НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нова ТВ (Македония): Рама: Изменение на границите с Македония, Черна гора и Гърция според Шенген

Нова ТВ (Македония): Рама: Изменение на границите с Македония, Черна гора и Гърция според Шенген

2 Януари 2019 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Скопие/Тирана. „Отваряне на границата с Косово е само началото“, това е казал албанският премиер Еди Рама в новогодишното си обръщение към нацията, съобщава македонската Нова ТВ. В бъдеще подобен сценарий ще се обяви за Гърция, Македония и Черна гора и е добавил: „Вярвам, че границата между Косово и Албания през пролетта ще бъде по критериите на Шенгенското споразумение.
Тази практика албанския премиер възнамерява да използва, за да влезе страната в Европейския съюз.
Това предупреждение Рама отправя три дни, след като косовският премиер Рамуш Харадинай написа в страницата си във Фейсбук, че „от този момент границата между Косово и Албания“ не съществува.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

26 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Срещата между ръководителите на косовските институции и преговарящия екип в диалога с Белград през тази седмица ще има за цел да намали различията между президента на страната Хашим Тачи, която настоява за „корекция на границите“ със Сърбия и правителството, което категорично се противопоставя на териториалните промени, съобщава на първа страница авторитетното прищинско издание Koha Ditore.
Вестникът отбелязва, че на въпросната среща няма да присъстват основните опозиционни партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие).
Източници от управляващата коалиция са заявили пред Koha Ditore, че лидерите ще се опитат да намерят общ подход по време на срещата, организирана от председателя на парламента Кадри Весели преди гласуването в народното събрание на официален документ за диалога.
Политическите коментатори твърдят, че ако лидерите не намерят компромисна позиция за финала на диалога със Сърбия, позицията на Косово в процеса ще остане променлива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Статия на Беджет Пацоли: Защо е време за Армия на Косово

Статия на Беджет Пацоли: Защо е време за Армия на Косово

22 Декември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли написа статия за EU Observer по повод решението на Прищина да пристъпи към трансформиране на Косовските сили за сигурност (КСС) в пълноценни въоръжени сили, като държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK) я представя без редакторска намеса.

„Подобно на всяка суверенна, независима държава, Косово иска да има армия, за да защити своята териториална цялост и гражданите си от всички нейни общности. Ето защо започваме процеса на трансформиране на мандата на Косовските сили за сигурност (КСС). Това ще се състои в дисциплинирания и прозрачен преход на КСС към професионална, мултиетническа армия, която ще е оперативно съвместима с НАТО.
Сегашната КСС е леко въоръжена сила от 2500 души, обучена от НАТО с отговорност да реагира при кризи, гражданска защита и да бъде на разположение на властите. Проектозаконите, гласувани в нашия парламент миналата седмица, предвиждат армия от 5000 активни войници и 3000 резервисти. В обобщение, това представлява логично и естествено заключение за развитието на апаратите за сигурност на Косово.
Това е необходима стъпка за Косово, както като самодостатъчна национална държава, така и като член на международната общност. Трансформацията на КСС символизира статута на Косово като независима държава, която 116 държави-членки на ООН потвърдиха, заедно с 82% от държавите-членки на ЕС и 86% от страните-членки на НАТО.

Защо сега?

Защо сега продължаваме с това? По-добрият въпрос е, защо не сега? Няма време като настоящето, когато става въпрос за защита на хората. Излишно е да казвам, че най-важният въпрос в дневния ред на външната ни политика се отнася до постоянния ни диалог със Сърбия. Развитието на Косово, сигурността на хората и стабилността на по-широкия регион не могат да бъдат заложници на този въпрос. Понастоящем нашият проект се подкрепя от няколко ключови членове на НАТО, включително САЩ.
Но е важно случаят да бъде представен на широката международна общност, защото все още има заблуди относно намерението на нашия проект. Цялостната логика е, че установените и трансформирани КСС ще бъдат фактор за вътрешното успокояване на Косово и за стабилността в един нестабилен регион. Нещо повече, статуквото на нашето споразумение за национална сигурност не е устойчиво, а ролята на КСС ще бъде от решаващо значение, за да се защитят всички хора в Косово с повишен професионализъм и строго военна нагласа. Най-важното е, че нашата амбиция е да създадем наистина всеобхватна армия, независимо от етническата принадлежност, която да укрепи мирно косовската идентичност и националност и да бъде трамплин за преодоляване на регионалната фрагментация.
Преходът на КСС ще включва и ще представлява всички, които живеят в Косово. Разбира се, КСС ще бъде от решаващо значение за поддържането на суверенитета на Косово в пълна координация с отбранителните способности на съседите му. Това ще даде възможност на Косово да допринесе за регионалната и международната сигурност, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, чрез участие в многостранни операции за поддържане на мира и в засилени механизми за колективна сигурност.
Част от стратегическата цел на Косово е скоро да стане член на НАТО като съседите си Албания, Черна гора и Македония. Като част от нашите ангажименти като равноправен и пълноправен член на международната общност, ние искаме да бъдем страна, която е не само потребител на сигурността, но и надежден доставчик на сигурност. Като такава тя е и важна и необходима стъпка за нашите съюзници.
Чрез повишаване на възможностите и опита на КСС, чрез обучение на персонала и модернизиране на оборудването, ние се стремим да насърчим сътрудничеството в сферата на сигурността на Косово със своите съседи, ЕС и САЩ за справяне с международните предизвикателства пред сигурността. През следващата година ще отбележим двадесет години от началото на въздушните удари на НАТО, на 24 март 1999 г., което сложи край на етническото прочистване на косовските албанци от сръбския режим на Слободан Милошевич.
Завинаги ще бъдем благодарни на ръководените от НАТО сили в Косово, които донесоха стабилността и сигурността на младата ни страна и обучиха нашите нововъзникващи сили за сигурност през последните две десетилетия. Но, както се казва, човек се отплаща на учителя лошо, ако винаги остава просто един ученик. Косово дължи на своя народ и на международната общност да предприеме тази стъпка.
Призовавам всички членове на НАТО да следват примера на Съединените щати в подкрепата за КСС".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

22 Декември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама отговори на писмата на сръбския си колега Ана Бърнабич, в което тя го призовава да използва влиянието си върху властите в Прищина, за да ги убеди да отменят решенията си за налагане на вносни мита от 100% върху стоките от Сърбия и БиХ и за трансформиране на Косовските сили за сигурност във Въоръжени сили, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
„Драга колежке. Абсолютно е невъзможно за мен да разбера вашия призив „да преразгледаме нашата позиция за подкрепа на независимостта“... Позицията на Албания е, че Косово е независима и суверенна държава, която взима съответните решения самостоятелно и другите трябва да ги уважават като израз на сувренната воля на косовския народ чрез демократично избраните лидери“, пише Рама.
Освен това той припомня, че Бърнабич и сръбският президент Александър Вучич са се съгласили да постигнат помирение чрез регионално сътрудничество, което нарушават, по думите на Рама, чрез пречките, които се създават на Косово за присъединяване към международните организации, като ЮНЕСКО и ИНТЕРПОЛ.
„Албания подкрепя диалога Косово-Сърбия с посредничеството на ЕС. Но ние не можем да не кажем, че под маската на диалога, Сърбия създаде неприятелски пречки и действа срещу Косово, което нанася вреди на всеобхватното регионално сътрудничество и което не приляга на страна-кандидат за членство в Съюза. Ние вярваме, че следването на пътя на диалога, с искреност и реализъм, е единствената успешна алтернатива за постигане на обвързващи и устойчиви решения за двете страни, както и за мира и стабилността в региона“, обяснява албанският премиер на Ана Бърнабич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ: Александър Вучич ще присъства на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за косовската армия

РСЕ: Александър Вучич ще присъства на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН за косовската армия

16 Декември 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич обяви, че ще отпътува за Ню Йорк за извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, който се събира в понеделник, за да обсъди решението на Косово за създаване на войска – независимо дали това ще се случи при затворени врати, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Вучич подчерта, че целта му е да има възможност да каже истината – най-вече за това колко усилия са положилите сърбите, за да постигнат компромис с косоварите. Съгласно думите му, последните не искат това.
Вучич не е „очарован“ от решението, което прие косовският парламент за продължаване на диалога със Сърбия, подчертавайки, че с нея Прищина по същество иска да затвори вратата за всякакъв диалог с Белград.
Парламентът на Косово гласува за продължаване на диалога. Решението освен всичко друго предвижда създаването на нова държавна делегация за диалог със Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье новости“ (Сърбия): Сърбите в Косовска Митровица излязоха на протест срещу решението на Прищина за създаване на армия

„Вечернье новости“ (Сърбия): Сърбите в Косовска Митровица излязоха на протест срещу решението на Прищина за създаване на армия

16 Декември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Митровица. Във вечерните часове на събота сърбите в северната част на Косовска Митровица излязоха на протест срещу решението на управляващите в Прищина за създаване на армия на най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье новости“.
Приемане на набор от закони, които дават „зелена светлина“ за формирането на косовска армия, провокира безпокойство сред сърбите и добави още един казус към списъка от почти неразрешими проблеми в отношенията между Прищина и Белград, коментират от редакцията.
Според изданието сърбите в Косово са убедени, че решението на властите е насочено към изпълнението на целта им да ги изгонят от пределите на страната. „Ние сме насърчени от посланието на нашето държавно и военно ръководство, че не сме сами в това и ще ни защитят, ако бъдем атакувани“, заяви за изданието мъж на средна възраст от Косовска Митровица, един от участниците в протеста.
Въпреки че събота е пазарен ден в северната част на Косовска Митровица, когато обикновено градът се пълни с хора от околностите, този път разделеният град на река Ибър изглеждаше почти зловещо, категорични са от редакцията. Отбелязва се, че мостът в града е бил охраняван от войници на КФОР – на север от италианци, а на юг – от австрийци.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Косово одобри екип за разговори с бившия си враг Сърбия

Reuters: Косово одобри екип за разговори с бившия си враг Сърбия

16 Декември 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово е гласувал в събота да сформира екип за преговори със Сърбия, за разрешаване на споровете между двете страни, информира Reuters.
Сърбия и Косово водят диалог, под егидата на Европейския съюз, за да разрешат проблемите, останали от 2013 година. Досега обаче има малък напредък в разговорите.
Отношенията между тях достигнаха до нова ниска точка в петък, когато парламентът в Прищина одобри създаването на постоянна армия от 5 000 души. Решението на Прищина идва само седмица след като сръбският премиер обяви, че подобна мярка може да провокира военна интервенция от страна на Белград.
Планът на Тачи смути много политици в Косово, в съседните балкански страни и редица западни дипломати, които го оцениха като опит да се вземат три сръбски провинции, населени предимно с албанци.
В замяна Сърбия ще вземе част от северно Косово, населена предимно със сърби, които отказват да признаят управлението на Прищина.
Косово е признато от повече от 110 държави, но без Сърбия, Русия или Китай.
Вашингтон обяви, че приема всяка сделка, стига сърбите и албанците да са съгласни на нея, но опонентите на промените на границата смятат, че това би довело до етническо прочистване, което е една от основните причини за войните на Балканите от последното десетилетие на 20 век..
Кадри Весели, председател на парламента на Косово заяви: „Днес взехме решение, което е важно за нашия суверенитет и интегритет и е в партньорство с международната общност“.

Преговорният екип ще се състои от 12 души, като в състава му ще влязат представители на правителството, на опозицията и на гражданското общество.
По-голяма част от опозицията са бойкотирали днешната парламентарна сесия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“  (Македония): Различни са очакванията на Прищина и Белград за бъдещия диалог след създаването на Косовска армия

„Телма“ (Македония): Различни са очакванията на Прищина и Белград за бъдещия диалог след създаването на Косовска армия

15 Декември 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. Различни са очакванията на Прищина и Белград за бъдещия диалог след създаването на Косовска армия, пише на своята страница скопският телевизионен канал “Телма“.
Въпреки, че еуфорията в Прищина все още продължава, нейните близки съюзници, с изключение на САЩ, не са щастливи заради вчерашното решение на парламента да приеме законите за формиране на Косовска армия. Прищина обаче се надява, че евентуалният напредък в преговорите с Белград ще намали разочарованието на Брюксел и НАТО.
„Отношенията на Косово с НАТО ще бъдат по-чувствителни през следващите седмици и месеци. Но ако се постигне окончателно споразумение между Косово и Сърбия през следващите месеци, тогава отношенията между Косово и НАТО ще се върнат на пътя, който ще създаде възможност за Косово да придвижи своята евроатлантическа интеграция, казва анализаторът Лабинот Грейчевчи от Изследователския институт за развитие и европейски въпроси.
Но след вчерашните събития Сърбия не е убедена, че Косово действително някога е искало нормализиране на отношенията. Сръбският президент Вучич обвини, че зад всичко, което се случва в Косово, стоят САЩ, Великобритания и Германия.
„Поради факта, че албанците с това решение застрашават мира и стабилността в целия регион на Западните Балкани, както и тези, които спонсорираха това тяхно поведение, Сърбия изпрати искане за провеждане на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН“, каза Вучич.
Това заседание вероятно ще се състои в понеделник. Но 15 държави-членки на Съвета за сигурност на ООН вече проведоха неофициална среща по искане на Сърбия.
Въпреки че вчерашното решение предизвика нови напрежения в отношенията между Белград и Прищина, Косово не смята, че армията ще навреди на процеса на нормализация в дългосрочен план.
„Това е процес, който ще продължи десетилетие или повече. В този контекст бих казал, че въздействието, прякото въздействие на това решение, ще повлияе на диалога между Косово и Сърбия. По някакъв начин смятам, че това може да ускори процеса между Косово и Сърбия, казва Грейчевчи.
Брюксел още веднъж потвърди, че решението на Прищина е прибързано. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан поиска спиране на провокациите. Говорейки за виенското радио "Ое1" той каза, че изминалото лято все още имало динамика в диалога и че са били обсъждани възможните елементи на договора, но тази инерция след последните ходове на двете страни е изчезнала.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Решението на Косово за изграждане на собствена армия е опасно за региона и е в разрез с всички международни договорки за неговата независимост

Румен Петков, АБВ: Решението на Косово за изграждане на собствена армия е опасно за региона и е в разрез с всички международни договорки за неговата независимост

15 Декември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ категорично се противопоставя на решението на Косово за изграждане на собствена армия и настоява незабавно по въпроса да се предприемат мерки от ОССЕ, ЕС, НАТО и Съвета за сигурност на ООН. Те трябва да се противопоставят, да не допуснат изграждането на такова паравоенно формирование, защото то е в противоречие с договорните отношения, на базата на които Косово бе признато, в това число и от България. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на среща на ръководството на политическата сила с посланика на Сърбия Н. Пр. Владимир Чургус, съобщиха от пресцентъра на партията. „Изграждането на косовска армия ще доведе до взривоопасни последствия за целия ни регион, включително и до заплаха от военни конфликти на Балканския полуостров“, допълни той.
Посланикът на Сърбия посочи, че разбира позицията на ПП АБВ. Той информира ръководството на партията за генезиса на проблемите, които съществуват между Косово и Сърбия.
По темата отношение взе и членът на ИБ на АБВ доц. Георги Кючуков, който посочи, че дискриминационните мерки, които Косово прилага спрямо граждани от сръбски произход, както и дискриминационните мита, които се налагат от страна на Косово, водят до нагнетяването на допълнително напрежение.
По време на срещата бе разгледан и въпросът за енергийната сигурност на региона. Румен Петков запозна посланик Чургус с вижданията на партията по темата, като посочи, че изграждането на АЕЦ „Белене“ е от ключово значение както за страната ни, така и за региона. Той бе категоричен и че ЕК трябва да подкрепи държавата ни, за осигуряването на пряка доставка на руски газ за Европа през България. Председателят на АБВ посочи, че това ще доведе но намаляването на цената на синьото гориво за всички страни от Стария континент, които ще са по веригата за доставка, тъй като при настоящите условия удължаването на маршрута през Турция ни задължава да плащаме преносни такси, което неизменно влияе върху ценообразуването.
Сръбският посланик посочи, че подкрепя разбирането на ПП АБВ по коментираната тема. Той заяви, че Сърбия проявява интерес към изграждането на нови газови коридори, както и към възможността страната ни построи нова ядрена мощност с инвестиционна подкрепа, включително и от други балкански държави.
В заключение двете страни в диалога изразиха становище, че засилването на добрите отношения между България и Сърбия минава през увеличаването на позитивното взаимодействие между местните органи на самоуправление на двете държави. Обсъдена бе и темата с културния обмен между съседните ни и приятелски народи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово: Получи се разделение между позициите на ЕС и НАТО за трансформирането на Косовските сили за сигурност в армия

Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово: Получи се разделение между позициите на ЕС и НАТО за трансформирането на Косовските сили за сигурност в армия

14 Декември 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. Получи се разделение между позициите на ЕС и НАТО за трансформиране на Косовските сили за сигурност в армия. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Той се позова на позицията на генералния-секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че Алиансът ще преразгледа ангажиментите си към Прищина, след решението на младата балканска държава. „Процесът имаше безусловната подкрепа на НАТО. Възражението на Столтенберг е, че не сега е подходящия момент. В същото време говорителят на германското външно министерство заяви, че това е суверенно право на Косово – да решава кога да формира своя редовна армия, и че не би трябвало този факт да внася напрежение в региона. Говорителка на ЕС каза, че са на едно и също мнение с НАТО. Какво означава преразглеждане на позицията на НАТО по темата за Косово и какво означава еднаквата позиция на ЕС с тази на НАТО – ще стане известно в следващите дни“, каза още бившият дипломат. Боби Бобев прогнозира, че очаква подкрепа за трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия от всички балкански страни, с изключение на Сърбия и Босна и Херцеговина. Той обясни мълчанието на България по въпроса с изчакването на постигането на единна позиция в ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Австрия призова Косово да избягва едностранно решение за създаване на армия

ТАСС: Австрия призова Косово да избягва едностранно решение за създаване на армия

14 Декември 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Виена. Едностранното създаване на армия на непризнато Косово ще окаже негативен ефект върху диалога между Белград и Прищина. Това заяви австрийският министър на външните работи Карин Кнайсл, съобщава руската агенция ТАСС.
„Необходимо е да се избягват едностранни стъпки, те само оказват негативно влияние на диалога. Не се достига до мир при създаване на армии. Затова смятам, че днешното решение на косовския парламент за превръщане на силите за безопасност на Косово в армия за вредно“, се съобщава в заявление на Кнайсл, разпространено от министерството на външните работи.
Според австрийския министър създаването на армия не трябва да навреди на регионалната сигурност и стабилност. „Очакваме правителството на Косово да се стреми към още по-интензивен диалог с всички общности в Косово и да работи в тясно сътрудничество с НАТО, ЕС и неговите партньори“, добавя външния министър.
Началникът на външното министерство подчерта, че нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия е главен приоритет и Виена подкрепя усилията на ЕС при поддържането на диалога между Белград и Прищина.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово: Процесът на трансформация на Косовските сили за сигурност в редовна армия ще продължи 10 години

Боби Бобев, бивш посланик в Албания и Косово: Процесът на трансформация на Косовските сили за сигурност в редовна армия ще продължи 10 години

14 Декември 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. Процесът на трансформация на Косовските сили за сигурност в редовна армия ще продължи 10 години. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. Той допълни, че проектозаконът за трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия е внесен в парламента на Прищина през 2015 г. За целта от тогава до днес са извършени 39 поправки в законови и подзаконови aктове. "Едно от нещата, които са фиксирани ясно, че се очаква въоръжените сили на Косово да бъдат леко въоръжени. Не се предвижда изграждане на подразделение за тежка артилерия, бронетанкови войски и т.н. Вероятно ще има противовъздушна отбрана, ще има химически батальон. Основната цел на мандата, който получават Косовските сили за сигурност, е защита на териториалния интегритет и независимостта на страната. Това означава, че те по начало се залагат като военно формирование с подчертан отбранителен характер“, обясни бившият дипломат.
Боби Бобев уточни, че след трансформацията в армия Косовските сили за сигурност ще запазят същото наименование, защото по този начин се избягват промените в Конституцията на Косово, чиято невъзможност за приемане би могла да бъде пречка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сърбия може да обяви Косово за своя окупирана територия

ТАСС: Сърбия може да обяви Косово за своя окупирана територия

14 Декември 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Сърбия разглежда различни варианти за отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия. Това предупреди генералният секретар на сръбския президент Александър Вучич - Никола Селакович, в ефира на националната телевизия, предава TACC.
„Възможният отговор може да бъде решение, което ще изисква взаимодействие между правителството, парламента и президента.Това е провъзгласяването на окупация на част от нашата територия. Това е много сериозно решение, което може да има тежки дългосрочни последици. Второто решение се отнася до използването на сръбски въоръжени сили на място, то засяга президента като главнокомандва“, поясни Селакович.
Ръководителят на администрацията на Вучич също така посочи, че създаването на армия на Косово противоречи не само на единствения съществуващ международен документ в този регион - Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, но и на самата Конституция на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия призова мисията на ООН в Косово незабавно да разпусне косовската армия

ТАСС: МВнР на Русия призова мисията на ООН в Косово незабавно да разпусне косовската армия

14 Декември 2018 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската федерация е уверена, че мисията на ООН в Косово е задължена да предприеме мерки за демилитаризация и разпускане на всички въоръжени косовско-албански формации. Това се посочва в изявление, публикувано от Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
„Ние вярваме, че международното присъствие в Косово, най-вече на Временната административна мисия на ООН в Косово (ЮНМИК) и Силите за Косово, в съответствие с техните мандати, които действат на основата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност, са длъжни да предприемат незабавни и всеобхватни мерки за демилитаризиране и разпускане на всякакви въоръжени косовско-албански формации", подчертава министерството.
„Изненадващо е, че реториката на редица американски и европейски политици, висши генерали от НАТО, които се опитват да убедят себе си и обкръжаващите ги, че решението на Прищина (създаването на армията) не променя същността на Косовските сили за сигурност. Но всъщност става въпрос за увеличаване на броя им наполовина, за създаване на резерви, както и най-важното – подмяна на съществуващите досега сили, които до последно изпълняваха функции на гражданска отбрана. С помощта на САЩ и редица страни от НАТО принудително вече се подготвят косовоалбанските военни, увеличават се доставките на оръжия и техника“.
В същото време, посочва Министерството на външните работи на Русия, „западните столици и Брюксел игнорират конструктивната и отговорна линия на Белград, насочена към намиране на компромис за намаляване на напрежението. По-специално, сръбското ръководство се въздържа от предприемането на ответни мерки във връзка с въвеждането на Прищина през ноември на 100-процентни мито върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, в действителност, насочени към създаване на катастрофални условия за косовските сърби, продължаването на етническо прочистване срещу неалбанско население", се казва още в изявлението.
В Москва констатират, че косовският премиер Рамуш Харадинай… систематично разпространява заплахи за възобновяване на насилието и войната на Балканите, което е олицетворение на несъстоятелността на активно наложената от Запада пропаганда за концепцията за косовската държавност. По всичко личи, че Косово все повече се превръща в огнище на нестабилност, източник на потенциал за конфликт в региона. Посредническата роля на Европейския съюз в диалога между Белград и Прищина се провали", е заключението на руските дипломати.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Всичко около трансформацията на КСС в Армия на Косово (ОБЗОР)

Всичко около трансформацията на КСС в Армия на Косово (ОБЗОР)

14 Декември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Парламентът на Косово прие на заседание в петък законодателните промени, с които съществуващите Косовски сили за сигурност (КСС) се трансформират в пълноценна Армия на Косово, което може да се определи за най-важното решение от създаването на страната през 2008 година.
108 от 120 депутати в парламента гласуваха единодушно за приемането на три закона, с които се става възможно осъществяването на нужните промени. 11-е депутати на „Сръбска листа“, която представлява косовските сърби и е подкрепяна от Белград, бойкотираха парламентарната сесия.
Според експерти обаче приемането на законодателните промени е само началото и има още много път преди КСС да се превърне в истинска армия. Пакетът разширява съществуващите правомощия на силовата структура, регламентира набирането на военнослужещи в новата армия и трансформира Министерството на КСС в Министерство на отбраната на Косово.
В същото време площадите и улиците в косовската столица са покрити със знамена на САЩ в знак на благодарност за тяхната подкрепа.
През октомври депутатите от управляващите и опозиционните партии в страната дадоха принципното си съгласие да подкрепят законопроектите, с които да дадат повече правомощия на сегашните цивилни сили на КСС, като по този начин заобиколиха нуждата да се внася поправка в Конституцията, за да се осъществи желаната промяна. Според изискването в Основния закон трябва да се осигури „двойно мнозинство“, което означава да се получи подкрепата на две трети от 120-те народни представители в парламента и две трети от 20-е неалбански депутати. Пречка за това обаче е, че косовските сърби заемат 11 от 20-е кресла в парламента, запазени за неалбанските общности, което прави инициативата невъзможна.
Очаква се, че армията на страната ще се състои от 5 хиляди военнослужещи и 3 хиляди резервисти. Разходите за нея, съгласно приетите закони, ще бъдат 98 милиона евро годишно. Предполага се, че в състава на въоръжените сили ще присъстват и такива родове войски, като артилерия, ПВО, биологическа и химическа защита.
За да се предотвратят безредици в Северно Косово, повече от 45 военни автомобила на КФОР влязоха в района в около 11 часа българско време в четвъртък.
Освен бойните машини, КФОР са донесли със себе си оборудване за издигане на блокади и поставяне на бариери, като строителни машини, багери и бодлива тел.
Придвижването на КФОР на север идва на фона на сериозно изостряне на косовско-сръбските отношения и решението на Прищина да увеличи митата върху стоките от Сърбия до 100% и в навечерието на очакваното гласуване в косовския парламент за формиране на пълноценна косовска армия, което среща откритата подкрепа на западните центрове на политическа и военна сила, отбелязва медията.
Командващият обединените сили на НАТО в Неапол, американският адмирал Джеймс Фого, заяви в сряда, че формирането на въоръжени сили е нещо, което Прищина решава „суверенно“.
По-късно през същия ден говорителят на КФОР Винченцо Грасо обясни, че тази активност е част от „редовни учения“.
„Има и други конвои, които се движат в други части на Косово. В съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, войниците на КФОР тренират готовността си за бърза реакция на територията на цялото Косово“, заяви Грасо.
Той също така отрече информацията на ТАНЮГ, че машините на КФОР са пренасяли оборудване, предназначено да бъде използвано за „блокиране на границата“.


Във връзка с това премиерът на Косово Рамуш Харадинай поздрави всички граждани на страната и обяви, че армията принадлежи на всички тях, без разлика от етническата им принадлежност.
„Това е армия на всички, ние винаги ще бъдем за мира. Това не е армия, която ще бъде обърната срещу населението, независимо на юг, или север, те са в своя дом. Армията на Косово никога няма да бъде използвана срещу тях“, увери министър-председателят, цитиран от RTK.
„Всички партии и всички хора трябва да допринесат за силата на Армията на Косово. Мандатът на КСС няма да бъде поставян под въпрос, независимо от ситуацията или обстоятелствата“, добави Харадинай, като посочи, че „няма по-добър приятел за мира от КСС, но враговете на мира нямат по-страшен враг от КСС“.

Президентът на Косово Хашим Тачи направи преглед на военнослужещите в казарма край Прищина в навечерието на гласуването в парламента и беше облечен във военна униформа. Държавният глава отбеляза, че КСС са готови за новата роля и мисия.
Държавният глава в последствие заяви, че решението на парламента за създаване на армия е най-добрият подарък за новогодишните празници. Той написа на своята страница във „Фейсбук“:
„Косовската армия – това е чест, сигурност и благополучие за Република Косово. След две много напрегнати десетилетия, ние, най-накрая, завършваме подговтителния процес. В парламента на Косово с абсолютно мнозинство на гласовете приеха пакет от закони за създаването на косовска армия. Трябва да бъдем единни, за да защитим интересите на нашия народ и държава, създаването на косовска армия и Министерство на отбраната е най-хубавият подарък за празниците“, написа държавният глава.

Председателят на косовския парламент Кадри Весели закри сесията на народното събрание с поздравление към присъстващите кадети в парламентарната зала:
„Ние имаме кадети на КСС тук на сесията, които ще бъдат бъдещите офицери на Армията на Косово и ние ги поздравяваме в този исторически ден. От днес: Внимание“, нареди Весели, като ги поздрави с ръка. След това се изправиха на крака и аплодираха.

Командващият Косовските сили за сигурност (КСС) генерал-лейтенант Рахман Рама заяви, че новата Армия на страната ще служи на всички граждани и ще има мандат да оперира в северната част на Косово.
Военният посочи, че трансформацията на КСС в пълноценни въоръжени сили няма да подкопае отношенията със Северноатлантическия алианс. „НАТО е колкото политическа, толкова и военна организация и ние знаем как функционира. За да се промени една мисия трябва консенсус между 29-е страни членки“, заяви Рама, като добави, че Косово има подкрепата на своите партньори за формирането на армията и е в координация с тях.

Новината бе приета крайно болезнено в Белград.

Сръбският президент Александър Вучич в деня на вота посети въоръжените сили на странта на границата с Косово.
По-късно от канцеларията на държавния глава излязоха с реакция на генералния секретар на администрацията Никола Селакович по националната телевизия, в която обявиха, че се разглеждат различни ответни мерки на действията на Прищина.
„Това е обявяване на окупация на част от нашата територия. Това е много сериозно решение, което може да има тежки дългосрочни последствия“, каза той, като посочи, че единствено Вучич, като върховен главнокомандващ, може да реши дали трябва да се използва сила в „Косово и Метохия“.
По неговите думи, решението противоречи на Резолюция 1244 на СС на ООН и самата конституция на Косово.
За да избегне безредици в населеното със сърби Северно Косово, мисията на НАТО в страната КФОР по-рано придвижи войска в този райони и разположи патрули да дежурят на моста на река Ибър в Косовска Митровица, който съединява сръбската северна част и албанската южна част.

Северна Митровица в петък сутринта осъмна покрита със сръбски знамена преди очакваното в петък гласуване на парламента в Прищина, съобщи прищинската агенция „КосоваПрес“.
Според нея, „хиляди знамена са внесени на косовска територия снощи от Сърбия и са издигнати над институциите и на балконите по улиците в северната част, а освен това са раздадени флагове и на сръбските граждани от тази част на Косово“.
„Членове на криминални групи раздаваха сръбски знамена цяла нощ. Те бяха предвождани от Джордже Каслович, известен с прякора Джоле, който раздаде флагове за почти всяка сръбска къща. Включително и в населените места с етнически смесено население. На собствениците на къщи и кръчми им е наредено днес да издигнат знамената, със закани, че ще има последици, ако не го направят“, казва източник на прищинската агенция.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, от своя страна, обяви, че петък е „труден ден“ за нея, но Белград трябва да продължи по своя път към мира и просперитета. Тя добави, че решението на косовския парламент не допринася за сътрудничеството в региона. Министър-председателят подчерта, че Сърбия ще продължи по своя път към мир и просперитет, защото без стабилност в региона, няма да има стабилност и в страната й.
„Косовската армия няма работа на Север“, пък обяви кметът на Северна Митровица Горан Ракич, като се позова на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, според която единствените въоръжени сили, които имат право да са влизат в района, населен предимно от сърби, е КФОР. Лидерът на партията на косовските сърби „Сръбска листа“ посочи още, че приемането на законодателните промени за трансформиране на КСС в пълноценна армия се е случило пред очите на представителите на ЕС и ООН, които са присъствали в залата на парламента в Прищина. Той призова местните сърби да покажат въздържаност и да не се хващат на провокации.

САЩ, Германия и Великобритания подкрепиха действията на властите в Прищина и предупредиха, че въоръжените сили трябва да бъдат инклузивни.

Американският посланик в Косово Филип Коснет написа в петък в „Туитър“, че сигурността на страната зависи от качеството на отношенията й в сферата на сигурността и мирните връзки с нейните съседи.

От посолството на САЩ в Прищина излязоха със съобщение, в което изразиха пълната си подкрепа за трансформацията на КСС в Армия, което според тях е суверенно право на Косово. Представяме го без редакторска намеса:
„Гласуването в парламента днес е първата стъпка в разработването на тази възможност. Тези закони не дават незабавна промяна в структурата, мисията или операциите на силите, а по-скоро, те представляват началото на практическата, текущата работа по изграждането на прозрачна , мултиетническа, оперативно съвместима с НАТО сила, която обслужва всички косовски общности в съответствие с 10-годишния план за преход на правителството на Косово.
Призоваваме правителството на Косово да продължи тясното си сътрудничество със съюзниците и партньорите от НАТО и да се ангажира с разпространението на малцинствените общности понастоящем и през целия дългогодишен процес. Очакваме, че съществуващите споразумения с КФОР относно движението и операциите на силите в Косово ще продължат. Всички заинтересовани страни в и извън Косово трябва да подкрепят и насърчават гражданите на малцинствените общности в Косово да участват в своите сили за сигурност в полза на собствените им общности и страната. Съединените щати се ангажират да работят с КСС за насърчаване на професионалното развитие и организационната си еволюция, което ще допринесе за мира и стабилността в Косово и региона.
Регионалната стабилност изисква Косово да положи истински усилия за нормализиране на отношенията със съседната Сърбия и насърчаваме двете страни да предприемат незабавни стъпки за намаляване на напрежението и създаване на условия за бърз напредък в диалога. Целта: постигането на взаимноизгодно споразумение, което ще засили мира, стабилността и просперитета в Косово и региона, което също представлява най-високия приоритет на Съединените щати в Косово. Призоваваме всички заинтересовани страни да пренасочат енергията си и да се ангажират сериозно и конструктивно в постигането на тази цел ", се казва в изявлението на посолството на САЩ в Прищина.

НАТО ще преразгледа ролята си в Косово, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, след като Прищина гласува за трансформиране на Силите си за сигурност в пълноценна армия, което, според него, се случва в неподходящ момент и не чрез конституционни промени, както са искали да се случи в организацията. Освен това той каза:
„НАТО подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в сегашния им мандат. С промяна на мандата, Северноатлантическия съвет сега ще трябва да преразгледа отношенията с КСС“, заяви Столтенберг.

Недоумение буди реакцията на Европейската комисия. Говорителят Мая Кочиянчич заяви в Брюксел, че промяната на мандата на КСС може да стане само чрез инклузивен и постепенен процес, който е в съответствие с Конституцията на Косово.
„Както НАТО, така и ЕС настоява на позицията, че мандатът на КСС може да бъде променен само чрез инклузивен и постепенен процес, в съответствие с Конституцията на Косово“, са точните й думи.
По повод решението на парламента в Прищина, тя подчерта, че Съюзът очаква от Косово да спази ангажиментите си, поети с подписването на Брюкселското споразумение през април 2013 г. и други договори в сферата на сигурността.

Засега Кремъл не е излязъл с официална реакция, но се очаква това да се случи на по-късен етап. Сигурно е, че Русия няма да е благосклонна към решението на Косово, което тя смята, че продължава да е част от територията на Сърбия. Белград стана близък съюзник на Москва след започването на разпада на Югославия, а в последно време страни развиват активно отношенията си в сферата на сигурността и отбраната.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: НАТО ще преразгледа ролята си в Косово след гласуването за създаване на армия

Йенс Столтенберг: НАТО ще преразгледа ролята си в Косово след гласуването за създаване на армия

14 Декември 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО ще преразгледа ролята си в Косово, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, след като Прищина гласува за трансформиране на Силите си за сигурност в пълноценна армия, което предизвика протести от Сърбия, предава AFP.
„НАТО подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност в сегашния им мандат. С промяна на мандата, Северноатлантическия съвет сега ще трябва да преразгледа отношенията с КСС“, заяви Столтенберг.
Силите на НАТО – КФОР, са на мироопазваща мисия в Косово, откакто то се отдели от Сърбия след конфликта през 1998-1999 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Армията на Косово ще има мандат да оперира в северната част на страната

Zeri (Косово): Армията на Косово ще има мандат да оперира в северната част на страната

14 Декември 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интервю, публикувано на първа страница на прищинския ежедневник Zeri в броя от петък, командващият Косовските сили за сигурност (КСС) генерал-лейтенант Рахман Рама заявим, че новата Армия на страната ще служи на всички граждани и ще има мандат да оперира в северната част на Косово.
Военният посочи, че трансформацията на КСС в пълноценни въоръжени сили няма да подкопае отношенията със Северноатлантическия алианс. „НАТО е колкото политическа, толкова и военна организация и ние знаем как функционира. За да се промени една мисия трябва консенсус между 29-е страни членки“, заяви Рама, като добави, че Косово има подкрепата на своите партньори за формирането на армията и е в координация с тях.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Косовският парламент прие по бързата процедура закона за армията без участието на сръбските депутати

„Политика“ (Сърбия): Косовският парламент прие по бързата процедура закона за армията без участието на сръбските депутати

14 Декември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският парламент прие по бързата процедура, без присъствието на депутатите от „Сръбска листа“, две от трите предложения от пакета за трансформиране на Косовските сили за сигурност (КСС) във войска, пише онлайн изданието на белградския ежедневник „Политика“.
От днес, съгласно първият приет Закон, Министерството на КСС става Министерство на отбраната на Косово.
Вестникът отбелязва също, че по предложение на председателя на парламента Кадри Весели заседанието на народното събрание е започнало с минута мълчание в памет на жертвите, паднали в борбата за освобождение и създаване на държавност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Армията на Косово е факт

Gazeta Express (Косово): Армията на Косово е факт

14 Декември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово прие на заседание в петък законодателните промени, с които съществуващите Косовски сили за сигурност (КСС) се трансформират в пълноценна Армия на Косово, пише електронното издание местния ежедневник Gazeta Express, като определя решението за най-важното от създаването на страната през 2008-а година.
108 от 120 депутати в парламента гласуваха единодушно за приемането на три закона, с които се осъществяват нужните промени за осъществяването на мярката. Както съобщава изданието, 11-е депутати на „Сръбска листа“, която представлява косовските сърби и е подкрепяна от Белград, бойкотираха парламентарната сесия.
Според експерти обаче приемането на законодателните промени е само началото и има още много път преди КСС да се превърне в истинска армия. Пакетът разширява съществуващите правомощия на силовата струкура, регламентира набирането на военнослужещи в новата армия и трансформира Министерството на КСС в Министерство на отбраната на Косово.
САЩ, Германия и Великобритания подкрепиха действията на властите в Прищина и предупредиха, че въоръжените сили трябва да бъдат инклузивни, отбелязва изданието.
В същото време площадите и улиците в косовската столица са покрити със знамена на САЩ в знак на благодарност за тяхната подкрепа.
Американският посланик в Косово Филип Коснет написа в петък в „Туитър“, че сигурността на страната зависи от качеството на отношенията й в сферата на сигурността и мирните връзки с нейните съседи.
Президентът на Косово Хашим Тачи направи преглед на военнослужещите в казарма край Прищина в навечерието на гласуването в парламента и беше облечен във военна униформа. Държавният глава отбеляза, че КСС са готови за новата роля и мисия.
През октомври депутатите от управляващите и опозиционните партии в страната дадоха принципното си съгласие да подкрепят законопроектите, с които да дадат повече правомощия на сегашните цивилни сили на КСС, като по този начин заобиколиха нуждата да се внася поправка в Конституцията, за да се осъществи желаната промяна. Според изискването в Основния закон трябва да се осигури „двойно мнозинство“, което означава да се получи подкрепата на две трети от 120-те народни представители в парламента и две трети от 20-е неалбански депутати. Пречка за това обаче е, че косовските сърби заемат 11 от 20-е кресла в парламента, запазени за неалбанските общности, което прави инициативата невъзможна.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Северна Митровица осъмна покрита със сръбски знамена в деня на създаването на косовска армия

„Нова Македония“ (Македония): Северна Митровица осъмна покрита със сръбски знамена в деня на създаването на косовска армия

14 Декември 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Северна Митровица. Населената със сърби северна част на разделения косовски град Митровица в петък сутринта осъмна покрита със сръбски знамена преди очакваното гласуване на парламента в Прищина за формиране на пълноценни въоръжени сили на Косово, съобщи прищинската агенция „КосоваПрес“, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Както се съобщава кореспондентът на МИА от Атина, „хиляди знамена са внесени на косовска територия снощи от Сърбия и са издигнати над институциите и на балконите по улиците в северната част, а освен това са раздадени флагове и на сръбските граждани от тази част на Косово“.
„Членове на криминални групи раздаваха сръбски знамена цяла нощ. Те бяха предвождани от Джордже Каслович, известен с прякора Джоле, който раздаде флагове за почти всяка сръбска къща. Включително и в населените места с етнически смесено население. На собствениците на къщи и кръчми им е наредено днес да издигнат знамената, със закани, че ще има последици, ако не го направят“, казва източник на прищинската агенция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина гласува създаването на армия в петък

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина гласува създаването на армия в петък

14 Декември 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово трябва да приеме на заседанието си в петък закони за трансформирането на съществуващите 4-хилядни Косовски сили за сигурност (КСС) в лековъоръжена армия. Това се смята за най-важната стъпка на косовската държавност след обявяването на независимост на страната през 2008-а година, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
Депутатите започват пленарната сесия в 11:00 българско време, като мярката за създаване на пълноценна армия на най-младата балканска държава получи подкрепата на всички политически партии от управляващата коалиция и опозицията в Косово, освен тази на на предствителите на косовските сърби – „Сръбска листа“, които обявиха се очаква да бойкотират гласуването, отбелязва изданието.
САЩ, Германия и Великобритания подкрепиха намеренията на прищина, но предупредиха властите в страната, че армията трябва да бъде инклузивна (в нея да бъдат включени представители на всички етнически общности – бел. „Фокус“). Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви, че „е естествено за Косово, като суверенна, независима страна, да има възможности за самоотбрана“. Подобно мнение изразиха и дипломатическите представители на Лондон и Берлин.
Вестникът отбелязва, че четвъртък президентът на Косово Хашим Тачи е посетил във военна униформа казармите на КСС край столицата и е отбелязал, че бъдещата Армия на Косово ще служи на всички общности, без разлика от техния етнически произход.
Gazeta Express посочва също, че плановете на Прищина да завърши трансформацията на КСС в пълноценни въоръжени сили са предизвикали гнева на Белград и местните сърби, които твърдят, че тази структура ще действа срещу техните интереси и сънародници, които живеят компактно в северната част на страната. Междувременно, отново в четвъртък, КФОР увеличи присъствието си на север от река Ибър (която е своеобразна граница между сърби и албанци в Северно Косово), като обясни, че това е част от редовни маневри, целящи да поддържат готовността на силите за бързо реагиране във всяка част на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Косово отстоява независимостта с гласуване за създаване на армия

AFP: Косово отстоява независимостта с гласуване за създаване на армия

14 Декември 2018 | 05:50 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовските депутати гласуват дали да дадат на малката балканска страна собствена армия, символична проява на независимост, подкрепена от САЩ, която разпали напрежението със Сърбия, предава AFP.
Бившата сръбска провинция понастоящем е охранявана от ръководени от НАТО мироопазващи сили, които са разположени там, откакто Косово се отдели от Белград в кървава сепаратистка война през 1998-1999 г.
Новият закон предвижда план за удвояване на размера на Косовските сили за сигурност и постепенно да се превърне в професионална армия от 5000 души.
„Войници, поздравления за новите ви назначения!“, заяви президентът на Косово Хашим Тачи пред членовете на силите за сигурност в навечерието на гласуването.
„Косовските сили за сигурност са готови за нова роля и мисия“, добави той, като се очаква закона да премине без никакъв проблем.
Много косовски албанци са готови да празнуват създаването на армията като нов стълб на тяхната независимост, обявена през 2008 г., но никога призната от Белград.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Войслав Шешел: Русия и Китай трябва да изпратят свои сили в Косово

Войслав Шешел: Русия и Китай трябва да изпратят свои сили в Косово

13 Декември 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Белград. Председателят на Сръбската радикална партия (СРП) Войслав Шешел заяви, че водената от него политическа сила ще работи за сближаване с Русия и Китай с цел Белград да се бори заедно с двете държави срещу НАТО в Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според разпространената информация, Шешел е направил изявлението в село Лиш, близо до Лучани, в рамките на кампания за местните избори, които ще се проведат в неделя, 16 декември.
Други подробности около изявлението на сръбския политик не се привеждат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Ден преди гласуването за косовската армия: Хашим Тачи извърши проверка на КСС

A1 On (Македония): Ден преди гласуването за косовската армия: Хашим Тачи извърши проверка на КСС

13 Декември 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи извърши проверка на Косовските сили за сигурност (КСС), един ден преди гласуването в парламента за тяхната трансформация в армия, предава македонската електронна медия A1 On.
В обръщението си в казармата „Адем Яшари" Тачи, който е главнокомандващ КСС, заяви, че трансформацията им в армията на Косово не представлява опасност за никого. Към членовете на сръбската общност в Косово Тачи се обърна с думите , че „армията на Косово ще бъде защитник на всички граждани".
Заседанието на косовския парламент, на който ще се гласува за създаване на армия, е насрочено за петък, 10:00 часа местно време (11:00 часа българско време).
Косовските сърби, както и официален Белград, категорично се противопоставят на трансформацията, предупреждавайки, че тя застрашава сигурността на страната и на целия регион.
Открита подкрепа за формирането армия на Косово изразиха официален Вашингтон и Лондон, чрез своите посланици в Прищина, както и командващият на Силите на НАТО Джеймс Фого, който заяви, че съответното решение е суверенно право на Косово. Няколко членове ина НАТО и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се противопоставиха на плановете на Прищина, заявявайки, че решението е прибързано.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Задължение на КФОР е да разпусне косовската армия

Александър Вучич: Задължение на КФОР е да разпусне косовската армия

13 Декември 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич заяви, че намерението на Прищина да създаде армия е в разрез с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и допълни, че задължение на КФОР е да разпусне тази армия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Вучич подчерта, че косовският въпрос е „най-голямата мъка“ за сърбите, най-вече заради ходовете на Прищина и намеренията й за формиране войска.
„Задължението на КФОР е да разпусне армията. Но това няма се случи, КФОР ще каже, че всичко се е променило след обявяването на независимостта на Косово", изрази увереност Вучич, добавяйки, че това поставя Белград в много трудна ситуация. Същевременно той подчерта, че Сърбия ще направи всичко по силите си, за да помогне за запазването на мира в Косово.
Президентът на западната ни съседка отправи и призив към международната общност: „Не унижавайте Сърбия и сръбския народ, защото това няма да бъде позволено нито от сръбския народ, нито от Сърбия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: От КФОР увериха, че провеждат „редовни тренировъчни дейности“ в Северно Косово

Gazeta Express: От КФОР увериха, че провеждат „редовни тренировъчни дейности“ в Северно Косово

13 Декември 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. КФОР поясни, че войските му провеждат „редовни тренировъчни дейности“ в северната част на Косово, след като медиите съобщиха, че колона бронетранспортьори се придвижва към северната част на най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Действията на КФОР, извършени само един ден преди парламентът в Прищина да гласува за трансформацията на Косовските сили за сигурноств армия предизвика реакция от страна на политиците на сръбската общност в страната, които увериха, че местното население се чувства заплашено от засиленото присъствие на КФОР на север. След медийните доклади КФОР реагира, като заяви, че става въпрос за редовна тренировъчна дейност, насочена към поддържане на войските в готовност за бързо разгръщане в Косово, в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. „Конвоите бяха придвижени вчера към Призрен, а днес към Северна Косово", се подчертава в изявление на КФОР.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Б92" (Сърбия): КФОР изпрати колона от 45 военни машини в Северно Косово

"Б92" (Сърбия): КФОР изпрати колона от 45 военни машини в Северно Косово

13 Декември 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Повече от 45 военни автомобила на КФОР влязоха в Северно Косово в около 11 часа българско време, предава белградското радио „Б92“, като се позовава на информация от ТАНЮГ.
Сръбската държавна агенция съобщи, че те са се движили в конвой, а местни източници твърдят, че напредват към град Пепосавич. Освен бойните машини, КФОР са донесли със себе си оборудване за издигане на блокади и поставяне на бариери, като строителни машини, багери и бодлива тел.
Придвижването на КФОР на север идва на фона на сериозно изостряне на косовско-сръбските отношения и решението на Прищина да увеличи митата върху стоките от Сърбия до 100% и в навечерието на очакваното гласуване в косовския парламент за формиране на пълноценна косовска армия, което среща откритата подкрепа на западните центрове на политическа и военна сила, отбелязва медията.
Командващият обединените сили на НАТО в Неапол, американският адмирал Джеймс Фого, заяви в сряда, че формирането на въоръжени сили е нещо, което Прищина решава „суверенно“.
„В този контекст, присъствието на силите на КФОР на север и особено вида на оборудването и машините, показва страх от възможна реакция на Сърбия“, отбелязва ТАНЮГ.
По-късно през същия ден говорителят на КФОР Винченцо Грасо обясни пред РТС, че тази активност е част от „редовни учения“.
„Има и други конвои, които се движат в други части на Косово. В съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, войниците на КФОР тренират готовността си за бърза реакция на територията на цялото Косово“, заяви Грасо.
Той също така отрече информацията на ТАНЮГ, че машините на КФОР са пренасяли оборудване, предназначено да бъде използвано за „блокиране на границата“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Европейските лидери ще говорят за диалога Белград – Прищина на срещата на върха в Брюксел

ТАНЮГ: Европейските лидери ще говорят за диалога Белград – Прищина на срещата на върха в Брюксел

13 Декември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на Европейския съюз в четвъртък в Брюксел ще разговарят и за диалога между Белград и Прищина, е разбрала от свои неназовани източници от Европейския съвет сръбската държавна агенция ТАНЮГ.
На първия ден от сбирката, лидерите, по искане на Кипър, ще дискутират блокадата на диалога между Сърбия и Косово, твърдят източниците на сръбската медия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Плюс Инфо“ (Македония): Великобритания поддържа създаването на Косовска армия

„Плюс Инфо“ (Македония): Великобритания поддържа създаването на Косовска армия

12 Декември 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на Обединеното кралство в Косово Руайри О'Конъл заяви, че страната му смята, че Косово има правото да формира свои собствени въоръжени сили, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Британският посланик е заявил пред информационния портал "Лайми", че Косово трябва да продължи да се консултира със съюзниците на НАТО и да зачита ангажимента на КФОР.
„Обединеното кралство смята, че Косово има право да формира свои собствени въоръжени сили. Ние продължаваме да насърчаваме Косово да действа отговорно и прозрачно, да се консултира със съюзниците на НАТО и да зачита ангажимента на КФОР - каза О'Конъл.
Парламентът на Косово на 14 декември ще проведе заседание, на чийто дневен ред ще гласува пакет от закони, които ще превърнат Косовски сили за сигурност (КСС) в Армия на Косово.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Съдът в Хага призова четирима бивши военни командири от Армията за освобождение на Косово

Gazeta Express: Съдът в Хага призова четирима бивши военни командири от Армията за освобождение на Косово

12 Декември 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Съдът в Хага призова четирима военни командири от Армията за освобождение на Косово (АОК), пише албанския вестник Gazeta Express, базиран в Косово.
Сред призованите от Специализираната прокуратура в Хага са бивши командири от района на Дреница Сами Луштаку и района на Лапи Рустем Мустафа и Назиф Мехмет, както и бившия шеф на военния съд на АОК Сокол Добруна, който в интервю за телевизия Т7 заяви, че е поканен да даде показания на 12 декември в специализираната прокуратура в Прищина. Не е известно дали бившите командири на АОК са били призовани от Прокуратурата като заподозрени или като свидетели. Очаква се други членове на бившата АОК да пътуват в Хага през януари, когато ще бъдат разпитани, потвърди защитата им. Адвокатът на Лущаку и Мустафа Арианит Кочи потвърди, че клиентите му ще пътуват доброволно до Хага.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия призова Косово да отмени стопроцентовите мита върху вноса на сръбски стоки

Reuters: Германия призова Косово да отмени стопроцентовите мита върху вноса на сръбски стоки

11 Декември 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Германският външен министър Хайко Маас във вторник призова Косово да отмени или поне да спре прилагането на стопроцентовите мита, които Прищина е въвела върху сръбските стоки, предупреждавайки за по-нататъшно ескалиране на напрежението, предава Reuters
Маас, който говори в Париж на среща за ограничаване на разпространението на леко стрелково оръжие от Балканите, заяви, че също така съжалява за оттеглянето на сръбското малцинство от местната власт в северната част на Косово около Митровица. "Необходимо е спешно да се предотврати поредната ескалация", каза Маас, като подчерта, че "успехите на диалога за нормализация трябва да бъдат запазени".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 РИА Новости: Ръководството на Сърбия призова международната общност да не допуска създаването на Косовска армия

РИА Новости: Ръководството на Сърбия призова международната общност да не допуска създаването на Косовска армия

11 Декември 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбското ръководство призовава международната общност и военния контингент на КФОР под егидата на НАТО да спрат създаването на армия от косовските албански власти, което заплашва мира в региона на Балканите, каза Марко Джурич, директор на Канцеларията за Косово и Метохия в Сърбия пред РИА Новости.
Председателят на парламента на Косово Кадри Весели заяви по-рано, че Косовската армия ще бъде създадена официално на 14 декември. Рамуш Харадинай, премиерът на страната, на свой ред отбеляза, че решението на косовския парламент за създаване на пълноправна армия е важна стъпка към НАТО. Очаква се въоръжените сили на Прищина да се състоят от 5 000души активен военен персонал и 3 000 резервисти.
"Заявката за трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в така наречената" армия на Косово "е безпрецедентна заплаха за мира и стабилността в региона и пряко нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и военно-техническото споразумение, сложило край на конфликта през 1999 г. в Косово и Метохия ", - каза Джурич за агенцията.
Според него, задачите, на тази новосформирана армия "ще бъдат да изпълнява политическите цели на албански екстремисти и сепаратисти, както и да се застрашават сърбите" в Косово и Метохия и целия регион, както и за постигане на целта ", която наскоро формулира Енвер Ходжай, заместник министър-председател на Косово, а именно създаването на регионален блок срещу Сърбия ".
"Сърбия призовава международната общност, преди всичко (международния контингент под егидата на НАТО) КФОР, който има мандата на Съвета за сигурност на ООН, да предотврати и направи невъзможно намерението на албанците в Прищина, в противоречие с международното право, да създадат така наречената армия на територията на Сърбия. Настояваме КФОР да противодейства на това албанците ще започнат да образуват такива въоръжени формации и да ги разоръжи", каза директорът на Канцеларията за Косово и Метохия.
"Призоваваме също всички активни сили на международната общност да действат отговорно и да се въздържат от подкрепата за създаването на въоръжените сили на Косово и въоръжаването им, което е много важно, тъй като то подхранва огъня, когато политическото напрежение в нашия регион и без това е горещо", каза Джурич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово предупреди Брюксел за риск от дестабилизация на региона

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово предупреди Брюксел за риск от дестабилизация на региона

11 Декември 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово предупреди Брюксел за риск от дестабилизация на региона, пише македонското електронно издание “Плюс Инфо.
Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че членството на Косово в Европейския съюз ще укрепи мира и ще отслаби влиянието на Русия, чийто интерес е да "поддържа хаотична ситуацията в региона", предаде кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитиран от изданието.
В интервю за "Файненшъл Таймс", което публикува на страницата си в социалната мрежа“Фейсбук“, Харадинай предупреди Брюксел, че трябва да се вземат под сериозно внимание стремежите на неговата страна за членство в ЕС, за да се избегне по-нататъшна дестабилизация на Балканите.
Косовският премиер обвинява Сърбия, че действа в интерес на Русия в посока на дестабилизация на региона.
„Вярвам, че Европа ни даде възможност, каквато е пътната карта за това как да станем членове на ЕС и за това сме благодарни - казва Харадинай в интервю за британското икономическо издание.
Той обвинява Сърбия за дипломатическата офанзива с цел да оспори държавността на Косово и смята, че лидерите на ЕС не дават адекватен отговор на оплакванията на Прищина за поведението на Белград.
„Докато ЕС продължава да инвестира във фондове и персонал за нормализиране на ситуацията в Косово и региона, всички действия на Сърбия са срещу интересите на ЕС за стабилизиране на Западните Балкани и в полза на руските интереси за продължаване на тази хаотична ситуация в нашия регион“ - подчерта Харадинай.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово ще предприеме нови мерки срещу Сърбия

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово ще предприеме нови мерки срещу Сърбия

11 Декември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай днес ще обяви нови мерки срещу Сърбия, пише македонското електронно издание “Плюс инфо“ .
След увеличението на митническите такси от сто процента за сръбски продукти, Харадинай подготвя три нови мерки, едната от които е забраната за използване на динара на косовска територия, пише сръбският вестник "Блиц", позовавайки се на косовския анализатор Фатмир Шехоли.
Втората мярка, която Шехоли очаква от Харадинай е държавните символи на Косово да се поставят във всяка община, а третият е въвеждането на мерки за собствениците на автомобили, които не са регистрирани в Косово в съответствие с правилата на властите в Прищина.
Базираният в Прищина вестник "Газета Експрес" пък, позовавайки се на неназовани източници от косовските институции, пише, че първата мярка се отнася за автомобилите със сръбски регистрационни табели, чиито собственици, когато влязат на косовска територия ще трябва да поставят временни табели. Втората мярка според вестника би била забрана за внос на стоки от чуждестранни компании, произведени в Сърбия, които все още не са облагани с мито от сто процента. Същите продукти ще бъдат внасяни от фабриките в Македония и Унгария и в други страни от ЕС, се казва в "Газета Експрес".
Третата мярка ще бъде решението на правителството на Косово да не признава сръбските документи, които се отнасят например до качеството на продуктите.
Очаква се Харадинай да обяви мерките след днешното заседание на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Митата за внос на сръбски стоки в Косово може да достигнат и хиляда процента

„Фактор“ (Македония): Митата за внос на сръбски стоки в Косово може да достигнат и хиляда процента

11 Декември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви въвеждането на допълнителни мерки срещу Сърбия, пише македонското електронно издание “Фактор“.
Косовският министър на търговията и промишлеността Ендрит Шала твърди, че митата на продуктите от Сърбия и Босна и Херцеговина биха могли да бъдат допълнително увеличени над сто процента, и че те биха могли да станат и хиляда процента, предават белградски медии, цитирани от изданието.
„Сърбия и Босна и Херцеговина трябва да признаят Косово като независима и суверенна държава, ако искат да си сътрудничат с нас ", каза Шала.
Премиерът Рамуш Харадинай, обяви въвеждането на допълнителни мерки срещу Сърбия, които ще бъдат обсъдени на днешното заседание на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Федерика Могерини не изключва промяна на границите между Сърбия и Косово

Gazeta Express: Федерика Могерини не изключва промяна на границите между Сърбия и Косово

11 Декември 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини не изключи възможността за преначертаване на границата между Косово и Сърбия, като подчерта, че потенциалната корекция на границата никога не трябва да води до етнически "чисти" държави, пише албанският ежедневник, базиран в Косово Gazeta Express.
Могерини заяви, че ЕС би приветствал всеобхватно, правно обвързващо споразумение като резултат от диалога между Прищина и Белград за нормализиране на отношенията, без да има строго етнически граници. "Диалогът принадлежи на участващите страни, докато Брюксел го улеснява. Прищина и Белград определят темите, скоростта, детайлите и резултата. ЕС не трябва да казва какъв да бъде резултатът ", каза Могерини. - Нека да бъда ясна. Каквито и да са идеите за корекция (на границите), те никога няма да доведат до етнически "чисти" държави.“ Могерини заяви, че все още е оптимист, че може да се постигне правно обвързващо споразумение въпреки големите проблеми, които съществуват в момента. Тя призова властите в Прищина да отменят 100-процентовите мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, като подчерта, че въвеждането на митата не е в дух на сътрудничество и противоречи на договореното досега.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово обмисля реципрочни мерки срещу Сърбия

Gazeta Express: Косово обмисля реципрочни мерки срещу Сърбия

10 Декември 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Властите в Косово обмислят въвеждането на реципрочни мерки върху табелите за превозни средства, след като Сърбия принуди косовските шофьори да премахнат автомобилните табели на границата. Друга мярка, която се очаква да бъде приложена срещу Сърбия, е непризнаването на сръбските документи, като се прилага същата мярка, която Белград има за документите на Косово. Хаки Шатри, съветник на премиера на Косово Рамуш Харадинай, заяви пред Радио „Свободна Европа“, че обсъжда въвеждането на нови мерки, но все още не е взето решение, предава Gazeta Express.
На 21 ноември правителството в Прищина въведе 100% мита за всички сръбски стоки, отвръщайки на агресивната кампания от страна на Белград срещу страната. Решението предизвика реакцията на Белград, който поиска отмяна на мярката.Европейският съюз и САЩ поискаха от Косово да отмени решението, като заявиха, че това е в нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA). Но въпреки натиска, правителството на Косово заяви, че данъкът няма да бъде премахнат, докато Сърбия не признае Косово.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Косово не трябва да чака съгласието на НАТО за създаване на армия

Koha Ditore: Косово не трябва да чака съгласието на НАТО за създаване на армия

10 Декември 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Базираният в Брюксел кореспондент на водещия прищински ежедневник Koha Ditore Августин Палокай пише статия, в която твърди, че Косово не трябва да чака съгласието на НАТО за формиране на армия.
„НАТО освободи Косово и осигури мир. Но НАТО не третира Косово като държава и в официалните политически отношения той дори има смешна позиция по отношение на страната, за да угоди на четирите държави-членки на организацията, които не признават независимостта й. Тъй като всички решения в НАТО се вземат чрез консенсус, Косово никога няма да има подкрепа за всяка стъпка, която засилва държавността му, включително превръщането на Косовските сили за сигурност в армия. Но Прищина трябва да предприеме тази стъпка със съгласието и подкрепата на съюзниците, които са признали държавността й", пише Палокай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): САЩ предадоха на Прищина „Хъмви“-та за косовската армия

Danas (Сърбия): САЩ предадоха на Прищина „Хъмви“-та за косовската армия

10 Декември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. САЩ предадоха на Прищина на 24-те бронирани превозни средства „Хъмви“, които се очаква да бъдат на разположение на бъдещата косовска армия, съобщава електронното издание на водещия белградски вестник Danas.
През юли тази година правителството на Косово подписа договор за закупуване на 51 „Хъмви“-та, така че се очаква доставката на още 27 машини. От редакцията отбелязват, че на церемонията по официалното предаване на „Хъмви“-тата са присъствали косовски политици и представители на посолството на САЩ.
Заседанието на парламента в Прищина, на което трябва да бъде прието решението за формиране на армията на Косово, е насрочено за 14 декември. В навечерието на сесията председателят на законодателния орган на най-младата държава на Балканите Кадри Весели е на посещение в САЩ.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Съветът на ЕС обсъжда на мандата на КСС и митата за внос на сръбски стоки в Косово

Epoka e Re (Косово): Съветът на ЕС обсъжда на мандата на КСС и митата за внос на сръбски стоки в Косово

10 Декември 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Министрите на външните работи на страните от Европейския съюз се събират на среща в Брюксел, в рамките на която ще обсъдят редица въпроси, свързани със Западните Балкани, включително решението на властите в Косово да въведат 100-процентни мита за вноса в страната на сръбски стоки, отбелязва водещото прищинско издание Epoka e Re.
Сред темите в дневния ред на обсъжданията в Брюксел ще бъдат и плановете на управляващите в Прищина за трансформация на Косовските сили за сигурност в армия. Очаква се външните министри на европейските страни да призоват Косово да отмени митническите такси за стоките, произведени в Сърбия и Босна и Херцеговина, подчертава вестникът.
Предмет на разговорите в Брюксел ще бъде и диалогът между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): "Косово петни репутацията на Европейския съюз"

B92 (Сърбия): "Косово петни репутацията на Европейския съюз"

9 Декември 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският външен министър твърди, че засилване на присъствието на НАТО и ЕС на Балканите води до задълбочаване на дестабилизацията в Европа. За това пише в информация на сайта си белградското радио В92. Руският външен министър изтъква загрижеността на Москва от тази ситуация.
"Положението на Балканите поражда тревога. Наблюдаваме как НАТО и Европейският съюз полагат усилия да увеличат присъствието си в региона.Те изправят страните от него пред фалшив избор: или искат да са с Москва, или с Вашингтон и Брюксел." Това Лавров е заявил пред гръцкия вестник „Efimerida ton Sintakton“.

Според дипломат номер едно на Русия „Неспособността на ЕС да накара самообявилата се държава Косово да изпълни совите задължения поставя под въпрос самата репутация на Съюза“.

Според руски официални източници подобни действия „задълбочават дестабилизацията на европейската структура за сигурност и водят до увеличаване на напреженията и нови разделителни линии ".

"Косово продължава да е епицентър на нестабилност (на Балканите). Прищина не само открито саботира прилагането на Брюкселското споразумение с Белград, което бе постигнато с посредничеството на ЕС, но предприема и провокативни мерки," е заявил Сергей Лавров пред гръцкия всекидневник.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Рамуш Харадинай заплаши Сърбия и с „други мерки“

„Канал 5“ (Македония): Рамуш Харадинай заплаши Сърбия и с „други мерки“

9 Декември 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заплаши Сърбия и с „други мерки“, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“.
"Има и други мерки, които могат да се предприемат и да не са само митнически. Ще видите, когато се стигне до тях "- каза Харадинай за албанската телевизия " А2 ", предават медиите в Прищина, цитирани от „Канал 5“.
На 6 ноември след гласуването в Интерпол, което отхвърли кандидатурата за членство на Косово, Прищина въведе мита от 10 процента за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, а на 21 ноември правителството на Косово увеличи митата на 100 процента.
Въпреки натиска отвън и призивите митата да бъдат премахнати, Харадинай каза, че те ще бъдат премахнати, когато Сърбия признае независимостта на Косово.
„Сърбия няма да има смелостта да изпрати войски в Косово, а дори и да се случи това, ще ни защитават американците", заяви Рамуш Харадинай.
"Американски войник тук е добре дошъл", обясни той и подчерта, че Прищина "ще бъде подкрепена от Съединените щати в тази ситуация".
Харадинай добави, че косовската армия ще бъде създадена, въпреки че, както признава, някои членове на НАТО са против това.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: В НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия

Министър Екатерина Захариева: В НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия

8 Декември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. В НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Брюксел 1“ по BG on Air.
Захариева коментира, че министрите на външните работи в НАТО са притеснени от напрежението между Сърбия и Косово относно възможността за създаване на косовска армия. „Призовахме за връщане на диалога. Те водят диалог с медиаторство на ЕС. Осъзнаваме и разбираме стремежа на всяка държава да има собствена армия, защото това е част от държавността. Но този процес трябва да става така, че да няма напрежение и прозрачно. Така че призовахме за връщане към диалога и за решаване на откритите въпроси. Знам, че не е лесно, но нашият призив е за истинско помирение, защото това не е в интерес нито на едната, нито на другата държава“, каза още тя и посочи, че в момента от съюзниците в НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия. „Това е и българската позиция. България счита, че това трябва да завърши с един правно обвързващ договор, който води до решаване на въпросите и до отваряне и пътя на Сърбия по пътя на реформите и към членство в ЕС“, заяви Захариева.
На въпрос дали са достатъчно защитени правата на българското малцинство в Украйна след новия закон за образованието, Захариева посочи, че България е реагирала и е получила гаранции за това. „Пое се ангажимент за откриване на ново училище в Одеса и такова заработи. МОН и украинското министерство на образованието подписаха споразумение. Така че смятам, че правата за защитени. Има разлика в начина, по който е реализирано обучението по български език, но мисля, че 42 са училищата в Украйна, в които се изучава нашият език. Също така има над 50 съботно-неделни училища, в които той се изучава“, заяви тя и посочи, че няма сигнали за затрудняване на изучаването на българския език в Украйна. По думите ѝ България следи процеса и ще реагира при нужда, за да защитава интересите на бесарабските българи.
„В момента с извънредното положение, което се обяви в Украйна, призовахме по никакъв начин да не се засягат гражданските права на украинските граждани с български произход. И нямаме сигнали за това засега“, заяви Захариева. Тя посочи, че призивът е успокояване на напрежението, освобождаване на хората, възстановяване на нормалното корабоплаване и деескалация на напрежението. „Постоянно се следи ситуацията в Азовско море и при нужда ще се реагира“, каза още тя и посочи, че помощта от страна на НАТО за Украйна е постоянна.
Относно напрежението между САЩ и Русия във връзка с договора за ракети, Захариева посочи, че това е един от много важните 30-годишни договори, който е един от основните стълбове за сигурността в Европа, защото ограничава разработването и поставянето на ракети със среден и малък обсег. „Никой не иска този договор да бъде прекратен, но ако има съмнение за неизпълнение на договора от едната страна, той няма как да работи. Призивът на всички съюзници в НАТО е този договор да не бъде прекратяван“, заяви тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Рамуш Харадинай е разпратил покани за церемонията за формиране на Косовска армия

Макфакс: Рамуш Харадинай е разпратил покани за церемонията за формиране на Косовска армия

8 Декември 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Рамуш Харадинай е разпратил покани за церемонията за формиране на Косовска армия, предава агенция Макфакс.
Поканите се отнасят за церемония, която ще се проведе на 14 декември от 17 часа в казармите Адем Яшари в Прищина.
Министърът на образованието в Косово Мухамет Келменди чрез социалната мрежа „Фейсбук“ призова всички албанци, където и да живеят, да подкрепят финансово създаването и въоръжаването на армитя. Той пише, че има заплахи от север и от юг, а албанците „се страхуват от сръбски и гръцки неофашистки атаки“.
"Да помогнем на нашата армия", пише той.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в четвъртък в отделни разговори с косовския премиер и със сръбския президент Александър Вучич заяви, че за създаването на Косовска армия е избран неподходящ момент и че е против съветите на много съюзници в НАТО и може да има негативни последици за бъдещето на Косово. Той каза, че ако мандатът на Силите за сигурност на Косово се разшири, НАТО ще трябва да проучи нивото на ангажимента си с тях.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Харадинай е прав - САЩ са зад всичко

Александър Вучич: Харадинай е прав - САЩ са зад всичко

7 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че „не е щастлив“ от заявлението на американския президент в Прищина, че формирането на армия на Косово е „позитивна стъпка“, предава белградското радио „Б92“.
По време на откриването на нова фабрика в Крагуйевац в петък, Вучич заяви, че „не е реалистично Сърбия да промени позицията на Америка, която гледа на независимостта на Косово като свършен факт“.
Той добави, че винаги е казвал, че „албанците не правят нищо на своя глава, а САЩ стоят зад всичко“.
„Само че не трябва да го казваме винаги открито. Те имат повече съюзници в Европа и затова трябва да се преориентираме към фабрики и бъдещето, да мислим как да печелим мозъците. А как да победим военно Америка... не. Веднъж опитахме и не успяхме. Независимо, че тогава бяхме нападнати и е добре известно какво мисля за агресията“, заяви Вучич.
Що се отнася до думите на косовския премиер Рамуш Харадинай, който заяви, че САЩ ще застанат на страната на Косово ако има конфликт със сръбската армия, Вучич отбеляза, че министър-председателят е прав и че очаква Вашингтон да бъде на страната на Прищина, каквото и да прави тя и каквито и споразумения да нарушава.
„Крайно време е да се примирим с факта, че САЩ признава независимостта на Косово и това закрива въпроса за тях. Не е реалистично Сърбия да промени позицията на Америка, тъй като сме малко и слаби и трябва да се пазим“, заяви той и отново подчерта, че жизненият интерес на Сърбия е да пази мира и да защитава националните си интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Косово: В най-критичните моменти, подкрепата на САЩ винаги прави разликата

Външният министър на Косово: В най-критичните моменти, подкрепата на САЩ винаги прави разликата

7 Декември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Пацоли заяви, че подкрепата на САЩ за формирането на въоръжени сили на страната е отлична новина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„В най-критичните моменти, подкрепата на САЩ винаги прави разликата. Перманентна традиция и перманентни стратегически отношения. Дълбоко благодарен съм за подкрепата на САЩ и изявлението на американския посланик за армията!“ – написа Пацоли във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидер на косовската опозиция: Ако на някой трябва да му се забрани да има армия, това е Сърбия

Лидер на косовската опозиция: Ако на някой трябва да му се забрани да има армия, това е Сърбия

7 Декември 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Абдула Хоти, председател парламентарната група на най-голямата опозиционна партия „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) заяви, че ако на някоя страна трябва да й се забрани да има армия, това е Сърбия, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Той посочи, че е „световноизвестно“, че сръбската армия е виновна за етническото прочистване и геноцида в Косово, Босна и на други места.
„Армията на Косово ще гарантира и генерира мира и аспирациите ни да се присъединим към мироопазващите мисии на НАТО по света“, написа Хоти в социална мрежа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият посланик на САЩ в Прищина: Еволюцията на силите за сигурност в армия на Косово е позитивна и естествена стъпка

Новият посланик на САЩ в Прищина: Еволюцията на силите за сигурност в армия на Косово е позитивна и естествена стъпка

7 Декември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Новият посланик на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви в интервю пред държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK) в четвъртък вечерта, че бъдещите въоръжени сили на Косово трябва да бъдат възприемани не като дестабилизираща сила, а като структура за всички граждани на Косово, независимо от етническия им произход.
Дипломатическият представител на Вашингтон увери, че еволюцията на Косовските сили за сигурност (КСС) във въоръжени сили е позитивна стъпка и че Косово, като независима и суверенна държава, има право да има възможности за самоотбрана.
Попитан за възможна корекция на границите между Косово и Сърбия, Коснет посочи, че хората в страната може да не са разбрали правилно позицията на САЩ.
„Мисля, че някои хора може да са разбрали погрешно, че САЩ се стреми към промяна на границата и размяна на територии. Моите висшестоящи във Вашингтон се опитаха да кажат ясно, че сме заинтересовани в споразумение, постигнато с добра воля от двете страни“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хърватия и Черна гора подкрепят безусловно създаването на косовска армия

Gazeta Express (Косово): Хърватия и Черна гора подкрепят безусловно създаването на косовска армия

7 Декември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Загреб/Подгорица. На 14 декември парламентът на Косово ще гласува трансформирането на Косвоските сили за сигурност във Въоръжени сили на страната, като ходът има подкрепата на САЩ, но и неодобрението на някои страни-членки на НАТО. Прищинският ежедневник Gazeta Express е получил копие от интересен документ, който потвърждава, че Хърватия и Черна гора подкрепят безусловно решението на правителството на премиера Рамуш Харадинай.
Страните, които признават независимостта на най-младата балканска държава искат Прищина да създаде своята армия чрез поправки в Конституцията, а не чрез законодателни промени. Правителството на Косово обаче реши да внесе изменения в три съществуващи закона, като по този начин заобикаля нуждата да зависи от гласовете на партията на косовските сърби („Сръбска листа“) за конституционните промени. Подкрепяни от Белград, сърбите се противопоставят категорично на създаването на въоръжени сили на държавата, отбелязва изданието.
Но документът, получено от Gazeta Express, потвърждава, че Черна Гора подкрепят създаването на Армия безусловно: „Страните от региона принципно са за създаване на армия. В полза на създаването на косовски въоръжени сили са Черна гора и Хърватия. Представителите на тези страни не са споменавали нищо по отношение на Конституцията, а просто отбелязват, че Косово има правото да има тази армия. Словения също подкрепя създаването на косовска армия, но споменава за това, Конституцията да бъде спазена“, пише в гореупоменатия документ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Действията на Косово подкопават репутацията на Европейския съюз

Сергей Лавров: Действията на Косово подкопават репутацията на Европейския съюз

7 Декември 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Неспособността на Европейския съюз да накара Косово да изпълни ангажиментите си поставя под въпрос репутацията на Брюксел, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.
„Основното огнище на нестабилност (на Балканите) остава Косово. Прищина не само открито саботира изпълнението на постигнатите с посредничеството на Съюза в диалога с Белград договорки, но и осъществява нови провокационни действия“, заяви Лавров в интервю пред гръцкото издание „Ефимерида тон синдактон“.
Министърът напомни, че вече повече от пет години не се прави нищо за учредяването на Общността на сръбските общини в Косово, а също така в Прищина са предложили да създадат пълноценни въоръжени сили, по неговото мнение, те ще бъдат отправени против живеещите в страната сърби.
Освен това, косовските власти са въвели 100-процентови мита върху сръбските стоки.
„Тази марка цели да създаде невъзможни условия за оцеляването на косовските сърби“, смята външният министър на Русия.
А от своя страна, посочва Лавров, сръбското ръководство провежда „много отговорна линия“, като обещава да не използва огледални мерки, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.