НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Младен Маринов: В кратки срокове ще се възстанови падналият участък от оградата на границата с Турция, работи се почти денонощно

Министър Младен Маринов: В кратки срокове ще се възстанови падналият участък от оградата на границата с Турция, работи се почти денонощно

7 Декември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. В кратки срокове ще се възстанови падналият участък от оградата на границата с Турция, работи се почти денонощно. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание по повод изнесената информация от БСП, че част от оградата по границата с Турция е пропаднала заради интензивни валежи, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Незабавно се предприемат действия по засилване на охраната на компрометирания участък. В случая са предприети такива с физическо присъствие на граничари и дислокация на термовизионни камери, които да покрият района, така че да не може нарушител да премине безпрепятствено“, заяви той. „Незабавно е уведомен областният управител, тъй като поддръжката на съоръжението е в неговите правомощия. Вчера ми докладваха, че на терен вече се извършват строително-монтажни дейности“, каза още министърът. По отношение снимките на оградата, публикувани от Николай Цонков от БСП, Младен Маринов уточни, че трябва да се провери тяхната достоверност. Попитан дали тези снимки застрашават националната сигурност, Маринов коментира: „След като законодателят е преценил, че застрашават, това означава, че е така. Реално изнасянето на филмови материали и снимки от това съоръжение и начина на охрана на границата, тази информация не я придобиват само добронамерени и съвестни граждани“, допълни още вътрешният министър. На въпрос дали има опити за проникване през компрометирания участък, той обясни, че в работата си колегите му непрекъснато предотвратяват такива опити. „Естествено, когато част от съоръжението е компрометирано е по-възможно и по-лесно да се мине, но вследствие на нашите действия на се констатирани такива опити, тъй като там има физическо присъствие“, каза още Младен Маринов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков: Повредената ограда на границата с Турция ще бъде възстановена до седмица

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков: Повредената ограда на границата с Турция ще бъде възстановена до седмица

6 Декември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че повредената ограда на границата с Турция ще бъде възстановена до седмица. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. „В деня, с която стана голямото наводнение в Одрин, и в Странджа се изсипа голямо количество дъжд. В следствие на това на едно място от съоръжението, което е в област Бургас, е съборено – много малко метри“, каза още Чолаков и посочи, че това се случва в резултат на огромен обем вода, листна маса, дървета, камъни, шума и клони.
„Фирмата, с която сме сключили договор за поддръжка, моментално е започнала действия по отстраняване на вредата. Така че се работи, но теренът там е тежък и много трудно достъпен. Поражението е в резултат на фосмажорни обстоятелства, а не на някакви други. Смятам, че оградата ще бъде възстановена до седмица. От момента на установяване на повредата там има постоянен пост на „Гранична полиция“, така че няма опасност от преминаване на бежанци“, каза още областният управител на Бургас.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция е отнесен, работи се по възстановяването ѝ

Валери Симеонов, „Обединени патриоти“: Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция е отнесен, работи се по възстановяването ѝ

6 Декември 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Участък от около 30-40 метра от оградата с Турция е отнесен, работи се по възстановяването ѝ. Това каза лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов във връзка с публикуваните снимки във „Фейсбук“ от депутата от БСП Николай Цонков, показващи паднала оградата на границата с Турция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Симеонов подчерта, че на такива места се поставят 24-часови постове до отстраняване на проблема и призова БСП да сезират прокуратурата. „Всеки има право да подаде сигнал в случай, че смята, че има нарушение. Снимките са ми известни. Известно ми е мястото. Може би е необходимо да се даде малко пояснение за какво става въпрос. Снимките са истински. Един участък около 30-40 м от оградата е отнесен“, каза Симеонов. Той поясни, че участъкът се казва „Дълбок дол“ и се намира южно от Сливарово. „Самото наименование трябва да ви говори, че става въпрос за дълбок дол. Датата е 28 ноември, сряда. На 28-ми падна дъждът, на 29-ти става поражаването на тези 30-40 метра от оградата“, заяви Симеонов.
„Това струпване и стичане на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл, дървета, отнасяне на пътища и отнасяне на тази част от оградата. Оградата не е направена около „Александър Невски“ на жълтите павета, а на изключително насечен терен и вече се работи по възстановяването“, поясни той и добави, че не може да се гарантира, че в бъдеще няма да има такива събития.
Симеонов припомни, че преди години при наводнения е имало жертви и отнесени къщи при наводнения. „На някой много му се иска това да бъде доказателство за лошо изпълнение, но искам да ви уверя, че оградата е изпълнена по проекта“, обясни още народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“. Симеонов заяви, че още от миналата година е организирана издръжка на оградата.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.