НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Пампорово е първият курорт на Балканите - домакин на Интер ски конгреса през март 2019

Славка Чакърова, кмет на Чепеларе: Пампорово е първият курорт на Балканите - домакин на Интер ски конгреса през март 2019

10 Декември 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Пампорово е първият курорт на Балканите - домакин на Интер ски конгреса през март 2019. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Славка Чакърова, кмет на община Чепеларе, която заедно с община Смолян е съорганизатор на мащабното събитие. От 17 до 23 март над 1000 участници от над 30 държави ще гостуват у нас, за да обменят опит и идеи, допълни тя. За първи път у нас над 100 деца в неравностойно положение или без родители ще получат възможността да бъдат обучени в ски алпийски дисциплини и сноуборд от ски учители от цял свят, разказа Славка Чакърова. Това наред с други подобрения в пистите Мечи Чал и Пампорово предвещават още по-успешен зимен сезон, прогнозира кметът на Чепеларе. „Съоръженията на Мечи Чал бяха подменени с най-модерните, работи се и за разширяване на туристическата писта – тя е дълга 6 км и наистина е удоволствие да се кара по нея. Не успяхме да приключим с това за този сезон, но разширената туристическа писта ще е готова за следващия – процедурите са доста сложни. Общината, администрацията и бизнесът полагаме общи усилия, така че да предоставим незабравими моменти на гостите на Чепеларе и Пампорово незабравими моменти. 2018 година беше много успешна за община Чепеларе. Наградата, която получихме миналата седмица, за партньорство в сферата на туризма, е доказателство, че работим в правилната посока“, коментира Славка Чакърова. Първите гости от страната и чужбина, посетили Чепеларе и Пампорово за откриването на ски пистите, споделят, че условията се подобряват, каза още кметът. Тя припомни, че от 2 години пистите Мечи чал и Пампорово са обединени, а това е един от факторите и тази година да се очаква ръст на туристите. През сезон 2018-2019 повече посетители се очакват от Турция, Македония и Румъния, уточни Славка Чакърова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 485 души на територията на община Чепеларе ще получават топъл обяд

Смолян: 485 души на територията на община Чепеларе ще получават топъл обяд

3 Декември 2018 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Смолян. 485 потребители на територията на Община Чепеларе ще получават топъл обяд. Това съобщиха от Общината. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова и Веска Димитрова – Директор на дирекция ФСД в Община Чепеларе подписаха допълнително споразумение № 8 към договор по проект „Осигуряване на топъл обяд – Чепеларе“. Подписаният договор BG05FMOP001-3.002-0007-C07 „Осигуряване на топъл обяд – Чепеларе“ от 18.07.2016 година е финансиран по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ), операция тип 3 –BG05FMOP001-3.002 „Осигуряване на топъл обяд – 2016-2020”. С подписването на анекса се допълва и надгражда обхвата на действащата Обществена трапезария –Чепеларе, финансирана от МТСП Фонд-СЗ, като с това се осигурява достъпът на по-голям брой хора в неравностойно положение до социалната услуга: 1. Лица и семейства на месечно подпомагане по реда и условията на чл.9 от ППЗСП, 2. Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, установено от съответната ДСП 3. Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии – за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност. 4. Скитащи и бездомни деца и лица. 5. Лица от уязвими групи – граждани на трети страни, по смисъла на § 1., т.17 от Допълнителни разпоредби от Закона за убежището и бежанците. Проектът ще обхване 485 потребители от всички населени мести на територията на Община Чепеларе, които ще получават топъл обяд за период от 13 месеца /267 работни дни/ считано от 1 декември 2018 година. Потребителите, които ще ползват услугата са одобрени от Дирекция „Социално подпомагане“ – Смолян, след подадени от тях заявления.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ирена Георгиева: Пампорово и Чепеларе като една обща ски-зона имат несъмнен принос към развитието на зимния туризъм

Зам.-министър Ирена Георгиева: Пампорово и Чепеларе като една обща ски-зона имат несъмнен принос към развитието на зимния туризъм

26 Ноември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Чепеларе. Пампорово и Чепеларе като една обща ски-зона имат несъмнен принос към развитието на зимния туризъм. Това заяви в Чепеларе зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева по време на среща с местната власт, институциите и туристическия бранш за готовността за предстоящия зимен сезон, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Тук е една от най-големите и модерни бази, а курортът е търсен с своите 13 писти и 1 в процес на разработване и предлага много добри условия за снежни спортове. Местните трасета са добре подготвени и обработени, има видеонаблюдение на пистите. Важна е и работата на ски-патрулите, които следят за проблеми и спазването на обществения ред съвместно с МВР. За нас най-важни са здравето и сигурността на туристите“, подчерта зам.-министър Георгиева.
Тя посочи, че през периода януари-септември т. г. пренощувалите лица в Пампорово са се увеличили с 9,1 %, спрямо предишната година, а ръстът на нощувките е 14 %. Приходите от нощувки за този период са над 15 млн. лв. и са нараснали с 24,6 %. „Това е белег за това, че курортът работи и затова, че в него има туристи не само през зимните месеци. Местният бизнес тук работи на пълни обороти за посрещане на скиори и сноубордисти, тестват се техниката и системите и подготовката за зимния сезон е започнала отдавна“, допълни зам.-министърът. Тя отбеляза, че по данни на „Пампорово“ АД очакванията за зима 2018/2019 са за засилен интерес от български посетители, които през последните години са над 65 % от туристите на курортния комплекс. Прогнозите за чуждестранни туристи, спрямо ранните записвания са за туристи от Ирландия, Гърция, Сърбия, Румъния, Израел и Македония.
Зам.-министър Георгиева отбеляза, че сред най-дискутиране теми е и недостигът на кадри в областта на туризма преди старта на зимния сезон. По думите й, за решаване на проблема съдейства създаденият Междуведомствен съвет за кадри в туризма. „На последното му заседание пред и броени дни всички се обединихме, че само с общи усилия и помощта на държавата ще може да решим този проблем. Недостиг на изпълнителски кадри има за зимния и летния сезон и затова е важно да се осигури наемане на работници от трети страни. Направихме и съществена стъпка за подготвяне на собствени кадри със споразумение с МТСП за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма за устойчивост на сектора“, каза още зам.-министърът на туризма.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Зам.-министър Ирена Георгиева проведе среща с местната власт и институциите в Чепеларе за готовността за зимния сезон в курорта „Пампорово-Мечи чал“

Смолян: Зам.-министър Ирена Георгиева проведе среща с местната власт и институциите в Чепеларе за готовността за зимния сезон в курорта „Пампорово-Мечи чал“

26 Ноември 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Чепеларе. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева проведе среща с местната власт и институциите и представители на туристическия бранш в Чепеларе за готовността за зимния сезон в курорта „Пампорово-Мечи чал“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На срещата присъстваха кметът на Чепеларе Славка Чакърова, зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова, зам.-областният управител Владимир Гърбелов.
Зам.-министър Георгиева запозна присъстващите с данните за отминалия зимен сезон, за посещенията от български и чуждестранни туристи, за очаквания от предстоящия сезон и прогнозите, базирани на ранните записвания. На срещата бяха обсъдени и проблемът с липсата на кадри и нуждата от наемането на персонал от трети страни. Участниците в работната среща дискутираха и дейността на ски-патрулите, състоянието на медицинското обслужване на туристи, сигурността и качеството на обслужването, чистотата, обществен ред и други актуални за зимния сезон въпроси. Зам.-министърът на туризма призова участниците в срещата към активно изразяване на позициите и мобилизация на местната власт, бизнеса и проверяващите институции, за се гарантира една безпроблемна и успешна зима.
От своя страна кметът на Чепеларе, Славка Чакърова заяви, че е изключително удоволствие и огромна радост да бъдат домакини на традиционната среща на Министерството на туризма, която се организира всяка година преди старта на активния сезон. „Това, че срещата е тук в Чепеларе за нас е знак, че развитието на общината като целогодишна туристическа дестинация е все по-трайно, доказващо се и все по-устойчиво. Това е знак че всички ние – местна власт, бизнес, правителство работим ръка за ръка и възможност преди откриването на сезона да кажем за нашите проблеми и нашата готовност“, посочи Чакърова. Тя отбеляза, че по отношение на дейностите, които е извършила община Чепеларе, най-голяма отговорност и усилия се полагат за доброто усещане на туристите и това се постига със осигуряване на снегопочистване, сметоизвозване и добра комуникация с полиция и пожарна за безопасно пребиваване на територията на курорта.
„Снегопочистването е подсигурено, имаме сключени договори за Пампорово и община Чепеларе, в която има и малки населени места, които също приемат туристи“, допълни Чакърова. Тя отбеляза, че заради спецификата на общината от три години водят разговори с Министерството на финансите за отпускане на по-голяма субсидия за снегопочистване и изрази надежда, в един момент да успеят да още по-качествена предоставят услуга, която е за опазване на околната среда и здравето на жителите и туристите в община Чепеларе.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.