НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Емил Кабаиванов: Проектът  „Карлово на длан“ представя   културно-историческите забележителности на града

Д-р Емил Кабаиванов: Проектът „Карлово на длан“ представя културно-историческите забележителности на града

29 Декември 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Карлово. Проектът „Карлово на длан“ представя културно-историческите забележителности на града. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на общината Емил Кабаиванов по повод откриването на скулптурата в пешеходната зона на Карлово. Бронзовият 3D макет във форма на карта на града отразява най-важните забележителности на града, допълни кметът. „Паметникът на Левски, Централният градски площад, двете църкви, старото училище, старинно Карлово, тъкачната фабрика, вилата на Евлоги Георгиев, часовниковата кула. Надявам се, че на гостите на града ще им бъде интересно да видят наистина града на длан. В този ден между Рождество Христово и посрещането на Новата година се обръщам към всички българи с призив да продължаваме, поддържаме, уважаваме и развиваме българските национални традиции – те ще ни запазят, те ще ни съхранят“, каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той допълни, че проектът „Карлово на длан“ е част от стремежа и отговорността да се съхраняват и развиват националните традиции, които са ни запазили през вековете като народ и държава.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 220 самодейци от певческите и танцови колективи от Климент, Ведраре, квартал „Сушица“, Баня, Дъбене, Васил Левски и Войнягово участваха в коледната програма в Карлово

Пловдив: Над 220 самодейци от певческите и танцови колективи от Климент, Ведраре, квартал „Сушица“, Баня, Дъбене, Васил Левски и Войнягово участваха в коледната програма в Карлово

29 Декември 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Карлово. Над 220 самодейци от певческите и танцови колективи от Климент, Ведраре, квартал „Сушица“, Баня, Дъбене, Васил Левски и Войнягово участваха в празничната коледна програма в Карлово. Дошъл от старинните пластове на нашата традиционна култура, обичаят Коледуване бе изпълнен и на централния площад "20-ти юли", за да могат песенните пожелания и магическите наричания със своята сила да прогонят злото и благославят за здраве и берекет. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.
Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов - символичен домакин, по стародавна българска традиция посрещна добрите гости, поздрави ги с добре дошли и ги дари с краваи и вино. Д-р Кабаиванов пожела на стотиците жители и гости на града, дошли на празника, общоградското честване да стане традиция, доброто винаги да побеждава, здравето и благоденствието да ни съпътстват.
Централният площад бе огласен от песни, танци, наричания и пожелания: „Пълна къща - пълен кош! Мятай момне, шарен пош! Дар от сърце, кой що може - Честит да е празник божи!“.
Малки и големи се хванаха на българското хоро, поведено от танцовите състави, а водещият Румен Стоянов и малкият коледар Йоан Пейчев пожелаха на всички:
„Да сте живи, да сте здрави!
Всеки работа да има! Всяко зло да ви забрави!
Нека всички земни дари да се трупат на камари!
Круши, ябълки и жито, сочно грозде, медни пити...“
Каравеловски майсторки показаха обредни кулинарни произведения. Всички желаещи опитаха вкусната скара - почерпка от кетъринг "Преслава" и руйното червено вино, дарено от винарска изба "Сопот".
В празничния ден бе официално открит проектът "Карлово на длан", иницииран и осъществен от Ротари клуба в града. Бронзовият ЗD макет с културно-историческите забележителности на града се намира в сърцето на пешеходна зона "Водопад". На официалната церемония присъстваха кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, президентът на Ротари клуб Петър Ламбрев, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, жители на града.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: 27 самодейни състава поставиха финала на  коледно-новогодишната програма в Карлово

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: 27 самодейни състава поставиха финала на коледно-новогодишната програма в Карлово

29 Декември 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Карлово. 27 самодейни състава поставиха финала на коледно-новогодишната програма на Карлово. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. По думите му е необходимо да се съхраняват и развиват нашите български традиции и обичаи. „Това е част от нашите стремежи и отговорност както пред карловци, така и пред цяла България. Това е причината за участие в коледно-новогодишната програма да не е поканен нито един професионален певец или състав – всички, които танцуваха или пяха, бяха самодейци – хора, които със сърцето и душата си обичат българската традиция, култура, народни танци и песни. Ние пяхме, танцувахме и се веселихме заедно“, разказа Емил Кабаиванов. Всички мероприятия са част от вече традиционната за града инициатива „Стани нине, стани господине!“, която се реализира при всеки удобен повод като национален празник или събитие от регионалната културна програма, обясни кметът на Карлово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Младежи от Карлово направиха Коледна Алея в града

Пловдив: Младежи от Карлово направиха Коледна Алея в града

20 Декември 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Карлово. Младежи от Карлово направиха Коледна Алея в града. Това съобщиха за Радио „Фокус”-Пловдив от Общината. Доброволци от Младежкия информационен център в Карлово украсиха две арки – в началото на ул.„Водопад” до площадчето при Червената сладкарница – мястото, на което е позициониран проектът „Карлово на длан” на Ротари клуба в града.В създаването на Коледната алея се включиха деца и младежи от карловски училища. Те украсиха седем елхи, дарени от Горското стопанство в града и разположени в пешеходната зона. Коледните дръвчета бяха облечени в празнична премяна по предварително зададена цветова гама, благодарение на ученици от СУ „Васил Левски“, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“, СУ „Христо Проданов“, ОУ „Райно Попович“, ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“, ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски“ и Учебен център „Малкият принц“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Децата в Карлово ще посрещнат Дядо Коледа на 17 декември

Пловдив: Децата в Карлово ще посрещнат Дядо Коледа на 17 декември

16 Декември 2018 | 04:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Децата в Карлово ще посрещнат Дядо Коледа на 17 декември. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. Събитието ще се състои от 16.00 часа на пл. „20-ти юли“, като част от подготвената коледно-новогодишна програма. В дните 18, 19, 20 и 21 декември, за времето от 16.00 до 18.00 часа, децата ще могат да гостуват в къщичката на белобрадия старец на площада, да се снимат с него и да се забавляват. Подготвени са и много изненади за участниците. На 17 декември коледно-новогодишната програма в Община Карлово включва също откриването на коледна изложба в Общинската библиотека. На 18 декември в 13.30 часа в читалище „Васил Левски“ ще бъде даден финал на конкурса „Моето писмо до Дядо Коледа“. На 19 декември, отново в читалище „Васил Левски“, но от 18.00 часа ще се състои концерт „Коледно настроение“ с участие на колективите за любителско творчество при културната институция. На 20 декември от 18.00 часа в зала „Васил Караиванов“ на Общината ще започне коледен концерт на Музикална школа „Карловойс“ при Военния клуб в Карлово. На 22 декември на пл. „20-ти юли“ ще се състои събитието „От младежите за децата на Община Карлово“. От 11.00 часа на площада ще се провеждат занимателни коледни игри с награди, музика и танци. Коледно-новогодишната празнична програма в Карлово продължава на 29 декември, когато на пл. „20-ти юли“ ще се състои Коледуване. Празничната проява „Стани нине, стани господине“ започва в 11.00 часа.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.