НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Драги Георгиев: Цар Самуил черпи легитимността си от Българската царска корона

Проф. Драги Георгиев: Цар Самуил черпи легитимността си от Българската царска корона

6 Януари 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. С колегите от София се съгласихме, че цар Самуил е легитимен представител на Българското царство. Това заяви ръководителят от македонска страна на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между Македония и България, предава скопското електронно издание „Фактор“.
Единственият спор за Самуил остава единствено предположението кои етническите общности са били включени в неговата държава, защото територията й се простира из цяла Сърбия, Албания и част от Гърция. В тази връзка македонският професор подчерта, не е съгласен със София, че всички в Самуиловата държава са били българи.
Средновековният владетел е един от героите, които Македония и България смятат за част от своята история.
Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между Македония и България бе създадена като резултат на Договора за добросъседство. Следващата експертна среща ще бъде в края на февруари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драги Горгиев, председател на съвместната македонско-българска комисия: Цар Самуил, Св. Св. Кирил и Методий са личности на няколко нации

Драги Горгиев, председател на съвместната македонско-българска комисия: Цар Самуил, Св. Св. Кирил и Методий са личности на няколко нации

16 Декември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонската страна в съвместната Комисия за преразглеждане на учебниците в съответствие с договора за добросъседство подчерта, че цар Самуил, братята Кирил и Методий и Григор Пърличев са личности, които се почитат от няколко народа, предава скопската електронна медия „Фактор“.
В момента се води полемика между македонските и българските експерти за средновековния владетел и искането за неговото съвместно честване от двете страни, след като бе постигнато подобно съгласие за Григор Пърличев и светите братя Кирил и Методий.
„Мисля, че има шансове да се постигне съгласие в комисията за цар Самуел, защото несъмнено той е част от паметта на македонския и българския народ. Това е само доказателство, че с едно историческо лице могат да се идентифицират повече култури и народи, но подходът към оценката му трябва да е без идеология. Основният проблем е около характерът на Самуиловата държава. В нашата историография тя е тълкувана като македонска, а в българската - като продължение на първата средновековна българска държава. Всъщност това е дилема, която присъства в световната историография, където може да се намерят различни тълкувания по този въпрос", обясни Горгиев в интервю за Press 24, цитирано от медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Македонско-българската комисия „заби" на цар Самуил

„Плюс Инфо“ (Македония): Македонско-българската комисия „заби" на цар Самуил

16 Декември 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Членът на македонско-българската комисия Петър Тодоров сподели идеята за изграждане на Мемориал на жертвите от Балканските и Първата световна война, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Мемориал, който ще се опита да обедини тези различни национални разкази, които съществуват в Гърция, Албания, Македония, Черна гора, на Балканите, да бъде общ разказ, който ще обединява тези национални истории, който ще бъде един добър пример за преодоляването на конфликтите“, обясни Петър Тодоров, член на македонско-българската комисия.
Тази идея ще бъде предложена на българските членове на комисията. Епилогът от последната, трета среща на мултидисциплинарната комисия приключи с решение, което ще бъде предложено на двете правителства - Св. Кирил и Методий и Григор Пърличев да се почитат като общи исторически личности, но работата „заби“ по въпроса за цар Самуил. Ето защо разменените 30 страници от възражения от двете страни не бяха разгледани на последната среща.
„Дали българският Иван Владислав на българска територия означаваше, че днешните жители на Македония, които по онова време са в Самуиловскара държава, са българи? И дали определението „българин“ се тълкува по етнически и национален смисъл, който разбираме днес? Дали днешното значението на „македонец“ и „българин“ може да се прилага за времеви отрязък от хиляда години?“, бяха въпросите, отправени от председателя на македонско-българската комисия Драги Георгиев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.