НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Емил Кабаиванов: Проектът  „Карлово на длан“ представя   културно-историческите забележителности на града

Д-р Емил Кабаиванов: Проектът „Карлово на длан“ представя културно-историческите забележителности на града

29 Декември 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Карлово. Проектът „Карлово на длан“ представя културно-историческите забележителности на града. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на общината Емил Кабаиванов по повод откриването на скулптурата в пешеходната зона на Карлово. Бронзовият 3D макет във форма на карта на града отразява най-важните забележителности на града, допълни кметът. „Паметникът на Левски, Централният градски площад, двете църкви, старото училище, старинно Карлово, тъкачната фабрика, вилата на Евлоги Георгиев, часовниковата кула. Надявам се, че на гостите на града ще им бъде интересно да видят наистина града на длан. В този ден между Рождество Христово и посрещането на Новата година се обръщам към всички българи с призив да продължаваме, поддържаме, уважаваме и развиваме българските национални традиции – те ще ни запазят, те ще ни съхранят“, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той допълни, че проектът „Карлово на длан“ е част от стремежа и отговорността да се съхраняват и развиват националните традиции, които са ни запазили през вековете като народ и държава.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 220 самодейци от певческите и танцови колективи от Климент, Ведраре, квартал „Сушица“, Баня, Дъбене, Васил Левски и Войнягово участваха в коледната програма в Карлово

Пловдив: Над 220 самодейци от певческите и танцови колективи от Климент, Ведраре, квартал „Сушица“, Баня, Дъбене, Васил Левски и Войнягово участваха в коледната програма в Карлово

29 Декември 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Карлово. Над 220 самодейци от певческите и танцови колективи от Климент, Ведраре, квартал „Сушица“, Баня, Дъбене, Васил Левски и Войнягово участваха в празничната коледна програма в Карлово. Дошъл от старинните пластове на нашата традиционна култура, обичаят Коледуване бе изпълнен и на централния площад "20-ти юли", за да могат песенните пожелания и магическите наричания със своята сила да прогонят злото и благославят за здраве и берекет. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов - символичен домакин, по стародавна българска традиция посрещна добрите гости, поздрави ги с добре дошли и ги дари с краваи и вино. Д-р Кабаиванов пожела на стотиците жители и гости на града, дошли на празника, общоградското честване да стане традиция, доброто винаги да побеждава, здравето и благоденствието да ни съпътстват.
Централният площад бе огласен от песни, танци, наричания и пожелания: „Пълна къща - пълен кош! Мятай момне, шарен пош! Дар от сърце, кой що може - Честит да е празник божи!“.
Малки и големи се хванаха на българското хоро, поведено от танцовите състави, а водещият Румен Стоянов и малкият коледар Йоан Пейчев пожелаха на всички:
„Да сте живи, да сте здрави!
Всеки работа да има! Всяко зло да ви забрави!
Нека всички земни дари да се трупат на камари!
Круши, ябълки и жито, сочно грозде, медни пити...“
Каравеловски майсторки показаха обредни кулинарни произведения. Всички желаещи опитаха вкусната скара - почерпка от кетъринг "Преслава" и руйното червено вино, дарено от винарска изба "Сопот".
В празничния ден бе официално открит проектът "Карлово на длан", иницииран и осъществен от Ротари клуба в града. Бронзовият ЗD макет с културно-историческите забележителности на града се намира в сърцето на пешеходна зона "Водопад". На официалната церемония присъстваха кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, президентът на Ротари клуб Петър Ламбрев, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, жители на града.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С коледуване на площад „20-ти юли“ завършва коледно-новогодишната празнична програма в Карлово

Пловдив: С коледуване на площад „20-ти юли“ завършва коледно-новогодишната празнична програма в Карлово

29 Декември 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Карлово. С коледуване на площад „20-ти юли“ завършва коледно-новогодишната празнична програма в Карлово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. Инициативата „Стани нине, стани господине!“ ще започне в 11.00 часа на площада. „Да възкресим традицията, хванати на хоро! Да поговорим с приятели за съкровени неща и да споделим мечтите си“, призовават организаторите на проявата. Малко преди последното събитие от празничната програма, от 10.30 часа на ул. „Водопад“ ще се проведе официална церемония по откриване на проекта „Карлово на длан“, представящ значими исторически и културни обекти в града под формата на бронзов 3D макет.
Коледно-новогодишната празнична програма в Карлово започна на 5 декември със запалването на светлините на коледната елха на площад „20-ти юли“.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Младежи от Карлово направиха Коледна Алея в града

Пловдив: Младежи от Карлово направиха Коледна Алея в града

20 Декември 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Карлово. Младежи от Карлово направиха Коледна Алея в града. Това съобщиха за Радио „Фокус”-Пловдив от Общината. Доброволци от Младежкия информационен център в Карлово украсиха две арки – в началото на ул.„Водопад” до площадчето при Червената сладкарница – мястото, на което е позициониран проектът „Карлово на длан” на Ротари клуба в града.В създаването на Коледната алея се включиха деца и младежи от карловски училища. Те украсиха седем елхи, дарени от Горското стопанство в града и разположени в пешеходната зона. Коледните дръвчета бяха облечени в празнична премяна по предварително зададена цветова гама, благодарение на ученици от СУ „Васил Левски“, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, СУ „Христо Проданов“, ОУ „Райно Попович“, ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“, ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски“ и Учебен център „Малкият принц“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.
Остават броени дни до срещата на Г-20 в Осака. 26 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.