НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Светослав  Глосов, АПИ: Не всички пътни участъци, които БСП искат да се проверят, са строени или ремонтирани в последните 5 години

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Не всички пътни участъци, които БСП искат да се проверят, са строени или ремонтирани в последните 5 години

7 Декември 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Не всички пътни участъци, които БСП искат да се проверят са строени или ремонтирани в последните 5 години, заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов в сутрешния блок на бТВ, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Искането на народните представители от Парламентарната група на „БСП за България“ в 44-то Народно събрание е за извършването на независима експертиза на пътната настилка на участъци от републиканските пътища, строени и въвеждани в експлоатация в периода 1982-2016 г.
Инж. Глосов подчерта, че в посочените от БСП 16 участъка има и такива, които са строени и въвеждани в експлоатация в началото на 80-те години, като само 4 от тях са ремонтирани от 2015 г. досега. Някои от участъците по АМ „Хемус“ са построени преди 30 години и не са ремонтирани. В списъка на депутатите е и отсечката между Чирпан и Стара Загора, която не е изградена в последните 5 години, не е ремонтирана и беше пусната в движение през 2007 г. от г-н Станишев, припомни инж. Глосов. Председателят на УС на АПИ посочи, че през 2014 г., когато управляваше правителството на БСП на премиера Орешарски, ЕК е направила пълна ревизия на пътищата, построени с периода 2007-2013 г. със средства от оперативните програми и тогава проверката е направена от ангажирана от комисията независима лаборатория от Италия.
Председателят на УС на АПИ подчерта, че в отговора, изпратен до БСП е предложено да се създаде експертна група, в която да се уточнят както мерките за безопасност, така и методиката, по която ще бъдат взети пробите за исканата от тях проверка. Хубаво е специалистите от независимата европейска лаборатория, с която БСП водят разговори, заедно с нашите експерти да уточнят методиката на пробите. Затова в отговора до народните представители сме ги поканили, позовайки се на нормативната база, която същите тези депутати са приели преди време, да представят техни специалисти, които заедно с нашите да намерят начин за извършване на такава проверка, обясни инж. Глосов. Всяка една такава проверка изисква методика в зависимост от вида на изпитването, което трябва да се направи, спазването на определени нормативи - да бъде обезопасен пътят, да бъде отбито движението, категоричен е председателят на УС на АПИ.
Относно предстоящото пътуване за Коледа, когато традиционно трафикът е интензивен, инж. Глосов съобщи, че предстои пускане на движението по новия 24-километров участък от АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. През следващата седмица веднага след като завърши работата на приемателната комисия движението ще бъде пуснато и за предстоящите празници от Кресна до Кулата ще се пътува по магистрала. Председателят на УС на АПИ посочи, че за повишаване безопасността на движение по Коледа, когато много хора тръгват на път, в последния работен ден преди 5-те почивни дни, ще бъде спряно движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по всички магистрали и най-натоварените пътни направления. Ограничението ще бъде от 16 ч. до 20 ч. на 21 декември - последният работен ден преди празниците, както и в последния почивен ден - 26 декември, от 14 до 20 ч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Поканили сме  БСП да покажат техните специалисти, които заедно с нашите да намерят начин за извършване на проверка на пътищата

Инж. Светослав Глосов, АПИ: Поканили сме БСП да покажат техните специалисти, които заедно с нашите да намерят начин за извършване на проверка на пътищата

7 Декември 2018 | 07:47 | Агенция "Фокус"
София. Поканили сме БСП да покажат техните специалисти, които заедно с нашите да намерят начин за извършване на проверка на пътищата. Това каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов в „Тази сутрин“ по бТВ във връзка с искането на БСП за независима експертиза на пътищата в България.
„В писмото, което ние сме направили като отговор на писмото на БСП сме посочили нормативната база, действаща към момента, която тези депутати са приели преди време. Предвид медийния интерес на целия този проблем, ние сме ги поканили да покажат техни специалисти, които заедно с нашите да намерят начин за извършване на такава проверка“, каза инж. Глосов. По думите му всяка една такава проверка изисква методика. Той уточни, че трябва да се спазват определени нормативи, да бъде обезопасен пътят, който ще се проверява и да бъде отбито движението. „Ние сме дали нашето съгласие“, допълни още председателят на УС на АПИ.
„Ние сме им предложили да направим работна група с техни специалисти, да бъдат доказани начините за обезопасяване, всичко, което е необходимо“, допълни още инж. Глосов.
Инж. Глосов обърна внимание, че през 2014 г. по искане на правителството на Орешарски е направена пълна ревизия на пътищата, построени по оперативните програми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Камарата на инженерите ни подкрепят в желанието за експертиза на пътищата в независима европейска лаборатория

Елена Йончева, БСП: Камарата на инженерите ни подкрепят в желанието за експертиза на пътищата в независима европейска лаборатория

6 Декември 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на инженерите ни подкрепят в желанието за експертиза на пътищата в независима европейска лаборатория. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева след среща с Камарата на инженерите в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ контролът на пътищата е в интерес на българския строител.
„Става дума какъв е контролът на бенефициента на държавата, когато се възлагат обществени поръчки при строителство. Тук нашата битка съвпада с тази на Камарата на инженерите. Считаме, че когато има добър контрол от камарата на инженерите, защото считаме, че когато има добър контрол от страна на държавата при строителство, включително на пътища, означава по-малко корупция, по-качествен строеж и по-голям шанс за фирмите да се конкурират и по-справедлива бизнес среда“, каза Йончева. Тя посочи, че желанието на БСП за експертиза на пътищата съвпада със желанието на инженерите.
Доц. д-р. инж. Методи Андреев заяви, че Камарата на инженерите провежда срещи с всички парламентарни групи. По думите му строителният надзор трябва да е независим. Той коментира и темата за пълния инженеринг. „Въпросът с пълния инженеринг достигна предела си. Всъщност това е фундамента на българската грандкорупция. Ние сме много разтревожени, защото вече общественият интерес няма как да бъде защитен. В тази битка практически ние искаме да постигнем една независимост между отделните участници“, заяви още Андреев. По думите му иначе се получават скъпи и лоши обекти.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява независима европейска лаборатория да провери магистралите в страната (ОБЗОР)

БСП настоява независима европейска лаборатория да провери магистралите в страната (ОБЗОР)

5 Декември 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
София. На 14 ноември БСП внесе за втори път искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната. Тогава лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че действията им идват в отговор на Камарата на строителите, които настояха за оставките на четиримата депутати от левицата, внесли първото искане. От АПИ изпратиха отговор до народните представители от ПГ на „БСП за България“ на 4 декември. В него се посочва, че Агенцията е анализирала нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка, и е установено, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за етапа на строителство на пътната инфраструктура, а след въвеждането на обектите в експлоатация не е предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътни обекти. В отговора си АПИ предложи на ПГ „БСП за България“ да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит. От АПИ обясняват, че евентуалното съгласие за експертиза е необходимо да бъде предшествано от уточняване на вида изследване, точно на кой метър от участъка ще бъде извършено, при какви мерки за безопасност, при какви условия и от кого.
На 5 декември председателят на БСП Корнелия Нинова коментира на брифинг в парламента, че отговорът на АПИ е опит случаят да се „замете“. „В писмото на АПИ се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е да не може да се направи проверка на вече построен път. Твърди се, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството“, обясни тя. „Неприемливо е твърдението, че такива проверки, трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя. Тоест строителят да проверява сам себе си“, коментира Нинова и уточни, че това не може да гарантира обективност. „Неприемливо е опозицията да дава експерти на АПИ, за да решат проблема. Това предложение означава две неща - или некомпетентност, която АПИ признава, че не може да се справи, или е поредният опит да ни накарат да се сговорим“, заяви лидерът на левицата. „Настояваме за трета независима страна, която да бъде европейска независима лаборатория, не оперирала досега в България“, каза още Корнелия Нинова.
Говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева обясни, че партията ще посочи конкретните точки по магистралите, от които европейска лицензирана лаборатория да вземе „ядките“. „Ще се направи проект за организация на движението по време на взимането на „ядките“. Той ще бъде съгласуван и одобрен от АПИ“, посочи тя и допълни, че всички отсечки, посочени от БСП, са построени или ремонтирани през последните 5 години. „Няма да създаваме експертна група, защото считаме, че европейската лицензирана лаборатория ще вземе необходимите „ядки“. Тя ще ни даде информация за качеството на пътната настилка, за дебелината на пластовете и качеството на материалите, които са вложени. Дали качеството и дебелината отговарят на техническите изисквания“, заяви Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Ще посочим конкретните точки по магистралите, от които европейска лицензирана лаборатория да вземе „ядките“

Елена Йончева, БСП: Ще посочим конкретните точки по магистралите, от които европейска лицензирана лаборатория да вземе „ядките“

5 Декември 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. Какво ще направим, след като получихме писмото на АПИ - ще посочим от къде да бъдат взети „ядките“, конкретните точки. В писмото ни до АПИ вече сме посочили отсечките от магистралите. Това каза на брифинг в Народното събрание говорителят на ПГ на БСП Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се направи проект за организация на движението по време на взимането на „ядките“. Той ще бъде съгласуван и одобрен от АПИ“, посочи тя и допълни, че всички отсечки, посочени от БСП са построени или ремонтирани през последните 5 години. „Няма да създаваме експертна група, защото считаме, че европейската лицензирана лаборатория ще вземе необходимите „ядки“. Тя ще ни даде информация за качеството на пътната настилка, за дебелината на пластовете и качеството на материалите, които са вложени. Дали качеството и дебелината отговарят на техническите изисквания“, заяви Елена Йончева. „След получаване на АКТ 16 няма никакво законово основание, което да забранява извършването на техническа експертиза. Когато има съмнения и видими повреди на пътя, е необходимо да бъде извършена такава техническа експертиза“, обясни тя. „Не са изключени недобросъвестно съставени протоколи по отношение на качеството. Не са изключени недобросъвестно направени лабораторни изследвания“, каза още Елена Йончева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Камарата на строителите организира подписка срещу твърдения за корупция и злоупотреби - защо е срещу опозицията, а не срещу ОЛАФ

Корнелия Нинова, БСП: Камарата на строителите организира подписка срещу твърдения за корупция и злоупотреби - защо е срещу опозицията, а не срещу ОЛАФ

5 Декември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на строителите организира подписка сред своите работници за преустановяване необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Защо не направите подписка срещу ОЛАФ, а сте тръгнали да правите подписка срещу опозицията“, коментира тя. „Уважаеми строители, когато казваме нещо не просто твърдим необосновано, а се подписваме с имената си и подписите си“, заяви лидерът на левицата. „Такова твърдение с имена и подписи е подадено в Прокуратурата. Там има сигнал със същите твърдения за злоупотреби и съмнения за корупция от ОЛАФ“, обясни Корнелия Нинова. „Това ще бъде прецедент и в европейската политическа история - подписка не срещу управленско решение или процедура, проведена от управляващи, а срещу опозицията и то защото търси истината“, обяви тя. „Ние искаме независима европейска лаборатория да каже фактите, а органите да се заемат оттам нататък“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Отговорът на АПИ на искането ни за проверка на магистралите е опит случаят да се „замете“

Корнелия Нинова, БСП: Отговорът на АПИ на искането ни за проверка на магистралите е опит случаят да се „замете“

5 Декември 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Получихме отговор от АПИ на искането ни за проверка на строителството на някои отсечки от магистралите. Чак след 30 дни, но все пак отговор. За нас той е опит да ни се „хвърли прах в очите“ и да се „замете“ случаят. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В него се съдържат неверни твърдения. Абсурдно е да не може да се направи проверка на вече построен път. Твърди се, че такива проверки могат да се правят само по време на строителството“, обясни тя. „Неприемливо е твърдението, че такива проверки, трябва да се правят от лаборатория, посочена от изпълнителя. Тоест строителят да проверява сам себе си“, коментира Нинова и уточни, че това не може да гарантира обективност. „Неприемливо е опозицията да дава експерти на АПИ, за да решат проблема. Това предложение означава две неща - или некомпетентност, която АПИ признава, че не може да се справи, или е поредният опит да ни накарат да се сговорим“, заяви лидерът на левицата. „Настояваме за трета независима страна, която да бъде европейска независима лаборатория, не оперирала досега в България“, каза още Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ предлага на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките

АПИ предлага на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките

4 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Пътна инфраструктура“ предлага на БСП да определи пътни експерти, с които да се потърсят решения за експертиза на настилките. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Агенция „Пътна инфраструктура“ изпрати отговора до народните представители от Парламентарната група на „БСП за България“ в 44-то Народно събрание по повод искането им за извършването на независима експертиза на пътната настилка на участъци от републиканските пътища, строени и въвеждани в експлоатация в периода 1982-2016 г. В писмото се посочва, че АПИ е анализирала нормативната база, определяща извършването на експертиза и изпитвания на пътната настилка. Установено е, че разписаните процедури в нормативните актове се отнасят за етапа на строителство на пътната инфраструктура, а след въвеждането на обектите в експлоатация не е предвиден ред, по който да бъдат изпълнявани изследвания на вече готовите пътни обекти. Предвид широкия обществен интерес, както и политизирането на въпроса, АПИ предлага на ПГ „БСП за България“ да излъчи работна група от пътни експерти, с която представителите на Агенция „Пътна инфраструктура“ да потърсят варианти за експертни и технически решения, съответстващи на законовите рамки, подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ и на международния опит. В отговора се посочва, че евентуалното съгласие за експертиза е необходимо да бъде предшествано от уточняване на вида изследване, точно на кой метър от участъка ще бъде извършено, при какви мерки за безопасност, при какви условия и от кого.
Пълният текст на писмото до Парламентарната група на „БСП за България“ в приложения линк - http://www.api.bg/files/6815/4393/7602/pismo_BSP.pdf
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вяра Емилова, БСП: Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме

Вяра Емилова, БСП: Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме

4 Декември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме АПИ за отговор на нашето искане за независима експертиза на пътищата – изминаха 30 дни, откакто го внесохме. Това каза секретарят на БСП Вяра Емилова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На 6 ноември група депутати от БСП внесе искане в АПИ за извършване на независима проверка в европейска лаборатория. Почти 30 дни по-късно ние нямаме никакъв отговор. Обръщаме се днес към АПИ да поемат своята отговорност и да отговорят на нашето питане. Припомняме, че Елена Йончева лансира и петиция със същата цел до ЕК и ОЛАФ. Към момента, може да проверите в интернет, е подписана от над 12 600 души“, подчерта Емилова. Тя заяви, че БСП декларира пълната си подкрепа към действията на Елена Йончева. „Призоваваме всички български граждани, които искат - да подкрепят петицията, могат да я намерят лесно“, допълни Вяра Емилова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе за втори път искане в АПИ за независима проверка на магистралите в страната (ОБЗОР)

БСП внесе за втори път искане в АПИ за независима проверка на магистралите в страната (ОБЗОР)

14 Ноември 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. БСП внесе за втори път искане в Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите в страната. Лидерът на партията Корнелия Нинова обясни, че действията им идват в отговор на Камарата на строителите, които настояха за оставките на четиримата депутати от левицата, внесли първото искане. Преди седмица Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски поискаха от АПИ независима европейска лаборатория да провери определени участъци от магистралите, които са строени през последните пет години. От Камарата на строителите реагираха като поискаха оставките на четиримата депутати в срок до 18 ноември и дори заплашиха, че ще блокират парламента, за да не ги допускат до работа.
В сряда Нинова обяви, че с внасянето на искането, сега подписано от всички 79 народни представители на БСП, те застават зад четиримата си колеги и се обявяват за нормалността в държавата. Според нея реакцията на Камарата на строителите е абсурдна за нормална, европейска, правова държава, а работата на бизнеса не е да ограничава конституционни права на народни представители. „Показателна е втората акция на едрия бизнес в България, след първата, в която застанаха зад Валери Симеонов и заплашиха, че ще изкарат работници срещу майките. Искаме да се върне нормалността, законността и правовия ред и всеки да прави това, за което е избран“, коментира Нинова.
Тя подчерта, че въпросната проверка трябва да се осъществи от независима европейска лаборатория, която не е работила в България, няма представителство тук и не е несвързана по никакъв начин със страната ни. По думите на Нинова от АПИ са отговорили, че и до сега са правени проверки, но само по документи, докато от БСП настояват за експериментална. „Да се вземат ядки от тези места, които сме посочили, и да се направи обективен анализ на качеството и на изпълнението“, поясни тя. На въпрос какво ще предприеме парламентарната й група, ако от АПИ откажат проверката, тя отговори: „Ще продължим по европейска линия.“ Нинова припомни и, че преди повече от година народният представител от "БСП за България“ Жельо Бойчев е внесъл сигнали в прокуратурата за незаконосъобразно разходване на средства за изграждането на магистрали. „Внесохме ги с много конкретни факти и доказателства и би трябвало прокуратурата да се занимава и с този въпрос“, каза тя.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Внесеното искане от БСП е същото от миналата седмица

АПИ: Внесеното искане от БСП е същото от миналата седмица

14 Ноември 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Внесеното днес от БСП искане за извършване на полеви изпитвания на настилката на участъци от републиканските пътища е същото, каквото постъпи през миналата седмица. Единствената разлика е, че под предишното са се подписали 21 народни представители от парламентарната група на социалистите, а сега от 79. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по повод запитвания от медии каква е разликата между двете постъпили искания.
Исканата проверка е за участъци, построени както през последните години, така и за отсечки от АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“, изграждани в предишни периоди, включително и за участъка между Чирпан и Стара Загора на АМ „Тракия“, построен в периода 2005-2007 г. и за чийто ремонт сега ще са необходими около 60 млн. лв.
В момента АПИ подготвя отговор до депутатите като се проверяват всички закони и нормативни документи, регламентиращи проверка от външни лица. Предстои в следващите дни отговорът да бъде изпратен.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Илиян Терзиев, Камара на строителите: Не сме против проверките, желанието ни е да не се говори преди да има резултат

Инж. Илиян Терзиев, Камара на строителите: Не сме против проверките, желанието ни е да не се говори преди да има резултат

14 Ноември 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Никога не сме поставяли въпроса, че не желаем проверки. Желанието ни е да не се говори преди да има резултат от проверките. Това каза пред журналисти в парламента председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев след среща с ПГ на „Обединени патриоти“ по повод внесеното от БСП искане за независима проверка на магистралите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние не сме против проверките, каквито и да са те. Проверки е имало и по време на строителството и сега“, заяви той. „Бихме желали, ако може да не се шуми преди да се докаже, каквато и да е вина“, обясни инж. Терзиев. Той уточни, че на срещата с „Обединени патриоти“ Камарата е поставила много от проблемите си по отношение на законността, засегната е темата за фалшивите новини. „Не за първи път получаваме подкрепа от „Обединени патриоти“. Благодарим за ползотворната среща“, каза още Илиян Терзиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Тези, които организират кампания срещу българските строители, очевидно работят за чуждите

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Тези, които организират кампания срещу българските строители, очевидно работят за чуждите

14 Ноември 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
София. Тези, които правят организирана кампания срещу българските строители, очевидно работят за чуждите. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов след среща с Камарата на строителите в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Политици, отговорни за различни стопански отрасли в страната, не трябва да си го позволяват“, заяви той и обяви, че уронването на стопанския имидж трябва да бъде наказуемо или да подлежи на сериозна имуществена санкция. „Формулирахме като основна задача защитата на доброто име на строителите и на отраслите в българската индустрия. Втората задача е образованието, третата е работната ръка“, обясни Искрен Веселинов. „Продължават усилията ни да облекчим достъпа на българи от българските диаспори до трудовия пазар в България“, коментира той. „Смятаме, че Камарата трябва да има инструменти да се саморегулира. Да има санкции към строителите с нарушения, които да се показват, когато си партнират с община или с държавата“, каза още Искрен Веселинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Проверката на магистралите трябва да се осъществи от лаборатория, която не е свързана с България

Корнелия Нинова, БСП: Проверката на магистралите трябва да се осъществи от лаборатория, която не е свързана с България

14 Ноември 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на магистралите трябва да се осъществи от независима европейска лаборатория, която не е работила в България, няма представителство и не е несвързана със страната. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди депутати от ПГ на „БСП за България“ да внесат за втори път искането до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите – този път от името на цялата група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Нинова от АПИ са отговорили, че и до сега са правени проверки, но само по документи, докато от БСП настояват за експериментална. „Да се вземат ядки от тези места, които сме посочили и да се направи обективен анализ на качеството и на изпълнението“, поясни тя. На въпрос какво ще предприеме парламентарната й група, ако от АПИ откажат проверката, тя отговори: „Ще продължим по европейска линия.“
Тя припомни и, че преди повече от година народният представител от "БСП за България“ Жельо Бойчев е внесъл сигнали в прокуратурата за незаконосъобразно разходване на средства за изграждането на магистрали. „Внесохме ги с много конкретни факти и доказателства и би трябвало прокуратурата да се занимава и с този въпрос“, каза Нинова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искането на Камарата на строителите за оставки на депутати е абсурдно

Корнелия Нинова, БСП: Искането на Камарата на строителите за оставки на депутати е абсурдно

14 Ноември 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Искането на Камарата на строителите за оставки на депутати е абсурдно. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди депутати от ПГ на „БСП за България“ да внесат за втори път искането до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите – този път от името на цялата група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По повод искането от страна на Камарата на строителите в България четиримата депутати от БСП, внесли първото искане за проверка на пътищата, да подадат оставка, Нинова коментира: „Това е драстично нарушаване на закони, на правила и на морални норми. Работата на бизнеса не е да ограничава конституционни права на народни представители да си вършат делата така, както намерят за добре“. По думите й това поведение е абсурдно за нормална, европейска, правова държава. „То е и показателно. Втора акция на едрия бизнес в България след като в първата застанаха зад Валери Симеонов и заплашиха, че ще изкарат работници срещу майки“, отбеляза Нинова. „Искаме да се върне нормалността, законността, правовия ред и всеки да прави това, за което е избран или назначен и то да го прави качествено. Не ни пречете ние да си свършим качествено работата“, заяви тя. Нинова уточни, че БСП са провели среща с представители на Строителната камара преди да внесат искането си за независима проверка. „Това, което ние можем да им гарантираме са правила за работа, законност, еднакви условия за всички, никакъв политически натиск, рекет и изнудване в упражняване на тяхната работа. Но срещу това бихме искали почтеност и качество на строителството. Нека да си гледат тяхната работа да строят качествено и да ни оставят ние да си гледаме нашата“, коментира още лидерът на БСП.


Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група

14 Ноември 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме отново искането в АПИ за независима проверка на магистралите - този път от името на цялата парламентарна група. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова преди депутати от ПГ на „БСП за България“ да внесат за втори път искането до агенцията за независима проверка на магистралите, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма разлика от предишното искане по съдържание и това, което днес внасяме. Преди една седмица четирима наши колеги - Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха искане независима европейска лаборатория да провери определени участъци от магистралите, които са строени през последните пет години. Сега внасяме същото искане със 79 подписа, това е действие за връщане на нормалността в държавата“, коментира Нинова. „След като колегите внесоха искането, Камарата на строителите реагира абсолютно неадекватно, заявявайки, че иска оставката на тези 4 депутати, поставяйки срок до 18 ноември и заплашвайки, че ако това не се случи, ще блокират парламента и няма да ги допускат до работа. Днес, с тези 79 подписа заставаме зад четиримата колеги цялата парламентарна група и отново искаме тази проверка. Ще доведем тези искания до край“, обясни Нинова.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от ПГ на „БСП за България“ ще внесат искане до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите

Депутати от ПГ на „БСП за България“ ще внесат искане до Агенция „Пътна инфраструктура“ за независима проверка на магистралите

14 Ноември 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. В 11.30 часа в сградата на Агенция „Пътна инфраструктура“ в София, бул. „Македония“ 3, депутати от ПГ на „БСП за България“ ще внесат искане до агенцията за независима проверка на магистралите от името на всички народни представители от ПГ на левицата. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев: БСП е единственият стабилен политически фактор

Драгомир Стойнев: БСП е единственият стабилен политически фактор

12 Ноември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. "Пътят, по който е поело ръководството и партията - представяне на конкретни алтернативни политики и извеждане на дебата от парламента и сред обществото, представяне на Визия за развитие на страната ни, очертава БСП, като единствения стабилен политически фактор". Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че на заседанието на Националния съвет на партията са били обсъдени важни теми, сред които алтернативният бюджет на партията, като подчерта, че тази точка е била приета единодушно. Той коментира, че в една партия е хубаво да има различни гласове, има и хора които не са съгласни, но голямата част са съгласни с водените политики. На въпрос за вестник "Дума", той обясни, че изпълняващият длъжността Йордан Мичев е подал оставка, но ще продължи работата си във вестника. Стойнев допълни, че ще бъде проведен конкурс и през януари месец ще бъде избран нов главен редактор, а до тогава длъжността временно ще се изпълнява от Ивелин Николов.
Драгомир Стойнев подчерта, че живеем в два паралелни свята - светът на управляващите, които чрез медиите внушават на хората как всичко е прекрасно, как държавата е стабилна и доходите се увеличават и реалната картина на българските граждани, които трудно смогват да свързват двата края, трудно плащат своите комунални услуги, граждански застраховки и други разходи със заплатите, които взимат. "Това напрежение и липсата на институции, които да защитават техните интереси, водят до протести", заяви той и даде като пример организацията на граждани сами да залавят крадци, сами да асфалтират пътища между две населени места. Стойнев коментира, че управляващите започват да се чувстват недосегаеми и не чуват проблемите на хората. "Проблемите на майките на деца с увреждания можеха да бъдат решени много по-рано и ние настоявахме за това- законите да бъдат приети още през август, но управляващите решиха че е време да си вземат ваканция. Предупрежденията на БСП по повод увеличаването на цената на хляба и предложението за намаляване на ДДС върху него, отново не бяха чути", каза зам.-председателя на ПГ на левицатa и подчерта, че вместо това- отново е предложен един бюджет, който ще бъде харчен по непрозрачен начин.
"Трябва да сме наясно с приоритетите си. Ако първи приоритет е справянето с демографската криза, за това трябва да се предприемат нужните мерки", заяви Стойнев. Той допълни, че левицата е предложила в тази посока за работещите майки- за второ и трето дете да има еднократна помощ от 6 400 лв. По думите му с подобни мерки младите хора ще усетят помощ от страна на институциите. Според него хората искат именно това, както и реформи и нови методи на управление. "Трябва да има предсрочни избори. Не случайно казахме, че докато Валери Симеонов не подаде оставката, няма да се регистрираме в НС. Ако той крепи това правителство, нека още днес всички да си я подадат", заключи Драгомир Стойнев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев: БСП има силите не само да предложи алтернатива, но и да я изпълни

Антон Кутев: БСП има силите не само да предложи алтернатива, но и да я изпълни

12 Ноември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. България влезе в ситуация, в която изборите не са изключени, и то съвсем скоро. БСП има силите, не само да предложи алтернатива, но и да и да я изпълни, за което ще е нужна много работа. Това заяви пред БНТ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Според него който и да вземе властта, трябва да е с единствената цел - да промени държавата. "Никой няма право да пребивава във властта, ако няма идея как да направи тези промени", заяви той. Кутев подчерта, че БСП е силна и разломи няма. Според него на вчерашния пленум се е провел разговор, който винаги се е водил в БСП и е бил полезен.
Помолен да коментира искането от страна на прокуратурата за сваляне на имунитета на двама депутати от БСП, Кутев заяви: "Когато говорим за КТБ, нека сме наясно, че има един човек, който участваше пряко. Той беше депутат и бизнесмен и много добър със собственика и управителя на банката преди да фалира тя. От там се източиха много пари и бяха замесени много имена, включително и на действащи тогава министри". Според него от всичко това, след 4 години разследване, прокуратурата установи, че небесно сините очи на Елена Йончева източват КТБ. "Това е цинизъм. Делян Пеевски успя да узакони стотици милиони, антокорупционната комисия го проверява и установява, че всичко е законно. Как става така - за 4 години 600 млн. лв. - 800 млн. лв. стават напълно законни?", попита Кутев. Той подчерта, че от началото на годината има 10-15 видими убийства, 10 коли изчезват в София само за ден. Всичко това обаче излиза извън пряката дейност на прокуратурата, а Елена Йончева се оказва човекът, който е източил КТБ и пере пари. Социалистът припомни, че излиза в един вестник информация, че Йончева ще е водач на листата на БСП и прокуратурата изведнъж намира в нея банков обирач, а Камарата на строителите решава, че ще ѝ иска оставката. "Не знам кой ги навързва тези работи, но знам, че ако проблемът на тази държава е Елена Йончева, то всички - през министър-председателя, главния прокурор и шефа на Камарата на строителите, трябва да си тръгнат веднага. Те нямат смисъл, щом имат толкова власт и това им е проблемът", добави той.
По повод на искането на Камарата на строители за оставки на 4-ма депутати от БСП, Кутев коментира, че чл. 12 от Конституцията казва, че граждански сдружения, каквото са и те, нямат право да се занимават с политически искания. "Да се иска оставката на депутат за това, че иска проверка на публични средства и да се казва, че това вреди на имиджа на България, е недопустимо", заяви той. По думите му те нарушават и диалога с работниците, което ще доведе, от своя страна, до допълнително напрежение в тези отношения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП излезе с декларация в защита на четиримата си депутати, внесли искане за ревизия на пътищата в АПИ  (ОБЗОР)

БСП излезе с декларация в защита на четиримата си депутати, внесли искане за ревизия на пътищата в АПИ (ОБЗОР)

11 Ноември 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
София. БСП излезе с декларация в защита на четиримата си депутати, внесли искане за ревизия на пътищата в АПИ. Чрез декларацията си БСП се обръща към институциите и гражданите на републиката с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция. Според БСП опитите за ограничаването на правата на опозиционните народни представители започват да придобиват системен характер, изразяващ се в действия на парламентарното мнозинство, основани изцяло върху политическата целесъобразност, без да се съобразяват с основният закон на държавата. Левицата пояснява, че заявеното намерение от корпоративни организации за препятстване на дейността на народни представители се намира в разрез с основни принципи на конституционно установения ред, каквито са свободата на убеждение и неговото изразяване, както и свободния мандат на парламентаристите. Стана ясно, че документът ще бъде изпратен и до европейските институции. Декларацията на БСП бе приета на заседанието на Националния съвет на партията и бе във връзка с искането на Строителната камара за оставката на депутатите Елена Йончева, Крум Зарков, Христо Проданов и Георги Свиленски. Предложението за документа направи лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Пред журналисти преди Пленума лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че този път ПГ на „БСП за България“ ще внесе отново подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа. „Елате и ни извадете от парламента за това, че искаме истината и че се борим срещу евентуални корупционни практики. Абсолютно е недопустимо в правова и демократична държава бизнес да поставя условия на депутатите, да не изпълняват основните си правомощия, да искат информация и да се борят срещу корупцията. Обръщам се към Камарата на строителите. Знаем колко сте големи и колко сте силни, но има неща, които са по-силни и по-големи от всеки от нас. Това са Конституцията и основните права на българските граждани. Нито ще подават оставки четиримата, нито ще спрат да ходят на работа“, заяви още Нинова.
Лидерът на БСП коментира още и изказването на ГЕРБ за служебния кабинет на президента Румен Радев. Тя посочи, че ГЕРБ ги е страх от служебен кабинет на държавния глава, но според нея това не може да е основание да оспорват Конституцията.
Пленумът на БСП утвърди алтернативния бюджет за 2019 г. Той бе заложен като точка в дневния ред на Националния съвет и бе представен от заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Бюджетните политики на опозицията дават стойностно изражение на тези, заложени в проекта „Визия за България“. Бюджетната философия на опозицията е „Устойчиво социалноикономическо развитие с финансова стабилност”. Цели на БСП са гарантирано национално финансиране на политиките за устойчиво социалноикономическо развитие и възстановяване на доверието в социално - и здравноосигурителната система. Алтернативните бюджетни цели на левицата са намаляване на бедността и неравенствата и преодоляване на задълбочаващите се регионални различия. В хода на дискусията постъпиха и някои допълнения към проекта за алтернативен бюджет.
Алтернативният бюджет на БСП бе представен на 5 ноември 2018 г. За публичното обсъждане бяха поканени синдикати, работодателски, граждански и браншови организации, както и политически партии. Опозицията внася за втора поредна година предложение за алтернативни бюджетни политики.
Пленумът на БСП реши още четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП да се проведе на 26 януари в НДК. Членовете на Националния съвет насрочиха конгреса за 10.00 часа и утвърдиха 4 точки в дневния ред. По първа точка лидерът на БСП Корнелия Нинова ще представи политически доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП". Делегатите ще обсъждат и проекта „Визия за България“. На вниманието на конгреса ще бъде представен и отчет за дейността на членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България, през мандат 2014-2019 г. Конгресът трябва да приеме и предизборна платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019 г. Точка в дневния ред на конгреса, свързана с промяна на Устава на партията, няма да има. Съгласно Устава на БСП конгресът е върховен орган на партията, който се избира за срок четири години и заседава не по-малко от веднъж годишно. Последното заседание на 49-ия конгрес беше през октомври 2017 г.
Пленумът на БСП се занимаваше още с реда за номиниране на кандидати за членове на Европейския парламент и проекта за подготовката на работна програма на партията за участие във вота. Националният съвет разгледа и проект за стратегия за ляв медиен пул и развитието на в. „Дума“. На заседанието стана ясно, че Йордан Мичев подава оставка като временно изпълняващ длъжността главен редактор на вестник „Дума“ и остава на длъжността зам.-главен редактор. Националният съвет откри процедура за избор на главен редактор - титуляр до края на януари и избра комисия за организиране на подбора с председател Иван Токаджиев. До избора на главен редактор, Националният съвет на БСП определи длъжността да се заема от Ивелин Николов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Не отговаря на истината твърдението на Елена Йончева, че срещата с БСП  бе заради нейното искане за експертиза на магистралите

Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Не отговаря на истината твърдението на Елена Йончева, че срещата с БСП бе заради нейното искане за експертиза на магистралите

11 Ноември 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
София. Искам да опровергая неистините, които се разпространиха в публичното пространство и с които за пореден път се уврежда авторитетът на строителния бранш. Депутатът Елена Йончева, заяви, че КСБ се е срещала с БСП заради нейното искане за експертиза, внесено в АПИ, което категорично не отговаря на истината. Това заяви изпълнителният директор на КСБ в предаването „Тази неделя“ по бТВ. „КСБ излезе с Декларация и след това изпрати писма до всички парламентарно представени сили, председателя на НС, Президента и Премиера с искане за срещи, заради създалата се негативна за българския строителен бранш атмосфера, резултат от необосновани атаки, в които прозират политически цели“, обясни инж. Мазнев. В декларацията на КСБ се посочва, че тези атаки се отразяват тежко на авторитета и на работата на строителния бранш, върху който заради недоказани твърдения, хвърлени в публичното пространство, се слагат обидни етикети. „На тези срещи наред с искането на КСБ да спре използването на бранша за трупане на политически дивиденти, ние представихме и нашите идеи за промени в законодателството, които да направят по-ефективен строително-инвестиционния процес. Апелирахме към политиците да бъдат по-мъдри, когато отправят послания към европейските институции, както и да се говори с факти и доказателства, а не просто защото някой иска да си прави политическа кампания“, обясни инж. Мазнев.
„КСБ е за осветляване на сектора, ние сме сред първите организации подписали меморандум за сътрудничество с КПКОНПИ. Нещо повече поискали сме среща с ОЛАФ, за да представим нашата позиция, във връзка с разпространението на подвеждащи, не отговарящи на истината информации, касаещи изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани, с подкрепата на европейските фондове“, каза още изп. директор на Камарата. КСБ посочва, че проектите, реализирани с подкрепата на фондовете на ЕС, се контролират и проверяват от всички нормативно регламентирани органи –български и европейски, преминали са съответните комисии, одити и т.н. „Ние считаме, че проектите се реализират според българското и европейското законодателство и вярваме, че в нашата страна съществуват достатъчно институции, които работят добре и гарантират тяхната законност и прозрачност“, е позицията на организацията.
„Безспорно все още искаме оставките на четиримата депутати от БСП, те са заради политическото говорене и уронването на авторитета на строителния бранш с необосновани внушения за корупция, а не заради експертизата относно качеството на изпълнение на определени проекти от пътния сектор. Искаме г-жа Йончева да обясни къде е връзката корупция–качество. Когато искаш да ти дойде майстор и да ти направи банята и се получат някакви отклонения в качеството, има ли корупция? Недостатъци, свързани с качественото изпълнение има навсякъде по света. Но когато се говори за корупция и се увлича цял бранш с такива тежки обвинения, когато се говори преди да има каквито и да е доказателства- това уронва престижа както на бранша, така и на заетите в него хора. Вече станаха твърде много атаките срещу нас. Това влияе върху доверието от чуждите ни партньори“, заяви Мирослав Мазнев. Той допълни, че браншът все още не е получил извинение от президента Радев, както и че само той не е отговорил на поканата за среща с Камарата. Инж. Мазнев каза още, че към КСБ има Комисия за професионална етика, в която постъпват жалби. Те се обсъждат в широк състав, след което се вземат съответните решения.
Изп. директор на КСБ потвърди решимостта на организацията за протестни действия след 18.11.т.г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе на 26 януари в НДК

Четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе на 26 януари в НДК

11 Ноември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Четвъртото заседание на 49-ия конгрес на БСП ще се проведе на 26 януари в НДК, научи репортер на Агенция „Фокус“. Решението бе взето на заседание на Националния съвет на партията. Членовете на Пленума насрочиха конгреса за 10.00 часа и утвърдиха 4 точки в дневния ред. По първа точка лидерът на БСП Корнелия Нинова ще представи политически доклад „България и Европа днес. Визия за утрешния ден. Задачите на БСП". Делегатите ще обсъждат и проекта „Визия за България“. На вниманието на конгреса ще бъде представен и отчет за дейността на членовете на Европейския парламент, избрани с листата на Коалиция за България, през мандат 2014-2019 г. Конгресът трябва да приеме и предизборна платформа за участието на БСП в изборите за Европейски парламент през 2019 г. Точка в дневния ред на конгреса, свързана с промяна на Устава на партията, няма да има. Съгласно Устава на БСП конгресът е върховен орган на партията, който се избира за срок четири години и заседава не по-малко от веднъж годишно. Последното заседание на 49-ия конгрес беше през октомври 2017 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на БСП утвърди алтернативния бюджет за 2019 г.

Пленумът на БСП утвърди алтернативния бюджет за 2019 г.

11 Ноември 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на БСП утвърди алтернативния бюджет за 2019 г., научи „Фокус“. Той бе заложен като точка в дневния ред на Националния съвет и бе представен от заместник-председателя на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Бюджетните политики дават стойностно изражение на политиките, заложени в проекта „Визия зя България“. Бюджетната философия на опозицията е „Устойчиво социалноикономическо развитие с финансова стабилност”. Цели на БСП са гарантирано национално финансиране на политиките за устойчиво социалноикономическо развитие и възстановяване на доверието в социално - и здравноосигурителната система. Алтернативните бюджетни цели на левицата са намаляване на бедността и неравенствата и преодоляване на задълбочаващите се регионални различия. В хода на дискусията постъпиха и някои допълнения към проекта за алтернативен бюджет.
Алтернативният бюджет на БСП бе представен на 5 ноември 2018 г. За публичното обсъждане бяха поканени синдикати, работодателски, граждански и браншови организации, както и политически партии.
Опозицията внася за втора поредна година предложение за алтернативни бюджетни политики.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НС на БСП единодушно подкрепи предложение на Корнелия Нинова за декларация в защита на правата на гражданите

НС на БСП единодушно подкрепи предложение на Корнелия Нинова за декларация в защита на правата на гражданите

11 Ноември 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. НС на БСП единодушно подкрепи предложение на Корнелия Нинова за декларация в защита на правата на гражданите. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В нея се посочва: „НС на БСП се обръща към институциите и гражданите на републиката с настояване да проявят активност за опазването на основните граждански и човешки права, залегнали в българската Конституция".
Според БСП опитите за ограничаването на правата на опозиционните народни представители започват да придобиват системен характер, изразяващ се в действия на парламентарното мнозинство, основани изцяло върху политическата целесъобразност, без да се съобразяват с основният закон на държавата.
Според левицата заявеното намерение от корпоративни организации за препятстване на дейността на народни представители се намира в разрез с основни принципи на конституционно установения ред, каквито са свободата на убеждение и неговото изразяване, както и свободния мандат на парламентаристите. „Посегателството, както и заплахите за ограничаване на свободата на народни представители и тяхната дейност от страна на граждани и други организации е пряко нарушение на Конституцията. Отправянето на заплахи за препятстване на дейността им в официален документ на Строителната камара представлява заплаха срещу конституционния ред в държавата и поставя под съмнение свободното упражняване на човешките и граждански права. В декларацията на Камарата бяха заплашени народните представители Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов заради изказани от тях мнения и предприети действия. НС и ПГ на „БСП за България” ясно заявяват своята подкрепа за колегите си, като разширява подкрепата на искането им с подписите на цялата парламентарна група", посочват от БСП.
„В нарушение на Правилника на Народното събрание от пленарна зала беше отстранен Председателят на ПГ на „БСП за България”, заради изказано мнение от трибуната. Отстраняването на зам.-председател на Народното събрание на опозицията, заради изказване на мнение представлява нарушение на основни граждански права, провъзгласени от Конституцията на България и от поредица международноправни документи", заявяват от левицата. Според БСП автономията на Народното събрание, като върховен орган изразител на властта на суверена, не може да служи за основание на мнозинството да ограничава правата на народните представители от опозицията, в разрез с установените от закона норми, включително Правилника на Народното събрание.
„Обръщаме се към съдебната власт да използва всички дадени ѝ от Конституцията правомощия да защити конституционния ред и парламентарната република. Снемането на имунитет на народен представител не бива да се превръща в обикновена стандартна процедура, която дава възможност за всеки формален повод народните представители да бъдат подлагани на натиск с прикрити, но и доста прозрачни политически намерения", посочват от БСП. От партията посочиха, че в българския парламент свободата на словото на един народен представител е най-голямото негово право, основно средство за защита правата на всички граждани на нашето общество. „Имунитетът за изказаните от него мнения и за гласуванията му в Народното събрание е необходимо условие за защита на правата на всички граждани. Опитите на ръководството на Народното събрание да въздейства върху решенията на опозиционните народни представители с административни мерки, често пъти нарушавайки правилника на Народното събрание, подкопават принципа за върховенство на правото. Политическата власт на мнозинството не означава налагане на политически и идеологически диктат, в разрез с принципите на свободата на съвестта и политическия плурализъм. Налагането на волята на временно парламентарно мнозинство върху опозицията със средствата на принуда, публична дискредитация и заплахи може да има за резултат поставянето на България в групата на несвободните държави, тенденция която за съжаление се наблюдава от години в нашия политически живот", посочват от БСП.
Според левицата в публично изявление, председателят на най-голямата парламентарна група, е поставил под съмнение демократичния характер на служебния кабинет и ролята на президента при неговото съставяне. „Изказаното мнение има антиконституционен характер, доколкото прерогативите на президента са ясно записани в Конституцията. За съжаление, в условията на повишено внимание към България от страна на европейските институции по повод основни права и свободи, сегашните действия на парламентарното мнозинство, а също така на подкрепящи го обществени организации, зад които стоят ясно заявени частни интереси, ще бъдат разбрани бързо и оценени от тях. НС на БСП ще запознае с текста на Декларацията Европейския комисия и Съвета на Европа. Правителството носи пълна отговорност за авторитета на България в международната общност и за съхраняването на конституционния ред в държавата", заявиха от БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Промените в Устава на БСП бяха полезна и демократична промяна

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Промените в Устава на БСП бяха полезна и демократична промяна

11 Ноември 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Устава на БСП бяха полезна и демократична промяна. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди началото на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предизвикахте ме с тези заглавия от сутринта – страховити: „Преврат“, „Кървав Пленум“, „Взимат главата на Нинова“, та си викам, чакай да сляза да ме видите. Цяла съм с глава“, коментира тя. На въпрос дали е заплашена демокрацията в БСП, Нинова коментира, че всеки е свободен да изразява мнения, оценка и позиция в партията. „Всички са тук, да заповядат, вратата е отворена. Всеки да си направи предложението, ще се гласуват всички предложения и каквото реши мнозинството. По-голямо доказателство за демокрация от това не мога да ви дам“, допълни още лидерът на БСП. „Също толкова демократично Националният съвет на последното си заседание реши конгресът да бъде през януари. Моето мнение беше обратното. Както виждате председателят отстъпи пред решението на мнозинството и за това конгресът ще бъде през януари“, допълни още Нинова. Попитана дали на конгреса ще се гледа въпросът как да се избира лидера, Нинова обясни: „Доколкото знам ще има предложение днес в дневния ред на конгреса да влезе промяна в Устава и връщане на старото положение“, обясни Нинова във връзка с последните промени в Устава, с които председателят на Националния съвет на партията се избира пряко от членовете на БСП. „Отново демократично това ще се реши вътре в залата с гласуване на мнозинството. Каквото реши то, това ще бъде решението на партията. Аз съм предложила тази реформа в партията. Две години я провеждам, въпреки всички удари и тежести, нали не очаквате, че мнението ми ще е обратно“, посочи още лидерът на БСП. Тя обясни, че това е било една полезна и демократична промяна. „Три мандата депутат и не повече, за да има обновление в партията и да се забрави положението на вечния депутат. Два мандата на председател на партията, за да не си помисли, който и да е, че партията е негова и вечна и пряк избор на председателя, за да се даде по-голяма демократичност всеки член на партията да може да се произнася по този въпрос“, припомни промените в Устава Корнелия Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще изпратим до европейските институции декларацията в подкрепа на депутатите, които внесоха искането в АПИ за ревизия на пътищата

Корнелия Нинова, БСП: Ще изпратим до европейските институции декларацията в подкрепа на депутатите, които внесоха искането в АПИ за ревизия на пътищата

11 Ноември 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Ще изпратим до европейските институции декларацията в подкрепа на депутатите, които внесоха искането в АПИ за ревизия на пътищата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди началото на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали прокуратурата и Цацаров потъпкват свободите на Елена Йончева и проф. Георги Михайлов, Нинова отговори: „Разбирам въпроса ви и желанието ви да се намеся с думи в работата на съдебната система и няма да го направя, защото досега говорихме за демокрацията, нали? Съдебната система е независима и политиците нямат право да се месят там. Те имат право да изразяват позиция. Нашата позиция е, че това срещу Елена Йончева и Георги Михайлов се прави срещу техните действия като депутати, политици и разследващ журналисти. Нарушенията ще се доказват в съда“, допълни още лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще внесем отново подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа – елате и ни извадете от парламента за това, че искаме истината

Корнелия Нинова, БСП: Ще внесем отново подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа – елате и ни извадете от парламента за това, че искаме истината

11 Ноември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Ще внесем отново подписката в АПИ не с 4, а със 79 подписа – елате и ни извадете от парламента за това, че искаме истината и че се борим срещу евентуални корупционни практики. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти преди началото на Националния съвет на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се обърна към всички членове на Националния съвет с предложение да приемем декларация, обръщение към българските институции и граждани в защита на колегите депутати, четирима подписали искането до АПИ за ревизия на строителството на АПИ“, каза Нинова във връзка с внесеното искане от Елена Йончева, Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов и искането на Строителната камара за техните оставки. „Президентът е прав, че свободомислието се наказва. Не само се наказва, то просто се тъпче. Потъпкват се основни човешки права и свободи, затова ще се обърнем днес към всички български граждани да защитим тези права и свободи. Абсолютно е недопустимо в правова и демократична държава бизнес да поставя условия на депутатите, да не изпълняват основните си правомощия, да искат информация и да се борят срещу корупцията. Обръщам се към Камарата на строителите. Знаем колко сте големи и колко сте силни, но има неща, които са по-силни и по-големи от всеки от нас. Това са Конституцията и основните права на българските граждани. Нито ще подават оставки четиримата, нито ще спрат да ходят на работа“, заяви още Нинова. Лидерът на БСП допълни, че идеята е декларацията да бъде в защита на депутатите със свалени имунитети Елена Йончева и проф. Георги Михайлов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще предложи на Пленума декларация в защита на депутатите, внесли подписка в АПИ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще предложи на Пленума декларация в защита на депутатите, внесли подписка в АПИ

11 Ноември 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще предложи на Пленума декларация в защита на депутатите, внесли подписка в АПИ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Декларацията е във връзка с искането на Строителната камара за оставки на Крум Зарков, Елена Йончева, Христо Проданов и Георги Свиленски, след като внесоха искане за независима експертиза на пътищата в България.
"Нито ще подават оставки, нито ще спрат да ходят на работа", каза Нинова.
Деница КИТАНОВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет на БСП ще заседава

Националният съвет на БСП ще заседава

11 Ноември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет на БСП ще проведе заседание. То е насрочено за 11.00 часа и ще се състои в зала „Александър Лилов“ в централата на БСП. Пленумът бе свикан от Изпълнителното бюро на партията на 6 ноември 2018 г. Дневният ред предвижда общо четири точки. Пленумът трябва да вземе решение за свикване на заседание на 49-ия конгрес на БСП. Съгласно Устава на БСП конгресът е върховен орган на партията, който се избира за срок четири години и заседава не по-малко от веднъж годишно. Последното заседание на 49-ия конгрес беше през октомври 2017 г. Членовете на Националния съвет трябва да определят дата, час, място и дневен ред на следващото заседание на конгреса. Проекторешението ще бъде представено от лидера на БСП Корнелия Нинова.
На вниманието на делегатите заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев ще представи алтернативния бюджет на БСП. Опозицията внася за втора поредна година предложение за алтернативни бюджетни политики. Те дават стойностно изражение на политиките, заложени в проекта „Визия зя България“. Бюджетната философия на опозицията е „Устойчиво социалноикономическо развитие с финансова стабилност”. Цели на БСП са гарантирано национално финансиране на политиките за устойчиво социалноикономическо развитие и възстановяване на доверието в социално- и здравноосигурителната система. Алтернативните бюджетни цели на левицата са намаляване на бедността и неравенствата и преодоляване на задълбочаващите се регионални различия. Пленумът на БСП ще се занимае с реда за номиниране на кандидати за членове на Европейския парламент и проекта за подготовката на работна програма на партията за участие във вота. Националният съвет ще разгледа и проект за стратегия за ляв медиен пул и развитието на в. „Дума“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Готова съм да напусна парламента, ако се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изисквания

Елена Йончева, БСП: Готова съм да напусна парламента, ако се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изисквания

10 Ноември 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
София. Бих искала да уведомя Камарата на строителите, че съм готова да напусна парламента, каквото е тяхното искане. При условие, което е напълно изпълнимо. След като се потвърди, че качеството на магистралите отговаря на нормативните изисквания, си подавам оставката като народен представител. Това написа говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.
„За да се извърши тази проверка, очаквам Агенция „Пътна инфраструктура" да разреши извършването на техническа експертиза в лицензирана европейска лаборатория на качеството на автомагистрали „Тракия“, „Хемус“, „Струма“, „Марица“ и на път I – 1, път II – 18“, пише още говорителят на БСП.
Йончева припомня, че в петък от Камарата на строителите разпространиха официално съобщение, в което настояват за оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза, с внушението, че от българските магистрали се краде”. Поводът е именно внесеното в АПИ искане за независима техническа експертиза на магистралите. В становище на браншовата организация се посочва, че това е „поредната доза политическо говорене, което има за цел да извлече дивиденти за сметка на авторитета на българските строители“ и предупреждават, че ако не бъдат взети мерки до 18 ноември относно публичното поведение и отправяните обидни към бранша твърдения, камарата и нейните фирми членове ще предприемат стъпки към граждански протести.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Констативният протокол с проблемите на пътя край Своге е бил изпратен до АПИ още миналата година

Елена Йончева, БСП: Констативният протокол с проблемите на пътя край Своге е бил изпратен до АПИ още миналата година

10 Ноември 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Преди да бъде отнет имунитетът на Елена Йончева, тя заедно с колеги от БСП, внесе искане за независима експертиза, която да установи качеството на магистралите. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Йончева коментира, че преди 3 дни е получила констативния протокол за пътя край Своге. „Документът от 20 юни, миналата година, е бил изпратен до Агенция „Пътна инфраструктура" още тогава", каза Йончева. Тя обясни, че в него, на базата на експертиза, са били изброени в 7 точки проблеми с пътя, където загинаха 20 души. Депутатът коментира, че в първите две пише, че е установено износване на горния слой на асфалта и лошо сцепление, както и рисков завой с голям вираж- точно в участъка, където стана инцидентът през август тази година. Йончева поясни, че документът, изпратен до пътна агенция, съдържа задължително предписание- "пълна подмяна на асфалтовото покритие", и че срокът за изпълнение е „незабавно". „Изпратихме този документ веднага в прокуратурата и изводите трябва да ги направи тя", заяви народният представител.
Елена Йончева каза, че започнала да получава документи, след като БСП поиска от АПИ да разреши независими лаборатории от чужбина да направят проверка на петте магистрали. Йончева припомни, че бившият стрителен министър Николай Нанков е заявил официално, че има влагани недопустими материали в асфалтовата смес при ремонта край Своге.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Строителната камара поиска да спра Елена Йончева и искането за проверка на магистралите, отказах им

Корнелия Нинова, БСП: Строителната камара поиска да спра Елена Йончева и искането за проверка на магистралите, отказах им

10 Ноември 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. Няма да тълкувам мотивите на главния прокурор. Правим изводи от фактите - че поисканите имунитети идват след две години, в момент, в който, особено Елена, много ярко се прояви в разследващи нейни материали и филми. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя уточни, че мотивите изглеждат интересно - за пране на пари за закупуване на фотокамери и техника за снимане на филми в Сирия. „Странни са всички тези неща“, каза тя и припомни, че "сигналите" започнаха от ГЕРБ - от Антон Тодоров, Делян Добрев, Тома Биков, всички тези обвинения по времето на "Кумгейт". Тя уточни, че при проф. Георги Михайлов обвиненията започват след ярките му прояви по вота на недоверие за здравеопазване. „Две остриета на БСП! Опозиция не управлява, не раздаваме обществени поръчки“, каза Нинова. Тя коментира, че Елена Йончева разполага с документи, които водят до изводи за корупция и злоупотреби, като подчерта, че става въпрос за трасето край Своге, където стана катастрофата. Тя обясни, че става въпрос за протокол, направен години преди катастрофата, в който различни институции констатират нарушенията и злоупотребите при строителството на отсечката и казват, че незабавно трябва да се коригира, но никой не си е мръднал пръста. „Някой трябва да носи отговорност - защо някой, цяла година, е проспал тази препоръка“, попита Нинова. Тя коментира, че депутати са поискали обективна проверка на обстоятелства - искат информация, искат независима лаборатория. Корнелия Нинова каза, че при срещата си със строителната камара, е гарантирала, че при смяна на управлението ще има ред, правила, закон и всички ще бъдат равнопоставени, че никой няма да бъде изнудван да връща пари от обществени поръчки. Тя припомни, че камарата е поискала да не се внася искане до АПИ. „Отказах и казах, че няма да спра Елена. Нито искам, нито мога, защото искам истината- ако има нарушения, да има отговорност“, отбеляза лидерът на БСП.
„Различното в правенето на Алтернативния бюджет е, че не както друг път, наддаваме - те дават 500 млн. за здраве, ние 600 млн., те за социални помощи - 100, ние 120. Това не решава проблема. Различното е, че предлагаме финансирането да върви с промяна в моделите“, каза Корнелия Нинова по темата за бюджета. Тя изтъкна, че дадените от правителството 500 млн. за здравеопазване не намаляват цената на лекарствата, не правят здравеопазването по-достъпно, не задържат лекарите, не подготвят нови медицински сестри. „Нашият бюджет решава точно това. Не просто наливане на пари, а даване на пари с ефект, който да стигне до хората“, поясни Нинова. Тя коментира, че в Алтернативния бюджет е заложено за образованието пари да се дадат за безплатни учебници до 12 клас. „Не са много пари, но биха помогнали на много хора“, подчерта тя. Нинова обясни, че друго предложение е да има един учебник по предмет за цялата страна. „Няма система в образованието, колкото и пари да се наливат“, коментира лидерът на левицата.
„Приетото от правителството решение казва, че кметовете и общинските съветници вземат решението за увеличението на данъка за стари автомобили и слага граници „от-до“ в числа. Това, с което се обърнах към нашите кметове е – направете усилие да се придържате към долната граница“, каза Нинова по темата за увеличаващите се данъци за стари автомобили. Тя поясни, че хората не са виновни, че са бедни, за да карат стари коли. Нинова смята, че е по-добре да се направи усилие да бъдат повишени доходите. „Въпрос на приоритети е да се помогне на хората“, категорична бе тя. Корнелия Нинова препоръча да се направи и друго за здравето на хората – да намали ДДС на лекарствата или да се платят дълговете на общинските болници, за да не се закриват, или най-накрая да има програма за профилактика.
Лидерът на БСП съобщи, че в неделя ще бъдат приети правилата и начинът за номиниране за евродепутати. Тя коментира, че вярва в преизбирането на Сергей Станишев, за който поясни, че е „наша номинация“. „След сериозни разговори в нашето политическо семейство, ПЕС, се стигна до решение да се остави свобода на отделните държави да си направят листата и платформата - с какви послания, с какви политики се изпращат кандидатите. По-важното е българите да гледат хората в листите и лицата, които издигаме и защо отиват там“, аргументира се Нинова. „Ще изпратим хора, които ще отстояват политиките на България и на БСП“, изрази увереност лидерът на БСП. Тя обясни, че има няколко неща от които няма да отстъпи- от позициите за Истанбулската конвенция и за Пакта за миграция на ООН. Нинова коментира, че в пакта има хубави текстове, които касаят нашата диаспора, но между добрите текстове, с дребен шрифт, има тревожни неща, например - да се издават документи за самоличност на хора, които са пристигнали без такива. „Ние сме за помощ на бежанците при война - това е международно, българско човешко право, но разширяването на кръга на миграция по екологични, икономически и социални причини е опасност“, обясни Нинова.
„Хората ни смятаха за част от статуквото. Затова предложихме „Визия за България“. Ние не сме еднакви. Ако бяхме едно и също, щях да приема да съм председател на парламента, колегите ми да са министри. Избрахме трудния път - да останем в опозиция и да се различим от статуквото. Пътят е верен, просто трябва да продължим усилията и да не се предаваме“, категорична бе Нинова. Тя изрази увереност, че е алтернативата на Бойко Борисов, но в политиките, не в постовете.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Единственото нещо, което към правила, е журналистика

Елена Йончева, БСП: Единственото нещо, което към правила, е журналистика

10 Ноември 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. „Това са атаки срещу мен, които отдавна продължават от страна на депутати от ГЕРБ. Главна прокуратура е образувало дело по сигнал, а не обвинение, на тримата депутати - това е Делян Добрев от ГЕРБ, за когото внесох сигнал в прокуратурата и ДАНС за създаване на схема в Община Хасково, вторият депутат е Тома Биков, който само преди няколко години казваше, че Борисов, ако не стане депутат, ще влезе в затвора и третият, бивш депутат от ГЕРБ - Антон Тодоров, който написа „Шайка" и каза, че ГЕРБ са шайка, което означава и организирана престъпна група". Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България" Елена Йончева пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Тя добави, че в този сигнал, в това заведено дело, няма нито един факт, който да доказва твърденията. „Аз въобще не знам какво значи пране на пари. Консултирах се с адвокати, защото никога не съм се занимавала с бизнес. Единственото нещо, което съм правила през целия си живот, това е- журналистика и документалистика", отбеляза Йончева. Тя поясни, че когато през 2012г. -2013 г. е била поканена от ТВ7 да работи като външна продукция по създаване на документални филми и преки включвания от места на събитията, тогава юристи на телевизията са я посъветвали да сключи договор с фирмата, за да може да бъде закупена техника. „Офшорната фирма ми е подадена от ТВ7. Нямам основание да се съмнявам през тези години, че има нещо нередно, защото телевизията има лиценз", обясни Йончева. Тя коментира, че през 2012 - 2013 г. КТБ е била банка на годината. „Това означава ли, че всички журналисти, които са работили в ТВ7 и са имали външни продукции, или са получавали заплата в дадената телевизия, са участвали в някакви схеми?", попита Елена Йончева. „Все още вярвам, че има шанс да получим правосъдие", изрази надежда Йончева.
На въпрос за ново разследване от страна на Йончева по отношение на корупцията, свързано със строителството, тя коментира: "Опитваме се дадем повече светлина по всички болезнени теми". Тя припомни, че преди няколко дни е изпратено искане до АПИ да разрешат техническа експертиза на петте основни магистрали. Тя обясни, че във връзка с иска до АПИ е получила множество документи, сред които е документ, касаещ участъка в Своге, където загинаха много хора. Той е свързан с некачественото строене на пътя. Тя коментира, че е имало срещи с Корнелия Нинова, за да бъде разубедена- да не се подава сигнал до АПИ. „Нашият иск не е насочен срещу строителните фирми. Ние се опитваме да ги защитим", уточни Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Разследването срещу депутати от БСП не ни притеснява,  вярваме в тяхната невинност

Корнелия Нинова, БСП: Разследването срещу депутати от БСП не ни притеснява, вярваме в тяхната невинност

9 Ноември 2018 | 22:07 | Агенция "Фокус"
София. Разследването срещу депутати от БСП не ни притеснява вярваме в тяхната невинност. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Панорама“ по БНТ. Тя съзря в това „политически удар“ срещу разследващ журналист. „Обвиняват Елена за пране на пари около КТБ. От кога се разследва КТБ? От две години и нещо. Защо сега се предприемат тези стъпки? След като Елена разкри кум гейт в Хасково и Делян Добрев отговори с тези нападки. След като направи филм за оградата. След като се зае с разследване на строителството на пътищата“, коментира Нинова.
Тя допълни, че насърчава Елена Йончева да продължи разследванията си, като намекна, че следващите дни депутатът от БСП е възможно да обяви в следващите дни разследване за корупция в строителството.
В обвиненията срещу Георги Михайлов Корнелия Нинова видя реакция на активността му покрай скорошния вот на недоверие за сферата в здравеопазването. „Как никой две години не забеляза, че имаме професор Михайлов в групата? В момента, в който дойде вотът на недоверие за здравеопазване и той стана острието, което започна да изнася факти за състоянието на здравната система, изведнъж му поискаха имунитета за години назад“, заяви лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Четирима депутати се отказаха от имунитетите си по искане на главния прокурор Сотир Цацаров (ОБЗОР)

Четирима депутати се отказаха от имунитетите си по искане на главния прокурор Сотир Цацаров (ОБЗОР)

9 Ноември 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. Четирима депутати се отказаха от имунитетите си по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. На 8 ноември Цацаров поиска имунитетите на народните представители Борис Кърчев от ГЕРБ, Елена Йончева и проф. Георги Михайлов от „БСП за България“, на Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова от „Воля“. В деня на постъпване на искането от статута си на неприкосновеност се отказаха Борис Кърчев и Елена Йончева. Ден по-късно това направиха и проф. Георги Михайлов от БСП и Пламен Христов от „Воля“.
Разследването срещу депутата от ГЕРБ Борис Кърчев е за избягване плащането на 320 хил. лева ДДС и използване на документи с невярно съдържание. Сигналите срещу Кърчев идват от граждани и НПО.
Говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева се проверява за изпиране на пари в особено големи размери, както и за финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“, прикривани чрез офшорна компания. Прокуратурата е установила, че през 2012 година е създадено съвместно дружество между „Авторска телевизия“ на Елена Йончева и офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Новообразуваното дружество е открило сметка в КТБ, като единствено Йончева е имала право да оперира със средствата в сметката. По нея са постъпили 171 хил. евро, тепърва ще се разследва как са разходвани. Прокуратурата счита, че Елена Йончева знае или предполага, че парите по сметката в КТБ са придобити по престъпен начин. Твърдението се базира на свидетелски показания. Тези сведения са извън дадените от депутатите от ГЕРБ в сигнала срещу Йончева.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Михайлов се разследва за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Според Прокуратурата докато Михайлов е бил директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София, са натрупани задължения от над 24 млн. лева.
На лидера на „Воля“ Веселин Марешки, както и на депутатите Кръстина Таскова и Пламен Христов се иска сваляне на имунитетите заради сговаряне за извършване на престъпления с цел имотна облага. Тримата вече имат повдигнати обвинения за отправени заплахи към собственици на аптеки, с цел да ги принудят да закупуват лекарства и лекарствени средства само от една фирма.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камарата на строителите в България поиска оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски

Камарата на строителите в България поиска оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски

9 Ноември 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на строителите в България поиска оставките на депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за независима техническа експертиза на основни пътища с внушението, че от българските магистрали се краде. Това става ясно от позиция на Камарата на строителите в България. Те посочват, че представители на Камарата са провели поредица от срещи с парламентарно представените политически сили, на които са поставили въпроса да спре използването на бранша за политически цели, да се спре с безразборното, некомпетентно и неточно говорене и да се осигури спокойна работа на бранша. Според тях случващото се в последните дни обаче показва, че апелът на Камарата е останал нечут.
От Камарата заявяват, че браншът е подложен на поредната популистка атака. „Без наличието на каквато и да е аргументация, депутатът Елена Йончева, която афишира, че в професионалния си път е била разследващ журналист, а сега се изявява като политик, търсейки политически дивиденти, отново отправя обвинения срещу строителния бранш. Йончева, която настоява за „независима експертиза на първостепенни български пътища“, без да уточнява от кого да е независима експертизата и зависими ли са били всички до момента, твърди, че „в обществото съществува убеждението, че голям процент от сумите по обществени поръчки се връщат към властта“, с което върху българските строителни компании се хвърля поредното обвинение, че участват в някакви корупционни схеми“, се посочва в позицията на строителите.
„Ние, българските строители, заявяваме категорично, че не сме корумпирани! За нас това е набеждаване, което уврежда авторитета и доброто име на целия строителен бранш. Вносителите на искането за експертиза в АПИ не са го подкрепили с никакви доказателства, освен с поредната доза политическо говорене. Ние настояваме депутатите Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски, които стоят зад искането за експертиза с внушението, че от българските магистрали се краде, да подадат оставки“, пишат от Камарата на строителите.
Представителите на строителния бранш също питат дали Елена Йончева, в качеството ѝ на журналист е провеждала журналистически разследвания за изпълнението на магистрали и пътища по времето на правителството с премиер Сергей Станишев, и настояват ако такива са правени, те да бъдат предоставени.
„Търпението на българския Строител е голямо, но все пак не е безгранично. Ако не бъдат взети мерки до 18.11. относно публичното поведение и отправяните обидни към бранша твърдения, КСБ и нейните фирми членове ще предприемат стъпки към граждански протести, чрез което няма да позволим на депутати, уронващи престижа на бранша, да влязат в сградата на Народното събрание“, заявяват още от Камарата на строителите и допълват, че ще бъдат използвни всички допустими от закона средства, за да се защити достойното име на българския строител.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов от БСП и Пламен Христов от „Воля“ са се отказали писмено от имунитетите си

Проф. Георги Михайлов от БСП и Пламен Христов от „Воля“ са се отказали писмено от имунитетите си

9 Ноември 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
София. Проф. Георги Михайлов от БСП и Пламен Христов от „Воля“ са се отказали писмено от имунитетите си, научи „Фокус“. С тях отказалите се от имунитетите си депутати стават четирима от общо шестимата, на които главният прокурор Сотир Цацаров ги поиска, за да възбуди наказателно производство срещу тях. Сутринта стана ясно, че Борис Кърчев от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП са се отказали от специалния си статут още в същия ден на повдигане на обвиненията.
До момента решение да се откажат от имунитетите си не са взели Веселин Марешки и Кръстина Таскова от „Воля“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Прокуратурата образува дело срещу мен по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров

Елена Йончева, БСП: Прокуратурата образува дело срещу мен по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров

9 Ноември 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата образува дело срещу мен по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Това се посочва в позиция говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева, изпратена от пресцентъра на партията.
"Запознах се подробно с искането на Главния прокурор да образува дело срещу мен. В това искане пише, че делото е по сигнал на Делян Добрев, Тома Биков и Антон Тодоров. Всички предприети действия на прокуратурата се базират единствено на твърденията на тези три лица", заявява тя и уточнява, че няма нито един факт, който да сочи, че от нея са били извършвани незаконни действия. "Нито един факт за извършени престъпления. Надявам се делото, възможно най-бързо, да влезе в съда. Това е мястото, където истината ще стане ясна", коментира тя.
Според Йончева отправеното искане е потресаващо. "Клевети, които отдавна се лансират от депутати на ГЕРБ. Няколко пъти призовах съответните отговорни институции да направят проверка - призовах, както от трибуната на Народното събрание, така и пред представители на медиите", добавя тя. "Запозната съм с методите на репресии на ГЕРБ. Това е класическа схема.
Твърденията за “вероятно пране на пари” идват само два дни, след като аз и мои колеги настояхме за независима техническа експертиза на качеството на строителството на българските магистрали – вземане на вертикални ядки и анализ в лицензирани европейски лаборатории", казва още тя. "През последната година внесох в ДАНС и прокуратурата документи, свързани с вероятни корупционни практики при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница. Бях обвинена от вицепремиера Валери Симеонов в национално предателство. По този повод той внесе срещу мен и сигнал в прокуратурата. В ДАНС и прокуратурата съм внесла и документи за създадената от Делян Добрев схема в община Хасково - схема за усвояване на огромни финансови ресурси от приятелско-роднински кръг – аферата “кумгейт”. Клевета срещу мен е отправяна и от Бойко Борисов, за което беше осъден", заявява тя и допълва, че работата й като журналист винаги е била публична, видима. "Прословутият договор, за който депутати от ГЕРБ са поискали от прокуратурата да насочи своето внимание, е за закупуване на телевизионна техника /камери, сателитни телефони, техника за директни включвания, монтажна апаратура/. Тази техника е налична, както и цялата документация.
В своята дейност по заснемането на документални филми в Сирия, Турция, Украйна, Ирак, Афганистан, Чечня…. съм се срещала и с бандити, с престъпници. По нашия екип е стреляно, били сме отвличани и бити… Опитът за сплашване няма да мине", се казва оше в позицията на Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осем пъти повече от обичайните срокове е продължило дело срещу депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова

Осем пъти повече от обичайните срокове е продължило дело срещу депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова

9 Ноември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Забавянето на мотивите по дело срещу депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова е заради сложността му.
Това съобщиха от пресцентъра на Софийски градски съд във връзка с отправеното от главния прокурор искане до ИВСС към ВСС за проверка относно срочността при изготвяне на мотиви към присъда на СГС по дело срещу Светла Бъчварова-Пиралкова.
В изпратеното писмо се уточнява, че СГП е внесла обвинителнен акт в СГС срещу Светла Пиралкова на 28.07.2016 г. за деяния, извършени през 2009 г. Досъдебното производство е образувано повече от две години след деянията, през 2012 г., и е продължило четири години. Продължителността на досъдебното производство надвишава значително (8 пъти) обичайните срокове за приключване на дело с фактическа и правна сложност в досъдебната фаза по чл. 234, ал. 3 НПК.
Обстоятелството, че според прокуратурата делото е с голяма фактическа и правна сложност е видно и от факта, че след непосредственото приобщаване в съдебно следствие на доказателствата от досъдебното производство, на 04.07.2017 г. прокуратурата е поискала назначаване на допълнителна счетоводно-агротехническа експертиза.
Съдебното производство три месеца е било спряно и заради процедурата по снемане на имунитета на подсъдимата като народен представител (от април до юли 2017 г.) Събраните по делото материали обхващат 150 тома.
Съдебното разглеждане е проведено в 10 открити съдебни заседания и след снемането на имунитета на подсъдимата е приключило за по-малко от една година. Намирането на вещи лица по назначената счетоводно-агротехническа експертиза, които да приемат да изготвят заключението и да не се отведат, допълнително е увеличило продължителността на съдебното следствие.
Присъдата е обявена на 26.06.2018 г. и мотивите са в процес на изготвяне. Продължителността на изготвянето на мотивите е съобразено със сложността на делото и необходимостта да бъдат обсъдени, както всички събрани доказателствени материали, които надвишават тези, обсъждани от прокурора в досъдебното производство, така и съществените доводи на страните. Независимо, че в случая решаването на делото от съда е изисквало време, значително по-малко от това, което е било необходимо на прокуратурата да приключи предварителната фаза на наказателния процес, при преценката на разумността на срока на разглеждане следва несъмнено да бъде отчетено и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите Борис Кърчев от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП са се отказали писмено от имунитетите си

Депутатите Борис Кърчев от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП са се отказали писмено от имунитетите си

9 Ноември 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите Борис Кърчев от ГЕРБ и Елена Йончева от БСП са се отказали писмено от имунитетите си. Това съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева в началото на днешното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На 8 ноември главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на общо шестима народни представители: Борис Кърчев от ГЕРБ, Елена Йончева и проф. Георги Михайлов от БСП, Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов от „Воля“. Във вчерашния ден проф. Георги Михайлов от БСП и Пламен Христов от „Воля“ обявиха, че ще си дадат имунитетите. Към момента все още не са декларирали съгласието си в деловодството на парламента. Депутатите Веселин Марешки и Кръстина Таскова все още не са взели решение дали да се откажат от статута си за неприкосновеност.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Днес предстои и шестият депутат да подпише документа за отказване от имунитет, който ще изпратим на главния прокурор

Председателят на НС Цвета Караянчева: Днес предстои и шестият депутат да подпише документа за отказване от имунитет, който ще изпратим на главния прокурор

9 Ноември 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
София. Днес предстои и шестият депутат да подпише документа за отказване от имунитет, който ще изпратим на главния прокурор. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за сутрешния блок на БНТ.
„Моята задача е да направя така, че да има атмосфера в парламента. Шестимата народни представители, за които прокуратурата поиска да се откажат имунитета си, вече са го направили“, коментира Караянчева и посочи, че днес предстои и последният да подпише документа, който ще се изпрати на главния прокурор, за да може да започне наказателно преследване.
„Няма доказано все още престъпление за тези колеги и не може да се говори за някакво политическо преследване. Показа се, че институциите си вършат работа. И последните няколко месеца виждаме акции, които показват, че не е на мода политическият чадър. Защото ако имаше преследване към определени хора, нямаше да има и депутат от ГЕРБ. Нека всеки да има възможност да докаже правотата си“, каза още тя и посочи, че това няма да се отрази добре на самия парламент и на доверието в него.
„Относно кворума – трудно се работи в такава обстановка, но ние като народни представители трябва да си вършим работата. И мисля, че играта с кворума не носи позитиви нито на опозицията, нито на управляващите. И ако колегите, които напускат залата, си мислят, че от това ще получат по-голямо одобрение – не. Хората очакват ние да работим. Явяването на работа в Народното събрание е морален и граждански дълг. И както нормалните граждани ходят от 8.00 ч. до 17.00 ч. на работа, така трябва и ние да си вършим работата“, каза още председателят на парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор поиска имунитетите на шестима депутати (ОБЗОР)

Главният прокурор поиска имунитетите на шестима депутати (ОБЗОР)

8 Ноември 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитетите на шестима депутати - трима от „Воля“, двама от БСП и един от ГЕРБ. На лидера на „Воля“ Веселин Марешки, както и на депутатите Кръстина Таскова и Пламен Христов се иска сваляне на имунитетите заради сговаряне за извършване на престъпления с цел имотна облага. Тримата вече имат повдигнати обвинения за отправени заплахи към собственици на аптеки, с цел да ги принудят да закупуват лекарства и лекарствени средства само от една фирма. Те вече се отказаха от имунитетите си по досъдебното производство за изнудване. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че с обвинението в сговаряне, това за изнудване няма да отпадне. Тъй като са налице доказателства за сговарянето, главният прокурор иска отново снемането на имунитетите. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки посочи в Народното събрание, че тримата още не са решили дали да дадат имунитетите си. По думите му искането за сваляне на имунитетите може да се дължи на това, че от „Воля“ са прекалено остри спрямо някои вицепремиери. Румяна Арнаудова заяви, че обвиненията на Прокуратурата не са следствие на изказвания или гласувания на народни представители, а се основават на събрани доказателства.
Депутатът от БСП Георги Михайлов се разследва за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Според Прокуратурата докато Михайлов е бил директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София, са натрупани задължения от над 24 млн. лева. Депутатът Елена Йончева се проверява за изпиране на пари в особено големи размери, както и за финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“, прикривани чрез офшорна компания. Прокуратурата е установила, че през 2012 година е създадено съвместно дружество между „Авторска телевизия“ на Елена Йончева и офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Новообразуваното дружество е открило сметка в КТБ, като единствено Йончева е имала право да оперира със средствата в сметката. По нея са постъпили 171 хил. евро, тепърва ще се разследва как са разходвани. Прокуратурата счита, че Елена Йончева знае или предполага, че парите по сметката в КТБ са придобити по престъпен начин. Твърдението се базира на свидетелски показания. Тези сведения са извън дадените от депутатите от ГЕРБ в сигнала срещу Йончева. „Имаме индикации, че има длъжностно присвояване в особено големи размери и за това, че не са платени необходимите дължими данъци“, посочи Румяна Арнаудова. По думите ѝ от доказателства по делото „КТБ“ може да се правят изводи, че зад офшорната компания стои едно от подсъдимите по делото лица. Тя обаче не отговори дали това е Цветан Василев. Доказателствата за Елена Йончева са събрани след сигнала на ГЕРБ, не са били част от делото „КТБ“. В парламента Йончева и Михайлов обявиха, че се отказват от имунитетите си.
Разследването срещу депутата от ГЕРБ Борис Кърчев е за избягване плащането на 320 хил. лева ДДС и използване на документи с невярно съдържание. Румяна Арнаудова обясни, че сигналите срещу Кърчев идват от граждани и НПО. В парламента депутатът заяви, че ще даде имунитета си, защото никога не се е крил зад него.
Ако имунитетите на шестимата депутати бъдат снети, предстои разкриване на данъчна и банкова тайна. „За да се отговори по безспорен начин е необходимо да имаме право да събираме доказателства, за да стигнем до верни и обосновани изводи - има ли престъпление от лице с имунитет“, каза още Румяна Арнаудова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ за исканите имунитети на депутати: Това са нормални процедури, когато българските институции работят, мисля, че истината ще излезе в съвсем кратки срокове

Цветан Цветанов, ГЕРБ за исканите имунитети на депутати: Това са нормални процедури, когато българските институции работят, мисля, че истината ще излезе в съвсем кратки срокове

8 Ноември 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Това са нормални процедури, когато българските институции работят, мисля, че истината ще излезе в съвсем кратки срокове. Това каза пред журналисти в Хелзинки председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов във връзка с поисканите имунитети на 6-ма народни представители, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са нормални процедури, когато българските институции работят, когато има необходимост да се извършват съответните разследвания и когато има депутатски имунитет“, заяви Цветанов. Той уточни, че става дума за процедура, при която главният прокурор сезира парламента и съответните народни представители преценяват дали доброволно да се освободят от този имунитет или да се мине през процедура в пленарна зала. „Съдът преценя дали едно лице е виновно или не. Но фактът, че имаме институции, които работят, депутати, които биха съдействали на разследването, мисля, че истината ще излезе в съвсем кратки срокове“, коментира той и допълни, че това е целта на тези процедури.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с внесените от главния прокурор искания за снемане имунитета на шестима народни представители

В Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с внесените от главния прокурор искания за снемане имунитета на шестима народни представители

8 Ноември 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. От 14.00 часа в зала 2 на 4 етаж в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде брифинг, на който ще изложи подробности за внесени от главния прокурор искания за снемане имунитета на шестима народни представители. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите от БСП Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от имунитетите си

Депутатите от БСП Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от имунитетите си

8 Ноември 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите от ПГ на "БСП за България" Елена Йончева и проф. Георги Михайлов се отказват от имунитетите си, предаде репортер на Агенция "Фокус". Имунитетите им бяха поискани днес от гл. прокурор Сотир Цацаров.
Очаквайте подробности.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Кърчев, ГЕРБ: Щастлив съм да дам имунитета си, никога не съм се крил зад него

Борис Кърчев, ГЕРБ: Щастлив съм да дам имунитета си, никога не съм се крил зад него

8 Ноември 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
София. Щастлив съм, че ще дам имунитета си. Никога не съм се крил зад него. Това каза пред журналисти депутатът от ПГ на ГЕРБ Борис Кърчев по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров имунитетът му да бъде свален, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Току що разбрах за искането на Прокуратурата за свалянето на моя имунитет. Веднага ще подам писмено съгласие до председателя на НС това да се случи“, заяви той. „Целта е наистина да се изчисти името ми. Компанията срещу мен е от повече от година и половина и идва от местни структури на БСП в Казанлък“, обяви Борис Кърчев. „Към момента, в който съм прехвърлял фирми, те са нямали никакви задължения. Имам документи“, посочи той и допълни, че няма неизплатени данъци и не се притеснява от нищо. „Няма да изпадам в повече подробности, за да не пречим на Прокуратурата. Вярвам, че ще си свърши достатъчно добре работата и ще се изчисти името ми“, каза още депутатът от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Не сме решили още дали да се откажем от имунитетите си

Веселин Марешки, „Воля“: Не сме решили още дали да се откажем от имунитетите си

8 Ноември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Не сме решили още дали да се откажем от имунитетите си. Може и да не се откажем, за да видим кои са тези, които искат да ни бъде свален имунитета. Това каза пред журналисти лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъдат свалени имунитетите на него, Кръстина Таскова и Пламен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Принципно бях готов да си дам имунитета. Първичната реакция на Кръстина Таскова е, че ние всъщност не се чувстваме виновни и искаме да видим кои са тези, които имат интерес имунитетът ни да бъде свален“, заяви той. „Разбираме, че са разпитани 90 свидетели, от които 85 са казали, че никой по никакъв начин не ги е изнудил. Принудили са по някакъв начин 2-3 да кажат обратното“, посочи Веселин Марешки. „Сменили са члена, по който сме си дали имунитета предния път. Сега искат да си го дадем по друг член отново“, уточни той. „Тогава казахме, че за да не ни разиграват такива циркове казахме, че си сваляме имунитетите по всички членове от целия НК“, обяви лидерът на „Воля“. „Няма нищо ново, просто сменят члена. Първия път са се объркали. Цяла година разследват за някакво изнудване и не намират нищо. Сега са решили, че е изнудване за нещо друго“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима депутати

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима депутати

8 Ноември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров отправи към Народното събрание искания за снемане на имунитета на шестима народни представители. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Исканията касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство, на основание чл. 70 ал. 1 от Конституцията на Република България, по отношение на:
- Георги Михайлов, народен представител от ПГ „БСП за България“, за престъпления по чл. 219 ал. 3 вр. ал. 1 НК (умишлена безстопанственост) и по чл. 220 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (сключване на неизгодни договори). В СГП са постъпили материали от извършена проверка от отдел „Икономическа полиция“ на СДВР, с предложение за образуване на досъдебно производство. От тях, както и от приложените договори за доставка на медикаменти и консумативи, е видно, че към 31.05.2018 г. задълженията на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София (СБАЛХЗ ЕАД) към всички доставчици са в общ размер на 24 359 808 лв. В хода на проверката от служителите на СДВР е установено, че за периода 07 май 2015 г. – 19 април 2017 г. директор на болницата и управител на търговското дружество е бил Георги Михайлов, като в това качество той е сключил преобладаващата част от договорите, последица от които е посоченото финансово състояние на лечебното заведение.
- Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов, народни представители от ПГ на ПП „Воля“. Спрямо тях, по досъдебно производство, започнало в ОП Варна, са повдигнати и предявени обвинения за престъпления по чл. 213а ал. 2 т. 4 вр. ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 НК (изнудване). По предявено предно искане на главния прокурор, всеки от тримата народни представители е изразил писменото си съгласие за снемане на имунитет, съобразно чл. 70 ал. 2 от Конституцията. Понастоящем делото е прието по компетентност от Специализираната прокуратура, като наблюдаващият прокурор, с оглед събраните доказателства, е приел, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на Веселин Марешки, Кръстина Тодорова и Пламен Христов и за престъпление по чл. 321 ал. 6 НК (сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага). Даденото вече съгласие от народните представители не включва и обвинението за това престъпление. Според тълкуването в Решение № 10 от 27 юли 1992 г. по к. д. № 13/92 г. на Конституционния съд на Република България е необходимо повторно сезиране на парламента. Обвиненията касаят дейност на Веселин Марешки като съдружник и управител на „Фармнет“ ООД – Варна, а на Кръстина Таскова и Пламен Христов като регионални мениджъри, свързана с отправени заплахи за увреждане на имуществото към собственици на аптеки, с цел те да бъдат принудени да поемат имуществени задължения – да закупуват лекарства и лекарствени средства само от „Фармнет“ ООД, при неизгодни за тях условия /по-високи цени спрямо другите доставчици/.
- Борис Кърчев, народен представител от ПП „ГЕРБ“, за престъпления по чл. 255 ал. 3 вр. ал. 1 т. 2, т. 6 и т. 7 НК /избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери/. В резултат на подадени сигнали от гражданин и НПО е започнала проверка, която е установила достатъчно данни за извършено от Борис Кърчев данъчно престъпление - затова че през месеците юни – юли 2015 г. в гр. Стара Загора, като управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка - декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит. В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от „КТВ“ ООД. Управляващ съдружник в дружеството от създаването му на 24.03.2005 г. до 24.08.2016 г. е бил Борис Кърчев.
- Елена Йончева, народен представител от ПГ „БСП за България“, за престъпление по чл. 253 ал. 5 вр. ал. 1 НК (изпиране на пари в особено големи размери). Въз основа на постъпил сигнал от народни представители и след извършена проверка, в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за такова престъпление – за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“ АД (в несъстоятелност) и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“ действителните права върху парични средства на „КТБ“ АД (в несъстоятелност) в особено големи размери, за които се знае или предполага, че са придобити чрез престъпление по чл. 203 НК и случаят е особено тежък. В хода на разследването е установено, че на 17.04.2012 г., на основание чл. 113 от Търговския закон, едноличният собственик на капитала на „Авторска телевизия“ ЕООД Елена Йончева е взела решение представляваното от нея търговско дружество да учреди съвместно с офшорна компания „Далий Трейдинг Лимитид“ (дружество, регистрирано на 09.02.2011 г., съгласно действащите нормативни актове на територията на Британски Вирджински острови) юридическо лице с правно организационна форма – дружество с ограничена отговорност и с наименование „Офроуд“ ООД. На 20.04.2012 г., представляващите „Далий Трейдинг Лимитид“ също са взели решение за учредяване на това съвместно дружество с „Авторска телевизия“ ЕООД. В решенията на управителните органи на двете търговски дружества е посочен размера на капитала на новосформираното „Офроуд“ ООД – 10 000 лева, разпределен в 100 дружествени дяла, всеки един с номинална стойност 100 лева. Всеки от учредителите („Авторска телевизия“ ЕООД и „Далий Трейдинг Лимитид“), при разпределението на капитала записва по 50 дружествени дяла (по 50 %), с обща номинална стойност в размер на по 5000 лева. Вноските в капитала са разпределени, както следва:
- съдружникът „Авторска телевизия“ ЕООД, срещу записаните 50 дружествени дяла, се задължава да извърши парична вноска в размер на 5000 лева.;
- съдружникът „Далий Трейдинг Лимитид“, срещу записаните 50 дружествени дяла се задължава да извърши парична вноска в размер на 315 000 лева, от които 310 000 лева (разликата между общата сума на паричната вноска и общата номинална стойност на записаните дружествени дялове) да бъдат отнесени във фонд „Резервен“ на „Офроуд“ ООД. „Далий Трейдинг Лимитид“ се е задължило след учредяване на „Офроуд“ ООД в Търговския регистър на Република България да направи и допълнителна парична вноска в „Офроуд“ ООД в размер на 250 000 евро или тяхната левова равностойност в срок от 1 година, при годишна лихва 5 %.
Учредителното събрание е проведено на 23 април 2012 г., като за управител и представляващ на новоучреденото търговско дружество „Офроуд“ ООД е избрана Елена Николова Йончева. В това си качество, тя е сключила с „КТБ“ АД Рамков договор за платежни услуги за ЮЛ и ЕТ. Определена е като единствено лице, което има право да се разпорежда със сумите по сметките на „Офроуд“ ООД. На 20 юни 2012 г. и 22 юни 2012 г. по разплащателната сметка на „Офроуд“ ООД са постъпили договорените суми, включително и валутен превод в евро от „Далий Трейдинг Лимитид“. Предстоят множество действия по разследването, свързани с установяване на начина на разпореждане с тези средства, както и спазване на разпоредбите на данъчното законодателство.
Исканията на главния прокурор касаят разрешение за възбуждане на наказателно производство срещу всеки от народните представители и извършване на действия по разследването, засягащи правата им, както и привличане като обвиняем, при наличие на предпоставките за това, съобразно НПК. Съобразно чл. 31 ал. 3 от Конституцията, обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Не се притесняваме от осъществяването на законови проверки за качеството на пътищата у нас

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Не се притесняваме от осъществяването на законови проверки за качеството на пътищата у нас

8 Ноември 2018 | 08:03 | Агенция "Фокус"
София. Не се притесняваме от осъществяването на законови проверки за качеството на пътищата у нас. Това каза инж. Дончо Атанасов – член на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин“ във връзка с проверката, която искат от БСП за качеството на пътищата у нас. „Определен съм от министъра на регионалното развитие да координирам законовото осъществяване на проверката, подписана от група народни представители. Всички колеги, ангажирани в дирекциите по възможността за осъществяване на такава проверка работят и в кратки срокове ще отговорим. Проверката ще е случи, когато законите позволяват“, коментира инж. Атанасов. По думите му дали законите позволяват такава проверка би трябвало да знаят народните представители. „Аз знам, но колегите ще се произнесат. Работи се, проверяват се закони и нормативни документи, по които може да се осъществява такава проверка на външни лица. Законът за устройство на територията много ясно показва какви са правата и отговорности по целия инвестиционен процес по реализиране на ново строителство, ремонти дейности и т.н. Който иска да осъществява такива проверки, особено народни представители, би трябвало да се запознае със Закона за устройство на територията, обхвата как се извършват проверки, чия отговорност е“, заяви инж. Дончо Атанасов. По думите му се правят внушения, че от пътищата се краде. „Категорично отказвам да участваме в такъв дебат“, добави той. На въпрос кой трябва да направи проверката, ако е възможна по закон, инж. Атанасов поясни: „Би трябвало да се питат народните представители. Не се притесняваме от осъществяването на такива проверки“. „Няма как като администрация да допуснем да се случват неща извън нормите. При Своге текат процесуални следствени действия, като приключат ще се види кой е крив и кой прав“, допълни инж. Дончо Атанасов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.