НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елица Цанкова, родител на дете със спастична диплегия: За 5-а поредна година сме подпомогнати от „Българската Коледа“, съветвам хора в нужда да кандидатстват

Елица Цанкова, родител на дете със спастична диплегия: За 5-а поредна година сме подпомогнати от „Българската Коледа“, съветвам хора в нужда да кандидатстват

29 Декември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. За 5-а поредна година сме подпомогнати от „Българската Коледа“, съветвам хора в нужда да кандидатстват в нея. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Елица Цанкова, родител на дете със спастична диплегия, след мозъчен инфаркт, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г.“. „На 6 години и половина синът ми направи инсулт. Това се случи от усложнение на варицела – едра шарка. След това усложнение получи парализа на цялата лява част на тялото - ръката, крака, устата, всичко“, посочи тя, като обясни, че след това лечението на детето ѝ е започнало с процедури, които се отпускат от здравните институции. По думите ѝ полагаемите рехабилитации, които може да получи с направление, са между 7 и 10 дни, което е крайно недостатъчно за състоянието на детето ѝ. „От ходене по мъките, стигнах до извода, че мога да кандидатствам в инициативата. Видях, че „Българската Коледа“ помага да деца, които имат нужда и се грижи за здравословното им състояние. Реших да пусна документи, и вече пета поредна година се възползваме от „Българската Коледа“, обясни още тя, като изтъкна, че препоръчва на всички хора в подобна на нейната ситуация да участват в инициативата. „Аз дълго време се колебаех дали да кандидатствам, или не, но в крайна сметка и лекарите ме убедиха да се възползвам от подобен тип подпомагане. Заболяването на сина ми, по-скоро състоянието му, може да се подобри почти на 100%. Диагнозата му не е нещо, което няма как да се оправи и чрез някакъв вид лечение само да се поддържа. Това, което казват рехабилитаторите е, че той може на 100% да възстанови движенията си. Това ме кара да си мисля и да имам надежда, че той може да се излекува“, коментира още Елица Цанкова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо 2 млн. лв. са събрани от началото на шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ (ОБЗОР)

Близо 2 млн. лв. са събрани от началото на шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ (ОБЗОР)

26 Декември 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. От началото на шестнадесетото издание на благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания са събрани близо 2 милиона лева. 560 000 са изпратените дарителски SMS-и на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в края на ноември. Оттогава в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 330 000 лв., a 35 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg.
Благотворителният спектакъл се състоя на връх Коледа в Народния театър и на него присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева , както и дарители, посланици на кампанията и деца, на които „Българската Коледа” помага. В подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания от сцената на театъра послания отправиха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти.
„Благодаря на всички, чиято съпричастност прави „Българската Коледа“ възможна за децата с тежки заболявания и увреждания“, написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. Той посочва още, че кампанията в подкрепа на децата в беда ще продължи и през цялата 2019 г.
Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ също се включиха в „Българската Коледа“. Те дариха 6000 лв. за лечението на болно момче и 7000 лв. за подпомагане работата на фондация „Искам бебе“, чиято мисия е подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Дерменджийска, родител на дете с церебрална парализа: Изгубени сме без инициативи като „Българската Коледа“

Гергана Дерменджийска, родител на дете с церебрална парализа: Изгубени сме без инициативи като „Българската Коледа“

26 Декември 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Изгубени сме без инициативи като „Българската Коледа“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Гергана Дерменджийска, родител на дете с детска церебрална парализа, епилепсия, състояние след неонатален сепсис, атрофия на зрителния нерв, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г.“ „Доста средства са необходими за лечението на детето ми. Той се нуждае от доста неща - колкото повече расте, толкова по-трудно става. За първо време подсигурихме количка, с която да го придвижваме. За по-късно ще ни е необходим вертикализатор и проходилка, ако стигнем до състояние, в което може да я използва. Ние и за това ходим на рехабилитация, за да се раздвижват мускулите му“, разказа тя. Гергана Дерменджийка обясни, че има семейства, които всяка година кандидатстват и се възползват от даренията на „Българската Коледа“. „Аз съм доволна и благодарна, че има организации, които все пак правят нещо и отпускат средства, за да може да се оправяме. Нямаме друг избор. Съоръженията за деца с увеждания са много скъпи. Без инициативи като „Българската Коледа“ сме просто изгубени. Призовавам подобни кампании да се подкрепят от повече хора, за да може да се помага на семейства в нужда“, обясни още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Благодаря на всички, чиято съпричастност прави „Българската Коледа“ възможна за децата с тежки заболявания и увреждания

Президентът Румен Радев: Благодаря на всички, чиято съпричастност прави „Българската Коледа“ възможна за децата с тежки заболявания и увреждания

26 Декември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Благодаря на всички, чиято съпричастност прави „Българската Коледа“ възможна за децата с тежки заболявания и увреждания. Това написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „След края на благотворителния спектакъл набраната сума за шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ достигна два милиона лева. Кампанията в подкрепа на децата в беда ще продължи през цялата 2019 г.“, написа още държавният глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо два милиона лева събра „Българската Коледа” от началото на шестнадесетото издание на благотворителната кампания

Близо два милиона лева събра „Българската Коледа” от началото на шестнадесетото издание на благотворителната кампания

26 Декември 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ в подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания продължава. Два милиона лева достигна набраната сума за шестнадесетото издание на кампанията след края на благотворителния спектакъл, който се състоя навръх Коледа в Народния театър „Иван Вазов“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Към момента са изпратени 560 000 дарителски SMS на номер 1117 и гласови обаждания на 0900 1117 от началото на кампанията, която беше обявена от президента Румен Радев в края на ноември. Оттогава досега в дарителската банкова сметка на инициативата са постъпили 1 330 000 лв., a 35 000 лв. са дарени чрез системата ePay.bg. Дарения за благотворителната инициатива могат да бъдат правени целогодишно.
На коледния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ присъстваха президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, както и дарители, посланици на кампанията и деца, на които „Българската Коледа” помага.
В подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания от сцената на Народния театър послания отправиха изявени български музиканти, певци, танцьори, актьори, спортисти и журналисти. Тази година концертът бе реализиран от екипа на „Dream Team Productions” и излъчен на живо по bTV, bTV Radio и Българското национално радио.
Михаела Филева, група „Фондацията“, Графа, Миро, Поли Генова, Орлин Павлов, Тони Димитрова, Орлин Горанов, Еделина Кънева, Теди Кацарова, Детския радиохор на Българското национално радио, както и възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група „Бон-Бон“, Латида и хора към Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ посветиха своите изпълнения на нуждаещите се деца и призоваха за подкрепа.
Като застъпници на „Българската Коледа“ на сцената излязоха и журналисти от трите национални телевизии БНТ, бТВ и Нова ТВ – Николета Маданска, Стефан Щерев, Богомил Грозев, Искра Ангелова, Надежда Узунова, Антон Хекимян, Андрей Захариев и Мартина Ганчева.
Сред застъпниците, които призоваха за съпричастност към децата в беда бяха и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков, д-р Неделя Щонова, актьорите Любо Нейков, Стоянка Мутафова, Силвия Лулчева, Албена Павлова и Ненчо Илчев, музикантът Теодосий Спасов, певицата Богдана Петрова, волейболистите Владимир Николов и Теодор Салпаров, актрисата Ралица Паскалева, боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви, волейболистките Нася Димитрова и Христина Русева, баскетболистите Деян и Калоян Иванови, футболисти от отборите „ЦСКА”, „Левски” и „Славия”, актьорът Стефан Щерев, лекоатлетката Ивет Лалова, акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин, лекоатлетката Мирела Демирева и плувецът Петър Стойчев.
От сцената на Народния театър своята история разказаха Ралица Енева и нейните синове Радо, Георги и Христо. По време на концерта беше излъчена една необикновена среща между победителката от първия сезон на „България търси талант” – незрящата Богдана Петрова и едно от децата на „Българската Коледа” – Георги Скордев от Бургас. За дарената апаратура от „Българската Коледа“ и как тя помага на малките пациенти разказаха д-р Иван Чавдаров, д-р Стоян Пеев, д-р Пепа Ралчева, д-р Донка Узунова и д-р Габриела Минова. Шестнадесетото издание на благотворителната инициатива продължава през цялата 2019 година.
Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива: www.bgkoleda.bg.На същия е посочен и реда за кандидатстване за подпомагане.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дияна Терзиева, родител на дете с церебрална парализа: Благодарение на „Българската Коледа“ успяхме да получим вертикализатор

Дияна Терзиева, родител на дете с церебрална парализа: Благодарение на „Българската Коледа“ успяхме да получим вертикализатор

25 Декември 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на „Българската Коледа“ успяхме да получим вертикализатор за сина ни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Дияна Терзиева, родител на дете с детска церебрална парализа, получила подпомагане от „Българска Коледа 2017 -2018г. „Детето ми е на 9 години и не може да ходи. Той не може да стои прав и се нуждаехме от вертикализатор, за да се заздравяват мускулите му. Нашият лекар ни каза, че трябва да стои 4 часа минимум дневно прав. Ние не можем да го държим, защото е доста тежък. Имахме един вертикализатор, но стана малък. Сумата беше доста висока, за да може да го купим. Трябваше да теглим потребителски кредит, за това се обърнахме към „Българската Коледа“, защото средствата ни трябваха бързо и спешно“, обясни тя. „Получихме 1 200 лв. и успяхме да го закупим. Закупуването му беше належащо и спешно. Оправихме се, сумата доста ни помогна, без нея нямаше да можем да си го позволим“, допълни Дияна Терзиева, като посочи, че отново би се включила в подобна инициатива. „Доволна съм от „Българската Коледа“. Надявам се следващия път, в който пак ги потърсим, отново хората да бъдат така добре настроени към нас. Доста положително се държаха“, изтъкна тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райна Шопова, родител на дете с церебрална парализа: „Българската Коледа“ подсигури на сина ми най-належащите терапии за два месеца и половина

Райна Шопова, родител на дете с церебрална парализа: „Българската Коледа“ подсигури на сина ми най-належащите терапии за два месеца и половина

25 Декември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. „Българската Коледа“ подсигури на сина ми най-належащите терапии за два месеца и половина. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Райна Шопова родител на дете с детска церебрална парализа, синдром Прадер-Уили, специфични разстройства в развитието на речта, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г. „Синът ми има едно много рядко генетично заболяване – Прадер-Уили, освен това е много тежко недоносен. При нас няма вариант детето да се излекува. Ние се борим за качество на живот и правим терапии в различни области. Едно от нещата, които не трябва да спираме да правим е рехабилитация и съответно работа с психолози и логопеди“, посочи тя. По думите й обаче, надеждните специалисти от областта в повечето случай работят на частно, за това се налага на семейството да търси други финансови алтернативи. „Последната година получихме 1 000 лв. от „Българската Коледа“, които покриват най-належащите терапии на детето ми за два месеца и половина“, посочи още тя. Райна Шопова каза, че се възползва от „Българската Коледа“ за 4-та поредна година. „Препоръчвам я постоянно, защото знам, пред какви предизвикателства са поставени хората в нашето положение-родители на деца с трайни увреждания. Истината е, че деца с увреждания само с благотворителност не се гледат. Нужна е дълготрайна, целенасочена държавна политика“, изтъкна още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с благотворителния спектакъл „Българската Коледа“

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с благотворителния спектакъл „Българската Коледа“

25 Декември 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Въвежда се временна организация на движението във връзка с благотворителния спектакъл „Българската Коледа“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 12.00 часа до приключване на мероприятието се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на гостите на благотворителния концерт, както следва:
- на ул. „Иван Вазов” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Кузман Шапкарев”;
- на ул. „Славянска” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Георги Бенковски”;
- на ул. „Георги Бенковски” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Славянска”.
От 19.00 часа до приключване на мероприятието на 25.12.2018 г. да се забрани влизането на пътни превозни средства, само по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР, както следва:
- по ул. „Иван Вазов” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Кузман Шапкарев”;
- по ул. „Славянска” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Георги Бенковски”;
- по ул. „Георги Бенковски” между ул. „Иван Вазов” и ул. „Славянска”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ в Народния театър „Иван Вазов“

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ в Народния театър „Иван Вазов“

25 Декември 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще присъстват на традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Концертът ще се проведе от 20.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде излъчен пряко по bTV, bTV Radio и Българското национално радио.
Шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ 2018/2019 година е в подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания. Тази година спектакълът се реализира от екипa на „Dream Team Productions”. Oт сцената на Народния театър изявени български музиканти, танцьори, спортисти, актьори и журналисти ще подкрепят благородната кауза.
Лиляна Боянова и Владимир Пенев ще бъдат водещи на спектакъла „Българската Коледа“, а в благотворителния концерт ще вземат участие известните български изпълнители Михаела Филева, група „Фондацията“, Графа, Миро, Поли Генова, Орлин Павлов, Тони Димитрова, Орлин Горанов, Еделина Кънева, Теди Кацарова, Богдана Петрова, Детския радиохор на Българското национално радио, както и възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група „Бон-Бон“, Латида и хора към Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.
Актрисата Албена Павлова, волейболистите Владимир Николов и Теодор Салпаров, актрисата Ралица Паскалева, боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви, волейболистките Нася Димитрова и Христина Русева, баскетболистите Деян и Калоян Иванови, футболисти от отборите „ЦСКА”, „Левски” и „Славия”, актьорът Стефан Щерев, лекоатлетката Ивет Лалова, акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин, лекоатлетката Мирела Демирева и плувецът Петър Стойчев също ще са сред застъпниците, които ще призоват за съпричастност и подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания.
Участие в спектакъла ще вземат и журналисти от Българската национална телевизия, Нова телевизия и бТВ. По време на концерта ще бъдат разказани историите на деца, чието лечение и рехабилитация се подкрепят от благотворителната инициатива.

Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ в Народния театър „Иван Вазов“

Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще присъстват на благотворителния спектакъл „Българската Коледа“ в Народния театър „Иван Вазов“

24 Декември 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. На 25 декември президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева ще присъстват на традиционния благотворителен спектакъл „Българската Коледа“. Това съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. Концертът ще се проведе от 20.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ и ще бъде излъчен пряко по bTV, bTV Radio и Българското национално радио.
Шестнадесетото издание на „Българската Коледа“ 2018/2019 година е в подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания. Тази година спектакълът се реализира от екипa на „Dream Team Productions”. Oт сцената на Народния театър изявени български музиканти, танцьори, спортисти, актьори и журналисти ще подкрепят благородната кауза.
Лиляна Боянова и Владимир Пенев ще бъдат водещи на спектакъла „Българската Коледа“, а в благотворителния концерт ще вземат участие известните български изпълнители Михаела Филева, група „Фондацията“, Графа, Миро, Поли Генова, Орлин Павлов, Тони Димитрова, Орлин Горанов, Еделина Кънева, Теди Кацарова, Богдана Петрова, Детския радиохор на Българското национално радио, както и възпитаниците на Национално училище за танцово изкуство в София, детска вокална група „Бон-Бон“, Латида и хора към Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“.
Актрисата Албена Павлова, волейболистите Владимир Николов и Теодор Салпаров, актрисата Ралица Паскалева, боксьорите Кубрат и Тервел Пулеви, волейболистките Нася Димитрова и Христина Русева, баскетболистите Деян и Калоян Иванови, футболисти от отборите „ЦСКА”, „Левски” и „Славия”, актьорът Стефан Щерев, лекоатлетката Ивет Лалова, акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров, световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин, лекоатлетката Мирела Демирева и плувецът Петър Стойчев също ще са сред застъпниците, които ще призоват за съпричастност и подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания.
Участие в спектакъла ще вземат и журналисти от Българската национална телевизия, Нова телевизия и бТВ. По време на концерта ще бъдат разказани историите на деца, чието лечение и рехабилитация се подкрепят от благотворителната инициатива.

Допълнителна информация за „Българската Коледа“, както и начините, по които може да бъде направено дарение, са посочени на интернет-страницата на благотворителната инициатива тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антоанета Траянова Димитрова, родител на дете с увреден слух: Всички пари, които получих от „Българската Коледа“ ще отидат за обучението на детето ми

Антоанета Траянова Димитрова, родител на дете с увреден слух: Всички пари, които получих от „Българската Коледа“ ще отидат за обучението на детето ми

18 Декември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Всички пари отиват за обучението на детето ми. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Антоанета Димитрова - родител на дете с двустранна нервносензорна загуба на слуха, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г. „След време искам да го запиша и на уроци по английски език и други неща. Всичко това ми струва пари. Каквото е от мен аз си го давам, детенцето каквото получава от социалното подпомагане също – всичко отива за обучението му. След шест месеца му изтича ТЕЛК и трябва пак да се явим на ТЕЛК и ще ми отпуснат някаква сума – 1200 лв. за апарати, но аз искам да му взема по-хубави, за да му е по-качествен слухът и аз трябва да ги дам тия пари от мен. Апаратите, които ги искам са около 3 хиляди лева двата“, обясни тя. Антоанета Димитрова допълни, че би се обърнала, където е възможно и би отишла да потърси помощ за своето дете.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антоанета Димитрова, родител на дете с увреден слух: Нека да има повече привилегии за болните деца

Антоанета Димитрова, родител на дете с увреден слух: Нека да има повече привилегии за болните деца

18 Декември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Нека да има повече привилегии за болните деца. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Антоанета Димитрова - родител на дете с двустранна нервносензорна загуба на слуха, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г“.
„Бих желала да съм съпричастна към всички майки, които сега протестират за по-добър живот за децата с увреждания, нека да има повече привилегии за болните деца занапред, защото едно е да си възрастен, а друго е да си дете и да си зависим от родител, от чужда помощ. Много е тежко и болно“, каза тя. Майката разказа за своето дете, че е със загуба на слуха от 50 до 60%. „Това ме подтикна да търся помощ за финансиране за лечението му, защото му трябва да слухово-речев рехабилитатор и логопед. Посещаваме също и Център „Яника“, допълни майката.
Теодора ПАТРОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Митрева, родител на дете с психично разстройство: „Българската Коледа“ помага на хора и семейства, спасява човешки животи

Мария Митрева, родител на дете с психично разстройство: „Българската Коледа“ помага на хора и семейства, спасява човешки животи

16 Декември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. „Българската Коледа“ помага на хора и семейства, спасява човешки животи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Мария Митрева, родител на дете генерализирано разстройство в психичното развитие, получила подпомагане от „Българската Коледа 2017/2018г.“ „Това е високохуманна инициатива. Призовавам всеки, който може да я подкрепи, да го направи, защото тя е истинска. Помага на хора и семейства. Понякога спасява човешки животи и това трябва да се знае. Хората, които имат нужда от „Българската Коледа“ с две ръце ги подтиквам да потърсят съдействие, защото когато почукаш на тяхната врата, тя винаги е отворена“, коментира още тя. Мария Митрева обясни, че каквато и сума или помощ да предложи инициативата, тя винаги е от полза за нуждаещите се. „Аз съм благодарна и на това, което в момента ни се предлага от „Българската Коледа“. Това е немалък жест от тяхна страна. Със сигурност ще ни се наложи да търсим и друг тип финансиране. В момента ни помагат роднини, близки, когато има възможност работя и аз. Това обикновено са летните месеци, когато мога да оставя сина си при майка ми и баща ми“, допълни още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доника Костадинова, родител на дете с аутизъм: За трети път участвам в „Българската Коледа“ и бих насърчила българския народ да подкрепи инициативата

Доника Костадинова, родител на дете с аутизъм: За трети път участвам в „Българската Коледа“ и бих насърчила българския народ да подкрепи инициативата

15 Декември 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. За трети път участвам в „Българската Коледа“ и бих насърчила българския народ да подкрепи инициативата със sms-те. Това каза Доника Костадинова, родител на дете с аутизъм, в интервю за Агенция „Фокус“ за инициативата „Българската Коледа“. „Синът ми Георги е на 9,5 години. Той е с диагноза генерализирано разстройство в развитието, или така наречения аутизъм. Тъй като за неговата диагноза нито една терапия не се поема от НЗОК и всичко заплащат родителите сами, моя позната ми каза за възможността да кандидатствам към „Българската Коледа“ и аз го направих“, разказа Доника Костадинова. Тя обясни, че сумата, която е получила от „Българската Коледа“ няма как да покрие неговите терапии. По думите й обаче, това е глътка въздух откъм финансова страна, защото ще покрие частично терапиите му, за около четири месеца. Тя поясни, че семейството й се включва в инициативата за трети път. „Тази година, тъй като Георги е на индивидуална форма на обучение в училище, за него се препоръчва работа в група. Държавните центрове, които предлагат подобна възможност са твърде малко и няма места. За нас остана единственият вариант платена такава. Той ходи в един център, където работи с деца в група. Има контакт с деца. Тази година конкретно за това използваме средствата“, допълни още Костадинова.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.