НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: Засечени са първите опити за неверни данни за преобразуване на хартиени винетки в електронни

АПИ: Засечени са първите опити за неверни данни за преобразуване на хартиени винетки в електронни

20 Декември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Засечени са първите опити за подаване на неверни данни към електронната система за смесено таксуване на платената пътна мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради конфиденциалност на информацията конкретните казуси не могат да бъдат обявени, но в доста от случаите става въпрос за подадена несъществуваща все още възможност за конвертиране към е-винетка със срок на валидност 31 декември 2019 г.
До момента са подадени над 16 000 заявления за конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка. За първите 4 дни от началото на продажбата на електронни винетки са купени 786 е-винетки за 78 627 лева.
Тъй като за всяка подадена информация за трансформиране към е-винетка се прави верификация на въведените данни, системата не може да допусне грешки и засича подобни неточности. Подадените верни данни са обработени и хартиените стикери са конвертирани. Междувременно се разработва бутон, чрез който на уеб сайта на Националното тол управление - www.bgtoll.bg, всеки ще може да провери дали хартиеният винетен стикер на автомобила му е преобразуван в електронна винетка.
Конвертирането (преобразуването) към е-винетка е препоръчително. Потребителите на платената пътна мрежа с неконвертирани валидни хартиени винетки няма да бъдат глобявани. Без значение дали хартиеният винетен стикер е преобразуван, той трябва да остане на предното стъкло на автомобила до изтичане на неговата валидност.
Всички подадени заявки за конвертиране към е-винетка ще бъдат отразени в системата своевременно, за да бъдат избегнати неудобства за шофьорите след настъпването на Новата година, когато влиза в сила новата е-винетка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отменят се разпоредбите за издаване на хартиени винетки

Отменят се разпоредбите за издаване на хартиени винетки

19 Декември 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. От 1 януари 2019 г. започва да функционира смесената електронна система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние. От тогава влизат в сила електронните винетки. Затова с промени в Правилника за прилагане на Закона за пътищата се отменят разпоредбите за издаване на хартиени стикери. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Винетна такса за ползване на платената републиканска пътна мрежа ще заплащат собствениците или ползвателите на автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 тона, включително, а на такива над 3,5 тона - такса за изминато разстояние. Тол системата за тежкотоварни автомобили ще функционира от 16 август 2019 г. Дотогава водачите им ще заплащат винетна такса. Администрирането на приходите от постъпили пътни такси, изготвянето на отчети и прогнози ще се извършва от Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще организира разпространяването и поддръжката на бордови устройства за целите на тол таксуването. Агенцията ще оперира и поддържа Електронна система за събиране на пътни такси, в т.ч. техническата и софтуерната поддръжка на компонентите на системата. С приетите промени подзаконовият нормативен акт се привежда в съответствие с измененията в Закона за пътищата предвид въвеждането на смесената система за заплащане за преминаване по републиканската пътна мрежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Фирмите ще могат да купуват до 100 различни е-винетки с един банков превод

АПИ: Фирмите ще могат да купуват до 100 различни е-винетки с един банков превод

19 Декември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. На интернет страниците на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и на Националното тол управление е публикувано указание за купуването на електронни винетки за 2019 г. от bgtoll.bg с банков превод от фирми и държавни предприятия. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Детайлно са описани стъпките, които трябва да следва потребителят и фирмените данни, които е необходимо да въведе, влизайки на bgtoll.bg и избирайки бутона „КУПИ Е-ВИНЕТКА“. С един банков превод юридическите лица могат да купят до 100 електронни винетки, които са с различен срок на валидност и за различните категории превозни средства. Целта е максимално улеснение на фирмите, разполагащи с голям автопарк.
Пълният текст на указанието е публикуван тук.
Взети са всички мерки за IT сигурността на интернет страницата на Националното тол управление и за защита на данните на ползвателите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: 309 електронни винетки за близо 27 000 лева са купени от началото на продажбата им

АПИ: 309 електронни винетки за близо 27 000 лева са купени от началото на продажбата им

18 Декември 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. 309 електронни винетки на обща стойност 26 860 лева са купени до момента от началото на продажбата им на 17 декември 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. От тях 227 са купени чрез уеб сайта www.bgtoll.bg., а останалите чрез другите канали за продажба - мобилните приложения, на каса и чрез терминалите за самотаксуване в търговски обекти.
В същото време над 5 000 потребители на платената пътна мрежа са изпратили заявки за конвертиране на хартиените си винетни стикери в е-винетки от пускането на уеб сайта www.bgtoll.bg. Подадената информация за преобразуването на винетките се обработва и ще бъде отразена на следващия ден след подаване на заявката.
Напомняме, че преобразуването на хартиен винетен стикер в електронна винетка е препоръчително. Потребителите на платената пътна мрежа с неконвертирани валидни хартиени винетки не носят наказателна отговорност и няма да им бъдат налагани санкции.
Междувременно е предприета организация относно нанасянето на данните в системата за преобразуваните е-винетки, като от 19 декември информацията ще се отразява няколко пъти в рамките на деня. Това ще позволи на потребителите, конвертирали своята винетка, още в същия ден да проверят дали тя е отразена в системата.
Всички подадени заявки за конвертиране към е-винетка ще бъдат отразени в системата своевременно, за да бъдат избегнати неудобства за шофьорите след настъпването на Новата година, когато влиза в сила новата е-винетка.
За потребителите на електронната система от АПИ напомнят, че на сайта www.bgtoll.bg има секция с „Въпроси и отговори”, където може да бъде намерена по-подробна информация, която непрекъснато се актуализира. Нововъзникнали въпроси могат да бъдат изпращани на e-mail: info@bgtoll.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започва продажбата на електронни винетки

АПИ: Започва продажбата на електронни винетки

17 Декември 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. В 14.00 часа започва продажбата на електронни винетки през сайта bgtoll.bg, през мобилно приложение и през терминали за самотаксуване. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура". Директорът на „Националното ТОЛ управление“ Антон Антонов, експертът към АПИ проф. Олег Асенов и инж. Веселен Давидов, член на УС на АПИ ще направят демонстрация, за да разяснят как шофьорите да попълнят регистрационния номер на автомобила, е-mail адрес, ако потребителят желае на електронната си поща да получи обратна информация за купената винетка, срок за валидност на е-винетката и начална дата за стартирането ѝ. Представянето ще се състои в зала „Пресцентър“ на МРРБ от 14.00 часа.
Цените на всички видове електронни винетки остават същите. За леките автомобили годишната е 97 лв., тримесечната - 54 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв. За леките коли ще има нов вид винетка – уикенд, чиято цена ще бъде 10 лв. Тя ще е валидна от обяд в петък до полунощ в неделя, предназначена е за хората, които по-рядко пътуват. Най-изгодна за шофьорите е годишната винетка, като тя струва на водача по 26 стотинки на ден за ползване на цялата пътна мрежа. Чрез 500 терминала за самотаксуване също ще може да се купуват електронни винетки. Те ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите. Терминалите ще оперират на 8 езика - български, английски, немски, руски и на езиците на съседните на България държави - гръцки, румънски, сръбски и турски. Плащанията ще се извършват чрез дебитна и кредитна карта. Всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ ще събира такси за ползване на съоръжения по републиканската пътна инфраструктура, платените пътища и съоръжения ще бъдат сигнализирани

АПИ ще събира такси за ползване на съоръжения по републиканската пътна инфраструктура, платените пътища и съоръжения ще бъдат сигнализирани

14 Ноември 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
София. За отделни съоръжения по републиканските пътища – мостове, тунели или планински проходи, посочени в приет с решение на правителството списък, ще се събира такса. Пътищата и съоръженията, за които ще се събират такси, ще бъдат сигнализирани от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Това предвижда предложеният за обществено обсъждане проект на Наредба за условията и реда за събиране на таксите за специално ползване на републиканските пътища или на части от тях и за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той може да бъде намерен на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството
и на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в Портала за обществени консултации.
В проекта е посочено също, че такси в лева ще плащат както водачи на регистрирани в България превозни средства, така и на регистрираните в чужбина. Последните ще могат да плащат и в евро. От обхвата на таксуването ще бъдат изключени пътните превозни средства на Министерството на вътрешните работи, на Националната служба за охрана, на Държавна агенция „Национална сигурност“, на Неотложната медицинска помощ и на въоръжените сили.
Такса за специално ползване на пътищата ще се плаща за изграждане и експлоатация на търговски крайпътни обекти и площадки за оказване на пътна помощ срещу заплащане и пътни връзки към тях, за рекламни съоръжения и за нови или за ремонт на подземни и надземни съоръжения в обхвата на пътя, с изключение на необходимите за обслужването му.
Проектонаредбата предвижда също в случаите, когато специалното ползване обхваща различни републикански пътища, един от които е предоставен на концесия, таксите да се определят в две части и да се заплащат по сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на концесионера. Информация за предоставените на концесия пътища и за сметките в обслужващите банки на агенцията и на концесионера ще бъдат обявявани в централната администрация и областните пътни управления на АПИ.
Осъществяваният от Министерството на вътрешните работи контрол ще може да се извършва и със съдействието на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки и маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуване

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки и маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуване

14 Ноември 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще организира разпространяването и поддръжката на бордови устройства, отговарящи на съответните технически изисквания за целите на тол таксуването. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата, публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Чрез предложените от МРРБ промени подзаконовият нормативен акт ще бъде приведен в съответствие с последното изменение на Закона за пътищата.
Агенция „Пътна инфраструктура“ ще осъществява всички дейности по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси – електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и контролира правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.
Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 г., когато хартиените винетни стикери ще бъдат заменени с електронни винетки за леки автомобили, като цените им няма да бъдат променени. Такива ще плащат и превозните средства с тегло над 3,5 т до 16 август 2019 г., след което те ще плащат само тол такса. От следващата година водачите на леки автомобили, на които им се налага да пътуват рядко, ще могат да плащат и уикенд винетка, която ще важи за периода от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя и ще бъде с цена 10 лв.
С постановлението се отменят разпоредбите, касаещи издаването на хартиени винетни стикери.
Проектът за изменение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата може да бъде намерен на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и в Портала за обществени консултации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шофьорите с валидни стикер винетки след 1 януари 2019 година няма да бъдат нарушители на пътя

Шофьорите с валидни стикер винетки след 1 януари 2019 година няма да бъдат нарушители на пътя

2 Октомври 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Всички, които имат валидни стикер винетки след 1 януари 2019 година, няма да бъдат нарушители на пътя след въвеждането на електронните винетки. Това заяви в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по тол системата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
„Ще има преходен период, в който ще има все още микс от валидни стикер винетки и такива, които са изцяло електронни“, посочи Николов. Електронни винетки ще могат да се купят през сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“, чрез мобилни приложения, пос терминали и по традиционния начин - на гише. Цените на винетките няма да се променят: годишна - 97 лв.; тримесечна - 54 лв.; месечна - 30 лв.; седмична - 15 лв. Новост ще бъде уикенд винетката.
Относно състава на националното тол управление, Радослав Николов каза, че числото от 920 души е консултирано със Световна банка, която е консултант по проекта. Взети са предвид всички добри практики по изграждане на тол управления от другите страни от ЕС. 680 души ще осъществяват контрол на пътя, останалите 240 ще отговарят за високоспециализираните дейности в централното звено. „Има много дейности по поддръжката на системата, тъй като държавата ще е тази, която ще управлява системата, затова е необходимо да бъдат назначени специалисти“, отбеляза съветникът на регионалния министър.
Радослав Николов обясни, че във всеки един момент може да се засече чрез камера по номера на автомобила дали има валидна винетка или не. Чрез специално обозначени автомобили ще се осъществява контрола по протежение на пътната мрежа.
Предвидени са всички необходими мерки, за да може контролът да се прилага реално и да не се стига до липса на събираемост на таксите. Има няколко варианта за плащане при евентуално нарушение, един от които е да се направи още на пътя чрез банкова карта и пос терминал в специализираните автомобили. Повечето шофьори са коректни, но трябва да предвидим всички контролни механизми, за да може да контролираме тези, които по една или друга причина искат да преодолеят нерегламентирано закона, заяви Радослав Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Продължават ремонтите по магистралите „Тракия” и „Хемус”, като целта ни е те да приключат преди зимния период

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Продължават ремонтите по магистралите „Тракия” и „Хемус”, като целта ни е те да приключат преди зимния период

27 Септември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Банско. Продължават ремонтите по магистралите „Тракия” и „Хемус”, като целта ни е те да приключат преди зимния период. Това каза в Баснко председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. „Лятото не можехме да правим ремонти, защото трафикът беше много усилен Сега е времето да ги направим и малко е притеснителен като срок”, каза още Глосов. Той подчерта, че шофьорите трябва да бъдат много внимателни и да спазват указанията и пътните знаци на „Пътна полиция”, на всички места където се извършват ремонти. Той каза още, че това вече са четири участъка на АМ „Тракия” и толкова за АМ „Хемус”. „Подменят се на места конструктивни елементи, като това са виадукти, които се нуждаеха от тези ремонти и не бяха доста дълго ремонтирани. Шофьорите могат да ползват стария път, който е дълъг много и рядко го предпочитат. Проблем е когато недобросъвестни шофьори карат в аварийната лента и се получава тапа от три ленти”, каза още Глосов. Той подчерта, че ремонтът на мостовите съоръжени ще продължи и през следващата година, като голяма част от тях са по магистралите. Тези съоръжения са обследвани и е с приоритизиран ред, по който трябва да бъдат ремонтирани, за да са подобри тяхното състояние. „До зимния сезон се надяваме да отворим цялата магистрала „Хемус”, с изключение на тунела „Витиня", в лява страна в посока София. Този тунел има конструктивни проблеми в самата тръба. Оказа, че лявата тръба има проблеми и поне една година ще продължат ремонтите на тунела”, каза още Глосов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Новата система за електронната винетка и тол таксуване трябва да работи точно и безотказно, не трябва да жалим усилия

Министър Петя Аврамова: Новата система за електронната винетка и тол таксуване трябва да работи точно и безотказно, не трябва да жалим усилия

27 Септември 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Банско. Новата система за въвеждане на електронната винетка за леките автомобили и тол таксуване за тежкотоварни трябва да работи точно и безотказно, като не трябва да жалим усилия. Това каза в Банско по време на откриване на работна среща за оперирането на тол системите при ползването на пътната мрежа министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. Проектът за въвеждане на електронната винетка за леките автомобили и тол таксуване за тежкотоварни беше в началото саботирана, но след много работа и усилия на екипа на МРРБ и АПИ, от началото на годината договорът е факт. За мен в важно да обсъдим в този по-широк формат напредъка по различните дейности”, каза още Авромова. По думите ѝ работата в партньорство е от основно значение за успешен край на всяко начало. „Пред нас стои голямо предизвикателство, защото ще се въведе напълно нова модерна система за таксуване по пътищата, което е свързана с използване на нова технология. Трябва да разясним новостите на крайните потребители, за да не изпитват те затруднение при въвеждане на тази система. Предизвикателството е сериозно, защото към тол системата има големи очаквания. Очакването е по отношение на приходите и това как ще се разходват те. Знаете, че се очаква да се генерира голям финансов ресурс, който да се влага в устойчиво подобрение на пътната инфраструктура в България, както за нови пътища по републиканската пътна мрежа, така и за рехабилитация и ремонт”, каза Аврамова. По думите ѝ това ще помогне за реализацията на най-важния приоритет - подобряване на пътната безопасност. „Не на последно място системата ще осигури достатъчно ресурс, за да се подмени изцяло подхода в пътната поддръжка - от „работа на парче” и „кърпене до цялостна рехабилитация на компроментирани участъци. Всичко това показва, че не можем да правим грешки и трябва да подхождаме все така отговорно към реализация на посочените приоритети. До момента имаме напредък по отношение на нормативната база. Промените в Закона по пътищата, които бяха прието от Народното събрание, бяха безкрайно необходими като норматива уредба, която да стъпи за следващите действия. Ще продължим с ускорени темпове по следващите ключови етапи. Ще допълним цялата законово-нормативна база, която да регламентира това въвеждане и да бъде в съответствие с всички регламенти и изисквания на ЕС”, каза Аврамова. По думите ѝ ще бъде създадено национално тол управление към АПИ, което ще се занимава всекидневно с оперативната дейност. В него ще работят 921 души и те ще имат две основни роли. Част от тях ще се занимават с оперативните високотехнологични дейност, а около 680 с контролните функции на терен по пътищата. Важна стъпка е определяне на таксите и обхват на пътищата. „Моето изискване като министър е да намерим оптимален начин тарифирането да бъде изчислено така, че да бъде разходооправдано и социално приемливо за потребителите и тежкотоварния трафик в страната. Да позволим максимално България да се възползва от географското положение, в което се намира и да реализира приходи от транзитен трафик. Тарифирането и обхвата на пътищата трябва да бъде съобразено с всички регулации и директиви на ЕС. От 1 януари 2019 ще бъде въведена електронната винетка за леките автомобили и по този начин да предоставим удобен вариант за закупуване на електронните винетки без лепене на стикери по стъклата на автомобилите, като цените ще бъдат на същите цени”, каза Аварамова. Тя каза още, че ще има и винетка уикенд и тя ще бъде въведена за хората, които рядко използват пътна мрежа. До 16 август трябва да бъде стартирано тол тарифирането за товарните автомобили над 3,5 тона. Регулярно и навременно ще предлагаме публично информацията на обществото и всички заинтересовани страни. На обществено обсъждане ще бъде подложени всички нововъведения, за да се постигне максимално съгласие на всички страни. Новостите навреме да бъдат предвидени в дейността на съответните фирми. Апелирам за пълна мобилизация към всички, които са ангажирани в процеса и да подхождат с голяма отговорност към задачите си. Системата трябва да работи точно и безотказно и не трябва да жалим усилия. Максимално съгласие на всички заинтересовани страни”, каза още Аврамова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Веселин Давидов, АПИ: Тол таксуването ще позволи много повече средства да се инвестират в пътна инфраструктура

Инж. Веселин Давидов, АПИ: Тол таксуването ще позволи много повече средства да се инвестират в пътна инфраструктура

27 Септември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Банско. Преминаването към електронна винетка от 1 януари 2019 г. и на тол таксуване за превозни средства над 3.5 тона за изминато разстояние от 16 август догодина е нов финансов модел, който ще позволи да се генерират много повече средства за развитието на пътната инфраструктура. Това заяви инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, пред медиите на работна среща в Банско, организирана от Световната банка, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Дискусията е част от експертната и техническа помощ, която финансовата институция предоставя на пътната агенция за успешното изпълнение на проекта „Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка)“, както и за внедряването на тол таксуването в България. Консултантите от банката подпомогнат администрацията при определяне на обхвата за таксуване с тол на пътната мрежа и размера на тарифите, както и структурирането на бъдещето Национално тол управление, което ще оперира системата от 1 януари 2019 г.
Предстои след окончателното изработване на вариантите за тарифиране и обхвата на тол системата от Световната банка, проектите да бъдат разгледани и обсъдени с превозвачите и представени пред обществеността.
Инж. Давидов подчерта, че с въвеждането на тол системата се очаква значително повишаване на приходите от пътни такси, които ще са предимно от тежкотоварния транспорт. Той подчерта, че тол системата ще бъде фокусирана върху високо класната мрежа – магистрали, скоростни пътища, транзитните трасета и обхвата постепенно ще се разширява като в системата ще се включат пътищата в добро състояние. Инж. Давидов заяви, че средствата, които поетапно ще се генерират от тол системата ще позволи много по-голям финансов ресурс да се инвестира в развитието на републиканската пътна мрежа. За разлика от винетните такси средствата от тол системата ще могат да се използват и за ново строителство, каза още той. Калкулацията на тарифите както и начина, по който ще функционира технологично системата, ще съответства на европейското законодателство, нормативните и технически изисквания, категоричен е инж. Давидов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова откри в Банско работна среща за оперирането на тол системите при ползването на пътната мрежа

Министър Петя Аврамова откри в Банско работна среща за оперирането на тол системите при ползването на пътната мрежа

27 Септември 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Банско. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова откри в Банско работна среща за оперирането на тол системите при ползването на пътната мрежа, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. На срещата присъстват пътни експерти от Словения, Гърция, Словакия, Унгария и Белгия ще представят опита си при управлението на тол системите. В него участват председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, инж. Веселин Давидов – член на УС на АПИ, експерти от Световната банка, Европейската комисия и АПИ. Семинарът е организиран от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Световната банка.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова ще приветства участниците в работна среща за оперирането на тол системите в Европа

Министър Петя Аврамова ще приветства участниците в работна среща за оперирането на тол системите в Европа

27 Септември 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Банско. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова ще открие в град Банско работна среща за оперирането на тол системите при ползването на пътната мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Поканените за участие в нея пътни експерти от Словения, Гърция, Словакия, Унгария и Белгия ще представят опита си при управлението на тол системите.
Семинарът е организиран от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Световната банка. Финансовата институция консултира пътната администрация при въвеждането на Националната система за електронно събиране на пътни такси от 2019 г. В него ще участват председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов, инж. Веселин Давидов - член на УС на АПИ, експерти от Световната банка, Европейската комисия и АПИ. Организирането на работната среща е част от експертната и техническа помощ, която Световната банка предоставя на пътната агенция за успешното изпълнение на проекта „Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка)“, както и за внедряването на тол таксуването в България. Консултантите от банката подпомогнат администрацията при определяне на обхвата за таксуване с тол на пътната мрежа и размера на тарифите, както и структурирането на бъдещето Национално тол управление, което ще оперира системата от 1 януари 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.