НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Столичният общински съвет търси начин за решаване на проблема със закупуване на квоти за въглеродни емисии

Столичният общински съвет търси начин за решаване на проблема със закупуване на квоти за въглеродни емисии

5 Декември 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. Столична община ще търси подкрепата на държавата в решаването на въпроса с въглеродните емисии, като за целта ще бъде предложено да се сформира работна група с представители на „Топлофикация София“ ЕАД, Столичния общински съвет, Столичната община, Министерството на eнергетиката и Министерството на околната среда и водите. Това предложение беше обсъдено от Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на общинския съвет, съобщиха от СОС.
В последните години европейският пазар на квоти отбеляза ръст на цените над 300%, до нива от близо 25 евро/т. Това се дължи най-вече на очакванията, свързани с механизма за пазарна стабилност, който стартира през януари 2019 г. Рязкото повишение на цените създава сериозни проблеми на „Топлофикация София” ЕАД при закупуването на изискуемите количества въглеродни емисии.
Целта на работната група ще бъде да потърси начин за прехвърляне на наличните неизползвани редуцирани емисии от втория период, които да бъдат включени в Европейската схема за търговия с емисии по време на третия период. Една от най-важните задачи на работната група ще е да намери механизъм, по който тези квоти да не бъдат изгубени, а да останат валидни за използване в Европейската схема за търговия с емисии.
Друга основна задача пред работната група ще бъде намирането на възможности, чрез които националните компании, продаващи парникови емисии, да ги търгуват с други български дружества. В допълнение ще се търси начин за увеличаване размера на безплатните квоти на „Топлофикация София” ЕАД.
Същевременно, Топлофикация София ЕАД полага усилия чрез иновативни решения да намали обема на въглеродните емисии. Става дума за проекти - вече реализирани или в процес на изпълнение, които ще спестят 71 800 тона въглеродно емисии на стойност близо 1,4 млн. евро на годишна база.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.