НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евродепутатът Андрей Ковачев: Антонио Таяни ме увери, че пакет „Мобилност“ се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев: Антонио Таяни ме увери, че пакет „Мобилност“ се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент

8 Февруари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
София. Антонио Таяни ме увери днес, че пакет Мобилност се отлага и за сега няма да бъде поставен на гласуване в пленарна зала на Европейския парламент! Това написа в евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Винаги сме споделяли позицията, че този важен законодателен акт не трябва да бъде приеман няколко месеца преди изборите за нов Европейски парламент. Новият състав на парламента трябва да вземе това решение!“, пише още Ковачев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна

19 Януари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. България трябваше категорично да постави на масата пакета „Мобилност“ още при посещението на президента Макрон във Варна. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Не бих го определила като победа, а като глътка въздух, защото все още няма никакво решение. Ще бъде прецедент за европейските правила, ако въпреки отказа от гласуване и неприемане на две от директивите или досиетата в един пакет от три, бъдат взети насилствени решения да се вкарат в пленарна зала без одобрение на съответната транспортна комисия. Моята информация е, че в понеделник или вторник координаторите на политическите партии, ще вземат решения за процедурата какво да правят оттук нататък. Това е типичен пример как Европа не разбра защо хората гласуваха за излизане от ЕС във Великобритания“, заяви Йотова. „Когато група демонстрация на двойни стандарти, незачитане на интересите и правата на всички държави в ЕС, нежелание за търсене на компромис, за каква солидарност и ценности говорим? Според мен трябва да се отложи това досие. Смятам, че България направи няколко съществени пропуска в това отношение“, допълни вицепрезидентът. Според Йотова това са стари директиви и регламенти от 2006 г., които сега са допълнени с тези нови текстове, които са лобистки и по отношение на конкретни кръгове в бизнеса в Европа, както и на съответните страни. „Още тогава страната ни трябваше да потърси своите естествени съюзници, които имат същите проблеми. Втората ни грешка беше при идването на президента Макрон във Варна, когато повече се говореше другата спорна за нас директива за командироването, а частта за превозвачите беше косвено засегната. Още тогава трябваше категорично на масата да бъде поставен пакетът „Мобилност“ и ясно да се разбере каква е позицията на България, че ние ще защитаваме и ще търсим други, които са в нашата ситуация“, допълни тя. Според нея третият пункт на изоставане е бил по време на нашето председателство и това за нея е била най-благоприятната почва. „Темата за превозвачите трябваше да бъде в първите 4 конкретни приоритета, които държавата постави. Други две големи грешки са темата за Шенген и за мониторинга. Демонстрирахме ниско самочувствие и страх да се поставят с цялата острота“, каза още Илияна Йотова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

МВнР: Унгария подкрепя България в протеста срещу пакета „Мобилност“

17 Януари 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Унгария изрази готовност да подкрепи България в по-нататъшните й усилия против приемането на пакета „Мобилност – 1“ (т.нар. пакет „Макрон“). Въпросът беше обсъден на работна среща между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто в рамките на посещението му в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. И двамата министри бяха единодушни, че в този си вид пакетът „Мобилност“ нарушава правилата на европейския пазар като за предлог се използва въпросът със защитата социалните права на шофьорите.
„Ако един бизнес е по-конкурентоспособен от друг, ако българските и унгарските превозвачи, например, са по-конкурентноспособни, защо те да не бъдат наемани в Европа“, заяви Екатерина Захариева.
„Ние смятаме, че предложенията по пакета „Мобилност“ са срещу европейските ценности и договори. Това, което ни тревожи, е че западноевропейците не приемат, че има икономически сфери, където централноевропейците са по-конкурентноспособни“, отбеляза Петер Сиярто.
На срещата беше засегната и темата за Глобалния пакт на ООН за миграцията, като Петер Сиярто отбеляза със задоволство решението България засега да се въздържи от присъединяване към документа и подчерта, че въпросът с миграцията продължава да бъде от първостепенна важност за Унгария. В този контекст външният министър на Унгария даде висока оценка на ефективните действия на страната ни за опазване на външната граница на ЕС срещу нелегалната миграция и трафика на хора.
Петер Сиярто отбеляза интереса на Унгария да използва природен газ от продължението на газопровода „Турски поток“ през България и Сърбия, ако то бъде реализирано. Министър Захариева подчерта, че България проучва тази възможност, инвестирала е много в своята газопреносна мрежа и се стреми към диверсификация на източниците на газ.
Двамата министри обсъдиха и несигурността с въпроса по излизането на Великобритания от Европейския съюз, както и други въпроси от регионалния, европейския и международен дневен ред.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

Министър Росен Желязков: Единственият безболезнен сценарий по пакета „Мобилност” е да остане за следващия ЕП

14 Януари 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Има само един безболезнен сценарий за България по пакет „Мобилност” и това е той да остане за следващия Европейски парламент. Това заяви пред журналисти в Страсбург министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след разговор на четири очи по темата с председателя на европарламента Антонио Таяни, предаде Нова телевизия.
"Първи вариант – да се внесе за гласуване предложението, което е прието. Само и единствено. Тоест, едно от трите предложения. Втори вариант – да се внесе от политическа група целия пакет за "Мобилност", независимо от неприетите досиета в Комисията по транспорт. Трети сценарий – да бъде отложено за след европейските избори. На последно заседание в Брюксел на 31 януари, когато по същество ще могат да се разгледат такива доклади, внасянето и налагането със силата на мнозинството би било много лош сигнал", каза още Росен Желязков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман за подкрепа по пакета „Мобилност“

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман за подкрепа по пакета „Мобилност“

14 Януари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до Удо Булман, председател на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, за подкрепа за отлагане на дебатите и решението на Европейския парламент по предложения пакет „Мобилност” до следващия законодателен мандат. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. „От името на Българската социалистическа партия се обръщам към Вас, във връзка с предстоящото обсъждане на Пакет „Мобилност”, предложен от Европейската комисия. Вярваме, че в сегашния си вид законодателното предложение води до дълбоко разделение между европейските държави и между членовете на нашето социалистическо семейство“, пише председателят на БСП Корнелия Нинова в писмото си. Според нея, с оглед на предстоящите Европейски избори, подобни различия подкопават, както доверието в Обединена Европа, така и позициите на европейската левица. „Нуждаем се от повече време да постигнем приемливо споразумение за пълноценен ЕС, който гарантира приобщаващ растеж, социална пазарна икономика и още по-дълбока икономическа, социална и териториална кохезия между страните-членки и техните граждани“, допълва тя. „Използвам тази възможност да Ви уверя, че се ангажираме да работим в сътрудничество на всички нива, докато достигнем до пакет, гарантиращ равни права и възможности на всички европейски граждани, компании и държави членки“, заявява още Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Пакетът „Макрон“ разделя Европа

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Пакетът „Макрон“ разделя Европа

13 Януари 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в „Събуди се“ по Нова телевизия. „Европа на малки и големи, аз много ненавиждам дори бих казала това разделение. За съжаление се усеща. Този пакет от мерки разделя Европа на малки-големи, нови и стари, а по-скоро на периферни държави, т.е. външните граници, по-отдалечените от ядрото и тези, които са в центъра. Този пакет от законодателни мерки в никакъв случай не помага за единението на Европа“, коментира още Захариева.
„Единението прави силата“ – заедно сме по-силни“, добави тя. По думите ѝ законодателният пакет дори нарушава основни принципи, с които толкова много се гордеем. Министърът визира четирите свободи на ЕС, сред които свободното движение на хора, конкурентността на икономиката, т.е свободната икономическа инициатива. „Който е по-конкурентен, той взима и поръчките. Очевидно нашият транспортен сектор е много конкурентен. Той има доста сериозен дял от транспортния сектор. Цялата държава, виждате министър Желязков постоянно се занимава, преди това министър Московски, премиерът много пъти още тук, когато беше в София срещата на върха, проведе два часа разговор с президента Макрон и канцлера Меркел. За съжаление очевидно има все още различни позиции“, допълни Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета „Мобилност I“

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на петима европейски премиери за подкрепата в преговорите по пакета „Мобилност I“

12 Януари 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до премиерите на Румъния, Полша, Литва, Унгария и Испания, като им благодари за подкрепата и сътрудничеството по време на преговорния процес по пакета „Мобилност I“. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Българският премиер отправя специални благодарности към колегите си Виорика Дънчила, Матеуш Моравецки, Саулюс Сквернелис, Виктор Орбан и Педро Санчес за постигнатите обнадеждаващи резултати от гласуването на 10 януари, по време на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.
Своите искрени благодарности министър-председателят Борисов отправя и към работещите в автомобилния транспорт и шофьорите на товарни автомобили от Румъния, Полша и Литва, които подкрепиха българските превозвачи по време на протестите в Брюксел.
В писмата си до петимата европейски лидери министър-председателят Борисов изразява своето съжаление, че първоначалните цели на пакет „Мобилност“ са потънали в хода на дискусиите и национални интереси са надделели над общия европейски подход. Според българския премиер подобни правила не отговарят на социалния дневен ред на Европейския съюз, имат негативно въздействие върху целите по отношение на околната среда и ще oщетят европейската икономика като цяло.
Премиерът Борисов изтъква, че европейският превозвачески бизнес, синдикати и всички икономически сектори, които зависят от ефективността на услугите в автомобилния транспорт, наскоро са изразили сходни опасения, подчертавайки, че в края на европейския цикъл ще бъде трудно да се постигне балансирано решение по пакета.
Според българския премиер в момента дебатите относно пакет „Мобилност I“ са на кръстопът и все още има шанс да се избегне фрагментацията на единния европейски пазар и да се затвърди разбирането, че „Европа на две скорости“ не е решение. „Въпросите на автомобилния транспорт са прекалено важни за европейската икономика, за да бъдат решавани по спешност“, пише още министър-председателят, като допълва, че следващият Европейски парламент и Комисия трябва да поемат тази отговорност.
Премиерът Борисов изтъква, че разчита на своите колеги и на транспортните министри да изразяват високо и на всички нива опасенията си относно правилното функциониране на единния пазар за автомобилен транспорт. От своя страна, след като в петък проведе телефонен разговор с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, българският министър-председател изпраща министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в Брюксел, където в понеделник той ще се срещне с Таяни и ще представи всички аргументи на страната ни по темата.
"Уверен съм, че съвместните ни усилия ще продължат в рамките на всички европейски институции, за да постигнем по-добри решения за сектора", пише в заключение министър-председателят Бойко Борисов. По думите му е важно да се предотврати приемането на протекционистки мерки по отношение на автомобилния транспорт в Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков за пакет „Мобилност“ 1: Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което две години не може да се приеме, защото разделя Европа

Министър Росен Желязков за пакет „Мобилност“ 1: Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което две години не може да се приеме, защото разделя Европа

12 Януари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва насилствено в последния момент да се приема нещо, което не може да се приеме две години, защото разделя Европа. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в интервю за предаването „Тази събота“ по бТВ. 2017 г. е внесен законодателният пакет от комисията, той е гледан по време на председателството на няколко държави. За 2 години този пакет не събира консенсус в рамките на ЕС, отбеляза министър Желязков.
„Причината да се внесе подобен законодателен пакет е следната според тълкуването на комисията - да се подобрят социалните права на шофьорите, да се подобри функционирането на единния пазар, да се повиши конкурентоспособността - нито един от тези прокламирани принципи не е налице“, обясни Желязков и добави, че зад фасадата на този пакет, на втори план седят други намерения.
Не е конкурентна тази икономика, която изхвърля по-слабия, който е по-конкурентоспособен за сметка на по-силния, който иска да заеме неговата позиция. Две години този пакет не може да намери своята реализация и последното гласуване показа именно това, добави той.
Това, което се случи пред ЕП е прецедент. За първи път от 10 години насам българи, заедно със свои сподвижници в тази кауза от Румъния, Полша и Литва протестират и то не хаотично, за да оказват натиск или въздействие, а с ясно послание за защита на икономическите и социални права на българските превозвачи, както и на превозвачите от периферията на Европа.
„Моето посещение в Брюксел не беше с цел да участвам на протеста. Аз щях да отида при тях без значение дали ще ми дадат българския флаг, или ще ме замерят с домати“, каза още Росен Желязков.
„Показахме добра политическа култура с евродепутатите, всички бяхме обединени от общото си разбиране, независимо от политическата си принадлежност“, добави той.
Държавите, които сме против тези правила, са 30% от населението, 10 от 28 държави са против. Т.е. ние във всеки един от форматите сме малцинство, но в случая успяхме да убедим държави, които не са ни съмишленици, че този пакет не е балансиран и не трябва да се приема.
Ние сме в малцинство, мнозинството на всяка цена ще държи този пакет да приключи. Ако пози пакет не бъде приет, това е голям шамар за големите икономики. Нашата цел е да се работи по изградените правила. Ако се спазват правилата, когато 2/3 от предложението е отхвърлено, не трябва да се търсят политически решения, каза още министър Желязков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Възнагражденията в автотранспортния бранш в България са конкурентни на тези в ЕС

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Възнагражденията в автотранспортния бранш в България са конкурентни на тези в ЕС

11 Януари 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Възнагражденията в автотранспортния бранш в България са конкурентни на тези в ЕС. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Димитър Димитров изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи. Той добави, че европейският пазар на труда е отворен за разлика от текстовете в пакета Мобилност, които са ограничителни. „Ние отговаряме изцяло на нашето законодателство. Възнагражденията дали се формират със заплата или командировъчни, ние имаме задължения да изплащаме тези командировъчни. И да започнат да обясняват как директивата за командироване била много хубава за шофьорите, защото те щели да получават като са във Франция - френска или немска заплата. Това са хора, които въобще не са ги чели тези предложения. Аз съм убеден в това нещо, защото там няма механизъм, по който да се изчислява. Присъствали сме на срещи с еврокомисаря. Механизмът, който те ни показва, е, че този водач, който е на френска немска или на каквато и да е друга територия без значение дали почива, работи или извършва друга дейност, той трябва да получава минималната ставка, нека да кажем приблизително 10 евро за Франция“, поясни Димитър Димитров. Той каза още, че превозвачите напускат страната ни преди всичко заради проблемите в здравната, образователната и социалната система, а не заради заплащането в автотранспортния бранш.

Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: България трябва да е креативна и да направи дори невъзможното, за да се опълчи на нередностите в пакет „Мобилност“

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: България трябва да е креативна и да направи дори невъзможното, за да се опълчи на нередностите в пакет „Мобилност“

11 Януари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да е креативна и да направи дори невъзможното, за да се опълчи на нередностите в пакет „Мобилност“. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. Според него протестът в Брюксел е показал единството на големи и малки транспортни фирми, както и на политически представители на национално и международно ниво. Димитър Димитров каза още, че отлагането на пакета „Мобилност“ за следващия ЕП не решава проблема. „Най-доброто решение е тази политика на ЕС да престане, да спре тази практика – правилата да се диктуват от няколко конкретни държави. В момента обаче България и другите държави от Източния блок, както винаги ще ни припознават западноевропейските страни, търпим критика, защото сме част от един съюз, от една „месомелачка“, за която дори и да имаме подготвени кадри – това е крайно недостатъчно. Там всичко е лобиране, защита на интереси, дори и пропаганда. Трябва да защитим националните си интереси, които се припокриват и с интереса на други държави както се видя и на протеста“, обясни Димитър Димитров. Той определи атаките, които изместват подкрепата както за превозвачите, така и за евродепутатите ни, като нецелесъобразни. Такива са идвали от международната сцена много преди да се заговори за пакета „Мобилност“, припомни Димитър Димитров. Според него обаче нападките правят единството на всички, застанали зад каузата на българските превозвачи, по-силно. Т.нар. пакет „Макрон“ е поредният пример за прилагане на двойни стандарти в ЕС, каза още той.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министър Росен Желязков, за да изрази всички резерви за отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“

Премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министър Росен Желязков, за да изрази всички резерви за отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“

11 Януари 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата проведоха телефонен разговор днес. Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер настоя пред председателя Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите. Борисов определи като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета „Мобилност 1“ са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала. „Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета „Мобилност 1“ и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС“, подчерта Борисов.
За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“ и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европейския парламент, премиерът Бойко Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Министърът ще представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. По време на срещата Желязков още веднъж ще представи идеята на България разглеждането на пакета „Мобилност 1“ да бъде оставено на следващия Европейски парламент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илхан Кючюк, евродепутат: Поредното отхвърляне на спорния пакет „Мобилност“ е политически и правен прецедент в Европа, но и добра новина за България

Илхан Кючюк, евродепутат: Поредното отхвърляне на спорния пакет „Мобилност“ е политически и правен прецедент в Европа, но и добра новина за България

11 Януари 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Поредното отхвърляне на спорния пакет „Мобилност“ е политически и правен прецедент в Европа, но и добра новина за България. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Илхан Кючюк, заместник-председател на Алианса на либералите и демократите в Европа и председател на младежката организация на ДПС. Той припомни, че България не за пръв път се изправя срещу протекционистката политика на държави от Западна Европа. Необходима е сериозна подготовка, за да може българският национален интерес да бъде защитен, уточни Илхан Кючюк. „В настоящото издание на ЕП за втори път се вижда, че евродепутатите нито в пленарна зала, нито в специализираната транспортна комисия не успяха да постигнат консенсус. Сега трябва да гледаме към по-далечен хоризонт – а той е подготовка и използване на целия български политически и дипломатически ресурс в рамките на Съвета, активно партньорство с ЕК и активността ни в ЕП от последните седмици и месеци да продължи. Текстовете са нелеки и изискват разбиране и професионализъм – трябва първо да се анализират в дълбочина и на базата на това да се продължи започнатото. Емоциите на този етап по-скоро надделяват и най-добре е разглеждането на мерките в пакета да остане за следващо издание на ЕП. Битката не е загубена, но предстои много работа“, коментира евродепутатът. Въпреки настоящия хаос в ЕП, следващата седмица предстои координаторите в Транспортната комисия да вземат политическо решение, каза още Илхан Кючюк. Евродепутатът прогнозира, че западните държави ще искат още през сегашния мандат на ЕП да се разреши казуса с пакета „Мобилност“, но стратегията на България за забавяне и отлагане ще се запази. Българските евродепутати остават единни, увери Кючюк, като добави, че сега е време започнатата работа в защита достойнството на българските превозвачи да продължи, вместо да се търсят пропуски или дивиденти.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Курумбашев, евродепутат: Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП

Петър Курумбашев, евродепутат: Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП

10 Януари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. Пакетът „Мобилност“ не бива да се разглежда повече в рамките на настоящия ЕП. Това каза в интервю за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Петър Курумбашев, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Според него, за да влязат в пленарна зала, трите доклада трябва да бъдат приети в Комисията по транспорт в ЕП, което днес не се случи, а бе приет само доклада на евродепутата Исмаил Ертуг, засягащ връщането на камионите на всеки три седмици.
„Докладът на г-н Ертуг не може да влезе самостоятелно в пленарна зала. Трябва да спазваме правилата – това предложение да не се внася повече в ЕП, и да се разглежда от точка нула в следващия парламент. Предполагам, че различните страни ще предложат различни тълкувания до следващата седмица, когато имаме заседание в Страсбург, но аз не виждам, как може да се върви напред по процедура, при положение че две от трите предложения са били отхвърлени в Комисията по транспорт в ЕП. Когато са ти отхвърлили предложенията – трябва да внесеш нови. Сега вече няма кога да се внасят нови предложения, които сега да се изготвят, защото до края на работата на парламента остават 70-75 дни. Последната сесия на ЕП е в края на март“, обясни евродепутатът. Според Петър Курумбашев държавите от т.нар. „Пътен алианс“ - Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Люксембург, Норвегия и Швеция, трябва да разберат, че не могат да налагат силово решения, само защото са по-богати. Ще трябва да се заложи на диалог и да се стигне до компромис, каза още евродепутатът.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия  предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства

10 Януари 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Независимо от Пакета „Макрон“ Германия, Франция, Австрия и Белгия предприемат да изгонят българските превозвачи чрез вътрешни законодателства. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. Освен пакета „Мобилност“ българските превозвачи от години са обект на по-големи глоби, на по-големи изисквания и по-чести изисквания, каза още той и обясни, че това трябва да престане. „Те нещата тръгнаха от местните законодателства. Не може една Германия да приема вътрешно законодателство. Франция и Австрия да започнат наказателни процедури срещу нашите държави и изведнъж да се предложи пакет за „Мобилност“ 1. Наказателните процедури да спрат, за да се види дали ще приемем пакета. А освен всички законодателни инициативи вкарват допълнителни рестрикции. Пакета повтаря тяхното законодателство плюс допълнителни рестрикции. Какво ви говори това? Тези няколко държави са седнали и са се разбрали да прекарат това като европейско законодателство“ обясни той.Димитър Димитров изрази надежда българското правителство и българският европарламент да успеят да постигнат резултат. Според него с протестите в Брюксел превозвачите са успели да накарат евродепутатите да се замислят за какво ще гласуват, но битката не е приключила.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Ако до края на месеца пакетът "Мобилност" не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разгледан от следващия парламент

Министър Росен Желязков: Ако до края на месеца пакетът "Мобилност" не бъде внесен в пленарна зала, ще бъде разгледан от следващия парламент

10 Януари 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Следващата седмица координаторите в европейската транспортна комисия ще решат дали пакетът „Мобилност“ да продължи към пленарна зала. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Координаторите, това са ръководителите по политически признак в рамките на комисията, имаха заседание, за да се реши дали може да се продължи под една или друга форма процедурата, свързана с пакета към пленарна зала. Следващата седмица координаторите ще се съберат и ако до края на месеца под каквато и да е форма пакетът не бъде внесен в пленарна зала, тогава в рамките на този парламент по процедура няма как да бъде разглеждан. Ако под една или друга форма влезе в парламента в частта, в която е приет от транспортна комисия, тогава в рамките на триалога продължаваме“, обясни Желязков. „Убедени сме, че и ЕК ще ни подкрепи за това, че мярката за връщането на транспортното средство е непропорционална и като такава не е фигурирала в първоначалното предложение на комисията през 2017 г. По-скоро това е положителен резултат. Никой от членовете в ЕП не сме били максималисти. Даваме си сметка, че сме в малцинство, но то от 2017 г. досега прави така, че или да се подобрят текстовете по отделните политики, или този пакет да не получи реализацията“, допълни той. По думите му тези предложения разделят Европа на централни и периферни държави, нарушават принципите за функциониране на ЕС такива, каквито са заложени в договора за функциониране на ЕС. „Премиерът заяви какви действия ще бъдат предприети. Разчитаме на политическите семейства да бъдат активни по отношение на отстояване на принципите за спазване на процедурите на парламента. На този етап сме не в патова, а в много работна ситуация, но благоприятна с оглед на това, което можеше да бъде решено заради мнозинството, което подкрепя тези промени“, каза още Росен Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от левицата в Брюксел: Реакцията на правителството по пакет „Мобилност“ закъсня

Депутати от левицата в Брюксел: Реакцията на правителството по пакет „Мобилност“ закъсня

10 Януари 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българските евродепутати се справиха със задачата да бъде отложено гласуването на пакета „Мобилност“, нека сега и българското правителство да последва техния пример. Това заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на протеста в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
„Когато се внасят предложения, като пакета „Мобилност“, трябва да се търси основно компромис в рамките на Съвета на Европа. Тази възможност беше пропиляна по време на българското председателство. В този смисъл реакцията на правителството закъсня“, заяви депутатът Димитър Данчев.
Тримата народни представители обясниха, че престои да се чуят мненията на координаторите в транспортна комисия - дали гласуваните днес от комисията доклади ще влязат за гласуване в пленарна зала. Единият от докладите е приет, а другите два не са. „За да се избегнат бъдещи подобни ситуации, е хубаво да се взима становище на ниво правителство и Съвет на ЕС и когато се защитава национален интерес да бъдат потърсени предварително съмишленици и съюзници в предстоящите гласувания. Крайно време е българското правителство да потърси коалиция, заедно със страните, които биха ни подкрепили“, заяви народният представител Манол Генов.
На протеста присъстваха над 1000 души – български, румънски и полски превозвачи и синдикати.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Приключи протестът на превозвачите ни в Брюксел, очаква се окончателното решение на координаторите по пакета „Мобилност“

Приключи протестът на превозвачите ни в Брюксел, очаква се окончателното решение на координаторите по пакета „Мобилност“

10 Януари 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Приключи протестът на превозвачите ни срещу пакета „Мобилност“ в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Очаква се окончателното решение на координаторите в европейската транспортна комисия по пакета. Промените са в три доклада - за командироването на работниците, за почивката в кабините и за връщането на превозното средство на всеки 4 седмици. Първите два доклада са отхвърлени. Така пакетът „Макрон“ не може да влезе за разглеждане от ЕП, без да са приети трите доклада.
В протеста се включиха около 600 български превозвачи и техни колеги от Румъния. Протестът беше мирен, нямаше затворени улици или затруднения в движението в белгийската столица. Превозвачите ни излязоха на протест в деня, в който заседава европейската транспортна комисия, която обсъди мерките в пакета „Макрон“. На площад „Люксембург“ в Брюксел превозвачите ни подкрепиха депутати, евродепутати от всички политически семейства, както и транспортният министър Росен Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне

Министър Росен Желязков: Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне

10 Януари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Представители на ЕК ме увериха, че дори и ако в ЕП връщането на камионите бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. то ще отпадне. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Днес гласуването в Транспортната комисията на ЕП, което предхожда това в Европейския парламент, се постигна следното - известният пакет „Мобилност“ е съставен от няколко законодателния инициативи, като в парламента те бяха разделени на три доклада – единият е свързан с командироването, другият е свързан със забраната да се използва седмичната почивка в кабината, трети е свързан с връщането на камиона и с каботажа, но това са три доклада, които са в един пакет. С усилията на представителите ни в ЕП два от тези доклада не получиха необходимите гласове – т.е. тези предложения не са приети и са отхвърлени“, заяви Желязков.
Транспортният министър посочи, че това ще е позицията, която България ще изиска от политическите групи – пакетът да не влиза за разглеждане в Европейския парламент. „Към момента заради ситуацията, която се е създала, която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в своята цялост, няма все още решения на координаторите за процедура. Очакваме след 12.00 ч. координаторите на комисията да решат какво да се прави в този случай. Така че нека да изчакаме, за да видим какви ще са следващите стъпки“, каза още той.
Желязков посочи, че единственото предложение, което е било прието, е за връщането на камиона и за каботажа. „Искам да припомня, че в общия подход, приет от Съвета на ЕС, точно това предложение отпадна. Или иначе казано, изправени сме пред един абсурд – Съветът отменя връщането на камиона, а Комисията предлага на парламента връщането на камиона. В разговор с представителите на ЕК те ме увериха, че дори и ако в ЕП това предложение бъде прието, на триалозите Комисията няма да го подкрепи – т.е. и връщането на камиона ще отпадне“, заяви транспортният министър. „Независимо, че не сме напълнили този площад, вашият глас се чува в залата. И то се чува не от българските представители, а беше чут от нашия колега от Полша. А г-н Курумбашев беше облякъл жълтата жилетка“, каза още Желязков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Новаков: Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени

Евродепутатът Андрей Новаков: Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени

10 Януари 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Двете трети от пакета „Мобилност“ бяха отхвърлени. Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Това, което се знае в парламента е, че нищо не се знае от тук нататък в парламента, нито дали, нито кога ще се гласува, нито какво ще се гласува. Нито дали този парламент ще се произнесе, което считам, че е изключително добре. Вие днес сте основният виновник това да се случи“, заяви Новаков пред протестиращите.
„Вие бяхте този екстра глас вътре. Вие сте тези, които наклониха везните и направихте така, че 2 от три доклада да паднат. Вие сте победителите, вие сте виновни това нещо да се случи, вие го извоювахте, вие ни помогнахте, вие не се отказахте, вие стояхте до нас, вие не се изплашихте. Показахте, че не могат да ни запушат устата, че понякога едно плюс едно значи три. Това го показахте вие“, допълни той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на по-богатите държави за сметка на останалите

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на по-богатите държави за сметка на останалите

10 Януари 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Чрез пакета „Мобилност 1“ се цели да се пълни държавната хазна на и без друго по-богатите държави за сметка на останалите. Това каза изпълнителният директорът на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
„Радвам се, че сме толкова много и успяхме да напълним не само два чартърни полета, но имахме и хора за много повече. Искам да декларирам, че така приетите мерки от пакета „Мобилност 1“, обсъждани от Комисията по транспорт към Европейския парламент, са дискриминиращи, дискредитиращи, ограничаващи конкуренцията и компроментиращи Европейския съюз“, заяви Димитров. Той посочи, че те противоречат на основополагащи принципи на ЕС, завоалирани с благородни и справедливи цели, които са оставени на заден план, за да бъдат решени проблемите на западните фирми с липсата на водачи.
„Западните ни „партньори“ целят също така да пълнят държавната хазна на и без друго по-богатите държави за сметка на останалите. Като по този начин изкуствено създават Европа на две скорости. Изискването за прибиране на пътните превозни средства в страната по пребиваване на превозвача е непропорционална мярка, некореспондираща със свободния пазар и свободната конкуренция между фирмите. Създава се една допълнителна тежест за държавите със слаба икономика, но за сметка на това със силно развит транспорт“, заяви Димитров и обясни, че това не кореспондира със здравия разум. „Споменатото изискване е прекомерно тежко за бизнеса с оглед постигането на желаната цел. Тя е замаскирана под задължението на превозвача да организира работата си по такъв начин, че да може водачът да бъде в базата на превозвача през определено време. Приемането на такова решение би било явно и безцеремонно потъпкване на изконен европейски принцип – свободното движение на хора. Още повече ,че прибирайки водачът в експлоатационния център на превозвача без оглед неговата националност, не се постига никакъв социален ефект за работника. Даже напротив – той бива принуждаван да пребивава на определено място за определено време против неговата воля“, каза още Димитров.
Той посочи, че въвеждането на изискване за командироване с мотива за предоставяне на ранно заплащане на всички водачи в Европа, всъщност представлява въвеждане на неясни, неточни и некоректни правила с цел изхвърляне от пазара на неудобни фирми. „В същото време правилата са крайно несправедливи, защото може да се получи голямо разминаване във възнаграждението на двама колеги водачи в една и съща фирма, но работещи по различни направления“, обясни изпълнителният директорът на Камарата на автомобилните превозвачи.
„Заявяваме ясно и категорично, че сме готови на крайности с цел да защитим транспортните сектори на нашите държави, както и националните си интереси. Настояваме всичко това да бъде взето предвид при обсъждането на промените от Комисията по транспорт от ЕП и да спомогне за приемането на справедливо решение, което да кореспондира с интересите на превозвачите от всички държави-членки на ЕС“, каза още Димитров.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев подкрепи българските превозвачи в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Президентът Румен Радев подкрепи българските превозвачи в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

10 Януари 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев изпрати писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни по повод проблемите с т. нар. пакет „Мобилност 1". Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
„Пакетът „Мобилност 1" и измененията на съществуващите директиви и регламенти предизвикаха бурни реакции през изминалата година. Дискусии се водиха както на ниво засегнати държави членки, така и на ниво Европейска комисия, Европейски парламент и Съвет на ЕС. Предложените към днешна дата за гласуване текстове са несправедливи за България. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността“, заявява в писмото си до Антонио Таяни българският президент.
Според държавния глава Румен Радев, формираният общ подход по текстовете в пакета „Мобилност 1" и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш. „България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост“, пише още Румен Радев.
В писмото си българският държавен глава заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи. „Изразявам своята подкрепа към тяхната позиция. Справедливите им искания следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по пакета „Мобилност 1" – отчетени“, посочва в писмото си президентът Радев.
Държавният глава изразява своята убеденост, че пакетът „Мобилност 1" ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Предстои финално разглеждане на българските предложения по пакета „Мобилност“

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Предстои финално разглеждане на българските предложения по пакета „Мобилност“

10 Януари 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В 12.00 часа брюкселско време ще има финално разглеждане на предложенията. Това каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Арабаджиев съобщи също, че президентът Румен Радев е изпратил писмо до председателя на ЕП Антонио Таяни.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“

10 Януари 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“, предаде БНР. Евродепутатите приеха, че транспортното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, както и че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.
Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Траков, Съюз на международните превозвачи: Свидетели сме на опит за налагане на политически решения, които ще решат проблемите на някои страни, за сметка на други

Ангел Траков, Съюз на международните превозвачи: Свидетели сме на опит за налагане на политически решения, които ще решат проблемите на някои страни, за сметка на други

10 Януари 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ние сме тук, за да защитим национална и европейска кауза, да заявим открито и категорично нашият протест срещу готвените двойни стандарти, които ще ударят не само нас като превозвачи, не само нашите шофьори, но и икономиките от страните в периферията. Това каза Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи на протеста на българските превозвачи, който се провежда в Брюксел, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. „Свидетели сме как без юридическа обосновка и никаква икономическа логика се прави опит за налагане на политически решения, които ще решат вътрешни проблеми за някои страни, но ще го направят за сметка на икономиката на други“, каза той.
„Говоря пред вас, в сърцето на столицата на Европа, не за да разказвам защо сме тук. Ние знаем защо сме тук. Заставам пред вас, за да изразя открито позиция за двойните стандарти и политики на дискриминация към моята страна и на моята професия. Заставам като българин и европеец, който иска да води достоен живот в собствената си роднина“, допълни Траков. "Българските транспортни работници са тези, които преминаха през всички тежки години, свързани със смяната на политически режими, на сфери на влияние, на правила", каза още Траков, като допълни, че транспортът е българският бизнес, който се развива устойчиво и е конкурентоспособен на силните европейски държави.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“

Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“

10 Януари 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Стотици превозвачи протестират в Брюксел срещу пакета „Макрон“, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“. Протестиращите на площад „Люксембург“ са около 600. Носят жълти жилетки и плакати с надписи: „Мобилен пакет 1 убива общия пазар в ЕС!“; "НЕ на двойните стандарти за транспортния бранш в ЕС!"; „Европа на две скорости - заден ход за транспорта!“; „Мобилен пакет 1 убива транспортния бизнес в България!“; „Ще узакони ли Европейският парламент кражбата на бизнес?!“; "Мобилен пакет 1 = победа на лобизма над ценностите на ЕС!". В България има около 17 хил. транспортни фирми, с 66 хил. камиона. Пряко заетите в бранша са 120 хил. души. Българските превозвачи са подкрепени от колегите си от Румъния.
Сред основните искания на протестиращите е да отпадне задължението за връщане на камионите на всеки 4 седмици до държавата на регистрация на фирмата, както и забраната за прекарване на 45-часовата почивка на водачите в кабината на камионите. Те настояват да бъдат изключени от Общата наредба за командироване на работници в чужбина, тъй като техният труд е различен от този на всички останали командировани работници. Според превозвачите мерките в пакета „Макрон“ засягат най-много страните от периферията на ЕС, а като България поради географското си положение е най-потърпевша. Към протеста се присъединиха румънски превозвачи, както и представители на полски, унгарски, литовски професионални сдружения, които подкрепят исканията им.
В Брюксел, за да подкрепят превозвачите ни, са депутатите от ГЕРБ Станислав Иванов и Валентин Милушев, от БСП - Георги Свиленски, Манол Генов и Димитър Данчев, Халил Летифов от ДПС, както и евродепутатите Ангел Джамбазки, Филиз Хюсменова, Илхан Кючук, Светослав Малинов, Момчил Неков, Асим Адемов, Сергей Станишев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Протестът на превозвачите не е форма на натиск, а ясно послание против разделението на Европа на централни и периферни държави

Министър Росен Желязков: Протестът на превозвачите не е форма на натиск, а ясно послание против разделението на Европа на централни и периферни държави

9 Януари 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Независимо от политическите различия институциите трябва да работят за общ национален интерес. Това заяви министърът на транспорта, информационни технологии и съобщенията Росен Желязков по време на среща с евродепутати, съобщиха от пресцентъра на министерството. Българските представители от всички групи в Европейския парламент декларираха, че работят заедно, координирано и с общи послания. „Протестът на превозвачите не е форма на натиск, а демонстрация на ясно и категорично послание против разделението на Европа на централни и периферни държави“, подчерта министър Желязков.
В рамките на деня са планирани поредица от срещи – с комисар Виолета Булц и с председателя на транспортна комисия в ЕП Карима Дели. Министър Желязков ще разговаря и с докладчика Исмайл Ертуг, който повторно внесе предложението за връщане на камионите у дома. Министърът коментира, че отпадането на този текст е задължително и не може да се приема като компромис. Той допълни, че ще постави остро този въпрос пред Исмайл Ертуг. В края на днешната програма е предвидена координационна среща с българските евродепутати, на която да се уточнят действията преди предстоящото гласуване в транспортна комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Новаков, евродепутат: Разделението в ЕП по пакета „Мобилност“ остава, внесохме алтернативи на спорните за българските превозвачи текстове

Андрей Новаков, евродепутат: Разделението в ЕП по пакета „Мобилност“ остава, внесохме алтернативи на спорните за българските превозвачи текстове

9 Януари 2019 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Разделението при гласуване на пакета „Мобилност“ в ЕП остава. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Андрей Новаков във връзка с предстоящото гласуване на спорния т.нар. план „Макрон“ в Транспортната комисия на Европарламента през утрешния 10 януари. Той припомни, че Германия, Австрия, Франция и Италия са най-категоричните защитници на дискриминиращите за българските превозвачи клаузи. Мнозинствата „за“ и „против“ пакета „Мобилност“ са изключително динамични и това прави прогнозите много неясни“, обясни евродепутатът. „Към момента се прави всичко възможно. Това е третият път, в който се прави опит текстовете да бъдат приети в ЕП, при положение, че вече два пъти бяха отхвърлени. Причината отново да се занимаваме с пакета „Макрон“ е решението, взето от министрите на транспорта в ЕС. Надявам се отново с общи усилия да успеем, ако не да блокираме приемането му, то поне да приемем алтернативни текстове, които вече са подготвени и внесени от българските евродепутати. По този начин целим поне да смекчим удара за българските превозвачи, а дано успеем да приемем текстове в техен абсолютен интерес“, коментира Новаков. Вече 2 години евродепутатите успяват да блокират плана „Макрон“, припомни Андрей Новаков. Според него отпорът им на много нива показва на защитниците на пакета, че в този си вид той няма как да успее. ЕП не вижда често и протести на хиляди шофьори в Брюксел, което също е ясен знак, че подобни мерки не са приемливи, коментира Новаков. Утрешното гласуване в Транспортна комисия обаче не е окончателно – нови преговори тепърва предстоят, уточни евродепутатът.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Борбата на превозвачите е справедлива, промените по пакета „Мобилност“ грубо нарушават принципите на ЕС

Президентът Румен Радев: Борбата на превозвачите е справедлива, промените по пакета „Мобилност“ грубо нарушават принципите на ЕС

8 Януари 2019 | 15:03 | Агенция "Фокус"
София. Вашата борба е справедлива, защото предприетите действия и желание за промени по пакета „Мобилност“ са в грубо нарушение на принципите на ЕС за свободния пазар, принципите за свободно движение на стоки, услуги и хора. Трябва да се борим за нашите права. Това каза държавният глава Румен Радев преди среща с представители на транспортния бранш, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е дискриминация към българския бизнес, която не трябва да позволяваме да се осъществи“, обяви президентът. „В президентската институция поддържаме редовна комуникация с нашите представители в европарламента. Последно снощи говорихме подробно с Петър Курумбашев какво точно и как ще бъде внесено в Комисията по транспорт“, посочи Румен Радев. „Очакваме оттам нататък гласуването. Надявам се вашият справедлив протест да повлияе“, коментира той. „Следват евентуално и дискусиите в т.нар. триалог, където също е много важно да има борба за всеки един пробив по различните параметри, които предлагате и стиковате с представителите ни в ЕП“, допълни държавният глава. „Искам да чуя вижданията и намеренията ви, и как ние институциите в България можем по най-добрия начин да подкрепим вашите действия“, се обърна той към превозвачите.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Подкрепям исканията на транспортния бранш и намерението им за справедливи протести

Президентът Румен Радев: Подкрепям исканията на транспортния бранш и намерението им за справедливи протести

8 Януари 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Искам да изразя своята абсолютна подкрепа към вашите искания, към предприетите от вас действия и намерение за справедливи протести. Това каза държавният глава Румен Радев преди среща с представители на транспортния бранш, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изразявам уважението си към вашата дейност, която не само има огромен принос към българската икономика, като принос към БВП и трудовата заетост, тя осигурява препитание на много семейства“, се обърна той към превозвачите. „Аз съм с вас. Точно вашите справедливи искания дават повод всички институции в България да са обединени в подкрепата си към вас“, заяви държавният глава. „Искам да уточня, че тази среща е не, за да се прави анализ дали някой до момента си е свършил или не си е свършил работата. Това го оставям като съвсем друга тема, не й е мястото тук“, коментира той. „Приемам тази среща, за да уточним какво и как трябва да се прави оттук нататък, така че да имаме успех, защото това е успех за България“, посочи държавният глава. „Нещата явно не могат да се решат за един ден. Борбата може и трябва да се води в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план“, каза още Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Михалев, СБА-Бургас, за исканията на превозвачите за поправки в пакет „Мобилност“: Очакваме подкрепа от Полша, Румъния и източноевропейските държави, които също страдат от рестрикциите

Васил Михалев, СБА-Бургас, за исканията на превозвачите за поправки в пакет „Мобилност“: Очакваме подкрепа от Полша, Румъния и източноевропейските държави, които също страдат от рестрикциите

8 Януари 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Бургас. Браншът за пръв път е обединен, очакваме подкрепа от Полша, Румъния и от източноевропейските държави, които също страдат от тези рестрикции. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Васил Михалев, управител на структурата на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в Бургас, във връзка с исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в т. нар. пакет „Мобилност“, който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент. „Но ние сме най-потърпевши, тъй като превозвачите минават пет граници по маршрута България-Германия, което е загуба на време, разходи, екология, горива, такси и всичко останало“, отбеляза Михалев.
Той посочи, че представителите на браншовите организации са организирали среща с другите източноевропейски държави и допълни, че очакват в протеста срещу т. нар. пакет „Мобилност“ да участват и някои от тях, но не са напълно сигурни. „Нашите евродепутати се стараят да направят лоби, за пръв път всички са обединени и са застанали зад нас, очакваме силна подкрепа, но не се знае какво ще се случи“, заяви Михалев. Според него е важно е да се стигне до консенсус. „Може те да отстъпят или ние да предложим вариант, подходящ за двете страни“, уточни управителят на структурата на Съюза на българските автомобилисти в Бургас. По думите на Михалев за събитието от България са наети два чартърни самолета, с които ще пътуват над 300 души, към които ще се включи и министърът на транспорта Росен Желязков. Васил Михалев отбеляза, че над 100 камиона ще участват в протеста. „Организацията за автомобили ще бъде там. Ще направим една демонстрация и ще видим дали ще бъдем приети от някой от Европейския парламент, това не се знае засега“, заяви Михалев.
„Според мен е криворазбрано това, че се търси социалното за нашите шофьори и че те са онеправдани, и че са изстрадали“, коментира той. „В някои френски вестници се писа, че нашите шофьори са като роби“, каза още Михалев. По думите му те разполагат с най-новите модели автомобили, с всички необходими условия. Той добави, че шофьорите спят и по хотели в Европа, за което са били глобявани, тъй като още не е прието. „Като спят на хотели ние имаме проблеми, защото камионът е освободен и застрахователят не плаща при кражба. Това са проблемите, които имаме, но тях ние ги решаваме в крачка“, заяви Михалев. Според него с т. нар. пакет „Мобилност“ се нарушават принципите на обединения пазар, свободата на придвижване и др.
Васил Михалев посочи, че основното искане на превозвачите е да отпадне задължителното връщане на шофьорите до страната за регистрация на всеки четири седмици. Той допълни, че по-рано са се връщали само шофьорите, а сега трябва да се връщат и автомобилите. „Повече от два месеца нашите шофьори не стоят там, те си идват и си отиват, транспортът им осигурен. Искаме ние да си решаваме този въпрос“, заяви Михалев. Той уточни, че шофьорите спят по камионите, защото иначе претърпяват много големи загуби от кражби. „Ние спим само на охраняеми паркинги, където има бани и тоалетни, както и храна“, добави Михалев. „Второто са многото неоправдани проверки и глоби, които се налагат на източноевропейците. Това са най-важните неща, които ни притесняват“, каза още той.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Представители на БСП ще се включат в протеста на транспортните фирми в Брюксел

Корнелия Нинова, БСП: Представители на БСП ще се включат в протеста на транспортните фирми в Брюксел

8 Януари 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Представители на БСП ще се включат в протеста на транспортните фирми в Брюксел. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обсъждахме решения, действия по проекта „Макрон“ и готвените протести от българските транспортни фирми. За нас проекта „Макрон“ на равнище Европа е антиевропейски, защото погазва основен принцип в ЕС на свободно движение но хора и стоки, разделя Европа на малки и големи, Изток и Запад, център и периферия. За България това е тежък удар върху икономиката ни“, каза още Нинова. По думите й правителството е проспало възможността да защити българския национален интерес и е обрекло българските транспортни фирми. „Защо? Като председател на Съвета на ЕС, когато имахме по-големи възможности, докато се прегръщаше и потупваше, зае следната позиция – България като председател не може да взема страна и трябва да се държи неутрално. До месец май българското правителство нямаше официална позиция в защита на българския интерес“, подчерта Нинова.
Тя обясни, че БСП ще се включи в протеста на превозвачите. „Георги Свиленски ще пътува с тях, ще бъде в Брюксел, ще участваме в протеста“, допълни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Международни превозвачи от областта ще се участват в протеста в Брюксел срещу пакет „Мобилност“

Смолян: Международни превозвачи от областта ще се участват в протеста в Брюксел срещу пакет „Мобилност“

8 Януари 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Смолян. Международни превозвачи от област Смолян ще се участват в протеста в Брюксел срещу пакет „Мобилност“, който ще се проведе на 10 януари. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Костадин Сунков – представител на Съюза на международните превозвачи за Смолян и региона. По думите му, промените за превозвачите пряко касаят и работещите в сектора от област Смолян и затова ще се включат в протеста. „Искаме да се запазят сегашните условия за превозвачите, защото ние сме в Европейския съюз и правата на свободно придвижване на хора, товари и стоки се нарушават с исканите промени. Основната цел на пакета за мобилност е да откраднат квалифицираните кадри от сектора. Само в Германия има недостиг на 45 000 шофьори. В България също има недостиг от 12 000 души, от които сектора се нуждаят. Цяла Европа изпитва нужда от този вид работници и това е един от техните методи да могат да приберат колкото се може повече работници, за да запълнят техните ниши. Ако промените влязат в сила, това ще окаже пагубно влияние върху бизнеса. С промените се ограничава работата на част от фирмите, това ще накара големите фирми да направят преразпределение на пазара и със сигурност това ще е пагубно за бранша“, коментира Сунков.
Той е категоричен, че превозвачите няма да спрат да настояват промените да не влизат в сила и подчерта, че ще се борят до последно. „Имаме подкрепата на правителството и евродепутатите и ако не постигнем консенсус с протеста, ще бъдат блокирани и други техни предложения. Едно от тях е да се блокира квотата за Брекзит за Обединеното кралство. Ако има гласуване напук, те не могат да прокарат закона за Брекзит“, поясни Сунков. Той отбеляза, че е оптимист, затова че борбата ще приключи успешно, тъй като превозвачите имат широка подкрепа както на правителството и евродепутатите, така и на много други държави, които са засегнати от пакета "Мобилност". Той допълни, че около 1 млн. души в Европа работят в транспортния сектор и те съставляват не малка част от жителите на континента.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българското правителство подкрепя исканията на превозвачите за приемането на поправки в пакет „Мобилност“

Българското правителство подкрепя исканията на превозвачите за приемането на поправки в пакет „Мобилност“

8 Януари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Българското правителство подкрепя категорично исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в т. нар. пакет „Мобилност“, който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент. Това стана ясно по време на среща на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на транспорта Росен Желязков, на която бяха обсъдени предстоящият протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари и исканията им Комисията по транспорт в Европейския парламент да приеме предложените няколко поправки в пакета „Мобилност“, касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните почивки на шофьорите, съобщиха от Правителствената информационна служба.
Българската държава се солидаризира с протеста на превозвачите, които се очаква да бъдат подкрепени и от колегите им от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. Ограниченията, които се налагат с пакета „Мобилност“, ще се окажат рестриктивни и изключително затормозяващи за превозваческия бизнес в периферните страни на Съюза и на практика ще го изтласкат от пазара, заяви министър Росен Желязков. Ако пакетът бъде приет без поправките, за които настояват българските превозвачи, България и изброените страни ще загубим голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния ни продукт, нашите превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, а това е неприемливо за нас като държава“, коментира премиерът Борисов.
Министър-председателят Бойко Борисов и транспортният министър Росен Желязков още веднъж изразиха подкрепата на правителството за исканията на българските превозвачи. Като израз на тази солидарност министър Желязков лично ще присъства на протеста на превозвачите на площада пред Европейския парламент в Брюксел, а по-късно и на заседанието на транспортната комисия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Безспорно в пакета „Мобилност“ виждаме протекционистки интереси, които за нас са дискриминационни

Министър Росен Желязков: Безспорно в пакета „Мобилност“ виждаме протекционистки интереси, които за нас са дискриминационни

8 Януари 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Безспорно виждаме протекционистки интереси, които за нас са дискриминационни. Заради това ние казваме, че в момента разделението не е на Изток и Запад, а на централни и периферни държави. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков по повод предстоящия протест на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел срещу пакета „Мобилност“ в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Заради конкурентните ни предимства бизнесът, синдикатите, политиката на страните от Централна и Западна Европа, Скандинавските страни очевидно се опитват да изтласкат българския бизнес“, заяви той. „Важно е да се знае, че българският транспортен бранш се възползва от предимствата на общия пазар, от основните права и свободи, свободно движение на хора, капитали и услуги“, коментира министърът и уточни, че за това камионите ни са толкова много и най-модерните в Европа. „За нуждите на нашия пазар са необходими около 5 хил. камиона. Има около 60 хил. камиона, които не могат да поемат минималната икономика на България за това осъществяват една добра услуга в рамките на Централна и Западна Европа“, обясни Росен Желязков. „В нашия отбор са страни като Финландия, Естония, Полша, Унгария, Литва, Латвия, защо не частично като интереси и Португалия и Испания, и Ирландия ни подкрепя. Това са страни, които са периферни на Съюза, и за които всички ограничения ще бъдат затормозяващи“, поясни транспортният министър. „В наш интерес в пакета е отпадането на задължението за прибиране на камиона. С оглед тактиката в транспорта комисия, нейният член германецът Ертук внесе наново законодателна инициатива камионът пак да се връща“, посочи Желязков. „Логиката на протеста е страните, които сме застрашени от прилагането на тези мерки да покажем солидарност. Това са страните, които ще загубят голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния си продукт и ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място“, обяви Росен Желязков. „България и страните, които сме единомислещите, купуваме най-модерните камиони, които се предлагат на пазара, а се влагат рестрикции те да не могат да се използват“, каза още министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на организации от транспортния бранш

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на организации от транспортния бранш

8 Януари 2019 | 07:06 | Агенция "Фокус"
София. От 14.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на браншови организации за автомобилен превоз. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Фокус“ припомня: Срещата се провежда два дни преди готвения протест на български превозвачи на площад „Люксембург“ в Брюксел на 10 януари, когато транспортната комисия на ЕП ще гласува т.нар. пакет „Мобилност“. Превозвачите настояват Комисията по транспорт и Европейският парламент да приемат предложените няколко поправки в пакета „Мобилност 1“, касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните им почивки. От бранша очакват на площад „Люксембург“ да се съберат около 800 български превозвачи и техни колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия. В протеста ще се включат и всички български евродепутати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Екзакта рисърч“: 65% от българите подкрепят протестите на превозвачите срещу Мобилен пакет 1 (пакета „Макрон”)

„Екзакта рисърч“: 65% от българите подкрепят протестите на превозвачите срещу Мобилен пакет 1 (пакета „Макрон”)

7 Януари 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Протестите на превозвачите, които ще се проведат на 10 януари в Брюксел, са съпътствани от висока обществена подкрепа у нас. Това показват данните от експресно национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”. В отговор на въпроса „Подкрепяте ли или не протестите на превозвачите срещу новите европейски изисквания за международен транспорт (пакета „Макрон”)?”, 64.6 % от респондентите отговарят с „да”, а 7.9% - с „не”. 27.5% нямат мнение по въпроса.
Подкрепата е сравнително равномерно разпределена сред всички социално-демографски групи, като по-високи от средните стойности на подкрепа се регистрират сред мъжете, сред хората на възраст между 30 и 39 години и сред жителите на градовете извън столицата.
Протестът на превозвачите получава почти еднаква подкрепа сред избирателите на основните политически сили – ГЕРБ и БСП, както и сред негласуващите. По-високо от средното е одобрението към протеста на превозвачите сред симпатизантите на Обединените патриоти (сред 69% от тях). Без мнение по темата са по-често младите респонденти (на възраст между 18 и 29 години) и жителите на селата.


Експресното национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп” е проведено сред 1000 пълнолетни българи в края на декември 2018 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Новаков: Пакетът „Макрон” може да се обясни единствено с лобизъм

Евродепутатът Андрей Новаков: Пакетът „Макрон” може да се обясни единствено с лобизъм

6 Януари 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Аз се уверих с очите си колко тежка и трудна е работата на нашите шофьори и с какво достойнство изкарват парите си. Затова съм непримирим в позицията си, че няма как с подобно законодателство да им отнемаме хляба. Това каза по повод „пакета Макрон” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в интервю за предаването „Събуди се” по Нова телевизия. "Този път България е на страната на правото и на истината, защото в тези две години, в които превърнах работата си по пакета ”Макрон” в кауза, не се намери един човек, който да ми обясни какво налага празен камион да пътува от Атлантическия океан до Черно море без никаква причина", обясни Новаков. По думите му тази законодателна инициатива е довела до тежко разделение в Европейския парламент.
„Преди два месеца гласувахме законодателство, което забранява сламките и клечките за уши, защото тровят околната среда, а днес гласуваме за това един тир да изгори 2 тона нафта и да трови всичките градове от единия край до другия край на Европа. Предлага ни се да гласуваме текст, който задължава шофьорите да си купят устройство, което все още не е изобретено! Става въпрос за т.нар. „умен тахограф”, за който предлагащите законодателните промени казват, че имат уверението на една компания, че би могла евентуално да го изработи през 2020 година”, каза още Новаков. Според него Планът „Макрон” може да се обясни единствено с лобизъм и протекционизъм в полза на превозвачите от Франция, Германия и другите големи държави, които подкрепят предложените промени в условията за работа на международните превозвачи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутати и превозвачи заедно на протест в Брюксел (ОБЗОР)

Евродепутати и превозвачи заедно на протест в Брюксел (ОБЗОР)

4 Януари 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
София. Представители на браншовите сдружения в сектор „Автомобилен транспорт“ проведоха спешна работна среща във връзка с организирането и провеждането на международния протест на превозвачите на 10 януари 2019 г. на площад „Люксембург“ в Брюксел. В срещата взеха участие транспортният министър Росен Желязков, вицепремиерът Томислав Дончев, евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Новаков и др.
Превозвачите настояват Комисията по транспорт и Европейският парламент да приемат предложените няколко поправки в пакета „Мобилност 1“, касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните им почивки.
Българските институции изразиха подкрепата си към превозвачите. Транспортният министър заяви, че в гласуването на пакета „Мобилност 1“ ще се търси подкрепата на евродепутатите от Чехия, Словакия, Естония, Португалия и Испания. Желязков коментира още, че България има проактивна позиция и е разработила няколко варианта за действие в зависимост от това, какво ще е решението на Европейския парламент. „Всички прийоми и похвати - и добри, и лоши, на европейска бюрокрация трябва да бъдат използвани, защото защитаваме интересите на България и на бранша. И ние като представители на изпълнителната власт ще положим необходимите усилия, ако не постигнем това, което удовлетворява бранша, да блокираме пакета „Мобилност 1“, да блокираме законодателните предложения“, каза още транспортният министър.
От бранша очакват на площад „Люксембург“ да се съберат около 800 български превозвачи и техни колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия. В протеста ще се включат и всички български евродепутати. Според превозвачите, ако промените бъдат приети, решението пред тях е да пререгистрират фирмите си в някои от по-старите държави членки или фалират, оставайки в България.
Евродепутатът Ангел Джамбазки обясни, че гласуването на транспортната комисия на 10 януари не е окончателното решение, а такова трябва да бъде взето в пленарна зала. По думите му дотогава всички български евродепутати ще се опитват да съберат повече гласове в подкрепа на българските предложения.
В интервю за Агенция "Фокус" евродепутатът Андрей Новаков заяви, че ако в пакета „Мобилност“ останат вредни за българския транспортен бранш текстове, трябва да се сезира Съдът на ЕС. Готовност има и за сезиране на европейския омбудсман. Новаков определи пакета „Мобилност 1“ като икономически "Чернобил" за половината Европа.
Председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища Георги Петърнейчев коментира в интервю за Агенция „Фокус“, че ако превозвачите не бъдат чути в Брюксел, протестът ще продължи в България. „Получихме разрешение за 10 януари за 600 човека, ще извадим 10 автомобила на площад „Люксембург“, който се намира пред Европейския парламент. Там ще има и един автомобил, който ще се използва за сцена, за озвучаване и говорене. Ще връчим и декларация на председателя на Европейската комисия с нашите искания, подкрепени от Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария и Полша“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Дончев, БСП: Пакет „Мобилност“ е пладнешки обир на икономиката ни

Крум Дончев, БСП: Пакет „Мобилност“ е пладнешки обир на икономиката ни

4 Януари 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Категорично заставаме срещу пакет „Мобилност“ и в частност срещу негови предложения, които са дискриминационни, нарушаващи основополагащи принципи на Евросъюза и издигащи бариери пред един от основните браншове в българската икономика. Това каза автомобилният състезател Крум Дончев, член на Съвета по транспорт на БСП, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той напомни, че представяйки пакет „Мобилност", Европейската комисия декларира, че неговата основна цел е фундаментална модернизация на европейския транспорт, която да помогне на сектора да остане конкурентноспособен в социално справедлив преход към чиста енергия и дигитализация. Крум Дончев поясни, че в голямата си част предложенията на Комисията по пакета нямат нищо общо с подход, основан на доказателства и добави, че не е направена оценка на въздействието върху отделните браншове, потребителите и страните членки на ЕС.
„Пакет „Мобилност" носи за българския транспортен бранш административна, организационна и финансова тежест, както и сегментиране на пазара", заяви Дончев. Той поясни, че вместо постигане на определени цели, Пакетът ще влоши значително показателите на бранша. "Разходите ще нараснат, което ще доведе до загуба на конкуретноспособност и дори изключване от пазари на трети страни", продължи той.
Крум Дончев призова народните представители и евродепутати да застанат явно зад своите избиратели и да защитят на международната сцена българската икономика и в частност транспортния бранш. "Този път няма да стане с гушкане и потупване. Този път ще стане с реално лобиране на ниво Европейска комисия и Европейски парламент. Ясно е за всички ни, че изпускайки шанса да се преборим с исканията на Западна Европа по време на Българското председателство, дадохме възможност Австрия да защити и надгради позициите в защита на пакет „Мобилност", довеждайки ги до изключително критична точка за нас", каза Дончев. По думите му, ако промените се приемат, в груб анализ, това би означавало загуба на 13 милиарда и половина от БВП на държавата, което икономиката на България не може да си позволи. „За бранша това означава също потенциална заплаха от напускане на страната на близо 500 хил. души, които работят активно в него. Означава също спирането на 60 хиляди транспортни средства, което ще рефлектира, както върху банковия сектор на държавата, така и върху покупателната способност на населението", добави той.
Дончев акцентира върху необходимостта, в този критичен момент, да се задейства цялата международна и национална информационна система, с която България разполага, за да може този път гласът ни да се чуе. „Освен тези държави, които застават твърдо против пакета „Мобилност"- като Полша, Унгария, Литва, Латвия, Хърватска, Малта и Румъния, е нужно да успеем да привлечем на наша страна и Чехия, Словакия, Естония, Испания и Португалия. Сезирането на европейския омбудсман също би било логична стъпка в борбата срещу дискриминационните предложения в пакет „Мобилност", които нарушават принципите на ЕС за общ пазар", добави той. Дончев припомни, че стачката на превозвачите е предвидена за 10 януари в Брюксел, където ще се включат и останалите държави, които не подкрепят пакета „Мобилност". „Сега е моментът за силна политическа активност", заключи автомобилният състезател.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Новаков: Пакетът „Мобилност“ е икономически "Чернобил" за половината Европа

Евродепутатът Андрей Новаков: Пакетът „Мобилност“ е икономически "Чернобил" за половината Европа

4 Януари 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. Пакетът „Мобилност“ е икономически "Чернобил" за половината Европа. Това каза след среща на транспортния бранш с административната власт евродепутатът Андрей Новаков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите на Новаков е изключително лицемерие институциите, които се грижат за основните права на ЕС – свободно движение на хора, стоки и капитали, да внасят предложение, което да ограничава свободния пазар и свободното движение на стоки.
„Навярно това е най-лошото законодателно предложение, което Европейският парламент някога е виждал“, допълни Андрей Новаков.
„Няма как преди два месеца да сме гласували законодателство, което ограничава употребата на пластмасови съдове за еднократна употреба, за да щадим околната среда, а днес да ни се предлага да гласуваме затова празен камион да минава по 4000 километра по цяла Европа и да трови въздуха от единия край до другия“, заяви още той.
„Ето защо аз, заедно с останалите колеги, които работят по темата от различните партии в момента създаваме алтернативни текстове, които да внесем другата седмица и да събираме мнозинство, всеки от нас колкото може, а ако не успеем да блокираме пакета в този му вид, поне ще опитаме да го изменим във вид, който е по-изгоден за нашите превозвачи. Това означава те да могат да ползват кабината за почивка, да не се налага връщане на камиона в държавата по произход и връщане на шофьора - никой да не му го налага, да могат да пътуват вътре между различните държави на ЕС неограничено, така както ЕС е основан преди 60 години“, заяви Новаков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Информацията за протеста в Брюксел е разпространена в Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, те ще протестират с нас

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Информацията за протеста в Брюксел е разпространена в Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, те ще протестират с нас

4 Януари 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
София. Абсолютно цялата информация е разпространена между държавите Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния. Те ще дойдат с техни представители от брашна им да протестират с нас. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност 1, които според тях ощетяват бранша. Според него, ако се стигне до приемане на текстовете в пакет „Мобилност 1“, това ще доведе до огромни загуби. „Българският транспортен бранш формира около 13-14% от вътрешния продукт на страната или 14 млрд. Около 120-150 човека ще бъдат пряко засегнати, ще бъдат засегнати банки, лизингови компании, доставчици на гуми, авточасти, горива. Всичко това ще повлече една камара фирми, които също ще стигнат до фалит или ще намалят техния капацитет до минимум. Това е една огромна загуба за държавата ни“, коментира той. По думите му българските автомобилни превозвачи изпълняват и отговарят на всички изисквания и регламенти на Европейския съюз. „Отговорихме на всички тези условия и когато мислехме, че спокойно можем да работим на европейския пазар, дойде отново нещо, което никой не може да ни обясни. Защо трябва да се връщат автомобилите на всеки 4 седмици в България? За водачите обяснението беше, че им е мъчно за роднините, за родината, като искат да се връщат, но за автомобилите? И на тях ли им е мъчно за България за да ги докарваме на 4 седмици. Още няма отговор на този въпрос“, обясни председателят на АЕБТРИ. Според него предложенията, водачите да бъдат настанявани в хотели, крият огромни рискове от кражби, които трябва изцяло да се покриват от шофьора. „Автомобилът ще остане на паркинг, пълен със стока на стойност около 200 – 300 хил. евро. Това са неща, които не могат да бъдат осъществени“, подчерта той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Имаме разрешение за 600 души и достатъчно камиони, които да присъстват на протеста в Брюксел

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Имаме разрешение за 600 души и достатъчно камиони, които да присъстват на протеста в Брюксел

4 Януари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Имаме разрешение за 600 души и достатъчно камиони, които да присъстват на протеста в Брюксел. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки след среща на транспортния бранш с административната власт във връзка с пакета „Мобилност 1“, предаде репортер на Агенция „Фoкус“.
„Досега имаме 17 гласове за нашия интерес, а транспортната комисия е от 49 души. Продължаваме да търсим още гласове -продължаваме разговорите, за да видим дали някой ще подкрепи нашите предложения. Ще се опитаме да подпишем колкото се може повече предложения, които са изгодни за нашите превозвачи“, каза още Джамбазки и обясни, че блокираща квота няма.
„Дори и да постигнем добри резултати на 10 януари, не е ясно дали пленарната зала няма да гласува нещо различно. Така че на 10 януари няма да се случи нищо решаващо. Но тогава ще дадем ясната заявка, че не сме хората, които ще се снишават, когато искат да вземат нещо от тях. Ще покажем, че българските граждани са европейски граждани“, заяви Джамбазки.
„Вече имаме разрешение за достатъчно български камиони, които да присъстват на 10 януари около площад „Люксембург“. Имаме разрешение за 600 души. На площада ще има и трибуна. Друго няма да издавам по тактически съображения“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: В гласуването на пакета „Мобилност 1“ ще търсим подкрепата на евродепутатите от Чехия, Словакия, Естония, Португалия и Испания

Министър Росен Желязков: В гласуването на пакета „Мобилност 1“ ще търсим подкрепата на евродепутатите от Чехия, Словакия, Естония, Португалия и Испания

4 Януари 2019 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. В гласуването на пакета „Мобилност 1“ ще търсим подкрепата на евродепутатите от Чехия, Словакия, Естония, Португалия и Испания. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след среща с представители на транспортния бранш във връзка с пакета „Мобилност 1“, предаде репортер на Агенция „Фoкус“.
„Във връзка с пакета „Мобилност 1“ по само едно от желанията на групата на единомислещите, която беше напусната наскоро от Чехия и Словакия, имахме положително решение – връщането на камиона. В първоначалното предложение беше предвидено той да се връща в държавата по установяване“, каза още министър Желязков и посочи, че това нещо е отпаднало, което е благоприятно за българските превозвачи.
„Същевременно Алиансът, който е оглавяван от Германия и Франция, изрази ясната си позиция, че това е най-големият компромис, който ще допусне. Но тази тема може да се върне. Т.е. ние оттук нататък не можем да кажем категорично какво ще се случва, но имаме вариант А и вариант В. А сега обсъдихме и вариант С, който може да бъде сезирането на европейския омбудсман например. Защото положителното гласуване в наша полза на транспортна комисия не означава, че гласуването ще е същото и в пленарна зала, както и обратното. Затова имаме проактивна позиция – мислим с ходове напред, гледаме тактически и се обединяваме както по отношение на позицията си, така и по стъпките, които заедно ще извървим“, заяви министър Желязков.
„При гласуването в ЕП ще търсим по дипломатически канали в двустранен план взаимодействие със страни, които ни симпатизираха, но изразиха различна от нашата позиция. Ще търсим подкрепата отново на Чехия, на Словакия, на Естония, на Португалия и на Испания. Към евродепутатите от тези страни ще бъдат насочени нашите усилия. Но в ЕП се гласува и по дипломатически семейства, така че и там също нашите колеги са поели ангажимента да реализират многостранните средства за взаимодействия и въздействия“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Ако се приеме връщането на тежкотоварни автомобили на всяка 4-та седмица, в държавата на регистрация ще настъпи масов фалит в бранша

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Ако се приеме връщането на тежкотоварни автомобили на всяка 4-та седмица, в държавата на регистрация ще настъпи масов фалит в бранша

4 Януари 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. Ако се приеме връщането на тежкотоварни автомобили на всяка 4-та седмица, в държавата на регистрация, ще настъпи масов фалит в бранша. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев - председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност 1, които според тях ощетяват бранша. "Искам да Ви кажа, че на Съвета на министрите, връщането на автомобилите не беше засегнато и остана само връщането на водачите, като те могат по свои избор да решат къде да прекарат почивката си. Сега в дневния ред на комисията по транспорт на Европейския парламент е заложено, автомобилите да се връщат на всяка 4-та седмица, което вече ни вади тотално от европейския пазар. Ние не можем в никакъв случай да работим. Тогава ще настъпят не фалити, а масови фалити“, посочи той. Петърнейчев обясни, че българската икономика е възможно да обслужва от 5 до 8 000 автомобила, а в страната са регистрирани над 65 000 автомобила, които работят в Европа. „Всички те ще бъдат докарани тук в България и автомобилният бранш ще бъде тотално фалирал. Няма големи, няма малки. Колкото до регистрация в друга страна, това е процес, който не можем да си позволим, може би най-големите фирми ще направят такива опити“, поясни председателят на АЕБТРИ, като уточни, че тези фирми са около 5-6%, всички останали средни и малки няма да могат да си го позволят и ги очаква фалит.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Национална кауза е да не допуснем лобистките текстове на пакета „Мобилност 1“

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Национална кауза е да не допуснем лобистките текстове на пакета „Мобилност 1“

4 Януари 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Национална кауза е да не допуснем лобистките текстове на пакета „Мобилност 1“. Това каза изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев след среща на транспортния бранш с представители на административната власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
“Тази среща беше по инициатива на транспортния бизнес, защото на 10 януари организираме протест в Брюксел. За първи път български бизнес ще протестира в Брюксел. Трябваше да определим няколко стъпки – какво искаме от политиците, какви са нашите очаквания”, каза още Арабаджиев и посочи, че следващите дни ще бъдат ключови за българския транспортен бизнес.
„Всички сме единодушни, че това е национална кауза, национален интерес, и всички не трябва да допускаме тези лобистки текстове да унищожат един от най-работещите бизнеси в страната“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Ще блокираме пакета „Мобилност 1“, ако не успеем да постигнем това, което удовлетворява транспортния бранш

Министър Росен Желязков: Ще блокираме пакета „Мобилност 1“, ако не успеем да постигнем това, което удовлетворява транспортния бранш

4 Януари 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Ще блокираме пакета „Мобилност 1“, ако не успеем да постигнем това, което удовлетворява транспортния бранш. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след среща с представители на транспортния бранш във връзка с пакета „Мобилност 1“, предаде репортер на Агенция „Фoкус“.
„Това е уникална среща по две причини – събрахме се представители на българския парламент, на европейския парламент, на изпълнителната власт и цял един бранш, който внася значителен елемент от БВП на България. Всички ние представляваме България по отношение на приемането на пакета „Мобилност 1“. Още от началото той премина през утежняващи законодателни версии за нас и темата на това събиране беше обсъждането на тактиката по време на гласуването в Европейския парламент. Мисля, че няма различия в нашите виждания както в съдържателната част, така и по отношение на взаимодействие с останалите представители в Европейския парламент“, заяви Желязков.
Той посочи, че на 9 януари ще се проведат редица срещи по темата с представители от Литва, Полша и Унгария. „И ще се включим в протестните действия с оглед показване на единство и единомислия. Ние имаме проактивно поведение, защото набелязахме и мерки, които се протестират отвъд събитията на 10 януари и гласуването от транспортната комисия. Всички прийоми и похвати - и добри, и лоши, на европейска бюрокрация трябва да бъдат използвани, защото защитаваме интересите на България и на бранша. И ние като представители на изпълнителната власт ще положим необходимите усилия, ако не постигнем това, което удовлетворява бранша, да блокираме проекта, да блокираме законодателните предложения. Даваме си сметка, че срещу себе си имаме едно доста неясно мнозинство в рамките на парламента, който трябва да бъде ремоделирано и добре информирано за последиците, които ще настъпят в икономиката не само за България, но и за всички държави в периферията на ЕС. Тези законодателни промени буквално ще разделят Европа, те въвеждат опасни правила нарушават основни принципи за конкурентоспособността, основни принципи в бранша и не на последно място е и лицемерието, с което се казва, че защитавайки социални права, всъщност се нарушават най-елементарни човешки права“, заяви министър Желязков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Ако не бъдем чути в Брюксел, протестът ще се пренесе в България, защото нямаме друг избор

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Ако не бъдем чути в Брюксел, протестът ще се пренесе в България, защото нямаме друг избор

4 Януари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Ако не бъдем чути в Брюксел, протестът ще се пренесе в България, защото нямаме друг избор. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев - председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност 1, които според тях ощетяват бранша. Той обясни, че превозвачите са получили разрешение от белгийските власти за организиране на протестни действия. „Получихме разрешение за 10 януари за 600 човека, ще извадим 10 автомобила на площад „Люксембург“, който се намира пред Европейския парламент. Там ще има и един автомобил, който ще се използва за сцена, за озвучаване и говорене. Ще връчим и декларация на председателя на Европейската комисия с нашите искания, подкрепени от всички държави, които ги изредихме - Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария, Полша“, коментира още председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища. „Ако там не бъдем чути, всичко това като протести сигурно ще се пренесе в България, по българските граници, защото ние нямаме друга алтернатива. Те просто ни изваждат от пазара и ние не можем да работим на европейския пазар с тези условия, които са поставени“, подчерта Петърнейчев. Според него всички български евродепутати ще подкрепят отхвърлянето на пакет „Мобилност 1“. „Пролетта имаше едно гласуване в Европейския парламент, което беше с вот 50:50. Тогава се отложи и започна отново от месец декември. Трудно ми е да Ви кажа, кои точно ще ни подкрепят, но във всички случаи страните, които изброихме, техните депутати ще подкрепят нашата кауза. Нашите евродепутати и нашите политически сили, какво ще направят, очакваме да чуем от тях“, обясни още той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: На 10 януари ще се вземе съдбовно решение за българските превозвачи - дали ще напуснем завинаги ЕС, или ще работим там

Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: На 10 януари ще се вземе съдбовно решение за българските превозвачи - дали ще напуснем завинаги ЕС, или ще работим там

4 Януари 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. На 10 януари ще се вземе съдбовно решение за българските превозвачи - дали ще напуснем завинаги ЕС, или ще работим там. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Георги Петърнейчев - председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност 1, които според тях ощетяват бранша. Относно разпределението на многократните разрешителни (СЕМТ-ове) за международни превози в Европа, той обясни, че по този въпрос се е постигнало съгласие с Министерството на транспорта. „Нашият най-голям проблем към момента, за който даже и днес правим голяма пресконференция с всички евродепутати, лидери на партии и представени в парламента, депутати от комисията по транспорта, министъра на транспорта, министър-председателя и вицепремиерите. Те са поканени, кой ще се отзове е друг въпрос. Това може да го коментираме след срещата. Най-големият проблем за нас е, че на 10 януари ще се вземе съдбовното решение за българските превозвачи. Дали ще напуснем завинаги Европейския съюз, или ще останем там да работим“, посочи Петърнейчев. Според него клаузите, заложени в пакет „Мобилност 1“, приет от министрите на Европейския съюз, напълно показват, че България и всички крайни държави по периферията няма да оцелеят. „Литва, Латвия, Естония, Румъния, Унгария се присъединяват към нас и на 10 януари от 09.00 часа започва протестът пред Европейския парламент. От тук ще пътуваме най-вероятно около 500 човека, 2 чартъра сме наели, имаме и наши, които ще отидат предварително. Към нас ще се присъединят и хора от държавите, които ви изброих -Румъния, Унгария, Литва, Латвия, Полша“, коментира той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Ако останат вредни за българския транспортен бранш текстове в пакета „Мобилност“ трябва да се сезира Съдът на ЕС

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Ако останат вредни за българския транспортен бранш текстове в пакета „Мобилност“ трябва да се сезира Съдът на ЕС

4 Януари 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Ако останат вредни за българския транспортен бранш текстове в пакета „Мобилност 1“ трябва да се сезира Съдът на ЕС. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейската народна партия Андрей Новаков във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакета „Мобилност 1“, които според тях ощетяват бранша. „Надявам се от страна на Министерството на транспорта, ако останат вредни текстове в пакета да сезираме и Съда на Европейския съюз, защото считам, че това е едно от най-грубите и агресивни налагания на законодателство. Не си спомням кога последно 1/3 от страните членки са се противопоставяли на дадено предложение. Това са огромен брой хора, фирми и считам, че това е небалансирано, буквално нелепо“, посочи той, като даде пример, че преди месец евродепутатите е трябвало да гласуват законодателство, което забранява употребата на пластмасови чаши, вилици и лъжици, защото замърсяват околната среда. „А сега ни предлагат, месец по-късно, да гласуваме законодателство, което предвижда празен камион да се връща от единия край до другия край на Европейския съюз. Да измине 4 000 км. и да отрови въздуха на държавите, през които ще премине. Считам, че това е нелепо. Наистина не мога да повярвам, как министрите на транспорта могат да се съгласят за нещо подобно. Да не говорим, че има изискване за въвеждане на нов уред в тировете, така нареченият умен тахограф, който забележете още не е изобретен, той не съществува, а ние приемаме законодателство. Ако това не е лобизъм, аз не знам по какъв друг начин да го нарека“, коментира още евродепутатът. Андрей Новаков отново заяви, че ще сезира европейския омбудсман, в случай, че бъде пренебрегнат българският автомобилен транспорт.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Подкрепям недоволството на българските превозвачи, на 10-ти януари ще протестирам заедно с тях

Андрей Новаков, ГЕРБ/ЕНП: Подкрепям недоволството на българските превозвачи, на 10-ти януари ще протестирам заедно с тях

4 Януари 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепям недоволството на българските превозвачи на 10-ти януари, ще протестирам заедно с тях. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейската народна партия Андрей Новаков във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакета „Мобилност 1“, които според тях ощетяват бранша. „На първо място искам да кажа, че през последните две години превърнах в кауза работата си по пакет „Мобилност“ и намирам за добро постижение, че две години успявахме да блокираме неговото приемане“, посочи той като обясни, че в момента всички българи, които работят по темата, ще се опитат с общи усилия да отхвърлят пакета или поне да предложат алтернативни текстове, които да са в интерес на българските превозвачи. „Подкрепям техния протест и ще изляза да протестирам заедно с тях. Пакетът „Мобилност“ във вида му, в който беше приет от министрите на транспорта в Европейския съюз, е едно от най-лошите законодателни предложения, които някога съм виждал“, коментира евродепутатът. „Първо, както казах, ще изляза заедно с тях пред сградата на Европейския парламент, а след това заедно с другите българи, с които работим по темата, ще направим всичко възможно да съберем мнозинство, с което да прекараме поправки, които отговарят не само на българския интерес, но и на здравата икономическа логика“, обясни Новаков. Според него пакетът „Маболност“ и заложените в него текстове се противопоставят на европейското законодателство, което защитава свободното движение на хора и стоки. „Една от основните ни задачи е да заличим текста, който предвижда връщането на камиона, както и да не допускаме текстове, които предвиждат връщането на водача в държавата по произход, да разрешим почивката на борда на превозното средство, защото българските камиони са едни от най-новите, с много добри условия вътре в камината. Също така ще се погрижим да направим така, че максималният брой курсове вътре в Европейския съюз, които към момента искат да се ограничи само до един, да се издейства да бъде до 4-5. Това ще е значително по-добре за българския транспортен бранш“, подчерта българският евродепутат.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.