НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Петя Аврамова: Държа лабораторията, която ще прави пробите на пътищата да бъде българска

Министър Петя Аврамова: Държа лабораторията, която ще прави пробите на пътищата да бъде българска

14 Декември 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Пътна инфраструктура“ не е политически орган, тя работи с експерти, а не с политици и няма да води политически разговор. Затова на искането на БСП за проверка на строителството на пътища и магистрали искаме да бъдат посочени експерти от тяхна страна. Това коментира в предаването „Лице в лице“ на БТВ министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Тя посочи, че няма против да се провери качеството на построените пътни отсечки, защото те са изградени с обществен ресурс и хората имат право да знаят. „Нямаме против да се направят проверки, нямаме против да се посочат експерти, с които АПИ да уточнят мястото и начина, където ще се направят тези проверки. Има технологии, по които се правят. Така, че експертите, които посочат, да работят с експертите на АПИ. Лабораторията, която ще вземе пробите, държа да бъде българска, лицензирана, европейска, независима, като експертите присъстват през цялото време на взимането на проби“, заяви министър Аврамова. „Нека да си вярваме малко повече в България, а не да се заклеймяваме сами. Аз вярвам в българските институции и съм против тяхното дискредитиране“, каза тя. Министър Аврамова каза още, че не разбира защо се иска външна лаборатория, при условие, че България е страна член на ЕС и всички лаборатории, които са лицензирани по европейските изисквания, са независими, а говореното в обратна посока е дискредитиране на българските институции.
Регионалният министър допълни, че е и против слагането на всички фирми от строителния бранш под общ знаменател и тяхното заклеймяване. „Не бива да се заклеймява нито един бранш, независимо в какъв сектор работи и да се казва, че някой не работи качествено без доказателства и факти“, коментира министър Аврамова. Тя подчерта, че в страната ни има много добри строителни компании, които работят добре. Петя Аврамова напомни, че Камарата на строителите в България също има механизъм за контрол, чрез който се отстраняват некачествените фирми.
В предаването министърът на регионалното развитие и благоустройството каза още, че е направена проверка и техническа експертиза на всички съоръжения по републиканската пътна мрежа, която обхваща и всички тунели и виадукти. „В момента тече ремонт и по тунели, и на виадуктите“, напомни министърът. Тя отбеляза, че на АМ „Хемус“ изцяло е ремонтирана тръбата на тунел „Витиня“ по посока Варна, догодина ще продължи ремонтът на тръбата за София. Общо 17 виадукта се ремонтират на „Тракия“ и „Хемус“. На някои от тях ремонтите по горното строене са приключили, а догодина продължават ремонтите по долното строене. „98 от мостовите съоръжения по пътища и магистрали са с нужда от ремонт. Продължаваме да ги обновяваме след приоритизиране. Ремонтните дейности досега са на стойност 143 млн. лв. Нужни са още 68 млн. лв., които ще търсим“, каза Петя Аврамова.
Регионалният министър съобщи още, че до 2024 г. ще бъде изградена цялата АМ „Хемус“ между София и Варна.
Oт понеделник – 17 декември, гражданите ще могат вече да закупуват електрони винетки, информира още министър Аврамова. Те ще се продават в сайта www.bgtoll.bg, както и пунктове. Отделно 500 устройства са разположени по бензиностанции в страната, където винетка ще се купува с кредитна или дебитна карта. „Вече няма да лепим стикери по стъклата, ще се пести и време“, отбеляза тя. Собствениците на хартиени винетки от 17 декември в сайта www.bgtoll.bg ще могат да конвертират винетката в електронна, но и така няма да бъдат санкционирани. Министърът уточни, че до 16 август 2019 г. товарните коли също ще купуват ел.винетка, след което ще преминат на тол такса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: До 2024 година трябва да имаме цялостна автомагистрала от София до Варна

Министър Петя Аврамова: До 2024 година трябва да имаме цялостна автомагистрала от София до Варна

14 Декември 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
София. До 2024 година трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в предаването „Лице в лице“ по БТВ. "До 2023 г. се надяваме отсечката от участъка от Боаза до разклона Русе-Велико Търново да бъде готова. Това е един от приоритетите на правителството за осигуряването на тази транспортна връзка със Северна България“, посочи още тя.
„Отпускането на средства в размер на 1,350 млрд. е обезпечаване строителството на участъка от Боаза до разклона Русе-Велико Търново. Магистралата ще бъде гарантирана със средства, които се осигуриха от правителството“, каза тя. „В момента се изготвят идейни и технически проекти, те ще бъдат търгувани, но средствата са осигурени, това е важното, и те са осигурени от преструктуриране на държавния бюджет и то от излишъка в бюджета“, посочи тя, като изтъкна, че един от участъците има изготвен технически проект и той може да бъде търгуван и съответно да бъде обявена обществена поръчка за неговото изпълнение. „За другия участък има изготвен идеен проект, предстои изготвянето на технически и също да бъде обявена неговата поръчка“, коментира регионалният министър. Аврамова посочи, че за достигане на АМ „Хемус“ до Варна остават около 90 км, а необходимите средства за доизграждането ще бъдат подсигурени през следващите години.
Регионалният министър обясни още от 17 декември всички граждани могат да закупят електронна винетка. Те трябва да внимават при въвеждането на номера на автомобила, както и срока на действие на винетката, която закупуват“, обясни тя. Аврамова допълни, че стикерите могат да бъдат закупени от всички пунктове, в които до сега са се продавали хартиените винетки. Според нея въвеждането на електронните стикери е стъпка към въвеждането на тол системата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Велико Търново: Правителството отпусна 1,35 млрд. лв. за магистрала „Хемус“ до Велико Търново, кметът Даниел Панов благодари на премиера Бойко Борисов за изпълненото обещание

Община Велико Търново: Правителството отпусна 1,35 млрд. лв. за магистрала „Хемус“ до Велико Търново, кметът Даниел Панов благодари на премиера Бойко Борисов за изпълненото обещание

12 Декември 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 1,35 милиарда лева отпусна правителството за строителство на магистрала „Хемус“ до Велико Търново. Добрата новина за Старата столица и цяла Северна България съобщиха премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Петя Аврамова. Със средствата ще бъде изградена 134-километровата отсечка от местността „Боаза“ след Ябланица до Велико Търново. Това съобщиха от Община Велико Търново. Кметът Даниел Панов присъства на заседанието на Министерски съвет заедно с колегите си кметове на Варна, Ловеч, Севлиево, Търговище и заместник-кмета на Плевен. Даниел Панов благодарих на премиера Борисов и на правителството от името на всички 122 общини и 13 области в Северна България за поетия и изпълнен ангажимент.
„Магистрала „Хемус“ е от огромно значение за икономиката на север от Стара планина и чертае бъдещето на Северна България. Благодарение на правителството, за магистралата вече няма да говорим за уточняване на трасета и срокове, а ще има реално изпълнение“, коментира Панов по време на заседанието на Министерски съвет.
Магистрала „Хемус“ ще преминава на около 13 километра северно от Велико Търново, а планираните пътни връзки ще бъдат край с. Момин сбор и край с. Поликраище. Дълги години трасето бе проектирано да отстои на повече от 40 километра от старопрестолния град, а приближаването му е кауза на Даниел Панов още от първия му мандат. Промяната стана факт през 2015 година, по времето на Кабинета „Борисов 2“. Трасето бе приближено до Велико Търново след продължителни разговори между Панов, тогавашния регионален министър Лиляна Павлова и представители на редица институции. Важна подкрепа оказа също народният представител от Великотърновски регион и председател на най-голямата парламентарна група в 44-о Народно събрание Цветан Цветанов.
При настоящето правителство АМ „Хемус“ бе определена като национален приоритет в сферата на инфраструктурата. Велико Търново бе домакин на две национални дискусии за необходимостта от изграждане на магистралата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Северна България винаги е била приоритет на правителството – искаме да направим изграждането на автомагистрала „Хемус“ необратимо

Премиерът Бойко Борисов: Северна България винаги е била приоритет на правителството – искаме да направим изграждането на автомагистрала „Хемус“ необратимо

12 Декември 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. Приоритет на правителството винаги е било отношението към Северна България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на седмичното правителствено заседание във връзка с отпуснатите средства за изграждане на магистрала „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На заседанието присъстваха и кметовете на Варна, Търговище, Велико Търново, Севлиево, Ловеч и Плевен. „Знаете, че преди години „Хемус“ не знам поради какви причини, но по времето на друго управление, беше извадена от възможността да бъде финансирана от европейски програми. А ние искаме да направим процесът необратим“, посочи премиерът. „Затова с нашето решение заделяме парите, за да можете като си отидете, да кажете на хората това, което сме поели като ангажимент - не само на юг –„ Струма“, „Марица“, „Тракия“, а и „Хемус“ да е необратим проект и после да няма някой, който да каже, че няма пари“, обърна се Борисов към присъстващите кметове. „Така че си изпълняваме днес ангажимента. Парите сме ги събрали повече от битката с корупцията и контрабандата. Това е ясно и затова изцяло са бюджетни пари“, допълни премиерът.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари от името на 122 общини и 13 области, че магистрала „Хемус“ чертае бъдещето на Северна България. „Всички знаем как се развива Южна България. Благодарение на правителството на премиера Бойко Борисов за магистралата вече няма да уточняваме трасета и срокове, а реално ще има изпълнение. Благодаря ви, че действително не само обещавате, но и изпълнявате“, каза още Панов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: 1,349 млрд. лв. ще бъдат отпуснати за изграждането на 134,2 км от магистрала „Хемус“

Министър Петя Аврамова: 1,349 млрд. лв. ще бъдат отпуснати за изграждането на 134,2 км от магистрала „Хемус“

12 Декември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. 1 349 856 000 лв. ще бъдат отпуснати за изграждане на магистрала „Хемус“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която представи по време на седмичното правителствено заседание проектът на постановление за допълнителни разходи по бюджета на МРРБ за 2018г. за изграждане на автомагистрала „Хемус“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С проекта е предвидено да се отпуснат допълнителни средства в размер на 1 349 856 000 по бюджета на министерството на МРРБ за 2018 година, респективно на Агенция „Пътна инфраструктура“. Те се осигуряват за сметка на предвидените средства от централния бюджет чрез преструктуриране на разходи и трансфери и ще се използват за изграждане на 134,2 км от автомагистрала „Хемус“ между Боаза и път I-5 Русе-Велико Търново“, обясни министър Аврамова. По думите ѝ средствата ще бъдат използвани за изграждане на участък, който е от изключително важен държавен и обществен интерес за развитието на пътната инфраструктура в Северна България. „С построяването на отсечката на автомагистрала „Хемус“ ще се повиши както безопасността на движението, така и ще се постигне максимална скорост“, допълни тя. Министър Аврамова припомни, че общата дължина на АМ „Хемус“ от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170. По думите ѝ в момента се строят 26 км от автомагистралата - отсечката Ябланица-Боаза – 9,3 км и Буховци – Белокопитово – 16,32 км. „Цялостното изграждане на автомагистрала „Хемус“ е основен приоритет в работата на правителството. Благодаря от името на МРРБ на премиера и на Министерството на финансите в лицето на финансовия министър. За нас е изключително важно осигуряването на тези средства за изграждането на магистралата за Северна България“, каза още министър Аврамова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.