и да е форма; да се играе с това и да се протака процесът; да се водят пазарлъци по тази тема. Една нощ внезапно можем да влезем там (подразбира се – провеждане на трета турска военна операция в Сирия – бал. на „Фокус”).”, предупреждава говорителят на ПСР, цитиран от „Хюриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star Lebanon: Настъпление на джихадисти поставя под въпрос сделката между Москва и Анкара за Идлиб

Daily Star Lebanon: Настъпление на джихадисти поставя под въпрос сделката между Москва и Анкара за Идлиб

8 Януари 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Настъпление на групировката „Хаят Тахрир аш Шам“ (ХТШ) във вторник срещу подкрепяните от Турция сирийски бунтовници в провинция Идлиб се приближава все по-близо до фронтовата линия с правителствените сили, заявиха представител на групировката и на активистка група, пише електронното издание Daily Star Lebanon.
Настъплението поставя под въпрос съдбата на постигнатото през септември споразумение за установяване на демилитаризирана зона в северозападната сирийска провинция между Турция и Русия, което предотврати офанзивата на сирийската армия в Идлиб, посочва изданието.
Медията посочва, че ХТШ, сирийският клон на „Ал Кайда“, разширява властта си над бунтовническия анклав, който включва провинция Идлиб и съседни части от провинции Алепо, Хама и Латакия.
Основните бунтовнически сили, подкрепяни от турците, Националната армия, се разполагат по фронтове близо до бойците, за да отблъснат всяко ново настъпление към тях.
Говорителят на Националната армия майор Юсеф Хамуд заяви, че терористите от ХТШ са завзели четири села в равнината Ал Габ от вражески бунтовнически групировки във вторник.
„Призоваваме (бунтовническите фракции) в Идлиб да започнат операция, с която да се опитаме да отворим нов фронт и да ги освободим от част от натиска върху тях“, заяви той.
По неговите думи, бойците от ХТШ, които са започнали офанзивата си миналата седмица, се готвят да се отправят към ключовите населени места Ариха и Маарат ал Нуман в Идлиб.
Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права съобщи, че в равнината ал Габ се води ожесточено сражение. ОТ там твърдят, че ако ХТШ везмат Ариха, Маарат ал Нуман и още няколко села между тях, те ще имат фактически контрол върху провинцията.
Боевете се водят и в буферната зона, установена по фронтовите линии с руско-турската сделка, съобщават местен жител и Обсерваторията.
Жител на Сал ал Габ заяви, че подкрепяните от Турция фракции „нямат друг избор освен да се бият до смърт“.
„Фракциите са затворени в много малък район“. Постиженията на ХТШ са принудили цивилни граждани да бягат към правителствените територии, добави още жителят.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.