НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

Gulf Times (Катар): Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия

23 Януари 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Кюрдските сили са превзели и последното селище, контролирано от „Ислямска държава“ в Сирия в сряда , пише катарското англоезично издание Gulf Times.
Това е кулминацията на широкообхватна офанзива, започната от Сирийските Демократични сили (СДС), съставени предимно от кюрди миналия септември с подкрепата на коалицията, водена от САЩ, в която те ограничиха последния анклав на джихадистите на северния бряг на долината на Ефрат близо до иракската граница до малка точка.
Превземането на село Багуз оставя само непримирими бойци, които се крият в разпръснати ферми сред полета и овощни градини на северния бряг на река Ефрат.
"Издирвателните операции продължават в Багуз, за да бъдат намерени всички бойци, които все още се крият", каза ръководителят на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека Рами Абдел Рахман.
Съседна Турция заплаши многократно да започне трансгранична операция, за да смаже кюрдските бойци от СДС и автономния район, който те са установили в районите на северната и североизточна Сирия под техен контрол.
Турските войски бяха задържани от присъствието на американски войници, които изградиха наблюдателни пунктове по протежение на границата и организираха съвместни патрули с кюрдски бойци.
Но с оттеглянето на тези войски кюрдите се опасяват, че ще бъдат изложени на пълната мощ на турските военни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

Yeni Safak: Стотици терористи от „Ислямска държава“ се предадоха на САЩ, прехвърлят ги в американска военна база

22 Януари 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Дейр-ез-Зор. Стотици терористи от „Ислямска държава“ са се разоръжили и предали на оглавяваната от САЩ коалиция в Сирия и са прехвърлени в американска военна база в източната провинция Дейр-ез-Зор, пише електронното издание на вестник Yeni Safak, като се позовава на местни източници.
Събеседниците на турския ежедневник твърдят, че терористите са прехвърлени в база в района на петролния кладенец Ал Омар.
На 11 септември сирийските кюрди, с въздушната подкрепа на САЩ и артилерийска поддръжка от Франция, започнаха офанзива срещу „Ислямска държава“ в провинция Дейр-ез-Зор, припомня изданието.
През последните няколко седмици коалицията превзе град Хаджин, основната твърдина на джихадистите в провинция, както и градовете Ал Суса Алб Хатер, Албухасан и т.н.
Междувременно, „Ислямска държава“ продължава да контролира град Ал Багуз и други необитаеми райони на провинциите Дейр-ез-Зор и Хомс.
Съгласно твърденията на местни източници, в резултат от бомбардировките на жилищните райони от оглавяваната от САЩ коалиция са загинали стотици мирни граждани.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

Hurryiet: Турция ще предприеме военна операция в Сирия ако обещанията не бъдат спазени

21 Януари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще започне да предприема необходимите военни мерки в Сирия, ако обещанията за защита на нейните граници и нейния народ не бъдат спазени, заяви президентът на страната Реджеп Таийп Ердоган и увери, че скоро турските сили ще поемат контрола върху северния сирийския регион Манбидж от САЩ, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Надяваме се с цялото си сърце, че нашите разговори със САЩ, Русия и другите страни ще завършат с взаимно разбирателство. Но това не означава, че ще чакаме завинаги. Нашите сили са на границата и ние следим как се развиват събитията от близо. Ако дадените обещания бъдат изпълнени и процесът продължава, това е добре. Иначе, ние предупреждаваме, че почти сме завършили приготовленията си и ще предприемем мерки, съответстващи с нашата стратегия“, заяви Ердоган на среща с бизнесмени в Анкара на 21 януари.
Въпреки че не разясни какви обещания са дадени, турският президент намекна, че става дума за изграждането на зона за сигурност по протежение на границата между Турция и Сирия, за да бъде предотвратена, както казва Анкара, заплахата от ОНС/YPG (сирийските кюрдски Отряди за народна самоотбрана) срещу турския народ и оттеглянето на кюрдските формирования от Манбидж, предвидено в двустранното споразумение със САЩ, пише изданието.
Вестникът припомня, че Турция отдавна разполага войски и военно оборудване на сирийската граница за операция срещу ОНС на изток от река Ефрат, но я забавя, след като американският президент Доналд Тръмп обяви миналия месец пълното изтегляне на американските войски от разкъсаната от войната страна.
Оттогава Турция и САЩ проведоха преговори за координиране на оттеглянето на последните от Сирия и намиране на начин за справяне с опасенията на първите по отношение на сирийските кюрди.
Ердоган и Тръмп проведоха четвъртия си телефонен разговор за месеца късно на 20 януари, в който двамата лидери разгледаха последните събития в Сирия, включително самоубийствения бомбен атентат, в който бяха убити четирима американски военнослужещи. Ердоган изрази съболезнованията си на Тръмп и описа нападението като провокация, която цели да повлияе на решението на САЩ да се оттегли от Сирия.
„Президентът Тръмп подчерта важността на това, оставащите в Сирия терористични елементи да бъдат ликвидирани. Двамата лидери се съгласиха да продължат да търсят решение чрез преговори за Североизточна Сирия, което отразява опасенията за сигурността и на двете страни. Те обсъдиха също взаимния си интерес от разширяването на търговските отношения между САЩ и Турция“, заяви говорителят на Белия Дом Сара Сандърс след разговора.

Сигурността на Манбидж е в ръцете на Турция

Ердоган и Тръмп обсъдиха също „пътната карта“, която предвижда изтеглянето на ОНС от Манбидж. Турският президент увери Тръмп, че Анкара е готова да предприеме всички мерки, за да обезпечи сигурността на региона.
„Ще обезпечим сигурността на Манбидж и тогава ще предадем контрола върху града на истинските му собственици. Трябва да е ясно, че ние не сме хвърлили поглед на сирийската територия. Сирия принадлежи на сирийците“, заяви Ердоган.
Той подчерта, че Турция е осигурила „мир, комфорт и завръщане към нормалния живот в Африн, Джарабулус и Ал Баб, като е разчистила тези провинции от терористи“ и увери, че ще направи същото в предложената зона за сигурност по турско-сирийската граница.
„Точно, както обсъдихме с господин Тръмп, зоната за сигурност ще бъде дълбока 20 мили (30-32 километра) в Сирия. Имаме организирано пътуване до Русия в сряда и ще оценим развитието в нашия регион. Ако не бяхме отишли в Идлиб, щяхме да чуем за смъртта на стотици и хиляди хора“, заяви турският лидер.

„Зоната за сигурност не трябва да се превръща в терористическо блато“

Но зоната за сигурност, която трябва да бъде създадена в Сирия, не трябва да превръща региона в приют за противниците на Турция, точно както се случи в Северен Ирак, предупреди Ердоган.
„Ние никога няма да позволим една безопасна зона да се превърне в ново терористично блато срещу нашата страна“, заяви той, като обеща, че Турция трябва да поеме контрола над тази ивица. „Нашето предложение за зона за сигурност под контрола на Турция има за цел да държи терористичните организации далеч от нашите граници“.
Турция ще продължи да се бори срещу „Ислямска държава“, ОНС и ПКК (Работническата партия на Кюрдистан, увери президентът на страната. „Тези, които осъществят дори малка атака срещу нас, ще платят много висока цена. По-добре да не се осмеляват да го правят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: При бомбената атака град Хасеке са загинали петима сирийски кюрди и са ранени двама военни от САЩ

ДХА: При бомбената атака град Хасеке са загинали петима сирийски кюрди и са ранени двама военни от САЩ

21 Януари 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Хасеке. Бомбеното нападение в сирийския град Хасеке е станало в района на т.нар. Мост № 47 в ранните следобедни часове при преминаването на военен конвой от бронирани коли, предаде информационната агенция ДХА. Град Хасеке е под контрола на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. При атаката срещу съвместния военен конвой на ОНС и армията на САЩ. По първоначални данни са загинали петима сирийски кюрди. Има двама ранени американски военни, от които единият – тежко.
При нападение от камикадзе на 16 януари в ресторант в град Манбидж загинала 15 души, включително четирима военни от САЩ, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Бомбено нападение срещу военен конвой на САЩ и сирийските кюрди в Хасеке, Сирия – петима убити

„Джумхуриет”: Бомбено нападение срещу военен конвой на САЩ и сирийските кюрди в Хасеке, Сирия – петима убити

21 Януари 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Хасеке. Натоварено с експлозиви превозно средство е избухнало по време на преминаване на военен конвой на армията на САЩ в град Хасеке в североизточна Сирия, предаде електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Уточнява се, че атаката е била срещу съвместна военна колона с участието на бойци от Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди. По първоначални данни са загинали петима души.
Анадолската агенция оповести, че има един тежко ранен американски военен.

Превод и редакция: Георги Димов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Ердоган към Тръмп: Турция е готова моментално да поеме сигурността в района на Манбидж

ДХА: Ердоган към Тръмп: Турция е готова моментално да поеме сигурността в района на Манбидж

21 Януари 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде информационната агенция ДХА. Обсъдена е последната ситуация в Сирия. Двамата лидери са постигнали договореност за общи мерки за прочистване на остатъците от ДАЕШ в Сирия и недопускане повторното й появяване на терен. Ердоган е декларирал готовността на Анкара „да получи мандат и се заеме с осигуряване на сигурността в района на Манбидж, без да бъде губено никакво време.”, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция е готова да гарантира сигурността на Манбидж

AFP: Турция е готова да гарантира сигурността на Манбидж

21 Януари 2019 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Истанбул. AFP предава, че Турция е готова да поеме сигурността на Манбидж в северна Сирия, за да „не се губи време“. Това е съобщил турският президент Реджеб Тайип Ердоган на американския си колега Доналд Тръмп в телефонен разговор.
Манбидж, който се контролира от кюрдски бойци, подкрепяни от американски военни, беше атакуван от групировката „Ислямска държава“. Убити бяха 19 души, включително и четирима американци.
Във втория си телефонен разговор за по-малко от седмица Ердоган е казал на Тръмп, че тази атака е „провокация“, целяща да повлияе на решението му да изтегли американските войски от Сирия, съобщава турската телеграфна агенция AA.
Двамата натовски съюзници искат да създадат „зона за сигурност“, с която да отделят териториите, контролирани от Народните отряди за отбрана, от турската граница.
Тръмп и Ердоган са разговаряли как да ускорят обсъжданията между генералите от двете държави за създаването на тази зона.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Доналд Тръмп ще се срещне със семействата на загиналите американски военнослужещи в Манбидж

АFP: Доналд Тръмп ще се срещне със семействата на загиналите американски военнослужещи в Манбидж

19 Януари 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп направи изненадващо изявление в събота, че ще пътува, за да се срещне със семействата на четирима американски служители, убити в северна Сирия, предава AFP.
Деветнадесет души, включително четирима американци, бяха убити в самоубийствен атентат срещу малък ресторант в северната част на Сирийския град Манбидж.
Атаката, за която пое отговорност „Ислямска държава“, е най-смъртоносната, засегнала американските войски след разгръщането им в Сирия през 2014 г.
Двама американски военнослужещи, един цивилен от Министерството на отбраната и един наемник са сред убитите при нападението в Манбидж.
Атентатът бе извършен след изненадващото изявление на Тръмп миналия месец, че той разпорежда пълно изтегляне на американските войски от Сирия, защото „Ислямска държава“ е „победена“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган се срещна със сенатора от САЩ Линдзи Греъм – разговарят 2.5 часа са Сирия и за двустранните отношения

„Джумхуриет”: Ердоган се срещна със сенатора от САЩ Линдзи Греъм – разговарят 2.5 часа са Сирия и за двустранните отношения

18 Януари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие в Президентския дворец „Бештепе” влиятелния сенатор от САЩ Линдзи Греъм, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. Разговорът им продължи близо два часа и половина.
Преди приема от Ердоган американският сенатор се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. По време на контактите на Линдзи Греъм в Анкара са обсъдени двустранните отношения и последните събития в Сирия, с главно внимание на решението на САЩ да се изтеглят военно от страната.
По-рано днес говорителят на МВнР оповести, че се очаква Линдзи Греъм да се срещне в Анкара също с министъра на националната отбрана Хулуси Акар, както и с началника на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ: Сирийските кюрди нападнаха подкрепяната от Анкара ССА край Африн – седем ранени, турската армия стреля с гуабици

НТВ: Сирийските кюрди нападнаха подкрепяната от Анкара ССА край Африн – седем ранени, турската армия стреля с гуабици

18 Януари 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Африн. Отрядите за народна самозащита (ОНС) на Партията на демократичното единство (ПДЕ) на сирийските кюрди атакуваха на два пъти позиции на подкрепяната от Турция Свободна сирийска армия (ССА) край Африн, предаде телевизионният канал НТВ.
При първото нападение са ранени четирима, а при втората атака са ранени трима души от ССА. Ранените са откарани за лечение в Африн.
Министерството на националната отбрана на Турция оповести, че турската армия е отговорила на нападенията със стрелба с гаубици и сирийските кюрди са се оттеглили от района, посочва още НТВ.

Превод и редакция: Георги Димов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турското Президентство: Няма да се спрем, докато не освободим границата си от терористичното блато

ДХА: Турското Президентство: Няма да се спрем, докато не освободим границата си от терористичното блато

18 Януари 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Началникът на Пресслужбата на турското Президентство – Фахреттин Алтун, заяви, че „Анкара няма да се спре пред нищо, докато не освободи границата си от терористичното блато”, предаде информационната агенция ДХА. „От 2015 година досега терористите са убили в Турция над 2 хиляди невинни хора. Повечето от тези терористични нападения са планирани в северните райони на Сирия. Турският народ плати много по-скъпа цена, отколкото му се полагаше. Няма да се спрем, докато не постигнем справедливост.”, декларира говорителят на Президентството, цитиран от ДХА.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Турското МВнР алармира за съпротива сред администрацията на САЩ срещу решението на Тръмп за изтегляне от Сирия

„Джумхуриет”: Турското МВнР алармира за съпротива сред администрацията на САЩ срещу решението на Тръмп за изтегляне от Сирия

18 Януари 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Говорителят на турското МВнР Хами Аксой алармира за съпротива в администрацията на САЩ против решението на американския президент Доналд Тръмп за военно изтегляне от Сирия, пише вестник „Джумхуриет”. По думите му, именно твърдата позиция на Анкара е накара Тръмп да вземе това решение, но сега има силен натиск върху президента от страна на неговата администрация. Освен това говорителят на МВнР подчерта, че „военното изтегляне на САЩ от Сирия не трябва да бъде в позна на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди”, както и че „на терен не трябва да се толерират аргументите на свършените факти.”.
Междувременно Анкара продължава своята международна активност на тема Сирия. На 6 февруари външният министър Мевлют Чавушоглу заминава за САЩ за участие в конференция за борбата на международната коалиция срещу ДАЕШ. Също така днес сенаторът от САЩ Линдзи Греъм ще разговаря в Анкара с президента Реджеп Тайип Ердоган. Предвидени са срещи и с министъра на националната отбрана Хулуси Акар, с външния министър Мевлют Чавушоглу и с началника на Националната разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан.
Линдзи Греъм е известен с близостта си с президента на САЩ Доналд Тръмп, посочва още вестникът.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Star (Ливан): Руски и израелски военни се срещнаха, за да обсъдят ситуацията в Сирия

Daily Star (Ливан): Руски и израелски военни се срещнаха, за да обсъдят ситуацията в Сирия

17 Януари 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Служители на военните сили на Израел са провели поредица от разговори с руските си колеги в четвъртък, целящи подобряване на координацията в разкъсаната от войната Сирия, пише ливанското англоезично издание Daily Star.
Двете страни са обсъдили "насърчаването и подобряването на механизма за предотвратяване на съприкосновенията между двете страни в северната част на Сирия и действията на израелските военни срещу затвърждаването на позицията на Иран в Сирия и въоръжаването на Хизбула „ се казва в изявление на Израелската армия.
Израел извърши стотици въздушни удари в Сирия през последните години срещу цели на Иран и "Хизбула", а еврейската държава и Русия създадоха гореща линия, насочена към избягване на случайни сблъсъци.
Този механизъм временно спря да работи, когато руски военен самолет беше погрешно свалени от сирийските военновъздушни сили след атака на Израел през септември.
Оттогава Русия обяви нови мерки за сигурност, за да защити интересите си в Сирия, включително засилване на противовъздушната защита на правителствените войски.
Израелските военни обаче заявиха, че срещите в четвъртък са "проведени в добра и професионална атмосфера" и че двете страни са се съгласили да продължат да работят заедно.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху в началото на януари проведе разговори с руския президент Владимир Путин за първи път след решението на САЩ да изтегли войските си от Сирия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция: Зоната за сигурност в Сирия скара националисти и ислямисти

ДХА: Турция: Зоната за сигурност в Сирия скара националисти и ислямисти

17 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че „Анкара ще продължи разговорите със САЩ за създаването на зона за сигурност в Сирия”, предаде информационната агенция ДХА.
Това изявление обаче предизвика сериозни възражения от националистите – коалиционен партньор на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган.
„Така наречената зона за сигурност не е нищо друго освен един тампонен район. Ако ние дадем разрешение за нея; предупреждавам всички, че ще се случи точно това, което стана в Ирак след Втората война в Залива.”, предупреждава генералният председател на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган за нападението в Манбидж: Може да има връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия

„Джумхуриет”: Ердоган за нападението в Манбидж: Може да има връзка с изтеглянето на САЩ от Сирия

16 Януари 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че днешното нападение на ДАЕШ срещу военни от САЩ в град Манбидж, може да преследва целта да окаже влияние върху решението на Вашингтон да се изтегли от Сирия, информира електронното издание на вестник „Джумхуриет”. При атаката загинаха 20 души, сред които и петима американски военни. „Достигналите до нас сведения сочат, че има 20 загинали, петима от тях са американски военни. ДАЕШ е поел отговорност за нападението. Като отчитам решителността на г-н Доналд Тръмп, аз не очаквам той да направи обратен завой поради подобни терористични действия. Защото отстъплението ще означава този път победа за ДАЕШ. Ние ще направим точно обратното – ще продължим борбата си с ДАЕШ, включително и нашата страна. Защото ние ще приключим с ДАЕШ на тази територия. По същия начин ще се справим и с останалите терористични организации.”, посочва още Ердоган, цитиран от „Джумхуриет”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ потвърдиха смъртта на четирима американски военнослужещи в Манбидж

ТАСС: САЩ потвърдиха смъртта на четирима американски военнослужещи в Манбидж

16 Януари 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Властите на САЩ потвърдиха смъртта на четирима американски военнослужещи, загинали при експлозия в северния сирийски град Манбидж, предава TACC, като се позовава на медийни доклади, базирани на официален източник от Вашингтон.
Други трима американски военни са пострадали при експлозията, допълва още агенцията.
По-рано медии съобщиха за най-малко 15 загинали в резултат на експлозия, избухнала в центъра на Манбидж в ресторант, в който е имало предимно американски войници. По непотвърдена информация при инцидента може да са загинали от двама до петима военнослужещи на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Статия на Ердоган в „Коммерсант”: Сътрудничеството между Турция и Русия е от критично значение за разрешаване на кризата в Сирия

ДХА: Статия на Ердоган в „Коммерсант”: Сътрудничеството между Турция и Русия е от критично значение за разрешаване на кризата в Сирия

15 Януари 2019 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган публикува статия в руския вестник „Коммерсант”, озаглавена „Сътрудничеството между Турция и Русия е от критично значение за разрешаване на кризата в Сирия”, предаде информационната агенция ДХА. „От една страна, сътрудничеството между Турция и Русия наистина има критично значение за уреждане на сирийската кризата. От друга страна, през последните седмици станахме свидетели на усилията на някои кръгове в САЩ да възпрепятстват решението за военно изтегляне на Вашингтон, което ще допринесе за прекратяване на кризата в Сирия. От позицията на Турция, референтна точка е основата на постигнатото споразумение по време на проведения от мен телефонен разговор с г-н Доналд Тръмп. От трета страна, има изявления от типа: „Турция ще убие кюрдите”, или „Нека да не изоставяме насаме кюрдските ни съюзници”. Виждаме, че те се тиражират, за да упражнят натиск върху администрацията на Доналд Тръмп.”, пише в статията на Ердоган в „Коммерсант”.
Отделно от това турският президент посочва, че „Анкара няма да иска от никого разрешение за действията си в Сирия”, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган ще обсъди с Путин в Русия сътрудничеството в светлината на изтеглянето на САЩ от Сирия

ТАСС: Ердоган ще обсъди с Путин в Русия сътрудничеството в светлината на изтеглянето на САЩ от Сирия

15 Януари 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган планира в хода на визитата си в Русия да обсъди с руския лидер Владимир Путин сътрудничеството между страните в светлината на изтеглянето на американската армия от Сирия, заяви във вторник официалният представител на турския държавен глава Ибрахим Калън на пресконференция в Анкара, предава ТАСС.
„В хода на еднодневната визита на 23 януари президентът Ердоган ще обсъди включително и ситуацията в Идлиб, и сътрудничеството с Русия в рамките на решението на САЩ да изтеглят войската си от Сирия“, заяви той.

Позицията на Турция

Освен това Калън отбеляза, че в случай, че се създаде буферна зона в Северна Сирия, контролът над нея ще бъде осъществяван от Турция. „Зоната за сигурност по сирийската граница ще се намира под контрола на Турция“, обясни той.
Представителят на Ердоган съобщи, че американската делегация, оглавявана от помощника на президента на САЩ по национална сигурност Джон Болтън, „миналата седмица (в Анкара) предаде неофициален документ от пет точки, който потвърждава извеждането на войските на САЩ от Сирия“.
Също така той напомни, че „целите на Турция в Идлиб остават непроменени“. „Нашата задача е да обезпечим сигурността на живота и имуществото на местното население“, подчерта Калън.
По-рано във вторник Ердоган, след преговорите с американския президент Доналд Тръмп, потвърди намерението на страната да създаде буферна зона в Северна Сирия. По думите на държавния глава, Анкара е готова да обезпечи сигурността на земята, а американската страна ще прави това във въздушното пространство.
Дискусията за създаване на зона за сигурност започна още през 2013 година заради кризата в Сирия. Тогава се разглеждаше вариант за създаване на безполетна зона и зона за сигурност на сирийска територия, където биха могли да се укриват бежанците. В Анкара се завръщат към тази идея практически ежегодно, но всеки път по редица причини тези планове не се реализираха.

Срещата между Путин и Ердоган

Във вторник Ердоган съобщи пред журналистите намерението си да проведе среща с Путин на 23 януари. Той също така отбеляза, че „в дневния ред е тристранна среща с (президента на Иран Хасан) Роухани и Путин“.
На 10 януари външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че се планира в близките седмици да бъде проведена среща на върха между Турция, Иран и Русия за Сирия. Той отбеляза, че в най-скоро време трябва да се проведе и среща между президентите на Турция и Русия.
Както съобщи по-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, визитата на Ердоган в Русия „се готви в най-близко време“, но „конкретна дата не е определена“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

ДХА: Турският Меджлис разглежда на закрито заседание договореностите със САЩ за Сирия и доставките на оръжие и боеприпаси за сирийските кюрди от базата Инджирлик

15 Януари 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. По предложение на депутата от „Добрата партия” – Лютфю Тюккан, турският парламент провежда в момента закрито заседание на тема Сирия, предаде информационната агенция ДХА.
Станаха известни основните въпроси, предложени за обсъждане и вземане на отношение:
- постигната ли е някаква договореност със САЩ по отношение на източните райони на река Ефрат и преди всичко за град Манбидж в Сирия;
- ако Анкара се е отказала от провеждането на военна операция в тези райони, дали това е станало по силата на някаква спогодба и натиск от Вашингтон;
- даване на подробности относно оповестената в социалните медии от президента на САЩ зона за сигурност с дълбочина 32 километра по границата със Сирия;
- докато и когато Америка е подкрепяла с оръжие и боеприпаси „терористичната организация Отряди за народна самозащита (ОНС)” на сирийските кюрди, дали тя е осигурявала достъпа до тях през границите на Турция;
- в тази връзка, дали за целта е била използвана ВВС базата Инджирлик (съвместен турско-американски военен обект от средата на 50-те години на миналия век – бел. на „Фокус”);
- също в тази връзка – предложение за създаване на специална парламентарна анкетна комисия.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ се готвят да изтеглят войските от Сирия, въпреки споровете с Турция за съдбата на кюрдите

ТАСС: САЩ се готвят да изтеглят войските от Сирия, въпреки споровете с Турция за съдбата на кюрдите

11 Януари 2019 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските военни смятат, че разминаването на позициите на Вашингтон и Анкара по отношение на кюрдите може да забави изтеглянето на американските войски от Сирия, но Пентагонът все още се готви да изпълни тези планове, съобщава агенция TACC, позовавайки се на вестник The Wall Street Journal.
По-рано този месец съветникът на президента по националната сигурност Джон Болтън заяви, че американският контингент няма да напусне Сирия, докато Анкара не обещае да се въздържа от удари по кюрдите в тази страна. „Представители на отбраната заявиха, че Пентагонът не е получил нови инструкции и докато това не стане, властите ще продължат да изпълняват плана за изтегляне на войските“, се казва в статията на вестника.
В публикацията се посочва, че първоначално американските власти заявиха готовността си да осигурят изтеглянето на контингента от Сирия в рамките на няколко седмици. В същото време американските военни поискаха за това около четири месеца. Понастоящем във Вашингтон не се посочват точните дати. В статията се отбелязва, че Пентагонът обмисля дали оръжията, които Вашингтон е предоставил преди това на кюрдите, да бъдат оставени в Сирия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новости: Руска военна полиция започна да патрулира в района на Манбидж

Новости: Руска военна полиция започна да патрулира в района на Манбидж

8 Януари 2019 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Руската военна полиция започна да патрулира на територия в района на Манбидж сирийската провинция Халеб близо до турската граница, заяви говорител на полицията Юсуп Маматов пред репортери.
След като Съединените щати решиха да изтеглят войските от Сирия, кюрдските „отряди за защита“ призоваха правителството в Дамаск да установи контрол върху областите, които преди това са окупирали, включително Манбидж, и да ги защити от турското нашествие. В края на декември сирийските войски влязоха в Манбидж. В началото на януари сирийското министерство на отбраната съобщи, че Манбидж е оставил около 400 бойци, които се отправили към източния бряг на Ефрат - там отрядите възнамеряват да се концентрират върху борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган увери Тръмп, че подкрепяните от САЩ сили в Сирия ще бъдат защитени

ТАСС: Ердоган увери Тръмп, че подкрепяните от САЩ сили в Сирия ще бъдат защитени

8 Януари 2019 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган увери Доналд Тръмп в готовността на Анкара да гарантира сигурността на силите в Сирия, които са подкрепяни от Вашингтон. Това заяви държавният секретар Майкъл Помпео в интервю за телевизионния канал на CNBC, предава агенция TACC.
Държавният секретар беше попитан дали САЩ вярват, че турската страна няма да удари кюрдите в Сирия. „Президентът Ердоган, когато той и президентът Тръмп обсъдиха как трябва да бъде положението, пое ангажимент, че турците ще продължат кампанията срещу „Ислямска държава“, след нашето напускане и ще гарантират сигурността на всички, които се биха с нас и помогнаха в борбата срещу терористичната групировка“, каза Помпео.
„Ето защо съветникът Болтън ще бъде там днес или утре, за да се консултира с турската страна за това как ще направим това в светлината на изтеглянето на САЩ“, добави държавният секретар.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ информираха съюзниците как ще напуснат Сирия

РИА Новости: САЩ информираха съюзниците как ще напуснат Сирия

8 Януари 2019 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ информираха подробно своите съюзници за това как ще се осъществи изтеглянето на американските войски от Сирия, съобщи държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който започва обиколка на Близкия изток, предава РИА Новости.
Така Помпео отговори на въпроса на френски журналист, който каза, че французите имат много въпроси за американската стратегия за излизане от Сирия.
В средата на декември 2018 г. Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия, отбелязвайки, че това е единствената причина за престоя на американските военни в страната. По-късно говорителят на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че Съединените щати започват да изтеглят войските от Сирия, но победата над групировката не означава края на коалицията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп и Макрон обсъдиха плана за изтегляне на САЩ от Сирия

ТАСС: Тръмп и Макрон обсъдиха плана за изтегляне на САЩ от Сирия

8 Януари 2019 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп обсъди плановете за изтегляне на войските от Сирия в разговор с френския президент Еманюел Макрон, съобщава агенция TACC.
„Лидерите на двете страни обсъдиха ситуацията в Сирия, като потвърдиха общия ангажимент за унищожаването на групировката „Ислямска държава“, както и плановете за решително, целенасочено и координирано изтегляне на американски войски от Сирия“, заявиха от Белият дом.
Информацията събеседниците са подчертали, че „всяка нова употреба на химическо оръжие в Сирия е неприемлива“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пентагонът увери, че изтеглянето на американските войски от Сирия няма да бъде произволно

ТАСС: Пентагонът увери, че изтеглянето на американските войски от Сирия няма да бъде произволно

8 Януари 2019 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изтеглянето на американските войски от Сирия има утвърдени стандарти и няма да бъде произволно. Това се посочва в изявление на Пентагона, съобщава агенция TACC.
Щабът на операция „Непоколебима решителност“ има утвърдена рамка за изтеглянето на войските от Сирия и в момента осъществява това изтегляне“, заяви американското министерство на отбраната. „Тази рамка се основава на съществуващите реалности и няма да доведе до изтеглянето на войските да бъде с произволен характер“, се казва в документа.
На 19 декември американският президент Доналд Тръмп обяви решението да започне изтеглянето на американски войски от Сирия. Той обясни това с факта, че победата над терористичната групировка „Ислямска държава“ в Сирия е достигната и, че борбата срещу терористите е единствената причина, поради която американските военни са там.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Помпео: Изтеглянето на войски от Сирия означава промяна в американската тактики в борбата срещу „Ислямска държава“ и Иран

ТАСС: Помпео: Изтеглянето на войски от Сирия означава промяна в американската тактики в борбата срещу „Ислямска държава“ и Иран

7 Януари 2019 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изтеглянето на американските войски от Сирия означава, че Вашингтон променя тактиката в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, както и в борбата срещу Иран. Това заяви държавният секретар Майкъл Помпео в интервю за CNBC, предава агенция TACC.
„Имаше много шум покрай изтеглянето на войските от Сирия“, - заяви ръководителят на американската дипломация. Както обясни той, по време на предстоящото пътуване до Близкия изток, той ще увери съюзниците и партньорите, че стратегията на САЩ не се е променила. „Що се отнася до нашето отношение към поражението на „Ислямска държава“ по целия свят, стратегията ни за противодействие на Иран не се е променила“, заяви той. Както добави Помпео, Съединените щати „все още имат за цел да сложат край на враждебното влияние“ на Иран.
„Говорим за промяна на тактиката - ние изтегляме 2 хиляди войници - но целите, които преследвахме през 24-те месеца на сегашната администрация, останаха напълно същите“, отбеляза държавният секретар. Както той обясни, САЩ „ще продължат да укрепват съюзите“ в региона, за да изпълнят тези цели.
Външното министерство разпространи информацията, че Помпео ще посети Бахрейн, Египет, Йордания, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия от 8 до 15 януари по време на турне в Близкия изток. Ръководителят на американската дипломация планира да обсъди както въпросите на двустранните отношения с изброените държави, така и регионалния дневен ред и борбата с тероризма.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия трябва да се извърши по благоразумен начин

Доналд Тръмп: Изтеглянето на САЩ от Сирия трябва да се извърши по благоразумен начин

7 Януари 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опита да сложи край на опасенията за рязко изтегляне на американските военнослужещи от Сирия, заявявайки, че борбата срещу групировката „Ислямска държава“ не е приключила и че оттеглянето ще бъде направено по „благоразумен" начин, предава AFP.
„Ще напуснем с благоразумно темпо, като в същото време продължаваме да се борим с „Ислямска държава“ и да правим всичко останало, което е разумно и необходимо!", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
Лидерът на Белия дом попадна под натиск от страна на Вашингтон и в съюзническите столици след изявлението си, че смята „Ислямска държава“ за победа и поради тази причина ще изтегли американския контингент от Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: САЩ предислоцират войски, изтеглени от Сирия, до военни бази в Киркук

Yeni Safak: САЩ предислоцират войски, изтеглени от Сирия, до военни бази в Киркук

7 Януари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Вашингтон планира да задържи част от войските, които ще бъдат изтеглени от Сирия в американските военни бази в северния иракски град Киркук, съобщава турският вестник Yeni Safak.
Говорейки екскслузивно пред изданието, бившият иракски полковник от армията Вадала Нафи разкри, че американските войски, които вече са били изтеглени от Сирия през Ирак през последните няколко седмици, са били прехвърлени в американски военни бази в Киркук.
Въпросните американски части са предислоцирани в авиобаза Киван в Киркук и в базата Айн ал-Асад в Анбар. Разместването на военнослужещите на САЩ е част от „американския заговор“ за разпалване на вътрешни бори в страната, твърди друг източник на изданието - бившия депутат Набил Харбул.„Целите са Багдад и Дамаск, за да се свърже алиансът Израел-ОАЕ-Саудитска Арабия", посочи Харбул. „Те работят за поляризиране на населението по линиите араби-кюрди, туркмени-кюрди, шийти-сунити", поясни иракчанинът.
Според лидера на Иракския тюркменски фронт Йомер Бейоглу ходът на Вашингтон за пренасочване на войските си към Киркук е с цел контролиране на тръбопроводите, които изпомпват 400 000 барела в Иран, и е последният опит на Вашингтон да предаде контрола над Мосул и Талафар на пешмергите. Бейоглу предупреди за спокойствие преди бурята в региона, като се позовава на американския план за обсада на районите Киван и Ал Багара.
Миналия месец Тръмп обяви решението си да изтегли две хилядите американски войници от Сирия, предизвиквайки критики от страна на много съюзници и съветници по сигурността, включително и такива от своя кабинет. След съобщението министърът на отбраната Джеймс Матис подаде оставка.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ибрахим Калън: Твърденията, че Турция се насочва към кюрдите са неразумни

Anadolu Agency: Ибрахим Калън: Твърденията, че Турция се насочва към кюрдите са неразумни

7 Януари 2019 | 00:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. В отговор на забележките на американския съветник по националната сигурност Джон Болтън, говорителят на турския президент определи като „неразумни“ твърденията, че Турция се насочва към кюрдите, тъй като страната се бори с терористите от „Ислямска държава“, ПКК и „Народни отряди за защита“.
В изявление Ибрахим Калън заяви: „Проблемът е, че ПКК и „Народни отряди за защита“ полагат усилия за установяване на ред, като потискат кюрдите, които не им се подчиняват, и техните терористични действия срещу нашата страна“.
„Няма съмнение, че терористична група не може да бъде съюзник на САЩ“, каза Калън.
По-рано Болтън заяви, че САЩ няма да изтеглят войски от североизточна Сирия, докато турското правителство не гарантира борбата с „Ислямска държава“ и, че няма да атакува „кюрдски бойци“, имайки предвид терористичната група ПКК.
Калън подчерта, че целта на Турция в борбата срещу тероризма е да осигури национална сигурност и да осигури мир и стабилност в региона.
Той отбеляза, че Турция е единствената държава-членка на НАТО, която се противопоставя на терористичната група ПКК и нейните сирийски клонове, както и на другите терористи от „Ислямска държава“ и ФЕТО.
Президентският говорител заяви, че страната ще се координира със своите съюзници и страните от региона в борбата срещу тероризма, като същевременно решително ще прилага политиките, необходими за националната сигурност.
Принципът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че „ние ще бъдем както на полето, така и на масата“, ясно обяснява, че военните и дипломатическите средства винаги са отворени за националните интереси, каза Калън.
Той подчерта, че целта на Турция е да изчисти Сирия от всички терористични групи, да защити нейната териториална цялост и да предостави политически и социални условия за безопасното завръщане на сирийците в тяхната страна чрез защита на живота на цивилните.
„Неуважително е към нашите кюрдски братя да се твърди, че те са представени от терористична група“, добави президентският говорител.
Калън каза, че целта на Турция, докато се бори срещу ПКК и нейните сирийски клонове, е „да спаси кюрдите от тиранията и потисничеството на тази терористична група и да гарантира тяхната безопасност на живота и собствеността“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че никога не е обещавал бързо изтегляне на войските от Сирия

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че никога не е обещавал бързо изтегляне на войските от Сирия

6 Януари 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че никога не е давал обещание за бързо изтегляне на американските войски от Сирия и отказа да даде пред журналистите конкретна времева рамка за изпълнение на решението, обявено през декември, предава руската информационна агенция TACC.
„Изтегляме войските от Сирия… никога не съм казвал, че ще направим това бързо“, заяви Тръмп.
По-рано американската телевизия NBC съобщи, че САЩ може да оставят част от военнослужещите си в южната част на Сирия за неопределено време, въпреки решението на Тръмп за пълно изтегляне на контингента. Вашингтон обаче може да изслуша мнението на държави като Израел и Йордания, преди да вземе решение за базата в ат-Танф, където са разположени няколкостотин американски и съюзнически военнослужещи. Тази информация се потвърждава и от агенция Bloomberg.
Съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън е на посещение в Израел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Джон Болтън увери, че американските войници ще останат в Сирия, докато не бъде гарантирана сигурността на кюрдите

Bloomberg: Джон Болтън увери, че американските войници ще останат в Сирия, докато не бъде гарантирана сигурността на кюрдите

6 Януари 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Ерусалим/Вашингтон. Силите на САЩ ще останат в Североизточна Сирия, докато Турция не се съгласи да не преследва кюрдите. Това обяви съветникът на Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, предава Bloomberg.
„Не смятаме, че турците трябва да предприемат военни действия, които не са напълно съгласувани и договорени със САЩ", заяви Болтън пред репортери в Израел преди срещата му в Турция с президента Реджеп Тайип Ердоган, която ще се състои в понеделник. „Така че те не застрашават нашите войски, но също така, че трябва да отговорят на изискването на президента, съгласно което сирийските опозиционни сили, които се биха с нас, да не бъдат застрашени", подчерта Болтън.
Болтън разговаря с репортери в Еруслим преди срещите му израелски политици и представители на разузнавателните служби. По-късно в неделя той ще разговаря с премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Джон Болтън разясни „условията“ за изтеглянето на американските военни в Сирия

The New York Times: Джон Болтън разясни „условията“ за изтеглянето на американските военни в Сирия

6 Януари 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Тел Авив. Джон Болтън, съветник по националната сигурност на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, заяви в неделя, че изтеглянето на американските военни от Североизточна Сирия е обусловено от победата над близкоизточната радикална групировка „Ислямската държава“ и от гарантирането на страна на Турция на сигурността на кюрдските бойци, свързани с Вашингтон, отбелязва популярният вестник The New York Times.
Болтън, който отпътува за Израел, за да успокои съюзника на Тръмп, подчерта, че няма график за изтегляне на американските сили от близкоизточната страна, но настоя, че САЩ нямат неограничен ангажимент в Сирия.
„Има цели, които искаме да постигнем, това е условие за изтеглянето. Графикът се определя от политическите решения, които трябва да изпълним", поясни Болтън пред репортери в Ерусалим.
Тези условия, съгласно думите му, включват окончателната победа над джихадистите в Сирия и и защитата на кюрдските милиции, които се сражаваха заедно с американските войски срещу екстремистката групировка.
Коментарите на Болтън отбелязват първото публично потвърждение, че изтеглянето е забавено, тъй като Тръмп е изправен пред сериозни критики от съюзници и оставката на министъра на отбраната Джеймс Матис за политиката, която трябваше да бъде проведена в рамките на седмици.
В средата на декември Тръмп обяви, че САЩ ще изтеглят всичките си две хиляди военнослужещи от Сирия. Решението му породи страхове за изчистването на пътя за турско нападение срещу кюрдски бойци в Сирия, които се сражават заедно с американските войски срещу екстремистите от „Ислямска държава“.
Болтън, който ще пътува в Турция в понеделник, заяви, че САЩ настояват нейните кюрдски съюзници да бъдат защитени от всяка планирана турска офанзива. Очаква се той да отправи официално предупреждение към турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на посещението му в страната. „Не смятаме, че турците трябва да предприемат военни действия, които не са напълно съгласувани със САЩ", подчерта Болтън, като допълни, че ще се стреми да „разбере какви са турските цели и възможности и това, което остава несигурно".
По-рано Тръмп заяви, че няма да позволи на Турция да убива кюрдите, припомни Болтън.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Защо САЩ няма да са в състояние да напуснат Сирия бързо?

The American Conservative: Защо САЩ няма да са в състояние да напуснат Сирия бързо?

6 Януари 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ няма да са в състояние да изтеглят военнослужещите си от Сирия, защото държавният глава Доналд Тръмп и неговият кръг остават ангажирани с действия срещу Иран, пише професорът по политически науки в Университета в Колорадо и автор на книгата „Република в опасност: Американската империя и либералната традиция“ Дейвид С. Хендриксън в статия за списание The American Conservative.
Въпросът за антииранската програма на администрацията във Вашингтон остана на заден план заради решението на Доналд Тръмп за оттегляне на американските сили от Сирия. САЩ се отказаха от ядрената сделка с Иран, подписана от предходния президент Барак Обама с Иран и страните партньори и, ако вземем предвид думите му по време на пресконференцията във вторник, лидерът на Белия дом не показва никакви признаци на съжаление за тази неблагоразумна стъпка. Освен това Вашингтон води икономическа война срещу Иран, според традиционните критерии на международното право.
Поради тази антииранска програма САЩ подливат вода за незаконна война на Саудитска Арабия в Йемен – точно както правеше и Обама.
С решението си да оттегли американските войски от Сирия, Тръмп е ранил, може би смъртно, неоконсервативния план да използва кюрдите като лост срещу Турция и Иран. Но не вярвайте за секунда, че голямата игра е свършила. Големите изявления, че решението на Тръмп за Сирия сигнализира за оттегляне от САЩ Близкия изток, трябва да се разглеждат с най-голяма степен на съмнение. Не е изключено възможността това отстъпление на Тръмп от един от антииранските фронтове да бъде съпътствано в бъдеще с напредък по друг.
От началото на гражданската война в Сирия администрацията на Обама зае позицията, че „Асад трябва да отиде”, поставяйки САЩ на страната на сирийската опозиция. За съжаление опозицията доминира не от свободолюбивите бунтовници, а от джихадистите, които оксиморон на свободата, тъй като войната привлече десетки хиляди фанатици от чужбина. След като Вашингтон се ангажира с отстраняването на Асад, Америка беше принудена да влезе в неформален съюз с джихадистите. САЩ не създадоха „Ислямска държава“ или „Джабхан ан-Нусра“, но провеждаха политика в Сирия, заедно със своите съюзници Турция и Саудитска Арабия, които допринесоха значително за властта на джихада.
След впечатляващите победи на „Ислямска държава“ през 2014 г. Обама отвори два нови фронта във войната срещу терора, един в Ирак и един в Сирия, един легален и нелегален, един оправдан, а другият не. В Ирак имаше основателни причини да подкрепим правителството, както направи САЩ. В Сирия обаче действат и други мотиви. Официалният императив да се работи за свалянето на Асад са усилията на САЩ срещу „Ислямска държава“. И след като нямаше как Ващингтон да работи с Дамаск или Москва, то трябваше да си сътрудничи с кюрдите. И наистина, кюрдите, около 10% от населението, станаха единствената реална подкрепа в Сирия за операциите на САЩ. Това доведе до лошия ефект от вбесяването на турците и разширяването на кюрдския териториален контрол над некюрдските региони, като всички те бяха несъмнено подплатени от американски обещания за бъдеща подкрепа за кюрдите.
Оттеглянето на американски войски от Сирия е силно желателно, а отричането на тези обещания към кюрдите може да е било неизбежно (ние наистина не знаем какво е обещано). Да се направи това внезапно и без обяснение обаче е трудно да се оправдае. Отговорната политика на оттегляне - курс, който очевидно не е предпочитан нито от Тръмп, нито от повечето местни критици, би била да се работи с Русия, Сирия и Турция, за да се осигури автономна кюрдска област в контекста на примирие или мирно споразумение. След това оттеглянето на САЩ ще продължи, за да се намали опасността от кръвопролитие.
Остава да се види как ще се развие всичко това. Тръмп, след консултации с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 23 декември, удължи срока за изтегляне на войските до 120 дни. Все още може да го промени. Турските сили изглеждат неспокойни.
Според критиците на Тръмп, най-лошото нещо, което той е направил при обявяването на оттеглянето от Сирия, е да признае поражението на Русия, Иран и правителството на Асад. Според мнозина трите сили работят коварно за цели, които са еднакво лоши. Истината обаче е далеч по-малко черно-бяла.
Русия действаше сама за себе си, но и за международен ред, когато ставаше дума за помощ на Сирия срещу въстаниците, с които САЩ се съюзиха, като ги нарекоха „умерени бунтовници". Квазисъюзът на САЩ с „Ал Кайда" е толкова лош, колкото оценката на моралната несигурност, заплашваща по-нататъшното разрушаване на Сирия и превземането на столицата Дамаск. Русия се намеси през 2015 г. по покана на сирийското правителство, за да отблъсне този призрак, и помогна да се организират безбройните примирия и разделения сред бойците, които вдигнаха обсади в големи райони през последните две години. Тя също така спонсорира преговорите в Астана за разрешаване на кризата с турците и иранците, последната от които беше през ноември.
Желанието за мирно уреждане на сирийската война трябва да бъде очевидно. Колкото повече се улеснява връщането на бежанците, толкова по-малка ще бъде тежестта върху западните страни. Разходите за войната бяха ужасяващи; копнеж за нормалност е категоричното желание на изтощените оцелели. Асад е популярен в Сирия. Причината е проста: той спечели войната срещу въстаниците, които в продължение на пет години взимаха заложници от общностите и опустошаваха обсадените градове.
И все пак администрацията на Тръмп, заедно с останалата част от Вашингтон, е решително настроена срещу възстановяването на Сирия. Въпреки оттеглянето на войските, Тръмп изглежда вероятно ще се придържа към трите „не“-та: няма реална подкрепа за завръщането на бежанците, няма признаване на режима и няма средства за възстановяване от САЩ или от някой друг. Нека страдат. Това изглежда е основната идея.
Конструктивната политика щеше да покаже, че САЩ ще се присъединят към мирния процес в Астана, ще признаят сирийското правителство и ще работят за прекратяване на войната. Общата цел на Русия и Америка ще бъде автономията на кюрдите под сирийския флаг при условие за оттеглянето на кюрдската подкрепа за сънародниците им Турция. Асад ще бъде приет като победител във войната, с Русия, която контролира отслабването на напрежението и защитата на прогоненото население.
Пречките пред икономическото възстановяване на Сирия ще бъдат премахнати, в замяна на което „Хизбула“ и Иран ще намалят влиянието си. Това са очертанията на правдоподобно споразумение. В детайлите има много дяволи, но защо да не работим за тези цели по дипломатически път? Защо да не работим за мир?
Някои знаят защо не. Ако си сътрудничиш с Русия, небето ще падне. Асад е зло и трябва да бъде свален. Ако американските сили излязат от Сирия, кой ще блокира Иран? Каквито и да бъдат победите, които Асад регистрира у дома, трябва да разберем, че трябва решително да им се противопоставяме в чужбина и да положим усилия за предотвратяване на възстановяването на Сирия.
Това е жестока политика на колективно наказание, която всъщност е непродуктивна в укрепването на интересите на САЩ. Дори онези, които критикуват и подкрепят отговорното оттегляне, изискват Асад да бъде съден в Хага в процес на военни престъпления, позиция, която изглежда неразличима на практика от трите „не“-та.
Малко вероятно е да се откаже от този консенсус. Той казва:„Приключихме“; по всяка вероятност не сме. Тръмп обяви оттеглянето на американските сили от Сирия, но неговата администрация все още е обвързана със сваляне на режима и икономическа война срещу народа. Тръмп все още е активно ангажиран с другите антиирански фронтове. Той ще бъде под силен натиск, за да покаже своята самоувереност по този въпрос. А той може да си мисли, че има предимството да го направи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сьозджю”: Джон Болтън: Не искаме военна операция на Турция в Сирия без координация с нас; САЩ няма да се изтеглят от Сирия, без споразумение за защита на кюрдите

„Сьозджю”: Джон Болтън: Не искаме военна операция на Турция в Сирия без координация с нас; САЩ няма да се изтеглят от Сирия, без споразумение за защита на кюрдите

6 Януари 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Йерусалим/Анкара. Съветникът по национална сигурност на американския президент – Джон Болтън, направи важни изявления след оповестеното в края на миналата година намерение на САЩ да се изтеглят военно от Сирия, предаде вестник „Сьозджю”. Джон Болтън е на посещение в Израел и отговори на журналистически въпроси, като подчерта желаенето на Доналд Тръмп да бъде ликвидирана ДАЕШ. „Без координация с нас, не искаме Турция да провежда военна операция в Сирия. Без да изготвим споразумение относно защитата на кюрдите, САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия.”, декларира Джон Болтън, цитиран от „Сьозджю”.
Тази седмица съветникът по национална сигурност на Доналд Тръмп пристига на посещение в Анкара. Самият той заяви, че в рамките на близкоизточната му обиколка в Израел и Турция ще бъде обсъден процесът на изтеглянето на войските на САЩ от района, посочва още „Сьозджю”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Лондон отказва коментар на докладите за ранени в Сирия британски войници от спецчастите

BBC: Лондон отказва коментар на докладите за ранени в Сирия британски войници от спецчастите

6 Януари 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Двама британски войници от специалните части са пострадали тежко при нападение в Сирия на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, предава BBC.
Медията твърди, че британските спецчасти действат в Сирия, но от Министерството на отбраната не биха потвърдили официално информацията. Поради тази причина Лондон е отказал изявление по темата с уточнението, че „не коментираме спецсилите“.
Социални медии съобщават, че двамата британски войници са ранени при ракетен обстрел близо до град Дейр ез-Зор в едноименната провинция в Северозападна Сирия. Според съобщенията пострадалите са били евакуирани от американските сили в събота сутринта. Смята се, че кюрдски боец е бил убит при атаката.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Двама войници от специалните британски сили ранени от „ИД“ в Сирия

The Guardian: Двама войници от специалните британски сили ранени от „ИД“ в Сирия

6 Януари 2019 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Лондон/Дамаск. Атаката е извършена, след като Тръмп обяви, че ще изтегли войските на САЩ, тъй като „ние победихме „Ислямска държава“ („ИД“), пише вестник The Guardian.
Двама британци от специалните сили на Обединеното кралство в Сирия са сериозно ранени по време на ракетна атака от страна на „ИД“. Смята се, че инцидентът е станал в събота сутринта. Войниците са отведени със самолет на американските сили за медицинско лечение.
Кюрдският новинарски сайт Rudaw съобщава, че британските войници са били ранени при нападение срещу база на Сирийските демократични сили (СДС) в град Деир ез-Зор, в източната част на страната. Съобщава се и за убит кюрдски боец. От СДС са съобщили на местната медия: „В резултат на нападение с умни ракети от „ИД“, боец на кюрдската милиция е убит, а друг е ранен, ранени са и двама британски войника.“
Британските специални сили са в Сирия, но правителството никога не коментира с какво точно се занимават. Министърът на отбраната обяви, че „ние не обсъждаме специалните сили.”
Обединеното кралство е част от водената от САЩ коалиция, провеждаща въздушни атаки срещу „ИД“ в Сирия.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: САЩ планират да оставят войска в южна Сирия за неопределен срок

„Известия“: САЩ планират да оставят войска в южна Сирия за неопределен срок

6 Януари 2019 | 02:16 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Властите в САЩ възнамеряват да оставят част от военния си контингент в южните райони на Сирия за неопределено време, след като оттеглят основните си войскови подразделения, пише вестник „Известия“, като се позовава на информация от американската медийна корпорация NBC News.
От Сирия някои войскови части ще бъдат прехвърлени към Ирак, това се планира да се случи в близките две седмици, съобщава източникът на американските журналисти.
В средата на декември 2018 президентът Тръмп издаде заповед за пълно оттегляне на американската войска от Сирия, като заяви, че САЩ са разгромили силите на терористичната групировка „Ислямска държава“ („ИД“, забранена в Русия – бел. „Известия“) и че тя е в Сирия самото по тази причина. На 20 декември оставка подаде Джеймс Матис, военният министър, който не беше съгласен с президентското решение. В началото на 2019-та Тръмп се съгласи да удължи срока на оттегляне до четири месеца, а после обяви, че никога не е бил поддръжник на бързото извеждане на войската на САЩ от Сирия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak (Турция): Болтън предупреди Сирия да не използва химически оръжия

Yeni Safak (Турция): Болтън предупреди Сирия да не използва химически оръжия

5 Януари 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Анкара/Тел Авив. Джон Болтън, съветник за национална сигурност на президента на САЩ, предупреди сирийското правителство, че не трябва да приема оттеглянето на американските войски като покана да използва химическо оръжие, съобщава турският вестник Yeni Safak.
"Няма никаква промяна в позицията на САЩ по отношение на употребата на химическо оръжие от сирийския режим, всяко подобно действие ще срещне нашата сериозна реакция, както вече го направихме два пъти“. Това изявление Болтън е направил пред репортерите в самолета малко преди да кацне в Тел Авив, Израел.
"Така че режимът на Асад не трябва да има никакви илюзии по този въпрос."
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев: Най-важното за Сирия e възстановяването ѝ, за което ще помогнат не Русия и Иран, а САЩ и Европа

Алекс Алексиев: Най-важното за Сирия e възстановяването ѝ, за което ще помогнат не Русия и Иран, а САЩ и Европа

5 Януари 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Най-важното за Сирия e възстановяването ѝ, за което ще помогнат не Русия и Иран, а САЩ и Европа. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, като уточни, че за това ще са необходими компромиси от хора като президента Башар Асад. Той изрази съмнение Русия и Иран да получат контрол до територии след евентуалното изтегляне на американски войски от Сирия. Американският президент Доналд Тръмп обаче не би оставил кюрдите – своя главен съюзник срещу Ислямска държава – на произвола на съдбата, прогнозира Алекс Алексиев. „Първо, защото американските войски са едва 2000 души. Второ, 90% от военните операции се извършват от американските ВВС и флота, които остават в Сирия – никой от тях не се изтегля. Сенатор Линдзи Греъм след обяд с Доналд Тръмп каза, че той няма да изостави кюрдите в ръцете на съдбата, което всъщност ще рече на Реджеп Тайип Ердоган. Знаете, че турският президент се кани да унищожи кюрдите – за него те са терористи, а за голяма част от американските военни – те са най-големият съюзник. Много е важно, как ще се реши този въпрос. Според мен изтеглянето на американските войски от Сирия няма да стане или поне няма да е скоро“, обясни Алекс Алексиев. Според него това, което вбесява и притеснява турския президент Реджеп Тайип Ердоган, всъщност е свободата, която кюрдите получават от Сирия. Появяващият се независим модел на Северен Кюрдистан заедно с кюрдите в Северна Сирия представляват огромна заплаха за Турция и амбицията на Ердоган, а именно – опитите му да възстанови Отоманската империя. Другата опасност в случая е, че Европа продължава да смята турския президент за приятел – той обаче не може и не трябва да се счита за приятел на демокрацията, а и на България, увери Алекс Алексиев.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mail Online: Сирийските сили обявиха на Великобритания да си върне  онези, които са заминали да се бият за Ислямска държава

Mail Online: Сирийските сили обявиха на Великобритания да си върне онези, които са заминали да се бият за Ислямска държава

5 Януари 2019 | 04:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Сирийските сили са заявили на Великобритания да си прибере „боклуците“, които са отишли да се бият на страната на Ислямска държава (ИД), като са обявили категорично, че страната, която е разсипана от овйна, не е „приют“ за чужди джихадисти, които се чувстват в риск в собствените си държави, пише онлайн изданието на британския вестник Mail
Сирийските сили смятат, че пленените британски джихадисти трябва да бъдат върнати на Лондон за съдебен процес срещу тях. Великобритания обаче все още отказва да ги прибере, като ги лишава от гражданство. Висши правителствени източници смятат, че има достатъчно доказателства, за да се повдигнат обвинения в британските съдилища за терористична дейност.
Британските джихадисти, пленени в Сирия, трябва или да се върнат на Острова за да се изправят пред съда там, или да се организира срещу тях нов международен съд. Това са заявили през изминалата нощ от силите, които са ги задържали.
Сирийските сили са заявили също, че тези чужденци представляват заплаха и за двете нации.Те твърдят, че отношението към затворените бойци, сред които има и двама от прочутата банда „Бийтълс“, е по-добро отколкото към бежанците, които търсят спасение от войната, защото те имат телевизори и топло убежище.
В два лагера са задържани също и десетки деца и съпруги на британски джихадисти, като общо в такива лагери има 584 жени и близо 1300 деца.
Въпреки всичко Великобритания отказва да си върне когото и да било, като вместо това веднага ги лишава от гражданство.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВВС: Това ли е последната позиция на Ислямска държава в Сирия?

ВВС: Това ли е последната позиция на Ислямска държава в Сирия?

4 Януари 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп описва Сирия като „пясък и смърт“, когато защити намерението си да изведе американските войски от конфликта, информира британската корпорация BBC в свой репортаж от последните боеве край град Хаджин в източна Сирия.
Кюрдските милиции и арабските племена, които се бият с групировката „Ислямска държава“ (ИД), обаче са на друго мнение и предупреждават, че президентското решение може да доведе до конфликт. Сирийските демократични сили твърдят, че това може да доведе до възраждане на екстремистката ислямска група, въпреки големите загуби които претърпя и изгуби почти цялата територия, която някога контролираше.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ще посети осем страни от Близкия изток

ТАСС: Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ще посети осем страни от Близкия изток

4 Януари 2019 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Майкъл Помпео ще посети Бахрейн, Египет, Йордания, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия от 8 до 15 януари , съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от TACC.
В изявлението се отбелязва, че първо Помпео ще отиде в йорданската столица Аман, където ще се срещне с йорданските лидери, за да обсъдят начини за разширяване на стратегическото сътрудничество между двете страни. След това той ще посети столицата на Египет Кайро, където ще обсъди редица неотложни регионални въпроси, включително Иран, Ивицата Газа, борбата с тероризма и икономическото и енергийното сътрудничество.
След това държавният секретар ще пътува до столиците на Бахрейн и Обединените арабски емирства (ОАЕ) Манама и Абу Даби. В катарската столица Доха той ще ръководи делегацията на САЩ на втория стратегически диалог между САЩ и Катар, от който се очаква да засили двустранното сътрудничество във военни, енергийни, антитерористични, търговски и други въпроси.
В столицата на Саудитска Арабия Рияд държавният секретар ще се срещне със саудитските лидери, за да обсъди ключови двустранни и регионални приоритети, включително Йемен, Иран и Сирия. Помпео също ще поиска актуална информация за разследването на убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AA: Турция изрази недоволство от думите на Майкъл Помпео, засягащи турската роля в Сирия

AA: Турция изрази недоволство от думите на Майкъл Помпео, засягащи турската роля в Сирия

4 Януари 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция изрази недоволство от думите на Майкъл Помпео, засягащи турската роля в Сирия, предава Анадолската агенция (АА).
В петък Турция осъди последните изявления на държавния секретар на САЩ относно ролята на Турция за гарантиране на сигурността и териториалната цялост на Сирия.
"Ние отхвърляме както стила и съдържанието на изявленията на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, които той даде вчера в интервю за уебсайт относно нашата страна по отношение на Сирия", заяви Хами Аксой, говорител на турското външно министерство.
Забележките на Аксой дойдоха ден след като Помпео, в интервю за Newsmax, говорейки за американското оттегляне от Сирия и спомена за „важността на това турците да не убиват кюрдите и защитата на религиозните малцинства“. в Сирия. Всички тези неща все още са част от американската мисия, завършва Помпео.
Объркването на Помпео с терористичната група ПКК/ (Отряди за народна самоотбрана (ОНС) - целта на планираната турска антитерористична операция в Сирия - с кюрдите, показва "обезпокоителна" липса на информация, каза Аксой.
Аксой също категорично осъди САЩ, разглеждащи терористичната група ПКК/ОНС като партньор в борбата им срещу „Ислямска Държава“.
"Турция ще продължи решително да се бори с терористичните организации на ПКК/ОНС и „Ислямска държава“, които заплашват политическото единство и териториалната цялост на Сирия и представляват екзистенциална заплаха за националната сигурност на страната," каза Аксой.
Анкара също ще продължи да защитава правата на сирийските кюрди по отношение на борбата срещу тероризма, добави той.
Турция отдавна възразява срещу това, че САЩ разглеждат терористичната ПКК/ОНС като съюзници срещу „Ислямска държава“, като казва, че използването на една терористична група за борба с друга няма смисъл.
Турция също така подчерта, че ПКК/ОНС тероризира местните араби, тюркмени и кюрди в районите на Сирия близо до Турция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Бенямин Нетаняху са обсъдили по телефона конфликта в Сирия

ТАСС: Владимир Путин и Бенямин Нетаняху са обсъдили по телефона конфликта в Сирия

4 Януари 2019 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху обсъдиха по телефона развитието на ситуацията в Сирия, включително заявеното от САЩ намерение за изтегляне на войските от тази страна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС .
"Дискусията се фокусира върху развитието на ситуацията в Сирия, включително като се взе предвид заявеното от САЩ намерение за изтегляне на войските си от тази страна. Подчертана беше необходимостта от окончателно поражение на тероризма и бързото развитие на политическото уреждане в Сирийската арабска република по военни и дипломатически канали”- се казва в изявлението.
Нетаняху също е изказал съболезнования на ръководството и народа на Руската федерация във връзка с трагичните събития в Магнитогорск.
Както е отбелязано в съобщението, разговорът се е състоял по инициатива на израелската страна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Скандални изявления на Майк Помпео за Турция – САЩ няма да позволят на Анкара да убива кюрдите в Сирия

АА: Скандални изявления на Майк Помпео за Турция – САЩ няма да позволят на Анкара да убива кюрдите в Сирия

4 Януари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео направи изключително скандални изявления по отношение на Турция, предаде Анадолската агенция (АА), цитирана от всички турски медии.
Майк Помпео посочи, че решението на Доналд Тръмп за изтегляне от Сирия е ясно, но същевременно президентът на САЩ подчертава важността на продължаването на борбата с ДАЕШ, както и за осигуряване на стабилността в Близкия Изток.
Говорейки за указанията на Доналд Тръмп на тема Сирия, държавният секретар на САЩ направи непремерени изявления по отношение на Турция и използва скандални за Анкара изрази:
„Ще изпълним указанията на президента Доналд Тръмп на всички фронтове. Няма да бъде само и единствено изтегляне. Ще бъдат реализирани всички елементи, които поставя нашият президент:
- Осигуряване на обстановка, при която турците да не могат да убиват кюрдите - отчитане значението на тази мисия и задача;
- Защита на религиозните малцинства в Сирия;
- Всичко това е неразделна част от визията и мисията, която понастоящем си е поставила САЩ на терен (подразбира се в Сирия и в района на Близкия Изток – бел. на „Фокус”)”.
На въпрос дали президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган Турция е надежден партньор, Майк Помпео отговаря по следния начин:
„Има много неща, по които трябва да работим заедно с турците. Те са наш съюзник в НАТО. Има много места, на които те осигуряват значителна подкрепа по неща, интересуващи американците и гарантиращи сигурността на американците.”.

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Помпео заяви, че войската на САЩ започва процеса на изтегляне от Сирия

ТАСС: Помпео заяви, че войската на САЩ започва процеса на изтегляне от Сирия

3 Януари 2019 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските войски вече напускат Сирия. Това съобщи държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за Newsmax, предава TACC.
Помпео подчерта, че Съединените щати „ще продължат кампанията срещу „Ислямска държава“ и ще положи всички усилия, за да „осигури стабилност в целия Близък изток“. В отговор на въпроса на репортера относно момента на изтеглянето на американските войски, ръководителят на Държавния департамент заяви: „Не мога да дам информация за срока на изтеглянето. Не искам опонентите да знаят точно кога ще напуснем Сирия“.
В същото време държавният секретар подчерта, че Съединените щати „продължават антииранската кампания“. „Ще се справим с тези задачи. Ще продължим да постигаме резултати. Просто ще го направим, когато американските войски напуснат Сирия", каза той.
Държавният секретар посочи също така важността на гарантирането на сигурността на религиозните малцинства в Сирия и предотвратяването на сблъсъци между турските и кюрдските сили. „Всички тези задачи все още са част от американската мисия“, заключи ръководителят на Държавния департамент.
На 19 декември Тръмп обяви решението да започне изтеглянето на американски войски от Сирия. Той обясни това с факта, че победата над „Ислямска държава“ в Сирия е постигната и, че борбата срещу терористите е единствената причина, поради която американските въоръжени сили са там.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: По-бавното изтегляне на американските войски от Сирия е с цел да се угоди на Тръмп и „да не бъдат убити всички“

Washington Examiner: По-бавното изтегляне на американските войски от Сирия е с цел да се угоди на Тръмп и „да не бъдат убити всички“

3 Януари 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Официален представител на Пентагона твърди, че изтеглянето на американските войски от Сирия за 120 дни, вместо първоначалните предвидените 30, е усилие от страна на военните да задоволят искането на президента на САЩ Доналд Тръмп, като същевременно се гарантира по-безопасното им прибиране в родината, отбелязва изданието Washington Examiner.
Според източника новият план за изтегляне е опит от страна на военните да „угодят на президента, а не да убиват всички”.
Миналия месец Тръмп заяви, че американските войски ще бъдат изтеглени от Сирия в рамките на 30 дни. Впоследствие в медиите бе разпространена информация, съгласно която в телефонен разговор е уверил турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че това ще се случи в най-кратък срок. Но представителите на Пентагона предупредиха Тръмп, че този ход не е осъществим и че изтеглянето на две хиляди войници в Сирия ще изисква поне 120 дни. В резултат американският президент съобщи, че войниците ще бъдат върнати в родината им в по-голям срок от предвидения.
Междувременно представители на администрацията са загрижени, че Ердоган и турските военни нямат капацитета да унищожат „Ислямска държава“ и планират да атакуват кюрдските сили в Сирия, подкрепяни от САЩ.
„Минималният период, необходим за изпълнение на това безразсъдно решение, сега се описва като добре обмислено и преднамерено, а не е нито едно от двете.Това е пълна капитулация пред Ердоган и изоставяне на самите бойци в Сирия, които се борят с „Ислямска държава“ и защитават американските сили. Военните просто не могат да се изтеглят безопасно за по-малко от 120 дни", коментира източникът.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Продължава съсредоточаването на турската армия по границата със Сирия – този път към провинциите Мардин и Шърнак

ДХА: Продължава съсредоточаването на турската армия по границата със Сирия – този път към провинциите Мардин и Шърнак

3 Януари 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Мардин/Шърнак. Тежка военна техника се предислоцира по протежение на турско-сирийската граница от провинциите Шанлъурфа и Хатай към провинциите Мардин и Шърнак (тя е на триъгълната граница със Сирия и Ирак – бел. на „Фокус”), предаде информационната агенция ДХА. В ранните сутрешни часове военен конвой от бронирани бойни машини и тежки пътни машини напусна района на Командването на 20-та бронетанкова бригада. Конвоят от 20 военни машини се ескортира от полиция и замина към позициите на частите по границата със Сирия в Мардин и Шърнак.
Същевременно военен конвой, тръгнал от провинция Хатай, премина по магистралата Газиантеп-Шанлъурфа и също се насочи към провинция Мардин. По време на преминаването му през магистралата, движението на гражданските превозни средства беше прекъсвано на етапи, посочва още ДХА.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Георги Димов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: Изтеглянето на САЩ от Сирия е последен шанс за Франция да си върне влиянието

Le Figaro: Изтеглянето на САЩ от Сирия е последен шанс за Франция да си върне влиянието

3 Януари 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Париж. В статия за водещия френски ежедневник Le Figaro Каролин Галактерос анализира мотивите на решението за изтегляне на американските войски от Сирия и реализма на президента на САЩ Доналд Тръмп. Авторът вижда в ситуацията възможност за Франция да укрепи влиянието си в региона. За тази цел обаче е необходимо инициирането на сериозен диалог с Москва, разгръщането на военно сътрудничество с Русия и връщане към дипломатическия процес, докато все още има възможност за това.
„Американското решение за изтегляне е предимно в полза на Турция. Заслужава да се отбележи, че тя отново перфектно изигра позицията си в НАТО. Смелите кюрди, изоставени от американците, ще се опитат да се сближат с Москва (тя има своя собствена регионална игра) и Дамаск, който трябва да се примири с присъствието на Турция и устойчивото й влияние в страната и региона. Кюрдите, разбира се, ще може да изиграят картите си, но мечтите им за собствената им държава са безвъзвратно загубени“, пише Галактерос.
„Иран трябва да се притеснява, тъй като съдбата, която Вашингтон готви за нея (чрез Тел Авив), очевидно не се е променила. Матис е свършил работата си, а Техеран е под прицела на Пентагона, както и на Израел, за който Иран е единственият регионален конкурент в средносрочен план. А тя е неарабска страна с висок културен, интелектуален, технически и индустриален характер, както и висок икономически потенциал, ако вземем предвид богатствата в недрата й“, обяснява авторът.
Представяйки кратък анализ на интересите на всички играчи в региона, Галактерос предупреждава: „Време е Франция да спре играта.Игра с радикален ислямизъм, който изглеждаше толкова далечен и безобиден, но който сега завладява умовете на някои от нашите млади хора, точи кръвта на нашите граждани по улиците и разкъсва нацията ни. Това е краят на играта, последният шанс да си възвърнем поне някои козове. Пред нас е прост избор: или ще се събудим, или в чинията с трохи, които получихме, след като загубихме убежденията си, политическата последователност и сигурността, ще имат много горчив послевкус“.
„Както и да е, решението на САЩ ни дава отлична възможност за „революция“ (както в пряк, така и в преносен смисъл) на нашата стратегия за Близкия изток. След като демонстрира отношението си към съюзниците, Доналд Тръмп не може да ни упреква в желанието ни да останем в Сирия. Това би било върхът на неприличността и нашият президент правилно му напомни за стойността на надеждните съюзници, което звучи донякъде иронично, ако си припомним тактическите промени на съюзите, които Вашингтон е правил в съвременна история...“
„Ако пропуснем този последен шанс, дълго време ще бъдем отлъчени от Близкия изток. Политиците, които след либийската катастрофа позволиха на Франция да бъде привлечена в подкрепа на дестабилизацията на страната и ислямистките движения, които потиснат първоначалното народно въстание, са в голяма степен отговорни за мъките на сирийския народ от почти осем години насам. Време е да отхвърлим цинизма (парадоксално, това е пълната противоположност на реализма) и да работим с тези, които в действителност пазят хуманизма в сърцето. Само това може да ни направи чест и да ни спаси“, е заключението на Галактерос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп заяви, че изтеглянето на американските войски от Сирия ще отнеме време

РИА Новости: Тръмп заяви, че изтеглянето на американските войски от Сирия ще отнеме време

2 Януари 2019 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че изтеглянето на американските военни от Сирия ще отнеме време, предава РИА Новости.
„Ще си тръгнем от Сирия след известно време“, каза Тръмп.
Той обяви, че САЩ възнамеряват да защитят кюрдските си съюзници в Сирия.
Президентът на САЩ обяви в края на 2018 г., че войските в Сирия ще се изтеглят от страната. САЩ разполагат с около 2 хиляди военнослужещи, които се намират на сирийска територия без съгласието на местното правителство.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийската армия съобщи за изтеглянето на кюрдите от Манбидж

AFP: Сирийската армия съобщи за изтеглянето на кюрдите от Манбидж

2 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Манбидж. Сирийската армия обяви, че „почти 400 кюрдски бойци“ са се изтеглили от северния град Манбидж, разположен близо до границата с Турция, предава AFP, като припомня, че преди броени дни те апелираха Дамаск за помощ срещу подготвяната трета по ред военна операция на Анкара в разкъсваната от война страна.
Агенцията подчертава, че по-рано „Народни отряди за защита“ заявиха, че са се оттеглили от района, контролът върху който установиха през 2016 г. след изтласкването на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.
Миналата седмица кюрдите поканиха силите на режима в Дамаск да се намесят в ключовия град, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските военнослужещи от Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.