НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нова ТВ (Македония): Рама: Изменение на границите с Македония, Черна гора и Гърция според Шенген

Нова ТВ (Македония): Рама: Изменение на границите с Македония, Черна гора и Гърция според Шенген

2 Януари 2019 | 01:32 | Агенция "Фокус"
Скопие/Тирана. „Отваряне на границата с Косово е само началото“, това е казал албанският премиер Еди Рама в новогодишното си обръщение към нацията, съобщава македонската Нова ТВ. В бъдеще подобен сценарий ще се обяви за Гърция, Македония и Черна гора и е добавил: „Вярвам, че границата между Косово и Албания през пролетта ще бъде по критериите на Шенгенското споразумение.
Тази практика албанския премиер възнамерява да използва, за да влезе страната в Европейския съюз.
Това предупреждение Рама отправя три дни, след като косовският премиер Рамуш Харадинай написа в страницата си във Фейсбук, че „от този момент границата между Косово и Албания“ не съществува.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

Koha Ditore (Косово): Различията между правителството и президента заплашват позициите на Косово в диалога със Сърбия

26 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Срещата между ръководителите на косовските институции и преговарящия екип в диалога с Белград през тази седмица ще има за цел да намали различията между президента на страната Хашим Тачи, която настоява за „корекция на границите“ със Сърбия и правителството, което категорично се противопоставя на териториалните промени, съобщава на първа страница авторитетното прищинско издание Koha Ditore.
Вестникът отбелязва, че на въпросната среща няма да присъстват основните опозиционни партии „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие).
Източници от управляващата коалиция са заявили пред Koha Ditore, че лидерите ще се опитат да намерят общ подход по време на срещата, организирана от председателя на парламента Кадри Весели преди гласуването в народното събрание на официален документ за диалога.
Политическите коментатори твърдят, че ако лидерите не намерят компромисна позиция за финала на диалога със Сърбия, позицията на Косово в процеса ще остане променлива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Статия на Беджет Пацоли: Защо е време за Армия на Косово

Статия на Беджет Пацоли: Защо е време за Армия на Косово

22 Декември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли написа статия за EU Observer по повод решението на Прищина да пристъпи към трансформиране на Косовските сили за сигурност (КСС) в пълноценни въоръжени сили, като държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK) я представя без редакторска намеса.

„Подобно на всяка суверенна, независима държава, Косово иска да има армия, за да защити своята териториална цялост и гражданите си от всички нейни общности. Ето защо започваме процеса на трансформиране на мандата на Косовските сили за сигурност (КСС). Това ще се състои в дисциплинирания и прозрачен преход на КСС към професионална, мултиетническа армия, която ще е оперативно съвместима с НАТО.
Сегашната КСС е леко въоръжена сила от 2500 души, обучена от НАТО с отговорност да реагира при кризи, гражданска защита и да бъде на разположение на властите. Проектозаконите, гласувани в нашия парламент миналата седмица, предвиждат армия от 5000 активни войници и 3000 резервисти. В обобщение, това представлява логично и естествено заключение за развитието на апаратите за сигурност на Косово.
Това е необходима стъпка за Косово, както като самодостатъчна национална държава, така и като член на международната общност. Трансформацията на КСС символизира статута на Косово като независима държава, която 116 държави-членки на ООН потвърдиха, заедно с 82% от държавите-членки на ЕС и 86% от страните-членки на НАТО.

Защо сега?

Защо сега продължаваме с това? По-добрият въпрос е, защо не сега? Няма време като настоящето, когато става въпрос за защита на хората. Излишно е да казвам, че най-важният въпрос в дневния ред на външната ни политика се отнася до постоянния ни диалог със Сърбия. Развитието на Косово, сигурността на хората и стабилността на по-широкия регион не могат да бъдат заложници на този въпрос. Понастоящем нашият проект се подкрепя от няколко ключови членове на НАТО, включително САЩ.
Но е важно случаят да бъде представен на широката международна общност, защото все още има заблуди относно намерението на нашия проект. Цялостната логика е, че установените и трансформирани КСС ще бъдат фактор за вътрешното успокояване на Косово и за стабилността в един нестабилен регион. Нещо повече, статуквото на нашето споразумение за национална сигурност не е устойчиво, а ролята на КСС ще бъде от решаващо значение, за да се защитят всички хора в Косово с повишен професионализъм и строго военна нагласа. Най-важното е, че нашата амбиция е да създадем наистина всеобхватна армия, независимо от етническата принадлежност, която да укрепи мирно косовската идентичност и националност и да бъде трамплин за преодоляване на регионалната фрагментация.
Преходът на КСС ще включва и ще представлява всички, които живеят в Косово. Разбира се, КСС ще бъде от решаващо значение за поддържането на суверенитета на Косово в пълна координация с отбранителните способности на съседите му. Това ще даде възможност на Косово да допринесе за регионалната и международната сигурност, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, чрез участие в многостранни операции за поддържане на мира и в засилени механизми за колективна сигурност.
Част от стратегическата цел на Косово е скоро да стане член на НАТО като съседите си Албания, Черна гора и Македония. Като част от нашите ангажименти като равноправен и пълноправен член на международната общност, ние искаме да бъдем страна, която е не само потребител на сигурността, но и надежден доставчик на сигурност. Като такава тя е и важна и необходима стъпка за нашите съюзници.
Чрез повишаване на възможностите и опита на КСС, чрез обучение на персонала и модернизиране на оборудването, ние се стремим да насърчим сътрудничеството в сферата на сигурността на Косово със своите съседи, ЕС и САЩ за справяне с международните предизвикателства пред сигурността. През следващата година ще отбележим двадесет години от началото на въздушните удари на НАТО, на 24 март 1999 г., което сложи край на етническото прочистване на косовските албанци от сръбския режим на Слободан Милошевич.
Завинаги ще бъдем благодарни на ръководените от НАТО сили в Косово, които донесоха стабилността и сигурността на младата ни страна и обучиха нашите нововъзникващи сили за сигурност през последните две десетилетия. Но, както се казва, човек се отплаща на учителя лошо, ако винаги остава просто един ученик. Косово дължи на своя народ и на международната общност да предприеме тази стъпка.
Призовавам всички членове на НАТО да следват примера на Съединените щати в подкрепата за КСС".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

„Нова ТВ“ (Македония): Еди Рама отхвърли искането на Белград: Косово е суверенна държава, решава самостоятелно

22 Декември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама отговори на писмата на сръбския си колега Ана Бърнабич, в което тя го призовава да използва влиянието си върху властите в Прищина, за да ги убеди да отменят решенията си за налагане на вносни мита от 100% върху стоките от Сърбия и БиХ и за трансформиране на Косовските сили за сигурност във Въоръжени сили, предава скопският телевизионен канал „Нова ТВ“.
„Драга колежке. Абсолютно е невъзможно за мен да разбера вашия призив „да преразгледаме нашата позиция за подкрепа на независимостта“... Позицията на Албания е, че Косово е независима и суверенна държава, която взима съответните решения самостоятелно и другите трябва да ги уважават като израз на сувренната воля на косовския народ чрез демократично избраните лидери“, пише Рама.
Освен това той припомня, че Бърнабич и сръбският президент Александър Вучич са се съгласили да постигнат помирение чрез регионално сътрудничество, което нарушават, по думите на Рама, чрез пречките, които се създават на Косово за присъединяване към международните организации, като ЮНЕСКО и ИНТЕРПОЛ.
„Албания подкрепя диалога Косово-Сърбия с посредничеството на ЕС. Но ние не можем да не кажем, че под маската на диалога, Сърбия създаде неприятелски пречки и действа срещу Косово, което нанася вреди на всеобхватното регионално сътрудничество и което не приляга на страна-кандидат за членство в Съюза. Ние вярваме, че следването на пътя на диалога, с искреност и реализъм, е единствената успешна алтернатива за постигане на обвързващи и устойчиви решения за двете страни, както и за мира и стабилността в региона“, обяснява албанският премиер на Ана Бърнабич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина гласува създаването на армия в петък

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина гласува създаването на армия в петък

14 Декември 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово трябва да приеме на заседанието си в петък закони за трансформирането на съществуващите 4-хилядни Косовски сили за сигурност (КСС) в лековъоръжена армия. Това се смята за най-важната стъпка на косовската държавност след обявяването на независимост на страната през 2008-а година, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
Депутатите започват пленарната сесия в 11:00 българско време, като мярката за създаване на пълноценна армия на най-младата балканска държава получи подкрепата на всички политически партии от управляващата коалиция и опозицията в Косово, освен тази на на предствителите на косовските сърби – „Сръбска листа“, които обявиха се очаква да бойкотират гласуването, отбелязва изданието.
САЩ, Германия и Великобритания подкрепиха намеренията на прищина, но предупредиха властите в страната, че армията трябва да бъде инклузивна (в нея да бъдат включени представители на всички етнически общности – бел. „Фокус“). Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви, че „е естествено за Косово, като суверенна, независима страна, да има възможности за самоотбрана“. Подобно мнение изразиха и дипломатическите представители на Лондон и Берлин.
Вестникът отбелязва, че четвъртък президентът на Косово Хашим Тачи е посетил във военна униформа казармите на КСС край столицата и е отбелязал, че бъдещата Армия на Косово ще служи на всички общности, без разлика от техния етнически произход.
Gazeta Express посочва също, че плановете на Прищина да завърши трансформацията на КСС в пълноценни въоръжени сили са предизвикали гнева на Белград и местните сърби, които твърдят, че тази структура ще действа срещу техните интереси и сънародници, които живеят компактно в северната част на страната. Междувременно, отново в четвъртък, КФОР увеличи присъствието си на север от река Ибър (която е своеобразна граница между сърби и албанци в Северно Косово), като обясни, че това е част от редовни маневри, целящи да поддържат готовността на силите за бързо реагиране във всяка част на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Ден преди гласуването за косовската армия: Хашим Тачи извърши проверка на КСС

A1 On (Македония): Ден преди гласуването за косовската армия: Хашим Тачи извърши проверка на КСС

13 Декември 2018 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи извърши проверка на Косовските сили за сигурност (КСС), един ден преди гласуването в парламента за тяхната трансформация в армия, предава македонската електронна медия A1 On.
В обръщението си в казармата „Адем Яшари" Тачи, който е главнокомандващ КСС, заяви, че трансформацията им в армията на Косово не представлява опасност за никого. Към членовете на сръбската общност в Косово Тачи се обърна с думите , че „армията на Косово ще бъде защитник на всички граждани".
Заседанието на косовския парламент, на който ще се гласува за създаване на армия, е насрочено за петък, 10:00 часа местно време (11:00 часа българско време).
Косовските сърби, както и официален Белград, категорично се противопоставят на трансформацията, предупреждавайки, че тя застрашава сигурността на страната и на целия регион.
Открита подкрепа за формирането армия на Косово изразиха официален Вашингтон и Лондон, чрез своите посланици в Прищина, както и командващият на Силите на НАТО Джеймс Фого, който заяви, че съответното решение е суверенно право на Косово. Няколко членове ина НАТО и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се противопоставиха на плановете на Прищина, заявявайки, че решението е прибързано.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Задължение на КФОР е да разпусне косовската армия

Александър Вучич: Задължение на КФОР е да разпусне косовската армия

13 Декември 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич заяви, че намерението на Прищина да създаде армия е в разрез с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и допълни, че задължение на КФОР е да разпусне тази армия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Вучич подчерта, че косовският въпрос е „най-голямата мъка“ за сърбите, най-вече заради ходовете на Прищина и намеренията й за формиране войска.
„Задължението на КФОР е да разпусне армията. Но това няма се случи, КФОР ще каже, че всичко се е променило след обявяването на независимостта на Косово", изрази увереност Вучич, добавяйки, че това поставя Белград в много трудна ситуация. Същевременно той подчерта, че Сърбия ще направи всичко по силите си, за да помогне за запазването на мира в Косово.
Президентът на западната ни съседка отправи и призив към международната общност: „Не унижавайте Сърбия и сръбския народ, защото това няма да бъде позволено нито от сръбския народ, нито от Сърбия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: От КФОР увериха, че провеждат „редовни тренировъчни дейности“ в Северно Косово

Gazeta Express: От КФОР увериха, че провеждат „редовни тренировъчни дейности“ в Северно Косово

13 Декември 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. КФОР поясни, че войските му провеждат „редовни тренировъчни дейности“ в северната част на Косово, след като медиите съобщиха, че колона бронетранспортьори се придвижва към северната част на най-младата държава на Балканите, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Действията на КФОР, извършени само един ден преди парламентът в Прищина да гласува за трансформацията на Косовските сили за сигурноств армия предизвика реакция от страна на политиците на сръбската общност в страната, които увериха, че местното население се чувства заплашено от засиленото присъствие на КФОР на север. След медийните доклади КФОР реагира, като заяви, че става въпрос за редовна тренировъчна дейност, насочена към поддържане на войските в готовност за бързо разгръщане в Косово, в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. „Конвоите бяха придвижени вчера към Призрен, а днес към Северна Косово", се подчертава в изявление на КФОР.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Б92" (Сърбия): КФОР изпрати колона от 45 военни машини в Северно Косово

"Б92" (Сърбия): КФОР изпрати колона от 45 военни машини в Северно Косово

13 Декември 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Повече от 45 военни автомобила на КФОР влязоха в Северно Косово в около 11 часа българско време, предава белградското радио „Б92“, като се позовава на информация от ТАНЮГ.
Сръбската държавна агенция съобщи, че те са се движили в конвой, а местни източници твърдят, че напредват към град Пепосавич. Освен бойните машини, КФОР са донесли със себе си оборудване за издигане на блокади и поставяне на бариери, като строителни машини, багери и бодлива тел.
Придвижването на КФОР на север идва на фона на сериозно изостряне на косовско-сръбските отношения и решението на Прищина да увеличи митата върху стоките от Сърбия до 100% и в навечерието на очакваното гласуване в косовския парламент за формиране на пълноценна косовска армия, което среща откритата подкрепа на западните центрове на политическа и военна сила, отбелязва медията.
Командващият обединените сили на НАТО в Неапол, американският адмирал Джеймс Фого, заяви в сряда, че формирането на въоръжени сили е нещо, което Прищина решава „суверенно“.
„В този контекст, присъствието на силите на КФОР на север и особено вида на оборудването и машините, показва страх от възможна реакция на Сърбия“, отбелязва ТАНЮГ.
По-късно през същия ден говорителят на КФОР Винченцо Грасо обясни пред РТС, че тази активност е част от „редовни учения“.
„Има и други конвои, които се движат в други части на Косово. В съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, войниците на КФОР тренират готовността си за бърза реакция на територията на цялото Косово“, заяви Грасо.
Той също така отрече информацията на ТАНЮГ, че машините на КФОР са пренасяли оборудване, предназначено да бъде използвано за „блокиране на границата“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАНЮГ: Европейските лидери ще говорят за диалога Белград – Прищина на срещата на върха в Брюксел

ТАНЮГ: Европейските лидери ще говорят за диалога Белград – Прищина на срещата на върха в Брюксел

13 Декември 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на Европейския съюз в четвъртък в Брюксел ще разговарят и за диалога между Белград и Прищина, е разбрала от свои неназовани източници от Европейския съвет сръбската държавна агенция ТАНЮГ.
На първия ден от сбирката, лидерите, по искане на Кипър, ще дискутират блокадата на диалога между Сърбия и Косово, твърдят източниците на сръбската медия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Плюс Инфо“ (Македония): Великобритания поддържа създаването на Косовска армия

„Плюс Инфо“ (Македония): Великобритания поддържа създаването на Косовска армия

12 Декември 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на Обединеното кралство в Косово Руайри О'Конъл заяви, че страната му смята, че Косово има правото да формира свои собствени въоръжени сили, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Британският посланик е заявил пред информационния портал "Лайми", че Косово трябва да продължи да се консултира със съюзниците на НАТО и да зачита ангажимента на КФОР.
„Обединеното кралство смята, че Косово има право да формира свои собствени въоръжени сили. Ние продължаваме да насърчаваме Косово да действа отговорно и прозрачно, да се консултира със съюзниците на НАТО и да зачита ангажимента на КФОР - каза О'Конъл.
Парламентът на Косово на 14 декември ще проведе заседание, на чийто дневен ред ще гласува пакет от закони, които ще превърнат Косовски сили за сигурност (КСС) в Армия на Косово.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Съдът в Хага призова четирима бивши военни командири от Армията за освобождение на Косово

Gazeta Express: Съдът в Хага призова четирима бивши военни командири от Армията за освобождение на Косово

12 Декември 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Съдът в Хага призова четирима военни командири от Армията за освобождение на Косово (АОК), пише албанския вестник Gazeta Express, базиран в Косово.
Сред призованите от Специализираната прокуратура в Хага са бивши командири от района на Дреница Сами Луштаку и района на Лапи Рустем Мустафа и Назиф Мехмет, както и бившия шеф на военния съд на АОК Сокол Добруна, който в интервю за телевизия Т7 заяви, че е поканен да даде показания на 12 декември в специализираната прокуратура в Прищина. Не е известно дали бившите командири на АОК са били призовани от Прокуратурата като заподозрени или като свидетели. Очаква се други членове на бившата АОК да пътуват в Хага през януари, когато ще бъдат разпитани, потвърди защитата им. Адвокатът на Лущаку и Мустафа Арианит Кочи потвърди, че клиентите му ще пътуват доброволно до Хага.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия призова Косово да отмени стопроцентовите мита върху вноса на сръбски стоки

Reuters: Германия призова Косово да отмени стопроцентовите мита върху вноса на сръбски стоки

11 Декември 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Париж. Германският външен министър Хайко Маас във вторник призова Косово да отмени или поне да спре прилагането на стопроцентовите мита, които Прищина е въвела върху сръбските стоки, предупреждавайки за по-нататъшно ескалиране на напрежението, предава Reuters
Маас, който говори в Париж на среща за ограничаване на разпространението на леко стрелково оръжие от Балканите, заяви, че също така съжалява за оттеглянето на сръбското малцинство от местната власт в северната част на Косово около Митровица. "Необходимо е спешно да се предотврати поредната ескалация", каза Маас, като подчерта, че "успехите на диалога за нормализация трябва да бъдат запазени".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 РИА Новости: Ръководството на Сърбия призова международната общност да не допуска създаването на Косовска армия

РИА Новости: Ръководството на Сърбия призова международната общност да не допуска създаването на Косовска армия

11 Декември 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбското ръководство призовава международната общност и военния контингент на КФОР под егидата на НАТО да спрат създаването на армия от косовските албански власти, което заплашва мира в региона на Балканите, каза Марко Джурич, директор на Канцеларията за Косово и Метохия в Сърбия пред РИА Новости.
Председателят на парламента на Косово Кадри Весели заяви по-рано, че Косовската армия ще бъде създадена официално на 14 декември. Рамуш Харадинай, премиерът на страната, на свой ред отбеляза, че решението на косовския парламент за създаване на пълноправна армия е важна стъпка към НАТО. Очаква се въоръжените сили на Прищина да се състоят от 5 000души активен военен персонал и 3 000 резервисти.
"Заявката за трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС) в така наречената" армия на Косово "е безпрецедентна заплаха за мира и стабилността в региона и пряко нарушение на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и военно-техническото споразумение, сложило край на конфликта през 1999 г. в Косово и Метохия ", - каза Джурич за агенцията.
Според него, задачите, на тази новосформирана армия "ще бъдат да изпълнява политическите цели на албански екстремисти и сепаратисти, както и да се застрашават сърбите" в Косово и Метохия и целия регион, както и за постигане на целта ", която наскоро формулира Енвер Ходжай, заместник министър-председател на Косово, а именно създаването на регионален блок срещу Сърбия ".
"Сърбия призовава международната общност, преди всичко (международния контингент под егидата на НАТО) КФОР, който има мандата на Съвета за сигурност на ООН, да предотврати и направи невъзможно намерението на албанците в Прищина, в противоречие с международното право, да създадат така наречената армия на територията на Сърбия. Настояваме КФОР да противодейства на това албанците ще започнат да образуват такива въоръжени формации и да ги разоръжи", каза директорът на Канцеларията за Косово и Метохия.
"Призоваваме също всички активни сили на международната общност да действат отговорно и да се въздържат от подкрепата за създаването на въоръжените сили на Косово и въоръжаването им, което е много важно, тъй като то подхранва огъня, когато политическото напрежение в нашия регион и без това е горещо", каза Джурич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово предупреди Брюксел за риск от дестабилизация на региона

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово предупреди Брюксел за риск от дестабилизация на региона

11 Декември 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово предупреди Брюксел за риск от дестабилизация на региона, пише македонското електронно издание “Плюс Инфо.
Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че членството на Косово в Европейския съюз ще укрепи мира и ще отслаби влиянието на Русия, чийто интерес е да "поддържа хаотична ситуацията в региона", предаде кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Прищина, цитиран от изданието.
В интервю за "Файненшъл Таймс", което публикува на страницата си в социалната мрежа“Фейсбук“, Харадинай предупреди Брюксел, че трябва да се вземат под сериозно внимание стремежите на неговата страна за членство в ЕС, за да се избегне по-нататъшна дестабилизация на Балканите.
Косовският премиер обвинява Сърбия, че действа в интерес на Русия в посока на дестабилизация на региона.
„Вярвам, че Европа ни даде възможност, каквато е пътната карта за това как да станем членове на ЕС и за това сме благодарни - казва Харадинай в интервю за британското икономическо издание.
Той обвинява Сърбия за дипломатическата офанзива с цел да оспори държавността на Косово и смята, че лидерите на ЕС не дават адекватен отговор на оплакванията на Прищина за поведението на Белград.
„Докато ЕС продължава да инвестира във фондове и персонал за нормализиране на ситуацията в Косово и региона, всички действия на Сърбия са срещу интересите на ЕС за стабилизиране на Западните Балкани и в полза на руските интереси за продължаване на тази хаотична ситуация в нашия регион“ - подчерта Харадинай.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово ще предприеме нови мерки срещу Сърбия

„Плюс Инфо“ (Македония): Косово ще предприеме нови мерки срещу Сърбия

11 Декември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай днес ще обяви нови мерки срещу Сърбия, пише македонското електронно издание “Плюс инфо“ .
След увеличението на митническите такси от сто процента за сръбски продукти, Харадинай подготвя три нови мерки, едната от които е забраната за използване на динара на косовска територия, пише сръбският вестник "Блиц", позовавайки се на косовския анализатор Фатмир Шехоли.
Втората мярка, която Шехоли очаква от Харадинай е държавните символи на Косово да се поставят във всяка община, а третият е въвеждането на мерки за собствениците на автомобили, които не са регистрирани в Косово в съответствие с правилата на властите в Прищина.
Базираният в Прищина вестник "Газета Експрес" пък, позовавайки се на неназовани източници от косовските институции, пише, че първата мярка се отнася за автомобилите със сръбски регистрационни табели, чиито собственици, когато влязат на косовска територия ще трябва да поставят временни табели. Втората мярка според вестника би била забрана за внос на стоки от чуждестранни компании, произведени в Сърбия, които все още не са облагани с мито от сто процента. Същите продукти ще бъдат внасяни от фабриките в Македония и Унгария и в други страни от ЕС, се казва в "Газета Експрес".
Третата мярка ще бъде решението на правителството на Косово да не признава сръбските документи, които се отнасят например до качеството на продуктите.
Очаква се Харадинай да обяви мерките след днешното заседание на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Митата за внос на сръбски стоки в Косово може да достигнат и хиляда процента

„Фактор“ (Македония): Митата за внос на сръбски стоки в Косово може да достигнат и хиляда процента

11 Декември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай обяви въвеждането на допълнителни мерки срещу Сърбия, пише македонското електронно издание “Фактор“.
Косовският министър на търговията и промишлеността Ендрит Шала твърди, че митата на продуктите от Сърбия и Босна и Херцеговина биха могли да бъдат допълнително увеличени над сто процента, и че те биха могли да станат и хиляда процента, предават белградски медии, цитирани от изданието.
„Сърбия и Босна и Херцеговина трябва да признаят Косово като независима и суверенна държава, ако искат да си сътрудничат с нас ", каза Шала.
Премиерът Рамуш Харадинай, обяви въвеждането на допълнителни мерки срещу Сърбия, които ще бъдат обсъдени на днешното заседание на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Федерика Могерини не изключва промяна на границите между Сърбия и Косово

Gazeta Express: Федерика Могерини не изключва промяна на границите между Сърбия и Косово

11 Декември 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини не изключи възможността за преначертаване на границата между Косово и Сърбия, като подчерта, че потенциалната корекция на границата никога не трябва да води до етнически "чисти" държави, пише албанският ежедневник, базиран в Косово Gazeta Express.
Могерини заяви, че ЕС би приветствал всеобхватно, правно обвързващо споразумение като резултат от диалога между Прищина и Белград за нормализиране на отношенията, без да има строго етнически граници. "Диалогът принадлежи на участващите страни, докато Брюксел го улеснява. Прищина и Белград определят темите, скоростта, детайлите и резултата. ЕС не трябва да казва какъв да бъде резултатът ", каза Могерини. - Нека да бъда ясна. Каквито и да са идеите за корекция (на границите), те никога няма да доведат до етнически "чисти" държави.“ Могерини заяви, че все още е оптимист, че може да се постигне правно обвързващо споразумение въпреки големите проблеми, които съществуват в момента. Тя призова властите в Прищина да отменят 100-процентовите мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, като подчерта, че въвеждането на митата не е в дух на сътрудничество и противоречи на договореното досега.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Федерика Могерини предупреди за „сериозните трудности“ в диалога между Белград и Прищина

РСЕ (Македония): Федерика Могерини предупреди за „сериозните трудности“ в диалога между Белград и Прищина

10 Декември 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката за сигурността Федерика Могерини предупреди за „сериозните трудности“, през които минава диалогът за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Според италианския дипломат една от причините за ситуацията е решението на косовското правителство да въведе 100-процентни мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Мярката, както подчертава Могерини, е в противоречие с духа на сътрудничество. В тази връзка тя отново призова Прищина да отмени решението за митата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Косово не трябва да чака съгласието на НАТО за създаване на армия

Koha Ditore: Косово не трябва да чака съгласието на НАТО за създаване на армия

10 Декември 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Базираният в Брюксел кореспондент на водещия прищински ежедневник Koha Ditore Августин Палокай пише статия, в която твърди, че Косово не трябва да чака съгласието на НАТО за формиране на армия.
„НАТО освободи Косово и осигури мир. Но НАТО не третира Косово като държава и в официалните политически отношения той дори има смешна позиция по отношение на страната, за да угоди на четирите държави-членки на организацията, които не признават независимостта й. Тъй като всички решения в НАТО се вземат чрез консенсус, Косово никога няма да има подкрепа за всяка стъпка, която засилва държавността му, включително превръщането на Косовските сили за сигурност в армия. Но Прищина трябва да предприеме тази стъпка със съгласието и подкрепата на съюзниците, които са признали държавността й", пише Палокай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): САЩ предадоха на Прищина „Хъмви“-та за косовската армия

Danas (Сърбия): САЩ предадоха на Прищина „Хъмви“-та за косовската армия

10 Декември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. САЩ предадоха на Прищина на 24-те бронирани превозни средства „Хъмви“, които се очаква да бъдат на разположение на бъдещата косовска армия, съобщава електронното издание на водещия белградски вестник Danas.
През юли тази година правителството на Косово подписа договор за закупуване на 51 „Хъмви“-та, така че се очаква доставката на още 27 машини. От редакцията отбелязват, че на церемонията по официалното предаване на „Хъмви“-тата са присъствали косовски политици и представители на посолството на САЩ.
Заседанието на парламента в Прищина, на което трябва да бъде прието решението за формиране на армията на Косово, е насрочено за 14 декември. В навечерието на сесията председателят на законодателния орган на най-младата държава на Балканите Кадри Весели е на посещение в САЩ.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): "Косово петни репутацията на Европейския съюз"

B92 (Сърбия): "Косово петни репутацията на Европейския съюз"

9 Декември 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският външен министър твърди, че засилване на присъствието на НАТО и ЕС на Балканите води до задълбочаване на дестабилизацията в Европа. За това пише в информация на сайта си белградското радио В92. Руският външен министър изтъква загрижеността на Москва от тази ситуация.
"Положението на Балканите поражда тревога. Наблюдаваме как НАТО и Европейският съюз полагат усилия да увеличат присъствието си в региона.Те изправят страните от него пред фалшив избор: или искат да са с Москва, или с Вашингтон и Брюксел." Това Лавров е заявил пред гръцкия вестник „Efimerida ton Sintakton“.

Според дипломат номер едно на Русия „Неспособността на ЕС да накара самообявилата се държава Косово да изпълни совите задължения поставя под въпрос самата репутация на Съюза“.

Според руски официални източници подобни действия „задълбочават дестабилизацията на европейската структура за сигурност и водят до увеличаване на напреженията и нови разделителни линии ".

"Косово продължава да е епицентър на нестабилност (на Балканите). Прищина не само открито саботира прилагането на Брюкселското споразумение с Белград, което бе постигнато с посредничеството на ЕС, но предприема и провокативни мерки," е заявил Сергей Лавров пред гръцкия всекидневник.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Рамуш Харадинай заплаши Сърбия и с „други мерки“

„Канал 5“ (Македония): Рамуш Харадинай заплаши Сърбия и с „други мерки“

9 Декември 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заплаши Сърбия и с „други мерки“, съобщава македонският телевизионен “Канал 5“.
"Има и други мерки, които могат да се предприемат и да не са само митнически. Ще видите, когато се стигне до тях "- каза Харадинай за албанската телевизия " А2 ", предават медиите в Прищина, цитирани от „Канал 5“.
На 6 ноември след гласуването в Интерпол, което отхвърли кандидатурата за членство на Косово, Прищина въведе мита от 10 процента за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина, а на 21 ноември правителството на Косово увеличи митата на 100 процента.
Въпреки натиска отвън и призивите митата да бъдат премахнати, Харадинай каза, че те ще бъдат премахнати, когато Сърбия признае независимостта на Косово.
„Сърбия няма да има смелостта да изпрати войски в Косово, а дори и да се случи това, ще ни защитават американците", заяви Рамуш Харадинай.
"Американски войник тук е добре дошъл", обясни той и подчерта, че Прищина "ще бъде подкрепена от Съединените щати в тази ситуация".
Харадинай добави, че косовската армия ще бъде създадена, въпреки че, както признава, някои членове на НАТО са против това.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: В НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия

Министър Екатерина Захариева: В НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия

8 Декември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. В НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Брюксел 1“ по BG on Air.
Захариева коментира, че министрите на външните работи в НАТО са притеснени от напрежението между Сърбия и Косово относно възможността за създаване на косовска армия. „Призовахме за връщане на диалога. Те водят диалог с медиаторство на ЕС. Осъзнаваме и разбираме стремежа на всяка държава да има собствена армия, защото това е част от държавността. Но този процес трябва да става така, че да няма напрежение и прозрачно. Така че призовахме за връщане към диалога и за решаване на откритите въпроси. Знам, че не е лесно, но нашият призив е за истинско помирение, защото това не е в интерес нито на едната, нито на другата държава“, каза още тя и посочи, че в момента от съюзниците в НАТО няма единодушна подкрепа за създаването на косовска армия. „Това е и българската позиция. България счита, че това трябва да завърши с един правно обвързващ договор, който води до решаване на въпросите и до отваряне и пътя на Сърбия по пътя на реформите и към членство в ЕС“, заяви Захариева.
На въпрос дали са достатъчно защитени правата на българското малцинство в Украйна след новия закон за образованието, Захариева посочи, че България е реагирала и е получила гаранции за това. „Пое се ангажимент за откриване на ново училище в Одеса и такова заработи. МОН и украинското министерство на образованието подписаха споразумение. Така че смятам, че правата за защитени. Има разлика в начина, по който е реализирано обучението по български език, но мисля, че 42 са училищата в Украйна, в които се изучава нашият език. Също така има над 50 съботно-неделни училища, в които той се изучава“, заяви тя и посочи, че няма сигнали за затрудняване на изучаването на българския език в Украйна. По думите ѝ България следи процеса и ще реагира при нужда, за да защитава интересите на бесарабските българи.
„В момента с извънредното положение, което се обяви в Украйна, призовахме по никакъв начин да не се засягат гражданските права на украинските граждани с български произход. И нямаме сигнали за това засега“, заяви Захариева. Тя посочи, че призивът е успокояване на напрежението, освобождаване на хората, възстановяване на нормалното корабоплаване и деескалация на напрежението. „Постоянно се следи ситуацията в Азовско море и при нужда ще се реагира“, каза още тя и посочи, че помощта от страна на НАТО за Украйна е постоянна.
Относно напрежението между САЩ и Русия във връзка с договора за ракети, Захариева посочи, че това е един от много важните 30-годишни договори, който е един от основните стълбове за сигурността в Европа, защото ограничава разработването и поставянето на ракети със среден и малък обсег. „Никой не иска този договор да бъде прекратен, но ако има съмнение за неизпълнение на договора от едната страна, той няма как да работи. Призивът на всички съюзници в НАТО е този договор да не бъде прекратяван“, заяви тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Харадинай е прав - САЩ са зад всичко

Александър Вучич: Харадинай е прав - САЩ са зад всичко

7 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че „не е щастлив“ от заявлението на американския президент в Прищина, че формирането на армия на Косово е „позитивна стъпка“, предава белградското радио „Б92“.
По време на откриването на нова фабрика в Крагуйевац в петък, Вучич заяви, че „не е реалистично Сърбия да промени позицията на Америка, която гледа на независимостта на Косово като свършен факт“.
Той добави, че винаги е казвал, че „албанците не правят нищо на своя глава, а САЩ стоят зад всичко“.
„Само че не трябва да го казваме винаги открито. Те имат повече съюзници в Европа и затова трябва да се преориентираме към фабрики и бъдещето, да мислим как да печелим мозъците. А как да победим военно Америка... не. Веднъж опитахме и не успяхме. Независимо, че тогава бяхме нападнати и е добре известно какво мисля за агресията“, заяви Вучич.
Що се отнася до думите на косовския премиер Рамуш Харадинай, който заяви, че САЩ ще застанат на страната на Косово ако има конфликт със сръбската армия, Вучич отбеляза, че министър-председателят е прав и че очаква Вашингтон да бъде на страната на Прищина, каквото и да прави тя и каквито и споразумения да нарушава.
„Крайно време е да се примирим с факта, че САЩ признава независимостта на Косово и това закрива въпроса за тях. Не е реалистично Сърбия да промени позицията на Америка, тъй като сме малко и слаби и трябва да се пазим“, заяви той и отново подчерта, че жизненият интерес на Сърбия е да пази мира и да защитава националните си интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Косово: В най-критичните моменти, подкрепата на САЩ винаги прави разликата

Външният министър на Косово: В най-критичните моменти, подкрепата на САЩ винаги прави разликата

7 Декември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът и външен министър на Косово Беджет Пацоли заяви, че подкрепата на САЩ за формирането на въоръжени сили на страната е отлична новина, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„В най-критичните моменти, подкрепата на САЩ винаги прави разликата. Перманентна традиция и перманентни стратегически отношения. Дълбоко благодарен съм за подкрепата на САЩ и изявлението на американския посланик за армията!“ – написа Пацоли във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидер на косовската опозиция: Ако на някой трябва да му се забрани да има армия, това е Сърбия

Лидер на косовската опозиция: Ако на някой трябва да му се забрани да има армия, това е Сърбия

7 Декември 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Абдула Хоти, председател парламентарната група на най-голямата опозиционна партия „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК) заяви, че ако на някоя страна трябва да й се забрани да има армия, това е Сърбия, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Той посочи, че е „световноизвестно“, че сръбската армия е виновна за етническото прочистване и геноцида в Косово, Босна и на други места.
„Армията на Косово ще гарантира и генерира мира и аспирациите ни да се присъединим към мироопазващите мисии на НАТО по света“, написа Хоти в социална мрежа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият посланик на САЩ в Прищина: Еволюцията на силите за сигурност в армия на Косово е позитивна и естествена стъпка

Новият посланик на САЩ в Прищина: Еволюцията на силите за сигурност в армия на Косово е позитивна и естествена стъпка

7 Декември 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Новият посланик на САЩ в Прищина Филип Коснет заяви в интервю пред държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK) в четвъртък вечерта, че бъдещите въоръжени сили на Косово трябва да бъдат възприемани не като дестабилизираща сила, а като структура за всички граждани на Косово, независимо от етническия им произход.
Дипломатическият представител на Вашингтон увери, че еволюцията на Косовските сили за сигурност (КСС) във въоръжени сили е позитивна стъпка и че Косово, като независима и суверенна държава, има право да има възможности за самоотбрана.
Попитан за възможна корекция на границите между Косово и Сърбия, Коснет посочи, че хората в страната може да не са разбрали правилно позицията на САЩ.
„Мисля, че някои хора може да са разбрали погрешно, че САЩ се стреми към промяна на границата и размяна на територии. Моите висшестоящи във Вашингтон се опитаха да кажат ясно, че сме заинтересовани в споразумение, постигнато с добра воля от двете страни“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хърватия и Черна гора подкрепят безусловно създаването на косовска армия

Gazeta Express (Косово): Хърватия и Черна гора подкрепят безусловно създаването на косовска армия

7 Декември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Загреб/Подгорица. На 14 декември парламентът на Косово ще гласува трансформирането на Косвоските сили за сигурност във Въоръжени сили на страната, като ходът има подкрепата на САЩ, но и неодобрението на някои страни-членки на НАТО. Прищинският ежедневник Gazeta Express е получил копие от интересен документ, който потвърждава, че Хърватия и Черна гора подкрепят безусловно решението на правителството на премиера Рамуш Харадинай.
Страните, които признават независимостта на най-младата балканска държава искат Прищина да създаде своята армия чрез поправки в Конституцията, а не чрез законодателни промени. Правителството на Косово обаче реши да внесе изменения в три съществуващи закона, като по този начин заобикаля нуждата да зависи от гласовете на партията на косовските сърби („Сръбска листа“) за конституционните промени. Подкрепяни от Белград, сърбите се противопоставят категорично на създаването на въоръжени сили на държавата, отбелязва изданието.
Но документът, получено от Gazeta Express, потвърждава, че Черна Гора подкрепят създаването на Армия безусловно: „Страните от региона принципно са за създаване на армия. В полза на създаването на косовски въоръжени сили са Черна гора и Хърватия. Представителите на тези страни не са споменавали нищо по отношение на Конституцията, а просто отбелязват, че Косово има правото да има тази армия. Словения също подкрепя създаването на косовска армия, но споменава за това, Конституцията да бъде спазена“, пише в гореупоменатия документ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Действията на Косово подкопават репутацията на Европейския съюз

Сергей Лавров: Действията на Косово подкопават репутацията на Европейския съюз

7 Декември 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Неспособността на Европейския съюз да накара Косово да изпълни ангажиментите си поставя под въпрос репутацията на Брюксел, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.
„Основното огнище на нестабилност (на Балканите) остава Косово. Прищина не само открито саботира изпълнението на постигнатите с посредничеството на Съюза в диалога с Белград договорки, но и осъществява нови провокационни действия“, заяви Лавров в интервю пред гръцкото издание „Ефимерида тон синдактон“.
Министърът напомни, че вече повече от пет години не се прави нищо за учредяването на Общността на сръбските общини в Косово, а също така в Прищина са предложили да създадат пълноценни въоръжени сили, по неговото мнение, те ще бъдат отправени против живеещите в страната сърби.
Освен това, косовските власти са въвели 100-процентови мита върху сръбските стоки.
„Тази марка цели да създаде невъзможни условия за оцеляването на косовските сърби“, смята външният министър на Русия.
А от своя страна, посочва Лавров, сръбското ръководство провежда „много отговорна линия“, като обещава да не използва огледални мерки, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров : Увеличаващото се присъствие на НАТО и ЕС на Балканите води до дестабилизация на Европа

Сергей Лавров : Увеличаващото се присъствие на НАТО и ЕС на Балканите води до дестабилизация на Европа

7 Декември 2018 | 06:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е загрижена от нарастващите усилия на НАТО и Европейския съюз да продължат да "развиват" балканския регион, което води до появата на нови разделителни линии и до дестабилизиране на Европа, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред гръцкия вестник Efimerida.
"Положението на Балканите предизвиква безпокойство", отбеляза министърът. "Виждаме, че НАТО и Европейският съюз засилват усилията си за по-нататъшно" развитие "на региона, а неговите страни са притискани да направят фалшив избор: или с Москва, или с Вашингтон и Брюксел.
Такива действия, каза той, "водят до по-нататъшна дестабилизация на архитектурата на сигурността в Европа, увеличаване на напрежението и появата на нови разделителни линии".
Министърът добави, че режимът на протекторат в Босна и Херцеговина , който се поддържа благодарение на поста на върховния представител, затруднява развитието на страната и възпрепятства процеса на помирение.
"Върховният представител играе дестабилизираща роля в Босна и Херцеговина", каза той. "Протекторатът ограничава развитието й, процеса на помирение и пренебрегва стриктното изпълнение на мирното споразумение, въпреки че върховният представител е призован да бъде негов надзорен орган".
"Сега те се опитват да дискредитират изборите в Босна и Херцеговина, за да създадат впечатлението, че победата на босненския сръбски лидер Мирослав Додик е незаконна", добави руският министър.
Върховният представител, който е и специален представител на ЕС, има право да анулира решенията на босненските изпълнителни и законодателни органи на всички инстанции и да отхвърли държавни служители на всяко ниво, включително членове на президиума на страната и президента на Република Сръбска, и решенията му не могат да бъдат обжалвани. Тези правомощия не са предвидени в Дейтънското споразумение от 1995 г. и са предоставени на върховния представител по-късно.
Руският външен министър добави, че създаването на "въоръжените сили" на Косово и налагането на 100% данъци върху стоки, внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина, поставя под съмнение репутацията на Европейския съюз, способността му да принуждава косовските власти да изпълняват задълженията си.
"Всъщност, репутацията на Европейския съюз, способността му да принуждава косоварите да изпълняват задълженията си, е съмнителна", каза Лавров. "На този фон сръбското ръководство взема много отговорна линия." Сръбският президент Александър Вучич многократно подчерта, че Белград очаква разрешение на кризата и не планира огледални мерки, за да не обостря допълнително ситуацията. "
"Косово продължава да бъде основен източник на нестабилността на Балканите. Прищина не само открито саботира изпълнението на споразуменията, постигнати чрез посредничеството на ЕС в диалог с Белград, но и изпълнява нови провокативни стъпки“, каза министърът. „Вече пет години и половина не се прави нищо за създаването на общността на косовските сръбски общини ".
Премиерът Рамуш Харадинай хвърли пакет от законопроекти в парламентарната процедура, за да създаде пълноправни въоръжени сили в противоречие на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и дори да заобиколи "конституцията" на Косово, каза той. - Ясно е, че те ще бъдат насочени главно срещу сърбите, живеещи в провинцията, особено в северните региони. На 22 ноември, в нарушение на Централноевропейското споразумение за свободна търговия, Прищина наложи 100% мита върху стоки, внесени от Сърбия и Босна и Херцеговина. "Според руския външен министър тази мярка има за цел и създаването на невъзможни условия за оцеляването на косовските сърби".
"Има яростна систематична намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Македония, а ежедневно гражданите на страната бяха призовавани да гласуват на референдум на 30 септември за преименуване на балканската държава и приемането на споразумението от Преспа. Референдумът, както знаем, не успя ", сподели министърът.
Според него в тази ситуация в парламента на Македония на 19 октомври "одобрението на конституционните изменения е било извършено чрез изнудване и подкупване на депутати от опозицията". "Чуждестранните дипломати, включително и посланикът на САЩ, взеха пряко участие в това. Сега САЩ полагат неистови усилия за финализиране на сделката в началото на 2019 г.", подчерта Лавров.
"Трябва да се отбележи, че подобна бързина е подчинена изключително на поставената от Вашингтон задача за форсирано вкарване на Македония в НАТО." Спекулациите за необходимостта да се подкрепи споразумението от Преспа за ускорена интеграция в Европейския съюз не издържат на критики ", продължи руският външен министър. „Преговорите за присъединяване на Македония към ЕС може да продължат не едно деситилетие.
Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН трябва да се присъединят към изготвянето на окончателно решение относно външните аспекти на кипърското споразумение, заяви руският външен министър Сергей Лавров, запитан за позицията на Русия по кипърския въпрос
"Те са все още ангажирани с цялостното, справедливо и трайно уреждане на кипърския проблем. Убедени сме, че окончателното решение в неговите различни параметри трябва да бъде намерено от самите кипърски общности по време на преговорите въз основа на добре известни резолюции на Съвета за сигурност на ООН", каза министърът.
Лавров припомни, че Москва се противопоставя на всякакви опити за налагане отвън на готови рецепти и изкуствени графици. "Нашето предложение за включването на всички постоянни членове на Съвета за сигурност в изготвянето на окончателно решение относно външните аспекти на уреждането остава в сила", добави министърът.
Възстановяването на инфраструктурата на Сирия без предварителни условия и двойни стандарти ще намали миграционната тежест за Европа, заяви руският външен министър, запитан за миграционния натиск върху европейските страни, свързан с конфликта в Сирия.
"Сега са на дневен ред големи задачи за възстановяване на инфраструктурата на Сирия, което изисква съчетаване на усилията на световната общност и международните хуманитарни структури - без предварителни условия и двойни стандарти", каза министърът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ подкрепят създаването на Косовска армия

AFP: САЩ подкрепят създаването на Косовска армия

6 Декември 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вашингтон подкрепя плановете на Косово за създаване на собствена армия, заяви посланикът на САЩ в Прищина в четвъртък, който сигнализира за разрив с НАТО, което е против решението, предава AFP.
Косово, се очаква да гласува следващия петък дали да трансформира леко въоръжените Косовските сили за сигурност (КСС), в национална армия.
От края на войната през 1998-1999 г., която ефективно я откъсва от Сърбия, Косово е защитавано от международни войски от НАТО .
В четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че плановете на армията в Косово са "ненавременни" и са "против съветите на много съюзници от НАТО".
"Но Вашингтон напълно подкрепя тази стъпка", заяви американският посланик Филип Коснът пред държавния телевизионен оператор RTK в Прищина.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): НАТО призова Сърбия и Косово към диалог с посредничеството на ЕС

„МКД“ (Македония): НАТО призова Сърбия и Косово към диалог с посредничеството на ЕС

6 Декември 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина/Белград. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг днес призова Белград и Прищина да проявят спокойствие и сдържаност и да избягват провокативни изявления или действия и че диалог с посредничеството на Европейския съюз е „единствения път към траен мир и стабилност в региона“, пише македонското електронно издание “МКД“.
Столтенберг заяви, че в разговор с премиера на Косово Рамуш Харадинай е подчертал, че планът за преобразуване на Косовските сили за сигурност в армия е взето в неподходящ момент и че е в противоречие с препоръките на много членки на НАТО, както и че ще има негативни последици върху перспективите на Косово за евроатлантическата интеграция.
Той посочи, че е предупредил Харадинай, че в случай на промяна на мандата на Косовските сили за сигурност, НАТО може да преразгледа нивото на своя ангажимент в Косовските сили за сигурност.
Премиерът Харадинай след разговори със Столтенберг е заявил, че Косово на 14 декември ще вземе "суверенно решение за трансформация на силите за сигурност в Армия на Косово".
Столтенберг каза, че е обсъдил със сръбския президент Александър Вучич необходимостта от намаляване на напрежението и добави, че НАТО се ангажира със сигурността и стабилността на Косово чрез мисията на КФОР.
Канцеларията на президента на Сърбия съобщи, че Вучич и Столтенберг са се договорили да останат "в постоянен и пряк контакт", както и Армията на Сърбия отново да установи всекидневни контакти със силите на КФОР в Косово, за да обменят информация и да следят развитието на събитията .
Сръбският президент в телефонен разговор "е запознал генералния секретар Столтенберг с проблемите, пред които Сърбия е изправена и особено сръбския народ в Косово и Метохия, поради ирационалния ход на Прищина да наложи мито от 100 процента на стоките от Сърбия, противно на договорите" се посочва в изявление.
Вучич изрази безпокойство заради намеренията на Косово да създаде армия и опасността, която тази стъпка носи за оцеляването на сръбския народ в Косово и сигурността на Сърбия, както и за мира и стабилността в региона и "благодари на генералния секретар на НАТО за позицията, че не е време за формиране на армия в Косово ", се казва в изявлението.
Йенс Столенберг е отбелязал колко високо оценява приноса на Сърбия за мира и стабилността в региона, пише МКД

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Според Александър Вучич албанците имат силно влияние в Македония и Черна гора

A1 On (Македония): Според Александър Вучич албанците имат силно влияние в Македония и Черна гора

6 Декември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Албанците имат силно влияние във властта в Македония, ситуацията е идентична и в Черна гора. Това заяви държавният глава на Сърбия Александър Вучич в сутрешния блок на белградската „ТВ Пинк“ във връзка с изявлението на косовския вицепремиер Енвер Ходжай за създаването антисръбски пакт в региона, предава македонската електронна медия A1 On.
„Дали работят? Вижте, в Македония 25% от населението са албанци, които са във властта. Без тях няма власт в Македония, те имат значително влияние. В Черна гора положението е повече или по-малко сходно“, коментира сръбският президент.
Според Вучич в Черна гора се води изразена антисръбска кампания, която е много тежка за Белград. Управляващите в западната ни съседка обаче се опитват да избегнат конфликта с черногорската държава, увери президентът й.
Говорейки за ареста на Небойша Медоевич и за случая с Никола Груевски, той каза, че няма право да се намесва във вътрешните работи на други страни, но също така отбеляза, че ако се разгледат причините за тяхното преследване, Сърбия би била осъдена от цял свят, ако беше направила същото.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Според Рамуш Харадинай създаването на косовската армия няма да навреди на отношенията с НАТО

RTK Live (Косово): Според Рамуш Харадинай създаването на косовската армия няма да навреди на отношенията с НАТО

6 Декември 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай създаването на армия „по никакъв начин“ няма да навреди на отношенията на страната с НАТО, и че формирането й е вътрешен процес, който протича в съответствие с Конституцията на най-младата държава на Балканите, предава RTK Live.
Харадинай призна, че не са успели да се свържат отделно с всички държави-членки на НАТО, за да обяснят трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия, но увери, че са проведени „интензивни" срещи със страните, които де факто взимат решенията.
Според лидера на кабинета в Прищина, чрез създаването на армия Косово ще се превърне от „потребител в доставчика на сигурността“. Харадинай отхвърли твърденията, че KСС се готви да разположи свои части в северната част на Косово и увери, че сръбската общност няма причина да се страхува от бъдещата армия.
Според думите му, Сърбия се опитва да опише създаването на косовска армия като източник на дестабилизация: „Ние всички се опитваме ясно да заявим, че никой не се нуждае от нестабилност. Ние всички работим за повече мир", категоричен бе Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският посланик в Сърбия за диалога между Белград-Прищина: Всичко, което ЕС е направил, се срина

Руският посланик в Сърбия за диалога между Белград-Прищина: Всичко, което ЕС е направил, се срина

6 Декември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Според посланика на Руската федерация в Сърбия Александър Чепурин всичко, което Европейският съюз е постигнал за нормализацията на отношенията между Белград и Прищина, се е сринало, при това по вина на Прищина, отбелязва водещото белградско издание „Вечернье новости“, като се позовава на интервю на дипломата пред Kord Magazine.
Русия ще подкрепи решение за Косово, което Сърбия смята за допустимо за себе си, каза руският посланик в Сърбия Александър Чепурин
Русия ще подкрепи решение за Косово, което Сърбия смята за приемливо за страната, увери за пореден път Чепурин. „Ако Белград е доволен от разграничаването от косовските албанци, не виждам причина за възражения от страна на Москва", подчерта дипломатът.
Косовският въпрос трябва да бъде решен без Белград да бъде изнудван, „въз основа и чрез зачитане на Резолюция 1244" на Съвета за сигурност на ООН. „Позицията на Русия за Косово и Метохия остава непроменена, ние настояваме, че всяко споразумение относно бъдещите отношения трябва да се основават на Резолюция 1244 на ООН на Съвета за сигурност", увери Чепурин.
Коментирайки състоянието на диалога между Сърбия и Косово, руският посланик заяви: „Можем да видим, че усилията на Европейския съюз не успяха, защото Прищина напълно пренебрегва временните споразумения, постигнати в рамките на Брюкселския процес, включително създаването на Общността на сръбските общини", изрази мнението си Чепурин, като допълни, че няма видим напредък в завръщането на сръбските бежанци, а Сръбската православна църква е изложена на нови атаки.
„Специализираният съд така и не започна работа в Косово. А какво да кажем разследването на убийството Оливер Иванович? Всичко това не благоприятства за оптимизма", заключи Чепурин.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Сръбският президент поиска помощ от Китай

B92: Сръбският президент поиска помощ от Китай

5 Декември 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич помоли посланикът на Китай, Ли Манчанг, „редовно да докладва на китайските власти за развитието на ситуацията в Косово“, съобщава сръбското радио b92, позовавайки се на изявление от президентството.
„Съвсем ясно е, че обявеното формиране на армия и изискването за 100% данък върху стоки от централна Сърбия цели изгонването на сърбите от Косово“, заяви Вучич.
Той предупреди, че „подобно безотговорно поведение от страна на Прищина може да доведе до бедствие, защото Сърбия не може и няма да гледа безучастно унищожаването на сръбските граждани“, и помоли „братски Китай да използва световното си влияние и да помогне за поддържането на мира и стабилността“.
Китайският посланик заяви, че Китай „напълно разбира какво се случва“ и, че „независимата и мирна политика на Сърбия и президентът Вучич притеснява някои фактори в международната политика“, се казва в изявлението.
„За Китай, Косово е неделима част от Сърбия и уважаваме сръбската териториална цялост и суверенитет“, потвърди Ли Манчанг.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazetaexpress: Прищина: Сръбските медии създават паника

Gazetaexpress: Прищина: Сръбските медии създават паника

5 Декември 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово, Енвер Ходжай, заяви в социалните мрежи, че Сърбия отново продължава с агресивната пропаганда срещу страната му, използвайки контролираните от нея медии да всява паника, съобщава Gazeta Express.
Ходжай се позовава на изявлението на сърбският министър-председател Ана Бърнабич, която предупреди, че формирането на косовска армия може да предизвика сръбска военна интервенция в Косово. „Тези заплахи са отчаяни действия, целящи дестабилизирането на Западните Балкани. Като бъдещ член на НАТО, трансформирането на Силите за сигурност на Косово във Въоръжени сили само ще гарантира мирът и стабилността“, написа Енвер Ходжай. Парламентът на Косово ще гласува трансформацията на 14 декември.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Бърнабич в коментар за създаването на косовската армия: Надявам се Сърбия да не използва войските си, но това е една от опциите на масата

Ана Бърнабич в коментар за създаването на косовската армия: Надявам се Сърбия да не използва войските си, но това е една от опциите на масата

5 Декември 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Коментирайки решението за обявяване на създаването на косовска армия, лидерът на кабинета в Белград Ана Бърнабич изрази надежди, че Сърбия няма да използва войските си, предава електронната медия B92.
Обръщайки се пред журналисти в рамките на пресконференция след заседанието на правителството в Белград, Бърнабич призна, че „това е една от опциите“.
„Надявам се никога да не използваме нашата армия, но към настоящия момент това е една от опциите на масата, защото не можем да гледаме нова етническа чистка (на сърби) и нова буря (очевидно визира хърватската операция „Буря“), докато (албанският премиер) Еди Рама призовава за такива“, увери министър-председателят на западната ни съседка.
Бърнабич подчерта, че ще „попита всички европейски лидери как биха постъпили, ако бяха на нейно място“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): НАТО предупреди Косово да не създава войска

„Макфакс“ (Македония): НАТО предупреди Косово да не създава войска

5 Декември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди официална Прищина, че ще се сблъска с тежки последици, ако продължи процеса на трансформиране на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според Столнтенберг този процес бива придвижван в много неадекватен момент и процедурите не се зачитат. Съответният коментар норвежецът направи в края на среща на външните министри на държавите-членки на НАТО, които обсъдиха ситуацията в Западните Балкани.
„Това противоречи на съветите на много съюзници от НАТО, може да има сериозни последици за бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово", предупреди генералният секретар на Алианса на срещата в Брюксел.
Косовските власти обявиха, че ще приемат закон за трансформиране на косовските сили на 14 декември. В тази връзка Столенберг заяви, че ако официална Прищина продължи този процес, тогава НАТО ще обмисли ангажимента си към Косово.
Запитан за последствията, норвежецът заяви, че той ще бъде в компетенцията на най-висшия консултативен орган на организацията, който ще обсъди и приеме конкретни мерки по отношение на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Създаването на собствена армия на Косово противоречи на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

МВнР на Русия: Създаването на собствена армия на Косово противоречи на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН

5 Декември 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Москва. Реализирането на плановете на Прищина за създаване на Въоръжени сили нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за разрешаването на косовкия въпрос. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Руската федерация, предава TACC.
„Прищина анонсира планове на 14 декември да приеме решение за създаване на косовски „въоръжени сили“. Подобна стъпка ще стане директно и грубо нарушение на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН – единственият международен акт за разрешаването на косовския въпрос. Резолюцията предвижда пребиваване на територията на региона на многонационални контингенти под международен контрол“.
По този начин, обръщат внимание в МВнР на Русия, Прищина се подготвя да направи „още една дестабилизираща и провокационна стъпка след въвеждането на 100-процентни мита за стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.
„Създаването от косовските власти (между другото, в разрез с разпоредбите на собствената им "Конституция") на „армия" може да доведе до най-сериозни последици не само за сръбското население в региона, но и за сигурността на балканския регион като цяло", се посочва още в коментара.
„Разчитаме, че международните сили за Косово ще изпълнят мандата си и ако се появи такава структура, те незабавно ще предприемат всеобхватни мерки за неутрализирането и обезоръжаването й", подчертава руското външнополитическо ведомство. „Покровителите на Прищина в лицето на Европейския съюз и САЩ трябва да окажат влияние на своите подопечни, за да гарантират, че косовските албанци ще оттеглят провокативните решения и ще предотвратят ескалацията на напрежението“, отбелязват от МВнР на Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“: В Загреб Рама потвърди стратегическото партньорство между Албания и Хърватия, подкрепи митата срещу Сърбия

„Вечерне новости“: В Загреб Рама потвърди стратегическото партньорство между Албания и Хърватия, подкрепи митата срещу Сърбия

5 Декември 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Загреб. Албанският премиер Еди Рама, по повод митата, които Косово въведе върху сръбските стоки, посочи, че вината за това е на Белград, който, по неговите думи, е нарушил договора ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия), пише онлайн изданието на белградския ежедневник „Вечерне Новости“.
Министър-председателят на Албания заяви на пресконференция в Загреб след срещата с хърватския си колега Андрей Пленкович, че Сърбия е нарушила ЦЕФТА и Косово се е оплакало от това, но не е имало реакция от другата страна, предава агенция ХИНА.
Рама призна, че ставките от 100% върху сръбските стоки са „ненормални“, но добави, че и „ситуацията е ненормална“. Според него в нормални условия това би представлявало проблем, цитира думите му сръбското издание.
По повод обвиненията за създаване на Велика Албания, албанският премиер каза, че те винаги се появяват, когато албанската страна в Косово, както посочи той, „иска нещо законни и когато Албания и Косово разговарят по въпроси от взаимен интерес“. Рама напомни, че Тирана и Загреб имат „традиционно добри отношения“ и похвали Хърватия з безрезервната й подкрепа на албанците, „както и за признаването на Косово“.
Той подчерта, че „от раждането на Хърватия, Албания винаги е била със своя приятел и Хърватия винаги е била с Албания“. Албанският премиер, също така, припомни, че същият ден е подписана Декларацията за стратегическо партньорство между двете страни. Пленкович, от своя страна, е казал, че Загреб иска добри отношения с всички, „и Албания, и Косово, и Сърбия“. „Искаме отношенията да се нормализират и стабилизират“, подчерта хърватският министър-председател.
Рама, който беше в Загреб, за да участва на срещата на върха на Средноевропейската инициатива (ЦЕИ), бе приет и от държавния глава на страната домакин – Колинда Грабар-Китарович, която по този повод, както се предава, изрази „задоволството си да продължи хърватско-албанското сътрудничество на най-високо ниво“.
По време на срещата, освен другото, е изтъкнато и, както се съобщава, значението на стратегическото партньорство между Хърватия и Албания, а освен това е разговаряно и за значението на текущото тристранно сътрудничество между Хърватия, Черна гора и Албания в рамките на от Адриатическата тройка.
Рама се срещна с председателя на хърватския парламент, Гордан Яндрокович, който, по този повод благодари за „приноса на албанската общност по време на войната“.
По време на разговора те размениха мнения за положението в Югоизточна Европа, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Косовска фондация предложи компромисна платформа за диалога с Белград

Koha Ditore: Косовска фондация предложи компромисна платформа за диалога с Белград

5 Декември 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прищинският ежедневник Koha Ditore съобщава, че Косовската фондация за отворено общество (КФОС) е стартирала инициатива за подпомагане на управляващите и опозиционните партии да постигнат консенсус по платформата за последната фаза на преговорите със Сърбия. Фондацията е избрала публициста Ветон Сурои да ръководи малка група от гражданското общество, която ще се присъедини към представители на политическите партии, за да изготви критериите за съвместната платформа за преговори. Като част от тази инициатива изпълнителният директор на КФОС Луан Шлаку и Сурой Са провели срещна с председателя на парламента в Прищина Кадри Весели и с премиера Рамуш Харадинай. Предстоят и срещи с представители на управляващи и опозиция, включително с лидера на движението „Самоопределение“ Албин Курти. Надеждите са до края на годината предложената платформа да получи подкрепата на всички политически партии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Свободна Европа (Македония): Рамуш Харадинай обяснява в писмо до ЕС причините за въведените мита

„Свободна Европа (Македония): Рамуш Харадинай обяснява в писмо до ЕС причините за въведените мита

4 Декември 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай изпрати писмо до всички държави-членки на Европейския съюз, като обясни причините за налагането на 100% данък върху вноса на продукти от Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщава македонската редакция на радио "Свободна Европа".
В писмото той твърди, че Косово последователно спазва всички споразумения и всички задължения на ЦЕФТА. Според него обаче Сърбия и Босна и Херцеговина не спазват задълженията на ЦЕФТА, нарушават конституционния ред в Косово и застрашават сигурността и обществената политика на страната. Харадинай също така изброява многобройните пречки и проблеми, пред които са изправени косовските бизнесмени, когато изнасят стоки за двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Русия в Белград: Москва следи отблизо развитието на ситуацията в Косово

Посланикът на Русия в Белград: Москва следи отблизо развитието на ситуацията в Косово

4 Декември 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич е изразил пред руския посланик в страната Александър Чепурин „голямата загриженост на Белград относно обявлението за формиране на армия на т.нар. Косово“, предава белградското радио „Б92“.
Според съобщението от канцеларията на сръбския държавен глава във вторник, Вучич е посочил, че това противоречи на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, единствената правна рамка, която е в съответствие с международното право и постигнатите споразумения.
Сръбският президент е поискал от Александър Чепурин да предупреди президентът на Русия Владимир Путин и ръководството на приятелската Русия за факта, че „някой“, най-вероятно, тласка региона към конфликт.
„Сърбия не прави нищо, което да причинява нестабилност, но постоянните провокации ще доведат ситуацията до задънена улица по отношение на защитата на сръбския народ в Косово и Метохия. Сърбия не трябва да допуска преследването на собствения си народ“, е подчертал той.
Чепурин, от своя страна, е посочил, че косовският въпрос е дългосрочен проблем, за който трябва да се търси разумно и полезно за всички решение.
Дипломатът е подчертал, че Москва следи отблизо развитието на ситуацията, което може да се забележи от реакциите на руското Министерство на външните работи.
Вучич и Чепурин също са се съгласили, че подготовката на предстоящото посещение на президента Путин в Сърбия върви добре.

По-рано сръбският президент се срещна и с посланиците на Китай и САЩ Ли Манчанг и Кайл Скот. Той помоли китайският дипломатически представител да запознае със ситуацията около косовския въпрос ръководството в Пекин и поиска от американският посланик САЩ да упражнят натиск върху Прищина да отмени наложените преди две седмици 100-процентови вносни мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич иска САЩ да предупредят Прищина

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич иска САЩ да предупредят Прищина

4 Декември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник прие посланика на САЩ в Белград Кайл Скот, съобщиха от канцеларията на държавния глава, предава белградското радио „Б92“.
Вучич е говорил със Скот за ситуацията в Косово и е поискал от Вашингтон да използва политическото си влияние и да предупреди Прищина, че действията й застрашават мира в региона.
„Настойчивостта на Прищина за митата върху стоките от Централна Сърбия, а още повече, формирането на армия на т.нар. Косово предизвиква сериозни опасения в Сърбия за бъдещето на сръбския народ в Косово и Метохия“, е казал Вучич.
Посланик Скот, от своя страна, е посочил, че въпросните мита представляват нарушение на ЦЕФТА (Централноевропейското споразумение за свободна търговия) и са заплаха за бъдещето на региона, съобщават от сръбското президентство. Освен това той е припомнил, че държавният секретар на САЩ Майк Помпео е призовал властите в Прищина да отменят мерките.
Дипломатическият представител е потвърдил подкрепата на Вашингтон за усилията на Сърбия да нормализира отношенията си с Косово и готовността му да подкрепи приложимо решение, което ще способства стабилността. Скот е благодарил на Сърбия за сдържаната реакция на последните събития.
В съобщението от сръбското президентство се посочва, че Вучич е припомнил какво пише в Брюкселското споразумение и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и в споразумението ЦЕФТА, като е подчертал, че Сърбия не е нарушила нито едно от тях.
„Сърбия прогресира икономически и ускори темпото си и затова е искрено в полза на мира и стабилността“, е посочил сръбският президент, като е добавил, че Прищина трябва да премахне митата, за да продължи диалогът в Брюксел и да се намери компромисно решение по косовския въприс с посредничеството на Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вук Йеремич: Вучич и Тачи се срещнаха в Рим и се разбраха за митата

Вук Йеремич: Вучич и Тачи се срещнаха в Рим и се разбраха за митата

4 Декември 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Белград. Бившият външен министър на Сърбия и председател на опозиционната „Сръбската народна партия“ (СНП) Вук Йеремич заяви, че е научил от „високопоставени дипломатически източници от страна-членка на Европейския съюз“, че президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи „са се срещнали в Рим на 4 ноември“, предава белградското радио „Б92“.
Тогава, по неговите думи, те са се „съгласили (Прищина) да увеличи митата върху сръбските стоки“.
Йеремич е казал на репортерите в град Крагуйевац, че „всичко, което се е случило заради увеличаването на митата върху сръбските стоки, цялото напрежение, което за момента е под контрол, се планира да остане под контрол“.
Той е предупредил, че „подобни неща от време на време излизат извън контрол и тогава се случват непредвидени последствия, каквито видяхме през 90-те“.
„Всичко това се прави, за да се създаде атмосфера на колективна параноя и в Косово, и в останалата част от Сърбия, че споразумението за демаркация между сърбите и албанците е необходимо, за да се избегне война. Няма мнозинство в полза на т.нар. демаркация нито в Косово, нито в Сърбия, а това мнозинство трябва да бъде създадено“, заяви Йеремич.
Бившият външен министър добави, че „тези, които си играят с огъня и се срещат тайно в Рим и на други места“ искат да създадат мнозинство като изплашат хората и ги накарат да си мислят, че предстои война.
„Няма да има война, но ако безотговорните политици на власт в Белград и Прищина продължат да си играят с огъня, тогава може да се случи всичко“, предупреди председателят на СНП.
Попитан какъв според него може да е изходът на косовската криза, той посочи, че това зависи основно от хората.
„Александър Вучич няма да посмее да постави подписа си под демаркацията с албанците, което на практика означава признаването на Република Косово за независима държава, която ще стане член на ООН с този подпис. Той няма да посмее да направи тази стъпка без да я прикрие зад изборната воля на гражданите, които ще се опита да манипулира по време на изборна кампания, в която те да му дадат подкрепата си за исторически мир, без да се дефинира какво точно означава той“, заключи Йеремич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият посланик на САЩ в Прищина: Вашингтон ще продължи да подкрепя Косово

Новият посланик на САЩ в Прищина: Вашингтон ще продължи да подкрепя Косово

4 Декември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Косово Филип Коснет представи акредитивните си писма на президента на страната Хашим Тачи преди да поеме официално поста си и подчерта, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Косово, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)“.
„Нашето сътрудничество е несравнимо и съм щастлив да съм тук и да видя постигнатия прогрес. Ще продължим отличното си и тясно сътрудничество“, цитира думите на Коснет медията.
Новият американски дипломатически представител се е срещнал също с премиера на Косово Рамуш Харадинай в понеделник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телеграф“ (Сърбия): Вучич на спешни срещи с посланиците на Китай, Русия и САЩ: Убеждава ги, че безотговорното поведение на Прищина ще доведе до катастрофа

„Телеграф“ (Сърбия): Вучич на спешни срещи с посланиците на Китай, Русия и САЩ: Убеждава ги, че безотговорното поведение на Прищина ще доведе до катастрофа

4 Декември 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе спешни срещи в понеделник сутринта с посланиците на Китай, Русия и САЩ Ли Манчанг, Александър Чепурин и Кайл Скот, пише сръбският ежедневник „Телеграф“.
Първо той е информирал китайския посланик Ли каква опасност носи формирането на косовска армия на 14 декември и го е помолил, като приятел на Сърбия, редовно да информира китайското ръководство за развитието на ситуацията около косовския проблем.
По думите на Вучич е повече от ясно, че обявлението за формиране на косовска армия и твърдата позиция на косовските власти за 100-процентовите мита върху сръбските стоки имат за цел изгонването на сръбския народ от страната, защото така оцеляването му става невъзможно.
Държавният глава предупреди, че такова безотговорно поведение Прищина може да доведе до катастрофа, защото Сърбия не може и няма да седи и да гледате унищожаването на сръбския народ и помоли „братския Китай“ да използва своята роля и влияние по света и да помогне за запазването на мира и стабилността.
Посланик Ли, от своя страна, е заявил, че Китай напълно разбира какво се случва и че автономната и мирна политика на Сърбия и на президента Вучич пречат на някои фактори в международната политика.
„За Китай Косово и Метохия са неразделна част от Сърбия и ние оставаме ангажирани да зачитаме нейната териториална цялост и суверенитет“, подчерта дипломатът, според цитата на „Телеграф“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Ако Прищина не се вразуми, последиците ще бъдат катастрофални

Александър Вучич: Ако Прищина не се вразуми, последиците ще бъдат катастрофални

4 Декември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че обявеното формиране на армия на Косово и налагането на 100-процентови мита върху сръбските стоки от Прищина ще имат катастрофални последици и ако косовските власти не се вразумят в най-краткия възможен срок, предава македонската агенция „Макфакс“.
На пресконференция в Белград сръбският държавен глава заяви, че ще разговаря с представителите на Русия, Китай и САЩ и че ще поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН, на която да бъде обсъдена ситуацията в Косово. Той повтори, че Сърбия няма да се съгласи да позволи да бъде заплашвана от Прищина и никога няма да признае Косово като независима държава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.