НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

След няколко месеца ще тръгнат първите пробни влакове по Линия 3, проектът за метрото в София е готов на 81% (ОБЗОР)

След няколко месеца ще тръгнат първите пробни влакове по Линия 3, проектът за метрото в София е готов на 81% (ОБЗОР)

19 Декември 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. След няколко месеца ще тръгнат първите пробни влакове по Линия 3, проектът за метрото е готов на 81% . Това стана ясно, след като кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и директорът на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев инспектираха строителството на две от метростанциите от Линия 3 на метрото.
Участъкът с релсите вече е завършен и в момента се извършват завършителни дейности по станциите от бул. „България“ до кв. „Красно село“. Към момента изграждането на проекта върви по график и се предвижда до края на следващата година да има вече 8 км от метрото, като част от третата линия на метрото. Очаква се, също така, от станция „Красно село“ до пл. „Орлов мост“ да се стига за 7-8 минути, а на крайната станция на спирката на Околовръстният път при „Горна Баня“, да има буферен паркинг. Вече е започнало и изграждането на ЖП гарата в „Горна Баня“, която ще бъде свързана със станцията на метрото, така както е на ЖП гара „Искър“.
Предвижда се другата половина на 2020 година да бъдат готови и 4-те станции от „Красно село“, през „Овча Купел“ до Околовръстния път при „Горна Баня“. А след пускането на третата линия на метрото се очаква около 90 хил. тона вредни емисии във въздуха годишно да бъдат спестявани. В момента се извършва и подготовка за монтаж на т. нар преградни стени по цялото протежение на станцията, за да може метрото да бъде обезопасено на третата линия на метрото. Тази част от „Метрополитен“ ще може да обслужва около 170 хил. души, като Столична общината очаква около 1,5 млн. души в София да използват тази отсечка на метрото.
2024 година трябва да бъде изцяло завършена третата линия на метрото. Тя е разделена на 4 етапа. В момента се строи само първи и втори етап. Това са: бул. „Владимир Вазов“ през централната част до „Овча Купел“, и от „Овча Купел“ до ЖК „Овча Купел“, „Горна Баня“ към ЖП линията София-Перник, със съвместно метро и жп гара в Горна Баня. Това са 12 км с 12 станции.
В момента се подготвя проектът за следващите два етапа, единият е по бул. „Владимир Вазов“- 3 км с по 3 метростанции, а другият е по „Слатина“ - „Гео Милев“ и зала „Арена Армеец“ по „Цариградско шосе“ – 6 км с 6 станции. Идеята на „Метрополитен“ е строителството на тази отсечка да започне от 2021 г. и 2024-2025 година да бъде изцяло завършено. Те съобщиха и че участъците, които се изграждат от метеостанциите от Линия 3, са изключително тежки, защото 3 км от тях са минавали под реки. Това е затруднявало работата и на машините, защото 4 пъти са били сменявани резците им, вместо един.
За този програмен период на транспорта се инвестират около 2 милиарда евро, които са разделени на 3 оси - пътната, жп и инфраструктурата на метрото. Повечето средства по този проект идват по Оперативна програма „Транспорт“, както и от съфинансирането от страна на общината. За следващата година общината залага 82,5 средства от бюджета, с помощта на Европейска инвестиционна банка.
От „Метрополитен“ уведомиха, че повече метровлакове няма да има за празниците, защото графикът е много стабилизиран и не може да се променя. Те поясниха, че септември месец са променили графика, като интервалът между влаковете е бил съкратен. Прави се анализ за отделяне на графика на първата и втората линия, за да може да има една междинна метростанция в „Модерното предградие“ и трафика да се облекчи и да бъде в интервала между 1,5 мин до 2 мин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: За този програмен период в транспорта се инвестират около 2 милиарда евро

Министър Росен Желязков: За този програмен период в транспорта се инвестират около 2 милиарда евро

19 Декември 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
София. За този програмен период на транспорта се инвестират около 2 милиарда евро. Това съобщи пред журналисти Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, по време на инспекцията на строителството на две от метростанциите от Линия, предаде репортер Агенция „Фокус“. „Инфраструктурата не се изгражда самоцелно, тя служи за предоставянето на услуга и ползвателите ѝ по-малко се интересуват от строителството и повече от качеството ѝ. За този програмен период се инвестират около 2 милиарда евро, разделени на 3 оси. Това е ос, свързана с пътната инфраструктура, железопътната и метрото“, каза Желязков, като допълни, че са заложили и същия подход за следващия период. „Заявили сме аналогичен, дори леко завишен ресурс, като за довършването на последните два етапа по линия 3 - до Окръжна болница, с две връзки на 1 и 3 при НДК и линия 2 и 3 при Орлов мост, със средства около 1,5 милиард евро", обясни той, като допълни, че най-важното е да се даде възможност на повече граждани да се придвижват с метрото и да се направят необходимите връзки за интермодалност на транспорта.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Стоян Братоев, „Метрополитен“: Няма как да има повече метро-влакове за празниците, защото графикът е стабилизиран и не може да се променя

Инж. Стоян Братоев, „Метрополитен“: Няма как да има повече метро-влакове за празниците, защото графикът е стабилизиран и не може да се променя

19 Декември 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Повече метро-влакове няма как да има за празниците, защото графикът е много стабилизиран и не може да се променя. Това каза пред журналисти инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен“ ЕАД, по време на инспекцията на строителството на две от метростанциите от Линия 3 на метрото, предаде репортер Агенция „Фокус“. Той отбеляза, че през септември са извършени промени в графика, като е намален интервалът между влаковете.
„Има още малко възможност и в момента правим анализ, дали е възможно, но нашата цел е да отделим графика на първата и втората линия, защото там е предвидена една междинна метростанция в „Модерното предградие“, която ще позволи графиците на двете линии да са независими“, заяви инж. Братоев, като допълни, че интервалът на втората линия може да бъде между 1,5 мин. до 2 мин., но засега не може да бъде постигнат. „За това трябва да разделим двете линии и това ще стане с междината спирка“, допълни той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Стоян Братоев: Метростанция "Бул. "България“ е била пълна с вода, тежките участъци от проекта на Линия 3 са много

Инж. Стоян Братоев: Метростанция "Бул. "България“ е била пълна с вода, тежките участъци от проекта на Линия 3 са много

19 Декември 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Метростанция "Бул. "България“ е била пълна с вода, тежките участъци от проекта на Линия 3 са много. Това каза пред журналисти инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен“ ЕАД, по време на инспекцията на строителството на две от метростанциите от Линия 3 на метрото, предаде репортер Агенция „Фокус“. „Тежките участъци бяха много. Тук, където се намираме всичко беше пълно с вода и беше буквално подземна река. Преборихме се, разбира се, имаше много технически проблеми, но въпросът е, че цялата трета линия в централния участък в тези 8 км, близо 3 км минават под реки, а това са стари реки на няколко стотин хиляди години, където в тях пясъкът е много абразивен“, каза инж. Братоев, като допълни, че е трябвало вместо веднъж да се сменят резците - те са се сменили 4 пъти общо. „Това забавя строителството, но машината премина преди десетина дни от станцията на "Орлов мост" и последният участък на театър "Зад канала“, заяви инж. Братоев, като допълни, че февруари месец трябва да приключи работата на машината, защото и там са имали проблеми с преминаването на река.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Стоян Братоев: Tретата линия на метрото ще бъде изцяло завършена през 2024 г.

Инж. Стоян Братоев: Tретата линия на метрото ще бъде изцяло завършена през 2024 г.

19 Декември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. 2024 година ще бъде изцяло завършена третата линия на метрото. Това каза пред журналисти директорът на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев по време на инспекцията на строителството на две от метростанциите от Линия 3 на метрото, предаде репортер Агенция „Фокус“. „Третата линия е разделена на 4 етапа. Сега строим първия и втория етап- бул. „Владимир Вазов“ през централната част до кв. „Овча купел“, Горна Баня към жп линията София-Перник. Това са 12 км с 12 станции“, обясни той. „В момента подготвяме проекти за следващите два етапа. Единият е по бул. „Владимир Вазов“- 3 км с 3 станции, а другият етап е „Слатина“- „Гео Милев“ и зала „Арена Армеец“ по Цариградско шосе- 6км с 6 станции“, посочи инж. Братоев. Той уточни, че идеята е те да започнат да се строят от 2021 година, а третата линия да бъде изцяло завършена през 2024-2025 година. „Тогава ще бъдат постигнати всички параметри, които са заложени в проекта“, каза още Стоян Братоев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Очакваме около 90 хил. тона вредни емисии във въздуха годишно да бъдат спестявани след пускането на третата линия метрото

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Очакваме около 90 хил. тона вредни емисии във въздуха годишно да бъдат спестявани след пускането на третата линия метрото

19 Декември 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме около 90 хил. тона вредни емисии във въздуха годишно да бъдат спестявани, след пускането на третата линия метрото. Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова на инспекция на строителството на две от метростанциите от Линия 3 на метрото, предаде репортер Агенция „Фокус“. „Вече има готовност за монтаж на т. нар. преградни стени, за да може метрото да бъде обезопасено максимално на третата линия на метрото. Има преградни стени по цялото протежение на станциите и когато влакът спира - тогава те ще се отварят автоматично, за да няма опасност от падане и други инциденти“, допълни още столичният кмет.
„Третият метродиаметър, когато бъде завършен, ще може да обслужва около 170 хил. души. Очакваме, когато третият лъч на метрото бъде пуснат, да има около 1,5 милн. души в София, които ще ползват най-удобния и екологичен градски транспорт“, добави още Йорданка Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: След няколко месеца ще тръгнат и първите пробни влакове по Линия 3 на метрото - проектът е готов на 81%

Кметът на София Йорданка Фандъкова: След няколко месеца ще тръгнат и първите пробни влакове по Линия 3 на метрото - проектът е готов на 81%

19 Декември 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Бавно вървят влакчетата на метрото, но само след няколко месеца ще тръгнат и първите пробни влакове по тази линия. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова на инспекцията на строителството на две от метростанциите от Линия 3 на метрото, предаде репортер Агенция „Фокус“. „Завършен е участъка с релсите и вече и в станциите започнаха завършителни дейности. Около 81% средно навсякъде на първи етап са изпълнени дейностите. Работи се в график, за да може до края на следващата година да имаме 8 км. метро, като част от третата линия на метростанцията“, заяви столичният кмет, като допълни, че това е най-големият проект за следващата година и най-знаковият, който допринася не само за по-удобното пътуване, но и за намаляването на трафика и подобряване на качеството на въздуха. „От станцията на Красно село до Орлов мост очакваме да се стига за 7-8 минути. Това е удобство, което безспорно се оценява от хората и се надяваме те да слязат от колите си, след като пуснем участъците на метрото“, каза още Фандъкова, като благодари на всички, които работят, Министерството на транспортна и на управляващия орган. „Както знаете, повечето средства идват по оперативна програма за транспорт, а съфинансирането от страна на общината също не е малко за следващата година залагаме 82,5 средства, които са заложени в общинския бюджет, с помощта на Европейска инвестиционна банка“, добави още тя, като заяви, че това е мащабен и труден проект, но в крайна сметка резултатът и ефектът са отлични. „Предвижда се на крайната станция на спирката на Околовръстният път при Горна Баня да има буферен паркинг, а също така започна вече и изграждането на ЖП гарата в Горна Баня, която ще бъде свързана със станцията на метрото, така както направихме на ЖП гара "Искър“, заяви Фандъкова, като допълни, че това е един проект, който e доста високо оценяван от Европейската комисия и от управляващия орган. „В другата половина на 2020 година трябва да бъдат готови и 4-те станции от "Красно село", през "Овча Купел" до Околовръстният път при "Горна Баня". Поехме сериозен финансов ангажимент, за да бъде включен в първия етап, специално по мое настояване, защото "Овча купел" е много голям район, населен с много хора и няма добро транспортно обслужване“, допълни още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом. 19 януари 2019
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.