НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Проправителствените сили се съмняват, че бунтовниците се изтеглят от пристанището в Ходейда

AFP: Проправителствените сили се съмняват, че бунтовниците се изтеглят от пристанището в Ходейда

30 Декември 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Дубай. Йеменските бунтовници започнаха да се изтеглят от порта в Ходейда, съгласно споразумението за прекратяване на огъня, съобщи в събота представител на ООН, информира AFP. Той е споменал също, че проправителствените сили са изразили съмнение, че това ще се случи.
Служителят на ООН, който е помолил за анонимност, е казал, че в полунощ (петък срещу събота – бел. ред.) хутите са започнали да се изтеглят от пристанището на Червено море.
В същото време проправителствен служител е заявил пред AFP, че лоялистите са „изненадани“." Хутите имат преднина при контрола в Ходейда, те са разположили своите бойци по крайбрежието, нещо, заради което легитимното правителство на Йемен се безпокои.“
В изявление за държавната новинарска агенция на Йемен „Саба“ друг проправителствен служител е казал, че това е "ясен опит бунтовниците да провалят изпълнението на споразумението“, постигнато по-рано през декември на мирните преговори в Швеция.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Папата призова за мир в Йемен, Сирия и други горещи точки

AFP: Папата призова за мир в Йемен, Сирия и други горещи точки

25 Декември 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Ватикана. Папа Франциск използва своето коледно послание във вторник, за да призове за мир в конфликтни зони като Сирия и Йемен, чието население е изправено пред едни от най-тежките хуманитарни кризи в света, предава AFP.
"Желанието ми за щастлива Коледа е желание за братство. Братство между от всяка нация и култура. Братство между хората с различни идеи ... Братство между хора от различни религии", каза той в традиционното си послание "Урби ет Орби" ( Към града и на света – бел.ред)) от площад Свети Петър.
Папата каза, че се надява, че примирието в опустошения от конфликта Йемен ще сложи край на разрушителната война, която е отнела живота на около 10 000 души от 2015 г. и е тласнала 14 милиона йеменци до ръба на оцеляването
"Моите мисли са насочени към Йемен, с надеждата, че примирието, постигнато от международната общност, може най-накрая да донесе облекчение на всички онези деца и хора, изтощени от войни и глад," каза той.
Папата също така говори за войната в Сирия, откъдето американският президент Доналд Тръмп е решил да изтегли около 2000 войници .
"Нека международната общност работи решително за политическо решение ... така че сирийският народ, особено всички, които са били принудени да напуснат собствените си земи и да потърсят убежище другаде, да се завърнат, за да живеят в мир в собствената си страна", каза той.
Светият отец също така каза, че се надява да бъдат подновени мирните преговори между израелците и палестинците ", които могат да сложат край на конфликт, който повече от 70 години поразява земята, избрана от Господ, за да покаже лицето си и любовта към хората."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Рияд счита за своя заслуга приетата резолюция за Йемен

РИА Новости: Рияд счита за своя заслуга приетата резолюция за Йемен

22 Декември 2018 | 01:50 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия смята резолюцията на ООН за Йемен за резултат от нейните дипломатически усилия, заяви Халед Манзлави, заместник постоянен представител на кралството в ООН.
Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри резолюция за Йемен, която подкрепя прекратяването на огъня в големия град Ходейда. Основните параметри на документа са подкрепа за прекратяване на огъня в пристанището и околностите на Ходейда, както и изпращане на наблюдатели на ООН в района за 30 дни
Според саудитския дипломат резолюцията потвърждава успеха на военния натиск от страна на арабската коалиция и дипломатическите усилия на Саудитска Арабия, които се опитват да принудят хусите да се оттеглят от Ходейда. Мисията на Саудитска Арабия също благодари на Кувейт и Съединените щати за изработването на резолюцията.

РИА Новости: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност на ООН гласува изпращането на наблюдатели в Йемен

AFP: Съветът за сигурност на ООН гласува изпращането на наблюдатели в Йемен

21 Декември 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно изпращането на цивилна мисия от наблюдатели в Йемен, за да следи крехкото примирие в стратегическото пристанище Ходейда и да контролира напускането на бойците.
Резолюцията, подготвена от Великобритания, беше приета от всичките 15 членове на съвета след една седмица трудни преговори. Текстът одобри и резултатите от скорошните мирни преговори в Швеция, целящи прекратяване на четиригодишния конфликт.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: В първия ден след примирието в Ходейда имаше взривове

„Коммерсантъ“: В първия ден след примирието в Ходейда имаше взривове

19 Декември 2018 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Москва/Ходейда. След като влезе в сила примирието между правителството на Йемен и движението „Ансар Аллах“, в пристанищния град Ходейда се разнесоха взривове, пише руският вестник „Коммерсантъ“ по съобщение от Reuters. Според източници на британската телеграфна агенция според звука, който се е чувал, те са в резултат от артилерийски обстрел. От коя страна е открит огън засега не е известно. Не е установен и районът, където са падали снарядите.
По-късно във вторник хуситите са обявили, че е имало бомбардировка от страна на силите на арабската коалиция и йеменското правителство. „Противникът наруши договореностите за прекратяване на огъня и с артилерия обстрелва района, източно от летището на Ходейда и източно от станция „Йемен Мобайл“, за това съобщава РИА Новости, като се позовава на телевизионен канал, който принадлежи на движението „Ансар Аллах“.
По-рано ООН определи 18 декември като дата, на която да спре огъня. Примирието в Ходейда е в резултат от преговорите, които се водиха в Стокхолм между страните в конфликта. Следващият преговорен кръг се очаква да се проведе през януари-февруари 2019.
На 17 септември 2018 година оглавяваната от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства коалиция възстанови настъплението си срещу главното пристанище на Йемен Ходейда. През него в страната пристигат доставки от първа необходимост. Руският вестник припомня, че гражданската война в Република Йемен се води от 2014 година, когато хуситите с щурм завзеха град Амран в северозападните части на страната. От тогава шиитите и правителството са в постоянен въоръжен конфликт.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Примирието в Ходейда влиза в сила във вторник

AFP: Примирието в Ходейда влиза в сила във вторник

17 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Постигнатото под егидата на ООН примирие в йеменското пристанище Ходейда и неговите околности влиза в сила във вторник, съобщи представител на световната организация пред AFP в понеделник.
Попитан дали прекратяването на враждебните действия в провинция Ходейда започва в нощта срещу вторник, неназованият събеседник на агенцията отговори: „Вярно е“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комерсант: Сенатът на САЩ започна настъпление срещу Рияд

Комерсант: Сенатът на САЩ започна настъпление срещу Рияд

14 Декември 2018 | 02:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Резолюцията, която забранява участието на американските сили в конфликта в Йемен, с изключение на операциите срещу терористичната група „Ал Кайда“ беше одобрена от Сената на САЩ. Става дума за забрана за зареждане с гориво на самолетите на коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, както и обмен на разузнавателни данни и данни за потенциални цели. Всяко друго участие на американските военни в конфликта в Йемен без одобрение на Конгреса също е забранено.
Вашингтон подкрепи арабската коалиция от самото начало, но постепенно общественото мнение започна да се променя. Ако не беше убийството на Джамал Хашоги, противниците на американското участие в йеменския конфликт трудно биха спечелили мнозинство в Сената.
Според сенатор Бърни Сандърс намесата на Саудитска Арабия в йеменския конфликт доведе до „най-страшната хуманитарна катастрофа в света“. За Съединените щати е време да престанат да подкрепят ръководството на Саудитска Арабия, брутален режим, който наскоро уби журналист и не зачита правата на човека“, заяви сенаторът в навечерието на гласуването.
В краят на ноември Доналд Тръмп разясни, че Съединените щати възнамеряват да поддържат отношения със Саудитска Арабия на същото ниво въпреки убийството в саудитското консулство в Истанбул на журналиста Джамал Хашоги. Според президента истината за този случай никога не може да бъде узната, а добрите отношения с Рияд са в интерес на Съединените щати. Сенаторите обаче продължават да изискват от Доналд Тръмп да изясни въпроса за участието в убийството на саудитския принц Мохамед бин Салман.
Одобряването на този проект на резолюция заплашва да доведе до пълно преразглеждане на отношенията между Вашингтон и Рияд. Междувременно сенаторите се ограничиха до по-лек вариант, който засяга само американското участие в йеменския конфликт. Според експерти, обаче, той има голямо символично значение, има препоръчителен характер и е малко вероятно да засегне йеменския конфликт.
Трябва да се отбележи, че ООН успя да постигне значителен напредък в разрешаването на йеменския конфликт. В Швеция беше постигнато споразумение за примирие в Ходейда, където се намира главното пристанище на страната. Продължаващата ескалация в района може да влоши хуманитарната катастрофа. Според генералния секретар на ООН Антонио Гутиереш споразумението „отваря пътя за напредък в бъдещите преговори“. Друг положителен резултат е споразумението за обмен на пленници. Обсъжда се отварянето на летището в йеменската столица Санаа за международни полети.
Сергей Серебров смята, че „вътрешните условия в Йемен отдавна са узрели за уреждане“. "Точно позицията на САЩ блокира този процес, както на място, така и в Съвета за сигурност на ООН“, заяви той. „Ако Съединените щати бяха приели резолюция, ограничаваща възможностите на Саудитска Арабия да продължи войната, това щеше бъде друго нещо“, каза експертът. Той отбеляза, че ще бъде възможно да се говори за промяна на позицията на Вашингтон само след отказа на САЩ да класифицират хутите като „ирански агенти“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ предупредиха Рияд за рисковете от сътрудничество с Москва и Пекин

РИА Новости: САЩ предупредиха Рияд за рисковете от сътрудничество с Москва и Пекин

14 Декември 2018 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатори предупредиха правителството на Саудитска Арабия, че закупуването на военно оборудване свързано с Русия и Китай вреди на сътрудничеството със САЩ и провокира риск в областта на националната сигурност и икономиките както на Рияд, така и на Вашингтон, се посочва в резолюция, приета от сенаторите, съобщава РИА Новости.
Основното послание на документа, приет от горната камара на американския парламент е, че Мохамед бин Салман е признат за виновен за смъртта на журналиста Джамал Хашоги.
Проекторезолюцията също така изисква всички страни в конфликта в Йемен, в който участва Саудитска Арабия, да се стремят към „незабавно прекратяване на огъня и политическо уреждане на йеменския конфликт чрез преговори и засилване на хуманитарната помощ за жертвите на конфронтацията“.
През август министърът на външните работи Сергей Лавров заяви, че отношенията между Русия и Саудитска Арабия се развиват интензивно във всички направления. Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр заяви, че сътрудничеството е в областта на сигурността, космическото проучване, енергетиката.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Мирът е възможен“ в Йемен

AFP: „Мирът е възможен“ в Йемен

14 Декември 2018 | 00:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео похвали разговорите под егидата на ООН, които целят край на разрушителния конфликт в Йемен, заявявайки „мирът е възможен“, съобщава AFP.
„Работата, която предстои, няма да бъде лесна, но видяхме това, което мнозина считат за невероятно започна да се оформя“, посочи той в изявление, публикувано часове след като воюващите партии в Йемен се съгласиха на прекратяване на огъня в жизнено важно пристанище в последния ден на мирните преговори.
„САЩ приветстват участниците в консултациите в Швеция за напредъка по ключови инициативи“, заяви Помпео. „Краят на тези консултации може да бъде началото на нова глава за Йемен“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Американският сенат прие резолюция за спиране на помощта за саудитите в Йемен

РИА Новости: Американският сенат прие резолюция за спиране на помощта за саудитите в Йемен

13 Декември 2018 | 23:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатът на САЩ одобри резолюция, в която се призовава за прекратяване на военното участие на САЩ в коалицията на Саудитска Арабия и нейните действия в Йемен. 58 сенатори гласуваха в подкрепа на резолюцията, 41 срещу.
Законопроектът е предложен от републиканския сенатор Майк Лий и демократа Бърни Сандърс.
Сандърс заяви, че „САЩ не могат да продължават партньорството с деспотичното правителство“ на Саудитска Арабия. Той отбеляза, че в Йемен се случва „най-голямата хуманитарна криза на земята“ и „всичко това заради нахлуването на коалицията под егидата на Саудитска Арабия в Йемен преди три години“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран приветства мирните преговори за Йемен

AFP: Иран приветства мирните преговори за Йемен

13 Декември 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран приветства пробивите, направени в разговорите между воюващите партии в Йемен, допълвайки, че се надява бъдещите преговори ще доведат до финално споразумение, предава AFP.
„Приветстваме споразуменията между двете страни, които са наблюдавани от представителя на генералния секретар на ООН и виждаме положителните стъпки и предварителните споразумения за продължаване на разговорите като обещаващи“, заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Гасеми.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според йеменския външен министър споразумението за изтегляне от Ходейда все още е „хипотетично“

AFP: Според йеменския външен министър споразумението за изтегляне от Ходейда все още е „хипотетично“

13 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Министърът на външните работи на международно признатото правителство на Йемен Халед ал-Ямани предупреди, че постигнатото под егидата на ООН споразумение за изтегляне на бунтовниците от пристанищния град Ходейда е „хипотетично“ до неговото прилагане, предава AFP.
„Предполагаме, че другата страна ще се оттегли", подчерта дипломатът.
По-рано през деня бе съобщено, че изтеглянето на въоръжените сили от йеменското пристанище Ходейда, ще се случи „в рамките на дни“. „Планът е за изтегляне най-напред от трите пристанища, в рамките на няколко дни, а след това и от града", поясни специалният представител на ООН за Йемен Мартин Грифитс пред репортери.
Договореното от двете страни в преговорите изтегляне е от решаващо значение за предоставяне на хуманитарна помощ на бедстващото население, допълни Грифит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мирните преговори за Йемен: Договорено е изтегляне от Ходейда „в рамките на дни“

AFP: Мирните преговори за Йемен: Договорено е изтегляне от Ходейда „в рамките на дни“

13 Декември 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Изтеглянето на въоръжените сили от йеменското пристанище Ходейда, ще се случи „в рамките на дни“, предава AFP, като припомня, че градът е жизненоважен за доставките на хуманитарна помощ за страната.
„Планът е за изтегляне най-напред от трите пристанища, в рамките на няколко дни, а след това и от града", поясни специалният представител на ООН за Йемен Мартин Грифитс пред репортери.
Договореното от двете страни в преговорите изтегляне е от решаващо значение за предоставяне на хуманитарна помощ на бедстващото население, допълни Грифитс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мирните преговори за Йемен: ООН предложи изтегляне на бунтовниците от Ходейда

AFP: Мирните преговори за Йемен: ООН предложи изтегляне на бунтовниците от Ходейда

10 Декември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Стокхолм/Сана. ООН предложи бунтовниците да се изтеглят от пристанищния град Ходейда като част от споразумение за прекратяване на огъня, което поставя съвместен контрол над стратегическия град в Йемен. Това става ясно от документ, представен пред агенция AFP.
Според източници от йеменската правителствена делегация на срещата, организирани от ООН в Швеция, документът постановява, че водената от Саудитска Арабия регионална коалиция, която се бори с хутите, прекратява всички операции в бунтовническия град в замяна на оттеглянето им. След това районът ще бъде поставен под контрола на съвместна комисия и ще бъде под надзора на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мирните преговори в Швеция: Правителството на Йемен изиска цялостно изтегляне на бунтовниците от Ходейда

AFP: Мирните преговори в Швеция: Правителството на Йемен изиска цялостно изтегляне на бунтовниците от Ходейда

6 Декември 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Сана. Малко преди старта на мирните преговори в Швеция международно признатото правителство на Йемен изиска цялостно изтегляне на бунтовниците от пристанищния град Ходейда, предава AFP, като уточнява, че искането е издигнато по-малко от два часа преди началото на разговорите, водени под егидата на ООН.
Министерството на външните работи на Йемен настоява „бунтовниците да се изтеглят напълно от западния бряг и да предадат района на легитимното правителство" . Съответното бе публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
Агенцията припомня, че Ходейда е едно от най-важните пристанища в страната. То се контролира от бунтовниците.
Началото на мирните преговори в Швеция бяха обявени вечерта на 5 декември. „Специалният посредник на ООН би искал да обяви възобновяването на вътрешнойеменския политически процес в Швеция, на 6 декември 2018 г.“, разкри самият Мартин Грифитс чрез пост в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мирните преговори за Йемен стартират на 6 декември

AFP: Мирните преговори за Йемен стартират на 6 декември

5 Декември 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Сана. Мирните преговори между международно признатото правителство на Йемен и бунтовниците-хути ще бъдат стартирани в четвъртък, 6 декември, предава AFP, като припомня, че те ще се проведат в Швеция и ще бъдат водени под егидата на ООН.
„Специалният посредник на ООН би искал да обяви възобновяването на вътрешнойеменския политически процес в Швеция, на 6 декември 2018 г.“, обяви самият Мартин Грифитс чрез пост в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Евакуират бунтовници от Йемен

BBC: Евакуират бунтовници от Йемен

3 Декември 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Сана. Самолет на ООН ще евакуира ранени бунтовници хути от Йемен в опит да изгради доверие преди мирните преговори, съобщава ВВС.
50 бунтовници трябва да излетят от столицата Сана за лечение в Оман.
Очаква се финансираните от ООН разговори между бунтовниците и подкрепяното от саудитите правителство да започнат през следващите дни.
Войната е причина за най-страшната хуманитарна криза в днешно време.
В близо 4-годишния конфликт в Йемен, хиляди хора са убити в сражения и милиони са били изтласкани на ръба на глада.
„Самолет на ООН ще кацне на международното летище в Сана да евакуира 50 ранени бойци, трима йеменски лекари и доктор на ООН, от Сана до Маскат“, заяви говорител на коалицията.
Той заяви, че този ход бе поискан от специалния пратеник на ООН за Йемен Мартин Грифитс и бе одобрен като мярка за изграждане на доверието преди дискусиите в Швеция.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Евакуират ранени хути от Йемен

Reuters: Евакуират ранени хути от Йемен

3 Декември 2018 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Сана. Петдесет ранени бойци хути ще бъдат евакуирани за лечение в Оман със самолет, принадлежащ на ООН, съобщи коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, предава агенция Reuters.
Коалицията заяви, че тази стъпка е опит да се изгради доверие между воюващите партии в Йемен преди преговорите в Швеция.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Конфликтът в Йемен ще се влоши ако САЩ оттегли подкрепата си за Рияд

Майк Помпео: Конфликтът в Йемен ще се влоши ако САЩ оттегли подкрепата си за Рияд

28 Ноември 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в сряда защити позицията на Вашингтон в подкрепа на Рияд по отношение на войната в Йемен, като заяви пред журналистите, че конфликтът само ще се влоши, ако Америка се оттегли от него, предава AFP.
„Страданието в Йемен ме наскърбява, но ако САЩ не са замесени в Йемен, ще е много по-лошо“, ще заяви външният министър пред сенаторите, според извадки от подготвената реч.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Путин и Мохамед бин Салман ще обсъдят случая „Хашоги“ на срещата на Г-20

AFP: Путин и Мохамед бин Салман ще обсъдят случая „Хашоги“ на срещата на Г-20

28 Ноември 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин ще обсъди случая „Хашоги“ с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман на срещата на Г-20 в Буенос Айрес, съобщиха от Кремъл в сряда, предава AFP.
Юри Ушаков, помощникът на руския президент, заяви на брифинг за медиите, че двамата лидери ще се срещнат в Аржентина.
„Разбира се, че ще говорят по този въпрос“, отговори той на съответстващ въпрос на журналист.
Но, добави Ушаков, основната цел на срещата ще бъде развитието на руско-саудитските отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: САЩ предлагат да се предаде йеменското пристанище Ходейда на неутрална страна

„Известия“: САЩ предлагат да се предаде йеменското пристанище Ходейда на неутрална страна

22 Ноември 2018 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Москва/Ходейда. Съединените щати са предложили стратегически важното йеменско пристанище Ходейда да премине в ръцете на неутрална държава. За него се водят тежки боеве, пише вестник „Известия“. За това е заявила Хедър Науърт, официален представител на Държавния департамент.
По нейните думи това е необходимо заради борбата с острата хуманитарна криза, както и за да се прекъсне използването на пристанището за незаконна търговия с оръжие, контрабанда и финансиране на бойците-хути, съобщава и агенция РИА Новости.
Въоръжените конфликти в Йемен са от 2014 година. В нея от една страна са бунтовниците-хути и части от армията, лоялни на бившия президент на страната. От друга са правителствени войски и опълчение, поддържани от коалиция, начело на която стои Саудитска Арабия.
На 7 юни Световната организация подготви план за регулиране на конфликта в Йемен, според който хутите трябва да се откажат от употребата на балистични ракети.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мирните преговори за Йемен ще се проведат в началото на декември

AFP: Мирните преговори за Йемен ще се проведат в началото на декември

21 Ноември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Сана. Преговорите между хутите и международно признатото правителство на Йемен за прекратяване на войната ще се проведат в началото на декември в Швеция. Това обяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, предава AFP.
„Изглежда, че в самото начало на декември, в Швеция ще видим както бунтовниците, така и правителството, признато от ООН, правителството на президента Абд Рабу Мансур Хади ще бъде там", увери Матис.
По-рано в сряда специалният посланик на ООН за Йемен Мартин Грифитс пристигна в йеменската столица за ключови преговори, насочени към борбата за спасяването на пристанището Ходейда и справяне с ширещия се глад в страната. Задачата му бе да накара бунтовниците и правителството на Саудитска Арабия да се върнат на масата за преговори в Швеция до края на годината. Властите на Йемен вече бяха дали съгласие за участието си в разговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп благодари на Саудитска Арабия за по-ниски цени на петрола

AFP: Доналд Тръмп благодари на Саудитска Арабия за по-ниски цени на петрола

21 Ноември 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изказа благодарности на Саудитиска Арабия за понижаването на цените на петрола – ден, след като лидерът на Белия дом увери, че Вашингтон остава партньор на Рияд, въпреки убийството на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
„Цените на петрола стават по-ниски. Страхотно! Заповядайте – 54 долара, а беше 82 долара. Благодаря, Саудитска Арабия, нека станат и още по-ниски!“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Конгресът на САЩ обещава санкции за Саудитска Арабия, а Доналд Тръмп – американски паспорт за престолонаследника в Рияд

Washington Examiner: Конгресът на САЩ обещава санкции за Саудитска Арабия, а Доналд Тръмп – американски паспорт за престолонаследника в Рияд

21 Ноември 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На фона на обещанието на Конгреса на САЩ да наложи санкции на Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги, държавният глава на страната Доналд Тръмп предложи американски паспорт за престолонаследника в Рияд – принц Мохамед, отбелязва американското издание Washington Examiner.
„Саудитска Арабия е важен съюзник в борбата срещу Иран“, заяви лидерът на Вашингтон по-рано, подчертавайки, че няма достатъчно доказателства за ролята на арабското кралство в убийството на журналиста. „Крал Салман и принц Мохамад отричат да са знаели каквото и да било за планирането или изпълнението на убийството на Хашоги. Нашите разузнавателни агенции продължават да оценяват цялата информация – престолонаследникът може и да е извършил, а може би не е извършил“ това престъпление, подчерта Тръмп.
В изявлението той отбелязва също, че Саудитска Арабия е нарекла Хашоги „враг на държавата" и член на организацията „Мюсюлманско братство“. Но допълва: „Решението ми по никакъв начин не се основава на това".
По-късно пред Белия дом Тръмп отрече ЦРУ да е стигнало до заключението, че принц Мохамед е наредил убийството на Хашоги. „Както казах, може би е, а може би не е... Няма окончателно заключение“, подчерта Тръмп.
Американският президент поясни, че решението му да даде паспорт на саудитеца е мотивирано от желанието да продължат продажбите на оръжия от САЩ и поддържането на евтини цени на петрола. „Всичко е в името на „Америка на първо място“. Няма да блокираме стотици милиарди долари заради заповед, докато Русия и Китай разполагат с тях. Ако „скъсаме“ със Саудитска Арабия, цените на петрола ще нараснат много. Запазих ги ниски, а те ми помогнаха за това. В момента цените на петрола са ниски или относително ниски. Бих искал да го видя да падат още по-надолу", увери лидерът на Вашингтон.
Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви пред репортерите, че САЩ трябва да правят бизнес със Саудитска Арабия, макар че съгласно думите му „това означава, че светът навън е лош".
„САЩ ще продължат да поддържат отношения с Кралство Саудитска Арабия. Те са важен партньор. Това е ангажиментът, който направи днес президентът. Очевидно е“, подчерта Помпео.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Специалният посланик на ООН за Йемен пристигна в Сана за ключови преговори

AFP: Специалният посланик на ООН за Йемен пристигна в Сана за ключови преговори

21 Ноември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Сана. Специалният посланик на ООН за Йемен Мартин Грифитс пристигна в йеменската столица за ключови преговори, насочени към борбата за спасяването на пристанището Ходейда и справяне с ширещия се глад в страната, предава AFP.
Грифитс отказа коментар при пристигането си на международното летище в Сана, предаде фотограф на агенцията.
Специалният пратеник се опитва да накара шиитските бунтовници и правителството на Саудитска Арабия да се върнат на масата за преговори в Швеция до края на годината. Правителството на Йемен вече даде съгласие за участието си в разговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тръмп: САЩ ще подкрепят саудитите дори и престолонаследникът да е знаел за убийството

Тръмп: САЩ ще подкрепят саудитите дори и престолонаследникът да е знаел за убийството

20 Ноември 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Във вторник президентът Доналд Тръмп е заявил, че Съединените щати възнамеряват да останат „стабилен партньор“ на Саудитска Арабия дори престолонаследникът принц Мохаммед бин Салман да е знаел за плановете да бъде убит журналиста Джамал Хашоги, информира агенция Reuters.
В изявление на президента, разпространено от Белия дом, се изтъква, че той не възнамерява да отмени военните договори с Рияд с аргумента, че „ако ние глупаво се откажем от тези договори, най-голяма изгода от това ще имат Русия и Китай.“
Тръмп е съобщил, че разузнавателните служби на САЩ продължават да проучват доказателства за това как е бил убит Хашоги в сградата на саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври и кой го е планирал.
“Нашето разузнаване продължава да оценява цялата информация, може би престолонаследникът да е имал сведения за това трагично събитие, а може и да не е знаел за него!“, твърди Тръмп.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Hill: ЦРУ пречи на администрацията на Доналд Тръмп да намали „шума“ около убийството на Джамал Хашоги

Тhe Hill: ЦРУ пречи на администрацията на Доналд Тръмп да намали „шума“ около убийството на Джамал Хашоги

20 Ноември 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. ЦРУ пречи на администрацията на Доналд Тръмп да намали „шума“ около убийството на Джамал Хашоги, пише американското издание The Hill.
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че в близко бъдеще ще получи "най-пълния доклад", който ще посочи кой е участвал в убийството на опозиционния саудитски журналист Джамал Хашоги. Не е ясно дали този доклад ще бъде предоставен на обществеността, пише американското издание.
В петък, 16 ноември, водещите световни медии съобщиха, че ръководството на ЦРУ заключи, че престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамад бин Салман е този, който е наредил смъртта на Хашоги. Това беше същността на брифинга на ЦРУ, предназначена за Конгреса. Длъжностни лица на ЦРУ посочиха с "висока достоверност", че именно престолонаследникът е наредил убийството на журналиста, като се има предвид структурата на властта в кралството.
Администрацията на Тръмп изглежда се опитва по всякакъв начин да разработи начин за уреждане на ситуацията около убийството на журналиста. Макар че остава най-големият износител на петрол в света, Саудитска Арабия е най-важният стратегически партньор на Запада, който е необходим за осигуряване на стабилността на световната икономика. Въпреки че няма пряко доказателство за участието на короната на Саудитска Арабия в убийството, ще бъдат направени опити да се приключи този въпрос. Това специално бе посочено от съветника по националната сигурност Джон Болтън, като отбеляза, че аудиозаписът от саудитското посолство в Истанбул все още не показва участието на короната в убийството.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Усилията за мирно уреждане на йеменския конфликт набират скорост

AFP: Усилията за мирно уреждане на йеменския конфликт набират скорост

19 Ноември 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Сана'а. Усилията за мирно уреждане на йеменския конфликт набират скорост, предава AFP.
Надеждите за прекратяване на опустошителната война в Йемен се увеличиха в понеделник, след като правителството и бунтовниците се приближиха към мирните преговори и Великобритания поиска от Съвета за сигурност на ООН незабавно примирие.
Раздвижването става няколко дни преди посещението на Арабския полуостров от пратеника на ООН Мартин Грифитс, който отново ще се опита да събере враждуващите страни на масата за преговори.
"Правителството информира пратеника на ООН за Йемен ..., че ще изпрати правителствена делегация на преговорите с цел постигане на политическо решение", заяви йеменското външно министерство, цитирано от официалната информационна агенция Saba.
По-рано Мохамед Али ал Хути, ръководител на Върховния революционен комитет на бунтовниците хути и влиятелна политическа фигура обяви "готовност за спиране на всички военни операции" и да спре изстрелването на ракети към Саудитска Арабия.
Саудитска Арабия, която води коалицията, подкрепяща йеменското правителство, също подкрепя нови разговори.
Проект за резолюция на ООН за Йемен, представен пред Съвета за сигурност в понеделник, призовава за незабавно примирие в пристанищния град Ходейда, според проекта, предоставен на агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

FAZ: Германия прекрати оръжейния експорт за Саудитска Арабия

19 Ноември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Федералното правителство на Германия разпореди пълно прекратяване на оръжейния експорт за Саудитска Арабия като последица от убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Решението бе обявено от Министерството на икономиката, което отговаря за оръжейните сделки на страната. Пояснено бе, че се спират доставките на всички видове оръжия и въоръжения за арабското кралство, чийто износ е бил одобрен по-рано.
След избухването на скандала с убийството на Хашоги в Генералното консулство на Рияд в Истанбул, Берлин се въздържа от издаванията на нови лицензи за износ на оръжия. Сега германските власти обявиха, че ще преразгледат и вече издадени разрешителни.
По-рано през деня Германия забрани влизането в страната на 18 граждани на Саудитска Арабия заради предполагаемото им участие в убийството на Хашоги. Решението на федералното правителство в Берлин обяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Йемен се съгласи да участва в мирните преговори в Швеция

AFP: Правителството на Йемен се съгласи да участва в мирните преговори в Швеция

19 Ноември 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Сана. Международно признатото правителство на Йемен е информирало специалния посланик на ООН за страната Мартин Грифитс за решението си да участва в предложените мирни преговори с хутите, които трябва да се проведат в Швеция, предава AFP.
„Правителството информира посланика на ООН за Йемен… че ще изпрати делегация на преговорите с цел постигането на политическо решение“, се казва в официално съобщение от Министерството на външните работи на близкоизточната страна, цитирано от местни медии.
Очаква се в следващите дни в Сана да пристигне Грифитс за подготовка на мирните преговори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия забрани влизането в страната на 18 граждани на Саудитска Арабия заради убийството на Джамал Хашоги

AFP: Германия забрани влизането в страната на 18 граждани на Саудитска Арабия заради убийството на Джамал Хашоги

19 Ноември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия ще забрани влизането в страната на 18 граждани на Саудитска Арабия заради предполагаемото им участие в убийството на журналиста Джамал Хашоги, предава AFP.
Решението на федералното правителство в Берлин обяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас. „Германия реши да наложи забрана за влизането на 18 саудитски граждани, за които се предполага, че имат връзка с това престъпление“, подчерта Маас, като допълни, че данните за тях ще бъдат въведени в шенгенската информационна система.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Бунтовниците хути заявиха, че прекратяват ракетните атаки срещу Саудитска Арабия и ОАЕ

Reuters: Бунтовниците хути заявиха, че прекратяват ракетните атаки срещу Саудитска Арабия и ОАЕ

19 Ноември 2018 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Сана'а. Йеменските хути обявиха в понеделник, че спират нападенията с безпилотни летателни апарати и ракети към Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и техните йеменски съюзници, отговарящи на искането на Организацията на обединените нации, предава Reuters.
Международен натиск беше оказан на воюващите страни в Йемен, за да се сложи край на войната, която е довела до смъртта на повече от 10 000 души, и постави страната на ръба на тежка хуманитарна катастрофа.
Решението на хутите дойде след като коалицията, ръководена от Саудитска арабия, разпореди спиране на офанзива срещу главния пристанищен град Ходейда, който се превърна в центъра на войната.
"След нашите контакти с пратеника на ООН и неговата молба за спиране на ударите с дронове и ракети ... Оповестяваме нашата инициатива ... да спрем нападенията от ракети и дронове срещу страните агресори", каза Мохамед Али ал-Хути, лидер на Върховният революционен комитет на хутите.
Специалният пратеник на САЩ Мартин Грифитс се опитва да спаси мирните преговори, след като кръг през септември се провали, когато хутите не се появиха . Той се надява да свика преговори преди края на годината в Швеция, за да се постигне споразумение за мир със създаване на преходно правителство.
Йеменските страни в конфликта дадоха "твърди уверения", че са поели ангажимент да присъстват на мирните преговори, които ще бъдат свикани скоро, каза Грифитс пред Съвета за сигурност на ООН в петък и обеща да придружи делегацията на хутите от Сана‘а, ако е необходимо.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп не желае да чува записа от убийството на Джамал Хашоги

Reuters: Доналд Тръмп не желае да чува записа от убийството на Джамал Хашоги

19 Ноември 2018 | 05:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не желае да слуша аудиозаписа на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, въпреки нарастващия натиск да предприеме действия срещу Саудитска Арабия за убийството, предава Reuters.
"Не искам да чуя записа, няма причина да чувам този запис", каза Тръмп в интервю за телевизионния канал Fox News.
"Знам всичко, което се е случило на записа, без да се налага да го чувам ... Беше много насилствено, много свирепо и ужасно".
Тръмп заяви, че иска да поддържа близък съюз със Саудитска Арабия въпреки смъртта на Хашоги и постави под въпрос предполагаемата роля на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, който е де факто владетел на кралството, пише агенцията.
"Той ми каза, че няма нищо общо с това", каза Тръмп, добавяйки, че "много хора" също са заявили, че престолонаследникът не е знаел за убийството.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Отговорникът за Саудитска Арабия на Белия Дом подаде оставка

The New York Times: Отговорникът за Саудитска Арабия на Белия Дом подаде оставка

18 Ноември 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кирстен Фонтенроуз, високопоставен служител в Белия Дом, отговорен за политиката на САЩ спрямо Саудитска Арабия, е подала оставка в петък, пише американското издание The Hill.
Директорът за региона на Персийския залив в Съвета за национална сигурност на САЩ Фонтенроуз натискаше за строго наказание на саудитското правителство във връзка със случая „Хашоги“, отбелязва вестникът, като отбелязва, че тя е била в Рияд, където е обсъждала серията от санкции, които САЩ наложиха на тези, които смятат за виновни за убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги.
Според информацията на NYT, Фонтенроуз е настоявала да се наложат санкции и на един от най-доверените съветници на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман – Сауд ал Кахтани, което в крайна сметка се е случило. Така остава неясно защо тя напуска администрацията, посочва изданието.
Два неназовани източника са казали пред NYT, че Фонтенроуз е имала спор с висшестоящите си в Съвета по национална сигурност, а от там са отказали да коментират случая.
Вестникът отбелязва също и че се твърди за съществуването на доклад на ЦРУ, в който се стига до заключение, че принц Мохамед е поръчителят на убийството на Хашоги, но президентът Доналд Тръмп каза, че този доклад е „предварителен“. По неговите думи във вторник администрацията ще излезе с цялостния доклад по случая.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ ще обявят кой е убиеца на Хашоги на 20 ноември

ТАСС: САЩ ще обявят кой е убиеца на Хашоги на 20 ноември

18 Ноември 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в най-скоро време Вашингтон ще публикува „много изчерпателен доклад“ за убийството на журналиста Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Думите на държавния глава бяха предадени от журналисти от прес-пуула на Белия Дом, които го съпровождат в пътуването му до щата Калифорния, където бушуват пожари, предава ТАСС.
Тръмп подчерта, че в доклада ще се съдържат сведения „кой го е направил“ (извършил убийството на журналиста). „Случи се нещо ужасно – убийство на журналист. Ще имаме пълен отчет в течение на следващите два дни, вероятно, в понеделник или вторник“, отбеляза американският президент, като по-късно уточни, че става въпрос за вторник.
Американският лидер потвърди, че в събота е провел телефонен разговор с директора на ЦРУ Джина Хаспел. Тръмп отбеляза, че появилата се в петък информация в медиите за изводите на ЦРУ е била „предварителна“. Те (ЦРУ) все още не са определили нищо. Много е рано“, поясни той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: След информацията на ЦРУ,Тръмп за убийството на Хашоги

Reuters: След информацията на ЦРУ,Тръмп за убийството на Хашоги

17 Ноември 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/авиобаза Бийл. На път за Калифорния в събота президентът Тръмп е дал кратко изявление за медиите по повод убийството на журналиста Хашоги, информира Reuters. Поводът е информацията, която по-рано ЦРУ обяви, че то е поръчка на саудитския престолонаследник Мохаммед бин Салман, съобщи Белият дом.
Доналд Тръмп е обсъдил становището на ЦРУ с директора на Управлението Джина Хаспел и държавния секретар Майк Помпео. Това е казала на репортерите говорителката на Белия дом Сара Хуккаби Сандърс.
ЦРУ са уведомили други управляващи в САЩ структури, в това число и Конгреса, за своята оценка, са съобщили на Reuters още в петък неназовани от агенцията източници. Така обаче се затрудняват усилията на Тръмп да запази връзките с ключов американски съюзник, каквато е Саудитска Арабия.
Според източник, близък до ЦРУ, неговото мнение се основава предимно на косвени доказателство, свързани с централната роля, която играе принцът в управлението на кралството.
Разкритието на ЦРУ е най-определената оценка от страна на САЩ до днес, която прави връзка между фактическия управляващ Саудитска Арабия с убийството и противоречи на направените до момента изявления от правителството й, че принц Мохаммед не е замесен в случая.
Пред репортерите в Белия дом, преди да замине за Калифорния Тръмп само e повторил няколко пъти, че му е казано, че престолонаследникът няма роля в смъртта на журналиста. „Все още не сме информирани“, заявил Тръмп. „Предстои да говорим по-късно с ЦРУ и с много други. Ще направя това, докато пътувам в самолета. Ще говоря и с държавния секретар Майк Помпео.”
След като законодателите търсят законови пътища да накажат близкоизточната държава за убийството, в събота и демократи, и републиканци са настояли пред Тръмп да бъде категоричен в поведението си към престолонаследника, с когото той установи дълбоко лично приятелство.
Те обаче обръщат внимание и на значението на връзките между Вашингтон и Рияд, който е един от най-големите клиенти на американската военна индустрия. Тръмп иска да запази оръжейните сделки със саудитите въпреки растящата опозиция в Конгреса.
Военноморският генерал Джоузеф Дърфорд, председател на Обединения комитет на началник щабовете в американската армия, в събота е заявил, че арабското кралство играе ключова военна роля за САЩ в Близкия изток. „Саудитска Арабия беше важен партньор в регионалната сигурност в миналото, аз очаквам тя да е такъв и в бъдеще“, е заявил генералът на форум по сигурността в Халифакс, като е допълнил, че близкоизточните съюзници, в това число и Саудитска Арабия, са „стабилизираща сила в региона“.
Американските законодатели, критични за ролята на Саудитска Арабия както в убийството на журналиста, така и в гражданската война в Йемен, полагат големи усилия, за да наложат строги мерки срещу тази страна.
“Веднъж завинаги Тръмп трябва да приеме, че заключението на неговите експерти от разузнаването е неоспоримо: коронованият наследник е виновен за чудовищното убийство на Хашоги. Това безочливо убийство трябва да има последствия – санкции, преследване, отстраняване на Мохаммед бин Салман и други“, пише в Туитър в събота сенатор Ричард Блументал.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: ЦРУ ще докладва на Доналд Тръмп за разследването на убийството на Джамал Хашгоги

Washington Examiner: ЦРУ ще докладва на Доналд Тръмп за разследването на убийството на Джамал Хашгоги

17 Ноември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Централното разузнавателно бюро (ЦРУ) на САЩ ще информира държавния глава Доналд Тръмп за възможното участие на Саудитска арабия в убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщава американското издание The Washington Examiner.
На въпрос дали ще има последствия за саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, лидерът на Белия дом подчерта, че все още не е информиран за ролята му в жестокото убийство, извършено в сградата на Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.
„ЦРУ ще ми докладва", заяви Тръмп пред репортери в сутрешните часове на деня преди отпътуването си за щата Калифорния, където ще се срещне със засегнатите от горските пожари американци.
Хашоги изчезна на 2 октомври след влизането си в саудитско консулство в Истанбул за насрочена среща, за да получи необходимите му документи за сключване на брак с годеницата – турска гражданка. През последните няколко седмици прокурори на Рияд повдигнаха обвинения срещу 11 заподозрени за убийството. Искането им е за издаването на смъртни присъди.
Официален Рияд твърди, че няма нищо общо с убийството на живущия в американския град Вирджиния притежател на „зелена карта". Администрацията на президента Доналд Тръмп също не е обявила позицията си по въпроса за ролята на саудитския престолонаследник в смъртта на журналиста, известен с критиките си към управляващите в родината му.
Саудитски прокурори разкриха пред репортери, че Хашоги е инжектиран със смъртоносна доза успокоително. Тялото му е разчленено и предадено на друг съучастник в убийството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Пенс обеща, че САЩ ще подведат под отговорност убийците на Джамал Хашоги

AFP: Майк Пенс обеща, че САЩ ще подведат под отговорност убийците на Джамал Хашоги

17 Ноември 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби. Американският вицепрезидент Майк Пенс обеща, че САЩ ще подведат под отговорност убийците на Джамал Хашоги, след медийните съобщения, че ЦРУ е стигнало до заключението, че саудитският принц Мохамед е зад убийството на журналиста, предава AFP.
„САЩ са твърдо решени да подведат под отговорност виновните за това убийство", увери Пенс в кулоарите на срещата на върха на АТИС, която се провежда в Папуа-Нова Гвинея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомольская правда на Балканах“: ЦРУ установи, че принцът-наследник на Саудитска Арабия се е разпоредил да убият Хашоги

„Комсомольская правда на Балканах“: ЦРУ установи, че принцът-наследник на Саудитска Арабия се е разпоредил да убият Хашоги

17 Ноември 2018 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) е установило, че наследникът на короната на Саудитска Арабия принц Мохаммед бин Салман Ал Сауд е издал заповед да убият журналиста Джамал Хашоги в Истанбул през октомври. За това пише в съботното си издание руският „Комсомольская правда на Балканах“, като се позовава на съобщение от The Washington Post, който цитира свои източници от ЦРУ.
Американското издание отбелязва, че изводите на разузнаването противоречат на твърденията на саудитското правителство за това, че в разправата с опозиционния журналист не е участвал член от кралското семейство.
ЦРУ основава совите подозрения на факта, че, преценка на Управлението, именно Мохаммед бин Салман се явява действителният управляващ Саудитска Арабия в този момент.
«Възприетата позиция се състои в следното: това нямаше да се случи, ако той не знаеше или не беше участвал в случилото се“, The Washington Post цитира думите на своя източник.
Според ЦРУ принцът е «добър технократ», който контролира дори и най-незначителните въпроси в страната и твърдо владее властта в свои ръце. Анализаторите на ЦРУ са уверени, че скандалът с убийството на журналиста няма да се отрази на статута на принца и той ще остане наследник на престола в кралството.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  САЩ одобриха обвиненията в Саудитска Арабия по случая „Хашоги“

AFP: САЩ одобриха обвиненията в Саудитска Арабия по случая „Хашоги“

15 Ноември 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати приветстваха първите обвинения в саудитското разследване за убийството на Джамал Хашоги като "добра първа стъпка", като призоваха Рияд да продължи разследванията си.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че не е имало предварително съгласуване със Съединените щати, които обявиха санкции срещу 17 саудитски служители за убийството. Тя не изключва допълнителни санкции, тъй като в делото се появяват повече подробности.
"Ние гледаме на съобщението, което направиха като добра първа стъпка, това е стъпка в правилната посока", каза Науърт пред репортери.
"Това е първоначално разследване. Важно е тези стъпки да продължат да бъдат насочени към пълно търсене на отговорност."
Саудитска Арабия в четвъртък призова за смъртно наказание срещу петима души, обвинени в убийството на журналиста в консулството в Истанбул на кралството, но са освободили престолонаследника Мохамед бин Салман от всякаква вина.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ наложиха санкции на 17 саудитци във връзка със случая „Хашоги“

AFP: САЩ наложиха санкции на 17 саудитци във връзка със случая „Хашоги“

15 Ноември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В четвъртък САЩ наложиха икономически санкции на 17 граждани на Саудитска Арабия, за които се предполага, че са замесени в убийството на журналиста Джамал Хашоги, като сред тях са трима помощници на престолонаследника Мохамед бин Салман, предава AFP.
Ограничителните мерки бяха обявени, след като генералният прокурор на арабската страна обяви, че петима държавни служители са изправени пред смъртна присъда по случая.
"Саудитските официални лица, които санкционираме, са били замесени в отвратителното убийство на Джамал Хашоги. Тези лица хванаха и брутално убиха журналист, който е живял и работил в Съединените щати, трябва да има последствия за техните действия", каза министърът на финансите Стивън Мнучин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералната прокуратура на Саудитска Арабия ще поиска смъртно наказание за убийците на Хашоги

ТАСС: Генералната прокуратура на Саудитска Арабия ще поиска смъртно наказание за убийците на Хашоги

15 Ноември 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Рияд. Генералната прокуратура на Саудитска Арабия ще настоява за смъртно наказание за убийците на журналиста Джамал Хашоги, заяви на пресконференция в Рияд официалният представител на прокуратурата Шалан аш Шалан, предава ТАСС.
„Ще искаме смърт за петимата обвиняеми, дали нареждането Хашоги да бъде убит и за изпълнителите“, заяви той. „Обвинения по делото „Хашоги“ са повдигнати на 11 души, а в общо в рамките на разследването са задържани 21 души“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Водената от Саудитска Арабия регионална коалиция разреши медицинска евакуация в Йемен

AFP: Водената от Саудитска Арабия регионална коалиция разреши медицинска евакуация в Йемен

13 Ноември 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Сана. Водената от Саудитска Арабия регионална коалиция разреши медицинска евакуация на бунтовниците хути в Йемен. Това бе обявено след посещение на британския външен министър Джеръми Хънт в региона, съобщиха от кабинета му във вторник, предава AFP.
„Коалиционните сили ще позволят на ООН да контролира медицинската евакуация на хутите, включително до петдесет ранени бойци, в Оман, преди провеждането на нов кръг от мирни преговори в Швеция по-късно този месец", се казва в изявление на Министерството на външните работи на Великобритания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Джереми Хънт иска бързи резултати от разследването на смъртта на Джамал Хашоги от Саудитска Арабия

The Independent: Джереми Хънт иска бързи резултати от разследването на смъртта на Джамал Хашоги от Саудитска Арабия

13 Ноември 2018 | 05:01 | Агенция "Фокус"
Рияд. Външният министър на Великобритания Джереми Хънт иска бързи резултати от разследването на смъртта на Джамал Хашоги от Саудитска Арабия, пише британският вестник The Independent.
След среща със саудитския крал в Рияд Джереми Хънт заяви, че очаква да разбере за хода на съдебното производство по делото "съвсем скоро".
Външният министър използва пътуването, за да заяви на саудитските официални представители, че техните съюзници имат нужда от уверение, че подобен инцидент "не може и няма да се случи отново", каза той.
Кралството призна, че екип от агенти е убил Хашоги и арестува 18 души, за които се твърди, че са замесени.
Външният министър също използва посещението си в Саудитска Арабия, за да окаже натиск за прекратяване на кървавата гражданска война в Йемен, където тригодишният конфликт доведе до опустошителна хуманитарна криза.
Саудитска Арабия потвърди готовността си да евакуира 50 ранени бойци хути в Оман за медицинско лечение, правейки перспективите за преговори "по-реални", каза външният министър.
"Това е отчайваща хуманитарна ситуация и затова подчертах необходимостта от бързи мерки", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 150 души са загинали по време на последните боеве в йеменския пристанищен град Ходейда

AFP: Най-малко 150 души са загинали по време на последните боеве в йеменския пристанищен град Ходейда

13 Ноември 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Сана'а. Най-малко 150 души са били убити през последното денонощие при сблъсъци в йеменското пристанище Ходейда, съобщиха медиците в понеделник, цитирани от AFP.
Правителствените лоялисти, подкрепяни от коалициятa, ръководена от Саудитска Арабия, се стремят да отстранят бунтовниците хути от стратегическия град на Червено море, чиито докове са спасителна линия за 14 милиона йеменци, изложени на риск от глад.
Запитан за възможността за прекратяване на огъня, говорител на коалицията заяви пред репортери в Рияд, че "операцията все още продължава", като добави, че целта е да принудят бунтовниците да седнат на масата за преговори.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за възможна "катастрофална ситуация", ако пристанището бъде разрушено.
"Боевете трябва да спрат, трябва да започне политически дебат и трябва да подготвим мащабен хуманитарен отговор, за да избегнем най-лошото следващата година", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Париж опроверга Ердоган по случая с Кашоги: Играе си своята политическа игра

„Джумхуриет”: Париж опроверга Ердоган по случая с Кашоги: Играе си своята политическа игра

12 Ноември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан оповести, че Париж не разполага с аудиозапис по случая с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, пише вестник „Джумхуриет”. В изявление по телевизията френският министър напомни думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Анкара е предоставила въпросния аудиозапис на Франция, Германия и Великобритания. „Ако Ердоган има сведения, които да ни даде, той трябва наистина да го направи и да ни ги предостави.”, обяснява Жан-Ив льо Дриан.
Според публикация на „Евро Нюз”, френският министър е отговорил и на уточняващ въпрос: „Означава ли това, че Ердоган лъже?”. Този отговор на Жан-Ив льо Дриан е не по-малко показателен: „Това означава, че при тази ситуация Ердоган има една игра, която той ще продължи да си играе.”.
Преди това Ердоган лично оповести, че с турските аудиозаписи по случая от генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул са били запознати и прослушани от представители на Германия, Франция, Великобритания, САЩ и самата Саудитска Арабия, посочва още „Джумхуриет”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Военните действия вече се водят в жилищните райони на Ходейда

AFP: Военните действия вече се водят в жилищните райони на Ходейда

11 Ноември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Военните действия в ключовото йеменско пристанище Ходейда вече се водят в жилищните райони на контролирания от бунтовниците „хусити“ град, съобщава AFP, като се позовава на военни източници.
Про-правителствените сили, подкрепяни от коалицията начело със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са влезли в кварталите в източната част на Ходейда и „ги прочистват от бунтовници“, както е заявил източникът на „Франс прес“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ердоган и Тръмп са обсъдили случая „Хашоги“ на вечеря в Париж

ТАСС: Ердоган и Тръмп са обсъдили случая „Хашоги“ на вечеря в Париж

11 Ноември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Турция и САЩ Реджеп Таийп Ердоган и Доналд Тръмп са обсъдили разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, пише в неделя вестник Daily Mail, предава ТАСС.
Срещата се е провела на организирана от френския президент Еманюел Макрон вечеря за чуждестранни гости в Париж. Прессекретарят на Белия Дом Сара Сандърс потвърди, че държавните глави са „седели на вечерята един до друг и са обсъждали трагичната ситуация около Хашоги“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ердоган и Тръмп проведоха кратка среща в Париж

Anadolu Agency: Ердоган и Тръмп проведоха кратка среща в Париж

11 Ноември 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Турция и САЩ Реджеп Таийп Ердоган и Доналд Тръмп разговаряха за кратко в събота по време на вечеря в Париж, на която домакин беше френският лидер Еманюел Макрон, предава „Анадолската агенция“.
Турският държавен глава пристигна във френската столица в събота по покана на Макрон да присъства на мероприятията по случа 100 години от края на Първата световна война.
Вечерята бе дадена от френския президент в чест на световните лидери и техните съпруги, които дойдоха в Париж, за да присъстват на събитието. Агенцията отбелязва, че след пристигането си Ердоган е провел и 45-минутна среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.
По време на двудневното си посещение турският президент ще проведе няколко двустранни срещи със световни лидери, най-важната от които е с Тръмп.
На мероприятията, организирани от Макрон в Париж ще присъстват близо 100 световни лидера, включително президентът на Русия Владимир Путин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 61 души са загинали при сблъсъци в йеменското пристанище Ходейда

AFP: Най-малко 61 души са загинали при сблъсъци в йеменското пристанище Ходейда

11 Ноември 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Ходейда. Най-малко 61 бойци са загинали, а още десетки са били ранени по време на сблъсъците в ключовото йеменско пристанище Ходейда, съобщиха военни и медицински източници, предава AFP.
Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция съобщава за 52 загинали бойци на шиитското движение „Ансар Алах“ (хути) и за 9 военнослужещи от силите на лоялистите.
Десетки ранени бунтовници са откарани в болниците в провинции Сана и Иб във вътрешността на страната, съобщават от военната болница в Ходейда.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.