НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

СДС: АЕЦ „Белене“ е неефективен, ненужен и опасен за страната и региона проект, който управляващите използват за политически цели

СДС: АЕЦ „Белене“ е неефективен, ненужен и опасен за страната и региона проект, който управляващите използват за политически цели

5 Март 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
София. АЕЦ „Белене“ е неефективен, ненужен и най-вече опасен за страната ни и региона проект, който управляващите използват за политически цели. Това се посочва в позиция на Съюза на демократичните сили (СДС). В нея от СДС заявяват, че са силно обезпокоени от поредното извеждане на темата за АЕЦ „Белене“ като национален приоритет на България.
„Винаги, когато български и руски държавници се срещнат на територията на едната от двете държави, темата за втората атомна електроцентрала се поставя на масата на преговорите. Тя е постоянната дългогодишна енергийна „дъвка“, от която досега налице имаме само едно твърде скъпо оборудване и допълнителни разходи, надхвърлящи вече 3 млрд. евро. Вчера и руският, и българският премиер заявиха, че проектът има бъдеще. Ние, от СДС, за пореден път казваме, че АЕЦ „Белене“ не само няма бъдеще, но и няма да бъде реализиран“, отбелязват от партията.
СДС дава 8 причини, заради които заема категорична позиция против изграждането на АЕЦ на площадката на Белене:
1. След проучване на терена от БАН от началото на 90-те години на миналия век беше установено, че площадката се намира в земетръсен район, разломната плоча е различна от тази в Козлодуй и изграждането на опасен обект, какъвто е АЕЦ, е рисково не само за България, но и за целия регион.
Тогава срещу АЕЦ „Белене“ се противопоставиха политици от всички цветове, в това число и знакови имена от БСП, като част от тях дори инициираха подписка срещу проекта. Години по-късно, отново политици от всякакви цветове, най-вече от БСП, се опитват да ни убедят, че зоната вече не е земетръсна и проектът е рентабилен.
2. Не е ясно как ще бъде решен въпросът за съхранение на отработеното гориво. Съгласно изискванията на ЕС, страна с АЕЦ трябва да съхранява отпадъците в специални хранилища. Коя община ще се съгласи да приеме тези отпадъци, как ще убеди населението, че са безопасни, при положение, че дори и депа за сметища вдигат на бунт цели райони?
3. Мощностите ни към настоящия момент са предостатъчни за нуждите на България, някои от тях не работят и са студен резерв. А част от произведената електроенергия се изнася и често пъти навън се продава на по-ниски цени, отколкото на българските потребители.
4. Българската икономика е най-енергоемката в ЕС. Ние трябва да работим за намаляване на разходите за електроенергия в бита и производството, а не да увеличаваме производствените мощности.
5. Ефективността на АЕЦ „Белене“ не е доказана. И не е вярно, че ще се построи за кратко време, вероятно това ще отнеме едно десетилетие.
6. Според анализ на банка HSBС, крайната цена ще бъде 10 млрд. 353 млн.евро. Това ще доведе до цена 75 евро/МВ час, което ще оскъпи значително електоренергията за българските граждани и фирми.
7. Закупеното вече оборудване може да бъде инсталирано на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ , която отговаря на всички изисквания, не е земетръсна, има изградена подвързваща инфраструктура, с която ще се спестят 2-3 млрд. лева.
8. АЕЦ „Белене“ ще направи българския енергиен сектор изцяло зависим от руските суровини (нефт, газ, ядрено гориво).
Ние сме за диверсификация и за ускорено развитие на енергетика, базирана на възобновяеми енергийни източници.

С тези аргументи от СДС отново настояват, че АЕЦ „Белене“ е неефективен, ненужен и най-вече опасен за страната ни и региона проект, който управляващите използват за политически цели. Според тях изграждането на втората атомна електроцентрала не защитава българските национални интереси, а обслужва чужди икономически и геополитически проекти. „Построяването на АЕЦ „Белене“ означава драстично повишаване на цената на електроенергията за българските граждани“, посочват още от партията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Налице е много сериозен инвеститорски интерес към реализацията на АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: Налице е много сериозен инвеститорски интерес към реализацията на АЕЦ „Белене“

5 Март 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Налице са всички предпоставки АЕЦ „Белене“ да бъде реализиран на пазарен принцип. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия . „Към настоящия момент притежаваме оборудване, което е платено, българско. Притежаваме площадка, която е лицензирана, както и огромна част от документите, свързани с лицензирането на проекта. Налице са всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип“, заяви тя. „До момента са дадени 3 млрд., това са парите на българските данъкоплатци, което е изключително важно, но наред с това важни са други фактори“, коментира Теменужка Петкова. „Политиката на ЕС и Европа по отношение на енергетиката е ясно дефинирана. Тя предвижда в бъдеще централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, постепенно да бъдат елиминирани от енергийния микс от държавите членки“, уточни Петкова. „Решението на Народното събрание е да се направи анализ за изграждане на паро-газова централа на площадката на АЕЦ Белене. Бих казала, че това е най-добрият вариант, защото тази площадка е планирана за изграждане на ядрена централа. Тя притежава цялата необходима инфраструктура“, допълни енергийният министър. „Към настоящия момент е налице много сериозен инвеститорски интерес към реализацията на проекта. Този инвеститорски интерес е от китайската компания ”Си Ен Си”, която е най-голямата държавна ядрена корпорация в Китай, заявен е интерес от френската компания "Фраматом“, от корейска хидроатомна корпорация, както и от „Дженерал електрик““, посочи тя. Според нея всички тези заявки говорят за това, че условията които са заявени от българска страна предизвикат инвеститорски интерес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Технологията за изграждането на проекта АЕЦ „Белене“ е най-съвременната и най-сигурната

Министър Теменужка Петкова: Технологията за изграждането на проекта АЕЦ „Белене“ е най-съвременната и най-сигурната

5 Март 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Технологията за изграждането на проекта АЕЦ „Белене“ е най-съвременната и най-сигурната. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Мисля, че е много важно да уточним какво е важно за България, какъв е нашият национален интерес и какво диктува той“, коментира тя. „Нашият национален интерес и нашата политика в областта на енергетиката са много ясно дефинирани. Те са свързани с това да осигурим сигурността на доставките на енергийни ресурси, в това число и доставки на природен газ и да създадем условия за диверсификация на източниците и маршрути на природен газ, защото това означава енергийна сигурност, конкуренция и конкурентноспособна икономика“, заяви Теменужка Петкова. „Относно това, което вчера беше обсъждано на срещата с Медведев и Борисов, в рамките на пленарното заседание на двете делегации в областта на енергетиката- в никакъв случай не можем да кажем, че става въпрос за увеличаване на зависимостта от Русия“, подчерта Петкова. Енергийният министър отбеляза, че стойността на проекта АЕЦ „Белене“ през 2006 г. е била 3, 997 млрд. евро, като в тях на практика не е била включена ескалацията. „Водени са разговори, но никога не е финализиран договорът за изграждане на централата и не са определени неговите параметри, включително и финансовите параметри“ изтъкна тя. Попитана дали не е остаряла технологията на проекта АЕЦ „Белене“, тя отговори. „Технологията е най-съвременната и най-сигурната. Това са реактори от поколение 3+. Не може и да стане дума за остаряла технология. В никакъв случай това не е стара технология“. „Това, което трябва да се знае е, че оборудването, което беше поръчано през 2008 г., в последствие произведено и от 2017 г. докарано на територията на България се съхранява след решение на арбитража“, отбеляза Теменужка Петкова. „Ситуацията днес е много по-различна от тази през 2012 г. тогава взето решение са спиране на проекта, тогава беше налице и финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта“, допълни Петкова. По думите й, когато се прави анализ на проекта АЕЦ „Белене“ не трябва да се изпускат обстоятелствата, които са били фактори тогава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Американската General Electric е заявила интерес към АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: Американската General Electric е заявила интерес към АЕЦ „Белене“

31 Януари 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Американската General Electric е заявила интерес към АЕЦ „Белене“. Тя вижда своето евентуално участие в реализацията на проекта като инженер и доставчик на турбините. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обясни, че интересът е изразен в края на миналата година с писмо до Министерство на енергетиката. На въпрос дали това писмо е обвързващо, Петкова уточни, че то е за намерение. „Оттук нататък компанията държи да бъде информирана за хода на процедурата. През февруари ще бъде публикувана поканата, свързана с избор на стратегически инвеститор“, посочи Теменужка Петкова.
Във връзка с третата фаза на пазарния тест за „Турски поток“, министър Петкова каза: „Мисля, че наистина това, което се случи днес е една много добра новина“. „Изпълнителният директор на „Булгартраснсгаз“ информира народните представители, че на база на успешно проведената трета фаза на пазарния тест, ще бъде взето окончателно инвестиционно решение и ще се пристъпи, може би още в рамките на днешния ден, към подписване на договорите със страните, които са резервирали капацитет“, обяви енергийният министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: През февруари ще стартира процедурата за избор на стратегически изпълнител за проекта АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: През февруари ще стартира процедурата за избор на стратегически изпълнител за проекта АЕЦ „Белене“

14 Януари 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. През февруари ще стартира процедурата за избор на стратегически изпълнител за проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „В края на миналата година постъпи писмо и от „General Electric”, които виждат своето участие като потенциален инженер на проекта АЕЦ „Белене“ и като доставчик на оборудване. Така че има интерес към проекта, но дали той е реален, предстои да разберем“, заяви Петкова.
По отношение на предстоящата проверка на Министерството на енергетиката и на КЕВР на трите електроразпределителни дружества, министър Петкова посочи, че целта е да се провери техническото състояние на енергийните обекти и да бъде направен отчет на електромерите. „За да се разбере дали енергията, която се отчита от трите дружества, е тази енергия, която клиентите са употребили. За да може хората да бъдат спокойни и ние да бъдем уверени, че всичко е така, както трябва да бъде. Tова ще е обект на проверка на Министерството, a КЕВР ще провери спазват ли електроразпределителните предприятия своите задължения по лицензи“, каза още тя. Енергийният министър посочи, че такъв тип проверки няма как да бъдат изненадващи. „Но проверките, които ще извършим на отделни електромери, ще бъде на случаен принцип“, заяви Петкова.
По отношение на глобата на БЕХ от миналата година, енергийният министър обясни, че трябва да се знае, че тази глоба от 77 млн. евро всъщност представлява една малка част от максималния размер на потенциалната глоба, която е можело да бъде наложена. „Нашите правни консултанти правят анализ на това решение и се надявам скоро да ни предложат и стъпки“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Когато управляващите не могат да предложат визия, добре е да има партии като нас, които предлагат решения

Любомира Ганчева, АБВ: Когато управляващите не могат да предложат визия, добре е да има партии като нас, които предлагат решения

8 Януари 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Когато управляващите не могат да предложат визия, добре е да има партии като АБВ, които предлагат решения. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ганчева поясни, че АБВ има конкретни предложения, които ще се коментират на форума за енергетика на 19 януари. По думите й на него ще бъде обсъден проекта АЕЦ „Белене“ и как страната да си запази лидерските позиции за пренос на газ. „Форумът е под надслов "Енергетика, икономика сигурност – актуални предизвикателства". За съжаление, когато държавата и управляващите не могат да предложат визия, добре е да има партии като АБВ – отговорни, национални, експертни, които предлагат решенията и настояват правителството да излезе, да ги защити и да ги приложи. Тук не става въпрос за политизиране, а за национален интерес, национален суверенитет и национална сигурност“, каза още Ганчева. Тя посочи, че АБВ многократно е сигнализирала за проблемите и изкривената пазарна ситуация, в която българската ТЕЦ „Марица Изток“ е поставена. По думите й това е пореден пример за липса на гръбнак в българските управляващи, които позволяват изкривяване на пазара, от които е ощетена държавната ТЕЦ. „АБВ – Младежи проведоха една акция, в която отстоявахме национални интерес. Тя се проведе пред американското посолство. Нашите младежи заявиха, че ние се борим срещу двойните стандарти. Двойните стандарти при определянето на това дали „Северен поток“ е икономически за Германия, а „Южен поток“ за България е зависимост. Нашите управляващи мълчат - срещу такъв ЕС ще се борим и май месец отиваме на избори с идеята, че ролята на България в ЕС трябва да бъде на силна държава, която изпраща качествени, подготвени хора, които познават институциите и могат да взимат решения в интерес на икономиката и държавата“, допълни Ганчева. Тя обясни, че друга тема, която ще се коментира на форума е как България да запази своята роля в транзита на газ. „Ние системно реагираме на всички проблеми, на всички безумия, които се случват от липсата на управление на този сектор“, допълни още Ганчева. Тя поясни, че форумът ще се проведе в присъствието на български и международни експерти. Заместник-председателят на АБВ допълни, че стартират онлайн сайта за истината за енергетиката - wwwenergetika.bg.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Забавянето на строежа на АЕЦ „Белене“ не е само политическо престъпление, то има огромно икономическо изражение

Любомира Ганчева, АБВ: Забавянето на строежа на АЕЦ „Белене“ не е само политическо престъпление, то има огромно икономическо изражение

8 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Забавянето на строежа на АЕЦ „Белене“ не е само политическо престъпление, то има огромно икономическо изражение. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ганчева коментира и проекта АЕЦ „Белене“. „За него не трябва разговорът да бъде идеологичен, не трябва да бъде крайно политизиран или разполаган по хоризонталната ос на лява и дясна политика. АЕЦ „Белене“ – това е един национален проект. Това е проект, който ще ни гарантира да останем част от ядрения клуб и ще даде смисъл на младите хора защо да останат в България, защо да работят, защо има смисъл в инвестиция на знанието, инвестиция на образованието, на високата добавена стойност и на заплатите, които да гарантират добро качество на живот. Забавянето на строежа на АЕЦ „Белене“ не е само политическо престъпление, а има огромно икономическо изражение", заяви още Ганчева.
Тя посочи, че става дума за няколко аспекта. Ганчева обърна внимание на преките икономически загуби. „Няколко милиарда лева можеше да бъдат сложени в българската икономика. Можеше да бъде създадено условие за работа на български заводи, като само един конкретен пример – завод за ел. кабели. Десетки хиляди работни места щеше да има с едни от най-добрите заплати“, допълни Ганчева. Тя обърна внимание, че АЕЦ „Козлодуй“ гарантира едни от най-добрите заплати в региона, а при АЕЦ „Белене“ прогнозите са за още по-добри. „Конкретна мярка срещу обезлюдяването на отделни райони“, допълни още Ганчева.
„Вследствие на експлоатационния период на АЕЦ „Белене“, който е в продължение на 60 години по изчисление на експерти 200 млрд. продукт ще бъде произведен“, допълни още Ганчева. По думите й проектът с изработката, експлоатацията е 1 век на преки милиарди левове в българската икономика.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ: Нужна е нова дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката

Любомира Ганчева, АБВ: Нужна е нова дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката

8 Януари 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Нужна е нова и дългосрочна стратегия за развитието на енергитиката, поне с хоризонт 2040 г., която включва развитие на ядрената енергетика и запазване на статуса на държавата ни на ядрена държава. Това каза заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Как може да стане това? - Със запазване на реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ и с развиване на мощности на АЕЦ „Белене“. За нас е изключително важно отстояването на националните ни интереси и превръщането на България в незаобиколим фактор в пренос на газ. Настояваме правителството да се пребори и да успее България да бъде входната точка за пряката доставка на руски газ, а не да се молим да минаваме през втора тръба на „Турски поток“, каза още Ганчева. Тя посочи, че АБВ е изключително притеснена от оглушителното мълчание на институциите за това какво ще се прави с въгледобива, как ще се развият централите, има ли готовност правителството да предложи стратегия в областта на близките 10 години, когато заради въглеродните емисии топлоелектрическите централи са застрашени. Ганчева попита това ли е битката на държавата срещу демографската криза.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция

Ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция

8 Януари 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на ПП АБВ ще даде пресконференция. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Събитието ще се проведе от 11.30 часа в централата на партията на улица „Врабча“ 23.
Темите, които ще бъдат дискутирани са:
- Състояние и перспективи пред военновъздушните сили на България;
- ПП АБВ организира международен енергиен форум на тема „Енергетика, икономика, сигурност – актуални измерения“;
- Ще бъде представен и онлайн портала, посветен на развитието на българската енергетика www.energetika.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Стрес тестовете показаха, че АЕЦ „Белене“ е един от най-стабилните проекти

Румен Петков, АБВ: Стрес тестовете показаха, че АЕЦ „Белене“ е един от най-стабилните проекти

10 Декември 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Стрес тестовете показаха, че АЕЦ „Белене“ е един от най-стабилните проекти. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков в сутрешния блок на БНТ.
Според Румен Петков нова АЕЦ би дала съществен принос за енергийната сигурност на България и ценообразуването в добрия смисъл - за населението и за икономиката. По думите му най-чистата енергия е ядрената, а забавянето е истинско престъпление.
"По същия начин се говореше, че "Турски поток" няма да има. "Турски поток" вече е факт, ние ще си купуваме руската газ от Турция. Сега се лъжем, че имаме достатъчно енергия. Фактът, че имаме ръст на износа с 40% показва достатъчно ясно, че енергетиката е стратегически отрасъл и за националната ни сигурност. Да спрем да лъжем със сеизмистиката. Стрес тестовете показаха, че това е един от най-стабилните проекти", коментира още Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Държавата ще участва в проекта АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: Държавата ще участва в проекта АЕЦ „Белене“

7 Декември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
София. Българската държава ще участва в проекта АЕЦ „Белене“ след приключване на всички процедури и когато видим обвързващите оферти на инвеститорите. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Още от деня“ по БНТ. „Ние, българските граждани сме собственици на два нови руски реактора, ние сме ги платили на 6.12.2016 г. на база решение на Арбитражен съд по дело, което България загуби“, посочи тя. Министърът допълни, че анализите показват категорично, че след 2030 г. ще има необходимост от нови базови мощности, които не генерират емисии и не замърсяват въздуха, защото това са тенденциите. „Нашите въглищни централи обаче остават основна базова мощност за българската енергетика“, категорична е Петкова. На въпрос дали има опасност заради земетръсна зона на територията на централата, което е един от основните аргументи срещу проекта АЕЦ "Белене", министърът се аргументира с изводите от доклад на Международната атомна агенция (МАЕ) след направени стрес тестове и проучвания: „Проектът, както и оборудването, отговарят на най-високите изисквания на МАЕ, реакторите са определени от поколение 3+“. Петкова обясни, че през 2007 г. срокът за нотификация като нов проект на АЕЦ "Белене" е отнел времето от 23 февруари до 7 декември. „Така че, има ясни срокове, които са определени в европейския регламент“, допълни министърът.
„Криза с електроснабдяването няма. Има състояния, в които определени мощности излизат от системата и тогава се активира т.нар. студен резерв“, обяви Теменужка Петкова по повод активирането на мощностите на ТЕЦ Варна. Министърът коментира и притесненията на българския бизнес относно повишаването цената на тока на свободния енергиен пазар: „Имаме много добър диалог с българския бизнес. Направихме среща с участието на председателя на КЕВР, на БЕХ, на всички дружества от държавната енергетика, за да изясним генезиса на причината цената на електроенергия на свободния пазар да достигне тези нива. КЕВР прави проверка и се надяваме скоро да има яснота по отношение на цената“. Енергийният министър заяви, че официално писмо от "Газпром" за преминаването на "Южен поток" през България няма, но има официално прессъобщение по темата. „Българското правителство е постъпило много далновидно в ситуацията с актуализацията на нашата енергийна стратегия. Сега ни предстои да си напишем домашното и тогава да реализираме целите си. Още малко търпение“, каза още Теменужка Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: С условията в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" страната не отправя послание за доверие

Рамадан Аталай, ДПС: С условията в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" страната не отправя послание за доверие

7 Декември 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. С условията в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" страната не отправя послание за доверие. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай в отношение към изслушването на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за АЕЦ "Белене", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ГЕРБ трябва отговорно да заявите каква е крайната ви цел с проекта „Белене“, призова Аталай. По думите му остава въпросът защо и ГЕРБ не са убедени, че трябва да се изгради този проект. „Защо и „Обединените патриоти“ не са убедени, че трябва да се изгради този проект. Сигурно има въпроси, на които вие не можахте да отговорите", заяви още Аталай. Според него друг въпрос, който възниква е трябват ли нови мощности. "Разбира се, че ни трябват нови мощности. Но дали ни трябва ядрена енергия, или нова иновативна енергия? Обърнете внимание, само в Германия, ЕС тази година и в следващата отделя само около 10,5 млрд. лв. за водородната енергия. С всичките условия, които сте написали тук, г-жо министър, вие не отправяте послание за доверие на инвеститори. Непоследователната позиция при вас все още продължава", коментира още Аталай.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Павел Шопов, „Атака“: Притеснително е, че НФСБ и ДПС се опитват да слагат прът в колелата на АЕЦ „Белене“

Павел Шопов, „Атака“: Притеснително е, че НФСБ и ДПС се опитват да слагат прът в колелата на АЕЦ „Белене“

7 Декември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Притеснително е, че НФСБ и ДПС се опитват да слагат прът в колелата на АЕЦ „Белене“. Това каза в лично обяснение депутатът от „Атака“ Павел Шопов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че представител на НФСБ е задал въпроси, които не са били в насока на позитивност по отношение на проекта АЕЦ „Белене“. Шопов визира Валери Симеонов, който попита министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването ѝ за АЕЦ "Белене" дали има риск за националната ни сигурност след реализацията на проекта. „Неслучайно призовавам политическите сили да продължат консенсуса и да помагаме с въпросите си за тази голяма идея“, каза Шопов.
Той поиска лично обяснение, тъй като колегата му д-р Калин Поповски заяви, че позицията на „Атака“, изказана от Павел Шопов в подкрепа на АЕЦ „Белене“ е същата като тази на ВМРО.
В процедура по начина на водене депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов направи забележка на председателстващата заседанието Нигяр Джафер, че е дала думата на депутат за лично обяснение, който не е бил лично засегнат. По думите му също така Павел Шопов се е отклонил от темата на личното обяснение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Адмирирам решението на правителството за търсене на стратегически инвеститори за АЕЦ „Белене“ и за блокиращата квота

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Адмирирам решението на правителството за търсене на стратегически инвеститори за АЕЦ „Белене“ и за блокиращата квота

7 Декември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Адмирирам решението на правителството за търсене на стратегически инвеститори за АЕЦ „Белене“ и за блокиращата квота. Това каза депутатът от „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски в отношение след изслушването на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес е един много добър ден за българската енергетиката“, каза д-р Поповски. „Надявам се още 2019 г. този инвеститор да бъде ясен“, каза д-р Поповски и уточни, че позицията на ВМРО е за АЕЦ „Белене“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ препоръча правителството и министър Теменужка Петкова сериозно да подходят към въпроса за реализацията на АЕЦ „Белене“

ПГ на „БСП за България“ препоръча правителството и министър Теменужка Петкова сериозно да подходят към въпроса за реализацията на АЕЦ „Белене“

7 Декември 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ препоръча правителството и министърът на енергетиката Теменужка Петкова сериозно да подходят към въпроса за реализацията на АЕЦ „Белене“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков в отношение след изслушването на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той призова да бъде направен анализ на проекта АЕЦ "Белене". „Ние като политическа сила винаги сме стояли и продължаваме да стоим за необходимостта АЕЦ „Белене“ да бъде изграден като проект, като елемент от националната сигурност“, заяви Ерменков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: С реализацията на АЕЦ „Белене“ не съществува риск за националните ни интереси и инвеститорът да продава ел. енергия на дъмпингови цени

Министър Теменужка Петкова: С реализацията на АЕЦ „Белене“ не съществува риск за националните ни интереси и инвеститорът да продава ел. енергия на дъмпингови цени

7 Декември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. С реализацията на АЕЦ „Белене“ не съществува риск за националните ни интереси и инвеститорът да продава ел. енергия на дъмпингови цени. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламента за АЕЦ „Белене“ в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов по какъв начин са защитени националните интереси и дали има опасност инвеститорът да продава електроенергия на дъмпингови цени и да предизвика фалита на АЕЦ „Козлодуй“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място, не вярвам да има такъв инвеститор, който да вложи своя ресурс, да вземе кредити и да си позволи да предлага продукцията, която произвежда на дъмпингови цени. От друга страна трябва да е ясно, че този проект се реализира в държава-членка и всеки един потенциален инвеститор трябва да се съобразява изцяло с правилата на ЕС в областта на конкуренцията. "Не виждам смисъл това нещо да се направи“, заяви още министър Петкова. По думите ѝ изискване е една атомна електроцентрала да бъде финансово стабилна. "Що се отнася до гаранциите какви инвеститори ще бъдат избрани, неслучайно споменах, че българската държава ще участва с блокираща квота“, заяви Петкова и посочи, че страната ни ще може да влияе на важните решения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Официален писмен интерес за АЕЦ „Белене“ има от корпорации от Китай, Корея и Франция

Министър Теменужка Петкова: Официален писмен интерес за АЕЦ „Белене“ има от корпорации от Китай, Корея и Франция

7 Декември 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Официален писмен интерес за АЕЦ „Белене“ има от корпорации от Китай, Корея и Франция. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламента за АЕЦ „Белене“ в отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Павел Шопов за инвеститорския интерес, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Интерес са заявили няколко компании. Това е най-голямата китайска държавна и ядрена корпорация CNNC, това е корейската хидро-атомна корпорация и френската компания „АРЕВА“. Предстои да разберем доколко реален е този интерес, тъй като с обявяването на процедурата, вече ще има официални срокове в рамките, на които те ще могат да го заявят. Така че това ще бъде наистина гаранцията за интереса. До този момент официален писмен интерес има от тези корпорации“, допълни още Петкова.
В отговор на въпрос на народния представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев дали има необходимост от допълнителна нотификация на проекта, министър Петкова отговори, че когато има проект, който вече е нотифициран от ЕК, страната има ангажимент да нотифицира допълнително измененията на проекта. „Тоест, когато стане ясно ще има ли интерес към този проект, ще има ли потенциални инвеститори, то тогава ние сме длъжни да нотифицираме ЕК допълнително“, заяви още Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година

Министър Теменужка Петкова: Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година

7 Декември 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да приключи в рамките на една година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламента за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Петкова заяви, че процедурата за стратегически инвеститор за реализацията на АЕЦ „Белене“ е разработена, както парламентът е възложил. По думите ѝ в процедурата ще бъде дадена възможност за участие на друг вид инвеститори, които желаят да придобият миноритарен дял или индустриални консуматори, които желаят да сключат договор за изкупуване на ел. енергията от АЕЦ. Министър Петкова обясни, че в хода на реализацията на АЕЦ „Белене“ трябва да бъдат изключени всякакви промени в дизайна на проекта по отношение на безопасността. Тя обърна внимание, че централата трябва да бъде реализирана с наличното оборудване. Министър Петкова поясни, че сред условията са българската страна да има правото на блокираща квота, и българските и местни компании да могат да участват в реализацията на проекта. Министърът обясни, че прегледът и оценката на представен финансов модел ще бъде сред темите, по които ще бъдат водени преговори. „Смятаме, че е важно предложената цена за изграждане на проекта да бъде под 9 млрд. лв. такова предложение Комисията ще оцени най-високо“, допълни още Петкова. Тя обърна внимание, че ще бъде оценено високо оператор на новата АЕЦ „Белене“ да бъде АЕЦ „Козлодуй“. „Смятаме, че това са важни елементи от реализацията на такъв проект. Смятаме, че тези параметри трябва да бъдат оценени най-високо“, допълни още министърът. На въпрос от народния представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Делян Добрев кога ще приключи всеки един от етапите, министърът обясни, че процедурата по избор на стратегически инвеститор трябва да приключи в рамките на една година. „Нека първо да дадем старт на процедурата и да видим, дали този интерес, който беше заявяван, ще бъде потвърден“, поясни министър Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: 8 години са реалистичен срок за реализацията на АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: 8 години са реалистичен срок за реализацията на АЕЦ „Белене“

6 Декември 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. 8 години са реалистичен срок за реализацията на АЕЦ „Белене“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще бъде даден старт на процедурата, надявам се в началото на 2019 г. и ще видим как ще се развие тя. Дано първо да има интерес. До този момент има разговори, има заявен интерес. Смятам, че едва когато се подаде заявление, може да говорим“, заяви още Петкова. Тя допълни, че официален интерес ще има, когато официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“. „Както споменах и пред уважаемите народни представители от Енергийна комисия, процедурата, която е разработена, е изцяло в съответствие с параметрите, които българският парламент постави по отношение възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“. Изцяло на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори от страна на българската държава за изкупуване на ел. енергия. С оглед на тези параметри с цел да се гарантира устойчивост на проекта и неговата финансова стабилност, в рамките на процедурата ние сме предвидили възможност за участие като акционери с миноритарен дял и на други потенциални участници, които биха заявили желание за участие в проекта. Отделно от това предвиждаме възможност за включването в проекта на големи индустриални консуматори, които биха желали да закупуват ел. енергия при определени условия и при цена, която ще договорят с компанията и със стратегическия инвеститор“, допълни още Петкова. Тя посочи, че най-висока оценка ще получи инвеститор, който даде цена под 9 млрд. лв. „Комисията, която ще прави оценката и която ще води преговорите с потенциалните стратегически инвеститори ще даде най-висока оценка на тези, които дадат цена под 9 млрд. лв. и които дадат възможност за реализация на проекта до 8 години. Отделно от това ще оценим най-високо такова предложение, което дава възможност за участие на български компании, на българския бизнес в този проект, като се даде възможност на български компании да извършват дейности във връзка с проекта, които надхвърлят 30%“, допълни Петкова. Министърът посочи, че високо ще бъде оценено и предложение, което ще позволи на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде оператор на новата атомна централа. Тя обясни, че към настоящия момент анализите показват, че това би създало известни дискусии от гледна точка на конкуренцията в рамките на ЕС. Попитана дали ще има индексирана цена на тока от двете централи или не, министър Петкова заяви, че АЕЦ „Козлодуй“ няма как да участва. „Това е едно от притесненията на ЕК, че може едната централа, която е изплатена напълно като инвестиции да направи такава цена, която да я подпомогне. От тази гледна точка това няма как да стане", допълни Петкова. По думите й, ако АЕЦ „Козлодуй“ стана оператор на АЕЦ „Белене“, ще бъде на базата на договори и ще получава възнаграждение за това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Ако проектът АЕЦ „Белене“ се реализира, държавата трябва да има блокираща квота, за да гарантира сигурността

Министър Теменужка Петкова: Ако проектът АЕЦ „Белене“ се реализира, държавата трябва да има блокираща квота, за да гарантира сигурността

6 Декември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Ако проектът АЕЦ „Белене“ се реализира, държавата трябва да има блокираща квота, за да гарантира сигурността. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред членовете на парламентарната Комисията по енергетика във връзка с проекта АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ който и да дойде за стратегически инвеститор, за страната остава ядреният риск. „Не възнамеряваме да се дава допълнителен ресурс“, допълни Петкова. По думите ѝ блокиращата квота може да бъде и такова участие, което дава основание и право на страната да участва във взимането на определени решения, които са важни. „Добре е да положим усилия, да опитаме да направим нещо. Разбира се, единствено и само проектът да се реализира на пазарен принцип“, каза още Петкова. „Вече са в ход срещи с нашите партньори от Черна гора, които проявяват много сериозен интерес за участие в проекта. Предстоят разговори с нашите македонски партньори.“, каза Петкова и обясни, че проектът ще бъде представен и пред Сърбия. „Разбира се, с руските колеги, които са конструктури на проекта и производители на оборудването, на всички е ясно, че без тях няма как проектът да бъде реализиран. Ще направим всичко необходимо да промотираме проекта ,да разкажем за него и съответно да привлечем инвеститори. Към проекта определено има доста сериозен интерес. Аз съм приятно изненадана и съм оптимист по отношение на интереса към проекта“, каза ще Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Ако се стигне до реализация на АЕЦ „Белене“, искаме неин оператор да бъде АЕЦ „Козлодуй“

Министър Теменужка Петкова: Ако се стигне до реализация на АЕЦ „Белене“, искаме неин оператор да бъде АЕЦ „Козлодуй“

6 Декември 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Ако се стигне до реализация на АЕЦ „Белене“ искаме неин оператор да бъде АЕЦ „Козлодуй“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си на Комисията по енергетика за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако сте обърнали внимание в самата процедура сме предвидили нещо друго, което е изключително важно и на което ние ще държим изключително много. То е свързано с това оператор на централата, ако се стигне до реализация, да бъде АЕЦ „Козлодуй“. Това означава, че ние ще можем да ползваме целия капацитет, опит на АЕЦ „Козлодуй“ и така ще можем да приобщим атомната ни централа, новата, с опита и от гледна точка на сигурност, на експертиза и на икономическия ефект и за Козлодуй, тъй като той ще има договор за това да бъде оператор на тази централа и да може да оперира така, както се изисква. Ние сме заложили това като условие“, посочи още министърът. По думите ѝ най-високо ще бъде оценено предложение, свързано с това да се даде възможност оператор на новата атомна централа да бъде АЕЦ „Козлодуй“
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Имаме готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ още в началото на 2019 г.

Министър Теменужка Петкова: Имаме готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ още в началото на 2019 г.

6 Декември 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Имаме готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ още в началото на 2019 г. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си на Комисията по енергетика за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще направим всичко възможно да ускорим процеса“, каза Петкова. „Няма как да искаме от някого за две седмици да даде оферта, да направи анализ или да прояви интерес за такъв голям проект, който няма да бъде само национален“, поясни министърът. По думите ѝ по всяка вероятност проектът АЕЦ „Белене“ ще има регионално значение. Министър Петкова заяви, че има условие в процедурата за предоставяне на финансовия модел с цел да се види какви са реалните параметри на един такъв проект и каква би била цената на ел. енергията, която тази централа ще постигне. „Поради тази причина ние сме поставили като условие от наша страна и сме посочили какво комисията би оценила най-високо, а именно стойност на проекта под 9 млрд. и срок за реализация на проекта до 8 години. Този срок смятаме, че е реалистичен, с оглед на това, че нашият проект е в много напреднала фаза от гледна точка на цялата лицензионна процедура, която трябва да се реализира. Ние притежаваме площадка, на която е изградена необходимата инфраструктура. Смятаме ,че са налице предпоставки този проект да бъде реализиран в по-кратки срокове от 10 години“, каза още Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Поставили сме условие да се даде възможност на българския бизнес да вземе участие по изпълнение на дейностите по проекта АЕЦ „Белене“

Министър Теменужка Петкова: Поставили сме условие да се даде възможност на българския бизнес да вземе участие по изпълнение на дейностите по проекта АЕЦ „Белене“

6 Декември 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Поставили сме условие да се даде възможност на българския бизнес да вземе участие по изпълнение на дейностите по проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си на Комисията по енергетика за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Процентът, който би се оценил най-високо е 30 участие на български компании в дейностите, които трябва да бъдат извършени. Процентът, който би се оценил най-високо е 30% участие на български компании в дейностите, които трябва да бъдат извършени.
„Тези условия най-общо казано произтичат от това на първо място да бъде защитен имущественият и финансов интерес на българската страна. От друга страна да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната, от трета страна да бъде спазено решението на българския парламент и да търсим възможност за реализация на проекта при максимална сигурност на този проект“, допълни Петкова. Тя посочи, че първото основно условие е проектът да се реализира с решението на парламента, а друго важно условие е да бъде използвано изцяло оборудването, произведено за този проект т.е. да не бъде променян по никакъв начин дизайнът на оборудването и да се придържаме към този проект, който е нотифициран от ЕК от техническа гледна точка. Министърът заяви, че е поставено условие потенциалните инвеститори да дадат възможност в този процес да се включат и компании, които биха желали да изкупуват ел. енергия или които биха желали да купят миноритарен дял.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Търсим стратегически инвеститор, с който проектът АЕЦ „Белене“ да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип

Министър Теменужка Петкова: Търсим стратегически инвеститор, с който проектът АЕЦ „Белене“ да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип

6 Декември 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Търсим стратегически инвеститор, с който проектът АЕЦ „Белене“ да бъде реализиран изцяло на пазарен принцип. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си на Комисията по енергетика за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В изпълнение на решението на Народното събрание до 31 октомври 2018 г. беше разработена процедурата за избор на стратегически инвеститор. На 7 ноември тази година със свое решение Министерски съвет одобри доклада на министъра на енергетиката. Съгласно точка втора от решението на Министерски съвет ми възложи да представя разработената процедура през Народното събрание, както предвижда решението на българския парламент“, каза още Петкова.
„Процедурата е разработена изцяло и съобразена с мандата, който българският парламент даде на правителството, а именно проектът може да се реализира и ще търсим такъв стратегически инвеститор при тези условия – без предоставяне на държавна гаранция, без корпоративни гаранции, без дългосрочни договори за изкупуване на ел. енергия, т.е. изцяло на пазарен принцип“, каза Петкова.
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ дава възможност в нея да вземат участие потенциални инвеститори, желаещи миноритарен дял, добави министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият

Министър Теменужка Петкова: Проектът за АЕЦ „Белене“ е същият

26 Ноември 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за АЕЦ „Белене“ не е нов - той е същият. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. Всеки може да говори каквото иска, да интерпретира всяка една информация по начин, който намери за добре, но истината е една, коментира Петкова. Тя добави, че когато се коментират сериозни теми е добре да се позовем на това, което предвиждат европейските правила и регламенти - договорът за Евратом и регламент 1209/2000, в които са указани редът и процедурата за даване на становище от ЕК по повод направена нотификация в областта на ядрената енергетика.
„Проектът АЕЦ „Белене“ е същият, който през декември 2007 г. е нотифициран от ЕК“, посочи министър Петкова. Тя отбеляза, че регламент 1209/2000 предвижда, че когато във вече нотифициран проект настъпят промени по отношение на инвестиционния проект, всяка една държава-членка е длъжна да нотифицира повторно ЕК като изпрати допълнително съобщение с промените, които ще бъдат направени. „Промени в проекта няма как да има като технически проект. Предстои да изберем стратегически инвеститор“, каза още енергийният министър и добави, че европейките правила предвиждат второто нотифициране да стане след избора на инвеститор.
Сега се търси вариант за един или няколко стратегически инвеститори за проекта за втората ядрена електроцентрала. Има възможност да се заяви интерес от страна на индустриални консуматори на електрическа енергия не само от България, но и от региона, поясни Петкова. Тя допълни, че интерес е демонстриран от Черна гора. Процедурата по избор на инвеститора ще бъде максимално публична и прозрачна, като националните интереси ще бъдат защитени, допълни Петкова. Срокът за изпълнение е около една година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Имаме мандат от ЕК за строителството на АЕЦ „Белене“, няма необходимост процедурата да се провежда наново

Румен Петков, АБВ: Имаме мандат от ЕК за строителството на АЕЦ „Белене“, няма необходимост процедурата да се провежда наново

25 Ноември 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. „Новината“, че ни трябва отново разрешение за да строим АЕЦ „Белене“ е фалшива. Защото ние имаме мандат от Европейската комисия (ЕК) за строителството на централата и това, че трябва да се легализира новият потенциален инвеститор, не е повод да се тръгне по процедурата наново. Така в ефира на БНТ председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира декларираните в последните дни неверни твърдения на някои десни политици, че страната ни няма нужда от АЕЦ „Белене“ и че централата няма да получи лиценз от Европа. Това съобщиха от пресцентъра на партията. „В момента внасяме ток и това го виждат всички. Вместо да изнасяме ток, както сме правили десетилетия, вместо да транзитираме газ, както сме правили десетилетия наред, сега сме изправени пред унизителната перспектива да си купуваме руска газ от Турция и да си внасяме електроенергия от руски реактори, които се строят също в Турция. Това са политически престъпления срещу нашата държава“, зави Петков. Той припомни, че същите хора, които сега атакуват АЕЦ „Белене“, поддържаха тезата, че „Син поток“ не може да се реализира технически, но газопроводът е факт, а страната ни пропусна възможност за евтин газ и транзитни такси от пренос за милиарди лева. „Ние от АБВ искаме България да каже: „Край на този нихилизъм“. Искаме страната ни да спре да се съобразява с всякакви чужди интереси. Днес българските власти, с цялата си енергия и воля трябва да кажат, че националният ни интерес ни задължава незабавно да преминем към всички действия, гарантиращи необратимостта на проекта „Белене“. Също така незабавно трябва да си гарантираме отклонение на „Турски поток“ да премине през България, но и да започнем преговори за пряка доставка през страната ни към Европа на природен газ от Русия. Ние трябва да искаме подкрепата и на Сърбия, Унгария, Австрия, защото това ще облекчи цената на газта, постъпваща и при тях. Подобна стъпка ще гарантира и нашия национален интерес и сигурност, ще ни даде възможност да генерираме и огромни приходи от такси в бюджета“, допълни председателят на АБВ.
Той коментира и тезите, че в изграждането на АЕЦ „Белене“ може да се включат и някои от партньорите на България на Балканския полуостров. По думите му държавата трябва да направи и всичко възможно да не допусне за пореден път отлив на инвестиционен интерес към проекта под давлението на външни и повлияни от тях вътрешни фактори. „Няма лошо да бъдат поканени за участие в изграждането на централата и балканските ни партньори от Македония, Сърбия и Черна гора. Голямото предизвикателство е да бъде гарантирано спокойствието и сигурността на стратегическия инвеститор. Декларация за инвестиционни намерения е направена от китайската ядрена компания CNNC. Имаше проявен интерес и от Франция, и от Русия. И именно внушенията преди време, че този проект няма да се строи, изгониха най-големите инвеститори, които заявяваха интерес към АЕЦ „Белене“, проект, стратегически важен за България“.
Петков заяви още и че страната ни не трябва да се поддава на внушения от вън и да става жертва на двойните стандарти, които определят „Северен поток“ като икономика, а „Южен поток“ - като зависимост. Във връзка с темата той припомни и реакциите на ЕС и САЩ по случая с убийството на журналиста Хашоги, като определи за недопустимо признати уж демокрации, да настояват на едни държави да се налагат санкции при недоказани ситуации, а за други да не се предприемат никакви мерки, въпреки явното наличие на уличаваща информация за извършеното зверско престъпление.
„Затова и нашата еврокампания започва с призива: „Не на двойните стандарти и за сваляне на санкциите срещу Русия“. Защото ние например загубихме огромни пазари заради тези санкции“.
В заключение председателят на АБВ посочи, че солидаризирането на България с все по-размитите идеи за износ на демокрация, базирани на западащите евроатлантически ценности, са нанесли на страната тежки щети и във взаимоотношенията и с редица арабски и африкански държави. „Ние трябва да се върнем в държавите от Африка и Арабския свят. Защото ние, например, излязохме от Либия и от Сирия, където България имаше традиции в изграждането на инфраструктура, болници, училища. Страната ни обучаваше студенти от тези държави, подготвяше кадри за тяхната система на здравеопазването. Примерите са много. Т.е. България трябва да направи всичко възможно да се върнем там, да върнем там икономиката си, строителната си мощ, интелектуалния си потенциал“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите няма да изслушат енергийния министър Теменужка Петкова на днешното пленарно заседание

Депутатите няма да изслушат енергийния министър Теменужка Петкова на днешното пленарно заседание

23 Ноември 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Изслушването на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за процедурата по избор на инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“ няма да бъде на днешното пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Народното събрание възложи на Теменужка Петкова до 31 октомври да предложи възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. Изграждането трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, на лицензираната за целта площадка. До момента интерес към проекта са заявили три компании - китайска, френска и корейска.
Ако в пленарна зала се установи кворум след поименната проверка по настояване на ГЕРБ, следва гласуването на първо четене на промени в Закона за движение по пътищата. Депутатите ще ратифицират и Споразумение за механизма за бежанците в Турция. След това парламентът продължава с парламентарен контрол.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се енергийният министър Теменужка Петкова да информира парламента за процедурата по избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

Очаква се енергийният министър Теменужка Петкова да информира парламента за процедурата по избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“

23 Ноември 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се министърът на енергетиката Теменужка Петкова да информира парламента за процедурата по избор на инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това се посочва в програмата за работа на парламента. В четвъртък до изслушването не се стигна, след като депутатите удължиха работното си време за гласуването на президентското вето върху Закона за корпоративното подоходно облагане. Народното събрание възложи на Теменужка Петкова до 31 октомври да предложи възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция. Изграждането трябва да се реализира с наличното оборудване и активи, на лицензираната за целта площадка. До момента интерес към проекта са заявили три компании - китайска, френска и корейска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.