НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

НКИЗ подкрепя инвестиционния обмен между България и Йордания

НКИЗ подкрепя инвестиционния обмен между България и Йордания

17 Декември 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Аман. „Национална компания индустриални зони” ЕАД подкрепя разширяването на търговския и инвестиционен обмен между България и Йордания. Това съобщиха от пресцентъра на НКИЗ. Държавното дружество бе представено от изпълнителния директор Антоанета Барес, която участва в бизнес форум в Аман. Той беше част от посещението на президента Румен Радев в Йордания. Участие взеха десетки представители на български и йордански компании в сферата на отбранителната индустрия, електрониката, хранително-вкусовата промишленост и други.
Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес представи терените на дружеството чрез видеопрезентация. В рамките на форума беше подписан Меморандуми за сътрудничество от Хасковската търговско-промишлена палата с Аманската търговска камара и с Бизнес асоциацията „Европа-Йордания“. Беше договорен и Меморандум за сътрудничество между София Тех Парк и научноизследователския център SESAME в Йордания.
Държавният глава Румен Радев подчерта пред участниците във форума, че България може да предостави отлична възможност за достъп на йордански компании до европейския пазар, а страната ни разглежда Йордания като перспективен партньор за разширяване на българския износ към региона на Близкия Изток. Като потенциални сфери за насърчаване на взаимните инвестиции и създаването на смесени предприятия президентът открои отбранителната индустрия, енергетиката, информационните технологии, електрониката и хранително-вкусовата промишленост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията, земеделието, образованието, отбраната и борбата с тероризма

България и Йордания засилват сътрудничеството си в търговията, земеделието, образованието, отбраната и борбата с тероризма

17 Декември 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Аман. Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна в Аман с министъра на външните работи и на емигрантите на Хашемитско кралство Йордания Айман Ал-Сафади. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Двамата първи дипломати се договориха двете приятелски държави да засилят сътрудничеството си в областта на търговията, земеделието, образованието, туризма, отбраната и борбата с тероризма.
„Кралство Йордания е ключов партньор на България в региона на Близкия изток и Средиземноморието. Приветстваме усилията на крал Абдулла Втори за поддържането на мира и стабилността в тази част на света”, каза министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че сътрудничеството в отбраната и противодействието на тероризма между двете държави е отлично и изрази желание съвместната работа между правоохранителните органи да продължи в борбата с транснационалните престъпни групи и трафика на хора. В тази връзка приветства и т.нар. Процес от Акаба, чиято основна цел е международната и регионалната координация и сътрудничество в борбата с тероризма, екстремистките идеологии и радикализацията чрез всеобхватен подход.
Двамата министри изразиха желание да бъдат създадени още по-добри връзки между бизнеса от двете страни, с което да бъде насърчена търговията и да бъде възстановено сътрудничеството в области като земеделието, тъй като България дълги години е изнасяла селскостопанска продукция за Хашемитското кралство.
Екатерина Захариева призова и за по-засилен образователен обмен, тъй като в момента само 22 йордански студенти се обучават в български вузове, а традиционно страната ни е била предпочитана от много студенти от Кралството, които днес са уважавани специалисти в родината си, особено лекарите с различни специалности.
Двамата обсъдиха и как да увеличат туристите от двете страни, като приветстваха откритите директни полети между София и Акаба. Министрите обсъдиха и редица въпроси от актуалния политически дневен ред, включително и ситуацията в Сирия. В Йордания се намират над 1 млн. бежанци от Сирия. България вече предостави 200 000 евро по Фонда MADAD като помощи за бежанците в съседните на Сирия страни. По Механизма на ЕС за бежанците в Турция България се е ангажирала с предоставянето на 5.9 млн. евро за периода 2016 - 2019 г.
На срещата Захариева постави и въпроса с д-р Недка Кънева, чиито две деца са задържани в Йордания под грижата на родителите на нейния съпруг с двойно гражданство. С казуса се ангажира лично и кралят Абдулла Втори.
Министърът на външните работи и на емигрантите Айман Ал-Сафади прие да посети България в началото на следващата година. Той е бивш журналист, бил е говорител на мисията на ООН в Ирак, директор по комуникациите на Кралския Хашемитски съд, изпълнителен директор на йорданския Комитет за радио и телевизия, бил е съветник по медийните въпроси на йорданския крал Абдулла ІІ и говорител на правителството. Айман Ал-Сафади е и съпредседател на Съюза за Средиземноморието.
Йордания е създадена като подмандатна територия на Великобритания през 1921 г. с решение на Конференцията в Сан Ремо, а получава независимост през 1946 г. На 9 октомври 1964 г. е публикувано съвместно комюнике, с което се установяват дипломатически отношения между България и Йордания. През 1968 г. се открива българска дипломатическа канцелария в Аман, която прераства в посолство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на визита в Йордания

Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава на визита в Йордания

15 Декември 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Аман. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Йордания по покана на министъра на външните работи и емигрантите на Хашемитското кралство Айман ас-Сафади. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР). Захариева ще е част от делегацията на президента Румен Радев.
Двамата министри ще продължат диалога от последната си среща през септември. Тя се проведе в Ню Йорк в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание. Тогава основна тема на разговорите им бе Сирия и ситуацията в Близкия изток.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.