НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gazeta Express: Бивш командир на АОК е разпитван от специален прокурор в Хага

Gazeta Express: Бивш командир на АОК е разпитван от специален прокурор в Хага

16 Януари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Хага. Бившият военен командир от Армията за освобождение на Косово (АОК) Рустем Мустафа, известен като Реми, се обърна за кратко към медиите след двудневен разпит от прокуратурата в Хага, пише англоезичното издание на базирания в Косово албански вестник Gazeta Express.
“Днес приключих разпита си пред специализирания прокурор в Хага”, каза Мустафа. "Бях призован в качеството си на заподозрян свидетел", заяви бившият командващ на АОК в района на Лапи, без да дава повече подробности. - Беше продължителен разпит, който приключи тази вечер - каза Реми, като напусна сградата на Специализирания съд във вторник вечерта. Реми е първият бивш командир на АОК, който е разпитван от специализираната прокуратура за ролята му по време на войната през 1998-1999 г. в Косово. В сряда още един бивш командир на АОК Сами Лущаку ще бъде разпитан от прокурорите в Хага, които разследват предполагаеми престъпления, извършени от АОК по време и след войната в Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Еди Рама: Скоро ще отворим границите с Македония на шенгенски принцип

Еди Рама: Скоро ще отворим границите с Македония на шенгенски принцип

12 Януари 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Тирана. През пролетта отваряме границата с Косово на шенгенски принцип и скоро същото ще се случи с границите ни с Македония и Черна гора. Това заяви албанският премиер Еди Рама на среща с посланици в страната, предаде косовският вестник Коха Диторе, цитиран от Макфакс.
„Това, което ще направим, е много просто. Взехме шенгенския принцип, преведохме го от началото до края, започнахме много подробен технически процес между албанското МВР и Косово, за да гарантираме свободата на движение, която е абсурдна в наши дни, без да поставяме под въпрос стандартите за гаранции, които даваме като страна, като част от либерализирането на визовия режим, каза Рама.
Рама каза на среща с посланици в страната, че скоро ще бъде установена подобна система с Македония и изрази надежда, че в близко бъдеще това ще се случи с Черна гора.
На Новогодишния прием, организиран от Рама, присъстваха и посланиците на Русия и Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Предложиха инициатива за отваряне на границите между Черна гора, Сърбия и Република Сръбска

„Макфакс“ (Македония): Предложиха инициатива за отваряне на границите между Черна гора, Сърбия и Република Сръбска

7 Януари 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Лидерите на „Нова сръбска демокрация“ Андрия Мандич и на Демократическата народна партия Милан Кнежевич предложиха инициатива на държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич и на сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик да отворят границите между Черна гора, Сърбия и Република Сръбска, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
В съвместно изявление двамата политици подчертават, че опасните тенденции в региона, обявени неотдавна от премиера на Косово Рамуш Харадинай, се основават на антисръбска коалиция, която ще включва Албания, Черна гора, Хърватия, Македония и Косово.
Добавя се, че Вучич е бил запознат от Мандич и Кнежевич със сегашната социално-политическа ситуация, като особено внимание е отделено на институционалното преследване на сръбския народ в Черна гора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Протест на албанци отказа сърби от посещение в манастир навръх Бъдни вечер

A1 On (Македония): Протест на албанци отказа сърби от посещение в манастир навръх Бъдни вечер

6 Януари 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Джаковица. Стотици албанци излязоха на протест в Джаковица в Западно Косово, за да попречат на вярващи от Сърбия да посетят местния православен манастир навръх Бъдни вечер, съобщава скопската електронна медия A1 On.
Протестът приключи след като областният директор на полицията Ахмет Хаси съобщи, че сръбските поклонници няма да извършат планираното си посещение.
Протестантите твърдят, че нямат нищо против православни вярващи, а само срещу онези, които претендират, че са вярващи, и които, според думите им, знаят, че са извършили тежки престъпления в техния град по време на войната от 1998-1999 г.
„Ние, гражданите на Джаковица, нямаме проблем с тяхната вяра, нито с правото им на поклонение, така както те го тълкуват. Проблемът е, че сред тях има хора, чиито дела знаем по време на войната. Те имат име и фамилия. Но ние сме свидетели, че те нито са разследвани, нито са съдени, нито са наказани за тези престъпления. При тези обстоятелства, когато институционалното мълчание слага сол върху нашите рани, посещението им в града, който те удавиха, е провокация“, казва се призивът за протеста.
Протестиращите се събраха пред портите на православния манастир със знамена и списък с имена на сърбите, за които твърдят, че са извършили престъпления. Вдигнат бе плакат с надпис „Джаковица“ не забравя.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Ще отвори ли македонският премиер границите със Сърбия и България?

B92 (Сърбия): Ще отвори ли македонският премиер границите със Сърбия и България?

6 Януари 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев коментира неотдавнашно изявление на албанския премиер Еди Рама. Лидерът на кабинета в Тирана заяви, „освен границата с Косово" иска да отвори границите на Албания с Македония, Черна гора и Гърция. В отговор Заев увери, че ще „направи същото, защото ще облагодетелства региона", отбелязва сръбската електронна медия B92.
„Аз веднага ще отворя всички граници", подчерта македонският премиер, като същевременно заяви, чене вижда нищо спорно в изявлението на Рама за отваряне на границите със съседите, включително с Македония.
Заев бе попитан от белградските медии - ако подкрепя предложението на Рама конкретно за отваряне на границите между Албания, Македония, Черна гора и Гърция, защо не споменава и Сърбия и България? Лидерът на кабинета в Скопие отговори: „Казах всичко, което имаше да се каже по тази тема“. По-късно, след настояване на журналистите да обясни позицията си по въпроса, македонският премиер заяви, че „трябва да създадем условия за институционална удовлетвореност и взаимно доверие".
С оглед задълбочаване европейските интеграционни процеси, очакваме, продължи Заев, че няма да има граници между страните от региона. Заев също „вярва, че страните от региона бързо ще отговорят на стандартите, като всички съвременни западноевропейски страни, за граници, отворени за всички граждани".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Можем да вземем пример от Договора от Преспа

Рамуш Харадинай: Можем да вземем пример от Договора от Преспа

5 Януари 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Не бих казал, че Договорът от Преспа между Македония и Гърция може да бъде модел за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, но можем да вземем някои добри разпоредби от споразумението, казва премиерът на Косово Рамуш Харадинай в интервю за Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от македонското електронно издание “Фокус“
„Ние се стремим да постигнем всеобхватно споразумение, защото има дълъг списък от проблеми между Белград и Прищина: военни репарации, правоприемство, търговия и политика, права на сръбската общност в Косово, религиозни и всички други права. ... Надявам се, че ще успеем и да приемем някои добри разпоредби от споразумението от Преспа. Не трябва обаче да казвам, че това е модел, защото отношенията между Косово и Сърбия са различни“ - казва Харадинай.
Той каза, че Прищина е заинтересована от споразумение с Белград за постигане на мир за народите на двете страни, което според него ще помогне за икономическото развитие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Всяка идея за промяна на границите на Балканите е опасна

„Нова Македония“ (Македония): Всяка идея за промяна на границите на Балканите е опасна

4 Януари 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всяка идея за преместване или премахване на границите на Балканите е опасна, пише македонският вестник “Нова Македония“.
Така твърдят политици и анализатори от региона от години. Достатъчно е да се проследи позицията на всички, които се интересуват от диалога между Прищина и Белград, за да разберете ефекта от това твърдение. Всъщност, реакциите след съобщението на албанския премиер Еди Рама по време на неговото новогодишно обръщение, в което той обяви отваряне на границите между Албания с Косово. То стана факт в първия ден на 2019 г. като част от споразумение между двете правителства за сътрудничество, подписано миналата година в град Печ в Косово. Наред с други неща заяви, че това е само началото на "заличаването на границите за албанците на Балканите", подхранвайки духа на национализма и допълнително нажежавайки ситуацията в региона. Това изявление на албанския премиер провокира нервността на политиците в региона, включително и в Македония, която според мнозина е създадена не поради ендемичната нестабилност на границите в региона, а поради съмнителната стабилност на гаранциите на Запада за подобни идеи.
Именно тези послания, които имат за цел да осигурят възраждането на идеите за „велики‘ държави в региона в името на "междудържавното сътрудничество", отново са популярни. Това важи особено след изказвания на политици от региона, включително и от Македония за промяната на границите и след като Сърбия и Косово са под натиск да решат всички отворени въпроси, включително определяне на границата за да постигнат по-близки връзки с ЕС и в крайна сметка да се присъединят към блока.
В хронологичен план това не е нито първия, нито последния „бисер“ на албанския премиер Рама по тази тема, който остава ненаказан от Запада. Последното изявление на Рама, в която той каза, че 2019 г. ще бъде годината, в която няма да има граница за албанците на Балканите, е продължение на поредица от нагласи на политиците от страната и Албания, които през притесниха регионалната общественост именно с мнението, че след " премахването на границата между Прищина и Тирана ще последва духовното обединение на албанския народ в региона, който трябва да продължи и в други страни, включително Македония и Черна гора, както и в Гърция.
Макар че дълго време промяната на границите беше табу тема на Балканите, сега, както наскоро написа германският вестник Badesche Zeitung, някои балкански политици открито заплашват да отцепят отделни региони, преди да се присъединят към страните от ЕС и да ги приобщят към техните така наречени страни-майки. Цялата ситуация допълнително се нажежи след публикация в същия вестник, която припомни предложението на Еди Рама за възможен съвместен президент на Косово и Албания и изявленията на президента на Косово Хашим Тачи относно "коригирането на границите", говорейки за системата за обслужване на едно гише, която бе въведена между Косово и Албания.
И докато албанската опозиция смята, че единственото решение за спасяването на страната е сваляне на правителството на премиера Еди Рама и се противопоставя на неговата политика, той е изправен пред сблъсъци между депутатите в парламента, където дори е замерян с яйца на трибуната, възниква дилемата дали съществува опасност зад паравана на различни видове междудържавно сътрудничество, за да се скрият амбициите на някои балкански политици за великодържавни идеи, чиято крайна цел е прекрояването на границите на региона. Подобна тенденция със сигурност ще има сериозни последици за Република Македония.
Съживяването на идеите за "велики“ държави като предпоставка за траен мир на Балканите, както и заличаването на съществуващите граници, в последно време повдигнаха старите нови дилеми и въпроси на сигурността, от които Македония е пряко засегната. Сега обаче, когато се възродиха подобни тенденции на Балканите, преди да се присъединят към страните от ЕС и НАТО, тези идеи трябва да предизвикат тревога в Брюксел и Вашингтон от последващ възможен конфликт в резултат на призивите за ново прекрояване на границите на Балканите.
Въпреки това Македония и регионът трябва да да бъдат по-мъдри и да намалят значението на тези националистически изблици на лица, които призовават за корекции на границите на Балканите и в същото време да изискват по-строги реакции на Запада към такива ‚налудничав сънища“, защото историята е показала, че в тези идеи няма просперитет, нито икономически, нито политически и още по-малко национален.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Курир (Сърбия): Косовски албанци пречат на изселените сърби да празнуват Коледа в Джаковица

Курир (Сърбия): Косовски албанци пречат на изселените сърби да празнуват Коледа в Джаковица

4 Януари 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Белград. Разселените сърби от Джаковица няма да могат да отпразнуват Бъдни вечер и Коледа в родния си град , каза Джокица Станоевич, председател на Асоциацията на изселените сърби от Джаковица, цитиран от сръбският вестник “Курир“.
Това ще бъде втората година, когато изселените жители на града не могат да посетят града на Бъдни вечер, след като 8 000 сърби и черногорци са били експулсирани през 1999 година, отбелязва изданието.
Само три монахини в манастира на Успение на Пресвета Богородица са останали от преди многобройната православна общност в града.
Миналата седмица, четвъртата монахиня, Надежда Исаилович, е починала, а стотици от Джаковица не са били допуснати на погребението й.
Същата ситуация се повторила и за Великден през 2018 година. Сърбите от Джаковица изразяват възмущението си както от местните власти и централната власт в Прищина, които не реагират на тези незаконни действия, така и от мълчанието на международната общност.
"Искахме да отидем на погребението на Надежда Исаилович. Не ни е позволено да посещаваме град Джаковица дори за погребения", казва Станоевич.
Той отбелязва, че за последен път сръбски изселници са били в Джаковица на 28 август, но група екстремни албанци от града са хвърлили камъни по автобуса.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовският вицепремиер Фатмир Лимай: Време е Сърбия да признае независимостта на Косово

Косовският вицепремиер Фатмир Лимай: Време е Сърбия да признае независимостта на Косово

2 Януари 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю за белградското издание Expes косовският вицепремиер Фатмир Лимаж заяви, че е настъпил момент, в който Сърбия трябва да признае независимостта на най-младата държава на Балканите, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Прищинският политик припомни, че Косово е независима държава, призната от повече от 100 страни в света и от всички съседи на Сърбия. Според него е време Сърбия да се примири с реалността. „Всеки знае какво означава диалога със Сърбия и каква е целта на Косово. Това е постигане на всеобхватно обвързващо споразумение, което ще доведе до взаимно признаване, членство в Косово в ООН. Това е официалната позиция на Косово. Все още не сме видели документ или официално предложение от Белград за това как изглежда окончателното споразумение”, призна Лимай. По отношение на въведените мита за сръбски стоки, Лимай поясни, че те са отговор на агресивното отношение на Сърбия към Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Ключова точка от договора с Белград е независимост и място за Прищина в ООН

Хашим Тачи: Ключова точка от договора с Белград е независимост и място за Прищина в ООН

2 Януари 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че споразумението между Белград и Прищина, трябва да донесе чувство за победа на всички страни - не само за Косово, но и за Сърбия и международната общност, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Тачи потвърди, че ключовият момент в сделката ще бъде признаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия и място на Прищина в ООН. Той добави, че договорът трябва да дефинира и всички други отворени въпроси между двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: "Сърбия е малка Русия, митата ще останат завинаги“

Рамуш Харадинай: "Сърбия е малка Русия, митата ще останат завинаги“

2 Януари 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. На годишната си пресконференция Рамуш Харадинай е обявил, че митата, наложени от Прищина, на стоките от Сърбия ще останат „завинаги, докато Белград не реши да признае Косово“, съобщава белградското радио B92 на интернет страницата си.
Той е заявил също, че „Сърбия е малка Русия на Балканите“.
"С отварянето на косовския пазар за сръбските продукти Прищина улеснява Белград да купува оръжие от Москва за стотици милиони долари,“ е каза Харадинай и е пояснил, че митата са били вдигнати със 100 процента, за да „се защити икономиката на Косово“.
Говорейки за диалога между Косово и Сърбия, той е обявил, че екипът на Прищина „получава подкрепа от всекиго, включително и от него“.
"Ние създадохме рамка за диалог, но все още не сме я завършили изцяло“, е казал Харадинай на пресконференцията.
Запитан дали все още е против идеята за „корекция на границата“, той не е отговорил директно, а само е казал, че Прищина е „избрала екип за диалог, който не е лесно да се проведе, а в бъдеще властите ще се съсредоточат върху икономиката“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова ТВ (Македония): Рама: Изменение на границите с Македония, Черна гора и Гърция според Шенген

Нова ТВ (Македония): Рама: Изменение на границите с Македония, Черна гора и Гърция според Шенген

2 Януари 2019 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Скопие/Тирана. „Отваряне на границата с Косово е само началото“, това е казал албанският премиер Еди Рама в новогодишното си обръщение към нацията, съобщава македонската Нова ТВ. В бъдеще подобен сценарий ще се обяви за Гърция, Македония и Черна гора и е добавил: „Вярвам, че границата между Косово и Албания през пролетта ще бъде по критериите на Шенгенското споразумение.
Тази практика албанския премиер възнамерява да използва, за да влезе страната в Европейския съюз.
Това предупреждение Рама отправя три дни, след като косовският премиер Рамуш Харадинай написа в страницата си във Фейсбук, че „от този момент границата между Косово и Албания“ не съществува.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: През 2019 година ще постигнем споразумение със Сърбия

Хашим Тачи: През 2019 година ще постигнем споразумение със Сърбия

1 Януари 2019 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Президентът на Косово Хашим Тачи смята, че окончателното споразумение между Белград и Прищина ще бъде постигнато през 2019 година, съобщава македонският телевизионен канал “Нова ТВ“.
"2018 г. беше годината на Косовската армия, а годината, която започва, ще бъде годината на отваряне на границата между Косово и Албания и постигане на окончателно споразумение между Косово и Сърбия", написа Тачи в социалната мрежа „Фейсбук“.
В колона, публикувана от него на уебсайта на Радио Телевизия Косово, Тачи пише, че "няма време за губене в постигането на устойчив и траен мир, който ще бъде постигнат чрез споразумение за отношения със Сърбия."
Политическите лидери на Косово през 2019 г. са готови да вземат трудни решения, които ще бъдат в интерес на Косово и в интерес на мира на Балканите, каза Тачи и добави, че очаква споразумението със Сърбия да бъде постигнато в близко бъдеще.
"Мисля, че сега е най-добрият момент за постигане на устойчив и траен мир", написа Тачи и отбеляза, че политическите обстоятелства в Косово и Сърбия предвиждат такова споразумение.
В интервю за портала "Еспресо" сръбският президент Александър Вучич, който говори за Косово, каза, че Сърбия е свързана с Косово.
"Когато проследите обявената от Косово независимост през 2008 г., когато проследите решението на Международния съд, което е абсолютно неблагоприятно за нас, тогава ръцете ви са вързани и трябва да останете на ринга не 3 минути, но 12 рунда по три минути ”, каза Вучич в новогодишното интервю.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Брюксел призова повторно Прищина да премахне митата за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

Макфакс: Брюксел призова повторно Прищина да премахне митата за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина

31 Декември 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският съюз призова Прищина да преразгледа решението и да премахне митата за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, предава Макфакс.
"Искаме да повторим посланието на ЕС, че въвеждането на мита не допринася за добросъседските отношения и че това противоречи на вече направените обещания на Косово относно регионалната интеграция и задълженията по Споразумението за стабилизиране и асоцииране", заяви офисът на ЕС в Прищина, реагирайки на новото въвеждане на 100% данък върху стоки от чужди марки произведени в Сърбия.
„Затова призоваваме Прищина да преразгледа отново своето решение и да оттегли митата, което би било правилното решение за напредъка на Косово и неговите граждани (за интеграция) към европейските пазари, сега и в бъдеще“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Митата ще паднат, когато бъдат премахнати границите межди Косово и Албания през март

Александър Вучич: Митата ще паднат, когато бъдат премахнати границите межди Косово и Албания през март

30 Декември 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Официален Белград реагира на въвеждането на съвместен граничен контрол на границата между Албания и Косово, пише електронното издание на прищинския вестник Gazeta Express.
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви на пресконференция в неделя, че албанците планират да отменят митата върху сръбските стоки, когато върнат Европейския съюз обратно в процеса на диалога.
Държавният глава свързва въпроса с премахването на границите между двете албански държави със 100-процентовите мита върху всички стоки, внесени от Сърбия.
„Наясно съм, че те имат свой план. Но, в края на март, когато премахнат границите, те ще отменят също и вносните мита и ще кажат, че искат да говорят от позицията на обединена Албания, а не само от името на Косово“, обясни Вучич.
Той припомни, че Белград е предупреждавал за предстоящото премахване на границите между Албания и Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Джон Болтън е обсъждал с Путин и Лавров възможен договор между Белград и Прищина

Ивица Дачич: Джон Болтън е обсъждал с Путин и Лавров възможен договор между Белград и Прищина

30 Декември 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Американците вече изразиха готовност да организират церемония за подписване на договор между Белград и Прищина и да поканят и други държави, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич, предава македонският портал „А1 Он“.
В интервю пред белградския ежедневник „Политика“, Дачич е разкрил, че съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън е разговарял за това и с руския президент Владимир Путин и министъра на външните работи Сергей Лавров.
„Целта им е Русия да е съгласна и да участва в това, с изключение на онази част, която се води от Европейския съюз. Великите сили трябва да бъдат гарант на споразумението, защото то трябва да мине и в Съвета за сигурност на ООН“, подчерта сръбският министър.
Що се отнася до диалога с Прищина, Дачич посочи, че преговорният процес е в цялостен застой и патова позиция, а за да продължи, Косово трябва да отмени търговската блокада срещу Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

European Western Balkans: Близо 70% от сърбите биха гласували против присъединяване към НАТО, докато само 11% са за

European Western Balkans: Близо 70% от сърбите биха гласували против присъединяване към НАТО, докато само 11% са за

30 Декември 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Белград. Ако през тази седмица се проведе референдум за присъединяване на Сърбия към НАТО, 68% от гражданите на страната ще гласуват „против“, 11% биха били „за“, а 21% изобщо не биха участвали в допитването, сочат данните от съвместна анкета на Центъра за свободна електроника и демокрация и Центъра за евроатлантически изследвания (CEAS), озаглавена „Евроатлантическа интеграция и Диалога между Белград и Прищина“, предава сръбското електронно издание European Western Balkans.
Западните ни съседи изтъкват като причина за противопоставянето си преди всичко бомбардировките на Алианса над Сърбия през 1999 година (47%), докато респондентите, които са посочили, че биха гласували за влизане в Алианса на потенциален референдум, биха го направили заради съображения за сигурността на страната (58%).
В коментара си за резултатите, директорът на CEAS Йелена Милич заяви, че 11% е стабилен показател, който не се е понижил независимо от дългогодишната анти-кампания в сръбските медии.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: От днес няма граница между Косово и Албания

Рамуш Харадинай: От днес няма граница между Косово и Албания

30 Декември 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви на своя профил във „Фесйбук“, че „от днес между Република Косово и Република Албания няма граница“, предава македонският портал "А1 Он".
Министър-председателят направи това изявление след проведената в събота вечерта церемония по подписването на споразумение между Тирана и Прищина за въвеждане на съвместен контрол на границата между двете страни.
„Това, което някога беше граничен пункт на Косово, сега вече не съществува, изцяло е премахнато. Очакваме и развитието на останалата част от нужните договори и протоколи, за да не бъдат спирани превозните средства, така че тук ще бъдат спирани много малко автомобили, за да бъдат направени нужните рутинни процедури“, заяви Харадинай на граничния пункт Морина.
Междудържавното споразумение за въвеждане на съвместен контрол бе подписано в събота от министрите на вътрешните работи на Косово и Албания Екрем Мустафа и Сандер Лешай.
Целта на споразумението, както заявиха представители на двете страни, е да се създаде интегрирано управление на границите от двете страни, а косовският премиер изрази увереност, че това ще се случи много скоро.
„Така че няма да има двоен контрол, а само единичен и аз вярвам, че до 2 април тази граница ще бъде точката, която ни обединява“, заяви Харадинай, като обяви, че през следващите месеци ще бъде интензифицирана работата за „цялостното премахване на границата между Косово и Албания, на шенгенския принцип“.
След подписването на спогодбата между Прищина и Тирана, косовският премиер оцени, че „с това се укрепва и засилва двустранното партньорство между двете страни“, на своята страница във „Фейсбук“.
„В този дух, днес имах честта да участвам в подписването на договора за издигане на общи гранични пунктове между Косово и Албания на принципа на ИБМ и на нашия общ европейски път. От днес границата между Косово и Албания вече не съществува! Честито Косово, честито Албания!“ – написа Харадинай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Exit (Албания): Сърбия поиска от Албания да оттегли признанието на независимостта на Косово

Exit (Албания): Сърбия поиска от Албания да оттегли признанието на независимостта на Косово

30 Декември 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Тирана/Белград. Сръбският премиер Ана Бърнабич е поискала от министър-председателя на Албания Еди Рама да оттегли признанието на независимостта на Косово. В писмо, изпратено до повечето страни-членки на ООН, сръбският политик интензифицира допълнително усилията на правителството в Белград да отмени държавността на Косово, пише албанското електронно издание Exit.
Медията отбелязва, че „последният ход на Бърнабич идва в момент на високо напрежение между Белград и Прищина, след показаната от Сърбия враждебност в международните отношения спрямо своя съсед и последния отговор на Косово, което наложи нови 100-процентови мита върху стоките, произведени в Сърбия“.
Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич води с пълна сила кампанията за блокиране на членството на Косово в международни организации. През октомври 2017 г. кандидатурата на Косово за присъединяване към ЮНЕСКО се провали поради сръбската кампания, подкрепена от Русия. Една година по-късно, през ноември 2018 г., на Косово бе отказано и членство в Интерпол. Междувременно министър Дачич често твърди, че лобирането му е довело до предполагаемо оттегляне на признаването на Косово от няколко държави. Докато в много от случаите подобни твърдения трудно могат да бъдат потвърдени чрез източници, различни от сръбския външен министър, това, което остава ясно, е, че Белград води постоянната интензивна работа на за подкопаване на държавността на Косово и членството му в регионалните и международните организации, посочва още изданието.
„Сърбия развива трескава дейност по тази линия, докато двете страни се предполага, че трябва да водят Диалог за нормализация на отношенията от2011 година“, продължава Exit.Под напрежението от последния провален опит на Прищина да влезе в Интерпол, правителството на министър-председателя Рамуш Харадинай отговори, като увеличи до 100-процента вносните мита върху сръбските стоки.
Албанското правителство не е изказвало публично мнение във връзка с писмото до Рама, или за това дали той е отговорил на него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Харадинай:  От днес граница между Косово и Албания няма

ТАНЮГ: Харадинай: От днес граница между Косово и Албания няма

30 Декември 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. „От днес (събота – бел. ред.) граница между Косово и Албания няма“. Това е написал премиерът на Косово Рамуш Харадинай на страницата си във Фейсбук, съобщава ТАНЮГ по информация от прищинския всекидневник „Зери“.

„За мен беше чест да участвам в подписването на споразумение за създаване на общи гранични пунктове между Косово и Албания по нашия общ европейски път ", е написал още Харадинай.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Призракът на Велика Албания се материализира

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Призракът на Велика Албания се материализира

29 Декември 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Политическата върхушка в Косово едва бе обявила преобразуването на формираните от бойци от АОК (УЧК – Армията за освобождение на Косово) сили за сигурност в армия, когато в страната вече пристигнаха 24 американски армейски бронирани коли Humvee. Малко след първата доставка се очаква и втора – още 27 такива машини. Това бе поредното крещящо нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 година, пише Алексей Торопов в материал, публикуван от електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“ и представен без редакторска намеса.
Въпреки че тази резолюция признава териториалната цялост на Югославия, подложена на бомбардировките на НАТО, тя разпорежда изтеглянето на югославските войски и полицията от Косово и прави невъзможно тяхното завръщане, присъствието в региона на международната гражданска мисия от наблюдатели (вместо това има чужди въоръжени сили КФОР), връщането на бежанци (сръбските бежанци така и не се завърнаха) и разоръжаването на албанските бойци. Последният елемент не бе изпълнен. Сега от екстремистите направиха армия: петхиляден военен корпус, плюс три хиляди резервисти, а бившият гангстер и полеви командир Хашим Тачи обеща да отпусне 5-процентна квота за местни сръбски новобранци...
Политическият координатор на постоянното представителство на САЩ при ООН Родни Хънтър заяви, че „Съединените щати отново потвърждават подкрепата си за постепенно, прозрачно преминаване към професионални, многонационални, свързани с НАТО сили, които обслужват всички косовски общности“.
Американците форсират завършването на процеса на разделяне на Косово от Сърбия, който те започнаха преди двадесет години. През 1998 г. АОК, подготвена от американски и британски инструктори в бази в Албания, започна атаки срещу югославската армия и полиция, разгръщайки терор срещу косовските сърби и лоялните на властите техни съплеменници. Десет години по-късно, през 2008 г., след няколко вълни на анти-сръбски етноцид, сръбското Косово, окупирано от НАТО, бе обявено за „независима държава“. Десет години по-късно, през 2018 г., Прищина, с Вашингтон зад гърба си, заяви, че ще води преговори с Белград само при условие, че сръбските власти признаят „държавността на Косово“ и премахнат пречките пред членството на Република Косово в ООН, ЕС и НАТО.
Именно тези формулировки бяха изразени в резолюцията „за диалог със Сърбия”, която наскоро бе приета от косовския „парламент”. Един от лидерите на косовската преговаряща група беше Фатмир Лимай, бивш гангстер и боец, дясната ръка на Хашим Тачи, който бе привлечен като обвиняем от Хагския трибунал за изтезания, убийства и нечовешко отношение към сърбите и верните на Белград албанци в лагера Лапушник, но бе оправдан. Този Лимай вече заяви, че в допълнение към изискванията на резолюцията на косовския „парламент“ той ще търси обезщетение от Белград за „военна агресия“...
„Тази резолюция е безсмислена ...“, коментира министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович. „Те могат да назначат когото си искат да бъде ръководител на преговорните групи, но трябва да помнят, че са лично виновни, че са предавали сърби на вътрешните органи, убили са, изнасилвали са, включително деца, избивали са цели села“.
По-рано, на 6 ноември, косовският режим наложи 10-процентови мита върху всички стоки от Сърбия, а на 21 ноември увеличи митото на 100%. Рамуш Харадинай, министър-председателят на квази-държавата Косово, също беше гангстер и боец в миналото и заяви, че санкциите срещу Сърбия ще продължат, докато Белград не признае „независимостта“ на региона, който е откъснат от него. Той също заплаши с „по-строги“ мерки за натиск върху Белград. Медиите започнаха да предполагат: забрана за влизане в Косово от сръбски официални лица и превозни средства със сръбски номера, непризнаване на сръбски официални документи ... Харадинай казва, че ако Сърбия се опита да реши проблема със сила, САЩ ще подкрепят косовската армия.
Засега митата удрят най-вече сръбските анклави в Северно Косово, които се снабдяват от Белград: хлябът се е увеличил с 30%, сръбската преса спряла да достига до абонатите, местните болници започнали да чувстват липсата на кислород, наркотични препарати, лекарства с кратък срок на годност, болниците преминали изключително към спешни операции.
Албанците демонстрират, че са господари на Северно Косово, населявано от сърби: през септември специалните сили на Косово се нанесоха в контролираната от Сърбия водноелектрическа централа Газивода, а през ноември косовската полиция задържа четирима сърби по подозрение за убийството на местния сръбски активист Оливер Иванович.
Арестуваните са били държани в продължение на един месец без съдебен процес, като за трима от тях арестът е продължен до 24 декември. В същото време властите в Косово нямат главен обвиняем - предполагаемият убиец ...
Всички тези събития се случват в дните, когато се отбелязва хилядолетието на древната Призренска епархия, макар че само един процент от населението все още е православно в Призрен. А в средновековната резиденция на сръбските патриарси на Печ преди около месец албанският премиер Еди Рама заяви, че през първата половина на 2019 г. е планирано да се създаде митнически съюз и да се направи унификация на документите, както и да се разработи стратегия за обединяване на албанския народ до 2025 година. Призракът на „Велика Албания“ се материализира.
В Македония, където благодарение на албанското малцинство местните прозападни сили успяха да прокарат преименуването на страната в „Северна Македония”, което отваря пътя към НАТО и ЕС, албанците получиха държавен статут на своя език (законопроектът е в етап на одобрение) и наводниха със съплеменници ръководството на републиката. Черна гора, където албанското малцинство „помогна” на местното население да гласува за отделянето от Сърбия, вече се присъедини към НАТО и чака влизане в ЕС. И ако Белград бъде убеден да признае Косово, то тогава те ще могат да започнат да претендират за засега принадлежащата на Сърбия, но населена с албанци Прешевска долина.
Ползата на САЩ от създаването на „Велика Албания“ е най-голяма: преначертавайки границите, Вашингтон ще установи окончателна хегемония над Балканите и ще погребе надеждите на гравитиращите към Русия православни сърби. А към това, че албанската мафия е най-жестоката и успешна от всички криминални групировки в Европа, също ще е от полза за САЩ в отношенията им с европейските съюзници.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Спутник“ (Сърбия): От 1 януари Албания и Косово въвеждат съвместен контрол на границата

„Спутник“ (Сърбия): От 1 януари Албания и Косово въвеждат съвместен контрол на границата

29 Декември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Тирана/Прищина. От 1 януари на граничните пунктове между Албания и Косово ще бъде установен съвместен контрол, предава сръбската редакция на радио „Спутник“, като се позовава на информация от МИА.
Както посочва изданието, решението беше взето по-рано от правителството в Тирана, а министърът на вътрешните работи Сандер Леши обяви, че ще бъдат предприети още много важни стъпки целящи да въведат изцяло европейските стандарти на албанско-косовската граница.
„Предстоят значителни промени в управлението на границите с Косово. Ще бъде премахнат двойният контрол. Полициите на Албания и Косово съвместно ще контролират на принципа на едно спиране, един контрол, контрол на едно гише. Правителството реши да направи тази важна промяна, която ще улесни свободното движение между Албания и Косово“, написа Леши в „Туитър“.
Според него това не е последната промяна, която ще се случи.
„Облекчаването на свободното движение няма да свърши с това. Скоро ще бъдат предприети много по-важни стъпки, за да се установят изцяло европейските стандарти на границата между Албания и Косово“, отбеляза албанският министър.
Някои от албанските медии, които публикуваха новината, оцениха, че премиерът Еди Рама не е изпълнил желанието на министъра на диаспората и бивш премиер на Албания Пандели Майко, който поиска пълното премахване на албанско-косовската граница, отбелязва медията.
На 1 януари 2018 г. Пандели Майко остро разкритикува правителството на Еди Рама на профила си във „Фейсбук“, за това, че не е премахнал „албанско-албанската граница“.

След това той твърдо продължи да изисква елиминирането на границата, а кулминацията настъпи през август, когато Майко по време на посещението си в Скендерай (Скендер) обяви голямата новина, че границата между Албания и Косово ще бъде премахната от 1 януари 2019 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Сърбия е готова да възобнови преговорите с Косово само след отмяната на митата; Не могат да тъпчат Сърбия

Александър Вучич: Сърбия е готова да възобнови преговорите с Косово само след отмяната на митата; Не могат да тъпчат Сърбия

29 Декември 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия е готова да възобнови диалога с косово само след отмяната на 100-процентовите вносни мита върху сръбските стоки, заяви в събота президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от ТАСС.
„Отменете вносните мита и можем да разговаряме, да се върнем към обсъждането на Общността на сръбските общини и всичко това, което вие обещахте да изпълните от април 2013 година“, цитира думите на сръбския президент ТАНЮГ. „Нито президентът на САЩ Доналд Тръмп, нито който и да е друг на света“ може да принуди Белград да продължи преговорите, докато митата не бъдат отменени, подчерта държавният глава.
„Може да ми звъни американският президент Доналд Тръмп, или който и да е друг на света, но Сърбия не е страна, която всеки може да тъпче“, подчерта Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Спечелихме войната срещу Сърбия, време е за мир

Хашим Тачи: Спечелихме войната срещу Сърбия, време е за мир

29 Декември 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. В годишното си обръщение пред депутатите в Прищина, президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че страната е спечелила войната срещу Сърбия и е дошло време да се спечели мира, предава белградското радио „Б92“.
„Със Сърбия имаме векове на военни действия. Спечелихме тази война на огромна цена“, заяви държавният глава.
„Сега е време да спечелим мира със Сърбия, за нас и бъдещите поколения. Ето защо приветствам преговорния екип от косовския парламент и започването на работата за постигане на споразумение със Сърбия“, заяви косовският президент по време на парламентарна сесия, която беше бойкотирана от опозиционните партии ЛДК (Демократическата лига на Косово, Движение „Самоопределение“ и Социалдемократическата партия на Косово“.
Според Тачи, договорът с Белград трябва да е окончателен всеобхватен документ, подписан в рамките на мирния процес под егидата на Европейския съюз и който има пълната подкрепа на САЩ.
„Споразумението трябва да доведе до признаването на Косово от Сърбия и членство в ООН, а същевременно то трябва да донесе устойчив мир и стабилност на региона“, обясни държавният глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Прищина: Няма начин статуквото в Косово да бъде запазено

Посланикът на САЩ в Прищина: Няма начин статуквото в Косово да бъде запазено

29 Декември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви, че 2019 година „трябва да бъде годината на всеобхватното споразумение“ в интервю пред косовския сръбски онлайн портал KoSSev. „Ако отношенията между Сърбия и Косово не се подобрят, ще стане още по-лошо. Наистина няма никаква възможност да се запази статуквото“, подчерта дипломатът.
Посланик Коснет изтъкна, че страната му иска да види „креативно, всеобхватно споразумение между двете страни“, което трябва да вземе предвид грижата за сърбите в Косово и тяхната сигурнос и това не може да бъде пренебрагнато.
„Не казах двамата президенти, защото това са демокрации и има нужда от повече от двама души“, отбеляза той и посочи, че „САЩ не дават празен чек“, което означава, че „Вашингтон няма да подкрепи всичко, за което се споразумеят двете правителства“.
В същото време, по думите на дипломатическия представител, Вашингтон не получава желания резултат и не се опитва да наложи какво трябва да представлява споразумението между Косово и Сърбия и неговата позиция не се различава много от европейската.
Посланик Коснет обясни, че американското правителство счита, че би било позитивна стъпка Косово да отмени вносните мита, с цел да създаде моментум, който да тласне диалога напред.
„Честно казано, мисля, че правителството в Прищина и правителството в Белград в миналото предприеха някои стъпки, за да покажат колко са твърди и за да получат преимущество срещу другата страна“, заяви посланикът на САЩ.
„Но сега съм по-заинтересован в това да видя какви стъпки са готови да предприемат двете страни, за да покажат колко са ангажирани с диалога“, посочи още той.
Дипломатическият представител заяви също, че правителството във Вашингтон, на първо място, е дълбоко ангажирано с това да помогне на своите приятели в Косово и Сърбия да намерят трайно, устойчиво, взаимно изгодно споразумение, от което ще спечелят и двете страни и което ще помогне за засилването на връзките им със Запада и САЩ.
„Това е една от причините да бъдем оптимистични. Не съм виждал САЩ да показват такъв ангажимент, такава енергичност и престиж, както по този въпрос. Трябва да кажа, че администрацията на Тръмп наблюдава замразените конфликти, както ги наричаме, по целия свят, и казва: „Трябва да разтърсим нещата. Сега трябва да постигнем напредък ”. Така че мисля, че ангажиментът на президента Тръмп е добре приет както в Сърбия, така и в Косово“, каза посланик Коснет.
„Така че, когато ме питате коя е причината за оптимизма, която имам предвид, считам, че в международната общност има силна подкрепа за постигането на прогрес. Смятам, че 2019 година трябва да бъде годината на всеобхватното споразумение. Ако отношенията между Сърбия и Косово не се подобрят, ще стане още по-лошо. Наистина няма никакъв вариант да бъде запазено статуквото. За мен е ясно, че все повече гласове от Косово участват в процеса. Чрез формирането на държавна делегация, ние видяхме много по-широко представителство в процеса, включително част от политическата опозиция. Гласът на всички общности, включително на сръбските граждани в Косово, трябва да бъде чут. Това не е моментът да седим отстрани и да критикуваме. Това е моментът за тях да се включат. Това е бавен, сложен процес, но аз смятам, че е важно, докато продължават преговорите с Белград, всички в Косово и Сърбия да разберат, че преговарящите говорят в един глас. И аз смятам, че през 2019 година ще видим всеобхватно споразумение“, подчерта посланик Коснет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нов удар от Прищина: Косовските власти блокираха изцяло вноса от Сърбия (ОБЗОР)

Нов удар от Прищина: Косовските власти блокираха изцяло вноса от Сърбия (ОБЗОР)

28 Декември 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Правителството на Косово прие въвеждането на 100-процентни мита за вноса на стоки на чуждестранни компании, които имат собствени производствени предприятия в Сърбия. Така на практика властите в Прищина блокираха целия внос в страната от сръбска територия, независимо от страната на произхода на стоките.
Миналия месец правителството на Рамуш Харадинай наложи 100-процентни мита върху вноса на стоки, произведени в Сърбия и Босна и Херцеговина. Мярката обаче не обхвана продукцията на чуждестранните компании, опериращи в страната. С последното решение на Прищина под ударите на новите мита попаднаха девет чуждестранни компании, които имат заводи в западната ни съседка.

Решението на правителството в Прищина е взето по предложение на Министерството на търговията и промишлеността (МТИ) на Косово. Ресорният министър Енрихт Шаля поясни, че на правителството на Косово е предложено от „приятели партньори" всички компании от Сърбия да бъдат третирани по еднакъв начин.
„МТИ иска да третира равноправно всички фирми и затова премахва списъка на компаниите, които не плащат митата. Решението ще влезе в сила на 1 януари 2019 г.“, поясни Шаля.

Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай подчерта, че последното, както и предходното решение за увеличаване на митата за вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина е отговор на агресивната и враждебна политика на Белград към страната. Като последно доказателство за подобно поведение той посочи писмата, които сръбският му колега Ана Бърнабич изпрати до различни страни, включително до Албания, с призив за оттегляне на признаването на независимостта на Косово.
Харадинай подчерта, че подобно поведение на официален Белград е неприемливо за Прищина и че митата ще останат в сила до признаването на Република Косово от Сърбия.

Само ден по-рано посланиците на САЩ, Великобритания, Италия, Германия и Франция призоваха Косово да даде шанс на споразумението със Сърбия, като премахне митата. Решението на косовското правителство от миналия месец доминираше срещата между лидерите на Прищина и дипломатическите представители в Прищина на т.нар. петте големи страни. Последните настояха за постигането на „примирие“, за да се даде възможност за окончателно уреждане на спора между Белград и Прищина през първата половина на следващата година.
Дипломатите призоваха косовските власти да отменят 100-процентните мита за сръбския внос поне до април следващата година. В замяна те изразиха готовност да положат усилия за убеждаване на Сърбия да преустанови кампанията си за насърчаване на страните да оттеглят признаването си на Косово.

Новината за разширяването на списъка на компаниите, които ще бъдат облагани със 100-процентови мита, буквално взриви официален Белград. Сръбският вицепремиер и министър на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич призова международната общност и по-специално Европейския съюз и САЩ за незабавна реакция на решението на Прищина да въведе 100-процентни мита за вноса в страната на стоки от чуждестранните компании, опериращи в Сърбия.
Ляич припомни вчерашното изявление на представител Прищина, че митата може да бъдат временно отменени и отбеляза, че ден по-късно е взето напълно противоположно решение.
„Така че това е най-новият сигнал за всички международни организации и институции, най-вече за Брюксел и Вашингтон, да реагират спешно, защото сега техните компании са подложени на санкции“, подчерта Ляич.

На свой ред ръководителят на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че с решението си да въведе 100-процентни мита за вноса в страната на стоки от чуждестранните компании, опериращи в Сърбия, Прищина обявява война на големи световни марки и в същото време „наругава“ петте най-влиятелни страни, чиито посланици се срещнаха с с представители на институциите Прищина в четвъртък.
Според Джурич действията на Прищина показват, че албанците не са честни, когато казват, че искат нормализиране на отношенията и постигане на споразумение със Сърбия, а се стремят точно към това това, което предупреди сръбският президент Александър Вучич - по-нататъшната ескалация на напрежението между двете страни.
„Прищина потъва все по-дълбоко в калта на собствените си луди решения и това дори не е тъжно, смешно е“, заяви Джурич пред репортери в отговор на решението на косовските институции.
Той посочи, че международната общност не е реагирала навреме на „глупавите ходове на Прищина" и че е наложила огън на петрол и е създала политически предпоставки за войната със световните компании.
Джурич подчерта, че Сърбия ще продължи да се противопоставя и противопоставя на подобна политика. „Ние сме за свободна търговия, нормални отношения и равни възможности за всички. Това, което те правят, е чиста лудост", подчерта Джурич.

Не по-малко емоционална бе и реакцията на министъра на отбраната на Сърбия Александър Вулин. „От терорист не се става държавник, от Косово не се прави държава!“, бе коментарът на военния министър на Белград по повод решението на кабинета в Прищина.
Според изявление на Министерството на отбраната Вулин е подчертал: „Сърбите имаме поговорка, която може да послужи на държавите, признали Косово, да разберат политиката на (премиера Рамуш) Харадинай – „Храни куче да те лае“.

След решението на Прищина да въведе нови мита върху стоки, произведени от международни компании в заводите им в Сърбия, най-голямата партия на етническите сърби в Косово – „Сръбска листа“ призова международната общност да реагира и да „вразуми“ косовските власти възможно най-скоро, подчертавайки, че това е безпрецедентен акт, насочен срещу сърбите.
„Докога ЕС си затваря очите си за нарушаването на всички международни споразумения и институционални уреждания над сърбите, което е най-прякото подкопаване на мира в този регион? Това ли е съветът, който големите пет (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия) са дали на „отрочето“ си? Това е въпрос, на който – за съжаление, няма да получим отговор“, се казва в изявление на партията.
В текста се подчертава, че заплахата за оцеляването на една нация в Европа през XXI век трябва да бъде осъдена и санкционирана най-бързо.
„Решението на Прищина да въведе нови мита, което означава пълна блокада на вноса на сръбски продукти, а сега и на стоки на международни компании, показва уязвимостта на албанските политици и неспособността на международните представители да накажат антисръбското и антицивилизационно поведение, което застрашава оцеляването на сръбското население в Косово и Метохия“, алармираха от „Сръбска листа“.

Редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сръбска листа“: Международната общност да вразуми Прищина

„Сръбска листа“: Международната общност да вразуми Прищина

28 Декември 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. След решението на Прищина да въведе нови мита върху стоки, произведени от международни компания в заводите им в Сърбия, партията на етническите сърби в Косово – „Сръбска листа“, призова международната общност да реагира и да „вразуми“ косовските власти възможно най-скоро, подчертавайки, че това е безпрецедентен акт, насочен срещу сърбите, предава „Радио-телевизија Србије“ (РТС).
„Докога ЕС си затваря очите си за нарушаването на всички международни споразумения и институционални уреждания над сърбите, което е най-прякото подкопаване на мира в този регион? Това ли е съветът, който големите пет (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия) са дали на „отрочето“ си? Това е въпрос, на който – за съжаление, няма да получим отговор“, се казва в изявление на партията.
В текста се подчертава, че заплахата за оцеляването на една нация в Европа през XXI век трябва да бъде осъдена и санкционирана най-бързо.
„Решението на Прищина да въведе нови мита, което означава пълна блокада на вноса на сръбски продукти, а сега и на стоки на международни компании, показва уязвимостта на албанските политици и неспособността на международните представители да накажат антисръбското и антицивилизационно поведение, което застрашава оцеляването на сръбското население в Косово и Метохия“, алармират от „Сръбска листа“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Сръбският министър на търговията призова международната общност за незабавна реакция за новите косовски мита

Blic (Сърбия): Сръбският министър на търговията призова международната общност за незабавна реакция за новите косовски мита

28 Декември 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вицепремиер и министър на търговията, туризма и телекомуникациите Расим Ляич призова международната общност и по-специално Европейския съюз и САЩ за незабавна реакция за решението на Прищина да въведе 100-процентни мита за вноса в страната на стоки от чуждестранните компании, опериращи в Сърбия, съобщава белградското електронно издание Blic.
Ляич припомни вчерашното изявление на представител Прищина, че митата може да бъдат временно отменени и отбеляза, че ден по-късно е взето напълно противоположно решение.
„Така че това е най-новият сигнал за всички международни организации и институции, най-вече за Брюксел и Вашингтон, да реагират спешно, защото сега техните компании са подложени на санкции“, подчерта Ляич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Марко Джурич за новите мита на Прищина: Международната общност не  реагира навреме на глупавите ходове на Косово и създаде политически предпоставки за войната със световните компании

РТС (Сърбия): Марко Джурич за новите мита на Прищина: Международната общност не реагира навреме на глупавите ходове на Косово и създаде политически предпоставки за войната със световните компании

28 Декември 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Ръководителят на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че с решението си да въведе 100-процентни мита за вноса в страната на стоки от чуждестранните компании, опериращи в Сърбия, Прищина обявява война на големи световни марки и в същото време „наругава“ петте най-влиятелни страни, чиито посланици се срещнаха с с представители на институциите Прищина в четвъртък, предава „Радио-телевизија Србије“ (РТС).
Според Джурич действията на Прищина показват, че албанците не са честни, когато казват, че искат нормализиране на отношенията и постигане на споразумение със Сърбия, а се стремят точно към това това, което предупреди сръбският президент Александър Вучич - по-нататъшната ескалация на напрежението между двете страни.
„Прищина потъва все по-дълбоко в калта на собствените си луди решения и това дори не е тъжно, смешно е“, заяви Джурич пред репортери в отговор на решението на косовските институции.
Той посочи, че международната общност не е реагирала навреме на „глупавите ходове на Прищина" и че е наложила огън на петрол и е създала политически предпоставки за войната със световните компании.
Джурич подчерта, че Сърбия ще продължи да се противопоставя и противопоставя на подобна политика. „Ние сме за свободна търговия, нормални отношения и равни възможности за всички. Това, което те правят, е чиста лудост", подчерта Джурич.
Запитан за твърденията на медиите в Прищина, че представители на косовските институции на среща с посланиците на САЩ, Франция, Германия, Великобритания и Италия са изразили мнение че Сърбия трябва да спре кампанията за лобиране пред отделни страни за оттегляне на признаването им на независимостта на Косово, Джурич заяви, че от подписването на Брюкселското споразумение насам с подкупи и различни нечестни методи 19 държави са признали едностранно обявената независимост на Косово.
„Те направиха това, въпреки че беше ясно, че всички открити въпроси ще бъдат решавани за масата на преговорите. Това са шампиони на света по лъжите, с които не може да се водят съществени преговори поради поведението им", заключи Джурич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Informer (Сърбия): Александър Вулин за новите мита на Прищина: От терорист не се става държавник, от Косово не се прави държава!

Informer (Сърбия): Александър Вулин за новите мита на Прищина: От терорист не се става държавник, от Косово не се прави държава!

28 Декември 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин реагира остро на решението на властите в Прищина да въведат 100-процентови мита за вноса от Сърбия и на стоки от чуждестранни компании, което на практика означава цялостно блокиране на вноса от сръбска земя в най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на белградския проправителствен вестник Informer.
„От терорист не се става държавник, от Косово не се прави държава!“, бе коментарът на военния министър на Белград по повод решението на кабинета в Прищина.
Според изявление на Министерството на отбраната Вулин е подчертал: „Сърбите имаме поговорка, която може да послужи на държавите, признали Косово, да разберат политиката на (премиера Рамуш) Харадинай – „Храни куче да те лае“.
Властите в Прищина въведоха 100-процентни мита за вноса от Сърбия на стоки от чуждестранни компании, които имат заводи на територията на страната. Решението е взето по предложение на министъра на търговията и промишлеността Ендрит Шаля. По данни на местни медии министърът е отправил предложение за еднакво третиране на стоките, внасяни в Косово от сръбска територия.
Преди повече от месец Прищина повиши до 100% митата за вноса на стоки, произведени в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Прищина въведе 100-процентни мита за вноса от Сърбия и на чуждестранни стоки

„Макфакс“ (Македония): Прищина въведе 100-процентни мита за вноса от Сърбия и на чуждестранни стоки

28 Декември 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Властите в Прищина взеха решение да въведат 100-процентни мита за вноса от Сърбия на стоки от чуждестранни компании, които имат заводи на територията на страната, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Това на практика означава, че от Сърбия не може да бъдат внасяни продукти в Косово, независимо от страната на техния произход.
Решението е взето по предложение на министъра на търговията и промишлеността Ендрит Шаля. По данни на местни медии министърът е отправил предложение за еднакво третиране на стоките, внасяни в Косово от сръбска територия.
Преди повече от месец Прищина повиши до 100% митата за вноса на стоки, произведени в Сърбия и Босна и Херцеговина, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Хашим Тачи подписа законите за трансформация на КСС в армия

RTK Live (Косово): Хашим Тачи подписа законите за трансформация на КСС в армия

28 Декември 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. На специална церемония в Президентствто в Прищина държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи подписа трите закона за трансформация на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, предава RTK Live.
„Бих искал да благодаря на международните поддръжници, на САЩ и на останалите съюзници, за този важен ден на формализиране на армията на Косово чрез обнародването на Закона за Министерството на отбраната, одобрен от парламента на Косово на 14 декември 2018 г. и получен от Службата на президента на Република Косово на 26 декември 2018 г. Настоя
щият указ влиза в сила от датата на подписването му. Още веднъж поздравявам армията на Косово", заяви Тачи на церемонията в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Хашим Тачи ще подпише законите за трансформация на КСС в армия

RTK Live (Косово): Хашим Тачи ще подпише законите за трансформация на КСС в армия

28 Декември 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи ще подпише законите за промяна на мандата на Косовските сили за сигурност (КСС), предава RTK Live.
Очаква се това да се случи в часовете преди обед в Президентството в Прищина. Припомня се, че на 14 декември парламентът на Косово прие трите закона, които предвиждат трансформация на КСС в редовна армия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Делегация на Прищина ще се срещне в Брюксел с посредници в диалога с Белград

Danas (Сърбия): Делегация на Прищина ще се срещне в Брюксел с посредници в диалога с Белград

27 Декември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Делегация на Косово ще посети Брюксел на 8 януари, за да проведе среща с посредници в диалога със Сърбия за нормализиране на двустранните отношения, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник Danas, като уточнява, че решението е обявено след среща на новоизбрания преговарящ екип на Прищина.
Официален Белград обаче е категоричен, че преговорите с Прищина няма да бъдат възобновени, докато не бъдат отменени 100-процентните мита за внос на сръбски стоки в Косово.
След среща с членове на делегацията на Прищина, президентът на Косово Хашим Тачи призова представителите на опозицията да се присъединят към екипа, за да се координират по-добре при постигането на окончателно споразумение със Сърбия. „Въпреки че този процес се ръководи от ЕС, Косово и регионът са различни след писмото на американския президент Доналд Тръмп“, подчерта Тачи.
Председателят на новия преговарящ екип, Шпенд Ахмети, заяви, че „ще информираме гражданите за това, което се обсъжда и как планираме да постигнем споразумение".
Председателят на косовския парламент Кадри Весели на свой ред заяви, че „Прешево, Буяновац и Медведжа са албански територии и ние няма да се откажем от нашите албанци, които са там. Нямаме претенции за размяна на територия, нито за корекция, но имаме претенции за нашите албанци".
В проектозакона за „Задачите, отговорностите и компетенциите на държавната делегация на Република Косово в процеса на диалог с Република Сърбия", който е приет от правителството в Прищина и който трябва да получи „зелена светлина" от парламента на Косово през януари, се посочва, че „заключителната фаза на диалога със Сърбия започва с мандата, даден на държавната делегация, за да се постигне цялостно споразумение между Република Косово и Република Сърбия."
„Това всеобхватно споразумение ще означава формално и взаимно признаване между Република Косово и Република Сърбия", се казва в документ, с който редакцията на сръбското издание разполага. Както се подчертава, косовската делегация за преговори със Сърбия „ще бъде единственият орган, упълномощен да ръководи диалога и да се консултира с конституционните институции на Република Косово".
„Държавната делегация се състои от 11 членове, включително представители на управляващата коалиция и от опозицията. Разликата в броя на членовете по отношение на правителството-опозицията в рамките на делегацията не може да бъде повече от двама души”, се посочва в проектоспоразумението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

26 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Срещата между ръководителите на косовските институции и преговарящия екип в диалога с Белград през тази седмица ще има за цел да намали различията между президента на страната Хашим Тачи, която настоява за „корекция на границите“ със Сърбия и правителството, което категорично се противопоставя на териториалните промени, съобщава на първа страница авторитетното прищинско издание Koha Ditore.
Вестникът отбелязва, че на въпросната среща няма да присъстват основните опозиционни партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие).
Източници от управляващата коалиция са заявили пред Koha Ditore, че лидерите ще се опитат да намерят общ подход по време на срещата, организирана от председателя на парламента Кадри Весели преди гласуването в народното събрание на официален документ за диалога.
Политическите коментатори твърдят, че ако лидерите не намерят компромисна позиция за финала на диалога със Сърбия, позицията на Косово в процеса ще остане променлива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Не сме луди да допуснем разширяване на формата на преговорите с Косово без участието на Русия и Китай

Ивица Дачич: Не сме луди да допуснем разширяване на формата на преговорите с Косово без участието на Русия и Китай

25 Декември 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Не сме луди да допуснем разширяване на формата на преговорите с Косово без участието на Русия и Китай, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
"Тук не искам да говоря за ежедневните изявления за разширяването на формата, идващи от прищинската страна. Това е израз на недоволството, което те имат от Федерика Могерини. От друга страна, САЩ не искат да влизат в диалога. Промяната на формата в този момент не е тема, която се обсъжда ”, каза Дачич.
Той добави, че ако форматът се промени, тогава Сърбия ще поиска участието на Русия в диалога, чиито представители вече са заявили, че ще приемат да участват.
"Ние не сме луди, за да разширим формата с онези страни, които са признали Косово, а Русия и Китай да останат на страната", каза Дачич. Той каза, че тези страни със сигурност трябва да бъдат включени, ако бъде постигнато споразумение, което сега е далеч в смисъла на ратифициране в Съвета за сигурност на ООН.
Сръбският външен министър се позова на изявленията на косовските власти, като прецени, че те имат "връзка" с някои клонове на властта в САЩ и че в Прищина продължава вътрешната борба.
„Тяхната политическа сцена е обърната навътре. Всеки ден те обявяват победите, а само по-зле отиват на международно ниво. Постигнатите от тях външнополитически успехи нямат покритие, каза Дачич. Според него властите в Прищина са като "Алиса в страната на чудесата" - те не знаят кой ги е създал и сега някои оттеглят признаването на Косово. Те твърдят, че Сърбия има фонд от 200-300 млн. евро за оттегляне на признаването на Косово ... ако имахме, и Косово щеше да оттегли признаването си, "заключи Дачич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че митата за сръбските стоки няма да отпаднат

А1 On (Македония): Рамуш Харадинай заяви, че митата за сръбските стоки няма да отпаднат

25 Декември 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай каза на сръбския си колега Ана Бърнабич, че докато Сърбия продължава да работи срещу Косово, митата от 100% върху вноса на сръбски продукти няма да бъдат премахнати, пише македонският електронен портал A1 On.
Сръбският премиер заяви пред Радио и Телевизия Сърбия (РТС), че Белград ще бъде готов да продължи диалога с Прищина само след като правителството на Харадинай оттегли спорното решение.
Косовският премиер също коментира писмото, с което Бърнабич призова албанския премиер Еди Рама да преразгледа признаването на Косово, наричайки го "безсрамно" искане.
„Виждате, че сръбският премиер Бърнабич продължава с писма до различни правителства и не се срамува да пише на Еди Рама и да го помоли да оттегли признанието. Затова, докато Сърбия има такъв подход, е много лесно да се разбере защо сме действали по този начин, каза Харадинай.
Косовският премиер даде изявление пред журналисти по време на публично мероприятие в центъра на Прищина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл потвърди планираната визита на Владимир Путин в Белград през януари

ТАСС: Кремъл потвърди планираната визита на Владимир Путин в Белград през януари

25 Декември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Кремъл потвърди планираната визита на Владимир Путин в Белград през януари, предава TACC.
Посещението на руския президент Владимир Путин в Сърбия трябва да се проведе през януари 2019 г., потвърди прес-секретарът на руския лидер Дмитрий Песков.
По-рано сръбският президент Александър Вучич заяви, че очаква руския си колега на посещение в Белград на 17 януари. За Последният път двамата лидери се срещнаха в Москва на 2 октомври 2018 година.
Сръбските медии преди това съобщиха, че по време на посещението на Путин в Белград се планира да подпишат 20 различни споразумения. В центъра на вниманието ще бъде и реализирането на съвместни проекти в областта на енергетиката, инфраструктурата и иновативните технологии.
Вицепремиерът на Русия Юрий Борисов заяви по-рано, че по време на посещението може да бъде подписано и споразумение за създаване на ядрен център в Сърбия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Косово отказва да търси компромис със Сърбия

Александър Вучич: Косово отказва да търси компромис със Сърбия

25 Декември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовските албанци по всякакъв начин избягват компромис между Белград и Прищина. Това съобщи във вторник по телевизионния канал RTV Pink сръбския президент Александър Вучич, цитиран от TACC.
"Албанците смятат, че цялото Косово принадлежи на тях, а сърбите, особено сърбите от Косово и Метохия, знаят, че Косово не е наше. Албанците не искат никакъв компромис, но ако искат, ние сме готови за разговор и споразумение, което може да осигури задоволително бъдеще за сърбите и албанците ”, каза Вучич.
В същото време президентът потвърди позицията си, че диалогът ще продължи само след отмяна на митата върху сръбските стоки. "Само когато премахнат тези мита. Ще действаме съобразно правната рамка. Нека те само да премахнат митата", каза той.
На 21 ноември Косово наложи 100% мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Вучич проведе извънредни срещи с посланиците на Русия, Китай, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия, както и извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната. Министър-председателят на Босна и Херцеговина Денис Звизич заяви, че подобно решение на Косово е погрешно и нарушава Споразумението на страните от Централна Европа за свободна търговия (ЦЕФТА). Решението на Прищина предизвика протести на сръбското население в северната част на страната (наречена регион в източника), припомня ТАСС

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazreta Express: Сърбия няма се върне в преговорите с Косово, ако Прищина не премахне митата за сръбските стоки

Gazreta Express: Сърбия няма се върне в преговорите с Косово, ако Прищина не премахне митата за сръбските стоки

25 Декември 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия няма се върне в преговорите с Косово, ако Прищина не премахне стопроцентовите мита за сръбските стоки, пише албанският вестник, базиран в Коосво Gazeta Express.
В интервю за Радио и Телевизия Сърбия (РТС) премиерът на страната Ана Бърнабич подчерта, че регионът се нуждае от мир и стабилност, за да постигне напредък и че Белград е готов да продължи диалога с Прищина, когато митата бъдат премахнати.
Докато коментира изявлението на говорителя на КФОР , че специалните части на Косовските сили за сигурност нямат задължение да искат разрешение да влязат в Северно Косово, сръбският премиер заяви, че е съгласен с изявлението на Дачич, че КФОР трябва да ни даде наръчник "какво може, или какво не може".
Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че " въоръжена албанска формация" не би могла да влезе в северната част на Косово без съгласието на КФОР. Според него подобно споразумение с НАТО трябва да се трансформира в наръчник, който трябва да се спазва от всички страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Ако се смени форматът и се включат САЩ, ще искаме участие на Русия

Ивица Дачич: Ако се смени форматът и се включат САЩ, ще искаме участие на Русия

22 Декември 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич говори за евентуален сценарий на промяна на формата на преговорите за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово, предава скопското електронно издание „МКД“.
„Ако, евентуално, се инициира сценарий за промяна на формата на преговорите за решение на косовския проблем, в който брюкселският диалог бъде заменен с разговори, в които да се включи и Америка, сръбската страна би трябвало да покани и Русия да вземе участие“, заяви той.
Властите в Прищина обявиха, че диалогът Белград – Прищина от януари до пролетта влиза в нова фаза, в която, както заяви вицепремиера на Косово Енвер Ходжай, ще бъде включен и Вашингтон.
Дачич изтъкна, че Белград, при всички случаи, цялостно и безрезервно е посветен на диалога, който може да продължи, когато Прищина отмени въведените мита от 100 процента върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Владимир Путин пристига в Белград на 17 януари

„Б92“ (Сърбия): Владимир Путин пристига в Белград на 17 януари

22 Декември 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич обяви, че руският му колега Владимир Путин ще посети Сърбия на 17 януари, предава белградското радио „Б92“.
По неговите думи, Москва не вижда проблем в това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп му е изпратил писмо. Държавният глава посочи, че ще говори с Путин открито, „както винаги“, включително и за посланието на американския лидер.
„Що се отнася до реакцията на Русия, не съм я видял. С радост чакам пристигането на Путин на 17 януари. Никога не съм имал проблем да говоря с него открито. Но не съм имал проблеми от руска страна“, заяви Вучич, в отговор на журналистически въпрос относно „публикациите в медиите за негативната реакция на писмото на Тръмп в част от руското общество и определени политически кръгове“.
Както заяви сръбският президент, ако трябваше да се взимат предвид реакциите в медиите, щеше да е по-лесно за него да види какво става в местните средства за масова информация, които „между другото, са много по-остри и лоши от руските – така че не виждам защо бих коментирал руските медии“.
Той посочи, че писмото на Тръмп е „рационално, както може да се очаква от президент на САЩ, предвид това, че Вашингтон признава Косово“.
„Но за нас добрата новина е, че е нужна ролята на Белград, докато на Прищина се казва, че трябва да преговаря с Белград“, обясни държавният глава.
Вучич повтори, че споразумението между Белград и Прищина не е близко, но той няма да се откаже да търси компромисно решение на косовския въпрос, „защото това е моята борба за мир, стабилност и бъдещето на Сърбия“.
„Не сме близко до споразумение и не казвам това, за да се харесам на някого, а защото съм неудовлетворен и нещастен, че нещата стоят по този начин“, каза сръбският президент в отговор на журналистически въпрос.
За Сърбия, подчерта Вучич, ще е добре да бъде подписано някакво споразумение, но все още страните са далеч от такова „независимо, че Тръмп вярва, че сме близо“.
Държавният глава заяви, че „Сърбия няма да позволи да се заплашва живота на косовските сърби“.
„Когато всички казват, че лесно ще постигнем някои от целите си с оръжие, а аз знам състоянието на армията и полицията ни по-добре от всеки друг в страната... И след като знам това, въпросът е кой ще е виновен утре и кой ще е оплюван, когато вашият баща, брат или дете се върнат в ковчег. Тогава ще е виновен Вучич“, заяви той.
Ето защо, поясни Вучич, „се боря за мир, стабилност и компромис, а не за война и конфликт“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Армията на Косово е продължение на АОК и ще има 250 бронирани машини

Кадри Весели: Армията на Косово е продължение на АОК и ще има 250 бронирани машини

22 Декември 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви, че Въоръжените сили на Косово са продължение на Армията за освобождение на Косово и че транзитния процес на Косовските сили за сигурност ще заеме няколко години, предава прищинското електронно издание Telegrafi.
По думите на Весели, в момента новата Армия на Косово бива оборудвана с ново въоръжение и тя ще разполага с 250 бронирани машини. „САЩ са най-големият ни поддръжник. Ще получим подкрепа под формата на оръжие и това е само началото“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Статия на Беджет Пацоли: Защо е време за Армия на Косово

Статия на Беджет Пацоли: Защо е време за Армия на Косово

22 Декември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли написа статия за EU Observer по повод решението на Прищина да пристъпи към трансформиране на Косовските сили за сигурност (КСС) в пълноценни въоръжени сили, като държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK) я представя без редакторска намеса.

„Подобно на всяка суверенна, независима държава, Косово иска да има армия, за да защити своята териториална цялост и гражданите си от всички нейни общности. Ето защо започваме процеса на трансформиране на мандата на Косовските сили за сигурност (КСС). Това ще се състои в дисциплинирания и прозрачен преход на КСС към професионална, мултиетническа армия, която ще е оперативно съвместима с НАТО.
Сегашната КСС е леко въоръжена сила от 2500 души, обучена от НАТО с отговорност да реагира при кризи, гражданска защита и да бъде на разположение на властите. Проектозаконите, гласувани в нашия парламент миналата седмица, предвиждат армия от 5000 активни войници и 3000 резервисти. В обобщение, това представлява логично и естествено заключение за развитието на апаратите за сигурност на Косово.
Това е необходима стъпка за Косово, както като самодостатъчна национална държава, така и като член на международната общност. Трансформацията на КСС символизира статута на Косово като независима държава, която 116 държави-членки на ООН потвърдиха, заедно с 82% от държавите-членки на ЕС и 86% от страните-членки на НАТО.

Защо сега?

Защо сега продължаваме с това? По-добрият въпрос е, защо не сега? Няма време като настоящето, когато става въпрос за защита на хората. Излишно е да казвам, че най-важният въпрос в дневния ред на външната ни политика се отнася до постоянния ни диалог със Сърбия. Развитието на Косово, сигурността на хората и стабилността на по-широкия регион не могат да бъдат заложници на този въпрос. Понастоящем нашият проект се подкрепя от няколко ключови членове на НАТО, включително САЩ.
Но е важно случаят да бъде представен на широката международна общност, защото все още има заблуди относно намерението на нашия проект. Цялостната логика е, че установените и трансформирани КСС ще бъдат фактор за вътрешното успокояване на Косово и за стабилността в един нестабилен регион. Нещо повече, статуквото на нашето споразумение за национална сигурност не е устойчиво, а ролята на КСС ще бъде от решаващо значение, за да се защитят всички хора в Косово с повишен професионализъм и строго военна нагласа. Най-важното е, че нашата амбиция е да създадем наистина всеобхватна армия, независимо от етническата принадлежност, която да укрепи мирно косовската идентичност и националност и да бъде трамплин за преодоляване на регионалната фрагментация.
Преходът на КСС ще включва и ще представлява всички, които живеят в Косово. Разбира се, КСС ще бъде от решаващо значение за поддържането на суверенитета на Косово в пълна координация с отбранителните способности на съседите му. Това ще даде възможност на Косово да допринесе за регионалната и международната сигурност, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, чрез участие в многостранни операции за поддържане на мира и в засилени механизми за колективна сигурност.
Част от стратегическата цел на Косово е скоро да стане член на НАТО като съседите си Албания, Черна гора и Македония. Като част от нашите ангажименти като равноправен и пълноправен член на международната общност, ние искаме да бъдем страна, която е не само потребител на сигурността, но и надежден доставчик на сигурност. Като такава тя е и важна и необходима стъпка за нашите съюзници.
Чрез повишаване на възможностите и опита на КСС, чрез обучение на персонала и модернизиране на оборудването, ние се стремим да насърчим сътрудничеството в сферата на сигурността на Косово със своите съседи, ЕС и САЩ за справяне с международните предизвикателства пред сигурността. През следващата година ще отбележим двадесет години от началото на въздушните удари на НАТО, на 24 март 1999 г., което сложи край на етническото прочистване на косовските албанци от сръбския режим на Слободан Милошевич.
Завинаги ще бъдем благодарни на ръководените от НАТО сили в Косово, които донесоха стабилността и сигурността на младата ни страна и обучиха нашите нововъзникващи сили за сигурност през последните две десетилетия. Но, както се казва, човек се отплаща на учителя лошо, ако винаги остава просто един ученик. Косово дължи на своя народ и на международната общност да предприеме тази стъпка.
Призовавам всички членове на НАТО да следват примера на Съединените щати в подкрепата за КСС".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

22 Декември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама отговори на писмата на сръбския си колега Ана Бърнабич, в което тя го призовава да използва влиянието си върху властите в Прищина, за да ги убеди да отменят решенията си за налагане на вносни мита от 100% върху стоките от Сърбия и БиХ и за трансформиране на Косовските сили за сигурност във Въоръжени сили, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
„Драга колежке. Абсолютно е невъзможно за мен да разбера вашия призив „да преразгледаме нашата позиция за подкрепа на независимостта“... Позицията на Албания е, че Косово е независима и суверенна държава, която взима съответните решения самостоятелно и другите трябва да ги уважават като израз на сувренната воля на косовския народ чрез демократично избраните лидери“, пише Рама.
Освен това той припомня, че Бърнабич и сръбският президент Александър Вучич са се съгласили да постигнат помирение чрез регионално сътрудничество, което нарушават, по думите на Рама, чрез пречките, които се създават на Косово за присъединяване към международните организации, като ЮНЕСКО и ИНТЕРПОЛ.
„Албания подкрепя диалога Косово-Сърбия с посредничеството на ЕС. Но ние не можем да не кажем, че под маската на диалога, Сърбия създаде неприятелски пречки и действа срещу Косово, което нанася вреди на всеобхватното регионално сътрудничество и което не приляга на страна-кандидат за членство в Съюза. Ние вярваме, че следването на пътя на диалога, с искреност и реализъм, е единствената успешна алтернатива за постигане на обвързващи и устойчиви решения за двете страни, както и за мира и стабилността в региона“, обяснява албанският премиер на Ана Бърнабич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Сръбският премиер е изпратил две писма до албанския си колега по повод политиката на Косово

Макфакс: Сръбският премиер е изпратил две писма до албанския си колега по повод политиката на Косово

21 Декември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Сръбският премиер Ана Бърнабич наскоро е изпратила две писма на своя албански колега Еди Рама, в които е изразила загриженост за ситуацията в региона и е обвинила Косово за това, че събитията се развиват в неблагоприятна посока, пише прищинският вестник „Коха Диторе“, цитиран от “Макфакс“.
Бърнабич е призовала Рама да преосмисли подкрепата си за Косово, което обяви независимост през 2008 г.
В кореспонденцията, която притежава вестника Рама изразява изненада от думите на сръбския премиер и напомня за страданието, което Сърбия е причинила на Косово през миналия век, както и на настоящите препятствия в усилията Косово да се присъедини към международните организации.
"Както казвате в двете писма, моята страна изразява максимално доверие в Косово и неговите институции. Естествените връзки на нашите народи не произтичат само от нашите специални отношения с Косово, но и заради ангажимента на международната общност и самото Косово в укрепването на държавността и изграждане на демократична и мултиетническа държава ", се казва в отговора на Рама.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"МКД“ (Македония): Рамуш Харадинай обвинява Сърбия в ново писмо до ЕС

"МКД“ (Македония): Рамуш Харадинай обвинява Сърбия в ново писмо до ЕС

21 Декември 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай обвинява Сърбия в ново писмо до ЕС, както и самия ЕС, че си затваря очите пред действията на Сърбия, пише македонското електронно издание „МКД“
Харадинай e адресирал писмото до ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини еврокомисарят Йоханес Хан и еврокомисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом, след като преди това отказа предложението за решаване на проблема с митата със Сърбия.
Харадинай обаче не казва какви са действията, за които обвинява Сърбия, нито как Белград не изпълнява Брюкселското споразумение, а Прищина го изпълнява. Според него Споразумението за стабилизиране и асоцииране между Косово и ЕС е нарушено от диалога със Сърбия.
"Поведението на Сърбия към Косово, включително продължаващият отказ да се приложи споразумението от Брюксел, не само се пренебрегва, но и Сърбия получава финансова помощ и отваря нови глави. Бих искал да напомня, че нашето Споразумение за стабилизиране и асоцииране между Косово и ЕС е нарушено от диалога със Сърбия ", пише Харадинай.
Той твърди, че точно заради работата на въпросните еврокомисари в Европейската комисия, ЕС реши да "престане да бъде неутрален" в преговорите между Белград и Прищина. Той добавя, че неговото правителство постоянно работи за установяване на устойчиви отношения със сърбите в Косово и че тези усилия, както твърди, "започнаха да дават резултати".
Той обвинява европейските комисари за факта, че митата на Прищина срещу Белград са наречени "търговска провокация в рамките на ЦЕФТА", като добави, че това е "дълбоко обидно спрямо Косово".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай отговори на писмото от Брюксел: С Могерини като посредник ЕС не е неутрален в преговорите между Косово и Сърбия

Рамуш Харадинай отговори на писмото от Брюксел: С Могерини като посредник ЕС не е неутрален в преговорите между Косово и Сърбия

20 Декември 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отговори на писмото от Брюксел, като подчерта, че „едностранчивостта“ на Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини възпрепятства постигането на споразумение за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, съобщава македонската електронна медия A1 On.
В текста, адресиран до подписалите вчерашното писмо от ЕС - Могерини, еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, Харадинай пише, че Прищина е „дълбоко обидена“ от поведението на Белград и от факта, че в Брюксел изтълкуваха решението за въвеждане на 100-процентни мита за внос на стоки в Косово като „търговска провокация в рамките на ЦЕФТА".
„Искаме да имаме възможно най-близки отношения с Европейския съюз. Въпреки това под вашето ръководство ЕС престана да бъде неутрален в своите споразумения с Косово и Сърбия. Поведението на Сърбия срещу Косово, включително продължаващото нежелание да се приложат техническите споразумения от Брюксел, не представлява само ингориране на Косово; Сърбия придоби и с финансова подкрепа, както и отварянето на нови глави“ от преговорите за членство в Общността, пише Харадинай на Могерини.
Косовският премиер припомни, че правителството му „постоянно работи на създаване стабилни отношения с косовските сърби, както и с другите малцинства" и че „усилията започнаха да дават резултати".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Сръбските тайни служби планират инциденти в Косово

RTK Live (Косово): Сръбските тайни служби планират инциденти в Косово

20 Декември 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. По данни на RTK Live сръбските тайни служби, в сътрудничество с „престъпни групировки“ в Северна Митровица, са мобилизирани, за да провокират инциденти, а след това да обвинят за тях косовските албанци.
Според RTK Белград се опитва да използват всякакви средства, за да претендира пред международната общност, че албанците са опасни за сърбите, особено след формирането на косовската армия. По данни на медията „памфлет, написан на албански“, съдържащ призив за мобилизация, вече е разпространена в няколко села в Северно Косово. Механизмите за сигурност на Косово са наясно с брошурата и лицето, което я е разпространило. Последният живее в Сърбия, но неотдавна е бил на посещение Северна Митровица и според източници се смята, че е един от най-близките сътрудници на (косовския политик от сръбски произход, за когото се смята, че държи реалната власт в Северно Косово - бел.р.) Милан Радойчич. Непосредствено след разпространяването на брошурата сръбските тайни служби са се уверили, че са публикувани в медиите, близки до сръбския президент Александър Вучич ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призна: 100-процентните мита за Сърбия и Босна и Херцеговина са натиск двете страни да признаят Косово

„Макфакс“ (Македония): Рамуш Харадинай призна: 100-процентните мита за Сърбия и Босна и Херцеговина са натиск двете страни да признаят Косово

20 Декември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай призна, че решението на Прищина за въвеждане на 100-процентни мита за внос на сръбски стоки в страната е с цел оказване на натиск върху Сърбия и Босна и Херцеговина да признаят най-младата държава на Балканите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Искаме признание от Сърбия след отделянето. Те се нуждаят от нашия пазар, а ние от признанието им. В същото време искаме да улесним Босна и Херцеговина да вземе решение за признаването на Косово, защото нямаме открити проблеми с нея и не искаме да им нанесем щети с това решение", каза Харадинай.
Говорейки за митата, които Косово наложи на Сърбия и Босна и Херцеговина, Харадинай заяви, че Босна е страна, която заслужава уважение и партньорство с Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.