НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерството на здравеопазването подкрепя предложението за промяна на методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност

Министерството на здравеопазването подкрепя предложението за промяна на методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност

12 Февруари 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването подкрепя предложението за промяна на методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждане) в проценти, направено от национално представителните организации на хората с увреждания. Това стана ясно днес по време на среща на министър Кирил Ананиев с представители на сдруженията и организациите, защитаващи правата на хората с увреждания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. В срок до 13 февруари 2019 г. всички участници в срещата трябва да се произнесат дали одобряват тази промяна. „Това е първата и най-спешна мярка за подобряване работата на Наредбата за медицинската експертиза. Когато говорим за хора с тежки увреждания, дори при един човек да има проблем, то той трябва да бъде решен. А анализите показват, че има редица лица, които не са доволни от действията на ТЕЛК през изминалите 6 месеца“, заяви здравният министър.
Предложението гласи: „Когато са налице няколко увреждания за лицата, две и повече, довели с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, независимо дали са за заболявания от общ характер или за заболявания с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, е посочен отделен %, оценката на трайно намалената работоспособност се определя като се взима най-високият % по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 20% от сбора на % на всички останали увреждания“.
Освен това от организациите предлагат „ако водещото заболяване с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане е довело до други заболявания увреждания, които са с причинна следствена връзка от водещото заболяване, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност, е посочен отделен %, оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, се определя като се взима най-високият % по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 10% от сбора на % на всички останали увреждания“.
Като последваща стъпка министър Ананиев предложи създаването на работна група, която да подготви промени в Наредбата за медицинската експертиза, след като бъдат отчетени спецификите на всички заболявания и тяхното отражение върху здравословното състояние на хората с увреждания. В работната група ще бъдат включени представители на всички заинтересовани страни. Срокът за изготвяне на промените е 2 месеца.
Съгласно договореното през миналата седмица организациите и сдруженията предоставиха на Министерството на здравеопазването 28 жалби на граждани за намален от ТЕЛК процент неработоспособност, подадени до 08 февруари 2019 г. Проверката на МЗ показа, че в 4 от случаите е налице неспазване на Наредбата за медицинската експертиза от страна на ТЕЛК съставите.
По отношение на другите 24 случая липсват експертни решения на ТЕЛК и не е предоставена медицинска документация, въз основа на която да се извършат проверки.
На срещата екипът на Министерството на здравеопазването предложи и пакет от мерки, чрез които да се подобри цялостната дейност на медицинската експертиза на ТЕЛК. През месец март ще бъде представена нова концепция и промяна в информационната система, с цел повишаване на контрола в системата на ТЕЛК. Промените ще включват изграждане на свързаност между информационните системи на НЗОК и НЕЛК, за да има достъп до първичната медицинска документация и контрол върху съдържанието ѝ. Стандартизиране на медицинските документи и засилване на контролно-методичната, консултативната и експертна дейност на НЕЛК са сред мерките, които предлага още Министерството на здравеопазването.
От март месец МЗ, съвместно с МТСП и експерти на Световната здравна организация, ще работят върху анализ на възможностите за въвеждане на системата за комплексна оценка на социален и здравен статус на лицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Приемането на Закона за личната помощ е изключителна победа

Омбудсманът Мая Манолова: Приемането на Закона за личната помощ е изключителна победа

7 Декември 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
София. Беше изключително трудно да убедим депутатите, институциите, за това колко е важен Законът за личната помощ за хората с най-тежки увреждания. След 7 месеца палатков лагер, блокади, оставки, обиди, успяхме да ги убедим. Вчера той беше приет единодушно. Това изглеждаше немислимо през юни. Това каза в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова. По думите ѝ с тази спечелена битка е показано как може да започне реформата.
„Лично за мен това също е изключително важна кауза, тъй като аз застанах зад тези жени и казах, че няма да мръдна от там, докато каузата не бъде наистина реализирана. Но от друга страна сега е моментът да кажа добри думи за всички, които помогнаха това да се случи. Голям успех - пълна подкрепа“, коментира Манолова и открои съдействието на правителството, премиера, председателя на социалната комисия, вносителите от БСП и „Воля“, депутатите, медиите.
По думите ѝ в момента заетите в социалната сфера получават изключително ниски възнаграждения. „Предизвикателството е пред социалния министър да убеди правителството, че хората в социалния сектор имат право на справедливо заплащане“, заяви тя.
Омбудсманът допълни, че очаква подкрепа за Закона за частния фалит, както и за дейността на колекторските фирми, тези за бърз кредит и банките.
За предложенията Манолова да бъде кандидат на левицата за кмет на София, тя коментира, че си харесва сегашната работа. „Да работя за каузи, които са важни за хората, да печелим заедно победи е несравнимо усещане. Имам огромната привилегия да съм човекът, който защитава гражданите. Може някога за нещо да реша да се кандидатирам, успокойте се, няма страшно“, каза още Мая Манолова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие Закона за личната помощ (ОБЗОР)

Парламентът прие Закона за личната помощ (ОБЗОР)

6 Декември 2018 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателно Закона за личната помощ, който влиза в сила от следващата година. На 5 декември депутатите одобриха и Закона за хората с увреждания. Социалният министър Бисер Петков заяви, че с приемането на двата закона в срок са изпълнени ангажиментите към хората с увреждания. Министърът обърна внимание, че Законът за личната помощ удовлетворява исканията на майките на деца с увреждания. По думите му със закона България става една от малкото държави в Европа, които имат законодателство за личната помощ. Омбудсманът Мая Манолова заяви, че Законът за личната помощ е голяма изстрадана победа. „Това не е обикновен закон, а изстрадан закон от едни смели жени - майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива“, обяви омбудсманът.
След приемането на закона майките на деца с увреждания обявиха, че ще махнат палатковия лагер пред парламента. Протестът им обаче ще продължи през януари пред Министерство на здравеопазването, докато не се случи реформата в ТЕЛК.
Социалният министър ще контролира изпълнението на закона. Общините ще бъдат доставчиците на лична помощ, а кметовете ще контролират предоставянето й. Според закона общините ще могат да преотстъпват дейностите по предоставяне на лична помощ. Кметовете ще сключват договори за предоставяне на услугата. Отхвърлено беше предложението на БСП личната помощ да се преотстъпва само след решение на Общинския съвет. Личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена оценка на потребностите и издадено направление. Изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане ще разпределя и контролира средствата за финансиране на личната помощ. Депутатите решиха да се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ и отхвърлиха идеята на БСП за разработването на такъв за асистентите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Клисурска. БСП: Ако не бяха протестите на майките, нямаше да бъдат приети законите им

Надя Клисурска. БСП: Ако не бяха протестите на майките, нямаше да бъдат приети законите им

6 Декември 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Искам да поднеса своето уважение и респект към майките, защото отвоюваха Законът за личната помощ и Законът за хората с увреждания да станат факт. Ако не бяха тези смели жени, чиито ефективни протести продължиха 190 дни, тези закони нямаше да намерят своето отражение. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска в студиото на БНТ, съобщиха от пресцентъра на партиятa. Тя подчерта, че Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН е приета през 2012 г., а сега сме 2018 г. „Съгласно тази конвенция има приета стратегия, в която са разписани срокове, а те отдавна са изтекли. Ние сме длъжници - от 2012 г. реалността показва, че не сме се справили с този проблем“, каза още депутатът от левицата. Клисурска обясни, че много от предложенията на БСП не са били приети, а те са щели да подобрят текстовете на закона. „Първото нещо, което Комисията за жалбите на гражданите и връзки с неправителствени организации направи от старата на това Народно събрание, е да изслуша министъра на труда и социалната политика по отношение на политиките на хората с увреждания. Комисията предизвика и два дебата в пленарна зала, в които поставихме реалните проблеми и реални срокове за изпълнение, а ГЕРБ ги замиташе под килима“, допълни народният представител. „От БСП най-искрено се надяваме двата закона, които приехме, да отговорят на потребностите на хората, но пробойни има. Искам да видя как ще заработят законите, защото съм леко скептична“, коментира Клисурска. Като пример посочи в Закона за хората с увреждания, там, където се говори за индивидуалната оценка на потребности. „Казва се, че тя ще се изготвя от специализирани състави, но те не винаги ще могат да отговорят на индивидуалните потребности. Ние предложихме, когато е необходимо, да бъдат привличани външни експерти, заради спецификата на отделни случаи. Това наше предложение не се прие“, каза още Надя Клисурска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майките на деца с увреждания махат палатковия лагер пред парламента, през януари се мести пред Министерството на здравеопазването

Майките на деца с увреждания махат палатковия лагер пред парламента, през януари се мести пред Министерството на здравеопазването

6 Декември 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Майките на деца с увреждания махат палатковия лагер пред парламента. Това съобщи една от майките на деца с увреждания на брифинг в Народното събрание след приемане на Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестът им обаче ще продължи през месец януари пред Министерство на здравеопазването, докато не се случи реформата в ТЕЛК. Майките на деца с увреждания благодариха на омбудсмана Мая Манолова за това, че е застанала зад тях. Според тях Законът за личната помощ е законът за бъдещето на децата им.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Законът за личната помощ е голяма изстрадана победа

Омбудсманът Мая Манолова: Законът за личната помощ е голяма изстрадана победа

6 Декември 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Законът за личната помощ е голяма изстрадана победа. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова на брифинг в Народното събрание след приемане на Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Спомнихме си откъде тръгнахме. От един закон - в момента, в който беше внесен, не чу добра дума от никого“, заяви Манолова. По думите ѝ това е най-критикуваният и най-отричаният проект изобщо. „Това не е обикновен закон, а изстрадан закон от едни смели жени - майките на деца с увреждания, които дадоха урок на българското общество, на гражданите на България, че една кауза, колкото и да е невъзможна, може да бъде успешна, ако е справедлива“, заяви още Манолова. Според нея най-лесно е да се каже, че не може, не става и не е възможно. „Е, възможно е“, подчерта тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие Закона за личната помощ на второ четене

Парламентът прие Закона за личната помощ на второ четене

6 Декември 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие Закона за личната помощ на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Законопроектът е част от пакета законодателство за хората с увреждания. Той бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и припознат от ПГ на „БСП за България“ и ПГ на „Воля“. Той влиза в сила от 1 януари 2019 г.
След приемане на закона министърът на труда и социалната политика Бисер Петков благодари за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. „С приемането на тези два закона ние изпълнихме изцяло и в срок поетите ангажименти към хората с увреждания“, допълни Петков и обясни, че приетият днес закон удовлетворява исканията на майките на деца с увреждания и България се нарежда до не многото държави в Европа, които имат самостоятелен Закон за личната помощ.
Целта на закона е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат хора с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в обществото и достъп до услуги и дейности. Съгласно текстовете механизмът лична помощ се основава на гарантирана от държавата финансова подкрепа, индивидуалните потребности и избор на хората с увреждания. Изрично се регламентират органите по предоставяне на лична помощ, ползвателите и доставчиците на лична помощ, както и изискванията за извършване на дейност като асистент. По отношение на контрола депутатите решиха министърът на труда и социалната политика да упражнява контрола по изпълнението на закона, а кметоветена общини и доставчиците на на лична помощ да упражняват контрол за предоставянето на личната помощ. Ползвател на лична помощ или упълномощено от него лице, което декларира неверни данни или наруши правилата за ползване на личната помощ, се наказва с глоба от 100 до 300 лв.
Съгласно приетите текстове доставчикът на личната помощ по закона е общината. Парламентът реши общините да могат да преотстъпват дейностите по предоставяне на лична помощ. Това може да стане като кметът на общината с договор възложи дейностите на доставчиците на лична помощ на български физическа лица, регистрирани по Търговския закон за юридически лица и на физически лица, извършващи търговска дейност. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП тези услуги да могат да се преотстъпват след решение на Общинския съвет. Съгласно приетите текстове изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане планира, разпределя, контролира и отчита средствата за финансиране на личната помощ.
В закона се дефинира и понятието лична помощ. Това е механизъм за подкрепа на лица с увреждания за упражняване на правата им, за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните им потребности от личен, домашен или социален характер. Механизмът гарантира възможност на лицата да изберат от кого, кога, къде и по какъв начин да се осъществяват дейностите. Законът дефинира и понятието ползвател на лична помощ. Това е човек с увреждане, довело до ограничения в способността му за самостоятелно обслужване в ежедневието и до зависимост от чужда помощ, която да компенсира функционалния дефицит и да осигури подкрепа за упражняването на основните му права и пълноценно участие в обществото. Ползвателят на лична помощ, или упълномощено от него лице ще може да избира асистенти, участва в договарянето на условията на заетостта, в управлението и контрола на вида и времетраенето на положения труд и да подписва месечния отчет на асистента за отрабонетите от него часове.
Личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена оценка на потребностите и издадено направление. Броят на часовете за лична помощ се определя въз основа на четири степени. Първа степен на умерена зависимост, затруднения – при нужда от помощ за реализиране на различни дейности в ежедневния живот от няколко пъти на месец или необходимост от ограничена подкрепа за персонална автономност.
Втора степен на тежка зависимост – при нужда от помощ за реализиране на различни дейности в ежедневния живот до два пъти на ден или необходимост от ограничена подкрепа за персонална автономност.
Трета степен на много тежка зависимост – при нужда от помощ за реализиране на различни дейности в ежедневния живот не повече от четири пъти на ден или необходимост от ограничена подкрепа за персонална автономност.
Четвърта степен на тотална зависимост – при нужда от помощ и постоянна подкрепа от друго лице за реализиране на различни дейности в ежедневния живот повече от четири пъти на ден, поради пълната загуба на физическа, умствена, интелектуална или сетиван автономност.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов за Закона за личната помощ: Когато една работа върви към успех, претендентите за бащинство са много - предлагам и омбудсманът  Мая Манолова да се изкаже

Данаил Кирилов за Закона за личната помощ: Когато една работа върви към успех, претендентите за бащинство са много - предлагам и омбудсманът Мая Манолова да се изкаже

6 Декември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Когато една работа върви към успех, претендентите за бащинство са много – предлагам и омбудсманът Мая Манолова да се изкаже. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов в процедурно предложение по време на дебатите по Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В този спор опозицията в лицето на БСП се надпреварваше в приобщаването и авторството на тази тема с омбудсмана на Република България. Моля ви да дадем думата на омбудсмана, за да бъде състезанието пълно“, каза Кирилов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Майките на деца с увреждания не заслужават тази дискусия

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Майките на деца с увреждания не заслужават тази дискусия

6 Декември 2018 | 11:18 | Агенция "Фокус"
София. Майките на деца с увреждания, които са тук, не заслужават тази дискусия. Това каза председателят на Комисията по социална политика и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов в процедура по начина на водене по време на дебатите по Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Майките, които са тук не заслужават тази дискусия. Те се разграничиха от всички политически партии, затова молбата ми е да се върнем към законопроекта“, каза още д-р Адемов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът реши общините да могат да преотстъпват дейностите по предоставяне на лична помощ

Парламентът реши общините да могат да преотстъпват дейностите по предоставяне на лична помощ

6 Декември 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът реши общините да могат да преотстъпват дейностите по предоставяне на лична помощ. Това бе заложено в Закона за личната помощ и прието на второ четене със 106 гласа „за“, без „против“ и с 6 „въздържали се“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Съгласно приетите текстове доставчикът на личната помощ по закона е общината. Кметът на общината с договор може да възложи дейностите на доставчиците на лична помощ на български физическа лица, регистрирани по Търговския закон за юридически лица и на физически лица, извършващи търговска дейност. Лицата трябва да са вписани в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел или в Търговския регистър и в предмета им на дейност да е включено предоставяне на лична помощ или асистентски услуги. Те трябва да имат опит в предоставянето на социални услуги за хора с увреждания,д а нямат изискуеми неплатени данъчни, осигурителни или други публични задължения.
Парламентът отхвърли предложението на БСП тези услуги да могат да се преотстъпват след решение на Общинския съвет.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Управляващите няма да получат регистрация от БСП, не разбраха ли, че мнозинството си отива

Георги Свиленски, БСП: Управляващите няма да получат регистрация от БСП, не разбраха ли, че мнозинството си отива

6 Декември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите няма да получат регистрация от БСП, не разбраха ли, че мнозинството си отива. Това каза в процедура по начина на водене зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той разкритикува председателстващият Народното събрание Емил Христов, че не е направил забележка на Тома Биков и на Евгени Будинов, затова, че са били извън темата на законопроекта за личната помощ. Свиленски се обърна и към управляващите: „Няма да получите регистрация от БСП. Не разбрахте, ли че това мнозинство си отива. Тези хора са важни за нас и затова сме внесли този закон, но няма да ви осигуряваме кворум“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Депутатите от БСП не се регистрираха в пленарна зала вчера и днес, въпреки че обявиха, че ще го правят при важни за тях закони

Тома Биков, ГЕРБ: Депутатите от БСП не се регистрираха в пленарна зала вчера и днес, въпреки че обявиха, че ще го правят при важни за тях закони

6 Декември 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Колегите от БСП не се регистрираха вчера и днес, въпреки че обявиха, че ще го правят при важни за тях закони. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите по Закона за личната помощ на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това заседание се провежда благодарение на депутатите от ГЕРБ, ОП и ДПС и „Воля“, заяви Биков и посочи, че явно този закон не е важен за БСП. „Какъв е политическият знак, който давате?“, попита още Биков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Корнелия Нинова е вносител на Закона за личната помощ, а не ГЕРБ

Антон Кутев, БСП: Корнелия Нинова е вносител на Закона за личната помощ, а не ГЕРБ

6 Декември 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. Корнелия Нинова е вносител на Закона за личната помощ, а не ГЕРБ. Това каза Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „БСП за Бълагрия“ по време на дебатите по Закона за личната помощ на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изключително много се радвам, когато в Народното събрание започват да се проявява будна съвест“, каза Кутев и призова Будинов да реагира в бъдеще на кризи още в самото им начало.
По думите му Будинов е трябвало да поздрави майките, когато Емил Христов не ги е пуснал в зала.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгени Будинов, ГЕРБ: Лидерът на БСП отсъства при гласуването на важния Закон за личната помощ

Евгени Будинов, ГЕРБ: Лидерът на БСП отсъства при гласуването на важния Закон за личната помощ

6 Декември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП отсъства при гласуването на важния Закон за личната помощ. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Евгени Будинов по време на дебатите по Закона за личната помощ на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Може би сега тя прави други популистки акции и дебати за управление на държавата. Вчера в залата от БСП бяха 13 човека и половина“, каза още Будинов.
„Извинявайте, но вчера и почти всички медии не отразиха този факт. Колеги от БСП, предлагам ви да направите популистко предложение да работим и на Коледа. Използвам случая да поздравя майките, за мен вие сте много силни жени“, каза още Будинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: И сега кметът може  възлага управлението на услугата след провеждане на конкурс, няма нужда да натоварваме общинските съвет с несвойствени функции

Светлана Ангелова, ГЕРБ: И сега кметът може възлага управлението на услугата след провеждане на конкурс, няма нужда да натоварваме общинските съвет с несвойствени функции

6 Декември 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. В правилника на Закона за социално подпомагане е заложено, че кметът може да възлага управлението на услугата след провеждане на конкурс. Това каза заместник-председателят на Комисията по социална политика и депутат от ПГ на ГЕРБ Светлана Ангелова по време на дебатите по промените в Закона за личната помощ и в реплика към Георги Гьоков от БСП, който предложи решенията за личната помощ да не се взимат от кмета, а от Общинския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ангелова заяви, че няма нужда решението да се взима от Общинския съвет, тъй като по този начин той се натоварва с несвойствени функции.
Д-р Хасан Адемов също направи реплика към изказването на Георги Гьоков като заяви, е и към днешна дата има механизъм, по който общините сключват договор с доставчици, когато не искат или не могат да предоставят тази услуга.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: По-добре вземането на решение за личната помощ на местно ниво да става от Общинския съвет

Георги Гьоков, БСП: По-добре вземането на решение за личната помощ на местно ниво да става от Общинския съвет

6 Декември 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. По-добре вземането на решение за личната помощ на местно ниво да става от Общинския съвет Това каза заместник-председателят на Комисията по социална политика и депутат от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на дебатите по промените в Закона за личната помощ, свързани с задълженията на общините по закона, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Явно е прието вече като принцип за аутсорстването на тези услуги навън. Само искам да потвърдя, че е по-добре нивото на вземане на решение да е по-високо, например от Общинския съвет“, каза Гьоков. Той отбеляза, че в Закона за местното самоуправление и местната администрация е записано, че местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, които законът е предоставил в тяхна компетентност в сферата на социалните услуги. „Законът за местното самоуправление вменява на Общинския съвет да се занимава със социалните въпроси“, допълни още Гьоков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон  Кутев, БСП: Няма смисъл услугата лична помощ да се преотстъпва от общината - намесата на частни субекти ще доведе до оскъпяване на процеса

Антон Кутев, БСП: Няма смисъл услугата лична помощ да се преотстъпва от общината - намесата на частни субекти ще доведе до оскъпяване на процеса

6 Декември 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Няма смисъл услугата лична помощ да се преотстъпва от общината - намесата на частни субекти ще доведе до оскъпяване на процеса. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на дебатите по промените в Закона за личната помощ, свързани с задълженията на общините по закона, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбира се, доставчик на услугата на личната помощ, е общината. Въпросът оттам нататък е трябва ли тази услуга да се аутсорства и да се възлага на други обекти, разбираме частни. По принцип логиката на тази услуга няма никакъв смисъл тя да се преотстъпва“, каза Кутев. По думите му тази услуга трябва да се предлага от общината и аутсорстването не е необходимо. Според него е вярно, че има общини, които не са в състояние да изпълняват тази услуга. „Бих предложил изобщо да отпадне възможността за аутсорстването и доставчик на личната услуга да бъде само общината, защото това е нейната работа“, допълни Кутев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите решиха да се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ и отхвърлиха идеята на БСП за разработването на такъв за асистентите

Депутатите решиха да се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ и отхвърлиха идеята на БСП за разработването на такъв за асистентите

6 Декември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите решиха да се поддържа публичен регистър на изпълняващите дейности за лична помощ и отхвърлиха идеята на БСП за разработването на такъв за асистентите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Текстът бе заложен в Закона за личната помощ и бе приет на второ четене, като за него гласуваха единодушно 116 народни представители, без „против“ и „въздържали се“. Депутатите решиха държавната политика за предоставяне на личната помощ на хора с увреждания да се осъществява от Министерството на труда и социалната политика.
Народните представители вмениха задължения и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане. Той ще трябва да планира, разпределя и контролира средствата за финансиране на личната помощ. Съгласно приетия текст директорът ще дава указания на доставчиците на лична помощ и за уеднаквяване на практиките при предоставяне на лична помощ, които са задължителни. Ще разработва методически указания и процедури за осъществяване на лична помощ. Ще участва в процеса по включване на ползвателите на лична помощ в механизма за лична помощ, ще прави предложение и за годишния размер на средствата, необходими за финансиране на личната помощ през следващата бюджетна година.
Съгласно текстовете директорът ще води и поддържа публичен регистър на юридическите лица, които изпълняват дейности за лична помощ. Депутатите отхвърлиха предложението на БСП директорът да води и публичен регистър на Национална електронна информационна система за кандидати за асистенти. Около предложението на БСП се заформи дебат. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска заяви, че предложението на БСП е да бъдат допълнени ангажиментите на тази агенция с това тя да поддържа национална електронна система за кандидатите за асистенти. „Много често желаещите да ползват тази услуга в домашна среда е необходимо да ходят в съответните общини, за да могат да се възползват от списъците на тези лични асистенти. Много често искащите да ползват домашната услуга лична помощ е необходимо да изминат едно определено разстояние да стигнат до общинската администрация. Смятаме, че е изключително важно и не виждам какъв е проблемът да се поддържа такава национална информационна система“, допълни Клисурска. От своя страна зам.-председателят на Комисията по социална политика и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова коментира, че не приема това предложение на БСП. „Няма необходимост от създаване на национален регистър за асистентите. Абсолютно не е нужен. На кого му е необходим такъв регистър за водене на асистентите на национално ниво. Обикновено асистенти стават най-близките хора, роднини и близки на лицето с увреждане. Ако има такъв регистър, дали лице, което е кандидат-асистент в Община Русе, ще стане асистент в Община Баните, област Смолян“, каза Ангелова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 122 народни представители започна пленарното заседание

С кворум от 122 народни представители започна пленарното заседание

6 Декември 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 122 народни представители започна пленарното заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В зала се регистрираха с един повече от необходимите за кворума 121 народни представители. Предстои парламентът да разгледа Закона за личната помощ на второ четене. Законопроектът е част от пакета от законодателство за хората с увреждания. Той бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и припознат от ПГ на „БСП за България“ и ПГ на „Воля“. Целта на закона е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат хора с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в обществото и достъп до услуги и дейности.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа Закона за личната помощ на второ четене

Парламентът ще разгледа Закона за личната помощ на второ четене

6 Декември 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа Закона за личната помощ на второ четене. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. Законопроектът е част от пакета от законодателство за хората с увреждания. Той бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и припознат от ПГ на „БСП за България“ и ПГ на „Воля“.
Целта на закона е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат хора с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в обществото и достъп до услуги и дейности.
В закона има цяла глава „Включване в механизма за лична помощ“. Съгласно текстовете механизмът лична помощ се основава на гарантирана от държавата финансова подкрепа, индивидуалните потребности и избор на хората с увреждания.
Изрично се регламентират органите по предоставяне на лична помощ, ползвателите и доставчиците на лична помощ, както и изискванията за извършване на дейност като асистент. Съгласно предложенията изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане планира, разпределя, контролира и отчита средствата за финансиране на личната помощ. Той ще издава задължителни методически указания за предоставянето на лична помощ, участва в процеса по включване на ползвателите на лична помощ в механизма и вписва юридическите лица в регистъра на доставчиците. Директорите на дирекции „Социално подпомагане“ към Агенцията организират изготвянето на индивидуални оценки на потребностите от лична помощ и осъществяват наблюдение на предоставяната лична помощ и изразходването на отпуснатите средства.
В закона се дефинира и понятието лична помощ. Това е механизъм за подкрепа на лица с увреждания за упражняване на правата им, за пълноценно участие в обществото, за извършване на дейности, отговарящи на индивидуалните им потребности от личен, домашен или социален характер. Механизмът гарантира възможност на лицата да изберат от кого, кога, къде и по какъв начин да се осъществяват дейностите. При приемане на закона на второ четене е предвидено той да влезе в сила от 1 януари 2019 г.
На вниманието на депутатите се поставя и ратификацията на Споразумението за стратегическо партньорство между Европейския съюз и неговите държави членки от една страна и Канада от друга. То е подписано на Срещата на високо равнище ЕС – Канада на 30 октомври 2016 г. в Брюксел и беше одобрено от ЕП на 15 февруари 2017 г. Отделни негови части се прилагат временно от 1 април 2017 г., защото е споразумение от смесен тип. Пълното ми влизане в сила ще се осъществи след приключване на процеса на ратифицирането му и съответни други вътрешни процедури във всички държави членки на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.