НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

TАСС: Новият лидер на ХДС планира промяна в миграционната политика

TАСС: Новият лидер на ХДС планира промяна в миграционната политика

9 Декември 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският политик Анегрет Крамп-Каренбауер, която в петък, 7 декември, стана новия председател на Християндемократическия съюз (ХДС), възнамерява да преразгледа миграционната политика на предшественика си в тази длъжност германският канцлер Ангела Меркел. За това Крамп-Каренбауер каза в неделя в интервю за вестник Bild am Sonntag, цитирана от TACC.
"През януари възнамерявам да проведем беседа по въпросите на миграцията и сигурността с експерти и критици на политиката за мигрантите и бежанците, за да се направят конкретни стъпки за подобряване на ситуацията по този въпрос", каза тя. Според нея програмата на Германия за следващите избори за Европейски парламент ще се основава на резултатите от тази среща.
Анегрет Крамп-Каренбауер е определяна като протеже на Ангела Меркел. Тя одобри миграционната политика на канцлера, която се противопостави на едностранното налагане на ограничения върху броя на мигрантите. Наскоро обаче Крамп-Каренбауер все повече подкрепя по-строги мерки в тази област, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анегрет Крамп-Каренбауер, новият лидер на ХДС: Не съм още от същото, аз съм си аз

Анегрет Крамп-Каренбауер, новият лидер на ХДС: Не съм още от същото, аз съм си аз

7 Декември 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Германските Християндемократи избраха Анегрет Крамп-Каренбауер в петък да наследи Ангела Меркел като лидер на партията, като решенията я поставя в много изгодни позиции да наследи най-влиятелния лидер в Европа като канцлер на страната, предава Reuters.
56-годишният политик е близък съюзник на канцлера и беше определена за кандидат на континюитета, подкрепян от партийния елит, отбелязва британската агенция. Тя спечели гласуването с 517 гласа (51,7%) срещу 482 (48,3%) за нейния съперник Фридрих Мерц във втория тур на гласуването.
Бившият премиер на Саарланд, където беше начело на трипартийна коалиция, има репутацията на обединяващ фактор в ХДС и се смята, че има талант да сключва съюзи с други фракции.
Понякога наричана „мини Меркел“, Крамп-Каренбауер е фаворитка на горните ешелони на християндемократите, посочва още „Ройтерс“.
„Чела съм много за това какво съм и коя съм: ‚мини‘, копие, просто ‚още от същото‘. Скъпи делегати, стоя пред вас, каквато съм, каквато ме е направил живота и съм горда от това“, заяви новоизбраният лидер на ХДС в пламенна реч пред конгреса.
Изтъквайки опита си в регионално правителство, тя добави на фона на подвикванията и шумните аплодисменти: „Научих какво е да водиш – и по-важно от всичко друго, научих, че лидерството е да бъдеш силен отвътре, а не да бъдеш шумен отвън“.
През октомври Меркел обяви, че се отказва от позицията на председател на партията, но остава канцлер, припомня британската агенция, като отбелязва, че това е предизвикано от редицата неуспехи в последно време (на последните парламентарни и регионални избори) и решението й да пусне милиони мигранти от Близкия Изток в Германия.
По време на кампанията за лидерството в ХДС, посочва още „Ройтерс“, Мерц стана фаворит на обикновените членове и симпатизанти на партията, гладни за по-ясно дефинирана фракция след 13 години „консенсусно“, както го определя медията, управление на Меркел, като призова за намаление на данъците и по-твърд подход в борбата с опозицията от дясно – „Алтернатива за Германия“.
Но партийните делегати – много от които политици от кариерата – предпочетоха Крамп-Каренбауер, често наричана АКК.
„Тя е сигурен залог: центристки кандидат, който не предполага неприятни изненади“, заяви Йозеф Йофе, главен редактор на ежеседмичника Die Zeit.
„Мерц беше повече, отколкото трябва, за свободния пазар, Америка и отбрана. Също така, неговото представяне на конгреса беше дървено, в сравнение с пламенните изяви на АКК. Все пак, той стигна до балотаж, което предполага, че АКК ще управлява разделена партия“.
„Ройтерс“ обяснява, че след обявяването на резултата е имало празненства. Разплаканата Крамп-Каренбауер е благодарила на своите съперници и ги е поканила да се качат заедно с нея на сцената в демонстрация на партийно единство, което е получило бурни ръкопляскания от делегатите.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП), младшият партньор в управляващата коалиция на Меркел, поздрави новият председател на ХДС и й предложи да работят конструктивно заедно.
„Трябва да влезеш в големи обувки“, написа лидерът на ГСДП Андреа Налес в „Туитър“. „Късмет! Сега е моментът да разрешим проблемите: да решим бъдещето на пенсиите, да признаем стойността на труда, да укрепим сближаването в Европа. Предлагам добра работа в екип“.
Радикално-лявата „Левица“ и дясната „Алтернатива за Германия“ определиха случилото се като изгряването на „Меркел 2“.
Козът на Крамп-Каренбауер, според британската агенция, са нейните резултати като премиер на провинция Саарланд, където е била начело на широка коалиция със „Зелените“ и „Свободните демократи“ и е изградила уменията за изграждане на съюзи, които според „Ройтерс“ са нужни във фрактуризирания германски политически пейзаж.
„Кандидатката на Меркел“, както я определя медията, се е дистанцирала от канцлера по въпроси от социалната и външната политика, като е подкрепила задължителните квоти за жени в корпоративните бордове и по-твърдата линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя е заявила пред Reuters, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокада срещу руските кораби заради украинската криза, но центристката „няма конкретна рецепта“ за бъдещето, както каза самата Крамп-Каренбауер.
Тя също така е възприела по-предпазлива позиция за бъдещето на Европа от Мерц, който обяви, че Германия трябва да допринася повече за ЕС, тъй като има полза от общата европейска валута, която е „прекалено слаба за нашата икономика“.
„Ройтерс“ пише, че този практичен и неидеологически подход е подобен на стила, който е използвала Меркел като канцлер. Вътрешните хора в ХДС казват, че Крамп-Каренбауер се разбира добре с предшественичката си. „Химията е добра“,заяви неназован високопоставен функционер от партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Ще има плавен преход между председателството на канцлера Ангела Меркел и Аннегрет Крамп-Каренбауер в ХДС

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Ще има плавен преход между председателството на канцлера Ангела Меркел и Аннегрет Крамп-Каренбауер в ХДС

7 Декември 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Очакванията са, че ще има не сътресения, а плавен преход между председателството на канцлера Ангела Меркер и Аннегрет Крамп-Каренбауер в ХДС. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от групата на ГЕРБ в ЕНП Андрей Ковачев. Г-жа Каренбауер беше министър-председател на провинцията Заарланд. По нейно време бяха върнати в своите страни най-много мигранти, по-точно хора, които нямат право да остават на територията на Германия. Тя има сериозни заслуги за това и се надявам, че на федерално ниво, пък и в Европа ще продължи с тази линия. Преди изборите тя каза, че трябва да има по-ясна и твърда политика по отношение на Русия, и единна политика на Европа. Посланията й на конгреса бяха в посока икономиката, запазване на растежа в Европа и инвестиране в нови технологии“, каза още евродепутатът. Андрей Ковачев коментира, че Анегрет Крамп-Каренбауер трябва да стабилизира партията и да обедини онези, които са подкрепяли нейния съперник Фридрих Мерц, който, по думите на евродепутата, е призовал своите поддръжници в партията и извън нея да се консолидират около новият председател.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Анегрет Крамп-Каренбауер е новият председател на ХДС

AFP: Анегрет Крамп-Каренбауер е новият председател на ХДС

7 Декември 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Анегрет Крамп-Каренбауер, близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, в петък спечели гласуването на конгреса на Християндемократическия съюз (ХДС) в Хамбург и бе избрана за председател на партията, предава AFP.
Сегашният генерален-секретар на фракцията победи стария съперник на германския канцлер – Фридрих Мерц, който искаше да насочи партията надясно, но 51,7% от делегатите на конгреса предпочетоха Крамп-Каренбауер.

56-годишният политик е протеже на Меркел и беше кандидат на континюитета, пише Reuters, като посочва, че тя е била фаворит на партийния елит и е спечелила вота с 517 срещу 482 гласа за Мерц.
Бившият премиер на Саарланд е била начело на три-партийна коалиция в провинцията и има репутация, че може да привлича подкрепа към ХДС и че има талант да сключва сделки с другите партии.

"Трябва да останем сплотени заради целта, която винаги ни обединява", заяви Крамп-Каренбауер след избирането. "Приемам вота".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Беше чест“, заяви Меркел, докато ХДС избира нов лидер

Reuters: „Беше чест“, заяви Меркел, докато ХДС избира нов лидер

7 Декември 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Ангела Меркел се раздели с председателството на Християндемократическия съюз в петък с емоционална реч пред членовете на партията, които са се събрали в Хамбург, за да изберат неин наследник, който ще бъде в изгодна позиция да стане следващия германски канцлер, предава Reuters.
64-годишната Меркел изказа благодарността си за възможността да служи като лидер на партията цели 18 години, 13 от които съвместява и длъжността на германски канцлер.
„Беше огромно удоволствие за мен, беше чест“, заяви тя, предизвиквайки аплодисменти, продължили близо 10 минути.
Очертавайки текущите предизвикателства, с които се сблъсква Германия – от бързо променящите се технологии, до климатичните промени и „глобалният отказ от многостранността“ до защитаването на националните интереси, тя каза: „Във времена като тези, ние ще защитаваме нашите либерални възгледи, нашият начин на живот, у дома и в чужбина. През 2018 година ХДС не трябва да гледа назад, а напред, с нови хора... но със същите ценности“, добави Меркел, която каза, че ще остане неутрална за избирането на свой наследник.
Той ще бъде избран от 1001 делегати, които ще гласуват на партийния конгрес в Хамбург. Победителят най-вероятно ще предвожда ХДС на следващите парламентарни избори, които трябва да се състоят през октомври 2021 година.
Анкета на Infratest dimap за телевизия ARD в четвъртък показа, че 47% от членовете на християндемократите предпочитат Крамп-Каренбауер, докато за Мерц са 37%. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан има симпатиите на 12% от членовете на консервативната партия.
Агенцията припомня, че 63-годишният Мерц, който загуби битката за властта с Меркел през 2002-а година се връща в политиката след 10-годишна бизнес кариера и се ползва с подкрепата на членовете на ХДС, уморени от консенсусната политика на канцлера. Той получи поддръжката и на партийния ветеран и бивш финансов министър Волфганг Шойбле.

Опасен кандидат

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, съюзник на Меркел, заяви: „Убеден съм, че с Ангрет Крамп-Каренбауер имаме най-добри шансове да спечелим избори“, като добави, че тя е най-опасният кандидат, който може да излезе срещу социалдемократите и „Зелените“.
Козът на Крамп-Каренбауер, според британската агенция, са нейните резултати като премиер на провинция Саарланд, където е била начело на широка коалиция със „Зелените“ и „Свободните демократи“ и е изградила уменията за изграждане на съюзи, които според „Ройтерс“ са нужни във фрактуризирания германски политически пейзаж.
Кандидатката на Меркел се е дистанцирала от канцлера по въпроси от социалната и външната политика, като е подкрепила задължителните квоти за жени в корпоративните бордове и по-твърдата линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя е заявила пред Reuters, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокада срещу руските кораби заради украинската криза, но центристката „няма конкретна рецепта“ за бъдещето, както каза самата Крамп-Каренбауер.
За разлика от нея, Мерц има ясни позиции, които се харесват на обикновените членове и привърженици на ХДС, които искат по-ясни политики след 13-годишното управление на Меркел. Той иска намаляване на данъците, по-силен Европейски съюз и по-твърд подход спрямо дясната партия „Алтернатива за Германия“.
Друго сериозно предимство за Мерц е фактът, че 296 от делегатите на партийната конференция, близо една трета, са от неговата провинция – Северен Рейн – Вестфалия.
Един неназован високопоставен член на ХДС е заявил пред „Ройтерс“, че много от делегатите не са решили как ще гласуват преди конгреса и е възможно да вземат решение в петък. „Може речите през деня да решат всичко“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел призова ХДС да не забравя християнските и демократичните си ценности

AFP: Ангела Меркел призова ХДС да не забравя християнските и демократичните си ценности

7 Декември 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Германският канцлер Ангела Меркел защити „християнските и демократичните“ базови ценности на своята партия в петък, когато ще предаде лидерството на Християндемократичния съюз на конгреса на фракцията в Хамбург, предава AFP.
„Искам в трудните моменти да не забравяме своята демократическа и християнска позиция“, каза тя в изказването си пред партийния конгрес, който трябва да вземе решение кой ще я замени след 18 години начело.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ХДС гласува за наследник на Ангела Меркел и нова ера в Германия

Reuters: ХДС гласува за наследник на Ангела Меркел и нова ера в Германия

7 Декември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Християндемократическия съюз (ХДС), оглавяван от Ангела Меркел, в петък ще реши кой да я замени начело на партията и съответно кой ще се нареди начело на редицата за нов германски канцлер, предава Reuters.
Най-вероятен наследник на канцлера е нейното протеже Анегрет Крамп-Каренбауер, която е представяна като кандидат на континюитета, а Фридрих Мерц, съперник на Меркел, който постави под въпрос конституционните гаранции за предоставяне на убежище на всички „политически преследвани“ и вярва, че Германия, най-голямата икономика в Европа, трябва да допринася повече за Европейския съюз, отбелязва британската агенция.
През октомври Меркел заяви, че ще се откаже от позицията си на партиен лидер, но ще остане канцлер, припомня също „Ройтерс“.
Новият председател на ХДС ще бъде избран от 1001 делегати, които ще гласуват на партийния конгрес в Хамбург. Победителят най-вероятно ще предвожда ХДС на следващите парламентарни избори, които трябва да се състоят през октомври 2021 година.
Анкета на Infratest dimap за телевизия ARD в четвъртък показа, че 47% от членовете на християндемократите предпочитат Крамп-Каренбауер, докато за Мерц са 37%. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан има симпатиите на 12% от членовете на консервативната партия.
Агенцията припомня, че 63-годишният Мерц, който загуби битката за властта с Меркел през 2002-а година се връща в политиката след 10-годишна бизнес кариера и се ползва с подкрепата на членовете на ХДС, уморени от консенсусната политика на канцлера. Той получи поддръжката и на партийния ветеран и бивш финансов министър Волфганг Шойбле.

Опасен кандидат

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, съюзник на Меркел, заяви: „Убеден съм, че с Ангрет Крамп-Каренбауер имаме най-добри шансове да спечелим избори“, като добави, че тя е най-опасният кандидат, който може да излезе срещу социалдемократите и „Зелените“.
Козът на Крамп-Каренбауер, според британската агенция, са нейните резултати като премиер на провинция Саарланд, където е била начело на широка коалиция със „Зелените“ и „Свободните демократи“ и е изградила уменията за изграждане на съюзи, които според „Ройтерс“ са нужни във фрактуризирания германски политически пейзаж.
Кандидатката на Меркел се е дистанцирала от канцлера по въпроси от социалната и външната политика, като е подкрепила задължителните квоти за жени в корпоративните бордове и по-твърдата линия спрямо Русия.
Миналата седмица тя е заявила пред Reuters, че Европа и САЩ трябва да обмислят блокада срещу руските кораби заради украинската криза, но центристката „няма конкретна рецепта“ за бъдещето, както каза самата Крамп-Каренбауер.
За разлика от нея, Мерц има ясни позиции, които се харесват на обикновените членове и привърженици на ХДС, които искат по-ясни политики след 13-годишното управление на Меркел. Той иска намаляване на данъците, по-силен Европейски съюз и по-твърд подход спрямо дясната партия „Алтернатива за Германия“.
Друго сериозно предимство за Мерц е фактът, че 296 от делегатите на партийната конференция, близо една трета, са от неговата провинция – Северен Рейн – Вестфалия.
Един неназован високопоставен член на ХДС е заявил пред „Ройтерс“, че много от делегатите не са решили как ще гласуват преди конгреса и е възможно да вземат решение в петък. „Може речите през деня да решат всичко“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Ден преди ключовото гласуване – в Хамбург тече трескава подготовка за годишния конгрес на ХДС

Die Welt: Ден преди ключовото гласуване – в Хамбург тече трескава подготовка за годишния конгрес на ХДС

6 Декември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Хамбург. Ден преди откриването на годишния конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС), на който ще бъде избран наследник на Ангела Меркел на ръководния пост в партията, в Хамбург тече трескава подготовка, коментира националният ежедневник Die Welt.
В следобедните часове на деня ще се проведат последни консултации преди голямото начало на конгреса, който започва в сутрешните часове на петък, 7 декември. Основна точка в дневния ред е избирането на новия председател на християндемократите.
След 18 години на поста, Меркел обяви решението си да се оттегли от него. Кандидатите за неин наследник са трима: генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбаум, бившият фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фридрих Мерц и настоящия федерален министър на здравеопазването Йенс Шпан. На двудневния конгрес обаче може да бъдат обявени кандидатурите и на други претенденти за поста, поясняват от редакцията. Новият председател на най-влиятелната партия в Германия ще стане ясен в края на двудневния конгрес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Фридрих Мерц определи бежанския курс на германския канцлер като „нарушение на закона“, заговори за „здравословен патриотизъм“ и „стойностен консерватизъм“

Die Welt: Фридрих Мерц определи бежанския курс на германския канцлер като „нарушение на закона“, заговори за „здравословен патриотизъм“ и „стойностен консерватизъм“

19 Ноември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. В рамките на гостуване в популярно телевизионно предаване, кандидатът за председателския пост в Християндемократическия съюз Фридрих Мерц се противопостави на политическата линия на канцлера Ангела Меркел спрямо бежанците в страната, като определи решението й от 2015 г. за отваряне на границите като „нарушение на закона“, отбелязва водещият германски ежедневник Die Welt.
Накъде ще поведе ХДС Мерц в случай на избирането му за лидер? Обратно към правовата държава, бе категоричният отговор на 62-годишния адвокат от провинция Саарланд. По отношение на визията му за бъдещето на партията, Мерц направи дълъг коментар, в който се чуха призиви за „здравословен патриотизъм“ и „стойностен консерватизъм“. ХДС трябва да се бори за обратното спечелване на загубените избиратели – не само онези, които се насочиха към „Алтернатива за Германия“, но и тези, които са се насочили към партията „Зелени“.
Мерц не пропусна да изтъкне качествата си, които според него ще му помогнат да води християндемократите напред. „Имам представа за живота на обикновения гражданин. Знам как изглежда ежедневието на работещите родители с деца“, увери бившият фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: В Любек се проведе първата регионална конференция на ХДС с участието на тримата претенденти за ръководния пост в партията

Bild: В Любек се проведе първата регионална конференция на ХДС с участието на тримата претенденти за ръководния пост в партията

16 Ноември 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Любек. Около 800 членове на Християндемократическия съюз (ХДС) от федералните провинции Хамбург, Мекленбург-Предна Померания и Шлезвиг-Холщайн присъстваха на първата регионална конференция на партията с участието на тримата претенденти за председателския пост – бившият фракционнен лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фридрих Мерц, генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбаум и федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан, съобщава германският вестник Bild с уточнението, че събитието е проведено в Любек във вечерните часове на четвъртък.
От редакцията подчертават, че реда на речите на тримата кандидати за наследник на Ангела Меркел е определен чрез жребий. Първа пред делегатите е говорила Анегрет Крамп-Каренбаум, която е изнесла – по описанието на изданието – кратка, но забележителна реч, с която е направила силно впечатление в залата.
Любимец обаче сякаш остава 63-годишният адвокат от провинция Саар – Фридрих Мерц. „Той говори спокойно, подчертаваше най-важните думи, като ги разделяше на срички и правеше паузи, които позволиха думите му да въздействат“, пише Bild.
Трети речта си е изнесъл Йенс Шпан, който е трябвало да положи специални усилия, за да спечели вниманието на съпартийците си. Словото му е започнало с директна атака срещу Ангела Меркел, подчертават от редакцията. „Той също получи солидни аплодисменти, но без излишен ентусиазъм“, описва ситуацията изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кандидатите за председателския пост в ХДС изясниха позициите си за „Алтернатива за Германия“ (ОБЗОР)

Кандидатите за председателския пост в ХДС изясниха позициите си за „Алтернатива за Германия“ (ОБЗОР)

13 Ноември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. По-малко от месец до провеждането на годишния конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС), претендентите за наследник на Ангела Меркел на председателския пост в партията изясниха позициите си спрямо дясната партия „Алтернатива за Германия“.

Първа представи вижданията си настоящият генерален секретар Анегрет Крамп-Каренбауер, която се противопостави категорично на възможността за сътрудничество с водената от Александер Гауланд и Алис Вайдел партия.
Генералният секретар на ХДС увери, че в случай на избирането й за председател на партията няма да влезе в съюз с популистите. „Алтернатива за Германия“ е несъвместима с ХДС“, подчерта Крамп-Каренбауер в интервю за местна медия, дадено в началото на текущата седмица.
„Тя не се дистанцира от радикалното дясно. Тя се заиграва с германската история. Тя има ксенофобски и антисемитски позиции. Ето защо ще направя всичко възможно, за да се противопоставя на всяко сътрудничество", категорична бе Крамп-Каренбауер.
По отношение на загубата на избиратели на ХДС в полза на „Алтернатива за Германия“, кандидатът за наследник на Ангела Меркел подчерта, че трябва да се работи в насока за убеждаване на хората, че страховете им са неоснователни.
Крамп-Каренбауер пледира за създаването на европейска армия. „Смятам, че европейската армия има смисъл. В тази връзка ще трябва да търсим парламентарно одобрение за мисии Бундесвера в чужбина", обясни германският християндемократ.

Последва изявление и от спрягания от медиите като възможен победител във вътрешнопартийните избори Фридрих Мерц. Съгласно думите му, „Алтернатива за Германия“ е „чисто националсоциалистическа“ партия и непрекъснато привлича внимание с антисемитския си уклон.
Мерц бе категоричен – целта му е да се спечелят обратно гласовете на онези избиратели, които са „избягали“ в „Алтернатива за Германия“ в последните месеци на правителствени кризи в Берлин и между ръководствата на двете партии от Съюза (ХДС/ХСС).
Вече стана ясно, „Алтернатива за Германия“ заема основна роля в стратегията на Мерц за надпреварата за поста в ХДС. Той се застъпва за обновяване на партията, но би искал то да бъде проведено в„курс-ала-Меркел“.

Позицията си спрямо дясната популистка партия не е изяснил единствено третият претендент за ръководния пост в ХДС - федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан. 38-годишният християндемократ, който споделя, че като ученик е искал да стане канцлер на Германия, е поляризиращ политик. В обществото той вече има репутация на човек, който се изказва прямо и ясно, и често коментарите му са нападателни. Шпан често попада в полезрението на медиите и често говори пред тях, но след обявяването на кандидатурата му за лидерския пост в ХДС той не изяснил позицията си спрямо „Алтернатива за Германия“. Самият той подчерта, че ако бъде избран за председател на християндемократите, ще продължи линията на Ангела Меркел, а канцлерът на ФРГ е сред политиците, които не допускат сътрудничество с десните популисти.

На свой ред председателят на "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд изрази увереност, че с "Мерц и Шпан е възможно да бъде поставено началото на дългосрочно сътрудничество с ХДС".

Оттеглянето на Меркел от председателския пост на ХДС промени изцяло политическия пейзаж в Германия. Редица анализатори подчертаха, че „Алтернатива за Германия“ е една от политическите сили в страната, които трябва да изградят нова стратегия – при това бързо, ако не искат да се окажат в положение на големия губещ от промяната. Никой понастоящем не може да гарантира, че голямата коалиция ще остане на власт до края на мандата си през 2021 г. Изпращането на правителството в Берлин в предсрочна „почивка“ чрез нови избори без Меркел, е сериозна опция през следващите месеци.
Каква е ситуацията? „Алтернатива за Германия“ построи политиката си около призива „Меркел трябва да си отиде“. Това се случи – или поне наполовина, и вещае промени и сред популистите, които в новата ситуация са принудени да обмислят стратегията си, ако не искат да загубят избирателите си.
Не са малко и онези, които са убедени, че голяма част от избирателите на ХДС са „мигрирали“ към „Алтернатива за Германия“ заради несъгласието си с политическия курс на Меркел, главно към бежанците. След оттеглянето й партията има голяма шанс да си върне загубения електорат.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Кандидат номер едно за наследник на Ангела Меркел в ХДС определи „Алтернатива за Германия“ като „чисто националсоциалистическа“ партия

SZ: Кандидат номер едно за наследник на Ангела Меркел в ХДС определи „Алтернатива за Германия“ като „чисто националсоциалистическа“ партия

13 Ноември 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Фридрих Мерц, един от кандидатите за председател на Християндемократическия съюз, изложи ясно позицията си спрямо „Алтернатива за Германия“. Съгласно думите му, тя е „чисто националсоциалистическа“ партия и непрекъснато привлича внимание с антисемитския си уклон, отбелязва Die Sueddeutsche Zeitung, най-тиражираният вестник в Германия.
Мерц бе категоричен – целта му е да се спечелят гласовете на онези избиратели, които са „избягали“ в „Алтернатива за Германия“. Коалицията с дясната партия не е опция според претендента за поста на канцлера Ангела Меркел в ХДС.
Както вече стана ясно, „Алтернатива за Германия“ заема основна роля в стратегията на Мерц за надпреварата за поста в ХДС. Той се застъпва за обновяване на партията, но би искал то да се случи в „курс-ала-Меркел“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: АКК отхвърли категорично възможностите за сътрудничество с „Алтернатива за Германия“

Die Welt: АКК отхвърли категорично възможностите за сътрудничество с „Алтернатива за Германия“

12 Ноември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Претендентката за председателслкия пост в Християндемократическия съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер, която все по-често в медиите изписват като „АКК“, се противопостави категорично на възможността за сътрудничество с „Алтернатива за Германия“, съобщава националният ежедневник Die Welt.
Генералният секретар на ХДС увери, че в случай на избирането й за председател на партията няма да влезе в съюз с популистите. „Алтернатива за Германия“ е несъвместима с ХДС“, подчерта АКК в интервю за местна медия, цитирано от изданието. „Тя не се дистанцира от радикалното дясно. Тя се заиграва с германската история. Тя има ксенофобски и антисемитски позиции. Ето защо ще направя всичко възможно, за да се противопоставя на всяко сътрудничество", категорична бе Крамп-Каренбауер.
По отношение на загубата на избиратели на ХДС в полза на „Алтернатива за Германия“, кандидатът за наследник на Ангела Меркел подчерта, че трябва да се работи в насока за убеждаване на хората, че страховете им са неоснователни.
Крамп-Каренбауер пледира за създаването на европейска армия. „Смятам, че европейската армия има смисъл. В тази връзка ще трябва да търсим парламентарно одобрение за мисии Бундесвера в чужбина", обясни германският социалдемократ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Фридрих Мерц призова Берлин да заеме „шофьорското място“ в ЕС, постави под съмнение концепцията за „работната етика“ на германците

Politico: Фридрих Мерц призова Берлин да заеме „шофьорското място“ в ЕС, постави под съмнение концепцията за „работната етика“ на германците

9 Ноември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Водещият кандидат за наследник на Ангела Меркел на ръководния пост в Християндемократическата партия (ХДС) – Фридрих Мерц, призова Берлин да играе по-активна роля в оформянето на бъдещето на Европейския съюз, отбелязва Politico в европейската си редакция.
„Страната трябва да седне на шофьорското място, за да откара ЕС напред по отношение на растежа и просперитета", подчерта Мерц на събитие във федералната столица Берлин. Съгласно думите му, Германия има задължението да бъде по-активна, защото печели най-много ползи от единната европейска валута, която той определи като „изкуствено слаба“. Влошената парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ)помогна на германския износ да стане по-конкурентоспособен, отколкото той би бил при използването на марката, подчерта Мерц.
„Това е една от основните причини за нашата сила", констатира адвокатът по корпоративно право, бивш фракционен лидер на Съюза (ХДС/ХСС). „Така че трябва да направим повече“, допълни християндемократът.
Макар че подобни заключения често се чуват от икономисти, е странно те да бъдат изречени от консервативни политици в Германия – при това публично. Обикновено те приписват икономическите успехи на страната на работната етика на германците. Според Мерц обаче „те трябва да стават по-бързи и по-добри, и това е възможно само с нашите европейски партньори".
Мерц, бивш лидер на парламентарната група на дясноцентристката партия, често е описан като пробизнес и консервативен политик. В последните 15 г. той е извън прожекторите на политиката, така че вижданията му за реформите Европа и други политически приоритети не са добре известни в обществото.
Макар че досега той предложи малко конкретни неща, коментарите на Мерц показаха, че той може да бъде по-отворен за преструктуриране на еврозоната, отколкото други консервативни членове на неговата партия, коментира изданието.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.